SENIORENRAAD. 8 juni 2017 om 9u in de raadzaal van het stadhuis. Verontschuldigd: Mieke De Backer, OCMW-raadslid Poperinge

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SENIORENRAAD. 8 juni 2017 om 9u in de raadzaal van het stadhuis. Verontschuldigd: Mieke De Backer, OCMW-raadslid Poperinge"

Transcriptie

1 SENIORENRAAD 8 juni 2017 m 9u in de raadzaal van het stadhuis Aanwezigheden Stadsbestuur Pieter Marchand, schepen Alexander Tydtgat, welzijnscnsulent, secretaris-verslaggever OCMW Verntschuldigd: Mieke De Backer, OCMW-raadslid Pperinge Dienstencentrum De Bres Charltte Devrekere, centrumverantwrdelijke WZC Huize Prventier Janne Simpelaere, Sciale dienst WZC OLV Gasthuis Afwezig: Friede Landerwyn, verantwrdelijke bewnerszrg Afdelingen NEOS Lena Mille en Gilbert Defrche OKRA Pperinge: Jeanien Alderweireldt en Pl Debaene S-Plus Pperinge Walter Debeir en Jenny Techel Vlaamse Actieve Seniren Eddie Vintevgel en Mnique Masschelein OKRA Abele Julia Ostyn en Marie-Anne Wayaert OKRA Krmbeke Marcel Parrein OKRA Prven Hilda Depeser en Frans Deblck OKRA Reningelst Gerard Spenninck en Gdelieve Vanwlleghem OKRA Watu Michel Russe OKRA Resbrugge/Haringe - Ppfina Raymnd Mulle VIEF Michel Blanckaert en Jsiane Vandenbruwaene Onafhankelijken Maria Lermytte en Henri Vandenberghe

2 Verslag 1. Gedkeuring vrig verslag Er wrdt gedkeuring gehecht aan het verslag. 2. Telichting cnceptnta Vandeurzen Eddie Vintevgel geeft een telichting rnd de cnceptnta van Vandeurzen: Is een inclusief beleid, dat rekening hudt met de verschillende mgelijkheden,en beperkingen van alle mensen die deel uitmaken van de samenleving: jng en ud, geznd en ziek, arm en rijk, zelfstandig en afhankelijk. Niet de leeftijd, maar de zrg- en ndersteuningsbeheften en de verdere levensdelen van de zrgvrager vrmen het centrale uitgangspunt. Het Vlaamse uderenbeleid creëert de vrwaarden m: De tegang van elke udere persn tt de ecnmische, sciale en culturele rechten te waarbrgen, De discriminatie en sciale uitsluiting p basis van leeftijd te vrkmen en verminderen, De deelname van uderen aan de evaluatie van het beleid mgelijk te maken, Een inclusief, gecördineerd en samenhangend beleid te verwezenlijken. Factren die aan de basis liggen van deze nta: 1. Kwetsbaarheid van uderen. Tenemende kwetsbaarheid is nderdeel van het leven Ouderen dragen mede de verantwrdelijkheid m via een geznde levensstijl vregtijdige kwetsbaarheid te vrkmen Het vrkmen van en/f tijdig signaleren van uderenmis(be)handeling is hierbij ndzakelijk 2. Vlaanderen vergrijst en verzilvert: de levensverwachting stijgt: p 47 jaar neemt de levensverwachting met meer dan 8 jaar te vr mannen en met 6 jaar vr vruwen. 3. He hger pgeleid he vitaler en mndiger: een actief leven heeft een psitieve impact p het welzijn en de gezndheid van de mensen. 4. De gezinsverdunning neemt te dr de vergrijzing en de echtscheidingskans. Dit betekent dat tussen 2008 en alleenwnenden bijkmen. De grtste uitdaging is het vrkmen van islement, vereenzaming en verwaarlzing. 5. Tenemende diversiteit (etnisch-cultureel, gelfsvertuiging, seksuele vrkeur, inkmen, gezndheid, sciale vaardigheden ) vraagt bijzndere aandacht vr de wensen en beheften van specifieke delgrepen bij uderen. 6. Kansarmede bij uderen daalt in vergelijking met de ttale bevlking waar deze gelijk blijft. Als vertrekpunt wrden de mgelijkheden en cmpetenties van de udere centraal gesteld. Het prmt de actieve rl van de udere zelf, wat prfessinele zrg niet uitsluit. Ondersteuning en zrg vr udere persnen kan enkel wrden gerealiseerd dr ged naar hen te luisteren, hun specifieke nden en verwachtingen te erkennen en dr samen de zrg p te nemen. Vlwaardige participatie vernderstelt.a.

3 De ruimte m ver de regie van zijn eigen leven greep te hebben en te huden, De mgelijkheid m maatschappelijk actief te blijven( prfessineel f als vrijwilliger) Een maatschappelijk verantwrd inkmen Een kwaliteitsvlle wning De mgelijkheid m sciale cntacten aan te gaan en te nderhuden, De mgelijkheid tt zingeving Digitale vaardigheden Mbiliteit zelfs bij kwetsbaarheid Ouderen de kans bieden m via diverse vrmen van sciale media intensief deel te nemen aan het sciale leven en de digitale samenleving. De tename van het aantal uderen is een uitgesprken kans en tegelijk een uitdaging m hen aan te medigen te ndersteunen m: - Actief deel te nemen aan initiatieven van verenigingen en adviesrganen - Sciaal islement te drbreken dr sciale netwerken uit te buwen via vrijwilligerswerk, verenigingsleven, activiteiten van het lkaal dienstencentrum, buurgerichte werking - Zelf mee te werken aan psitieve beeldvrming - Blijvend hun ervaringen en kennis te verrijken ( levenslang leren) - Burenhulp en mantelzrg verlenen - Intergeneratinele slidariteit uit te dragen en p te nemen - Wanner ze wnen in een cllectieve wnzrgvrm te participeren aan de inspraakrganen. In de nta wrden verder de perspectieven beschreven met de vergelijking tussen het huidig beleid en het nieuwe beleid, zwel p krte termijn als p lange termijn. De beleidsinstrumenten: - Inclusief Vlaams uderenbeleid - Beleid met betrekking tt de infrmele zrg en ndersteuning - Prgrammatiebeleid - Erkenningsbeleid - Beleid met betrekking tt de infrastructuur - Kwaliteitsbeleid - Medewerkersbeleid - Het financieel beleid - Innvatiebeleid - Beleid zrgrganisatie. De vlledige cnceptnta is terug te vinden p: %20en%20zrgbeleid%20vr%20uderen_0.pdf Henri Vandenberghe is bezrgd ver de inzet van vrijwilligers, daar deze enkel te vinden zijn in dezelfde pule van de delgrep van de cnceptnta. De rzaak ligt vlgens betrkkene aan het feit dat jngere generatie te individualistisch is gewrden en niet meer sciaal ingesteld is. Daarnaast ppert Henri dat het wel ged is dat uderen hun eigen lt in handen nemen, maar er met wrden gezrgd dat de zrgbehevenden de zrg krijgen die ze ndig hebben. Eddie Vintevgel duidt aan de cnceptnta geschreven is vanuit een psitieve visie p het zelfbeslissingsrecht van iedereen en niet m de zrg te beperken vr diegenen die het ndig hebben.

4 Schepen Marchand vult aan dat de jngere generatie niet met de vinger mag gewezen wrden. De druk die de maatschappij plegt, is ng nit z hg geweest, waardr het sciaal aspect minder p de vrgrnd kmt. 3. Telichting advies ICT Alexander Tydtgat geeft een telichting rnd het advies ICT, dat werd pgemaakt dr de werkgrep. Het advies wrdt in bijlage tegevegd. 4. Nieuws vanuit de adviesraden Minaraad Henri Vandenberghe geeft aan dat er sprake was dat de stedenbuwkundige verrdening besprken werd tijdens de MINARAAD. Pieter Marchand kan dit niet bevestigen, maar sluit uit dat bepaalde adviesmmenten niet zuden plaatsgevnden hebben. Mbiliteit De speelstraten werden vrgedragen. Speelstraten laten te dat p bepaalde mmenten de straat tijdelijk kan afgeslten wrden vr spelende kinderen. Jumelageraad In Watu vindt een tentnstelling plaats rnd Mézières-en-Brenne en dit van 15 juli tt 15 september Telage-verdeling 2017 VERENIGING Vast bedrag OAR Leden Activiteiten TOELAGE Deelnames Telage Aantal Telage Aantal Telage 2017 Abele 48, , , ,18 243,57 NEOS 48, , , ,86 351,16 Pperinge 48, , , ,93 415,28 VIEF 48,00 5 9, ,95 78,5 46,99 137,64 S-Plus 48,00 5 9, , ,80 221,62 Krmbeke 48, , , ,04 279,52 Prven 48, , , ,63 422,80 Reningelst 48, , , ,73 591,60 VLAS 48, , , ,78 426,86 Resbrugge 48, , , ,94 250,40 Watu 48, , , ,80 347,32 Ppfina 48, , , ,31 152,22 576, , , , , ,00 Iedereen gaat akkrd met de telage-verdeling. Deze wrdt geagendeerd vr het Cllege en Burgemeester m deze vervlgens in betaling te kunnen stellen.

5 6. Evaluatie Senirgames Over het algemeen kunnen we spreken ver een ged gerganiseerde dag met uiterst tevreden deelnemers. Er wrdt pgemerkt dat een aantal afdelingen niet aanwezig waren p de SenirGames terwijl de datum een jaar p vrhand gekend is. De afdelingen geven aan dat het meilijk schuiven is met wekelijks terugkerende activiteiten, mdat k andere afdelingen deelnemen aan deze activiteiten. De vrzitter haalt aan dat het tch mgelijk met zijn deze dag te vrijwaren vr de SenirGames als de datum z vreg gekend is. Er wrdt vrgesteld de datum vr vlgende editie vast te leggen p dnderdag 31 mei (Ondertussen werd deze datum k bevestigd dr de Sprtdienst en zijn ndertussen alle zalen en het zwembad gereserveerd vr ns.) Eddie Vintevgel stelt vr m de vlgende editie van de SenirGames af te sluiten met een BBQ. De deelnemende afdelingen vinden dit een ged idee. De afdelingen tetsten dit ng even af bij hun achterban. 7. Organisatie kermisfeest (04.07) & kermiskaarting (07.07) Kermisfeest: 4 juli Maeke Blyde Affiches, flyers en inkmkaartjes wrden verdeeld nder de senirenverenigingen. De resterende kaartjes en tegangsgelden dienen afgegeven te wrden in het Sciaal Huis uiterlijk p vrijdag 1 juli. Aan alle Pperingse verenigingen wrdt gevraagd tenminste 2 vrijwilligers af te leveren vr het klaarzetten van de zaal: S-Plus: Walter Debeir en Rnny Dehllander NEOS: Rger Descamps en Gilbert Defrche OKRA Pperinge: Guy Marris en Yvan Theeten VL.A.S.: Eddie Vintevgel en Mnique Masschelein POPFINA: Raymnd Mulle De bediening van de zaal gebeurt dr de vriendenkring van de stad Pperinge, evenals de pruiming. Kermiskaarting: 7 juli Maeke Blyde Vlgende afspraken werden gemaakt : Freddy Wyffels, samen Michel Russe, nemen zals gewnlijk de praktische rganisatie de dag zelf vr hun rekening. Aan de verenigingen wrdt gevraagd ACTIEF reclame te maken vr de kaarting. Vrije inschrijving tussen 13u en 13u45, kaarting start m 14u. Er wrdt geen inschrijvingsgeld meer gevraagd. Vermits de pbrengst van de drank ten vrdele van de kas van de senirenraad is, kan de prijzenpt hiermee gespijsd wrden. Ptverdeling:

6 1 25 EUR 6 12 EUR EUR EUR 21 5 EUR 2 20 EUR 7 11 EUR EUR 17 9 EUR 22 4 EUR 3 18 EUR 8 10 EUR EUR 18 8 EUR 23 3 EUR 4 16 EUR 9 10 EUR EUR 19 7 EUR 24 2 EUR 5 14 EUR EUR EUR 20 6 EUR 25 1 EUR Er wrden 2 trfeeën vrzien : 1 vr de beste kaartersman en 1 vr de beste kaartersvruw. De Maekeblydezaal wrdt klaargezet dr: S-Plus: Walter Debeir en Rnny Dehllander NEOS: Rger Descamps en Gilbert Defrche OKRA Pperinge: Guy Marris en Yvan Theeten VL.A.S.: Eddie Vintevgel en Mnique Masschelein POPFINA: Raymnd Mulle De Maekeblydezaal wrdt pgeruimd dr de senirenvereniging van Watu. De bediening gebeurt dr de senirenraad. Vlgende vrijwilligers melden zich aan: Eddie Vintevgel, Mnique Masschelein (bnnetjes), Gerard Spenninck (+ een 2-tal vrijwilligers van OKRA Reningelst), Jenny Techel en Julia Ostyn. Vr de drank wrdt pnieuw gewerkt met bnnetjes. 8. Varia Memrandum Te vlgen piste In ktber 2018 is het pnieuw zver: gemeenteraadsverkiezingen. Dit betekent dat de plitieke partijen begin 2018 starten met het pmaken van hun verkiezingsprgramma. Belangrijk hierbij is dat we als senirenraad de ndige insteken geven aan de lkale partijen. We meten hen vertuigen vldende aandacht te hebben vr thema s die vr seniren belangrijk zijn. 20 % van hun kiezers zijn truwens 65-plussers, een niet nbelangrijk aandeel. Het is hgtijd dat we starten met de pmaak van een memrandum, k wel pririteitennta genaamd, waarbij de ndige aanbevelingen den. Er wrdt vrgesteld p 13 juli samen te kmen met de diverse geïnteresseerde mensen van de diverse afdelingen m dan samen de pririteitenlijst p te maken. He breder de basis bij de input, he relevanter de aanbevelingen zullen zijn. TE NOTEREN: OVERLEG OPMAAK MEMORANDUM DONDERDAG 13 JULI OM 9U RAADZAAL STADHUIS. Hppefeesten: verdeling affiches/flyers Affiches en flyers werden verdeeld nder de senirenverenigingen. De inkmtickets wrden bezrgd aan de diverse senirenverenigingen via de pst en dit rnd half juli. De resterende

7 kaartjes en tegangsgelden dienen afgegeven tijdens de vlgende vergadering van de senirenraad (7 september). Kermisfeest: verdeling affiches/flyers/tegangtickets Affiches en inkmkaartjes werden verdeeld nder de senirenverenigingen. De resterende kaartjes en tegangsgelden dienen afgegeven te wrden in het Sciaal Huis uiterlijk p vrijdag 1 juli. Flyers wrden ng nagestuurd indien deze tijdig vrhanden zijn. Telichting gewenst rnd registratiesysteem activiteiten Er werd afgesprken dat de diverse afdelingen de verantwrdelijke naar interesse bevragen en dat er vervlgens met de dienst cmmunicatie (Flrentien Lahutte) een datum wrdt vastgepind. Thuiszrgbeurs Charltte Devrekere vermeldt dat de thuiszrgbeurs plaatsvindt p 3 ktber 2017 van 13u tt 17u en vraagt: - Of de senirenraad een stand rnd de senirenraad wil bemannen. Dit wrdt psitief nthaald. We prberen een 3 à 4-tal mensen van de senirenraad hiervr warm te maken. - Of een aantal vrijwilligers kunnen instaan vr de bar. Henri Vandenberghe en 2 leden van de OKRA Reningelst zullen hiervr instaan. - Of de uitndiging vr de thuiszrgbeurs kan pgenmen wrden in de bekjes van de afdelingen. De infrmatie wrdt meegegeven met dit verslag. 9. Activiteiten van de afdelingen OKRA Reningelst Paasfeest met de wintergasten Vlamertinge Daguitstap Lchristi en Breydelham Adam in cncert Kursaal Ostende Prvinciaal wandelvetbal in Brugge Daguitstap naar Brasschaat en Gunfire-museum. Deelname aan de SenirGames Vlaamse Actieve Seniren Dagreis i.s.m. OKRA Resbrugge/Haringe: Museum Mahymbiles en Drnik. Vrdracht dr Alain Desmaele ver de MUG HELI Brugge. Deelname aan de SenirGames. OKRA Prven Bezinning Bezek aan de firma RENSON: ventilatie en znnewering Bedevaart naar Sint-Sixtus (70-tal leden)

8 06.06 Lentefeest met ptreden van Arnld Sercu en Bart Verhelle VOLGENDE VERGADERING: Dnderdag 7 september m 9u in de Raadzaal stadhuis

SENIORENRAAD. 7 juni 2018 om 9u in OC De Bollaard, Watou. Afwezig: Friede Landerwyn, verantwoordelijke bewonerszorg

SENIORENRAAD. 7 juni 2018 om 9u in OC De Bollaard, Watou. Afwezig: Friede Landerwyn, verantwoordelijke bewonerszorg SENIORENRAAD 7 juni 2018 m 9u in OC De Bllaard, Watu Aanwezigheden Stadsbestuur Alexander Tydtgat, welzijnscnsulent, secretaris-verslaggever Ingrid De Crck, deskundige planlgie Afwezig: Pieter Marchand,

Nadere informatie

SENIORENRAAD. 2 juni 2016 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1 te Poperinge

SENIORENRAAD. 2 juni 2016 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1 te Poperinge SENIORENRAAD Aanwezigheden Stadsbestuur 2 juni 2016 m 9u in de raadzaal (stadhuis), Grte Markt 1 te Pperinge Pieter Marchand, schepen Alexander Tydtgat, welzijnscnsulent, secretaris-verslaggever OCMW Mieke

Nadere informatie

OUDERENADVIESRAAD. 4 juni 2015 om 9u in het CC Ghybe, Sint-Annastraat 15 te Poperinge

OUDERENADVIESRAAD. 4 juni 2015 om 9u in het CC Ghybe, Sint-Annastraat 15 te Poperinge OUDERENADVIESRAAD 4 juni 2015 m 9u in het CC Ghybe, Sint-Annastraat 15 te Pperinge Aanwezigheden Stadsbestuur Pieter Marchand, schepen Alexander Tydtgat, welzijnscnsulent, secretaris-verslaggever Dirk

Nadere informatie

14 september 2017 om 9u in de raadzaal van het stadhuis. Verontschuldigd: Mieke De Backer, OCMW-raadslid Poperinge

14 september 2017 om 9u in de raadzaal van het stadhuis. Verontschuldigd: Mieke De Backer, OCMW-raadslid Poperinge SENIORENRAAD 14 september 2017 om 9u in de raadzaal van het stadhuis Aanwezigheden Stadsbestuur Alexander Tydtgat, welzijnsconsulent, secretaris-verslaggever Matthias Breyne, cultuurbeleidscoördinator

Nadere informatie

SENIORENRAAD. 19 januari 2016 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1 te Poperinge

SENIORENRAAD. 19 januari 2016 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1 te Poperinge SENIORENRAAD Aanwezigheden Stadsbestuur 19 januari 2016 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1 te Poperinge Pieter Marchand, schepen Alexander Tydtgat, welzijnsconsulent, secretaris-verslaggever

Nadere informatie

SENIORENRAAD. 5 april 2018 om 9u in de raadzaal van het stadhuis. Verontschuldigd: Mieke De Backer, OCMW-raadslid Poperinge

SENIORENRAAD. 5 april 2018 om 9u in de raadzaal van het stadhuis. Verontschuldigd: Mieke De Backer, OCMW-raadslid Poperinge SENIORENRAAD 5 april 2018 om 9u in de raadzaal van het stadhuis Aanwezigheden Stadsbestuur Alexander Tydtgat, welzijnsconsulent, secretaris-verslaggever Afwezig: Pieter Marchand, schepen OCMW Verontschuldigd:

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Rapprt Bekend maakt bemind Onderzek naar de bekendheid van en waardering vr het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum p het gebied van arbeidszaken

Nadere informatie

Financiering van de ouderenzorg: Wat moet de volgende Vlaamse regering minimaal voorzien?

Financiering van de ouderenzorg: Wat moet de volgende Vlaamse regering minimaal voorzien? Financiering van de uderenzrg: Wat met de vlgende Vlaamse regering minimaal vrzien? 1. Vraf De uderenzrg in Vlaanderen staat vr enrme uitdagingen. Het aantal 80-plussers in Vlaanderen greit de kmende 10

Nadere informatie

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o Klas-in-zicht Een negatieve grepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar vereen kunnen kmen, een vertrebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, meilijk les kunnen geven dr strend gedrag, zijn

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

W I M D Beleidsplan Versie 1 februari 2013

W I M D Beleidsplan Versie 1 februari 2013 W M I D Beleidsplan Versie 1 februari 2013 Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting Wninitiatief Midden-Delfland (Stichting WIMD). Het plan mvat een verzicht van de delstellingen, activiteiten en

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement beoordelingscomité Starterscontract

Huishoudelijk reglement beoordelingscomité Starterscontract Huishudelijk reglement berdelingscmité Starterscntract Gedgekeurd in de gemeenteraad van 22 maart 2010 Gewijzigd in de gemeenteraad van 14 december 2015 Bekendgemaakt p 25 maart 2010 en 15 december 2015

Nadere informatie

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 De Eurpese Unie is p een cruciaal mment gekmen en nderzekt de hervrming van haar visie en haar bij vrrang belangrijkste dmeinen, in het licht van de

Nadere informatie

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen Kenmerken en uitkmsten van prfessinele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen 20 nvember 2015 Prf. Dr. Sfie Vanassche Dr. An Katrien Sdermans Prf. dr. Ken Matthijs Family and Ppulatin Studies, KU Leuven

Nadere informatie

van de Hoge Raad voor Vrijwilligers

van de Hoge Raad voor Vrijwilligers Memrandum van de Hge Raad vr Vrijwilligers Nvember 2014 Memrandum van de Hge Raad vr Vrijwilligers Vrijwilligerswerk: brandend actueel In een veranderende maatschappij die een ecnmische crisis drmaakt,

Nadere informatie

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner Handleiding bij het vrbereiden van een activiteit met f bij een partner Deze handleiding is.a. ndzakelijk mdat wij (het regiteam) geen rechtspersn zijn en derhalve niet namens De Hart&Vaatgrep kunnen pereren

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Pedagogische Civil Society

Pedagogische Civil Society Pedaggische Civil Sciety Nieuwkmer in het cntinuüm van pvedndersteuning? 4 juni 2010 Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Welkm Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Werkzaam bij SO&T: kwaliteit in Opveden

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020 Openbare raadpleging ver de evaluatie van de Eurpese strategie inzake handicaps 2010/2020 Er zijn in de EU ngeveer 80 miljen mensen met een handicap. Vr deze mensen is het, dr allerlei belemmeringen, vaak

Nadere informatie

Simulatie werkgroepbijeenkomst

Simulatie werkgroepbijeenkomst Simulatie werkgrepbijeenkmst www.cnnectbegeleiding.nl 2011 1 Infrmatie vr de vrzitter (enkele dagen vraf) Je hebt de grepsleden het vlgende mailtje gestuurd: Hans (de directeur) heeft mij gevraagd m een

Nadere informatie

Verslag jeugdraad 30 augustus 2014 @ ontmoetingscentrum

Verslag jeugdraad 30 augustus 2014 @ ontmoetingscentrum Verslag jeugdraad 30 augustus 2014 @ ntmetingscentrum Aanwezig: Mieke Heymans (Vrzitster), Rd Schuteden (Bur jeugdraad/kaj Vstert), Han Lemkens (VKSJ Bree), Bie Lemkens (VKSJ Bree), Katrien Verstraeten

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0)

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) hetergene grepen: kinderen uit diverse sciale milieus, een grte verscheidenheid aan rts. De schl gaat adequaat m met verschillen tussen leerlingen: gezien deze verschillen

Nadere informatie

PROTOCOL bij OVERLIJDEN

PROTOCOL bij OVERLIJDEN PROTOCOL bij OVERLIJDEN Vetbalvereniging Lenermark Lnapark 5 7371 EH Lenen Gld Tel.: 055-5051656 Versie: 27 augustus 2015 1 / 9 1. Inleiding Het prtcl 'Bij verlijden' treedt na vaststelling van het bestuur

Nadere informatie

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen.

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen. Wij verzeken u de telichting vr het invullen van het frmulier ged te lezen. Op basis van de dr u aangegeven reismgelijkheden van de leerling en p basis van het verversadvies van schl en eventuele andere

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en schepenen. Advies: Integraal beleidsplan en financieel meerjarenplan BBC. Geachte leden van het schepencollege

Aan het college van burgemeester en schepenen. Advies: Integraal beleidsplan en financieel meerjarenplan BBC. Geachte leden van het schepencollege Aan het cllege van burgemeester en schepenen uw kenmerk ns kenmerk cntactpersn datum Sp/SR/2013-08 Patrick Bsten 24.09.2013 Dienst telefn e-mail sprtraad 050 21 22 32 Pat.bsten@telenet.be Advies: Integraal

Nadere informatie

SENIORENRAAD. 8 november 2018 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1, 8970 Poperinge

SENIORENRAAD. 8 november 2018 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1, 8970 Poperinge SENIORENRAAD 8 november 2018 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1, 8970 Poperinge Aanwezigheden Stadsbestuur Alexander Tydtgat, welzijnsconsulent, secretaris-verslaggever Pieter Marchand, schepen

Nadere informatie

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016 Reglement Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeurs Onderzeksbeurs & Uitwisseling 2016 In 2016 kennen de Vlaamse en Nederlandse verheid pnieuw de Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeur(zen) (VNJB) te aan Nederlandse

Nadere informatie

DORPSONTWIKKELINGSPLAN RENINGELST

DORPSONTWIKKELINGSPLAN RENINGELST DORPSONTWIKKELINGSPLAN RENINGELST DOSSIER VOORZIENINGEN OPENBARE VOORZIENINGEN Vaststellingen vanuit de resultaten Het aanbd aan gezndheidsdiensten, winkels en nderwijs wrdt als ged beschuwd. Het aanbd

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Visie en actieplan Wonen, Welzijn en Zorg voor ouderen en mensen met beperkingen

Visie en actieplan Wonen, Welzijn en Zorg voor ouderen en mensen met beperkingen Visie en actieplan Wnen, Welzijn en Zrg vr uderen en mensen met beperkingen Netwerk Zrg, Ouderen Netwerk en Netwerk Handicap&Beleid 1. Inleiding De cnferentie van het Netwerk Zrg en het Ouderen Netwerk

Nadere informatie

Vertegenwoordiging in de VVSG-bestuursorganen vanuit een vernieuwd bestuursmodel

Vertegenwoordiging in de VVSG-bestuursorganen vanuit een vernieuwd bestuursmodel Vertegenwrdiging in de VVSG-bestuursrganen vanuit een vernieuwd bestuursmdel 30 januari 2019 1 Vernieuwing bestuursrganen 1 2 Transversaal en dicht bij de leden 2 3 Bestuurlijke cmmissies 2 3.1 Krachtig(e)

Nadere informatie

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen Infrmatie vr schlen Niet alleen studenten, maar k schlen kunnen rekenen p een gede samenwerking met Travel2Cnnect als partner. Dr nze jarenlange persnlijke ervaring met stagiaires, vrijwilligers en lkale

Nadere informatie

Tekst van de regeling

Tekst van de regeling Tekst van de regeling De raad van de gemeente Hgeveen, gelezen het vrstel van het cllege, gelet p de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de vlgende verrdening: Verrdening activiteitenfnds

Nadere informatie

OUDERENADVIESRAAD. 4 februari 2016 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1 te Poperinge

OUDERENADVIESRAAD. 4 februari 2016 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1 te Poperinge OUDERENADVIESRAAD Aanwezigheden Stadsbestuur 4 februari 2016 om 9u in de raadzaal (stadhuis), Grote Markt 1 te Poperinge Pieter Marchand, schepen Alexander Tydtgat, welzijnsconsulent, secretaris-verslaggever

Nadere informatie

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken.

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Ondersteuning gericht p kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van persnen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Bea Maes KU Leuven Een veld in beweging Vlwaardig burgerschap

Nadere informatie

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen Vrbereidingsjaar hger nderwijs vr anderstaligen Prvincieplein 1 Cntact: Functieprfiel: Leerndersteuner Vrbereidingsjaar Hger Onderwijs vr Anderstaligen Samenvatting Als leerndersteuner begeleid en ndersteun

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 08/01. Fiches

BIJLAGE. Bijlage nr. 08/01. Fiches BIJLAGE Bijlage nr. 08/01 Fiches Titel initiatief: Vruwenwerking Caleidscp Gemeenschapscentrum De Vaartkapen Prjectmschrijving Caleidscp rganiseert activiteiten vr vruwen. Centraal staat de educatie/emancipatie

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste halfjaar 2017

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste halfjaar 2017 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Eerste halfjaar 2017 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Derde Kwartaal 2014

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Derde Kwartaal 2014 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Derde Kwartaal 2014 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn:

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn: Wie zijn we? Zrggrep Kans is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

Dienstverlening in Dampoort en Sint-Amandsberg

Dienstverlening in Dampoort en Sint-Amandsberg Dienstverlening in Damprt en Sint-Amandsberg 14 nvember 2013 Activiteit Tijdens een lunchgesprek ging schepen en OCMW-vrzitter Rudy Cddens in gesprek met bewners ver de zrg en dienstverlening in Damprt

Nadere informatie

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het veren van de regie bij wnen en huishuden Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 1 efenpdracht B Als verzrgende-ig ndersteun je de zrgvrager bij het veren van de regie

Nadere informatie

Meerjarenplanaanpassing nr 2

Meerjarenplanaanpassing nr 2 Meerjarenplanaanpassing nr 2 Inhud 1. strategische nta... 2 1.1 Priritair beleid... 4 1.2 Overig beleid in beleidsdelstellingen pgenmen beleid.... 8 2. Financiële nta... 9 2.1 Financieel delstellingenplan...

Nadere informatie

Heart4Women. Duurzaam Bewogen Missionair. Sponsor een vrouw

Heart4Women. Duurzaam Bewogen Missionair. Sponsor een vrouw Heart4Wmen Duurzaam Bewgen Missinair Spnsr een vruw Vruwen in hun kracht Heart4Ghana is bewgen met de psitie van de vruw binnen de Dagmba en Nanumba cultuur. Deze vruwen hebben het niet altijd makkelijk

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020.

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020. Handleiding Handleiding Cmmunicatie vr Prmtren Eurpees Fnds vr Reginale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Eurpese Unie Inhud 1 Inleiding... 1 2 De minimale cmmunicatieverplichtingen... 1 a) Weergave

Nadere informatie

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden )

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden ) Veenendaalse Atletiek Vereniging Reglement Kantine-Cmmissie ( del / taken / bevegdheden ) Mei 2015 Reglement Kantine-Cmmissie VAV ( del / taken / bevegdheden ) Inleiding. In de Statuten van de Veenendaalse

Nadere informatie

Vrijwilligers bij de lokale politie Oostende

Vrijwilligers bij de lokale politie Oostende Vrijwilligers bij de lkale plitie Ostende DE ORGANISATIE Wie zijn we? DE GEÏNTEGREERDE POLITIE Federale plitie 15.000 medewerkers Gespecialiseerde en ndersteunende diensten Bv: scheepvaartplitie, cmplexere

Nadere informatie

.1-4- gemeente Eindhouen

.1-4- gemeente Eindhouen .1-4- gemeente Eindhuen Inleiding 3 3 Vr u ligt het Jaarverslag Leerplicht en Straks.nu 2008-2009. Qua vrm en pmaakeen ander jaarverslag dan u gewend bent. De vrij uitgebreide weergave van allerlei zaken

Nadere informatie

Reglement over de organisatie van activiteiten in het kader van het project Blijf er niet mee zitten

Reglement over de organisatie van activiteiten in het kader van het project Blijf er niet mee zitten Reglement ver de rganisatie van activiteiten in het kader van het prject Blijf er niet mee zitten Gedgekeurd in de gemeenteraad van dag maand jaar [Bestuursndersteuning vult dit aan]. Bekendgemaakt p dag

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; raadsbesluit gemeente werkendam zaaknummer 59873 nderwerp Verrdening individuele stud ieteslag Participatiewet gemeente Werkendam 2015 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het vrstel van burgemeester

Nadere informatie

Reglement betoelaging lotgenotengroepen. Kom op tegen Kanker

Reglement betoelaging lotgenotengroepen. Kom op tegen Kanker Reglement betelaging ltgentengrepen Km p tegen Kanker 1. Del Km p tegen Kanker wil ltgentengrepen stimuleren, begeleiden en ndersteunen een kwaliteitsvlle werking uit te buwen. Dit det ze nder meer dr

Nadere informatie

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER 1 JUNI 2015 HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER SEYS VEERLE PROVINCIEBESTUUR WEST-VLAANDEREN Hug Verriesstraat 22 8800 ROESELARE Vrwrd Sinds 1971 ndersteunt de prvincie

Nadere informatie

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING Beste drpsgent, Vr u ligt een enquête ver de ntwikkeling van ns drp in de kmende jaren. Deze enquête is een initiatief van de Drpsvereniging Heilig Landstichting,

Nadere informatie

Onderwerp Vervolg Programma Eigen Kracht - het stimuleren van laagopgeleide vrouwen naar werk

Onderwerp Vervolg Programma Eigen Kracht - het stimuleren van laagopgeleide vrouwen naar werk Cllegevrstel Openbaar Onderwerp Vervlg Prgramma Eigen Kracht - het stimuleren van laagpgeleide vruwen naar werk Prgramma / Prgrammanummer Werk & Inkmen / 1061 BW-nummer Prtefeuillehuder T. Tankir Samenvatting

Nadere informatie

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie.

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie. Reglement betreffende een Prvinciale herkenbaarheid bij elke vrm van prvinciale subsidie. DE PROVINCIERAAD VAN WEST - VLAANDEREN, Overwegende dat het belang van de prvinciale herkenbaarheid, naar aanleiding

Nadere informatie

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan Handleiding Het pstellen van een diacnaal beleidsplan Versie 1.0 Generale diacnale cmmissie Datum: augustus 2015 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website:

Nadere informatie

Voorwoord Voor u ligt het werkplan Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten.

Voorwoord Voor u ligt het werkplan Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten. Werkplan 2017 0 1 Vrwrd Vr u ligt het werkplan 2017. Het werkplan richt zich p de hfdzaken van de activiteiten. 2017 staat, net zals in 2016, in het teken van de landelijke ntwikkelingen zwel binnen de

Nadere informatie

Jaarverslag De stichting VPTZ Leendert Vriel Twente is aangesloten bij VPTZ Nederland

Jaarverslag De stichting VPTZ Leendert Vriel Twente is aangesloten bij VPTZ Nederland Jaarverslag 2016 De stichting VPTZ Leendert Vriel Twente is aangeslten bij VPTZ Nederland Vrwrd De meeste mensen willen, als ze uder wrden, z lang mgelijk in hun eigen mgeving blijven wnen. Ouder wrden

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT LOVENDEGEM GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID

SUBSIDIEREGLEMENT LOVENDEGEM GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID GR 30.08.2012 SUBSIDIEREGLEMENT LOVENDEGEM GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID TITEL I: ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 1: De verenigingen en persnen die subsidies kunnen verkrijgen Artikel 1. De erkende

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN Factsheet samenwerking COA lcatie en gemeente vr jeugdhulp aan asielzekerskinderen INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding

Nadere informatie

Concept Jaarverslag 2011

Concept Jaarverslag 2011 UNDUGU VRIENDENKRING NEDERLAND Vereniging Undugu Vriendenkring Nederland Statutair gevestigd te Rtterdam. Het del van de Vriendenkring is p alle denkbare wijzen steun te verlenen aan het bereiken van de

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

VRAGENLIJST VOOR BEZOEKERS VAN DE DORPSRESTAURANTS TE BILZEN

VRAGENLIJST VOOR BEZOEKERS VAN DE DORPSRESTAURANTS TE BILZEN Bijlage 1 : Vragenlijst refnr VRAGENLIJST VOOR BEZOEKERS VAN DE DORPSRESTAURANTS TE BILZEN Beste bezeker, Ik ben Magalï Muls en studeer maatschappelijk werk aan de PXL te Hasselt. Ik zit in het laatste

Nadere informatie

Concept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers november Concept. Kwaliteitssysteem. Perifere Accreditatie Medewerkers

Concept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers november Concept. Kwaliteitssysteem. Perifere Accreditatie Medewerkers Cncept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers nvember 2015 Cncept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers 1 Cncept Kwaliteitssysteem Perifere Accreditatie Medewerkers nvember 2015

Nadere informatie

1 Welke thema's spelen er op dit moment binnen de opvoeding van uw kind(eren)?

1 Welke thema's spelen er op dit moment binnen de opvoeding van uw kind(eren)? Ouderpanel Deventer Opveding 1 Welke thema's spelen er p dit mment binnen de pveding van uw kind(eren)? Welke thema's spelen er p dit mment binnen de pveding van uw kind(eren)? Ontwikkeling p schl Pesten

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken Verrdening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sciale Zaken 1 Tekst van de regeling Artikel 1 Definities A. Maatschappelijke ndersteuning: ndersteuning zals bedeld in de Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

Wmo de Kanteling. o o o o o o

Wmo de Kanteling. o o o o o o Wm de Kanteling Van Wvg naar Wm Wm als participatiewet: de Kanteling Wat vraagt het van de gemeente Wat vraagt het van de burger? Bezuinigingen Overhevelen van nderdelen uit AWBZ Van Wvg naar Wm VAN Wvg

Nadere informatie

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren?

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren? K ind e r p v a n g m e t e e n s c i a l e f u n c t i e Kinderpvang met een sciale functie He kun je dit vanuit een centrum vr kinderpvang in de praktijk realiseren? De sciale functie van kinderpvang

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Prvinciale Staten Pstadres Prvinciehuis Pstbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-hlland.nl Datum zie verzenddatum Aan Prvinciale Staten Bijlagen 2 Onderwerp Infrmatie ver het

Nadere informatie

aan carine.callemin@ocmwkortrijk.be of OCMW Kortrijk, t.a.v. Carine Callemin, Budastraat 27 te 8500 Kortrijk

aan carine.callemin@ocmwkortrijk.be of OCMW Kortrijk, t.a.v. Carine Callemin, Budastraat 27 te 8500 Kortrijk SELECTIE ADMINISTRATIEF MEDEWERKER OKTOBER - NOVEMBER 2013 VERLOOP VAN DE SELECTIEPROCEDURE 1. indienen van de kandidaturen tegen uiterlijk 11 ktber 2013 mtivatiebrief uitgebreid CV - afschrift diplma

Nadere informatie

Secretariaat: Wilhelmina Druckerstraat 13, 5142 PP Waalwijk Telefoon: 0416340629 of 0640343453. E-mail: henkvanrosmalen@home.nl

Secretariaat: Wilhelmina Druckerstraat 13, 5142 PP Waalwijk Telefoon: 0416340629 of 0640343453. E-mail: henkvanrosmalen@home.nl Verslag verleg Wm adviesraad Waalwijk Datum: 24-11-2010 Lcatie: MEE Brabant-Nrd Aanwezig adviesraad; Frits Keijlard, Harrie de Rnde, Jan Elling, Jacques Huben, Piet Hellings, Dirk van der Schans, Tini

Nadere informatie

KINDEREN EN JONGEREN.

KINDEREN EN JONGEREN. SubsidiereglementJEUGDWERK VOOR MAATSCHAPPELIJK KWETSBARE KINDEREN EN JONGEREN. Art. 1 : Delstelling Dit reglement begt de financiële ndersteuning van rganisaties die jeugdwerk aanbieden aan maatschappelijk

Nadere informatie

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin.

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin. pgb-uitveringsplan U wilt vr uzelf f vr een ander met een persnsgebnden budget (pgb) ndersteuning inkpen. Een van de vrwaarden m vr een pgb in aanmerking te kmen is dat u een uitveringsplan maakt. In het

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

3 De positie van armoedebeleid in het Sociaal Domein

3 De positie van armoedebeleid in het Sociaal Domein 3 De psitie van armedebeleid in het Sciaal Dmein Zals eerder beschreven is armede meer dan alleen een financieel tekrt en zijn er raakvlakken met nder andere pleiding, gezndheid en wnen. Zals in hfdstuk

Nadere informatie

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte Genderlpbaanklf: enkele vrzetten vanuit Persephne vzw, rganisatie van vruwen met een handicap f invaliderende chrnische ziekte De genderlpbaanklf verdient aandacht van de beleidsmakers en de sciale partners.

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019 Bschveld n Tur Herijking Sciale Visie Bschveld 2015-2019 Inleiding Vr u ligt het verslag van de herijking van de sciale visie van Bschveld vr de peride 2015 2019. In 2007 is de sciale visie van Bschveld

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS OUDERBLIK Een rugzak vl ideeën vr uders en schl SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS 2012 1. Schriftelijke cmmunicatie met anderstalige uders Schriftelijke cmmunicatie gaat ver alle cmmunicatie naar uders

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 Resultaten penbare marktcnsultatie Verkp klster Grt Bijstervelt Gemeente Oirscht BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De gemeente Oirscht is sinds nvember 2009 eigenaar

Nadere informatie

Wie zijn we? Brochure Zorggroep Kans

Wie zijn we? Brochure Zorggroep Kans Wie zijn we? Zrggrep KANS is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

WG KLEUTERPARTICIPATIE 22/03/2018

WG KLEUTERPARTICIPATIE 22/03/2018 GELIJKE ONDERWIJSKANSEN LOKAAL OVERLEGPLATFORM BASISONDERWIJS GENT Vrzitter Dr. Jean Pierre Verhaeghe TEL: 0474 294083 Jeanpierre.verhaeghe@vlaamsparlement.be www.lp.be WG KLEUTERPARTICIPATIE 22/03/2018

Nadere informatie

Gent, op weg naar een leeftijdsvriendelijke stad

Gent, op weg naar een leeftijdsvriendelijke stad Gent, p weg naar een leeftijdsvriendelijke stad Beleidsnta - Ouderenbeleid 2014-2019 Departement uderenzrg OCMW Gent Senirendienst Stad Gent INHOUD Vrwrd... 2 Inleiding... 4 Thema 1 Publieke ruimte en

Nadere informatie

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor.

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor. Tussenrapprtage: plan van aanpak raadsenquête grndexplitatie Duivenvrdecrridr. Enquêtecmmissie grndexplitatie Duivenvrdecrridr 16 februari 2015 Inhudspgave: 1. Inleiding 2. Organisatie 3. Verfijning nderzeksvraag

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Leven in Albanië

Beleidsplan Stichting Leven in Albanië Stichting Leven in Albanië Inhudspgave Intrductie... 3 Missie en visie... 4 Strategische delstellingen... 5 Fndswerving... 7 Financieel beleid... 8 Verhuding TFC en Stichting Leven in Albanië:... 9 Stichting

Nadere informatie