Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen"

Transcriptie

1 Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo/vwo 5-7 klokuren Inleiding Prime time paradise, Lukács en Broersen Veel jongeren spelen digitale spellen met virtuele werelden. Veel van deze werelden zijn zo realistisch vormgegeven dat je je in een echt oerwoud, vluchtelingenkamp of stad waant. Daarnaast zijn er spellen waarbij je punten kunt verdienen in een realistische fantasiewereld. Kunstenaars als Marnix De Nijs en Lukács en Broersen spelen met deze gegevens. Wat als je nu geen punten kunt halen met het spel en wat als de digitale wereld de echte wereld blijkt te zijn? Het spel Escape from Woomera heeft er zelfs voor gezorgd dat een vluchtelingenkamp in 2003 werd gesloten. Leerlingen maken een virtuele wereld en bedenken een spel dat iets kan bewerkstellingen in de reële wereld. Bronnen Run Motherfucker Run, Marnix de Nijs, 2001/2004 Prime Time Paradise, Lukács en Broersen, 2004 Versions, Oliver Laric, 2009 Escape from Woomera, 2003 Samorost, Armanita Design, 2006 GEL Kind en Media, Ontwerpatelier Serious Gaming is belangrijke niche, Florentine van Lookeren Intermediair 2007 Leerdoelen Leerlingen: verzamelen ten minste 10 verschillende digitale werelden; verzamelen ten minste 6 verschillende digitale spelvormen; vormen hun reële wereld om tot een virtuele wereld; bedenken een spelvorm die iets bewerkstelligt in de reële wereld.

2 Docentenhandleiding - Lessenserie Smaken Werelden verschillen Benodigdheden computers, fotobewerkingsprogramma s, printers, beamer, scherm, montageprogramma scharen, papier, karton, etc. Voorwaarden/eisen De leerlingen kunnen: vrij op internet zoeken; op verschillende plekken werken, zoals een handvaardigheidlokaal en een mediatheek. Producten Per duo: een verzameling van 10 verschillende digitale spellen een verzameling van 10 verschillende virtuele werelden een lijst met minimaal 5 verschillen tussen de kunstwerken en een gekozen spel Alleen: 15 foto s van de eigen leefomgeving van de leerling een kijkdoos van een spelomgeving die afgeleid is van de reële wereld van de leerling. De spelwereld is geheel anders, maar heeft kenmerken of elementen van de reële wereld de beschrijving van een spel waarmee je iets kunt bewerkstellingen in de vorm van spelregels en een handleiding Les in stappen Deel 1 ±60 minuten U vertelt de leerlingen dat ze een nieuw digitaal spel gaan ontwerpen. Het spel speelt zich af in een virtuele wereld die afgeleid is van hun eigen dagelijkse wereld. Als introductie bekijken de leerlingen in tweetallen allerlei games. Ze beschrijven de werelden waarin de games zich afspelen en maken categorieën van die werelden. Daarbij omschrijven zij ook het spel: wat moet je doen en wat valt er te verdienen? Als laatste maken ze een mindmap. De kern van de mindmap is hun eigen wereld. Door middel van 15 armen geven ze aan wat de kenmerken zijn van hun wereld. Bij die kenmerken omschrijven ze ook de beelden die ze daarbij zien. Bijvoorbeeld: sport - een winnende goal, familie - gezin voor de tv.

