Bijlage A: De Avans-omgeving en behoeften

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage A: De Avans-omgeving en behoeften"

Transcriptie

1 Bijlage A: De Avans-omgeving en behoeften HERZIENE DOCUMENTATIE 1. Organisatie 2. Structuur financieel systeem 3. Financiële verantwoording en rapportage 4. Projecten 5. Tijdregistratie 6. Fiscaliteiten 7. Begrotingsproces en budgetten 8. Inkoop en verplichtingen 9. Debiteuren en creditmanagement 10. Vaste Activa 11. Business Intelligence (BI)-tool 12. Document management systeem 13. Applicatielandschap (SOLL-situatie) 14. Conversie

2 pagina 2 van Organisatie heeft ruim 55 voltijd HBO-opleidingen en 45 deeltijd, duaal en Associate Degrees opleidingen, ongeveer studenten en ruim medewerkers. is één van de grotere hogescholen in Nederland. De Keuzegids HBO Voltijd meet jaarlijks de kwaliteit van het Nederlandse Hoger Onderwijs. Deze Keuzegids noemt groot en solide. De Hogeschool levert volgens de gids het bewijs dat grootschaligheid geen belemmering is voor topkwaliteit. behoort tot de Stichting Avans. De opleidingen zijn ondergebracht bij 20 academies (inclusief Juridische Hogeschool van en Fontys Hogeschool). Ter ondersteuning van de academies en het College van Bestuur zijn er 6 ondersteunende Diensteenheden en 2 Stafeenheden. Het Center of Expertise BioBased Economy (CoE BBE) is een zelfstandige eenheid met een eigen managing director. De academies zijn momenteel op verschillende wijzen georganiseerd, waarbij geëxperimenteerd wordt met verschillende soorten van coördinatiemechanismen. Als voorbeeld van één van de academie is hieronder de Academie voor Sociale Studie in Den Bosch getoond. (bron: Overzicht coördinatiemechanismen maart 2015). Dit vereist een grote mate van verscheidenheid in de inrichting van de financiële administratie, en op haar beurt vereist dit wederom een flexibele inrichting. Onderstaand staat het organogram van DFS, als voorbeeld van de diensteenheden. Diensteenheid Financiën en Studentenadministratie (DFS)

3 pagina 3 van 16 Kengetallen Kengetal Omvang Toelichting Omvang kosten/omzet jaarbasis ca. 250 mln Aantal medewerkers / FTE ca / ca /9/2015 Aantal studenten /10/2015 Aantal gebruikers financieel systeem Muteren en raadplegen Aantal gebruikers financieel systeem Raadplegen 50 Projectbeheer (7), Crediteuren (10), Debiteuren (5), R2R (5), Adviseurs (10), overig (13) 150 Directies, coördinatoren/budgethouders Aantal gebruikers financieel systeem Tijdschrijven 500 Tijdschrijvers Aantal gebruikers financieel systeem functioneel beheer 4 Aantal verkoopfacturen op jaarbasis ca Aantal inkoopfacturen op jaarbasis ca Aantal lopende projecten ca. 150 Waarvan 100 externe financiering Omvang projectportefeuille (externe financiering) ca. 20 mln. Status maart Structuur financieel systeem Wensen inrichting nieuw financieel systeem.

4 pagina 4 van 16 De dimensies van de financiële administratie zijn: 1. Saldo type 2. Tijd 3. Kosten-/opbrengstsoorten en activa- passivarekeningen (rekeningschema) 4. Kostenplaatsen 5. Kostendragers Daarnaast werkt Avans met meerdere kenmerken: 6. OCW codes 7. Projecten 8. Kenmerk lab, regulier, onderwijs, project, onderzoek. 9. Investeringsbegroting kenmerk. 10. Onderhoudsplan kenmerk 11. Activiteiten 12. Bedrijfsonderdeel 13. Budgethouder 14. Team 15. Kenmerk debiteur stamgegevens 16. Kenmerk crediteur stamgegevens 17. Type werkkosten 18. Kenmerk voor de pro rata berekening BTW 19. Kenmerk koppeling andere systemen 1. Saldo type: Avans wenst de volgende saldo types: Goedgekeurde begroting Aanvullende begroting (ook begrotingswijziging) Totaal begroting (goedgekeurde begroting+ aanvullende begroting Verplichting vanuit inkooporder, contract Goedgekeurde verplichting Realisatie Prognose Op dit moment zijn verplichtingen en prognose mutaties (m.u.v. loonprognose) niet inzichtelijk in het financieel systeem. Avans wil dit wel in het nieuwe financiële systeem. 2. Tijd: Avans werkt met boekjaren die gelijk zijn aan kalenderjaren. Binnen de boekjaren wordt gewerkt met een perioderegistratie van een maand. Daarnaast is er een correctieperiode 13, voor het afsluiten van het boekjaar en periode 14 voor eventuele accountantscorrecties. Wanneer een periode is afgesloten kan er niet meer op worden gemuteerd. 3. Kosten-/opbrengstsoorten en activa- passivarekeningen (rekeningschema): Kostensoorten worden per jaar aangemaakt en gemuteerd. Per kostensoort dient een OCW code gekoppeld te kunnen worden (zie 6). Aan een kostensoort kunnen andere kernmerken gekoppeld worden: o Lab, regulier, onderwijs, project, onderzoek. (zie 8) o Bedrijfsonderdeel (zie 12) o Type werkkosten (zie 17) o Type pro rata BTW (zie 18) o Wel of niet meenemen in koppeling met andere systemen (zie 19) 4. Kostenplaatsen: Op dit moment bestaat het kostenplaatsnummer uit 6 posities Positie 1 en 2 geeft aan het bedrijfsonderdeel.

5 pagina 5 van 16 Positie 3 geeft aan kenmerk lab, onderwijs, project, onderzoek. Positie 4 t/m 6 vrij te bepalen. Avans wil graag aan de kostenplaats de volgende kenmerken kunnen koppelen: Projecten Kenmerk lab, regulier, onderwijs, project, onderzoek. Activiteiten Bedrijfsonderdeel Team Wel of niet meenemen in koppeling met Proquro, Raet en Osiris. 5. Kostendrager: De kostendrager is een verbijzondering van de kostenplaats. 6. OCW code: De jaarrekening naar het ministerie dient te worden ingericht op basis van OCW codes. Elke kostensoort heeft verplicht een OCW code. Rapportages op OCW code dienen mogelijk te zijn. 7. Projecten: Binnen het project is er de volgende structuur 1. Project 2. Deelproject 3. Activiteit 4. Sub-activiteit Daarnaast moet het mogelijk zijn om aan een project te koppelen: Kenmerk activiteit Percentage subsidiabele kosten Subsidiebedrag Avans wil graag de ontvangen subsidies boeken op de balans. Binnen een project wordt vastgelegd het percentage eigen bijdrage en de gemaakte kosten. Avans wil graag dat maandelijks het systeem automatisch een boeking maakt waarbij de subsidiabele kosten worden geboekt als baten en tegen geboekt op de balans tot een maximum bedrag wat Avans aan subsidie kan krijgen. 8. Kenmerk: lab, regulier, onderwijs, project, onderzoek: Avans rapporteert intern op basis van bovenstaande kenmerken; het is daarom belangrijk dat het kenmerk gekoppeld dient te kunnen worden aan de tabel kostenplaatsen, kostendragers. 9. Investeringsbegroting-kenmerk. Jaarlijks wordt een investeringsbegroting opgesteld, die gedurende het jaar bewaakt wordt op het niveau van de investeringsregel (aparte dimensie), bedrijfsonderdeel/grotere bouwprojecten en categorie (soort investering). 10. Onderhoudsplan kenmerk Jaarlijks wordt een onderhoudsplan (JOP) opgesteld. De uitputting hiervan dient bewaakt te worden op activiteitsniveau, dit is een aparte dimensie. Sommige onderhoudsbudgetten lopen over het boekjaar heen. 11. Activiteiten Binnen de diensteenheden wordt gewerkt met een activiteitenbegroting. Ook bij academies wordt gewerkt met activiteiten. Binnen een afdeling (kostenplaats) zijn er meerdere activiteiten. Opbrengst en kosten dienen verantwoord te kunnen worden op activiteitenniveau. Ook dient op activiteitenniveau begroot te kunnen worden.

6 pagina 6 van Bedrijfsonderdeel Rapportages dienen op gesteld te worden per bedrijfsonderdeel. Dit kenmerk dient gekoppeld te kunnen worden aan tabel kostenplaats, kostendrager. 13. Budgethouder Om de flow van autorisaties goed te kunnen inrichten is van belang dat aan de tabel kostendrager, kostenplaats de juiste budgethouder kan worden gekoppeld en dat rapportage per budgethouder mogelijk is. 14. Team Binnen een afdeling zijn vaak teams ingericht. Rapportage, boeking en budgettering per team dient mogelijk te zijn. 15. Kenmerk: debiteurstamgegevens. Binnen de debiteurstamgegevens zijn er twee types debiteuren: Studenten Overige relaties Verder is het van belang dat een aantal studenten en relaties gebundeld kan worden aan een hoofdnummer, waaraan gefactureerd kan worden. Werkgever betaalt voor alle medewerkers, welke bij Avans studeren de collegegelden. Collegegelden worden echter gefactureerd aan de student. Op dit moment wordt via een handmatige procedure dit opgelost. Avans wil graag een structurele oplossing. 16. Kenmerk: crediteurenstamgegevens Op dit moment zijn er meerdere categorieën van crediteuren: Inkoopcrediteuren Op dit moment worden de inkoopcrediteuren aangemaakt in het inkoopsysteem Proquro en met een automatische koppeling ingelezen in het financieel systeem. Accordering van de bankrekening vindt plaats in het financieel systeem. Medewerkers t.b.v. onkostendeclaraties Avans is bezig met een pilot voor het uitbetalen van declaraties via het HR systeem. Bij een positieve pilot worden vanaf 2017 alle declaraties van medewerkers betaald via het HR systeem. Betaling van declaraties aan externe of vrijwilligers, zijnde niet in loondienst. Deze groep gaat ook in de toekomst, niet via het HR systeem. Eenmalige handmatige betalingen. Avans overweegt om deze als crediteur aan te maken. Avans loopt bij de uitrol van het inkoopsysteem aan tegen het probleem dat sommige leveranciers gebruik maken van een factureringsbedrijf, waarbij de bestelling wordt gedaan bij leverancier X en de betaling dient te worden gedaan aan crediteur Y. Hetzelfde is speelt bij inhuur van een broker voor de inkoop van arbeid. Binnen het nieuwe financiële systeem is daarom gewenst dat aan een leverancier sub-leveranciers kunnen worden gekoppeld. 17. Type werkkosten Avans is bezig om binnen business object een rapportage te ontwikkelen voor de uitputting van de werkkostenregeling. Hierbij is van belang dat aan een kostensoort een kenmerk van WKR kan worden gekoppeld. Bijvoorbeeld vrijgesteld. 18. Kenmerk voor de pro rata berekening BTW Avans heeft met de belastingdienst specifieke afspraken gemaakt over de wijze waarop de btw op algemene kosten gedeeltelijk in vooraftrek kan worden gebracht. Om de juiste berekening kunnen maken is het van belang dat per kostensoort, kostenplaats, activiteit kan worden vastgelegd of het wel of geen pro rata betreft. Verder zal bij een boeking het kenmerk zichtbaar dienen te zijn en indien gewenst, bij uitzondering, muteerbaar dienen te zijn.

7 pagina 7 van Kenmerk koppeling andere systemen. Binnen Avans zijn er meerdere koppelingen met andere systemen zoals HR Core (raet), Proquro (inkoopsysteem), broker. Op dit moment is het niet mogelijk om in het financieel systeem aan te geven welke gegevens via de koppeling dienen te worden overgezet. Dit leidt tot vervuiling en tot veel handmatige acties. Voorbeeld op dit moment worden in de koppeling tussen het financieel systeem en Proquro (inkoopsysteem) alle kostensoorten en kostenplaatsen overgezet. Op een aantal kostenplaatsen, welke specifiek zijn ingericht voor salariskosten, wil Avans geen bestellingen. 3. Financiële verantwoording en rapportage kent vanuit de wettelijke vereisten één financieel verantwoordingsdocument, namelijk de statutaire jaarrekening. Bij het opstellen hiervan worden de richtlijnen jaarverslaglegging BW2 Titel 9 gehanteerd. Daarnaast kent ook projectverantwoordingen, bijvoorbeeld ten behoeve van de Europese Unie. De grondslagen voor de verantwoording kunnen verschillen per project. De projectverantwoordingen vloeien voort uit specifieke afspraken op grond van een subsidierelatie of een opdrachtgever-/opdrachtnemer relatie. Per kwartaal wordt er een Managementrapportage (MaRap) opgesteld. De basisinformatie wordt opgehaald uit het financieel systeem, maar in Excel nog verder bewerkt en aangevuld met o.a. de prognose. heeft behoefte aan een systeem dat hierbij kan ondersteunen en het handwerk overbodig maakt. 4. Projecten Projecten met externe financiering heeft ongeveer 100 externe projecten in beheer met een portefeuillewaarde van ongeveer EUR 20 mio. Waarvan ongeveer 30 projecten in initiatiefase zitten (nog in aanvraag) ter waarde van EUR 3,5 mio. Projectstructuur Binnen de projectstructuur moeten meerdere lagen (work break down structure) geregistreerd kunnen worden, denk aan deelprojecten en activiteiten. Uren en geld t.a.v. de diverse resources mens en materieel en ook out of pocketkosten en opbrengsten moeten op projecten, deelprojecten en activiteiten geregistreerd kunnen worden. voert een projectadministratie met baten en lasten. Een groot deel van de projecten is meerjarig. De batenzijde geeft informatie over subsidie (bijdrage van de subsidieverstrekker(s) of financier), de lastenzijde geeft informatie over de projectkosten en de (resterend) beschikbare budgetten voor uitputting. Onderaan de streep blijft een eigen bijdrage over voor de academie of het expertisecentrum. Eigen bijdrage systematiek hanteert een eigen systematiek met eigen bijdragen voor projecten met externe financiering. Deze eigen bijdrage kan betrekking hebben op: 1) het leveren van een bijdrage door inzet van medewerkers. Dit betreft de cofinanciering ten aanzien van de declarabele uren. 2) een bijdrage voor de zogenaamde out-of-pocketkosten (materiaal, uitbestede werkzaamheden, investeringen) en een bijdrage door de inzet van eigen materieel.

8 pagina 8 van 16 In de huidige situatie is het niet mogelijk om projectbegrotingen toe te voegen aan FMS. Deze worden wel handmatig toegevoegd aan de MARAP. In de nieuwe situatie moet het mogelijk zijn begrotingen aan te passen bij wijzigingen in inzet, looptijd etc. Personele lasten zijn op basis van urenregistratie. De urenregistraties worden door projectdeelnemers geschreven in Timetell en goedgekeurd door projectleiders. Het komt nog vaak voor dat met terugwerkende kracht uren geschreven worden. Dit is niet wenselijk i.vm. onvolledige declaraties en onvolledige kosten. In de toekomstige situatie moeten projectdeelnemers maandelijks uren schrijven voor periodeafsluiting. Per kwartaal wordt er per project afgesloten, Nog te ontvangen subsidie bijdragen, subsidieopbrengsten en eigen bijdrages worden geboekt. Voor subsidieopbrengsten wordt er per kostenrekening onderscheid gemaakt per subsidieverstrekker. Zo is er een andere kostenrekening voor RAAK subsidies en voor Europese subsidies. Iedere subsidieverstrekker heeft eigen eisen voor verantwoording. Zo zijn Europese subsidieverstrekkers strenger en willen meer in detail alle kosten verantwoord hebben. Hierbij gaat het om een kostenverantwoording gedetailleerd op kostensoort, welke tevens in lijn moet liggen met begroting. Deze worden ook weer handmatig in excel gemaakt. Een projectenmodule, die verschillende formats kan genereren afhankelijk van de subsidieverstrekker zou dit efficiënter moeten kunnen maken. Interne/business projecten Daarnaast heeft Avans ongeveer 50 interne projecten met een portefeuillewaarde van EUR 30 mio. In de huidige situatie maakt iedere projectcontroller zijn/haar eigen uitputtingsoverzicht in excel. Naast de projecten met externe financiering kent ook (meerjarige) interne projecten. Voorbeeld zijn de Curriculumvernieuwing en ambitie2020 projecten. Deze projecten vallen nu nog onder beheer van de F-adviseur maar zullen in de loop van 2016 overgedragen worden aan de projectcontroller. 5. Tijdregistratie Projecten heeft nu het systeem TimeTell voor tijdschrijven, dit systeem is niet gekoppeld aan de financiële administratie. Bij een aantal projecten wordt bij het inrichten van een project ook de begrote uren van een medewerker vastgelegd in TimeTell, dit is op dit moment geen verplichting. De geschreven uren moeten op basis van een tarievenoverzicht als kosten (uren x tarieven) doorbelast worden op de bovengenoemde codes (projecten en activiteiten) in de financiële administratie, uiteraard na accordering. Momenteel worden per project de uurtarieven bepaald vanwege de diversiteit van loonkostensystematiek bij subsidieverstrekkers. Het is vanwege de diversiteit aan financiers nodig dat het nieuwe systeem meerdere tarieven/tariefsoorten kan hanteren. Tarieven hanteert nu interne tarieven en externe tarieven voor de projecten met externe financiering binnen de financiële administratie. De tarieven zijn per schaal bepaald. De interne tarieven zijn gebaseerd op de interne doorbelasting-systematiek en de externe tarieven op de loonkosten plus overhead. Omdat zeer veel verschillende subsidie- en opdrachtgevers kent die verschillende eisen aan tarieven stellen wil dat het nieuwe financieel systeem de mogelijkheid biedt om met meerdere tariefsoorten te werken. Avans zoekt daarom naar een nieuw tijdsregistratie systeem waarbij de werkelijke loonkosten per uur van een medewerker automatisch worden gevuld in het uren registratiesysteem vanuit het HRM Core (Raet) of via het aanleveren van een inleesbestand per jaar. Aanvullend zou dan in het

9 pagina 9 van 16 tijdsregistratiesysteem per project- medewerker groep een opslagpercentage ingevoerd kunnen worden voor overhead, waardoor de tarieven grotendeels automatisch per jaar kunnen worden bepaald. Als afwijking is het ook mogelijk dat binnen het project wordt gewerkt met vaste tarieven in dit geval is deze leidend. Het nieuwe tijdsregistratiesysteem wordt niet alleen gebruikt voor projecten maar ook voor het inzichtelijk maken van de inzet op reguliere activiteiten en bij externe inhuur van arbeid. Belangrijk is dat voor zover het registratie betreft van uren voor projecten dat deze automatisch worden gekoppeld met de projectmodule. Registratie inzet op reguliere activiteiten: Bepaalde bedrijfsonderdelen willen via een tijdsregistratiesysteem inzichtelijk hebben aan welke activiteiten de medewerkers hun uren besteden. Binnen het registratiesysteem is het daarom gewenst dat urenregistratie op alle ingerichte financiële dimensies mogelijk is en dat de uren x tarief worden verwerkt in de financiële administratie. Registratie externe inhuur van arbeid: Avans is bezig met het project inkoop van arbeid. Op moment loopt er een aanbesteding waarbij Avans gebruik wil maken van een broker voor de inhuur van externe voor ondersteunende functies zoals ICT, administratief. Omdat Avans geen tijdsregistratie systeem heeft op dit moment welke is gekoppeld aan een financieel systeem is bij de aanbesteding meegenomen dat Avans tijdelijk gebruik maakt van het urenregistratiesysteem van de broker en vandaar een koppeling maakt naar het Proquro inkoopsysteem om het contract en de inkooporder vast te kunnen leggen voor de verplichting en de matching van de inkoopfactuur.(zie bijlage x voor het schema) Deze oplossing is maar een tijdelijke deeloplossing, omdat Avans ook nog externe inhuurt via uitzendbureaus, payrolling en ook zelf externe blijft inhuren voor het onderwijs. Op dit moment worden er nog geen inkooporders aangemaakt in Proquro en vindt er geen urenregistratie plaats. Bij aanschaf van het nieuwe tijdsregistratiesysteem wil Avans alle tijdsregistratie verwerken in dit systeem. Dit betekent het nieuw tijdsregistratiesysteem de mogelijkheid dient te hebben dat uitzendkrachten, medewerkers via payrolling, broker of externe inhuur voor het onderwijs hun uren kunnen registeren in het tijdsregistratiesysteem en dat de er koppelingen komen met Proquro zodat de order automatisch wordt gemaakt als de uren zijn geaccordeerd. Bijlage processchema inhuur van derden in proces P2P 6. Fiscaliteiten BTW Btw voordruk is slechts voor een gedeelte ondernemer in de zin van de wet omzetbelasting.

10 pagina 10 van 16 Dit brengt met zich mee dat voor de commerciële prestaties van Avans de omzetbelasting volledig aftrekbaar is, en voor de niet commerciële prestaties, zoals het uitvoeren van onderwijs, de btw volledig niet verrekenbaar is en dus kostprijsverhogend is. Daarnaast wordt de btw steeds meer verlegd naar Avans, denk aan bestellingen uit het buitenland en ICT bestellingen boven euro. Verder is Avans vanaf 2016 eigen bouwer en gebruikt een G-rekening welke is ingericht in het financieel systeem en inkoopsysteem. In het huidige financiële systeem is de btw functionaliteit niet ingericht, behalve op grootboekrekeningniveau, en dient de medewerker van de service unit Financiën handmatig de btw te corrigeren. De btw-aangifte wordt nu handmatig opgesteld. Wens is dat in een nieuw financieel systeem de aangifte vanuit een rapport uit het financieel systeem gegenereerd kan worden. In dit rapport is te zien op basis van welke facturen de bedragen zijn opgebouwd. De betreffende facturen zijn vervolgens eenvoudig digitaal te raadplegen. Verder is een rapportage nodig als specificatie voor de btw verlegd. Tot slot dient het nieuwe financiële systeem de mogelijkheid te hebben om een belastingaangiftebestand elektronisch te verzenden naar de Belastingdienst. Pro rata regeling Avans kan voor de BTW op algemene kosten maandelijks een gedeelte van de btw voordruk alsnog aftrekken op basis van de verhouding belaste omzet/totale omzet. Avans heeft voor de pro rata regeling specifieke afspraken gemaakt over de definitie van algemene kosten en over de wijze van vastlegging in het systeem. Binnen het nieuwe financiële systeem zijn de volgende functionaliteiten gewenst voor het juist kunnen afwikkelen van de pro rata regeling: 1. De belastingdienst eist een BTW administratie waarin bedrag exclusief BTW, BTW en totaal bedrag van de factuur aansluit met de boekingsregels. Per boekingsregel moet bedrag exclusief, btw en totaal bedrag inzichtelijk zijn alsmede wel of niet pro rata regeling 2. Bij correcties van boekingsregels van inkoopfacturen dient het case nr inkoopfactuur gekoppeld te blijven. 3. Het crediteuren saldo dient inzichtelijk te zijn inclusief btw, btw en exclusief btw. VPB Vooralsnog is geen noodzaak om eisen te stellen aan het apart registreren van activiteiten voor de Vennootschapsbelasting. Wel is het zaak dat kosten allocatie mogelijk is naar activiteiten zodat Avans regelmatig kan toetsen of Avans nog aan de wettelijke kaders voldoet. 7. Begrotingsproces en budgetten Avans stelt jaarlijks een geconsolideerde begroting en jaarrekening op van Hogeschool Avans, Avans Contractactiviteiten BV (holding), BV (Avans Plus) en de 50% deelneming in Stichting Juridische Hogeschool Avans-Fontys. Op dit moment gebeurt de consolidatie in excel. De administratie van BV (Avans Plus) onderdeel van stichting Avans en de 50% deelneming in Stichting Juridische Hogeschool Avans-Fontys worden extern gevoerd. De Avans hogeschoolbegroting wordt op dit moment in excel per bedrijfsonderdeel opgesteld en samen met de aangeleverde begrotingen van Avans contract activiteiten BV (holding), BV (Avans Plus) en de 50% deelneming in Stichting Juridische Hogeschool Avans-Fontys geconsolideerd naar een hogeschoolbegroting in excel. Na het vaststellen van de begroting wordt de begroting ingevoerd in het financiële systeem. Lopende het jaar worden er additionele budgetten toegekend en worden aanvullende begrotingen opgesteld. Er dient apart gerapporteerd te kunnen worden over de (uitputting van de) oorspronkelijke begroting en de gewijzigde begroting. Op dit moment wordt via een excel sheet de begroting ingelezen in het financiële systeem.

11 pagina 11 van 16 De personeelskostenbegroting wordt momenteel berekend via de begrotingsmodule van Raet, en wordt ingelezen in het financieel systeem op basis van kostensoort, kostenplaats en kostendrager. De huidige werkwijze is erg arbeidsintensief en Avans is op zoek naar een nieuw financieel systeem waarbij het nieuw financieel systeem een uitgebreide begrotingsfunctionaliteit biedt waarbij: - De begroting via een vast proces (workflow) door meerdere gebruikers en via verschillende iteraties kan worden opgesteld; - Budgetten kunnen worden ingericht op de financiële dimensies en op project niveau. - Gerapporteerd kan worden over de uitputting van de begroting en individuele budgetten. - Onderscheid kan worden gemaakt tussen de primitieve begroting en begrotingswijzigingen. - Gerapporteerd kan worden over budgetten die zijn overschreden. - Vanuit de functionaliteit een geconsolideerde begroting kan worden opgesteld - Een begroting automatisch kan worden ingelezen. Registratie onderhoud Jaarlijks wordt een onderhoudsplan (JOP) opgesteld. De uitputting hiervan dient bewaakt te worden op activiteitsniveau, dit is een aparte dimensie. Er zijn verschillende soorten onderhoud, verdeeld over 2 bedrijfsonderdelen en meerdere grootboekrekeningen. Een deel van het onderhoud wordt geactiveerd. Sommige onderhoudsbudgetten lopen over het boekjaar heen. Meerjarenperspectief Grote (investerings)projecten kunnen over meerdere kalenderjaren lopen en dienen meerjarig te kunnen worden gebudgetteerd en bewaakt vanuit het nieuwe financiële systeem. Avans stelt naast een jaarbegroting ook een meerjarige begroting op. Dit gebeurt op dit moment in excel. De huidige werkwijze voldoet. Integraal kostprijsmodel: Het nieuwe financiële systeem hoeft geen kostentoerekening te ondersteunen. Wel is van belang dat we transacties kunnen labelen door aan kostensoorten, kostenplaatsen, kostendragers en projecten aan te kunnen geven of het onderwijs, onderzoek of overhead is. Vervolgens kunnen dan in Business Object rapportages worden gedraaid en de kostenallocatie uitvoeren in excel. Prognose: Enkele malen per jaar worden maraps per bedrijfsonderdeel opgesteld en geconsolideerd naar 1 hogeschoolrapportage. Op dit moment gebeurt dit in excel. Avans rapporteert t/m een periode. Essentieel hierbij is indien is gerapporteerd t/m een periode er achteraf geen mutaties meer kunnen worden verwerkt op afgesloten periodes. Periodes waarover gerapporteerd is, dienen in alle (sub-)administraties geblokkeerd te worden voor nieuwe mutaties. Avans is op zoek naar een nieuw financieel systeem, welke de marap cyclus ondersteunt. De volgende eisen zijn geformuleerd. 1. Prognosefunctionaliteit, waarbij het systeem een prognose voorstel per bedrijfsonderdeel doet op basis van de verwerkte mutaties in het systeem, de toekomstige verplichtingen en waarbij het systeem de mogelijkheid biedt om (eenmalige) posten uit te sluiten van de prognose en het voorstel kan worden gemuteerd. 2. De prognose per bedrijfsonderdeel kan worden geconsolideerd tot 1 hogeschool prognose. 3. De prognose inclusief mutaties kan worden ingelezen in het nieuwe financiële systeem of de mogelijkheid heeft om te consolideren vanuit de tooling en mutaties via bulkmutaties achteraf worden ingelezen in het financieel systeem. 4. Rapportages over begroot, realisatie (inclusief verplichtingen en Facturen in omloop) en prognose zijn mogelijk.

12 pagina 12 van Momenteel wordt per kalenderjaar begroot en gerapporteerd. Mogelijk wordt op enig moment de interne cyclus van kalenderjaar naar collegejaar omgezet. Avans is op zoek naar een systeem dat beide benaderingen naast elkaar kan toepassen. Begroting, planning & control module Naast de bovengenoemde behoeften op gebied van Begrotingsproces en budgetten hebben wij tevens volgende aanvullende behoeften. 1. Oplossing biedt gebruikers (Directies/projectleiders) de mogelijk om op ieder moment inzicht te hebben in de prognose en via diverse scenario s (knoppen) alternatieve prognoseuitkomsten te kunnen vergelijken. 2. Voor directies worden aan volgende knoppen gedacht: Studentenaantallen en samenstelling (Studentprognosetool) (Strategische) formatieplanning Taaklastmodel (korte termijn) Aantal en omvang activiteiten (m.n. diensteenheden) Aantal en omvang interne en externe projecten Investering uitputting 3. Randvoorwaarden: a. Interne budgetteringsmodel (Planningsbrief) b. Informatie moet rapporteerbaar zijn door middel van Business Objects (datawarehouse) c. Docent / studentratio s d. Docent belastinguur (DBU) Op welke wijze deze behoeften kunnen worden ingelost is voor ons een vraag. Of dit binnen het financieel management systeem, middels een aparte Begroting, planning & control module of op een andere wijze opgelost wordt, laten wij ons graag over adviseren. 8. Inkoop en verplichtingen Huidige situatie: Avans heeft een inkoopsysteem Proquro. Binnen Proquro worden de inkoopcontracten geregistreerd, worden inkooporders aangemaakt, worden leveringen en diensten geaccepteerd en worden leveranciers aangemaakt. Proquro wordt op dit moment gefaseerd uitgerold over alle academies en diensten. Binnen het huidige financiële systeem (FMS) worden geen verplichtingen worden vastgelegd, daarom is gekozen voor een tijdelijke oplossing waarbij de inkoopfactuur wordt gescand en gematcht in Corsa en daarna wordt verwerkt in het financiële systeem (zie onderstaand schema). Nieuwe leveranciers worden aangemaakt in Proquro en 5x per dag doorgezet naar FMS via een koppeling ook is er een koppeling tussen Proquro en Corsa om dagelijks de verplichtingen over te zetten. Vanuit FMS worden de crediteuren dagelijks doorgezet naar Corsa. Ten behoeve van declaraties worden de personeelscrediteuren rechtstreeks vastgelegd in FMS en als factuur geboekt. Gewenste situatie: Avans start op korte termijn met een verbeterslag binnen het P2P traject door het huidige proces aan te passen en het scannen het matchen van de inkoopfactuur plaats te laten vinden binnen het inkoopsysteem Proquro (zie onderstaand schema). De verplichtingen en de inkoopfactuur worden in deze fase nog niet via een koppeling doorgezet naar het financieel systeem (FMS). Avans wil graag een financieel systeem met verplichtingen hierdoor is het gewenst dat er koppelingen komen tussen Proquro en het nieuwe financiële systeem Op dit moment wordt gewerkt met FMS (Unit4). De huidige koppeling tussen Corsa en FMS is gerealiseerd met behulp van API s (Application Program Interface) waarmee rechtstreeks een batch met factuurmutaties in FMS wordt geplaatst. gaat naar verwachting in 2017 over naar een ander financieel systeem. Om die reden wordt er gekozen om de koppeling met Proquro op een andere

13 pagina 13 van 16 wijze in te regelen en te anticiperen op de toekomst. Gedacht wordt aan een koppeling op basis van een XML-bestand (waarbij reeds meer rubrieken worden voorzien dan nu nodig voor FMS) gebruikmakend van webservices. In het nieuwe financiële systeem zijn de volgende koppelingen gewenst met Proquro: Vanuit Proquro naar nieuw financieel systeem: 1. inkoopfactuur in behandeling Proquro. 2. Verplichtingen uit inkoopcontracten en inkooporders Proquro Waarbij onderscheidt dient te worden gemaakt tussen inkooporders zonder acceptatie en met acceptatie alsmede deelleveringen of niet. 3. Leveranciers aangemaakt in Proquro. Vanuit nieuw financieel systeem naar Proquro: 1. Tabel grootboekrekening. Waarbij alleen de grootboekrekeningen worden ingelezen welke ook van belang zijn voor het inkoopsysteem. 2. Tabel dimensies financieel systeem zoals kostenplaatsen, kostendragers, projecten, investeringsbegrotingsnummer, onderhoudsnummer gebouwen, activiteiten nummer, team. (Proquro kan max 7 dimensies aan). 9. Debiteuren en creditmanagement Vanuit Osiris worden dagelijks de studentgegevens inclusief de mandaten (digitale incasso machtiging) en de vorderingen aangeleverd aan het financieel systeem. Maandelijks sturen wij een opdracht met incasso s (m.n. inning collegegeld) naar de bank. Bij voorkeur willen we bij de selectie van de incasso onderscheid maken tussen de status Eerste incasso (*FIRST) en (*RCUR). Het bestand met storneringen van niet uitgevoerde incasso s moet elektronisch kunnen worden ingelezen in het financieel systeem. Naast het collegegeld verstuurt jaarlijks facturen aan debiteuren en studenten. Vanuit de bedrijfsonderdelen worden verzoeken tot facturering aangeleverd. Deze worden handmatig ingevoerd of ingelezen in de factureringsmodule. De facturen zouden bij voorkeur per mail (PDF of XML) moeten worden verstuurd. Er is behoefte om afspraken op debiteur-/openstaande post niveau vast te leggen, alsmede de mogelijkheid hebben tot het versturen en bewaken van aanmaningen waarmee een dossier wordt opgebouwd ten behoeve een mogelijk deurwaarderstraject. De activiteiten binnen Avans op het gebied van Creditmanagement zijn gericht op het mitigeren van mogelijke kredietrisico. Avans kent geen grote concentraties van kredietrisico. Vorderingen hebben veelal betrekking op individuele studenten en Avans hanteert veelal de methode van voorfacturatie.

14 pagina 14 van 16 Binnen de organisatie zijn daarnaast maatregelen getroffen om te borgen dat vorderingen worden geïnd: 10.Vaste activa Individuele studenten zijn individueel: laag risico, maatregelen genomen via actief incasso beleid Avans. Overige debiteuren: beperkt risico op faillissement. Vaste activa (roerend en onroerend) Jaarlijks wordt een investeringsbegroting opgesteld. Deze dient lopende het jaar bewaakt te kunnen worden op het niveau van de investeringsregel (aparte dimensie), bedrijfsonderdeel/grotere bouwprojecten en categorie (soort investering). Gedurende het jaar worden er aanvullende investeringsaanvragen toegekend. Grote investeringsprojecten kunnen over meerdere kalenderjaren lopen en dienen meerjarig bewaakt te kunnen worden. De volgende details dienen in de activa administratie te worden vastgelegd: activanummer, omschrijving, intern factuurnummer (meerdere facturen per actief mogelijk), afschrijvingstermijn, soort actief, bedrijfsonderdeel, kostendrager, grootboekrekening, activeringsdatum. Ten behoeve van opschoning dienen massamutaties te kunnen worden uitgevoerd. 11.Business Intelligence (BI)-tool Binnen DFS wordt momenteel gebruik gemaakt van de BI-tool Business Objects 4.1. Financiële managementinformatie wordt ontsloten vanuit het huidige financiële systeem FMS door gebruik te maken van een dedicated datawarehouse voor FMS. Studenten (management) informatie wordt ontsloten vanuit Osiris door gebruik te maken van een dedicated datawarehouse voor Osiris. Binnen is er een geïntegreerd datawarehouse (op basis van Business Objects Data Services BODS) opgezet, wat gekoppeld is met diverse bronsystemen als takenplaatje, HR-core en Osiris. Met behulp van Business Objects 4.1. worden zowel rapporten als kpi s/dashboard ontsloten met name ter ondersteuning van het verantwoordingsproces. Het is de ambitie van DFS om door middel van het geïntegreerde datawarehouse de managementinformatie te gaan ontsluiten. Deze ontsluiting zou dan kunnen plaatsvinden middels onder andere Business Objects en Lumira. Alle informatie uit het nieuwe financiële systeem moet op elk gewenst moment benaderbaar zijn en aangesloten kunnen worden op het Datawarehouse.

15 pagina 15 van Document Management Systeem maakt gebruik van een centraal DMS-systeem (Corsa van BCT). Hierin worden alle documenten (waaronder post, accreditatie, collegebesluiten, inkoopfacturen) opgeslagen en gearchiveerd. Het financiële systeem dient hier op aan te kunnen sluiten voor wat betreft het opslaan en opvragen van gegevens. 13.Applicatielandschap en interfaces Zie overzicht onder aan dit document Toekomstig applicatielandschap (inclusief koppelingen met financieel systeem). 14.Conversie heeft volgende eisen met betrekking tot conversie van data naar het nieuwe financiële management systeem. Algemeen Migratiemethode dient auditable te zijn door de accountant. Transactionele data Betreffende het grootboek alle data van huidig boekjaar (jaar van migratie) en voorafgaand boekjaar, inclusief alle huidige dimensies. Betreffende de vaste activa administratie alle data vanaf het begin van aanwezige activa (gehele historie). Betreffende de projectadministratie alle data vanaf het begin voor lopende (niet afgesloten) projecten. Betreffende de projectadministratie vanuit huidig financieel systeem naar projectmodule nieuw financieel management systeem. Huidige verbijzondering van de kostendrager (Dimensie 5) dient overeenkomstig vertaaltabel tot worden herverdeeld naar de nieuw in te richten kenmerken (of dimensies) Betreffende de investeringsbegroting dient van Proquro bestel naar nieuw financieel management systeem te worden geconverteerd. Betreffende urenschrijfhistorie van lopende projecten dienen de uren van Timetell naar het urenregistratiesysteem nieuw financieel management systeem te worden geconverteerd. Stamdata Betreffende budgethouders dient stamdata van externe bron (nu Corsa invoice/ straks Proquro invoice) naar nieuw financieel management systeem te worden geconverteerd. Betreffende Pro-rata dienen de BTW-codes vanuit huidig financieel systeem naar nieuw financieel management systeem. Betreffende de WKR dienen de WKR-codes vanuit huidig financieel systeem naar nieuw financieel management systeem.

16 pagina 16 van 16 Avans NFMS Versie Toekomstig applicatielandschap 1 5 HR Core (Raet) DMS Corsa (BCT) 2 GEMAL (Raet) OSIRIS (Caci) 3 Grootboek D/C Begroting Verplichtingen Prognose Projecten Urenregistratie Vaste Activa 9 PROQURO (P2P) 6 Creditmanagement 4 FINANCIEEL SYSTEEM Interfaces Rabo CM 7 TAKEN- PLAATJE 8 DATAWAREHOUSE Business Objects Eerste ring, binnen Avans netwerk Tweede ring, buiten Avans Systeem Handmatige interface Automatische interface SYSTEMEN (incl. koppelingen met financieel systeem) Nr Systeem Naar NFMS Vanuit NFMS 1 HR Core (personeelsadministratie) Kostendragers 2 GEMAL (salarisadministratie) 3 OSIRIS (studentenadministratie) Maandelijkse journaalpost Stamgegevens studenten Mandaten (Digitale Incasso Machtiging) Vorderingen (o.a. termijnen collegegeld) Verzameljournaalpost Terugmelding succesvolle aanmaak stamgegeven student Terugmelding van verwerking vorderingen Terugmelding van verwerking journaalposten Ontvangsten op vorderingen 4 Takenplaatje (Inzetsysteem onderwijspersoneel) 5 CORSA (Document Management Systeem) 6 PROQURO (Inkoopsysteem) Doorbelasting in- en uitleen Doorbelasting interne projecten Verplichtingen uit inkooporder en contracten Ontvangst inkoopfactuur Financiële verantwoording inkoopfactuur Akkoordmelding t.b.v. betaling Stamgegevens leveranciers Stamgegevens financiële dimensies (incl. projecten) 7 Rabo Cashmanagement (Bank- betalingssysteem) Elektronisch dagafschrift (camt.053/mt940) Storneringen (camt.053/mt940) Betaalbestanden (pain.001, btl91) Incassobestand (pain.008) 8 Business Objects (BI-tool) 9 FINANCIEEL SYSTEEM 10 DMS Corsa (BCT) Beschikkingen, subsidie gerelateerde documenten, (samenwerkings) overeenkomsten Projectdocumentatie

Kennis & expertise. Sturing & beheersing. Herkenbare kwaliteit

Kennis & expertise. Sturing & beheersing. Herkenbare kwaliteit DFS 2020 Kennis & expertise Sturing & beheersing Herkenbare kwaliteit EUROPESE AANBESTEDING NIEUW FINANCIEEL MANAGEMENTSYSTEEM Inlichtingenbijeenkomst 19 april 2016 2 AGENDA 1. Doel van deze bijeenkomst

Nadere informatie

2014 9 Knots Solutions BV

2014 9 Knots Solutions BV FinMaster FinMaster is een online applicatie speciaal ontwikkeld voor u: de ondernemer. Het biedt u de mogelijkheid om uw financiële- en verkoopadministratie te registreren en te beheren. FinMaster bevat

Nadere informatie

CaseMaster Finance. 2013 9 Knots Solutions BV

CaseMaster Finance. 2013 9 Knots Solutions BV CaseMaster Finance CaseMaster Finance CaseMaster Finance is een online applicatie speciaal ontwikkeld voor u: de ondernemer. Het biedt u de mogelijkheid om uw financiële- en verkoopadministratie te registreren

Nadere informatie

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Profin Financiële administratie Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Boekjaar aanmaken pagina 4 Grootboekrekeningen pagina 6 Dagboeken pagina 7 Dagboeken met een tegenrekening pagina

Nadere informatie

finast Brochure financiële software Grootboek

finast Brochure financiële software Grootboek Brochure De meeste systemen verlangen te veel en te complexe handelingen bij het invoeren en opvragen van de benodigde gegevens. Dat wil zeggen veel tijdverlies. FINAST ontzorgt. FINAST is een pakket wat

Nadere informatie

Twinfield conversie. Mogelijkheden en stappenplan. versie 2.3. Mei 2011. Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland

Twinfield conversie. Mogelijkheden en stappenplan. versie 2.3. Mei 2011. Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland Twinfield conversie Mogelijkheden en stappenplan versie 2.3 Mei 2011 Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland Twinfield Conversie versie 2.3 Mei 2011 p1/6 Introductie Twinfield

Nadere informatie

Handleiding Financieel

Handleiding Financieel Handleiding Financieel Animana B.V. [Pick the date] Animana B.V. Inhoudsopgave 1 Financieel...3 1.1 Grootboekschema...3 1.1.1 Grootboek verdichtingen...3 1.1.2 Invoeren kostenposten(grootboek nummers)/

Nadere informatie

AccountView Go Workflow documenten handleiding

AccountView Go Workflow documenten handleiding AccountView Go Workflow documenten handleiding Workflow AccountView Go Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Business Case... 3 1.1 Maandelijkse rapporten... 3 1.1.1 BTW Aangifte... 3 1.1.2 Openstaande posten debiteuren...

Nadere informatie

Voordelen Exact Financials Enterprise versie 7. ten opzichte van Exact Financials versie 3

Voordelen Exact Financials Enterprise versie 7. ten opzichte van Exact Financials versie 3 Voordelen Exact Financials Enterprise versie 7 ten opzichte van Exact Financials versie 3 Voordelen Exact Financials Enterprise Dit document geeft een aantal interessante functionaliteiten per module weer

Nadere informatie

Factsheet RACS Project Management Module

Factsheet RACS Project Management Module Factsheet RACS Project Management Module Pagina 1 / 9 Inleiding: Dit document geeft een beknopt overzicht van de functionaliteiten van de Project Management Module van RACS. In de module gebruiken wij

Nadere informatie

Handleiding conversie SnelStart naar Exact Online

Handleiding conversie SnelStart naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. BTW-grondslagen worden niet geconverteerd,

Nadere informatie

Verhoging BTW tarief

Verhoging BTW tarief Verhoging BTW tarief INHOUD 1. Wetgeving...3 2. Inleiding...4 3. Aanpassingen inrichting...5 3.1 Voor u begint... 5 3.2 BTW codes / tarieven... 5 3.3 Referentie grootboek... 7 3.4 BTW code in de Btw-scenario

Nadere informatie

Verhoging BTW tarief van 6% naar 9%

Verhoging BTW tarief van 6% naar 9% 7 november 2018 Verhoging BTW tarief van 6% naar 9% Unit4 Wholesale Unit4 Business Software Benelux B.V. Papendorpseweg 100 Telefoon Supportlijn +31 88 247 17 77 +31 88 247 24 72 Postbus 500 Customer Support

Nadere informatie

Periodieke handelingen DBS FinancieelEinde periode / einde jaar VCD Automotive

Periodieke handelingen DBS FinancieelEinde periode / einde jaar VCD Automotive Periodieke handelingen DBS FinancieelEinde periode / einde jaar VCD Automotive Van VCD Automotive Onderwerp Einde periode / einde jaar procedure Datum 1 december 2015 VCD Automotive : Periodieke handelingen

Nadere informatie

Standaard functies FashionBase ERP. Boekhouding. FashionBase. Boekhouding, telebankieren en automatische BTW aangifte. Facturatie.

Standaard functies FashionBase ERP. Boekhouding. FashionBase. Boekhouding, telebankieren en automatische BTW aangifte. Facturatie. Standaard functies FashionBase ERP Boekhouding, telebankieren en automatische BTW aangifte Facturatie Offertes Orders en vanaf offertes Voorraadbeheer Relatiebeheer (CRM) Agenda Projectadministratie (optioneel)

Nadere informatie

Handleiding conversie Exact Globe naar Exact Online

Handleiding conversie Exact Globe naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel documenten en bijlages van de financiële data. BTW-code grondslagen worden niet geconverteerd, de mutaties worden geboekt

Nadere informatie

Financieel Management Systeem. Versie beschrijving 4.5. Bizon Software B.V., Augustus 2014, versie 20140813 Opgesteld door Jaap van Vugt

Financieel Management Systeem. Versie beschrijving 4.5. Bizon Software B.V., Augustus 2014, versie 20140813 Opgesteld door Jaap van Vugt Financieel Management Systeem Versie beschrijving 4.5 Bizon Software B.V., Augustus 2014, versie 20140813 Opgesteld door Jaap van Vugt Inhoud 1. GROOTBOEK 3 1.1. ONDERHOUD 3 1.1.1. AFLETTERING 3 1.1.2.

Nadere informatie

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager Wetgeving In het Lenteakkoord is afgesproken dat het algemene BTW-tarief wordt verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Deze verhoging

Nadere informatie

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. BTW de grondslagen worden niet geconverteerd, de mutaties worden geboekt

Nadere informatie

NK Internetboekhouden

NK Internetboekhouden Praktijkcase NK Internetboekhouden 15 december 2005 Versie: 3.0 (Definitief), 12-12-2005 Opgesteld door: Onderzoeksbureau GBNED Gerard Bottemanne www.gbned.nl Onderzoeksbureau GBNED Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

BTW Hoog 19% wordt 21% Instructies voor de nieuwe instellingen

BTW Hoog 19% wordt 21% Instructies voor de nieuwe instellingen BTW Hoog 19% wordt 21% - Pag 1 BTW Hoog 19% wordt 21% Instructies voor de nieuwe instellingen Inleiding Per 1 oktober 2012 wijzigt het percentage voor het hoge BTW tarief van 19% naar 21%. De belastingdienst

Nadere informatie

Klantendag DBS Financieel

Klantendag DBS Financieel Klantendag DBS Financieel DBS Financieel 19.00.00 Vrijgegeven juni 2016 DBS Financieel 20.00.00 Gepland medio juni 2017 DBS Financieel 19.00.00 Bankafschriften CAMT.053.001.02 Ondersteunde banken: ING

Nadere informatie

Verplichtingen administratie. Brochure - Verplichtingen administratie

Verplichtingen administratie. Brochure - Verplichtingen administratie Brochure - Verplichtingen administratie Ontwikkeld door: Van der Heijde Automatisering B.V. Registratie van verplichtingen van debiteuren en aan crediteuren Uitgebreide structuur voor autorisatie van verschillende

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving in- en verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 In- en verkooprol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Verkoopfacturen

Nadere informatie

Handleiding conversie Multivers naar Exact Online

Handleiding conversie Multivers naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. De BTWgrondslagen worden niet geconverteerd,

Nadere informatie

AllSolutions 10.0.19. Online samenwerken. Algemeen. Basis. Kringen. E-mail integratie

AllSolutions 10.0.19. Online samenwerken. Algemeen. Basis. Kringen. E-mail integratie AllSolutions 10.0.19 Online samenwerken Kringen Nieuwe optie: Pagina uit kring verwijderen Op de kringpagina vindt u aan de rechterkant de verschillende pagina s die aan de kring zijn gekoppeld. Afhankelijk

Nadere informatie

Projecten- en Financiële administratie Softmark Gebruikershandleiding

Projecten- en Financiële administratie Softmark Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Voor projecten administratie voor kleine installatiebedrijven. Inleiding Het systeem Pro-Project is een financieel systeem dat vooral is ingericht voor kleine Installatiebedrijven

Nadere informatie

1. Voorbereidingen treffen en backup maken 2. Het nieuwe boekjaar aanmaken 3. Aanvullende stappen per module 4. Beginbalans overnemen

1. Voorbereidingen treffen en backup maken 2. Het nieuwe boekjaar aanmaken 3. Aanvullende stappen per module 4. Beginbalans overnemen Eindejaarsverwerking betekent in AccountView 'een nieuw boekjaar automatisch aanmaken'. Uw verlies- en winstrekeningen komen in het nieuwe boekjaar op nul te staan. Verder houdt u alle benodigde gegevens

Nadere informatie

Handleiding AdminSys. Toolbar versie 1.7 Werkboek versie 1.4

Handleiding AdminSys. Toolbar versie 1.7 Werkboek versie 1.4 Handleiding AdminSys Toolbar versie 1.7 Werkboek versie 1.4 Inhoudsopgave 1. Instellingen 4 1.1. Algemene instellingen 4 1.2. AdminSys instellingen 4 2. Werkboek 4 2.1. Startpagina 4 2.2. Openstaande bedragen

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter 1 De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter Inleiding Per 01 oktober 2012 zal in Nederland het hoge Btw-tarief van 19% door de overheid verhoogd worden

Nadere informatie

In het boekingsprogramma kunt u boekingen verrichten t.b.v. de financiële administratie.

In het boekingsprogramma kunt u boekingen verrichten t.b.v. de financiële administratie. Boekingsprogramma In het boekingsprogramma kunt u boekingen verrichten t.b.v. de financiële administratie. Voor u kunt gaan boeken moeten er een aantal instellingen gedaan worden. - Grootboeken - Dagboeken

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Verkooprol 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.2 Inkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1 Verkoopfacturen 4 3.2 Inkoopfacturen 4 4

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet Samenwerken met icounting Beschrijving samenwerken compleet Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Samenwerken compleet 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.3 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1

Nadere informatie

Cashflow programma. Doel Verdeling van gegevens over toekomstige periodes via verschillende verdeelschema s.

Cashflow programma. Doel Verdeling van gegevens over toekomstige periodes via verschillende verdeelschema s. Doel Verdeling van gegevens over toekomstige periodes via verschillende verdeelschema s. Om een overzicht te krijgen van de cashflow van een bedrijf, wil je dat prognoses qua inkomsten en uitgaven op een

Nadere informatie

TS-Plus procedure Jaarafsluiting:

TS-Plus procedure Jaarafsluiting: TS-Plus procedure Jaarafsluiting: De jaarafsluiting, ook wel afsluiten administratie of jaarovergang genoemd, omvat twee verschillende zaken die wel met elkaar in verband staan. 1. Aanleveren gegevens

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol Samenwerken met icounting Beschrijving financiële rol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Financiële rol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.2 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Mutaties inlezen

Nadere informatie

Reeleezee online boekhouden

Reeleezee online boekhouden Release Notes versie 94 Inleiding Dit zijn de Release Notes van versie 94. De nieuwe klaargezet, u hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen. Onderstaand vindt u een overzicht versie wordt automatisch

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. NEO facturatie. Powered bij Twinfield. NEO facturatie

Gebruikershandleiding. NEO facturatie. Powered bij Twinfield. NEO facturatie Gebruikershandleiding NEO facturatie Powered bij Twinfield NEO facturatie Copyright Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband,

Nadere informatie

Onderwerpen: Algemeen Projecten. Budgetten Rollen en rechten Uren/kosten Facturen CRM HRM Output/Custom fields Web. Procesbeschrijving

Onderwerpen: Algemeen Projecten. Budgetten Rollen en rechten Uren/kosten Facturen CRM HRM Output/Custom fields Web. Procesbeschrijving Onderwerpen: Algemeen Projecten Budgetten Rollen en rechten Uren/kosten Facturen CRM HRM Output/Custom fields Web Procesbeschrijving Algemeen PMO Pro is een systeem om al uw projectgerelateerde informatie

Nadere informatie

Hoe u kunt meekijken in de administratie van J&M VvE Beheer

Hoe u kunt meekijken in de administratie van J&M VvE Beheer Hoe u kunt meekijken in de administratie van J&M VvE Beheer Dit document is bestemd voor de klanten van J&M VvE Beheer. Het beschrijft hoe een lid van een VvE inzage heeft in de administratie, reparatieverzoeken

Nadere informatie

AllSolutions 10.0.24. Online samenwerken. Algemeen

AllSolutions 10.0.24. Online samenwerken. Algemeen AllSolutions 10.0.24 Online samenwerken Documenten bij een entiteit aan kringen koppelen Met kringen kunt u samenwerken met personen in een bepaalde groep. Bijvoorbeeld alle medewerkers binnen uw bedrijf,

Nadere informatie

UNIT4 MULTIVERS EXTENDED JAARAFSLUITING

UNIT4 MULTIVERS EXTENDED JAARAFSLUITING UNIT4 MULTIVERS EXTENDED JAARAFSLUITING Een white paper van UNIT4 2011 1. JAARAFSLUITING Hieronder vindt u in het kort de procedure van de jaarafsluiting voor UNIT4 Multivers Extended. 1.1. Voorbereiding

Nadere informatie

Handleiding conversie Twinfield naar Exact Online

Handleiding conversie Twinfield naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. Bij Basecone converteren wij de

Nadere informatie

Standaard functies FashionBase ERP

Standaard functies FashionBase ERP FashionBase ERP biedt voor de bedrijfskledingbranche een totaaloplossing en een op de klant gericht informatiesysteem. U kunt ook inzage krijgen in uw voorraden, inkoopprijzen en winstgevigheid van uw

Nadere informatie

Internetboekhouden. met Lyncs e-boekhouden. www.lyncs.nl e-boekhouden@lyncs.nl

Internetboekhouden. met Lyncs e-boekhouden. www.lyncs.nl e-boekhouden@lyncs.nl Internetboekhouden met Lyncs e-boekhouden www.lyncs.nl e-boekhouden@lyncs.nl Met Lyncs e-boekhouden kunt u vanaf elke locatie, op elk gewenst moment, met een beveiligde verbinding, uw financiële administratie

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving inkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving inkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving inkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Inkooprol 3 3 Hoe werkt het? 3 4 Inrichting 3 5 Inkoopfacturen verwerken 4 6 Betalingen fiatteren 5 7 Betalingen uitschrijven

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUB-f Handleiding

Nadere informatie

ENERGIE BEDRIJVEN EN ICT

ENERGIE BEDRIJVEN EN ICT ENERGIE BEDRIJVEN EN ICT De energiemarkt in Nederland is continu in beweging. Nieuwe toetreders veroveren marktaandeel en slimme meters, sectorwijzigingen en splitsing zorgen voor veranderingen. Energiebedrijven

Nadere informatie

BECOFIN BV. Controlvoor het MKB

BECOFIN BV. Controlvoor het MKB BECOFIN BV Controlvoor het MKB In het MKB maken bedrijven onvoldoende gebruik van informatie- en sturingsmogelijkheden uit de administratie ( sturen op de bankrekening ) FinanciëleDienstverlening Marktsituatie:

Nadere informatie

AllSolutions 10.0.23. Online samenwerken. Algemeen. Basis. Document Management. Business monitoring alerts. ** Geen functionele wijzigingen **

AllSolutions 10.0.23. Online samenwerken. Algemeen. Basis. Document Management. Business monitoring alerts. ** Geen functionele wijzigingen ** AllSolutions 10.0.23 Online samenwerken Algemeen Basis Business monitoring alerts Meer flexibiliteit met extra instelling in alert Te fiatteren inkoopfacturen Met alerts kunt u personen automatisch attenderen

Nadere informatie

Handleiding Exact On-line

Handleiding Exact On-line Handleiding Exact On-line Aangezien er meer wegen naar hetzelfde eindpunt leiden zal de praktijk moeten leren welke weg per gebruiker het prettigst is. In Cockpits,, Financiële cockpit vind je in één scherm

Nadere informatie

UNIT4 MULTIVERS EXTENDED

UNIT4 MULTIVERS EXTENDED UNIT4 MULTIVERS EXTENDED PROCEDURE JAARAFSLUITING DOCUMENT Procedure Jaarafsluiting VERSIE Service Pack Editie DATUM 1 november 2013 AUTEUR J. van Heeren UNIT4 Multivers Extended is een product van: UNIT4

Nadere informatie

Fuseren parochies in de Navision administratie

Fuseren parochies in de Navision administratie Fuseren parochies in de Navision administratie Algemene informatie Relatie IPAL Datum 31-07-2013 Bestandsnaam Communicatie parochiefusie 20130731 Status/versie Definitief - 1.10 Auteur Michaël Bongers

Nadere informatie

PROCEDURE JAARAFSLUITING

PROCEDURE JAARAFSLUITING AGRESSO WHOLESALE PROCEDURE JAARAFSLUITING DOCUMENT Procedure Jaarafsluiting VERSIE Release 2010 (8.8) DATUM 29 november 2010 AUTEUR J. van Heeren Agresso Wholesale is een product van: UNIT4 Business Software

Nadere informatie

Financiële Administratie Het kloppend hart

Financiële Administratie Het kloppend hart Financiële Administratie Het kloppend hart KRAAN Financieel bevat zowel uw grootboek als uw administratie van debiteuren en crediteuren. Doelstelling van KRAAN Financieel is doelmatigheid in: Beheer van

Nadere informatie

VISMA TELEBOEKHOUDEN

VISMA TELEBOEKHOUDEN VISMA TELEBOEKHOUDEN Wat is nieuw in VISMA Teleboekhouden 7.3a t.o.v. versie 7.2C Disclaimer Dit document is eigendom van Visma Teleboekhouden BV en blijft dit ook te allen tijde. De informatie in deze

Nadere informatie

U kunt ook tijdens het vastleggen van de inkoopfactuur het activum registreren en de koppeling direct tot stand brengen (zie hierna).

U kunt ook tijdens het vastleggen van de inkoopfactuur het activum registreren en de koppeling direct tot stand brengen (zie hierna). 1 / 8 Activa boeken Wat is Activa Activa is een term die gebruikt wordt in de bedrijfseconomische wereld om het geheel aan bezittingen van een onderneming aan te duiden. Binnen de term activa maakt men

Nadere informatie

Overzicht van de opgeloste changes in Unit4 Multivers versie

Overzicht van de opgeloste changes in Unit4 Multivers versie Overzicht van de opgeloste changes in Unit4 Multivers versie 10.9.1 Inleiding Dit document betreft de opgeloste, externe changes in Unit4 Multivers 10.9.1. De opgesomde wijzigingen gelden voor alle versies

Nadere informatie

Functies level 1 level 2 level 3 level 4 level 5 level 6 level 7 level 8 level 9 Service Desk 600 Compleet Compleet

Functies level 1 level 2 level 3 level 4 level 5 level 6 level 7 level 8 level 9 Service Desk 600 Compleet Compleet ALGEMEEN EXTRA Invoeren en Meekijken Systeem- invoerverslag der Systeem Administratie Wisselen Bestands Statistieken Ingelogde gebruikers Favorieten Omgeving Instellingen Administratiegroepen Fiscale eenheden

Nadere informatie

Procedure jaarafsluiting

Procedure jaarafsluiting 6 november 2018 Procedure jaarafsluiting Unit4 Wholesale Unit4 Business Software Benelux B.V. Papendorpseweg 100 Telefoon Supportlijn +31 88 247 17 77 +31 88 247 24 72 Postbus 500 Customer Support Portal

Nadere informatie

3NELåKANåOOKåBETROUWBAAR METå!CCEPTå&INANCIEEL

3NELåKANåOOKåBETROUWBAAR METå!CCEPTå&INANCIEEL !CCEPTå!UTOMATISERING 3NELåKANåOOKåBETROUWBAAR METå!CCEPTå&INANCIEEL - / / ) %æ#) * & %2 3 De boeken bijhouden in een mooie, moderne en snelle omgeving? Accept Financieel is dé complete software voor iedere

Nadere informatie

Urenregistratie login... 4. Menu selectie... 5 Week selectie... 6 Urenregistratie... 7. Backoffice... 8

Urenregistratie login... 4. Menu selectie... 5 Week selectie... 6 Urenregistratie... 7. Backoffice... 8 GreenApples Pro i4 Urenregistratie login... 4 Menu selectie... 5 Week selectie... 6 Urenregistratie... 7 Backoffice... 8 Projecten... 8 Klanten... 9 Personeel... 10 Projecten Contractanten... 13 Projecten

Nadere informatie

MINOX Urenadministratie

MINOX Urenadministratie MINOX Urenadministratie 2 Introductie Vanaf 1983 houdt MINOX Software zich bezig met het ontwikkelen van administratieve software voor accountants- en administratiekantoren en voor het Midden- en Kleinbedrijf.

Nadere informatie

Het handmatig wijzigen van het Btw-tarief in UNIT4 Multivers per 01-10-2012

Het handmatig wijzigen van het Btw-tarief in UNIT4 Multivers per 01-10-2012 1 Het handmatig wijzigen van het Btw-tarief in UNIT4 Multivers per 01-10-2012 Het wijzigen van het hoge Btw-tarief per 01-10-2012 1 UNIT4 heeft voor UNIT4 Multivers een speciale wizard ontwikkeld voor

Nadere informatie

Deelplan IC Investeringen en kredieten 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Investeringen en kredieten 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Investeringen en kredieten 2014 Gemeente Lingewaard Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2 2. Structureel / incidenteel 2 3. Opdrachtgever 2 4. Opdrachtnemer 2 5. Relevante wet- en regelgeving 2 6.

Nadere informatie

Featurelist Unit4 Multivers Web

Featurelist Unit4 Multivers Web 2019-11-22 Featurelist Unit4 Multivers Web Small Medium Prijzen Licentie 39 58 Algemeen Online Offline beschikbaar - - Aantal gebruikers* 1 1 Aantal administraties* 3 3 Back-ups & updates Helpdesk 30 dagen

Nadere informatie

Innovatieve factuurverwerking

Innovatieve factuurverwerking Innovatieve factuurverwerking Inkoopfacturen automatisch in administraties verwerken met UBL Cloud Van alle inkoopfacturen die geboekt moeten worden in de administratie, wordt nog steeds het hoogste percentage

Nadere informatie

Handleiding. Confronteren van Inkooporders. BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order!

Handleiding. Confronteren van Inkooporders. BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order! BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order! De functie Confronteren Inkoop Orders is grondig vernieuwd en verbeterd. Handleiding Confronteren van Inkooporders 2009 - Copyright Asperion

Nadere informatie

NO ENEMY IS WORSE THAN BAD ADVICE

NO ENEMY IS WORSE THAN BAD ADVICE NO ENEMY IS WORSE THAN BAD ADVICE a/s WORKS Consultancy heeft ruime ervaring met het implementeren en optimaliseren van AFAS Profit en InSite binnen het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorg. De implementaties

Nadere informatie

Informatieplanning financieel domein

Informatieplanning financieel domein Informatieplanning financieel domein Presentatie Directie Overleg 10 juni 2014 Scope project Centrale vraag informatieplanning financiën Hoe moet de informatievoorziening voor de financiële processen er

Nadere informatie

Afsluiten boekjaar in King 5.45

Afsluiten boekjaar in King 5.45 Afsluiten boekjaar in King 5.45 De makkelijkste manier om het boekjaar af te sluiten is door gebruik te maken van de wizard in King. Deze leidt u stap voor stap door het hele proces. Toch verifiëren veel

Nadere informatie

Volledig grip op uw projecten met. Dynamics InTime

Volledig grip op uw projecten met. Dynamics InTime Volledig grip op uw projecten met Dynamics InTime en zijn mensenwerk Het uitvoeren van projecten is mensenwerk. De juiste persoon op het juiste project, daar gaat het om. Die krijgt te maken met zaken

Nadere informatie

Overzicht van de opgeloste changes in UNIT4 Multivers 10.7.0

Overzicht van de opgeloste changes in UNIT4 Multivers 10.7.0 Overzicht van de opgeloste changes in UNIT4 Multivers 10.7.0 Inleiding Dit document betreft de opgeloste, externe changes in UNIT4 Multivers 10.7.0. De opgesomde wijzigingen gelden voor alle versies van

Nadere informatie

TRAININGSGIDS 2014 REYNOLDS AND REYNOLDS OPLEIDINGSCENTRUM

TRAININGSGIDS 2014 REYNOLDS AND REYNOLDS OPLEIDINGSCENTRUM TRAININGSGIDS 2014 REYNOLDS AND REYNOLDS OPLEIDINGSCENTRUM INHOUDSOPGAVE Reynolds and Reynolds opleidingscentrum 3 Training WinCar Verkoop 4 Training WinCar Magazijn 5 Training WinCar Werkplaats 6 Training

Nadere informatie

Salarisdossier

Salarisdossier Salarisdossier Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Selecteren en tonen overzichten... 3 3. Overzichten per medewerker... 4 3.1. Vaste personeelsgegevens... 4 3.2. Salarisstrook werknemer... 4 3.3. Salarisstrook

Nadere informatie

Visma.net Financieel. Zaken doen in de cloud

Visma.net Financieel. Zaken doen in de cloud Visma.net Financieel Zaken doen in de cloud Zaken doen in de cloud Visma.net Financieel is de nieuwe totaaloplossing van Visma in de cloud voor financieel management. Veilig werken in de cloud voor CFO

Nadere informatie

Overzicht van de opgeloste changes in UNIT4 Multivers 10.2 / 10.2 Hotfix 1 / 10.2 Hotfix 2 / 10.2.1 SP1 / 10.2.1 Hotfix 1 (alle versies)

Overzicht van de opgeloste changes in UNIT4 Multivers 10.2 / 10.2 Hotfix 1 / 10.2 Hotfix 2 / 10.2.1 SP1 / 10.2.1 Hotfix 1 (alle versies) Overzicht van de opgeloste changes in UNIT4 Multivers 10.2 / 10.2 Hotfix 1 / 10.2 Hotfix 2 / 10.2.1 SP1 / 10.2.1 Hotfix 1 (alle versies) Inleiding Dit document betreft de opgeloste, externe changes in

Nadere informatie

AMF BTW OMZETTEN. Versie 1.0. Datum aangemaakt 31 augustus 2012 Datum laatste wijziging 12 september 2012. 2012 Microsign bv.

AMF BTW OMZETTEN. Versie 1.0. Datum aangemaakt 31 augustus 2012 Datum laatste wijziging 12 september 2012. 2012 Microsign bv. AMF BTW OMZETTEN Auteur(s) Microsign bv Versie 1.0 Datum aangemaakt 31 augustus 2012 Datum laatste wijziging 12 september 2012 2012 Microsign bv. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

JAAROVERGANG FIDURA KLEOS. Inleiding

JAAROVERGANG FIDURA KLEOS. Inleiding JAAROVERGANG FIDURA KLEOS 2013-2014 Inleiding In deze beschrijving wordt uitgelegd hoe u in Fidura KLEOS de jaarovergang dient uit te voeren. De volgende aspecten komen achtereenvolgens aan de orde: 1.

Nadere informatie

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.5)

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.5) Aanvulling handleiding (voor versie 7.5) Informatie Breekveldt Automatisering B.V. kunt u bereiken op het volgende adres: Breekveldt Automatisering B.V. Brinkstraat 30 6721 WV BENNEKOM Tel.: (0318) 49

Nadere informatie

Programma. Golfclinic. Borrel

Programma. Golfclinic. Borrel 18 september 2014 Programma Wie is wie? Onze visie op boekhouden Hoe werkt Actan Online Praktijkvoorbeelden Voordelen van Actan Online Uw investeringen Aanvulling Exact Vragen Golfclinic Borrel Wie is

Nadere informatie

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 2. Leer het boekhoudproces Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Papieren en digitale archief ordnersysteem Btw-administratie

Nadere informatie

Handleiding Profin. Sepa Betalen en incasseren. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Handleiding Profin. Sepa Betalen en incasseren. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Handleiding Profin Sepa Betalen en incasseren Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Bedrijfsconstanten pagina 4 Algemene instellingen pagina 4 Banken pagina 5 Crediteuren pagina 7 Tabblad

Nadere informatie

PSA Suite voor Microsoft Dynamics CRM Licentie Matrix

PSA Suite voor Microsoft Dynamics CRM Licentie Matrix In onderstaande matrix vindt u de PSA-functionaliteiten verdeeld per licentietype. Deze nieuwe licentiestructuur wordt toegepast vanaf juli 2015. Overzicht mogelijkheden per Licentietype Tijd invoer Declaraties

Nadere informatie

Onderstaand treft u aan een opsomming van de belangrijkste wijzigingen die binnen Cashflow en/of CashflowPro hebben plaatsgevonden:

Onderstaand treft u aan een opsomming van de belangrijkste wijzigingen die binnen Cashflow en/of CashflowPro hebben plaatsgevonden: Release 2013 Onderstaand treft u aan een opsomming van de belangrijkste wijzigingen die binnen Cashflow en/of CashflowPro hebben plaatsgevonden: IB47-formulieren Zoals onze kerkelijke relaties weten moeten

Nadere informatie

Onze Project oplossing

Onze Project oplossing 1 SalesManager Online Onze Project oplossing Hoe kunnen wij uw keten optimaliseren? SalesManager Online maakt het eenvoudig om uw klanten en relaties structureel en overzichtelijk te beheren en te bedienen.

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Bedrijfsadministratie niveau 5 1 / 13

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Bedrijfsadministratie niveau 5 1 / 13 Bedrijfsadministratie niveau 5 Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Bedrijfsadministratie niveau 5 1 / 13 Vraag 1 Toetsterm 5.3 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten:

Nadere informatie

Module 3 Gegevens verwerken

Module 3 Gegevens verwerken Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 3. Verkoopfacturen maken en inkoopfacturen verwerken Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Archivering Btw-administratie

Nadere informatie

VISMA TELEBOEKHOUDEN

VISMA TELEBOEKHOUDEN VISMA TELEBOEKHOUDEN Wat is nieuw in VISMA Teleboekhouden t.o.v. versie 7.3a Disclaimer Dit document is eigendom van Visma Teleboekhouden BV en blijft dit ook te allen tijde. De informatie in deze documentatie

Nadere informatie

SBR AAN DE BRON, de belofte. Wilko Stronks, Reeleezee

SBR AAN DE BRON, de belofte. Wilko Stronks, Reeleezee AAN DE BRON, de belofte Wilko Stronks, Reeleezee aan de bron Het proces en IT inrichting Behoefte aan meer efficiency Kansen op meer dienstverlening aan de bron De belofte Oplossing? Comptabele gegevens

Nadere informatie

JAAROVERGANG

JAAROVERGANG JAAROVERGANG 2018-2019 AaFinancieel Met de overgang naar een nieuw jaar dient ook de financiële boekhouding aangepast te worden en ingericht te worden voor het nieuwe jaar. Naast de jaarafsluiting dienen

Nadere informatie

Inhoud in vogelvlucht

Inhoud in vogelvlucht Inhoud in vogelvlucht Over de auteur... xiii Inleiding... 1 Deel I: Waarom boekhouden? De basis... 5 Hoofdstuk 1: Boekhouden moet je doen... 7 Hoofdstuk 2: Een duik in de basisbegrippen... 17 Hoofdstuk

Nadere informatie

Stichting PCBO Baarn Soest. PROCEDURES financiën

Stichting PCBO Baarn Soest. PROCEDURES financiën Stichting PCBO Baarn Soest PROCEDURES financiën Inboeken inkoopfacturen, betalen en inboeken bankafschriften Coderen en controleren facturen die binnenkomen op het bestuurskantoor Inboeken inkoopfacturen

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. EEN BOEKJAAR VOORLOPIG AFSLUITEN EN EEN NIEUW BOEKJAAR OPENEN... 2

Inhoudsopgave 1. EEN BOEKJAAR VOORLOPIG AFSLUITEN EN EEN NIEUW BOEKJAAR OPENEN... 2 Afsluiten Boekjaar Het boekjaar kun je in King (vanaf versie 5.56a1)op twee manieren afsluiten: Voorlopig (mét voorlopige boekingsgangen) en Definitief (zónder voorlopige boekingsgangen) Ook kun je later

Nadere informatie

Internetbankieren in Unit4 Multivers Rianne Geevers Sales Consultant Nadine van der Steijn Service Desk Consultant. Donderdag 12 oktober 2017

Internetbankieren in Unit4 Multivers Rianne Geevers Sales Consultant Nadine van der Steijn Service Desk Consultant. Donderdag 12 oktober 2017 Internetbankieren in Unit4 Multivers Rianne Geevers Sales Consultant Nadine van der Steijn Service Desk Consultant Donderdag 12 oktober 2017 Onze specialisaties HRT Business Professionals HRTbusiness.nl

Nadere informatie

SEPA en uw PxPlus/ProvideX software

SEPA en uw PxPlus/ProvideX software SEPA en uw PxPlus/ProvideX software CLIEOP vervalt, SEPA komt hiervoor in de plaats Nederland gaat op 1 februari 2014 over op het Europese betalingssysteem, SEPA (Single Euro Payments Area). We gaan niet

Nadere informatie

HANDLEIDING EXACT ONLINE STARTER

HANDLEIDING EXACT ONLINE STARTER WWW.YOURSONLINE.NL HANDLEIDING Exact Online Starter is bedoeld voor ondernemers die hun administratie uitbesteden, maar wel graag real-time inzicht hebben. En dat zonder een abonnement te hoeven afsluiten.

Nadere informatie

Register van de verwerkingsactiviteit

Register van de verwerkingsactiviteit doel verwerking verwerkingsgrond type verwerking* gebruikte gegevens en betrokkenen functionele gegevenscategorie AVG-gegevenscategorie* inrichtingsgegevens van de Stamdata benodigd voor het voeren van

Nadere informatie