Sessie 1. Rescue Diver Cursus. Reddingsoefening: 1 Titel: Slepen van een vermoeide duiker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sessie 1. Rescue Diver Cursus. Reddingsoefening: 1 Titel: Slepen van een vermoeide duiker"

Transcriptie

1 Sessie 1 Reddingsefening: 1 Titel: Slepen van een vermeide duiker Benaderen Juiste manier van zwemmen aan de ppervlakte: hfd bven water, drlpend het slachtffer in het g huden. De snelheid met zdanig beperkt wrden dat de redder niet buiten adem raakt en bij het bereiken van het slachtffer vldende energie heeft. Evalueren Stp de nadering in de buurt, maar buiten bereik, van het slachtffer m de mentale testand van het slachtffer te kunnen berdelen (ratineel f niet?) Bepaal de plaats en het type van de inflatr. Prbeer de duiker met mndelinge instructies met het prbleem te helpen. Geef duidelijke, ndubbelzinnige pdrachten. ( Blaas je vest p! ) Cntact maken Zrg dat je zelf vldende psitief drijfvermgen hebt. Zet de benadering vrt dr het slachtffer van vren te naderen en leg uit wat je gaat den f geef verdere pdrachten. Hud de duiker vast in een psitie waarin je steun kunt geven m te stabiliseren en gerust te stellen. Een psitief drijfvermgen bij de duiker bewerkstelligen (het gebruik van de inflatr heeft de vrkeur). Kalmeren van de duiker Stel de duiker in nd drlpend gerust dr te praten en gcntact te handhaven. Als de mstandigheden aan de ppervlakte dit testaan kun je de duiker vragen het masker en autmaat / snrkel te verwijderen en te rusten, alvrens verder te gaan. Assistentie en transprt Sta het slachtffer te zveel mgelijk zelf den. Criteria vr een effectief transprt: het gezicht van de duiker met bven water zijn de redder en het slachtffer hebben een psitief drijfvermgen vrijwel hrizntale lichaamspsitie tereikend cntrle ver de duiker de redder met in staat zijn m effectief te zwemmen cmmunicatie en gcntact meten tereikend zijn Het verwijderen van kramp in het water. Oefen de vlgende mgelijkheden: duwen aan de nderarmen (één f twee redders) duwen aan de benen slepen aan de kraan Verwijderen van de uitrusting Duikers in prblemen vergeten vaak hun uitrusting af te gien, dr een verminderd denkvermgen dat dr stress verrzaakt wrdt. Oefen de handelingen vr het verwijderen van gewichten Oefen het verwijderen van de persluchtset bij het slachtffer, m z het zwemmen makkelijker te maken. Pagina 1 van Dive4all Versie:

2 Reddingsefening: 2 Titel: Duiker in paniek Evaluatie Stp de nadering in de buurt, maar buiten bereik, van het slachtffer m de mentale testand van de patiënt te kunnen berdelen. (Ratineel f niet?) Bepaal de plaats en het type van de inflatr. Prbeer de duiker met mndelinge instructies te helpen. Geef duidelijke, ndubbelzinnige pdrachten. ( Blaas je vest p! ) Als de duiker niet reageert dien je ervan uit te gaan dat deze in paniek is en vereenkmstig te handelen. Cntact maken Onder water naderen Benader ter hgte van de enkels en knieën (je kunt nu verwegen de gewichten te verwijderen). Zwem m de duiker in paniek heen f draai deze m zdat je achter je slachtffer bent. Stijg p znder ls te laten en grijp de kraan met je hand en klem de fles tussen je knieën. Blaas het vest van de duiker p. Aan de ppervlakte naderen Zrg vr afdende psitief drijfvermgen. Prbeer, buiten bereik, achter de duiker in paniek te kmen. Grijp de kraan met je hand en klem de fles tussen je knieën. Blaas het vest van de duiker p. Bevrijden Prbeer je uit de greep van een duiker in paniek te bevrijden dr deze mhg en van je af te duwen. Reddingsefening: 3 Titel: Assistentie vanaf de kant Assistentie znder het water in te gaan Werp een lijn, waarna een duiker p een afstand van ngeveer 9 meter naar de kant gesleept wrdt. Oefen het gebruik met een drijver zals een bei, m een duiker assistentie te verlenen, znder dat het ndig is fysiek cntact te maken. Oefen het gebruik van geïmprviseerde vrwerpen p de duikplaats zals trimvesten, en andere drijvende vrwerpen m een duiker in meilijkheden te helpen. Overwegingen bij het te water gaan Neem altijd tenminste een masker, snrkel, vliezen en een drijver mee wanneer je reageert p een duiker in meilijkheden. Wanneer en waar de uitrusting aangedaan wrdt, hangt van de mstandigheden af. Ga z dicht mgelijk bij het slachtffer te water m de afstand die je met zwemmen z klein mgelijk te huden. Ga nit te water p een manier waarp je het slachtffer uit het g verliest. Het water verlaten met een duiker die bij kennis is Als het meilijk is uit het water te kmen, laat het slachtffer dan z veel mgelijk rusten m zdende energie te sparen vr het mment dat deze het meest ndig is. Pagina 2 van Dive4all Versie:

3 Als het slachtffer niet in staat is zichzelf te helpen, vlg dan de prcedures vr een bewustelze duiker. (wrdt gedetailleerd behandeld tijdens reddingsefening 8) Zrg nadat het water verlaten is He kun je het beste mgaan met het slachtffer wanneer deze het water verlaten heeft? Reddingse fening: 4 Titel: Duiker in prblemen nder water Uitveren van een pstijging met een alternatieve luchtbrn. De redder met er vr zrgen dat het slachtffer kalm is en een nrmaal ademritme herwnnen heeft, alvrens aan de pstijging te beginnen. Sessie 2 Reddingsefening: 5 Titel: Vermiste duiker Prcedures vr het zeken van een vermiste duiker Bepaal waar de duiker het laatst is gezien. Laat mensen aan de waterkant naar bellen zeken en de duikers de richting aanwijzen. Stuur nmiddellijk twee snrkelaars naar de plaats waar de vermiste duiker het laatst is gezien, zij kunnen daar alvast beginnen met zeken. (Zrg dat markeerbeien beschikbaar zijn m de plaats aan te geven.) Zek uit f de duiker niet vertrkken is znder zich af te melden f iemand te infrmeren. Zdra de persluchtduikers zich vrbereid hebben kunnen deze p pad gestuurd wrden m de nderwaterzekactie te beginnen. Technieken vr het zeken nder water Zrg dat er een systeem is m de duikers terug te repen zdat je vertragingen vrkmt als de duiker eenmaal gevnden is. Neem nit het risic dat redders decmpressieziekte kunnen krijgen, sta niet te dat iemand in zijn eentje gaat zeken en vermijd het gebruik van nervaren duikers. Laat je naar de bdem zinken, niet zwemmen, m te simuleren welke invled de strming p een bewustelze duiker gehad heeft. Als er alleen nervaren f niet gekwalificeerde duikers aanwezig zijn, dien je zelf (met een buddy) te zeken in plaats van de activiteiten te cördineren. Stp met zeken als je de duiker niet binnen een half uur gevnden hebt. Het verdere zeken met je aan prfessinals ver laten. Reddingsefening: 6 Titel: Aan de ppervlakte brengen van een vermiste duiker Opstijgen met psitief drijfvermgen (znder slachtffer). Vullen van het vest met zwel de mnd en met de inflatr. Zrg dat je te allen tijde bent vrbereid m lucht uit het vest te laten ntsnappen. Oefen het reduceren van de snelheid van de pstijging dr het spreiden van de vliezen. (flaring) Pagina 3 van Dive4all Versie:

4 Het aan de ppervlakte brengen van een bewustelze duiker Neem de situatie waarin je het slachtffer aantreft in je p, maar verspil geen tijd. Is de rzaak van het ngeval duidelijk? Zit de uitrusting p zijn plaats? Wat is de psitie van het slachtffer p de bdem? (gezicht naar beneden, zwevend bven de bdem, etc.) Als de autmaat ng in de mnd van het slachtffer zit, hud die dan tijdens de pstijging p zijn plaats. Als de autmaat niet in de mnd van het slachtffer zit, verspil dan geen tijd m te prberen deze in de mnd terug te plaatsen. Grijp het slachtffer van achteren f bij de kraan vast en hud het hfd in een nrmale psitie. Zrg vr een psitief drijfvermgen (bij het slachtffer f de redder); de ldgrdel kan eventueel p dit mment verwijderd wrden. Trek het hfd van het slachtffer niet te ver achterver en efen geen druk p de brstkas uit. Bedenk al tijdens de pstijging wat je wilt gaan den als je aan de ppervlakte bent gekmen. Tijdens het efenen: Let p een juiste en efficiënte lichaamshuding. Experimenteer vraf wiens vest he met wrden pgeblazen en he het ld afgedaan met wrden (dit laatste zullen we niet den tijdens de efening). Sessie 3 Reddingsefening: 7 Titel: Bewustelze duiker aan de ppervlakte Bewustelze duiker aan de ppervlakte (pririteiten) Stel vast dat het slachtffer werkelijk buiten bewustzijn is. Zrg dat het gezicht van de patiënt bven water is. Zrg vr psitief drijfvermgen. Cntrleer p ademhaling. Kunstmatige beademing in het water Pririteiten Zrg dat er geen water in de ademwegen kmt. Zrg dat je drlpend effectief beademt. Beperk je lichamelijke inspanningen m uitputting te vrkmen. Drijfvermgen - zrg dat er juist geneg drijfvermgen is m cmfrtabel en effectief te kunnen beademen. Let er p dat je het vest niet te veel pblaast. Vaak is het drijfvermgen van het duikpak al geneg. Verwijder de ldgrdel van de patiënt en meestal k die van de redder. Psitie D-si-d. Hand in de nek. Mnd-p-neus. Mnd-p-snrkel. Pagina 4 van Dive4all Versie:

5 Beademing Om te vrkmen dat het hfd van de patiënt nderwater kmt met de patiënt naar de redder getild wrden. Geef twee langzame, vlle beademingen. Als het water erg ruw is, bescherm dan de mnd van de patiënt als er niet beademd wrdt. Begin pnieuw met twee langzame, vlle beademingen wanneer er een pauze tussen de beademingen ntstaat. Geef na de twee maal vlle beademingen iedere vijf secnden een beademing (tel daarbij hardp). Mnd-p-snrkel Niet alle snrkeltypes zijn geschikt zijn vr deze techniek waterlsventiel). Neem de psitie van de snrkel, de handen en de patiënt dr. Geef de eerste twee langzame, vlle beademingen altijd met mnd-p-mnd beademing en stap later pas ver naar mnd-p-snrkel. Pcket Mask Oefen het gebruik van het masker (zie k de gebruiksaanwijzing van de fabrikant). Het verwijderen van de uitrusting. Het geven van effectieve kunstmatige beademing is belangrijker dan het verwijderen van de uitrusting. Welke uitrustingsstukken in welke vlgrde verwijderd wrden hangt af van: Afstand tt de plaats waar je het water uit wilt. De techniek waarmee je het water uit gaat. De lichaamsbuw van de patiënt. De lichaamsbuw en kracht van de redder. Het type uitrusting. Verwijder de uitrusting in stappen, zdat de beademing niet nderbrken heft te wrden. Sessie 4 Reddingsefening: 8 Titel: Het water verlaten met een bewustelze duiker Algemene verwegingen Als een patiënt niet ademt, is de eerste pririteit dat de beademing niet nderbrken wrdt. Als de patiënt wel ademt, is de eerste pririteit regelmatig te cntrleren f de ademhaling niet gestpt is. Als de beademing nderbrken met wrden: Laat de nderbreking nit langer dan 30 secnden duren. Geef, als dat mgelijk is, vóór de nderbreking twee vlle beademingen en begin het beademen weer k met twee langzame, vlle beademingen. Rep z snel mgelijk hulp in. Technieken m het water te verlaten. Slepen (bijvrbeeld het strand p, kan geschikt zijn als de redder klein is) Brandweergreep Zadelgreep Op de rug dragen Dragen met twee persnen Pagina 5 van Dive4all Versie:

6 Technieken m p een bt, kade f andere verticale wal te kmen. Omhg rllen De standaard methde vr drenkelingen Trap p dragen Reddingsefening: 9 Titel: EHBO bij ngevallen verrzaakt dr druk Het PADI Ongevallen leitje Gebruik het determinatie tabel p het leiplaatje m de juiste hulp te bieden. Demnstreer en efen he de patiënt in een juiste huding geplaatst wrdt. Leg uit he je gebruik kunt maken van een cntinu strmende zuurstf uitrusting en / f een zuurstf autmaat Leg uit he een Pcket Mask kan helpen m zuurstf te geven tijdens het beademen Case: Een duiker is 5 minuten geleden uit het water de bt p gekmen. Je zag dat hij meite had zichzelf uit te kleden en hij zit nu uitgeblust met zijn duikpak ng aan zijn benen p de grnd, geleund tegen de balustrade. Hij krabt zichzelf regelmatig aan zijn armen. Reddingsefening: 10 Titel: Hulp vanaf de kant Jullie nemen de rl aan van slachtffer, redder, assistent, iemand die verwijderde uitrusting aanneemt en iemand die achteraf feedback kan geven. Het slachtffer en degene die de uitrusting aanneemt gaan z n 50 van de kant. Het slachtffer gaat gesimuleerd bewustels in het water drijven. De redder gaat te water (znder perslucht uitrusting), bereidt het slachtffer vr en begint met kunstmatige beademing. De redder brengt het slachtffer naar de kant/bt en verwijdert de uitrusting vr zver dat ndig is. Bij de kant aangekmen rept de redder m hulp en met de hulp van de assistent wrdt het slachtffer, znder dat de beademing nderbrken wrdt, uit het water gebracht en aansluitend wrden de juiste eerste-hulp handelingen uitgeverd. (Ga ervan uit dat de patiënt wel een hartslag heeft, maar niet ademt.) Sessie 5 Reddingsefening: 11 Titel: Duikngeval scenari nummer één: pspring nder water Reddingsefening: 12 Titel: Duikngeval scenari nummer twee: reageren, het water verlaten en rganisatie Pagina 6 van Dive4all Versie:

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS Aanleren schlslag 1. Techniekbeschrijving schlslag Armbeweging Spreiden: Handen bewegen buitenwaarts, tt iets breder dan schuderbreedte Armen gaan plien, ellebgen kmen in hge psitie Handen bewegen verder

Nadere informatie

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm).

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm). Instructie vr het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm). 1. Algemene veiligheidsvrschriften Er mgen enkel klemmen van FINGO gebruikt wrden, vr het leggen van FINGO-welfsels.

Nadere informatie

PROTOCOL VROEDKUNDE. Techniek van de partus. Leerdoelen. Gebruik ook het protocol Algemeen werkschema. Na de geboorte van de placenta.

PROTOCOL VROEDKUNDE. Techniek van de partus. Leerdoelen. Gebruik ook het protocol Algemeen werkschema. Na de geboorte van de placenta. Gebruik k het prtcl Algemeen werkschema Leerdelen Na het practicum techniek van de met je De technieken aangeleerd in het practicum crrect kunnen uitveren Inzicht hebben in de principes van hygiëne en

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (volwassenen)

Licht traumatisch hersenletsel (volwassenen) Licht traumatisch hersenletsel (vlwassenen) 2 Inleiding U heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen uw hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie ver de mgelijke

Nadere informatie

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving Bart Van Keymlen & Sfie Lagrin Bureau-ergnmie Werkhuding: een ergnmische werkmgeving Langdurig zitten is een belangrijke rzaak van rugklachten. We ntwaken, we zitten aan de ntbijttafel, p de trein f in

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar)

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) 2 Inleiding Uw kind heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen zijn/haar hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie

Nadere informatie

Simulatie werkgroepbijeenkomst

Simulatie werkgroepbijeenkomst Simulatie werkgrepbijeenkmst www.cnnectbegeleiding.nl 2011 1 Infrmatie vr de vrzitter (enkele dagen vraf) Je hebt de grepsleden het vlgende mailtje gestuurd: Hans (de directeur) heeft mij gevraagd m een

Nadere informatie

Open Water Diver. Voorkomen en behandelen van problemen

Open Water Diver. Voorkomen en behandelen van problemen Open Water Diver Voorkomen en behandelen van problemen VOORKOMEN EN BEHANDELEN VAN PROBLEMEN Inleiding Redding aan de oppervlakte Herkennen van problemen Helpen van een andere duiker Probleem behandeling

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Een natuurlijk proces

Een natuurlijk proces Ik vel het weer. Het is er weer. Sms even, dan de hele tijd. Ik wil je niet kwetsen. Ik wil het niet weer zeggen, maar het is er weer. (Gijs Hrvers) Overprikkeling Veel mensen met autisme hebben gede intellectuele

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Wiegendood 02. Preventie wiegendood 02. De werking van de cardiorespiratoire monitor 03

Wiegendood 02. Preventie wiegendood 02. De werking van de cardiorespiratoire monitor 03 inhud Wiegendd 02 Preventie wiegendd 02 De werking van de cardirespiratire mnitr 03 1. het aanbrengen van de sensren 03 2. de strmvrziening 04 3. aan- en uitschakelen van de mnitr 04 4. de symblen p het

Nadere informatie

Wiegendood 02. Preventie wiegendood 02. Het gebruik van de monitor 03. Eventuele moeilijkheden 04. Voorzorgen 04. De monitor geeft alarm 05

Wiegendood 02. Preventie wiegendood 02. Het gebruik van de monitor 03. Eventuele moeilijkheden 04. Voorzorgen 04. De monitor geeft alarm 05 inhud Wiegendd 02 Preventie wiegendd 02 Het gebruik van de mnitr 03 Eventuele meilijkheden 04 Vrzrgen 04 De mnitr geeft alarm 05 Wat den als je baby erg bleek f blauw ziet f niet lijkt te ademen 05 Praktische

Nadere informatie

Mondharmonica. Hét handboek voor mensen die altijd al een instrument wilden bespelen maar er nog nooit aan Begonnen zijn!

Mondharmonica. Hét handboek voor mensen die altijd al een instrument wilden bespelen maar er nog nooit aan Begonnen zijn! Mndharmnica Hét handbek vr mensen die altijd al een instrument wilden bespelen maar er ng nit aan Begnnen zijn! Inhud Ged m vraf te weten (en nit meer te vergeten). Harmnica vasthuden Embuchure, f he stp

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Protocol Wiegendood. Gastouderbureau KoeKoeK. Anja Rijkens & Rianne Doeschot

Protocol Wiegendood. Gastouderbureau KoeKoeK. Anja Rijkens & Rianne Doeschot Gastuderbureau KeKeK Anja Rijkens & Rianne Descht 2 Helaas kmt het in Nederland wel eens vr, dat een baby verlijdt aan wiegendd. Dit zu dus k kunnen gebeuren tijdens de pvanguren. Gastuderbureau KeKeK

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Protocol kwetsbare kinderen o.a. ASS, ADHD, DCD

Protocol kwetsbare kinderen o.a. ASS, ADHD, DCD Prtcl kwetsbare kinderen.a. ASS, ADHD, DCD Juni 2014: pgesteld in zrgverleg September 2014: bijgesteld in zrgverleg Oktber 2014: besprken in MT en team Inleiding Kinderen in Nederland leven in een samenleving

Nadere informatie

Lesbrief 3 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 3 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 3 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONERWIJS In deze lesbrief: Een krte uitleg Naam nderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken Onderdeel 2: Pinrf Onderdeel

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN. Volleybal klant (gezien ons thema: de grote groep) Bezighouden? of Trainen?

VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN. Volleybal klant (gezien ons thema: de grote groep) Bezighouden? of Trainen? 1 VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN De therie Vlleybal klant (gezien ns thema: de grte grep) Bezighuden? f Trainen? Behefte: Bewegen / actie Ze willen iets leren, ze willen beter

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

Arbo Rapport. Darren Arendse M2a1 66753

Arbo Rapport. Darren Arendse M2a1 66753 Arb Rapprt Darren Arendse M2a1 66753 Inhudspgave Inleiding blz 3 Hfdstuk 1 Arb- wet blz 4 Hfdstuk 2 Nrmen en Richtlijnen vr beeldschermwerkplekken blz 5 Hfdstuk 3 Verbeterpunten werkplaats blz 6 Hfdstuk

Nadere informatie

Openbare basisschool Westerkim Daltonschool Hoofdluisprotocol 15-09-2015

Openbare basisschool Westerkim Daltonschool Hoofdluisprotocol 15-09-2015 Openbare basisschl Westerkim Daltnschl Vermeerstraat 1 5102 DC Dngen 0162-313836 westerkim@bswesterkim.nl www.bswesterkim.nl Hfdluisprtcl 15-09-2015 Inhudspgave Inleiding 3 Wat wrdt er van verschillende

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Wiegendood 02. Preventie wiegendood 02. De werking van de cardiorespiratoire monitor 03

Wiegendood 02. Preventie wiegendood 02. De werking van de cardiorespiratoire monitor 03 inhud Wiegendd 02 Preventie wiegendd 02 De werking van de cardirespiratire mnitr 03 het aanbrengen van de sensren 03 de strmvrziening 04 aan- en uitschakelen van de mnitr 04 de symblen p het testel 05

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index. Activiteitenfiche timmerhek 1 Nagels en schreven brnnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/ogletsel Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Lcatie

Nadere informatie

Rescue Diver. Redden

Rescue Diver. Redden Rescue Diver Redden REDDEN (procedures) Vermiste duiker Opstijgen met bewusteloze, niet-ademende duiker Kunstmatige beademing in water Materiaal verwijderen Uitgangstechnieken Vermiste duiker Aanbevolen

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4 ACT in LOB Werkbladen Tlkit De infrmatietrechter Deze tl helpt je m de grte heveelheid infrmatie ver studiekeuze vr jezelf behapbaar te maken. Je kunt p verschillende niveaus met de infrmatie ver studies

Nadere informatie

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager.

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager. Handleiding vr beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten f 3 de klasse seniren f lager. Regels m.b.t vlleyballen staan in het bekje Officiële spelregels vlleybal 2009-2013 Zrg dat je naast

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

Jij bent de centrale contactpersoon en staat in contact met de permanentieverantwoordelijke van Rode Kruis-Vlaanderen.

Jij bent de centrale contactpersoon en staat in contact met de permanentieverantwoordelijke van Rode Kruis-Vlaanderen. CHECKLIST IN NOOD Jij bent de centrale cntactpersn en staat in cntact met de permanentieverantwrdelijke van Rde Kruis-Vlaanderen. Juw vrnaamste taak is dan k INFORMEREN de ndige infrmatie verzamelen en

Nadere informatie

Richtlijn Kolven bij de à terme pasgeborene

Richtlijn Kolven bij de à terme pasgeborene Richtlijn Klven bij de à terme pasgebrene Juli 2012 Reginale Brstvedingswerkgrep Eindhven e.. Wanneer starten met klven He Afbuwen van klven Als een kind echt niet aan de brst wil drinken. Eerste 24 uur

Nadere informatie

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis Evaluatie zrgleefplan met cliënt thuis en in het verzrgingshuis Artikel: 2010-003 Datum: 30-11-2010 Auteur: Merel van Uden Prtcl vr halfjaarlijkse evaluatiegesprek ver zrgleefplan van een cliënt met een

Nadere informatie

De drumeenheid reinigen Brother HL laserprinter. Verwante modellen HL-2130, HL-2135W, HL-2240, HL-2240D, HL-2250DN, HL-2270DW

De drumeenheid reinigen Brother HL laserprinter. Verwante modellen HL-2130, HL-2135W, HL-2240, HL-2240D, HL-2250DN, HL-2270DW De drumeenheid reinigen Brther HL laserprinter. Verwante mdellen HL-2130, HL-2135W, HL-2240, HL-2240D, HL-2250DN, HL-2270DW Vlg de nderstaande prcedure vr het reinigen van de drumeenheid. Gebruik GEEN

Nadere informatie

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563 Inspectie Werk en Inkmen Tezicht Gemeentelijk Dmein De Gemeenteraad Pstbus 11563 2502 AN Den Haag Prinses Beatrixlaan 82 2595 AL Den Haag Telefn (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.lwiweb.nl Cntactpersn

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

VZ-B-K1-W2-C Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied

VZ-B-K1-W2-C Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied VZ-B-K1-W2-C Onderkent de gezndheidstestand p smatisch en psychsciaal gebied Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 2 efenpdracht C De gezndheidstestand van zrgvragers wrdt dr veel factren beïnvled.

Nadere informatie

Inleiding. Het gipsverband

Inleiding. Het gipsverband Gipsverbanden 2 Inleiding U heeft p de afdeling Spedeisende Hulp f p de gipskamer een (kunststf) gipsverband gekregen. Deze flder infrmeert u he u hiermee m met gaan; waar u rekening mee met huden bij

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie Wat is een bevalplan Een bevalplan is een beknpt dcument waarin je juw wensen en verwachtingen ver de bevalling pschrijft. Vr juw bevalling bespreek je dit dcument met juw zrgverleners en begeleiders.

Nadere informatie

360 feedback 1.1. Studentnummer: Datum: Personen welke de formulieren hebben ingevuld: M. Camp. Prof.dr. H.W.

360 feedback 1.1. Studentnummer: Datum: Personen welke de formulieren hebben ingevuld: M. Camp. Prof.dr. H.W. 360 feedback 1.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDP11 Datum: 10-12-2011 Persnen welke de frmulieren hebben ingevuld: M. Camp Prf.dr. H.W. Zandbergen E. Grafhrst Ir. S.W.L. van Herk Opereren

Nadere informatie

Arthroscopie Informatie over de ingreep

Arthroscopie Informatie over de ingreep Arthrscpie Infrmatie ver de ingreep Inleiding In verleg met de rthpedisch chirurg is beslten een arthrscpie ( kijkperatie ) bij u uit te veren. In deze flder leest u infrmatie ver deze ingreep. De peratie

Nadere informatie

SENSOTISS AP 301 INTERFACE

SENSOTISS AP 301 INTERFACE SENSOTISS AP 301 INTERFACE HANDLEIDING Inhudspgave 1. Inleiding 2. Algemeen a. Algemene specificaties b. Omgevingsspecificaties c. Versie infrmatie 3. Aansluitgegevens a. Cntact aansluiting b. Cnnectie

Nadere informatie

Van stip naar stap naar stip

Van stip naar stap naar stip Van stip naar stap naar stip Vr startende trainers 1-1 Inhud 1. Telichting... Fut! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Teamvrming... 2-3 3. Omgeving... 3-3 4. Weet wat je wil: he ziet de stip eruit?... 4-3

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

toezichtsplan zwembad de Kloet versie 1 augustus 2008 Protocol toezichthouden voor huurders 1 van 5

toezichtsplan zwembad de Kloet versie 1 augustus 2008 Protocol toezichthouden voor huurders 1 van 5 tezichtsplan zwembad de Klet Prtcl tezichthuden vr huurders 1 van 5 tezichtsplan zwembad de Klet Bij alle activiteiten van de huurders waarbij zich persnen in de zwemzaal bevinden, dienen er vldende en

Nadere informatie

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels. (breedte = 1200 mm, max. lengte = 4 m)

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels. (breedte = 1200 mm, max. lengte = 4 m) Instructie vr het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels. (breedte = 1200 mm, max. lengte = 4 m) 1. Algemene veiligheidsvrschriften Er mgen enkel klemmen van FINGO gebruikt wrden, vr het leggen

Nadere informatie

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht!

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Experimenteren Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Je werkt de nderzekspdrachten uit in grep. Gebruik de fiche Werken in grep met drschuifsysteem. Opgepast! Je wrdt berdeeld dr je grepsleden.

Nadere informatie

SENSOTISS AP 301 MODULE

SENSOTISS AP 301 MODULE SENSOTISS AP 301 MODULE MATRAS HANDLEIDING Inhudspgave 1. Inleiding 2. Algemeen a. Algemene specificaties b. Omgevingsspecificaties c. Versie infrmatie 3. Aansluitgegevens a. Cntact aansluiting b. Cnnectie

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba.

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba. Agressiemanagement Bedrijven, rganisaties en schlen krijgen steeds vaker met agressie te maken. Wanneer je met mensen werkt, bestaat er immers de kans p cnflicten. Z n cnflict kan escaleren in bedreigingen,

Nadere informatie

1 Opzoeken van een grond in de toepassing

1 Opzoeken van een grond in de toepassing He pas ik de gegevens in de gemeentelijke inventaris aan? //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen Stap 5 Deel 2 Je met niet alles gelven wat je denkt Lesje 5.2.1 Jezelf lsmaken uit vertuigingen Je hebt eerder al pgeschreven welke gedachtes zijn uitgegreid tt vertuigingen: de beelden ver jezelf en anderen

Nadere informatie

Voor. Introductie. Internet. Installatie. Voorbereiding. Opstart

Voor. Introductie. Internet. Installatie. Voorbereiding. Opstart Vr Intrductie Internet Kennismaking en infrmatiemment Samen uitzeken f Bednet in deze mstandigheden een ged idee is Speedtest uitveren: http://www.bednet.be/speedtest Bednet werkt enkel p bekabeld netwerk!

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) Pijncentrum Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) Inleiding Op het pijncentrum is met u besprken dat uw pijnklachten van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) behandeld gaan wrden dr middel van een

Nadere informatie

VISUALISEREN bij ADHD en leerproblemen Impuls - 19-09-2015. Mw. Sanne E. Vink GZ-Psycholoog / coach

VISUALISEREN bij ADHD en leerproblemen Impuls - 19-09-2015. Mw. Sanne E. Vink GZ-Psycholoog / coach VISUALISEREN bij ADHD en leerprblemen Impuls - 19-09-2015 Mw. Sanne E. Vink GZ-Psychlg / cach Deze wrkshp: Uitleg hersenen - verschil linker en rechterhelft ADHD en dminantie vrkeur Leerprblemen en hersenhelft

Nadere informatie

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam OPLEIDING tt Verzrgende-IG Ondersteuningsmagazijn Berepstaak E Startbekaam Albeda cllege Branche gezndheidszrg Kwalificatieniveau 4 Chrt: 2010-2011 Fase: Startbekaam Naam student:. P.E1-3.start.gesprek

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers Handreiking functinerings- en berdelingsgesprekken griffiers September 2014 Functineringsgesprek Als de griffier is aangesteld, is het verstandig m met elkaar te blijven reflecteren p het functineren.

Nadere informatie

Confidentieel. 16 januari 2013 2013/11989. Sectorbrief Themaonderzoek Uitbesteding Vermogensbeheer. Geacht bestuur,

Confidentieel. 16 januari 2013 2013/11989. Sectorbrief Themaonderzoek Uitbesteding Vermogensbeheer. Geacht bestuur, Tezicht pensienfndsen en beleggingsndernemingen Middelgrte en kleine pensienfndsen Pstbus 98 1000 AB Amsterdam Cnfidentieel Datum Bijlage(n) 1 Onderwerp Sectrbrief Themanderzek Uitbesteding Vermgensbeheer

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Tussen Schoolse Opvang

Huishoudelijk reglement Tussen Schoolse Opvang bs De Merwednk Merwe Dnk 4 6 4207 XB Grinchem Tel: 06-21601220 Fax: 0183 681109 ts@bs-de-merwednk.nl www.bs-de-merwednk.nl Huishudelijk reglement Tussen Schlse Opvang In dit reglement wrden de dagelijkse

Nadere informatie

Start van uw behandeling

Start van uw behandeling Start van uw behandeling U heeft zich aangemeld vr behandeling binnen GGZ Veenendaal. Met hulp van dit frmulier willen we de behandeling alvast met u in gang zetten, vrdat de gesprekken daadwerkelijk begnnen

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

(f)mri Onderzoek informatie

(f)mri Onderzoek informatie (f)mri Onderzek infrmatie 1 INLEIDING U wilt binnenkrt participeren in een (f)mri nderzek. De betreffende nderzeker heeft u er wellicht al iets ver verteld. Deze flder infrmeert u ver wat dit nderzek precies

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

SPREEKBEURT DWERGPAPEGAAI

SPREEKBEURT DWERGPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DWERGPAPEGAAI VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DWERGPAPEGAAI

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 Inhud Respns... 1 Samenvatting van de resultaten... 1 Vragen ver de pleiding... 2 Vragen ver de stagiair... 3 Wat ziet u als sterke punten van de pleiding CMD?... 4 Wat

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities Algemene Vrwaarden Dit zijn de Algemene Vrwaarden van Fiets Clinics Nederland, gevestigd: Waalbandijk 20, 6541AJ Nijmegen. Op alle prducten van Fiets Clinics Nederland zijn deze Algemene Vrwaarden van

Nadere informatie

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016 Een bvenbuwprject van IVN Veldhven Eindhven Vessem vrjaar 2016 Reuzen en dwergen We gaan p zek naar Reuzen (grte bmen) en Dwergen( de zaailingen van de grte bmen). We prberen verschillen tussen de bmsrten

Nadere informatie

Verandertrajecten voor individuele medewerkers

Verandertrajecten voor individuele medewerkers Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Verandertrajecten vr individuele medewerkers Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Carburateurs reinigen

Carburateurs reinigen Carburateurs reinigen Interval: 10000 km He werkt het? De V50 Nat is een verbrandingsmtr p basis van een mengsel van benzine en lucht. De functie van de carburateur is de lucht en de benzine in de juiste

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden 1. Tepasselijkheid 1.1 Deze algemene vrwaarden zijn van tepassing p alle ffertes en alle vereenkmsten, en de uitvering daarvan, welke dr WaterWerk Training, Caching & Cnsultancy

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

Werpen en vangen. 1. Ballenoorlog. Duur: 10 tot 20 minuten. Aantal: 4 tot 20 leerlingen. Materiaal: Zoveel mogelijk ballen.

Werpen en vangen. 1. Ballenoorlog. Duur: 10 tot 20 minuten. Aantal: 4 tot 20 leerlingen. Materiaal: Zoveel mogelijk ballen. Werpen en vangen 1. Ballenrlg Duur: 10 tt 20 minuten Aantal: 4 tt 20 leerlingen Materiaal: Zveel mgelijk ballen Del: De minste ballen in het eigen veld hebben. Spelregels Bal werpen met één hand (ZIE NIVEAU)

Nadere informatie

Huisregelement opvang Kiddyzz

Huisregelement opvang Kiddyzz Huisregelement pvang Kiddyzz Deze huisregels gelden in cmbinatie met de vereenkmst van pdracht tussen uders/verzrgers en gastuder, welke dr beide partijen ndertekend zijn. Alle vraaguders dienen van deze

Nadere informatie

Bijlage: Uitwerking beoordelingscriteria

Bijlage: Uitwerking beoordelingscriteria Bijlage: Uitwerking berdelingscriteria Aanlpsnelheid De aanlpsnelheid is van belang mdat dit de eerste schakel is van de beweging. Afzet, afstand van afzet tt trampline De afstand van afzet tt de trampline

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie Duurzaam inzetbaar in een vitale rganisatie Vitaliteit en bevlgenheid vrmen sleutelbegrippen vr het ptimaal en duurzaam inzetten van medewerkers. Vitale medewerkers bruisen van energie, velen zich fit

Nadere informatie

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen Examens/taken/tetsen auti-vriendelijk pstellen Vaak vrkmende prblemen bij leerlingen met ASS - vragen verslaan - blkkeren als de eerste vraag niet lukt - bij meervudige vragen slechts 1 deel van de vraag

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Bewegingsprogramma bij elektrische rolstoelgebonden jongeren met een neuromusculaire aandoening

Bewegingsprogramma bij elektrische rolstoelgebonden jongeren met een neuromusculaire aandoening Bewegingsprgramma bij elektrische rlstelgebnden jngeren met een neurmusculaire aandening Berepspdracht van Michelle Kpman en Melanie Ls Hgeschl van Amsterdam Opleiding Fysitherapie Amsterdam, juni 2008

Nadere informatie