3 Docentenhandleiding - Lessenserie Smaken Werelden verschillen Deel 2 ±60 minuten De les begint met presentaties van de door leerlingen gevonden werelden en de spelvormen. U laat de werken zien van Marnix de Nijs en Lukacs en Broersen. Wat is er aan de hand met deze twee virtuele werelden? Wat is het spel? Wat is echt en wat is virtueel? Wat gebeurt hier? Wat gebeurt er met je als je niks kunt winnen? U maakt een vergelijking tussen de kunstwerken en de spellen die de leerlingen hebben onderzocht. De leerlingen nemen hun mindmap voor zich. Ze bedenken wat ze willen veranderen aan hun eigen wereld of leven: dat is het einddoel van het spel. Dat kan zijn door zoveel punten winnen dat je nooit meer op tijd thuis hoeft te komen, punten verdienen zodat de akelige buurman verhuist of dat die ene leuke jongen je eindelijk verkering vraagt. Het spel speelt zich af in een afgeleide van de leefwereld van de leerling: dus een hardere, zoetere, vreemdere of mooiere wereld. Deel 3 ±60 minuten U laat de trailer van Escape from Woomera zien. U vraagt wat de leerlingen zien. Wat is het spel? Hoe wordt het gespeeld? Wat kan er gewonnen worden, denken jullie? U vertelt dat door dit spel het vluchtelingenkamp in Australië (Woomera) is gesloten. Deze wereld was een echte wereld en de makers hebben iets aan de kaak gesteld. Het einddoel van het spel was dat de bevolking zich bewust werd van misstanden. Zo n type einddoel bedenken de leerlingen ook bij hun spel. Ze kunnen hun ideeën van de vorige les nu aanscherpen of veranderen. De leerlingen gaan nu hun eigen wereld fotograferen. Deze foto s bewerken ze digitaal of analoog tot een virtuele wereld in een thema. Er blijven onderdelen herkenbaar, maar het meeste wordt overdreven of aangezet. Dus een hardere wereld of juist lieflijker, kaler of juist groener. Van de foto s maken ze een scène van het spel in 3D. Dit gebeurt in de vorm van een kijkdoos. Daarna schrijven ze een korte handleiding met regels en het einddoel van hun spel. Deel 4 ±90 minuten De leerlingen werken aan hun virtuele wereld in 3D en de gamehandleiding. Deel 5 ±60 minuten De leerlingen presenteren hun game aan elkaar. De werken worden beoordeeld aan de hand van de criteria. De leerlingen brengen de werelden onder in verschillende categorieën, bijvoorbeeld: de duistere wereld, de vredige wereld, de terug-naar-de-natuur-wereld of de nieuwe wereld. Daarna wordt er gekeken naar de spelvormen. Passen de spellen bij de werelden of zijn zij juist een tegenstelling? Na de evaluatie wordt er gekeken of je als jongere verslaafd zou kunnen zijn aan een van de spellen. Hoe komt dit? Hoe komt het dat veel mensen liever in hun virtuele wereld zijn dan in hun gewone leven?

4 Docentenhandleiding - Lessenserie Smaken Werelden verschillen Criteria Kan de leerling: spellen analyseren en 10 verschillende spellen beschrijven; 10 verschillende virtuele werelden beschrijven; verschillen benoemen tussen spelwerelden en de werken van de kunstenaars; benoemen wat de meerwaarde is van de werken van de kunstenaars; een mindmap samenstellen en 15 foto s maken van zijn eigen leefwereld; foto s van een reële wereld omzetten in een virtuele, niet bestaande wereld in één thema; creatieve oplossingen bedenken voor het scheppen van een nieuwe spelwereld; de virtuele wereld zo in een kijkdoos plaatsen, dat er perspectief in de wereld komt en het een geheel vormt; een spel bedenken waarmee je iets bewerkstelligt in de reële wereld; benoemen wat er aan spellen verslavend is; reflecteren op het eigen werk en dat van anderen met behulp van de criteria?

5 Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen leerlingmateriaal doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo/vwo 5-7 klokuren Inleiding Prime time paradise, Lukács en Broersen Veel jongeren spelen digitale spellen met virtuele werelden. Veel van deze werelden zijn zo realistisch vormgegeven dat je je in een echt oerwoud, vluchtelingenkamp of stad waant. Daarnaast zijn er spellen waarbij je punten kunt verdienen in een realistische fantasiewereld. Kunstenaars als Marnix De Nijs en Lukács en Broersen spelen met deze gegevens. Wat als je nu geen punten kunt halen met het spel en wat als de digitale wereld de echte wereld blijkt te zijn? Het spel Escape from Woomera heeft er zelfs voor gezorgd dat een vluchtelingenkamp in 2003 werd gesloten. Leerlingen maken een virtuele wereld en bedenken een spel dat iets kan bewerkstellingen in de reële wereld. Bronnen Run Motherfucker Run, Marnix de Nijs, 2001/2004 Prime Time Paradise, Lukács en Broersen, 2004 Versions, Oliver Laric, 2009 Escape from Woomera, 2003 Samorost, Armanita Design, 2006 Producten Per duo: een verzameling van 10 verschillende digitale spellen een verzameling van 10 verschillende virtuele werelden een lijst met minimaal 5 verschillen tussen de kunstwerken en een gekozen spel Alleen: 15 foto s van je eigen leefomgeving een kijkdoos van een spelomgeving, die afgeleid is van jouw wereld. De spelwereld is geheel anders, maar heeft kenmerken of elementen van jouw wereld. de beschrijving van een spel waarmee je iets kunt veranderen. Je schrijft spelregels en een handleiding.

6 Leerlingmateriaal - Lessenserie Smaken Werelden verschillen Opdrachten 1. Verzamel minstens 10 verschillende digitale spelvormen. Beschrijf waarvoor je speelt en hoe je speelt. Geef ook aan wat je wint. 2. Verzamel en beschrijf 10 verschillende virtuele werelden. 3. Maak een lijst van minimaal 5 verschillen tussen de kunstwerken en een spelwereld. 4. Maak een mindmap van je eigen leven en bedenk daar 15 foto s bij. Maak deze foto s. 5. Bedenk een spel in je wereld. De schat of de winst is iets dat in de echte wereld gebeurt. Denk aan punten winnen om later thuis te mogen komen. Of denk aan een spel waardoor er eindelijk een jongerenhangplek komt in jouw woonomgeving. Omschrijf het spel en de spelregels en bedenk er een wereld bij die afgeleid is van je eigen wereld. 6. Maak een kijkdoos van de foto s. Maak van de kijkdoos een virtuele spelwereld. Bewerk je foto s of gebruik andere beelden om de normale wereld te veranderen in een spelwereld. Gebruik één thema. 7. Vat kort samen waardoor het komt dat spellen verslavend zijn. Criteria Kun je: spellen analyseren en 10 verschillende spellen beschrijven; 10 verschillende virtuele werelden beschrijven; verschillen benoemen tussen spelwerelden en de werken van de kunstenaars; benoemen wat de meerwaarde is van de werken van de kunstenaars; een mindmap samenstellen en 15 foto s maken van je eigen leefwereld; foto s van je eigen leefwereld omzetten in een virtuele, niet bestaande wereld in één thema; creatieve oplossingen bedenken voor het scheppen van een nieuwe spelwereld; de virtuele wereld zo in een kijkdoos plaatsen, dat er perspectief in de wereld komt en het een geheel vormt; een spel bedenken waarmee je iets bewerkstelligt in de reële wereld; benoemen wat er aan spellen verslavend is; reflecteren op je eigen werk en dat van anderen met behulp van de criteria?

Media en Interculturaliteit Lessenserie De groeten uit...!

Media en Interculturaliteit Lessenserie De groeten uit...! Media en Interculturaliteit Lessenserie De groeten uit...! Docentenhandleiding doelgroep duur 2/3 havo 7 klokuren Inleiding Door de vluchtige en vaak onzorgvuldige werkwijze van de media ontstaan er snel

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus

Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo/havo/vwo, 3 vmbo/havo/vwo 5 klokuren Oliver Laric Inleiding YouTube bestaat ruim 5 jaar en is een ongekend populaire

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy

Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, 4 vwo 8-9 klokuren Inleiding Het kan zomaar zijn dat iedereen dag en nacht Surveilllance Shoe, Jill Magid in

Nadere informatie

Media & Spelen Lessenserie Life as a game

Media & Spelen Lessenserie Life as a game Media & Spelen Lessenserie Life as a game Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo, 2 havo, 2vwo 6-8 klokuren Inleiding Iedereen speelt wel eens een game. Wie langer speelt merkt dat de echte wereld en

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het!

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Docentenhandleiding doelgroep duur 3-4 vmbo 5 klokuren Banksy Inleiding Wordt het top of flop? Wat maakt je en wat breekt je? De macht van media zit hem

Nadere informatie

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht?

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 7-8 klokuren Inleiding Reclameposters en billboards schreeuwen om de aandacht op straat. Op de tv

Nadere informatie

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo,1 havo, 1 vwo 6 klokuren Inleiding Je culturele achtergrond bepaalt je hele leven. Uit welke cultuur je

Nadere informatie

Media & Medium Lessenserie Snatch!!

Media & Medium Lessenserie Snatch!! Media & Medium Lessenserie Snatch!! Docentenhandleiding doelgroep duur 4/5 havo/vwo 6-8 klokuren Inleiding De nieuwe mediakunstenaar experimenteert met Obama Art montage bestaand beeld en geluid. Bestaand

Nadere informatie

Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities

Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 6-7 klokuren Inleiding Een avatar durft in een virtuele wereld meer David Meanix dan de eigenaar van de

Nadere informatie

Media & Privacy Lessenserie Gotcha!

Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo, 1 vwo 5-6 klokuren Inleiding In een klap beroemd: dat wensen veel jongeren! Of het nu komt door geweldige prestaties

Nadere informatie

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af!

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Docentenhandleiding doelgroep duur 3 havo, 2 vwo 6 klokuren Inleiding In veel andere culturen dan de westerse, verandert het schoonheidsideaal niet zo snel.

Nadere informatie

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?!

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 6 klokuren Inleiding Ouderdom en schoonheid, hoe verhouden die twee zich? Als je jong bent, heb je

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame

Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame Docentenhandleiding doelgroep duur 4 vmbo,4 havo, 4 vwo 6-8 klokuren Inleiding Heeft iedereen recht op 15 minuten beroemdheid, zoals Andy Warhol beweert? Hoe

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo,2 havo/vwo 360 450 minuten Alison Jackson Inleiding We zijn gewend aan beelden uit het privéleven van sterren en

Nadere informatie

Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man

Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man Docentenhandleiding doelgroep havo/vwo 3/4 duur 6 klokuren Inleiding Wonder Woman: Dara Birnbaum In hoeverre komt het beeld van mannen en vrouwen in de media overeen

Nadere informatie

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Dit format is bedoeld voor docenten die onderzoekend-lerenopdrachten gaan maken voor het gebruik in hun eigen groep en/of voor gebruik door

Nadere informatie

Media en het Medium Lessenserie Guns or Roses

Media en het Medium Lessenserie Guns or Roses Media en het Medium Lessenserie Guns or Roses Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo, 2 havo, 2 vwo 6 klokuren Inleiding Jeroen Kooijmans:Werk Geluiden in een film ondersteunen de beelden. Zonder geluiden

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Media & Lichaam Lessenserie Schoonheidsmiddel

Media & Lichaam Lessenserie Schoonheidsmiddel Media & Lichaam Lessenserie Schoonheidsmiddel Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, 4 vwo 6-8 klokuren still van Julika Rudelius: Forever Inleiding Hoe zouden wij eruit willen zien en hoe speelt de

Nadere informatie

Lesplan media cultuur

Lesplan media cultuur Lesplan media cultuur Beginsituatie De leerlingen die deze lessenserie zullen gaan volgen, hebben les op het Montesori onderwijs. De leerlingen hebben een hoge mate van zelfstandigheid en zijn gewent elkaar

Nadere informatie

McCaesar Plusopdracht brugklas

McCaesar Plusopdracht brugklas McCaesar Plusopdracht brugklas Algemene gegevens Titel: McCaesar Thema: Oudheid. Niveau: VWO 1. Aantal lessen: 28 (maximaal). Ontworpen door: H. Koffijberg, 2013 Leerinhoud en hoofdopdracht Je bent één

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Chinees tempels 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinese tempels Les voor groep 5/6 2 x 60 minuten Tekenen

Nadere informatie

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces Aanleiding projectweken In het kader van talentontwikkleing en werken met 21 eeuwse vaardigheden zijn leerkrachten zich aan het ontwikkelen en professionaliseren naar nieuwe, innovatieve vormen van onderwijs.

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum

Nationaal Gevangenismuseum Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 5. In beeld gevangen Les 5. In beeld gevangen Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les Deze les maken de leerlingen

Nadere informatie

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO. docentenhandleiding

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO. docentenhandleiding Migratie Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag

HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag Op donderdag 21 september doet uw school mee aan de SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag. Op deze dag lopen of fietsen zoveel mogelijk kinderen in deelnemende regio s

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Inhoud 10 stappen voor de onderzoeksopdracht Overzichtsschema CKV onderzoek Wat ga ik onderzoeken? Invulblad 1 onderwerp en vraag,

Nadere informatie

energie Natuur & Techniek Bespreek met de kinderen waar in huis allemaal energie voor alleen nadenken over de verschillende soorten energie, maar

energie Natuur & Techniek Bespreek met de kinderen waar in huis allemaal energie voor alleen nadenken over de verschillende soorten energie, maar Natuur & Techniek energie Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Energie In dit thema staat de volgende hogere orde denkvraag centraal: Hoeveel bespaar je met een energiezuinig huis in vergelijking

Nadere informatie

Deze portretten zijn te bekijken onder de button Verhalen van Hoop in de app en via digiboard.ikhebhoop.nl.

