Seminar De Omgevingswet, samen werken aan Zuidoost-Brabant

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Seminar De Omgevingswet, samen werken aan Zuidoost-Brabant"

Transcriptie

1 UITNODIGING Seminar De Omgevingswet, samen werken aan Zuidoost-Brabant Donderdag 4 april 2019, Natlab Eindhoven We weten het allemaal: de Omgevingswet komt eraan. De grootste stelselwijziging ooit. Maar hoe werkt het straks eigenlijk als de Omgevingswet er is? Dat willen we graag samen verkennen en ervaren tijdens dit seminar. Doel van deze dag is om je kennis te laten maken met de concrete gevolgen van de invoering van de Omgevingswet. Ook willen we met deze dag een startpunt maken om de samenwerking in de regio handen en voeten te gaan geven als het gaat om het thema Omgevingswet. Voor wie? Dit seminar is specifiek voor medewerkers van gemeenten in de regio, de provincie Noord-Brabant, ODZOB, GGD Brabant-Zuidoost, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en waterschappen die te maken krijgen met de Omgevingswet en willen weten wat er in hun werk gaat veranderen. Dus niet alleen de projectleiders, maar juist ook vergunningverleners, beleidsmakers, toezichthouders, handhavers etc. Door wie: Voorbereidingsgroep seminar: gemeenten Helmond, Someren en Valkenswaard, Provincie Noord- Brabant, VRBZO, GGD en ODZOB. Dit initiatief wordt van harte ondersteund door de gemeentesecretarissen in de regio.

2 Programma uur Inloop en ontvangst met koffie/thee 9.45 uur Welkom en opening 9.55 uur Het waarom en de doelen van de Omgevingswet door Arjan Nijenhuis, Ministerie van Binnenlandse Zaken uur De Omgevingswet in vogelvlucht door Sarah Ros, Vereniging van Nederlandse Gemeenten uur Koffiepauze uur Vervolg presentatie Sarah Ros uur Presentatie gemeente Reusel de Mierden: Werken in de geest van de Omgevingswet uur Presentatie bedrijf Het Geitenboerke : Hoe betrek je de omgeving. 12:30 uur Lunch uur Start workshops: 1e ronde (45 min) uur Workshops 2e ronde (45 min) uur Workshops 3e ronde (45 min) uur Afsluiting en borrel Je kunt je tot 20 maart aanmelden via deze link. Hier kun je ook de workshops die je wilt volgen, aangeven. Is het seminar interessant voor een collega? Stuur deze uitnodiging vooral door! Meld je zo snel mogelijk aan, want vol is vol! Meer informatie: Bianca Stakenburg, VRBZO: biancastakenburg@vrbzo.nl, Anita van den Broek: a.vandenbroek@odzob.nl.

3 Meer informatie over de workshops Opmerking over de workshops: er zijn 3 rondes, dus je kunt 3 workshops volgen. Inschrijven voor de workshops doe je op de aanmeldpagina (zie link hierboven). Dit zijn de workshops waar je uit kunt kiezen: WORKSHOPS 1. Vergunningverlening milieubelastende activiteit en het omgevingsplan Gertie van de Coevering, Provincie Noord-Brabant/OMWB Hier krijg je een presentatie over het stappenplan vergunningverlening onder de Omgevingswet. In het kort wordt het vooroverleg tot en met de toetsing van de aanvraag toegelicht. In het stappenplan komt onder andere de toetsing van de milieubelastende activiteit aan het omgevingsplan aan de orde. Daarbij willen we graag in discussie met de deelnemers over wat de toetsing inhoudt, hoe de regels in het omgevingsplan eruit gaan zien en wat die gaan betekenen. We richten ons op ambtenaren die betrokken zijn bij vergunningverlening milieu en ambtenaren die betrokken zijn bij het opstellen van het omgevingsplan. 2. Bovengrond ontmoet ondergrond Karin van Mil, Provincie Noord-Brabant Een gemeente staat voor een aantal grote opgaven, zoals de klimaatadaptatie, het aardgasvrij maken van de gemeente en de energietransitie. Thema s die onlosmakelijk verbonden zijn met de bodem en ondergrond. Dit willen we je laten ervaren, in de vorm van een spel. Waarom? Omdat het steeds drukker wordt in de ondergrond en je als gemeente met de komst van de Omgevingswet, primair beheerder wordt van deze bodem, inclusief de daarin aanwezige bodemverontreinigingen. De workshop is vooral gericht op beleidsmakers in de brede zin van het woord, van milieu tot RO. 3. Participatie en de Omgevingswet Sarah Ros, VNG Wat staat er in de wet over participatie? Welke ruimte geeft de wet? Zijn er participatiecriteria nodig? Hoe kan de overheid maar ook de initiatiefnemer de participatiemotivering en -plicht invullen? Hoe verandert dit de verhouding tussen raad en college? Zijn er goede lessen en mooie blunders? Van blunders leren we het meest. Het is een interactieve lezing, bedoeld voor beleidsmakers, gebieds- en accountmanagers, project- en communicatiemanagers, plantoetsers, initiatiefnemers en participanten, bestuurders. 4. Gezonde vergunnings- en handhavingspraktijken! Monique de Kok en Eefje Remijn, GGD Brabant-Zuidoost In een prettige leefomgeving wordt de gezondheid enerzijds beschermd en anderzijds wordt een gezonde leefstijl gestimuleerd. Wat is gezondheid en een gezonde leefomgeving eigenlijk?

4 In deze workshop gaan we aan de hand van casussen aan de slag met gezondheid. De workshop is interessant voor beleidsmedewerkers, vergunningverleners en toezichthouders / handhavers. 5. Het omgevingsplan en risicocommunicatie Emmy Wagemakers, VRBZO, Frans Tonnaer, Tonnaer Advies Deelnemers die de workshop hebben gevolgd zijn zich meer dan voorheen bewust van het belang van adequate risicocommunicatie. Zij hebben inzicht gekregen in hoe zij risicocommunicatie binnen de Omgevingswet kunnen borgen en welke instrumenten zij hierbij in kunnen zetten. Ook krijgen zij meer zicht op de mogelijkheden die de relevante kerninstrumenten in het nieuwe stelsel bieden. Deze workshop richt zich vooral op specialisten externe veiligheid en vergunningverleners van gemeenten en provincie. Daarnaast is de workshop interessant voor communicatiespecialisten van gemeenten. 6. Het omgevingsplan en de bruidsschat voor gemeenten Nog niet bekend Wat is het omgevingsplan? Wat is de bruidsschat? Wat moet en mag een gemeente met de bruidsschat? Hoe krijgt dat een plek in het omgevingsplan? Hoe neem je daar de gemeenteraad en inwoners/bedrijven/ketenpartners in mee? Deze interactieve lezing richt zich op makers van omgevingsplannen. 7. De omgevingswet en eerste hulp bij veranderongelukken Rik Boers, Gemeente Helmond, Wij Werken Aan Morgen Het realiseren van de doelen van de omgevingswet duurt jaren, maar we hebben daarmee niet jaren de tijd. Deze verandering gaat niet vanzelf en vraagt van onze organisaties een lange adem. In een interactieve setting gaan we aan de slag met één van de meest cruciale aspecten van de invoering: het moment waarop de status quo met een beter passende manier van denken en/of doen botst. Aan de hand van voorbeelden uit onze lokale context bekijken we; - Redenen waarom grotere veranderingen in onze organisaties vaak mislukken. -Hoe we woorden kunnen geven aan wat we echt zouden willen bereiken. -Wat je kan doen om hier dagelijks goed mee om te gaan. De workshop richt zich op programmamanagers omgevingswet, deelprojectleiders, medewerkers die in eerste lijn de transitie dienen vorm te geven, medewerkers die weten dat het anders moet, maar nog niet helemaal hoe. 8. Toezicht en handhaving Patricia Palmen, Aan de slag met de Omgevingswet Na een korte aftrap over wat de Omgevingswet betekent voor toezicht en handhaving, richt deze interactieve workshop zich vervolgens op het met elkaar verkennen: - Wat de Omgevingswet betekent voor toezichthouders en handhavers? - Welke rol kennis/expertise van toezicht en handhaving speelt bij de beleidscyclus en kerninstrumenten van de Omgevingswet? - Wat betekent dit voor de samenwerking in Zuidoost-Brabant? Wat moet geregeld zijn voor en wat kan later?

5 9. DSO voor Dummies Remco Rinzema, Frank van der Wielen, Frank Lathouwers, ODZOB Als deelnemer krijg je informatie over het Digitaal Stelsel Omgevingswet: wat is het, wat kan het (niet) en wat is de wijziging ten opzichte van nu. Daarnaast gaan we bekijken hoe wij als ketenpartners het DSO kunnen voeden en aanvullen met informatie (Geografisch Informatiesysteem of GIS) en gaan we samen op zoek naar meer en andere waardevolle bronnen. Iedereen die meer wil weten over het DSO is welkom. 10. Van inrichting naar milieubelastende activiteit Valérie van t Lam, Stibbe In deze workshop wordt de vraag beantwoord wat het loslaten van het begrip inrichting en het introduceren van het begrip milieubelastende activiteit betekent voor de praktijk (zowel vergunningverlening als handhaving). Het betekent niet alleen een ander aangrijpingspunt van de regulering en dus een ander object van regulering, maar ook een beperking van het aantal te reguleren activiteiten. Een aantal bedrijven die nu door het Activiteitenbesluit milieubeheer worden gereguleerd, zijn in het kader van de Omgevingswet immers niet aangewezen als milieubelastende activiteit waarvoor rijksregels zullen gelden. Verder wordt ingegaan op de koepelvergunning. Deze workshop is interessant voor projectleiders, vergunningverleners, toezichthouders en handhavers. 11. De waarde van water in Omgevingsvisies Edwin van de Schoot, Waterschap de Dommel Het water heeft een waarde en biedt kansen om je plan mooier en beter te maken. Het water verbindt verschillende thema s en grote opgaven zoals energietransitie, transitie stad en land, klimaatadaptatie en de circulaire economie. Dit willen we samen verder verkennen: we willen ontdekken en ervaren hoe we samen daarvan de vruchten gaan plukken. We gaan bekijken hoe de klimaatstresstest en risicodialoog helpen bij de gemeentelijke omgevingsvisies. We creëren verbinding tussen beleidsthema s als economie, gezondheid, bouwen, ruimtelijke ordening en klimaatadaptatie. De workshop is bedoeld voor ambtenaren van gemeenten en relevante stakeholders die een inhoudelijke bijdrage leveren aan de omgevingsvisie. 12. Veilige leefomgeving: inspiratieworkshop voor beleidsmakers Sandra Kleinheerenbrink, Pieter van der Vleuten, Dennie Strik, VRBZO Weet jij welke risico s er zijn in je gemeente? Waar ze liggen en welke gevolgen ze kunnen hebben? In deze workshop zie je waar de risico s in je eigen gemeente liggen. Daarnaast krijg je een beeld van wat die risico s voor gevolgen kunnen hebben en wat je als gemeente hieraan kunt doen. Na afloop weet je hoe je voortaan zelf altijd de risico s kunt in zien, wat het in houdt en wat je kunt doen om het risico zo laag mogelijk te houden. Dit is handig als je direct of indirect bezig bent met ruimtelijke ontwikkelingen in je gemeente. Bijvoorbeeld een evenement, nieuwbouw, een nieuwe vergunning van een bedrijf. De workshop is bedoeld voor medewerkers bij gemeenten die zich bezig houden met risico s vanuit de omgeving, milieu en ruimtelijke ontwikkeling.

Werken met de Omgevingswet: welke competenties vraagt dat?

Werken met de Omgevingswet: welke competenties vraagt dat? Werken met de Omgevingswet: welke competenties vraagt dat? Even voorstellen Anouk Baving Annemieke van Brunschot Coördinator Anders Werken ADSMO Verandermanager Lijnmanager Samenwerken Leren & ontwikkelen

Nadere informatie

Omgevingsvisie en m.e.r.

Omgevingsvisie en m.e.r. Omgevingsvisie en m.e.r. Nieuwe aanpak voor m.e.r. Kennissessie Commissie m.e.r. - 5 juni 2018 1 Programma kennissessie Welkom en kennismaking Omgevingswet, omgevingsvisies en m.e.r., inleiding Ervaringen

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Inhoud - Wat is de Omgevingswet? - Wat betekent deze wet voor de gemeenten - Wat is de rol en de invloed van de raad op de wet - Waar liggen de kansen van de raad en waar moet

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018 Foto plaatsen OR en de Omgevingswet 12 april 2018 Wat weet jij van de Omgevingswet? Https://Kahoot.it Verbeterdoelen Omgevingswet Anders Werken Integraal: alle inhoudelijke beleidsdomeinen, maar ook ondersteunende

Nadere informatie

De wereld van de Omgevingswet

De wereld van de Omgevingswet De wereld van de Omgevingswet Slag-sessies Jan van den Dool Twitter: @AandeslagOw Twitter: #slag-sessies LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Welkom Doel van het

Nadere informatie

Omgevingswet en de gemeenteraad.

Omgevingswet en de gemeenteraad. Omgevingswet en de gemeenteraad. 1 Inhoud Waarom Omgevingswet? Wat verandert er door de Omgevingswet? Stand van zaken invoering Omgevingswet. Rol gemeenteraad (regionale afstemming)? Planning Provincie,

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Omgevingswet Regels en maatwerk

Omgevingswet Regels en maatwerk Omgevingswet Regels en maatwerk Linda van Berkel Twitter: @AandeslagOw LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Welkom Doel Omgevingswet Regels van Rijk, provincie, waterschap

Nadere informatie

Whitepaper omgevingswet en bedrijven

Whitepaper omgevingswet en bedrijven Whitepaper omgevingswet en bedrijven Drie actuele thema s onder de loep: akoestiek, overgangsrecht en participatie Royal HaskoningDHV Jurgen van den Donker April 2018 Omgevingswet In 2021 treedt naar verwachting

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

Pilots Omgevingsvisie

Pilots Omgevingsvisie Pilots Omgevingsvisie inzichten, omslagen en aanpakken irma.dekker@rws.nl Eric.nelisse@rws.nl Twitter @AandeslagOw www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Deze presentatie in het kort 1. De omgevingswet en de

Nadere informatie

Voorwoord 1. 1 Inleiding 3

Voorwoord 1. 1 Inleiding 3 Inhoud Voorwoord 1 1 Inleiding 3 1.1 Waarom een nieuw omgevingsstelsel? 3 1.2 Gemeente en Omgevingsplan centraal 5 1.3 De veranderopgave 6 1.3.1 Waarom? 6 1.3.2 De bedoeling 7 1.3.3 Belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland Stand van zaken invoering Omgevingsdienst West- Telefoon 071-4083100 Correspondentieadres: Bezoekadres: Fax 071-4083101 Postbus 159 Schipholweg 128 www.odwh.nl 2300 AD Leiden 2316 XD Leiden Inleiding Deze

Nadere informatie

Welkom. Slagsessie 3 oktober 2018 Maastricht

Welkom. Slagsessie 3 oktober 2018 Maastricht Welkom Slagsessie 3 oktober 2018 Maastricht Programma 11:30 inloop met lunch 12:00 kennissessies / voorprogramma 13:00 opening, toelichting casus en voortgang roadmap 13:30 werktafels (ronde 1) 15:00 pauze

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Boxtel / Sint Michielsgestel 22 november 2016

Boxtel / Sint Michielsgestel 22 november 2016 Boxtel / Sint Michielsgestel 22 november 2016 Meewerkend Boxtel Sint Michielsgestel geeft ruimte 23-11-2016 1 Programma Achtergronden Omgevingswet Instrumenten gemeenten: Omgevingsvisie Omgevingsplan Omgevingsvergunning

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Het projectbesluit uit de Omgevingswet: een kennismaking

Het projectbesluit uit de Omgevingswet: een kennismaking Het projectbesluit uit de Omgevingswet: een kennismaking Nicoline van den Heuvel Programma Aan de Slag met de Omgevingswet Maart 2019 Inhoud 1. Wat is het projectbesluit/de projectprocedure? 2. Hoe hangt

Nadere informatie

UITNODIGING ERVARINGSREIS VOOR BEST UURDERS OMGEVINGSVEILIGHEID IN RUIMTELIJKE PLANNEN ROTTERDAM UTRECHT

UITNODIGING ERVARINGSREIS VOOR BEST UURDERS OMGEVINGSVEILIGHEID IN RUIMTELIJKE PLANNEN ROTTERDAM UTRECHT UITNODIGING ERVARINGSREIS VOOR BEST UURDERS OMGEVINGSVEILIGHEID IN RUIMTELIJKE PLANNEN ROTTERDAM UTRECHT Beste genodigde, In 2017 mocht het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving maar liefst 25 bestuurders ontvangen

Nadere informatie

Omgevingswet gezocht: bestuurders met visie in onzekere tijden Jop Fackeldey Kristel Lammers Nieuwegein 1 december 2017

Omgevingswet gezocht: bestuurders met visie in onzekere tijden Jop Fackeldey Kristel Lammers Nieuwegein 1 december 2017 Omgevingswet gezocht: bestuurders met visie in onzekere tijden Jop Fackeldey Kristel Lammers Nieuwegein 1 december 2017 Opbouw Waarom ook al weer de Omgevingswet Verkiezingen: Wisseling van bestuurders

Nadere informatie

Goed voorbereid op de Omgevingswet

Goed voorbereid op de Omgevingswet Goed voorbereid op de Omgevingswet 27 oktober 2016 Even voorstellen Programma Inleiding Aan de slag met de Omgevingswet: 2 voorbeelden Vragen en discussie Vraag Hoe ver is uw organisatie met de Omgevingswet?

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Op weg naar de Omgevingswet Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Even voorstellen. Paula de Groot Evelien van den Boom Stijn Smeulders Jan Peels Edwin Donkers Keetie van Rooijen Ingrid Kersten Programma

Nadere informatie

Foto plaatsen. Digitaal Stelsel Omgevingswet

Foto plaatsen. Digitaal Stelsel Omgevingswet Foto plaatsen Digitaal Stelsel Omgevingswet Wat is het DSO en hoe werkt het? Waarom komt er een DSO? Digitalisering is een belangrijk instrument om de Omgevingswet tot een succes te maken. Daarom wordt

Nadere informatie

Yes, ik ben vergunningverlener!

Yes, ik ben vergunningverlener! Yes, ik ben vergunningverlener! Ministerie BZK Juni 2019 Patricia Palmen Aan de slag met de Omgevingswet De 4 verbeterdoelen van de Omgevingswet Inhoud Proces van initiatief tot en met vergunningverlening

Nadere informatie

Veiligheidsaspecten in omgevingsplan

Veiligheidsaspecten in omgevingsplan Veiligheidsaspecten in omgevingsplan Jaarcongres Relevant 20 november 2018 Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is een organisatie waarin brandweer, GHOR en RAV (Regionale Ambulancevoorziening) samenwerken

Nadere informatie

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0, vastgesteld Toelichting/context: In de Handreiking waterschapsverordening geven we aan wat nodig is

Nadere informatie

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens De nieuwe Omgevingswet Molenadviesraad 7-4-2017 Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens Uitgangspunten Omgevingswet Vormt basis voor het nieuwe stelsel van regelgeving voor de fysieke leefomgeving

Nadere informatie

Pilots Omgevingsvisie

Pilots Omgevingsvisie Pilots Omgevingsvisie inzichten, omslagen en aanpakken irma.dekker@rws.nl Eric.nelisse@rws.nl Twitter @AandeslagOw www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Wat willen we vandaag delen met jullie? 1. De omgevingswet

Nadere informatie

Financiële effecten Omgevingswet

Financiële effecten Omgevingswet Financiële effecten Omgevingswet Sandra Kessels Adviseur fysiek domein Directie Bestuur en Financiën 22 augustus 2018 1 Wat loopt er bij BZK? Onderzoek financiële effecten per wetgevingsproduct Herijking

Nadere informatie

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD)

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Impact organisatie De Omgevingswet komt er natuurlijk vooral voor onze burgers en de bedrijven. Zij hebben direct belang bij wat er in Weert gebeurt, op hun eigen terrein en n hun omgeving. Zij zijn de

Nadere informatie

Grondwater in de omgevingsvisie

Grondwater in de omgevingsvisie Grondwater in de omgevingsvisie De Omgevingswet treedt in 2019 in werking en verplicht het Rijk, provincie en gemeente tot het opstellen van een omgevingsvisie. Over de termijn waarbinnen de omgevingsvisie

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni Joost van Halem Jolanda Verwegen

Foto plaatsen. Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni Joost van Halem Jolanda Verwegen Foto plaatsen Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni 2016 Joost van Halem Jolanda Verwegen Een beweging komt op gang Kern Omgevingswet (1): eenvoudiger wetgeving Van 26 wetten naar 1 wet Van 5000 naar

Nadere informatie

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet WORKSHOP KLANTREIZEN Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet iks advies, ondersteuning en ontwerp september 2017 Voorstellen En wie bent u? Naam Rol Programma snelservice formule

Nadere informatie

De wereld van de Omgevingswet

De wereld van de Omgevingswet De wereld van de Omgevingswet Slag-sessies Schakeldag 2019 Edwin Voogd Anjalie Kishoen-Misier Twitter: @AandeslagOw Twitter: #slag-sessies LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl

Nadere informatie

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief;

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief; Omgevingswet: wat verandert er voor gemeenten? Met de invoering van de omgevingswet veranderen er veel zaken voor gemeenten. Het doel van de omgevingswet is om de verschillende verordeningen en versnipperde

Nadere informatie

Werktafel Casus Wateroverlast Uitvoering. Gerd de Kruif (ivo) Jan van den Dool (IP) Nicoline van den Heuvel (ivo)

Werktafel Casus Wateroverlast Uitvoering. Gerd de Kruif (ivo) Jan van den Dool (IP) Nicoline van den Heuvel (ivo) Werktafel Casus Wateroverlast Uitvoering Gerd de Kruif (ivo) Jan van den Dool (IP) Nicoline van den Heuvel (ivo) Slagsessies oktober 2018 Opzet 1. Kennismaking 2. Uitvoering, waar hebben we het over? 3.

Nadere informatie

Omgevingswet en de Gemeenteraad

Omgevingswet en de Gemeenteraad Omgevingswet en de Gemeenteraad Beeldvormende Avond gemeenteraad Veenendaal mr. Merel Holtkamp advocaat 14 april 2016 Introductie» Motto Omgevingswet» Kerninstrumenten - Omgevingsvisie - Omgevingsplan

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet

Op weg naar de Omgevingswet Op weg naar de Omgevingswet Niet zomaar een nieuwe wet, maar een volledige stelselherziening: Nog meer impact dan de decentralisaties in het sociale domein (30% van raadsleden in Nederland volgens enquête

Nadere informatie

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Foto plaatsen Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Programma Aan de slag Ow Rijk, Provincie, Gemeenten, Waterschappen Inhoud Waarom de Omgevingswet? Hoe

Nadere informatie

Samenhang kerninstrumenten Omgevingswet

Samenhang kerninstrumenten Omgevingswet Samenhang kerninstrumenten Omgevingswet Katja Stribos Aan de slag met de Omgevingswet Twitter: @AandeslagOw LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Doel Stelselherziening

Nadere informatie

Hoe ziet het Gelderse landschap eruit na 2020?

Hoe ziet het Gelderse landschap eruit na 2020? Hoe ziet het Gelderse landschap eruit na 2020? Uitnodiging netwerkbijeenkomst natuur en landschap Maandag 3 april 2017 17.00-20.00 uur, Doorwerth Netwerkbijeenkomst natuur en landschap De provincie nodigt

Nadere informatie

41870/41871 Raadsinformatiebrief Omgevingswet

41870/41871 Raadsinformatiebrief Omgevingswet Aan de leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard V GEMEENTE \ VA EKEN SWAAR D de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeentecavalkenswaard.nl

Nadere informatie

WELKOM VENLO 25 OKTOBER 2018

WELKOM VENLO 25 OKTOBER 2018 WELKOM VENLO 25 OKTOBER 2018 PROGRAMMA 13.00 uur - Lezingen Lezing 1 De Omgevingswet en omgevingsveiligheid en -gezondheid; wat verandert er? - Door Arie-Jan Arbouw, Directie Omgevingsveiligheid en Milieu

Nadere informatie

Vergunningverlening en de Omgevingswet Regiobijeenkomst Vereniging BWT - Heerenveen

Vergunningverlening en de Omgevingswet Regiobijeenkomst Vereniging BWT - Heerenveen Vergunningverlening en de Omgevingswet Regiobijeenkomst Vereniging BWT - Heerenveen Nienke van Renssen 18 april 2018 1. Stand van zaken Omgevingswet 2. Omgevingsplan 3. De Knip: -Technische en ruimtelijke

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN Met de komst van de Omgevingswet gaan per 1-1 2021 de drie landelijke voorzieningen (Activiteitenbesluit Internet Module (AIM), het Omgevingsloket

Nadere informatie

De Omgevingstafel. 11 Juli 2019 Jolanda van Wijk

De Omgevingstafel. 11 Juli 2019 Jolanda van Wijk 11 Juli 2019 Jolanda van Wijk Inhoud Nieuwe vergunningverlening onder de Omgevingswet De Serviceformules Omgevingswet Aanpak gemeente Zaanstad Integraal samenwerken aan de Omgevingstafel Impact van de

Nadere informatie

Foto plaatsen. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Pieter Meijer

Foto plaatsen. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Pieter Meijer Foto plaatsen Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Pieter Meijer Inhoud Wat is het Digitaal Stelstel Omgevingswet? Gebruikers, processen en systemen Scenario s uit het Bestuursakkoord Klik op de kaart

Nadere informatie

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules Dienstverlening en de Omgevingswet Aan de slag met Serviceformules 2018 Inhoud Wat verandert er aan de dienstverlening onder de Omgevingswet? Wat betekent het voor inwoners en ondernemers? Maak kennis

Nadere informatie

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet.

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet. Jos Dolstra MWH Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet Docent Basiscursus Omgevingswet (ism Mibacu) Erna Roosendaal VNG Omgevingswet Belangenbehartiging

Nadere informatie

De wereld van de Omgevingswet

De wereld van de Omgevingswet De wereld van de Omgevingswet Slag-sessies Katja Stribos Mirelle Kolnaar Anke Glasmeier Twitter: @AandeslagOw Twitter: #slag-sessies LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl

Nadere informatie

Omgevingsveiligheid en - sensitiviteit

Omgevingsveiligheid en - sensitiviteit Omgevingsveiligheid en - sensitiviteit Nils Rosmuller Lector Transportveiligheid IFV 24 januari 2017 IFV kennisdag Omgevingswet Omgevingsveiligheid Omgevingssensitiviteit Omgevingswet (voorjaar 2019) De

Nadere informatie

UITNODIGING SEMINAR Kabels en leidingen en proactieve regie

UITNODIGING SEMINAR Kabels en leidingen en proactieve regie UITNODIGING SEMINAR Kabels en leidingen en proactieve regie Hebt u namens uw organisatie (gemeente, netbeheerder, provincie, netbeheerder, etc.) te maken met, of geeft u wel eens opdracht tot, werken aan

Nadere informatie

Samenvatting OFGV Handhavingsdag 2015, workshop: Laat je niet inpakken door de nieuwe Omgevingswet.

Samenvatting OFGV Handhavingsdag 2015, workshop: Laat je niet inpakken door de nieuwe Omgevingswet. Aan -- T.a.v. Van Jos Dolstra, Pieter Aarsen, Koen Snelder Betreft Samenvatting workshop Omgevingswet Projectnummer Z14B0215 T.b.v. Kopie naar Documentnaam Behandeld door Jos Dolstra E jos.dolstra@mwhglobal.com

Nadere informatie

2 april DE NIEUWE OMGEVINGSWET Wat betekent dat voor u?

2 april DE NIEUWE OMGEVINGSWET Wat betekent dat voor u? 2 april 2019 DE NIEUWE OMGEVINGSWET Wat betekent dat voor u? Expertgroep Omgevingswet Hans Turenhout Anke van de Laar Arjan van Delden Coline Norde Jos Pfeifer 2 Inhoud workshop De Omgevingswet in vogelvlucht

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Omgevingswet

Initiatiefvoorstel Omgevingswet Initiatiefvoorstel Omgevingswet Rotterdam, september 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1. Uitgangspunten 4 2. Hoofdlijnen 5 3. Consequenties voor Rotterdam 6 4. Aanbevelingen 7 Conclusie 8

Nadere informatie

De Omgevingswet en MRE:

De Omgevingswet en MRE: De Omgevingswet en MRE: van particularisme naar partnerschap door Frans Tonnaer Sheet 1 Omgevingswet: hoge ambitie Ambitieus wetgevingsproject, ook voor decentraal bestuur '4 e decentralisatie'; nu in

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Serious game Buurtje Bouwen 10 Lesopzet en achtergrondinformatie Buurtje Bouwen ACHTERGRONDINFORMATIE Huidige wetgeving Ruimtelijke ordening in Nederland is een door de Grondwet vastgestelde

Nadere informatie

Omgevingswet Mis niet de boot!

Omgevingswet Mis niet de boot! Omgevingswet Mis niet de boot! Regiodagen 2016 De omgevingswet in wording Werkgroep Omgevingswet VBWTN Mis als BWT niet de boot! Waar heeft u behoefte aan De werkgroep Omgevingswet Voor en door gemeenten

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Bescherming van bronnen voor ons drinkwater. Arjen Frentz (Vewin) en Harrie Timmer (OASEN)

Bescherming van bronnen voor ons drinkwater. Arjen Frentz (Vewin) en Harrie Timmer (OASEN) Bescherming van bronnen voor ons drinkwater Arjen Frentz (Vewin) en Harrie Timmer (OASEN) Zwolle, 22 april 2016 1 Programma 1. Belang van Omgevingswet voor drinkwater 2. Amendement drinkwatervoorziening

Nadere informatie

Themasessie Omgevingswet

Themasessie Omgevingswet Zaaknr. : 17.ZK07446 Kenmerk : 17IT033695 Barcode : *17IT033695* Thema sessie Omgevingswet Informatie nota voor thema algemeen bestuur van 13 december 2017. Portefeuillehouder: Beleidsveldbeheerder: C.J.G.M.

Nadere informatie

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB 12 oktober 2017 Marcel Cassee Rijkswaterstaat, Bodem+ Inhoud presentatie Inleidende presentatie (in sneltreinvaart)

Nadere informatie

Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet

Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet Waterschappen). Met name de hoofdstukken 1 en 2 en bijlagen. De Omgevingswet

Nadere informatie

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Deze procesbeschrijving maakt onderdeel uit van de bestuursopdracht Implementatie Omgevingswet Fase 1. De procesbeschrijving gaat dieper in op de activiteiten die

Nadere informatie

Wilt u weten hoe ver uw gemeente is in de voorbereidingen op de Omgevingswet?

Wilt u weten hoe ver uw gemeente is in de voorbereidingen op de Omgevingswet? Wilt u weten hoe ver uw gemeente is in de voorbereidingen op de Omgevingswet? Zelfassessment voor bestuurders over de komst van de Omgevingswet Nu de gemeenteraadsverkiezingen voorbij zijn en de nieuwe

Nadere informatie

De gemeenteraad en de Omgevingswet, verdieping. 1 november 2018 Gemeente Leusden

De gemeenteraad en de Omgevingswet, verdieping. 1 november 2018 Gemeente Leusden De gemeenteraad en de Omgevingswet, verdieping 1 november 2018 Gemeente Leusden Even voorstellen. Trees van der Schoot: Advies, coachen, opleiden en auteur: Werken in de geest van de Omgevingswet In bewerking:

Nadere informatie

De gemeenteraad aan de knoppen met de Omgevingswet. Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet

De gemeenteraad aan de knoppen met de Omgevingswet. Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet De gemeenteraad aan de knoppen met de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Waar gaan we het over hebben? Achtergronden Mythes Dilemma s Keuzes en gevolgen WAAROM?

Nadere informatie

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert.

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert. Heemstede Bloemendaal Kwartaalbrief Implementatie Omgevingswet November 2017 Registratienummer:2017022100 Op 29 juni 2017 in Heemstede en op 6 juli 2017 in Bloemendaal heeft u een besluit genomen over

Nadere informatie

Omgevingswet en BIM. Telengy Themasessie Omgevingswet 30 november 2018

Omgevingswet en BIM. Telengy Themasessie Omgevingswet 30 november 2018 Omgevingswet en BIM Telengy Themasessie Omgevingswet 30 november 2018 Omgevingswet en BIM 1. Omgevingswet en informatie over de fysieke leefomgeving 2. BIM 3. Omgevingswet en BIM 1. Vergunningverlening

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

Op weg naar een nieuwe wet natuurbescherming

Op weg naar een nieuwe wet natuurbescherming Op weg naar een nieuwe wet natuurbescherming Natuurwetgeving in de praktijk deel soortenbescherming Maarten Kaales VNG Congres, Ede / 17.02.2016 Waar gaan we het over hebben? Context Hoe was het / wat

Nadere informatie

Omgevingsplan Heyendaal/Pilot Radboud. Lucienne Hoenselaar

Omgevingsplan Heyendaal/Pilot Radboud. Lucienne Hoenselaar Omgevingsplan Heyendaal/Pilot Radboud Lucienne Hoenselaar Aanleiding Radboud: behoefte aan een flexibel bouw-en ruimtelijk inrichtingsconcept vanwege voortdurende (ver)nieuwbouwopgave Praktijk: veel regels

Nadere informatie

De bruidsschat: samenwerking van RO, Milieu en Water

De bruidsschat: samenwerking van RO, Milieu en Water De bruidsschat: samenwerking van RO, Milieu en Water Even kennismaken Vraag De bruidsschat: Als u wilt kunt u lui zijn, maar is dat het beste voor uw omgeving? Verschillende uitgangspunten Ruimtelijke

Nadere informatie

Excursie Omgevingswet en erfgoed. 29 mei 2018, Leiden

Excursie Omgevingswet en erfgoed. 29 mei 2018, Leiden Excursie Omgevingswet en erfgoed 29 mei 2018, Leiden Programma - 11.40 Korte introductie op de Omgevingswet door Platform31. - 11.50 Presentatie Flip ten Cate over ruimtelijke kwaliteit en erfgoed in relatie

Nadere informatie

Linda Roeterink / 29 september Omgevingswet. Introductie

Linda Roeterink / 29 september Omgevingswet. Introductie Linda Roeterink / 29 september 2016 Omgevingswet Introductie Wat willen raadsleden weten? Enquête Raadslid.nu en VNG De keuzes die zij als raadslid moeten maken bij de Omgevingswet (68,4%) De gevolgen

Nadere informatie

OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW

OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW DE OMGEVINGSWET 2 PLANNING EN TAAKVERDELING OP WEG NAAR 2021: KAMERBRIEF 8 MAART 2018 VERANDEROPGAVE Meer lokaal Meer algemene regels minder

Nadere informatie

Wro + ABRvS = Ow!? Programma. Achtergronden Omgevingswet (Ow) Van Wro naar Ow. Doelen van de stelselherziening 15-6-2016 1

Wro + ABRvS = Ow!? Programma. Achtergronden Omgevingswet (Ow) Van Wro naar Ow. Doelen van de stelselherziening 15-6-2016 1 Wro + ABRvS = Ow!? 24 mei 2016 Oude wijn in nieuwe zakken of..!? 15-6-2016 1 Programma Achtergronden Omgevingswet (Ow) Instrumenten gemeenten: Omgevingsvisie (OV) Omgevingsplan (OP) Omgevingsvergunning

Nadere informatie

De Omgevingswet en de praktijk van de waterbeheerder

De Omgevingswet en de praktijk van de waterbeheerder De Omgevingswet en de praktijk van de waterbeheerder Ina Kraak, Willem Wensink (Unie van Waterschappen) 1 Het zal waterbeheerders niet zijn ontgaan: de Omgevingswet komt eraan. De Omgevingswet integreert

Nadere informatie

Kennismaking organisatie Borsele Programma

Kennismaking organisatie Borsele Programma Kennismaking organisatie Borsele Programma Organisatie structuur Jack Jansen Afd. Ruimtelijke Ontwikkeling Jack Jansen Afd. Grond & Economie Bas v.dendries Afd. Samenleving Yvonne Otte Afd. Woonomgeving

Nadere informatie

De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed

De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed Studiedag KNOB, 8 juni 2018 Frank Altenburg Wat komt aan de orde? Erfgoedwet versus Omgevingswet Betekenis van Omgevingswet voor cultureel erfgoed

Nadere informatie

Stand van zaken Omgevingswet Juni Inleiding. 1. Algemene Zaken

Stand van zaken Omgevingswet Juni Inleiding. 1. Algemene Zaken Stand van zaken Omgevingswet Juni 2018 Inleiding In deze update leest u de laatste stand van zaken rondom de Omgevingswet en de invoering van de Omgevingswet. U wordt bijgepraat over: 1. Algemene zaken

Nadere informatie

Stand van zaken implementatie Omgevingswet: project overwegend op koers, omgevingsgerichte cultuur blijft uitdaging én dat vraagt ook iets van u.

Stand van zaken implementatie Omgevingswet: project overwegend op koers, omgevingsgerichte cultuur blijft uitdaging én dat vraagt ook iets van u. Deze nota betreft het thema samenwerking In ons beheergebied worden plannen gemaakt op het gebied van wonen, werken, natuur en recreatie. Rijnland koppelt eigen projecten aan die van anderen, aan de hand

Nadere informatie

Participatie Omgevingswet

Participatie Omgevingswet Participatie Omgevingswet 4 juli 2018 Communicatie en initiatieven Katalysator Participatie Omgevingswet Marte Kappert en Linda Bartman PeterPaul Kloosterman (GOUDasfalt) Wat is jouw relatie tot Omgevingswet?

Nadere informatie

Omgevingswet en impact voor gemeenten

Omgevingswet en impact voor gemeenten Omgevingswet en impact voor gemeenten Onderwerpen 1. Achtergrond Omgevingswet 2. Veranderingen en samenhang 3. Impactanalyse 2 Waarom een Omgevingswet? de koning wil het De Omgevingswet vereenvoudigt en

Nadere informatie

Weerbarstigheid. Het meest weerbarstige deel zit hem in de beoordeling van een plan aan de hand van

Weerbarstigheid. Het meest weerbarstige deel zit hem in de beoordeling van een plan aan de hand van Weerbarstigheid Er heeft zich in de Nederlandse geschiedenis nog nooit zo een grote wetswijziging voorgedaan. Tóch merk ik niet dat deze met dezelfde betekenis als een storm door onze organisaties gaat.

Nadere informatie

Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten?

Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten? 2019 2019 Visie op de Wet Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten? Visie op de Wet Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? 2019 2019 Visie

Nadere informatie

INHOUD. Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder.

INHOUD. Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder. INHOUD Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder. AANLEIDING OMGEVINGSWET De complexiteit van het huidige stelsel. Het stelsel sluit

Nadere informatie

Ons leefklimaat maken we samen. Burgers Ondernemers Gemeenten Waterschappen Veiligheidsregio s R.U.D. s

Ons leefklimaat maken we samen. Burgers Ondernemers Gemeenten Waterschappen Veiligheidsregio s R.U.D. s Potje frisbeeën? Ons leefklimaat maken we samen Burgers Ondernemers Gemeenten Waterschappen Veiligheidsregio s R.U.D. s Stevige opgave Alles digitaal 1 visie + 1 plan maatwerk + meerwerk 26 8 wkn Veranderen

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016 Foto plaatsen Roadshow Groningen Mei 2016 Opzet presentatie Kern Omgevingswet Context Veranderopgave Het programma Strategie en werkwijze Doelen en acties in 2016 Kern Omgevingswet: eenvoudiger wetgeving

Nadere informatie

De Omgevingswet, het Bodemdossier, en de Omgevingsdienst Een eerste verkenning vanuit DCMR-perspectief

De Omgevingswet, het Bodemdossier, en de Omgevingsdienst Een eerste verkenning vanuit DCMR-perspectief De Omgevingswet, het Bodemdossier, en de Omgevingsdienst Een eerste verkenning vanuit DCMR-perspectief Marcel Koeleman, ism Boukje van der Lecq, DCMR Schiedam mei 2017 De DCMR: een omgevingsdienst in een

Nadere informatie

Handvatten voor het Omgevingsplan

Handvatten voor het Omgevingsplan Handvatten voor het Omgevingsplan Slagsessies april 2018 Mijn organisatie bereid zich al voor op het omgevingsplan volgens de Ow Programma Inleiding Project Handvatten Staalkaarten voor het omgevingsplan

Nadere informatie

Omgevingsprofessional 2021

Omgevingsprofessional 2021 Omgevingsprofessional 2021 Wat professionals nodig hebben om te werken met de Omgevingswet Anna Rozendaal, Geert Lonterman & Ward Deckers 4 oktober 2018 #KOERS2018 De Omgevingswet vraagt om een andere

Nadere informatie

Samenwerken aan Omgevingskwaliteit

Samenwerken aan Omgevingskwaliteit Samenvatting voor het algemeen bestuur Implementatieprogramma Omgevingswet 2018 Waterschap Rijn en IJssel (versie 22 mei 2018) Samenwerken aan Omgevingskwaliteit 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Wat vraagt

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet. De Invoeringswet. Masja Stefanski Projectleider Invoeringswet Projectdirectie Eenvoudig Beter. 29 juni 2017 Schakeldag

Op weg naar de Omgevingswet. De Invoeringswet. Masja Stefanski Projectleider Invoeringswet Projectdirectie Eenvoudig Beter. 29 juni 2017 Schakeldag Op weg naar de Omgevingswet De Invoeringswet Masja Stefanski Projectleider Invoeringswet Projectdirectie Eenvoudig Beter 29 juni 2017 Schakeldag Verbeterdoelen stelselherziening 2 Ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

De gemeenteraad en de Omgevingswet. Gemeente Hardinxveld Giessendam 12 oktober 2017 Mevr. Mr. T. van der Schoot

De gemeenteraad en de Omgevingswet. Gemeente Hardinxveld Giessendam 12 oktober 2017 Mevr. Mr. T. van der Schoot De gemeenteraad en de Omgevingswet Gemeente Hardinxveld Giessendam 12 oktober 2017 Mevr. Mr. T. van der Schoot Even voorstellen. Adviseren, coachen en opleiden Auteur: Handboek RO en Bouw RO voor raadsleden

Nadere informatie

Omgevingsplan Stadskanaal. Algemeen deel Nota van Uitgangspunten. 16 januari 2017 Joske Poelstra

Omgevingsplan Stadskanaal. Algemeen deel Nota van Uitgangspunten. 16 januari 2017 Joske Poelstra Omgevingsplan Stadskanaal Algemeen deel Nota van Uitgangspunten 16 januari 2017 Joske Poelstra Inhoud presentatie Omgevingswet Omgevingsplan Stadskanaal Algemeen deel Nota van Uitgangspunten Traject na

Nadere informatie

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe De RUD is een afkorting van: Regionale Uitvoeringsdienst. Bij de RUD Drenthe werken 125 gespecialiseerde medewerkers

Nadere informatie