Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy"

Transcriptie

1 Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, 4 vwo 8-9 klokuren Inleiding Het kan zomaar zijn dat iedereen dag en nacht Surveilllance Shoe, Jill Magid in de gaten wordt gehouden: het smeren van een boterham, ruzie met geliefden, een toiletbezoek. Privacy is er niet meer bij. Programma s als De Gouden Kooi en Big Brother zijn goede voorbeelden van hoe privacy en media met ons dagelijks leven spelen. Ook al heb je je niet aangemeld voor een realityprogramma: iedereen wordt gevolgd. In de rij bij de kassa, in een winkelcentrum, op school, bij de pinautomaat. Ook op straat staan in verschillende steden camera s opgesteld. De leerlingen onderzoeken hoe hun privacy wordt beïnvloed en/of geschaad. Ze bedenken en ontwerpen een object en een gebouw waarmee zij zichzelf beschermen tegen invloeden van buitenaf, maar ook tegen openbare camera s. Bronnen Lobby 7, Jill Magid 1999 Surveillance Shoe, Jill Magid 2000 Evidence Locker, Jill Magid 2008 The duellists, MediaShed, 2007 Govenors Island Park, Diller Scofidio + Renfro 2009

2 Docentenhandleiding - Lessenserie Blijf af! Leerdoelen Leerlingen: kunnen minimaal 3 plekken aangeven waar je zichtbaar in de gaten wordt gehouden en 3 plekken waar je onzichtbaar in de gaten wordt gehouden; kunnen omschrijven wat deze bewaking betekent voor hun privacy; benoemen van 3 architecten hoe zij omgaan met privacy en veiligheid bij hun ontwerpen; zoeken minimaal 3 afbeeldingen van gebouwen waar privacy en veiligheid hoog in het vaandel staan. De keuzes dienen schriftelijk te worden toegelicht in ten minste een half A4 tje; ontwerpen en schetsen een niet bestaand object of voorwerp in een gebouw dat hun eigen veiligheid garandeert en geven een omschrijving van de werking van het object; maken een keuze tussen beide ontwerpen en werken het plan uit in 3D (maquette); kunnen maatvoering, materialen en andere beeldende voorwaarden met betrekking tot de maquette hanteren; maken presentatiefoto s van de gemaakte maquette; nemen een standpunt in met betrekking tot media en privacy en kunnen dit toelichten aan de hand van hun werkproces en de maquette; kunnen mondeling kritische feedback geven bij de eindproducten van klasgenoten. Benodigdheden computer, beamer, scherm, printer stanleymes, lijm, schaar, papier, liniaal, karton fotocamera, statief (evt. fotolampen) Voorwaarden/eisen De leerlingen kunnen: kunnen zelfstandig samenwerken in groepen van 4; hebben de beschikking over een ruimte waarin zij zelfstandig kunnen werken met materiaal. Producten een verzameling van minstens 5 plekken waar je zichtbaar en 5 plekken waar je onzichtbaar in de gaten wordt gehouden; een beschrijving van wat privacy voor je betekent en waardoor deze privacy wordt bedreigd, in 500 woorden; een overzicht van minstens 6 bouwwerken of ontwerpen van ten minste 3 verschillende architecten die gebruik hebben gemaakt van privacy en veiligheid; twee schetsen van gebouwen die veilig zijn en privacy garanderen in combinatie met een object dat je persoonlijk beschermt; een maquette van het object/voorwerp of het gebouw met daarbij presentatiefoto s.

3 Docentenhandleiding - Lessenserie Blijf af! Les in stappen* * Alle tijden zijn richtlijnen. U kunt deze lessen uitbreiden door leerlingen ook het object te laten maken. Ook een mogelijkheid is dat enkele groepen het object uitvoeren en andere groepen het gebouw. Dan wordt slechts een van de twee schetsen uitgewerkt. In een klassikale presentatie van beide schetsen, kiest de groep samen met de andere leerlingen voor het beste ontwerp. Deel 1 ±60 minuten De leerlingen gaan als introductieopdracht op zoek naar beveiligingssystemen in de omgeving. Welke gebouwen zijn beveiligd en hoe worden die beveiligd? Ook bekijken zij straten en pleinen, de school en winkelcentra. Ze maken een inventarisatie van de manier waarop beveiligd wordt en hoe die beveiliging de privacy schaadt. Daarna maken ze een inventarisatie van de beveiliging en controle die onzichtbaar is. Denk aan internet en telefoon. Van al deze onderdelen maken leerlingen in groepen van 2 of 3 een overzicht met een reeks argumenten voor of tegen beveiliging. Dit onderzoek kan afgesloten worden met een debat over veiligheid en privacy. Deel 2 ±60 minuten U bekijkt met de groep de werken van de kunstenaars. Zij hebben als het ware de beveiliging omgedraaid: ze gebruiken de beveiligingscamera s om zichzelf te beschermen of ze vragen juist aandacht van de camera s. Zet het werk in snelle blokken achter elkaar en vraag de leerlingen om commentaar: wat is er aan de hand met deze kunstwerken? Wat zijn de overeenkomsten/verschillen tussen deze werken en beveiligingscamera s? De leerlingen bedenken in tweetallen een object/voorwerp dat hen beschermt en privacy garandeert. Het voorwerp hoeft niet realistisch te zijn. Deel 3 ±60 minuten De schetsen worden uitgewerkt en de werking van de objecten/voorwerpen wordt omschreven. U geeft aan dat dit object iets persoonlijks is. Dit object kan in een groter geheel geplaatst worden: een gebouw waarin gewoond of gewerkt wordt. Bekijk met leerlingen enkele beelden van de site van Scofidio + Renfro en bepaal samen wat veilig is en wat privacy schaadt. U kunt ook gevestigde projecten in Nederland bekijken waarbij gebruik gemaakt wordt van veiligheid vs. exclusiviteit. en Deel 4 ±60 minuten Leerlingen maken twee schetsen van gebouwen die veilig zijn en privacy garanderen. Zij kunnen gebruik maken van technische aspecten, maar dit hoeft niet! De ontwerpen kunnen speels, humoristisch en vindingrijk zijn.

4 Docentenhandleiding - Lessenserie Blijf af! Deel 5 ±60 minuten De schetsen van het object/voorwerp worden gepresenteerd aan de rest van de groep. Het beste ontwerp wordt gezamenlijk uitgekozen en beargumenteerd. Deze schets wordt uitgewerkt tot een schets of tot een maquette. Deel 6 ±120 minuten Uitwerking van het schetsontwerp. Leerlingen maken ook presentatiefoto s van hun ontwerp. Deel 7 ±60 minuten De leerlingen presenteren hun 3D-product met behulp van presentatiefoto s. Uit de presentatie is duidelijk op te maken hoe het object werkt of hoe het gebouw veiligheid en privacy garandeert. Het werk wordt geëvalueerd aan de hand van de criteria. Criteria Kan de leerling: zijn verzameling presenteren en verdedigen; veiligheid en privacy omschrijven en aangeven waar de grens minder duidelijk wordt; benoemen wat de kunstenaars gedaan hebben met de begrippen privacy en veiligheid; dit gegeven omzetten in een schets van een voorwerp/object dat veiligheid en privacy garandeert; een gebouwen ontwerpen waarbij er gelet wordt op veiligheid en privacy, maar dan niet met de geijkte (technische) middelen; beschrijven hoe het object werkt en wat er gedaan is om het gebouw te beveiligen; een schets uitwerken tot een 3D-product; het 3D- product dusdanig fotograferen dat er een duidelijk beeld van het 3D-product is; zijn eigen werk en dat van anderen bediscussiëren in relatie tot het werk van de kunstenaars?

5 Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy leerlingmateriaal doelgroep duur 4 havo, 4 vwo 8-9 klokuren Inleiding Stel je voor dat je dag en nacht in de gaten wordt Surveilllance Shoe, Jill Magid gehouden: bij het smeren van een boterham, bij de ruzie met je ouders, bij je toiletbezoek. Een moment voor jezelf is er niet meer bij. Programma s als De Gouden Kooi en Big Brother zijn goede voorbeelden van hoe privacy en media met ons dagelijks leven spelen. Al geef je je niet op voor een realityprogramma, toch word je gevolgd. In de rij bij de kassa, in een winkelcentrum, op school, bij de pinautomaat. Ook op straat staan in verschillende steden camera s opgesteld. Je onderzoekt hoe jouw privacy wordt beïnvloed en/of geschaad. Je ontwerpt een object en een gebouw waarmee je jezelf beschermt tegen invloeden van buitenaf, maar ook tegen openbare camera s. Bronnen Lobby 7, Jill Magid 1999 Surveillance Shoe, Jill Magid 2000 Evidence Locker, Jill Magid 2008 The duellists, MediaShed, 2007 Govenors Island Park, Diller Scofidio +Renfro 2009 Spoofvideo Wesley Snijder, 2009 Politie speelt Wii, huffington post 2009 Holland Doc van de Publieke Omroep over privacy Producten Per duo: een verzameling van minstens 5 plekken waar je zichtbaar in de gaten wordt gehouden en 5 plekken waar je onzichtbaar in de gaten wordt gehouden; een beschrijving van wat privacy voor je betekent en waardoor deze privacy wordt bedreigd; een schets van een object/voorwerp dat jou beschermt. Dit object bestaat nog niet; een beschrijving van de werking van het object; een overzicht van minstens 6 bouwwerken of ontwerpen van ten minste 3 verschillende architecten die gebruik hebben gemaakt van privacy en veiligheid; twee schetsen van gebouwen die veilig zijn en privacy garanderen (eventueel in combinatie met het object); een maquette van het object/voorwerp of het gebouw met daarbij presentatiefoto s.

6 Leerlingmateriaal - Lessenserie Blijf af! Opdrachten 1. Verzamel 5 plekken uit je eigen omgeving waar publiek in de gaten wordt gehouden. Omschrijf de plekken en de beveiliging. Verzamel ook 5 onzichtbare beveiligingssystemen uit het dagelijks leven. Geef een omschrijving van de werking. Geef ook aan welke invloed deze beveiliging heeft op de privacy van de burger. 2. Maak twee schetsen van een object of voorwerp dat jou beschermt. Geef een beschrijving van dit object en de werking ervan. 3. Maak twee schetsen van een gebouw dat veiligheid biedt. Het liefst een niet bestaande beveiliging. Gebruik humor en creativiteit. 4. Werk een van de twee voorstellen uit tot een 3D-product. Maak voor de presentatiefoto s van de werking, installatie of van het interieur. Criteria Kun je: je verzameling presenteren en verdedigen; veiligheid en privacy omschrijven en aangeven waar de grens minder duidelijk wordt; benoemen wat de kunstenaars gedaan hebben met de begrippen privacy en veiligheid; dit gegeven omzetten in een schets van een voorwerp/object dat veiligheid en privacy garandeert; een gebouwen ontwerpen waarbij er gelet wordt op veiligheid en privacy, maar dan niet met de geijkte (technische) middelen; beschrijven hoe het object werkt en wat er gedaan is om het gebouw te beveiligen; een schets uitwerken tot een 3D-product; het 3D-product dusdanig fotograferen dat er een duidelijk beeld van het 3D-product is; je eigen werk en dat van anderen bediscussiëren in relatie tot het werk van de kunstenaars?

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af!

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Docentenhandleiding doelgroep duur 3 havo, 2 vwo 6 klokuren Inleiding In veel andere culturen dan de westerse, verandert het schoonheidsideaal niet zo snel.

Nadere informatie

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo,1 havo, 1 vwo 6 klokuren Inleiding Je culturele achtergrond bepaalt je hele leven. Uit welke cultuur je

Nadere informatie

Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities

Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 6-7 klokuren Inleiding Een avatar durft in een virtuele wereld meer David Meanix dan de eigenaar van de

Nadere informatie

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?!

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 6 klokuren Inleiding Ouderdom en schoonheid, hoe verhouden die twee zich? Als je jong bent, heb je

Nadere informatie

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht?