Deze portretten zijn te bekijken onder de button Verhalen van Hoop in de app en via digiboard.ikhebhoop.nl. VO, ONDERBOUW EN BOVENBOUW Handleiding docent Beste docent, Leuk dat je school meedoet met de Week van de Hoop! Dit jaar staat hoop delen door middel van kunst centraal in het lesprogramma voor het VO.

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 7-8

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 7-8 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 7-8 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden, in

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen geschiedenis Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Introduceren thema Oorlog:

Nadere informatie

ENGAGEMENT. MEDMEC 04 Les 2

ENGAGEMENT. MEDMEC 04 Les 2 ENGAGEMENT MEDMEC 04 Les 2 Weekplanning Lesweek 1: Urban Studio Lesweek 2: Kick off en spelopdracht deel l Lesweek 3: hoorcollege gaming, geen lessen Lesweek 4: Inleveren: deel 1,naar aanleiding daarvan

Nadere informatie

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken VMBO 2. docentenhandleiding

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken VMBO 2. docentenhandleiding Migratie Ik vertrek - Zij vertrokken VMBO 2 docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie

Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie lessen weet je meer over: wat zijn media en hoe werkt

Nadere informatie

Meetkunst. Les 1 Ruimte vangen in de klas

Meetkunst. Les 1 Ruimte vangen in de klas Meetkunst Les 1 Ruimte vangen in de klas We bevinden ons altijd in een bepaalde ruimte maar zijn ons er zelden van bewust. Kunstenaars maken bewust gebruik van ruimte en zetten deze naar hun hand. Ook

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen KLOKKWARTET De leerlingen leren de klok lezen, zowel analoog als digitaal. P. 0-05 Getallenkennis GEHEUGENTRAINING De leerlingen zetten

Nadere informatie

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs KiesWijzer een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs Inleiding Met veel plezier presenteert Intermijn de les KiesWijzer. Uw leerlingen staan in het nieuwe schooljaar weer voor grote keuzes. Welk

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Digispel van het profiel D&P vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Digispel van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Digispel van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit profiel. De

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik Ik in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag beschrijf je jouw eigen ervaringen in de stad waarin je woont. Vervolgens verdiep je je in kleine groepjes in een wijk, en maak je over deze wijk

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Groep 7/8 Rechten van het kind

Groep 7/8 Rechten van het kind Groep 7/8 Rechten van het kind Rechten van het kind GROEP 7/8 Instructie lesmateriaal Het gedicht vormt een goede introductie voor het thema Kinderrechten. Gebruik de achtergrondinformatie om meer te vertellen

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

Webkwestie Reclame. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/47066

Webkwestie Reclame. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/47066 Auteur Timo Lentjes Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 juni 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/47066 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst 10 stappen voor de CKV onderzoeksopdracht Overzicht Onderweg met onderzoek Beste CKV leerling, Dit boekje is een hulpmiddel bij de

Nadere informatie

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas:

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas: Project Mens&Maatschappij Hoofdstuk 5. Mensen en regels Namen: Klas: Introductie Stap 1Macht Schrijf samen zo veel mogelijk woorden op die te maken hebben met macht. Stap 2 Macht hebben Maak de zin samen

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs.

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. Vroegsignalering en geïndiceerde preventie Voormalige afdeling preventie Advies,

Nadere informatie

Introduceren thema Op vakantie in Europa. centraal rondom vakantie in Europa: Thema: Op vakantie in Europa

Introduceren thema Op vakantie in Europa. centraal rondom vakantie in Europa: Thema: Op vakantie in Europa Aardrijkskunde Op vakantie in europa Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Op vakantie in Europa Introduceren thema Op vakantie in Europa In dit thema staan de volgende

Nadere informatie

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO. docentenhandleiding

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO. docentenhandleiding Integratie Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK VOORBESPREKING Een kinderreglement Kinderen laten nadenken over de rechten van het kind. Verzamel samen met de kinderen materiaal uit de media waarin kinderen betrokken

Nadere informatie

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale geschiedenis Tijdzones Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Tijdlijn In dit thema kiezen de kinderen een tijdvak uit om zich verder in te verdiepen. Voor dit tijdvak staat de volgende hogere

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Vergaderen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74582

Vergaderen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74582 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74582 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 1 Oriëntatie opbrengstgericht differentiëren en stellen van doelen

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 1 Oriëntatie opbrengstgericht differentiëren en stellen van doelen Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 1 Oriëntatie opbrengstgericht differentiëren en stellen van doelen Hoe gaan we met elkaar om? Maak contact Vertrouwelijkheid Niets is gek Zorg goed voor

Nadere informatie

LEVEL UP! Aan de slag in de game-industrie

LEVEL UP! Aan de slag in de game-industrie LEVEL UP! Aan de slag in de game-industrie DE LEVEL UP LESGAME Wie krijgen het rijkste gamebedrijf? Luisteren Kijken Spelen Winnen DEEL 1: KIJKEN EN LUISTEREN Wat doet een game artist? game developer/programmeur?

Nadere informatie

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven.

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Een les Wordpress Studenten: Mentor: Stageschool: Groep: Datum: Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Beginsituatie: In deze les word

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten Les 9 Reflecteren en controleren Voorbereiden U zorgt ervoor dat u weer groepjes aan elkaar heeft gekoppeld voor de feedback en dat de nieuwsitems, geprint of digitaal, beschikbaar zijn voor de groepjes.

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Waarom hebben rijkere mensen minder kinderen?

Waarom hebben rijkere mensen minder kinderen? Waarom hebben rijkere mensen minder kinderen? Voordat je aan de opdrachten begint is het de bedoeling dat je eerst het filmpje bekijkt over Acatsya uit Kirgizië (bron 1). Kirgizië is een land in Centraal-Azië.

Nadere informatie

Een politieke partij oprichten

Een politieke partij oprichten Een politieke partij oprichten Korte omschrijving werkvorm Verdeel de leerlingen in groepjes van vier. Ieder groepje richt een politieke partij op. Elke partij mag acht standpunten kiezen. Vijf standpunten

Nadere informatie

Games in een educatieve setting

Games in een educatieve setting Games in een educatieve setting workshop Inez Groen Ontwikkelen spellen Testen spellen Schrijven over spellen Doceren met/over spellen -> met een leerdoel! Maar eerst: wat is je favoriete game en waarom?

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Workshop 100 jaar uitvindingen

Workshop 100 jaar uitvindingen Workshop 100 jaar uitvindingen Precies 100 jaar geleden werd het Natuurkundig Laboratorium van Philips opgericht. Daar mochten uitvinders in alle vrijheid nieuwe ideeën bedenken. En dat deden ze! Wereldberoemde

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Mediawijsheid. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 6 Auteursrecht bij films Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film en wie er allemaal aan meewerken. - De leerlingen weten welke legale

Nadere informatie

Opdracht Stop kindersekstoerisme

Opdracht Stop kindersekstoerisme Opdracht Stop kindersekstoerisme Opdracht voor 4 personen MBO Toerisme ECPAT Nederland ECPAT wereldwijd actief ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting ECPAT Nederland - Postbus 11103-2301

Nadere informatie

Theatervoorstelling Fractie van een seconde

Theatervoorstelling Fractie van een seconde Theatervoorstelling Fractie van een seconde LESFICHE NABESPREKING Foto door Wim Vanlee LESONDERWERP In deze les bespreken de leerlingen de theatervoorstelling Fractie van een seconde. De leerkracht faciliteert

Nadere informatie

Handleiding 1 Hour Coaching

Handleiding 1 Hour Coaching Handleiding 1 Hour Coaching Coachingsinstrument: Eigen bedrijf beginnen? Beschrijving coachingsinstrument: Veel mensen dromen ervan om een eigen bedrijf te beginnen en tegenwoordig zijn er veel ZZP-ers

Nadere informatie

Leerlijn Spreken h3. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/83287

Leerlijn Spreken h3. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/83287 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 28 april 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/83287 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO. LEERLINGMATERIAAL, doelgroep MBO leerjaar 1. Inleiding. Opdrachten. Voorbeelden. Producten.

MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO. LEERLINGMATERIAAL, doelgroep MBO leerjaar 1. Inleiding. Opdrachten. Voorbeelden. Producten. en nu MBO! MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO, doelgroep MBO leerjaar 1 Inleiding Je zou graag wel eens iemand anders willen zijn, of een paar kleine veranderingen willen aanbrengen aan je eigen

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Teleblikles 'Dit ben ik! Mijn ideale online profiel'

Teleblikles 'Dit ben ik! Mijn ideale online profiel' Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Bram Litjens ; Karen Jong 16 April 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/50496 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie