SEPA en uw PxPlus/ProvideX software

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SEPA en uw PxPlus/ProvideX software"

Transcriptie

1 SEPA en uw PxPlus/ProvideX software CLIEOP vervalt, SEPA komt hiervoor in de plaats Nederland gaat op 1 februari 2014 over op het Europese betalingssysteem, SEPA (Single Euro Payments Area). We gaan niet al te veel in op de details van dit systeem. Voor ons is het belangrijker om aan te geven hoe u uw PxPlus/ProvideX programmatuur SEPA proof maakt. Op internet en/of via (de website van) uw bank kunt u ontzettend veel SEPA informatie verzamelen en kijken wat voor u van belang is. Wij verwijzen u hiervoor ook naar de links, die u onderaan in deze aantreft. Maakt u nu gebruik van CLIEOP voor uw incasso s of betalingen, dan moet uw software voor 1 februari 2014 geschikt zijn voor SEPA. Denk aan uw contacten met Nederlandse rekeningnummers (debiteuren, crediteuren en medewerkers). Nieuw: IBAN, BIC, datum van ondertekening van incasso s In uw PxPlus of ProvideX programmatuur moeten aanpassingen worden gedaan. Rekeningnummers worden een stuk langer, in Nederland van 7 of 9 cijfers naar een IBAN code van 18 tekens (cijfers en letters), in andere landen zelfs tot 34. Ook een BIC code [i], die bestaat 8 of 11 tekens, is nieuw. Bij incasso s moet u voortaan de datum van ondertekening vast leggen. Wat verandert er voor u in uw PxPlus/ProvideX software? U maakt nu geen gebruik van CLIEOP (Incasso s en/of betalingen) Als u nu niet incasseert of betaalt via CLIEOP, dan heeft SEPA weinig invloed op uw PxPlus/ProvideX programma s. U kunt uw programma s op voorhand geschikt (laten) maken voor SEPA. Bijvoorbeeld als u later wel wilt incasseren, via een verzamelbestand wilt betalen of betalingen in uw administratie automatisch wilt verwerken (reconciliatie). Maakt u gebruik van internetbankieren, dan zorgt uw bank er in ieder geval voor dat u straks Europees kunt betalen. U gebruikt nu CLIEOP CLIEOP03 bestanden kunnen na 1 februari 2014 niet meer worden gebruikt. Bij SEPA komen hiervoor in de plaats bestanden met een nieuw formaat, XML ISO Het toevoegen van IBAN en BIC codes aan uw bestanden wordt uw eerste stap naar SEPA. Om tot het moment van overstappen naar SEPA compatibel te blijven met CLIEOP dienen de bestanden, waarin nu (Nederlandse) rekeningnummers voorkomen, aangevuld te worden met IBAN en BIC codes. Dit aanvullen van (Nederlandse) rekeningnummers met de IBAN en BIC code, de bulk conversie, kan nu al. Om IBAN en BIC codes te kunnen onderhouden moeten dan programma s ook meteen worden aangepast! Houdt u er rekening mee dat sommige banken niet helemaal werken volgens de implementatierichtlijnen voor Nederland.

