Corporatie & Sociaal Plan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Corporatie & Sociaal Plan"

Transcriptie

1 Corporatie & Sociaal Plan Achtergronden en vergelijking van sociale plannen in de corporatiesector Inhoud 1 Inleiding 2 Welke spelregels gelden bij sociale plannen? 3 Wat bepaalt de inhoud van een sociaal plan? 4 Onderhandeling brengen een bijzondere dynamiek en sfeer 5 Hoe is de samenhang tussen de herinrichting van de organisatie en het sociaal plan? 6 Welke fases zijn er bij het tot stand brengen van een sociaal plan? 7 Wat zijn de onderwerpen in een sociaal plan? En welke variaties komen voor? 7.1 Algemeen 7.2 Interne plaatsingsprocedures 7.3 Financiële voorzieningen 7.4 Mobiliteitsregelingen 7.5 Arbeidsvoorwaarden 7.6 Overige voorzieningen KPMG Advisory N.V.

2 1 Inleiding KPMG Management Consultants ondersteunt veel corporaties bij organisatievragen. Dat doen we zowel voor strategische, tactische als operationele vraagstukken. Vrijwel alle corporaties zijn nu bezig hun organisatie opnieuw in te richten. Vaak vanuit de ambitie om zich te verbeteren, in andere gevallen vanuit bedrijfsmatige overwegingen of financiële noodzaak. Het opnieuw inrichten of uitvinden van de organisatie is een opgave waarin vele stappen gezet worden, startend met strategische vragen als: wat willen we precies bereiken en hoe gaan we dat doen? Met uiteindelijk ook altijd de vraag: wat zijn de gevolgen voor onze medewerkers? Als deze gevolgen substantieel zijn, wordt een sociaal plan opgesteld. Het sociaal plan is dan het sluitstuk van het voorbereidingsproces van de reorganisatie. Daarin zijn regelingen over de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van medewerkers opgenomen. Corporatiedirecties zijn overigens verplicht dit onderwerp op te pakken, omdat in de cao Woondiensten is opgenomen dat hierover overleg met de vakbonden moet plaatsvinden. Er blijken grote verschillen te bestaan tussen de sociale plannen van corporaties. Dat is niet onlogisch, omdat bij iedere corporatie de situatie anders is. Desondanks denken wij dat het voor corporaties, ondernemingsraden en vakbonden zinvol kan zijn om te weten welke variabelen er in te vullen zijn en hoe deze invulling varieert. Daarom hebben wij een groot aantal sociale plannen binnen de sector geanalyseerd. In dit document gaan we in op de volgende vragen en onderwerpen rond het sociaal plan: Welke (formele) spelregels gelden bij sociale plannen? Wat bepaalt de inhoud van een sociaal plan? Onderhandelingen brengen een bijzondere dynamiek en sfeer. Hoe is de samenhang tussen de herinrichting van de organisatie en het sociaal plan? Welke fasen zijn er bij het tot stand brengen van een sociaal plan? Tot slot geven we een overzicht van de onderwerpen die in de sociale plannen bij woningcorporaties voorkomen. We geven daarbij aan wat bepalend is voor het al dan niet voorkomen van een onderwerp of regeling in een sociaal plan. Hierbij presenteren we tevens een overzicht van de minimale en maximale varianten die we zijn tegengekomen. Het afsluiten van een sociaal plan is altijd maatwerk en de invulling ervan hangt sterk af van de context en de specifieke doelstelling die een corporatie ermee heeft. En, vanzelfsprekend, hoe het plan past in het strategisch HR-beleid van een corporatie. Daarover adviseren wij u graag KPMG Advisory N.V.

3 2 Welke spelregels gelden bij sociale plannen? In vrijwel alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven en instellingen worden sociale plannen afgesloten. Zo ook bij woningcorporaties. In wetgeving en in cao s is beschreven hoe met sociale plannen moet worden omgegaan. Bovendien is er veel jurisprudentie over dit onderwerp; veel vraagstukken rond sociale plannen zijn voor de rechter uitgevochten. Voor een goede inkadering en een goed begrip van sociale plannen volgt hieronder een korte schets van de spelregels die rond sociale plannen gelden. Een sociaal plan is een contract tussen werkgever en vakbonden. In de corporatiesector vindt het overleg tussen directies en vakbonden plaats op basis van artikel in cao Woondiensten. Er is wel een verplichting tot overleg, maar geen verplichting om tot overeenstemming te komen. Als geen overeenstemming wordt bereikt, kan het sociaal plan als eenzijdige maatregel door de directie worden doorgevoerd. Maar omdat het dan geen contract is, is de rechtskracht wel aanmerkelijk zwakker. De onderhandelingen kunnen leiden tot een onderhandelingsresultaat, maar van een definitief akkoord is pas sprake na de raadpleging en goedkeuring van de leden bij de corporatie. Het sociaal plan bindt formeel uitsluitend de leden van de betrokken vakbonden; niet de overige medewerkers. In de praktijk wordt het sociaal plan toegepast op alle medewerkers. Om tot een juridische werking voor iedereen te komen wordt soms het sociaal plan als cao aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er is sprake van samenloop van de OR-adviesprocedure (artikel 25 WOR) en overleg over het sociaal plan: De OR wil vaak inzicht in de sociale maatregelen in een sociaal plan, alvorens advies over de reorganisatie uit te brengen. De vakbonden willen vaak inzicht in de organisatorische en personele consequenties (in de adviesaanvraag aan de OR), alvorens akkoord te geven voor de inhoud van het sociaal plan. De vakbonden onderhandelen namens hun leden bij de betrokken corporatie; het aantal leden van de bonden bij de corporatie is dus van belang. 3 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

4 3 Wat bepaalt de inhoud van een sociaal plan? Sociale plannen van corporaties zijn verschillend in opzet, inhoud en vorm. Waar komen deze verschillen vandaan? Wat bepaalt de inhoud van een sociaal plan? Enerzijds zijn de doelstellingen en de situatie van de corporatie uiteraard van belang. Anderzijds is het ook een uitkomst van een proces van onderhandelingen met vakbonden, waarbij de mogelijkheden van medewerkers en organisatie een belangrijke rol spelen. Een sociaal plan is het resultaat van een samenspel van factoren. In een situatie waarbij er sprake is van een zware reorganisatie (bijvoorbeeld acute en grote bedrijfseconomische noodzaak), zal het sociaal plan er anders uitzien dan in het geval van een lichte reorganisatie (bijvoorbeeld nauwelijks financiële noodzaak en tijdsdruk en een beperkte veranderopgave). Type reorganisatie Kenmerken zware reorganisatie Kortdurend Hoge druk / big bang Snelle maatregelen Kenmerken lichte reorganisatie Langdurend Organische ontwikkeling Geleidelijke maatregelen Type sociaal plan Sociaal plan bij een zware reorganisatie Integrale werkingssfeer sociaal plan Werkingsduur kort Nadruk op afvloeiingsregelingen Suppletieregelingen op WW Zo nodig kantonrechtersformule met factor tussen 0,5 en 1 Uitgebreid instrumentarium voor plaatsing extern Uitgebreide inzet van outplacement Mobiliteitsregelingen Plaatsmakersregeling / ouderenregelingen Sociaal plan bij een lichte reorganisatie Beperkte werkingssfeer sociaal plan Werkingsduur lang / niet relevant Aansluiten bij regulier sociaal beleid Stimulering natuurlijk verloop Herplaatsingsregelingen Afkopen via kantonrechtersformule met factor 1 (soms iets hoger) Outplacement beperkt toepassen Nadruk op sollicitatietraining Inzet op opleidingen Collegiale detachering 4 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

5 4 Onderhandelingen brengen een bijzondere dynamiek en sfeer Wat het proces rond een sociaal plan bijzonder maakt, is dat de directie onderhandelingen voert met vakbonden die de belangen van medewerkers vertegenwoordigen. Terwijl in de normale bedrijfsvoering de zaken meestal zelfstandig worden opgelost, is het nu nodig om voor interne aangelegenheden met een van buiten komende partij afspraken te maken. Dit zorgt voor een bijzondere dynamiek en sfeer. Temeer daar de vakbonden ervaren en professionele onderhandelaars inzetten, die al bij vele collega-corporaties aan tafel hebben gezeten om over reorganisaties en rechtspositionele onderwerpen te spreken. Onderhandelingsvaardigheid maar ook kennis van en ervaring met dergelijke processen zijn onontbeerlijk om een goed resultaat tot stand te brengen. Bij ouderwets onderhandelen (positioneel onderhandelen) positioneert men zich vaak tegenover de ander. Dit kost veel energie, zet druk op de relatie met de andere partij en zelden wordt een uitkomst geboekt waar beide partijen écht tevreden mee zijn. Een vruchtbaardere methode van onderhandelen is principieel onderhandelen (bijvoorbeeld op basis van het Harvard-model), waarbij partijen redeneren vanuit wederzijdse en gezamenlijke belangen in plaats van enkel uit de eigen posities. Belangrijk daarbij is dat één van beide partijen het initiatief durft te nemen om de eigen positie te verlaten en als eerste haar belangen bloot geeft. 5 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

6 5 Hoe is de samenhang tussen de herinrichting van de organisatie en het sociaal plan? In wezen kun je pas op een zinvolle en effectieve wijze onderhandelen, als je voldoende kunt overzien wat de herinrichting van de organisatie precies impliceert en welke gevolgen die heeft voor medewerkers. Het herinrichten van de organisatie kent meerdere stadia: van hoofdontwerp via detailontwerp naar implementatie. Gaandeweg ontstaat er meer duidelijkheid over de personele gevolgen, en dus ook over de wijze waarop je het beste met die gevolgen om kunt gaan. Daarop moeten de onderhandelingen worden afgestemd. Onderhandelingen te vroeg voeren betekent dat niet goed kan worden overzien wat precies de impact is van de herinrichting en wat de consequenties zijn van de regelingen die worden afgesproken. In een (te) laat stadium onderhandelingen voeren betekent weinig of geen flexibiliteit meer om de aansluiting tussen de maatregelen van de herinrichting en sociale maatregelen te maken, omdat de herinrichting al in beton is gegoten. Kortom, een goede planning en fasering van het proces om te komen tot een sociaal plan is iets wat vroeg in het totale proces van organisatieherinrichting moet worden bekeken en geregeld. De voorbeeldplanning hieronder geeft een beeld van de timing van en de samenhang tussen het sociaal plan, de plaatsing van medewerkers en het proces van herinrichting van de organisatie. Planning op hoofdlijnen Herinrichting organisatie Hoofdlijnen Detaillering Implementatie Operationeel Ontwikkeling sociaal plan Voorbereiden Opstellen Afronden/ onderhandelen Plaatsing Voorbereiden plaatsing Plaatsing medewerkers Bezwaren Inwerkperiode Start 6 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

7 6 Welke fases zijn er bij het tot stand brengen van een sociaal plan? Planning op hoofdlijnen Herinrichting organisatie Hoofdlijnen Detaillering Implementatie Operationeel Ontwikkeling sociaal plan Ontwikkelen sociaal plan Plaatsing Voorbereiden plaatsing Plaatsing medewerkers Bezwaren Inwerkperiode Start Voorbereiden: oriënteren met vakbonden Plan tijdig een gesprek met de bonden gericht op: Kennismaking Informeren aanpak en inhoud herinrichting organisatie Bespreken/verkennen uitgangspunten en belangen en gevoel krijgen bij onderhandelpunten Afspraak maken over proces en vervolg: Initiatief opstellen concept sociaal plan ligt bij werkgever Plannen vervolgbespreking Communicatie van vakbonden met leden/medewerkers Opstellen: start onderhandeling Met het vorderen van het detailontwerp wordt duidelijk hoe de transitie eruitziet en wat de impact ervan is. Formuleer eigen uitgangspunten/ kaders en (wederzijdse en gezamenlijke) belangen. Maak financiële scenario s Stel (maatwerk) concept sociaal plan op Voer opvolgend(e) gesprek(ken) met de bonden gericht op: Nader informeren herinrichting organisatie Bespreken concept sociaal plan Inventariseren wederzijdse belangen en onderhandelpunten Afspraak vervolgbespreking Afronden: uitonderhandelen en finaliseren Aanpassen van het sociaal plan op basis van de bespreking van het (maatwerk)concept. Er vinden één of meerdere besprekingen plaats gericht op het uitonderhandelen en afsluiten van het sociaal plan. 7 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

8 7 Wat zijn de onderwerpen in een sociaal plan? En welke variaties komen voor? In sociale plannen komen veel verschillende onderwerpen aan bod. De invulling van deze onderwerpen kent grote verschillen tussen corporaties. Wij denken dat het behulpzaam kan zijn om te weten welke onderwerpen er in te vullen zijn en hoe deze invulling varieert. Daarom hebben wij een groot aantal sociale plannen binnen de sector geanalyseerd. De onderwerpen en variaties die wij daarin tegenkomen zijn op de volgende pagina s aan de hand van zes hoofdthema s op een rij gezet. Algemeen Interne plaatsingsprocedures Financiële voorzieningen Mobiliteitsregelingen Arbeidsvoorwaarden Overige voorzieningen WERKINGSSFEER WERKINGSDUUR PLAATSINGSPROCES PLAATSINGSPROCEDURES FUNCTIESTATUSSEN (ONGEWIJZIGD, GEWIJZIGD, ETC.) ARBEIDSVOORWAARDEN SALARISGARANTIE PENSIOEN OUDERENREGELING VERTREKREGELING PLAATSMAKERSREGELING VAN WERK NAAR WERK ASSESSMENT OUTPLACEMENT PERSPECTIEFGARANTIE REGELING STIMULERING NATUURLIJK VERLOOP PLAATSING / VOORLOPIGE INTERNE VACATURES FINANCIEEL/ FISCAAL ADVIES BEZWARENCOMMISSIE BEGELEIDINGS- COMMISSIE STANDPLAATSREGELING JURIDISCHE KOSTEN VERHUISKOSTEN 8 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

9 7.1 Algemeen Onderwerp Bepalende factor Toelichting Wat zien we in de sector Minimum Maximum 1. Algemeen Werkingsduur Aard en duur reorganisatie Werkingsduur sociaal plan afstemmen op geplande doorlooptijd van reorganisatie. Deze hangt af van het type reorganisatie dat wordt doorgevoerd: 1 jaar 3 jaar Bij organisatieontwikkelingsproces: Aard en duur van reorganisatie langere periode Bij financiële sanering: korte periode Zodra de reorganisatie is afgerond, terug naar regulier HRM-beleid. Zo niet, dan kunnen medewerkers gebruikmaken van generieke voorzieningen in plaats van individuele benadering afhankelijk van individuele problematiek Gebruikelijk is mogelijkheid van verlenging c.q. eventuele herziening circa 3 maanden voor expiratiedatum. Werkgelegenheid Doel reorganisatie Als doel van reorganisatie bepaald wordt door acute financiële problematiek, is afspraak over werkgelegenheidsgarantie niet aannemelijk. Heeft de reorganisatie het karakter van herschikking/organisatieontwikkeling, dan worden mede afhankelijk van de doorlooptijd wel dergelijke afspraken gemaakt. Geen afspraken over werkgelegenheid. Wel afspraken over externe mobiliteit c.q. over de wijze waarop medewerkers wier arbeidsplaats verdwijnt van werk naar werk worden geholpen Afspraken over interne herplaatsing, training, opleiding etc.; voor zover er intern geen mogelijkheden zijn, dan individuele oplossingen extern 9 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

10 7.2 Interne plaatsingsprocedures Onderwerp Bepalende factor Toelichting Wat zien we in de sector Minimum Maximum 2. Interne plaatsingsprocedures Intern plaatsingsproces Reikwijdte reorganisatie Bij integrale organisatiewijziging waarbij de gehele organisatie betrokken is: afspraken over procedures ten aanzien van plaatsing, met name gericht op gelijke behandeling van medewerkers in verschillende posities. Bij beperkte organisatiewijziging (met beperkt aantal functiegroepen) geen noodzaak uitgebreide procedures. Niet geregeld Uitgebreide procedures; management vaak als eerste geplaatst, en daarna betrokken bij uitvoering plaatsing van overige medewerkers; soms ook gelijktijdige plaatsing Passende en/ of geschikte functie Mogelijkheden functiehuis Aanbieding van passende en/of geschikte functies is aan de orde als het nieuwe functiehuis functies bevat die vergelijkbaar zijn met de oude functies. Ingeval sprake is van bijvoorbeeld afstoting van onderdelen is dit geen relevante optie. Uitsluitend passende functies die niet meer dan één salarisschaal verschillen met oude functies Naast passende functies ook geschikte functies, die de werkgever bereid is aan te bieden aan de medewerker. Vaak tijdelijk aanbod (in het kader van sociaal vangnet) Proefperiode bij andere functie Vereiste snelheid In veel sociale plannen wordt aan medewerkers de gelegenheid geboden een andere passende functie te vervullen, waarbij niet op voorhand vaststaat dat dit succesvol zal zijn. Aan medewerkers wordt toegestaan gedurende een proefperiode de functie te vervullen. 3 maanden 6-9 maanden Aanvullende opleiding Vereiste snelheid Medewerkers die niet volledig voldoen aan de functie-eisen worden in de gelegenheid gesteld zich aanvullend te scholen. Toegestane duur van de scholing/opleiding meestal niet vastgelegd; wel redelijke termijn. Volledige financiële vergoeding bij verplichte opleiding Opleidingstijd buiten werktijd voor rekening van medewerker Volledige financiële vergoeding bij verplichte opleiding Opleidingstijd buiten werktijd voor rekening van werkgever (tijd-voor-tijdregelingen) Plaatsmakersregeling Doel en reikwijdte reorganisatie Deze regeling is maar in een beperkt aantal sociale plannen opgenomen. Het is de beslissing van de werkgever om het verzoek wel of niet te honoreren. Niet geregeld Wel geregeld Dit komt aan de orde als medewerkers relatief goed uitwisselbaar zijn. Minder bij een reorganisatie die gericht is op kwaliteitsverbetering. 10 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

11 7.3 Financiële voorzieningen Onderwerp Bepalende factor Toelichting Wat zien we in de sector Minimum Maximum 3. Financiële voorzieningen bij ontslag Vergoeding bij onvrijwillig vertrek situatie Schadeloosstelling gebaseerd op kantonrechtersformule gebaseerd op aanbevelingen uit 2008 (= nieuwe kantonrechtersformule). Correctiefactor 0,5 Correctiefactor 1,5 (eventueel als budget) Wetswijziging in voorbereiding die leidt tot maximering van schadeloosstelling tot één jaarsalaris of maximaal EUR (vanaf 1 juli 2015). Bij reorganisatie op bedrijfseconomische gronden is correctiefactor in het algemeen 1. Dat is de neutrale factor. Ook mogelijk om de schadeloosstelling als budget te definiëren waaruit medewerker ook andere dan geldelijke voorziening kan financieren (bijvoorbeeld outplacementbegeleiding). Vergoeding bij vrijwillig vertrek situatie Hiervoor wordt een voorziening geregeld mits de medewerker boventallig is verklaard. Een medewerker hoeft dan geen gebruik te maken van een mobiliteitstraject c.q. outplacementfaciliteiten. In een aantal gevallen wordt dit via een totaalbudget geregeld. Elke medewerker met wie het dienstverband wordt beëindigd ontvangt een budget, dat hij/zij kan aanwenden voor verlenging van zijn dienstverband, voor het financieren van outplacement of als financiële schadeloosstelling. Suppletieregeling op elders verdiend inkomen, met een afbouwregeling; in één bedrag uit te betalen Aanvullende toeslag van 2 tot 4 maanden op kantonrechtersformule of als onderdeel van budget (zie boven) Vergoeding in het kader van plaatsmakersregeling situatie Is in enkele sociale plannen opgenomen. Indien het is opgenomen ligt de beslissing bij de werkgever om het verzoek wel of niet te honoreren. 3 brutomaandsalarissen of 50% van de uitkomst op basis van de kantonrechtersformule 12 brutomaandsalarissen of 50% van de uitkomst op basis van de kantonrechtersformule Geen vergoeding Opstelling medewerker De medewerker kan geen aanspraak maken op een vergoeding bij bewezen onvoldoende inspanning tijdens het mobiliteitstraject en/of bij (herhaaldelijk) weigeren van een aangeboden functie. Geen vergoeding Geen vergoeding 11 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

12 7.4 Mobiliteitsregelingen Onderwerp Bepalende factor Toelichting Wat zien we in de sector Minimum Maximum 4. Mobiliteitsregelingen Mobiliteitstraject situatie + mogelijkheden op externe arbeidsmarkt In vrijwel alle sociale plannen worden regelingen getroffen om boventallige medewerkers te ondersteunen bij het vinden van een functie elders. Duur is afhankelijk van financiële uitgangssituatie alsmede de kansen op succes op de externe arbeidsmarkt. Duur: 3 maanden Out-of-pocketkosten van traject: vaak geen bedrag opgenomen; indien wel opgenomen EUR à EUR Duur: 12 maanden Out-of-pocketkosten van traject: vaak geen bedrag opgenomen; indien wel opgenomen EUR à EUR Vergoeding bij vrijwillig vertrek gedurende het mobiliteitstraject situatie Komt in vrijwel alle sociale plannen voor; ter stimulering van aanvaarden van dienstverband elders. Uitsluitend toeslag brutosalaris voor resterende maanden mobiliteitstraject, verhoogd met 2 tot 4 maanden Uitkering op basis van kantonrechters-formule, aangevuld met salaris voor resterende maanden mobiliteitstraject Soms onderdeel van totaalbudget Soms onderdeel van totaalbudget Vergoeding na niet succesvolle afronding mobiliteitstraject situatie Komt in alle sociale plannen voor; dit is de situatie waarin er geen werk-naar-werk binnen de termijn mogelijk is. Dienstverband wordt beëindigd; door middel van suppletie op WW-uitkering wordt terugval in inkomen voorkomen. Aanvulling van 20% op WWuitkering gedurende de duur van de WW Soms onderdeel van totaalbudget Vergoeding conform de kantonrechtersformule, met factor 1 tot 1,5 Soms onderdeel van totaalbudget 12 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

13 7.5 Arbeidsvoorwaarden Onderwerp Bepalende factor Toelichting Wat zien we in de sector Minimum Maximum 5. Arbeidsvoorwaardelijke regelingen Salaris bij plaatsing functie in lager ingedeelde functie Opbouw functiehuis Rechtsgelijkheid tussen medewerkers Na plaatsing in passende maar lagere gewaardeerde functie wordt medewerker in lagere salarisschaal ingeschaald. In de meeste gevallen behouden medewerkers hun feitelijk verdiende salaris. Discussiepunt is al dan niet behoud van perspectief uit de oude schaal of overgang c.q. teruggang naar schaal van nieuwe lagere salarisschaal. Afbouwregeling met looptijd van 3 jaar indien medewerker meer verdient dan eindschaal van nieuwe salarisschaal Behoud van feitelijk salaris en perspectiefgarantie uit oude hogere schaal Secundaire arbeidsvoorwaarden Onderscheid tussen secundaire arbeidsvoorwaarden met een collectief karakter en individueel afgesproken secundaire voorwaarden. Afspraken over de collectieve secundaire arbeidsvoorwaarden zijn in het algemeen geen onderdeel van het sociaal plan dat wordt afgesloten met de vakbonden. Vaak wordt hierover het overleg met de ondernemingsraad gevoerd, uitgaande van de bevoegdheden van de OR in artikel 27 WOR (instemmingsrecht). Functiegebonden voorwaarden direct buiten werking Persoonlijke afspraken in afbouwregeling Functiegebonden voorwaarden in periode van 6 tot 24 maanden afgebouwd Persoonlijke afspraken worden gegarandeerd Bij individuele arbeidsvoorwaarden onderscheid tussen functiegebonden voorwaarden en persoonlijke voorwaarden. 13 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

14 7.6 Overige voorzieningen Onderwerp Bepalende factor Toelichting Wat zien we in de sector Minimum Maximum 6. Overige voorzieningen Vergoeding reiskosten situatie In geval van plaatsing van een medewerker in een functie in een andere locatie van de corporatie kan er sprake zijn van extra reiskosten (en extra reistijd). In het algemeen kennen de corporaties algemene reiskostenregelingen, die hierin voorzien. In sommige gevallen is er sprake van kosten die niet gedekt worden door deze regeling; deze worden dan via het sociaal plan geregeld. Geen vergoeding voor extra reiskosten Aanvullende vergoeding gedurende maximaal 24 maanden; in sommige situaties ook vergoeding van extra reistijd (tijdvoor-tijd-regeling) Vergoeding juridische kosten situatie Bij beëindiging van het dienstverband spelen juridische vraagstukken waarover zowel werkgever als medewerker zich laat adviseren. Om de medewerker tegemoet te komen in de mogelijkheid juridisch advies in te winnen is in een aantal sociale plannen een vergoeding hiervoor geregeld. Geen vergoeding Maximale vergoeding tussen EUR 250 en EUR 750 ex btw Vergoeding verhuiskosten situatie/ omvang van corporatie Behoudens de zeer grote landelijk opererende corporaties zijn er weinig corporaties waar functieverandering tevens tot een verandering van woonplaats noodzaakt. Dergelijke regelingen komen dan ook niet veel voor. Geen vergoeding Maximaal EUR 7.750,- vergoeding (maximale belastingvrije vergoeding) 14 Corporatie & Sociaal Plan 2014 KPMG Advisory N.V.

15 Voor vragen kunt u contact opnemen met: Branchegroep Woningcorporaties Johan van Hoof Partner vanhoof.johan@kpmg.nl Telefoon: Secretariaat: (070) Arjan Strijker Manager strijker.arjan@kpmg.nl Telefoon: Secretariaat: (070) KPMG Advisory N.V., ingeschreven bij het handelsregister in Nederland onder nummer , is een dochtermaatschappij van KPMG Europe LLP en lid van het KPMG-netwerk van zelfstandige ondernemingen die verbonden zijn aan KPMG International Cooperative ( KPMG International ), een Zwitserse entiteit. Alle rechten voorbehouden. Gedrukt in Nederland. De naam KPMG, het logo en cutting through complexity zijn geregistreerde merken van KPMG International.

Werknemer: degene met wie werkgever een arbeidsovereenkomst is aangegaan en op wie een van de CAO s van AkzoNobel in Nederland van toepassing is

Werknemer: degene met wie werkgever een arbeidsovereenkomst is aangegaan en op wie een van de CAO s van AkzoNobel in Nederland van toepassing is Sociaal Plan AkzoNobel in Nederland 2014-2016 AkzoNobel en vakorganisaties streven naar het behouden van werkgelegenheid bij reorganisaties. Voor die situaties waar behoud van werkgelegenheid onverhoopt

Nadere informatie

Medewerkers op afdelingen en/of functies waarin wordt verwacht dat (veel) boventalligheid zal ontstaan.

Medewerkers op afdelingen en/of functies waarin wordt verwacht dat (veel) boventalligheid zal ontstaan. Onderhandelingsresultaat Sociaal Plan KAS BANK (16-1-19) Uitgangspunten - Van-werk-naar-werk-begeleiding is essentieel. Handhaven van het vermogen om zelf inkomen te verdienen dient boven vergoedingen

Nadere informatie

CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART

CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties 2010-2014 KPMG branchegroep Woningcorporaties op verzoek van Nederlandse Vereniging van Bestuurders

Nadere informatie

Interventies eerder en meer inzetten: introductie nieuwe fasen vóór de ATC-fase

Interventies eerder en meer inzetten: introductie nieuwe fasen vóór de ATC-fase Eindbod nieuw Sociaal Plan Achmea - 7 april 2014 Hieronder zijn de hoofdlijnen van het eindbod van Achmea voor het nieuwe Sociaal Plan weergeven. Het betreft wijzigingen en aanvullingen op het huidig Sociaal

Nadere informatie

Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties

Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Pre-ambule In de cao provincies 2012-2015 zijn uit oogpunt van goed werkgeverschap afspraken gemaakt over een sectorale regeling Van Werk Naar

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de reorganisatie PostNL, branche Post en Pakketten.

Veelgestelde vragen over de reorganisatie PostNL, branche Post en Pakketten. Veelgestelde vragen over de reorganisatie PostNL, branche Post en Pakketten. Inhoud Voor wie geldt het sociaal plan PostNL 2013-2015?... 2 Ik krijg een aanbod voor nachtdiensten. Mag ik dit aanbod weigeren?...

Nadere informatie

Sociaal Plan Nederlandse Orkesten. Ledenbijeenkomst over Onderhandelingsresultaat 31 mei 2012 te Utrecht

Sociaal Plan Nederlandse Orkesten. Ledenbijeenkomst over Onderhandelingsresultaat 31 mei 2012 te Utrecht Sociaal Plan Nederlandse Orkesten Ledenbijeenkomst over Onderhandelingsresultaat 31 mei 2012 te Utrecht Procedure Sociaal Plan Orkesten Overleg over diverse concept versies: - delegatie vakbonden - delegatie

Nadere informatie

Magentazorg. Addendum. Doorlopend Sociaal Plan tot 1 juli 2015

Magentazorg. Addendum. Doorlopend Sociaal Plan tot 1 juli 2015 Magentazorg Addendum Doorlopend Sociaal Plan tot 1 juli 2015 versie 12 augustus 2014 Pagina 1 van 8 Verklaring Aldus overeengekomen te Heerhugowaard op 21 augustus 2014 tussen: De werkgever: Stichting

Nadere informatie

3F UITTREKSEL. Samen Sterker Verder

3F UITTREKSEL. Samen Sterker Verder 3F UITTREKSEL van het Sociaal Plan FNV in Beweging 1 maart 2013 1 oktober 2018 en art. 6 uit het Sociaal Plan tussen FNV Personeel en FNV KIEM van 18 maart 2016 i.v.m. art. 2:334f lid 2 sub g BW Samen

Nadere informatie

BIJLAGE 1, BEDOELD IN ARTIKEL B.8 VAN DE COLLECTIEVE AR- BEIDSVOORWAARDENREGELING PROVINCIES (Spelregels en flankerend beleid bij reorganisaties)

BIJLAGE 1, BEDOELD IN ARTIKEL B.8 VAN DE COLLECTIEVE AR- BEIDSVOORWAARDENREGELING PROVINCIES (Spelregels en flankerend beleid bij reorganisaties) BIJLAGE 1, BEDOELD IN ARTIKEL B.8 VAN DE COLLECTIEVE AR- BEIDSVOORWAARDENREGELING PROVINCIES (Spelregels en flankerend beleid bij reorganisaties) A. PROCEDURELE KADERS BIJ REORGANISATIES 1. De provincie

Nadere informatie

1.1 Doel Het doel van dit sociaal plan is om de nadelige sociale gevolgen van reorganisaties voor

1.1 Doel Het doel van dit sociaal plan is om de nadelige sociale gevolgen van reorganisaties voor Sociaal plan Meander Medisch Centrum Inleiding Voor u ligt het sociaal plan van Meander Medisch Centrum. Om klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare zorg te leveren aan onze patiënten zijn wij voortdurend

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties

PROVINCIAAL BLAD. Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zeeland. Nr. 379 31 januari 2017 Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Besluit

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT AANVULLING SOCIAAL STATUUT VOOR RABOBANK NEDERLAND

ONDERHANDELINGSRESULTAAT AANVULLING SOCIAAL STATUUT VOOR RABOBANK NEDERLAND ONDERHANDELINGSRESULTAAT AANVULLING SOCIAAL STATUUT VOOR RABOBANK NEDERLAND Rabobank Nederland enerzijds, en de vakorganisaties De Unie, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond anderzijds, hebben in het licht

Nadere informatie

Overgangsprotocol Essent Smits

Overgangsprotocol Essent Smits Overgangsprotocol Essent Smits 25 november 2010 10CPB.0074 1 Algemeen... 3 2 Personele transitie... 3 3 Rechtspositie en arbeidsvoorwaarden... 4 3.1 Algemeen... 4 3.2 Salaris en functieniveau... 4 3.3

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gezien de in het Sectoroverleg Provinciale Arbeidsvoorwaarden bereikte overeenstemming over deze wijziging;

PROVINCIAAL BLAD. Gezien de in het Sectoroverleg Provinciale Arbeidsvoorwaarden bereikte overeenstemming over deze wijziging; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Noord-Brabant. Nr. 402 1 februari 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant houdende regels omtrent begeleiding van werk naar

Nadere informatie

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I Sociaal plan Organisaties zijn continu in beweging. Reorganisaties, fusies of uitbesteding van werk zijn aan de orde van de dag. Voor het personeel heeft dit grote gevolgen. Mensen raken hun baan bijvoorbeeld

Nadere informatie

TRANSITIEVERGOEDING & SOCIAAL PLAN. Dr. mr. Steven Jellinghaus & mr. Karen Maessen De Voort Advocaten I Mediators

TRANSITIEVERGOEDING & SOCIAAL PLAN. Dr. mr. Steven Jellinghaus & mr. Karen Maessen De Voort Advocaten I Mediators TRANSITIEVERGOEDING & SOCIAAL PLAN Dr. mr. Steven Jellinghaus & mr. Karen Maessen De Voort Advocaten I Mediators Wat is een sociaal plan? Niet wettelijk geregeld Spelregels en/of compensatie bij ondernemingsbeslissing

Nadere informatie

Personeelsplan. Samenwerking Leiden - Leiderdorp

Personeelsplan. Samenwerking Leiden - Leiderdorp Bijlage behorend bij de Gemeenschappelijke Regeling sociale diensten gemeenten Leiden en Leiderdorp, 2006 Personeelsplan Samenwerking Leiden - Leiderdorp 1 van 5 01. Inleiding. Het besluit van de gemeente

Nadere informatie

Verandering verzekerd

Verandering verzekerd Verandering verzekerd Van vangnet naar springplank Marianne François 4 juni 2015 Waar komen we vandaan? Geringe mobiliteit Lange dienstverbanden, beperkte mobiliteit Korte termijn reorganisaties 2 Baanzekerheid

Nadere informatie

Reorganisatieprocedure in een notendop

Reorganisatieprocedure in een notendop Reorganisatieprocedure in een notendop Typen reorganisaties Geen reorganisatie (type 1 en 2), voorbeelden: Kleine wijzigingen in de organisaties, zoals een individuele aanpassing van de functieomvang.

Nadere informatie

Outplacement Voorbeeldteksten

Outplacement Voorbeeldteksten Outplacement Voorbeeldteksten Hieronder volgen een aantal voorbeeld teksten voor outplacement Tekst 1 Outplacement Werknemers waarvan de functie komt te vervallen, blijven gedurende het outplacement in

Nadere informatie

Informatie voor werkgevers

Informatie voor werkgevers Informatie voor werkgevers Werk en Perspectief op de toekomst Werk en perspectief op de toekomst In uw organisatie is er geen plaats meer voor een of meer werknemers. Er is dan grote behoefte aan duidelijkheid.

Nadere informatie

Avondje Legal. 3 Advocaten

Avondje Legal. 3 Advocaten Avondje Legal 3 Advocaten Wat gaan we doen? Werkkostenregeling en de wijziging van arbeidsvoorwaarden Wet werk en zekerheid Wijziging arbeidsvoorwaarden Werkostenregeling: Iedereen kosten arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Addendum GGZ WNB. Looptijd: datum ondertekening tot en met 1 januari 2020 DE ONDERGETEKENDE: Werkgever: GGZ WNB, gevestigd te Halsteren.

Addendum GGZ WNB. Looptijd: datum ondertekening tot en met 1 januari 2020 DE ONDERGETEKENDE: Werkgever: GGZ WNB, gevestigd te Halsteren. Addendum GGZ WNB Looptijd: datum ondertekening tot en met 1 januari 2020 DE ONDERGETEKENDE: Werkgever: GGZ WNB, gevestigd te Halsteren. Werknemersorganisaties: FNV- Zorg & Welzijn, gevestigd te Utrecht

Nadere informatie

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Geef s.v.p. per aandachtspunt met een cijfer aan hoe je denkt over het betreffende voorstel: heel erg belangrijk : 3 punten minder belangrijk : 2 punten onbelangrijk : 1 punt

Nadere informatie

De rol van de OR Individuele rechtshulp voor leden van de LAD Advies bij ontslag Inzet LAD De LAD Contact met de LAD Sociaal plan I

De rol van de OR Individuele rechtshulp voor leden van de LAD Advies bij ontslag Inzet LAD De LAD Contact met de LAD Sociaal plan I Advies bij ontslag De zekerheid van een vaste baan. Veel artsen in dienstverband hechten er sterk aan, vooral in deze onzekere tijden. Toch kan het iedereen overkomen, ook u: de organisatie wordt anders

Nadere informatie

Het Sociaal Plan is van toepassing op alle werknemers die direct betrokken zijn bij de gevolgen van de overname van VNU Media door de Persgroep:

Het Sociaal Plan is van toepassing op alle werknemers die direct betrokken zijn bij de gevolgen van de overname van VNU Media door de Persgroep: Sociaal Plan de Persgroep Nederland/VNU Media ----------------------------------------------------------------- Toepassingsgebied Het Sociaal Plan is van toepassing op alle werknemers die direct betrokken

Nadere informatie

Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties in 2015

Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties in 2015 Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties in 2015 KPMG branchegroep Woningcorporaties Juni 2016 KPMG.nl Verantwoording In 2015 voerden we, mede op verzoek van de Nederlandse

Nadere informatie

Harmonisatie Peuterspeelzalen, Landelijk Sociaal Plan

Harmonisatie Peuterspeelzalen, Landelijk Sociaal Plan Harmonisatie Peuterspeelzalen, Landelijk Sociaal Plan Ex art. 1.3.7 CAO W&MD en ex art. 1.4.8 CAO Kinderopvang Sociaal plan d.d. 23 juni 2011 De ondergetekenden, MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening,

Nadere informatie

Regeling begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Noord-Brabant

Regeling begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Noord-Brabant CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR381680_2 19 december 2016 Regeling begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Gelet op artikel

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL I de Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties opnieuw vast te stellen. De regeling luidt als volgt:

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL I de Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties opnieuw vast te stellen. De regeling luidt als volgt: PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Noord-Holland. Nr. 367 30 januari 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 15 december 2016, nr. 888290/888294, tot het opnieuw vaststellen

Nadere informatie

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel Wat kies jij Wegwijzer in het fasemodel Van inkomen naar inkomen dit helpt PostNL helpt je op verschillende manieren. Met name via een financiële vergoeding, begeleiding van werk naar werk door Mobility

Nadere informatie

IN COMPANY OPLEIDING - OR & REORGANISEREN

IN COMPANY OPLEIDING - OR & REORGANISEREN IN COMPANY OPLEIDING - OR & REORGANISEREN Omschrijving Bij een reorganisatietraject heeft de OR een belangrijke rol. De OR zal immers om advies gevraagd worden en vaak heeft de OR ook grote invloed op

Nadere informatie

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft Reorganisatieprocedure TU Delft Inleiding De continuïteit van de bedrijfsvoering van de TU Delft wordt voor een niet onbelangrijk deel bepaald door de wendbaarheid en flexibiliteit van de organisatie.

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 08.0949, d.d. 7 oktober 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Sociaal kader BESLUITEN Behoudens advies van de commissie Het als bijlage toegevoegde sociaal kader (van toepassing op verzelfstandigen

Nadere informatie

Sociaal Plan RELX Groep

Sociaal Plan RELX Groep Sociaal Plan RELX Groep Inleiding Als onderdeel van een internationaal opererend, in multimedia gespecialiseerd concern, worden de Nederlandse RELX ondernemingen (verder in deze inleiding afgekort tot

Nadere informatie

Principe-akkoord. ADDENDUM behorend bij Sociaal Plan Parnassia Groep. Betreft : versie Sociaal Plan januari Toepassing van dit addendum

Principe-akkoord. ADDENDUM behorend bij Sociaal Plan Parnassia Groep. Betreft : versie Sociaal Plan januari Toepassing van dit addendum ADDENDUM behorend bij Sociaal Plan Parnassia Groep Betreft : versie Sociaal Plan januari 2011 1. Toepassing van dit addendum 1.1 Vanuit de wijze waarop het doorlopend Sociaal Plan van de Parnassia Groep

Nadere informatie

Tot slot vindt u in het sociaal plan een uitwerking van de noodzakelijke en wenselijke communicatie rondom het reorganisatieproces.

Tot slot vindt u in het sociaal plan een uitwerking van de noodzakelijke en wenselijke communicatie rondom het reorganisatieproces. Bijlage 1: Sociaal Plan Het sociaal plan is het kader waarbinnen de reorganisatie zal worden uitgevoerd. In het sociaal plan staan de verschillende stappen in het reorganisatieproces beschreven. Daarnaast

Nadere informatie

"Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000

Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000 "Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000 Nely van der Horst 3 november 2015 HR-ontbijtsessie "Succesvolle samenwerking met OR in uitbesteding" PON 1 Agenda

Nadere informatie

Collectief ontslag, reorganisatie en sociaal plan

Collectief ontslag, reorganisatie en sociaal plan Collectief ontslag, reorganisatie en sociaal plan Direct aan de slag met stappenplannen, modellen, ontbindingsprocedures, bepalingen sociaal plan en WMCO Inhoudsopgave Inleiding 1. Collectief ontslag 2.

Nadere informatie

Nieuwe ontslagrecht in 25 minuten? Jo van Saase

Nieuwe ontslagrecht in 25 minuten? Jo van Saase Nieuwe ontslagrecht in 25 minuten? Jo van Saase 0 Workshop nieuwe ontslagrecht en OR Hoofdlijnen nieuwe ontslagrecht Inzoomen op ontslag om bedrijfseconomische redenen De transitievergoeding + WW Sociaal

Nadere informatie

diepgaande analyse en inzicht in besparingspotentieel

diepgaande analyse en inzicht in besparingspotentieel HR benchmark: diepgaande analyse en inzicht in besparingspotentieel KPMG ziet veel corporaties die gedwongen zijn, of anticiperen op schaarser wordende middelen en veranderende kerntaken. Aangezien de

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc Vragen en antwoorden over de gevolgen per 1-1-2019 voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc 2018-2020 28-2-2019 Op 5 november 2018 is een cao-akkoord bereikt tussen de NFU en de vier centrales

Nadere informatie

N O T I T I E. Aan : Vakbonden Van : Karin Manuel/Emilie van der Lans Inzake : Ymere / Sociaal Plan 2013 Datum : 15 juli 2013

N O T I T I E. Aan : Vakbonden Van : Karin Manuel/Emilie van der Lans Inzake : Ymere / Sociaal Plan 2013 Datum : 15 juli 2013 N O T I T I E Aan : Vakbonden Van : Karin Manuel/Emilie van der Lans Inzake : Ymere / Sociaal Plan 2013 Datum : 15 juli 2013 Addendum bij Sociaal Plan 2011 / 2012 De directe aanleiding voor het opstellen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten In de CAO Woondiensten 2017-2018 zijn afspraken gemaakt over de invoering van het Generatiepact Woondiensten: corporatiemedewerkers

Nadere informatie

3. Invulling functie Procescoördinator

3. Invulling functie Procescoördinator Resultaat personele gevolgen bij herinrichting van de afdeling Operatie Klantbegeleiding en het samenvoegen van de afdelingen Klantbegeleiding en Reisinformatie Afspraken over personele gevolgen bij de

Nadere informatie

10 Tips bij een reorganisatie

10 Tips bij een reorganisatie Marianne Eisma advocaat legal 10 Tips bij In het Arbeidsrecht gaat het erom het juiste proces te volgen om het uiteindelijke doel te bereiken. U moet daarvoor de tijd nemen, te snelle en niet goed voorbereide

Nadere informatie

1.5 Er is afgesproken om dit addendum van toepassing te laten zijn van 1 juli 2012 tot en met 31 december 2013.

1.5 Er is afgesproken om dit addendum van toepassing te laten zijn van 1 juli 2012 tot en met 31 december 2013. ADDENDUM behorend bij Sociaal Plan Parnassia Bavo Groep Betreft : versie Sociaal Plan januari 2011 1. Toepassing van dit addendum 1.1 Vanuit de wijze waarop het doorlopend Sociaal Plan van de Parnassia

Nadere informatie

or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT

or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT INHOUDSOPGAVE 2Work Arbeidsjuristen Organisatie...1 Docenten...1 Aanbod Vast programma...2 Op maat...2 Extra s...2 Opleidingen (vast programma) OR &

Nadere informatie

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014 Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014-1 - Een nieuw onderhandelingsresultaat Op donderdag 24 april hebben vakbonden en Carglass

Nadere informatie

H o o f d k a n t o o r

H o o f d k a n t o o r H o o f d k a n t o o r Tweede Akkoord afwijkingen Sociaal Plan Maatvoering voor Maatwerk Partijen: - te Utrecht En - AbvaKabo FNV te Zoetermeer - CNV Publieke Zaak te Den Haag - De Unie te Culemborg -

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Regeling begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Gelet op artikel B.8 van de

Nadere informatie

OR-OPLEIDINGEN OPLEIDINGEN. 2Work Arbeidsjuristen is gespecialiseerd in het adviseren, procederen en opleiden in arbeidsrecht.

OR-OPLEIDINGEN OPLEIDINGEN. 2Work Arbeidsjuristen is gespecialiseerd in het adviseren, procederen en opleiden in arbeidsrecht. OR-OPLEIDINGEN INHOUDSOPGAVE 2WORK ARBEIDSJURISTEN 2Work Arbeidsjuristen Aanbod.. Opleidingen (vast programma) OR & de WOR.. OR & Arbeidsvoorwaarden. OR & Reorganiseren. Praktische informatie.. Kosten

Nadere informatie

Als werkgever toe aan Collectief Ontslag? Let op de volgende Spelregels

Als werkgever toe aan Collectief Ontslag? Let op de volgende Spelregels Als werkgever toe aan Collectief Ontslag? Let op de volgende Spelregels Veel ondernemers krijgen in verband met de wereldwijde economische crisis te maken met teruglopende omzetten en/of resultaten. Helaas

Nadere informatie

BINDEND ADVIES VASTE COMMISSIE CAO VOOR HET OMROEPPERSONEEL. Inzake: tegen: 1. Taak en samenstelling van de Vaste Comissie

BINDEND ADVIES VASTE COMMISSIE CAO VOOR HET OMROEPPERSONEEL. Inzake: tegen: 1. Taak en samenstelling van de Vaste Comissie BINDEND ADVIES VASTE COMMISSIE CAO VOOR HET OMROEPPERSONEEL Inzake: (WERKNEMER) Verzoeker tegen: (OMROEPWERKGEVER) Verweerster 1. Taak en samenstelling van de Vaste Comissie 1.1. Krachtens artikel 49 lid

Nadere informatie

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015.

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. Met uitzondering van artikel 3.4 en 3.5 treedt dit

Nadere informatie

or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT

or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT INHOUDSOPGAVE 2Work Arbeidsjuristen Organisatie...1 Docenten...1 Aanbod Vast programma...2 Op maat...2 Extra s...2 Opleidingen (vast programma) OR &

Nadere informatie

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers,

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers, CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015 Geachte werkgevers, De beide werknemersorganisaties Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben zich de afgelopen periode met haar leden zorgvuldig beraden om

Nadere informatie

Addendum bij het doorlopend Sociaal Plan

Addendum bij het doorlopend Sociaal Plan Addendum bij het doorlopend Sociaal Plan Overeengekomen voor de organisatieveranderingen: - Sluiting afdeling Amber - Koersen op organisatieverandering / Inkrimping personele formatie d.d. 31 oktober 2012

Nadere informatie

ABVAKABO FNV. Algemeen directeur XXXX

ABVAKABO FNV. Algemeen directeur XXXX Preambule De ondergetekenden, Stichting xxxxx enerzijds en de Vereniging ABVAKABO FNV gevestigd te Zoetermeer, anderzijds, verklaren hiermee het Sociaal Plan xxxx te zijn overeengekomen, welke de personele

Nadere informatie

Sociaal plan Mueller ten behoeve van de verhuizing naar de nieuw te bouwen locatie te Groenlo.

Sociaal plan Mueller ten behoeve van de verhuizing naar de nieuw te bouwen locatie te Groenlo. Sociaal plan Mueller ten behoeve van de verhuizing naar de nieuw te bouwen locatie te Groenlo. Inleiding Deze regeling (hierna te noemen: de Regeling), is bedoeld om de opvang van de sociale gevolgen te

Nadere informatie

Landelijk Sociaal Plan Harmonisatie Peuterspeelzalen

Landelijk Sociaal Plan Harmonisatie Peuterspeelzalen Onderhandelaarsakkoord d.d. 23 maart 2011 Landelijk Sociaal Plan Harmonisatie Peuterspeelzalen Sociaal plan d.d. 29 april 2011 De ondergetekenden, MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, MOgroep

Nadere informatie

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR484003_1 1 mei 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Sinds 1 januari 2015 kent de Gemeente

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Geldigheidsduur van het sociaal statuut. 3. Medezeggenschap

1. Inleiding. 2. Geldigheidsduur van het sociaal statuut. 3. Medezeggenschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Geldigheidsduur van het sociaal statuut 3. Medezeggenschap 4. Vakorganisaties en sociaal statuut 4.1 in welke gevallen moet er overleg met de vakorganisaties worden gevoerd?

Nadere informatie

Concept Sociaal plan privatisering Zwembad t Baafje

Concept Sociaal plan privatisering Zwembad t Baafje Concept Sociaal plan privatisering Zwembad t Baafje MEDEDELING IN HET KADER VAN DE AANBESTEDING ZWEMBAD t BAAFJE AAN GEINTERESSEERDE PARTIJEN Voorliggend concept sociaal plan kan de goedkeuring van zowel

Nadere informatie

Regionale voorlichtingsbijeenkomsten CAO Woondiensten 2009-2010. Mei en juni 2010

Regionale voorlichtingsbijeenkomsten CAO Woondiensten 2009-2010. Mei en juni 2010 Regionale voorlichtingsbijeenkomsten CAO Woondiensten 2009-2010 Mei en juni 2010 Programma Karakter CAO Loopbaanontwikkeling Pauze Kilometervergoeding Werktijden Salarissen en vakantietoeslag Vragen? Karakter

Nadere informatie

Addendum Calibris. bij Sociaal Plan WKBB 2014-2015

Addendum Calibris. bij Sociaal Plan WKBB 2014-2015 Addendum Calibris bij Sociaal Plan WKBB 2014-2015 Inhoud 1 Inleiding en aanleiding addendum... 3 2 Aanvullingen op Sociaal Plan d.d. 27 november 2014... 4 3 Overige aanvullingen faciliteiten... 7 kenniscentrum

Nadere informatie

F A Q. Vraag en antwoord over de uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk (Van- Werk- naar- Werk- beleid) voor de Belastingdienst

F A Q. Vraag en antwoord over de uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk (Van- Werk- naar- Werk- beleid) voor de Belastingdienst Vraag en antwoord over de uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk (Van- Werk- naar- Werk- beleid) voor de Belastingdienst Waarom is er een uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk voor de Belastingdienst?

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. maken bekend dat door Gedeputeerde Staten in hun vergadering van 23 juni 2015, nr. A.17, is vastgesteld hetgeen volgt:

PROVINCIAAL BLAD. maken bekend dat door Gedeputeerde Staten in hun vergadering van 23 juni 2015, nr. A.17, is vastgesteld hetgeen volgt: PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Groningen. Nr. 3806 2 juli 2015 Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties en wijziging van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling provincies,

Nadere informatie

HR in de Zorg Flexibiliseren in tijden van Krimp 2 december 2014

HR in de Zorg Flexibiliseren in tijden van Krimp 2 december 2014 HR in de Zorg Flexibiliseren in tijden van Krimp 2 december 2014 Hanze advocaat specialist in arbeidsrecht Vestigingen in Zwolle, Deventer en Groningen Alle arbeidsrechtelijke zaken mbt: Adviseren, begeleiden

Nadere informatie

Samenvatting. SOCIAAL PLAN `van werk naar werk` DUTCHMEDIA PUBLICATIE

Samenvatting. SOCIAAL PLAN `van werk naar werk` DUTCHMEDIA PUBLICATIE van versienummer Versie 2.0 atum 11 juni 2007 Samenvatting SOCIAAL PLAN `van werk naar werk` DUTCHMEDIA PUBLICATIE 1 Inleiding In de periode van medio maart tot medio juni zijn vakbonden en werkgever met

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao RTL Nederland 2017

Onderhandelingsresultaat cao RTL Nederland 2017 Onderhandelingsresultaat cao RTL Nederland 2017 1. Looptijd De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 jaar, vanaf 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017. 2. Salarissen 2017 Voor het jaar 2017 een structurele

Nadere informatie

Cao-voorlichtingsbijeenkomst Cao Kunsteducatie 2012-2013 Mei 2013. Kunstconnectie Ntb FNV KIEM

Cao-voorlichtingsbijeenkomst Cao Kunsteducatie 2012-2013 Mei 2013. Kunstconnectie Ntb FNV KIEM Cao-voorlichtingsbijeenkomst Cao Kunsteducatie 2012-2013 Mei 2013 Kunstconnectie Ntb FNV KIEM Nieuwe cao Kunsteducatie Looptijd: 1 januari 2012 t/m 31 december 2013 Bepalingen hebben terugwerkende kracht

Nadere informatie

Nieuwe ontslagrecht in 25 minuten?

Nieuwe ontslagrecht in 25 minuten? Nieuwe ontslagrecht in 25 minuten? 0 Workshop nieuwe ontslagrecht en OR Hoofdlijnen nieuwe ontslagrecht Inzoomen op ontslag om bedrijfseconomische redenen De transitievergoeding + WW Sociaal plannen 1

Nadere informatie

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014?

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014? Meest gestelde vragen cao-akkoord W&MD Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de cao-teksten en de implementatie van de gemaakte afspraken. In dit document een bundeling van de meest gestelde cao-vragen

Nadere informatie

Overgangsprotocol regelende de plaatsing van medewerkers van de stichting Gooisch Natuurreservaat (GNR) bij de NV PWN Waterleidingbedrijf

Overgangsprotocol regelende de plaatsing van medewerkers van de stichting Gooisch Natuurreservaat (GNR) bij de NV PWN Waterleidingbedrijf BIJLAGE E bij Voorlopig Ontwerpplan 3/12/2014 Overgangsprotocol regelende de plaatsing van medewerkers van de stichting Gooisch Natuurreservaat (GNR) bij de NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN)

Nadere informatie

uw werk is onze zorg WerkZekerplan: nieuw werk en zekerheid Informatie voor werkgevers

uw werk is onze zorg WerkZekerplan: nieuw werk en zekerheid Informatie voor werkgevers uw werk is onze zorg WerkZekerplan: nieuw werk en zekerheid Informatie voor werkgevers WerkZekerplan Voor nieuw werk en zekerheid In uw organisatie dreigt overtolligheid of ontslag voor een of meer werknemers.

Nadere informatie

SOCIAAL PLAN 24 februari september 2014

SOCIAAL PLAN 24 februari september 2014 SOCIAAL PLAN 24 februari 2014 30 september 2014 Sociaal plan Goes 2014 V 0.4 1 1. Werkingssfeer en doelstelling 4 2. Werkingsduur 5 3. Definities 6 4.1 Hardheidsclausule 7 4.2 Speciale afspraken 7 5. Begeleidingscommissie

Nadere informatie

Vragen uit informatiebijeenkomsten AIAD

Vragen uit informatiebijeenkomsten AIAD Vragen uit informatiebijeenkomsten AIAD Wat betekent de aanstelling in algemene dienst voor de medewerkers? De aanstelling in algemene dienst heeft geen directe consequenties voor medewerkers. In artikel

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen en uitgangspunten

Inleiding. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen en uitgangspunten SOCIAAL BELEIDSKADER Overgang Groenservice Zuid-Holland Staatsbosbeheer' Inleiding A. In een open en constructief proces en met respect voor de wederzijdse belangen en positie, onderzoeken de Provincie

Nadere informatie

Sociaal Plan Hersenen/Psychiatrie

Sociaal Plan Hersenen/Psychiatrie Sociaal Plan Hersenen/Psychiatrie De Raad van Bestuur van het UMC Utrecht en de werknemersorganisaties, Overwegende: - dat de Raad van Bestuur wordt geconfronteerd met budgettaire bezuinigingen door landelijke

Nadere informatie

FUSIE CONVENANT ADDENDUM BIJ DOORLOPEND SOCIAAL PLAN ORGANISATIEONTWIKKELING KWINTES. Inzake fusie Kwintes en Stichting Iks

FUSIE CONVENANT ADDENDUM BIJ DOORLOPEND SOCIAAL PLAN ORGANISATIEONTWIKKELING KWINTES. Inzake fusie Kwintes en Stichting Iks FUSIE CONVENANT ADDENDUM BIJ DOORLOPEND SOCIAAL PLAN ORGANISATIEONTWIKKELING KWINTES Inzake fusie Kwintes en Stichting Iks Fusie convenant 1 van 7 INLEIDING Het fusie convenant bestaat uit: - het doorlopend

Nadere informatie

swz CNV Vakmensen De heer W. Timmer Postbus 2525 3500 CM UTRECHT datum: 31 maart 2016 betreft: sociaal plan Beste heer Timmer,

swz CNV Vakmensen De heer W. Timmer Postbus 2525 3500 CM UTRECHT datum: 31 maart 2016 betreft: sociaal plan Beste heer Timmer, swz WONINGSTICHTING SWZ POSTADRES Postbus 40040 8004 DA Zwolle BEZOEKADRES Galvaniweg 2 8013 RG Zwolle CNV Vakmensen De heer W. Timmer Postbus 2525 3500 CM UTRECHT T 038 468 01 23 F 038 468 01 80 E info@swz.nl

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord Reorganisatiekader NN en Delta Lloyd

Onderhandelingsakkoord Reorganisatiekader NN en Delta Lloyd Onderhandelingsakkoord Reorganisatiekader NN en Delta Lloyd Begrippen DL: Delta Lloyd Services B.V. DL medewerker: medewerker in dienst bij Delta Lloyd Services B.V. Functieniveau: Het niveau van de functie

Nadere informatie

ECCVA/U Lbr: 13/003 CvA/LOGA 13/02

ECCVA/U Lbr: 13/003 CvA/LOGA 13/02 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) 2 betreft wijziging hoofdstuk 10d CAR ons kenmerk ECCVA/U201300008 Lbr: 13/003 CvA/LOGA 13/02

Nadere informatie

Reorganisatiecode Universiteit Leiden

Reorganisatiecode Universiteit Leiden Reorganisatiecode Universiteit Leiden 1. Voorbereidingsfase 2. Aankondiging 3. Uitwerkingsfase 4. Centraal overleg 5. Uitvoeringsfase 1. Voorbereidingsfase De voorgenomen reorganisatie wordt door de decentrale

Nadere informatie

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV versie 2 september 2011 Pagina 1 1. Inleiding In het kader van het faillissement van DELTA Biovalue BV en daarmee van DELTA

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Per 1 juli 2015 Definitief vastgesteld door het OAW, 30 april 2015 16.00 uur, onder voorbehoud goedkeuring Belastingdienst. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE

Nadere informatie

Sociale regeling in het kader van de Reorganisatie van Schouwburg Almere. December 2011. Sociale regeling. Versie 3 d.d. december 2011 Pagina 1 van 8

Sociale regeling in het kader van de Reorganisatie van Schouwburg Almere. December 2011. Sociale regeling. Versie 3 d.d. december 2011 Pagina 1 van 8 Sociale regeling in het kader van de Reorganisatie van Schouwburg Almere. December 2011 Sociale regeling. Versie 3 d.d. december 2011 Pagina 1 van 8 Sociale regeling in het kader van de Reorganisatie van

Nadere informatie

CRH Bouwmaterialenhandel BV

CRH Bouwmaterialenhandel BV CRH Bouwmaterialenhandel BV Sociaal Plan CRH Bouwmaterialenhandel BV Looptijd van 1 juni 2013 tot 1 januari 2015 Sociaal Plan CRH Bouwmaterialenhandel 1 juni 2013 tot 1 januari 2015 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

FNV Bouw, gevestigd te Woerden, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer C. van der Veer;

FNV Bouw, gevestigd te Woerden, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer C. van der Veer; Afvloeiingsregeling Bald BV Partijen: Bald BV, gevestigd te Dongen, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar statutair directeur, de heer L.F. Postma, verder te noemen de werkgever; en FNV Bouw,

Nadere informatie

LLabResource. Wet Werk en Zekerheid

LLabResource. Wet Werk en Zekerheid LLabResource Wet Werk en Zekerheid In 2015 verandert er veel op het gebied van regelgeving van arbeid. Zo is de afgelopen jaren hard gewerkt aan Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en in 2015 worden veel van deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014: Overgang naar de werkkostenregeling

Nieuwsbrief oktober 2014: Overgang naar de werkkostenregeling Nieuwsbrief oktober 2014: Overgang naar de werkkostenregeling Werkgevers kunnen nu nog kiezen of ze gebruik willen maken van de werkkostenregeling. Vanaf 1 januari 2015 zijn alle werkgevers echter verplicht

Nadere informatie

Sociaal Plan. Koninklijk Instituut voor de Tropen

Sociaal Plan. Koninklijk Instituut voor de Tropen Sociaal Plan Koninklijk Instituut voor de Tropen 0 Inhoud Artikel 1 WERKINGSSFEER EN WERKINGSDUUR... 3 Werkingssfeer... 3 Werkingsduur... 3 Bovenwettelijke uitkeringsregeling bij werkloosheid... 3 Wijziging...

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 18 juni 2018 Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 Looptijd Looptijd van 24 maanden, van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019. Structurele verhoging OCI Nitrogen B.V. zal de salarissen en salarisschalen

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Werkorganisatie Duivenvoorde Nr. 424 28 juli 2017 Sociaal Statuut Werkorganisatie Duivenvoorde Doel en werkingssfeer

Nadere informatie

Samenvatting Sociaal Plan 2014-2016: Belangen in balans. Maak nu werk van je werk

Samenvatting Sociaal Plan 2014-2016: Belangen in balans. Maak nu werk van je werk Samenvatting Sociaal Plan 2014-2016: Belangen in balans Maak nu werk van je werk Inhoudsopgave De zorg verandert, dus werken bij Kwintes ook 4 Neem het heft in eigen handen 6 Vrijwillige mobiliteit, Scenario

Nadere informatie