EINDREVIEW COLLEGEPROGRAMMA Eindreview Bloesemakkoord februari 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EINDREVIEW COLLEGEPROGRAMMA Eindreview Bloesemakkoord februari 2018"

Transcriptie

1 EINDREVIEW COLLEGEPROGRAMMA Eindreview Bloesemakkoord februari 2018

2 VOORWOORD Voor u ligt de eindreview van het collegeprogramma In 2014 hebben coalitiepartijen met elkaar het Bloesemakkoord ondertekend. Onder het motto samen staat centraal in de komende vier jaar zijn college en raad de afgelopen vier jaar samen met inwoners en maatschappelijke organisaties aan het werk geweest om doelen te realiseren en Tiel aantrekkelijker te maken. Dat deden we op basis van de speerpunten uit het coalitieprogramma. Nu, aan het eind van de rit, geven we aan wat is gerealiseerd. Eerder (sept 2016) ontving u een tussenstand in de vorm van de midtime review. De review geeft aan de hand van kleuren aan hoe het speerpunt ervoor staat. Groen betekent dat het resultaat bereikt is of de uitvoering op koers ligt. Oranje duidt op enige onzekerheid en/of extra benodigde aandacht. Daar waar de kleur rood wordt gebruikt is sprake van het niet realiseren van de opgave. We hanteren daarmee dezelfde methodiek als bij de midtime review. Overall zien we dat de uitvoering van het coalitieprogramma nagenoeg gerealiseerd is. Naast de speerpunten uit het Bloesemakkoord zijn er in de afgelopen vier jaar ook nog andere resultaten bereikt. Zo wordt het project FluviaTiel binnenkort opgeleverd, zal er woningbouw op Vijverterrein gerealiseerd worden en is er een wielerpark gebouwd. Daarnaast zijn we gaan samenwerken met UWV en Werkzaak op de stadhuiscampus en hebben we op de campus een flexibel werkconcept geïntroduceerd.

3 1. BESTUURSSTIJL Speerpunt Voortgang Toelichting Dualisme: kaderstellende discussie in de raad Andere bestuursstijl Op basis van keuzenotities worden meer kaderstellende discussies gevoerd. Griffieplan opgesteld. Verbeterplan regie op verbonden partijen (raadswerkgroep) Onderdeel van het programma Burger- en Overheidsparticipatie is het bespreekbaar maken en bijstellen van de gewone manier van denken en handelen, zowel bij college als in de raad. Aan de hand van themabijeenkomsten, gastsprekers, en bezoeken van initiatieven wordt nieuwe cultuur en bestuursstijl eigen gemaakt. Een bestuursstijl gebaseerd op samenwerking met inwoners, organisaties en ondernemers (co-creatie) leidt tot beter gedragen besluiten en resultaten die beter aansluiten bij de behoeften en knelpunten in de samenleving. Ter ondersteuning van de zoektocht wat die andere stijl dan inhoudt, is een willekeurig geselecteerde groep Tielenaren uitgenodigd de gemeente te spiegelen. Deze Spiegelgroep is een hulpmiddel om met elkaar in gesprek te zijn.

4 2. IN GESPREK MET Speerpunt Voortgang Toelichting Ondersteunen van initiatieven uit de samenleving Buurtinitiatiefrecht Van wijkschouw naar buurtgesprek Visie op de toekomst opstellen met de stad Beeld van Tiel uitdragen en agenderen De wijkregisseurs ondersteunen en verbinden inwonersinitiatieven, bijv. het beheer en exploitatie van wijkgebouwen, of initiatieven op gebied van bewegen en gezondheid. Daarnaast zijn er steeds meer buurtpreventie-projecten gekomen. Ook is de energiecoöperatie ontstaan. De ambassadeurs van Trots op Tiel bieden inwoners met een idee of plan hun netwerk en expertise aan. Zij ondersteunen ook bij de realisatie van hun plan. De wijkregisseurs doen de intake van alle buurtinitiatieven. Initiatieven komen veelal tot stand door open gesprekken in de buurten. De wijkregisseurs hebben de voormalige wijkschouwen omgevormd tot open wijk- en buurtgesprekken naar de behoefte van en in samenspraak met de betreffende wijk. Dit is een basis. Om dit verder te verdiepen en te verankeren zijn bij de begroting 2018 middelen beschikbaar gesteld voor extra inzet van de wijkregisseurs. Ook hebben zij de beschikking over wat handgeld tbv hun verbindende rol. Dit proces is gestart met een groep ambassadeurs uit de Tielse samenleving. Gaandeweg hebben de ambassadeurs Trots op Tiel ontwikkeld en aan de gemeenteraad gepresenteerd. Vanaf 2018 is er een Stichting Trots op Tiel met een eigen website en gaat dit initiatief zelfstandig verder. Thema Fruitstad aan de Waal gekozen. Dit wordt uitgerold.

5 3. AANTREKKELIJKE STAD WONEN EN WINKELEN Speerpunt Voortgang Toelichting Kwaliteit van de binnenstad Samen met ondernemers binnenstadsvisie opgesteld die vervolgens is vastgesteld door de Raad. Visie is de basis voor verdere ontwikkelingen. Poortenstrategie: Ontwikkeling en realisatie WestLuidense Poort Poortenstrategie: Ontwikkeling en realisatie Santwijckse Poort Poortenstrategie: Ontwikkeling en realisatie Burense Poort Bestendigen van investeringen cultuuraanbod Parkeren: 12 extra dagen gratis parkeren Onderhoud wegen: niet bezuinigen Duurzaamheid: revolverend investeringsfonds Visie op de Jachthaven WLP is gereed. Parkeervoorzieningen zijn gerealiseerd met verbetering van de verkeersstructuur en de openbare ruimte. Haalbaarheidsstudies vinden plaats naar de ontwikkeling van appartementen in het gebied van de Oude Haven en het tegenover gelegen brandstofverkooppunt. Ontwikkelstrategie opgesteld, middelen beschikbaar gesteld, bruggetje aangelegd. Project verder in ontwikkeling. Gerealiseerd Gerealiseerd Gerealiseerd Gerealiseerd Er is een startnotitie opgesteld en in de raad besproken. Er is echter prioriteit gelegd bij de Waalkade en Fluvia Tiel i.v.m. noodzaak aanpak

6 3. AANTREKKELIJKE STAD LEREN EN WERKEN Speerpunt Voortgang Toelichting Onderwijshuisvesting RSG Lingecollege Verantwoord minimabeleid Heroverwegen inkoopbeleid: social return toepassen Tiel als werkgever De start van de bouw van de mavo zal rond de zomervakantie 2018 plaatsvinden. De start van de (ver)bouw/renovatie van fase 2, de renovatie van de HAVO/VWO-locatie, zal in de tweede helft van 2019 plaatsvinden. Door de onverwachte forse stijging van de bouwkosten is het een bijzondere uitdaging voor de betrokken partijen om de door de raad in 2015 goedgekeurde plannen binnen de in de begroting opgenomen kapitaallast uit te voeren. De Commissie Samenleving heeft inmiddels een informatienota over de stand van zaken van het totale project ontvangen. In november 2017 is de nota minimabeleid 2018 vastgesteld. Aan de hand van vier pakketten (kind-, woon-, gezondheidsen financieel pakket) is vastgesteld hoe invulling wordt gegeven aan een verantwoord minimabeleid in Tiel. Inkoopbeleid is herzien en vastgesteld. Er is een coördinator aangesteld. Uitwerking social return is geëvalueerd en beleid is verder aangescherpt. Tiel is op de Prestatieladder Sociaal Ondernemen gecertificeerd op de hoogste trede. Het doel was certificering op de eerste trede.

7 3. AANTREKKELIJKE STAD SAMEN LEVEN EN ZORG Speerpunt Voortgang Toelichting Decentralisatie en kanteling in het sociaal domein Transities op orde Zwembad: onderzoek naar behoud Kunstgrasveld TEC Ontwikkelen IKC Passewaaij Veiligheid vergroten en criminaliteit tegengaan Is gerealiseerd. Aandachtspunt is betere voorspelbaarheid van de kosten. De transities in het sociaal domein zijn in 2016 zoveel als mogelijk afgerond. Het college heeft de gedecentraliseerde taken van de rijksoverheid nu zover overgenomen en doorgevoerd, dat de transities 'an sich' geslaagd zijn. Mogelijkheden voor multi-functioneel zwembad inclusief bezuinigingsopgave zijn onderzocht. Meerdere scenario s zijn uitgewerkt en besproken in de raad. Op 29 november 2017 heeft de raad besloten de aanbestedingsprocedure voor de nieuwbouw van het zwembad op te starten. Een nieuw zwembad op de huidige locatie met minimaal volgende configuratie: 6 baans wedstrijdbassin, instructiebassin met beweegbare bodem en peuterbassin. Hiervoor heeft de raad structureel ,- per jaar vanaf 2018 in de begroting beschikbaar gesteld. Aanbestedingsprocedure start begin 2018 en de realisatie nieuw zwembad is gepland eind Gerealiseerd De gemeente faciliteert het Integraal Kind Centrum (IKC) Passewaaij door de investering voor de bouw van basisschool De Bataaf (wettelijke verplichting), een gymzaal en ruimte voor de wijk(vereniging) voor haar rekening te nemen. De start van de bouw zal begin 2019 plaatsvinden. De sterke stijging van de bouwkosten en het bekostigen van de wensen van omwonenden m.b.t. verkeer en parkeren vragen om nadere besluitvorming, die momenteel wordt voorbereid. Het Meerjaren beleidsplan veiligheid is uitgevoerd en op alle geprioriteerde onderwerpen zijn plannen gemaakt en uitgevoerd en zijn de doelstellingen gehaald. Over de gehele linie kan worden gesteld dat overlast en criminaliteit (soms fors) is gedaald. Als voorbeeld hiervoor het aantal woninginbraken wat in de afgelopen jaren met maar liefst 85% is gedaald. Verkeersveiligheid rondom scholen Situaties rondom diverse scholen geïnventariseerd. Er wordt ingestoken op extra bewijzering in schoolzones. Rond een aantal scholen is de omgeving grondig aangepast en benoemd als Flipje Schoolzone. Dit is het geval bij de Prins Willem Alexanderschool, scholeneiland Kloosterbuurt, Rotondaschool., De Waayer, Montessorischool en de Prins Mauritsschool.

8 BESTUREN VAN DE GEMEENTE Speerpunt Voortgang Toelichting Verdergaande samenwerking met Culemborg en Geldermalsen BWB opgericht en wordt fasegewijs verder uitgebouwd

9 4. NAAR EEN GEZONDE BEGROTING Bezuiniging Omvang 2017 Omvan g 2018 ev Toelichting voort gang Inwoners aan zet voor speelplaatsen Stappenplan is gereed. Uitvoering later dan gepland. Accommodaties buitensport/scholen in eigen beheer Een van de aspecten die mogelijk onderdeel wordt van het nieuwe op dit moment in samenspraak met verenigingen en maatschappelijk middenveld op te stellen sportbeleid Privatisering zwembad Besluitvorming door raad. Bezuinigingsopgave teruggedraaid vanwege heroverwegen speerpunt. Binnensportaccomodaties aanbesteden Gerealiseerd Scootmobielpool evalueren en voortzetten Gerealiseerd

10 Bezuiniging Omvang 2017 Omvan g 2018 ev Toelichting voort gang Subsidies monumenten afschaffen Wordt gerealiseerd Schrappen adviescommissie beeldende kunst Gerealiseerd Beëindiging productontwikkeling cultuureducatie Gerealiseerd Nieuwjaarsreceptie afschaffen Gerealiseerd

11 Speerpunt ev Toelichting voort gang Hogere opbrengst BOR AVRI De besparing is bijgesteld. Schoolzwemmen Andere dekking gevonden. Opheffen maandagmarkt College heeft besloten maandagmarkt niet op te heffen. Hogere opbrengst CGT Bezuiniging wordt niet gehaald i.v.m. ontwikkelproces nieuwe bedrijfsvoeringorganisatie. Er is een alternatief gevonden binnen de begroting Vastgoed naar CGT Later dan gepland. Er is een alternatieve dekking gevonden binnen de begroting. MFC Passewaaij Gerealiseerd. Deze taakstelling is een belasting voor de ontwikkeling van het IKC. WMO-loket Beursplein Contract is opgezegd. Per januari 2017 ondergebracht op Achterweg Businesscase Het Nieuwe Tielse Werken Gerealiseerd

12 Speerpunt ev Toelichting Voort gang Precariorechten kabels en leidingen Gerealiseerd. De precariobelasting op kabels en leidingen wordt met ingang van 2022 afgeschaft. Vanaf dat jaar moet alternatieve dekking gevonden worden. Bewaakte fietsenstalling parkeerfonds Gerealiseerd. OZB +7,5% Wordt ingevoerd. Onderzoeksonderwerpen: vastgoedstichting Vastgoedstichting blijkt niet kansrijk voor het behalen van bezuinigingsdoelstelling. Taakstelling met alternatieve dekking ingevuld bij begroting 2018.

13

VOORTGANG COLLEGEPROGRAMMA. Midterm review Bloesemakkoord September 2016

VOORTGANG COLLEGEPROGRAMMA. Midterm review Bloesemakkoord September 2016 VOORTGANG COLLEGEPROGRAMMA Midterm review Bloesemakkoord September 2016 VOORWOORD Voor u ligt de midterm-review van het collegeprogramma. In 2014 hebben coalitiepartijen met elkaar het Bloesemakkoord ondertekend.

Nadere informatie

Toeliching ProTIel op bezuinigingsvoorstellen 2015 2017 pagina 1/7

Toeliching ProTIel op bezuinigingsvoorstellen 2015 2017 pagina 1/7 Voorstel Toelichting ProTiel 2015 2016 2017 2018 e.v. 1. Voorstellen die vormgegeven aan de kanteling: als gemeente verantwoordelijkheid loslaten en meer samenwerken met de inwoners van Tiel om voorzieningen

Nadere informatie

Samen met de inwoners van Tiel: hun betrokkenheid en inzet wordt opgezocht, gestimuleerd én gefaciliteerd.

Samen met de inwoners van Tiel: hun betrokkenheid en inzet wordt opgezocht, gestimuleerd én gefaciliteerd. 4 Kop Samen met de inwoners van Tiel: hun betrokkenheid en inzet wordt opgezocht, gestimuleerd én gefaciliteerd. Tussenkopje Ook wordt het wijk- en buurtgericht werken verder uitgebouwd. Wij maken daar

Nadere informatie

MEMO BERICHT. aan: CommissieRuimte. van: Burgemeesteren Wethouders. datum: 29maart2017. onderwerp: Ophefenparkeerplaatsen Waalkade

MEMO BERICHT. aan: CommissieRuimte. van: Burgemeesteren Wethouders. datum: 29maart2017. onderwerp: Ophefenparkeerplaatsen Waalkade GemeenteTiel Achterweg2,4001MVTiel Postbus6325,4000HHTiel Telefoon: (0344)637111 Telefax: (0344)637299 Doorkiesnummer:(0344)637403 MEMO BERICHT aan: van: datum: CommissieRuimte Burgemeesteren Wethouders

Nadere informatie

- Evaluatierapport - Uitvoeringsplan Mobiliteit Tiel. Waar mensen goed en veilig verkeren

- Evaluatierapport - Uitvoeringsplan Mobiliteit Tiel. Waar mensen goed en veilig verkeren - Evaluatierapport - Uitvoeringsplan Mobiliteit Tiel Waar mensen goed en veilig verkeren Wat ging vooraf? Het Uitvoeringsplan Mobiliteit Tiel 2013 2016, met een praktische uitvoerbaarheid tot eind 2018

Nadere informatie

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën Gemeente įí ñ Berven Berge op Zoom 2ÏĨ Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom II III III lil II1:1IE lil II 17 DEC 2015 Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Concretisering Taakstellingen

Nadere informatie

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon startnotitie: Mobiliteit

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon startnotitie: Mobiliteit Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555 Startnotitie: Mobiliteit INHOUD 1. Doelstelling... 2 2. Mobiliteit: wat is de huidige situatie?...

Nadere informatie

Voortgang besluitvorming gewikt en gewogen

Voortgang besluitvorming gewikt en gewogen Voortgang besluitvorming gewikt en gewogen Stand van zaken bezuinigingen Presentatie gaat in op: Doel presentatie Terugblik Eenvoudig gerealiseerde opdrachten Stand van zaken overige opdrachten en bijkomende

Nadere informatie

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead Informatienota Aan: Commissie Beleidscyclus Van: College van B&W Onderwerp: Aanpak achterblijvende overhead Portefeuillehouder Wethouder L. Verspuij Datum collegebesluit 14 oktober 2014 Geheimhouding:

Nadere informatie

Expeditie Tiel. Organisatie - Cultuur - Huisvesting

Expeditie Tiel. Organisatie - Cultuur - Huisvesting Expeditie Tiel Organisatie - Cultuur - Huisvesting Informatie bijeenkomst Welkom en opening Expeditie Tiel het Hoe en Waarom! Huisvesting als instrument bij veranderingen Projectaanpak, uitgangspunten

Nadere informatie

Commissie Samenleving / Raad College van B & W Resultaten marktverkenning privatisering zwembad

Commissie Samenleving / Raad College van B & W Resultaten marktverkenning privatisering zwembad Keuzenota Aan: Commissie Samenleving / Raad Van: College van B & W Onderwerp: Resultaten marktverkenning privatisering zwembad Portefeuillehouder: H.A. Driessen / M. Melissen Datum collegebesluit: 9 mei

Nadere informatie

Aad Scheepers raad juni 2012

Aad Scheepers raad juni 2012 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Aad Scheepers 040-2083631 Aad.scheepers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Nota Kaders 2013-2016 12raad00247 7 juni 2012

Nadere informatie

GGD Flevoland. Ontwerp Begroting Meerjarenraming 2020 t/m 2022

GGD Flevoland. Ontwerp Begroting Meerjarenraming 2020 t/m 2022 GGD Flevoland Ontwerp Begroting 2019 en Meerjarenraming 2020 t/m 2022 Status: ter besluitvorming in GGD-bestuursvergadering 21 juni 2018 Versie: 13 april 2018_08u27 1. Inleiding 1.1. GGD Flevoland in 2019

Nadere informatie

B. Lijst van openstaande moties

B. Lijst van openstaande moties B. Lijst van openstaande moties Openstaande moties waarvan duidelijk is dat de termijn van afdoening langer dan 6 maanden betreft, zijn niet in deze lijst opgenomen. Die moties staan op de schaduwlijst

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties. donderdag 13 oktober 2016

Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties. donderdag 13 oktober 2016 Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties donderdag 13 oktober 2016 Welkom & opening Nanny Roelen Agenda 1. Welkom Nanny Roelen, avondvoorzitter 2.Opzet IKC Paul Beumer, directeur

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Concept agenda. Opening (19.30 uur) Agenda d.d. 4 november 2014 (vaststellen) ( uur) Ingekomen stukken

Concept agenda. Opening (19.30 uur) Agenda d.d. 4 november 2014 (vaststellen) ( uur) Ingekomen stukken Concept agenda 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Opening (19.30 uur) Agenda d.d. 4 november 2014 (vaststellen) (19.31-19.32 uur) Ingekomen stukken Informatie in het kader van de actieve informatieplicht (19.32-19.40

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Collegeprogramma Met en voor elkaar aan de slag

Collegeprogramma Met en voor elkaar aan de slag Collegeprogramma 2018 2022 Met en voor elkaar aan de slag Versie: 12 februari 2019 1 Voorwoord Op 4 juli 2018 is het nieuwe college van burgemeester en wethouders bestaande uit T@B, SGP en CU benoemd door

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

INFORMATIEF OVERZICHT VAN DE BESLUITVORMING IN DE RAADSVERGADERING D.D. 17 juni Overzichtnr.: 05

INFORMATIEF OVERZICHT VAN DE BESLUITVORMING IN DE RAADSVERGADERING D.D. 17 juni Overzichtnr.: 05 INFORMATIEF OVERZICHT VAN DE BESLUITVORMING IN DE RAADSVERGADERING D.D. 17 juni 2015 Overzichtnr.: 05 Doel: het via Internet (gemeentelijke website) geven van informatie over het feitelijke verloop van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorstel Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168639 datum voorstel: 7 september 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend,

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend, Agendanummer: 11-72 Registratienummer: 636378 Purmerend, 27 oktober 2011 Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: In een snel veranderende wereld is de uitdaging dat iedereen mee

Nadere informatie

Gemeente Tiel. Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. dinsdag 19 maart 2019 om 9.00 uur

Gemeente Tiel. Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. dinsdag 19 maart 2019 om 9.00 uur Gemeente Tiel Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. dinsdag 19 maart 2019 om 9.00 uur Onderwerpen voorzien van een ster krijgen uitstel van publicatie met 1 week. nr. voorstel

Nadere informatie

Regiotaxi Het realiseren van een stadsbusdienst in Tiel is helaas niet aan de orde. Als alternatief is daarvoor de Regiotaxi opgezet.

Regiotaxi Het realiseren van een stadsbusdienst in Tiel is helaas niet aan de orde. Als alternatief is daarvoor de Regiotaxi opgezet. Opening: Geachte voorzitter, college, raadsleden en aanwezigen op de tribune. Wij staan aan het begin van een roerige periode. Door de maatregelen uit Den Haag weten wij niet volledig wat ons te wachten

Nadere informatie

Onderwijshuisvesting Denekamp

Onderwijshuisvesting Denekamp Onderwijshuisvesting Denekamp Projectgroep Onderwijshuisvesting Denekamp VERSIE 01062017 DEF Inleiding Op 29 november 2011 heeft de gemeenteraad het rapport Samen Scholen 2030 vastgesteld. In dit rapport

Nadere informatie

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer Sportaccommodatiebeleid Exploitatie en Beheer Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 Leeswijzer...2 2. Huidige situatie exploitatie en beheer...3 2.1. De binnensportaccommodaties...3 2.2 De buitensportaccommodaties...4

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Aan: Van: Betreft: De gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Stand van zaken Scholencluster Kruiswiel en Jeugdspeelpark. Datum: 18-9-2014 1. Historie in grote lijnen In 2012 is een haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Raadsvergadering 11 juli 2019

Raadsvergadering 11 juli 2019 Raadsvergadering 11 juli 2019 1. Opening 2. Inspraakronde 3. Vaststellen agenda 4. Algemene beschouwingen Voorjaarsdebat 5. Voorjaarsdebat 6. Reactie college Schorsing t.b.v. fractieberaad 7. Slotdebat

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-102 Onderwerp Programmabegroting 2015-2018 Aan de raad, Onderwerp Programmabegroting 2015-2018 Gevraagde beslissing 1. De Programmabegroting 2015-2018

Nadere informatie

Begrotingsmarkt 2015 gemeente Leiden Renée de Visser afdeling Strategie, Middelen en Control

Begrotingsmarkt 2015 gemeente Leiden Renée de Visser afdeling Strategie, Middelen en Control Begrotingsmarkt 2015 gemeente Leiden Renée de Visser afdeling Strategie, Middelen en Control Belangrijk moment Rijk: begrotingswet Belang: Keuzes maken voor de stad: beleidskeuzes in programma s Financieel

Nadere informatie

Informatie. WIJKGESPREK VREESWIJK 31 oktober 2016

Informatie. WIJKGESPREK VREESWIJK 31 oktober 2016 Informatie WIJKGESPREK VREESWIJK 31 oktober 2016 PROCES Tot nu toe: Inventarisatie schoollocaties (2015) Onderzoek sportlocaties (2015) Gesprekken met schoolbesturen, sportbesturen en gemeente (2015) Stadsgesprek

Nadere informatie

a Tľz T; * b m M» * W. Hompe rvu Postregistratienr(s) Onderwerp: Regionaal Plan van aanpak Transitie Jeugdzorg Portefeuillehouder W.

a Tľz T; * b m M» * W. Hompe rvu Postregistratienr(s) Onderwerp: Regionaal Plan van aanpak Transitie Jeugdzorg Portefeuillehouder W. Gemeente Geldermalsen Onderwerp: Regionaal Plan van aanpak Transitie Jeugdzorg Voorstel beslispunten (1 t/m...) 1. In te stemmen met het Regionaal plan van aanpak Transitie Jeugdzorg 2. Het plan van aanpak

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

collegevoorstel woningen 3969465 4587412 617947 15,6 niet-wonen 1720100 1823000 102900 6,0

collegevoorstel woningen 3969465 4587412 617947 15,6 niet-wonen 1720100 1823000 102900 6,0 Amendement 1 Minder verhoging OZB dan collegevoorstel D66 stelt in dit amendement voor de relevante teksten en cijfers in de begroting 2013-16 op de logische plaats als volgt te veranderen: Cijfermatig

Nadere informatie

Kwartaalrapportage 2

Kwartaalrapportage 2 Kwartaalrapportage 2 Dashboard 1. Stand van zaken exploitatie gebouwen Innovatoren Villa Flora m 2 BVO % m 2 BVO % BVO kantoor 4.957 3.138 Verhuurd 2.387 48% 2.309 74% Leads (2) 453 9% 532 17% BVO expositie

Nadere informatie

Concept agenda. Opening (19.30 uur) Agenda d.d. 4 november 2014 (vaststellen) (19.31-19.32 uur) Ingekomen stukken

Concept agenda. Opening (19.30 uur) Agenda d.d. 4 november 2014 (vaststellen) (19.31-19.32 uur) Ingekomen stukken Concept agenda 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Opening (19.30 uur) Agenda d.d. 4 november 2014 (vaststellen) (19.31-19.32 uur) Ingekomen stukken Informatie in het kader van de actieve informatieplicht (19.32-19.40

Nadere informatie

Stelpost nog in te vullen besparingen: 2015 2016 2017 Besparing Holland Rijnland 62.500 83.375 125.000 Moderne werkgever in moderne huisvesting

Stelpost nog in te vullen besparingen: 2015 2016 2017 Besparing Holland Rijnland 62.500 83.375 125.000 Moderne werkgever in moderne huisvesting VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van april 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00021 Onderwerp: Voortgang stelposten nog in te vullen besparingen - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Op 5 februari 2015 heeft

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd)

Raadsvoorstel (gewijzigd) Raadsvoorstel (gewijzigd) Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: 1094803 Sliedrecht, 29 oktober 2013 Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen Beslispunten Wij stellen u

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Overbetuwe Onderzoeksopzet Decentralisaties jeugdzorg en Wmo/AWBZ (2 D s)

Rekenkamercommissie Overbetuwe Onderzoeksopzet Decentralisaties jeugdzorg en Wmo/AWBZ (2 D s) Rekenkamercommissie Overbetuwe Onderzoeksopzet Decentralisaties jeugdzorg en Wmo/AWBZ (2 D s) 1. Aanleiding voor het onderzoek De decentralisaties van de jeugdzorg, de extramurale AWBZ-taken en taken op

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

Bespreeknota De Commissie Samenleving

Bespreeknota De Commissie Samenleving Bespreeknota Aan: De Commissie Samenleving Van: College Onderwerp: (Ver)nieuwbouw Lingecollege Portefeuillehouder: L. Verspuij Datum collegebesluit: 7 april 2015 Geheim: Nee Vraag: Kan de commissie instemmen

Nadere informatie

Alternatieve begroting

Alternatieve begroting Alternatieve begroting 2019 2022 CDA fractie Twenterand: Frouwke Bramer Mayke Smelt Roswitha Uitslag Bertus Akse Henk Kerkdijk Jan Kuilder Alternatieve begroting 2019-2022 -1-9/10/2018 Verantwoord investeren

Nadere informatie

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bezuinigingsvoorstel fase IVa In het kader van de bezuinigingen is met de raad afgesproken dat om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting 2015-2018 omkeerbare

Nadere informatie

Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020

Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020 Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020 1 1. Inleiding. De huidige sportnotitie Sportbeleid beweegt door! is in december 2012 door de gemeenteraad vastgesteld. Deze notitie heeft betrekking

Nadere informatie

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering Documentnummer: REFNUMBER *1766 * Openbaar Vergadergegevens Datum vergadering: 18-12-2018 Portefeuillehouder: Leo Bosland Vervolgbehandeling Primaat, afdeling: Vervolg, afdeling: Vervolg na B&W: Toetsing

Nadere informatie

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 1 180706 AB 5 B7 Toetsingsformulier jaarstukken 2017 en begroting 2019.pdf JAARREKENING 2017 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Ja, jaarrekening en aanbiedingsbrief zijn op

Nadere informatie

Fysieke dialoogtafel Dagactiviteiten

Fysieke dialoogtafel Dagactiviteiten Fysieke dialoogtafel Dagactiviteiten 16-03-2017 1 Openstellen markt maart 2017 producten 3 Openstelling markt maart 2017 Planning 4 Tussenstand werkgroep inhoudelijk integratie producten Doelstelling

Nadere informatie

Nacalculatie Gemeente Groningen. Bessemoerstrook... 2

Nacalculatie Gemeente Groningen. Bessemoerstrook... 2 Nacalculatie 2017 Gemeente Groningen Bessemoerstrook... 2 1 NACALCULATIE 2017 Bessemoerstrook 7003320 Directie : Stadsontwikkeling Slotcalculatie per : 31 augustus 2017 Datum : 27 september 2017 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

onderwerp Aanpassing van de tarievenverordening voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties voor 2013.

onderwerp Aanpassing van de tarievenverordening voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties voor 2013. Raadsvoorstel raadsvergadering 31-10-2012 agendapunt nummer 12INT01891 onderwerp Aanpassing van de tarievenverordening voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties voor 2013. Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

*ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015

*ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 *ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.15-32500/DV.15-471, afdeling Ruimte. Sellingen, 18 mei 2015 Onderwerp: Uitwerking bezuinigingsdoelstellingen Openbare Verlichting

Nadere informatie

Visie en werkwijze SV Colmschate 33

Visie en werkwijze SV Colmschate 33 Visie en werkwijze SV Colmschate 33 PLAN VAN AANPAK Opdrachtgever: Voorzitter SV Colmschate 33 Opdrachtnemer: Bestuurslid J&S a.i. Inhoud 1. Versiebeheer 3 2. Inleiding 4 2.1 Aanleiding 4 2.2 Doel plan

Nadere informatie

Advies van de informateur

Advies van de informateur Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode 1 Inleiding Tiel kent net als veel andere gemeenten in Nederland de traditie waarbij de lijsttrekker van de politieke partij, die de meeste

Nadere informatie

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Participatiewet / Wsw Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Bespreekpunten Wat is de huidige situatie in Wwb en Wsw? Wat zijn de belangrijkste contouren van de Participatiewet? Welke effecten heeft de Participatiewet

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Onderwerp: Programmabegroting 2017 en verwerking financiële effecten uit de septembercirculaire.

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2012-2015. Met elkaar voor elkaar; de winst zit hem in het meedoen!

Wmo beleidsplan 2012-2015. Met elkaar voor elkaar; de winst zit hem in het meedoen! Gemeente Gemeente neerijnen neerijnen Wmo beleidsplan 2012-2015 Met elkaar voor elkaar; de winst zit hem in het meedoen! 6 december 2011 Gemeente neerijnen Programma 1 Visie Neerijnen op de Wmo 2 Wat houdt

Nadere informatie

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda Plan van aanpak social return Gemeente Gouda Doelstelling: Het doel van het Plan van aanpak social return (SR) is om het aantal inwoners dat via SR aan het werk komt ten minstens te verdubbelen. Dat betekent

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten!

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Begroting 2013 Meerjarenbegroting 2014-2016 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Waar staan we nu als gemeente? Economisch herstel gaat erg langzaam. Financieel hebben

Nadere informatie

Vergadering Deelraad. Voordracht 2011/INT/558

Vergadering Deelraad. Voordracht 2011/INT/558 Bezoekadres Pieter Calandlaan 1 1065 KH Amsterdam Postbus 2003 1000 CA Amsterdam Telefoon 14 020 Fax 020 253 6009 www.nieuwwest.amsterdam.nl Vergadering Deelraad Datum Reg.nr./DECOS nr. Onderwerp Besluit

Nadere informatie

Agendapunt Raadsvergadering 18 maart 2015 Portefeuillehouder L. Verspuij Begrotingsprogramma Vergroten opdracht verbouwing stadhuiscampus

Agendapunt Raadsvergadering 18 maart 2015 Portefeuillehouder L. Verspuij Begrotingsprogramma Vergroten opdracht verbouwing stadhuiscampus Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 18 maart 2015 Portefeuillehouder L. Verspuij Begrotingsprogramma Onderwerp Vergroten opdracht verbouwing stadhuiscampus Besluit om: 1. In te stemmen met drie wijzigingen

Nadere informatie

Tabel 3-1 bedragen x 1.000

Tabel 3-1 bedragen x 1.000 3 Ruimte en Wonen Wat mag het kosten Tabel 3-1 bedragen x 1.000 2018 2019 2020 2021 2022 actualisatie perspectief energie hoofdinfrastructuur -0,1 actualisatie Wabo 1,0 0,3 0,3 0,3 0,3 kavelwinkel ICT

Nadere informatie

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein en de gevolgen voor de opdrachtverstrekking van gemeente aan zorgaanbieders voor de levering van Wmo en welzijnsproducten Presentatie

Nadere informatie

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 1 De welzijnskoers 2013-2016 Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 2 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 1 Welzijnsvisie Roermond... 3 2 Regeerakkoord Rutte II... 4 3 Het routeboek: de

Nadere informatie

Financiële uitgangspunten

Financiële uitgangspunten Financiële uitgangspunten Afgerond op 1.000 2020 2021 2022 2023 Startsaldo begroting -750.000-473.000 502.000 502.000 Autonome ontwikkelingen 1. Bestuurlijke vernieuwing (1) -130.000-271.000-48.000 21.000

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

uitkomsten onderzoek overeenkomsten- en verschillenanalyse Oudenhoorn

uitkomsten onderzoek overeenkomsten- en verschillenanalyse Oudenhoorn MEMO aan het college van burgemeester en wethouders van Renske Evenblij datum pagina 21 september 2015 1 van 8 uitkomsten onderzoek overeenkomsten- en verschillenanalyse In deze memo worden de bevindingen

Nadere informatie

Bestuursvoorstel. Tussenevaluatie Maatwerk in Brandweerzorg. Onderwerp. Besluitvormend. Status

Bestuursvoorstel. Tussenevaluatie Maatwerk in Brandweerzorg. Onderwerp. Besluitvormend. Status Bestuursvoorstel Onderwerp Status Gevraagd besluit Tussenevaluatie Maatwerk in Brandweerzorg Besluitvormend Het wordt verzocht in te stemmen met de rapportage tussenevaluatie en op de volgende onderdelen

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken.

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken. Van: Aan: Documentnummer: z170001667 Burgemeester en Wethouders Datum: 11 januari 2017 Onderwerp: de raad van de gemeente Zeewolde Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update

Nadere informatie

Als we de kadernota mogen geloven, gaat het college vooral dóór met losse- punten

Als we de kadernota mogen geloven, gaat het college vooral dóór met losse- punten Geachte inwoners van Geldermalsen, geachte voorzitter, college en collegae en volgers via sociale media. We wilden ons beperken tot een paar puntjes op de i, maar het wordt dus de omgekeerde wereld! Uitroeptekens

Nadere informatie

Programma. Inleiding portefeuillehouder financiën Presentatie portefeuillehouders per programma. Pauze. Gelegenheid tot het stellen van vragen

Programma. Inleiding portefeuillehouder financiën Presentatie portefeuillehouders per programma. Pauze. Gelegenheid tot het stellen van vragen Programma Inleiding portefeuillehouder financiën Presentatie portefeuillehouders per programma Pauze Gelegenheid tot het stellen van vragen Bezuinigingsopgaven eerdere begrotingen 2010 1.875.000 5% gekort

Nadere informatie

Expeditie Sociaal Domein Tiel Beeldvormingsavond 26 februari 2014

Expeditie Sociaal Domein Tiel Beeldvormingsavond 26 februari 2014 Expeditie Sociaal Domein Tiel Beeldvormingsavond 26 februari 2014 Doel themabijeenkomst Planning en organisatie Bestuurlijke planning Rollen context sociaal domein Het speelveld in de decentralisaties

Nadere informatie

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma Rekenkamer Weert Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma 2 april 2009 Achtergrond en aanleiding onderzoek De rekenkamer van de gemeente Weert richt zich op het perspectief leren en verbeteren.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 10.0063. Rv. nr..: 10.0063 B&W-besluit d.d.: 8 juni 2010 B&W-besluit nr.: 100627

RAADSVOORSTEL 10.0063. Rv. nr..: 10.0063 B&W-besluit d.d.: 8 juni 2010 B&W-besluit nr.: 100627 RAADSVOORSTEL 10.0063 Rv. nr..: 10.0063 B&W-besluit d.d.: 8 juni 2010 B&W-besluit nr.: 100627 Naam programma +onderdeel: Programma 2 Veiligheid Onderwerp: Ontwerp Programmabegroting 2011 Regionale Brandweer

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt 12 Raadsvergadering Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma 7 Huisvesting Lingecollege.

Raadsvoorstel. Agendapunt 12 Raadsvergadering Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma 7 Huisvesting Lingecollege. Raadsvoorstel Agendapunt 12 Raadsvergadering 26-09-2018 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma 7 Onderwerp Huisvesting Lingecollege. Besluit om: 1. De huidige in de begroting opgenomen kapitaallast

Nadere informatie

B. Lijst van openstaande moties

B. Lijst van openstaande moties B. Lijst van openstaande moties Openstaande moties waarvan duidelijk is dat de termijn van afdoening langer dan 6 maanden betreft, zijn niet in deze lijst opgenomen. Die moties staan op de schaduwlijst

Nadere informatie

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9.

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9. Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 mei 2014 Portefeuillehouder Dhr. H.A. Driessen Begrotingsprogramma 8 Onderwerp Beleidskader Sturing, Bekostiging en Inkoop nieuwe gemeentelijke taken Jeugdwet

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 129862 Sector: Inwonerszaken Team : Sport, Economische Zaken & Recreatie Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties Besluit: 1. Vast te stellen dat de accommodaties

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV 28-08-2017 - Voorburg Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Aan de werksessie op 28 augustus 2017 deden ongeveer 20 inwoners mee. De bijeenkomst vond

Nadere informatie

2006. Nr. : Dnst. : Griffie. Burgerinitiatief oplossing parkeerproblematiek wijk De Bockhorst. Leiden, 28 februari 2006

2006. Nr. : Dnst. : Griffie. Burgerinitiatief oplossing parkeerproblematiek wijk De Bockhorst. Leiden, 28 februari 2006 2006. Nr. : 06.0024 Dnst. : Griffie Burgerinitiatief oplossing parkeerproblematiek wijk De Bockhorst. Leiden, 28 februari 2006 Uw Raad heeft op 22 februari 2005 RV 05.0013 Initiatiefvoorstel Verordening

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Integraal huisvestingsplan Registratienummer: 513472 Op voorstel van het college d.d.: 17 december 2013 Datum vergadering: 28 januari 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde

Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde Initiatiefgroep VSCO 61 (voetbal) Dorpshuis De Heerdt (culturele activiteiten) Stichting Dorpsbelang Oosterwolde Stichting Sportvoorziening

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

op de fiets? 4053 mensen

op de fiets? 4053 mensen 4053 mensen op de fiets? Het faciliteren van een efficiënte fietsenstalling gaat verder dan het plaatsen van een fietsenrek. Het parkeren van de fiets vraagt om een passende oplossing. Wij adviseren u

Nadere informatie

Overzicht realisatie keuzes maken

Overzicht realisatie keuzes maken Overzicht realisatie keuzes maken Inleiding In de raadsvergadering die begon op donderdag 16 december 2010 heeft de raad het raadsvoorstel uitwerkingen Keuzes Maken vastgesteld. Dit raadsvoorstel geeft

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Raadsvoorstel *Z01C3C9D81F* Aan de raad Documentnummer : INT-15-18695 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Inleiding In het door het college

Nadere informatie

Datum B&W: 16 februari 2016 Portefeuillehouder: Wethouder Van der Hurk

Datum B&W: 16 februari 2016 Portefeuillehouder: Wethouder Van der Hurk Raadsvoorstel Raadsnummer: 2016-010 Registratiekenmerk: 562059 Onderwerp: Visie Binnenstad (Aantrekkelijk Nijkerk) Korte inhoud: De werkgroepen binnenstad hebben op woensdag 4 november 2015 het visiedocument

Nadere informatie

(x) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring ( ) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

(x) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring ( ) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 5 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Politieke Kamer 1 / 2 Agendanr. 5 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

Bestuurlijke programmaopdrachten 2009-2010 Regio Groningen-Assen

Bestuurlijke programmaopdrachten 2009-2010 Regio Groningen-Assen Bestuurlijke programmaopdrachten - Regio Groningen-Assen stuurgroep 22 juni Bijlage 3 Bestuurlijke programmaopdrachten.doc Bestuurlijke programmaopdracht bereikbaarheid Verbetering en waarborging bereikbaarheid

Nadere informatie