2 U gebruikt nu CLIEOP voor incasso s Voor de nieuwe XML bestanden hebben we de volgende nieuwe gegevens nodig: 1. Incassant ID 2. Type incasso (standaard/zakelijk/eenmalig/doorlopend/nieuw) 3. IBAN en BIC code 4. Datum van de machtiging 5. Kenmerk van de machtiging, als dit afwijkt van bijvoorbeeld een debiteurnummer Bij uw bank sluit u een Europees incasso contract [ii] af. U ontvangt een Incassant ID [iii]. Uw programma s en bestanden moeten worden aangevuld met de IBAN en BIC code. Machtigingen, ook wel mandaten genoemd, moeten worden gearchiveerd en de datum van ondertekening vastgelegd. Totdat u overstapt op SEPA is en blijft dat voor bestaande machtigingen altijd 1 november Na de overstap op SEPA gaat u van nieuwe machtigingen de datum van ondertekening vastleggen. Houdt u rekening met de verplichte vooraankondiging! Het vermelden van een incassodatum op de factuur kan voldoende zijn. Stuurt u geen factuur, dan moet u uw afnemer op een andere wijze informeren. Het is mogelijk dat uw programmatuur daarvoor moet worden aangepast! Denk aan het versturen van een . U gebruikt nu CLIEOP voor betalingen Het gebruik van IBAN in de XML bestanden is de standaard. Uw programma s en bestanden moeten worden aangevuld met de IBAN en BIC code. U krijgt meer ruimte voor een betalingsreferentie (35 posities) en omschrijving (140 posities). Acceptgiro s Als u gebruik wilt blijven maken van Acceptgiro moet u tijdig overstappen op IBAN-Acceptgiro. Vanaf 1 februari 2014 worden betalingen op basis van de huidige Acceptgiro niet meer verwerkt. De IBAN- Acceptgiro zal echter in 2019 verdwijnen als betaalmiddel. Mogelijke alternatieven zijn Europees incasso en FiNBOX, het door u aanleveren van de betalingsopdracht via het programma voor internetbankieren van uw klant. Wat hebben wij PxPlus/ProvideX gebruikers te bieden? Maakt u gebruik van een standaard software pakket, dan zal uw software leverancier uw pakket ongetwijfeld SEPA proof maken. Uw leverancier kan gebruik maken van onze SEPA Plus Toolkit of modules daaruit, omdat wij die ook aan onze collega s aanbieden. Hebt u geen standaardpakket, dan is het SEPA proof maken maatwerk. Programmeert u niet zelf, dan kunt u ons of uw huisprogrammeur inschakelen voor het inbouwen van de modules uit de SEPA Plus Toolkit en de aanpassingen in uw programmatuur. SEPA Plus Toolkit Onze SEPA Plus Toolkit bestaat uit de volgende modules: 1. Conversie van een Nederlands rekeningnummer naar IBAN en BIC code 2. Controle op juistheid van een ingevoerde IBAN en BIC code 3. Maken van een incassomachtiging in PDF formaat 4. Maken van een ISO XML bestand in het PAIN -format voor uw incasso s 5. Maken van een ISO XML bestand in het PAIN -format voor uw betalingen

3 Alle modules kunnen als een CALL vanuit uw programma s, bestaand of nieuw, worden aangeroepen. Als u zelf programmeert leveren we bij de aangeschafte modules de documentatie, geven u tips en heeft u gratis support. Desgewenst verzorgen wij instructie, bij ons of bij u op kantoor. 1. Conversie van een Nederlands rekeningnummer naar IBAN en BIC code Voor de eerste stap, het aanvullen van uw (Nederlandse) rekeningnummers, hebben wij een module ontwikkeld, die on-line en direct via internet, de IBAN en BIC code ophaalt. Deze module kan gebruikt worden voor de eerste bulkverwerking, maar ook later, als u een oud (Nederlands) rekeningnummer invoert, wij verwachten tot eind Voordelen: U hoeft geen bestanden aan te leveren bij de Multichecker van IBAN BIC Service; de conversie vindt in huis en direct plaats. U hoeft later, als de bulk verwerkt is, niet naar een internetpagina om een oud rekeningnummer en een code (CAPTCHA) in te vullen om daarna de verkregen IBAN en BIC code handmatig in te voeren. 2. Controle op juistheid van een ingevoerde IBAN en BIC code Deze module controleert alle ingevoerde Europese IBAN en BIC codes. 3. Maken van een incassomachtiging in PDF formaat Voert u een nieuwe Europese machtiging in, dan maakt deze module voor u een machtigingsformulier in het PDF formaat aan. Desgewenst kan dit formulier direct via naar uw klant gestuurd worden. 4. Maken van een ISO XML bestand in het PAIN -format voor uw incasso s Deze module verzorgt het aanmaken en vullen van het XML incasso bestand, dat u kunt aanleveren bij uw bank of een door uw bank aan te wijzen instelling, bijvoorbeeld bij Equens, die als nieuwe service CPS aanbiedt (Corporate Payment Services). Sommige banken eisen extra informatie in het XML bestand. Van de hoofdbanken kennen we deze uitzonderingen. 5. Maken van een ISO XML bestand in het PAIN -format voor uw betalingen Deze module verzorgt het aanmaken en vullen van het XML betaal bestand, dat u kunt aanleveren bij uw bank of een door uw bank aan te wijzen instelling, bijvoorbeeld bij Equens, die als nieuwe service CPS aanbiedt (Corporate Payment Services). Sommige banken eisen extra informatie in het XML bestand. Van de hoofdbanken kennen we deze uitzonderingen. Wat hebt u nodig? PxPlus Professional versie 10.2 of nieuwer. De SEPA Plus Toolkit wordt ontwikkeld en getest in deze versie met WindX op de werkstations. PxPlus mag een single user Windows variant zijn of, met WindX op de werkstations, een UNIX (Linux) of Windows multi user variant.

