Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland"

Transcriptie

1 Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland Na jaren van krimp groeit de werkgelegenheid in de sector Zorg en Welzijn weer. Ook in Flevoland. Het aantal vacatures stijgt en regionale werkgevers geven aan dat zij moeite hebben vacatures te vervullen. De verwachting is dat de werkgelegenheidsgroei onder invloed van de beschikbare financiële middelen en de groeiende zorgvraag doorzet. Voor de komende jaren dreigt er een tekort én een mismatch te ontstaan. De vraag naar hoger opgeleide zorgprofessionals neemt toe. De uitstroom door pensioen gaat een knelpunt vormen en het aantal mensen dat aan een opleiding zorg en welzijn begint, is afgenomen. Vraag en aanbod op de Flevolandse arbeidsmarkt dreigen uit balans te raken. Het Actieprogramma Tekorten Zorg en welzijn Flevoland bevat concrete gezamenlijke acties en projecten om vraag en aanbod van de Flevolandse arbeidsmarkt (sector zorg en welzijn) op korte, middellange en lange meer in balans te brengen. Werkgevers hebben gezamenlijk een vijftal actielijnen geformuleerd. Actielijn 1: Actielijn 2: Actielijn 3: Actielijn 4: Actielijn 5: Het verbeteren van het imago van de sector Zorg en Welzijn Flevoland Intensiveren samenwerking met onderwijs Het bieden van aantrekkelijke werkomgeving en werkklimaat Het aanspreken reserves op de arbeidsmarkt Regeldruk inkoop gemeenten verminderen Contactpersonen Zowelwerk: Tabitha Verduijn - van Tilburg t.verduijn@zowelwerk.nl of Annick van der Hoeven a.vanderhoeven@zowelwerk.nl of Leeswijzer Actieprogramma: Onderstaande overzichten bevatten de acties per actielijn. Na de bijeenkomst op 14 september (waar circa 12 werkgevers aanwezig waren en de actielijnen uit zijn gewerkt) en het directeurenoverleg van 3 oktober 2017 hebben de werkgevers kunnen reageren op het concept Actieprogramma. Naar aanleiding van deze reacties is een prioritering aangebracht in de activiteiten. De lichtblauwe balken bevatten acties die op basis van deze prioritering zijn opgepakt.

2 Actielijn 1: Verbeteren van het imago van de sector Zorg en Welzijn Flevoland. Actie Toelichting en doelstelling Effect Aantal werkgevers die een bijdrage leveren Alle scholen in Flevoland nemen het lespakket Aan jou hebben af. Vervolgaanbod op lespakket aan jou hebben we wat ontwikkelen. Werkgroep Imago jaar Leerlingen van het vmbo, havo en vwo enthousiast maken voor een loopbaan in Zorg en Welzijn en ze voorbereiden op een goede beroepskeuze. Verdieg van de kennismaking van leerlingen van vmbo, havo en vwo met de sector zorg en welzijn door de inzet van bliksemstages, ambassadeurs, of andere werkvormen. Campagne gericht op jongeren om hen een reëel beeld van het werkveld en de mogelijkheden binnen het werkveld te geven. Lange Lange Lange Via Regioplus promoot Zowelwerk het lespakket Linking Vervolgacties Tot 1 nov 2017 zijn inmiddels 26 VO scholen die het lespakket hebben besteld. Ook het MBO heeft interesse. Zowelwerk gaat eind 2017 alle scholen in Flevoland informeren over het lespakket. Decanennetwerken zijn benaderd. In eerste instantie geen prioriteit; naar aanleiding van SHRM-overleg besloten dit mee te nemen in de werkgroep Imago. 6 Op 30 november 2017 is de werkgroep Imagocampagne bij elkaar gekomen. Er is een keuze gemaakt uit goede voorbeelden van collegaregio s die al gestart zijn met Imagocampagnes en het meeste aansluiten bij de eerder vastgestelde kaders Gewenste imago voor Flevoland. Zowelwerk werkt n.a.v. deze eerste inventarisatie twee voorstellen uit en wordt in januari 2018 voorgelegd aan de werkgroep. Hierna worden ook communicatiecollega s betrokken bij deze werkgroep.

3 Actielijn 2: Het intensiveren van de samenwerking met het onderwijs. We sluiten aan bij een bestaand netwerk: Zorg & Welzijnpact Flevoland. Het Zorg & Welzijnpact Flevoland richt zich op samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn. Werkgevers in zorg en welzijn, onderwijs en overheden werken binnen het Zorg & Welzijnpact samen om de aansluiting tussen opleiden en arbeidsmarkt te versterken. Zo kan de zorg, nu en in de toekomst, beter worden afgestemd op de vraag. De broedplaats van het Zorg & Welzijnpact Flevoland is een netwerkbijeenkomst waarbij in subgroepen gewerkt wordt aan concrete projecten om de aansluiting tussen zorg en welzijn, onderwijs en lokale overheden te verbeteren. Er ontstaan ook nieuwe ideeën en er worden verbindingen tussen (bestaande en nieuwe) projecten gelegd. De acties die voortkomen uit het Actieprogramma Tekorten Flevoland worden waar mogelijk ondergebracht in de broedplaats. Sommige acties passen binnen een reeds bestaande subgroep, andere acties vragen het starten van een nieuwe subgroep. Actie (in te brengen thema broedplaats) Starten BBL*-carrousel * Beroepsbegeleidende Leerweg. Een BBL studie betekent een combinatie van werken en leren, waarbij de student in dienst is van een erkend leerbedrijf. Studenten en de praktijk eerder verbinden, door bijvoorbeeld het opschalen van Fieldlabs/skillslab Docenten naar de praktijk brengen Toelichting en doelstelling Effect Aantal werkgevers die een bijdrage leveren: Linking Vervolgacties Leerlingen volgen (verplicht) stages bij Middellang/ 4 In dec 2017 vindt een diverse instellingen in diverse Lange verkenningsoverleg plaats branches. Doelstelling: breder tussen onderwijs en perspectief van de sector, leerlingen werkgevers. Hierna besluit warm maken en houden voor de hele over eventuele nieuwe sector. subgroep binnen de broedplaats Zorg & Welzijnpact. Individuele initiatieven samenbrengen en zo meer slagkracht creëren. Aantrekkelijk voor leerling, want eerder in aanraking met de praktijk Gewenning voor cliënt. De afstand die huidige docenten hebben tot de praktijk verkleinen door hen in de praktijk te brengen. Middellang / Lange Middellange / Lange 3 Deze actie wordt ingebracht binnen de broedplaats Zorg & WelzijnPact, werkgroep Samen Leren op 18 januari Deze actie wordt ingebracht binnen de broedplaats Zorg&WelzijnPact, werkgroep

4 Professionals voor de klas Brede algemene basisopleiding Zorg en Welzijn starten Doorlopende instroommogelijkheid beroepsonderwijs Docenten worden zo ambassadeurs en brengen een actueel beeld over op leerlingen. Professionals inzetten als (deeltijd)docent/gastdocent. Basisopleiding (2,5-3 jaar) breed houden en daarop volgend een specialisatie (1-1,5 jaar). Dit zorgt voor meer mobiliteit nu en in de toekomst. Continue (maandelijkse?) instroom voor opleidingen realiseren. Direct kunnen inspelen op potentiele nieuwe werknemers. Middellang /lange Samen Leren op 18 januari Deze actie wordt ingebracht binnen de broedplaats Zorg & WelzijnPact, werkgroep Samen Leren op 18 januari Vooralsnog geen prioriteit gezien de reactie van werkgevers tot nu toe. Vooralsnog geen prioriteit gezien de reacties van werkgevers tot nu toe.

5 Actielijn 3: Het bieden van aantrekkelijke werkomgeving en werkklimaat. Actie Toelichting Effect Aantal werkgevers die een bijdrage leveren: Leergang strategische personeelsplanni ng (Hanneke Moonen) Mobiliteits netwerk benutten Nader onderzoek uitstroom Flevoland HR-manager/adviseur en/of management van de (lid)organisaties nemen deel aan een leergang praktische en procesgerichte aanpak van strategische personeelsplanning. Middels een leergang een strategische personeelsplanning maken. Feiten en cijfers geven concreter inzicht in de huidige en toekomstige tekorten en dienen als basis voor opleiden en werven. Meer praktisch uitwisselen van personeel en realiseren van combinaties. Doelstelling: Mensen behouden voor de sector, perspectief bieden / goed werkgeverschap. Inzicht in de oorzaken van de uitstroom van medewerkers uit de sector zorg en welzijn in Flevoland. Op basis van deze informatie gerichte acties opzetten ter voorkoming van uitstroom en Korte Korte en middellange Linking Vervolgacties 4 Op 16 januari 2017 verzorgt Hanneke Moonen een Workshop Strategische Personeelsplanning tijdens de eerste HR-netwerkbijeenkomst van Hierna volgt een inventarisatie over de behoefte aan een vervolg. 7 Het onderwerp mobiliteit wordt tijdens de lunchtafels van de HR-netwerkbijeenkomsten geagendeerd. Kort 3 Zowelwerk stemt met de geïnteresseerde werkgevers af welke vervolgacties mogelijk zijn.

6 Sterk in je werk inzetten voor huidige werknemers door werkgevers Inzicht in huidige en te verwachten tekorten Duurzame inzetbaarheid Traineeship Zorg en Welzijn gerichte campagnes opzetten voor werving. Voorwaarde: input nodig vanuit de organisaties, zoals registraties van exitgesprekken (haalbaarheid?). Behouden van werknemers voor de sector door hen gratis in gesprek te laten gaan met een ervaren loopbaanadviseur in zorg en welzijn. Hoeveel poppetjes/fte per functieniveau? Informatie vanaf onze portal? Hoeveel opstaande vacatures? Wie plaatst er? Hoe houd je oudere medewerkers fit en aan het werk? Doelstelling: mensen langer behouden voor de sector. Jongeren de veelzijdigheid van de zorg en welzijn laten ervaren Kort en Middellang Korte Korte middellange en lange 3 Verbinding met regionale projectleider van Sterk in je Werk voor promotieactiviteiten wordt gemaakt. 2 Vooralsnog geen prioriteit gezien de reacties van werkgevers tot nu toe. 2 Binnen RAAT (gezien de reacties) vooralsnog geen prioriteit, maar Zowelwerk organiseert een HR-netwerkbijeenkomst in 2018 over het thema duurzame inzetbaarheid. Middellang 1 Vooralsnog geen prioriteit gezien de reactie van werkgevers tot nu toe.

7 Actielijn 4: Het aanspreken reserves op de arbeidsmarkt. Actie Toelichting en doelstelling Effect Aantal werkgevers die een bijdrage leveren: Gezamenlijk vormen Onderzoeken mogelijkheden van leerwerktrajectprojecten instroomtrajecten zij-instromers, (bv trajecten van zoals uitkeringsgerechtigden en/of scholing gedurende 6 herintreders. maanden, met behoud van uitkering, en aansluitend een leerwerkovereenkomst) Arbeidsanalyse door het Werkgeverservicepunt (n.a.v. Inspiratiemiddag Zowelwerk 31okt2017) Inzet statushouders Aan de hand van de methode Inclusief Herontwerp Werkprocessen een arbeidsanalyse uitvoeren en inzicht in mogelijkheden van functiecreatie. Doel: Door efficiëntere inrichting van werkprocessen tekorten oplossen. Onderzoeken mogelijkheden inzet statushouders. Contacten met Gemeenten, Welzijn en COA Flevoland worden gelegd. Linking Vervolgacties Middellang 7 Er vind in januari 2018 een ronde tafelgesprek plaats met UWV, gemeenten en geïnteresseerde werkgevers. Middellang Op 30 november 2017 is tijdens het SHRM-overleg deze methodiek voorgelegd en de mogelijkheden daarvan kort toegelicht. Middellang 1 Vooralsnog geen prioriteit gezien de reacties van werkgevers tot nu toe. Zowelwerk legt waar mogelijk verbinding tussen Flevostate en de accountmanager Statushouders van de gemeente en volgt op afstand.

8 Actielijn 5: Regeldruk inkoop gemeenten verminderen Actie Toelichting en doelstelling Effect Organisaties die een bijdrage leveren: Bestuurders in gesprek Door de decentralisatie Lang Afvaardiging directeurenoverleg met wethouder(s) gaat er bij de organisaties Zowelwerk Flevolandse gemeenten te veel tijd en geld verloren aan het huidige inkoop systeem. Doelstelling: met gemeenten in gesprek om signaal te bespreken en te onderzoeken wat er mogelijk is om bij gemeenten dit proces vereenvoudigen en harmoniseren. Linking Vervolgacties Zowelwerk organiseert tussen nu en januari 2018 overleg met een aantal vertegenwoordigers en/of wethouders.

Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland

Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland - Na jaren van krimp groeit de werkgelegenheid in de sector Zorg en Welzijn weer. Ook in Flevoland. Het aantal vacatures stijgt en regionale werkgevers

Nadere informatie

Programma Kick-off 11 mei 2015

Programma Kick-off 11 mei 2015 WELKOM Programma Kick-off 11 mei 2015 Corrie Broks & Co; Toelichting kaarten; De route tot vandaag; Actieprogramma; De route na vandaag; Intentieverklaring. Toelichting Kaarten Waarom? Hoe te gebruiken?

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

Werkplan 2017 Regionale invulling Zowelwerk

Werkplan 2017 Regionale invulling Zowelwerk Werkplan 2017 Regionale invulling Zowelwerk 1 De arbeidsmarkt Zorg en Welzijn is ten opzichte van een aantal jaren geleden drastisch veranderd. Na jaren van krimp, toont de arbeidsmarkt tekenen van herstel.

Nadere informatie

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Er verandert veel in de sector zorg en welzijn. Door de veranderingen worden nieuwe vaardigheden, kennis en kwaliteiten gevraagd van zorg-

Nadere informatie

RAAT Flevoland Van inzicht naar actie!

RAAT Flevoland Van inzicht naar actie! RAAT Flevoland Van inzicht naar actie! Deze factsheet geeft inzicht in de verwachte arbeidsmarktontwikkelingen voor de Flevolandse sector zorg en welzijn en de impact die we door gezamenlijke actie kunnen

Nadere informatie

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten 29 november 2018 Platform VMBO zorg & welzijn Marie Susan van der Munnik (WGV Zorg & Welzijn) Ineke Slagter (WZW) Werkgeversverenigingen: even voorstellen WGV Zorg

Nadere informatie

Plek voor stage. QuickScan: stageproblematiek Zorg en Welzijn in Gelderland. Augustus 2018 WZW, in opdracht van provincie Gelderland

Plek voor stage. QuickScan: stageproblematiek Zorg en Welzijn in Gelderland. Augustus 2018 WZW, in opdracht van provincie Gelderland Plek voor stage QuickScan: stageproblematiek Zorg en Welzijn in Gelderland Augustus 2018 WZW, in opdracht van provincie Gelderland 1. Aanleiding De sector Zorg en Welzijn staat nu en de komende jaren voor

Nadere informatie

Werkplan 2018 Regionale invulling Zowelwerk

Werkplan 2018 Regionale invulling Zowelwerk Werkplan 2018 Regionale invulling Zowelwerk 1 De arbeidsmarkt Zorg en Welzijn is ten opzichte van een aantal jaren geleden drastisch veranderd. Na jaren van krimp, stijgt de vraag naar personeel en zien

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Inleiding Doel TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Het Jaarplan 2018 programma

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

1 Inclusieve arbeidsmarkt

1 Inclusieve arbeidsmarkt INCLUSIEVE ARBEIDSMARKT 1 Inclusieve arbeidsmarkt Gemeenteraden, 24 juni 2019 2 Het proces 3 Kom met aanvullend actieplan om in 2024 Hoofdvraag: Te komen tot een Inclusieve arbeidsmarkt waarbij vraag en

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken!

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! VMBO platform Z&W - 1 november 2018 Stella Buurma, ZorgpleinNoord Natasja Blokhorst, WGV Zorg en Welzijn Even voorstellen ZorgpleinNoord

Nadere informatie

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE KRAAMTALENT GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE donderdag 7 juni 2012 - dia 2 KNELPUNTEN BEDRIJVEN ONDERTEKENING CONVENANT 27-01-2010 Verouderd personeelsbestand Afname animo bij jongeren voor de Kraamzorg Door

Nadere informatie

Actieprogramma Zonder Zorg 2020

Actieprogramma Zonder Zorg 2020 Actieprogramma Zonder Zorg 2020 De vraag naar personeel stijgt. Het aanbod daalt. De instroom vanuit opleidingen is onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Arbeidsmarktprognoses kunnen

Nadere informatie

Regiobijeenkomst VMBO-platform Mieke Peekel, projectleider RAAT Zaanstreek Waterland

Regiobijeenkomst VMBO-platform Mieke Peekel, projectleider RAAT Zaanstreek Waterland Regiobijeenkomst VMBO-platform 15.11.2018 Mieke Peekel, projectleider RAAT Zaanstreek Waterland mpeekel@sigra.nl opzet Arbeidsmarktcijfers- quiz SIGRA RAAT Waar kunnen we elkaar versterken? Opdracht Presentatie

Nadere informatie

KICK OFF FLEVOLAND 17 OKTOBER 2017

KICK OFF FLEVOLAND 17 OKTOBER 2017 KICK OFF FLEVOLAND 17 OKTOBER 2017 Programma Welkom en kennismaking Terugblik 2017 Landelijke plannen en imagocampagne Special Zorg & Welzijn Aanpak Flevoland Lokale initiatieven: Daar wil ik bij zijn

Nadere informatie

Regionaal Actieplanplan Aanpak Tekorten (RAAT) Samen Doen = Krachtiger!

Regionaal Actieplanplan Aanpak Tekorten (RAAT) Samen Doen = Krachtiger! Regionaal Actieplanplan Aanpak Tekorten (RAAT) Samen Doen = Krachtiger! De vraag naar personeel stijgt. Het aanbod daalt. De instroom vanuit opleidingen is onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs HBO SIGRA MBO Inleiding TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

Bijeenkomst Regionale aanpak arbeidsmarktproblematiek Verpleeghuiszorg. Regio Arnhem 14 november 2017

Bijeenkomst Regionale aanpak arbeidsmarktproblematiek Verpleeghuiszorg. Regio Arnhem 14 november 2017 Bijeenkomst Regionale aanpak arbeidsmarktproblematiek Verpleeghuiszorg Regio Arnhem 14 november 2017 1. Agenda 1. Reden uitnodiging en verwachtingen 2. Korte uitleg proces, doelstellingen en regionale

Nadere informatie

Instroom in sector transport en logistiek. Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer

Instroom in sector transport en logistiek. Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer Instroom in sector transport en logistiek Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer 1. Even voorstellen 2. Op zoek naar jongeren 3. Landelijke ontwikkeling arbeidsmarkt 4. Onderwijsontwikkeling

Nadere informatie

Facts & Figures De arbeidsmarkt zorg en welzijn in Noord-Nederland

Facts & Figures De arbeidsmarkt zorg en welzijn in Noord-Nederland onderzoekt, adviseert en verbindt. Facts & Figures De arbeidsmarkt zorg en welzijn in Noord-Nederland De arbeidsmarkt in zorg en welzijn blijft in beweging. Ook in het Noorden. We zetten de belangrijkste

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt:

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt: Werkplan 2016 Werkplan 2016 Tijdens de strategiesessies met de kerngroepleden, de klankbordgroep en de bestuurders van derotterdamsezorg is benoemd welke arbeidsmarktvraagstukken in 2016 gezamenlijk aangepakt

Nadere informatie

Factsheet Tekorten Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn in Flevoland

Factsheet Tekorten Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn in Flevoland Factsheet Tekorten Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn in Flevoland 1 Personeelstekorten zorg en welzijn in Flevoland De arbeidsmarkt zorg en welzijn in Flevoland is volop in beweging. Het aantal vacatures stijgt

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Dag van het Sociaal Domein Arbeidsmarkt in beeld Samenwerken aan effectieve oplossingen Programma 1. Situatie arbeidsmarkt Jeugdzorg, Sociaal werk, Kinderopvang 2. Beeld van de branches en kansen 3. Vraagstukken

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten Gooi- en Vechtstreek

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten Gooi- en Vechtstreek Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten Gooi- en Vechtstreek De vraag naar personeel stijgt, het aanbod daalt. De instroom vanuit opleidingen is onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Arbeidsmarktprognoses

Nadere informatie

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard 2010/'11 2011/'12* Onderwijssoorten Leeftijd Lingewaard Lingewaard Totaal voortgezet onderwijs Leeftijd totaal 2751 2853

Nadere informatie

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return 1. Verklaring gebruikte termen Social Return Arrangement Een arrangement is een samenwerkingsverband op maat, met specifieke afspraken binnen

Nadere informatie

Uitstroom zorgmedewerkers: sluit de achterdeur!

Uitstroom zorgmedewerkers: sluit de achterdeur! a. Uitstroom zorgmedewerkers: sluit de achterdeur! Artikel Dat de zorgsector te maken heeft met een problematische arbeidsmarkt en dat de situatie alarmerend is, is bekend en breed uitgemeten. Om ook in

Nadere informatie

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum De kracht van het primair onderwijs Activiteiten Arbeidsmarktplatform 2017 Waarvoor kunt u in 2017 bij het Arbeidsmarkplatform PO terecht? Welke thema s staan dit jaar centraal? Hieronder staan de thema

Nadere informatie

De grote arbeidsmarktuitdaging

De grote arbeidsmarktuitdaging Jaaroverzicht RegioPlus 2018 De grote arbeidsmarktuitdaging De zorg- en welzijnssector staat voor grote arbeidsmarktuitdagingen. Als er niets gebeurt, lopen de personeelstekorten snel op. Daarom werken

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Regionaal resultaat Zowelwerk

Jaarverslag 2016 Regionaal resultaat Zowelwerk Jaarverslag 2016 Regionaal resultaat Zowelwerk 1 Voor u ligt het jaarverslag 2016 van Zowelwerk. Het afgelopen jaar kenmerkte zich door de omslag van een overschot aan personeel naar tekorten. Met name

Nadere informatie

TERUGKOPPELING INTERVIEWS / DATA- ONDERZOEK WAT ZEGGEN ONZE BESTUURDERS. René de Vent

TERUGKOPPELING INTERVIEWS / DATA- ONDERZOEK WAT ZEGGEN ONZE BESTUURDERS. René de Vent TERUGKOPPELING INTERVIEWS / DATA- ONDERZOEK WAT ZEGGEN ONZE BESTUURDERS René de Vent Het land De regio INHOUD Het onderzoek De bevindingen en aanbevelingen Het land Landelijke kengetallen Vrouwen 86,5

Nadere informatie

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus is een samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn en beroepsopleidingen in Friesland. Onze focus is de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Voortgang SectorplanPlus

Voortgang SectorplanPlus Voortgang SectorplanPlus Tabellenboek Uitgebracht op verzoek van RegioCoöp Amersfoort, 16 april 2019 Achtergrond SectorplanPlus Op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn wordt een groot tekort aan personeel

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland De ontwikkeling van het voortgezet onderwijs tot de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland Voion en scholen werken samen De uitdagingen van het voortgezet onderwijs In het voortgezet onderwijs willen

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

RAAT Zeeland Stand van zaken juli 2018

RAAT Zeeland Stand van zaken juli 2018 RAAT Zeeland Stand van zaken juli 2018 Deelnemers Het RAAT Zeeland is momenteel door 24 zorg- en welzijnsorganisaties ondertekend. Hoornbeeck College, HZ University of Applied Sciences en Scalda zijn actieve

Nadere informatie

2017: volop in beweging

2017: volop in beweging SAMEN STERK PUBLIEKSVERSLAG 2017 2017: volop in beweging Wat een jaar ligt achter ons! Iedereen die binnen Zorg en Welzijn werkt, heeft ongetwijfeld gemerkt dat 2017 een jaar was van alle pijlen op de

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) Samen Doen = Krachtiger!

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) Samen Doen = Krachtiger! Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) Samen Doen = Krachtiger! De vraag naar personeel stijgt. Het aanbod daalt. De instroom vanuit opleidingen is onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht Aanbevelingen en Actieprogramma Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht 2 Aanbevelingen ter verbetering van (de aantrekkelijkheid van) het VMBO naar aanleiding van het VMBO

Nadere informatie

Samen voor onderwijs in Apeldoorn

Samen voor onderwijs in Apeldoorn Samen voor onderwijs in Apeldoorn toelichting samenwerking AVOO en Veluwse Onderwijsgroep bijlage bij het convenant tussen gemeente Apeldoorn, De Veluwse Onderwijsgroep en AVOO (i.v.m. de personele unie

Nadere informatie

Het vmbo Zorg en Welzijn: kweekvijver voor talent, bron van nieuwe instroom op de arbeidsmarkt!

Het vmbo Zorg en Welzijn: kweekvijver voor talent, bron van nieuwe instroom op de arbeidsmarkt! Het vmbo Zorg en Welzijn: kweekvijver voor talent, bron van nieuwe instroom op de arbeidsmarkt! Inleiding Diverse sectoren hebben volgens recente signalen in de media en uit de achterban van sociale partners

Nadere informatie

Werkervaringsplaatsen voor pas afgestudeerde Mbo'ers

Werkervaringsplaatsen voor pas afgestudeerde Mbo'ers Werkervaringsplaatsen voor pas afgestudeerde Mbo'ers Zowelwerk, het onderwijs en het werkveld gaan samen bijdragen aan een grotere kans op een baan voor werkloze jongeren met een mbo-diploma. ZWW, zorg-

Nadere informatie

Opleiden voor de arbeidsmarkt van nu. Levenlang ontwikkelen in Zorg en Welzijn

Opleiden voor de arbeidsmarkt van nu. Levenlang ontwikkelen in Zorg en Welzijn Opleiden voor de arbeidsmarkt van nu Levenlang ontwikkelen in Zorg en Welzijn 1 Mogelijkheden tot maatwerk- opleidingen met erkend diploma aan het ROC van Amsterdam Zorg en Welzijn in Groot Amsterdam MBO

Nadere informatie

Werkplan 2017: een samenvatting

Werkplan 2017: een samenvatting Werkplan 2017: een samenvatting Ten geleide Arbeidsmarkt in balans Zorg aan Zet is een samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn in Limburg. Samen met de aangesloten organisaties

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten in de zorg Kennemerland Amstelland Meerlanden. Zorg Werkt. Startversie 15 december 2017

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten in de zorg Kennemerland Amstelland Meerlanden. Zorg Werkt. Startversie 15 december 2017 Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten in de zorg Kennemerland Amstelland Meerlanden Zorg Werkt Startversie 15 december 2017 Contact Regionaal actiecentrum Zorg Werkt Marion Fisser, projectleider RAAT Zorg

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten Amersfoort- Eemland

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten Amersfoort- Eemland Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten Amersfoort- Eemland De vraag naar personeel stijgt. Het aanbod daalt. De instroom vanuit opleidingen is onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Arbeidsmarktprognoses

Nadere informatie

Meer Jongeren op een Leerbaan! Een handleiding in negen stappen. MKB Leerbanenplan & Taskforce Jeugdwerkloosheid

Meer Jongeren op een Leerbaan! Een handleiding in negen stappen. MKB Leerbanenplan & Taskforce Jeugdwerkloosheid MKB Leerbanenplan & Taskforce Jeugdwerkloosheid In negen stappen meer jongeren op een leerbaan Stappenplan voor effectieve samenwerking om meer jongeren aan een leerbaan te helpen Elk jaar moeten vele

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G 5 6 Samenvatting Dit advies bevat de reactie van de Sociaal-Economische Raad op de adviesaanvraag over het voorkómen van arbeidsmarktknelpunten in de collectieve sector. Hierover hebben de ministers van

Nadere informatie

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs.

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs. De behoefte aan het delen van kennis en ervaring is groot! Samenwerking door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen is essentieel om de verdere implementatie van ondernemend onderwijs efficiënt

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties RegioPlus Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties Landelijk dekkend netwerk Het samenwerkingsverband vertegenwoordigt 14 regionale werkgevers organisaties 1136 aangesloten werkgevers*

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

WERKGEVERSVERENIGING ZORG EN WELZIJN

WERKGEVERSVERENIGING ZORG EN WELZIJN WERKGEVERSVERENIGING ZORG EN WELZIJN BOUWEN OP ELKAAR PUBLIEKSVERSLAG 2018 2018: SAMEN VOOR DE REGIO Met gepaste trots kijk ik naar wat wij het afgelopen jaar in onze regio gerealiseerd hebben. Onze leden,

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt zorg & welzijn Noord-Nederland

Arbeidsmarkt zorg & welzijn Noord-Nederland Arbeidsmarkt zorg & welzijn Noord-Nederland Zicht op de Arbeidsmarkt, CNV 31 mei 2017 Karin Doornbos + Petra Molenaars 1 Even voorstellen. ZorgpleinNoord: www.zorgpleinnoord.nl 236 aangesloten zorg- en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 april 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 april 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

adoptieplan werkt voor zorg en welzijn werken in de zorg... daar word je beter van het adoptieplan is onderdeel van: een project van:

adoptieplan werkt voor zorg en welzijn werken in de zorg... daar word je beter van het adoptieplan is onderdeel van: een project van: adoptieplan het adoptieplan is onderdeel van: werken in de zorg... daar word je beter van een project van: werkt voor zorg en welzijn INLEIDING Project Jongeren interesseren voor de zorg Voor u ligt het

Nadere informatie

5 oktober 2018 Arbeidsmarkt: van urgentie naar actie. Voor adviseurs HR/P&O en Communicatie

5 oktober 2018 Arbeidsmarkt: van urgentie naar actie. Voor adviseurs HR/P&O en Communicatie 5 oktober 2018 Arbeidsmarkt: van urgentie naar actie Voor adviseurs HR/P&O en Communicatie Spoorboekje 13.00 uur Warm welkom - Trudy Prins, RvB De Rijnhoven en lid Commissie Arbeid en Cees de Wildt, manager

Nadere informatie

Via de wijk aan het werk

Via de wijk aan het werk Via de wijk aan het werk Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en sport.

Nadere informatie

Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt. Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017

Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt. Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017 Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017 Over arbeidsmarktinformatie en -advies 35 arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Samenvatting tussenrapportage SP+

Samenvatting tussenrapportage SP+ ALGEMENE GEGEVENS Totaal: 320 miljoen euro gereserveerd voor de periode van 2017-2021, verdeeld over 4 tijdvakken, bedoeld om extra impuls te geven aan (scholings) activiteiten, primair gericht op het

Nadere informatie

Actieplan Jeugdwerkloosheid Utrecht-Midden 2015-2016

Actieplan Jeugdwerkloosheid Utrecht-Midden 2015-2016 Actieplan Jeugdwerkloosheid Utrecht-Midden 2015-2016 25 juni 2015 1 Korte samenvatting Met het Actieplan Jeugdwerkloosheid Utrecht-Midden 2013-2014 zijn positieve resultaten behaald. Er is ook veel ervaring

Nadere informatie

Richtlijn inschaling zij-instromers

Richtlijn inschaling zij-instromers Richtlijn inschaling zij-instromers Route: Staf, d.d. Bestuur, voorlopig besluit, d.d. 4 maart 2019 Directieoverleg, d.d. 14 maart 2019 GMR, d.d. 21 maart 2019 (verzenddatum 6 weken vooraf; d.d. 8 maart

Nadere informatie

Woerdens Techniek Talent

Woerdens Techniek Talent Woerdens Techniek Talent Werkgroep Promotie en werving Concept Activiteitenplan 2013/2014 versie 3.0, Woerden, 23-08- 2013 Aanleiding Het Woerdens Techniek Talent is een initiatief van onderwijsinstellingen,

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Inleiding. 3. De cao: Versterken van de sociale dialoog en uitvoering geven aan cao-afspraken

Inleiding. 3. De cao: Versterken van de sociale dialoog en uitvoering geven aan cao-afspraken Jaarplan 2019 Inleiding De werking van de arbeidsmarkt in de VVT-branche op landelijk niveau verbeteren en bevorderen. Dát is het doel van de Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen

Nadere informatie

Met de ondertekening van deze overeenkomst (RAAT) verklaren onderwijs, zorg en gemeente dat zij:

Met de ondertekening van deze overeenkomst (RAAT) verklaren onderwijs, zorg en gemeente dat zij: De sector zorg heeft grote maatschappelijke impact, juist ook in Rotterdam. Voldoende competente professionals zijn cruciaal om te kunnen werken aan gezondheid en welzijn. De sector kampt met grote personeelstekorten.

Nadere informatie

Facts & Figures 2017 De arbeidsmarkt Zorg en Welzijn in Flevoland

Facts & Figures 2017 De arbeidsmarkt Zorg en Welzijn in Flevoland De sector zorg en welzijn in 22.390 22.390 personen werken in 2015 in de sector zorg en welzijn (17.020 fte). Bijna een derde hiervan werkt in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). 8,2% 8,2% van

Nadere informatie

Sectorplan Zorg Zeeland Het resultaat

Sectorplan Zorg Zeeland Het resultaat Het resultaat Uitgave van ViaZorg mei 2018 Terugblik Eind april 2018 is het afgerond met de eindbetaling van de subsidie naar de werkgevers. Een mooi moment om terug te blikken op dit project, dat mede

Nadere informatie

KICK OFF FLEVOLAND 11 OKTOBER 2016

KICK OFF FLEVOLAND 11 OKTOBER 2016 KICK OFF FLEVOLAND 11 OKTOBER 2016 Programma Welkom en kennismaking Landelijke plannen en imagocampagne Special Zorg & Welzijn Aanpak Flevoland Lokale initiatieven (o.a. Lelystad) Inspiratie en voorbeelden

Nadere informatie

Inleiding door Monique Mentjox d.d. 8 april 2009

Inleiding door Monique Mentjox d.d. 8 april 2009 Inleiding door Monique Mentjox d.d. 8 april 2009 Ontstaan visie arbeid bloembollensector Bestuurlijk besluit: werken vanuit visie SEC en toekomstverkenningen Vertegenwoordiging organisaties in SEC Namens

Nadere informatie

Nieuwsbrief OCW - Leven Lang Ontwikkelen in het MBO

Nieuwsbrief OCW - Leven Lang Ontwikkelen in het MBO Jaargang 1, Nummer 2, 23 september 2019 Nieuwsbrief OCW - Leven Lang Ontwikkelen in het MBO Het onderwerp Leven Lang Ontwikkelen leeft. Meer dan 700 aanmeldingen zijn er inmiddels binnengekomen voor de

Nadere informatie

Actieplan Regionale Aanpak Tekorten Stedendriehoek en Noord-Veluwe

Actieplan Regionale Aanpak Tekorten Stedendriehoek en Noord-Veluwe Actieplan Regionale Aanpak Tekorten Stedendriehoek en Noord-Veluwe Na een transitieperiode staat de sector zorg en welzijn voor een nieuwe uitdaging. De personeelsbehoefte neemt toe en er is partijen veel

Nadere informatie

Actieprogramma Werken in de Zorg Stand van zaken Transvorm

Actieprogramma Werken in de Zorg Stand van zaken Transvorm Actieprogramma Werken in de Zorg Stand van zaken Transvorm Inleiding... 2 1. Het probleem... 2 2. Wat gaan we doen?... 3 3. Hoe gaan we het verschil maken?... 4 Actielijn 1: Meer kiezen voor de zorg...

Nadere informatie

Verslag Actiebijeenkomst tekorten Zonder Zorg

Verslag Actiebijeenkomst tekorten Zonder Zorg Verslag Actiebijeenkomst tekorten Zonder Zorg Datum: 23.02.2017 Aanwezig: 25 bestuurders (of vertegenwoordigers) van zorg- en welzijnsorganisaties, werkgroep tekorten Transvorm. Opening door Piet Verrijt

Nadere informatie

Afsprakenkader. Partners in Leren en Werken in. Zorg en Welzijn Zeeland. Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad. ViaZorg

Afsprakenkader. Partners in Leren en Werken in. Zorg en Welzijn Zeeland. Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad. ViaZorg Afsprakenkader Partners in Leren en Werken in Zorg en Welzijn Zeeland ViaZorg 2014 Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad INHOUD Inleiding 1. Hoe kunnen de opleidingen kwalitatief beter en vooral uitdagender?

Nadere informatie

Verkenning regionale loopbaanversneller. Presentatie Voorzittersoverleg 28 maart 2019

Verkenning regionale loopbaanversneller. Presentatie Voorzittersoverleg 28 maart 2019 Context (1) Context (1) Verkenning regionale loopbaanversneller Presentatie Voorzittersoverleg 28 maart 2019 Opbouw 5. Advies 1. Probleem 4. Observaties 2. Opdracht 3. Aanpak Probleem Economische ontwikkeling:

Nadere informatie

Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk. Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer

Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk. Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer Programma 1. Introductie 2. Doel en uitgangspunt 3. Opties in werkwijze

Nadere informatie

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014 Een uitdagende arbeidsmarkt Erik Oosterveld 24 juni 2014 Wat waren de gevolgen van de recessie? Hoeveel banen zijn er verloren gegaan? In welke sectoren heeft de recessie het hardst toegeslagen? Werkgelegenheid

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

Inzet en betrokkenheid van de vakbonden bij het middelbaar beroepsonderwijs

Inzet en betrokkenheid van de vakbonden bij het middelbaar beroepsonderwijs Notitie Datum 12 januari 2017 Aan Deelnemers Ledencongres Van Ben Francooy Status Ter bespreking Onderwerp Inzet en betrokkenheid van vakbonden bij MBO/1701010/BF/CdK Inzet en betrokkenheid van de vakbonden

Nadere informatie

Do s en don ts werkgeversdienstverlening

Do s en don ts werkgeversdienstverlening Do s en don ts werkgeversdienstverlening Inhoud Aanleiding Overzicht werkgeversdienstverlening Proces aannemen en plaatsen medewerker met arbeidsbeperking Do s en don ts per fase Bronnen Aanleiding Onderzoeksrapporten

Nadere informatie

S. Meijer Versie: 0.1 Datum: AMBITIEPLAN PROFESSIONALS KIEZEN VOOR RIVAS; ONZE MEDEWERKERS MAKEN DE ZORG

S. Meijer Versie: 0.1 Datum: AMBITIEPLAN PROFESSIONALS KIEZEN VOOR RIVAS; ONZE MEDEWERKERS MAKEN DE ZORG S. Meijer Versie: 0.1 Datum: 24-09-2018 AMBITIEPLAN 2019-2021 PROFESSIONALS KIEZEN VOOR RIVAS; ONZE MEDEWERKERS MAKEN DE ZORG Thema 1: Onze mensen nemen proactief regie op werk; vakmanschap en persoonlijk

Nadere informatie

Optimale inrichting van lerarenopleidingen

Optimale inrichting van lerarenopleidingen Optimale inrichting van lerarenopleidingen Mirjam Bahlmann Boris Eustatia Dorothy Pillen-Warmerdam Oktober, 2018 In het in oktober 2017 gepresenteerde regeerakkoord: Vertrouwen in de toekomst stelt het

Nadere informatie

De Loopbaanversneller

De Loopbaanversneller hr De Loopbaanversneller Duurzame inzetbaarheid is een thema in veel organisaties. Waarschijnlijk ook bij jou staat het op de agenda, of zal het binnenkort op de agenda gezet worden door medewerkers, ondernemingsraad,

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. jong talent

Expertisecentrum Plato. jong talent Expertisecentrum Plato jong talent Inhoud De toekomst begint nu! 04 Het maatschappelijk project als onderdeel van het traineeship 09 Hoe werkt het traineeship? 05 Over Expertisecentrum Plato 12 Het ontwikkelprogramma

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding Gemeentelijke regisseurs Regisseren en de kunst van de verleiding Van traditioneel management naar modern regisseren De gemeente heeft de regie dat gebeurt niet zomaar, en ook niet van de ene op de andere

Nadere informatie

29544 Arbeidsmarktbeleid. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

29544 Arbeidsmarktbeleid. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 29544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 433 Brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 januari 2013 Het kabinet streeft ernaar

Nadere informatie

Miriam van Drunen Gehuwd, 3 kinderen (17, 14 en 5) HAVO A-verpleegkundige 1987 1995 verpleegkundige 1995 1999 administratief medewerker HBO APPB 1999 2006 p-adviseur, mobiliteitsconsulent, zzp-er Vanaf

Nadere informatie