Gemeente Den Haag DSO/ RIS HUISVESTINGSVERORDENING GEMEENTE DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag DSO/ RIS HUISVESTINGSVERORDENING GEMEENTE DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag DSO/ RIS HUISVESTINGSVERORDENING GEMEENTE DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gelet op artikel 2 van de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van de Gemeentewet; Overwegende, - dat de gemeenteraad op 18 december 2014 de Huisvestingsverordening 2015 gemeente Den Haag heeft vastgesteld (RIS278534_141209); - deze huisvestingsverordening voor 1 juli 2015 in overeenstemming moet worden gebracht met de op 1 januari 2015 in werking getreden Huisvestingswet 2014; - dat de in dit voorstel door de gemeenteraad vast te stellen Huisvestingsverordening daaraan voldoet; - dat, voor het stellen van regels op grond van de wet, er sprake moet zijn van onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste; - dat, naast schaarste, er ten aanzien van de regels inzake de samenstelling van de woningvoorraad leefbaarheid volgens de wet wel een afgeleide, secundaire overweging mag zijn bij het al dan niet verlenen van een vergunning; - dat de Haagse woningmarkt onderdeel uitmaakt van een regionale woningmarkt; - dat tot aan de opheffing van de stadsregio Haaglanden een regionale huisvestingsverordening van kracht was; - dat de negen regiogemeenten van oordeel zijn dat het wenselijk is dat het gezamenlijk optrekken in deze van belang is en zij daarom een zoveel mogelijk gelijkluidende verordening willen (laten) vaststellen; - dat er voor de woonruimteverdeling in Den Haag en in de regio een zodanige schaarste bestaat aan huurwoningen met een huurprijs beneden de huurprijsgrens ( 710,68 prijspeil 1 januari 2015); - dat er binnen de sociale woningvoorraad ook segmenten kunnen zijn die (tijdelijk) minder schaars zijn; - dat niet alle 9 gemeenten behoefte hebben aan een bepaling met betrekking tot de samenstelling van de woningvoorraad; - dat Den Haag gelet op het te voeren beleid inzake kamerverhuur (woningonttrekking) en bouwkundig splitsen (woningvorming) daar nadrukkelijk wel behoefte aan heeft; - dat het voor de samenstelling van de woonruimtevoorraad - woningvorming, woningonttrekking, waaronder kamerverhuur - noodzakelijk is om voor het begrip schaarste naast voornoemde huurprijsgrens in het belang van de leefbaarheid een breder schaarste begrip te hanteren.

2 DSO/ dat tot aan de vaststelling van deze verordening met de woningcorporaties (prestatie)afspraken werden gemaakt over de passendheidsnormen bij de toewijzing van woningen; - dat de huisvestingswet de beoordeling op woningniveau thans bij de gemeente legt; - dat in prestatieafspraken met de woningcorporaties nog wel afspraken over te leveren prestaties op het niveau van de woningportefeuille van woningcorporaties; - dat de Huisvestingswet de mogelijkheid opent om woningvorming aan een vergunning te binden; - dat Den Haag kwetsbare gebieden kent waar een beleid op het beheer en behoud van de woningvoorraad noodzakelijk is; - dat het in het verlengde van het beleid voor kamerbewoning en voor woningvorming in de kwetsbare gebieden Schildersbuurt, Transvaalkwartier, Regentessekwartier (excl. Koningsplein e.o.), Valkenboskwartier (excl. Heesterbuurt), Rustenburg en Oostbroek en Laakkwartier (excl. Spoorwijk) een vergunningplicht moet gelden. Besluit De huisvestingsverordening gemeente Den Haag vrij te geven voor inspraak. Den Haag, 21 april 2015 Het college van burgemeester en wethouders, de secretaris, de burgemeester, mw. A.W.H. Bertram J.J. van Aartsen

3 DSO/ TOELICHTING Inleiding Op 18 december 2014 heeft de Haagse Gemeenteraad ingestemd met de gemeentelijke huisvestingsverordening die per 1 januari 2015 in werking is getreden en die geldt tot 1 juli 2015 (RIS _141209). Inhoudelijk is deze verordening dezelfde als de tot 1 januari 2015 geldende regionale verordening Haaglanden. De wijziging betrof alleen het veranderen van de regionale bestuursorganen in gemeentelijke bestuursorganen. De bijgevoegde conceptverordening, die uiterlijk per 1 juli 2015 in werking dient te treden in definitieve vorm, is opgesteld op basis van deze huidige gemeentelijke verordening en is waar nodig inhoudelijk aangepast aan de Huisvestingswet Het college wordt gevraagd deze verordening vrij te geven voor inspraak. Huisvestingswet 2014 De voorliggende concept-huisvestingsverordening is aangepast aan de huisvestingswet 2014 die per 1 januari 2015 in werking is getreden. Met de Huisvestingswet 2014 wordt door het parlement een aantal principiële en duidelijke keuzes gemaakt. De nieuwe Huisvestingswet beperkt de werking van de verordening tot het enige waarvoor, volgens de wetgever, het instrument benodigd is: een instrumentarium om in te grijpen in de woonruimteverdeling en de samenstelling van de woonruimtevoorraad voor het bestrijden van onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan goedkope woonruimte. In de oude huisvestingswet maakte leefbaarheid nog onderdeel uit van de definitie. Schaarste In deze verordening is schaarste gedefinieerd als alle (sociale) huurwoningen in de voormalige regio Haaglanden tot de huurprijsgrens (2015: 710,68). De onderbouwing hiervoor luidt als volgt: Er zijn in de voormalige regio Haaglanden ongeveer woningen van de woningcorporaties bereikbaar voor de huishoudens met een inkomen van onder de ; In regio staan bijna huishoudens ingeschreven voor een sociale huurwoning. Daarvan zijn ruim huishoudens actief woningzoekend (zij reageren op vrijkomend aanbod); Jaarlijks komt ongeveer 7% á 8% van de gereguleerde woningen vrij. Dit betekent tussen de en woningen per jaar Het aantal reacties op aangeboden woningen lag in het eerste half jaar van 2014 op gemiddeld 120 reacties per woning, dat kan worden gekenmerkt als een woningmarktsituatie waarin sprake is van schaarste. Tevens is de druk zo groot dat zonder nadere regels verdringing zou plaatsvinden in vrijwel alle marktsegmenten binnen het sociale segment. Verordening per 1 juli 2015 De voorliggende verordening is gebaseerd op de huidige verordening die nog geldig is tot 1 juli Van rechtswege vervalt de oude verordening per die datum. Een huisvestingsverordening is noodzakelijk om: De sociale huurwoningen die worden geadverteerd op te kunnen verdelen. Huisvestingsvergunningen en vergunningen voor o.a. splitsen en samenvoegen te kunnen verstrekken. Urgenties te kunnen afgeven.

4 DSO/ Waar nodig is de verordening aangepast op basis van de nieuwe huisvestingswet. De belangrijkste wijzigingen worden per onderdeel aangegeven. Woonruimteverdeling Voor het gedeelte over de woonruimteverdeling is samen met de andere regiogemeenten een traject uitgezet dat heeft geleid tot een, door alle regiogemeenten vastgestelde (min of meer identieke), gemeentelijke huisvestingsverordening voor dit gedeelte. Dit vanuit het principe dat de oude Haaglandenregio één woningmarktregio is, met één woonruimteverdelingssysteem dat voor woningzoekenden transparant en klantvriendelijk is. De belangrijkste wijzigingen zijn, samengevat: Het in te zetten instrumentarium beperkt zich tot alle goedkope huurwoningen (huur tot liberalisatiegrens, 710,68 per 2015). Dus zowel woningen van woningcorporaties als particulier; Alle artikelen over de koopsector zijn verwijderd; Leeftijd mag niet meer als criterium worden gehanteerd; De regionale schaarste is aangetoond en rechtvaardigt dat 50% van het vrijkomend aanbod wordt toegewezen aan regionale woningzoekenden, waarvan 25% lokaal. In de verordening is dit percentage opgehoogd naar een maximum van 25%. In Den Haag wordt lokaal maatwerk nu toegepast voor: 1. Voorrang voor doorstromers met een maximale huishoudgrootte van 3 personen en die een corporatie woning van 80 m2 en minimaal 5 kamers achterlaten onder de huurprijsgrens en verhuizen naar een woning kleiner dan 80 m2. 2. Voorrang voor doorstromers uit Den Haag die een eengezinswoning achterlaten van een corporatie met een subsidiabele huur onder huurprijsgrens en verhuizen naar een niet - eengezinswoning onder de huurprijsgrens of een vrije sector woning. Het college kan hiervoor nog aanvullende nadere regels opstellen, in afstemming met andere regiogemeenten en op basis van verantwoording achteraf. De huidige urgentieregeling is uitgebreid met: a. statushouders; b. woningzoekenden die mantelzorg verlenen of ontvangen. De gemeente handhaaft daarnaast de huidige categorieën: herstructureringskandidaten en huishoudens met een medische en/of sociale urgentie. Standplaatsen Het regionale register dat tot 1 januari 2015 werd bijgehouden door het Stadsgewest Haaglanden is met het opheffen van het stadsgewest overgegaan naar de afzonderlijke gemeenten en wordt omgezet naar een lokaal register. Voor standplaatszoekenden die nu ingeschreven staan in het regionale register zal een overgangstermijn worden gehanteerd. Woonruimtevoorraad Ook bij wijzigingen in de woonruimtevoorraad is nadrukkelijker de koppeling met schaarste gemaakt. In het kader van de toegezegde nota bestaande woningvoorraad zal een en ander nader worden uitgewerkt. Daarbij zal ook worden meegenomen dat de Huisvestingswet de bouwkundige splitsing althans voor schaarse woningen vergunning plichtig maakt. Waar nodig is de verordening aangepast aan de Haagse regelgeving op dit punt:

5 DSO/ Nadrukkelijker is de koppeling met schaarste gemaakt; Leefbaarheid mag wel een afgeleide, secundaire overweging zijn bij het al dan niet verlenen van een vergunning (bijv. wanneer het verlenen van de vergunning zou kunnen leiden tot een onaanvaardbare inbreuk op een geordend woon- en leefmilieu in de omgeving van het betreffende pand); Nieuw is dat de vergunningsplicht niet van toepassing is bij het samenvoegen van woonruimte indien de eigenaar dit doet ten behoeve van eigen bewoning of bij onttrekken van woonruimte voor gebruik van die woonruimte als kantoor of praktijkruimte door de eigenaar; Nieuw is ook dat op grond van de gewijzigde Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek van 9 april 2014 een vergunning tot woningvorming aan de Huisvestingswet is toegevoegd; Eveneens wordt het mogelijk vanaf de inwerkingtreding van de huisvestingswet een Bibobonderzoek in te stellen bij het verlenen van een vergunning om op het gebied van kamerverhuur te kunnen voorkomen dat criminele ondernemers daarmee anderen duperen. Werkingsduur De nieuwe Huisvestingswet beperkt de werkingsduur van een Huisvestingsverordening tot ten hoogste vier jaar.

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 INFORMATIEBLAD Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 Het hoe, wat en waarom van de woonruimteverdeling in 2019 Dit informatieblad is opgesteld als bijlage bij het voorstel over het vaststellen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2016

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2016 Verordening beheer woningvoorraad Noordwijk 2016 De raad van de gemeente Noordwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2016 gelet op de artikelen 2, eerste lid, 4, eerste lid,

Nadere informatie

Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2015 vastgesteld

Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2015 vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiden. Nr. 49101 4 juni 2015 Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2015 vastgesteld Op 28 mei 2015 heeft de gemeenteraad de Huisvestingsverordening,

Nadere informatie

Toelichting Huisvestingsverordening Elburg Algemeen

Toelichting Huisvestingsverordening Elburg Algemeen Toelichting Huisvestingsverordening Elburg 2015 Algemeen Uitgangspunten Huisvestingswet 2014 De Huisvestingswet 2014 (hierna: wet) biedt gemeenten het instrumentarium in te grijpen in de verdeling van

Nadere informatie

De gemeentelijke sturing op de sociale huurwoningmarkt richting zich op de drie onderdelen genoemd bij punt 1. Deze punten worden hier toegelicht.

De gemeentelijke sturing op de sociale huurwoningmarkt richting zich op de drie onderdelen genoemd bij punt 1. Deze punten worden hier toegelicht. Raadsvoorstel: 2015-1357 Onderwerp: Huisvestingsverordening Alblasserwaard- Vijfheerenlanden gemeente Gorinchem 2015 Datum: 23 april 2015 Portefeuillehouder: E.L. Dansen Raadsbijeenkomst: 9 juni 2015 Raadsvergadering:

Nadere informatie

In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen.

In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen. Bijlage 2 Veelgestelde vragen In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen. a. Vallen tijdelijke huurcontracten onder de werking van de Huisvestingswet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van : college van B&W Datum : 29 april 2019 Pfh. : K. Schrederhof Steller : B. Vastenhoud tel.nr. : 0636490785 e-mail : bvastenhoud@delft.nl Programma : Samenleving, advies

Nadere informatie

gelet op de artikelen 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 van de Huisvestingswet 2014 en de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

gelet op de artikelen 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 van de Huisvestingswet 2014 en de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 7 april 2015; gelet op de artikelen 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 van de Huisvestingswet 2014 en de artikelen

Nadere informatie

Bijlage 1: Ambtelijke toelichting belangrijkste aspecten Huisvestingswet 2014

Bijlage 1: Ambtelijke toelichting belangrijkste aspecten Huisvestingswet 2014 Bijlage 1: Ambtelijke toelichting belangrijkste aspecten Huisvestingswet 2014 Inleiding Met ingang van 1 januari 2015 treedt de Huisvestingswet 2014 in werking. In deze wet is bepaald dat voor bestaande

Nadere informatie

6 januari 2015 Huisvestingswet

6 januari 2015 Huisvestingswet 6 januari 2015 Huisvestingswet Eerlijke en rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte in de sociale huursector Agenda van vanavond Korte toelichting op de wet Mogelijkheden voor lokaal maatwerk Regionaal

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 gemeente Wijk bij Duurstede

Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 gemeente Wijk bij Duurstede Raadsvergadering, 23 juni 2015 Voorstel aan de Raad Nr.: 20150623 11 RV Agendapunt: 11 Datum: 28 april 2015 Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 gemeente Wijk bij Duurstede Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Concept-zienswijze uitgangspunten nieuwe Huisvestingsverordening Documentnummer INT-14-16127 Notitie voor de IJmondraadscommissie van 17 februari 2015

Concept-zienswijze uitgangspunten nieuwe Huisvestingsverordening Documentnummer INT-14-16127 Notitie voor de IJmondraadscommissie van 17 februari 2015 Concept-zienswijze uitgangspunten nieuwe Huisvestingsverordening Documentnummer INT-14-16127 Notitie voor de IJmondraadscommissie van 17 februari 2015 Onderwerp: Vragen en inrichting nieuwe Huisvestingsverordening

Nadere informatie

Hier komt tekst Huurdersraad portaal. Utrecht.nl

Hier komt tekst Huurdersraad portaal. Utrecht.nl Hier komt tekst Huurdersraad portaal 13 Hier mei2019 komt ook tekst Speerpunten Woonvisie Versnellen en (langdurig) verhogen bouwproductie; We gebruiken de groei van de stad en stimuleren onze partners

Nadere informatie

Agendapunt Onderwerp 7 Huisvestingsverordening gemeente Heerde 2015

Agendapunt Onderwerp 7 Huisvestingsverordening gemeente Heerde 2015 Raadsvoorstel Raadsvergadering Afdeling en opsteller 18 mei 2015 Leefomgeving/E. van Doorn/ 0650272283 /e.vandoorn@heerde.nl Commissie Ruimte Portefeuille 20 april 2015 Gerrit van Dijk Programma Ruimtelijke

Nadere informatie

Gemeenteblad. Voorstel De Concept Huisvestingsverordening Terschelling 2015 vrijgeven voor de inspraak.

Gemeenteblad. Voorstel De Concept Huisvestingsverordening Terschelling 2015 vrijgeven voor de inspraak. Gemeenteblad Onderwerp: Concept Huisvestingsverordening Terschelling 2015 Jaar/nummer: 2015 / In behandeling bij: Wethouder De Jong Voorstel De Concept Huisvestingsverordening Terschelling 2015 vrijgeven

Nadere informatie

Toelichting. Algemeen

Toelichting. Algemeen Toelichting Algemeen Uitgangspunten Huisvestingswet 2014 De Huisvestingswet 2014 (hierna: wet) biedt gemeenten het instrumentarium in te grijpen in de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 maart 2015, nr. B ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 maart 2015, nr. B ; Huisvestingsverordening gemeente Harderwijk 2015 De raad van de gemeente Harderwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 maart 2015, nr. B15.000858; gelet op de artikelen 4, 5,

Nadere informatie

De huisvestingsverordening gemeente Epe 2015 vast te stellen.