4 Vrijwel al onze klanten hebben PxPlus Professional en/of een upgrade abonnement op PxPlus of ProvideX. Met de komst van PxPlus versie 11 kunnen klanten met LAP (dit zijn ProvideX klanten met voorheen PrimeTime) gratis overstappen op PxPlus versie Hebt u CCP dan kunt u nu gratis overstappen op PxPlus versie 11. We hebben ervoor gekozen om niet in ProvideX te ontwikkelen en testen, ook al omdat sommige instructies van de SEPA Plus Toolkit in ProvideX ontbreken. Verder dient uw PxPlus een Professional versie te zijn, met standaard in deze versie WindX voor het contact met Windows en internet als u een UNIX (Linux) versie heeft, Multiple Image Support voor logo s op het machtigingsformulier en de Internet Toolkit voor s. Beschikt u niet over PxPlus Professional versie 10.2, dan zullen we samen met u bekijken hoe en of we alternatieven kunnen bieden. De hieraan bestede tijd wordt aan u berekend als maatwerk. Maatwerk Uiteraard kunnen wij voor u de onderdelen uit onze SEPA Plus Toolkit in uw programma s inbouwen, testen en activeren. Samen met u inventariseren wij uw wensen en mogelijkheden en geven u een benadering van de te besteden tijd en de daaraan verbonden kosten. Testen Voordat u definitief overstapt op SEPA, test u uiteraard eerst. Niet alleen in uw pakket, maar ook met uw bank. Start u met SEPA, dan bent u meteen gebonden aan een aantal verplichtingen. We zetten ze nog even op een rij: Nieuwe machtigingen moeten vanaf de overstapdatum worden gearchiveerd en de datum van ondertekening vastgelegd. Bij een zakelijk Europees incasso contract hebt u met nog meer verplichtingen te maken. Denk ook aan de verplichte vooraankondiging! Wat kost het? Verzorgen wij het maatwerk, dan geldt daarvoor ons afgesproken tarief. Met nieuwe klanten maken we nieuwe afspraken. Programmeert u zelf of uw huisprogrammeur, dan hanteren we voor de SEPA Plus Toolkit een opslag voor het afdekken van extra support etc.

5 Hieronder treft u onze prijzen aan van de volledige set SEPA Plus Toolkit en de afzonderlijke modules. Omschrijving Conversie van een Nederlands rekeningnummer naar IBAN en BIC code, tot conversies Controle op juistheid van een ingevoerde IBAN en BIC code Maken van een incassomachtiging in PDF formaat Maken van een ISO XML bestand in het PAIN -format voor uw incasso s Maken van een ISO XML bestand in het PAIN -format voor uw betalingen Maat werk door ons U programmeert zelf of verzorgd uw huisprogrammeur Alle modules van de SEPA Plus Tool Extra conversies van een Nederlandse rekeningnummer naar IBAN en BIC code Aantal extra conversies De genoemde bedragen zijn in Euro s, exclusief BTW, voor één klant met maximaal 2 PxPlus (of ProvideX) serienummers. Voor meer serienummers, neem contact met ons op. Links naar interessante websites Algemene informatie over IBAN IBAN BIC MultiChecker en Check Vragen en antwoorden Betaalvereniging Nederland (Nederlandse Vereniging van Banken) Uitgebreide informatie over o.a. de standaard Europese incasso ING Presentatie SEPA SEPA formaten ABN AMRO Rabo Bank [i] Uiterlijk per 1 februari 2014 is de BIC code niet meer nodig voor Nederlandse betalingen, na 1 februari 2016 niet meer nodig voor Europese betalingen. [ii] Mogelijke contracten zijn er voor standaard Europese incasso, zakelijke Europese incasso, beide al dan niet éénmalig. [iii] Uw Incassant ID verandert niet. Ook niet als u van bank verandert!

Over op IBAN en SEPA Wat betekent dat voor uw organisatie? Wij zijn uw bank.

Over op IBAN en SEPA Wat betekent dat voor uw organisatie? Wij zijn uw bank. Over op IBAN en SEPA Wat betekent dat voor uw organisatie? Wij zijn uw bank. 1 Over op IBAN en SEPA Op dezelfde manier betalen in heel Europa, dat is het doel van SEPA (Single Euro Payments Area). Vanaf

Nadere informatie

STAPPENPLAN Uw sportvereniging over op IBAN

STAPPENPLAN Uw sportvereniging over op IBAN Iedereen in Nederland gaat de komende jaren gebruik maken van IBAN (International Bank Account Number* ) als rekeningnummer. Dit geldt voor bedrijven en consumenten, maar ook voor verenigingen. Ook de

Nadere informatie

Starten met de zakelijke Europese incasso. Voor nieuwe incassanten

Starten met de zakelijke Europese incasso. Voor nieuwe incassanten Starten met de zakelijke Europese incasso Voor nieuwe incassanten Inleiding Waarom een nieuwe zakelijke Europese incasso Wat is de zakelijke Europese incasso Wat moet u doen? 1. Verzamel informatie over

Nadere informatie

Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN

Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN 2012 GAC Business Solutions De Scheper 307 5688 HP Oirschot +31 (0)499 58 28 28 info@gac.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Introductie... 3 2 Wat

Nadere informatie

2 e. herziene editie: september 2013. LRP en SEPA: hoe wordt uw gemeente SEPA-ready?

2 e. herziene editie: september 2013. LRP en SEPA: hoe wordt uw gemeente SEPA-ready? LRP en SEPA: hoe wordt uw gemeente SEPA-ready? 2 e herziene editie: september 2013 2 3 Hoe wordt uw gemeente SEPA-ready? Deze folder is bestemd voor alle administrateurs van kerkelijke gemeenten die gebruikmaken

Nadere informatie

De nieuwe versie 12 biedt weer veel vernieuwingen. Er is onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingen ten aanzien van het Europese

De nieuwe versie 12 biedt weer veel vernieuwingen. Er is onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingen ten aanzien van het Europese De nieuwe versie 12 biedt weer veel vernieuwingen. Er is onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingen ten aanzien van het Europese betalingsverkeer SEPA. Ook biedt MINOX een oplossing voor de werkkostenregeling,

Nadere informatie

Single Euro Payments Area (SEPA) De standaard voor betalen in Nederland en Europa

Single Euro Payments Area (SEPA) De standaard voor betalen in Nederland en Europa Single Euro Payments Area (SEPA) De standaard voor betalen in Nederland en Europa Welke onderwerpen komen aan bod? Waarom SEPA? Voordelen van één Europese betaalmarkt Het IBAN rekeningnummer De SEPA-overboeking

Nadere informatie

ROSA software voor de kinderopvang

ROSA software voor de kinderopvang Over op de IBAN ROSA software voor de kinderopvang Kenmerk: ROSA_IBAN.doc 2004-2013 MULDATA http://www.muldata.nl info@muldata.nl Systeem : ROSA over op de IBAN pagina: 2 Hoofdstuk : Inleiding Inhoudsopgave

Nadere informatie

SEPA komt er aan! 1 februari 2014. Februari 2013 FJ Dalstra Doest

SEPA komt er aan! 1 februari 2014. Februari 2013 FJ Dalstra Doest SEPA komt er aan! 1 februari 2014 Februari 2013 FJ Dalstra Doest Inleiding Naar aanleiding van de presentatie SEPA komt er aan!, ontvangt u deze hand out. Hierin staan de onderwerpen, die in de presentatie

Nadere informatie

Hoofstukindeling Incasso PC Leden

Hoofstukindeling Incasso PC Leden Hoofstukindeling Incasso PC Leden 1 Voorwoord SEPA... 2 2 Voorwaarden vooraf... 2 3 Inrichten PC Leden voor de incasso... 3 3.1 Inrichting contract PC Leden... 3 3.2 De machtigingen administratie... 5

Nadere informatie

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Inhoud 1 Wat doet de UNIT4 Multivers IBAN-Converter?... 1 1.1 Stappen bij de invoering... 1 2 Het uitvoeren van de wizard...

Nadere informatie

SEPA (Single Euro Payments Area) Op weg naar Europees betalen. Rotterdam 28 februari 2013

SEPA (Single Euro Payments Area) Op weg naar Europees betalen. Rotterdam 28 februari 2013 SEPA (Single Euro Payments Area) Op weg naar Europees betalen Rotterdam 28 februari 2013 Inhoudsopgave Wat is SEPA? 3 SEPA-incasso 9 SEPA-bestandsformaten 16 Bijlage: Voorbeeld SEPA-machtigingsformulier

Nadere informatie

Veranderingen voor de reconciliatie door SEPA

Veranderingen voor de reconciliatie door SEPA Veranderingen voor de reconciliatie door SEPA Hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze ook na maart 2013 automatisch betalingen kunnen blijven verwerken? Hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze ook

Nadere informatie

Hoofdstukindeling Incasso PC Leden

Hoofdstukindeling Incasso PC Leden Hoofdstukindeling Incasso PC Leden 1 Voorwoord SEPA... 2 2 Voorwaarden vooraf... 2 3 Inrichten PC Leden voor de incasso... 3 3.1 Inrichting contract PC Leden... 3 3.2 De machtigingen administratie... 5

Nadere informatie

Versie B03 d.d. 21 september 2012. Cash Webservices

Versie B03 d.d. 21 september 2012. Cash Webservices Cash Webservices Deze dienst biedt u de mogelijkheid om uw CASH programma te laten communiceren met de buitenwereld, of diensten te gebruiken van derden die via internet worden aangeboden. Door deze unieke

Nadere informatie

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank Noord Twente

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank Noord Twente Makkelijk over op IBAN en SEPA Rabobank Noord Twente Agenda SEPA toegelicht Wat verandert er? Wat betekent SEPA voor verenigingen en stichtingen? De Rabobank helpt u op weg! Handige tips en tricks Projectenfonds

Nadere informatie

ORIfinside information

ORIfinside information ORIfinside information Nummer 20 - november 2012 IN DIT NUMMER: REDACTIONEEL Over de inhoud van nieuwsbrief 20.......................... 3 BOEKINGEN PER GROOTBOEK: VERDICHTEN De oude situatie (tot en met

Nadere informatie

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen.

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Koppeling met imuis Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Een koppeling tussen The Nanny en imuis kent

Nadere informatie

Makkelijk over op IBAN en SEPA Uden, 10 april 2013

Makkelijk over op IBAN en SEPA Uden, 10 april 2013 Makkelijk over op IBAN en SEPA Uden, 10 april 2013 Rabobank helpt u graag op weg Agenda De achtergrond van SEPA Wat verandert er met SEPA? Wat betekent SEPA voor verenigingen en stichtingen? De Rabobank

Nadere informatie

Handleiding IBANC Software - Versie 2.0.42

Handleiding IBANC Software - Versie 2.0.42 Handleiding IBANC Software - Versie 2.0.42 XEU.com B.V. IBANC software is een softwareproduct waarmee u eenvoudig en exibel betaal- en incassoverzamelopdrachten kunt maken die voldoen aan de nieuwe SEPA

Nadere informatie

Het betalingsverkeer. in Nederland verandert. Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons?

Het betalingsverkeer. in Nederland verandert. Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer in Nederland verandert Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer in Nederland verandert SEPA komt eraan. Het is de nieuwe Europese manier van betalen. Iedereen

Nadere informatie

UNIT4 Multivers Service Manager bankrekeningnummers omzetten naar IBAN

UNIT4 Multivers Service Manager bankrekeningnummers omzetten naar IBAN UNIT4 Multivers Service Manager bankrekeningnummers omzetten naar IBAN Datum: 22-4-2013 Versie: 1.0 Inhoud Inleiding... 3 Wat doet de Multivers Service Manager IBAN omzetter?... 5 Stappen/controles uit

Nadere informatie

Handleiding SepaStudio (versie 1.3)

Handleiding SepaStudio (versie 1.3) Handleiding SepaStudio (versie 1.3) A. Introductie B. Voorbereiding 1. Instellingen 2. Uw eigen gegevens (Mijn Rekeningnummers) 3. Groepen (Optioneel en alleen van toepassing op incasso) 4. De gegevens

Nadere informatie

Compad Store Automation

Compad Store Automation Compad Store Automation Iban / Serpa Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 1 november 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 23 April 2013 Definitief Carol Esmeijer Iban conversie toegevoegd.

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding.. 2 2. Aanvragen directe bankkoppeling.. 2 2.1 Aanvraag bij de ABN AMRO...3 2.2 Aanvraag bij de Rabobank. 6 3. Activeren directe

Nadere informatie

Ondernemers ga nu over op IBAN en SEPA!

Ondernemers ga nu over op IBAN en SEPA! Ondernemers ga nu over op IBAN en SEPA! Regioavond BETA-leden november 2013 Michiel van Doeveren DNB Programmabureau SEPA Nederland 1 2 SEPA harmoniseert de interne betaalmarkt Binnen de Single Euro Payments

Nadere informatie

UNIT4 Multivers Installatie bankrekeningnummers omzetten naar IBAN

UNIT4 Multivers Installatie bankrekeningnummers omzetten naar IBAN UNIT4 Multivers Installatie bankrekeningnummers omzetten naar IBAN Datum: 22-4-2013 Versie: 1.0 Inhoud Inleiding... 3 Wat doet de Multivers Installatie IBAN omzetter?... 5 Stappen/controles uit te voeren

Nadere informatie

HANDLEIDING SEPA. Inhoud

HANDLEIDING SEPA. Inhoud HANDLEIDING SEPA Inhoud 1 Inleiding... 1 2 Bankdagboeken gereed maken voor SEPA... 2 2.1 Invullen van IBAN-nummer... 2 2.2 Koppelen SEPA-banktype... 2 3 Crediteuren instellen voor SEPA... 3 4 Debiteuren

Nadere informatie

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank. Een bank met ideeën.

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank. Een bank met ideeën. Makkelijk over op IBAN en SEPA Rabobank. Een bank met ideeën. Agenda SEPA toegelicht Wat verandert er? Wat betekent SEPA voor verenigingen en stichtingen? De Rabobank helpt u op weg! Aan de slag met de

Nadere informatie