Competentiegericht Opdrachten- en BeoordelingsMagazijn Helpende Zorg en Welzijn niveau /2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Competentiegericht Opdrachten- en BeoordelingsMagazijn Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 2008/2009"

Transcriptie

1 Competentiegericht Opdrachten- en BeoordelingsMagazijn Helpende Zorg en Welzijn niveau /2009 DEMOVERSIE met 5 van de 126 opdrachten Deze demoversie bestaat uit 5 van 126 opdrachten van het opdrachtenmagazijn HZW 2. Neem s.v.p. contact met op als u het hele magazijn wilt inzien. Inhoudsopgave: Overzicht opdrachten Werkproces 1.1, kerntaak 1 Werkproces 1.2, kerntaak 1 Werkproces 1.3, kerntaak 1 Werkproces 1.4, kerntaak 1 Werkproces 1.5, kerntaak 1 Werkproces 2.1, kerntaak 2 Werkproces 2.2, kerntaak 2 Werkproces 3.1, kerntaak 3 Werkproces 3.2, kerntaak 3 Werkproces 3.3, kerntaak 3 Proeve van bekwaamheid uitgeverij Angerenstein BV Arnhem 2008 Niets uit dit magazijn mag worden bewerkt, verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, microfilm, elektronisch dataverkeer, elektronische vermenigvuldiging, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 1

2 1.1 Hoe werkt dit magazijn? Dit boek is gebaseerd op de drie kerntaken tien werkprocessen en de competentiebeschrijvingen van het kwalificatiedossier Helpende Zorg en Welzijn 2007/2008. Hieronder staat een verkorte weergave van de taken, waar in dit magazijn de opdachten op gebaseerd zijn. Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Een werkplanning maken op basis van het zorg- of begeleidingsplan Taken: Eigen werkzaamheden plannen, vastgesteld zorg- of begeleidingsplan uitvoeren, prioriteiten stellen, plannen, afstemmen met collega s. Overleggen met cliënten, naasten, mantelzorgers. Ondersteunen bij huishouden en wonen Taken: Ruimte opruimen en schoonhouden,textiel verzorgen, bedden opmaken, maaltijden verzorgen, dieren en planten verzorgen, ruimte inrichten, boodschappen doen, voorraad en budget beheren, veranderingen in ondersteuningsbehoefte signaleren. Ondersteunen bij persoonlijke zorg en/adl Taken: Wassen, aan- en uitkleden, uiterlijke verzorging, toiletgang, bewegen, verplaatsen, eten en drinken,slaap- en waakritme, ademhaling, temperatuur, circulatie. Veranderingen in gezondheid constateren, hulpmiddelen gebruiken. Handelen in onvoorziene situatie Taken: Ongevallen, conflicten, grensoverschrijdend gedrag Ondersteunen bij sociale activiteiten Taken: Stimuleren tot sociale, recreatieve, sportieve en educatieve activiteiten, i.r.t. dagbesteding/werk. Materialen klaarzetten en onderhouden. Contact met cliënt en vertegenwoordigers over deze Kerntaak 2 Ondersteunen bij het zelfstandig functioneren Een cliënt/zorgvrager ondersteunen op emotioneel gebied Taken: Observeren, ondersteunen bij emotionele problemen Een cliënt/zorgvrager ondersteunen bij zelfredzaamheid Taken: Gebrek aan zelfredzaamheid bij cliënt compenseren. Zelfredzaamheid stimuleren. Kerntaak 3 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Werkzaamheden evalueren Taken: Werkzaamheden evalueren met betrokken, tevredenheid peilen, klachten onderzoeken. Rapporteren. Werkzaamheden afstemmen Taken: Deelnemen aan teamoverleg, rapporteren over werkzaamheden, afspraken maken. Deskundigheidsbevorderen en professionaisering van het beroep Taken: Deelnemen aan deskundigheidsbevordering, op de hoogte blijven van ontwikkelingen in het beroep. Twee onderdelen Dit boek kent twee onderdelen die door de opleiding naar eigen inzicht kunnen worden gebruikt. De onderdelen zijn: 1. Op werkprocesniveau een xx opdrachten met een beoordelingprotocol voor het portfolio-examen en/of de proef van bekwaamheid. 2. Drie Proeven van Bekwaamheid (voor iedere certificeerbare eenheid één). Deze onderdelen kunnen naar eigen inzicht van de opleiding worden gebruikt bij de begeleiding en beoordeling van de helpende zorg en welzijn op school en in de BPV. Twee fasen We gaan in dit magazijn uit van twee fasen: - fase 1 het oriënteren op en oefenen met de kerntaak en werkprocessen; - fase 2 het beheersen van de kerntaken en werkprocessen. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 2

3 1.2 Overzicht opdrachten Werkproces 1.1 Werkplanning maken behorend bij Kerntaak 1 Zorg en ondersteuning bieden op basis van een werkplanning Fase Opdracht 1 1 Wat gebeurt hier 1 2 Zorg kun je plannen: in het huishouden 1 3 Zorg kun je plannen: de persoonlijke verzorging van top tot teen 1 4 Zorg kun je plannen: het organiseren van activiteiten 1 5 In de juiste volgorde en op tijd 1 6 Het werk van mijn collega s 1 7 Wensen van cliënten en mijn taak 2 8 Het zorgplan 2 9 Wie doet wat? 2 10 Mijn werkplan 2 11 Overleg met collega s, cliënten en mantelzorgers 2 12 Plannen en rapporteren Werkproces 1.2 Ondersteunen bij huishouden en de woon- of verblijfsomgeving of opvangsituatie behorend bij Kerntaak 1 Zorg en ondersteuning bieden op basis van een werkplanning Fase Opdracht 1 13 De was sorteren 1 14 De wasmachine en de wasmiddelen 1 15 Drogen, strijken, vouwen en opruimen 1 16 Kameronderhoud start met een plan 1 17 Vloeren, meubels, ramen: hoe en welke middelen 1 18 Schoonmaakmiddelen 1 19 De slaapkamer onderhouden 1 20 Badkamer en toilet onderhouden 1 21 De keuken en keukenapparaten 1 22 Hygiëne: een vak apart 1 23 Voedingstoffen en de voedingswijzer 1 24 Het boodschappenlijstje 1 25 Voorraadbeheer 1 26 De koude maaltijd verzorgen 1 27 Koken en hulpmiddelen 1 28 Koken, een receptenboek 1 29 Sfeer en gezelligheid 1 30 Afruimen en bewaren 1 31 Letten op veranderingen 1 32 Groepruimtes en inrichting 1 33 Beheren van spelmateriaal 1 34 Planten en dieren 2 35 De was doen 2 36 Drogen, strijken, vouwen en opruimen 2 37 Snel en goed schoon, hulpmiddelen en materialen 2 38 Poetsen op de juiste manier 2 39 Boodschappen 2 40 Voorraadbeheer 2 41 Koken 2 42 Serveren 2 43 Afruimen en bewaren 2 44 Hulpmiddelen en zelfredzaamheid 2 45 Veranderingen signaleren 2 46 Het onderhouden van groepruimtes DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 3

4 2 47 Het onderhoud en beheer van spelmateriaal Werkproces 1.3 Ondersteunen bij huishoudelijke zorg/adl behorend bij Kerntaak 1 Zorg en ondersteuning bieden op basis van een werkplanning Fase Opdracht 1 48 Bevorderen van zelfredzaamheid en zelfstandigheid 1 49 Luiers verschonen 1 50 Hulp bij aan- en uitkleden 1 51 Aan- en uitkleden in bijzondere situaties 1 52 Uiterlijke verzorging a. huid en scheren, b. haren, c. ogen, d. oren, e. mond en tanden poetsen, f. genitaal 1 53 Bewegen doe je zo 1 54 Verplaatsen, hulpmiddelen en basistechnieken 1 55 Eten en drinken, waar let ik op? 1 56 Zelfredzaam met hulpmiddelen bij het eten 1 57 Slaap- en waakritme 1 58 Ademhaling, temperatuur, circulatie 1 59 Veranderingen in gezondheid: waar let ik op? 1 60 Veranderingen in hulpbehoeften: waar let ik op? 2 61 Bevorderen van zelfredzaamheid en zelfstandigheid 2 62 Van opstaan tot ontbijt 2 63 Uiterlijke verzorging,:vriendelijk en nauwkeurig 2 64 Verzorging van top tot teen 2 65 Toiletgang 2 66 Verplaatsen: veilig en goed. Transfertechnieken 2 67 Verplaatsen: veilig en goed. Transferhulpmiddelen 2 68 Eten en drinken: zelfstandig en met hulp 2 69 Eten en drinken: de juiste porties 2 70 Naar bed: zo slaap je lekker 2 71 Veranderingen in gezondheid constateren 2 72 Veranderingen in hulpbehoeften constateren Werkproces 1.4 Handelen in onvoorziene situaties Behorend bij Kerntaak 1 Zorg en ondersteuning bieden op basis van een werkplanning Fase Opdracht 1 73 Mijn eerste reactie 1 74 Veiligheid, kijk eens om je heen 1 75 Niet leuk, wel de realiteit 2 76 Reageren en rapporteren 2 77 Fout herstellen 2 78 Dit vraagt om ingrijpen DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 4

5 Werkproces 1.5 Ondersteunen bij (sociale) activiteiten en recreëren behorend bij Kerntaak 1 Zorg en ondersteuning bieden op basis van een werkplanning Fase Opdracht Omschrijving 1 79 Cliënten leren kennen 1 80 Waar let je allemaal op 1 81 Meehelpen bij activiteiten 1 82 Opruimen hoort erbij 2 83 De deelnemers 2 84 Het werkplan en mijn taken 2 85 De ruimte en materialen 2 86 Veiligheid 2 87 Wat kan anders Werkproces 2.1 Een cliënt/zorgvrager ondersteunen op emotioneel gebied Behorend bij Kerntaak 2 Ondersteunen bij het zelfstandig functioneren Fase Opdracht 1 88 Met mijn cliënten kennismaken 1 89 Een dag uit het leven van mijn cliënten 1 90 Emoties, hoe herken je die? 1 91 Bij wie kan ik terecht? 2 92 Mijn cliënten, iedereen is anders 2 93 Mijn cliënten, wat vinden ze fijn 2 94 Omgaan met emoties 2 95 Steun en hulp van anderen (collega s, mantelzorg, familie) 2 96 Signaleren van (gedrags)veranderingen en rapporteren Werkproces 2.2 Een cliënt/zorgvrager ondersteunen op emotioneel gebied Behorend bij Kerntaak 2 Ondersteunen bij het zelfstandig functioneren Fase Opdracht 1 97 Observeren, hoe werkt dat? 1 98 Stimuleren, hoe doe je dat? 1 99 Welke hulpmiddelen zijn er? Ondersteunen doe je niet alleen Bij wie meld ik wat? Mijn cliënten, wat kunnen ze zelf? Mijn cliënten en hun wensen (interviews) Stimuleren helpt Hulpmiddelen Overleg met mantelzorg en familie Signaleren van nieuwe hulpvragen en rapporteren DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 5

6 Werkproces 3.1 Werkzaamheden evalueren behorend bij Kerntaak 3 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Fase Opdracht Tevreden, hoe ontdek je dat? Klachten en wat nu? Bij wie meld ik wat? Tevredenheid kun je vragen en zien Checklist: deed ik het goed? Omgaan met klachten Rapporteren en werk aanpassen Werkproces 3.2 Werkzaamheden afstemmen behorend bij Kerntaak 3 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Fase Opdracht Mijn collega s en hun werk Vergaderen, wat komt erbij kijken? Samenwerken en mijn taken Overleg, wat wordt er van mij verwacht? Rapporteren goed en vlot Werkplanning maak je samen Werkproces 3.3 Werken aan deskundigheidsbevordering en professionalisering van het beroep behorend bij Kerntaak 3 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Fase Opdracht Kwaliteitseisen, waar vind ik die? Van evalueren kun je leren Begeleidingsgesprekken Evalueren, daar leer ik van Deskundigheid wat doe ik eraan? Functioneringsgesprekken DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 6

7 Werkproces 1.1 Werkplanning maken Fase 1 Opdracht 1 Wat gebeurt hier? Wat is de opdracht? Wat leer je door de opdracht? Waar voer je de opdracht uit? Hoe voer je de opdracht uit (stappen)? Loop een dag mee met een helpende zorg en welzijn bij een bpv-instelling. Een dagindeling van de helpende kennen. Bij een bpv-instelling (dit kan in het begin van je stageperiode). Voorbereiden: Maak een afspraak bij een instelling of volg gedurende één van de eerste dagen van je stage een collega. Uitvoeren: Loop mee en help waar mogelijk je bij de werkzaamheden. Noteer alle werkzaamheden die je die dag uitvoert. Noteer de tijd die daarvoor nodig is.. Verwerken: Maak een dagboek/logboek. Noteer de vragen die je hebt en/of bespreek deze vragen met de betreffende collega. Noteer/bespreek bijzonderheden. Wat lijkt je makkelijk en moeilijk aan het werk? Heb je contact gezocht/gemaakt met cliënten? Waar word je op beoordeeld? Waar kun je informatie vinden? Wie kan je helpen bij de opdracht? Gewenst resultaat Bewaren: het dagverslag jouw vragen het gespreksverslag het beoordelingsprotocol. Zie beoordelingsprotocol. Boek HZW thema 1, 4, 31, 38 en 39 BPV-zorgplan Je bpv-begeleider en/of de betreffende collega. Je hebt een beeld gekregen van een dagindeling en de planning die daar bij komt kijken DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 7

8 BEOORDELINGSPROTOCOL opdracht 1 Werkproces Competentie 1.1 Werkplanning maken E. Samenwerken en overleggen J. Formuleren en rapporteren Q. Plannen en organiseren R. Op de behoeften en verwachtingen van de klant richten T. Instructies en procedures opvolgen Componenten E. Anderen raadplegen en betrekken, afstemmen J. Correct formuleren, vlot en bondig formuleren Q. Doelen en prioriteiten stellen, activiteiten plannen, tijd indelen, mensen en middelen organiseren R. Aansluiten bij behoeften en verwachtingen T. Instructies opvolgen Prestatie-indicatoren O V G 1 Je helpt waar mogelijk mee. 2 Je maakt een correct dagoverzicht. Je maakt een correct en volledig verslag van die dag en/of van het 3 gesprek hierover. Je hebt met je collega het werk, het cliëntcontact en de planning 4 besproken. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 8

9 Werkproces 1.1 Werkplanning maken Fase 1 Opdracht 2 Zorg kun je plannen: in het huishouden Wat is de opdracht? Wat leer je door de opdracht? Waar voer je de opdracht uit? Hoe voer je de opdracht uit (stappen)? Maak een overzicht van allerlei voorkomende werkzaamheden met betrekking tot het huishouden. Bewust kijken naar het werk dat gedaan wordt en de logische volgorde van de werkzaamheden leren ontdekken. Op school, thuissituatie of tijdens de bpv. Voorbereiden: Bespreek met je docent of de uitvoering individueel of in een groepje gedaan wordt. Bedenk wie je kan vragen om te helpen bij het maken van het overzicht. Uitvoeren: Achter de opdracht staat een schema van huishoudelijke werkzaamheden, vul dit schema zo compleet mogelijk in. Verwerken: Bewaar je schema en bepreek dit schema met je docent en/of klas. Indien nodig vul je het schema verder aan. Waar word je op beoordeeld? Waar kun je informatie vinden? Wie kan je helpen bij de opdracht? Gewenst resultaat Bewaren: het schema het beoordelingsprotocol. Zie beoordelingsprotocol. Boek HZW thema 5, 6 en 7 Je docent en/of klasgenoten. Je hebt inzicht gekregen in de voorkomende werkzaamheden in het huishouden. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 9

10 Schema huishoudelijke werkzaamheden opdracht 2 Werk In de huiskamer Dagelijks, wekelijks maandelijks Hoe lang duurt het? Wat moet eerst? Bijzonderheden Stof afnemen/ nat afnemen Planten water geven Dagelijks 20 minuten Voor stofzuigen Hangt van de planten af 10 minuten Voor het dweilen Stofzuigen Dagelijks 20 minuten Als de rest klaar is. Van boven naar beneden werken Enzovoorts (Vul zelf aan.) Let op hoeveelheid en hoe vaak per plant In de slaapkamer In de keuken DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 10

11 BEOORDELINGSPROTOCOL opdracht 2 Werkproces 1.1 Zorg kun je plannen: het huishouden Competentie E. Samenwerken en overleggen J. Formuleren en rapporteren Q. Plannen en organiseren R. Op behoefte en verwachtingen van de klant richten T. Instructies en procedures opvolgen Componenten E. Anderen raadplegen en betrekken, afstemmen J. Correct formuleren, vlot en bondig formuleren Q. Doelen en prioriteiten stellen, activiteiten plannen, tijd indelen, mensen en middelen organiseren R.Aansluiten bij behoeften en verwachtingen T. Instructies opvolgen Prestatie-indicatoren O V G 1 Je hebt een compleet schema van de huishoudelijke werkzaamheden gemaakt. 2 Je hebt een logische volgorde gemaakt. 3 Je hebt een correcte tijdsplanning gemaakt. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 11

12 Werkproces 1.1 Werkplanning maken Fase 1 Opdracht 3 Zorg kun je plannen: de persoonlijke verzorging van top tot teen Wat is de opdracht? Wat leer je door de opdracht? Waar voer je de opdracht uit? Hoe voer je de opdracht uit (stappen)? Maak een boodschappenlijstje voor de persoonlijke verzorging van mensen. Het gaat niet alleen om verzorgingsproducten zoals shampoo, zeep, parfum, make up, maar ook om materialen zoals kam, wattenstaafjes, washandjes. Je maakt dit lijstje voor: baby s peuters kleuters jongeren volwassenen ouderen. Variatie: In plaats van een boodschappenlijstje maak je een collage met alle verzorgingsproducten die op het lijstje staan. Maak de collage per leeftijdsgroep. Bewust kijken naar de verzorgingsbehoefte van mensen. Op school, thuis, tijdens de bpv. Voorbereiden: Bespreek met je docent of de uitvoering individueel of in een groepje is. Maak eventueel een taakverdeling per doelgroep. Bedenk wie je kunt vragen om te helpen bij het maken van het overzicht. Bepreek je aanpak en ga bijvoorbeeld naar de winkel of bezoek mensen thuis en vraag of je hun badkamer en hun spullen mag zien. Uitvoeren: Achter de opdracht staat een schema voor het boodschappenlijstje en de aandachtspunten, vul dit aan. Voer de opdracht uit zoals afgesproken. Maak per leeftijdsgroep een lijstje. Waar word je op beoordeeld? Waar kun je informatie Verwerken: Bewaar je boodschappenlijstjes en bepreek deze met je docent en/of klas. Indien nodig vul je de lijstjes verder aan. Bewaren: De boodschappenlijstjes of de collage die gemaakt is Het beoordelingsprotocol. Zie beoordelingsprotocol. Boek HZW thema 10, 14 en 19 DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 12

13 vinden? Wie kan je helpen bij de opdracht? Gewenst resultaat Je docent en/of klasgenoten. Je hebt inzicht gekregen in de voorkomende producten bij de verzorging van mensen zonder bijzonderheden of beperkingen. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 13

14 Boodschappenlijst opdracht 3 x Je kunt op afspraak met de docent ervoor kiezen om ook een prijs toe te voegen. Artikel hoofd, boven schaam onder handen tenen haren, oren, ogen, gebit, mond lichaam streek lichaam kam x borstel x shampoo x nagelvijl x schaartje x nagelknipper x grof deodorant x Vul aan. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 14

15 BEOORDELINGSPROTOCOL opdracht 3 Werkproces 1.1 Zorg kun je plannen: de persoonlijke verzorging van top tot teen Competentie E. Samenwerken en overleggen J. Formuleren en rapporteren Q. Plannen en organiseren R. Op behoefte en verwachtingen van de klant richten T. Instructies en procedures opvolgen Componenten E. Samenwerken en overleggen J. Bondig formuleren Q. Doelen en prioriteiten stellen, activiteiten plannen, tijd indelen T. Instructies opvolgen R. Aansluiten bij behoeften en verwachtingen Prestatie-indicatoren O V G 1 Je hebt een compleet boodschappenlijstje of collage gemaakt. 2 Je hebt correct rekening gehouden met de leeftijdsgroep. 3 Indien van toepassing: prijzen van de artikelen zijn correct opgenomen. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 15

16 Werkproces 1.1 Werkplanning maken Fase 1 Opdracht 4 Zorg kun je plannen: het organiseren van activiteiten Wat is de opdracht? Wat leer je door de opdracht? Waar voer je de opdracht uit? Hoe voer je de opdracht uit (stappen)? Organiseer een eenvoudige activiteit voor een doelgroep uit het werk. Deze organisatie kun je droog oefenen (met je klas) of echt uitvoeren. Houd het simpel: het gaat om het oefenen met de planning. De opdracht bestaat uit het maken van een draaiboek. Je kunt denken aan: een feestje, een uitstapje, een creatieve activiteit, enzovoorts. Het is een moeilijke opdracht: werk met een groepje en vraag de docent om uitleg en hulp. Plannen: wat er komt kijken bij de organisatie van activiteiten. Op school of tijdens de bpv. Voorbereiden: Bespreek met je docent of bpv-begeleider: Het soort activiteit De doelgroep en de groepsgrootte (niet meer dan 10) De tijdsduur van de activiteit (maximaal 2 uur) De plaats van de activiteit Wat je gaat doen Wat in het draaiboek hoort Taakverdeling van de begeleiding bij de activiteit. Uitvoeren: Je maakt een draaiboek volgens de richtlijnen op de volgende. Als je de activiteit echt uitvoert, bespreek je de activiteit na met de docent of bpv-begeleider. Kijk hierbij vooral naar de planning en wat daarin goed en fout ging. Verwerken: Bespreek het draaiboek met je docent/begeleider en stel het bij. Bij een echte uitvoering doe je dit door de activiteit te evalueren aan de hand van de punten uit het draaiboek. Waar word je op beoordeeld? Waar kun je informatie vinden? Wie kan je helpen bij de opdracht? Gewenst resultaat Bewaren: Het bijgestelde draaiboek Het beoordelingsprotocol. Zie beoordelingsprotocol. Boek HZW thema 24 en 25 Je docent en/of bpv-begeleider, je klasgenoten. Je hebt inzicht gekregen in het opnemen van planning in een draaiboek. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 16

17 Draaiboek: opdracht 4 Stap 1: Beschrijf in het kort: de deelnemers wat je gaat doen waar wanneer de begeleiding die nodig is. Stap 2: De leiding en hun taken. Naam Taken Afspraken b.v. Maureen Folder maken Inkopen Kinderen schminken Folder ophangen in gang op 1 mei Inkopen klaar op 30 april Stap3: De ruimte. Beschrijf de ruimte waar de activiteit wordt gehouden. Maak eventueel een plattegrond en/of foto s Stap 4: Het programma en tijdsplanning. Wat Tijdsduur Wie Kinderen ophalen en binnen tot uur Els, Shirley, Bart laten Feestmuts knutselen tot Els, Shirley, Bart Traktatie uitdelen en eten/ drinken tot Ineke, Mina, Bob Stap 5: De materialen. Wat Ophalen/kopen Wie zorgt ervoor? Stap 6: Het geld. Inkomsten Uitgaven Eigen bijdrage klas 10 x 2 euro 20, 00 Consumptie terras 2 euro x 20,00 10 Totaal 20, 00 Totaal 20,00 DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 17

18 BEOORDELINGSPROTOCOL opdracht 4 Werkproces 1.1 Zorg kun je plannen Het draaiboek Competentie E. Samenwerken en overleggen J. Formuleren en rapporteren Q. Plannen en organiseren R. Op behoefte en verwachtingen van de klant richten T. Instructies en procedures opvolgen Componenten E. Anderen raadplegen en betrekken, afstemmen J. Correct formuleren, vlot en bondig formuleren Q. Doelen en prioriteiten stellen, activiteiten plannen, tijd indelen, mensen en middelen organiseren R. Aansluiten bij behoeften en verwachtingen T. Instructies opvolgen Prestatie-indicatoren O V G 1 Het draaiboek is compleet. 2 Je hebt het draaiboek nabesproken en de wijzigingen correct verwerkt. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 18

19 Werkproces 1.1 Werkplanning maken Fase 1 Opdracht 5 In de juiste volgorde en op tijd Wat is de opdracht? Wat leer je door de opdracht? Waar voer je de opdracht uit? Hoe voer je de opdracht uit (stappen)? Je gaat meehelpen bij een creatieve, verzorgende of huishoudelijke activiteit. Het is jouw taak om alles wat nodig is, op de juiste volgorde klaar te leggen. Ook moet je ervoor zoregen dat er niets ontbreekt. Je kiest hier voor een activiteit uit onderstaande mogelijkheden: eetsituatie opstaan en aankleden naar bed brengen creatieve activiteit. Daarnaast observeer je je collega die de cliënt helpt tijdens de activiteit. Bewust kijken naar het werk dat gedaan wordt en de logische volgorde van de werkzaamheden leren ontdekken Op school, tijdens de bpv Voorbereiden: Bespreek met je bpv-begeleider of docent bij welke activiteit en met welke cliënt je meehelpt. Bedenk welke spullen je klaar moet zetten en maak hier een lijstje van. Uitvoeren: Leg alles klaar in de juiste volgorde. Terwijl je collega bezig is met de cliënt, observeer je de werkzaamheden die hij/zij verricht. Maak een lijstje van deze handelingen en noteer hoelang elke activiteit duurt. Verwerken: Bespreek met de collega onderstaande punten: Heb je de juiste spullen klaargelegd? Welke handelingen heeft hij/zij verricht? Waarom heeft hij/zij, volgens jou, voor een bepaalde volgorde gekozen Stel zo nodig je lijst van spullen en de lijst van handelingen bij. Waar word je op beoordeeld? Waar kun je informatie vinden? Wie kan je helpen bij de opdracht? Bewaren: De bijgestelde lijstjes Het beoordelingsprotocol. Zie beoordelingsprotocol. Boek HZW thema 5, 6 en 7 en 38 Jouw bpv-begeleider of jouw collega. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 19

20 Gewenst resultaat Je hebt inzicht gekregen in de voorkomende werkzaamheden en het belang van planmatig te werk gaan. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 20

21 BEOORDELINGSPROTOCOL opdracht 5 Werkproces 1.1 Op de juiste volgorde en op tijd Competentie E. Samenwerken en overleggen J. Formuleren en rapporteren Q. Plannen en organiseren R. Op behoefte en verwachtingen van de klant richten T. Instructies en procedures opvolgen Componenten E. Anderen raadplegen en betrekken, afstemmen J. Correct formuleren, vlot en bondig formuleren Q. Doelen en prioriteiten stellen, activiteiten plannen,tijd indelen, mensen en middelen organiseren R. Aansluiten bij behoeften en verwachtingen T. Instructies opvolgen Prestatie-indicatoren O V G 1 Je hebt de spullen compleet en correct klaargelegd. 2 Je hebt de werkzaamheden volledig weergegeven. Je hebt de activiteit nabesproken en de opmerkingen correct verwerkt in 3 de lijstjes van de spullen en handelingen. DEMO-versie (5 van de 126 opdrachten) HZW 2 21

COBM HZW2 2009-2010. Competentie-Opdrachten en BeoordelingsMagazijn Helpende Zorg en Welzijn 2009-2010

COBM HZW2 2009-2010. Competentie-Opdrachten en BeoordelingsMagazijn Helpende Zorg en Welzijn 2009-2010 COBM HZW2 2009-2010 Competentie-Opdrachten en BeoordelingsMagazijn Helpende Zorg en Welzijn 2009-2010 Inhoudsopgave: Overzicht opdrachten Werkproces 1.1, kerntaak 1 Werkproces 1.2, kerntaak 1 Werkproces

Nadere informatie

Ondersteunen bij huishouden en wonen

Ondersteunen bij huishouden en wonen Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij huishouden en wonen Crebonummer: 92640 Opleiding Helpende Zorg en Welzijn Kwalificatieniveau 2 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE Kwalificatiedossier

Nadere informatie

In verschillende onvoorziene situaties reageren. Wat onvoorziene situaties zijn. Inzicht krijgen in je eigen reactie tijdens onvoorziene situaties.

In verschillende onvoorziene situaties reageren. Wat onvoorziene situaties zijn. Inzicht krijgen in je eigen reactie tijdens onvoorziene situaties. Werkproces 1.5 Handelen in onvoorziene situaties Fase 1 Opdracht 73 Mijn eerste reactie Wat is de Wat leer je door de Waar voer je de opdracht uit? In verschillende onvoorziene situaties reageren. Wat

Nadere informatie

OVERZICHT OPLEIDING HELPENDE ZORG & WELZIJN

OVERZICHT OPLEIDING HELPENDE ZORG & WELZIJN 1.1 Maakt een werkplanning op basis van het zorg-, leef-, begeleidings- of activiteitenplan 1.2 Ondersteunt bij huishouden en de woon- of verblijfsomgeving of opvangsituatie 1.3 Ondersteunt bij persoonlijke

Nadere informatie

Ondersteunen bij Huishouden en wonen

Ondersteunen bij Huishouden en wonen Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij Huishouden en wonen Crebonummer: 92640 Opleiding Helpende Zorg en Welzijn Kwalificatieniveau 2 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inkijk pdf Competentiegericht Opdrachten- en BeoordelingsMagazijn Zorghulp 1 2010/2011

Inkijk pdf Competentiegericht Opdrachten- en BeoordelingsMagazijn Zorghulp 1 2010/2011 Inkijk pdf Competentiegericht Opdrachten- en BeoordelingsMagazijn Zorghulp 1 2010/2011 Dit Competentie-Opdrachten en BeoordelingsMagazijn Zorghulp1 is met een licentie - als Word-bestand verkrijgbaar,

Nadere informatie

Leerplanschema. Helpende zorg/ welzijn. BBL-traject 2012

Leerplanschema. Helpende zorg/ welzijn. BBL-traject 2012 Leerplanschema Helpende zorg/ welzijn BBL-traject 2012 Leerplanschema / cohort 2012 / opleiding HZW BBL / KD 2012 / M.Bolt Thema 1 Basiszorg 10 weken Loopbaan en Burgerschap LB 1: Loopbaan Kennismaking

Nadere informatie

Examenplan 1.Overzicht

Examenplan 1.Overzicht Examenplan 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Helpende Zorg en Welzijn Niveau 2 1 jaar Crebocode: 92640 Dossiercode: 22189 /92640 Dossierjaar: 2012 Leerweg: BOL Cohort: 2012-2013

Nadere informatie

Ondersteunen bij huishouden en wonen

Ondersteunen bij huishouden en wonen Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij huishouden en wonen Crebonummer: 92640 Opleiding Helpende Zorg en Welzijn Kwalificatieniveau 2 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e druk: juli

Nadere informatie

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning. STER opdracht huishoudkunde

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning. STER opdracht huishoudkunde STER opdracht huishoudkunde Als je in zorg of welzijn werkt, zul je veel te maken krijgen met zorgvragers die ondersteund moeten worden in het huishouden. In de eerste 0 weken van je opleiding ben je gestart

Nadere informatie

Wat is de opdracht? Kijk van te voren in je boek. Geef de juiste informatie over hoe je de verzorging hoort te geven.

Wat is de opdracht? Kijk van te voren in je boek. Geef de juiste informatie over hoe je de verzorging hoort te geven. Werkproces 1.3 Ondersteunen bij persoonlijke verzorgingadl Fase 1 Opdracht 52 Uiterlijke verzorging a. huid en scheren, b. haren, c. ogen, d. oren, e. mond en tanden poetsen, f. genitaal Wat is de Maak

Nadere informatie

Beroepsopdracht 3: Voeding en Hygiëne / Zorghulp / september 2012 1 1

Beroepsopdracht 3: Voeding en Hygiëne / Zorghulp / september 2012 1 1 1 Beroepsopdracht 3: Voeding en Hygiëne / Zorghulp / september 2012 1 1 Zorghulp Inhoudsopgave Verantwoording... 2 Inleiding... 3 Opdracht 1... 4 Opdracht 2... 6 Opdracht 3... 9 Resultaatoverzicht... 11

Nadere informatie

STER opdracht huishoudkunde

STER opdracht huishoudkunde STER opdracht huishoudkunde Als je in zorg of welzijn werkt, zul je veel te maken krijgen met zorgvragers die ondersteund moeten worden in het huishouden. In de eerste 10 weken van je opleiding ben je

Nadere informatie

Beroepstaak C Helpende Startbekwaam niveau

Beroepstaak C Helpende Startbekwaam niveau Beroepsopdracht Beroepstaak C Helpende Startbekwaam niveau Toelichting: Deze beroepsopdracht is om te leren, vraag feedback met behulp van het feedbackformulier. NB. Beroepstaak C heeft 2 niveaus! Uitvoeren

Nadere informatie

Leerplanschema. Helpende zorg/ welzijn

Leerplanschema. Helpende zorg/ welzijn Leerplanschema Helpende zorg/ welzijn BBL-traject 2009-2010 Thema Basiszorg 10 weken LLB Kerntaak 1 Benoemt de eigen ontwikkeling en kiest middelen en wegen om daarbij passende leerdoelen te bereiken Werkproces

Nadere informatie

Schema 2a: Beroepsprestaties en beroepstaken met beknopte inhoud

Schema 2a: Beroepsprestaties en beroepstaken met beknopte inhoud Schema 2a: Beroepsprestaties en beroepstaken met beknopte inhoud Consortium 1 2 Beroepsprestaties in de volgorde van het Kompas Factor-E 3 Beroepstaak 4 Onderdelen van de beroepstaak 5 Tijdsduur FASE 1

Nadere informatie

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl.

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. STER opdracht ADL Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. In de eerste 10 weken van je opleiding heb je

Nadere informatie

Opdracht Soorten plannen

Opdracht Soorten plannen Opdracht Soorten plannen Wat ga je laten zien? Je gaat onderzoek doen naar de manier waarop op jouw werkplek planmatig wordt gewerkt. Ga als volgt te werk: 1. Zoek antwoord op de volgende vragen: 2. Wat

Nadere informatie

Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september

Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september 1 Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september 2012 1 Zorghulp Inhoudsopgave Verantwoording... 2 Inleiding... 3 Opdracht 1... 4 Opdracht 2... 7 Opdracht 3... 10 Resultaatoverzicht... 11

Nadere informatie

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning. STER opdracht: helpen bij een creatieve activiteit

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning. STER opdracht: helpen bij een creatieve activiteit werkplanning Werkproces 1.5 Ondersteunt bij (sociale) activiteiten STER opdracht: helpen bij een creatieve activiteit Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je te maken met het helpen bij creatieve activiteiten.

Nadere informatie

Beroepsopdracht Beroepstaak B Helpende Beginner niveau

Beroepsopdracht Beroepstaak B Helpende Beginner niveau Beroepsopdracht Beroepstaak B Helpende Beginner niveau Toelichting: Deze beroepsopdracht is om te leren, vraag feedback met behulp van het feedbackformulier. NB. Beroepstaak B heeft 3 niveaus! Helpen waar

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Helpen waar het nodig is! (Thuiszorg) Beroepstaak B Helpen bij de persoonlijke zorg/ ADL Niveau Beginner Toets beroepstaak B beginner Helpende Thuiszorg

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van activiteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten Niveau

Nadere informatie

Traject Dienstverlening; Helpende zorg en welzijn CONCEPT. Traject Dienstverlening, Helpende zorg en welzijn ThiemeMeulenhoff 1

Traject Dienstverlening; Helpende zorg en welzijn CONCEPT. Traject Dienstverlening, Helpende zorg en welzijn ThiemeMeulenhoff 1 Traject Dienstverlening; Helpende zorg en welzijn Traject Dienstverlening, Helpende zorg en welzijn 24-11-16 ThiemeMeulenhoff 1 Dienstverlening; Helpende zorg en welzijn Inhoudsopgave(concept) THEMA 1

Nadere informatie

Examenplan 1.Overzicht

Examenplan 1.Overzicht Examenplan 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 3 2 jarig Crebocode: 92650 Dossiercode: 22195 versie 2012-2014 Dossierjaar: 2012-2013 Leerweg:

Nadere informatie

Opdracht Rapporteren goed en vlot

Opdracht Rapporteren goed en vlot Rapportage is een belangrijk onderdeel van je werk: het draagt bij tot een betere afstemming van de hulp of zorg aan je doelgroep. De helpende rapporteert meestal mondeling. Toch kan het zijn dat je je

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Dat we er maar weer netjes bijzitten.! ( Verpleeg- en verzorgingshuiszorg) Beroepstaak A Helpen bij huishouding, wonen en recreëren. Niveau Startbekwaam

Nadere informatie

Hulpmiddelen. Voor het invulschema is gebruik gemaakt van de 11 domeinen uit de zelfredzaamheidmatrix.

Hulpmiddelen. Voor het invulschema is gebruik gemaakt van de 11 domeinen uit de zelfredzaamheidmatrix. Hulpmiddelen Zorg in kaart brengen Hierna staat een invulschema om je te helpen inzicht te krijgen in de ondersteuning die je krijgt. Het kan gebruikt worden ter voorbereiding op het keukentafelgesprek.

Nadere informatie

Beroepsopdracht Beroepstaak C Helpende Gevorderd niveau

Beroepsopdracht Beroepstaak C Helpende Gevorderd niveau Beroepsopdracht Beroepstaak C Helpende Gevorderd niveau Toelichting: Deze beroepsopdracht is om te leren, vraag feedback met behulp van het feedbackformulier. NB. Beroepstaak C heeft 2 niveaus! Uitvoeren

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 95530 en 95520 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Dit stop je in je portfolio: Het onderzoek (vragen en antwoorden) Het beoordelingsformulier

Dit stop je in je portfolio: Het onderzoek (vragen en antwoorden) Het beoordelingsformulier Plezier in je werk wordt groter als je cliënt tevreden is over jou en jouw zorg. Wanneer is iemand tevreden, en hoe kom je daar achter? Opdracht Tevreden, hoe ontdek je dat? Wat ga je laten zien? Je gaat

Nadere informatie

Ondersteunen bij activiteiten

Ondersteunen bij activiteiten werkproces 1 Ondersteunen bij activiteiten Zorghulp Wat laat je zien? Je werkt volgens de huisregels en de beroepscode Je werkt alleen of samen, altijd in opdracht van anderen Je gaat flexibel om met onregelmatige

Nadere informatie

Werkproces 1.4 Ondersteunen bij (sociale) activiteiten en recreëren Fase 2 Opdracht 86 Veiligheid

Werkproces 1.4 Ondersteunen bij (sociale) activiteiten en recreëren Fase 2 Opdracht 86 Veiligheid Werkproces 1.4 Ondersteunen bij (sociale) activiteiten en recreëren Fase 2 Opdracht 86 Veiligheid Wat is de Wat leer je door de Waar voer je de opdracht uit? Hoe voer je de opdracht uit (stappen)? Voorkomen

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van groepsactiviteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten

Nadere informatie

Leerplanschema. Helpende zorg/ welzijn

Leerplanschema. Helpende zorg/ welzijn Leerplanschema Helpende zorg/ welzijn BOL-traject 2011 Eerste week Introductie en kennismaking met elkaar, de school, de opleiding en omgeving Opdracht: Wegwijs in de school Opdracht: Kijk op de wijk Opdracht:

Nadere informatie

Ondersteunen bij dagelijkse bezigheden

Ondersteunen bij dagelijkse bezigheden Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij dagelijkse bezigheden Crebonummer: 92661 en 92662 Opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Nadere informatie

proeven bij fase: certificeren

proeven bij fase: certificeren proeven bij fase: oriënteren proeven bij fase: certificeren proeven bij fase: diplomeren EXAMEN OVERZICHT: VERZORGENDE - IG OP BASIS VAN HET DOSSIER 2011-2012 Ondersteunen bij en wonen Ondersteunen bij

Nadere informatie

Beroepsopdracht Beroepstaak B Gevorderd niveau

Beroepsopdracht Beroepstaak B Gevorderd niveau Beroepsopdracht Beroepstaak B Gevorderd niveau Toelichting: Deze beroepsopdracht is om te leren, vraag feedback met behulp van het feedbackformulier. NB. Beroepstaak B heeft 2 niveaus! Helpen waar het

Nadere informatie

Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën:

Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën: BIJLAGE I BESCHRIJVING THUISHULP Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën: Thuishulp basis: Omschrijving: op de woning en de cliënt gericht zwaar huishoudelijk werk zoals stofzuigen en reinigen toilet

Nadere informatie

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning STER opdracht ADL Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. In de eerste 10 weken van je opleiding heb je

Nadere informatie

Boodschappen voor het dagelijkse leven doen: Omschrijving Boodschappenlijst opstellen Boodschappen inkopen Boodschappen opslaan. 60 minuten per week

Boodschappen voor het dagelijkse leven doen: Omschrijving Boodschappenlijst opstellen Boodschappen inkopen Boodschappen opslaan. 60 minuten per week BIJLAGE 1 Tabel normering huishoudelijke taken Bron: Richtlijn indicatieadvisering Hulp bij het Huishouden (januari 2011) van de MO-zaak. Indien wijzigingen plaats vinden, zal de meest actuele richtlijn

Nadere informatie

Inzoomen op de cliënt en zijn omgeving

Inzoomen op de cliënt en zijn omgeving Beoordelingseenheid B Proeve van Bekwaamheid Inzoomen op de cliënt en zijn omgeving Crebonummer: 92661 en 92662 Opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Gedurende de opleiding werken de studenten in de praktijk aan praktijkopdrachten. Een schooljaar

Nadere informatie

Helpende Zorg & Welzijn niveau 2

Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 wijzigingen examenproducten Helpende Zorg en Welzijn Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. Vaststellingscommissie 3 4. Totaaloverzicht 3 5.

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Boodschappen voor het dagelijkse leven doen: Omschrijving Boodschappenlijst opstellen Boodschappen inkopen Boodschappen opslaan. 60 minuten per week

Boodschappen voor het dagelijkse leven doen: Omschrijving Boodschappenlijst opstellen Boodschappen inkopen Boodschappen opslaan. 60 minuten per week BIJLAGE 1 Tabel normering huishoudelijke taken Bron: Richtlijn indicatieadvisering Hulp bij het Huishouden (januari 2011) van de MO-zaak. Indien wijzigingen plaats vinden, zal de meest actuele richtlijn

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 95530 en 95520 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

OPLEIDING ZORGHULP TOETS BEROEPSOPDRACHT

OPLEIDING ZORGHULP TOETS BEROEPSOPDRACHT OPLEIDING ZORGHULP TOETS BEROEPSOPDRACHT Huishoudelijke zorg op maat. (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg) Beroepstaak A Hulp bij huishouden en wonen. Niveau Startbekwaam Toets BT A STB Zorghulp V en V 02-2012

Nadere informatie

Beroepsopdracht Beroepstaak B Startbekwaam

Beroepsopdracht Beroepstaak B Startbekwaam Beroepsopdracht Beroepstaak B Startbekwaam Toelichting: Deze beroepsopdracht is om te leren, vraag feedback met behulp van het feedbackformulier. NB. Beroepstaak B heeft 2 niveaus! En dan wordt het gezellig.!

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Het werken aan en en de relatie daarvan met de voortgangsrapportage Gedurende de verdiepingsfase

Nadere informatie

Examenplan voor de opleidingen tot Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ) 1.Overzicht

Examenplan voor de opleidingen tot Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ) 1.Overzicht Examenplan voor de opleidingen tot Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ) 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Medewerker Maatschappelijke Zorg Niveau 3 3 jaar Crebocode: 92650

Nadere informatie

Werken aan zelfredzaamheid in huis

Werken aan zelfredzaamheid in huis Keuzevak Wonen en huishouden Werken aan zelfredzaamheid in huis Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. Te activeren tot: COLOFON Uitgeverij: Auteur(s):

Nadere informatie

Examenplan 1.Overzicht

Examenplan 1.Overzicht Examenplan 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Helpende Zorg en Welzijn Niveau 2 1 jaar Crebocode: 92640 Dossiercode: 22189 /92640 Dossierjaar: 2012 Leerweg: BBL Cohort: 2013-2014

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT (Thuiszorg) Beroepstaak B Helpen bij de persoonlijke zorg/ ADL Niveau Startbekwaam Toets beroepstaak B Helpende startbekwaam Thuiszorg 08-2011 Beroepsopdracht

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

Huishoudelijke werkzaamheden: stofzuigen, wc/badkamer schoonmaken

Huishoudelijke werkzaamheden: stofzuigen, wc/badkamer schoonmaken BIJLAGE II NORMERING THUISHULP Thuishulp Basis Huishoudelijke werkzaamheden: stofzuigen, wc/badkamer schoonmaken : Zwaar huishoudelijk werk Signalering, sociaal contact en extra schoonmaakwerkzaamheden

Nadere informatie

Examenplan voor de brancheopleiding Kraamverzorgende 1.Overzicht

Examenplan voor de brancheopleiding Kraamverzorgende 1.Overzicht Examenplan voor de brancheopleiding Kraamverzorgende 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Kraamverzorgende Niveau 3 1 jaar Crebocode: 95530 Dossiercode: - Dossierjaar: 2012 Leerweg:

Nadere informatie

Budgetplan huishoudelijke ondersteuning

Budgetplan huishoudelijke ondersteuning Budgetplan huishoudelijke ondersteuning Omschrijving Als u zich bij de gemeente Etten-Leur meldt met een hulpvraag en uit ons onderzoek blijkt dat een voorziening op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

LEERLIJN HELPENDE ZORG EN WELZIJN BBL

LEERLIJN HELPENDE ZORG EN WELZIJN BBL LEERLIJN HELPENDE 013 ZORG EN WELZIJN BBL Inleiding Een aantal punten vooraf: Deze leerlijn is voor het beroepsgedeelte van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (inclusief de uren). De algemene vakken

Nadere informatie

Opdracht Stimuleren helpt!

Opdracht Stimuleren helpt! Als je jezelf goed kunt redden, denk je er misschien niet aan hoe belangrijk het is om zelfredzaamheid te zijn. Dit geldt voor alle leeftijdsfasen: in de peuterfase zie je vaak dat kinderen heel trots

Nadere informatie

DOMEIN ZORG, WELZIJN, SPORT & BEWEGEN EN VEILIGHEID

DOMEIN ZORG, WELZIJN, SPORT & BEWEGEN EN VEILIGHEID DOMEIN ZORG, WELZIJN, SPORT & BEWEGEN EN VEILIGHEID Onderwijseenheid en KSB-niveau Kerntaken 1,2 en 3 Werkprocessen 1.1, 1.5,2.1,2.2, 3.2,3.3 Niveau 2 Crebo 92640 Praktijkexamen Helpende Zorg en Welzijn

Nadere informatie

QuickScan Zelfredzaamheid Wonen bij langdurige zorg QuickScan: een instrument dat de zelfredzaamheid van de cliënt inzichtelijk maakt

QuickScan Zelfredzaamheid Wonen bij langdurige zorg QuickScan: een instrument dat de zelfredzaamheid van de cliënt inzichtelijk maakt bij langdurige zorg QuickScan: een instrument dat de zelfredzaamheid van de cliënt inzichtelijk maakt Zozijn School, Margrietstraat 1, 6921 ZC Duiven T 088-575 18 84 E zozijnschool@zozijn.nl I www.zozijn.nl/zozijnschool

Nadere informatie

NORMERINGSKADER. 1.1 Boodschappen. De boodschappenservice is algemeen gebruikelijk en voorhanden.

NORMERINGSKADER. 1.1 Boodschappen. De boodschappenservice is algemeen gebruikelijk en voorhanden. NORMERINGSKADER Huishoudelijke werkzaamheden Er worden standaard normtijden gehanteerd bij het indiceren van hulp bij het huishouden. De leefsituatie al dan niet in combinatie met de woonsituatie is niet

Nadere informatie

HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL MZ, niv.3

HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL MZ, niv.3 HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL MZ, niv.3 Kerntaak 1: Opstellen van een begeleidingsplan Werkproces 1.1: Inventariseert hulpvragen van de cliënt Kerntaak 2: Bieden van ondersteunende,

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN WELZIJN

VAARDIGHEDEN WELZIJN VAARDIGHEDEN WELZIJN COLOFON Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Jacqui Bolt Inhoudelijke redactie: Madeleine Farla Bronvermelding: Foto pagina 69: Lisa

Nadere informatie

Examenplan voor de opleidingen tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg 1.Overzicht

Examenplan voor de opleidingen tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg 1.Overzicht Examenplan voor de opleidingen tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Verzorgende IG Niveau 3 3 jaar Crebocode: 95530 Dossiercode: - Dossierjaar:

Nadere informatie

Een kind helpen bij het douchen of baden

Een kind helpen bij het douchen of baden OPDRACHTFORMULIER Een kind helpen bij het douchen of baden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 94830 en 93510 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer Dossiers VMBO Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie Proeve... 4 Kerntaak, werkprocessen, competenties en beoordelingscriteria... 4 De beoordeling

Nadere informatie

Leerplanschema BOL-traject 2009-2010. Opleiding Zorghulp Versneld traject

Leerplanschema BOL-traject 2009-2010. Opleiding Zorghulp Versneld traject Leerplanschema BOL-traject 2009-2010 Opleiding Zorghulp Versneld traject 1 Uitgangspunten voor periode 1: Basisprogramma 1. Per week wordt er aan één opdracht gewerkt, in totaal 14 uur. 2. Per week wordt

Nadere informatie

Beroepsoriëntatie Activiteitengebied verzorging en verpleging. Theoretische leerweg sector zorg en welzijn

Beroepsoriëntatie Activiteitengebied verzorging en verpleging. Theoretische leerweg sector zorg en welzijn Beroepsoriëntatie Activiteitengebied verzorging en verpleging Theoretische leerweg sector zorg en welzijn Augustus 2012 Beroepsoriëntatie Activiteitengebied verzorging en verpleging Theoretische leerweg

Nadere informatie

Een huishoudplan opstellen in overleg met een kraamvrouw

Een huishoudplan opstellen in overleg met een kraamvrouw 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een huishoudplan opstellen in overleg met een kraamvrouw Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014 Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Versie 130901 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Kerntaken, werkprocessen en competenties... 3 Wat

Nadere informatie

Schoonmaken van de woonomgeving

Schoonmaken van de woonomgeving Schoonmaken van de woonomgeving > Inhoud > Cursus: Een schoonmaakwijzer maken 5 > Tekstbron: Schoonmaken en op orde houden van de woonomgeving 33 > Project: Schoonmaken en het milieu 49 > Training: Schoonmaken

Nadere informatie

Werkproces 2.2 Ondersteunt een cliënt/ zorgvrager bij de zelfredzaamheid. Zelfredzaamheid observeren

Werkproces 2.2 Ondersteunt een cliënt/ zorgvrager bij de zelfredzaamheid. Zelfredzaamheid observeren Opdracht Zelfredzaamheid observeren Wat ga je laten zien? Je gaat op je werk- of stageplaats twee kinderen of twee zorgvragers observeren met betrekking tot de zelfredzaamheid met betrekking tot: persoonlijke

Nadere informatie

Beoordelingseenheid B Proeve van Bekwaamheid. Planmatig werken. Crebonummer: 92620

Beoordelingseenheid B Proeve van Bekwaamheid. Planmatig werken. Crebonummer: 92620 Beoordelingseenheid B Proeve van Bekwaamheid Planmatig werken Crebonummer: 92620 Opleiding Pedagogisch werker 3 kinderopvang Kwalificatieniveau 3 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: december

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL-MZ, niveau 4

HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL-MZ, niveau 4 HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL-MZ, niveau 4 Kerntaak 1: Opstellen van een begeleidingsplan Werkproces 1.1: Inventariseert hulpvragen van de cliënt Kerntaak 2: Bieden van ondersteunende,

Nadere informatie

Bijlage 2 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015. Normering huishoudelijke taken

Bijlage 2 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015. Normering huishoudelijke taken Bijlage 2 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015 Normering huishoudelijke taken Voor de hulp bij het huishouden zijn normtijden ontwikkeld waarin voor elke huishoudelijke taak een bepaald

Nadere informatie

Bijlage 6 - Richtlijn tijd en frequentie: huishoudelijke activiteiten en begeleiding

Bijlage 6 - Richtlijn tijd en frequentie: huishoudelijke activiteiten en begeleiding Bijlage 6 - Richtlijn tijd en frequentie: huishoudelijke activiteiten en begeleiding De normen voor huishoudelijke taken zijn slechts een richtlijn. Het College kan besluiten om in voorkomende gevallen

Nadere informatie

OPLEIDING VOORSCHAKELTRAJECT WELZIJN BPV WERKBOEK

OPLEIDING VOORSCHAKELTRAJECT WELZIJN BPV WERKBOEK OPLEIDING VOORSCHAKELTRAJECT WELZIJN BPV WERKBOEK 1 Inhoudsopgave 1. Algemene Informatie... 3 1.1 Voorschakeltraject Welzijn...3 2.1 Kerntaken....3 3.1 BPV Gids...4 4.1 Beëindiging BPV...4 5.1 Begeleiding

Nadere informatie

HbH alleenstaande (eengezinswoning)

HbH alleenstaande (eengezinswoning) Bijlage 1 A - Specificatie normtijden per taak In Bijlage 1 A worden de verschillen tussen de oude richtlijn en nieuwe richtlijn in kaart gebracht. Bij deze vergelijking wordt eventuele meerhulp buiten

Nadere informatie

Protocol Indicatiestelling Hulp bij het Huishouden

Protocol Indicatiestelling Hulp bij het Huishouden BIJLAGEN Bijlage 1: Protocol indicatiestelling hulp bij het huishouden Protocol Indicatiestelling Hulp bij het Huishouden Gemeente Brunssum 2 Activiteiten en tijdsnormering Hulp bij het Huishouden Algemeen

Nadere informatie

> Inhoud. Colofon. ISBN Copyright 2011 Uitgeverij Edu Actief b.v. Eerste druk/eerste oplage

> Inhoud. Colofon. ISBN Copyright 2011 Uitgeverij Edu Actief b.v. Eerste druk/eerste oplage Werkplanning maken > Inhoud > Cursus: Een werkplanning maken 3 > Tekstbron: Een werkplanning maken 26 > Project: Draaiboek voor juffendag 39 > BPV: Maak voor drie werkdagen een werkplanning 47 Colofon

Nadere informatie

Opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg

Opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg Opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg 1. Overzicht 1.1. Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Medewerker Maatschappelijke Zorg Niveau 3 2 jarig Maatwerk Crebocode: 92650 Leerweg: bol Cohort:

Nadere informatie

Een verslag van coachende begeleidingsgesprekken met een klasgenoot over de leerdoelen en leerpunten tijdens de stage.

Een verslag van coachende begeleidingsgesprekken met een klasgenoot over de leerdoelen en leerpunten tijdens de stage. Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Coachend begeleiden en sociaal activeren Cursus Gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg,

Nadere informatie

Aan de slag als zorghulp

Aan de slag als zorghulp Aan de slag als zorghulp niveau 1 Uitgeverij Angerenstein profi-leren zorghulp Inhoud 1 Colofon Titel: Aan de slag als zorghulp; niveau 1 Isbn: 978-90-85241-68-3 Uitgever: Uitgeverij Angerenstein Postbus

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Verzorgende IG Niveau 3 2,5 jaar

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Verzorgende IG Niveau 3 2,5 jaar 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Verzorgende IG Niveau 3 2,5 jaar Crebocode: 95530 Leerweg: BBL Cohort: 2014-2017 Sector: GWS Team: VZ Code examenvorm kerntaak Werkprocessen

Nadere informatie

CP15. functioneringsgesprek

CP15. functioneringsgesprek CP5 functioneringsgesprek In Nederland voert de leidinggevende een of meer keren per jaar een functioneringsgesprek met de werknemer over het werk. Dit gesprek gaat over wat wel en niet goed gaat in het

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 6. Over de auteurs 8. Redactionele verantwoording 10. Kwalificatiedossier helpende zorg en welzijn, niveau 2 11.

Inhoud. Voorwoord 6. Over de auteurs 8. Redactionele verantwoording 10. Kwalificatiedossier helpende zorg en welzijn, niveau 2 11. Inhoud Voorwoord 6 Over de auteurs 8 Redactionele verantwoording 10 Kwalificatiedossier helpende zorg en welzijn, niveau 2 11 1 Werkplanning 13 2 De woonomgeving 18 3 Zorg voor de maaltijd 35 4 Zorg voor

Nadere informatie

Normtijden hulp bij het huishouden

Normtijden hulp bij het huishouden Bijlage 1 Normtijden hulp bij het huishouden Schoonmaaktaken Algemene voorziening voor schoonmaakondersteuning) / boodschappen doen Het doen van boodschappen voor het dagelijkse leven Hieronder vallen

Nadere informatie

Kleinschalig wonen. De inhoud van dit thema: 3 Voordelen en nadelen van kleinschalig wonen. 4 Hoe ziet kleinschalig wonen eruit?

Kleinschalig wonen. De inhoud van dit thema: 3 Voordelen en nadelen van kleinschalig wonen. 4 Hoe ziet kleinschalig wonen eruit? DC 35 Kleinschalig wonen 1 Inleiding Wonen in een huis aan een straat met een eigen voordeur, met een gezellige huiskamer, met zes huisgenoten, met elk een eigen kamer en eigen leefgewoonten. Of wonen

Nadere informatie

Specificaties. Medewerker maatschappelijke zorg. Verdieping doelgroepen

Specificaties. Medewerker maatschappelijke zorg. Verdieping doelgroepen Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Titel Soort Werksituatie Verdieping doelgroepen Cursus Medewerkers maatschappelijke zorg zijn werkzaam in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd

Nadere informatie

Kennisbundels in relatie tot kwalificatiedossiers

Kennisbundels in relatie tot kwalificatiedossiers Vergelijkingsdocument Kennisbundels in relatie tot kwalificatiedossiers Zorg en welzijn l KENNISCENTRUM VOOR LEREN IN DE PRAKTIJK IN ZORG, WELZIJN EN SPORT 1 Inhoud Kennisbundels in relatie tot kwalificatiedossiers...

Nadere informatie

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers VMBO

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers VMBO Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer Dossiers VMBO Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie BPV-beoordeling... 4 Kerntaak, werkprocessen, competenties, beoordelingscriteria en Arbo-regels... 4

Nadere informatie

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Arno Arno is 32 jaar. Hij heeft autisme en een matige verstandelijke beperking. Arno woont alleen in zijn eigen huis. Overdag gaat hij naar een dagcentrum. Hij ontvangt

Nadere informatie

Praktijkkaart basisfase MZ Woonbegeleiding

Praktijkkaart basisfase MZ Woonbegeleiding Praktijkkaart basisfase MZ Woonbegeleiding 2015-2016 Instructie voor de praktijk: Allereerst danken wij u hartelijk voor de begeleiding van onze student. De stageperiode is voor de student een belangrijke,

Nadere informatie

mantelzorg boek In geval van nood Belangrijke informatie voor de vervangende (mantel)zorger

mantelzorg boek In geval van nood Belangrijke informatie voor de vervangende (mantel)zorger mantelzorg boek In geval van nood Belangrijke informatie voor de vervangende (mantel)zorger Er zijn momenten dat de mantelzorger de zorg en hulp (tijdelijk) moet overdragen aan iemand anders. Bij het

Nadere informatie