IN DE STARTBLOKKEN. Vandaag inspelen op het personeelstekort van morgen Een road map voor bedrijven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IN DE STARTBLOKKEN. Vandaag inspelen op het personeelstekort van morgen Een road map voor bedrijven"

Transcriptie

1 IN DE STARTBLOKKEN Vandaag inspelen op het personeelstekort van morgen Een road map voor bedrijven

2 Woord vooraf Door de huidige economische situatie is de discussie over te verwachten personeelstekorten vaak sterk naar de achtergrond verschoven. Wel worden er nu afspraken over (vervroegde) pensionering van grote aantallen vaktechnisch geschoolde arbeidskrachten gemaakt. Resultaat is een groeiende onevenwichtige personeelsopbouw die de continuïteit van bedrijven in gevaar kan brengen. Tegelijk blijft de animo van jongeren om voor techniek te kiezen dalen. In 2014 wordt een terugloop van tienduizenden leerlingen in het technisch (v)mbo onderwijs verwacht, terwijl het lijnmanagement een steeds hoger ingangsniveau (mbo-4) formuleert. Locus werd de afgelopen tijd door een van zijn bedrijfsrelaties gevraagd om een road map die de mogelijkheden voor tijdige instroom van gekwalificeerd personeel in beeld brengt. De HR-afdeling van het betreffende bedrijf vreest dat er bij een opleving van de economie een grote concurrentieslag ontstaat om gekwalificeerd personeel. Alle bedrijven gaan dan uit dezelfde vijver vissen. Het resultaat van dit verzoek aan Locus is deze handreiking In de startblokken. Dat bevat een stappenplan die de mogelijkheden van bedrijven schetst op het gebied van: (a) zij-instroom, (b) opscholing, (c) functiedifferentiatie en (d) vitaliteitsbeleid. De handreiking is voorgelegd aan een aantal HR-managers van verschillende bedrijven. Deze waren enthousiast over het stappenplan en vonden het bruikbaar voor de eigen organisatie. Voor Locus reden om deze handreiking te publiceren. Locus doet dit samen met De Normaalste Zaak, een belangrijk netwerk van bedrijven dat invulling geeft aan een inclusieve arbeidsorganisatie. Aan de hand van een fictief bedrijfsvoorbeeld van De Vooruitblik BV wordt ingegaan op de mogelijkheden die het betreffende bedrijf heeft. We hopen dat deze handreiking een bijdrage levert aan de discussie, en dat deze bruikbaar is als voorbeeldmodel bij een personeelsanalyse of personeelsplanning. Zo, dat bedrijven niet overvallen worden door een personeelstekort, en tijdig investeren in hun mensen en nieuwe doelgroepen. Hanne Overbeek, Locus Bert van Boggelen, De Normaalste Zaak

3 Inleiding Door de huidige economische situatie schuift de discussie over te verwachten personeelstekorten in een aantal sectoren van het bedrijfsleven sterk naar de achtergrond. Ondertussen zorgen afspraken over (vervroegde) pensionering van een groot aantal geschoolde vakkrachten én weinig instroom van jonge medewerkers vaak voor een groeiende onevenwichtige personeelsopbouw. Zo voelen veel bedrijven nu geen of onvoldoende behoefte om te komen tot een personeelsplanning, gericht op een opleving van de economie. Gevolg? Het dan optredende personeelstekort leidt tot een concurrentieslag tussen sectoren, waardoor de continuïteit van organisaties bedreigd kan worden. Kortom, het is goed wanneer bedrijven nadenken over de (werk)dag van morgen. Uitgangspunt? Een tijdige en gedegen personeelsplanning waarbij met scenario s en varianten betere beleidslijnen kunnen worden ontwikkeld. Daarom schetst deze handreiking een fictieve situatie bij De Vooruitblik BV regio Noord. Om bedrijven alvast op weg te helpen. Situatieschets De Vooruitblik BV Bij een oplevende economie staat De Vooruitblik BV regio noord aan de vooravond van een structureel tekort aan technisch opgeleide werknemers op mbo 2-, 3- en 4-niveau. Tussen de twee- en driehonderd werknemers gaan vervroegd met pensioen. Tegelijkertijd stromen er te weinig jongeren in met een technische opleiding. Oorzaak van het tekort aan technisch opgeleide jongeren: ontgroening; daling animo voor keuze technische studie (trend in Europa); slecht imago van technische beroepen bij zowel ouders als jongeren; gebrek aan kennis over gunstige loopbaanperspectieven en verdiensten als monteur, technicus of engineer; beperkt referentiekader van veel jongeren, met name van allochtone afkomst. Algemeen tekort technisch geschoold personeel De Vooruitblik BV is niet de enige werkgever die een tekort aan technisch opgeleide jongeren vreest. Zo spraken ASML en Vanderlande Industries recent hun zorg uit over het dreigende tekort aan technici op mbo-, hbo- en wo-niveau. In 2014 wordt een terugloop van technische vmbo- en mbo-leerlingen verwacht. Gevolg? Complete technische afdelingen binnen het vmbo verdwijnen. Ook de instroom van geschoolde arbeidsmigranten neemt af en biedt onvoldoende uitkomst. Bij een opleving van de economie gaan alle bedrijven in dezelfde vijver vissen. Er is nu dus actie nodig om de toekomstige personeelskrapte aan technisch en logistiek personeel op mbo 2-, 3-, en 4-niveau het hoofd te kunnen bieden.

4 Voorbereidingsfase (twee maanden) 1 Voorbereidingsfase twee maanden 2 Ontwikkelfase vier tot zes maanden 3 Uitvoeringsfase twaalf tot achttien maanden Een goed begin is het halve werk. Het stappenplan van De Vooruitblik BV begint dan ook met een gedegen voorbereiding. Stap 1 Aan de hand van cijfers spreekt de HR-manager/corporate HR-directeur zijn bezorgdheid uit over de dreigende personeelskrapte. Hij spreekt de noodzaak uit om de huidige en toekomstige personeelsbehoefte in kaart te brengen door een bedrijfsgerichte analyse. Tevens brengt hij informatie in over de regionale arbeidsmarkt en onderwijsuitstroom. Stap 2 Na consultering van het managementteam, formeert de HR-manager een multi-levelwerkgroep (lijn/staf). Stap 3 De HR-manager informeert de ondernemingsraad over de formatie van de werkgroep. Stap 4 De werkgroep stelt een plan van aanpak op, inclusief: een op het bedrijf toegespitste probleem analyse en een (concept) beleidsvisie; de gewenste personeelsopbouw en visie op het intern opleidings beleid; het vitaliteitsbeleid voor werknemers; de wervingsstrategie; het doelgroepenbeleid; de verwachte (indirecte) opbrengst van gericht mvo-beleid (zoals verbetering van het bedrijfsimago en wisselgeld in cao-onderhandelingen). Stap 5 De werkgroep inventariseert de groeiende eisen vanuit de klant (overheden en bedrijfsleven) op het vlak van maatschappelijk verantwoord aanbesteden. Stap 6 Het managementteam accordeert het stappenplan en presenteert de beleidsvisie en het stappenplan ter goedkeuring aan de corporate HR-directeur. Stap 7 De corporate HR-directeur accordeert het stappenplan en draagt het voor aan het corporate managementteam. Stap 8 De bestuurder informeert de ondernemingsraad van De Vooruitblik BV.

5 Maatregelen Tijdens de voorbereidingsfase is het van cruciaal belang dat De Vooruitblik BV de haalbaarheid van onderstaande maatregelen tegen de verwachte personeelskrapte in kaart brengt. Daarvoor wijst het bij voorkeur een algemeen projecteigenaar (de HR-manager of een ander lid van het managementteam) en een uitvoerend projecteigenaar (een lid van de werkgroep) aan. De werkgroep rapporteert gedurende de onderzoeksfase periodiek aan het managementteam. Stap 1 Zij-instroom, zowel voor voortijdig schoolverlaters als uitvallers uit andere sectoren. Voorbeelden hiervan zijn defensie en PostNL. Zij-instroom is een aspect dat steeds meer belangstelling krijgt in meerdere sectoren van het bedrijfsleven. Stap 2 Een werkgelegenheidsproject voor werkloze jongeren met een (tijdelijke) arbeidsbeperking. Dit project kan De Vooruitblik BV eventueel in de cao vastleggen. Bedrijven als Philips, Nuon en Alliander zetten dergelijke succesvolle werkgelegenheidsprojecten al eerder op. Dit zijn bbl (beroepsbegeleidende leerweg)- opleidingen. Het voortraject hiervan gebeurt in samenwerking met roc s of particuliere opleidingsinstanties. Stap 3 Vitaliteitsbeleid, gericht op de oudere werknemer (50-plus) die in de nieuwe situatie nog vijftien jaar productief inzetbaar kan/moet blijven. Zo kan De Vooruitblik BV het succesvolle scholingsprogramma Certificering Vakmanschap van Philips (deels) kopiëren. Stap 4 Opscholing van eigen technisch personeel met potentie door leer-werktrajecten. De zogenaamde combi-methode (ontwikkeld vanuit het Philips Werkgelegenheidsplan in de jaren negentig) biedt hierbij kans om gedurende de opleiding productieverlies van (vast) personeel te voorkomen. Stap 5 Competenties of vakmanschap? De Vooruitblik BV kan onderzoeken of bij de werving van de (v)mbo ers de nadruk moet liggen op competenties of vakmanschap. De methodiek van EVC (Eerder Verworven Competenties) verdient hierbij extra aandacht. EVC kan opleidingsinspanningen van De Vooruitblik BV ondersteunen (zie punten 2, 3, 4 en 6). Stap 6 Opleidingsactiviteiten voor huidig personeel. Hierbij is kenniswerving bij bedrijven met een ruime ervaring op dit vlak essentieel. Stap 7 Opzetten van een eigen bedrijfsschool. Bedrijven zien steeds meer de noodzaak om een eigen bedrijfsopleiding op te zetten of vaste afspraken te maken met vakscholen. Bedrijven als Heerema Fabrication, Hollandia Krimpen a/d IJssel, Apollo Vredestein en Croon Electrotechniek met het Croon E college dragen op deze manier zelf zorg voor aanwas van technici.

6 Stap 8 Functiedifferentiatie/jobcarving in technische mbo-2/3-functies in samenwerking met door sw-bedrijven gedetacheerde medewerkers op basis van loonwaarde. De Vooruitblik BV kan nieuwe functies ontwikkelen door werkzaamheden aan de onderkant van het functiegebouw van goed opgeleide medewerkers te halen. Hierdoor kan De Vooruitblik BV de hoger opgeleide technisch medewerker efficiënter inzetten. Stap 9 Voorlichting en beeldvorming. De Vooruitblik BV kan zorgen voor betere voorlichting en beeldvorming over technische beroepen aan potentieel belangstellende jongeren (toekomstige medewerkers en stagiaires). Hoe? Door beeldvormingscampagnes, kennismakingsdagen (in samenwerking met opleiders) en inzet van social media. Wat is de rol van Locus? Als publiek-private samenwerkingsorganisatie voor bedrijven, gemeenten en sw-bedrijven, vervult Locus een ondersteunende rol bij het maken van afspraken tussen betrokken landelijke en regionale partijen. Locus kan De Vooruitblik BV met name ondersteunen bij het opzetten van zij-instroom- en werkgelegenheidsprojecten (punten 1 en 2). Daarnaast kan Locus aan de hand van profiffiielbeschrijvingen en informatie over bedrijfsprocessen direct een voorlopige analyse maken van taakpakketten die in aanmerking komen voor functiedifferentiatie (punt 8). Voorbeelden van (lopende) pilots in de procesindustrie, logistiek en zorg laten zien welke mogelijkheden er zijn om functiedifferentiatie op een bedrijfseconomisch verantwoorde wijze uit te voeren. Zowel op het gebied van kostenreductie, verbetering van de flexibiliteit als bestrijding van personeelstekorten. Ook kan Locus brainstormsessies organiseren met gemeenten en sw-bedrijven uit de regio.

7 Ontwikkelfase (vier tot zes maanden) Na de voorbereidingsfase is het tijd voor de ontwikkelfase. Welke stappen doorloopt De Vooruitblik BV daarvoor? De werkgroep rapporteert gedurende de gehele ontwikkelfase periodiek aan het managementteam. Het resultaat van de ontwikkelfase? Een door staf en kader gedragen personeelsplan dat antwoord geeft op de groei en continuïteit van De Vooruitblik BV in de komende jaren. Stap 1 De uitkomst van de probleemanalyse/beleidsvisie en het stappenplan wordt voorgelegd aan het managementteam van De Vooruitblik Nederland. Deze accordeert het stappenplan en geeft opdracht tot verdere regionale uitvoering. De Vooruitblik BV legt contact met de eerder genoemde bedrijven om zich te oriënteren op de maatregelen. Stap 2 De werkgroep presenteert de uitkomst van de probleemanalyse, de beleidsvisie en het oplossingsgerichte stappenplan aan het lijnmanagement. Het regionale managementteam bevestigt het stappenplan en benoemt de probleem eigenaar(s). Stap 3 De werkgroep legt de probleemanalyse en het stappenplan voor aan het middenkader om de geschetste bedrijfseconomische noodzaak en het sociaalmaatschappelijk draagvlak te toetsen. Stap 4 De bestuurder legt de probleemanalyse en het stappenplan (inclusief voorlopige taakanalyse) voor aan de ondernemingsraad en eventuele preferente klanten. Stap 5 De werkgroep onderzoekt of het opzetten van een pilot functiedifferentiatie/jobcarving in samenwerking met het regionale sw-bedrijf zinvol en uitvoerbaar is. Stap 6 De HR-manager organiseert een brainstormsessie met betrokken gemeenten en sw-bedrijven in samenwerking met Locus. Stap 7 Het managementteam en de werkgroep geven binnen het uitvoeringsplan prioriteit aan zij-instroom en leer - werktrajecten, evenals aan verhoging van vitaliteit en opscholing. Stap 8 De bestuurder van De Vooruitblik BV informeert de ondernemingsraad. Stap 9 Go of no go. Bij een go start de uitvoeringsfase. Stap 10 De HR-manager stelt het personeelsplan op.

8 Uitvoeringsfase (twaalf tot achttien maanden) Na het doorlopen van alle stappen uit de ontwikkelfase, is het tijd voor de uitvoering van het personeelsplan. De Vooruitblik BV leert hierin als bedrijf leerpotentieel te ontwikkelen van haar eigen personeel en zij-instromers. Tijdens deze fase rapporteert de werkgroep periodiek aan het managementteam. Gezien de samenstelling van de werkgroep (lijn/staf), is het van belang dat de werkgroep tijdens het gehele uitvoeringsproces direct betrokken blijft.

9 Locus is een publiek-private samenwerking tussen bedrijven, gemeenten en sw-bedrijven. Doel: meer kans op werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door beter aan te sluiten op de vragen van de bedrijven. Daarvoor stimuleert en ondersteunt Locus de totstandkoming van partnerschappen. Daarin leggen betrokken landelijke en regionale partijen samenwerkingsafspraken vast op basis van succesvolle praktijken. De Normaalste Zaak is een netwerk van MKB-ondernemers en grote werkgevers die het de normaalste zaak vinden dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Inclusief ondernemen noemen we dat. Colofon Locus i.s.m. De Normaalste Zaak Utrecht, december 2012 Auteur: Ton van der Bruggen Eindredactie: Lesley Kleef Vormgeving: Friedli van der Hoeven

10

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

Programma Kick-off 11 mei 2015

Programma Kick-off 11 mei 2015 WELKOM Programma Kick-off 11 mei 2015 Corrie Broks & Co; Toelichting kaarten; De route tot vandaag; Actieprogramma; De route na vandaag; Intentieverklaring. Toelichting Kaarten Waarom? Hoe te gebruiken?

Nadere informatie

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 4 west-brabant werkt aan morgen Het rpa West-Brabant Het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Persbericht. Praktijkgerichte jongeren dreigen massaal buiten de arbeidsmarkt te vallen

Persbericht. Praktijkgerichte jongeren dreigen massaal buiten de arbeidsmarkt te vallen Maandag 5 december 2016 Persbericht Praktijkgerichte jongeren dreigen massaal buiten de arbeidsmarkt te vallen In Nederland wordt er veel theoretisch onderwijs aangeboden, maar dat is voor een grote groep

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in de motorvoertuigenen tweewielerbranche in 2015. Samenvatting Toekomstonderzoek 2015

De arbeidsmarkt in de motorvoertuigenen tweewielerbranche in 2015. Samenvatting Toekomstonderzoek 2015 De arbeidsmarkt in de motorvoertuigenen tweewielerbranche in 2015 Samenvatting Toekomstonderzoek 2015 Ontwikkeling is breder dan alleen opleiden Hoe ziet in de toekomst de arbeidsmarkt in de mobiliteitsbranche

Nadere informatie

Facts & Figures Utrecht

Facts & Figures Utrecht Facts & Figures Utrecht Prognose van leerlingaantallen In Utrecht wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische-

Nadere informatie

Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg

Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg Limburgse Arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg Dit pdf-bestand bevat de belangrijkste dia s uit de presentatie die in de LADworkshop van 24 mei 2018 is gegeven. De

Nadere informatie

INSTROOM PERSONEEL Programma Uitdaging in uw bedrijf? Stand van zaken In de praktijk Bestaande initiatieven Nood aan meer?

INSTROOM PERSONEEL Programma Uitdaging in uw bedrijf? Stand van zaken In de praktijk Bestaande initiatieven Nood aan meer? INSTROOM PERSONEEL Programma Uitdaging in uw bedrijf? Stand van zaken In de praktijk Bestaande initiatieven Nood aan meer? Welkom UITDAGING IN UW BEDRIJF? Welkom STAND VAN ZAKEN Situatie vandaag Steeds

Nadere informatie

IK WERK IN DE LOGISTIEK EN PRODUCTIETECHNIEK

IK WERK IN DE LOGISTIEK EN PRODUCTIETECHNIEK IK WERK IN DE LOGISTIEK EN PRODUCTIETECHNIEK FUNCTIECREATIE BIJ GROEPSDETACHERING IN DE LOGISTIEK EN PRODUCTIETECHNIEK Robin Schoenmaker aan de slag bij Sligro via IBN Locus, 2015 Tekst: Ton van der Bruggen,

Nadere informatie

Netwerk van bedrijven, gemeenten en sw-bedrijven. Quotumwet. Wie telt (niet) mee?

Netwerk van bedrijven, gemeenten en sw-bedrijven. Quotumwet. Wie telt (niet) mee? Vragen van bedrijven Wat is Locus? Wat doet Locus? Waarom inclusief worden? Netwerk van bedrijven, gemeenten en sw-bedrijven Quotumwet Wie telt (niet) mee? Salaris Stimulerende instrumenten Wat voor werkzaamheden?

Nadere informatie

Opleidingsinitiatief. Elektrotechniek Mechatronica Werktuigbouw Fijnmechanisch

Opleidingsinitiatief. Elektrotechniek Mechatronica Werktuigbouw Fijnmechanisch Opleidingsinitiatief Elektrotechniek Mechatronica Werktuigbouw Fijnmechanisch Aanleiding Demografische ontwikkelingen Leeftijdsklasse 1950 2008 Tot 20 jaar 37% 24% 20-40 jaar 29% 26% 40-65 jaar 25% 35%

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

(Alle) Hout werkt voor jou! scholings- en werkgelegenheidsplan houthandel 2012 2013

(Alle) Hout werkt voor jou! scholings- en werkgelegenheidsplan houthandel 2012 2013 (Alle) Hout werkt voor jou! scholings- en werkgelegenheidsplan houthandel 2012 2013 augustus 2012 INLEIDING Vijf ton voor scholing en werkgelegenheid In de CAO voor de houthandel over 2012/2013 hebben

Nadere informatie

Aanval op de uitval. perspectief en actie

Aanval op de uitval. perspectief en actie Aanval op de uitval perspectief en actie Fatma wil fysiotherapeut worden. En dat kan ze ook. Maar ze heeft nog een wel een lange leerloopbaan te gaan. Er kan in die leerloopbaan van alles misgaan waardoor

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in Holland- Rijnland vanuit economisch pespectief

De arbeidsmarkt in Holland- Rijnland vanuit economisch pespectief De arbeidsmarkt in Holland- Rijnland vanuit economisch pespectief Op basis van het arbeidsmarktonderzoek van Research voor Beleid en EIM Douwe Grijpstra Datum: 7 november 2007 Opbouw presentatie -Inrichting

Nadere informatie

Facts & Figures Utrecht

Facts & Figures Utrecht Facts & Figures Utrecht Prognose van leerlingaantallen In provincie Utrecht wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,

Nadere informatie

Een goede loodgieter, daar zit iedereen om te springen

Een goede loodgieter, daar zit iedereen om te springen Gemeente Den Haag Een goede loodgieter, daar zit iedereen om te springen Den Haag werkt aan betere aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt Bedrijfsleven, onderwijs en bestuurders in de regio Den Haag slaan

Nadere informatie

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE KRAAMTALENT GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE donderdag 7 juni 2012 - dia 2 KNELPUNTEN BEDRIJVEN ONDERTEKENING CONVENANT 27-01-2010 Verouderd personeelsbestand Afname animo bij jongeren voor de Kraamzorg Door

Nadere informatie

Diversiteit Loont?! Factsheet Middelbaar Beroepsonderwijs

Diversiteit Loont?! Factsheet Middelbaar Beroepsonderwijs Diversiteit Loont?! Factsheet Middelbaar Beroepsonderwijs Inleiding In opdracht van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt heeft EIM onderzoek gedaan naar de meerwaarde van diversiteitsbeleid in het onderwijs.

Nadere informatie

TI-Arbeidsmarkt 2013-2015

TI-Arbeidsmarkt 2013-2015 TI-Arbeidsmarkt 21-215 1. Recessie 2. Maatregelen TI-bedrijven. Gevolgen voor stage- en leerlingplekken 4. Demografische ontwikkelingen 5. Situatie in 215 1. Recessie Ontwikkeling werkvoorraad Ontwikkeling

Nadere informatie

Meer jonge mensen in de techniek. Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf!

Meer jonge mensen in de techniek. Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf! Meer jonge mensen in de techniek Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf! Over TechniekTalent.nu TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van acht technische sectoren met één doel: meer instroom

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 1. Onderhandelingen CAO voor de Bouwnijverheid 2012

NIEUWSBRIEF 1. Onderhandelingen CAO voor de Bouwnijverheid 2012 NIEUWSBRIEF 1 Onderhandelingen CAO voor de Bouwnijverheid 2012 Het doet ons plezier om u namens de hele delegatie van werkgeverszijde op de hoogte te stellen van de belangrijkste elementen in de aanstaande

Nadere informatie

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S 2. ONDERWIJSOPBRENGSTEN EN DEELNEMERSONTWIKKELING RENDEMENTEN EN DIPLOMA S DIPLOMA S VMBO 2-24 De rendementen vmbo zijn gebaseerd op de opbrengsten oordelen van de onderwijsinspectie. Als een leerling

Nadere informatie

Arbeidsmarktanalyse Logistiek Een analyse van vraag en aanbod: 2015, trends en prognoses tot 2020

Arbeidsmarktanalyse Logistiek Een analyse van vraag en aanbod: 2015, trends en prognoses tot 2020 Arbeidsmarktanalyse Logistiek Een analyse van vraag en aanbod: 2015, trends en prognoses tot 2020 Wim Verhoeven 25 mei 2016 Human Capital Agenda Logistiek Werk berust op 3 pijlers: Bevordering instroom

Nadere informatie

Facts & Figures Drenthe

Facts & Figures Drenthe Facts & Figures Drenthe Prognose van leerlingaantallen In Drenthe wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische-

Nadere informatie

Intentieverklaring. Initiatiefnemers:

Intentieverklaring. Initiatiefnemers: Intentieverklaring Initiatiefnemers: De gemeente Horst aan de Maas, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder mevrouw B.M.T.J. op de Laak, handelende ter uitvoering van het besluit van het

Nadere informatie

Factsheet Vraag en antwoord argumentatie Generatiepact

Factsheet Vraag en antwoord argumentatie Generatiepact Factsheet Vraag en antwoord argumentatie Generatiepact Rondom het generatiepact leven veel vragen bij HRM-adviseurs, bestuurders en OR-leden. De meest voorkomende hebben we bij elkaar gebracht en voorzien

Nadere informatie

De omslag van operationeel en tactisch naar strategisch. Hoe Strategische Personeelsplanning concurrentievoordeel oplevert

De omslag van operationeel en tactisch naar strategisch. Hoe Strategische Personeelsplanning concurrentievoordeel oplevert De omslag van operationeel en tactisch naar strategisch Hoe Strategische Personeelsplanning concurrentievoordeel oplevert Whitepaper VROOM Consultancy BV Juli 2017 De kansen en uitdagingen van Cloud HR

Nadere informatie

De arbeidsmarkt van morgen, wie hebben we nodig en wie biedt zich aan?

De arbeidsmarkt van morgen, wie hebben we nodig en wie biedt zich aan? , wie hebben we nodig en wie biedt zich aan? Biebwatch, Amsterdam, Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht Opzet van de presentatie Ontwikkelingen op de

Nadere informatie

Tata Steel heeft als enige de bedrijfsschool opengehouden en profiteert daar nu van

Tata Steel heeft als enige de bedrijfsschool opengehouden en profiteert daar nu van FD Heiko Jessayan Tata Steel heeft als enige de bedrijfsschool opengehouden en profiteert daar nu van Er was eens een Philips-bedrijfsschool (1929-1989). En er was eens een Shell Pernis bedrijfsschool

Nadere informatie

BIJLAGE: Overzicht van indicatoren per opleidingsdomein

BIJLAGE: Overzicht van indicatoren per opleidingsdomein BIJLAGE: Overzicht van indicatoren per opleidingsdomein Commissie Macrodoelmatigheid Vermeulen Van de vier onderzochte regio s is een overzicht gemaakt van thema s organiseerbaarheid, arbeidsmarkt en kwaliteit.

Nadere informatie

Stakeholderonderzoek

Stakeholderonderzoek Stakeholderonderzoek Aanleiding Coalitieakkoord 2015-2018 : Realiseren van een onderwijs leerwerkomgeving voor diverse doelgroepen Personeelsontwikkeling bedrijven: vergrijzing en matchingvraagstukken

Nadere informatie

Nieuwe kans op extra instroom

Nieuwe kans op extra instroom Nieuwe kans op extra instroom Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en

Nadere informatie

Masterclass. Strategisch Arbeidsmarktbeleid voor de gehandicaptenzorg

Masterclass. Strategisch Arbeidsmarktbeleid voor de gehandicaptenzorg Masterclass Strategisch Arbeidsmarktbeleid voor de gehandicaptenzorg Masterclass Strategisch Arbeidsmarktbeleid voor de gehandicaptenzorg De gehandicaptenzorg staat voor enkele uitdagingen als we kijken

Nadere informatie

Facts & Figures Overijssel

Facts & Figures Overijssel 2017 2019 2021 2023 2025 2027 2029 2031 2033 2035 2037 Facts & Figures Overijssel Prognose van leerlingaantallen In Overijssel wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit

Nadere informatie

Facts & Figures Flevoland

Facts & Figures Flevoland Facts & Figures Flevoland Prognose van leerlingaantallen In Flevoland wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,

Nadere informatie

Inventarisatie afspraken sectorplannen, augustus 2014 FNV, Paul van den Boom, Fredy Peltzer

Inventarisatie afspraken sectorplannen, augustus 2014 FNV, Paul van den Boom, Fredy Peltzer Centrale afspraken en de regionale uitvoering In onderstaande inventarisatie zijn de afspraken in de belangrijkste technische sectorplannen geïnventariseerd op basis van de uitgangspunten die de FNV had

Nadere informatie

Accent op talent. Philips Werkgelegenheidsplan. Frank Visser Manager Philips Werkgelegenheidsplan GarantiebaneninBeeldt, 30 april 2015

Accent op talent. Philips Werkgelegenheidsplan. Frank Visser Manager Philips Werkgelegenheidsplan GarantiebaneninBeeldt, 30 april 2015 Accent op talent Philips Werkgelegenheidsplan Frank Visser Manager Philips Werkgelegenheidsplan GarantiebaneninBeeldt, 30 april 2015 1 Philips Werkgelegenheidsplan Programma vandaag Introductie Het DNA

Nadere informatie

Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland

Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland Na jaren van krimp groeit de werkgelegenheid in de sector Zorg en Welzijn weer. Ook in Flevoland. Het aantal vacatures stijgt en regionale werkgevers geven

Nadere informatie

Marktbewerkingsplan. De situatie

Marktbewerkingsplan. De situatie Marktbewerkingsplan Holland Rijnland 2018 2 Marktbewerkingsplan Holland Rijnland 2018 Marktbewerkingsplan De vooruitzichten op de arbeidsmarkt in Holland Rijnland zijn gunstig. Door de groeiende economie

Nadere informatie

Social Return achtergrondinformatie

Social Return achtergrondinformatie Bijlage I Social Return achtergrondinformatie Bestek aanbesteding Multifunctionals pagina 1 van 6 Algemene informatie Social Return De gemeente Amsterdam heeft als doelstelling dat een investering door

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Zeeland/West-Brabant

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Zeeland/West-Brabant Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Zeeland/West-Brabant Overview Hieronder wordt ingegaan op een aantal arbeidsmarktaspecten in de regio Zeeland, West Brabant, die op basis van de resultaten van het

Nadere informatie

SOS Vakmanschap - Organisatie voor behoud en versterking van specialistische beroepen - Geld is niet het belangrijkste

SOS Vakmanschap - Organisatie voor behoud en versterking van specialistische beroepen - Geld is niet het belangrijkste SOS Vakmanschap - Organisatie voor behoud en versterking van specialistische beroepen - Geld is niet het belangrijkste bron: monitor SOS Vakmanschap 2012 V aklieden als hoefsmeden, hoedenmakers en glasblazers

Nadere informatie

SectorplanPlus. Extra instroomimpuls via scholing

SectorplanPlus. Extra instroomimpuls via scholing SectorplanPlus Extra instroomimpuls via scholing Agenda 1. Waarom het SectorplanPlus 2. Inhoud van het SectorplanPlus 3. Vragen 4. Aanvraagprocedure 1 e tijdvak Waarom SectorplanPlus Sectorplan 2014 2017

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Rijnmond

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Rijnmond Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Rijnmond Overview Hieronder wordt ingegaan op een aantal arbeidsmarktaspecten in de regio Rijnmond, die op basis van de resultaten van het huidige monitoronderzoek

Nadere informatie

Agenda 14:00 14:15. Opening 14:15-15:00. Resultaten analysefase. Pauze 15:00-15:15 15:15-15:30. Van analyses naar oplossingen 15:30-16:00

Agenda 14:00 14:15. Opening 14:15-15:00. Resultaten analysefase. Pauze 15:00-15:15 15:15-15:30. Van analyses naar oplossingen 15:30-16:00 Agenda 14:00 14:15 Opening 14:15-15:00 Resultaten analysefase 15:00-15:15 Pauze 15:15-15:30 Van analyses naar oplossingen 15:30-16:00 Vervolgstappen en discussie Wie waren we ook al weer? Brankele Frank

Nadere informatie

- Ontwikkelingen arbeidsmarkt - Human Capital Agenda / Zorgpact - Sectorplan

- Ontwikkelingen arbeidsmarkt - Human Capital Agenda / Zorgpact - Sectorplan - Ontwikkelingen arbeidsmarkt - Human Capital Agenda / Zorgpact - Sectorplan Annette de Groot, directeur Utrechtzorg Erna Laclé, projectleider sectorplan IVVU, 8 september 2015 Missie Utrechtzorg Bijdragen

Nadere informatie

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S 2. ONDERWIJSOPBRENGSTEN EN DEELNEMERSONTWIKKELING RENDEMENTEN EN DIPLOMA S De rendementen vmbo zijn gebaseerd op de opbrengsten oordelen van de onderwijsinspectie. Als een leerling in leerjaar drie op

Nadere informatie

Waar gaat LLL over? Regio. Onderwijs continuïteit. Arbeidsmarkt macro economie. Overheid vitaliteit, fiscaal beleid

Waar gaat LLL over? Regio. Onderwijs continuïteit. Arbeidsmarkt macro economie. Overheid vitaliteit, fiscaal beleid Waar gaat LLL over? Onderwijs continuïteit Arbeidsmarkt macro economie Individu employability Sector Regio Overheid vitaliteit, fiscaal beleid Bedrijven continuïteit, concurrentie Arbeidsmarkt doelen Sectorbeleid

Nadere informatie

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland De ontwikkeling van het voortgezet onderwijs tot de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland Voion en scholen werken samen De uitdagingen van het voortgezet onderwijs In het voortgezet onderwijs willen

Nadere informatie

Facts & Figures Friesland

Facts & Figures Friesland Facts & Figures Friesland Prognose van leerlingaantallen In Friesland wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,

Nadere informatie

Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie?

Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie? Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie? 1 www.sterktechniekonderwijs.nl EVEN VOORSTELLEN 01 02 Onderwijs Regionale overheden 03 Bedrijfsleven 04 Anders?

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

Inclusief Werkgeversschap

Inclusief Werkgeversschap Inclusief Werkgeversschap Stefanie van der Ven Philips Werkgelegenheidsplan 10 april 2018 1 Philips WGP Inclusief Ondernemen 2 Inhoud presentatie Waarom inclusief ondernemen Philips Werkgelegenheidsplan

Nadere informatie

Zorgen om arbeidsmarktkrapte

Zorgen om arbeidsmarktkrapte Regiovisie Noord-Brabant Zorgen om arbeidsmarktkrapte Arbeidspotentieel niet uitgeput, wel lastiger om te benutten De sterke groei van de Brabantse economie voedt de vraag naar personeel. De groei van

Nadere informatie

Navigatie techniekpact

Navigatie techniekpact Navigatie techniekpact Beleidsthema s en - doelen Beleid in cijfers Beleidsinstrumentarium EZ 1 Versie oktober 2015 Beleidsthema s en doelen techniekpact Zorgen voor voldoende gekwalificeerde technici

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Noord-Holland Noord

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Noord-Holland Noord Regiorapportage Mobiliteitsbranche Noord-Holland Noord Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Noord-Holland Noord ROC kop van Noord-Holland

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Noord-Holland

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Noord-Holland Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Noord-Holland Overview Hieronder wordt ingegaan op een aantal arbeidsmarktaspecten in de regio Noord-Holland, die op basis van de resultaten van het huidige monitoronderzoek

Nadere informatie

Facts & Figures Limburg

Facts & Figures Limburg 2017 2019 2021 2023 2025 2027 2029 2031 2033 2035 2037 Facts & Figures Limburg Prognose van leerlingaantallen In Limburg wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Flevoland

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Flevoland Regiorapportage Mobiliteitsbranche Flevoland Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Flevoland ROC Flevoland 2012 2013 1 1. Kans op

Nadere informatie

Duurzaam leren, werken en innoveren

Duurzaam leren, werken en innoveren Duurzaam leren, werken en innoveren 23 april 2015 Faculteit Bèta Sciences and Technology i.s.m. Metaalunie & FME Agenda Organisatie Faculteit Bèta Sciences & Technology en Onderwijsvisie Kennisdeling Werken,

Nadere informatie

Aan de slag voor de klas Convenant werkgelegenheidsbeleid tussen financiële sector en onderwijssector

Aan de slag voor de klas Convenant werkgelegenheidsbeleid tussen financiële sector en onderwijssector Aan de slag voor de klas Convenant werkgelegenheidsbeleid tussen financiële sector en onderwijssector 1 De bestuurspartijen voor het onderwijs, namens deze PO-Raad VO-raad MBO Raad De Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Den Haag

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Den Haag Regiorapportage Mobiliteitsbranche Den Haag Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Den Haag ROC Mondriaan 2012 2013 1 1. Kans op werk

Nadere informatie

Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie?

Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie? Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie? 1 www.sterktechniekonderwijs.nl EVEN VOORSTELLEN 01 02 Onderwijs Regionale overheden 03 Bedrijfsleven 04 Anders?

Nadere informatie

Techniekpact; waarom, wat en hoe. Jurgen Geelhoed Projectleider Techniekpact

Techniekpact; waarom, wat en hoe. Jurgen Geelhoed Projectleider Techniekpact Techniekpact; waarom, wat en hoe Jurgen Geelhoed Projectleider Techniekpact Vraag van de technische arbeidsmarkt Waarom het techniekpact? Schaarste aan goed opgeleide technici (alle niveaus) loopt op

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Facts & Figures Groningen

Facts & Figures Groningen 217 219 221 223 225 227 229 231 233 235 237 Facts & Figures Groningen Prognose van leerlingaantallen In Groningen wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over

Nadere informatie

THEMA: ARBEIDSMARKT JOOST DUFFHUES YACHT 24 MEI 2012

THEMA: ARBEIDSMARKT JOOST DUFFHUES YACHT 24 MEI 2012 THEMA: ARBEIDSMARKT JOOST DUFFHUES YACHT 24 MEI 2012 Dynamiek in de (arbeids) markt Politiek Overheid Technologie Economie Arbeidsmarkt Demografie Organisaties (Beroeps) bevolking Sociaal OVERHEID Wet-

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Arnhem

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Arnhem Regiorapportage Mobiliteitsbranche Arnhem Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Arnhem Rijn IJssel 2012 2013 1 1. Kans op werk Het

Nadere informatie

Willem de Vries Directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek

Willem de Vries Directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek Willem de Vries Directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek your company logo 1 Gezonde sector, gezond personeel Instroom Ontwikkelingen in de sector BBL traject Sectorplan transport en logistiek

Nadere informatie

Quickscan Techniek in. onderwijs en werkgelegenheid

Quickscan Techniek in. onderwijs en werkgelegenheid Quickscan Techniek in Brabant onderwijs en werkgelegenheid Visie in beeld Om te weten waarover we in Brabant praten, hebben we als Samenwerkingsverband Techniekplatforms Brabant voor u een aantal relevante

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Gelderland

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Gelderland Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Gelderland Overview Hieronder wordt ingegaan op een aantal arbeidsmarktaspecten in de regio Gelderland, die op basis van de resultaten van het huidige monitoronderzoek

Nadere informatie

B&W-nr.: d.d Beleid ten aanzien van Stages en Werkervaringsplaatsen BESLUITEN. Behoudens advies van de commissie EP

B&W-nr.: d.d Beleid ten aanzien van Stages en Werkervaringsplaatsen BESLUITEN. Behoudens advies van de commissie EP B&W-nr.: 06.1272 d.d. 14-11-2006 Onderwerp Beleid ten aanzien van Stages en Werkervaringsplaatsen Behoudens advies van de commissie EP BESLUITEN 1. Het voorstel Stageplaatsen en Werkervaringsplaatsen,

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Deltapoort

Uitvoeringsprogramma Deltapoort Stuurgroep DP/LT 10 juli 2014 Bijlage 6.2 Bestuurlijke trekker: A. Kamsteeg Ambtelijke trekker: Myra Zeldenrust Uitvoeringsprogramma Deltapoort Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt Conceptversie Myra Zeldenrust

Nadere informatie

Facts & Figures Zeeland

Facts & Figures Zeeland Facts & Figures Zeeland Prognose van leerlingaantallen In Zeeland wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische-

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

Participatiewet en banenafspraak Cao VO. AWVN Henk van de Pol Marloes Arbouw

Participatiewet en banenafspraak Cao VO. AWVN Henk van de Pol Marloes Arbouw Participatiewet en banenafspraak Cao VO AWVN Henk van de Pol Marloes Arbouw Wat betekent de banenafspraak voor uw organisatie? Waarom gaan organisaties meedoen? Verplichting vanuit Sociaal akkoord Maar

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Noord-Holland Zuid

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Noord-Holland Zuid Regiorapportage Mobiliteitsbranche Noord-Holland Zuid Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Noord-Holland Zuid ROC Nova College 2012

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Zuid-Limburg

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Zuid-Limburg Regiorapportage Mobiliteitsbranche Zuid-Limburg Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Zuid- Limburg ROC Arcus College 2012 2013 1

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Breda Bergen op Zoom

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Breda Bergen op Zoom Regiorapportage Mobiliteitsbranche Breda Bergen op Zoom Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Breda Bergen op Zoom ROC West-Brabant

Nadere informatie

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan!

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan! Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan! Lastige Arbeidsmarkt Krappe arbeidsmarkt: goed en adequaat opgeleid personeel is lasting te krijgen. Druk op mensen is hoog (werkdruk,

Nadere informatie

CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. Arbeidsmarkt ICT. Problematiek: Continue verandering

CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. Arbeidsmarkt ICT. Problematiek: Continue verandering Opleidingsfonds Opleidingsfonds Louis Spaninks, directeur Werk maken van de toekomst 1 2 Problematiek: Continue verandering Toenemende onvoorspelbaarheid Toekomst Voorspelling in 2005: 2005: 80 % gebruikte

Nadere informatie

WERKEN MET HET NETWERK

WERKEN MET HET NETWERK WERKEN MET HET NETWERK WAT IS LOCUS? ONZE PASSIE De mogelijkheden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo verzilveren dat zij op een duurzame manier aan het werk kunnen. ONZE MISSIE Landelijk

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G 5 6 Samenvatting Dit advies bevat de reactie van de Sociaal-Economische Raad op de adviesaanvraag over het voorkómen van arbeidsmarktknelpunten in de collectieve sector. Hierover hebben de ministers van

Nadere informatie

Twente: (ook) op zoek naar vervanging Arbeidsmarktprognoses

Twente: (ook) op zoek naar vervanging Arbeidsmarktprognoses Twente: (ook) op zoek naar vervanging Arbeidsmarktprognoses 2017-2022 De groei van de economie vertaalt zich in aanhoudende vraag naar personeel en steeds meer krapte op de arbeidsmarkt. Recent opgestelde

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Groot Amsterdam - Gooi en Vechtstreek

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Groot Amsterdam - Gooi en Vechtstreek Regiorapportage Mobiliteitsbranche Groot Amsterdam - Gooi en Vechtstreek Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Groot Amsterdam -

Nadere informatie

Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie?

Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie? Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie? 1 www.sterktechniekonderwijs.nl EVEN VOORSTELLEN 01 02 Onderwijs Regionale overheden 03 Bedrijfsleven 04 Anders?

Nadere informatie

HAN en duurzame energie

HAN en duurzame energie Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie HAN en duurzame energie Van buiten naar binnen. Tinus Hammink programma-manager SEECE Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HBO en topsectoren; keuze van HAN 1.

Nadere informatie

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Er verandert veel in de sector zorg en welzijn. Door de veranderingen worden nieuwe vaardigheden, kennis en kwaliteiten gevraagd van zorg-

Nadere informatie

3/2/2014. SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel. Mede-HRMontwikkelingen. Strategische Personeelsplanning (SPP)

3/2/2014. SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel. Mede-HRMontwikkelingen. Strategische Personeelsplanning (SPP) Vertrouwd met Arbeidszaken SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel Strategische Personeelsplanning (SPP) Vandaag verkennen wij wat SSP is en hoe medezeggenschap hierbij kan ondersteunen

Nadere informatie

"Een leven lang leren" Raymond Puts voorziet dat scholen en scholing een heel nieuwe rol gaan vervullen in de ontwikkeling van mensen.

Een leven lang leren Raymond Puts voorziet dat scholen en scholing een heel nieuwe rol gaan vervullen in de ontwikkeling van mensen. Over Raymond Puts Raymond Puts is sinds januari 2016 Country Director voor USG People Nederland en was voor die tijd Algemeen Directeur bij Unique. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de uitzendsector.

Nadere informatie

Sociale werkbedrijven de toekomst

Sociale werkbedrijven de toekomst & Sociale werkbedrijven de toekomst Sociale werkbedrijven 2.0 De Participatiewet vraagt om een nieuwe manier van werken. Er zijn nieuwe doelen vastgelegd en overal ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Veranderende arbeidsmarkt

Veranderende arbeidsmarkt Veranderende arbeidsmarkt De arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een grote verandering. Na decennia van een groeiend arbeidspotentieel neemt sinds 2010 de beroepsbevolking af. Commissie Bakker becijfert

Nadere informatie

Professional Engineering Programme TU Delft De stap terug naar de techniek

Professional Engineering Programme TU Delft De stap terug naar de techniek 1 Professional Engineering Programme TU Delft De stap terug naar de techniek Jan de Kreij/Ellard Groenewegen Programmamanagers 2 De TU Delft in het kort 3 Volwassenenonderwijs op de TUD 4 Professional

Nadere informatie

De wereld verandert..

De wereld verandert.. De wereld verandert.. Vakmensen nodig Oud vakmanschap Procedures, vaste functies en rollen Urgentie hoog kwantitatief kwalitatief Nieuw vakmanschap Cross-overs komen en gaan Techniek Technologie Logistiek

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Drenthe/Overijssel

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Drenthe/Overijssel Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Drenthe/Overijssel Overview Hieronder wordt ingegaan op een aantal arbeidsmarktaspecten in de regio Drenthe/Overijssel die op basis van de resultaten van het huidige

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Rijnstreek/Haaglanden

Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Rijnstreek/Haaglanden Arbeidsmarkt Metaalbewerking 2004 Regio Rijnstreek/Haaglanden Overview Hieronder wordt ingegaan op een aantal arbeidsmarktaspecten in de regio Rijnstreek/Haaglanden, die op basis van de resultaten van

Nadere informatie

Zelfverklaring Code Verantwoord Marktgedrag

Zelfverklaring Code Verantwoord Marktgedrag Zelfverklaring Code Verantwoord Marktgedrag Verklaring opgesteld door B.M.F. Blezer, van toepassing vanaf 1 mei 2013, jaarlijks op peildatum 1 januari bijgewerkt naar de laatste actuele ontwikkelingen.

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA.. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet Onderwijs IPC

Nadere informatie