MOOI, MOOIER, MIDDELLAND WIJKVISIE EN UITVOERINGSPROGRAMMA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MOOI, MOOIER, MIDDELLAND WIJKVISIE EN UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2018"

Transcriptie

1 MOOI, MOOIER, MIDDELLAND WIJKVISIE EN UITVOERINGSPROGRAMMA

2 Voor Middelland (live geschreven tijdens Stuurgroep in de wijk) door Derek Otte Middelland, geen Gemiddeldeland, verschillende werelden bijeen. Dat ken toch nooit goed gaan, zou je denken, maar in het algemeen zorgen al die werelden samen voor de diversiteit die we allemaal waarderen. Ik vind het soms alleen jammer dat die werelden soms zo weinig MET elkaar communiceren... Jong en oud, arm en rijk, geboren, getogen in deze wijk, aan komen waaien en blijven hangen, de wereld bekijkend in lagen en rangen. Iedereen heeft wel één van die bijna tweehonderd nationaliteiten die deze wijk rijk is. Ondernemend en initiatiefrijk, ondanks dat er gezeik is. Het krioelt en verandert, vaak gaat het goed. Diversiteit meandert hier, zoals de Heemraadsingel dat doet. Middelland, er is geen middenland, de contrasten zijn groot. En wanneer ze botsen, liggen de verschillen pas open en bloot. De naakte waarheid, gemaakt soms, als blijkt. Dat niet iedereen hetzelfde aankijkt tegen die buurt met dure panden links en rechts. En tussendoor slechts huisjes met arme lieden, zwakkere schouders. Zoals de familie van veel van mijn vrienden en mijn eigen ouders. Het is echt zo, ik weet niet, waar het hier heen zal jij gaan. Maar één ding is zeker, West? Hier komt mijn familie vandaan. En een stukje van mijn hart, zal ik tevergeefs hier in Middelland blijven zoeken. Tussen witte gevelsteentjes en al die straten, al die hoeken met verschillende muzieksoorten uit openstaande ramen... De reuzekeuze aan eten is ook deels het geweten van dit stukje Delfshaven... Middelland, een beetje bemiddelland, laten we zoeken naar wat we gemeen hebben. Omdat we uiteindelijk allemaal ons plekje hier op aarde maar te leen hebben. Omdat we er alleen samen het beste van kunnen maken, bespreken wat we MISSEN hier en van daaruit de kern RAKEN. Wassenaar is het hier niet, Rotterdam-West is iets te ver naar het Oosten want... Het Tikibad leg ergens anders, wij trekken baantjes hier in Oostervant. De Bas blijft hier Bas heten, al staat er Dirk op de tasjes. Waar je bakfietsmoeders treft en opgeschoren gastjes. Dames met dreads en hoofddoekjes, heren met colberts en dassen. Waar het alleen maar lukt als iedereen zich aan iedereen aan leert te passen. Vóór cijfertjes, procentjes, grafieken en statistieken. Lijntjes die fijntjes dalen of pieken. Vóór overlast, zwerfvuil, luchtvervuiling en hangjeugd her en der. Laten we vóór alles onthouden: WE KOMEN VAN VER! Jong geleerd, oud gedaan, als autochtoon of allochtoon of hoe je jezelf ook wenst te noemen: laat het hier zinderen, zweven, zoemen. Van optimisme, ondanks alles. Wat er soms ook het geval is. Ik groet u allen, groet u mij ook, want eerder waarschijnlijk dan misschien... Zullen we elkaar gauw hier ergens hier in de buurt zien. Onthoud dan één zin uit dit stuk, wat er ook verandert: Mooi, Mooier, Middelland. Wat anders?

3 INHOUD

4 4 INLEIDING Voor u ligt de wijkvisie van de Rotterdamse wijk Middelland. In dit document wordt beschreven hoe Middelland er volgens ons - Woonstad Rotterdam - in 2040 uitziet. Deze visie is geen blauwdruk van hoe het moet worden, maar vormt het vertrekpunt voor onze doelstellingen en strategie voor de wijk Middelland. Een stukje geschiedenis Middelland is rond 1900 gebouwd en was een van de eerste stadsuitbreidingen ten westen van het centrum van Rotterdam. Middelland is ontworpen naar een plan van Gerrit de Jongh. Hij wilde de wijk meer allure geven dan het aangrenzende Oude Westen. De grote straten de Heemraadssingel, Mathenesserlaan en de Burgemeester Meineszlaan waren voor de gegoede burgerij. De tussengelegen straten waren ingericht voor de werkende klasse. In de jaren zestig en zeventig ging Middelland sterk achteruit. De oorspronkelijke bewoners die het zich konden veroorloven, trokken weg richting nieuwbouwwijken. De nieuwkomers waren voornamelijk gastarbeiders uit Turkije, Marokko en Suriname. Ook vestigden zich er veel studenten en jongeren door de lage huurprijzen. Door achterstallig onderhoud begon Middelland in deze periode te verpauperen. Woningcorporaties adopteerden vervolgens de woningen, knapten ze op en verhuurden ze weer. In het kader van de stadsvernieuwing werden daarnaast panden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In het huidige Middelland zijn de veranderingen die plaatsvonden in de jaren zeventig en tachtig nog goed te zien. De negentiende-eeuwse bouwstijl wordt afgewisseld met corporatiebouw uit latere jaren. Dit maakt de wijk een aantrekkelijke, stadse wijk waar verschillende doelgroepen zich thuis voelen. Waarom een wijkvisie? Om gericht aan een wijk te kunnen werken en deze te verbeteren, is een visie nodig. Daarom kijken we bij de wijkvisie Middelland niet alleen naar de woningvoorraad, maar naar alle aspecten die de wijk vitaal en aantrekkelijk maken. Woonstad Rotterdam maakt zo n visie natuurlijk niet alleen. Voor de wijkvisie voor Middelland tot is er nauw samengewerkt met partners in de wijk: gebiedscommissie, andere woningcorporaties, welzijnsorganisaties, ondernemers, bewonersvertegenwoordigers, jongerenvertegenwoordigers en uiteraard de bewoners zelf.

5 5 ANALYSE Middelland, midden in het leven Middelland is in alle opzichten een diverse wijk. Er wonen allerlei soorten mensen, de architectuur verschilt in elke straat, het winkelaanbod is afwisselend en er zijn talloze voorzieningen op het gebied van cultuur, sport, gezondheid en ontspanning. Diversiteit zit verankerd in de wijk. Doordat bewoners, straten, winkels en voorzieningen continu in beweging zijn, is Middelland een veerkrachtige wijk. De bewoners zijn nieuwsgierig, staan open voor anderen en tonen oprechte belangstelling voor andere en onbekende culturen. Sociaal economisch: de bewoners m 2 Aantal inwoners in Bevolkingsdichtheid Middelland heeft een hoge bevolkingsdichtheid: het gemiddeld aantal inwoners per hectare is 173, terwijl het stedelijk gemiddelde 28 is. Opleiding In Middelland wonen relatief veel hoogopgeleide mensen (ongeveer 50 procent is hbo- of wo- opgeleid), maar het gemiddelde inkomen is niet hoog. Slechts zestien procent van de inwoners heeft een hoog inkomen (huishoudinkomens in de bovenste twintig procent van de inkomensverdeling van Nederland), tegenover gemiddeld vijftien procent in Rotterdam. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid studenten en creatievelingen die in Middelland wonen Te huur Te Koop Veiligheid In het wijkprofiel scoort Middelland op het gebied van veilig rond het gemiddelde van Rotterdam. In de veiligheidsindex uit 2013 was Middelland met een score van een 5,4 een bedreigde wijk. Ten opzichte van 2011 is de veiligheid in Middelland verbeterd. In 2009 was de wijk met een score van een 5,0 net geen probleemwijk, maar ook een bedreigde wijk. Gentrificatie In Middelland is een proces van gentrificatie gaande. Dit betekent de wijk wordt opgewaardeerd op sociaal, cultureel en economisch gebied. Dat maakt de wijk aantrekkelijker voor hoger opgeleiden. Het aantal bewoners in Middelland dat huiseigenaar is, is gestegen van in 2005 naar in Daarnaast zijn er relatief weinig portiek- en etagewoningen in Middelland (35 procent) en relatief veel beneden- en bovenwoningen met een eigen entree (54 procent). Daar is veel vraag naar, vooral bij de doelgroep met de rode leefstijl.

6 6 Fysiek Landmarks Middelland staat vooral bekend om haar historische panden met originele gevels. De panden hebben een cultuurhistorische waarde en de gevels zijn karakteristiek voor de wijk. De wijk heeft drie monumenten: Gemeentearchief, Mathenesserlaan 315. R.K. Parochiekerk H.H. Laurentius en Elizabeth, Mathenesserlaan City College St. Franciscus, (voorheen R.k. hbs), Beukelsdijk 91 Woningvoorraad Woonstad Rotterdam verhuurt woningen in Middelland en heeft ongeveer 550 MVE-woningen (Maatschappelijk Verantwoord Eigendom) verkocht (inclusief 17 eengezinswoningen). Samen vormt dit 42 procent van het totale woningaanbod in den wijk (Meetlat wijken, 2013). Stadsvernieuwing Een groot deel van de complexen in Middelland is begin jaren negentig beperkte middelen gerenoveerd. Er zijn goedkope materialen gebruikt die sneller slijtage vertonen. Hierdoor hebben deze complexen eerder dan gebruikelijk een grote ingreep nodig. Woonstad Rotterdam 94 bedrijfsruimtes met een totale oppervlakte van 7929 m 2 aan oppervlakte door heel Middelland. Funderingsproblematiek Middelland heeft veel woningen met funderingsproblemen. Bekend is dat 30 procent van de woningen een funderingsrisico heeft. Om een toekomstgerichte aanpak te kunnen opstellen, is het belangrijk de ernst van de problemen in beeld te brengen. Verspreid en verouderd bezit Vanuit de historie heeft Woonstad Rotterdam in Middelland zo n 130 oude stadspanden in haar portefeuille. Daar is sprake van onderhoudsachterstanden. Betaalbaarheid In Middelland bestaat een groot verschil tussen de contracthuren en de maximaal redelijke huren die bij mutatie voor een woning gevraagd worden. Hierdoor blijven op lange termijn relatief weinig goedkope huurwoningen over in de wijk.

7 7 Ruimtelijke structuur Middellandstraat De Middellandstraat is een dynamische straat, maar functioneert matig als winkelstraat. Veel winkels hebben een gelijksoortig aanbod. De kwaliteit van het ondernemerschap wisselt bovendien sterk. Daarmee is de winkelstraat niet erg aantrekkelijk en is er sprake van leegstand. Veel panden zijn particulier eigendom, wat een collectieve aanpak van de straat bemoeilijkt. Heemraadssingel Beukelsdijk Graaf Florisstraat Schietbaanlaan 1e Middellandstraat Schermlaan s-gravendijkwaal Henegouwerlaan Buitenruimte en groen De doorgangswegen in Middelland bevatten veel groen. Aan de Heemraadssingel ligt een langgerekt park met water, bomen en gras. Ook aan de Graaf Florisstraat en de Mathenesserlaan is veel groen te vinden. Op het eerste gezicht lijkt Middelland daarom een groene wijk. Maar als je dieper de wijk ingaat, blijkt dat er een tekort is aan openbaar groen. Vooral in Middelland-Zuid en Middelland- Midden zijn veel stenige straten. Middelland-Noord is met het Henegouwerplein wel een stuk groener. Rotterdam Hoboken Middelland-Zuid is onderdeel van Rotterdam Hoboken. Dit opbloeiende gebied moet uitgroeien tot hét Rotterdamse centrum voor gezondheid, wetenschap, onderwijs en cultuur. Heemraadssingel Nieuwe Binnenweg De Nieuwe Binnenweg is een straat met kansen. De gemeente richt zich hier op het weren van overlastgevende horeca en op het aantrekken van de juiste ondernemers. De straat biedt een onderscheidende mix van food, design, lifestyle, speciaalzaken, horeca en creatieve ondernemers. Mathenesserlaan Nieuwe Binnenweg Rochussenstraat Erasmus Medisch Centrum Het Erasmus MC heeft al flink geïnvesteerd in haar vastgoed en er worden meer bedrijven aangetrokken uit de medische bedrijfstak. Rotterdam Hoboken krijgt hierdoor de kans om een belangrijke huisvester te zijn voor high potentials (o.a. studenten, promovendi, hoogopgeleiden) die in de buurt van hun werk aantrekkelijk willen wonen.

8 8 SWOT STRENGHTS STERKTES Sterke netwerken van actieve bewoners. Grote diversiteit aan bewoners, woningen en (winkel-) voorzieningen Ruime lay-out, statige lanen/singels en karakteristieke panden Ligging nabij het stadscentrum WEAKNESSES ZWAKTES Overlast en onveiligheid door: - leegstaande panden; - hangjongeren; - coffeeshops in woonstraten. Opvangvoorzieningen rond s Gravendijkwal Achterstallig onderhoud oude stadspanden Onaantrekkelijke uitstraling stadsvernieuwing jaren 80 (dakdozen) Funderingsproblematiek OPPORTUNITIES KANSEN Potentie 1e Middellandstraat. Ontwikkelingen rond Hobokenkwartier/Erasmus MC Verkoop oude stadspanden Uitdijend stadscentrum THREATS BEDREIGINGEN Terugval van de Nieuwe Binnenweg bij afnemende aandacht. Verleidingen drugscircuit voor kwetsbare jongeren Toename bewoners met zorgvraag. Aanbod winkels Middellandstraat blijft achter bij de ontwikkeling van de wijk Betaalbaarheid sociale voorraaad De ligging nabij het stadscentrum in combinatie met de aanwezige cultuurhistorische kwaliteiten en voorzieningen biedt de kans om kansrijke groepen (hoger opgeleiden) aan de wijk te binden. Dat vraagt om blijvende aandacht voor de veiligheidssituatie, het opknappen van de oude stadspanden en herstel van de funderingen. Het uitdijende stadscentrum en de ontwikkelingen rond Hoboken bieden perspectief voor de toekomst van de winkelstraten. Door het aantrekken van kansrijke groepen neemt bovendien het perspectief voor de jeugd toe.

9 9 WIJKVISIE De ligging van Middelland, nabij het stadscentrum, biedt mogelijkheden om kansrijke groepen aan de wijk en stad te binden. De aanwezige cultuur-historische kwaliteiten en de ontwikkelingen rondom Hoboken maken van Middelland een gewilde stadswijk. Het aantrekken van kansrijke groepen kan gelijk opgaan met de transformatie van de winkelstraten. Zo kan Middelland zich ontwikkelen tot een stedelijk woongebied tussen het stadscentrum en het Historisch Delfshaven.

10 10 GENTRIFICATION Middelland in 2025 Middelland is een grootstedelijke wijk waar de stad in optima forma functioneert. Het is een smeltkroes van culturen en trekt een grote diversiteit aan mensen aan. Bestaande ruimtelijke kwaliteiten zijn behouden gebleven, zoals de karakteristieke panden en statige lanen met singels. Door de voortschrijdende tijd is de historische belevingswaarde hiervan toegenomen. In de sociale en economische ontwikkeling van de wijk speelt de toename van hoogopgeleide bewoners een grote rol. Zij komen uit het succesvolle studentenkwartier of werken bij het Erasmus MC en zorgen voor een toename van de draagkracht van de wijk. Middelland is uitgegroeid tot een voorbeeldwijk voor steden als het gaat om gentrificatie. Doel Faciliteren van het gentrification-proces dat zich in Middelland Zuid reeds voltrekt. In de periode naar 2025 neemt het aandeel hoogopgeleiden toe van 52% naar 55%.

11 11 VEILIGHEID Middelland in 2025 Door het terugbrengen van het aantal opvangvoorzieningen en het sluiten van coffeeshops in woonbuurten en nabij scholen is de veiligheid in de wijk toegenomen. De woonstraten vormen een rustpunt in het verder zo dynamische stadsdeel. Doel In 2025 voelen de bewoners zich veilig in de wijk, er is geen speciale inzet van een stadsmarinier meer nodig.

12 12 ZELFREDZAAMHEID Middelland in 2025 Vrijwel alle verbeteringen in Middelland komen tot stand door spontane bewonersinitiatieven. Zo stimuleren de maatschappelijk betrokken bewoners de jongeren om te gaan studeren of te werken. En met succes. Aanzienlijk meer jongeren blijven tegenwoordig op het rechte pad en ontwikkelen hun talenten. Dit zorgt mede voor een veilig gevoel bij de bewoners. Doel In 2025 is Middelland een zelfredzame, sterke stadswijk.

13 13 WINKELLINTEN Middelland in 2025 De winkellinten langs de Nieuwe Binnenweg en de Middellandstraten hebben zich ontwikkeld tot stedelijke iconen, met behoud van het sterke eigen karakter. De winkels zijn multiculturele, kleinschalige, exclusieve winkels geworden. De winkels met kwalitatief laagwaardige producten zijn door een gebrek aan levensvatbaarheid langzaamaan uit de wijk verdwenen. Doel In 2025 leveren de winkellinten een positieve bijdrage aan het woon- en leefklimaat in de wijk.

14 14 WONINGVOORRAAD & DUURZAAMHEID Middelland in 2025 Door investeringen in het oplossen van de funderingsproblemen hebben alle woningen weer een stevige basis. De oude stadspanden zijn opgeknapt en zijn erg in trek bij stedelijke gezinnen. Maar ook qua energielasten zijn de woningen klaar voor de toekomst. Zo houden we de woonlasten in de wijk op een betaalbaar niveau. Doel In 2025 is de vastgoedportefeuille van Woonstad duurzaam. De sociale huurwoningen blijven betaalbaar en beschikbaar. De fundering is aangepakt en de woningen hebben gemiddeld energielabel C.

15 15 UITVOERINGSPROGRAMMA GENTRIFICATION VEILIGHEID ZELFREDZAAMHEID voortzetten verkoopbeleid: verkoop van huurwoningen ten behoeve van eigenaar-bewoners bij transformatie woonproducten ontwikkelen voor hoger-opgeleiden samenwerken met Erasmus MC en opleidingsinstituten; vindplaats jong hoogopgeleiden, net afgestudeerden. Het vergroten van de veiligheid is in belangrijke mate een zaak van de politie en de stad. Woonstad dringt bij haar partners aan op continuering van de veiligheidsinzet (procesbetrokkenheid). Woonstad is partij waar het gaat om het aanpakken van overlast en onveiligheid in en om haar wooncomplexen en bedrijfsruimtes. Samen met de stad streeft Woonstad naar rustig woongenot in de woonstraten. Dit betekent woonprogramma s die de leefbaarheid ondersteunen en geen nieuwe overlastgevende bedrijfsfuncties. De huismeesters van Woonstad Rotterdam hebben hierin een belangrijke signalerende functie. Om te weten wat er speelt in de wijk houdt Woonstad Rotterdam voeling met de diverse bewonersnetwerken in de wijk. Waar nodig faciliteert Woonstad Rotterdam bewonersinitiatieven die zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid bevorderen. WINKELLINTEN WONINGVOORRAAD & DUURZAAMHEID De aanpak van complete winkelstraten is primair de verantwoordelijkheid van de stad, de ondernemers en de vastgoedeigenaren. Woonstad dringt bij haar partners aan op aandacht en aanpak van de winkellinten in West (procesbetrokkenheid); Woonstad is partij waar het gaat om de invulling van haar eigen bedrijfsruimtes. De inzet op nieuwe doelgroepen en de samenwerking rond Hoboken en het Erasmus MC moet uiteindelijk leiden tot vergroting van het perspectief voor de winkelstraten. De belangrijkste ingrepen in de voorraad vinden plaats als gevolg van funderingsproblematiek. Daarnaast vindt op sommige plaatsen een esthetische aanpak plaats, gericht op het verfraaien van in het oog springende trespa dakopbouwen. Aanvullend werkt Woonstad aan een aanpak van complexen met energielabels E, F en G.

16 16 COLOFON Dit document is een samenvatting van de wijkvisie voor Middelland, zoals die eind 2014 is vastgesteld door woningcorporatie Woonstad Rotterdam. Voor de visie hebben onderzoekers Els Desmet en Annemarie Sour een groot aantal mensen geïnterviewd die in Middelland wonen en werken. Van deze gesprekken is een aparte publicatie verschenen, getiteld Spirit in West; samen pionieren (Woonstad Rotterdam, 2014). De foto s zijn speciaal voor de visie gemaakt door Joop Reijngoud. Het gedicht op pagina 2 is van Derek Otte en met zijn toestemming gepubliceerd. De foto van Derek Otte op pagina 2 is gemaakt door Ilja Meefout. De complete tekst van de wijkvisie, alsmede de publicatie Spirit in West; samen pionieren zijn op te vragen bij Woonstad Rotterdam, telefoonnummer of via info@woonstadrotterdam.nl. Relevante links Woonstad Rotterdam - Dit is West Gebiedspan Delfshaven Programma Kansrijke wijken Alliantie Middelland Buurt Bestuurt Voor West, Door West Buurt Bruist Thuis in West The HUB Rotterdam Republiek Middelland Stichting Boulevard B.O.O.G. Mathenesserlaan Veiliger

Inhoudsopgave. 1. Inleiding p Wat is een wijkvisie? 1.2 Waarom een wijkvisie? 1.3 Een passende wijkvisie 1.4 Hoe wordt een wijkvisie concreet?

Inhoudsopgave. 1. Inleiding p Wat is een wijkvisie? 1.2 Waarom een wijkvisie? 1.3 Een passende wijkvisie 1.4 Hoe wordt een wijkvisie concreet? Wijkvisie + Uitvoeringsprogramma Middelland 2015-2018 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding p. 3 1.1 Wat is een wijkvisie? 1.2 Waarom een wijkvisie? 1.3 Een passende wijkvisie 1.4 Hoe wordt een wijkvisie concreet?

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

INLEIDING ANALYSE WIJKVISIE UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2018 COLOFON

INLEIDING ANALYSE WIJKVISIE UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2018 COLOFON INHOUD 3 INLEIDING Spangen is een wijk met een bijzondere geschiedenis en een eigen karakter. Er heerst een ware pioniersmentaliteit. Om die reden kan een korte terugblik niet ontbreken. GESCHIEDENIS IN

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Kansrijke wijken rond het centrum

Kansrijke wijken rond het centrum Kansrijke wijken rond het centrum Ambitie kansrijke wijken Het aantrekkelijker maken van een aantal stadswijken voor draagkrachtige gezinnen Daarmee het imago van Rotterdam verhogen als aantrekkelijke

Nadere informatie

HELMOND- NOORD > WIJKVISIE

HELMOND- NOORD > WIJKVISIE HELMOND- NOORD > WIJKVISIE Helmond-Noord verovert harten Samen op weg naar 2030 Helmond-Noord Wijkvisie Samen op weg naar 2030 Helmond-Noord verovert harten Inhoudsopgave Inleiding 3 Daarom zijn wij verzot

Nadere informatie

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Herstructurering van de Schepenbuurt en omgeving Maarten Seerden Inleiding Schepenbuurt en omgeving Bouwperiode: jaren 40-50 van de 20e eeuw Wijk is verouderd behoefte

Nadere informatie

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Inhoud presentatie 1. Aanleiding: - goede woningen - goede en vitale wijk 2. Programma (wat gaan we doen): Geleidelijke bloksgewijze aanpak - Van de woningen

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Opslag/werkplaats Nieuwe Westen MIDDENHOEFSTRAAT 10A.

Opslag/werkplaats Nieuwe Westen MIDDENHOEFSTRAAT 10A. Opslag/werkplaats Nieuwe Westen 375,- (EX BTW) MIDDENHOEFSTRAAT 10A jouwzaak.nu www.jouwzaak.nu Pagina 1 van 9 Multifunctionele opslagruimte! LIGGING Gunstig gelegen opslagruimte aan de Middenhoefstraat

Nadere informatie

ESSENBURGSTRAAT

ESSENBURGSTRAAT Kantoorruimte Nieuwe Westen 850,- (EX BTW) ESSENBURGSTRAAT 105 jouwzaak.nu www.jouwzaak.nu Pagina 1 van 9 *VERHUURD* LIGGING Representatief gelegen kantoorruimte aan de te Rotterdam gelegen in stadsdeel

Nadere informatie

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen zuid Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

Uitzicht op een betere wijk

Uitzicht op een betere wijk Uitzicht op een betere wijk Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Handelingsperspectief wijk Noordereiland

Handelingsperspectief wijk Noordereiland Handelingsperspectief wijk Noordereiland juli 2015 Noordereiland Karakteristiek Ligging Het Noordereiland ligt in de Nieuwe Maas, midden in Rotterdam tussen noord en zuid. Het eiland wordt door de Willemsbrug

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 GEBIEDEN 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 Probleemwijken Groot aandeel sociale huurwoningen Slechte kwaliteit woonomgeving Afname aantal voorzieningen Toename asociaal gedrag Sociale en etnische spanningen

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID donderdag 19 maart 2015 BETAAL- BAARHEID Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de totaal circa 200.000 inwoners zijn

Nadere informatie

De binnenstad van Zwolle anno 2030

De binnenstad van Zwolle anno 2030 De binnenstad van Zwolle anno 2030 Leeswijzer Poster Ir. Michiel van Beek Februari 2016 1 A-status is verstevigd door significante factoren die geïdentificeerd zijn in het rapport De veerkrachtige binnenstad

Nadere informatie

De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn

De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn Praat mee over de toekomst van uw Afrikaanderwijk! Vestia en de deelgemeente Feijenoord hebben - met de hulp van Bewonersorganisatie Afrikaanderwijk

Nadere informatie

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen DE NOORDERBOULEVARD 1942 Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen - Hoog leegstandspercentage - Teruglopende omzet bij de winkeliers - Brancheverschraling - Verrommeling - Achterstallig

Nadere informatie

Spatter-Fortuinstraat Informatieavond. 19 februari 2014

Spatter-Fortuinstraat Informatieavond. 19 februari 2014 Spatter-Fortuinstraat Informatieavond 19 februari 2014 2 Welkom Dirk van der Grijn 3 Toekomst complex Hoezo? We gaan een besluit nemen We willen hiervoor zo veel mogelijk draagvlak creëren We onderbouwen

Nadere informatie

Toekomstvisie PWS-blokken Vestia Rotterdam Noord 11 januari 2010

Toekomstvisie PWS-blokken Vestia Rotterdam Noord 11 januari 2010 Toekomstvisie PWS-blokken Vestia Rotterdam Noord 11 januari 2010 Krachtwijk De Rotterdamse wijk Bergpolder is in 2007 aangewezen als WWI wijk (krachtwijk). Vestia Rotterdam Noord heef samen met de gemeente

Nadere informatie

De wijk met eigen karakter. Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025

De wijk met eigen karakter.  Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025 Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar!

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Vinkhuizen voor elkaar! VINKHUIZEN hoofdstructuur Legenda Hoofdgroenstructuur Hoofdwaterstructuur Spoorbaan Centrum VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

De heer H.P. Kip De heer A. Tijssen Portaal Nijmegen Postbus 375 3900 AJ Veenendaal

De heer H.P. Kip De heer A. Tijssen Portaal Nijmegen Postbus 375 3900 AJ Veenendaal De heer H.P. Kip De heer A. Tijssen Portaal Nijmegen Postbus 375 3900 AJ Veenendaal Betreft: Advies voorgenomen verkoop woningen Krayenhofflaan (complex 1062) en de Gildekamp (complex 1176) Nijmegen, 27

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2016 De Groote Wielen

Wijk- en buurtmonitor 2016 De Groote Wielen Wijk- en buurtmonitor 2016 De Groote Wielen In het oostelijk deel van s-hertogenbosch ligt, midden in de polder, een nieuwe woonwijk: de Groote Wielen. In totaal komen er ongeveer 4.350 woningen, daarvan

Nadere informatie

Buurtprofiel: Pottenberg hoofdstuk 9

Buurtprofiel: Pottenberg hoofdstuk 9 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Toekomstvisie A-kwartier in Groningen

Toekomstvisie A-kwartier in Groningen Toekomstvisie A-kwartier in Groningen Presentatie bijeenkomst met Stichting Vrienden van de stad Groningen 13 oktober 2015 dia 1 foto Bert Kaufmann Presentatie Bijeenkomst met Vrienden van de stad Presentatie

Nadere informatie

Stadsmonitor. -Samenvatting- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -Samenvatting- 0

Stadsmonitor. -Samenvatting- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -Samenvatting- 0 Stadsmonitor -Samenvatting- Modules Samenvatting 1 Wonen en woonaantrekkelijkheid 2 Gezondheid en zorg 3 Werk 4 Duurzame stad 5 Binnenstad 6 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Rotterdam, februari 2013 Onderzoek uitgevoerd door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam Contacten: Professor Luit Kloosterman, Bart van Putten, Tim

Nadere informatie

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA)

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA) De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005 Geert Ten Hertog (Staedion) ontwikkeligsmanager uitvoeringsfase Willem Sulsters (WSA) procesmanager wijkplan Inhoud Dichtbij de stad en het Zuiderpark Transvaal Wijkplan

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Binnenstad van Leiden

Hoofdstuk 8 Binnenstad van Leiden Hoofdstuk 8 Binnenstad van Leiden Samenvatting De binnenstad van Leiden krijgt een voldoende (7,1) van de Leidenaren. Wanneer wordt gevraagd naar de ontwikkeling van de afgelopen twee jaar, dan geven meer

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Kop van Zuid. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Kop van Zuid. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Kop van Zuid Ambtelijke inventarisatie 2013 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2 Beoogde doelen 2018...4

Nadere informatie

VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING

VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING VISITEKAARTJE VAN UTRECHT SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WINKELWANDELGEBIED OUDE BINNENSTAD GEMEENTE UTRECHT Colofon Oisterwijk, 30 januari 2009 Opgesteld door

Nadere informatie

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen zuid Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Graafsepoort. Wijk- en buurtmonitor 2016

Graafsepoort. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Graafsepoort Graafsepoort ligt ten noordoosten van de Binnenstad. De wijk bestaat uit diverse stadsuitbreidingen die in een tijdsbestek van zo n negentig jaar tot stand zijn

Nadere informatie

de Makassarbuurt De Staat van

de Makassarbuurt De Staat van De Staat van de Makassarbuurt De Makassarbuurt ligt in de Indische Buurt tussen de de Zeeburgerdijk, Molukkenstraat, Insulindeweg en het Flevopark. De buurt beslaat 115 hectare, waarvan meer dan de helft

Nadere informatie

Bewoners aan zet. Gouda-Oost. Wijkanalyse en visie Colofon: Auteur: Hester van Dijk (gemeente Gouda) Colofon:

Bewoners aan zet. Gouda-Oost. Wijkanalyse en visie Colofon: Auteur: Hester van Dijk (gemeente Gouda) Colofon: Colofon: Auteur: Hester van Dijk (gemeente Gouda) Bewoners aan zet. Wijkanalyse en visie 2013-2015 Gouda-Oost Colofon: Auteur: Johan den Ambtman (gemeente Gouda) Inhoud Waar mogelijk is de wijkindeling

Nadere informatie

Hidde Dirks b1372564

Hidde Dirks b1372564 Hidde Dirks b1372564 Strategie Kwetsbare wijk Capaciteiten scoren onvoldoende Sociaal aspect is voldoende COS Strategie COS COS Strategie COS Middel Aantrekken en vasthouden van hoger opgeleiden/koopkrachtige

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Gouda ligt centraal in de Randstad en is gelet op het inwonertal de 46e gemeente van Nederland. De Atlas voor

Gouda ligt centraal in de Randstad en is gelet op het inwonertal de 46e gemeente van Nederland. De Atlas voor 3. Fysieke kwaliteit 3.1 Wonen en stedelijkheid Samenvatting: Woonaantrekkelijkheidsindex ligt centraal in de Randstad en is gelet op het inwonertal de 46e gemeente van Nederland. De Atlas voor Gemeenten

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Buurtprofiel: Heugemerveld hoofdstuk 11

Buurtprofiel: Heugemerveld hoofdstuk 11 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

BRAINPARK/ UNIVERSITY DISTRCT

BRAINPARK/ UNIVERSITY DISTRCT BRAINPARK/ UNIVERSITY DISTRCT 1. Centrale ligging in regio Rotterdam dankzij A16 2. Overzichtelijke, ruime en parkachtige opzet 3. Goed bereikbaar per auto en metro 4. Veel kleinere bedrijven aanwezig

Nadere informatie

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. De wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. In de wijk wonen

Nadere informatie

Voel je thuis op straat!

Voel je thuis op straat! Voel je thuis op straat! 0-meting onder kinderen, jongeren en volwassenen in Bergen op Zoom Centrum Ron van Wonderen Nanne Boonstra Utrecht, september 2007 Verwey- Jonker Instituut 1 Samenvatting en conclusies

Nadere informatie

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam Wijkvisie Dubbeldam Dordrecht december 2014 1 Inleiding Missie Trivire Trivire wil als woningcorporatie van betekenis zijn voor mensen. Dat is onze missie. We zorgen voor goed onderhouden woningen in schone,

Nadere informatie

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis Samenvatting Meerjarenvisie 2019-2022 Intermaris, voor jou(w) thuis Meerjarenvisie 2019-2022 Samenvatting Intermaris, voor jou(w) thuis De bewoner is onze basis Iedereen is gelijk, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST 3 EEN NIEUWE TOEKOMST Opgave en toekomstperspectief De aandacht die er binnen het huidige politieke en bestuurlijke klimaat is voor de verbetering van wijken als Transvaal, is een kans die met beide handen

Nadere informatie

buurtprofiel Schrijverswijk

buurtprofiel Schrijverswijk buurtprofiel Schrijverswijk bevolking De buurt Schrijverswijk in de wijk Veenendaal-Noordwest telde in 2016 1.420 inwoners; dat is ruim 2% van de Veenendaalse bevolking. Jongeren zijn oververtegenwoordigd:

Nadere informatie

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com LOCATIE OPTIES IN UTRECHT www.metelkaar.com INLEIDING Waar zouden jullie met elkaar aan de slag willen gaan, maar vooral: waar zouden jullie met elkaar willen wonen? Een belangrijke stap in het waarmaken

Nadere informatie

Branding van een wijk

Branding van een wijk Het Nieuwe Westen Branding van een wijk Het doel van het project Branding NW en aanpak Het Nieuwe Westen Thema s 1.Altijd anders Altijd anders Maike: Ik heb ook iets in mijn huis wat niet mag hoor.

Nadere informatie

KAMPERPOORT WELKOM ALLEENSTAANDEN, GEZINNEN EN KLEINE ONDERNEMERS

KAMPERPOORT WELKOM ALLEENSTAANDEN, GEZINNEN EN KLEINE ONDERNEMERS KAMPER ECHT EIGENZINNIG De Kamperpoort is een stoere stadswijk met karakter dicht tegen het historisch centrum van Zwolle. Er is plaats voor bijzondere bouw die elders in de stad geen plaats heeft. Je

Nadere informatie

Amersfoort voor Delft. Jos van Winkel, 4 september 2015

Amersfoort voor Delft. Jos van Winkel, 4 september 2015 Amersfoort voor Delft Jos van Winkel, 4 september 2015 EERST de CIJFERS: quizz! 1. Inwonertal, aantal bedrijven 2. Hoe oud is de stad? 3. Hoeveel studenten? 4. Hoeveel raadsleden, hoeveel ambtenaren? kenmerken

Nadere informatie

Woensel West. Focus op emancipatie in een ander decor

Woensel West. Focus op emancipatie in een ander decor Focus op emancipatie in een ander decor Stadsvernieuwing Achterstandswijk Probleem cumulatiegebied Stagnatiegebied Hoerenbuurt. Probleemwijk Impulsbuurt Groot stedenbeleid Integraal wijkvernieuwingsgebied

Nadere informatie

Binnenstad. Wijk- en buurtmonitor 2016

Binnenstad. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Binnenstad De Binnenstad van s-hertogenbosch is het oudste deel van de stad. Karakteristiek zijn het middeleeuwse stratenpatroon en de historische panden, de vele bijzondere

Nadere informatie

Verslag van het toekomstlab Deest. Het proces: hoe komen we tot een toekomstbeeld?

Verslag van het toekomstlab Deest. Het proces: hoe komen we tot een toekomstbeeld? Verslag van het toekomstlab Deest Op woensdagavond 12 juni organiseerden we een toekomstlab in t Trefpunt in Deest. Tijdens deze avond gingen we met ongeveer 40 betrokken bewoners en ondernemers in gesprek

Nadere informatie

Samenvatting van de vraagstukken over: Gebouwde omgeving/gebouwen (wonen, overige gebouwen, stedenbouw en leegstand) Gebouwde omgeving (68)

Samenvatting van de vraagstukken over: Gebouwde omgeving/gebouwen (wonen, overige gebouwen, stedenbouw en leegstand) Gebouwde omgeving (68) Samenvatting van de vraagstukken over: Gebouwde omgeving/gebouwen (wonen, overige gebouwen, stedenbouw en leegstand) Gebouwde omgeving (68) Als gemeente hebben we nauwelijks eigen grondposities, zijn dus

Nadere informatie

NIEUWE BINNENWEG 200A

NIEUWE BINNENWEG 200A Winkelruimte Middelland 1.275,- (EX BTW) NIEUWE BINNENWEG 200A jouwzaak.nu www.jouwzaak.nu Pagina 1 van 9 Uiterst representatieve multifunctionele winkelruimte op de Nieuwe Binnenweg AANBOD NIEUWE BINNENWEG

Nadere informatie

Zuidoost. Wijk- en buurtmonitor 2018

Zuidoost. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Zuidoost De wijk Zuidoost ligt ten zuiden van de Binnenstad. Het uitbreidingsplan Zuid is in 1947 vastgesteld; de woonwijk is globaal in twintig jaar tijd tot stand gekomen.

Nadere informatie

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad 2017-2022 Inleiding Zwolle heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te worden en te blijven. Daarvoor moeten

Nadere informatie

nieuwsbrief Waarom deze

nieuwsbrief Waarom deze N wonen en werken in stedelijk groen nieuwsbrief Meedenken? Kom naar de bijeenkomst op dinsdag 7 oktober Het Lucentterrein ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. Dit 3,5 hectare grote kantoorterrein

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125)

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125) VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING 27 oktober 2016 Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum (Aantal aanwezigen huurders 125) 1. Welkom namens de drie HBV s van de Alliantie, Dudok Wonen en Gooi & Omstreken

Nadere informatie

in gesprek met starters Annelies van der Nagel 19 december 2011

in gesprek met starters Annelies van der Nagel 19 december 2011 in gesprek met starters Annelies van der Nagel 19 december 2011 Soulife: vraaggestuurd ontwikkelen Liever een dakterras dan een balkon. Een dakterras heeft een romantisch beeld. Ik wil geen doorgaande

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek

1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek 1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek Imago onderzoek 2013 Stichting Marketing Zaanstreek 1 Definitie onderzoeksdoelgroep A. Inwoners Zaanstreek (Zaankanters) (n=249): Inwoners van de

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Katendrecht-Wilhelminapier Ambtelijke inventarisatie 2013 1 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2

Nadere informatie

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft.

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft. Zuid wil vooruit Willen is wet Willen is wet in Rotterdam. Generaties nieuwkomers hebben een wereldstad in elkaar geheid die niet stuk te krijgen is. Kranige mannen en vrouwen van heinde en verre staken

Nadere informatie

Nieuwbouw Woerden. Woerden Schilderskwartier VAN SCHAGEN ARCHITEKTEN #25

Nieuwbouw Woerden. Woerden Schilderskwartier VAN SCHAGEN ARCHITEKTEN #25 Nieuwbouw Woerden Woerden Schilderskwartier VAN SCHAGEN ARCHITEKTEN #25 n renovatie n nieuwbouw oorspronkelijke situatie definitieve nieuwbouwplan 2010 voormalige herstructureringsplan 2008 In goed overleg

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2009-2014. 10 beloften van Portaal Nijmegen

Ondernemingsplan 2009-2014. 10 beloften van Portaal Nijmegen Ondernemingsplan 2009-2014 10 beloften van Portaal Nijmegen 1 Beloofd! Meer dan 100 jaar oud Als rond de vorige eeuwwisseling de eerste woningbouwverenigingen worden opgericht, is één daarvan Woningvereeniging

Nadere informatie

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang In de provincie Groningen bevinden zich drie krimpregio s: De Eemsdelta, De Marne en Oost- Groningen.

Nadere informatie

Feiten over Zoetermeer IN VERGELIJKING MET ANDERE STEDEN

Feiten over Zoetermeer IN VERGELIJKING MET ANDERE STEDEN Feiten over Zoetermeer IN VERGELIJKING MET ANDERE STEDEN voorwoord 3 INWoNERS 4 BEvoLKINGSDICHtHEID 6 HUISHoUDENSGRoottE 8 HUISHoUDENS 10 WoNINGEN 12 SoCIALE HUURWoNINGEN 14 GEMIDDELDE WoNINGWAARDE 16

Nadere informatie

Buurtprofiel: Wyckerpoort hoofdstuk 10

Buurtprofiel: Wyckerpoort hoofdstuk 10 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Velp, gemeente Rheden

Velp, gemeente Rheden 1. Dit is het gebied dat ik kies voor de prijsvraag Het gebied dat ik kies betreft het stationsplein/stationsgebied van Velp, Gemeente Rheden (ca 15.000m² (1,5ha)). Station Velp is een spoorwegstation

Nadere informatie

Buurtprofiel: Nazareth hoofdstuk 5

Buurtprofiel: Nazareth hoofdstuk 5 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2016

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Engelen De wijk Engelen ligt ten noordwesten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit de dorpen Engelen en Bokhoven. Ook staat de wijk bekend om de kastelen. Engelen heeft zich

Nadere informatie

West. Wijk- en buurtmonitor 2016

West. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 West De wijk West ligt ten westen van het centrum van s-hertogenbosch. De wijk is ontstaan in de wederopbouwperiode (1945-1960) met het bedrijventerrein de Wolfsdonken. Van daaruit

Nadere informatie

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Inleiding De Prioriteringssessie Woonvisie is een belangrijk vervolg op de co-makersgesprekken die zijn gevoerd en de 5 thematafels die

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Ouder-Amstel. Kerncijfers

Fact sheet Wonen in Ouder-Amstel. Kerncijfers Fact sheet Wonen in Ouder-Amstel Kerncijfers Ouder- Amstel SRA-Zuid SRA- Noord Amsterdam* totaal huishoudens (abs. bron: CBS/OIS).87 16.19 1.6 9.1 Woningvoorraad (abs. bron: CBS/OIS).781 16.7 1.9 17.9

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

9,2. Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Oefentoets hoofdstuk 3

9,2. Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Oefentoets hoofdstuk 3 Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april 2011 9,2 4 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Oefentoets hoofdstuk 3 Globalisering in steden: grootstedelijke gebieden in de VS 1 Bekijk bron 7. De bron

Nadere informatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie De Staat van de Stad Amsterdam V Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie Kernpunten 10 jaar Staat van de Stad Gemiddelde leefsituatiescore naar herkomstgroepen, 2000, 2002, 2004, 2006 en 2008 108

Nadere informatie

Buurtprofiel: Limmel hoofdstuk 7

Buurtprofiel: Limmel hoofdstuk 7 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

Bijlage 6. Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba

Bijlage 6. Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba Bijlage 6 Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba Samenvatting en reacties uit "Moskee-project" Consultatie inwoners de Gagel via interviews, de Surinaamse Anwar-e-Quba moskee en de Omar

Nadere informatie

JUSTUS VAN EFFENSTRAAT 130

JUSTUS VAN EFFENSTRAAT 130 Kantoorruimte Spangen 1.450,- (EX BTW) JUSTUS VAN EFFENSTRAAT 130 jouwzaak.nu www.jouwzaak.nu Pagina 1 van 10 Justus van Effenstraat 130 Uiterst representatieve multifunctionele bedrijfsruimte in het beroemde

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Heemstede 2017

Fact sheet Wonen in Heemstede 2017 Fact sheet Wonen in 7 in het kort Er wonen.000 huishoudens in. telt zowel relatief veel stellen met kinderen (0) en stellen zonder kinderen (0). In Zuid-Kennemerland ligt dit op 8 voor beide gevallen en

Nadere informatie

MANIFEST NIEUWE WOONVISIE EINDHOVEN

MANIFEST NIEUWE WOONVISIE EINDHOVEN MANIFEST NIEUWE WOONVISIE EINDHOVEN MANIFEST NIEUWE WOONVISIE EINDHOVEN Waarom dit manifest? omdat Eindhoven maatschappelijk en economisch één van de vijf steden is in Nederland die jonge mensen weet te

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Burgemeester Baumannlaan 4 2.2 Abtsweg 4 2.3 Park Zestienhoven

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie