Jaarverslag 2015 Huurteam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2015 Huurteam"

Transcriptie

1

2 Jaarverslag 2015 Huurteam Sinds 2004 is er in Den Haag een Huurteam. Het is een onderdeel van Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten en wordt gefinancierd door Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Het Huurteam bestaat uit 4,2 medewerkers; 3 buitendienst medewerkers, 1 administratief medewerker. Daarnaast is er een leidinggevende voor 0,2 FTE. Het Huurteam in Den Haag is er ter bescherming van de huurder, waar het gaat om de huurprijs, servicekosten, splitsing all-in prijs en achterstallig onderhoud. Bij verhuizing naar een particuliere huurwoning binnen de Gemeente Den Haag wordt de nieuwe huurder door de Gemeente Den Haag aangeschreven en krijgt een kaart waarop informatie over het Huurteam staat. Huurders kunnen contact opnemen met het huurteam voor vragen over de huur, onderhoud en mogelijke stappen die genomen kunnen worden. In totaal zijn er in adressen benaderd door het huurteam, zie ook figuur 1. In dit jaarverslag is te lezen hoeveel adressen zijn benaderd door het Huurteam, het aantal opnames, welke type woningen, aantal gestarte procedures en de resultaten daarvan. De werkzaamheden van het huurteam zijn nauwkeurig gemonitord, wat het mogelijk maakt om dit verslag bondig vorm te geven aan de hand van cijfers, grafieken en diagrammen. Figuur 1: In 2015 zijn er door het Huurteam adressen benaderd.

3 1. Opnames door het huurteam Het huurteam heeft in 2015 bijna adressen benaderd. Van ruim 5% (totaal: 500) van deze adressen zijn vragen gekomen over onderhoud of hoogte van de huur. Afhankelijk van de vraag wordt er een huisbezoek gepland waar de woning wordt opgemeten en/of wordt gekeken naar het onderhoud. Deze verdeling van deze verrichte opnames over de verschillende delen van de stad is af te lezen in onderstaande cirkeldiagram % 72 14% 23 5% % 4% Loosduinen 46 9% 92 18% 94 19% Escamp Segbroek Scheveningen Centrum Laak Haagse Hout Leidschenveen- Ypenburg Figuur 2: In 2015 heeft het Huurteam 500 opnames verricht. Van de 500 opnames zijn er 68 dubbele opnames. Dit houdt in dat er dan zowel naar de huurprijs en achterstallig onderhoud wordt gekeken, dat was 53 keer zo. Daarnaast is er 15 keer zowel naar de huurprijs gekeken alsook naar de servicekosten. Aangezien een dubbele opname extra werk met zich meebrengt worden deze dubbel geteld en kunnen we uitgaan van 568 opnames! Als blijkt dat de huur te hoog is wordt er in beginsel contact opgenomen met de verhuurder om te bekijken of de huur naar beneden kan worden bijgesteld. Dit gebeurt in principe schriftelijk. Vaak neemt de verhuurder contact op met het Huurteam, na dit contact wordt vaak de huur al naar beneden bijgesteld. Mocht de verhuurder de huur niet willen bijstellen, wordt door het Huurteam namens de huurder de toetsingsprocedure bij de Huurcommissie gestart. Bij het al dan niet op starten van deze procedure wordt er gekeken of de huurder zelfredzaamheid is. De toetsingsprocedure bij de Huurcommissie kan voor alle huren binnen 6 maanden na ingang van de huurovereenkomst worden opgestart. Na 6 maanden kan enkel een huurverlagingsprocedure worden opgestart voor een woning met een prijs onder de liberalisatiegrens, op dit moment 710,68 (kale) huur per maand. Een casus ter ondersteuning van de cijfers Een nieuwe huurder van een woning waar de verhuurder 685 per maand vraagt heeft het Huurteam ingeschakeld omdat hij last heeft van lekkages en achterstallig onderhoud en de huur nogal hoog vindt. Het Huur team neemt de woning op en komt tot een maximaal redelijke huur van 422,47. Ook worden op meerdere plekken in de woning vochtplekken gezien en zijn een deel van de ramen in huis vast geschilderd. Het Huurteam heeft contact opgenomen met de verhuurder en

4 probeert te bemiddelen. Dit lukt in dit geval niet en er wordt door het Huurteam namens de huurder procedure gestart bij de Huurcommissie. Op het moment van de uitspraak van de Huurcommissie is een deel van het achterstallig onderhoud verholpen. De Huurcommissie zegt in zijn uitspraak dat de maximaal redelijke huur 422,47 is, maar dat vanaf het moment dat de huurder in de woning is gekomen de huur verlaagd wordt naar 168,99 in verband met het achterstallig onderhoud. Nu het achterstallig onderhoud deels is opgelost wordt vanaf komende maand de huur verlaagd wordt tot 253,65. De huur mag pas 422,47 worden als alle problemen zijn opgelost. In dit geval is de huurder erg blij dat het achterstallig onderhoud deels is verholpen en dat hij minder huur gaat betalen. De verhuurder heeft toegezegd de problemen zo snel mogelijk allemaal op te lossen.

5 2. Typering woningen Van het totale aantal van 500 woningen is er een onderverdeling te maken naar eigendom situatie, welke in figuur 3 is weergegeven. Er zijn in totaal 45 woningen van woningbouwverenigingen opgenomen. 451 van de woningen is van particuliere verhuurders en bij 4 woningen kon de eigendomssituatie niet direct worden achterhaald. Het grootste deel van de woningen die is opgenomen door het Huurteam, namelijk 430, betreft zelfstandige woningen. Er zijn 66 onzelfstandige woningen opgenomen en van 4 woningen kon niet direct worden vastgesteld of deze zelfstandig of onzelfstandig waren. Deze aantallen zijn af te lezen in figuur 4. Figuur 3. Opnames naar eigendomssituatie. Figuur 4. Opnames naar zelfstandige of onzelfstandige woningen.

6 3. Opnameresultaten en gestarte procedures In 2015 zijn de meeste huisopnames gedaan in het Centrum, namelijk 148 opnames. Daarna 94 opnames in Segbroek en 92 opnames in Escamp. Figuur 5. Van de 500 opnames was bijna 93% niet conform en ruim 7% conform. Van de 462 opnames die niet conform waren ging het in 131 gevallen om de puntentelling. Het puntensysteem geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer. Het puntensysteem heet ook wel het woningwaarderingsstelsel. Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en sanitair, krijgt punten. Bij elkaar opgeteld leveren de punten een maximale huurprijs op. Zolang de huur onder liberalisatiegrens blijft kan ook na 6 maanden de huurprijs nog worden getoetst. In 126 gevallen ging het om de toetsingsprocedure, het toetsen van de aanvangshuur. In 66 gevallen om een all-in huurprijs. Een all-in huurprijs is een ongewenste situatie bijvoorbeeld omdat de huurder niet kan controleren of de jaarlijkse huurverhoging correct of de jaarafrekening voor de servicekosten en nutsvoorzieningen terecht is. Figuur 6.a. Top 3 bij niet conform : de puntentelling, de toetsingsprocedure en de All-in huur.

7 Figuur 6.b. Redenen waarom er geen procedure wordt gestart. Belangrijkste redenen waarom er geen procedure bij de Huurcommissie volgt bij niet conforme opnames zijn; 30 opnames de huur was al geliberaliseerd, bij 30 opnames is er alsnog overeenstemming over de huurprijs tussen huurder en verhuurder, bij 26 opnames heeft de eigen bemiddeling door het Huurteam gezorgd voor een oplossing..

8 4. Procedures inzake huurprijzen Bij de gestarte procedures wordt er gekeken naar de huidige kale huur, in relatie met de toegestane redelijke huur. In onderstaande tabellen wordt weergegeven welke bedragen dit zijn en welke verschillen er zijn gesignaleerd tussen de huidige huur van de betreffende huurders en de redelijke huur. Het merendeel van die huren zit tussen de kwaliteitskortingsgrens en de aftoppingsgrens. De gevraagde huurprijs van adressen waar opnames in 2015 zijn geweest komt gemiddeld uit op 562,01 euro. Figuur 7.a. De gevraagde huurprijs van adressen waar opnames in Figuur 7.b. Van de 500 opnames waren er 462 niet conform en 38 conform.

9 Figuur 8. In meer dan driekwart (77%) van de gevallen is de gevraagde huur meer dan 100% van de maximaal redelijke huur. Als toelichting op bovenstaande tabel; er wordt dus in 353 gevallen meer dan de dubbele huur gevraagd dan de maximaal redelijke huur. Een hoge huur vragen mag en als de huur boven de liberalisatiegrens komt (in 2015 was dit 710,68 per maand) moet de huurder binnen 6 maanden vragen om een huurverlaging anders wordt de woning geliberaliseerd. Figuur 9. In 2015 zijn 135 procedures gestart bij de Huurcommissie. Een gestarte procedure bij de Huurcommissie in 2015 wil nog niet zeggen dat er ook dat jaar een uitspraak volgt. Daarom is in de volgende tabellen een lager aantal te zien bij her resultaat van uitspraken.

10 5. Afgeronde procedures De afgeronde procedures in 2015 bij de Huurcommissie zijn voor een deel procedures die in 2014 zijn gestart. Een deel van de procedures die in 2015 zijn gestart worden pas in 2016 afgerond. Figuur In 16 gevallen is het verzoek ingetrokken. Figuur Van de afgeronde procedures waarvan in 2015 uitspraak is gedaan is in 47 gevallen een nieuwe lagere huurprijs en in 31 gevallen een tijdelijke huurverlaging gerealiseerd. In bovenstaande tabellen is bij 10.1 Loosduinen en Leidschenveen niet vermeld omdat daar geen procedure is ingetrokken en bij 10.2 is er geen afgeronde procedure zijn in Leidschenveen.

11 Rendement van de procedures bij de Huurcommissie Waar de nieuwe huurprijs de totale huurverlaging naar een periode van 5 jaar wordt omgerekend en voor de tijdelijke huurverlaging naar een termijn van 6 maanden. Bij een gemiddelde bewoning in de particuliere sector van gemiddeld 5 jaar (bron: Vastgoed Belang) is het rendement (14,195,20 x 12 maanden x 5 jaar) wat betreft de nieuwe huurprijs. Wat betreft de tijdelijke huurverlaging van gemiddeld 6 maanden is het rendement 8823 x 6 maanden = We zouden dan in totaal kunnen spreken van een rendement van Figuur 11. Het totaal resultaat van de afgeronde procedures waarvan in 2015 uitspraak is gedaan. Trend 2004 t/m 2015 Wanneer de cijfers sinds 2004, het jaar dat het Huurteam is gestart, worden vergeleken met de cijfers van de jaren die daarop volgden kunnen er enkele conclusies worden getrokken: - het aantal opnames is dit jaar iets teruggelopen - mediation & overeenstemming toegenomen t/m aantal niet conform aantal conform opnameresultaat onbekend totaal opnames mediation / overeenstemming gestarte procedures totaal procedures+mediation+overeenstemming Figuur 12. Trendcijfers Als kanttekening voor het aantal opnames wat is teruggelopen; het Huurteam is afhankelijk van de vraag van burgers. Daarnaast zijn er steeds meer dubbele opnames, zowel voor achterstallig onderhoud als voor de huurprijs. Het aantal opnames als we de dubbele opnames apart meetellen zou 568 zijn. Ook zijn er meer procedures gestart bij de Huurcommissie die voor extra werk zorgen. Bovenstaande trendcijfers zijn ook overzichtelijk gevisualiseerd in het trenddiagram (figuur 13).

12 Figuur 13. Trenddiagram

13 Wat gebeurde er verder in 2015? Het Huur team is 9 keer mee geweest bij een integrale handhavingsactie met de pandbrigade. Naast een opfris cursus Huurrecht hebben de heren van het Huurteam een basis cursus Bouwkunde gevolgd, om zodoende in de praktijk een nog beter oog te krijgen voor achterstallig onderhoud. In 2015 is wethouder Wijsmuller meegegaan met een huisopname. Dit heeft hij gedaan net voor de presentatie van het jaarverslag van In 2015 is er voorlichting gegeven aan collega s van verschillende afdelingen en aan een aantal externen. Vanaf 1 oktober 2015 is voor de huurprijsberekening de WOZ waarde nodig. De Dienst Belastingzaken, is behulpzaam bij het verstrekken van de WOZ waarde voor zover de huurder daar nog niet over beschikt. Eind 2015 was er bijeenkomst van de Huurcommissie met de Huurteams uit Nederland. Hierbij ging het met name om organisatorische zaken bij het indienen van zaken bij de Huurcommissie. Voor zover het jaarverslag 2015 van het Huurteam. 18 juli 2016

JAARVERSLAG HUURTEAM 2016

JAARVERSLAG HUURTEAM 2016 JAARVERSLAG HUURTEAM 2016 Jaarverslag 2016 Huurteam Sinds 2004 is er in Den Haag een Huurteam. Het is een onderdeel van Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten en wordt gefinancierd door Dienst

Nadere informatie

Jaarverslag Huurteam Den Haag

Jaarverslag Huurteam Den Haag Jaarverslag Huurteam Den Haag 2013-2014 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten Den Haag OpMaat Huurteam Den Haag Jaarverslag Huurteam 2013-2014 1. Over het Huurteam.... 2 2. Resultaten 2013.....

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Evaluatie Huurteam

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Evaluatie Huurteam Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Rapportage Huurteam Utrecht januari augustus 2016

Rapportage Huurteam Utrecht januari augustus 2016 Rapportage Huurteam Utrecht januari 2016- augustus 2016 Versie 29 september 2016 1 1. Inleiding Het doet ons genoegen u de resultaten van het Huurteam Utrecht te presenteren over de eerste zeven maanden

Nadere informatie

Check Je Kamer Rapportage 2014

Check Je Kamer Rapportage 2014 Check Je Kamer Rapportage 2014 Kwantitatieve analyse van de studentenwoningmarkt April 2015 Dit is een uitgave van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Voor vragen of extra informatie kan gemaild worden

Nadere informatie

Jaarcijfers huurteams huurrondejaar 2005/2006

Jaarcijfers huurteams huurrondejaar 2005/2006 Jaarcijfers huurteams huurrondejaar 2005/2006 Tabel 1 Aantal benaderde adressen, contacten met bewoners en verrichte woningopnames Benaderd Contact Percentage Opname Percentage Binnenstad 2357 1224 51.93

Nadere informatie

Huurrecht - woonruimte

Huurrecht - woonruimte Huurrecht - woonruimte Bij huurrecht en huurovereenkomst denkt men al snel aan het (ver)huren van een onroerende zaak, meestal een gebouw, en de meeste huurvragen hebben hier ook betrekking op. De wet

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging Mijn huishoudinkomen was in 2015 lager dan in 2014, kan ik bezwaar maken? U kunt bezwaar maken als uw huishoudinkomen in 2015

Nadere informatie

wanneer kunt u de huurcommissie inschakelen?

wanneer kunt u de huurcommissie inschakelen? Bent u het niet eens met uw verhuurder of huurder over de huurprijs, het onderhoud, servicekosten of kosten van nutsvoorzieningen van de woning? En komt u er samen niet uit? Dan kunt u mogelijk de Huurcommissie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 27 926 Huurbeleid Nr. 280 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Huurverhoging: verzoek om uitspraak

Huurverhoging: verzoek om uitspraak Huurverhoging: verzoek om uitspraak Heeft u een geschil met uw huurder of verhuurder omdat u het samen niet eens wordt over de huurverhoging? Dan kunt u dit formulier invullen en de Huurcommissie vragen

Nadere informatie

Jaarrapportage Huurteam Utrecht 2017

Jaarrapportage Huurteam Utrecht 2017 Jaarrapportage Huurteam Utrecht 2017 1 Voorwoord Met genoegen presenteren wij u de rapportage van Huurteam Utrecht over de periode 2017. In 2017 zijn er meer woningopnames gedaan dan in de jaren daarvoor.

Nadere informatie

Jaarlijkse huuraanpassing 2017: veel gestelde vragen

Jaarlijkse huuraanpassing 2017: veel gestelde vragen Jaarlijkse huuraanpassing 2017: veel gestelde vragen Algemeen V Waarom hebben jullie het niet meer over huurverhoging maar over huuraanpassing? A Leystromen vindt betaalbaarheid erg belangrijk. Wij stellen

Nadere informatie

Rapportage Huurteam Utrecht. januari 2012 december 2012

Rapportage Huurteam Utrecht. januari 2012 december 2012 Rapportage Huurteam Utrecht januari 2012 december 2012 1 Voorwoord Het doet ons genoegen de jaarrapportage 2012 te presenteren van het Huurteam Utrecht. Het Huurteam Utrecht is gestart in september 2010.

Nadere informatie

JAARRAPPORTAGE WIJKSTEUNPUNTEN WONEN

JAARRAPPORTAGE WIJKSTEUNPUNTEN WONEN JAARRAPPORTAGE WIJKSTEUNPUNTEN WONEN Tabel 1. Alle contacten per WSWonen totaal aangek. BC's lopende indiv. unieke woning gerichte huur- waarmee particip. WSWonen: contacten woningen opnamen benaderingen

Nadere informatie

Jaarrapportage huurteam Utrecht. januari december 2015

Jaarrapportage huurteam Utrecht. januari december 2015 Jaarrapportage huurteam Utrecht januari 2015- december 2015 1 Samenvatting jaarrapportage huurteam Utrecht 2015 Het doet ons genoegen u de resultaten van het huurteam te presenteren over het jaar 2015.

Nadere informatie

Woningverbetering: verzoek om uitspraak

Woningverbetering: verzoek om uitspraak Woningverbetering: verzoek om uitspraak Zijn huurder en verhuurder na een woningverbetering het niet eens over de huurprijs? Dan kunt u dit formulier invullen en de Huurcommissie vragen uitspraak te doen

Nadere informatie

Jaarrapportage huurteam Utrecht. januari december 2014

Jaarrapportage huurteam Utrecht. januari december 2014 Jaarrapportage huurteam Utrecht januari 2014- december 2014 1 Samenvatting jaarrapportage huurteam Utrecht 2014 Het doet ons genoegen u de resultaten van het huurteam te presenteren over het jaar 2014.

Nadere informatie

Huurverhoging na woningverbetering - verzoekschrift

Huurverhoging na woningverbetering - verzoekschrift Huurverhoging na woningverbetering - verzoekschrift voor verhuurders Waarom dit formulier? Uw huurder is het niet eens met uw voorstel voor huurverhoging, nadat u verbeteringen aan de woning heeft aangebracht.

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Huurverlaging (art. 7:254 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub c en art. 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Venestraat 6 8011 GL ZWOLLE Hierna te

Nadere informatie

Huurverlaging: verzoek om uitspraak

Huurverlaging: verzoek om uitspraak Huurverlaging: verzoek om uitspraak Heeft u een geschil met uw verhuurder omdat u het samen niet eens wordt over de hoogte van de huurprijs? Dan kunt u dit formulier invullen en de Huurcommissie vragen

Nadere informatie

WETTEKST EN BESLUITEN

WETTEKST EN BESLUITEN WETTEKST EN BESLUITEN Verzameld door Mr. F.C.P. Teeuw H U U R G E S C H I L. N L WETTEKST EN BESLUITEN Verzameld door Mr. F.C.P. Teeuw Samengesteld door Bron Uitgave december 2009 Mr. F.C.P. Teeuw www.overheid.nl

Nadere informatie

uitspraak van de Huurcommissie

uitspraak van de Huurcommissie uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Huurverhoging na woningverbetering - verzoekschrift

Huurverhoging na woningverbetering - verzoekschrift Huurverhoging na woningverbetering - verzoekschrift voor verhuurders Waarom dit formulier? Uw huurder is het niet eens met uw voorstel voor huurverhoging, nadat u verbeteringen aan de woning heeft aangebracht.

Nadere informatie

Verzoek Toetsing aanvangshuurprijs (art. 7:249 BW; art. 4 lid 2 sub a art. 6 sub b, 7, 11 en 12 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte)

Verzoek Toetsing aanvangshuurprijs (art. 7:249 BW; art. 4 lid 2 sub a art. 6 sub b, 7, 11 en 12 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Toetsing aanvangshuurprijs (art. 7:249 BW; art. 4 lid 2 sub a art. 6 sub b, 7, 11 en 12 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Jasmijnstraat 109 2563 RT

Nadere informatie

Herstel onderhoudsgebreken - verzoekschrift

Herstel onderhoudsgebreken - verzoekschrift voor verhuurders Waarom dit formulier? De Huurcommissie heeft de huur van de woning tijdelijk verlaagd omdat deze woning onderhoudsgebreken heeft. U heeft de gebreken hersteld, maar de huurder is niet

Nadere informatie

Let op! Als onderhuurder van een kamer in een zelfstandige woonruimte de hospita heb je de eerste 9 maanden geen huurbescherming

Let op! Als onderhuurder van een kamer in een zelfstandige woonruimte de hospita heb je de eerste 9 maanden geen huurbescherming HUURTEAM INFORMATIE Wat doet u zelf? Wat doet het Huurteam? Het huurcontract en huurbescherming Hoe om te gaan met de verhuurder? Toelichting procedures Wat te doen na de procedure? DIT DOCUMENT BEVAT

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) en Voorschot

Nadere informatie

Huurverhoging 2015. Over het hoe en waarom van de huurverhoging

Huurverhoging 2015. Over het hoe en waarom van de huurverhoging Huurverhoging 2015 Over het hoe en waarom van de huurverhoging 2 3 Inhoud 1 Spelregels 4 2 Wat doet Rochdale met de huuropbrengst? 8 3 Bezwaar tegen de huurverhoging 10 4 Huurtoeslag en inkomensdaling

Nadere informatie

Tabellen en figuren Woningmarkt algemeen. Jaarbericht Jaarbericht 2016 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

Tabellen en figuren Woningmarkt algemeen. Jaarbericht Jaarbericht 2016 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Tabellen en figuren Jaarbericht 201 1 Jaarbericht 201 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 201 Deze tabellen en figuren horen bij het Jaarbericht 201 van de Federatie. De

Nadere informatie

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur 1. Inleiding 2. Hoe komen huurprijzen tot stand 3. Wat zijn streefhuren 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL 5. Wensportefeuille 1 1. Inleiding De sociale huurwoningen

Nadere informatie

zijn ingediend op 3 juni 2019, met kenmerk 2019Z10949.

zijn ingediend op 3 juni 2019, met kenmerk 2019Z10949. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 26

Nadere informatie

Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden Versie 1 februari 2014

Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden Versie 1 februari 2014 Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden Versie 1 februari 2014 VRAGEN OVER HUURVERHOGING Geldt de inkomensafhankelijke huurverhoging ook voor huurders van onzelfstandige

Nadere informatie

Rapportage huurteam Utrecht. januari 2013 - december 2013

Rapportage huurteam Utrecht. januari 2013 - december 2013 Rapportage huurteam Utrecht januari 2013 - december 2013 1 Samenvatting Het doet ons genoegen de jaarrapportage 2013 te presenteren van het huurteam Utrecht. Het huurteam Utrecht is gestart in september

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Huurverlaging (art. 7:254 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub c en art. 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Katrijpstraat 7 KM 4 1024 SK AMSTERDAM

Nadere informatie

Werkplan Huurders Organisatie Patrizia

Werkplan Huurders Organisatie Patrizia Werkplan Huurders Organisatie Patrizia 2016-2017 Een stichting VAN HUURDERS VOOR HUURDERS van alle complexen van Patrizia. Heden & toekomst INLEIDING Wij willen de belangen van alle huurders behartigen.

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 30 november Rapportnummer: 2012/192

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 30 november Rapportnummer: 2012/192 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag Datum: 30 november 2012 Rapportnummer: 2012/192 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Huurcommissie ondanks het feit dat het duidelijk

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juni 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z09025

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juni 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z09025 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 27 926 Huurbeleid Nr. 84 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTE- LIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

FAQ jaarlijkse huurverhoging 2013

FAQ jaarlijkse huurverhoging 2013 Algemeen V Welke regels gelden er bij de huurverhoging? A De huur mag maar 1 keer per jaar worden verhoogd en daarbij niet boven de maximale huurprijs uitkomen. Ook moet de verhuurder u minstens 2 maanden

Nadere informatie

Nieuwsflits 10 augustus 2015

Nieuwsflits 10 augustus 2015 reacties@hbvzflats.nl Nieuwsflits 10 augustus 2015 Minister Blok van Wonen heeft op 14 juli 2015 aan belanghebbende verhuurders en aan de gemeenten een brief gestuurd over de invoering per 1 oktober 2015

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Toetsing aanvangshuurprijs (art. 7:249 BW; art. 4 lid 2 sub a, 7, 11 en 12 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Albertstraat 1 A STUDIO 3 9724 JX GRONINGEN

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B.J. Brands. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 2 november 2010

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B.J. Brands. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 2 november 2010 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B.J. Brands sv 2010.333 RIS 175239 Regnr. DSO/2010.2190 Den Haag, 2 november 2010 Inzake: sociale huurwoningen De gemeenteraad Het

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoeken 1. toetsing aanvangshuurprijs (artikel 249 van het Burgerlijk Wetboek) art. 4 lid 2 sub a en art. 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) 2. huurverlaging (art.

Nadere informatie

Check je Kamer 2010/2011 Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Check je kamer 2010/2011 Kwantitatieve analyse van de studentenwoningmarkt

Check je Kamer 2010/2011 Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Check je kamer 2010/2011 Kwantitatieve analyse van de studentenwoningmarkt Check je kamer Kwantitatieve analyse van de studentenwoningmarkt 1 Dit is een uitgave van het Onderzoeksbureau van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Voor vragen of extra informatie kan gemaild worden

Nadere informatie

HUURDERS BELANGEN ORGANISATIE DE PEEL

HUURDERS BELANGEN ORGANISATIE DE PEEL HUURDERS BELANGEN ORGANISATIE DE PEEL Wat verandert er voor huurders in 2019 Een hogere liberalisatiegrens. Geïndexeerde grenzen voor de toewijzing van sociale huurwoningen en de huurtoeslag. Hogere kosten

Nadere informatie

uitspraak van de Huurcommissie

uitspraak van de Huurcommissie uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Toetsing aanvangshuurprijs (art. 7:249 BW; art. 4 lid 2 sub a, 7, 11 en 12 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Dr. Struyckenstraat 196 KM 4 4812 BL

Nadere informatie

Inkomensafhankelijke huurverhoging 2015 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Aedes en SSW )

Inkomensafhankelijke huurverhoging 2015 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Aedes en SSW ) Inkomensafhankelijke huurverhoging 2015 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Aedes en SSW ) Hoe hoog mag de huurverhoging zijn voor huurders van een zelfstandige woning? Voor zelfstandige woningen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2013 22 april 2013 HUURVERHOGING Na jaren van inflatievolgend huurbeleid wordt de huurverhoging dit jaar op een andere manier vastgesteld.

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoeken 1. Splitsing all-in prijs in kale huur en servicekosten (art. 7:258 Burgerlijk Wetboek, art. 4 lid 2 sub f, art. 7 en 17 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte)

Nadere informatie

Vraag en antwoord huurverhoging 2015

Vraag en antwoord huurverhoging 2015 Vraag en antwoord huurverhoging 2015 1. Hoe hoog is de huurverhoging voor de sociale huurwoningen per 1 juli 2015? Basishuurverhoging is 1,5% Huurverhoging voor inkomens tussen 34.229 en 43.786 is 2% Huurverhoging

Nadere informatie

uitspraak van de Huurcommissie

uitspraak van de Huurcommissie uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Herstel onderhoudsgebreken - verzoekschrift

Herstel onderhoudsgebreken - verzoekschrift voor verhuurders Waarom dit formulier? De Huurcommissie heeft de huur van de woning tijdelijk verlaagd omdat deze woning onderhoudsgebreken heeft. U heeft de gebreken hersteld, maar de huurder is niet

Nadere informatie

Servicekosten en huurprijs: verzoek om uitspraak

Servicekosten en huurprijs: verzoek om uitspraak Servicekosten en huurprijs: verzoek om uitspraak Vraagt u zich af of het voorschot op de servicekosten redelijk is, of zijn huurder en verhuurder het niet eens over de eindafrekening? Met dit formulier

Nadere informatie

Alles over uw huur. De huur 3. Betaling van de huur 4. Als u de huur niet op tijd kunt betalen 4. De jaarlijkse huurverhoging 5.

Alles over uw huur. De huur 3. Betaling van de huur 4. Als u de huur niet op tijd kunt betalen 4. De jaarlijkse huurverhoging 5. Alles over uw huur Alles over uw huur De huur 3 Betaling van de huur 4 Als u de huur niet op tijd kunt betalen 4 De jaarlijkse huurverhoging 5 Servicekosten 5 Huurcommissie 5 Huurtoeslag 6 Meer informatie

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Verzoek

Nadere informatie

Een goede start. Jaarverslag

Een goede start. Jaarverslag Een goede start Stichting Huurteams Nijmegen Jaarverslag 2009 N.H. Oost Coördinator Huurteams L. Groenewegen Voorzitter Stichting C.B. Jansen Penningmeester Stichting H. van den Bosch Secretaris Stichting

Nadere informatie

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2012

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2012 > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag de Aan: colleges van burgemeester & wethouders, de besturen colleges van burgemeester de toegelaten & instellingen wethouders, Aedes. besturen de Vereniging

Nadere informatie

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing 1 Huuraanpassing 2019 Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing Huuraanpassing 2019 Deze informatie staat op de website www.rochdale.nl/huuraanpassing Inhoud 1 Spelregels 2 2 De huuraanpassing

Nadere informatie

HUURRECHT IN HET BURGERLIJK WETBOEK (BOEK 7 TITEL 4) / 17

HUURRECHT IN HET BURGERLIJK WETBOEK (BOEK 7 TITEL 4) / 17 Inhoud uitgebreid Voorwoord / 5 Afkortingenlijst / 15 DEEL A HUURRECHT IN HET BURGERLIJK WETBOEK (BOEK 7 TITEL 4) / 17 1 Toelichting huur algemene bepalingen (art. 7:201-231 BW) / 19 1.1 Inleiding / 19

Nadere informatie

Wat en hoe over servicekosten. Wegwijzer voor bewoners van appartementencomplexen

Wat en hoe over servicekosten. Wegwijzer voor bewoners van appartementencomplexen Wat en hoe over servicekosten Wegwijzer voor bewoners van appartementencomplexen Wat en hoe over Lorem ipsum dolor sit amet servicekosten Bewoners van appartementencomplexen en flatwoningen betalen naast

Nadere informatie

gemeenteraad Leidschendam-Voorburg 2002 van de fractie GBLV inzake Rechtsongelijkheid huurders binnen één wooncomplex

gemeenteraad Leidschendam-Voorburg 2002 van de fractie GBLV inzake Rechtsongelijkheid huurders binnen één wooncomplex Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 29 augustus 2017 Onderwerp Raadsbrief: Beantwoording schriftelijke vragen ex artikel 42 van het Reglement van orde voor de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing.

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing. 1 Huuraanpassing 2017 Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing. Huuraanpassing 2017 Deze brochure hoort bij de brief met het voorstel voor aanpassing van de huur voor uw woning. Inhoud

Nadere informatie

Nieuwsflits 13 oktober 2018

Nieuwsflits 13 oktober 2018 reacties@hbvzflats.nl Nieuwsflits 13 oktober 2018 Sociale huurwoningen verdwijnen, waarschuwen wethouders GESCHREVEN DOOR Flip de Jong 13 oktober 2018 ECONOMIE HTTPS://NOS.NL/ARTIKEL/2254577-SOCIALE-HUURWONINGEN-VERDWIJNEN-WAARSCHUWEN-WETHOUDERS.HTML

Nadere informatie

Huurovereenkomst. Vraag en antwoord. Huurovereenkomst. Geliberaliseerde huurovereenkomsten. Huurbescherming

Huurovereenkomst. Vraag en antwoord. Huurovereenkomst. Geliberaliseerde huurovereenkomsten. Huurbescherming pagina 1 van 12 Huurovereenkomst Vraag en antwoord Huurovereenkomst 1. 2. 3. 4. 5. 6. Wat staat er in een standaard huurovereenkomst? Welke regels zijn verder van toepassing? Wat gebeurt er als de afgesproken

Nadere informatie

Klacht indienen. Klacht indienen. medewerkers. Vaak is de oplossing eenvoudig of is er sprake van een misverstand.

Klacht indienen. Klacht indienen. medewerkers. Vaak is de oplossing eenvoudig of is er sprake van een misverstand. Klacht indienen Bent u niet tevreden over het functioneren van R&B Wonen? Laat het ons weten! Een tevreden klant is het belangrijkste doel van R&B Wonen. Daar richten wij onze dienstverlening op in en

Nadere informatie

24-4-2013. Wonen en Wetgeving IVVU - Blok 3. Programma

24-4-2013. Wonen en Wetgeving IVVU - Blok 3. Programma Wonen en Wetgeving IVVU - Blok 3 Programma 1. Opening 2. Mag ik mijn gebouw als appartementen verhuren? 3. Elementen verhuurorganisatie a. Toewijzingsbeleid b. Huurovereenkomsten c. Huurprijsbeleid d.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de huurverhoging per 1 juli 2016

Veel gestelde vragen en antwoorden over de huurverhoging per 1 juli 2016 Veel gestelde vragen en antwoorden over de huurverhoging per 1 juli 2016 INHOUD VRAGEN OVER HUURVERHOGING 2016 1. Hoe hoog mag de maximale huurverhoging per 1 juli 2016 zijn voor huurders van een zelfstandige

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over Passend Toewijzen

Veel gestelde vragen over Passend Toewijzen Veel gestelde vragen over Passend Toewijzen Waar heeft u als woningzoekende met een inkomen tot 36.798 recht op? Voorbeeld 1 Kees is 28 jaar en wil gaan samenwonen met zijn vriendin. Samen verdienen ze

Nadere informatie

2. De voorgestelde verlaging van de huurprijs is redelijk. Vanaf 1 oktober 2013 is de huurprijs 448,28 per maand.

2. De voorgestelde verlaging van de huurprijs is redelijk. Vanaf 1 oktober 2013 is de huurprijs 448,28 per maand. uitspraak van de Huurcommissie Verzoeken 1. Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) 2.

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Onderwerp : Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2005 tot en met 30 juni 2006

Onderwerp : Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2005 tot en met 30 juni 2006 Directie : Beleidsontwikkeling Registratienummer : MG 2005-3 Datum : 16 maart 2005 Datum van ingang : 1 juli 2005 Strekking : Bekendmaking van beleid en voorschriften Relaties met andere circulaires :

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

uitspraak van de Huurcommissie

uitspraak van de Huurcommissie uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2014

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2014 Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2014 HUURVERHOGING Mag u deze huurverhoging wel doorvoeren? Den Haag heeft afspraken gemaakt over de inkomensafhankelijke huurverhoging

Nadere informatie

de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere

de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere Alkmaar, juni 2014 Aan: Van: de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere Met deze notitie bieden wij u het rapport Betaalbaar Wonen in de regio Alkmaar

Nadere informatie

Leergang Verhuur. Marija Bjelobrk 31 mei 2016

Leergang Verhuur. Marija Bjelobrk 31 mei 2016 Leergang Verhuur Marija Bjelobrk 31 mei 2016 Dag 2 31 mei Vooraf Praktijkopdracht Blok 1 Juridische Basis Huurrecht Praktijkopdracht 2: Oefenen voor Examen & Zelfstudie Programma Vandaag: Huurrecht Herhaling

Nadere informatie

regionaal & betrokken Klacht indienen

regionaal & betrokken Klacht indienen regionaal & betrokken Klacht indienen Bent u niet tevreden over het functioneren van R&B Wonen? Laat het ons weten! Een tevreden klant is het belangrijkste doel van R&B Wonen. Daar richten wij onze dienstverlening

Nadere informatie

Hoogte huurprijs en de rol van de Huurcommissie

Hoogte huurprijs en de rol van de Huurcommissie Hoogte huurprijs en de rol van de Huurcommissie Vanaf 1 juli 2008 Colofon Tekst: Huurcommissie Redactie: Pro Communicatie, Rotterdam Ontwerp: Via creative communications, Rotterdam Prepress: Formzet BV

Nadere informatie

====================================================== Hoe hoog mag dit jaar de huurverhoging zijn van een sociale huurwoning?

====================================================== Hoe hoog mag dit jaar de huurverhoging zijn van een sociale huurwoning? INHOUD Vragen over huurverhoging 1 Vragen over inkomensverklaringen 3 Vragen over bezwaarmogelijkheden 4 Vragen over huurverlaging 5 ====================================================== VRAGEN OVER HUURVERHOGING

Nadere informatie

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Inhoud Algemeen... 3 1. Waarom verhoogt Mooiland ieder jaar de huur (meer/minder)?... 3 2. Hoeveel mag de huur maximaal stijgen per 1 juli 2019?... 3 3. Hoe bepaalt

Nadere informatie

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis Gereguleerde huren in de commerciële sector Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis AANLEIDING Corporaties en commerciële verhuurders bieden beiden

Nadere informatie

uitspraak van de Huurcommissie

uitspraak van de Huurcommissie uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

uitspraak van de Huurcommissie

uitspraak van de Huurcommissie uitspraak van de Huurcommissie Verzoeken Splitsing all-in prijs in kale huur en servicekosten en Toetsing aanvangshuurprjis (art. 7:249 en 7:258 Burgerlijk Wetboek, art. 4 lid 2 sub a en f, art. 7, art

Nadere informatie

1. Huurprijsverhoging zelfstandige woningen onder de liberalisatiegrens

1. Huurprijsverhoging zelfstandige woningen onder de liberalisatiegrens Aan de besturen van CHAB, HBV E-L en HAR Per email verzonden Roosendaal, 12 maart 2018 Kenmerk Onderwerp PvH Adviesaanvraag huurverhoging AlleeWonen 2018 Postbus 3522 4800 DM Breda www.alleewonen.nl info@alleewonen.nl

Nadere informatie

Koopwoning Corporatiewoning Particuliere huurwoning Deurne Metropoolregio Eindhoven Nederland

Koopwoning Corporatiewoning Particuliere huurwoning Deurne Metropoolregio Eindhoven Nederland In dit gemeentelijke rapport worden gegevens gepresenteerd op gemeentelijk- en wijk niveau. Daarbij wordt ingegaan op de samenstelling van de woningvoorraad en de samenstelling van de bevolking. Vervolgens

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Toetsing aanvangshuurprijs (art. 7:249 BW; art. 4 lid 2 sub a, 7, 11 en 12 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Tesselseplein 35 2583 HP 'S-GRAVENHAGE

Nadere informatie

Welkom op de Voorjaarsbijeenkomst Afdeling Midden

Welkom op de Voorjaarsbijeenkomst Afdeling Midden Welkom op de Voorjaarsbijeenkomst Afdeling Midden Programma 19.15 Opening door de heer Jan Kamminga, voorzitter Vastgoed Belang 19.30 Kennismaking met de heer ir. P.F.C. (Paulus) Jansen wethouder Wonen,

Nadere informatie

Tijd voor stabiliteit. Jaarverslag

Tijd voor stabiliteit. Jaarverslag Tijd voor stabiliteit Stichting Huurteams Nijmegen Jaarverslag 2010 N.H. Oost Coördinator Huurteams L. Groenewegen Voorzitter Stichting C.B. Jansen Penningmeester Stichting H. van den Bosch Secretaris

Nadere informatie

Voorjaarsbijeenkomst Afdeling West-Noord Actualiteiten. Algemeen directeur Vastgoed Belang

Voorjaarsbijeenkomst Afdeling West-Noord Actualiteiten. Algemeen directeur Vastgoed Belang Voorjaarsbijeenkomst Afdeling West-Noord Actualiteiten ing. Co Koning MRE Algemeen directeur Vastgoed Belang Ontwikkelingen Den Haag Aangifte/bezwaar Verhuurderheffing Aangifte IB Box 3 De Huurverhoging

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019Z10138/

Nadere informatie

30,3 29,2 15 9,7. Koopwoningen Corporatiewoningen Particuliere huurwoningen Heeze-Leende Metropoolregio Eindhoven Nederland

30,3 29,2 15 9,7. Koopwoningen Corporatiewoningen Particuliere huurwoningen Heeze-Leende Metropoolregio Eindhoven Nederland 1. VOORRAAD Dit onderdeel gaat in op de samenstelling van de woningvoorraad. Wat betreft het aanbod of de voorraad zijn er drie soorten eigendom: koop, particuliere huur en corporatiewoningen. Die laatste

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2013 22 april 2013 Sociale huur HUURVERHOGING Na jaren van inflatievolgend huurbeleid wordt de huurverhoging dit jaar op een andere manier

Nadere informatie

Aanpassing woningwaarderingsstelsel per 1 juli 2010

Aanpassing woningwaarderingsstelsel per 1 juli 2010 > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag de colleges van burgemeester & wethouders, de besturen van de toegelaten instellingen, Aedes, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2017

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2017 Veel gestelde vragen Huurverhoging 2017 GroenWest heeft de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen voor u op een rij gezet. De vragen zijn onderverdeeld in de volgende onderwerpen: Algemeen Inkomensverklaring

Nadere informatie

uitspraak van de Huurcommissie

uitspraak van de Huurcommissie uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

LEXISWONEN VERHUURMAKELAAR. Verhuurbrochure

LEXISWONEN VERHUURMAKELAAR. Verhuurbrochure Verhuurbrochure Werkwijze Lexiswonen hanteert de volgende werkwijze aan de hand van een aantal stappen, van het eerste contact met u als verhuurder tot een huurovereenkomst met de huurder. Intakegesprek

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18075 27 juni 2014 Regeling van de minister voor Wonen en Rijksdienst van 19 juni 2014, nr. 2014-0000317037, tot wijziging

Nadere informatie