INLEIDING ANALYSE WIJKVISIE UITVOERINGSPROGRAMMA COLOFON

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INLEIDING ANALYSE WIJKVISIE UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2018 COLOFON"

Transcriptie

1

2 INHOUD

3 3 INLEIDING Spangen is een wijk met een bijzondere geschiedenis en een eigen karakter. Er heerst een ware pioniersmentaliteit. Om die reden kan een korte terugblik niet ontbreken. GESCHIEDENIS IN VOGELVLUCHT Begin 20ste eeuw besloot de gemeente Rotterdam tot sociale woningbouw in het gebied dat nu Spangen heet. Spangen ontleent zijn naam aan het kasteel dat er in de Middeleeuwen stond. Als herinnering heeft de gevel van het stadion van de voetbalclub Sparta de vorm van een kasteel. Het Kasteel was het eerste voetbalstadion in Nederland en is in 1916 gebouwd. Het stadion én de club zijn nog steeds belangrijke iconen van en voor de wijk. Tot in de jaren zestig was Spangen een nette arbeiderswijk. Vanaf de jaren zeventig veranderde dit. Huisjesmelkers kochten woningen op. De nette arbeiders verhuisden uit de wijk. Mensen met een lagere sociaal-economische positie stroomden de wijk in, waaronder veel arbeidsmigranten. Begin jaren negentig bereikte de situatie in Spangen een dieptepunt. Spangen werd een toevluchtsoord voor verslaafden, drugstoeristen, prostituees en criminelen. Bewoners wilden de verpaupering een halt toeroepen en kwamen in actie. Door deze acties, waar ook de landelijke media aandacht aan besteedden, gingen gemeente en politie extra inzet plegen. Drugspanden werden ontruimd en dichtgetimmerde, verkrotte panden gesloopt. Met het herstel van de veiligheid en de bouw van nieuwe, betere woningen, kwam Spangen er weer bovenop. SPANGEN NU EN IN DE TOEKOMST Het laatste decennium is er in Spangen een hoop ten goede veranderd. Succesvolle voorbeelden uit het recente verleden zijn de klushuizen, een herontwikkeling door de gemeente van het particuliere Wallisblok, de realsiatie van de herenhuizen rond het Bellamyplein en het door Woonstad Rotterdam ingrijpend gerestaureerde rijksmonument Justus van Effen. In deze gebiedsvisie staat beschreven, in woord én beeld, hoe Woonstad Rotterdam de toekomst van Spangen ziet en hoe dat beeld bereikt kan worden.

4 4 ANALYSE Spangen is de eerste arbeiderswijk in Rotterdam waar op grote schaal planmatige sociale woningbouw is gerealiseerd. Na een roerige geschiedenis is de wijk in een nieuwe fase beland. Anno nu heeft Spangen meerdere gezichten, de contrasten zijn groot. Mooie ruime woningen met prachtige binnenterreinen en smalle straten met verpauperde portieken wisselen het beeld af. In deze korte analyse wordt duidelijk dat er de afgelopen jaren weliswaar veel is bereikt, maar dat Spangen nog niet af is. SOCIAAL ECONOMISCH: DE BEWONERS Aantal inwoners Leeftijdsopbouw Veel kinderen en jongeren. In vergelijking met het stedelijk gemiddelde, is het percentage gezinnen met kinderen onder de achttien jaar hoog (in Spangen 32 procent van het totaal, in Delfshaven 23 procent en in Rotterdam 22 procent). Grote tegenstellingen Door transformatie van delen van de woningvoorraad grote tegenstellingen in opleidingsniveau en inkomen. Enerzijds mensen met wie het sociaal-economisch gezien goed gaat. Anderzijds zijn er veel Spangenaren die moeilijk kunnen rondkomen, de Nederlandse taal niet spreken, lezen en schrijven en zijn er jongeren met weinig kansen op de arbeidsmarkt omdat zij hun school niet hebben afgemaakt. Op gebied van overbewoning, taalbeheersing en huishoudinkomen is Spangen vergelijkbaar met de slechtste delen van Rotterdam-Zuid. Op de Meetlat Wijken 2014 van Woonstad Rotterdam is de positie van Spangen gestabiliseerd op positie 8. Met 50 punten beweegt Spangen zich dicht tegen wijken aan als Oud Charlois (52 punten), Carnisse (54 punten) en Hillesluis (56 punten). Uit de Grote Woontest Bewoners van Spangen vinden de wijk multicultureel, levendig en divers. Maar ook druk en crimineel met veel allochtonen en hangjongeren.

5 5 FYSIEK 3114 woningen Woonstad Rotterdam is de belangrijkste woningcorporatie in Spangen Te huur Te koop Verhouding huur / koop Sociale woningen 60 procent van de totale woningvoorraad in Spangen. Ruim 25 procent van de totale woningvoorraad is in eigendom van eigenaarbewoners. 40 Woningvoorraad De woningvoorraad in Spangen is vrij eenzijdig en bestaat voornamelijk uit vooroorlogse meergezinswoningen zonder lift. Van de eenheden zijn onderdeel van een MVE-complex waarin 1 of meer woningen verkocht zijn. Op vrijkomende huurwoningen wordt relatief weinig gereageerd. Ze worden echter wel snel verhuurd. Er zijn relatief veel grote woningen in de wijk aanwezig, waarvan een gedeelte nu is verkocht als MVE-koopwoning. Op termijn zouden deze ingezet kunnen worden voor grotere gezinnen.

6 Spangesekade 6 VERNIEUWING De afgelopen tien jaar is er fors geïnvesteerd in vernieuwing van de woningvoorraad. Dankzij klushuizenprojecten, sloop & nieuwbouwprojecten en de renovatie van onder meer het Justus van Effenblok hebben ook nieuwe bewoners hun weg naar Spangen gevonden. Dit zijn bewoners waar het in het algemeen sociaal-economisch goed mee gaat. Schieoevers - I Spangesekade Schieoevers II - V Spangesekade Bellamyplein Spartastraat Da Costastraat Multatulistraat Klus Bilderdijkstraat Bellamystraat Mathenesserdijk Justus van Effen Mathenesserdijk Rhijnvis Feith Staringbuurt CPO Transformatie Ontwikkeling Nieuwbouw

7 7 SWOT STRENGHTS STERKTES WEAKNESSES ZWAKTES OPPORTUNITIES KANSEN THREATS BEDREIGINGEN

8 CONCLUSIE Spangen is een wijk met een eigen karakter. Er is de afgelopen jaren in Spangen veel bereikt, maar de wijk is nog niet af. Bijzondere woonconcepten hebben nieuwe groepen aan de wijk weten te binden. Dit zijn nu nog op zich zelf staande, beschutte plekken in de wijk. Het evenwicht is echter nog pril. Er is sprake van een afstand tussen nieuwe en oude bewoners. Om op lange termijn de middeninkomens voor de wijk te behouden moeten de woonmilieus ruimtelijk worden versterkt en uitgebouwd. Tegelijkertijd is het ook noodzakelijk te investeren in de sociale woningvoorraad. Er is behoefte aan meer zorg en eigenaarschap binnen de wijk. De grootste bedreiging voor Spangen is gelegen in een afnemend begrip tussen de verschillende groepen, een dominerende straatcultuur in de openbare ruimte en als gevolg daarvan verslechterende leefbaarheid en selectieve migratie. 8

9 9 WIJKVISIE Spangen is een aantrekkelijke wijk met een mix aan bewoners. Via betere woningen, voorzieningen, buitenruimte, recreatieplekken en ontmoetingsplekken bindt Spangen kansrijke groepen aan de wijk. Met innovatieve woonconcepten trekt de wijk maatschappelijke pioniers aan. Sociale programma s bieden perspectief aan hangjongeren, eenzame ouderen en mensen die anderszins niet mee kunnen komen. Door nieuwe doelgroepen te betrekken bij activiteiten in de wijk krijgen bewoners weer respect voor elkaar. Op deze manier maken de bewoners met elkaar Spangen tot een wijk waar het voor verschillende groepen prettig is om te wonen.

10 10 1 MIDDENINKOMENS BINDEN Uiteenlopende groepen voelen zich thuis in Spangen. Het is een wijk waar middeninkomens (met name gezinnen en betrokken pioniers) zich vestigen, blijven wonen en hun kinderen naar school brengen. Niet alleen vanwege de prijs-kwaliteitverhouding van hun woning, maar ook omdat zij prettig kunnen wonen in de wijk. Spangen is daarmee een vanzelfsprekende plek voor stedelijke gezinnen. DOEL Spangen tot een wijk maken waar middeninkomens (stedelijke gezinnen met rode en gele leefstijl) zich blijvend willen vestigen, zich thuis en betrokken voelen. De inkomensverdeling in Spangen beweegt zich, gekoppeld aan de verschuivingen in de woningvoorraad, naar het gemiddelde voor het gebied Delfshaven (64%-29%-7%) (laag-midden-hoog).

11 11 2 RONDKOMEN EN VOORUITKOMEN Spangenaren met een laag inkomen kunnen goed, betaalbaar en passend wonen en zich ontwikkelen. Kinderen en jongeren groeien thuis, op school en op straat veilig op en benutten hun talenten maximaal. DOEL In 2025 is Spangen een wijk waar de kwetsbare groepen kunnen rondkomen en vooruitkomen. Kinderen in Spangen groeien thuis, op school en op straat, veilig op en benutten hun talenten maximaal.

12 12 3 SAMENLEVEN EN BURGERKRACHT Er is voldoende begrip, respect, vertrouwen en verbinding tussen verschillende Spangenaren. Bewoners voelen zich betrokken bij de wijk en verantwoordelijk voor elkaar en de leefbaarheid. In Spangen blijft ruimte voor verschillen, dat maakt de wijk levendig. De pionierstraditie van de wijk zet zich voort in de ontwikkellocaties, de wijze van beheer en de samenwerking met initiatieven van bewoners en particulieren. In Spangen leef je niet naast elkaar, maar met elkaar. DOEL In Spangen bestaat er acceptatie en wederzijds begrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen en is de inkomensverdeling, gekoppeld aan de verschuivingen in de woningvoorraad gestabiliseerd op een verhouding 64%- 29%-7% (laag-midden-hoog). Bewoners voelen zich veilig; overlast en asociaal gedrag worden niet getolereerd. Bewoners zijn in staat elkaar hierop aan te spreken; uitwassen worden gemeld en opgelost. Bewoners worden waar nodig gefaciliteerd en gestimuleerd om hun eigen ideeën op dit terrein vorm te geven.

13 13 4 AANTREKKELIJKE PUBLIEKE RUIMTE De publieke ruimte in Spangen is een aantrekkelijke plek waar iedereen zich veilig kan voelen en waar iedereen zorgvuldig mee omgaat. Overlast en asociaal gedrag worden niet getolereerd. Bewoners spreken elkaar respectvol aan; uitwassen worden gemeld en opgelost. Er zijn genoeg (kleine) plekken om te spelen en elkaar te ontmoeten. Spangen is verrassend groen en biedt ruimte voor vernieuwende groenconcepten, zoals avontuurlijke en ruige (speel-)plekken, zelfbeheer en stadslandbouw. De groene en blauwe randen van de wijk zijn hierin belangrijke troeven. DOEL De publieke ruimte en portieken en andere semi-openbare delen hebben een aantrekkelijke en verzorgde uitstraling. Er zijn genoeg (kleine) plekken om te spelen en elkaar te ontmoeten passend bij de behoeften van wijkbewoners. Bewoners gaan zorgvuldig met die publieke ruimte om (slijtage en onderhoud liggen op een normaal niveau).

14 14 5 TOEKOMSTBESTENDIGE WONINGVOORRAAD De woningvoorraad is op orde. Ook in de laatste delen van de wijk zijn de woningen aangepakt. De homogeniteit van de woonmilieus is versterkt. En er is een passende woningvoorraad voor de grote gezinnen in de wijk. DOEL Woonstad Rotterdam heeft in Spangen een gevarieerd aanbod aan woningen, waardoor mensen wooncarrière kunnen maken binnen de wijk. Ook in de laatste delen van de wijk zijn de woningen aangepakt. De woningvoorraad van Woonstad voldoet hiermee woontechnisch en qua energieverbruik aan de actuele normen.

15 15 UITVOERINGSPROGRAMMA Om in Spangen naar het gewenste toekomstbeeld te kunnen toewerken, heeft Woonstad Rotterdam vijf doelen voor de wijk opgesteld. De doelen richten zich op het behouden van de sterke punten en het benutten van de kansen. Daarnaast worden door middel van de doelen de zwakke punten aangepakt en bedreigingen tegengegaan. In het Uitvoeringsprogramma staat beschreven hoe de verschillende doelen bereikt worden. 1 MIDDENINKOMENS BINDEN 2 - Creëren van nieuwe beschutte plekken zoals het Wallisblok, het Bellamyplein en het Justuskwartier. - Voor nieuwbouwlocaties middels type woonproduct, marketing en consumentgericht ontwikkelen inzetten op stedelijke gezinnen met middeninkomens met geel-rode leefstijl en een positieve houding ten aanzien van het wonen in een gemengde stedelijke woonwijk. - Inzetten om meer kinderen van de nieuwe instroom in Spangen naar school te laten gaan. RONDKOMEN EN VOORUITKOMEN - Afspraken maken met partners over een adequaat programma gericht op rondkomen en vooruitkomen. - Binnen basisprocessen Woonstad Rotterdam (wijkbeheer, incasso, techniek, aannemers) extra aandacht voor preventie, signalering en toeleiding naar relevante partners. 3 SAMENLEVEN EN BURGERKRACHT - Gedeelde ervaringen, voorzieningen die door verschillende groepen worden gebruikt, openbare ruimte die uitnodigt en verbindt. - Uitlokken faciliteren en opzetten van projecten gericht op ontmoeting en uitwisseling. Bij de ontwikkeling van dit soort projecten worden bewoners met een hoge organisatiekracht / sociale ondernemers en maatschappelijke verbanden uitgedaagd met voorstellen te komen. - Anders organiseren van deel van het leefbaarheidbudget (crowdfunding, stemmen via internet, Spangen Doekoe). Bewoners prikkelel om met elkaar activiteiten te ontwikkelen op het gebied van leefbaarheid, empowerment, schoon, heel en veilig; - Toerusten: samen met wijkpartners een programma aanbieden waarin bewoners zich actief voor de wijk willen inzetten en vaardigheden kunnen aanleren om dat met kwaliteit te doen. - Participatie: bij het ontwikkelen van buitenruimte, woonproducten en sociale programma s worden verschillende bewoners actief betrokken zodat er een betere aansluiting is bij de behoefte van bewoners en bewoners drager worden van het resultaat

16 16 UITVOERINGSPROGRAMMA AANTREKKELIJKE PUBLIEKE RUIMTE 5 TOEKOMSTBESTENDIGE WONINGVOORRAAD - Een buitenruimte creëren die uitnodigt om te spelen, recreëren en verblijven. Kleine speelplekjes, groene programma s en het ontwikkelen van de groene en blauwe rand prioriteit - In de Staringbuuurt wordt de ruimtelijke structuur op de schop genomen en worden straten en pleinen opnieuw ingericht. Voor de blokken die blijven staan wordt geïnvesteerd in de uitstraling van de gevels. - In beeld brengen en actief aanpakken van de rotte appels : zware overlast gevende en/of criminele huishoudens in Spangen. Hierbij wordt intensief samengewerkt met politie en gemeente. Waar nodig worden, in overleg met partijen, onorthodoxe maatregelen ingezet al dan niet met ondersteuning van de stadsmarinier. - In hardnekkige probleemcomplexen projecten opzetten gericht op eigenaarschap, normaal gedrag, elkaar aanspreken en het verhogen van de meldingsbereidheid. - Uitlokken en faciliteren van vrijwillige projecten van bewoners en scholen gericht op schoon, heel, veilig en gezellig. - Inkopen van een deel van de beheer- en onderhoudstaken bij wijkpartijen die werken met bewoners zelf, zodat het gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid toeneemt. - sociale kernvoorraad terug naar 65%. - aanpak Staringbuurt - opstellen van een gedetailleerd voorraadplan - betaalbaarheid - meer aanbod onder de 2e aftoppingsgrens - sturen op beschikbaarheid grote woningen voor grote gezinnen - aanpak op gehorigheid van de woningen

17 17 COLOFON Dit document is een samenvatting van de wijkvisie voor Spangen, zoals die begin 2015 is vastgesteld door woningcorporatie Woonstad Rotterdam. Voor de visie heeft onderzoeker Els Desmet samen met Jikke Vergragt (Woonstad Rotterdam) een groot aantal mensen geïnterviewd die in Spangen wonen en werken. Van deze gesprekken is een aparte publicatie verschenen, getiteld Aantekeningen uit Spangen (Woonstad Rotterdam, 2014). De foto s zijn speciaal voor de visie gemaakt door Joop Reijngoud. De complete tekst van de wijkvisie, alsmede de publicatie Aantekeningen uit Spangen zijn op te vragen bij Woonstad Rotterdam, telefoonnummer of via info@woonstadrotterdam.nl. RELEVANTE LINKS Cultuurhistorische Verkenning Spangen 2009 Masterplan Spangen 2009 Natuurlijk Spangen Geloven in Spangen Welkom in Spangen Campus Spangen Huiskamer van Spangen De betrokken Spartaan

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Inhoud presentatie 1. Aanleiding: - goede woningen - goede en vitale wijk 2. Programma (wat gaan we doen): Geleidelijke bloksgewijze aanpak - Van de woningen

Nadere informatie

Uitzicht op een betere wijk

Uitzicht op een betere wijk Uitzicht op een betere wijk Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Herstructurering van de Schepenbuurt en omgeving Maarten Seerden Inleiding Schepenbuurt en omgeving Bouwperiode: jaren 40-50 van de 20e eeuw Wijk is verouderd behoefte

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Fotoverslag wijkendag klantenraad Woonstad Rotterdam

Fotoverslag wijkendag klantenraad Woonstad Rotterdam Fotoverslag wijkendag klantenraad Woonstad Rotterdam Op zaterdag 27 april 2013 heeft een deel van de klantenraad een bezoek gebracht aan twee wijken: de Wielewaal en Pendrecht. Dit is een fotoverslag van

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Verslag van het toekomstlab Deest. Het proces: hoe komen we tot een toekomstbeeld?

Verslag van het toekomstlab Deest. Het proces: hoe komen we tot een toekomstbeeld? Verslag van het toekomstlab Deest Op woensdagavond 12 juni organiseerden we een toekomstlab in t Trefpunt in Deest. Tijdens deze avond gingen we met ongeveer 40 betrokken bewoners en ondernemers in gesprek

Nadere informatie

Woonstad Rotterdam Woonstad Rotterdam Onze missie Wonen in een stad waar je trots op kunt zijn. Woonstad Rotterdam heeft de ervaring en het vernuft om dat te realiseren. De mensen van Woonstad Rotterdam

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Hidde Dirks b1372564

Hidde Dirks b1372564 Hidde Dirks b1372564 Strategie Kwetsbare wijk Capaciteiten scoren onvoldoende Sociaal aspect is voldoende COS Strategie COS COS Strategie COS Middel Aantrekken en vasthouden van hoger opgeleiden/koopkrachtige

Nadere informatie

Het Pact van Oost: Samen het talent van Oost ontwikkelen

Het Pact van Oost: Samen het talent van Oost ontwikkelen Het Pact van Oost: Samen het talent van Oost ontwikkelen Schiedam-Oost is een wijk vol mogelijkheden, barstensvol talent. Wat moet het maatschappelijk middenveld wel én niet doen opdat de bewoners van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst dromen over Wilgenland. Terugblik: waarom een toekomstvisie en hoe pakken we dit aan?

Verslag van de bijeenkomst dromen over Wilgenland. Terugblik: waarom een toekomstvisie en hoe pakken we dit aan? Verslag van de bijeenkomst dromen over Wilgenland 13 november 2017 Op maandag 30 oktober organiseerden we de bijeenkomst dromen over Wilgenland. We nodigden hier alle bewoners van de wijk Wilgenland voor

Nadere informatie

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

Wijkperspectief Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje

Wijkperspectief Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje Wijkperspectief Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin vindt u een toekomstschets van de wijk. Hoe mooi, leefbaar en compleet

Nadere informatie

Uitwerking marketingplatform

Uitwerking marketingplatform Uitwerking marketingplatform Regeerakkoord: marketingstrategie of dooddoener? verbinden samenwerken Co-creatie Verantwoordelijkheid nemen tegenstellingen openheid 2 kanten kansen Win-win Gedeeld probleem

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

De wijk met eigen karakter. Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025

De wijk met eigen karakter.  Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025 Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons

Nadere informatie

Woonvisie in t kort 10

Woonvisie in t kort 10 10 Woonvisie in t kort Utrecht is een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Daarom is de druk op de woningmarkt groot. Deze druk zal de komende jaren blijven waardoor veel doelgroepen niet de woning

Nadere informatie

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Samenvatting jaarverslag 2014 1 Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Wij zijn Lefier, een woningcorporatie in Noord-Nederland. Lefier staat midden in de samenleving

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Woningvoorraad en woningbehoefte in Nederland

Woningvoorraad en woningbehoefte in Nederland Wonen in Hilversum Woningvoorraad en woningbehoefte in Nederland De Nederlandse woningmarkt staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Deze aandacht heeft vooral betrekking op de ordening

Nadere informatie

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Themapublicatie mede op basis van het WoON 2015 WoON-congres 7 april 2016 Johan van Iersel RIGO Research en Advies Aanleiding en context Een nieuw WoON-bestand

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Het goede gesprek Hoe kunnen we sociale huurwoningen zo goed mogelijk inzetten? Hoe zorgen we

Nadere informatie

ONTWIKKELKADER GELSTER BESTEET

ONTWIKKELKADER GELSTER BESTEET ONTWIKKELKADER 22 januari 2019 INHOUD 1. Inleiding 2. Kwantitatieve analyse 3. Kwalitatieve analyse 4. Ontwikkelkader 2 1 Inleiding 3 INLEIDING Inleiding In mei 2018 startten een vertegenwoordiging van

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie woonstad rotterdam 2012-2015

Ondernemingsstrategie woonstad rotterdam 2012-2015 Ondernemingsstrategie woonstad rotterdam 2012-2015 Onze visie Woonstad Rotterdam gelooft in de mogelijkheden van Rotterdam en zijn inwoners. Een wereldstad die niet stuk te krijgen is. Waar iedereen, ongeacht

Nadere informatie

Woonagenda Uitvoeringsplan Woonvisie Delft

Woonagenda Uitvoeringsplan Woonvisie Delft Woonagenda 2019-2022 Uitvoeringsplan Woonvisie Delft 2019-2022 Woonagenda Vertaling Woonvisie in concrete Uitvoeringsagenda De Woonagenda biedt een vertaalslag van het WAT naar het HOE Geeft korte termijn

Nadere informatie

Kansrijke wijken rond het centrum

Kansrijke wijken rond het centrum Kansrijke wijken rond het centrum Ambitie kansrijke wijken Het aantrekkelijker maken van een aantal stadswijken voor draagkrachtige gezinnen Daarmee het imago van Rotterdam verhogen als aantrekkelijke

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Veilige buurten Veilige buurten Veilige Buurten 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Iedereen wil wonen, werken, wandelen en winkelen in een veilige buurt. Een buurt waar je gewoon je kinderen buiten

Nadere informatie

Spatter-Fortuinstraat Informatieavond. 19 februari 2014

Spatter-Fortuinstraat Informatieavond. 19 februari 2014 Spatter-Fortuinstraat Informatieavond 19 februari 2014 2 Welkom Dirk van der Grijn 3 Toekomst complex Hoezo? We gaan een besluit nemen We willen hiervoor zo veel mogelijk draagvlak creëren We onderbouwen

Nadere informatie

Woningbehoefteonderzoek Stompwijk. Urban Analytics

Woningbehoefteonderzoek Stompwijk. Urban Analytics Woningbehoefteonderzoek Stompwijk Urban Analytics Programma 19:35 - schets van Stompwijk 19:40 - presentatie SpringCo Effectieve Vraag 20:00 - vragen 20:10 - in groepen uiteen: - Uitleg - Wensen en ideeën

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015 Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid Marco Pastors 11 maart 2015 1 1 Werkgebied 2 2 2 Rotterdam Zuid 2014 Nederland Totaal G4 Rotterdam Zuid 7 Focus wijken %huishoudens met WWB-AO-of WWuitkering

Nadere informatie

Woningbouwcomplex Loevenhout, Utrecht-Overvecht

Woningbouwcomplex Loevenhout, Utrecht-Overvecht Woningbouwcomplex Loevenhout, Utrecht-Overvecht Programma 184 appartementen, 24 grond gebonden woningen, parkeer-, commerciële en buitenruimte voorzieningen Opdrachtgever Portaal Vastgoed Ontwikkeling,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

WIELWIJK IN VOGELVLUCHT Schets van Wielwijk, Dordrecht

WIELWIJK IN VOGELVLUCHT Schets van Wielwijk, Dordrecht WIELWIJK IN VOGELVLUCHT Schets van Wielwijk, Dordrecht Stedelijk kader Wielwijk is één van de wijken van Dordrecht West. De woningvoorraad in Dordrecht West bevat relatief aanmerkelijk meer sociale huurwoningen

Nadere informatie

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST 3 EEN NIEUWE TOEKOMST Opgave en toekomstperspectief De aandacht die er binnen het huidige politieke en bestuurlijke klimaat is voor de verbetering van wijken als Transvaal, is een kans die met beide handen

Nadere informatie

Management Summary. Woonmilieu en consument. Amersfoort, 30 mei 2013 MANAGEMENT SUMMARY

Management Summary. Woonmilieu en consument. Amersfoort, 30 mei 2013 MANAGEMENT SUMMARY Management Summary Woonmilieu en consument Een onderzoek naar de vraag- en aanbodbalans van consumenten en woonmilieus in Tilburg Amersfoort, 30 mei 2013 Een van de resultaten: Een kaart met de woonwensen

Nadere informatie

Lekker. Wonen. Losser. Losser op weg naar 2025

Lekker. Wonen. Losser. Losser op weg naar 2025 Lekker Wonen in Losser Losser op weg naar 2025 Als ik eens te laat ben, stuur ik de buurvrouw een berichtje en neemt zij mijn kinderen mee uit school. Dat is hier heel normaal. Losser: ingetogen dorp in

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting 1 Woonvisie gemeente Beuningen, 2018-2023 Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting Voorblad voor pers/bewoners Waarom een woonvisie? De woningmarkt trekt aan, mensen willen weer verhuizen, maar

Nadere informatie

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven SAMEN voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven Het stedelijk gebied is in ontwikkeling. Het succes van bedrijven als ASML en VDL, de designsector en vele

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Actieplan Sociale Huur Steller R. Asschert De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 8635 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6884967 Datum Uw brief van Uw kenmerk - Geachte heer,

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 GEBIEDEN 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 Probleemwijken Groot aandeel sociale huurwoningen Slechte kwaliteit woonomgeving Afname aantal voorzieningen Toename asociaal gedrag Sociale en etnische spanningen

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar!

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Vinkhuizen voor elkaar! VINKHUIZEN hoofdstructuur Legenda Hoofdgroenstructuur Hoofdwaterstructuur Spoorbaan Centrum VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Masterplan Grote Markt en omgeving

Masterplan Grote Markt en omgeving Masterplan Grote Markt en omgeving Tweede participatiemoment 2 april 2015 Grontmij HOSPER Uforce Verloop van deze avond 1. Welkom 2. Stand van zaken: wat is er gebeurd sinds het eerste participatiemoment

Nadere informatie

Samenwerkingsvisie Wolfsbos multifunctioneel CONCEPT

Samenwerkingsvisie Wolfsbos multifunctioneel CONCEPT Samenwerkingsvisie Wolfsbos multifunctioneel CONCEPT Projectgroep, versie 27 september 2011 Vooraf Aan deze visie hebben de volgende partijen bijgedragen: Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen, Catalpa,

Nadere informatie

Omgevingsvisie Maastricht Resultaten 2 e ronde dialoogsessies met strategische partners van Maastricht 24, 25 en 26 oktober 2018

Omgevingsvisie Maastricht Resultaten 2 e ronde dialoogsessies met strategische partners van Maastricht 24, 25 en 26 oktober 2018 Omgevingsvisie Maastricht 2040 Resultaten 2 e ronde dialoogsessies met strategische partners van Maastricht 24, 25 en 26 oktober 2018 Twee vragen centraal: 1. Reactie op Discussienotitie: beschrijving

Nadere informatie

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land Betaalbaar wonen onen in Delft Inleiding Delft is een prachtige historische stad. Maar de laatste jaren kan niet iedereen meer hier terecht. Er is in Delft een schrijnend tekort aan betaalbare huurwoningen.

Nadere informatie

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Inleiding Stedelijke herontwikkeling Voor de ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht is de Nieuwe Ruimtelijke Strategie opgesteld die in 2012 door de Raad

Nadere informatie

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan Leefbaarheid Samen werken aan prettig wonen in uw wijk Plezierig wonen wordt niet alleen bepaald door uw woning. Minstens zo belangrijk is een schone, veilige buurt, waarin de bewoners prettig met elkaar

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Leegstand. Probleem of kans?

Leegstand. Probleem of kans? Leegstand. Probleem of kans? Leegstand. Van probleem naar kans! Problemen Kansen pakken en problemen Kansen aanpakken Bedreiging leefbaarheid, verpaupering, vandalisme Middel om te komen tot stedelijke

Nadere informatie

» Informatiebijeenkomst Hoven II

» Informatiebijeenkomst Hoven II » Informatiebijeenkomst Hoven II Herontwikkeling Hoven II Sfeerverslag informatiebijeenkomst 19 mei 2015 Sfeerverslag Opening en doel van de avond Onno de Vries, communicatieadviseur gemeente Capelle aan

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis Samenvatting Meerjarenvisie 2019-2022 Intermaris, voor jou(w) thuis Meerjarenvisie 2019-2022 Samenvatting Intermaris, voor jou(w) thuis De bewoner is onze basis Iedereen is gelijk, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

Voor ondernemers, bewoners en bezoekers. Geschiedenis van de Zeedijk. Welkom op de Zeedijk Buurtverbetering door sociaal beheer

Voor ondernemers, bewoners en bezoekers. Geschiedenis van de Zeedijk. Welkom op de Zeedijk Buurtverbetering door sociaal beheer 2 Welkom op de Zeedijk Buurtverbetering door sociaal beheer Wie vandaag de dag over de Zeedijk loopt, kan zich bijna niet voorstellen dat deze straat nog niet zo lang geleden volledig verpauperd was. Dat

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING KASJE BELLAMYPLEIN (SPANGEN TE DELFSHAVEN)

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING KASJE BELLAMYPLEIN (SPANGEN TE DELFSHAVEN) RUIMTELIJKE ONDERBOUWING KASJE BELLAMYPLEIN (SPANGEN TE DELFSHAVEN) 1. Inleiding Het Bellamyplein (ook wel Aagje Deken / Betje Wolffplein genoemd * ) is gelegen tussen de Bellamystraat, Betje Wolffstraat

Nadere informatie

Handelingsperspectief wijk Katendrecht

Handelingsperspectief wijk Katendrecht Handelingsperspectief wijk Katendrecht juli 2015 Katendrecht Karakteristiek Ligging Katendrecht is een schiereiland gelegen tussen de de Rijnhaven en Maashaven op Zuid. De wijk is aan de oostkant via het

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Programma / Projectenagenda Stadskanaal Noord 2014-2015 Dit stuk beschrijft het programma en de projectenagenda van Stadskanaal Noord. Het programma vloeit voort

Nadere informatie

Bewoners bijeenkomst Marknesse 2 e bijeenkomst: datum 22 oktober uur

Bewoners bijeenkomst Marknesse 2 e bijeenkomst: datum 22 oktober uur Bewoners bijeenkomst Marknesse 2 e bijeenkomst: datum 22 oktober 19.30-22.00 uur Doel van de bijeenkomst: 1) U informeren over de status van het participatie traject? 2) planning participatie 3) Wat is

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken Keuzes voor een beter Lopik Verkiezingsprogramma 2018-2022 Diana Rooken Voorwoord Het CDA is een brede volkspartij, geworteld in alle lagen van de samenleving. Daarom biedt deze partij plaats aan veel

Nadere informatie

Naar een woonvisie voor Waterland

Naar een woonvisie voor Waterland Naar een woonvisie voor Waterland Informatieavond Raad 29 oktober 2015 de ruyterkade 112 1011ab amsterdam www.rigo.nl OPZET 1. Welkom en opening door de wethouder 2. Naar een woonvisie voor Waterland 3.

Nadere informatie

MANIFEST NIEUWE WOONVISIE EINDHOVEN

MANIFEST NIEUWE WOONVISIE EINDHOVEN MANIFEST NIEUWE WOONVISIE EINDHOVEN MANIFEST NIEUWE WOONVISIE EINDHOVEN Waarom dit manifest? omdat Eindhoven maatschappelijk en economisch één van de vijf steden is in Nederland die jonge mensen weet te

Nadere informatie

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad 2017-2022 Inleiding Zwolle heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te worden en te blijven. Daarvoor moeten

Nadere informatie

Welkom thuis bij Haag Wonen

Welkom thuis bij Haag Wonen Welkom thuis bij Haag Wonen 1 Thuis bij Haag Wonen U verdient een plek waar u zich ècht thuis voelt. Een goede woning in een prettige buurt. Haag Wonen verhuurt woningen in heel Den Haag. Aan allerlei

Nadere informatie

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Inleiding De Prioriteringssessie Woonvisie is een belangrijk vervolg op de co-makersgesprekken die zijn gevoerd en de 5 thematafels die

Nadere informatie

Wat vragen wij van u? Betrokkenheid bij de wijk en een inspanning voor het (mogelijk dagelijks) actueel houden van de website.

Wat vragen wij van u? Betrokkenheid bij de wijk en een inspanning voor het (mogelijk dagelijks) actueel houden van de website. BEHEERDER VAN DE WEBSITE ACHTER DE HOVEN. Er gebeurt veel interessants in Achter de Hoven en dat willen we graag met zo veel mogelijk mensen delen. Een wijk in beweging betekent ook dat er veel actuele

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 PROGRAMMA Opening Welkomstwoord Presentatie gezonde verstedelijking Ad de Bont Presentatie concept Visie op Wonen door bestuurlijk trekkers Paneldiscussie

Nadere informatie

Particuliere verhuur(-ders) in Rotterdam

Particuliere verhuur(-ders) in Rotterdam Gemeente Rotterdam Farida Aghris Congres Platform 31 25 maart 2015 Particuliere verhuur(-ders) in Rotterdam Particuliere verhuurders in Rotterdam Rotterdam in cijfers: algemeen en huursector Kansen in

Nadere informatie

Symposium Bedrijvigheid en Leefbaarheid in stedelijke woonwijken 19 april 2010 De Haagse Lobby, Den Haag

Symposium Bedrijvigheid en Leefbaarheid in stedelijke woonwijken 19 april 2010 De Haagse Lobby, Den Haag Otto Raspe Anet Weterings Martijn van den Berge Frank van Oort Gerard Marlet (Atlas voor Gemeenten) Veronique Schutjens (Economische Geografie, UU) Wouter Steenbeek (Sociologie, UU) Symposium Bedrijvigheid

Nadere informatie

Opzet ondernemingsplan

Opzet ondernemingsplan De organisatie Type organisatie Rechtsvorm en aansprakelijkheid KvK nr / BTW nr Verzekeringen Eigenschappen (en vergunningen) Vestigingsplaats en wijk Sinds (startdatum) Organigram (bestuur, personeel,

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomsten Vernieuwingsbuurten Geuzenveld-Slotermeer

Samenvatting bijeenkomsten Vernieuwingsbuurten Geuzenveld-Slotermeer Samenvatting bijeenkomsten Vernieuwingsbuurten Geuzenveld-Slotermeer Tijdens drie bijeenkomsten in november is bij bewoners en belanghebbenden opgehaald wat hun wensen en zorgen zijn over de voorstellen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125)

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125) VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING 27 oktober 2016 Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum (Aantal aanwezigen huurders 125) 1. Welkom namens de drie HBV s van de Alliantie, Dudok Wonen en Gooi & Omstreken

Nadere informatie

Kwartaalbericht Woningmarkt

Kwartaalbericht Woningmarkt Woningmarktregio Parkstad In verschillende delen van ons land neemt de bevolkingsomvang af. Deze demografische krimp heeft grote gevolgen voor de woningmarkt. Parkstad Limburg is in ons land koploper op

Nadere informatie

Geleen-Zuid/ Kluis Sittard-Geleen. Informatie Sittard-Geleen, Geleen-Zuid/ Kluis

Geleen-Zuid/ Kluis Sittard-Geleen. Informatie Sittard-Geleen, Geleen-Zuid/ Kluis Informatie, Geleen-Zuid/ Kluis 1 N.B. Deze kaarten en gegevens maken geen onderdeel uit van het reglement, maar zijn ter informatie voor de deelnemers. Doe er uw voordeel mee. 2 Vergrijzing en krimp drukken

Nadere informatie

Sturen op gemengde wijken. André Ouwehand-OTB Jeroen van der Velden -Platform31

Sturen op gemengde wijken. André Ouwehand-OTB Jeroen van der Velden -Platform31 Sturen op gemengde wijken André Ouwehand-OTB Jeroen van der Velden -Platform31 Sturen op gemengde wijken programma Onderzoek gemengde wijken - casestudie Zuidwijk André Ouwehand-OTB Onderzoek Sturen op

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

PFM PFM Wonen 2016

PFM PFM Wonen 2016 PFM 2016 PFM Wonen 2016 Actualisering PFM Wonen Oss Verkenning, raadspodium Oss, maart 2017 PFM 2016 Wat is PFM? Ontwikkelingen 2010-2016 Woonwensonderzoek 2015 Eerste contouren Pfm 2016 PFM 2016 Wat is

Nadere informatie

datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk

datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk Gemeente Ridderkerk College van Burgemeester en Wethouders Koningsplein 1 2981 EA Ridderkerk (ook verzonden per e-mail) datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk 20 juni 2018 onderwerp voornemens 2019

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam Wijkvisie Dubbeldam Dordrecht december 2014 1 Inleiding Missie Trivire Trivire wil als woningcorporatie van betekenis zijn voor mensen. Dat is onze missie. We zorgen voor goed onderhouden woningen in schone,

Nadere informatie

Bijeenkomst inwoners op 13 mei 2014 in Alphen aan den Rijn (Locatie Oude Wereld)

Bijeenkomst inwoners op 13 mei 2014 in Alphen aan den Rijn (Locatie Oude Wereld) Memo Wijken en Kernen Aan : De aanwezigen van de bewonersbijeenkomst 13 mei 2014 Van : Annelise Bosscha Telefoonnummer : Datum : 21 mei 2014 Onderwerp : Verslag en rode draad bewonersbijeenkomst 13 mei

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2019-2020 ontmoeting.org Inhoud 1 Introductie... 2 2 Strategie 2019-2020... 4 2.1 Proces... 4 2.2 SWOT... 4 2.3 Strategische speerpunten... 5 2.4 Strategische doelen voor primair

Nadere informatie

MOOI, MOOIER, MIDDELLAND WIJKVISIE EN UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2018

MOOI, MOOIER, MIDDELLAND WIJKVISIE EN UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2018 MOOI, MOOIER, MIDDELLAND WIJKVISIE EN UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2018 Voor Middelland (live geschreven tijdens Stuurgroep in de wijk) door Derek Otte Middelland, geen Gemiddeldeland, verschillende werelden

Nadere informatie