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 7-8 klokuren Inleiding Reclameposters en billboards schreeuwen om de aandacht op straat. Op de tv

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het!

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Docentenhandleiding doelgroep duur 3-4 vmbo 5 klokuren Banksy Inleiding Wordt het top of flop? Wat maakt je en wat breekt je? De macht van media zit hem

Nadere informatie

Media & Privacy Lessenserie Gotcha!

Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo, 1 vwo 5-6 klokuren Inleiding In een klap beroemd: dat wensen veel jongeren! Of het nu komt door geweldige prestaties

Nadere informatie

Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man

Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man Docentenhandleiding doelgroep havo/vwo 3/4 duur 6 klokuren Inleiding Wonder Woman: Dara Birnbaum In hoeverre komt het beeld van mannen en vrouwen in de media overeen

Nadere informatie

Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen

Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo/vwo 5-7 klokuren Inleiding Prime time paradise, Lukács en Broersen Veel jongeren spelen digitale

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus

Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo/havo/vwo, 3 vmbo/havo/vwo 5 klokuren Oliver Laric Inleiding YouTube bestaat ruim 5 jaar en is een ongekend populaire

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame

Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame Docentenhandleiding doelgroep duur 4 vmbo,4 havo, 4 vwo 6-8 klokuren Inleiding Heeft iedereen recht op 15 minuten beroemdheid, zoals Andy Warhol beweert? Hoe

Nadere informatie

Media en Interculturaliteit Lessenserie De groeten uit...!

Media en Interculturaliteit Lessenserie De groeten uit...! Media en Interculturaliteit Lessenserie De groeten uit...! Docentenhandleiding doelgroep duur 2/3 havo 7 klokuren Inleiding Door de vluchtige en vaak onzorgvuldige werkwijze van de media ontstaan er snel

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo,2 havo/vwo 360 450 minuten Alison Jackson Inleiding We zijn gewend aan beelden uit het privéleven van sterren en

Nadere informatie

Media & Medium Lessenserie Snatch!!

Media & Medium Lessenserie Snatch!! Media & Medium Lessenserie Snatch!! Docentenhandleiding doelgroep duur 4/5 havo/vwo 6-8 klokuren Inleiding De nieuwe mediakunstenaar experimenteert met Obama Art montage bestaand beeld en geluid. Bestaand

Nadere informatie

Media & Spelen Lessenserie Life as a game

Media & Spelen Lessenserie Life as a game Media & Spelen Lessenserie Life as a game Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo, 2 havo, 2vwo 6-8 klokuren Inleiding Iedereen speelt wel eens een game. Wie langer speelt merkt dat de echte wereld en

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Dit format is bedoeld voor docenten die onderzoekend-lerenopdrachten gaan maken voor het gebruik in hun eigen groep en/of voor gebruik door

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

McCaesar Plusopdracht brugklas

McCaesar Plusopdracht brugklas McCaesar Plusopdracht brugklas Algemene gegevens Titel: McCaesar Thema: Oudheid. Niveau: VWO 1. Aantal lessen: 28 (maximaal). Ontworpen door: H. Koffijberg, 2013 Leerinhoud en hoofdopdracht Je bent één

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Media & Lichaam Lessenserie Schoonheidsmiddel

Media & Lichaam Lessenserie Schoonheidsmiddel Media & Lichaam Lessenserie Schoonheidsmiddel Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, 4 vwo 6-8 klokuren still van Julika Rudelius: Forever Inleiding Hoe zouden wij eruit willen zien en hoe speelt de

Nadere informatie

&ie=utf-8&tbm=isch&source=og&sa=n&tab=wi&biw=1114&bih=704

&ie=utf-8&tbm=isch&source=og&sa=n&tab=wi&biw=1114&bih=704 Opdracht 3 Door: Sofie de Winter, Annelies Bakker, Mariska Bijvanck Studentnummer: 0842851, 0784421, 0843265 Vak: Vakdidactiek 36 Inlever datum: 20-04-2011 Titel lessenserie: Wat is echt? Klas: VMBO 4

Nadere informatie

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Chinees tempels 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinese tempels Les voor groep 5/6 2 x 60 minuten Tekenen

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN Een duurzame auto Dit is een eerste versie van de nieuwe activiteitsuggesties, passend bij de leerlijnen die ontwikkeld zijn bij de leer. Ze zijn nog in ontwikkeling en zullen in de komende tijd verder

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Lesplan media cultuur

Lesplan media cultuur Lesplan media cultuur Beginsituatie De leerlingen die deze lessenserie zullen gaan volgen, hebben les op het Montesori onderwijs. De leerlingen hebben een hoge mate van zelfstandigheid en zijn gewent elkaar

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij

Docentenhandleiding bij Docentenhandleiding bij Werkblad 4 Veiligheid in en rond de tunnel 1. Praktische uitleg Samenhang Deze docentenhandleiding hoort bij het werkblad veiligheid in en rond de tunnel. Het werkblad veiligheid

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas:

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas: Patronen zichtbaar maken Naam: Klas: Kunst en media: Zoek een verborgen patroon op het internet en maak hier een artistiek product van Consulate of Google Jeroen van Loon Kill Your Darlings In deze lessenserie

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Natuur In Nederland vind je verschillende natuurgebieden. Een voorbeeld van een natuurgebied is De Biesbosch. Het gebied

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT TEKST IN BEELD

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT TEKST IN BEELD INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT TEKST IN BEELD Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 3 en 4 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 3 en 4 Maart 2016

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Vreemde snuiters die apparaten

Vreemde snuiters die apparaten Vreemde snuiters die apparaten Naam van de school Zernike College Docenten: Herminda Vleems en Ingeborg Abrahamse Kunstenaars Josien Niebuur Klassen/schooltype derde klas HAVO/VWO Periode maart en april

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Projectintroductie e. Projectintroductie les 1

Projectintroductie e. Projectintroductie les 1 Projectintroductie les 1 Projectintroductie e Doel: De leerlingen ontdekken wat zij al weten over de Schelde. Ook ontdekken ze dat er soms andere belangen liggen vanuit deze thema s Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Kunst in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan?

Kunst in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Kunst in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag gaat jouw projectgroep zich verdiepen in de kunst die in jullie stad te vinden is. Een kunstenaar legt uit, op welke manier zo'n kunstwerk tot

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW De opdracht In deze drie energizers gaan de leerlingen aan de slag met het bedenken van een nieuwe manier om een bloempot te gebruiken. Dit doen de leerlingen door te bespreken

Nadere informatie

Beeldende opdracht Duur van de les: 60 min

Beeldende opdracht Duur van de les: 60 min Beeldende opdracht Duur van de les: 60 min Inleiding Street art is overal om ons heen. Deze les gaat over het onderscheiden van wanneer street art volgens de leerling gezien wordt als vandalisme en wanneer

Nadere informatie

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Beschrijving van het groepsproject Dit project gaat om de toekomst, jullie toekomst. Hoe je je die voorstellen en welke bijdrage je daaraan kunt leveren. We

Nadere informatie

Observatorium in samenwerking met Jet-Net Junior

Observatorium in samenwerking met Jet-Net Junior Observatorium in samenwerking met Jet-Net Junior Leerlingen ontwerpen en maken een horizontaal observatorium op een schuine bergwand. Ze testen en focussen op wat nog niet werkt. bovenbouw leerkracht focus

Nadere informatie

Tijd Activiteit Leerling Activiteit Docent Hulpmiddelen Opening Het IOP met persoonlijke leerdoelen (opnieuw) bespreken.

