Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Frans Deeltijd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Frans Deeltijd"

Transcriptie

1 Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor (NL) - Frans Deeltijd

2

3 Titel Collegejaar Compétences linguistiques 1A Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen: Werkvorm Diverse werkvormen Diverse werkvormen Frequentie 1 maal per week 1 maal per week OAFR-PCOMP1A-12 Compétences linguistiques 1A 5 European Credits Frans de werkvorm aangeboden? bij aanvangsblok 1: blok 1 bij aanvangsblok 1: blok 1 Aanwezigheid verplicht? Toetsen: Toets Toetsvorm Toetsduur in minuten Minimum cijfer toets tentamen Tentamen toets opdracht Opdracht de toets aangeboden? bij aanvangsblok 1: 1. blok 1 2. blok 2 bij aanvangsblok 1: 1. blok 1 2. blok 2 Ingangseisen Geen ingangseisen geregistreerd Opmerkingen Geen opmerking geregistreerd URL cursussite Cursus inhoud Leerstof, werkvormen en activiteiten: In deze cursus beginnen de studenten individueel en samen te werken aan de vier taalvaardigheden Frans op A2 + niveau (productieve vaardigheden) en B1 niveau (receptieve vaardigheden) van het ERK (Europees Referentie Kader voor de talen). Lacunes worden opgespoord en weggewerkt. Alle vaardigheden worden getraind, maar de nadruk ligt deze periode op de receptieve vaardigheden, luister- en leesvaardigheid. Het leren van vocabulaire, het correct vervoegen van de werkwoorden en een goede uitspraak van het Frans ondersteunen het ontwikkelen van de vaardigheden en vormen de basis van deze cursus. Deze onderdelen worden summatief getoetst. De didactische component en de link naar de beroepspraktijk komen expliciet en impliciet aan bod doordat de studenten in het Frans minilessen of korte uitleg geven die nabesproken worden. Er wordt gewerkt met activerende werkvormen ondersteund door ICT o.a. door het bijhouden van een (digitaal) taalportfolio. Doelstellingen/competenties: De student werkt toe naar het B1/B1+ niveau van het ERK dat bereikt moet worden aan het eind van het eerste cursusjaar. Toetsen en beoordelingscriteria:

4 In alle taalvaardigheidcursussen worden de vier taalvaardigheden getraind (formatief getoetst). Deze cursus wordt (summatief) afgesloten met de volgende toetsonderdelen: -Schriftelijk tentamen vocabulaire en grammatica (geïntegreerd) -Opdracht fonetiek Beide tentamens moeten voldoende zijn. Instructies, criteria en normering van de verschillende onderdelen zijn te vinden in de studiehandleiding die de studenten aan het begin van de module krijgen. 1e toetsmoment meestal in de tentamenweek aan het einde van de onderwijsperiode(s) van de cursus. 2e toetsmoment (herkansing) in de tentamenweek van de periode volgend op de periode waarin het 1e toetsmoment was. Legitimering: SBL-bekwaamheidseisen: 3, 4 en 7 Dublin descriptoren: zie cursushandleiding Kennisbasis: Domeinen 1 en 2 van de conceptuele kennisbasis Frans: 1. Taalvaardigheden 2. Taalbeschouwing en vocabulaire Kennisbasis ICT: n.v.t. Opmerkingen Gegevens voor materiaal voor het onderdeel Fonetiek volgen.

5 Titel Collegejaar Compétences linguistiques 1B Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen: Werkvorm Diverse werkvormen Diverse werkvormen Frequentie 1 maal per week 1 maal per week OAFR-PCOMP1B-12 Compétences linguistiques 1B 5 European Credits Frans de werkvorm aangeboden? bij aanvangsblok 2: blok 2 bij aanvangsblok 2: blok 2 Aanwezigheid verplicht? Toetsen: Toets Schrift. tentamen vocabulaire & gramm. Toetsvorm Toetsduur in minuten Minimum cijfer Tentamen Schriftelijk tentamen fonetiek Tentamen Ingangseisen Cursuseisen: Compétences linguistiques 1A (OAFR-PCOMP1A-12) de toets aangeboden? bij aanvangsblok 2: 1. blok 2 2. blok 3 bij aanvangsblok 2: 1. blok 2 2. blok 3 Opmerkingen Geen opmerking geregistreerd URL cursussite Cursus inhoud Leerstof, werkvormen en activiteiten: In deze cursus gaan de studenten verder met het ontwikkelen van de vier taalvaardigheden Frans op A2 + niveau (productieve vaardigheden) en B1 niveau (receptieve vaardigheden) van het ERK (Europees Referentie Kader voor de talen). Er wordt individueel en samen gewerkt. Lacunes worden opgespoord en weggewerkt. Alle vaardigheden worden getraind, maar de nadruk ligt deze periode op de productieve vaardigheden, spreek- en schrijfvaardigheid. Het leren van vocabulaire, een goede beheersing van de grammatica (w.o.de morfologie) en het begrijpen en kunnen corrigeren van de uitspraakfouten in het Frans ondersteunen het ontwikkelen van de vaardigheden en vormen de basis van deze cursus. Deze onderdelen worden summatief getoetst. De didactische component en de link naar de beroepspraktijk komen expliciet en impliciet aan bod doordat de studenten in het Frans minilessen of korte uitleg geven die nabesproken worden. Er wordt gewerkt met activerende werkvormen ondersteund door ICT. Doelstellingen/competenties: De student werkt toe naar het B1/B1+ niveau van het ERK dat bereikt moet worden aan het eind van het eerste cursusjaar. Toetsen en beoordelingscriteria: In alle taalvaardigheidscursussen worden de vier taalvaardigheden getraind (formatief

6 getoetst). Deze cursus wordt (summatief) afgesloten met de volgende toets onderdelen: -Schriftelijk tentamen vocabulaire en grammatica (geïntegreerd) -Schriftelijk tentamen fonetiek Beide tentamens moeten voldoende zijn. Instructies, criteria en normering van de verschillende onderdelen zijn te vinden in de studiehandleiding die de studenten aan het begin van de module krijgen. 1e toetsmoment meestal; in de tentamenweek aan het einde van de onderwijsperiode(s) van de cursus. 2e toetsmoment (herkansing) in de tentamenweek van de periode volgend op de periode waarin het 1e toetsmoment was. Legitimering: SBL-bekwaamheidseisen: 3,4 en 7 Dublin descriptoren: zie cursushandleiding. Kennisbasis: Domeinen 1 en 2 van de conceptuele kennisbasis Frans: 1.Taalvaardigheden 2.Taalbeschouwing en vocabulaire Kennisbasis ICT: n.v.t. Opmerkingen Gegevens voor materiaal voor het onderdeel Fonetiek volgen. Zie ook de Hubl-site.

7 Titel Collegejaar Compétences linguistiques 1C Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen: Werkvorm Diverse werkvormen Diverse werkvormen Frequentie 1 maal per week 1 maal per week OAFR-PCOMP1C-12 Compétences linguistiques 1C 5 European Credits Frans de werkvorm aangeboden? bij aanvangsblok 3: blok 3 bij aanvangsblok 3: blok 3 Aanwezigheid verplicht? Toetsen: Toets Schriftelijk tentamen Luistervaardigheid Toetsvorm Toetsduur in minuten Minimum cijfer Tentamen Schr.tent. lezen en grammatica Tentamen Ingangseisen Cursuseisen: Compétences linguistiques 1A (OAFR-PCOMP1A-12) en Compétences linguistiques 1B (OAFR-PCOMP1B-12) de toets aangeboden? bij aanvangsblok 3: 1. blok 3 2. blok 5 bij aanvangsblok 3: 1. blok 3 2. blok 5 Opmerkingen Geen opmerking geregistreerd URL cursussite Cursus inhoud Leerstof, werkvormen en activiteiten: In deze cursus gaan de studenten verder met het ontwikkelen van de vier taalvaardigheden Frans op B1 niveau (productieve vaardigheden) en B1+ niveau (receptieve vaardigheden) van het ERK (Europees Referentie Kader voor de talen). Er wordt individueel en samen gewerkt. Alle vaardigheden worden getraind, maar de nadruk ligt deze periode op de receptieve vaardigheden, luister- en leesvaardigheid. Deze worden summatief getoetst. De grammaticale analyse wordt geïntegreerd getoetst met de leesvaardigheid. Het leren van vocabulaire en het volgen van de Franse actualiteit ondersteunen het ontwikkelen van de vaardigheden. De didactische component en de link naar de beroepspraktijk komen expliciet en impliciet aan bod doordat de studenten in het Frans minilessen of korte uitleg geven die nabesproken worden. Er wordt gewerkt met activerende werkvormen ondersteund door ICT. Doelstellingen/competenties: De student werkt toe naar het B1/B1+ niveau van het ERK dat bereikt moet worden aan het eind van het eerste cursusjaar. Toetsen en beoordelingscriteria: In alle taalvaardigheidcursussen worden de vier taalvaardigheden getraind. Deze cursus wordt (summatief) afgesloten met de volgende toetsonderdelen:

8 -Schriftelijk tentamen luistervaardigheid. B1+ -Schriftelijk tentamen leesvaardigheid B1+ en analyse grammaticale (geïntegreerd) Beide tentamens moeten voldoende zijn. Instructies, criteria en normering van de verschillende onderdelen zijn te vinden in de studiehandleiding die de studenten aan het begin van de module krijgen. 1e toetsmoment meestal in de tentamenweek aan het einde van de onderwijsperiode(s) van de cursus. 2e toetsmoment (herkansing) in de tentamenweek van de periode volgend op de periode waarin het 1e toetsmoment was. Legitimering: SBL-bekwaamheidseisen: 3, 4 en 7 Dublin descriptoren: zie cursushandleiding. Kennisbasis: Domeinen 1 en 2 van de conceptuele kennisbasis Frans: 1.Taalvaardigheden 2.Taalbeschouwing en vocabulaire Kennisbasis ICT: n.v.t.

9 Titel Collegejaar Compétences linguistiques 1D Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen: Werkvorm Diverse werkvormen Diverse werkvormen Frequentie 1 maal per week 1 maal per week OAFR-PCOMP1D-12 Compétences linguistiques 1D 5 European Credits Frans de werkvorm aangeboden? bij aanvangsblok 4: blok 4 bij aanvangsblok 4: blok 4 Aanwezigheid verplicht? Toetsen: Toets Schriftelijk tentamen Schrijfvaardigheid Toetsvorm Toetsduur in minuten Minimum cijfer Tentamen Mondelinge toets spreekvaardigheid Mondeling Ingangseisen Cursuseisen: Compétences linguistiques 1A (OAFR-PCOMP1A-12) en Compétences linguistiques 1B (OAFR-PCOMP1B-12) en Compétences linguistiques 1C (OAFR-PCOMP1C-12) de toets aangeboden? bij aanvangsblok 4: 1. blok 4 2. blok 5 bij aanvangsblok 4: 1. blok 4 2. blok 5 Opmerkingen Geen opmerking geregistreerd URL cursussite Cursus inhoud Leerstof, werkvormen en activiteiten: In deze cursus gaan de studenten verder met het ontwikkelen van de vier taalvaardigheden Frans op B1 / B1+ niveau van het ERK door individueel en samen te werken. Alle vaardigheden worden getraind, maar de nadruk ligt deze periode op de productieve vaardigheden, spreek- en schrijfvaardigheid. Deze onderdelen worden summatief getoetst. Het leren van vocabulaire, grammatica kunnen analyseren (analyse logique) en het meehelpen bij taaldorpen Frans ondersteunen het ontwikkelen van de vaardigheden. De onderdelen vocabulaire en grammatica (analyse logique) worden formatief getoetst zodat studenten regelmatig getraind zodat studenten feedback krijgen over hun vorderingen. De didactische component en de link naar de beroepspraktijk komen expliciet en impliciet aan bod doordat de studenten in het Frans minilessen of korte uitleg geven die nabesproken worden. Er wordt gewerkt met activerende werkvormen ondersteund door ICT. Doelstellingen/competenties: De student werkt toe naar het B1/B1+ niveau van het ERK dat bereikt moet worden aan het eind van het eerste cursusjaar. Toetsen en beoordelingscriteria:

10 In alle taalvaardigheidcursussen worden de vier taalvaardigheden getraind, maar niet bij iedere cursus getoetst. Deze cursus wordt summatief afgesloten met de volgende toetsonderdelen: -Schriftelijk tentamen schrijfvaardigheid B1 -Mondelinge toets spreekvaardigheid B1 Beide tentamens moeten voldoende zijn. Instructies, criteria en normering van de verschillende onderdelen zijn te vinden in de studiehandleiding die de studenten aan het begin van de module krijgen. 1e toetsmoment meestal in de tentamenweek aan het einde van de onderwijsperiode(s) van de cursus. 2e toetsmoment (herkansing) in de tentamenweek van de periode volgend op de periode waarin het 1e toetsmoment was. Legitimering: SBL-bekwaamheidseisen: 3, 4 en 7 Dublin descriptoren: zie studiehandleiding. Kennisbasis: 1.Taalvaardigheden Domeinen 1.3, 1.4, 1.5 van de kennisbasis Frans: schrijfvaardigheid, spreken en gesprekken voeren. Kennisbasis ICT: n.v.t.

11 Titel La France contemporaine 1.1 Collegejaar Cursuscode OAFR-PFRANCE1-12 Cursusnaam La France contemporaine 1.1 Aantal EC's 5 European Credits Voertaal Frans Werkvormen: Werkvorm Frequentie de werkvorm aangeboden? Diverse werkvormen 1 maal per week bij aanvangsblok 1: blok 1 Diverse werkvormen 1 maal per week bij aanvangsblok 1: blok 1 Aanwezigheid verplicht? Toetsen: Toets Toetsvorm Toetsduur in minuten Minimum cijfer Schriftelijk tentamen Tentamen Reisverslag Verslag, rapport en essay Ingangseisen Geen ingangseisen geregistreerd Opmerkingen Geen opmerking geregistreerd URL cursussite Geen cursussite geregistreerd Cursus inhoud Leerstof, werkvormen en activiteiten: de toets aangeboden? bij aanvangsblok 1: 1. blok 1 2. blok 2 bij aanvangsblok 1: 1. blok CONTINUE 2. blok CONTINUE Leerstof De cursus bestaat uit drie lijnen: 1. Kennis van Land en Samenleving 2. (Jeugd)literatuur 3. Buitenlandverblijf Ad. 1: Boek: La France au quotidien + extra materiaal door de docent uit te reiken. Ad 2: Korte leeslijst en fragmentenbundel met opdrachten + extra materiaal door de docent uit te reiken. De studenten kiezen in groepen van drie à vier personen een boek dat zij lezen, bespreken en presenteren. Ad 3: De studenten voeren zelfstandig hun buitenlandverblijf uit binnen vastgestelde kaders in overleg met de docent. Werkvormen: Groepswerk, hoorcollege, werkcollege, activiteiten buitenland

12 Activiteiten: Kennis van Land en Samenleving: De studenten lezen en verwerken opdrachten die horen bij het boek La France au Quotidien waarin belangrijke thema s van de Franse samenleving aan bod komen. Zowel de docent als de studenten brengen extra materiaal in. Tijdens de lessen worden de culturele verschillen tussen Frankrijk en Nederland nader beschouwd. (Jeugd)literatuur: De studenten maken kennis met literaire teksten en begrippen rondom francofone (jeugd)literatuur. De studenten lezen in groepsverband een roman naar keuze van minimaal 120 pagina s en verwerken opdrachten die verbonden zijn aan de table ronde. Ze presenteren de roman aan medestudenten. Ze ontwikkelen hun leessmaak en leren beargumenteerd hun mening te geven over een literair werk. Séjour: De voltijdstudenten verblijven in periode A een week in Rouen. Daar volgen zij lessen aan de Alliance Française en ondernemen zij allerlei activiteiten om de Franse cultuur en samenleving beter te leren kennen. De studenten verblijven bij een gastgezin. De studenten schrijven in het Frans een reisverslag over hun ervaringen. De deeltijdstudenten verblijven in het eerste studiejaar een week in een Franstalig land. Zij komen zelf met een voorstel en een plan van aanpak voor deze week. De docent dient dit voorstel van tevoren goed te keuren aan het eind van periode A. De student maakt individuele afspraken met de docent over de periode van zijn verblijf en het inleveren van het reisverslag. Doelstellingen We hebben de leerdoelen in 3 onderdelen gesplitst: kennis, vaardigheden en attitude. Kennis 1 De studenten kunnen de regio s van Frankrijk en hun hoofdsteden, vijf gebergten en de vijf grootste rivieren van Frankrijk en de (ei)landen die deel uitmaken van la France d Outre Mer benoemen. 2 De studenten kunnen de regio s van Frankrijk en hun hoofdsteden, vijf gebergten en de vijf grootste rivieren op de kaart van Frankrijk aanwijzen en de DOM-TOM (ei)landen op een wereldkaart aanwijzen. 3 De studenten kunnen aspecten van het dagelijkse leven in Frankrijk rondom de thema s: symboles de la France, la population, le calendrier, les fêtes, la gastronomie, les loisirs, les médias, la famille, la santé, le travail benoemen en beschrijven. 4 De studenten kunnen zowel in het Nederlands als in het Frans de literaire begrippen van het document Literaire begrippen met betrekking tot de elementaire verteltheorie jaar 1 (Sharepoint/HUbl) benoemen. 5 De studenten kunnen in het Nederlands uitleggen wat er wordt verstaan onder de begrippen uit het document Literaire begrippen met betrekking tot de elementaire verteltheorie jaar 1 (Sharepoint/HUbl). 6 De studenten kunnen uitleggen hoe verhaalelementen en verhaalaspecten (zie

13 document Literaire begrippen met betrekking tot de elementaire verteltheorie jaar 1 ) in zowel behandelde als niet behandelde literaire fragmenten zijn toegepast. 7 De studenten verwerven op grond van persoonlijke ervaringen tijdens hun séjour kennis over en inzicht in de Franse samenleving en cultuur. Vaardigheden 8 De studenten kunnen in het Frans op niveau A2+ een verslag schrijven. De studenten kunnen door middel van het formuleren van persoonlijke leerdoelen de inhoud van hun séjour zelf sturen. De studenten kunnen verschillen tussen de Nederlandse en Franse cultuur beschrijven. 11 De studenten kunnen globale ideeën voor lessen waarin de Franse cultuur en samenleving centraal staat beschrijven. 12 De studenten kunnen zelfstandig en in groepsverband literaire teksten op niveau B1-B1+ lezen. De studenten kunnen zelfstandig en in groepsverband de begrippen van het document Literaire begrippen met betrekking tot de elementaire verteltheorie jaar 1 ) verwerken in een fiche de lecture. 14 De studenten kunnen zelfstandig en in groepsverband de belangrijkste verhaalelementen en verhaalaspecten van een literair werk presenteren aan medestudenten. 15 De studenten kunnen zelfstandig en in groepsverband beargumenteerd hun mening weergeven over een literair werk. Attitude 16 De studenten kunnen hun werkzaamheden plannen. De studenten kunnen kritisch omgaan met naslagwerken en internetsites. De studenten kunnen kritisch informatie verzamelen, selecteren en deze informatie schriftelijk en mondeling presenteren. De studenten ontwikkelen een persoonlijke leessmaak. De studenten kunnen uitleggen wat de culturele thema s betekenen voor hun persoonlijke ontwikkeling. De studenten kunnen uitleggen wat de literaire teksten betekenen voor hun persoonlijke ontwikkeling. De studenten ontwikkelen een onderzoekende, kritische en professionele werkhouding. Toetsen en beoordelingscriteria: Summatieve kennistoets in de toetsweek van blok 1. Herkansing in de herkansingsweek in blok 2. De kennistoets bestaat uit vragen over de culturele thema's behandeld in La France au quotidien. De kennisvragen over de lesstof worden gesteld en beantwoord in het Frans. De studenten moeten minimaal 70% van de punten behalen voor een 5.5. Er is een antwoordmodel aanwezig voor de beoordeling van het tentamen. Er is de mogelijkheid om dit onderdeel van de cursus met een leerwegonafhankelijke

14 schriftelijke kennistoets af te ronden. Studenten die hiervoor in aanmerking denken te komen, kunnen contact opnemen met de intakecoördinator van de opleiding. Reisverslag séjour: Voor de Voltijd geldt: Reisverslag Séjour inleveren in de toetsweek van blok 1. Herkansing in de herkansingsweek in blok 2. Er is een rubric aanwezig voor de beoordeling van het dossier séjour. Voor de Deeltijd geldt: Reisverslag Séjour inleveren in periode A t/m D. Herkansing in de herkansingsweek in blok na inlevering eerste mogelijkheid. Er is een rubric aanwezig voor de beoordeling van het dossier séjour.de voorkeur geniet om het verslag in periode C in te leveren in verband met het behalen van een positief bindend studieadvies vanuit de examencommissie. Voor de deeltijdstudenten die kunnen aantonen dat ze aan de leerdoelen van het buitenlandverblijf van jaar 1 en 2 voldoen, is er de mogelijkheid om séjour 1 en 2 (onderdeel van Compétences 2D) met een leerwegonafhankelijke toets af te sluiten. De voorwaarden om deel te nemen aan de LOT Séjour (1 en 2) zijn: - de student heeft minimaal 1 jaar in Frankrijk gewoond. - de student is in de afgelopen vijf jaren regelmatig naar Frankrijk geweest. - de student heeft het vereiste eindniveau qua taalvaardigheid Frans behaald op de HU: B2+ voor de productieve vaardigheden en C1 voor de receptieve vaardigheden. Studenten die hiervoor in aanmerking denken te komen, kunnen contact opnemen met de intakecoördinator Deeltijd van de opleiding. Competenties Vakinhoud/vakspecifieke competenties: - Lezen, luisteren: niveau B1 / B1+ (ERK) - Schrijven, spreken: A2+ / B1(ERK) SBL-competenties: 3, 7. Dublin descriptoren: 3a - 3e (zie cursushandleiding) Kennisbasis Frans: 3- Socio-culturele kennis: 3.1: kennis van land en samenleving 3.2: geografie 3.3: literatuur en cultuur 3.4: intercultureel bewustzijn Kennisbasis ICT: domein 2

15 Titel La France contemporaine 1.2 Collegejaar Cursuscode OAFR-PFRANCE2-15 Cursusnaam La France contemporaine 1.2 Aantal EC's 5 European Credits Voertaal Frans Werkvormen: Werkvorm Frequentie de werkvorm aangeboden? Diverse werkvormen 1 maal per week bij aanvangsblok 2: blok 2 Diverse werkvormen 1 maal per week bij aanvangsblok 2: blok 2 Aanwezigheid verplicht? Toetsen: Toets Toetsvorm Toetsduur in Minimum cijfer minuten de toets aangeboden? toets Tentamen bij aanvangsblok 2: 1. blok 2 2. blok 3 Site Anders bij aanvangsblok 2: 1. blok 2 2. blok 3 Ingangseisen Geen ingangseisen geregistreerd Opmerkingen Geen opmerking geregistreerd URL cursussite Cursus inhoud Leerstof De cursus bestaat uit twee leerlijnen: 1. Kennis van land en volk 2. Literatuur (jeugd-) Ad.1: Boek: La France au quotidien + extra materiaal door de docent en studenten uit te reiken. Ad 2: Leeslijst en literaire fragmenten met opdrachten (op HUbl) + extra materiaal door de docent uit te reiken. Werkvormen Groepswerk, hoorcollege, werkcollege, presentatie. Activiteiten Kennis van Land en Samenleving: De studenten breiden hun kennis over Frankrijk en de Franse cultuur uit. Deze module is een vervolg op la France contemporaine 1.1, maar is ook los te volgen. Thema s die aan bod komen zijn o.a.: het Franse onderwijssysteem, leefomgeving, Parijs, Franse regio s en verschillen tussen de Franse en Nederlandse samenleving m.b.t. diverse onderwerpen. De studenten maken een site over Frankrijk waarin verschillende aspecten van bovenstaande thema s zijn opgenomen. De studenten presenteren deelproducten van de op te zetten site en geven elkaar feedback. De site wordt aan het eind van de cursus ingeleverd en beoordeeld. De studenten geven tijdens de cursus ook een presentatie over een Franse regio. (Jeugd-)literatuur: De studenten breiden hun kennis van literaire teksten en begrippen rondom francofone (jeugd- )literatuur uit. De studenten lezen individueel 1 werk van minimaal 120 pagina s van de Leeslijst Bij een andere keuze wordt overlegd met de docent. De studenten presenteren hun boek op een creatieve en enthousiaste manier tijdens een 'boekenbal'. Ze gebruiken hierbij de lijst met literaire termen van jaar 1 en de fiche de lecture van jaar 1. De studenten lezen een aantal literaire fragmenten die verband hebben met de thema s uit de cursus. Ze verwerken opdrachten die hieraan verbonden zijn. De studenten krijgen aan het einde van de cursus een schriftelijk tentamen over de behandelde literaire fragmenten tijdens de module La France contemporaine 1.1 en 1.2. Op de toets zal de student ook een aantal niet behandelde literaire fragmenten krijgen, waarbij hij de literaire begrippen moet toepassen. Leerdoelen Deze cursus heeft de volgende leerdoelen, uitgesplitst in kennis, vaardigheden en attitude.

16 Kennis: - De studenten verwerven kennis over de hedendaagse Franse samenleving met betrekking de volgende thema s: het Franse onderwijssysteem (basisschool, middelbare school, vervolgonderwijs/hoger onderwijs, Parijs (geschiedenis en monumenten, gebouwen met een politieke functie, banlieue, verschillende arrondissementen, culturele invalshoeken), verschillen tussen Frankrijk en Nederland m.b.t. diverse onderwerpen. - De studenten verwerven kennis over diverse Franse regio s met betrekking tot de volgende subthema s: topografie en inwoners, leefomgeving/landschap, economie, gastronomie, cultuur, bekende personen uit de regio, folklore en tradities en toerisme. Vaardigheden: - - De studenten maken een site over Frankrijk binnen een van tevoren aangegeven (software) programma. De site bestaat uit de volgende onderdelen: geografische presentatie van Frankrijk en France d outre-mer, presentatie Franse regio, presentatie Franse onderwijssysteem (basisschool, middelbare school, vervolgonderwijs/hoger onderwijs), Parijs en didactiek kennis van land en volk. - - De studenten schrijven informatieve teksten in het Frans op niveau A2+/B De studenten presenteren in hun eigen woorden en uitsluitend met behulp van beelden een Franse regio aan elkaar. Dit doen ze op een enthousiaste manier, rekening houdend met het niveau en de voorkennis van het publiek. - - De studenten leggen uit hoe verhaalelementen en verhaalaspecten (zie lijst literaire begrippen jaar 1) zijn toegepast in klassikaal behandelde literaire fragmenten. - - De studenten presenteren op een creatieve manier aan elkaar hun individueel gelezen roman. Ze ondersteunen hun mening met heldere argumenten, hierbij gebruik makend van minimaal drie literaire begrippen van de lijst jaar De studenten geven feedback op elkaars presentatie van de regio en site. Attitude: - - De studenten laten een kritische, onderzoekende werkhouding tijdens de lessen zien, door het maken van aantekeningen tijdens de lessen, het stellen van vragen en het geven van gerichte feedback op elkaars producten. - - De studenten ontwikkelen hun leessmaak. - - De studenten hechten belang aan het verwerven van kennis over en inzicht in de Franse samenleving. - - De studenten ervaren feedback van medestudenten en docent als een waardevolle bijdrage aan het individuele leerproces. - - De studenten gaan op een kritische manier om met naslagwerken en internetsites: - - De studenten gaan kritisch om met naslagwerken en internetsites: 1 De studenten gebruiken meerdere en diverse (internet)bronnen. 2 De studenten verwijzen volgens de APA-vermelding naar gebruikte bronnen. 3 De studenten beoordelen (internet)bronnen op hun betrouwbaarheid. 4 De studenten selecteren relevante informatie uit de (internet)bronnen. - - De studenten plannen hun werkzaamheden op een efficiënte manier. - - De studenten verzamelen, selecteren en presenteren informatie, zowel schriftelijk als mondeling. Toetsing De student maakt een site over het hedendaagse Frankrijk waarin verschillende thema s van de module La France contemporaine 1.1 en 1.2 zijn verwerkt. De studenten geven elkaar halverwege de periode tussentijdse feedback op elkaars site. In de toetsweek van blok B laten de studenten aan elkaar het eindproduct zien en geven elkaar daarop feedback. De docent beoordeelt de site. De herkansing vindt plaats in de herkansingweek in blok C. De richtlijnen en de criteria van de site staan in een document op Sharepoint/HUbl. Voor de beoordeling van de site wordt een rubric gehanteerd. Voor de studenten die de module leerwegonafhankelijk afronden, gelden dezelfde richtlijnen voor de site en dezelfde beoordelingscriteria. De regio wordt niet tijdens de lessen gepresenteerd, maar op de site. De herkansing vindt plaats in de herkansingweek in blok C. De site is 50% van het cijfer. Naast de site krijgen de studenten een schriftelijk tentamen over de behandelde literaire werken van periode A en B bij La France contemporaine 1.1 en 1.2. Daarnaast krijgen de studenten ook onbehandelde literaire fragmenten op de toets, waarbij ze de literaire begrippen van jaar 1 toepassen. Het schriftelijk tentamen vindt plaats in toetsweek van blok B. Herkaning in de toetsweek van blok C. Het schriftelijk tentamen is 50% van het cijfer. Vakinhoud/vakspecifieke competenties: - Lezen, luisteren: niveau B1 / B1+ (ERK) - Schrijven, spreken: B1 (ERK) SBL-competenties: 3,7 Kennisbasis Frans:

17 1 Taalvaardigheden 1.1 Leesvaardigheid 1.2 Kijk- en luistervaardigheid 1.3 Schrijven 1.4 Spreken 1.5 Gesprekken voeren 3- Socio-culturele kennis: 3.1: kennis van land en samenleving 3.2: geografie 3.3: literatuur en cultuur 3.4: intercultureel bewustzijn Kennisbasis ICT: domein 1, 2, 3

18 Titel Vakdidactiek 1 Collegejaar Cursuscode OAFR-PVAKDID1-12 Cursusnaam Vakdidactiek 1 Aantal EC's 5 European Credits Voertaal Nederlands Werkvormen: Werkvorm Frequentie de werkvorm aangeboden? Diverse werkvormen 1 maal per week bij aanvangsblok 3: blok 3 Diverse werkvormen 1 maal per week bij aanvangsblok 3: blok 3 Aanwezigheid verplicht? Toetsen: Toets Toetsvorm Toetsduur in minuten Minimum cijfer Schriftelijk tentamen Tentamen Dossier Verslag, rapport en essay de toets aangeboden? bij aanvangsblok 3: 1. blok 3 2. blok 5 bij aanvangsblok 3: 1. blok 3 2. blok 5 Ingangseisen Geen ingangseisen geregistreerd Opmerkingen Geen opmerking geregistreerd URL cursussite Cursus inhoud Leerstof, werkvormen en activiteiten: Tijdens de lessen wordt er aandacht besteed aan de theorie van het boek Moderne Vreemde Talen in de onderbouw van F. Staatsen en aan de zes lesfasen van Sebo Ebbens, beschreven in hoofdstuk 2 van het boek Effectief leren: basisboek. Tijdens de les verwerken de studenten de theorie door middel van praktische opdrachten die ze grotendeels in een leerteam uitvoeren. Door tijdens de lessen gebruik te maken van verschillende activerende werkvormen en deze te evalueren, maken de studenten kennis met de basisprincipes van activerende didactiek. Een groot deel van de verwerking van de theorie vindt in zelfstudie plaats door het lezen van de theorie en het maken van opdrachten op de HUbl site. Ook geven de studenten aan elkaar deellessen, die ze thuis aan de hand van het Didactische Analyse model hebben voorbereid. De studenten geven feedback op elkaars lesplannen en deellessen. De studenten werken tijdens de cursus aan een dossier met opdrachten dat de afsluiting vormt van de module. Daarnaast is er een schriftelijk tentamen over de leerstof. Doelstellingen De leerdoelen van de module zijn opgesplitst in drie onderdelen: kennis, vaardigheden en attitude. Kennis 1. De student kunnen een definitie geven van de meest gangbare vakdidactische begrippen met betrekking tot de vijf taalvaardigheden, Taal en Cultuur, grammatica en woordenschatverwerving, beschreven in het boek Moderne Vreemde Talen in de onderbouw. 2. De studenten kunnen een beschrijving geven van wat communicatief moderne vreemdetalenonderwijs inhoudt. 3. De studenten kunnen een beschrijving geven van de drie taalniveaus van het ERK en van de twee subniveaus per

19 taalniveau. 4. De studenten kunnen de sleutelbegrippen van de zes lesfasen van directe instructie (uit: Effectief leren, S.Ebbens, hoofdstuk 2) benoemen. 5. De studenten kunnen per lesfase van directe instructie (uit: Effectief leren, S.Ebbens, hoofdstuk 2) drie kenmerken beschrijven. 6 De studenten kunnen de onderdelen van een lesplan volgens het Didactisch Analyse model benoemen. Vaardigheden 7. De studenten kunnen een verband leggen tussen vakdidactische begrippen met betrekking tot de vijf taalvaardigheden, Taal en Cultuur, grammatica en woordenschatverwerving uit Moderne Vreemde Talen in de Onderbouw en de toepassing daarvan in (taalvaardigheids)opdrachten in een (digitale) lesmethode Frans. 8. De studenten kunnen op A2 niveau voorbeelden geven van klassentaal Frans. 9. De studenten kunnen op niveau A1 / A2 van het ERK in de doeltaal opdrachten analyseren. 10. De studenten kunnen vakdidactische keuzes m.b.t. docentactiviteiten, leerlingactiviteiten, activerende werkvormen en lesmaterialen verantwoorden in een lesplan. 11. De studenten kunnen feedback geven op de vakdidactische keuzes in een lesplan van medestudenten en op de uitvoering van een mini-les van medestudenten. 13. De studenten kunnen reflecteren op een door hun zelf gegeven mini-les. 14. De studenten kunnen persoonlijke conclusies trekken m.b.t. hun ontwikkeling op vakinhoudelijk en vakdidactisch gebied (competentie 3) Attitude 15. De studenten ontwikkelen een kritische houding ten aanzien van het maken van een lesplan en de opbouw vantaalvaardigheidsopdrachten. 16 De studenten zien het werken in een leerteam (onder het motto van en met elkaar leren ) als een meerwaarde voor hun eigen leerproces. 17. De studenten ontwikkelen een visie met betrekking tot communicatief vreemdetalenonderwijs en het belang van het gebruik van doeltaal-voertaal in de klas. Toetsen en beoordelingscriteria: De cursus wordt afgerond met de deeltoetsen: 1. Schriftelijk tentamen (summatief) 2. Dossier (summatief) Het schriftelijk tentamen bestaat uit open en gesloten vragen. Het tentamen wordt met een voldoende (= 5.5) beoordeeld wanneer 65% van de punten is behaald. De student levert tevens een dossier in. Dit dossier bestaat uit een lesplan van de miniles, feedback van medestudenten, een persoonlijke reflectieverslag n.a.v. de miniles, een analyse van 3 opdrachten (2 opdrachten bij de taalvaardigheden en 1 opdracht bij Taal en Cultuur) uit twee leergangen Frans van een onderbouw en reflectieopdrachten m.b.t. competentie 3. In het dossier legt de student ook een verband tussen de module Vakdidactiek en zijn activiteiten op de leerwerkplek. Het dossier wordt met een voldoende (= 5.5) afgesloten als 65% van de opdrachten voldoende zijn gemaakt. De beoordelingscriteria staan vermeld in een rubric. Het eindcijfer is een combinatie van het schriftelijk tentamen (50%) en het dossier (50%). De studenten die de module leerwegonafhankelijk volgen, ronden de cursus ook af met een schriftelijk tentamen (50%) en een dossier (50%). Het tentamen is gelijk aan de reguliere toets, het dossier verschilt op een klein aantal punten van het reguliere dossier. Vraag je vakdocent naar meer informatie hierover. Competenties:

20 SBL-bekwaamheidseisen: 3, 7 Kennisbasis vakdidactiek: 4- Frans als schoolvak: 4.1 Kerndoelen en examens 4.2 Niveau 4.3 Vak school en maatschappij 4.4 Doeltaal als voertaal 4.7 Leermateriaal 5- Het leren van taal: 5.2 Taalvaardigheid 5.6 Sociaal-culturele kennis en intercultureel bewustzijn 6- Achtergrond van de leerling 6.4 Motivatie 7- MVT-vakdidactiek 7.1 Methodologie van MVT Kennisbasis ICT: domein 2

21 Titel Collegejaar Beroep 3 leerprocessen Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen: Werkvorm Werkcollege Werkcollege Frequentie 1 maal per week 1 maal per week OAR-PBERLP-16 Beroep 3 leerprocessen 5 European Credits Nederlands de werkvorm aangeboden? bij aanvangsblok 3: blok 3 bij aanvangsblok 4: blok 4 bij aanvangsblok 3: blok 3 bij aanvangsblok 4: blok 4 Aanwezigheid verplicht? Toetsen: Toets Multiple choice toets Rapport Toetsvorm Multiple Choice Tentamen Verslag, rapport en essay Ingangseisen Voorkennis: Aanbevolen is afronding van beroep 1 Toetsduur in minuten Minimum cijfer de toets aangeboden? bij aanvangsblok 3: 1. blok 3 2. blok 4 bij aanvangsblok 4: 1. blok 4 2. blok 5 bij aanvangsblok 3: 1. blok 3 2. blok 5 bij aanvangsblok 4: 1. blok 4 2. blok 5 Opmerkingen Geen opmerking geregistreerd URL cursussite Cursus inhoud Leerdoelen 1. De student beschrijft de verschillende leeropvattingen, leersoorten en kennisniveaus en herkent deze in praktijkvoorbeelden. 2. De student kent de kenmerken van de behavioristische, cognitivistische, constructivistische en handelingspsychologische leertheorie en herkent deze kenmerken in casuïstiek. 3. De student legt uit vanuit theorie en casuïstiek hoe een docent in het pedagogisch en didactisch handelen rekening kan houden met de wijze waarop het geheugen werkt en welke rol de ontwikkeling van executieve functies speelt in het leerproces van adolescenten. 4. De student beschrijft de invloed van leervaardigheden, leerstijlen en leeraanpak op het leerproces van leerlingen en reflecteert op de eigen leervaardigheid (metacognitie), leerstijl en leeraanpak.

22 5. De student kan verschillende motivatietheorieën beschrijven en gebruik maken van de kracht van motivatie in het lesgeven. 6. De student beschrijft in een specifieke praktijkcasus hoe een docent in zijn of haar handelen tegemoetkomt aan basisbehoeften van leerlingen: autonomie, competentie en relatie. 7. De student benoemt verschillen tussen autonomieondersteunend- en controlerend leraargedrag en laat autonomieondersteunend gedrag zien binnen een oefensituatie. 8. De student weet zijn eigen leerwerkplek adequaat te typeren in termen van controlerende, motiverende, veeleisende of permissieve leeromgeving met behulp van de bestudeerde literatuur. 9. De student reflecteert op zijn of haar studiemotivatie en motivatie voor het beroep leraar en heeft inzicht in de wijze waarop autonomie, competentie en verbondenheid hierbij een rol spelen. 10. De student voert op de gevraagde methodische en kritische wijze een eenvoudig vragenlijstonderzoek uit naar de motivatie van een klas leerlingen op de leerwerkplek. 11. De student schrijft een uiteenzettende, informatieve tekst met een goede en logische samenhang, een adequate woordkeuze, een goede afstemming op publiek en met slechts incidentele fouten op het vlak van taalverzorging (3F). 12. De student ontwerpt een leeractiviteit waarbij nadrukkelijk aandacht is voor de verschillende aspecten van motivatie. Korte omschrijving In beroep 3A staat de lerende leerling centraal. Hoe leren mensen en in het bijzonder pubers? Waar moet je als docent nou rekening mee houden als het gaat om wat we weten over de werking van het geheugen, het puberbrein, leerprocessen, leren en motiveren van pubers? Dit is een cursus waarin je veel theorie leert die later van belang is bij het lesgeven. Deze theorie proberen we in deze oriënterende fase van je studie concreet te maken door samen te kijken naar jouw visie op leren, jouw manieren van leren (metacognitie) en dat wat jou motiveert in een onderwijssituatie en voor het beroep van leraar. Daarnaast kijk je door middel van een klein onderzoekje op je eigen leerwerkplek hoe gemotiveerd leerlingen zijn en hoe motiverend hun leeromgeving op dit moment is. Je ontwerpt voor deze leerlingen vervolgens een motiverende leeractiviteit Hierin laat je zien de geleerde theorie toe te kunnen passen. Daarnaast oefen je in de bijeenkomsten op welke wijze je motivatie stimuleert in de communicatie met leerlingen. Leeractiviteiten per thema Thema motivatie In twee bijeenkomsten bekijken we verschillende motivatietheorieën die er in de literatuur te vinden zijn. We zoomen in op de Self Determination Theory en de betekenis van relatie, competentie en autonomie voor het motiveren van leerlingen in het VO. Tijdens de eerste bijeenkomst onderzoeken de studenten hun eigen motivatie voor de opleiding en het beroep van leraar. Tijdens de tweede bijeenkomst over motivatie (bijeenkomst 5) maken we de concepten competentie, autonomie en relatie heel concreet door te oefenen met het ondersteunen van deze basisbehoeften. We gaan in op wat een docent kan doen (gedrag) en kan

23 zeggen (taal) om autonomie- en competentiegevoelens te bevorderen bij leerlingen. We kijken ook naar de invloed van een motiverende leeromgeving en de wijze waarop een docent zo n leeromgeving kan vormgeven. Thema leren In het onderwijs staat leren centraal. Maar wat is leren eigenlijk? In de literatuur komen we verschillende definities en benaderingen van leren tegen. Wat is jouw eigen opvatting over leren? Mensen leren in formele leersituaties, zoals op school, maar ook informeel, zoals op de werkplek. Tevens wordt dat wat mensen leren, de leerinhoud, in de literatuur geclassificeerd. Er zijn verschillende soorten kennis, zoals feitenkennis en kennis van procedures. Die kennis kan op verschillende niveaus geleerd worden. In de bijeenkomst worden deze verschillende leeropvattingen, leersoorten en kennisniveaus verdiept. Thema leertheorieën Het doel van onderwijs is ervoor te zorgen dat leerlingen iets leren. Wat leren is en hoe leren tot stand komt, daarover wordt verschillend gedacht. Bovendien veranderen inzichten, ideologieën, theorieën en ideeën hierover nog wel eens. De wijze waarop wij tegenwoordig ons onderwijs vormgeven wordt voor een deel bepaald door onderzoek en theorieën over leren uit het verleden. Kennis van deze theorieën kan waardevol zijn om als docent bewuste en weloverwogen keuzes te maken. We bespreken de belangrijkste leertheorieën en hun invloed op het hedendaagse onderwijs en verdiepen deze kennis door middel van de coöperatieve werkvorm experts. Thema het brein Het geheugen speelt een belangrijke rol bij het leren. We verdiepen ons in de werking van het geheugen (korte- en langetermijngeheugen) en de wijze waarop je als docent daarmee rekening houdt. Hoe kun je als docent ervoor zorgen dat je leerlingen de lesinhoud onthouden? De ontwikkeling van de hersenen is tijdens de adolescentie nog niet voltooid. Met name de ontwikkeling van de prefrontale cortex gaat door tot in de late adolescentie. Juist dit gedeelte van de hersenen is belangrijk bij plannen, taakinitiatie, taakmonitoring en het functioneren van het werkgeheugen. De meeste leerlingen hebben behoefte aan ondersteuning van deze functies. We gaan in op hoe je als docent executieve functies kunt stimuleren. Thema leerstijlen Als docent is het goed om je ervan bewust te zijn dat niet al jouw leerlingen op dezelfde wijze leren. Er is veel geschreven over de zin en onzin van leerstijlen. Hoewel het wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van leerstijlen en de bruikbaarheid ervan voor het onderwijs ontbreekt, komen we ze in de praktijk toch vaak tegen. Het is daarom belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende leerstijlbenaderingen en deze kritisch kunt beschouwen. Voor het zelfstandig leren van leerlingen is een bepaalde mate van zelfregulatie nodig. Bij zelfregulatie van leerlingen spelen metacognitieve vaardigheden een voorname rol. Die metacognitieve vaardigheden maken een leeraanpak mogelijk en bepalen hoe succesvol een leertaak kan worden uitgevoerd. Als leerlingen zich bewust zijn van hun taakaanpak kunnen ze die ook beïnvloeden. De leraar kan hierbij helpen. Toetsing De cursus wordt afgesloten met een tentamen en een dossier.

24 Het dossier bestaat uit twee deelopdrachten: Deelopdracht 1: Onderzoeksrapport van een onderzoek naar motivatie van leerlingen op de leerwerkplek. Deelopdracht 2: Verslag van eigen motivatie van student en ontwerp van een motiverende lesactiviteit met verantwoording. De deelopdrachten worden beoordeeld op basis van een rubric (zie Hubl) en moeten ingeleverd worden via DPF. Beide deelopdrachten moeten voldoende zijn, dus ten minste worden afgesloten met een 5,5. 1e Toetsmoment in de tentamenweek aan het einde van de onderwijsperiode(s) van de cursus. 2e Toetsmoment (herkansing) in de hertentamenweek van de periode volgend op de periode waarin het 1e toetsmoment was. Kennisbasis 1.1 Het concept leren 1.2 Visies op leren 1.3 Cognitie, werking van de hersenen en leren 1.4 Leerlingkenmerken 2.3 Vormgeving van leerprocessen 2.4 Selectie en ontwerp van leermiddelen 2.5 Begeleiden van leerprocessen 6.2 Praktijkonderzoek Ingangseisen geen

25 Titel Beroep 1 Collegejaar Cursuscode OAR-PBEROEP1-15 Cursusnaam Beroep 1 Aantal EC's 5 European Credits Voertaal Nederlands Werkvormen: Werkvorm Frequentie de werkvorm aangeboden? Diverse werkvormen 1 maal per week bij aanvangsblok 1: blok 1 bij aanvangsblok 2: blok 2 Hoorcollege 1 maal per week bij aanvangsblok 1: blok 1 bij aanvangsblok 2: blok 2 Diverse werkvormen 1 maal per week bij aanvangsblok 1: blok 1 bij aanvangsblok 2: blok 2 Aanwezigheid verplicht? Toetsen: Toets Dossier Toetsvorm Verslag, rapport en essay Toetsduur in minuten Minimum cijfer 5.5 de toets aangeboden? bij aanvangsblok 1: 1. blok 1 2. blok 2 bij aanvangsblok 2: 1. blok 2 2. blok 3 Ingangseisen Geen ingangseisen geregistreerd Opmerkingen Geen opmerking geregistreerd URL cursussite Cursus inhoud Korte omschrijving: De belangrijkste taak van een docent is lesgeven in een schoolorganisatie. Om een les/onderwijsactiviteit goed te laten verlopen is het van belang dat deze goed voorbereid en uitgevoerd wordt. Ter afsluiting van de les is het van belang dat er geëvalueerd wordt welke leerresultaten er zijn behaald. In deze cursus maakt de student kennis met de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van een les. Ook wordt er ingegaan op de rollen van de docent en begeleiden van het leerproces bij de leerlingen. Er wordt kennisgemaakt met de (mogelijk) toekomstige werkvelden; het voortgezet onderwijs en het beroepsgericht onderwijs. De student krijgt training in vaardigheden die nodig zijn om een les goed te laten verlopen. Daarnaast wordt in deze module gestart met de ontwikkeling van het onderzoekend vermogen van studenten. De student verwerft basale informatievaardigheden en leert observeren met een bestaand observatieinstrument. Aan het einde van de cursus zal formatief getoetst worden of de student het taalniveau 3F beheerst. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van de blended leeromgeving: dit wordt vormgegeven door middel van werkcolleges, samenwerken binnen leerteams en de HUbl site. Informatie over de inhoud van de cursus, de materialen en de werkwijze is te

26 vinden op de HUbl site. Doelen: 1. De studenten komen in overleg tot een gezamenlijk visie op het begeleiden van het leerproces van hun toekomstige leerlingen. 2. De student, kan in samenwerking met peers, aan de hand van zelf gevonden literatuur de pedagogische/didactische taken van een docent binnen zowel het VO als het Beroepsonderwijs beschrijven en vergelijken. 3. De student, kan in samenwerking met peers, verschillende onderdelen van het model didactische analyse verwerken in een lesplan waarbij de gemaakte keuzes vanuit de literatuur worden verantwoord. 4. De student kan een les(onderdeel) uitvoeren waarbij hij de uitgangspunten van effectief klassenmanagement de vijf rollen van de leraar en directe instructie toepast. 5. Op de gevraagde methodische en kritische wijze een eenvoudig observatieonderzoek uitvoeren. 6. De student kan in een sterk gestructureerde context Nederlandstalige vakliteratuur zoeken en vinden waarmee een gegeven onderzoeksvraag beantwoord kan worden en verwerkt dit in de vorm van een eigen geschreven rapportage. 7. De student is op de hoogte van de kenmerken van het onderzoeksverslag en kan zelf met behulp van een format het onderzoeksverslag schrijven. Het laatste doel wordt formatief getoetst, wat wil zeggen dat door middel van feedback de student zicht krijgt op het eigen niveau van schrijven. Hierop wordt verder gereflecteerd binnen Studie en Werk 1A. Indien de schrijfvaardigheid minder is dan het 3F niveau waarmee een havo-leerling instroomt, wordt van de student verwacht een plan te maken om de schrijfvaardigheid dusdanig te verbeteren dat aan het einde van de propedeuse het 3F niveau wel bereikt is. Leeractiviteiten Deze module wordt aangeboden in de vorm van blended learning. Blended learning is een onderwijsvorm waarbij studenten leren door een combinatie van face-to-face bijeenkomsten, een digitale leeromgeving, leren in een leerteam en leren op de werkplek. Vakinhoud, vakdidactiek en algemene didactiek worden hierbij gekoppeld aan de mogelijkheden van de technologie. De student krijgt werkcolleges waarin het halen van onderstaande doelen ondersteund wordt. Deze bijeenkomsten bereidt de student voor door het bekijken van instructiefilmpjes, lezen van literatuur en het maken van opdrachten. In de bijeenkomsten wordt de theorie actief verwerkt, opdrachten gemaakt en groepswerk gedaan. Ook is er speciale aandacht voor het trainen en oefenen van docentvaardigheden zoals in dit geval het presenteren voor een groep met een goede houding, mimiek en gebruik van de stem. Thema: Leren Als docent ben je verantwoordelijk voor het leerproces bij je leerlingen. Wat is leren en hoe kun je je leerlingen daarbij begeleiden? Binnen dit thema ontwikkelt de student zijn visie over leren en zijn visie over zijn toekomstige pedagogische en didactische rol als docent.

27 Thema: Lesvoorbereiding Binnen dit thema staat het belang en het nut van een lesvoorbereiding centraal. De student ontwikkelt de vaardigheden ten aanzien van een goede lesvoorbereiding. Dit resulteert in het beschrijven van een lesplan waarin de beginsituatie, leerdoelen, werkvormen en directe instructie zijn weergegeven. Thema: Het uitvoeren van een les (onderdeel) Het geven van een les vereist het toepassen van kennis en verschillende vaardigheden door de docent. De bijeenkomsten van deze cursus zijn gericht op het ontwikkelen van vaardigheden ten behoeve van het lesgeven. De volgende items komen tijdens de trainingen aan bod: houding, leerklimaat, rollen van de leraar, lesorganisatie, klassenmanagement, directe instructie, werkvormen, activeren, begeleiden en motiveren van leerlingen, controleren en evalueren van leerdoelen. Thema: Het Nederlandse onderwijssysteem: VO/ Beroepsonderwijs De student doet kennis op over de (toekomstige) werkplek: het Nederlandse onderwijssysteem. Het betreft de hele breedte van het tweedegraadsgebied: algemeen voortgezet onderwijs (AVO) en het beroepsonderwijs (VMBO/MBO). Thema: Schrijfvaardigheid In de propedeuse heb je de tijd en gelegenheid gekregen om eventuele deficiënties op het vlak van taalvaardigheid weg te werken. Je moet laten zien dat je een informatieve en uiteenzettende tekst op het niveau van 3F kunt schrijven. Dit betekent dat je taalverzorging goed is (je maakt af en toe een foutje en de tekst is prettig leesbaar), je logisch en samenhangend kunt schrijven, voldoende woordenschat hebt en kunt afstemmen op het publiek waarvoor je schrijft. In beroep 1 word je formatief getoetst (met het product dat je levert) op het niveau van 3F. Je krijgt feedback en gebruikt deze feedback om binnen S&W 1A een beeld te geven van je schrijfvaardigheid en dat wat nodig is om uiteindelijke 3F te bereiken. Thema: Onderzoekend vermogen Binnen de leerlijnen Beroep en Beroepsproducten ontwikkel je als student je onderzoekende vermogen. Dat wil zeggen dat je onderzoek leert gebruiken ter ondersteuning van je beroep als docent. Onderzoek staat daarmee altijd in dienst van jouw professionele handelen en het verbeteren daarvan. In beroep 1 maak je kennis met het fenomeen onderzoekend vermogen en leer je wat we beogen met het leren doen van onderzoek in praktijksituaties. Je start in deze module met het uitvoeren van een voorgestructureerd observatieonderzoek. Dit observatieonderzoek is gericht op het lesgeven door (toekomstige) leraren. De observaties vinden plaats tijdens de bijeenkomsten. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de eerste basale kennis wat betreft informatievaardigheden. De student leert in een gestructureerde context om Nederlandstalige literatuur te zoeken met behulp van zoekmachines om daarmee een gegeven onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden. Deze literatuur wordt verwerkt in een inleiding rondom het Nederlandse onderwijssysteem. Toetsen en beoordelingscriteria De cursus wordt afgesloten door middel van een dossier. Het dossier bestaat uit: a) Een inleiding waarin de student vanuit zijn rol als toekomstig docent, zijn visie op het

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Compétences linguistiques 1A Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAFR-PCOMP1A-12 1.2 Cursusnaam Compétences linguistiques 1A 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Compétences linguistiques 1A Voltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAFR-PCOMP1A-12 1.2 Cursusnaam Compétences linguistiques 1A 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Spaans Voltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Spaans Voltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor 2017-2018 (NL) - Spaans Voltijd 2017-2018 Titel Collegejaar 2017-2018 Beroep 3 leerprocessen Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen: Werkvorm

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Spaans Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Spaans Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor 2017-2018 (NL) - Spaans Deeltijd 2017-2018 Titel Collegejaar 2017-2018 Beroep 3 leerprocessen Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen: Werkvorm

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Geschiedenis Voltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Geschiedenis Voltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor 2017-2018 (NL) - Geschiedenis Voltijd 2017-2018 Titel Collegejaar 2017-2018 Oriëntatie op geschiedenis A Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen:

Nadere informatie

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR FRANS 2014-2015 1/306. Hogeschool Utrecht, juli 2014

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR FRANS 2014-2015 1/306. Hogeschool Utrecht, juli 2014 BIJLAGE 10.2 Cursusbeschrijvingen Studiegids Bacheloropleiding LERAAR FRANS 2014-2015 1/306 Inhoudsopgave Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 1... 3 Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 2... 49 Cursusbeschrijvingen

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Geschiedenis Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Geschiedenis Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor 2017-2018 (NL) - Geschiedenis Deeltijd 2017-2018 Titel Collegejaar 2017-2018 Oriëntatie op geschiedenis A Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen:

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Nederlands Voltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Nederlands Voltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor 2017-2018 (NL) - Nederlands Voltijd 2017-2018 Titel Didactiek 1 Collegejaar 2017-2018 Cursuscode OANE-PDIDAC1-12 Cursusnaam Didactiek 1 Aantal EC's 5 European

Nadere informatie

Kennisbasis Duits 8 juli 2009. 2. Taalkundige kennis

Kennisbasis Duits 8 juli 2009. 2. Taalkundige kennis Kennisbasis Duits 8 juli 2009 Thema Categorie/kernconcept Omschrijving van de categorie / het kernconcept De student 1. Taalvaardigheden 1.1 De vaardigheden 1.1.1 beheerst de kijkvaardigheid en de luistervaardigheid

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Techniek Voltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Techniek Voltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor 2017-2018 (NL) - Techniek Voltijd 2017-2018 Titel Collegejaar 2017-2018 Eerste klas bètaproject Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen:

Nadere informatie

2 Inhoudelijke gegevens

2 Inhoudelijke gegevens Titel Opleidingsvariant Compétences linguistiques 2A Deeltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAFR-H1COMP2A-12 1.2 Cursusnaam Compétences linguistiques 2A 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Natuurkunde Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Natuurkunde Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor 2017-2018 (NL) - Natuurkunde Deeltijd 2017-2018 Titel Natuurkundedidactiek 1 Collegejaar 2017-2018 Cursuscode OANA-PNADID1-15 Cursusnaam Natuurkundedidactiek

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Beroep 3 leerprocessen Voltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAR-PBERLP-16 1.2 Cursusnaam Beroep 3 leerprocessen 1.3 Cursusnaam in Engels Profession

Nadere informatie

Cultura y Civilización de España

Cultura y Civilización de España Titel Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2015-2016 Cultura y Civilización de España 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OASP-PCULTES-12 1.2 Cursusnaam Cultura y Civilización de España 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

Titel Beroep 1. 1 Organisatorische gegevens. Opleidingsvariant. Deeltijd Collegejaar

Titel Beroep 1. 1 Organisatorische gegevens. Opleidingsvariant. Deeltijd Collegejaar Titel Beroep 1 Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAR-PBEROEP1-15 1.2 Cursusnaam Beroep 1 1.3 Cursusnaam in Engels profession 1 1.4 Aantal EC's

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Beroep 3 leerprocessen Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAR-PBERLP-16 1.2 Cursusnaam Beroep 3 leerprocessen 1.3 Cursusnaam in Engels Profession

Nadere informatie

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR SPAANS 2014-2015 1/302. Hogeschool Utrecht, juli 2014

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR SPAANS 2014-2015 1/302. Hogeschool Utrecht, juli 2014 BIJLAGE 10.2 Cursusbeschrijvingen Studiegids Bacheloropleiding LERAAR SPAANS 2014-2015 1/302 Inhoudsopgave Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 1... 3 Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 2... 47 Cursusbeschrijvingen

Nadere informatie

Made in Britain. 1 Organisatorische gegevens. Opleidingsvariant. Deeltijd Collegejaar 2015-2016

Made in Britain. 1 Organisatorische gegevens. Opleidingsvariant. Deeltijd Collegejaar 2015-2016 Titel Opleidingsvariant Made in Britain Deeltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAEN-PBRITAIN-14 1.2 Cursusnaam Made in Britain: Contemporary British Culture 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

Orientatie op geschiedenis A

Orientatie op geschiedenis A Titel Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2015-2016 Orientatie op geschiedenis A 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAGS-PGESCHA-12 1.2 Cursusnaam Oriëntatie op Geschiedenis A (oudheid middeleeuwen)

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Eerste klas bètaproject Voltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAEX-PBETA-12 1.2 Cursusnaam Eerste klas bètaproject 1.3 Cursusnaam in Engels First

Nadere informatie

Orientatie op geschiedenis A

Orientatie op geschiedenis A Titel Opleidingsvariant Orientatie op geschiedenis A Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAGS-PGESCHA-16 1.2 Cursusnaam Oriëntatie op Geschiedenis A (oudheid middeleeuwen)

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR NEDERLANDS 2014-2015 1/290. Hogeschool Utrecht, juli 2014

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR NEDERLANDS 2014-2015 1/290. Hogeschool Utrecht, juli 2014 BIJLAGE 10.2 Cursusbeschrijvingen Studiegids Bacheloropleiding LERAAR NEDERLANDS 2014-2015 1/290 Inhoudsopgave Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 1... 3 Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 2... 45

Nadere informatie

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR ENGELS 2014-2015 1/294. Hogeschool Utrecht, juli 2014

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR ENGELS 2014-2015 1/294. Hogeschool Utrecht, juli 2014 BIJLAGE 10.2 Cursusbeschrijvingen Studiegids Bacheloropleiding LERAAR ENGELS 2014-2015 1/294 Inhoudsopgave Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 1... 3 Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 2... 46 Cursusbeschrijvingen

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Biologie Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Biologie Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor 2017-2018 (NL) - Biologie Deeltijd 2017-2018 Titel Collegejaar 2017-2018 Chemie van het leven Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen: Werkvorm

Nadere informatie

Titel Didactiek 1. 1 Organisatorische gegevens. Opleidingsvariant. Voltijd Collegejaar 2015-2016

Titel Didactiek 1. 1 Organisatorische gegevens. Opleidingsvariant. Voltijd Collegejaar 2015-2016 Titel Didactiek 1 Opleidingsvariant Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OANE-PDIDAC1-12 1.2 Cursusnaam Didactiek 1 1.3 Cursusnaam in Engels Teaching methods 1 1.4 Aantal

Nadere informatie

Vakdidactiek 2 Didactiek van de hoofdvaardigheden

Vakdidactiek 2 Didactiek van de hoofdvaardigheden Onderwijs en Opvoeding MODULEHANDLEIDING Vakdidactiek 2 Didactiek van de hoofdvaardigheden Fase Hoofdfase, jaar 2 Leerroute Voltijd en deeltijd Schrijver(s)/docenten Ilona de Milliano, Catherine van Beuningen,

Nadere informatie

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR GESCHIEDENIS 2014-2015 1/306. Hogeschool Utrecht, juli 2014

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR GESCHIEDENIS 2014-2015 1/306. Hogeschool Utrecht, juli 2014 BIJLAGE 10.2 Cursusbeschrijvingen Studiegids Bacheloropleiding LERAAR GESCHIEDENIS 2014-2015 1/306 Inhoudsopgave Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 1... 3 Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 2...

Nadere informatie

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Titel Bouwen aan grammatica! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch 3

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Master (NL) - Frans Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Master (NL) - Frans Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Master 2017-2018 (NL) - Frans Deeltijd 2017-2018 Titel Collegejaar 2017-2018 Actualités Littéraires Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen: Werkvorm

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Actieve aarde Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAAA-PACTIEF-14 1.2 Cursusnaam Actieve aarde 1.3 Cursusnaam in Engels Active Earth 1.4 Aantal

Nadere informatie

Leerwerktaak Voor alles is een woord

Leerwerktaak Voor alles is een woord Leerwerktaak Voor alles is een woord Titel Niveau Voor alles is een woord Hoofdfase WPL2B Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven

Nadere informatie

Erratum studiegids 2014-2015 Bachelor opleiding Werktuigbouwkunde

Erratum studiegids 2014-2015 Bachelor opleiding Werktuigbouwkunde Erratum studiegids 2014-2015 Bachelor opleiding Werktuigbouwkunde In de studiegids 2014-2015 van de bachelor opleiding Werktuigbouwkunde zijn ondanks zorgvuldige voorbereiding een paar onjuistheden geslopen.

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Eerste klas bètaproject Voltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAEX-PBETA-12 1.2 Cursusnaam Eerste klas bètaproject 1.3 Cursusnaam in Engels First

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Culturele en Maatschappelijke Vorming Inclusief afstudeerrichting Social Management.

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Culturele en Maatschappelijke Vorming Inclusief afstudeerrichting Social Management. Bijlage Cursusbeschrijvingen Culturele en Maatschappelijke Vorming Inclusief afstudeerrichting Social Management Bachelor deeltijd 2014-2015 Titel Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2014-2015 1 Organisatorische

Nadere informatie

LERAAR GEZONDHEIDSZORG EN WELZIJN

LERAAR GEZONDHEIDSZORG EN WELZIJN BIJLAGE 10.2 Cursusbeschrijvingen Studiegids Bacheloropleiding LERAAR GEZONDHEIDSZORG EN WELZIJN 2014-2015 1/283 Inhoudsopgave Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 1... 3 Cursusbeschrijvingen bachelor

Nadere informatie

Nee. KL Goodnight (tel ) 1.9 Contactpersoon 1.10 Voertaal Engels. Frequentie

Nee. KL Goodnight (tel ) 1.9 Contactpersoon 1.10 Voertaal Engels. Frequentie Titel Opleidingsvariant Made in Britain Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAEN-PBRITAIN-14 1.2 Cursusnaam Made in Britain: Contemporary British Culture 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2020 Versie: 2 april 2019 De vakinformatie is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Good practice Werken met leeruitkomsten in de onderwijspedagogische leerlijn FLOT

Good practice Werken met leeruitkomsten in de onderwijspedagogische leerlijn FLOT Good practice Werken met leeruitkomsten in de onderwijspedagogische leerlijn FLOT Annet Meinen & Rosan Bosma a.meinen@fontys.nl / r.bosma@fontys.nl FLOT-Focus, 2016-2021: De karaktervolle leraar. De afgelopen

Nadere informatie

Erratum Studiegids. Bacheloropleiding voltijd. Elektrotechniek 2014-2015

Erratum Studiegids. Bacheloropleiding voltijd. Elektrotechniek 2014-2015 Erratum Studiegids Bacheloropleiding voltijd Elektrotechniek 2014-2015 2.5.1 Toelating hoofdfase In de studiegids Elektrotechniek voltijd 2014-2015 staat vermeld dat studenten kunnen worden toegelaten

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Elektriciteit Deeltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OANS-PELECTR-15 1.2 Cursusnaam Elektriciteit 1.3 Cursusnaam in Engels Electricity 1.4 Aantal

Nadere informatie

Fachdidaktik 1: Einführung in die Fachd

Fachdidaktik 1: Einführung in die Fachd Titel Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2015-2016 Fachdidaktik 1: Einführung in die Fachd 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OADU-PFACHD1-15 1.2 Cursusnaam Fachdidaktik 1: Einführung in die

Nadere informatie

Leerwerktaak Samenwerkend lezen

Leerwerktaak Samenwerkend lezen Leerwerktaak Samenwerkend lezen Titel Niveau Samenwerkend lezen Hoofdfase WPL 2B Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven 2 begeleiden

Nadere informatie

Titel Anatomie en Fysiologie 1

Titel Anatomie en Fysiologie 1 Titel Anatomie en Fysiologie 1 Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAGZ-PANAFYS1-12 1.2 Cursusnaam Anatomie en Fysiologie 1: van binnen naar buiten

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Wiskunde Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Studiegids Bachelor (NL) - Wiskunde Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Studiegids Bachelor 2017-2018 (NL) - Wiskunde Deeltijd 2017-2018 Titel Collegejaar 2017-2018 Beroep 3 leerprocessen Cursuscode Cursusnaam Aantal EC's Voertaal Werkvormen:

Nadere informatie

Erratum Studiegids. Bacheloropleiding voltijd. Technische Bedrijfskunde 2014-2015

Erratum Studiegids. Bacheloropleiding voltijd. Technische Bedrijfskunde 2014-2015 Erratum Studiegids Bacheloropleiding voltijd Technische Bedrijfskunde 2014-2015 2.5.1 Toelating hoofdfase In de studiegids Technische Bedrijfskunde voltijd 2014-2015 staat vermeld dat studenten kunnen

Nadere informatie

Titel Anatomie en Fysiologie 1

Titel Anatomie en Fysiologie 1 Titel Anatomie en Fysiologie 1 Opleidingsvariant Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAGZ-PANAFYS1-12 1.2 Cursusnaam Anatomie en Fysiologie 1: van binnen naar buiten

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016 Werken met leeruitkomsten 7 november 2016 Wat zijn leeruitkomsten? Een leeruitkomst is een meetbaar resultaat van een leerervaring op basis waarvan vastgesteld kan worden in welke mate, tot op welk niveau

Nadere informatie

Experimenteren met flexibiliseren

Experimenteren met flexibiliseren Experimenteren met flexibiliseren HORDELOPEN 8 november 2018 Marlies van Winkelhof Meike Moonen Het vaste onderwijsprogramma loslaten en leerroutes bieden die écht op maat van de student zijn? FLEXIBILISEREN

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Elektriciteit Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OANS-PELECTR-15 1.2 Cursusnaam Elektriciteit 1.3 Cursusnaam in Engels Electricity 1.4 Aantal

Nadere informatie

Leerwerktaak Schatrijk aan woorden

Leerwerktaak Schatrijk aan woorden Leerwerktaak Schatrijk aan woorden Titel Schatrijk aan woorden Niveau Hoofdfase WPL2A Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven 2

Nadere informatie

Titel Anatomie en Fysiologie 1

Titel Anatomie en Fysiologie 1 Titel Anatomie en Fysiologie 1 Opleidingsvariant Voltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAGZ-PANAFYS1-12 1.2 Cursusnaam Anatomie en Fysiologie 1: van binnen naar buiten

Nadere informatie

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) VWO

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) VWO ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2020 Versie: 2 april 2019 De vakinformatie is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Leerwerktaak Spreken is goud!

Leerwerktaak Spreken is goud! Leerwerktaak Spreken is goud! Titel Spreken is goud! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch

Nadere informatie

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool In dit beroepsproduct ontwerp je onderwijs op het gebied van Wetenschap en technologie voor de basisschool. Uitgangspunt bij je onderwijsontwerp

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Verslag Vakprofilering Geschiedenis Code: OTR3-PRWT1-15 EC: 5

Beoordelingsformulier Verslag Vakprofilering Geschiedenis Code: OTR3-PRWT1-15 EC: 5 Beoordelingsformulier 3.1.2 Verslag Vakprofilering Geschiedenis 2015-2016 Code: OTR3-PRWT1-15 EC: 5 Studentnaam: Klas: Beoordelaar Studentnummer: Datum: KERN- EN DEELTAKEN DIE HOREN BIJ DEZE TOETS: 2.1,

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Dummy cursus voor inleverbieb (dt) Deeltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode TICT-INLEVERD-15 1.2 Cursusnaam Dummy cursus voor inleverbieb (deeltijd)

Nadere informatie

Erratum Studiegids. Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (locatie Amersfoort) Deeltijd

Erratum Studiegids. Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (locatie Amersfoort) Deeltijd Erratum Studiegids Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (locatie Amersfoort) Deeltijd 2015-2016 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Errata 4 2.1 Vervanging cursusbeschrijving

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

Made in Britain. 1 Organisatorische gegevens. Opleidingsvariant. Voltijd Collegejaar 2016-2017

Made in Britain. 1 Organisatorische gegevens. Opleidingsvariant. Voltijd Collegejaar 2016-2017 Titel Opleidingsvariant Made in Britain Voltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAEN-PBRITAIN-14 1.2 Cursusnaam Made in Britain: Contemporary British Culture 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG Bijlage 3 SFORMULIER EINDPRODUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Paraaf beoordelaar: Eindproduct (aankruisen) in beeld/lesgeven op pad/ecursie

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

beheerst de volgende vaardigheden, kan deze onderwijzen en vaardigheden

beheerst de volgende vaardigheden, kan deze onderwijzen en vaardigheden Checklist vakdidactisch Kennisbasis Biologie Voor het begin van de 3 e jaars stage vullen de studenten deze checklist in. De studenten formuleren leerdoelen die aansluiten op de uitkomst van deze list.

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Afstudeeropdracht Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode TICT-AFSTUD-12 1.2 Cursusnaam Afstudeeropdracht 1.3 Cursusnaam in Engels Afstudeeropdracht

Nadere informatie

kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer

kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer Domein B1.1 Biologie leren Begripsontwikkeling en jargon Leren van biologische vaardigheden Verschillen

Nadere informatie

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR WISKUNDE 2014-2015 1/282. Hogeschool Utrecht, juli 2014

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR WISKUNDE 2014-2015 1/282. Hogeschool Utrecht, juli 2014 BIJLAGE 10.2 Cursusbeschrijvingen Studiegids Bacheloropleiding LERAAR WISKUNDE 2014-2015 1/282 Inhoudsopgave Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 1... 3 Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 2... 44 Cursusbeschrijvingen

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. [Civiele Techniek] [Duaal/hoofdfase]

Bijlage cursusomschrijvingen. [Civiele Techniek] [Duaal/hoofdfase] Bijlage cursusomschrijvingen [Civiele Techniek] [Duaal/hoofdfase] 2016-2017 Titel Opleidingsvariant Duaal Collegejaar 2016-2017 Werkveld: Constructie & Infrastructuur 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode

Nadere informatie

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven. Procedure en criteria voor het beoordelen van studenten in de beroepspraktijk Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Nadere informatie

Leerwerktaak Samenspraak

Leerwerktaak Samenspraak Leerwerktaak Samenspraak Titel Niveau Samenspraak 2 hoofdfase WPL 2B Competenties(s) 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven 2 begeleiden van

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Beroep 3 leerprocessen Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAR-PBERLP-16 1.2 Cursusnaam Beroep 3 leerprocessen 1.3 Cursusnaam in Engels Profession

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Gespreksvaardigheden - basis Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAOM-PGESPR1-12 1.2 Cursusnaam Gespreksvaardigheden - basis 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Social Work Voltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Social Work Voltijd Bijlage cursusomschrijvingen Social Work Voltijd 2017-2018 Titel Grondslagen 1 ASW-V1GROND1-17 Cursusnaam Grondslagen 1 Werkvormen: Werkvorm Frequentie de werkvorm aangeboden? Hoorcollege Grondslagen

Nadere informatie

Opbrengstgericht taalonderwijs

Opbrengstgericht taalonderwijs Opbrengstgericht taalonderwijs De leergang Opbrengstgericht taalonderwijs heeft tot doel leraren en intern begeleiders toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van lees-/taalonderwijs

Nadere informatie

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview)

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Student: Opleidingsassessor: Studentnummer:. Veldassessor:. Datum: Een startbekwaam

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2017 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Russische studies Deze onderwijs- en examenregeling is gebaseerd op de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Beroep 3 leerprocessen Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAR-PBERLP-16 1.2 Cursusnaam Beroep 3 leerprocessen 1.3 Cursusnaam in Engels Profession

Nadere informatie

Aantekenformulier van het assessment PDG

Aantekenformulier van het assessment PDG Aantekenformulier van het assessment PDG Kandidaat: Assessor: Datum: Een startbekwaam docent voldoet aan de bekwaamheidseisen voor leraren in het tweedegraadsgebied (zie competentie 1 t/m 7 op de volgende

Nadere informatie

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR KOPOPLEIDING 2014-2015 1/46. Hogeschool Utrecht, juli 2014

BIJLAGE 10.2. Cursusbeschrijvingen. Studiegids. Bacheloropleiding LERAAR KOPOPLEIDING 2014-2015 1/46. Hogeschool Utrecht, juli 2014 BIJLAGE 10.2 Cursusbeschrijvingen Studiegids Bacheloropleiding LERAAR KOPOPLEIDING 2014-2015 1/46 Inhoudsopgave Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 1... 3 2/46 Cursusbeschrijvingen bachelor VT jaar 1

Nadere informatie

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Eindproduct (aankruisen) X in beeld/lesgeven op pad/ecursie aan

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2015-2016 Gespreksvaardigheden - basis 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAOM-PGESPR1-12 1.2 Cursusnaam Gespreksvaardigheden - basis 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 I nhoud Voorwoord 5 Inleiding 15 Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 1 Het leerproces van studenten 21 1.1 Waarom het leerproces van studenten? 21 1.2 Het leerproces volgens Biggs 22 1.3 Leeractiviteiten

Nadere informatie

Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?!

Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?! Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?! Titel Hoor je wat ik zeg?! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO Alle 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch

Nadere informatie

CURSUSBESCHRIJVING Deel 1

CURSUSBESCHRIJVING Deel 1 CURSUSBESCHRIJVING Deel 1 Cursuscode(s) Opleiding Cursusnaam Cursusnaam Engels : PABFMT14X : Pabo : Gecijferdheid 7, Factoren, Machten en Talstelsels : [vertaling via BB] Studiepunten : 1 Categorie Cursusbeheerder

Nadere informatie

KPB Observeren en differentiëren

KPB Observeren en differentiëren 2014-2015 Cursuscode: Cohort 2012: LGWKOD40P2 Cohort 2013: LGWKOD40P2 Cohort 2014: LGWKOD40P2 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Werken aan competenties 3 Praktijkopdracht observeren en differentiëren 3 Bijlage

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek In deze deelopdracht ga je het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek onderzoeken. Geerts en van Kralingen (2011) definiëren onderwijsconcept

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Actualités Littéraires Deeltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAFR-MACTLIT-13 1.2 Cursusnaam Actualités Littéraires 1.3 Cursusnaam in Engels Today

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Programma van toetsing Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we een nieuw programma van toetsing ontworpen. We zijn afgestapt van

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Kennisbasis Duits. Kennis van het leren en onderwijzen. Kennis van de leerinhouden. de leerling. Theoretische Kennis. Veld 1- Identiteitsontwikkeling

Kennisbasis Duits. Kennis van het leren en onderwijzen. Kennis van de leerinhouden. de leerling. Theoretische Kennis. Veld 1- Identiteitsontwikkeling Kennisbasis Duits Kennissoort Kennis van de leerling Kennis van het leren en onderwijzen Kennis van de leerinhouden Theoretische Kennis Veld 1- Identiteitsontwikkeling Deze kennis is generiek. Veld 4-

Nadere informatie

Hét Rotterdams PWS-model. Werkgroep PWS-doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden Roel Huysmans Ellis Wertenbroek

Hét Rotterdams PWS-model. Werkgroep PWS-doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden Roel Huysmans Ellis Wertenbroek Hét Rotterdams PWS-model Werkgroep PWS-doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden Roel Huysmans Ellis Wertenbroek Programma De weg naar het Rotterdams PWS-model Het Rotterdams PWS-model en toelichting

Nadere informatie

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid)

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Leerwerkstage 1 voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Activiteiten tijdens de stage Eerst geven we een globaal overzicht van de verschillende

Nadere informatie

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Titel: Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Vakcode: LWX999B10 Opleiding: Kunsten, Cultuur en Media Studiefase: Bachelor 3 e jaar/ KCM Major Periode:

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Management in Zorg deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Management in Zorg deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Management in Zorg deeltijd 2016-2017 Titel Startopdracht 1 Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode GZO-1.D-STRT1-14 1.2

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Actieve aarde Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAAA-PACTIEF-14 1.2 Cursusnaam Actieve aarde 1.3 Cursusnaam in Engels Active Earth 1.4 Aantal

Nadere informatie

Titel Afstudeerberoepsproduct 1

Titel Afstudeerberoepsproduct 1 Titel Afstudeerberoepsproduct 1 Opleidingsvariant Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode OAKOP-AFSTUD1-12 1.2 Cursusnaam Afstudeerberoepsproduct 1 1.3 Cursusnaam in Engels

Nadere informatie