BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B.J. Brands. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 2 november 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B.J. Brands. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 2 november 2010"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B.J. Brands sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 2 november 2010 Inzake: sociale huurwoningen De gemeenteraad Het gemeenteraadslid de heer B.J. Brands heeft op 19 september 2010 een brief met daarin achttien vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht. Overeenkomstig artikel 38 van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, beantwoorden wij deze vragen als volgt. 1. Hoeveel woningen staan er op Haags grondgebied? Bron: CBS Den Haag in Cijfers 1 januari 2010: Op 1 januari 2010 telde de gemeente Den Haag woningen. 2. Hoeveel sociale huurwoningen staan er op Haags grondgebied? Bron: Bestand Sociale verhuurders Haaglanden* (incl. zelfstandige en onzelfstandige eenheden) stand Op 1 januari 2010 had de gemeente Den Haag sociale huurwoningen binnen haar grenzen.

2 DSO/ Hoeveel sociale huurwoningen bevinden zich er in ieder stadsdeel? Bron: Bestand Sociale verhuurders Haaglanden (incl. zelfstandige en onzelfstandige eenheden) stand 1 januari 2010: Het aantal sociale huurwoningen per stadsdeel op 1 januari 2010 is in onderstaande tabel opgenomen. Stadsdeel Aantal soc. huurwoningen % 1 Loosduinen % 2 Escamp % 3 Segbroek % 4 Scheveningen % 5 Centrum % 6 Laak % 7 Haagse Hout % 8 Leidschenveen- Ypenburg % Totaal % 4. Wat is het procentuele aandeel van sociale huurwoningen ten opzichte van het gehele woningenbestand van Den Haag? Bron: CBS Den Haag in Cijfers 1 januari 2010 Bron: Bestand Sociale verhuurders Haaglanden (incl. zelfstandige en onzelfstandige eenheden) Stand 1 januari 2010: Op 1 januari 2010 bestond 34% van de Haagse woningvoorraad ( / ) uit sociale huurwoningen. 5. Wat is het procentuele aandeel van sociale huurwoningen ten opzichte van het woningbestand per stadsdeel? Bron: CBS Den Haag in Cijfers 1 januari 2010 Bron: Bestand Sociale verhuurders Haaglanden (incl. zelfstandige en onzelfstandige eenheden) Stand 1 januari 2010: Het percentage sociale huurwoningen per stadsdeel op 1 januari 2010 is in onderstaande tabel opgenomen. Stadsdeel % 1 Loosduinen 34 % 2 Escamp 48 % 3 Segbroek 9 % 4 Scheveningen 19 % 5 Centrum 50 % 6 Laak 37 % 7 Haagse Hout 21 % 8 Leidschenveen-Ypenburg 23 % Totaal 34 %

3 DSO/ Hoeveel sociale huurwoningen worden er bewoond door studenten? Bron: Woningbehoefte onderzoek 2009: Belangrijkste bron van inkomen van het huishouden in een sociale huurwoning. % (incl. zelfstandige en onzelfstandige eenheden) Loon werknemer 37 % Loon ambtenaar 5 % Inkomen uit eigen onderneming 5 % Werkloosheidsuitkering 2 % Arbeidsongeschiktheidsuitkering 8 % Pensioen 24 % Bijstand 11 % Studiefinanciering 6 % Overig 2 % Totaal 100 % 7. Hoeveel sociale huurwoningen worden er bewoond door bijstandgerechtigden? Zie antwoord op vraag Welke afkomst hebben bewoners van sociale huurwoningen en wat zijn de precieze aantallen daarvan? Bron: Woon 2009 Hoofdbewoner van sociale huur woningen naar etnische herkomst (2 klassen), 2009 Etniciteit naar beheervorm huidige woning sociale huur % autochtoon 49,3 allochtoon 50,7 Totaal 100,0 9. Welke prijs wordt er gemiddeld per maand gevraagd voor een sociale huurwoning in Den Haag? Bron: Bestand Sociale verhuurders Haaglanden (incl. zelfstandige en onzelfstandige eenheden) stand 1 januari 2010 De gemiddelde subsidiabele huur prijs per maand van een sociale huurwoning per 1 januari 2010 In Den Haag is 437,85. In onderstaande tabel is de voorraad sociale huurwoningen naar subsidiable huurklassen per 1 januari 2010 weergegeven.

4 DSO/ Woningen naar subsidiabele huur in klassen % Huur onbekend 2 % Huur t/m 357,37* 27 % Huur 357,38 t/m 511,50* 51 % Huur 511,51 t/m 647,53* 17 % Huur meer dan 647,53* 3 % Totaal 100 % * De huurgrenzen van de individuele huursubsidie per 1/7/2009 zijn: - kwaliteitsgrens 357,37 - aftoppingsgrens, 1-2 personen 511,50 - aftoppingsgrens, 3 en meer personen 548,18 - huurprijsgrens 647, Hoe hoog zijn de gemiddelde gemeentelijke bijdragen aan een sociale huurwoning gedurende 1 jaar? De gemeente verstrekt geen jaarlijkse bijdragen aan sociale woningen. Het zijn de corporaties die de onrendabele top in de exploitatie van sociale woningen voor hun rekening nemen. De gemeente hanteert een systeem van vaste normgrondprijzen, die jaarlijks met het inflatie cijfer geïndexeerd worden. Gemiddeld is de grondprijs van sociale woningen ongeveer de helft van de grondprijs van marktwoningen. 11. Hoeveel kost het gehele Haagse bestand aan sociale huurwoningen de Haagse en Scheveningse belastingbetaler per jaar? Grondexploitaties lopen meerdere jaren. Het is niet mogelijk om in zijn algemeenheid aan te geven welk gedeelte van de door de gemeente te dekken negatieve grondexploitaties in een bepaald jaar plaatsvindt. De bouw van sociale huurwoningen leidt vanwege de (over het algemeen) lagere grondprijzen die hiervoor worden gehanteerd ten opzichte van marktwoningen tot een lager resultaat van de grondexploitatie. In het geval dat een grondexploitatie negatief is, wordt dit negatieve saldo bij de start van de grondexploitatie door de gemeente en corporaties afgedekt. Het is overigens niet zo dat alle negatieve saldi uitsluitend worden veroorzaakt door sociale woningbouw. Andere oorzaken zijn hoge grondverwervingskosten en/of kosten voor gebouwd parkeren. Deze kosten treden op zowel bij sociale als vrije sector woningen, die vervolgens resulteren in door de gemeente te vergoeden onrendabele toppen (sociale sector), of drukkende effecten op residuele grondprijzen (vrije sector). Per plan is de oorzaak van het negatieve saldo anders. Opsplitsing hiervan en herleiding naar de sociale sector is niet mogelijk zonder een projectgewijze analyse.

5 DSO/ Hoe hoog zijn de kosten van het sociale huurwoningen bestand gedurende de afgelopen 10 jaar? Zie ook antwoord op vraag Hoe groot is het gehele aantal woningen dat de komende 5 jaar (gepland) gebouwd wordt? Gezien de huidige marktomstandigheden is het moeilijk te voorspellen op welk niveau de Haagse woningbouwproductie uit komt. In het Investeringsprogramma Stedelijke Ontwikkeling 2011 is aangegeven dat de ambitie uit de Woonvisie van woningen per jaar in de huidige situatie niet haalbaar is. Indien landelijke prognoses worden doorvertaald naar Den Haag is de inschatting dat het opleveren van woningen per jaar de komende jaren een meer reële ambitie is. Uiteindelijk is de markopnamecapaciteit doorslaggevend bij het uiteindelijk te realiseren aantal woningen. 14. Hoe groot is het aantal sociale huurwoningen dat de komende 5 jaar (gepland) gebouwd wordt? In de prestatieafspraken tussen het stadsgewest Haaglanden en de Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) is afgesproken dat tenminste 30% van alle nieuwbouw in de sociale sector wordt gerealiseerd. Daarbij is de aanvullende afspraak gemaakt dat tenminste tweederde van de gerealiseerde woningen per gemeente bestaat uit daadwerkelijk nieuw gebouwde woningen en maximaal een derde uit vernieuwde woningen. De SVH/corporaties hebben voor de periode 2010 tot en met 2014 een bodemgarantie afgegeven voor het jaarlijks minimaal opleveren van 900 sociale (ver)nieuwbouwwoningen. In de regionale afspraken wordt geen toedeling naar gemeenten gemaakt dus een harde doorvertaling naar de gemeente Den Haag kan niet worden gemaakt. Als een vergelijking wordt gemaakt met eerdere regionale woningbouwafspraken dan is het aandeel van Den Haag daarin iets minder dan de helft geweest. Voor Den Haag zou dit dan uitkomen op circa 450 sociale (ver)nieuwbouwwoningen per jaar. 15. Hoeveel keren is er het afgelopen jaar gecontroleerd op woon/huur fraude? In 2009 is in 424 gevallen een vermoeden van onrechtmatige bewoning. Gemeente en corporaties hebben bij 396 gezamenlijk gecontroleerd en/of huisbezoeken gedaan. In 157 gevallen heeft dit geleid tot huuropzeggingen en 32 ontruimingen via de rechter. In 60 situaties was niets aan de hand. De overige zaken zijn nog in onderzoek. 16. Hoeveel personen staan er ingeschreven op een adres waar ze feitelijk niet wonen? De Dienst Publieksservice (DPS) onderzoekt continue of de persoons- en adresgegevens van de bewoners dezelfde zijn als in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Hiertoe wordt ook samengewerkt met de Haagse Pandbrigade; daarnaast verricht DPS onderzoek naar vormen van woonfraude. Zo wordt op dit moment op verzoek van Dienst Uitvoering Onderwijs een onderzoek ingesteld naar fraude met studiebeurzen door studenten die hoewel ze als uitwonend in de GBA geregistreerd staan feitelijk thuis wonen.

6 DSO/ De eerste resultaten van dit onderzoek stemmen hoopvol. Van de in het kader van dit onderzoek tot nu toe onderzochte adressen, zijnde 48, bleken er 42 juist te zijn (afgesloten adresonderzoeken). Er is niet precies aan te geven hoeveel personen er niet zouden wonen op het adres waar ze feitelijk ingeschreven staan, omdat dit niet wordt bijgehouden. Er worden op jaarbasis gemiddeld adresonderzoeken uitgevoerd. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn zeer divers; van een volledig juiste tot een volledig onjuiste registratie met alles wat daartussen mogelijk is. Op verzoek van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft DPS recent de juiste registratie op 100 volstrekt willekeurige adressen in de gehele gemeente Den Haag onderzocht. Daaruit bleek dat 95% goed geregistreerd was. 17. Hoeveel keren is een boete opgelegd voor woon/huur fraude? Er worden al jarenlang boetes via strafrechtelijke vervolging opgelegd bij overtredingen van de woningwet in geval van woonfraude. Ieder jaar vindt verslaglegging plaats richting de gemeenteraad middels een jaarverslag. In 2009 zijn er 34 processen-verbaal opgemaakt en de opgelegde boetebedragen hiervan bedragen tussen de 1.500,- en 3.400,-. Ook is er een extra, nieuw middel: de bestuurlijke boete. Dit middel is pas sinds 1 januari 2010 vastgelegd in de Huisvestingsverordening. Tot nu toe is nog niet een bestuurlijke boete opgelegd. Wij hebben er voor gekozen eerst een voorlichtingscampagne te starten, waarin de burgers op de mogelijkheid van een bestuurlijke boete worden gewezen. Op deze wijze heeft de boete een zo groot mogelijke preventieve werking. Vanaf september wordt het instrument bestuurlijke boete daadwerkelijk ingezet. 18. Hoeveel sociale huurwoningen worden bewoond door deelnemers aan begeleide woontrajecten (Verslaafden, ex verslaafden, psychiatrische patiënten)? Van 2005 t/m 2009 zijn jaarlijks circa cliënten van zorginstellingen via begeleide woontrajecten aan een zelfstandige woning en circa 50 aan een (onzelfstandige) kamer geholpen. Hoeveel van deze groep mensen nog in de sociale huursector woont, is niet bekend. Mensen blijven niet als deelnemer van een begeleid wonen-traject te boek staan nadat de woonbegeleiding naar tevredenheid is afgerond. Dat sluit niet uit dat mensen onder medische behandeling kunnen blijven, zoals ook andere bewoners in behandeling kunnen zijn bij Parnassia e.a. Het college van burgemeester en wethouders, de locosecretaris, de burgemeester, G.J. Boot J.J. van Aartsen

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de heren A. van Doorn, J.C. van der Helm en M. de Graaf

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de heren A. van Doorn, J.C. van der Helm en M. de Graaf Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de heren A. van Doorn, J.C. van der Helm en M. de Graaf sv 2011.614 RIS 181898 Reg.nr. PBS/2011.306 Den Haag, 14 februari 2012 Inzake:

Nadere informatie

JAARVERSLAG HUURTEAM 2016

JAARVERSLAG HUURTEAM 2016 JAARVERSLAG HUURTEAM 2016 Jaarverslag 2016 Huurteam Sinds 2004 is er in Den Haag een Huurteam. Het is een onderdeel van Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten en wordt gefinancierd door Dienst

Nadere informatie

Omvang doelgroep en omvang kernvoorraad in 2008

Omvang doelgroep en omvang kernvoorraad in 2008 Omvang doelgroep en omvang kernvoorraad in 2008 Van: college van BenW Aan: commissie RF 1. Inleiding In de op 8 juli 2004 gesloten prestatieafspraken tussen de gemeente Helmond en de Helmondse corporaties

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Huurteam

Jaarverslag 2015 Huurteam Jaarverslag 2015 Huurteam Sinds 2004 is er in Den Haag een Huurteam. Het is een onderdeel van Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten en wordt gefinancierd door Dienst Stedelijke Ontwikkeling.

Nadere informatie

Woningbouwmonitor. Haaglanden 2017

Woningbouwmonitor. Haaglanden 2017 Woningbouwmonitor Haaglanden 2017 Juni 2017 Marktontwikkeling De Eigen Huis Marktindicator die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weergeeft, steeg in januari 2017 tot 120 punten. Deze opwaartse

Nadere informatie

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek WONEN VOOR SENIOREN DEN HAAG 2014 1 2 Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek WONEN VOOR SENIOREN DEN HAAG 2014

Nadere informatie

Wonen. Woningvoorraad. De buurt Nieuw Waldeck ligt in stadsdeel 1 Loosduinen en heeft inwoners.

Wonen. Woningvoorraad. De buurt Nieuw Waldeck ligt in stadsdeel 1 Loosduinen en heeft inwoners. Wonen De buurt Nieuw Waldeck ligt in stadsdeel 1 Loosduinen en heeft 7.055 inwoners. Woningvoorraad De gemeente telde op 1 januari 2011 237.789 woningen, Buurt: 40 Nieuw Waldeck telde op dat moment 3.232

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

ZUID HOLLAND =OMEN 1 3 OKT provincie. Memo. Leden Statencommissie Ruimte & Wonen. Rapportage "Sociale woningvoorraad en doelgroep in beeld"

ZUID HOLLAND =OMEN 1 3 OKT provincie. Memo. Leden Statencommissie Ruimte & Wonen. Rapportage Sociale woningvoorraad en doelgroep in beeld =OMEN 1 3 OKT. 2009 Memo provincie ZUID HOLLAND Contact dhr. M. van Niel T 070-441 71 73 m.van.niel@pzh.nl Datum 9 oktober 2009 Aan Leden Statencommissie Ruimte & Wonen Onderwerp Rapportage "Sociale woningvoorraad

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B. de Liefde. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 17 november 2009

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B. de Liefde. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 17 november 2009 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B. de Liefde sv 2009.309 RIS 167158 Regnr. DSO/2009.3481 Den Haag, 17 november 2009 Inzake: project Naarderstraat / Readylocatie De

Nadere informatie

Indexeringswijze Op 14 november jl. is het volgende over de nieuwe wijze van vaststellen van de prijsgrenzen besloten:

Indexeringswijze Op 14 november jl. is het volgende over de nieuwe wijze van vaststellen van de prijsgrenzen besloten: DB-vergadering van: 6 februari 2013 Aan: Het dagelijks bestuur Van portefeuillehouder: Dhr. B. Emmens Onderwerp: Vaststellen koopprijsgrenzen woningbouw en actualisering inkomensgrenzen sociale huur en

Nadere informatie

Verordening doelgroepen sociale woningbouw en middenhuur Gemeente Barneveld

Verordening doelgroepen sociale woningbouw en middenhuur Gemeente Barneveld Verordening doelgroepen sociale woningbouw en middenhuur Gemeente Barneveld Nummer 17-98 De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nummer 17-98 gelet op de

Nadere informatie

Handhaving. Gijs de Bock Bureau Ondersteuning BWZ Dienst stedelijke Ontwikkeling. Den Haag, 9 juni 2011

Handhaving. Gijs de Bock Bureau Ondersteuning BWZ Dienst stedelijke Ontwikkeling. Den Haag, 9 juni 2011 Handhaving Gijs de Bock Bureau Ondersteuning BWZ Dienst stedelijke Ontwikkeling Den Haag, 9 juni 2011 Type overtredingen Er zijn een aantal typen overtredingen, die in Den haag voorkomen bij de huisvesting

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer T.U. Dander. sv 2013.076 RIS 256861 Regnr. DSO/2013.0280 Den Haag, 12 maart 2013

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer T.U. Dander. sv 2013.076 RIS 256861 Regnr. DSO/2013.0280 Den Haag, 12 maart 2013 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer T.U. Dander sv 2013.076 RIS 256861 Regnr. DSO/2013.0280 Den Haag, 12 maart 2013 Inzake: Erfpacht De gemeenteraad Het raadslid

Nadere informatie

Wonen in Schildersbuurt

Wonen in Schildersbuurt Woningvoorraad Wonen in Schildersbuurt De wijk Schildersbuurt ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 31.639 inwoners. Woningvoorraad De gemeente telde op 1 januari 2016 252.508 woningen. Wijk: 29 Schildersbuurt

Nadere informatie

Woningbezit SVH leden per gemeente in Haaglanden

Woningbezit SVH leden per gemeente in Haaglanden Onderzoeksrapport Gemeente Den Haag / DSO / Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Woningbezit SVH leden 01-01-2016 per gemeente in Haaglanden 30-05-2016 COLOFON Uitgave Gemeente Den Haag DSO / Programmamanagement,

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J. Wijsmuller. sv 89 RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 27 mei 2003

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J. Wijsmuller. sv 89 RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 27 mei 2003 RIS105935_03-06-2003 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J. Wijsmuller sv 89 RIS 105935 Regnr. DSO/2002.3751 Den Haag, 27 mei 2003 Inzake: vragen over diverse projecten

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2014.1213 RIS 279678 SUBSIDIEREGELING STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens

Nadere informatie

Op 19 mei 2014 stelde u ons college schriftelijke vragen over de verkoop van huurwoningen door Vestia.

Op 19 mei 2014 stelde u ons college schriftelijke vragen over de verkoop van huurwoningen door Vestia. De heer P. Beeldman Westeinde 12 2841 BV MOORDRECHT ** verzenddatum 27 mei 2014 onderwerp uw kenmerk bijlage afdeling VROM behandeld door J.D. Lindeman telefoon 0180-639976 Geachte heer Beeldman, Op 19

Nadere informatie

Tabellen en figuren 2018 Woningmarkt algemeen

Tabellen en figuren 2018 Woningmarkt algemeen Tabellen en figuren 2018 Jaarbericht 2018 18 Jaarbericht 2018 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 2018 Deze tabellen en figuren horen bij het Jaarbericht 2018 van de Federatie.

Nadere informatie

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek VERHUURBELEID SOCIALE HUURSECTOR DEN HAAG 2014 Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek VERHUURBELEID SOCIALE

Nadere informatie

Doelgroepen TREND A variant

Doelgroepen TREND A variant Doelgroepen TREND A variant Kleidum Socrates 2013 Doelgroepen 3 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Doelgroepen en Socrates... 5 1.2 Werkgebieden... 6 2 Doelgroepen en bereikbare voorraad... 7 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

Onderzoeksrapport DSO / Programmamanagement, Strategie en Onderzoek

Onderzoeksrapport DSO / Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Onderzoeksrapport DSO / Programmamanagement, Strategie en Onderzoek VERHUURBELEID SOCIALE HUURSECTOR DEN HAAG 2011 Onderzoeksrapport DSO / Programmamanagement, Strategie en Onderzoek VERHUURBELEID SOCIALE

Nadere informatie

Artikel 3.8 en 3.9, 2.38, 2.39, van de Wet basisregistratie personen (BRP) 2014 met kenmerk 2013-0000755689

Artikel 3.8 en 3.9, 2.38, 2.39, van de Wet basisregistratie personen (BRP) 2014 met kenmerk 2013-0000755689 De colleges van burgemeester en wethouders van gemeenten i.a.a. de hoofden Burgerzaken Directie Burgerschap en Informatiebeleid Identiteit Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Tabellen en figuren Woningmarkt algemeen. Jaarbericht Jaarbericht 2017 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

Tabellen en figuren Woningmarkt algemeen. Jaarbericht Jaarbericht 2017 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Tabellen en figuren Woningmarkt algemeen Jaarbericht 2017 17 Jaarbericht 2017 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 2017 Deze tabellen en figuren horen bij het Jaarbericht

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Evaluatie Huurteam

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Evaluatie Huurteam Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

jaarbericht 2019 Amsterdam in cijfers Tabellen en figuren 2019 Woningmarkt algemeen

jaarbericht 2019 Amsterdam in cijfers Tabellen en figuren 2019 Woningmarkt algemeen jaarbericht 2019 Amsterdam in cijfers Tabellen en figuren 2019 Woningmarkt algemeen 18 amsterdamse federatie van woningcorporaties Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties 1 Amsterdam in cijfers 2019

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Inkomenstatistiek 2008 Westfriesland

Inkomenstatistiek 2008 Westfriesland Inkomenstatistiek 2008 Westfriesland Colofon Uitgave I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn tel. (0229) 282555 Rapportnummer 2011-1796 Datum November 2011 Opdrachtgever De zeven Westfriese gemeenten

Nadere informatie

Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting

Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting RIS091044_26-11-2001 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden van de

Nadere informatie

BELEIDSREGEL STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN

BELEIDSREGEL STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2013.919 RIS 260828 BELEIDSREGEL STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens de Haagse Kaderverordening

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 11 12 www.utrecht.nl /twitter @PaulusJansenSP Aan de leden van de commissie Stad en Ruimte Behandeld door B.J. Brijder Doorkiesnummer 030-28 64408

Nadere informatie

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^'

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^' ^ ^ ^^ivi^^^^^ gemeente \ B&W DM-nr. 2010/9146 Advies 100312 Versie: 1 Co^' Aox^ a< Verantwoordelijk Portefeuille Weth. Dr. T.J. Haan Mede verantw. Gemeentesecretaris Hoofdafdeling Auteur Lokale Beleidsruimte

Nadere informatie

15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Jaarbericht 2015 15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 2015 Deze tabellen horen bij het Jaarbericht 2015 van de Federatie. De tabellen in dit jaarbericht

Nadere informatie

Woningbezit SVH leden per gemeente in Haaglanden

Woningbezit SVH leden per gemeente in Haaglanden Onderzoeksrapport Gemeente Den Haag / DSO / Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Woningbezit SVH leden 01-01-2018 per gemeente in Haaglanden Rapportage Woningbezit SVH, 01-01-2018, per gemeente

Nadere informatie

Verhuurder als enige niet gehoord Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven

Verhuurder als enige niet gehoord Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Verhuurder als enige niet gehoord Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven 20 april 2011 RA110435 Samenvatting Een B.V. verhuurt een sociale huurwoning aan een

Nadere informatie

Verordening doelgroepen woningbouw Amsterdam 2019 Datum van publicatie: 24 mei 2019, Gemeenteblad 2019,

Verordening doelgroepen woningbouw Amsterdam 2019 Datum van publicatie: 24 mei 2019, Gemeenteblad 2019, Datum van publicatie: 24 mei 2019, Gemeenteblad 2019, 129543 De gemeenteraad van Amsterdam Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 26 februari 2019 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 332); Gezien

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 INFORMATIEBLAD Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 Het hoe, wat en waarom van de woonruimteverdeling in 2019 Dit informatieblad is opgesteld als bijlage bij het voorstel over het vaststellen

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering>

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering> Voordracht voor de raadsvergadering van Jaar 2013 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum indiening Tekst wordt gepubliceerd in Tekst wordt gepubliceerd in Onderwerp Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Eindrapportage en eindafrekening van het BLS Vinac-fonds

Eindrapportage en eindafrekening van het BLS Vinac-fonds Vergadering: AB 13 april 2011 Agendapunt: 9 Nummer: ABV 6 Portefeuillehouder: Ir. B. Emmens Contactpersoon: B. Jansen Doorkiesnummer: 070 7501 678 Den Haag, 16 maart 2011 Aan het algemeen bestuur Eindrapportage

Nadere informatie

Tabellen en figuren Woningmarkt algemeen. Jaarbericht Jaarbericht 2016 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

Tabellen en figuren Woningmarkt algemeen. Jaarbericht Jaarbericht 2016 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Tabellen en figuren Jaarbericht 201 1 Jaarbericht 201 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 201 Deze tabellen en figuren horen bij het Jaarbericht 201 van de Federatie. De

Nadere informatie

Verschillenanalyse methodewijziging Eigendom woningen

Verschillenanalyse methodewijziging Eigendom woningen Paper Verschillenanalyse methodewijziging Eigendom woningen Januari 217 CBS Centraal Bureau voor de Statistiek Verschillenanalyse methodewijziging Eigendom woningen, 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Belangrijkste

Nadere informatie

LAAGGELETTERDHEID IN DEN HAAG

LAAGGELETTERDHEID IN DEN HAAG LAAGGELETTERDHEID IN DEN HAAG Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS ONTWIKKELD IN

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2016.428 RIS 294507 NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - Kleinschalig Opdrachtgeverschap één van de door de gemeente

Nadere informatie

Ontruiming van woning Register Amsterdam Dienst Wonen

Ontruiming van woning Register Amsterdam Dienst Wonen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Ontruiming van woning Register Amsterdam Dienst Wonen 27 december 2004 RA0409993 Samenvatting Verzoeker woont sinds 1998 in een door de gemeente gevorderde woning. Hij vertrekt

Nadere informatie

[LOGO] Inwonersonderzoek Den Haag Graffitibeleid

[LOGO] Inwonersonderzoek Den Haag Graffitibeleid 1 2 Samenvatting De gemeente Den Haag is actief in het tegengaan van graffiti en wild geplakte posters. Om middelen effectief te kunnen inzetten, is inzicht in de omvang van de problematiek van belang.

Nadere informatie

CONCEPT Verordening doelgroepen woningbouw Diemen 2019

CONCEPT Verordening doelgroepen woningbouw Diemen 2019 CONCEPT Verordening doelgroepen woningbouw Diemen 2019 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: a. Aanvangshuurprijs: de huurprijs bij de start van de huurovereenkomst; b. College:

Nadere informatie

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University LAAGGELETTERDHEID IN DEN HAAG - CONCLUSIES Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS

Nadere informatie

Gevolgen van Woningwet en Regeerakkoord voor het lokale speelveld

Gevolgen van Woningwet en Regeerakkoord voor het lokale speelveld Gevolgen van Woningwet en Regeerakkoord voor het lokale speelveld Futuraplatform - vrijdag 16 november 2012 Leo Gerrichhauzen Gerrichhauzen en Partners 2012 Van verzelfstandiging naar publieke sturing

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS HUISVESTINGSVERORDENING GEMEENTE DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS HUISVESTINGSVERORDENING GEMEENTE DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2015.84 RIS 282096 HUISVESTINGSVERORDENING 2015 2019 GEMEENTE DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gelet op artikel 2 van de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Aanvraagformulier bijzondere bijstand Met dit formulier vraagt u bijzondere bijstand aan. Ook geeft u hierbij de gegevens door waarmee de gemeente kan vaststellen of u recht heeft op bijzondere bijstand.

Nadere informatie

FINANCIERING AANPASSING HOGE EN LAGE WALDORPSTRAAT IN HET KADER VAN HET PROJECT STATIONSENTREE DEN HAAG HOLLANDS SPOOR LAAKHAVENZIJDE.

FINANCIERING AANPASSING HOGE EN LAGE WALDORPSTRAAT IN HET KADER VAN HET PROJECT STATIONSENTREE DEN HAAG HOLLANDS SPOOR LAAKHAVENZIJDE. Gemeente Den Haag DSO/2014.869 RIS 279676 FINANCIERING AANPASSING HOGE EN LAGE WALDORPSTRAAT IN HET KADER VAN HET PROJECT STATIONSENTREE DEN HAAG HOLLANDS SPOOR LAAKHAVENZIJDE. HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Kroese. Behandeld door:

Portefeuillehouder: Kroese. Behandeld door: PU A M E A Eij O~ RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1464140 Datum: 15 januari 2019 Domein/ Team: RUID/ONTW Portefeuillehouder: Kroese Behandeld door: Onderwerp: Grondprijzennota 2019

Nadere informatie

15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Jaarbericht 2015 Amsterdam in cijfers 2015 Deze tabellen horen bij het Jaarbericht 2015 van de Federatie. De tabellen in dit jaarbericht zijn grotendeels gebaseerd op de databank van de Federatie. Hierbij

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09,0479, d.d. 12 mei 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid Rademaker (SP) d.d. 30 maart 2009 met betrekking tot leegstand Opaalstraat

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Sociale Woningbouw en Nieuwbouw in Haarlem

Nota van B&W. Onderwerp Sociale Woningbouw en Nieuwbouw in Haarlem Nota van B&W Onderwerp Sociale Woningbouw en Nieuwbouw in Haarlem Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Het college van burgemeester en wethouders, Telefoon 3564 E-mail: c.krikke@haarlem.nl SO/Wonen Reg.nr.

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief Ingekomen stuk D42 (PA 4 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: a. Aanvangshuurprijs: de huurprijs bij de start van de huurovereenkomst; b. College:

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Aanvraag Subsidieverlening Initiatievenbudget

Aanvraag Subsidieverlening Initiatievenbudget Aanvraag Subsidieverlening Initiatievenbudget Voor de subsidieverlening is de regeling Initiatievenbudget Duurzaamheid door Haagse wijken 2015 van toepassing. Lees deze zorgvuldig door. Vul dit formulier

Nadere informatie

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014 Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In 2012 zijn met de woningcorporaties Portaal,

Nadere informatie

Kerncijfers Woningvoorraad 10.2 Woningmarkt 10.3 Huisvesting 10.4 Vastgoed. Amsterdam in cijfers 2014

Kerncijfers Woningvoorraad 10.2 Woningmarkt 10.3 Huisvesting 10.4 Vastgoed. Amsterdam in cijfers 2014 Kerncijfers 307 Stedelijke ontwikkeling en wonen. Woningvoorraad.2 Woningmarkt.3 Huisvesting.4 Vastgoed Amsterdam in cijfers 204 308 Stedelijke ontwikkeling Nieuwbouwproductie blijft hoog De Amsterdamse

Nadere informatie

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de voorgestelde randvoorwaarden voor de nadere uitwerking van het volkshuisvestingsfonds

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de voorgestelde randvoorwaarden voor de nadere uitwerking van het volkshuisvestingsfonds RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 16 mei 2013 13-035 Onderwerp randvoorwaarden Aan de raad, Onderwerp Randvoorwaarden Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de voorgestelde randvoorwaarden voor

Nadere informatie

voor middelgrote woningen... 23

voor middelgrote woningen... 23 INHOUD TABELLENBOEK INHOUD TABELLENBOEK... 1 6 Marktwerking... 18 6-1 Tabellen gemiddelde maandhuur gekruist met vraag-aanbodverhouding in stedelijke centrumgebieden... 18 6-1-a Gemiddelde maandhuur per

Nadere informatie

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor 2018-1 > kerngegevens Halfjaarmonitor 2018-1 kerngegevens Uitgevoerd in opdracht van Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden 4 september 2018 > rapport

Nadere informatie

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens - concept

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens - concept Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor 2019-1 > kerngegevens - concept Halfjaarmonitor 2019-1 kerngegevens - concept Uitgevoerd in opdracht van Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden 19

Nadere informatie

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Huisvestingsvoorziening en taakstelling 1 Wij willen in onze gemeente de regeling huisvestingsvoorziening gebruiken om 50 vergunninghouders te

Nadere informatie

1. Inwoners stad Groningen

1. Inwoners stad Groningen facts & figures 1. Inwoners stad Groningen Huidige inwoneraantal: 195.676 De stad Groningen is de afgelopenjaren sterk gegroeid. Bovenstaande grafiek laat zien dat de stad in de komende 15 jaar blijft

Nadere informatie

Uitspraak /1/A3

Uitspraak /1/A3 Uitspraak 201707842/1/A3 Datum van uitspraak: woensdag 22 augustus 2018 Tegen: het college van burgemeester en wethouders van Den Haag Proceduresoort: Hoger beroep Rechtsgebied: Boete ECLI: ECLI:NL:RVS:2018:2782

Nadere informatie

6 januari 2015 Huisvestingswet

6 januari 2015 Huisvestingswet 6 januari 2015 Huisvestingswet Eerlijke en rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte in de sociale huursector Agenda van vanavond Korte toelichting op de wet Mogelijkheden voor lokaal maatwerk Regionaal

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum

Nadere informatie

RWU INVENTARISATIE VOORRAADONTWIKKELING EN NIEUWBOUWPLANNEN CORPORATIES

RWU INVENTARISATIE VOORRAADONTWIKKELING EN NIEUWBOUWPLANNEN CORPORATIES RWU INVENTARISATIE VOORRAADONTWIKKELING EN NIEUWBOUWPLANNEN CORPORATIES 2017-2022 1. De 3% groei ambitie De gemeenten van de U16 en de 22 corporaties, verenigd in het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Prestatieafspraken 2019 Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. A.V.M Veekamp Voorzitter Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. J.H.F. Laarhoven Secretaris Stichting

Nadere informatie

BESLUITEN. verdeling nieuwbouwwoningen vrije sector. B&W-nr.: 06.1422 d.d. 28-11-2006

BESLUITEN. verdeling nieuwbouwwoningen vrije sector. B&W-nr.: 06.1422 d.d. 28-11-2006 Behoudens advies van de commissie ROW B&W-nr.: 06.1422 d.d. 28-11-2006 Onderwerp verdeling nieuwbouwwoningen vrije sector BESLUITEN 1. te constateren dat het hanteren van toewijzingsregels voor nieuwbouw

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2014Z11661

Nadere informatie

Woonruimteverdeling in Breda

Woonruimteverdeling in Breda RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl EINDRAPPORT Woonruimteverdeling in Breda De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij RIGO Research en Advies. Het gebruik van cijfers en/of

Nadere informatie

Woningmarktmonitor Haaglanden 2015

Woningmarktmonitor Haaglanden 2015 Woningmarktmonitor Haaglanden 2015 1 Marktontwikkeling Marktstemming: positieve ontwikkeling (toename van +85 naar +103) Toename aantal verkopen bestaande woningen: +37% t.o.v. 2014 Na een periode van

Nadere informatie

Raadsfractie t.a.v. De heer S.Visser (PvdA) en de heer A.Bloem (SP)

Raadsfractie t.a.v. De heer S.Visser (PvdA) en de heer A.Bloem (SP) Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie t.a.v. De heer S.Visser (PvdA) en de heer A.Bloem (SP) Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 25

Nadere informatie

Wonen in Haarlem en de regio de sociale woningmarkt. Raadsmarkt 15 januari 2015 Philomeen Hillege (beleidsadviseur Wonen)

Wonen in Haarlem en de regio de sociale woningmarkt. Raadsmarkt 15 januari 2015 Philomeen Hillege (beleidsadviseur Wonen) Wonen in Haarlem en de regio de sociale woningmarkt Raadsmarkt 15 januari 2015 Philomeen Hillege (beleidsadviseur Wonen) 2 Wat mag u vanavond verwachten? Terugblik: uitgangspunten bestaand beleid en afspraken;

Nadere informatie

Tabel Zelfstandige woningen maatschappelijk eigendom naar kale huur in klassen, , (abs.)(%)

Tabel Zelfstandige woningen maatschappelijk eigendom naar kale huur in klassen, , (abs.)(%) Zelfstandige woningen maatschappelijk eigendom Tabel 32-1 32-2 Zelfstandige woningen maatschappelijk eigendom naar kale huur in klassen, 1-1-2016, (abs.)(%) Rapportage Woningbezit SVH, 01-01-2016, per

Nadere informatie

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Jaarmonitor 2017 > kerngegevens

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Jaarmonitor 2017 > kerngegevens Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Jaarmonitor 2017 > kerngegevens Jaarmonitor 2017 kerngegevens Uitgevoerd in opdracht van Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden 6 maart 2018 > rapport 2018-01 Analyse

Nadere informatie

Wonen voor senioren Den Haag Factsheets - stedelijk en per stadsdeel

Wonen voor senioren Den Haag Factsheets - stedelijk en per stadsdeel Wonen voor senioren Den Haag Factsheets - stedelijk en per stadsdeel Bijlage bij afdoening motie Betaabaar wonen voor ouderen DSO/Wonen, juni 2015 NB achtergrondgegevens en onderzoeksverantwoording zijn

Nadere informatie

16 Jaarbericht 2016 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

16 Jaarbericht 2016 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Jaarbericht 2016 16 Jaarbericht 2016 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 2016 Deze tabellen horen bij het Jaarbericht 2016 van de Federatie. De tabellen in dit jaarbericht

Nadere informatie

Beantwoording vragen SP boetes bijstand

Beantwoording vragen SP boetes bijstand Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen SP boetes bijstand Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting De SP heeft een aantal vragen gesteld

Nadere informatie

Armoedemonitor Den Haag 2008

Armoedemonitor Den Haag 2008 Stavangerweg 23-5 9723 JC Groningen telefoon (050) 5252473 e-mail contact@kwiz.nl website www.kwiz.nl Armoedemonitor Den Haag 2008 Nummer 2. oktober 2008 Opgesteld door KWIZ te Groningen in opdracht van

Nadere informatie

Subsidieverordening sociale woningbouw gemeente Zoeterwoude 2017

Subsidieverordening sociale woningbouw gemeente Zoeterwoude 2017 Subsidieverordening sociale woningbouw gemeente Zoeterwoude 2017 Artikel 1 Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan onder: a. het college: het college van burgemeester en wethouders; b. subsidie:

Nadere informatie

Oriënterende bijeenkomst wonen

Oriënterende bijeenkomst wonen Oriënterende bijeenkomst wonen Analyse huidige situatie, verwachtingen en strategie 4 december 2014 Proces op hoofdlijnen (voorlopig) 1 e Themabijeenkomst wonen College16 september 2014 (1 e verkenning)

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Actieplan Sociale Huur Steller R. Asschert De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 8635 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6884967 Datum Uw brief van Uw kenmerk - Geachte heer,

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp consequenties Europese regels toewijzing sociale huurwoningen

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp consequenties Europese regels toewijzing sociale huurwoningen Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

HUISHOUDENS IN ALMERE MET EEN LAAG INKOMEN Wat zijn hun eigenschappen?

HUISHOUDENS IN ALMERE MET EEN LAAG INKOMEN Wat zijn hun eigenschappen? HUISHOUDENS IN ALMERE MET EEN LAAG INKOMEN Wat zijn hun eigenschappen? Huishoudens in Almere met een laag inkomen- wat zijn hun eigenschappen? COLOFON Resultaten gebaseerd op eigen berekeningen gemeente

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Addendum Prestatieafspraken 2017 2020 Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Utrecht, 23 november 2016 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. INVESTERINGSRUIMTE EN FINANCIËLE

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Den Haag 2016

Bevolkingsprognose Den Haag 2016 juni 2016 PSO is het strategisch advies- en onderzoeksbureau van DSO; PSO onderzoekt, verzamelt en ontsluit informatie en adviseert over strategie, innovatie en de programmering van DSO-projecten. Bevolkingsprognose

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 219 Nieuwe regels voor een basisregistratie personen (Wet basisregistratie personen) Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 26 oktober 2012 Het

Nadere informatie

> Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 200 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Nulmeting Project Plan van Aanpak Marokkaanse risicojongeren

BIJLAGE 1 Nulmeting Project Plan van Aanpak Marokkaanse risicojongeren BIJLAGE 1 Nulmeting Project Plan van Aanpak Marokkaanse risicojongeren 2006-2009 1 Demografie 1.1 Marokkaanse Hagenaars van 12 tot en met 24 jaar Per 1 januari 2005 wonen in Den Haag 6.296 Marokkanen van

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2015

Grondprijzenbrief 2015 Grondprijzenbrief 2015 Inleiding De grondprijzenbrief 2015 geeft de door de gemeente Ede te hanteren prijzen weer voor gronden die in Ede door de gemeente worden uitgegeven met verschillende bestemmingen.

Nadere informatie