Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen"

Transcriptie

1 Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo/vwo 5-7 klokuren Inleiding Prime time paradise, Lukács en Broersen Veel jongeren spelen digitale spellen met virtuele werelden. Veel van deze werelden zijn zo realistisch vormgegeven dat je je in een echt oerwoud, vluchtelingenkamp of stad waant. Daarnaast zijn er spellen waarbij je punten kunt verdienen in een realistische fantasiewereld. Kunstenaars als Marnix De Nijs en Lukács en Broersen spelen met deze gegevens. Wat als je nu geen punten kunt halen met het spel en wat als de digitale wereld de echte wereld blijkt te zijn? Het spel Escape from Woomera heeft er zelfs voor gezorgd dat een vluchtelingenkamp in 2003 werd gesloten. Leerlingen maken een virtuele wereld en bedenken een spel dat iets kan bewerkstellingen in de reële wereld. Bronnen Run Motherfucker Run, Marnix de Nijs, 2001/2004 Prime Time Paradise, Lukács en Broersen, 2004 Versions, Oliver Laric, 2009 Escape from Woomera, 2003 Samorost, Armanita Design, 2006 GEL Kind en Media, Ontwerpatelier Serious Gaming is belangrijke niche, Florentine van Lookeren Intermediair 2007 Leerdoelen Leerlingen: verzamelen ten minste 10 verschillende digitale werelden; verzamelen ten minste 6 verschillende digitale spelvormen; vormen hun reële wereld om tot een virtuele wereld; bedenken een spelvorm die iets bewerkstelligt in de reële wereld.

2 Docentenhandleiding - Lessenserie Smaken Werelden verschillen Benodigdheden computers, fotobewerkingsprogramma s, printers, beamer, scherm, montageprogramma scharen, papier, karton, etc. Voorwaarden/eisen De leerlingen kunnen: vrij op internet zoeken; op verschillende plekken werken, zoals een handvaardigheidlokaal en een mediatheek. Producten Per duo: een verzameling van 10 verschillende digitale spellen een verzameling van 10 verschillende virtuele werelden een lijst met minimaal 5 verschillen tussen de kunstwerken en een gekozen spel Alleen: 15 foto s van de eigen leefomgeving van de leerling een kijkdoos van een spelomgeving die afgeleid is van de reële wereld van de leerling. De spelwereld is geheel anders, maar heeft kenmerken of elementen van de reële wereld de beschrijving van een spel waarmee je iets kunt bewerkstellingen in de vorm van spelregels en een handleiding Les in stappen Deel 1 ±60 minuten U vertelt de leerlingen dat ze een nieuw digitaal spel gaan ontwerpen. Het spel speelt zich af in een virtuele wereld die afgeleid is van hun eigen dagelijkse wereld. Als introductie bekijken de leerlingen in tweetallen allerlei games. Ze beschrijven de werelden waarin de games zich afspelen en maken categorieën van die werelden. Daarbij omschrijven zij ook het spel: wat moet je doen en wat valt er te verdienen? Als laatste maken ze een mindmap. De kern van de mindmap is hun eigen wereld. Door middel van 15 armen geven ze aan wat de kenmerken zijn van hun wereld. Bij die kenmerken omschrijven ze ook de beelden die ze daarbij zien. Bijvoorbeeld: sport - een winnende goal, familie - gezin voor de tv.

3 Docentenhandleiding - Lessenserie Smaken Werelden verschillen Deel 2 ±60 minuten De les begint met presentaties van de door leerlingen gevonden werelden en de spelvormen. U laat de werken zien van Marnix de Nijs en Lukacs en Broersen. Wat is er aan de hand met deze twee virtuele werelden? Wat is het spel? Wat is echt en wat is virtueel? Wat gebeurt hier? Wat gebeurt er met je als je niks kunt winnen? U maakt een vergelijking tussen de kunstwerken en de spellen die de leerlingen hebben onderzocht. De leerlingen nemen hun mindmap voor zich. Ze bedenken wat ze willen veranderen aan hun eigen wereld of leven: dat is het einddoel van het spel. Dat kan zijn door zoveel punten winnen dat je nooit meer op tijd thuis hoeft te komen, punten verdienen zodat de akelige buurman verhuist of dat die ene leuke jongen je eindelijk verkering vraagt. Het spel speelt zich af in een afgeleide van de leefwereld van de leerling: dus een hardere, zoetere, vreemdere of mooiere wereld. Deel 3 ±60 minuten U laat de trailer van Escape from Woomera zien. U vraagt wat de leerlingen zien. Wat is het spel? Hoe wordt het gespeeld? Wat kan er gewonnen worden, denken jullie? U vertelt dat door dit spel het vluchtelingenkamp in Australië (Woomera) is gesloten. Deze wereld was een echte wereld en de makers hebben iets aan de kaak gesteld. Het einddoel van het spel was dat de bevolking zich bewust werd van misstanden. Zo n type einddoel bedenken de leerlingen ook bij hun spel. Ze kunnen hun ideeën van de vorige les nu aanscherpen of veranderen. De leerlingen gaan nu hun eigen wereld fotograferen. Deze foto s bewerken ze digitaal of analoog tot een virtuele wereld in een thema. Er blijven onderdelen herkenbaar, maar het meeste wordt overdreven of aangezet. Dus een hardere wereld of juist lieflijker, kaler of juist groener. Van de foto s maken ze een scène van het spel in 3D. Dit gebeurt in de vorm van een kijkdoos. Daarna schrijven ze een korte handleiding met regels en het einddoel van hun spel. Deel 4 ±90 minuten De leerlingen werken aan hun virtuele wereld in 3D en de gamehandleiding. Deel 5 ±60 minuten De leerlingen presenteren hun game aan elkaar. De werken worden beoordeeld aan de hand van de criteria. De leerlingen brengen de werelden onder in verschillende categorieën, bijvoorbeeld: de duistere wereld, de vredige wereld, de terug-naar-de-natuur-wereld of de nieuwe wereld. Daarna wordt er gekeken naar de spelvormen. Passen de spellen bij de werelden of zijn zij juist een tegenstelling? Na de evaluatie wordt er gekeken of je als jongere verslaafd zou kunnen zijn aan een van de spellen. Hoe komt dit? Hoe komt het dat veel mensen liever in hun virtuele wereld zijn dan in hun gewone leven?

4 Docentenhandleiding - Lessenserie Smaken Werelden verschillen Criteria Kan de leerling: spellen analyseren en 10 verschillende spellen beschrijven; 10 verschillende virtuele werelden beschrijven; verschillen benoemen tussen spelwerelden en de werken van de kunstenaars; benoemen wat de meerwaarde is van de werken van de kunstenaars; een mindmap samenstellen en 15 foto s maken van zijn eigen leefwereld; foto s van een reële wereld omzetten in een virtuele, niet bestaande wereld in één thema; creatieve oplossingen bedenken voor het scheppen van een nieuwe spelwereld; de virtuele wereld zo in een kijkdoos plaatsen, dat er perspectief in de wereld komt en het een geheel vormt; een spel bedenken waarmee je iets bewerkstelligt in de reële wereld; benoemen wat er aan spellen verslavend is; reflecteren op het eigen werk en dat van anderen met behulp van de criteria?

5 Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen leerlingmateriaal doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo/vwo 5-7 klokuren Inleiding Prime time paradise, Lukács en Broersen Veel jongeren spelen digitale spellen met virtuele werelden. Veel van deze werelden zijn zo realistisch vormgegeven dat je je in een echt oerwoud, vluchtelingenkamp of stad waant. Daarnaast zijn er spellen waarbij je punten kunt verdienen in een realistische fantasiewereld. Kunstenaars als Marnix De Nijs en Lukács en Broersen spelen met deze gegevens. Wat als je nu geen punten kunt halen met het spel en wat als de digitale wereld de echte wereld blijkt te zijn? Het spel Escape from Woomera heeft er zelfs voor gezorgd dat een vluchtelingenkamp in 2003 werd gesloten. Leerlingen maken een virtuele wereld en bedenken een spel dat iets kan bewerkstellingen in de reële wereld. Bronnen Run Motherfucker Run, Marnix de Nijs, 2001/2004 Prime Time Paradise, Lukács en Broersen, 2004 Versions, Oliver Laric, 2009 Escape from Woomera, 2003 Samorost, Armanita Design, 2006 Producten Per duo: een verzameling van 10 verschillende digitale spellen een verzameling van 10 verschillende virtuele werelden een lijst met minimaal 5 verschillen tussen de kunstwerken en een gekozen spel Alleen: 15 foto s van je eigen leefomgeving een kijkdoos van een spelomgeving, die afgeleid is van jouw wereld. De spelwereld is geheel anders, maar heeft kenmerken of elementen van jouw wereld. de beschrijving van een spel waarmee je iets kunt veranderen. Je schrijft spelregels en een handleiding.

6 Leerlingmateriaal - Lessenserie Smaken Werelden verschillen Opdrachten 1. Verzamel minstens 10 verschillende digitale spelvormen. Beschrijf waarvoor je speelt en hoe je speelt. Geef ook aan wat je wint. 2. Verzamel en beschrijf 10 verschillende virtuele werelden. 3. Maak een lijst van minimaal 5 verschillen tussen de kunstwerken en een spelwereld. 4. Maak een mindmap van je eigen leven en bedenk daar 15 foto s bij. Maak deze foto s. 5. Bedenk een spel in je wereld. De schat of de winst is iets dat in de echte wereld gebeurt. Denk aan punten winnen om later thuis te mogen komen. Of denk aan een spel waardoor er eindelijk een jongerenhangplek komt in jouw woonomgeving. Omschrijf het spel en de spelregels en bedenk er een wereld bij die afgeleid is van je eigen wereld. 6. Maak een kijkdoos van de foto s. Maak van de kijkdoos een virtuele spelwereld. Bewerk je foto s of gebruik andere beelden om de normale wereld te veranderen in een spelwereld. Gebruik één thema. 7. Vat kort samen waardoor het komt dat spellen verslavend zijn. Criteria Kun je: spellen analyseren en 10 verschillende spellen beschrijven; 10 verschillende virtuele werelden beschrijven; verschillen benoemen tussen spelwerelden en de werken van de kunstenaars; benoemen wat de meerwaarde is van de werken van de kunstenaars; een mindmap samenstellen en 15 foto s maken van je eigen leefwereld; foto s van je eigen leefwereld omzetten in een virtuele, niet bestaande wereld in één thema; creatieve oplossingen bedenken voor het scheppen van een nieuwe spelwereld; de virtuele wereld zo in een kijkdoos plaatsen, dat er perspectief in de wereld komt en het een geheel vormt; een spel bedenken waarmee je iets bewerkstelligt in de reële wereld; benoemen wat er aan spellen verslavend is; reflecteren op je eigen werk en dat van anderen met behulp van de criteria?

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

2. Zijn die aan te geven in categorieën? Zo ja welke? In leren, denken, creëren en delen. Er bestaan vier typen gebruik van interactieve media

2. Zijn die aan te geven in categorieën? Zo ja welke? In leren, denken, creëren en delen. Er bestaan vier typen gebruik van interactieve media 1. Wat voor een interactieve media producten zijn er? Er bestaan vele verschillende media producten: E- Learnings, Wikipedia, Roamler, Flickr, Facebook, Twitter, Youtube, Linked in, Wordpress, Blogger,

Nadere informatie

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen geschiedenis Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Introduceren thema Oorlog:

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK?

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? RK Basisschool Bernadette Naaldwijk HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? voor groep 6, 7 en 8 INHOUDSOPGAVE Stap 1. Kies een onderwerp. blz. 1 Stap 2: Schrijf de inleiding. Stap 3: Verzamel informatie a. Zoek informatiebronnen.

Nadere informatie

Beelden bij de taalniveaus

Beelden bij de taalniveaus Beelden bij de taalniveaus Activiteiten en ideeën bij de posters referentieniveaus taal Leontine van den Berg Geppie Bootsma Annelies Kappers Hella Kroon Ebelien Nieman Atty Tordoir Bert de Vos Beelden

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Inleiding Deze lessenserie is één van verschillende ENGINEER lessenseries voor het primair onderwijs. Techniek

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Kleding Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog - Kleding Introduceren thema Tweede Wereldoorlog - Kleding In dit

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven.

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven. INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoe werkt dit boek? 5 7 Stap 1 Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven 9 11 12 13 Stap 2 Energie Oefeningen Waar krijg jij energie van? Dit

Nadere informatie

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 3 Overzicht lesinhouden 4 Les 1 Confrontatie

Nadere informatie

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

Nadere informatie

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand Een wigwam op het strand Je maakt een collage met plaatjes uit tijdschriften. Je tekent en schrijft er zelf bij. Zo maak je een hele grappige of misschien wel een serieuze of enge collage. - 2 (maar alleen

Nadere informatie

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start winnen met debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start Ischa Meijer Journalist De meeste mensen hebben hun eigen mening uit het hoofd geleerd Uitgave 2012 voorwoord Deze reader

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

Wat gaan we doen, mees?

Wat gaan we doen, mees? Wat gaan we doen, mees? Onderzoek alles... en maak er een grafiek van Wouter Sluitman Heb het lef en doe af en toe het rekenboek aan de kant. De rekenavonturen die zich dan in de klas kunnen gaan afspelen,

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

Afschakelen, de overgang van werk naar privé

Afschakelen, de overgang van werk naar privé Afschakelen, de overgang van werk naar privé 1 Inleiding: waarom heb ik dit gemodelleerd? Ik mag mezelf gelukkig prijzen, ik heb naast een heerlijke privé situatie ook fantastisch werk. Toch merkte ik

Nadere informatie

Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen

Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen Educatief pakket voor individueel gebruik Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen van Matt Madden kunst in zicht in samenwerking met Strip Turnhout Inhoudstafel Welkom 3 Luik 1: Algemene

Nadere informatie

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat?

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Dilemma's bij dementie. Handleiding voor het gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen

Nadere informatie

Help, ik moet een werkstuk maken!

Help, ik moet een werkstuk maken! Help, ik moet een werkstuk maken! Je gaat de komende tijd bezig met het maken van een werkstuk. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp?

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE INFOBEURS Jongeren die nieuw aankomen op de school hebben wellicht veel vragen over hoe het eraan toegaat op de school, of ze kunnen gaan werken, welke stageplekken tof zijn, Daarnaast zijn jongeren

Nadere informatie

Er ligt een krokodil onder mijn bed!

Er ligt een krokodil onder mijn bed! Er ligt een krokodil onder mijn bed! Levensbeschouwelijke vorming n.a.v. het prentenboek FIE NIEUWENHUIZEN-GRIPPELING 1 Inhoud Inleiding... 3 Waarom een module gebaseerd op Er ligt een krokodil onder mijn

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10 124 De pedagogisch medewerker Samira, Mina en Elsje (allemaal 9 jaar) zijn buiten met het springtouw bezig. Twee draaien aan het koord en één springt. Pedagogisch medewerker Anne ziet dat Elsje bijna nooit

Nadere informatie