De huisvestingsverordening gemeente Epe 2015 vast te stellen. CVDR Officiële uitgave van Epe. Nr. CVDR370319_1 4 juli 2017 huisvestingsverordening gemeente Epe 2015 Raadsbesluit 2015 - registratienummer: 2015-16976 DE RAAD DER GEMEENTE EPE gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Gemeenteraden van de Utrecht10. Geachte raadsleden,

Gemeenteraden van de Utrecht10. Geachte raadsleden, Aan: Gemeenteraden van de Utrecht10 Onderwerp: Huisvestingswet 2014 en de nieuwe huisvestingsverordening in de regio Utrecht Aankondiging bijeenkomst november 2014 Kenmerk: 2014-04267 Contactpersoon: Micha

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum "WNMS

Besluit Raad Nr. Datum WNMS gerneente Besluit Raad Nr. Datum "WNMS RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum ; 8 juni 2015

Nadere informatie

Bespreken van de Concept- huisvestingverordening Gooi en Vechtstreek/ Bussum 2015

Bespreken van de Concept- huisvestingverordening Gooi en Vechtstreek/ Bussum 2015 Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 29 april 2015 AB15.00258 CN2015.002 Gemeente Bussum Bespreken van de Concept- huisvestingverordening Gooi

Nadere informatie

Huisvestingsverordening s-hertogenbosch 2015

Huisvestingsverordening s-hertogenbosch 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-hertogenbosch. Nr. 35655 24 april 2015 Huisvestingsverordening s-hertogenbosch 2015 De gemeenteraad heeft op 14 april 2015 de Huisvestingsverordening s-hertogenbosch

Nadere informatie

Deze notitie is bedoeld om de schaarste en de verdringing in Gouda aan te tonen, als bijlage bij de Huisvestingsverordening 2019.

Deze notitie is bedoeld om de schaarste en de verdringing in Gouda aan te tonen, als bijlage bij de Huisvestingsverordening 2019. Bijlage bij de Huisvestingsverordening 2019 Onderbouwing van de schaarste aan goedkope huurwoningen en verdringingseffecten daardoor op de Goudse woningmarkt 1. Doel van deze onderbouwing De Huisvestingswet

Nadere informatie

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017 ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2017 SAMENVATTING De Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2015 stelt regels voor rechtvaardige en evenredige verdeling van schaarse

Nadere informatie

Toelichting bij de Huisvestingsverordening ZKL/IJmond: Heemstede 2015

Toelichting bij de Huisvestingsverordening ZKL/IJmond: Heemstede 2015 Toelichting bij de Huisvestingsverordening ZKL/IJmond: Heemstede 2015 Alqemeen Op 1 januari 2015 is de nieuwe Huisvestingswet (hierna: wet) in werking getreden. Op grond van deze wet kunnen gemeenten een

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. XXXXXX 2015, nr. XXXXXX;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. XXXXXX 2015, nr. XXXXXX; Huisvestingsverordening gemeente Oldebroek 2015 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. XXXXXX 2015, nr. XXXXXX; gelet op de artikelen 4, 5, 7, 9, 10,

Nadere informatie

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van <datum>;

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van <datum>; Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van ; Gelet op de

Nadere informatie

2 TOELICHTING BIJ DE HUISVESTINGSVERORDENING ZUID-KENNEMERLAND/ IJMOND: ZANDVOORT 2015

2 TOELICHTING BIJ DE HUISVESTINGSVERORDENING ZUID-KENNEMERLAND/ IJMOND: ZANDVOORT 2015 2 TOELICHTING BIJ DE HUISVESTINGSVERORDENING ZUID-KENNEMERLAND/ IJMOND: ZANDVOORT 2015 Algemeen Op 1 januari 2015 is de nieuwe Huisvestingswet (hierna: wet) in werking getreden. Op grond van deze wet kunnen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B68 Onderwerp: het vaststellen van de Huisvestingsverordening Berg en Dal 2016 Datum B&W-vergadering: 22 september 2015 Datum raadsvergadering: 22 oktober 2015 Datum carrousel:

Nadere informatie

Huisvestingsverordening gemeente Hattem gelezen het voorstel van het College, no , d.d. 7 april 2015;

Huisvestingsverordening gemeente Hattem gelezen het voorstel van het College, no , d.d. 7 april 2015; CVDR Officiële uitgave van Hattem. Nr. CVDR28592_2 24 oktober 2017 Huisvestingsverordening gemeente Hattem 2015 No.: 20 Onderwerp: Huisvestingsverordening gemeente Hattem 2015 ----------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Breda 2015

Huisvestingsverordening Breda 2015 Huisvestingsverordening Breda 2015 De raad van de gemeente Breda, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 mei 2015; gelet op artikel 4 van de Huisvestingswet 2014 en gezien het advies

Nadere informatie

Toelichting bij de Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015

Toelichting bij de Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Toelichting bij de Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Algemeen Op 1 januari 2015 is de nieuwe Huisvestingswet (hierna: wet) in werking getreden. Op grond

Nadere informatie

Wonen in de regio Amsterdam. Globale inhoud Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010

Wonen in de regio Amsterdam. Globale inhoud Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010 Globale inhoud Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010 Inhoudsopgave 1 Wonen in de regio Amsterdam...3 1.1 Regionale Huisvestingsverordening...3 1.2 Wat is met de Regionale Huisvestingsverordening

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *14.0009879* 14.0009879 Raadsvergadering: 18 september 2014 Voorstel: 7.61 Agendapunt: 8 Onderwerp Huisvestingsverordening gemeente Opmeer 2014 Datum 9

Nadere informatie

Nadere uitleg is opgenomen in de implementatiehandleiding, onderdeel van de bij deze modelverordening behorende ledenbrief.

Nadere uitleg is opgenomen in de implementatiehandleiding, onderdeel van de bij deze modelverordening behorende ledenbrief. Model-Huisvestingsverordening 2014 Leeswijzer modelbepalingen - [ ] of (bijvoorbeeld) [omschrijving gebied] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel 8. - [iets OF iets] = door gemeente te

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigde versie conform clustervergadering Ruimte van 19 mei 2015) agendapunt

Raadsvoorstel (gewijzigde versie conform clustervergadering Ruimte van 19 mei 2015) agendapunt Raadsvoorstel (gewijzigde versie conform clustervergadering Ruimte van 19 mei 2015) agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 141121 Datum : 26 mei 2015 Programma : wonen en ruimte

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL MEMO. onderwerp : informatiedocument Huisvestingswet 2014 en huisvestingsverordening

GEMEENTE SCHERPENZEEL MEMO. onderwerp : informatiedocument Huisvestingswet 2014 en huisvestingsverordening GEMEENTE SCHERPENZEEL MEMO datum : 23 maart 2015 aan van : de raad : het college van B&W onderwerp : informatiedocument Huisvestingswet 2014 en huisvestingsverordening bijlage(n) : geen Doel van de memo

Nadere informatie

STARTNOTITIE HUISVESTINGSVERORDENING 2015 GEMEENTE BARNEVELD

STARTNOTITIE HUISVESTINGSVERORDENING 2015 GEMEENTE BARNEVELD Beslispunt 15 aangepast n.a.v. vergadering commissie Grondgebied op 4 december 2014 STARTNOTITIE HUISVESTINGSVERORDENING 2015 GEMEENTE BARNEVELD Hoofdstuk 1 Welke woonruimte wordt vergunningsplichtig 1.1

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Huisvestingsverordening gemeente Oldebroek 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Commissie Bezwaarschriften Woonruimteverdeling

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake vaststelling van de Huisvestingsverordening Den Haag 2019

Voorstel van het college inzake vaststelling van de Huisvestingsverordening Den Haag 2019 Datum 14 mei 2019 Registratienummer DSO/ 2019.84 RIS302513 Voorstel van het college inzake vaststelling van de Huisvestingsverordening Den Haag 2019 Toelichting De Huisvestingswet 2014 biedt de gemeenteraad

Nadere informatie

B & W-nota. Onderwerp Wijzing Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland 1999 van februari 2006

B & W-nota. Onderwerp Wijzing Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland 1999 van februari 2006 B & W-nota Onderwerp Wijzing Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland 1999 van februari 2006 Portefeuille M. Rietdijk Auteur M. Matthijsse Telefoon 5113568 E-mail: m.matthijsse@haarlem.nl SO/BD Reg.nr.

Nadere informatie

Huisvestingsverordening gemeente Harderwijk 2015

Huisvestingsverordening gemeente Harderwijk 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harderwijk. Nr. 48061 3 juni 2015 Huisvestingsverordening gemeente Harderwijk 2015 De raad van de gemeente Harderwijk; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

VOORBEELD. Woonruimteverdeling volgens de Huisvestingswet Nieuwe regels voor het verdelen van woonruimte

VOORBEELD. Woonruimteverdeling volgens de Huisvestingswet Nieuwe regels voor het verdelen van woonruimte Woonruimteverdeling volgens de Huisvestingswet 2014 Nieuwe regels voor het verdelen van woonruimte en aanbevelingen voor huurdersorganisaties Eerste druk, november 2014 WOONRUIMTEVERDELING VOLGENS DE HUISVESTINGSWET

Nadere informatie

Bijlage 1 Implementatiehandleiding Model-Huisvestingsverordening 2014

Bijlage 1 Implementatiehandleiding Model-Huisvestingsverordening 2014 Bijlage 1 Implementatiehandleiding Model-Huisvestingsverordening 2014 In de implementatiehandleiding wordt ingegaan op de keuzes die gemeenten kunnen maken en bijbehorende afwegingen. Ook wordt de intentie

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Texel 2018

Huisvestingsverordening Texel 2018 Sociale huurwoningen Buurtskap De Tuunen Den Burg Gemeenteblad Texel 2018 nr 08 datum 16-mrt-18 Huisvestingsverordening Texel 2018 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 14-03-2018 Zaaknummer

Nadere informatie

Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening Gelet op de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van de Gemeentewet;

Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening Gelet op de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van de Gemeentewet; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Groningen Nr. 59155 11 april 2017 Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, Gelet op de Huisvestingswet

Nadere informatie

5 Art 3:9 doelgroep toevoegen: mensen die vanwege fysieke redenen moeten verhuizen naar bv gelijkvloers (denk aan MS of andere fysieke beperking)

5 Art 3:9 doelgroep toevoegen: mensen die vanwege fysieke redenen moeten verhuizen naar bv gelijkvloers (denk aan MS of andere fysieke beperking) Zienswijzen Huisvestingsverordening cie SDW 12 maart 2019 HOOFDSTUK 2 Huisvestingsvergunning 1 Artikel 2.1: Reikwijdte: Niet toepassen van de huisvestingsverordening op middenhuur kent net als veel andere

Nadere informatie

b en w-vergadering agendapunt bijlage(n) ter inzage 5 oktober

b en w-vergadering agendapunt bijlage(n) ter inzage 5 oktober Raadsvoorstel Portefeuillehouder Begrotingsprogramma N. Olland 2 Ruimtelijk Domein b en w-vergadering agendapunt bijlage(n) ter inzage 5 oktober 2015 5 2 rol raad Ter besluitvorming informatieavond 10

Nadere informatie

gezien het advies van de raadscommissie d.d. 2 juni 2015; besluit vast te stellen de Huisvestingsverordening Terschelling 2015

gezien het advies van de raadscommissie d.d. 2 juni 2015; besluit vast te stellen de Huisvestingsverordening Terschelling 2015 Raadsbesluit Onderwerp: Huisvestingsverordening Terschelling 2015 Jaar/nummer: De raad van de gemeente Terschelling; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Terschelling d.d. 9 juni 2015

Nadere informatie

Bijlage 5. bij agendapost portefeuillehoudersoverleg Wonen d.d. 25 juni 2015

Bijlage 5. bij agendapost portefeuillehoudersoverleg Wonen d.d. 25 juni 2015 Bijlage 5. bij agendapost portefeuillehoudersoverleg Wonen d.d. 25 juni 2015 Discussienota definiëring schaarste reikwijdte verordening Woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2014 Inleiding In de wijzigingsvoorstellen

Nadere informatie

*15int03022* *15int03022*

*15int03022* *15int03022* Raadsvoorstel Registratienr: 15int03022 Agendapunt: Onderwerp: Raadsvoorstel 'Huisvestingsverordening 2016' Portefeuillehouder: wethouder W.J.A. Gerritsen Samenvatting: Door de invoering van de Huisvestingswet

Nadere informatie

Colleges van B&W regiogemeenten College van Bestuur Stadsregio Arnhem Nijmegen

Colleges van B&W regiogemeenten College van Bestuur Stadsregio Arnhem Nijmegen Registratiedatum 113/11/2014 i min li mi mil nu IH ín mi mil nu in IM Registratienummer: 14.0006124 Memo STADSREGIO ARNHEM NIJMEGEN aan van cc datum aantal pagina's betreft projectnummer kenmerk Colleges

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Huisvestingswet 2014, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte, de Wet op de huurtoeslag, de Woningwet en enkele andere wetten teneinde hierin een aantal technische onvolkomenheden en

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Papendrecht 2005

Huisvestingsverordening Papendrecht 2005 Huisvestingsverordening Papendrecht 2005 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Papendrecht Officiële naam regeling Huisvestingsverordening Papendrecht 2005 Citeertitel

Nadere informatie

Beleidsvoorstel Actualisatie regels woonruimteverdeling en woonruimtevoorraad

Beleidsvoorstel Actualisatie regels woonruimteverdeling en woonruimtevoorraad Beleidsvoorstel Actualisatie regels woonruimteverdeling en woonruimtevoorraad Concept 13 november 2014 1 1. Inleiding Uit analyse van de woningmarkt blijkt dat er tussen de gemeenten in de Stadsregio Amsterdam

Nadere informatie

Wijziging Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015

Wijziging Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht (Utr). Nr. 0 1 januari 1900 Wijziging Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 (raadsbesluit 26 november 2015) Verordening van Utrecht 2015, nr. 20

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Uitgangspunten Huisvestingsverordening 2015 BBV nr: 2015/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Uitgangspunten Huisvestingsverordening 2015 BBV nr: 2015/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Uitgangspunten Huisvestingsverordening 2015 BBV nr: 2015/3957 1. Inleiding Per 1 januari 2015 is de Huisvestingswet 2014 in werking getreden. Deze wet vervangt de Huisvestingswet uit

Nadere informatie

Derde verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016

Derde verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 283532 31 december 2018 Derde verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 De gemeenteraad van Amsterdam Gezien de

Nadere informatie

Hulp als bedoeld in artikel van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Huisvestingswet 2014

Hulp als bedoeld in artikel van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Huisvestingswet 2014 CVDR Officiële uitgave van Texel. Nr. CVDR485505_1 3 juli 2018 Huisvestingsverordening Texel 2018 De raad van de gemeente Texel: gelezen het advies van burgemeester en wethouders van ; gehoord de raadscommissie

Nadere informatie

Beantwoording technische vragen forumavond 7 april 2015

Beantwoording technische vragen forumavond 7 april 2015 Beantwoording technische vragen forumavond 7 april 2015 Forum 2B: Vaststellen Huisvestingsverordening Langedijk 2015 Nr. Fractie Vraag Antwoord 1 RVS: bij het lijstje verschillen ontbreekt het fenomeen

Nadere informatie

Toelichting Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond; Beverwijk 2015 Documentnummer INT

Toelichting Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond; Beverwijk 2015 Documentnummer INT Toelichting Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond; Beverwijk 2015 Documentnummer INT-15-18392 Algemeen Op 1 januari 2015 is Huisvestingswet 2014 in werking getreden. De wet maakt het voor gemeenten

Nadere informatie

bouwstenen voor een nieuwe Huisvestingsverordening

bouwstenen voor een nieuwe Huisvestingsverordening bouwstenen voor een nieuwe Huisvestingsverordening Regiopodium 26 november 2018 1 Regio Gooi en Vechtstreek woonruimteverdeling meer dan 35.000 12.000 actief nu: 1500 per jaar 2 Regio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Een blik in de (nabije) toekomst leert ons dat de situatie niet op korte termijn verbetert:

Een blik in de (nabije) toekomst leert ons dat de situatie niet op korte termijn verbetert: Toelichting Algemene toelichting en artikelsgewijs De Huisvestingswet 2014, die op 1 januari 2015 in werking is getreden, bepaalt dat gemeenten, indien zij daarvoor kiezen, per 1 juli 2015 een nieuwe huisvestingsverordening

Nadere informatie

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels POSITION PAPER Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels VNG-INZET VOOR DE NIEUWE HUISVESTINGSWET Inleiding In delen van het land is nog steeds sprake van knelpunten op de woningmarkt, met gevolgen

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Schiermonnikoog 2015

Huisvestingsverordening Schiermonnikoog 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Schiermonnikoog. Nr. 47855 1 juli 2015 Huisvestingsverordening Schiermonnikoog 2015 De raad van de gemeente Schiermonnikoog-gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Vrijgeven inspraak voorstel beleid woonruimtevoorraad (3B, 2015, 188)

Vrijgeven inspraak voorstel beleid woonruimtevoorraad (3B, 2015, 188) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 84600 15 september 2015 Vrijgeven inspraak voorstel beleid woonruimtevoorraad (3B, 2015, 188) Afdeling 3B Nummer 188 Publicatiedatum 11 september

Nadere informatie

agendanummer Gelezen het voorstel van het college van de gemeente Albrandswaard met kenmerk d.d. 17 februari 2015;

agendanummer Gelezen het voorstel van het college van de gemeente Albrandswaard met kenmerk d.d. 17 februari 2015; Gemeente Albrandswaard RAADSBESLUIT Onderwerp Verordening 'Woonruimtebe,, liddeling regio Rotterdam 2015' Commissie BBVnummer: 13212 Datum vergadering/ agendanummer Kenmerk 1735 Openbaar: openbaar De raad

Nadere informatie

In beide modelverordeningen is er in voorzien dat bij aanwijzing van vergunningplichtige woonruimte standplaatsen voor woonwagens worden uitgezonderd.

In beide modelverordeningen is er in voorzien dat bij aanwijzing van vergunningplichtige woonruimte standplaatsen voor woonwagens worden uitgezonderd. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 23 mei 2017 Ons kenmerk ECFD/U201700413 Lbr. 17/030 Telefoon (070) 373 8628 Bijlage(n) 5 Onderwerp Wijziging model huisvestingsverordening en nieuw

Nadere informatie

Titel : Huisvestingswet 2014 en intrekken beleidsregels bindingseisen woningmarkt Besluit pag. 3. Toelichting pag. 4

Titel : Huisvestingswet 2014 en intrekken beleidsregels bindingseisen woningmarkt Besluit pag. 3. Toelichting pag. 4 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 16 december 2014 NUMMER PS PS2015WMC01 AFDELING FLO COMMISSIE WMC STELLER I. Schartman DOORKIESNUMMER 030 2582486 DOCUMENTUMNUMMER 8110A627 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Beantwoording technische vragen forumavond 7 april 2015

Beantwoording technische vragen forumavond 7 april 2015 Beantwoording technische vragen forumavond 7 april 2015 Forum 2B: Vaststellen Huisvestingsverordening Langedijk 2015 Nr. Fractie Vraag Antwoord 1 RVS: bij het lijstje verschillen ontbreekt het fenomeen

Nadere informatie

Nieuwe regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad (Huisvestingswet 2013)

Nieuwe regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad (Huisvestingswet 2013) 32 271 Nieuwe regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad (Huisvestingswet 2013) DERDE NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Nadere informatie

Aangepast e Huisvestingsverordening Harderwijk 2015

Aangepast e Huisvestingsverordening Harderwijk 2015 Reg.nummer.: / De raad van de gemeente Harderwijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 oktober 2017, nummer h170054828 gelet op landelijke wetswijzigingen sinds de inwerkingtreding

Nadere informatie

Aangepaste Huisvestingsverordening Harderwijk gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 oktober 2017, nummer h

Aangepaste Huisvestingsverordening Harderwijk gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 oktober 2017, nummer h GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Harderwijk Nr. 21801 1 februari 2018 Aangepaste Huisvestingsverordening Harderwijk 2015 De raad van de gemeente Harderwijk; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Cromstrijen houdende regels omtrent huisvesting Huisvestingsverordening Cromstrijen

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Cromstrijen houdende regels omtrent huisvesting Huisvestingsverordening Cromstrijen CVDR Officiële uitgave van Cromstrijen. Nr. CVDR446420_1 9 april 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Cromstrijen houdende regels omtrent huisvesting Huisvestingsverordening Cromstrijen

Nadere informatie

Aan de Raad der gemeente Haarlem

Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 44/2006 10 januari 2006 SO/bd 05/1135 Wijzigingen Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland 1999 van februari 2006 Aan de Raad der gemeente Haarlem 1.

Nadere informatie

Vrijgave voor inspraak concept Huisvestingsverordening Den Haag 2019.

Vrijgave voor inspraak concept Huisvestingsverordening Den Haag 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente 'sgravenhage Nr. 60090 13 maart 2019 Vrijgave voor inspraak concept Huisvestingsverordening Den Haag 2019. Op 26 februari 2019 heeft het College van Burgemeester

Nadere informatie

Het Vierde Huis. Workshop Huisvestingswet: Urgentieverlening en mandatering. Gerard Scholten Advocaat bij Tomlow advocaten. Hafida El Mariaoui

Het Vierde Huis. Workshop Huisvestingswet: Urgentieverlening en mandatering. Gerard Scholten Advocaat bij Tomlow advocaten. Hafida El Mariaoui Het Vierde Huis Workshop Huisvestingswet: Urgentieverlening en mandatering Gerard Scholten Advocaat bij Tomlow advocaten Hafida El Mariaoui Adviseur Woonzorg Het Vierde Huis Freja Aurik Manager Het Vierde

Nadere informatie

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 11 juni 2015 15-032 Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit kamerverhuur Hellevoetsluis 2012:

Uitvoeringsbesluit kamerverhuur Hellevoetsluis 2012: UITVOERINGSBESLUIT KAMERVERHUUR HELLEVOETSLUIS 2012 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellevoetsluis; gelet op artikel 16f, eerste lid, van de Huisvestingsverordening stadsregio

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid de heer D.A. van der Ree van 28 januari 2015 inzake het samenvoegen van woningen.

Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid de heer D.A. van der Ree van 28 januari 2015 inzake het samenvoegen van woningen. Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2015 Datum akkoord 11 maart 2015 Publicatiedatum 13 maart 2015 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid de heer D.A. van der ee van 28 januari

Nadere informatie

Onderwerp : Aanpassing Huisvestingsverordening

Onderwerp : Aanpassing Huisvestingsverordening Raadsvoorstel *Z0397B5520D* Aan de raad Documentnummer : INT-17-33252 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Aanpassing Huisvestingsverordening Inleiding Op grond van de Huisvestingswet 2014 hebben alle gemeenten

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen

Overzicht wijzigingen Overzicht wijzigingen Aanpassing huisvestingsverordening Leeswijzer: - Als in een artikel veel is gewijzigd, dan worden zowel het gehele originele artikel, als het gehele gewijzigde artikel naast elkaar

Nadere informatie

Per 1 april 2017 wijzigt de Huisvestingswet ten aanzien van de voorrangspositie van vergunninghouders. Die komt te vervallen.

Per 1 april 2017 wijzigt de Huisvestingswet ten aanzien van de voorrangspositie van vergunninghouders. Die komt te vervallen. Toelichting H U I S V E S T I N G S V E R O R D E N I N G 2 0 1 7 G E M E E N T E H E E M S K E R K Algemeen Op 1 januari 2015 is de Huisvestingswet 2014 in werking getreden. De wet maakt het voor gemeenten

Nadere informatie

Memorie van toelichting Verordening woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2015

Memorie van toelichting Verordening woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2015 regio Rotterdam 2015 Inhoudsopgave 1 Algemene toelichting... 2 1.1 Waarom een verordening... 2 1.2 De verordening als onderdeel van een samenhangend stelsel... 2 1.3 Waarom de regionale Huisvestingsverordening

Nadere informatie

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^'

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^' ^ ^ ^^ivi^^^^^ gemeente \ B&W DM-nr. 2010/9146 Advies 100312 Versie: 1 Co^' Aox^ a< Verantwoordelijk Portefeuille Weth. Dr. T.J. Haan Mede verantw. Gemeentesecretaris Hoofdafdeling Auteur Lokale Beleidsruimte

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragenstellers.

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragenstellers. Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2015 Datum akkoord 16 akkoord 2015 Publicatiedatum 2015 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van de raadsleden de heer D.A. van der ee en de heer.h. van Dantzig

Nadere informatie

Beleidsregels wijzigingen in de woonruimtevoorraad

Beleidsregels wijzigingen in de woonruimtevoorraad Beleidsregels wijzigingen in de woonruimtevoorraad Beleidsregels voor onttrekken, omzetten, woningvorming en kadastraal splitsen Versie 1 november 2018 inspraak & participatie 1 Inleiding De druk op de

Nadere informatie

NOORDWIJK. t Gemeente. Agendapunt: 13. Raadsvoordracht. Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk

NOORDWIJK. t Gemeente. Agendapunt: 13. Raadsvoordracht. Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk t Gemeente NOORDWIJK Blocmenbadplaolt Agendapunt: 13 Raadsvoordracht Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 271 Nieuwe regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad (Huisvestingswet 2013) Nr. 13

Nadere informatie

Schaarste op de woningmarkt Zuid- Kennemerland-IJmond

Schaarste op de woningmarkt Zuid- Kennemerland-IJmond Schaarste op de woningmarkt Zuid- Kennemerland-IJmond 1. Aanleiding Per 1 januari 2015 treedt de Huisvestingswet 2014 in werking. Gemeenten hebben tot 1 juli 2015 de tijd om een nieuwe, op deze wet gebaseerde

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Vrijgeven voor inspraak concept-aanpassing huisvestingsverordening Haarlem: 2017

Collegebesluit. Onderwerp Vrijgeven voor inspraak concept-aanpassing huisvestingsverordening Haarlem: 2017 Collegebesluit Onderwerp Vrijgeven voor inspraak concept-aanpassing huisvestingsverordening Haarlem: 2017 Nummer 2018/582350 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Alkmaar. Gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, d.d, ;.

Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Alkmaar. Gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, d.d, ;. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alkmaar Nr. 218055 16 oktober 2018 Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Alkmaar De raad van de gemeente Alkmaar; Gelet op het voorstel

Nadere informatie

Onderwerp: Pilot Woonruimteverdeling Zuid-Kennemerland- IJmond BBV nr: 2014/31352

Onderwerp: Pilot Woonruimteverdeling Zuid-Kennemerland- IJmond BBV nr: 2014/31352 Collegebesluit Onderwerp: Pilot Woonruimteverdeling Zuid-Kennemerland- IJmond BBV nr: 2014/31352 1. Inleiding In 2013 hebben de gemeenten in Zuid-Kennemerland en IJmond met financiële steun van de provincie

Nadere informatie

Woonruimteverdeling 2015 Regio Utrecht. Naar een nieuwe Huisvestingsverordening

Woonruimteverdeling 2015 Regio Utrecht. Naar een nieuwe Huisvestingsverordening Woonruimteverdeling 2015 Regio Utrecht Naar een nieuwe Huisvestingsverordening Voorwoord De verdeling van sociale woonruimte is in de regio Utrecht een taak voor diverse partijen in zestien gemeenten.

Nadere informatie

Toelichting op de Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017

Toelichting op de Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017 Toelichting op de Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017 Algemeen Op 1 januari 2015 is de Huisvestingswet (hierna: wet) gewijzigd. Op grond van deze wet kunnen gemeenten een huisvestingsverordening

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Waalwijk

Huisvestingsverordening Waalwijk Huisvestingsverordening Waalwijk 2018-2021 De raad van de gemeente Waalwijk; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 10-07-2018; Gezien de Huisvestingswet 2014; Gezien de Gemeentewet, artikel

Nadere informatie

Leeswijzer. Huisvestingswet 2014

Leeswijzer. Huisvestingswet 2014 Leeswijzer Huisvestingswet 2014 Leeswijzer Huisvestingswet 2014 Den Haag, 11 november 2014 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directoraat generaal Wonen en Bouwen directie Woningmarkt

Nadere informatie

Nota Uitwerkingsregels woonwagenbeleid 2017

Nota Uitwerkingsregels woonwagenbeleid 2017 Nota Uitwerkingsregels woonwagenbeleid 2017 1. Aanleiding De gemeenteraad heeft op 15 december 2016 het gewijzigde beleid voor de huisvesting van woonwagenbewoners vastgesteld. Dit zoals vastgelegd in

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Castricum 2015

Huisvestingsverordening Castricum 2015 Huisvestingsverordening Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 maart 2015]; gelet op de artikelen 4, eerste lid, aanhef en onder a,

Nadere informatie

Inhoud voorstel aan B&W

Inhoud voorstel aan B&W 2014/277930 Inhoud voorstel aan B&W Onderwerp Inspraakreactie Actualisatie regels woonruimteverdeling Stadsregio Amsterdam 2014 Gevraagd besluit 1. Kennis te nemen van het beleidsvoorstel van de Stadsregio

Nadere informatie