Tijd Activiteit Leerling Activiteit Docent Hulpmiddelen Opening Het IOP met persoonlijke leerdoelen (opnieuw) bespreken. Werken met de Cirkel van Ontwikkeling Les 1: Introductie Cirkel van Ontwikkeling. Beginsituatie De leerlingen weten wat persoonlijke leerdoelen zijn en wat een IOP is. Leerdoelen Na de les kent de leerling

Nadere informatie

Hulp voor piet in samenwerking met OBS De Driekleur, s Gravenzande

Hulp voor piet in samenwerking met OBS De Driekleur, s Gravenzande en Casus Hulp voor piet in samenwerking met OBS De Driekleur, s Gravenzande Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland TU Delft en ontwerpbureau Meeple In deze casus bedenken de leerlingen oplossingen voor Piet,

Nadere informatie

Introduceren thema Áchtbanen. Thema: Achtbanen. centraal: 2. Hoe komt het dat de wagentjes toch op de rails blijven zelfs

Introduceren thema Áchtbanen. Thema: Achtbanen. centraal: 2. Hoe komt het dat de wagentjes toch op de rails blijven zelfs Natuur & Techniek Achtbanen Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Achtbanen In deze les staan de volgende hogere orde denkvragen centraal: 1. Ontwerp een wagentje voor je eigen achtbaan. 2.

Nadere informatie

Thema: Vervoer vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74503

Thema: Vervoer vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74503 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 11 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/74503 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal:

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal: Natuur & Techniek het broeikaseffect Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Broeikaseffect In deze les staan de volgende hogere- orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou je het broeikaseffect kunnen

Nadere informatie

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces Aanleiding projectweken In het kader van talentontwikkleing en werken met 21 eeuwse vaardigheden zijn leerkrachten zich aan het ontwikkelen en professionaliseren naar nieuwe, innovatieve vormen van onderwijs.

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

Opdracht Inhoud Hoe uitvoeren? Inleveren? Becijfering 1. Onthouden Leswijsopdrachten

Opdracht Inhoud Hoe uitvoeren? Inleveren? Becijfering 1. Onthouden Leswijsopdrachten Geschiedenis Klas 2 Havo/Vwo H1 Leswijs Tijd van Ontdekkers & Hervormers Leerdoel Je kunt op basis van een zelf gemaakte tijdbalk (bestaande uit bronnen) de continuïteit en verandering tijdens de Tijd

Nadere informatie

1. Inleiding. Pagina 1

1. Inleiding. Pagina 1 Pagina 1 1. Inleiding Nederland is een van de weinige landen met een euthanasiewet. Alleen in België en Luxemburg is euthanasie net als bij ons in een wet geregeld. Veel mensen hebben een mening over euthanasie.

Nadere informatie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING Doel van de lessenserie De lessenserie is ontworpen met het oog op inzicht te geven over het schrijfproces. Als de leerlingen nu weten hoe een tekst te schrijven en die kennis

Nadere informatie

China. Chinees tempels. 2 lessen tekenen van Chinese tempels. Vakgebied: Tekenen. Lesduur: 60 minuten per les

China. Chinees tempels. 2 lessen tekenen van Chinese tempels. Vakgebied: Tekenen. Lesduur: 60 minuten per les China Chinees tempels 2 lessen tekenen van Chinese tempels Vakgebied: Tekenen Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinese tempels Les voor groep 5/6 2 x 60 minuten Tekenen - Chinese tempels

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas:

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas: Project Mens&Maatschappij Hoofdstuk 5. Mensen en regels Namen: Klas: Introductie Stap 1Macht Schrijf samen zo veel mogelijk woorden op die te maken hebben met macht. Stap 2 Macht hebben Maak de zin samen

Nadere informatie

MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO. LEERLINGMATERIAAL, doelgroep MBO leerjaar 1. Inleiding. Opdrachten. Voorbeelden. Producten.

MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO. LEERLINGMATERIAAL, doelgroep MBO leerjaar 1. Inleiding. Opdrachten. Voorbeelden. Producten. en nu MBO! MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO, doelgroep MBO leerjaar 1 Inleiding Je zou graag wel eens iemand anders willen zijn, of een paar kleine veranderingen willen aanbrengen aan je eigen

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

WERKBOEK SOCIALE MEDIA

WERKBOEK SOCIALE MEDIA WERKBOEK SOCIALE MEDIA door: GGD Hart voor Brabant Sociale media De volgende pagina s in dit werkboek gaan over internet en sociale media. Wat is sociale media? Opdracht 1 Wat is sociale media? Schrijf

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen.

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen. Opdracht Formatief evalueren met leerdoelen Inleiding Het doel is om de eerste stappen te zetten in het werken met formatieve evaluatie. Hiervoor stel je leerdoelen en bijbehorende criteria op, vervolgens

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705 Vaardigheden - Enquête HV 2 Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52705 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Meetkunst. Les 1 Ruimte vangen in de klas

Meetkunst. Les 1 Ruimte vangen in de klas Meetkunst Les 1 Ruimte vangen in de klas We bevinden ons altijd in een bepaalde ruimte maar zijn ons er zelden van bewust. Kunstenaars maken bewust gebruik van ruimte en zetten deze naar hun hand. Ook

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Jouw plan bij Pluryn. Het (Elektronisch) Individueel Plan

Uitgebreide versie. Jouw plan bij Pluryn. Het (Elektronisch) Individueel Plan Uitgebreide versie Jouw plan bij Pluryn Het (Elektronisch) Individueel Plan EIP, je eigen plan Iedere cliënt bij Pluryn heeft een eigen plan. Jij en Pluryn zetten in dat plan wat voor jou belangrijk is.

Nadere informatie

Introduceren thema Wereldgodsdiensten. het dagelijks leven. Startopdracht. Wereldgodsdiensten. Thema: Wereldgodsdiensten.

Introduceren thema Wereldgodsdiensten. het dagelijks leven. Startopdracht. Wereldgodsdiensten. Thema: Wereldgodsdiensten. Aardrijkskunde Wereldgodsdiensten Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Wereldgodsdiensten Binnen dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal: 1. Wat zou er gebeuren als een

Nadere informatie

Goed. Gevormd. Vormen aan het Oosterdok. Een project van ARCAM en de Openbare Bibliotheek Amsterdam VORMEN AAN HET OOSTERDOK

Goed. Gevormd. Vormen aan het Oosterdok. Een project van ARCAM en de Openbare Bibliotheek Amsterdam VORMEN AAN HET OOSTERDOK Vormen aan het Oosterdok Een project van ARCAM en de Openbare Bibliotheek Amsterdam 02 CKV Vormen Aan Het Oosterdok Inleiding Het Oosterdoksgebied is in ontwikkeling. Had het vroeger een militaire en havenfunctie,

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Stoeien met Statistiek

Stoeien met Statistiek Stoeien met Statistiek Havo 4: Statistiek op grote datasets 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Docentenhandleiding... 5 Inleiding voor leerlingen... 6 Opdracht 1... 7 Opdracht 2... 8 Opdracht 3...

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Hoe mijn stad werkt. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan?

Hoe mijn stad werkt. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Hoe mijn stad werkt projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag kom je te weten hoe een nieuwbouwwijk in een stad wordt opgezet en wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding van de bouw. Je leert welke

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

Kunst op straat. WerKwijzer leerlingen. Locatie Kunst Laren. Pagina 1

Kunst op straat. WerKwijzer leerlingen. Locatie Kunst Laren. Pagina 1 Kunst op straat Locatie Kunst Laren WerKwijzer leerlingen Pagina 1 13 tot 23 mei vindt het project Locatie Kunst Laren plaats. Jullie, leerlingen van de Larense middelbare scholen, gaan, in samenwerking

Nadere informatie

Spreken - Discussie en debat HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Spreken - Discussie en debat HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52710 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

DE L CKER SOPHIE: ORALE BEVREDIGING

DE L CKER SOPHIE: ORALE BEVREDIGING DE L CKER SOPHIE: ORALE BEVREDIGING DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf klas 2 Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Minidisco Thema: Wat is er?

Minidisco Thema: Wat is er? Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding De dwergen willen mee met de tijd. Feesten rond een vuur met een gitaar is niet meer interessant. Lichtslangen,

Nadere informatie

grafimedia CSPE GL Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

grafimedia CSPE GL Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2015 gedurende 400 minuten grafimedia CSPE GL Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken Ontwerponderzoek Paper 2 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie I.F. Hazewindus, drs. Filosofie Het Socratisch Gesprek als methode voor

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie