Wilt u weten hoe ver uw gemeente is in de voorbereidingen op de Omgevingswet?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wilt u weten hoe ver uw gemeente is in de voorbereidingen op de Omgevingswet?"

Transcriptie

1 Wilt u weten hoe ver uw gemeente is in de voorbereidingen op de Omgevingswet? Zelfassessment voor bestuurders over de komst van de Omgevingswet Nu de gemeenteraadsverkiezingen voorbij zijn en de nieuwe colleges hun programma s uitwerken kan het helpen om te bepalen hoe uw gemeente er voor staat in de voorbereiding op de Omgevingswet. Zodat u de omvang van de opgave kunt overzien en hiervoor de nodige ruimte kunt reserveren. Met dit zelfassessment helpen we u om dit te bepalen. De vragen zijn gebaseerd op vier reviews die we in 2016/2017 uitvoerden in de gemeente Groningen, Leeuwarden, Assen en Emmen. De Omgevingswet en haar Digitaal Stelsel kent veel aspecten en de impact zal groot zijn. Deze impact voor gemeenten werkten we uit naar vier gebieden die weliswaar dicht tegen elkaar liggen, maar goed te onderscheiden zijn: 1. Algemene impact van de Omgevingswet en haar Digitaal Stelsel Omgevingswet 2. Impact op de samenwerking in het ruimtelijk domein binnen de gemeente 3. Impact op de regionale samenwerking, met de gemeente als spil 4. Impact van de implementatie van de Omgevingswet op de organisatieontwikkeling

2 1. Impact van de Omgevingswet en haar Digitaal Stelsel Omgevingswet Doelen van de Omgevingswet zijn onder meer: het vergroten van het sterk vereenvoudigen van het omgevingsrecht waardoor dit voor de betrokkenen makkelijker toegepast kan worden, het vergroten van de bestuurlijke afwegingsruimte en het versnellen en verbeteren van besluitvorming. De Omgevingswet betekent een enorme veranderopgave voor onder andere de gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk en niet te vergeten RUD s, initiatiefnemers en burgers. Om deze veranderopgave te faciliteren werken VNG, Unie van Waterschappen, IPO en het Rijk gezamenlijk aan de implementatie van de Omgevingswet. De implementatieopgave bestaat uit invoeringsondersteuning (o.a. kennis- en opleidingsproducten) en de ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Om een beeld te vormen van hoe ver u bent in de voorbereiding op de implementatie van de Omgevingswet, kunt u zich de volgende vragen stellen: Plannen maken Werkt uw gemeente aan een goede businesscase als basis voor de begroting voor de invoering van de Omgevingswet? Wordt in uw ontwikkelagenda en begrotingen voor 2018 en 2019 voldoende budget vrijgemaakt voor het programma / project Omgevingswet? Staat het onderwerp Omgevingswet hoog op de lijst van onderwerpen voor uw komende begrotingsonderhandelingen? Beschikt uw gemeente over een risicokaart voor de implementatie van de Omgevingswet? Zijn Raad en College in gesprek over een spoorboekje voor de participatie-opgave in de Omgevingswet? Werken aan cultuur Worden er actief lessen geleerd, uit bijvoorbeeld de decentralisatie als groot programma, om de invoering van de Omgevingswet soepel te laten verlopen? Wordt in uw gemeente er hard aan gewerkt om beleidsmakers en uitvoerders een nieuwe balans te laten vinden in planvorming, gunning en uitvoering om daarmee regelreflex te vermijden? Is uw gemeente in staat om voor 2020 een transitie in het ruimtelijk domein naar een open cultuur van samenwerken door te voeren? ICT-op orde Kan uw gemeente in 2019 vragen en aanvragen, beschikkingen en bezwaren met burgers en bedrijven digitaal ontvangen, verwerken en versturen? Is uw gemeente in 2019 aangesloten op de diverse basisregistraties en de landelijke digitalisering rondom de bestemmingsplannen? Is uw gemeente met haar ICTorganisatie daadkrachtig en flexibel genoeg om de programmatische aanpak te volgen die nodig is voor het aanpassen van het applicatielandschap in het ruimtelijk domein? Wordt binnen uw gemeente voldoende aandacht besteed aan het ontwikkelen van de digitale vaardigheden van haar medewerkers in het ruimtelijk domein? Processen op orde Werkt uw gemeente in 2019 zaakgericht en heeft zij haar verantwoordingen en controleprocessen daarop ingericht? / Handhaving qua procesinrichting op orde? / Handhaving qua personele bezetting op orde? / Handhaving qua ICT-ondersteuning op orde? / Handhaving in staat digitaal effectief met externe partijen te communiceren?

3 2. De verwachte impact van de Omgevingswet op de samenwerking in het ruimtelijk domein van de gemeente Eén van de belangrijkste ontwikkelingen bij het werken onder het regime van de Omgevingswet is de verschuiving in de ruimtelijke processen naar de voorkant de ruimtelijke planvorming. Zowel in de wijze waarop dit gaat plaatsvinden (interactiever met bedrijven en burgers), als door een andere manier van omgaan met lokale en landelijke regels. Gemeenten krijgen hierin veel meer vrijheid en moeten daar vervolgens zélf keuzes in gaan maken. Door de verschuiving naar de voorkant van het proces ontstaat een uitdaging in de afstemming met Vergunningverlening /Toezicht / Handhaving (VTH) aan de achterkant van dit proces. De gemaakte afspraken moeten immers worden uitgevoerd, gecontroleerd en gehandhaafd. Om te onderzoeken in hoeverre u klaar bent om anders invulling te geven aan het werk op het gebied van het ruimtelijk domein, kunt u zich de volgende vragen stellen: Samenwerking in het ruimtelijk domein Kan uw gemeente de huidige taakgerichte afdelingen tijdig omvormen tot een gestroomlijnde planningsen uitvoeringsketen in het ruimtelijk domein? Zijn de huidige functie en taakstructuur binnen de afdelingen in het ruimtelijk domein in uw gemeente flexibel genoeg om effectief werken in ketens mogelijk te maken of wordt daaraan gewerkt? Kunnen uw medewerkers tijdig de omslag maken om te werken vanuit participatie, interactie en inspraak en kunnen de managers daarop adequaat sturen? Zijn uw medewerkers in het visievorming- en planningstraject en zij die in de VTH-processen werken in staat om gezamenlijk een integrale wijze van werken te ontwikkelen? Wordt met politiek en bestuur gewerkt om tot inzicht te komen hoe uw gemeente invulling wil te geven aan de beleidsruimte die kan ontstaan na invoering van de Omgevingswet? Wordt in uw gemeente voldoende tijd besteed aan het maken van het, voor de invoering van de Omgevingswet benodigde, programmaplan?

4 3. De impact van de Omgevingswet op de regionale samenwerking met de gemeente als spil Eén van de belangrijkste ontwikkelingen die de Omgevingswet teweeg kan brengen zijn andere verhoudingen tussen de gemeente, die meestal als bevoegd gezag optreedt bij planvorming, en overheden met wie zij samenwerkt in de regio. Vergunningverlening is immers een complex samenspel geworden tussen, afhankelijk van de zwaarte van de vergunning, gemeente, waterschappen, provincie, omgevingsdienst, veiligheidsregio en Rijk. Nu het accent in het ruimtelijk domein sterk gaat verschuiven naar het planningsproces, is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om te zorgen dat de genoemde partijen in de regio niet verderop in het proces gedane toezeggingen verstoren. Dit zonder onnodige bureaucratie te introduceren. Om te toetsen of de samenwerking in uw regio goed ingeregeld is, kunt u zich de volgende vragen stellen: Samen werken in de regio Onderzoekt uw gemeente met uw provincie en uw waterschap(pen) hoe onder de Omgevingswet een gezamenlijke ambitie op beleidsontwikkeling en procesuitvoering ontwikkeld kan worden? Organiseert uw gemeente, of werkt zij mee aan gesprekken met uw regionale partners, om gezamenlijk de weg te bepalen (qua uitwerkingsvorm en inhoud) naar het ontwikkelen van de gezamenlijke ambitie? Werken uw gemeente en uw provincie als belangrijke eigenaren vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid aan een groeipad om de Regionale Uitvoeringsdienst haar taak in de Omgevingswet goed uit te laten voeren? Werkt uw gemeente met de partijen samen om de verschillende ontwikkelingen op elkaar af te stemmen om een adequate digitale ondersteuning van de plan- en uitvoeringsprocessen mogelijk te maken? Zijn de relaties van uw afdeling(en) Vergunning / Toezicht / Handhaving met andere partijen inzake vergunningverlening (provincies, waterschappen, RUD) op orde? Zijn de relaties van uw afdeling(en) Vergunning / Toezicht / Handhaving met andere partijen inzake toezicht en handhaving (Veiligheidsregio) op orde? Visualiseert uw gemeente de huidige en de gewenste uitvoeringsketen in de regio gericht op het laten zien van de gewenste verbetering van doelmatigheid en doeltreffendheid? Stuurt het management van uw gemeente op het geven van ruimte aan ketenpartners vanuit een vertrouwensbasis?

5 4. De verwachte impact van de implementatie van de Omgevingswet op de organisatieontwikkeling van de gemeente Naast de inhoudelijke opgave en de samenwerkingsopgaven binnen uw gemeente en in de regio die noodzakelijk zijn om invulling te kunnen geven aan de vereisten uit de Omgevingswet, is het nodig aandacht te besteden aan de wijze waarop deze omvangrijke veranderopgave tot stand wordt gebracht. Heeft u dit alles goed geregeld? En weet u de kansen die een dergelijk veranderproces met zich mee brengt te verzilveren? Vragen die u zich kunt stellen, zodat u een beeld krijgt van de opgaven en kansen die u op dit gebied te wachten staan: De Omgevingswet wordt gedragen door organisatieontwikkeling Wordt in samenwerking tussen uw college en uw managementteam de ontwikkelingsrichting van uw gemeente uitgewerkt in een globale aanpak van de Omgevingswet? Is er voor de Omgevingswet een opdracht gegeven vanuit uw managementteam hoe gezamenlijk de implementatie wordt aangepakt? Heeft de Omgevingswet in uw gemeente bij alle betrokken afdelingen voldoende prioriteit? Ziet uw management in het ruimtelijk domein de kansen die de Omgevingswet biedt en draagt zij die uit? Wordt in uw gemeente gewerkt aan het vergroten van het bewustzijn van de brede impact van de Omgevingswet en de verandering die daarvoor nodig is (bijv. door inspiratie op te doen bij andere steden)? Worden in uw gemeente losse projecten die al lopen, en die passen binnen de geest van de Omgevingswet, bijeen gebracht in een programma? Staan in uw gemeente de sterke en zwakke punten van het laatste grote project of programma (bijv. de decentralisaties in het sociaal domein) nog scherp voor de geest en wordt daarvan geleerd voor de komende implementatie? Wordt voor dit omvangrijke project in uw gemeente een organisatie ingericht waarin zowel inhoudelijke deskundigheid als proces- en veranderkunde en technische (ICT) deskundigheid als bestuurlijke sensitiviteit geborgd zijn? Wordt uitgewerkt welke competenties (kennis, houding en gedrag) per 2020 worden verwacht van medewerkers en managers?

6 Over PBLQ PBLQ is een adviesbureau dat zich richt op verandervraagstukken in de informatiesamenleving. In rap tempo transformeert Nederland naar een digitale informatiesamenleving waarin de overheid een cruciale rol speelt. Wij zijn specialist in het oplossen van verandervraagstukken waarbij de focus ligt op informatiemanagement in het publieke domein. Wij helpen onze opdrachtgevers met advies, traineeships en opleidingen. Copyright PBLQ. All rights reserved. Vragen en contact? Auteur: Ruud Mollema, principal adviseur PBLQ We hopen dat we u met dit zelfassessment hebben kunnen ondersteunen. Heeft u nog vragen over bovenstaand zelfassessment of wilt u weten wat we verder voor u kunnen betekenen bij de voorbereiding op de Omgevingswet? Neem contact op met Else Sneller of Ruben Busink. Bekijk voor meer informatie. Else Sneller Adviseur e.sneller@pblq.nl Ruben Busink Adviseur r.busink@pblq.nl Muzenstraat WB Den Haag info@pblq.nl april 2018

Verkennende Impactanalyse

Verkennende Impactanalyse Verkennende Impactanalyse Aanleiding onderzoek Onderzoek onder: Provincies Gemeenten Omgevingsdiensten Waterschappen Rijk Bedrijfsleven Verkennen hoe organisaties de impact van de Omgevingswet en AMvB

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet.

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet. Jos Dolstra MWH Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet Docent Basiscursus Omgevingswet (ism Mibacu) Erna Roosendaal VNG Omgevingswet Belangenbehartiging

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Inhoud - Wat is de Omgevingswet? - Wat betekent deze wet voor de gemeenten - Wat is de rol en de invloed van de raad op de wet - Waar liggen de kansen van de raad en waar moet

Nadere informatie

Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet. Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016

Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet. Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016 Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016 Wat is het probleem? Het omgevingsrecht is te complex geworden. Er zijn teveel wetten en regels die

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni Joost van Halem Jolanda Verwegen

Foto plaatsen. Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni Joost van Halem Jolanda Verwegen Foto plaatsen Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni 2016 Joost van Halem Jolanda Verwegen Een beweging komt op gang Kern Omgevingswet (1): eenvoudiger wetgeving Van 26 wetten naar 1 wet Van 5000 naar

Nadere informatie

Goed voorbereid op de Omgevingswet

Goed voorbereid op de Omgevingswet Goed voorbereid op de Omgevingswet 27 oktober 2016 Even voorstellen Programma Inleiding Aan de slag met de Omgevingswet: 2 voorbeelden Vragen en discussie Vraag Hoe ver is uw organisatie met de Omgevingswet?

Nadere informatie

Ruimte voor verandering Vragenlijst Verkenning impact Omgevingswet voor Gemeenten

Ruimte voor verandering Vragenlijst Verkenning impact Omgevingswet voor Gemeenten OUDING EN GEDRAG / MEDEWERKERS ORGANISATIE ORGANISATIE Ruimte voor verandering Vragenlijst Verkenning impact Omgevingswet voor Gemeenten THEMA'S, ONDERWERPEN EN VRAGEN Onderwerpen Wetgeving (en AMvB's)

Nadere informatie

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief;

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief; Omgevingswet: wat verandert er voor gemeenten? Met de invoering van de omgevingswet veranderen er veel zaken voor gemeenten. Het doel van de omgevingswet is om de verschillende verordeningen en versnipperde

Nadere informatie

Voortgang invoering Omgevingswet. Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni 2018

Voortgang invoering Omgevingswet. Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni 2018 Voortgang invoering Omgevingswet Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni Monitoring Invoering Omgevingswet Doel is beantwoording drie hoofdvragen: - Doet programma

Nadere informatie

Kennisplatform organisatieontwikkeling voor gemeentemanagers

Kennisplatform organisatieontwikkeling voor gemeentemanagers Kennisplatform organisatieontwikkeling voor gemeentemanagers 8 & 9 maart 2018 te gemeente Twenterand WELKOM BIJ HET KENNISPLATFORM VOOR GEMEENTEMANAGERS De lokale overheid beweegt zich in een dynamisch

Nadere informatie

Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten

Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten Wat is het probleem met het Omgevingsrecht? Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten Perspectief 2016-2019 Oktober 2016 Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten Ernst Koperdraat Het omgevingsrecht

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet

Op weg naar de Omgevingswet Op weg naar de Omgevingswet Niet zomaar een nieuwe wet, maar een volledige stelselherziening: Nog meer impact dan de decentralisaties in het sociale domein (30% van raadsleden in Nederland volgens enquête

Nadere informatie

OMGEVINGSWET EN DE FINANCIËLE CONSEQUENTIES

OMGEVINGSWET EN DE FINANCIËLE CONSEQUENTIES OMGEVINGSWET EN DE FINANCIËLE CONSEQUENTIES Welkom bij de workshop Omgevingswet en de financiële consequenties Welke financiële gevolgen heeft de Omgevingswet voor gemeenten? Hoe kunt u zich op deze financiële

Nadere informatie

OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES. 1 oktober Willem Wensink

OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES. 1 oktober Willem Wensink OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES 1 oktober 2015 Willem Wensink INHOUDSOPGAVE Deel 1: Quiz Deel 2: Omgevingswet Hoofdlijnen wetsvoorstel Uitvoeringsregelgeving Implementatie INHOUDSOPGAVE Deel 1: Quiz 1. WELKE

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst FUMO. Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO

Verleden, heden en toekomst FUMO. Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO Verleden, heden en toekomst FUMO Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO Oorsprong RUD vorming Diverse rampen / incidenten in Nederland, diverse rapporten De

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet

Invoering Omgevingswet Invoering Omgevingswet Projectplan Versie 1.2 Datum: 19-09-2016 Opsteller: Linda Roeterink Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Projectomschrijving... 2 2.1. Aanleiding... 2 2.2. Totstandkoming projectplan... 2

Nadere informatie

Visie op Digitaal Zaakgericht werken

Visie op Digitaal Zaakgericht werken Visie op Digitaal Zaakgericht werken Aanleiding om digitaal zaakgericht te gaan werken Digitaal Zaakgericht werken is een belangrijke ontwikkeling die al geruime tijd speelt binnen de overheid, en bij

Nadere informatie

Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren

Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren Inleiding De gemeente Haren staat voor de uitdaging om zich goed voor te bereiden op de nieuwe Omgevingswet. De gemeente zal hiervoor diverse stappen

Nadere informatie

Vier no-regret maatregelen Voorbereid op de toekomst en de omgevingswet

Vier no-regret maatregelen Voorbereid op de toekomst en de omgevingswet Vier no-regret maatregelen Voorbereid op de toekomst en de omgevingswet in samenwerking met De Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) komen eraan. Dit betekent een integraler omgevingsrecht

Nadere informatie

Omgevingswet gezocht: bestuurders met visie in onzekere tijden Jop Fackeldey Kristel Lammers Nieuwegein 1 december 2017

Omgevingswet gezocht: bestuurders met visie in onzekere tijden Jop Fackeldey Kristel Lammers Nieuwegein 1 december 2017 Omgevingswet gezocht: bestuurders met visie in onzekere tijden Jop Fackeldey Kristel Lammers Nieuwegein 1 december 2017 Opbouw Waarom ook al weer de Omgevingswet Verkiezingen: Wisseling van bestuurders

Nadere informatie

Koers invoering Omgevingswet Boxtel

Koers invoering Omgevingswet Boxtel Koers invoering Omgevingswet Boxtel Inleiding In strategische visie van Boxtel voor 2020 staat dat we voorop willen blijven met duurzaamheid, aan een sterk centrum willen, toerisme en recreatie tot een

Nadere informatie

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Deze procesbeschrijving maakt onderdeel uit van de bestuursopdracht Implementatie Omgevingswet Fase 1. De procesbeschrijving gaat dieper in op de activiteiten die

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

Praatplaat Samenwerking gemeenten Omgevingsdiensten: invoering Omgevingswet

Praatplaat Samenwerking gemeenten Omgevingsdiensten: invoering Omgevingswet Praatplaat Samenwerking gemeenten Omgevingsdiensten: invoering Omgevingswet De uitdaging van de invoering van de Omgevingswet is: hoe komen we van abstracte doelstellingen tot concrete implementatie? Over

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Verkenning Omgevingwet & Archivering

Verkenning Omgevingwet & Archivering Verkenning Omgevingwet & Archivering PBLQ in opdracht van GOAL Cees Moons Congres Archiefinnovatie Decentrale Overheden, 9 maart 2015 Introductie Introductie Cees Moons en GOAL Wie in de zaal? Gemeente

Nadere informatie

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging PROCESDOCUMENT 10 juli 2017 1 Inleiding Op 1 juli 2015 nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel Omgevingswet aan. Het nieuwe stelsel bundelt 26 wetten tot 1 nieuwe wet. Maar niet alleen die omvang verandert.

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet

Digitaal Stelsel Omgevingswet Digitaal Stelsel Omgevingswet voorspelbaarheid gebruiker centraal George Rouhof, Roland Willemsen Oktober 2017 Samen komen is een begin; samen blijven is een vooruitgang; samenwerken is succes. Henry Ford

Nadere informatie

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD)

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Impact organisatie De Omgevingswet komt er natuurlijk vooral voor onze burgers en de bedrijven. Zij hebben direct belang bij wat er in Weert gebeurt, op hun eigen terrein en n hun omgeving. Zij zijn de

Nadere informatie

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules Dienstverlening en de Omgevingswet Aan de slag met Serviceformules 2018 Inhoud Wat verandert er aan de dienstverlening onder de Omgevingswet? Wat betekent het voor inwoners en ondernemers? Maak kennis

Nadere informatie

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Provero bijeenkomst Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Doel Informeren Met elkaar verkennen van de strategie voor invoering van de Omgevingswet Vraag: hoe ver is uw organisatie? Hoe

Nadere informatie

Omgevingswet Vraagt de stelselwijziging om een nieuwe afdeling Leefomgeving?

Omgevingswet Vraagt de stelselwijziging om een nieuwe afdeling Leefomgeving? Omgevingswet Vraagt de stelselwijziging om een nieuwe afdeling Leefomgeving? Congres Omgevingwet The next level 16 juni 2016 Edwin Oude Weernink Robert Forkink Introstelling: Over 3 jaar is er binnen mijn

Nadere informatie

Omgevingswet en impact voor gemeenten

Omgevingswet en impact voor gemeenten Omgevingswet en impact voor gemeenten Onderwerpen 1. Achtergrond Omgevingswet 2. Veranderingen en samenhang 3. Impactanalyse 2 Waarom een Omgevingswet? de koning wil het De Omgevingswet vereenvoudigt en

Nadere informatie

41870/41871 Raadsinformatiebrief Omgevingswet

41870/41871 Raadsinformatiebrief Omgevingswet Aan de leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard V GEMEENTE \ VA EKEN SWAAR D de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeentecavalkenswaard.nl

Nadere informatie

Informatiebrief Omgevingsdienst De Vallei

Informatiebrief Omgevingsdienst De Vallei Aan: College van B&W van de partners van Omgevingsdienst de Vallei; Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Wageningen en Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland met het verzoek deze Informatiebrief

Nadere informatie

Notitie Verordening Kwaliteit VTH Groningen

Notitie Verordening Kwaliteit VTH Groningen Notitie Verordening Kwaliteit VTH Groningen Inleiding Voor u ligt de notitie Verordening kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (hierna: VTH). Deze notitie geeft inzicht in aanleiding en

Nadere informatie

Omgevingswet en de gemeenteraad.

Omgevingswet en de gemeenteraad. Omgevingswet en de gemeenteraad. 1 Inhoud Waarom Omgevingswet? Wat verandert er door de Omgevingswet? Stand van zaken invoering Omgevingswet. Rol gemeenteraad (regionale afstemming)? Planning Provincie,

Nadere informatie

Samen organiseren van de Omgevingswet

Samen organiseren van de Omgevingswet Samen organiseren van de Omgevingswet Digitaal Stelsel,Klantreizen en Serviceformules Bestuurdersdag 30 november 2016 Erik Dolle (VNG) Hanneke Kunst (KING) Inhoud: Invoering van de Omgevingswet Wat betekent

Nadere informatie

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland Stand van zaken invoering Omgevingsdienst West- Telefoon 071-4083100 Correspondentieadres: Bezoekadres: Fax 071-4083101 Postbus 159 Schipholweg 128 www.odwh.nl 2300 AD Leiden 2316 XD Leiden Inleiding Deze

Nadere informatie

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet. Praktijkbijeenkomst Implementatie Omgevingswet 24 januari 2017

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet. Praktijkbijeenkomst Implementatie Omgevingswet 24 januari 2017 Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet Praktijkbijeenkomst Implementatie Omgevingswet 24 januari 2017 Verbeterdoelen Omgevingswet Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN Met de komst van de Omgevingswet gaan per 1-1 2021 de drie landelijke voorzieningen (Activiteitenbesluit Internet Module (AIM), het Omgevingsloket

Nadere informatie

Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet

Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet Kennismarkt Omgevingswet 11 oktober 2016 Ron Visscher De vier verbeterdoelen Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak Samenhangende benadering

Nadere informatie

Omgevingswet Mis niet de boot!

Omgevingswet Mis niet de boot! Omgevingswet Mis niet de boot! Regiodagen 2016 De omgevingswet in wording Werkgroep Omgevingswet VBWTN Mis als BWT niet de boot! Waar heeft u behoefte aan De werkgroep Omgevingswet Voor en door gemeenten

Nadere informatie

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018 Foto plaatsen OR en de Omgevingswet 12 april 2018 Wat weet jij van de Omgevingswet? Https://Kahoot.it Verbeterdoelen Omgevingswet Anders Werken Integraal: alle inhoudelijke beleidsdomeinen, maar ook ondersteunende

Nadere informatie

Ontwikkelingstraject Omgevingswet

Ontwikkelingstraject Omgevingswet Ontwikkelingstraject Omgevingswet Drieluik begrijpen, ervaren en organiseren In 2021 wordt de Omgevingswet ingevoerd. Door sommige wordt dit wel de belangrijkste stelselwijziging sinds Thorbecke genoemd.

Nadere informatie

Foto plaatsen. Omgevingswet en de rol van Human Resources

Foto plaatsen. Omgevingswet en de rol van Human Resources Foto plaatsen Omgevingswet en de rol van Human Resources Even voorstellen Jaap Groeneweg Esther Loozen CVA-eendaagse 18 mei 2017 Opzet werksessie Omgevingswet Quiz Ervaringen decentralisaties Sociaal

Nadere informatie

Financiële effecten Omgevingswet

Financiële effecten Omgevingswet Financiële effecten Omgevingswet Sandra Kessels Adviseur fysiek domein Directie Bestuur en Financiën 22 augustus 2018 1 Wat loopt er bij BZK? Onderzoek financiële effecten per wetgevingsproduct Herijking

Nadere informatie

Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen

Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen Omgevingswet 2018? De overheid wil regels voor ruimtelijke plannen vereenvoudigen en samenvoegen Doel: makkelijker maken om bouwprojecten te starten

Nadere informatie

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Foto plaatsen Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Programma Aan de slag Ow Rijk, Provincie, Gemeenten, Waterschappen Inhoud Waarom de Omgevingswet? Hoe

Nadere informatie

De Omgevingswet in zicht

De Omgevingswet in zicht De Omgevingswet in zicht door Prof. dr. 1 Programma 20:00 20:15 uur: ontvangst en uitleg opzet avond 20:15 21:00 uur: presentatie door - achtergronden Omgevingswet - kerninstrumenten / transitie / raadswerk

Nadere informatie

Verkennend onderzoek naar de beelden van de impact van de Omgevingswet

Verkennend onderzoek naar de beelden van de impact van de Omgevingswet 1 Samenvatting resultaten Verkennend onderzoek naar de beelden van de impact van de Omgevingswet Doelgroepen: gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen, provincies, Rijk en het bedrijfsleven Rijkswaterstaat

Nadere informatie

VOORBEREID OP DE TOEKOMST EN DE OMGEVINGWET

VOORBEREID OP DE TOEKOMST EN DE OMGEVINGWET Vier no-regret maatregelen VOORBEREID OP DE TOEKOMST EN DE OMGEVINGWET Sparrenheuvel 32, 3708 JE Zeist (030) 2 270 500 info@mxi.nl www.mxi.nl De Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet

Digitaal Stelsel Omgevingswet Digitaal Stelsel Omgevingswet voorspelbaarheid gebruiker centraal George Rouhof, Roland Willemsen Oktober 2017 Samen komen is een begin; samen blijven is een vooruitgang; samenwerken is succes. Henry Ford

Nadere informatie

De Omgevingswet komt er aan

De Omgevingswet komt er aan De Omgevingswet komt er aan wat betekent dat? Sanne Broeksma en Marlies van Arendonk Waarom willen we de omgevingswet? Waarom is dit (bestuurlijk) gewenst?? a. meer invloed voor inwoners en ondernemers

Nadere informatie

Position Paper RUD Utrecht

Position Paper RUD Utrecht UTRECHT Position Paper RUD Utrecht Kennis- en ketenpartner in de regio bij de professionele uitvoering van omgevingsrecht 2 I Position paper RUD Utrecht Colofon Foto s Beeldbank provincie Utrecht, RUD

Nadere informatie

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Verandering in wet-en regelgeving - een cultuurverandering in de hele fysieke keten -

Nadere informatie

IMPACTANALYSE OMGEVINGSWET

IMPACTANALYSE OMGEVINGSWET IMPACTANALYSE OMGEVINGSWET GEMEENTE ROZENDAAL Inhoud 1 INLEIDING DE OMGEVINGSWET... 3 2 DE OMGEVINGSWET... 4 3 LOKALE AMBITIES EN INZET INSTRUMENTARIUM... 5 4 INTEGRAAL WERKEN OP HET FYSIEKE DOMEIN...

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

EFFECTIEF INSPELEN OP DE OMGEVINGSWET

EFFECTIEF INSPELEN OP DE OMGEVINGSWET Digitale informatievoorziening is de cruciale factor EFFECTIEF INSPELEN OP DE OMGEVINGSWET ICT in perspectief > EFFECTIEF INSPELEN OP DE OMGEVINGSWET Het gaat vandaag niet over de techniek, maar over de

Nadere informatie

KOERSNOTITIE OIRSCHOT

KOERSNOTITIE OIRSCHOT KOERSNOTITIE OIRSCHOT 2014-2017 Vooraf De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 staan voor de deur. Verkiezingen worden ook wel het feest van de democratie genoemd. Feestelijk of niet, de vooravond van de

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Routeplanner & routetool Invoeringsstrategieën

Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Routeplanner & routetool Invoeringsstrategieën Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Routeplanner & routetool Invoeringsstrategieën Programma Aan de slag met de Omgevingswet Programma Aan de slag met de Omgevingswet Opdrachtgever: IenM 2 sporen Digitaal

Nadere informatie

De Omgevingswet en MRE:

De Omgevingswet en MRE: De Omgevingswet en MRE: van particularisme naar partnerschap door Frans Tonnaer Sheet 1 Omgevingswet: hoge ambitie Ambitieus wetgevingsproject, ook voor decentraal bestuur '4 e decentralisatie'; nu in

Nadere informatie

Waarom Omgevingswet?

Waarom Omgevingswet? Op weg naar de Omgevingswet Kennisdag FUMO- provincie 15 mei 2014 1 Waarom Omgevingswet? Huidige omgevingsrecht: - complex en versnipperd - onoverzichtelijk en onvoldoende samenhang - trage besluitvorming:

Nadere informatie

Aan de slag met de Omgevingswet. Hart van Brabant 28 juni 2017

Aan de slag met de Omgevingswet. Hart van Brabant 28 juni 2017 Aan de slag met de Omgevingswet Hart van Brabant 28 juni 2017 Waar gaan wij het over hebben? Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor raad en samenleving Ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategieën

Nadere informatie

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet WORKSHOP KLANTREIZEN Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet iks advies, ondersteuning en ontwerp september 2017 Voorstellen En wie bent u? Naam Rol Programma snelservice formule

Nadere informatie

BWT don t miss the boat! Kwalitatief werken met een andere rol

BWT don t miss the boat! Kwalitatief werken met een andere rol BWT don t miss the boat! Kwalitatief werken met een andere rol Provero congres 24 mei 2016 Want. Omgevingswet is toch een RO-feestje Het gaat toch om een nieuw soort bestemmingsplan Een andere afdeling

Nadere informatie

Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant

Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant NOTA VOOR DE RAAD Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI.0120066 Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Tekst

Nadere informatie

Voorwoord 1. 1 Inleiding 3

Voorwoord 1. 1 Inleiding 3 Inhoud Voorwoord 1 1 Inleiding 3 1.1 Waarom een nieuw omgevingsstelsel? 3 1.2 Gemeente en Omgevingsplan centraal 5 1.3 De veranderopgave 6 1.3.1 Waarom? 6 1.3.2 De bedoeling 7 1.3.3 Belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 103855 28 juli 2016 Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal De raad van de gemeente

Nadere informatie

De Omgevingstafel. 11 Juli 2019 Jolanda van Wijk

De Omgevingstafel. 11 Juli 2019 Jolanda van Wijk 11 Juli 2019 Jolanda van Wijk Inhoud Nieuwe vergunningverlening onder de Omgevingswet De Serviceformules Omgevingswet Aanpak gemeente Zaanstad Integraal samenwerken aan de Omgevingstafel Impact van de

Nadere informatie

Wouter Deen Projectleider Omgevingswet - WODV. Pilotproject Arsenaal bewonersbijeenkomst 19 december 2017

Wouter Deen Projectleider Omgevingswet - WODV. Pilotproject Arsenaal bewonersbijeenkomst 19 december 2017 Wouter Deen Projectleider Omgevingswet - WODV Pilotproject Arsenaal bewonersbijeenkomst 19 december 2017 de omgevingswet en de rol van de gemeente bij pilotproject Arsenaal de omgevingswet : waarom en

Nadere informatie

Denktank Omgevingswet. La Vie Meeting Center Utrecht uur uur 7 maart 2019

Denktank Omgevingswet. La Vie Meeting Center Utrecht uur uur 7 maart 2019 Denktank Omgevingswet La Vie Meeting Center Utrecht 13.30 uur 15.30 uur 7 maart 2019 Agenda 13.30 Opening en welkom 13.35 Ervaringen bij de implementatie Omgevingswet Waar kunnen wij gebruik van maken

Nadere informatie

wij presenteren u kijk 1

wij presenteren u kijk 1 wij presenteren u... 18-4-2016 kijk 1 OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Impact Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 14 april 2016 18-4-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoe past OGW in

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten?

Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten? 2019 2019 Visie op de Wet Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten? Visie op de Wet Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? 2019 2019 Visie

Nadere informatie

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat Kennis van de Overheid Maatschappelijk Zorg voor zorgen dat De decentralisaties voor elkaar In het maatschappelijk domein krijgt de gemeente forse extra verantwoordelijkheden voor jeugd, mensen met een

Nadere informatie

Offerte Programmabegroting 2017

Offerte Programmabegroting 2017 Offerte Programmabegroting 2017 PROGRAMMA Duurzaam wonen en ondernemen Maximaal meedoen Goed leven en ontmoeten Veilig gevoel Dienstbare en betrouwbare overheid Bedrijfsvoering Onderwerp: implementatie

Nadere informatie

Omgevingswet Beeldvormende avond 14 april 2016. De Omgevingswet. én in Veenendaal?

Omgevingswet Beeldvormende avond 14 april 2016. De Omgevingswet. én in Veenendaal? De Omgevingswet én in Veenendaal? Impact voor gemeente - Meer ruimte voor lokale initiatieven - Inspelen op wat er op lokaal niveau speelt - Beter omgaan met onzekerheden en risico s Hoe? Meer van buiten

Nadere informatie

Hey, wette Geij ût al ôver d n Umgèvingswet? Tis ni mekkeluk. Tis vûl, en nog ni alles is dudelik! Ma weij motte door!

Hey, wette Geij ût al ôver d n Umgèvingswet? Tis ni mekkeluk. Tis vûl, en nog ni alles is dudelik! Ma weij motte door! Hey, wette Geij ût al ôver d n Umgèvingswet? Tis ni mekkeluk. Tis vûl, en nog ni alles is dudelik! Ma weij motte door! Omgevingswet 2019 Peter Huijs, afdeling Concern Minicollege met hoofdlijnen, instrumenten,

Nadere informatie

Digitalisering van de Omgevingswet. Laan van de Leefomgeving. Inge Kure Yvette Ellenkamp. Uitvoeringsprogramma GOAL. Schakeldag 26 juni 2014

Digitalisering van de Omgevingswet. Laan van de Leefomgeving. Inge Kure Yvette Ellenkamp. Uitvoeringsprogramma GOAL. Schakeldag 26 juni 2014 Digitalisering van de Omgevingswet Laan van de Leefomgeving Inge Kure Yvette Ellenkamp Uitvoeringsprogramma GOAL Schakeldag 26 juni 2014 1 De Omgevingswet Eén integrale wet..die ontwikkeling stimuleert

Nadere informatie

Aan de slag met de omgevingswet in Venlo. Presentatie G32 Cultuur en verandermanagement

Aan de slag met de omgevingswet in Venlo. Presentatie G32 Cultuur en verandermanagement Aan de slag met de omgevingswet in Venlo Presentatie G32 Cultuur en verandermanagement Programma Omgevingswet G32 1. Aanleiding; 2. Opgave verbeterdoelen; 3. Globale planning; 4. Omgevingswet, cultuur

Nadere informatie

De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving. Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016

De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving. Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016 De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016 BMC Implementatie Jan van Dieren Robert Halfwerk Team Omgevingswet Aanleiding Kabinet

Nadere informatie

Onderweg naar de Omgevingswet. Presentatie Commissie Ruimte 30 november 2016

Onderweg naar de Omgevingswet. Presentatie Commissie Ruimte 30 november 2016 Onderweg naar de Omgevingswet Presentatie Commissie Ruimte 30 november 2016 Enorme wetgevingsoperatie, met grote impact op cultuur, houding en gedrag Opbouw presentatie - Aanleiding en doelen Omgevingswet

Nadere informatie

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010 Regionale Visie en Programma Dienstverlening in relatie tot IP&A 11 november 2010 De aanleiding van de visie Programma De Andere Overheid (Balkenende II) Doel efficiënter en beter laten werken overheid

Nadere informatie

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet Leerkring ambtelijke werkgroep Omgevingswet G32 8 december 2016 Annemieke van Brunschot Verbeterdoelen Omgevingswet Inzichtelijkheid,

Nadere informatie

Ambitiedocument Omgevingswet. Stadsronde

Ambitiedocument Omgevingswet. Stadsronde Ambitiedocument Omgevingswet Stadsronde 30-5-2017 Ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit Procesaanpak Maastricht Ambitiedocument (januari - juni 2017) Hoe gaat de gemeente om met de bestuurlijke

Nadere informatie

Informatie-uitwisseling in de VTH-keten. 20 november 2012

Informatie-uitwisseling in de VTH-keten. 20 november 2012 Informatie-uitwisseling in de VTH-keten 20 november 2012 Vraag: Wat betekent de komst van RUD s voor de informatie-uitwisseling in de VTH-keten en welke rol spelen de basisregistraties en het OLO daarin?

Nadere informatie

Factsheet Competenties Ambtenaren

Factsheet Competenties Ambtenaren i-thorbecke Factsheet Competenties Ambtenaren Competenties van gemeenteambtenaren - nu en in de toekomst kennis en bedrijf Gemeenten werken steeds meer integraal en probleemgestuurd aan maatschappelijke

Nadere informatie

Stand van zaken implementatie Omgevingswet: project overwegend op koers, omgevingsgerichte cultuur blijft uitdaging én dat vraagt ook iets van u.

Stand van zaken implementatie Omgevingswet: project overwegend op koers, omgevingsgerichte cultuur blijft uitdaging én dat vraagt ook iets van u. Deze nota betreft het thema samenwerking In ons beheergebied worden plannen gemaakt op het gebied van wonen, werken, natuur en recreatie. Rijnland koppelt eigen projecten aan die van anderen, aan de hand

Nadere informatie

Éen gezamenlijke VTH-oplossing voor heel Limburg. Kennissessie Omgevingswet en digitalisering 30 november 2017

Éen gezamenlijke VTH-oplossing voor heel Limburg. Kennissessie Omgevingswet en digitalisering 30 november 2017 Éen gezamenlijke VTH-oplossing voor heel Limburg Kennissessie Omgevingswet en digitalisering 30 november 2017 Aanleiding Netwerkorganisatie RUD Limburg Noord 2015 Eén VTH-systeem (conform Informatieplan)

Nadere informatie

De Omgevingswet brengt ons bij elkaar!? Arend van Beek, VIAG

De Omgevingswet brengt ons bij elkaar!? Arend van Beek, VIAG De Omgevingswet brengt ons bij elkaar!? Arend van Beek, VIAG Er is overlap en raakvlakken van verschillende vakdisciplines en de uitdagingen die daarbij horen. Een kans om zaken anders aan te pakken als

Nadere informatie

Collectiviteit en Sourcing

Collectiviteit en Sourcing Collectiviteit en Sourcing 16 september 2016 Wim Bakkeren Wimfred Grashoff Wat gaan we vandaag doen Verkennen thema collectiviteit - Aan de hand van casus omgevingswet - Wat kunnen we collectief doen -

Nadere informatie