RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Economie en toerisme. Onderwerp: Kennis en Werk #071 Economische agenda Leidse regio.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Economie en toerisme. Onderwerp: Kennis en Werk #071 Economische agenda Leidse regio."

Transcriptie

1 RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Economie en toerisme Onderwerp: Kennis en Werk #071 Economische agenda Leidse regio Aanleiding: Noch de regio, noch de gemeente Leiden hebben momenteel een economische visie. Dat is om meerdere redenen een gemis. Ten eerste ontbreekt hierdoor een instrument om te kunnen komen tot een eenduidige prioriteitsstelling. De aansluiting van plannen bij kadervisies als Leiden Kennisstad is hierdoor niet vanzelfsprekend. Door het ontbreken van een economische visie ontbreken bovendien aanknopingspunten om krachten met andere partners te bundelen, zowel andere gemeenten als bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen. Dat terwijl economische vraagstukken niet ophouden bij de gemeentelijke grenzen en veel meer op regionaal niveau spelen. Om tot de top van de Europese kennisregio s te kunnen blijven horen, is het noodzakelijk om de krachten in de regio maximaal te benutten en bundelen. Dit vraagt om een gezamenlijke economische visie en aanpak van de 071-gemeenten, ondernemers en het kennis- en onderwijsveld. Een aanpak waarbij de partners een visie delen, elkaar weten te vinden en gezamenlijk afspraken kunnen maken over concrete te ondernemen acties. Het afgelopen jaar hebben de vijf 071-gemeenten en vertegenwoordigers van ondernemerskoepels, onderzoek en onderwijs intensief samengewerkt om tot een gezamenlijke visie te komen. De raad, en de raden van de overige regiogemeenten, zijn hierover tussentijds meermaals geïnformeerd, namelijk: - Bij de start in februari 2013 over de economische analyse van de sterkten & zwakten van de regio, op basis van het rapport van Bureau Louter. - Vervolgens in mei bij de inventarisatie van de uit te werken thema s. - En daarna in september, bij het bepalen van de prioriteitenstelling op basis van de testversie van de Economische agenda. Hierbij is overigens inherent sprake van een complex proces om tot een gezamenlijk draagvlak te komen, aangezien de plannen afstemming behoeven van vijf gemeenteraden en de achterbannen van ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen. Dit is echter een logisch gevolg van de ambitie om de krachten binnen de regio maximaal te willen bundelen. Ondanks deze complexiteit is het echter gelukt om overeenstemming te krijgen, door vaststelling van de agenda in de stuurgroep van de Economische agenda Leidse regio. Doel:

2 De Economische agenda beoogt een basis voor duurzame samenwerking tussen partijen te vormen en om de krachten te bundelen, met als doel economische vraagstukken effectief te kunnen adresseren en de voorwaarden te creëren om tot de top van de Europese kennisregio s te kunnen blijven behoren. De economische agenda biedt de gemeente Leiden een instrument om prioriteiten te kunnen stellen, gericht op bijdragen aan onder meer Leiden Kennisstad. Kader: Ontwikkelingsvisie Leiden, Stad van Ontdekkingen Programma Kennisstad Programma Bereikbaarheid Overwegingen: Leiden vormt het centrum van een stedelijke agglomeratie, waar ook de gemeenten Oegstgeest, Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude onderdeel van zijn. Economie en arbeidsmarkt functioneren voor een belangrijk deel op dit agglomeratieniveau. Vraagstukken op deze terreinen houden dus niet op bij de gemeentelijke grenzen, maar vragen om een gezamenlijke aanpak. Ook met bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen. De Economische agenda -en het bijbehorende uitvoeringsprogramma- helpen om de gezamenlijke aanpak richting te geven: het stellen van de ambities en doelen, de acties die nodig zijn om deze te realiseren en de bijdrage die elke partij hier aan levert. Financiën: 1. Een beperkt aantal acties uit het Uitvoeringsprogramma is al in gang gezet. Hierbij gaat het om laaghangend fruit -activiteiten die gedekt kunnen worden vanuit bestaande budgetten. De Economische agenda loopt echter tot In dat kader zijn ook mogelijke kansrijke investeringen geïnventariseerd waarvoor (nog) geen middelen zijn gereserveerd. Besluitvorming over deze acties kan pas plaatsvinden als hier bij de collegeonderhandelingen in de betrokken gemeenten voldoende prioriteit aan is gegeven en als hiervoor middelen worden gereserveerd. Hiermee kan de Economische agenda en het Uitvoeringsprogramma door politieke partijen gebruikt worden bij de uitwerking van de economische plannen in de verkiezingsprogramma s. Evaluatie: Het uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks geactualiseerd in de vorm van een jaarprogramma, waarbij tevens wordt gerapporteerd over de voortgang. Veder zal een beleidsmonitor voor de Leidse kennisregio worden ontwikkeld met indicatoren die de doelstellingen van de voorliggende agenda volgen. Hiervoor zijn de vijf hoofddoelstellingen uitgewerkt naar meetbare doelen, en een nulmeting uitgevoerd. Gebruik zal worden gemaakt van statistische cijfers, onderzoeksdata, en diverse kerngetallen. Het monitoren van de voornemens, acties en bijbehorende prestaties, die veelal niet in meetbare doelen zijn te vertalen, zal meer kwalitatief van aard zijn. Bijgevoegde informatie:

3 Kennis & Werk #071; Economische agenda Leidse regio 2020 Kennis & Werk #071; Uitvoeringsprogramma (als achtergrondinformatie) De raad van de gemeente Leiden: RAADSBESLUIT Kennis nemende van: het feit dat de Economische agenda Leidse regio de resultante is van een unieke samenwerking tussen 5 gemeentelijke overheden, Onderwijs- en kennisinstellingen en het Bedrijfsleven uit de Leidse regio; het feit dat hiermee een groot draagvlak bestaat voor de agenda en de uitvoering daarvan; het unieke karakter van zowel het proces als het eindresultaat betekent dat partners niet alleen input hebben geleverd, maar ook formele medeverantwoordelijkheid dragen voor de agenda alsmede voor de uitvoering hiervan en het feit dat partners het met succes doorlopen van het proces en vaststellen van de Economische agenda in de stuurgroep als een intentieovereenkomst beschouwen en reeds van start zijn gegaan met de uitvoering van de eerste acties die onder hun verantwoordelijkheid zijn geplaatst, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders (rv.nr. het advies van de commissie, van 2011), mede gezien BESLUIT 1. In te stemmen met de Economische agenda Leidse regio 2020 Kennis & Werk #071 en daarmee met onderstaande doelstellingen: a. Versterken van de economische structuur, zodat de regio haar sterke positie in de top van de Europese innovatieregio s behoudt; b. Bevorderen van ondernemerschap, stimuleren van starters en opschalen van initiatieven in de Leidse regio, zodat de afhankelijkheid van werkgelegenheid elders afneemt en de economische basis in de regio wordt verbreed; c. Verkleinen en het zoveel mogelijk voorkomen van kwantitatieve en kwalitatieve verschillen tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt om zo de economische kracht van de Leidse regio te versterken; d. Aantrekkelijker maken van het vestigingsklimaat door het zorgen voor voldoende en complementair aanbod van ruimte voor bedrijven en kantoren, uitgaande van de afgesproken SER ladder, en verbeteringen in de bereikbaarheid die nodig zijn om de economie te laten floreren en het toevoegen van ruimtelijke kwaliteit en voorzieningen op de knopen van het stedelijk netwerk; e. De Leidse regio te vermarkten richting talent en bedrijven door de Leidse regio gezamenlijk, uniek en onderscheidend te profileren;

4 2. Kennis te nemen van het standpunt van het College dat de uitvoering van de agenda vanaf medio 2014 onderwerp dient te zijn van de collegeonderhandelingen. Gedaan in de openbare raadsvergadering van, de Griffier, de Voorzitter, TECHNISCHE INFORMATIE Opsteller: J. Bongers Organisatieonderdeel: Sociaal en economisch beleid Telefoon: Portefeuillehouder:

5 Bereikbaarheid, Financiën & EconomieB en W.nr d.d Onderwerp Economische agenda Leidse regio 2020; Kennis en Werk #071 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. De raad van de gemeente Leiden voor te stellen, kennis nemende van: het feit dat de Economische agenda Leidse regio de resultante is van een unieke samenwerking tussen 5 gemeentelijke overheden, Onderwijs- en kennisinstellingen en het Bedrijfsleven uit de Leidse regio; het feit dat hiermee een groot draagvlak bestaat voor de agenda en de uitvoering daarvan; het unieke karakter van zowel het proces als het eindresultaat betekent dat partners niet alleen input hebben geleverd, maar ook formele medeverantwoordelijkheid dragen voor de agenda alsmede voor de uitvoering hiervan en het feit dat partners het met succes doorlopen van het proces en vaststellen van de Economische agenda in de stuurgroep als een intentieovereenkomst beschouwen en reeds van start zijn gegaan met de uitvoering van de eerste acties die onder hun verantwoordelijkheid zijn geplaatst, 1. in te stemmen met de Economische agenda Leidse regio 2020 Kennis & Werk #071 en daarmee met onderstaande doelstellingen: a. Versterken van de economische structuur, zodat de regio haar sterke positie in de top van de Europese innovatieregio s behoudt; b. Bevorderen van ondernemerschap, stimuleren van starters en opschalen van initiatieven in de Leidse regio, zodat de afhankelijkheid van werkgelegenheid elders afneemt en de economische basis in de regio wordt verbreed; c. Verkleinen en het zoveel mogelijk voorkomen van kwantitatieve en kwalitatieve verschillen tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt om zo de economische kracht van de Leidse regio te versterken; d. Aantrekkelijker maken van het vestigingsklimaat door het zorgen voor voldoende en complementair aanbod van ruimte voor bedrijven en kantoren, uitgaande van de afgesproken SER ladder, en verbeteringen in de bereikbaarheid die nodig zijn om de economie te laten floreren en het toevoegen van ruimtelijke kwaliteit en voorzieningen op de knopen van het stedelijk netwerk; e. De Leidse regio te vermarkten richting talent en bedrijven door de Leidse regio gezamenlijk, uniek en onderscheidend te profileren; 2. kennis te nemen van het standpunt van het College dat de uitvoering van de agenda vanaf medio 2014 onderwerp dient te zijn van de collegeonderhandelingen. 3. behoudens Raadsbesluitvorming Het Kennis en Werk #071 Uitvoeringsprogramma vast te stellen en in te stemmen met uitvoering van de acties categorie 1 en 2, zijnde de jaarschijf ; 4. de gemeentesecretaris opdracht te geven voldoende capaciteit te reserveren voor alle in het uitvoeringsprogramma genoemde acties categorie 1 en 2, daar waar bij deze acties

6 de gemeente Leiden als trekker of participant is benoemd en behoudens instemming van raden en reserveren van middelen ook capaciteit vrij te maken voor na 2014; 5. de gemeentesecretaris te vragen het reserveren van voldoende middelen voor de uitvoering van de agenda vanaf medio 2014 als onderwerp aan te dragen in het kader van de collegeonderhandelingen. Perssamenvatting: Gemeenten Leidse regio stemmen in met economische agenda Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude hebben allen ingestemd met de Economische agenda Leidse regio 2020 Kennis &Werk #071. Eerder gaf de stuurgroep, waarin ondernemers en onderwijsinstellingen ook zitting hebben, al hun akkoord op de agenda en het uitvoeringsplan. De regio heeft nu een krachtig instrument om de economie te versterken en samen op te trekken rondom een groot aantal prioriteiten. Voor 2014 is een concreet jaarplan opgesteld, maar ook voor de langere termijn is samenwerking voorzien. In december zullen de verschillende gemeenteraden zich nog buigen over de visie. De uitvoering van een aantal plannen, waar met name het onderwijs en de ondernemers een rol in spelen, worden nu al opgepakt. Krachten bundelen Voor de Leidse regio was er nog geen gezamenlijke economische visie. Dat was om meerdere redenen een gemis. Ten eerste ontbrak hierdoor een instrument om gezamenlijke prioriteiten te stellen. Bovendien ontbraken aanknopingspunten om krachten met andere partners, zoals andere gemeenten, bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, te bundelen. Dat terwijl economische vraagstukken niet ophouden bij de gemeentelijke grenzen en veel meer op regionaal niveau spelen. De economische agenda gaat nu de krachten in de regio maximaal bundelen. Zo kan de Leidse regio in de top blijven van de Europese kennisregio s. Verbreden van de economie De Leidse regio is de meest kennisintensieve regio van Nederland en heeft de hoogst opgeleide werknemers van Nederland. Zij vinden hun werk vooral in kennisintensieve organisaties en instellingen. Het Leiden Bio Science Park, het Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Leiden zijn daarbij de grootste werkgevers. Ook de komende 10 jaar valt hier het meeste werk te verwachten. Door de Life Science sector te verbinden met Health en Space ontstaan er nieuwe kansrijke uitbreidingen met een netwerk richting de regio (zorginnovatie), Delft (Spacetechniek) en Noordwijk (Estec). Maar ook de creatieve sector in Leiden is een bloeiende kennisintensieve sector, waarbij (internationale) academische vaardigheden van oudsher worden gecombineerd met talent, vakmanschap en bedrijvigheid. Door het verbreden van de top van de economie, komt er ook een verbreding van de basiseconomie. Dat is gunstig voor de hele Leidse regio, waarbij iedere gemeente, onderneming of instelling zijn sterke punten verder kan ontwikkelen. De Leidse regio is hierbij geen eiland, maar een schakel met andere metropoolregio s en samenwerkingsverbanden zoals Holland Rijnland. Nieuwe sectoren De Leidse regio wil zich dus niet richten op een of twee sectoren, maar zich verbreden. De komende jaren wordt daarom ingezet op de Bio based economy en zorginnovatie. Ook het versterken van de dienstverlening op gebied van verzekeringen en pensioenen biedt kansen. Deze sectoren hebben een relatie met de Life Science sector, maar zorgen ook voor een verbreding van de economie. Zo wordt het voor kenniswerkers nog aantrekkelijker om in de

7 Leidse regio te komen en te blijven werken. Voor studenten is Leiden een ideale plek om te studeren vanwege de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt van de Leidse regio. Omliggende gemeenten bieden voor kenniswerkers een aantrekkelijk woonklimaat of zijn sterk in dienstverlening, zorg of bieden voorzieningen als recreatie. Genoeg kansen voor samenwerking tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en gemeenten. Uitvoeringsprogramma Bij de agenda hoort een uitvoeringsprogramma voor de lange termijn en een jaarplan voor De regio voert nu al de eerste 10 acties uit: 1. Het verbeteren van de samenwerking tussen zorginstellingen in de regio; 2. Een onderzoek naar de toeleveranciers van kennisbedrijven met een scan naar onbenutte mogelijkheden voor het MKB in de regio; 3. Een onderwijsprogramma op het gebied van ondernemerschap; 4. Het faciliteren van netwerken tussen de betrokken partijen van de agenda; 5. Het organiseren van een Leidse regio Werk-top om werkgevers en onderwijs te betrekken bij de onderkant van de arbeidsmarkt in crisistijd ; 6. Het profileren van de bedrijventerreinen; 7. Hotspots voor vrije Wifi; 8. Het gezamenlijk oppakken van regiomarketing; 9. Het oprichten van een talentpool ten behoeve van R&D functies; 10. Het aantrekken van meer (inter)nationale congressen die passen bij het profiel van de Leidse kennis- en talentenregio.

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0076 Rv. nr.: 12.0076 B&W-besluit d.d.: 26-6-2012 B&W-besluit nr.: 12.0647 Naam programma +onderdeel: Economie en Toerisme, kenniseconomie Onderwerp: Beleidskader cofinanciering Leiden

Nadere informatie

DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP

DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP www.leiden.nl/raad RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit 14.0876 d.d.:7-10-2014 Naam programma: Economie en Toerisme

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

Economische agenda Leidse regio Startnotitie Thematafel Vestigingsklimaat, ruimte & mobiliteit

Economische agenda Leidse regio Startnotitie Thematafel Vestigingsklimaat, ruimte & mobiliteit Economische agenda Leidse regio Startnotitie Thematafel Vestigingsklimaat, ruimte & mobiliteit 12 februari 2013 Economische agenda Leidse regio Ondernemers, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en overheden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0165 Rv. nr.: 09.0165 B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 B&W-besluit nr.: 09.1553 Naam programma +onderdeel: Omgevingskwaliteit: Regie op maat. Onderwerp: Ter beschikking stellen krediet ter

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Kennis & Werk #071. Economische Agenda Leidse regio 2020

Kennis & Werk #071. Economische Agenda Leidse regio 2020 Kennis & Werk #071 Economische Agenda Leidse regio 2020 Samenvatting februari 2014 De Economische Agenda is opgesteld door overheden, onderwijsinstelllingen en ondernemers uit de Leidse regio. Het omvat

Nadere informatie

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding De Leidse regio: Oegstgeest Leiderdorp Zoeterwoude Voorschoten Leiden Een geweldige plek om te wonen, te werken, te studeren, te ondernemen, te bezoeken

Nadere informatie

Op basis van het bovenstaande wordt de volgende focus voorgesteld voor de komende twee jaar: Zeven mijls stap 1: Koppeling van Kennis aan Markt

Op basis van het bovenstaande wordt de volgende focus voorgesteld voor de komende twee jaar: Zeven mijls stap 1: Koppeling van Kennis aan Markt Van: Programmateam Penvoerder Jasmijn Bongers Wat: Focus in de uitvoering 2014 2016: wat realiseren we de komende twee jaar Versie: Definitief: 6 oktober 2014 Inhoud: 1.1. Uitgangspositie 1.2. Wat realiseren

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0150 Rv. nr.: 09.0150 B&W-besluit d.d.: 1-12-2009 B&W-besluit nr.: 09.1373 Naam programma +onderdeel: Bestuur & Dienstverlening, onderdeel Lokale en regionale samenwerking. Onderwerp:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0019 Rv. nr.: 12.0019 B&W-besluit d.d.: 6-3-2012 B&W-besluit nr.: 12.0194 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderwerp: Vernieuwde visie DZB en herstructureringsplan Wsw Aanleiding:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0054 Rv. nr.: 11.0054 B en W-besluit d.d.: 7-6-2011 B en W-besluit nr.: 11.0596 Naam programma: Welzijn en Zorg Onderwerp: Aanleiding: Het Dagelijks Bestuur van de Regionale Dienst Openbare

Nadere informatie

M.k.g. afwezig: De heer I.G. Mostert (vanaf punt 3) en mevrouw T. Veninga (gemeente Nieuwkoop).

M.k.g. afwezig: De heer I.G. Mostert (vanaf punt 3) en mevrouw T. Veninga (gemeente Nieuwkoop). Concept - BESLUITENLIJST Vergadering portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken d.d. 15 februari 2012 Aanwezig (leden PHO EZ): gemeente Alphen aan den Rijn: de heer T. Hoekstra gemeente Noordwijkerhout:

Nadere informatie

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804 Agendapunt commissie: 8 steller Telefoonnummer email W.Bischoff 040-2083417 wim.bischoff@valkenswaard.nl agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp O6raad00804 Kader ten behoeve van het sociaal-economisch

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0039 Rv. nr.: 11.0039 B en W-besluit d.d.: 10-5-2011 B en W-besluit nr.: 11.0487 Naam programma: Veiligheid Onderwerp: Concept regionaal risicoprofiel Veiligheidsregio Hollands Midden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0113 Rv. nr.: 12.0113 B en W-besluit d.d.: 6-11-2012 B en W-besluit nr.: 12.1050 Naam programma: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Begroting 2013 van de Omgevingsdienst West-Holland Aanleiding:

Nadere informatie

B&W d.d. 6 mei 2014

B&W d.d. 6 mei 2014 B&W 14.0391 d.d. 6 mei 2014 Onderwerp Intentieverklaring Gebiedsafspraak / Uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden 2014-2020 Burgemeester en wethouders besluiten:behoudens advies van de commissie 1. Het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Beslispunten 1. de startnotitite integraal veiligheidsbeleid vast te stellen,

Beslispunten 1. de startnotitite integraal veiligheidsbeleid vast te stellen, OPENBAAR Adviseur: M. Boerman (BBO, tst. 803) Portefeuillehouder: E.M. Timmers - van Klink 10.02675 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 8 april 2010 Raadsvergadering d.d. 22 april 2010 Voorstel nr. Programma

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20084 Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Portefeuillehouder: mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: mevrouw M. de Jeu Onderwerp: Economisch beleid

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 10.0063. Rv. nr..: 10.0063 B&W-besluit d.d.: 8 juni 2010 B&W-besluit nr.: 100627

RAADSVOORSTEL 10.0063. Rv. nr..: 10.0063 B&W-besluit d.d.: 8 juni 2010 B&W-besluit nr.: 100627 RAADSVOORSTEL 10.0063 Rv. nr..: 10.0063 B&W-besluit d.d.: 8 juni 2010 B&W-besluit nr.: 100627 Naam programma +onderdeel: Programma 2 Veiligheid Onderwerp: Ontwerp Programmabegroting 2011 Regionale Brandweer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Aanleiding:

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Aanleiding: Rv. nr.: RAADSVOORSTEL B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Veiligheid Onderwerp: Regionaal risicoprofiel Veiligheidsregio Hollands Midden 2016-2019 Aanleiding: De Veiligheidsregio

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0103 Rv. nr.: 11.0103 B en W-besluit d.d.: 11-10-2011 B en W-besluit nr.: 11.0995 Naam programma: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Statutenwijziging Stichting Openbaar Primair en Speciaal

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19.

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland Postregistratienummer *19.0003788* 19.0003788 Vertrouwelijk Sector Afdeling Medewerk(st)er Grondgebiedzaken RO M.

Nadere informatie

Economische agenda Leidse regio Startnotitie Thematafel Onderwijs & arbeidsmarkt

Economische agenda Leidse regio Startnotitie Thematafel Onderwijs & arbeidsmarkt Economische agenda Leidse regio Startnotitie Thematafel Onderwijs & arbeidsmarkt 12 februari 2013 Economische agenda Leidse regio Ondernemers, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en overheden in de Leidse

Nadere informatie

Sfeervol Meerssen. Onderwerp: Tussenevaluatie Limburg Economic Development (LED) Raadsvergadering: 3 maart 2016 Raadsnummering: 16-Cortenr-01

Sfeervol Meerssen. Onderwerp: Tussenevaluatie Limburg Economic Development (LED) Raadsvergadering: 3 maart 2016 Raadsnummering: 16-Cortenr-01 Raadsvoorstel Onderwerp: Tussenevaluatie Limburg Economic Development (LED) Raadsvergadering: 3 maart 2016 Raadsnummering: 16-Cortenr-01 Zaaknummer: 244285 Programma / Kader: Economie Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Datum: Adviserend

Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Versterken techniekonderwijs Holland Rijnland 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Het cofinancieringsfonds Holland

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 14.1089; besluit d.d. 2-12-2014 Onderwerp Schriftelijke vragen van het raadslid W.M. Hoogeveen (VVD) inzake het bericht dat het aantal Leidenaren dat vanuit de bijstand een baan vindt daalt

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

Doel: Vaststellen van de verordening Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders Leiden 2014.

Doel: Vaststellen van de verordening Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders Leiden 2014. RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Werk en inkomen Onderwerp: Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders Leiden 2014 Aanleiding: Sinds 1 januari 2013 kent de gemeente

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL incl erratum 15 november Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL incl erratum 15 november Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0111 incl erratum 15 november 2011 Rv. nr.: 11.0111 B en W-besluit d.d.: 4-10-2011 B en W-besluit nr.: 11.0979 Naam programma: Cultuur, sport en recreatie Onderwerp: Wijziging Subsidieverordening

Nadere informatie

2. Kennis te nemen van de uitvoeringsagenda van de Ruimtelijk-economische koers U10 Samen op weg naar een Uitvoeringsagenda (bijlage 2).

2. Kennis te nemen van de uitvoeringsagenda van de Ruimtelijk-economische koers U10 Samen op weg naar een Uitvoeringsagenda (bijlage 2). RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 5 oktober 2017 17-072 Onderwerp Ruimtelijk-economische koers en uitvoeringsagenda U10 Aan de raad, Onderwerp Ruimtelijk-economische koers en uitvoeringsagenda U10

Nadere informatie

Leiden, stad van ontdekkingen. Han Nijssen Beleidsstrateeg/Programmamanager Leiden Kennisstad

Leiden, stad van ontdekkingen. Han Nijssen Beleidsstrateeg/Programmamanager Leiden Kennisstad Leiden Kenniscampus Leiden, stad van ontdekkingen Han Nijssen Beleidsstrateeg/Programmamanager Leiden Kennisstad Ontwikkelingsvisie 2030 Leiden, Stad van Ontdekkingen 3 Leiden, internationale kennisstad

Nadere informatie

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma Raadsvergadering, 2 februari 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Economisch Actie Programma Nr.: 369 Agendapunt: Voorbespreking & 15 Datum: 19 januari 2010 Onderdeel raadsprogramma: Portefeuillehouder:

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10 Geachte raad, Het college van burgemeester en wethouders vraagt

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 29-1-2013 B en W-besluit nr.: 13.0081 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Plan van Aanpak Verkenning bereikbaarheid van de Leidse agglomeratie (LAB071).

Nadere informatie

drs. E. Rost van Tonningen 28 september 2017

drs. E. Rost van Tonningen 28 september 2017 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs. E. Rost van Tonningen 28 september 2017 Datum voorstel 22 augustus 2017 Agendapunt Onderwerp Regionale Ruimtelijk-economische koers De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013 Onderwerp Inspanningen voor startende ondernemers besluiten:behoudens advies van de commissie 1. De brief vast te stellen inzake Inspanningen voor startende ondernemingen,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0091 Rv. nr.: 12.0091 B en W-besluit d.d.: 21-8-2012 B en W-besluit nr.: 120794 Naam programma: Stedelijke ontwikkeling Onderwerp: Eindrapportage Wijkontwikkelingsplan Zuidwest 2011 en

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Financiële afwikkeling Regionaal Platform Arbeidsmarkt Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden Raadsvoorstel: 2015-1401 Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet 2016-2020 Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden Datum: 3 september 2015 Portefeuillehouder: J. Freije Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Besluit om:

Raadsvoorstel. Besluit om: Raadsvoorstel Agendapunt 8 Raadsvergadering 17 februari 2016 Portefeuillehouder J. Beenakker Begrotingsprogramma Ruimtelijke en economische Zaken Onderwerp Vaststellen van het Ambitiedocument 2016-2020

Nadere informatie

(concept) BESLUITENLIJST (versie 1) Vergadering portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken d.d. 11 februari 2015

(concept) BESLUITENLIJST (versie 1) Vergadering portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken d.d. 11 februari 2015 (concept) BESLUITENLIJST (versie 1) Vergadering portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken d.d. 11 februari 2015 Aanwezig: gemeente Alphen aan den Rijn: de heer G.P. van As gemeente Noordwijkerhout:

Nadere informatie

Kennis & Werk #071. Uitvoeringsprogramma 2013-2015. Huisstijl. 14 oktober 2013. maart 2013

Kennis & Werk #071. Uitvoeringsprogramma 2013-2015. Huisstijl. 14 oktober 2013. maart 2013 Kennis & Werk #071 Uitvoeringsprogramma 2013-2015 14 oktober 2013 Huisstijl maart 2013 Kennis & Werk #071 Uitvoeringsprogramma 2013-2015 Gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J.

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J. Titel Nummer 13/73 Toekomst regionale samenwerking Datum 30 oktober 2013 Programma Fase Onderwerp Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Aanleiding Op 10 februari 2014 heeft, onder leiding van burgemeester Van der Laan,

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0305, d.d. 31 maart 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Oprichting N.V. Beheer Openbare Ruimte BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Behoudens advies van de Ondernemingsraad als

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0020 Rv. nr.: 12.0020 B en W-besluit d.d.: 14-02-2012 B en W-besluit nr.: 12.0076 Naam programma: Werk en inkomen Onderwerp: Besteding middelen voor afbouw ID- en WIW banen Aanleiding:

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad, Bestuur Besturing Strategie Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang B&W.nr. 11.0700, d.d. 28-6-2011 BBnr. 11.039 Onderwerp Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang Burgemeester en wethouders besluiten:behoudens advies van

Nadere informatie

B&W.nr , d.d. 30 augustus Afdoen motie 7 studentenwoningen in buurgemeenten

B&W.nr , d.d. 30 augustus Afdoen motie 7 studentenwoningen in buurgemeenten B&W.nr. 11.0843, d.d. 30 augustus 2011 Onderwerp Afdoen motie 7 studentenwoningen in buurgemeenten Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief aan de raad, waarin beschreven wordt welke

Nadere informatie

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN behoudens advies van de Commissie voor Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Parkeren, bijgaand raadsvoorstel

Nadere informatie

Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt'

Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt' RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Welzijn en zorg Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt'

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 1 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 OPSTELLER VOORSTEL: J. Wiffers AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: M. Waanders Agendapunt: No. /'11 Dokkum, 15 november 2011 ONDERWERP:

Nadere informatie

Onderwerp: Gebiedsprogramma Groen; een B(l)oeiende Bollenstreek - Besluitvormend

Onderwerp: Gebiedsprogramma Groen; een B(l)oeiende Bollenstreek - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 6 juni 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00469 Onderwerp: Gebiedsprogramma Groen; een B(l)oeiende Bollenstreek - Besluitvormend Beknopte samenvatting: In dit voorstel wordt

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Onderwerp Bijdrage Project GO! Gelderland Onderneemt! Programma / Programmanummer

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN Aan : Kerngroep De Bevelanden Van : Werkgroep Werken Datum : 11-10-2016 Onderwerp : Economische agenda De Bevelanden In het najaar van 2014 heeft het Bestuurlijk

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr. Raadsvoorstel Agendapunt nr.: Onderwerp: Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.: Opsteller: Ben

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015 Gemeente Oegstgeest Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg 11 maart 2015 DATUM 11 maart 2015 TITEL Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 19 december Onderwerp: Voorstel oprichting Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 19 december Onderwerp: Voorstel oprichting Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 19 december 2013 Onderwerp: Voorstel oprichting Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. Over te gaan tot het

Nadere informatie

Geacht college, geachte raad,

Geacht college, geachte raad, In Holland Rijnland werken samen: Alkemade, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Leiden: 26 november 2013 Contact:

Nadere informatie

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 12-3-2013 B&W-besluit nr.: 13.0213 Naam programma +onderdeel: Economie en toerisme Onderwerp: Advies aan de raad naar aanleiding van advies van de Commissie bezwaarschriften

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013626* 17.0013626 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel: 8.51 Agendapunt: 19 Onderwerp Verbetering informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2 Raadsvergadering van 11 juni 2009 Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman SAMENVATTING

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, 1. Gevraagd raadsbesluit Bij de herontwikkeling van Bergwijkpark Noord te streven naar een multifunctioneel gebied

Aan de gemeenteraad, 1. Gevraagd raadsbesluit Bij de herontwikkeling van Bergwijkpark Noord te streven naar een multifunctioneel gebied RAADSVOORSTEL Nr.: 07-39 Onderwerp: Rapportage Bergwijkpark Noord Diemen, 1 mei 2007 Aan de gemeenteraad, 1. Gevraagd raadsbesluit Bij de herontwikkeling van Bergwijkpark Noord te streven naar een multifunctioneel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk VANWEGE STAKEN VAN STEMMEN BIJ HET AMENDEMENT VAN ONAFHANKELIJK MOERDIJK OVER DIT ONDERWERP WORDT DIT OPNIEUW GEAGENDEERD IN DE RAADSVERGADERING VAN 25 FEBRUARI 2010. RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4 Raadsvergadering

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0077 Rv. nr.: 10.0077 B&W-besluit d.d.: 27-4-2010 B&W-besluit nr.: 10.0478 Naam programma +onderdeel: Programma nummer 6 Stedelijke Ontwikkeling (product 810.02 Lokaal Ruimtelijk ordeningsbeleid)

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: 2 februari 2010 B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: 2 februari 2010 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0020 Rv. nr..: 10.0020 B&W-besluit d.d.: 2 februari 2010 B&W-besluit nr.: 10.0129 Naam programma +onderdeel: 8. Cultuur, Sport en Recreatie Onderwerp: Evaluatie Topsportbeleid 2006 2008

Nadere informatie

2007. Nr. : Dnst. : BOWO. Financiering versnelling woningbouwprojecten. Leiden, 8 juni 2007.

2007. Nr. : Dnst. : BOWO. Financiering versnelling woningbouwprojecten. Leiden, 8 juni 2007. 2007. Nr. : 07.0083 Dnst. : BOWO Financiering versnelling woningbouwprojecten. Leiden, 8 juni 2007. Leiden heeft de taakstelling om in de periode 2005-2009 3.944 woningen te realiseren. Het behalen van

Nadere informatie

Kennis & Werk #071. Voorlopig Uitvoeringsprogramma 2013-2015 - testversie. Huisstijl

Kennis & Werk #071. Voorlopig Uitvoeringsprogramma 2013-2015 - testversie. Huisstijl Kennis & Werk #071 Voorlopig Uitvoeringsprogramma 2013-2015 - testversie 18 juli 2013 Huisstijl maart 2013 Let op! Voorliggend document is een voorlopig uitvoeringsprogramma (testversie) met een groslijst

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0098 Rv. nr..: 10.0098 B&W-besluit d.d.: 7-9-2010 B&W-besluit nr.: 10.0901 Naam programma +onderdeel: A4/W4 project. Onderwerp: Grenscorrectiesontwerp gemeenten Leiden en Zoeterwoude Aanleiding

Nadere informatie

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0116 Rv. nr.: 12.0116 B en W-besluit d.d.: 13-11-2012 B en W-besluit nr.: 12.1068 Naam programma: Werk en inkomen Onderwerp: Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders Leiden 2013 Aanleiding:

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0097 Rv. nr.: 09.0097 B&W-besluit d.d.: 6-10-2009 B&W-besluit nr.: 09.1079 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Rapportage 2009 als onderdeel van de planning en controlcyclus Aanleiding:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL HERZIEN bij erratum 28 maart Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: 12.

RAADSVOORSTEL HERZIEN bij erratum 28 maart Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: 12. RAADSVOORSTEL 12.0008 HERZIEN bij erratum 28 maart 2012 Rv. nr.: 12.0008 B en W-besluit d.d.: 24-1-2012 B en W-besluit nr.: 12.0049 Naam programma: Stedelijke ontwikkeling. Onderwerp: Bestemmingsreserve

Nadere informatie

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771 RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Erratum voorstel 09.0072 Treffen gemeenschappelijke regeling Shared Service

Nadere informatie

2007. Nr. : Dnst. : C& E

2007. Nr. : Dnst. : C& E 2007. Nr. : 07.0152 Dnst. : C& E Definitieve vaststelling van het eindrapport fase 1 Verzelfstandiging Openbaar Onderwijs Gemeente Leiden (aangepast scenario). Leiden, 27 november 2007. Op 4 juli 2006

Nadere informatie

Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder?

Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder? . Breken met grenzen: wonen in een complete regio Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder? 26 april 2016 1 Op 14 oktober 2015 hebben wij als Werkplaats Wonen het advies Breken met grenzen: wonen in

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0085 Rv. nr..: 10.0085 B&W-besluit d.d.: 31-8-2010 B&W-besluit nr.: 10.0864 Naam programma +onderdeel: Stedelijke Ontwikkeling. Onderwerp: Rekenvergoeding aanbesteding Lammenschanspark.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0132 Rv. nr..: 10.0132 B&W-besluit d.d.: 9-11-2010 B&W-besluit nr.: 10.1148 Naam programma +onderdeel: Nr. 6, stedelijke ontwikkeling. Onderwerp: Aalmarkt; vaststellen stedenbouwkundig

Nadere informatie

1. Beslispunten Instemmen met de zienswijze werkplan en begroting MRA 2019.

1. Beslispunten Instemmen met de zienswijze werkplan en begroting MRA 2019. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 949782 De heer mr. A.H.J.J. Luijten, wethouder Zienswijze werkplan en begroting MRA 2019 Aan de raad, 1. Beslispunten Instemmen met de zienswijze werkplan

Nadere informatie