In D&H: Steller: drs. J.J.J. Bulthuis BMZ Telefoonnummer: 5976 SKK Afdeling: Communicatie In AB: Portefeuillehouder: Poelmann

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In D&H: Steller: drs. J.J.J. Bulthuis BMZ Telefoonnummer: 5976 SKK Afdeling: Communicatie In AB: Portefeuillehouder: Poelmann"

Transcriptie

1 COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ( E) 27 JANUARI 2015 ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Imago Onderzoek (bestuurlijk actiepunt 113) Nummer: In D&H: Steller: drs. J.J.J. Bulthuis In Cie: BMZ Telefoonnummer: 5976 SKK Afdeling: Communicatie In AB: Portefeuillehouder: Poelmann Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering Korte inhoudelijke omschrijving: Bijgaand treft u de resultaten aan van een door IPSOS Public Affairs uitgevoerde 1-meting van een imagoonderzoek betreffende de waterschappen in Nederland. De Unie van Waterschappen heeft hiervoor opdracht gegeven. Dit onderzoek is een vervolg op de 0-meting die in 2012 is uitgevoerd. Als bijlage is een samenvatting bijgevoegd. Het beeld wat hier uit naar voren komt is redelijk vergelijkbaar met de eerder voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uitgevoerde onderzoeken. U heeft eerder de wens uitgesproken om voor de verkiezingen een imago-onderzoek te laten uitvoeren voor De Stichtse Rijnlanden (bestuurlijk actiepunt 113). Het college heeft op 9 december 2014 de resultaten van het IPSOS-onderzoek besproken en is mede gelet op de vergelijkbaarheid met het beeld uit de eerdere onderzoeken voor ons waterschap op inhoudelijke gronden tot de conclusie gekomen dat een apart imago-onderzoek voor De Stichtse Rijnlanden op dit moment niet echt een meerwaarde gaat opleveren in dit verband. Tegen deze inhoudelijke achtergrond en ook ingegeven door efficiëncy-overwegingen meent het college dat met bijgevoegd IPSOS-onderzoek adequaat invulling wordt gegeven aan dit actiepunt. Bijlage: Imago onderzoek (DM )

2 Bijlage WCOM 14-18a Agendapunt 7 DATUM 20 november 2014 TITEL Imago-onderzoek waterschappen 1-meting PORTEFEUILLEHOUDER Peter Glas OPSTELLER Hans van Boven SAMENVATTING In 2012 is er een 0-meting gedaan. In vervolg daarop is er door de Werkgroep Communicatie van hoofden communicatie een communicatieplan opgesteld. Centraal daarin stond het onderhouden en versterken van de taakbekendheid en het verbeteren van het imago van de waterschappen op de gebieden, open, modern en innovatief. Deze 1-meting is uitgevoerd in september Naamsbekendheid De bekendheid, het (on)geholpen kunnen noemen van de naam van het eigen waterschap, is in deze meting iets teruggelopen (spontaan noemen van 40% naar 31%, geholpen van 36% naar 34%). De veronderstelling dat dit te wijten is aan de onbekendheid van twee recent gefuseerde waterschappen Vechtstromen en Vallei en Veluwe hebben wij ook door het onderzoeksbureau laten toetsen; deze veronderstelling blijkt niet juist. Het gaat om een algemene tendens die geldt voor alle waterschappen. In het extern communicatieplan is niet ingezet op naamsbekendheid van individuele waterschappen, dat is de taak van de onderscheiden waterschappen zelf. Campagnes rondom de verkiezingen van 2015 kunnen helpen de naamsbekendheid te vergroten. Taakbekendheid De taakbekendheid van de waterschappen is onveranderd hoog. Ondervraagden associëren het waterschap met beheer van dijken, water en waterpeil, kortom met veiligheid. Dat was ook een belangrijke doelstelling uit het extern communicatieplan. Opvallend is wel dat de associatie met rioolwaterzuivering significant is teruggelopen. Dit terwijl daar juist, vooral met het accent op de imagowaarde innovatie, veel over gecommuniceerd is. De veronderstelling dat aandacht voor de innovatie op dit vlak mogelijk de aandacht voor de taak an sich overschaduwd heeft, kunnen we in het kader van dit onderzoek niet verder toetsen. Imago De ondervraagden zien de waterschappen onveranderd als ervaren, beschermend en deskundig. Opvallend is dat de imagowaarde open significant verbeterd is (+ 11%). De score op de waarden innovatief en modern is (nog) niet gestegen. Daarbij mogen we opmerken dat een imago ook niet in een tijdsbestek van ca. 1,5 jaar gewijzigd kan worden. Nut van de waterschappen De waardering voor (het werk van) de waterschappen is onveranderd hoog ( > 60%). Wat wel opvalt in dit onderzoek is dat significant meer ondervraagden bij een principe gelijke steekproeftrekking als in 2012 weet niet scoren op vragen naar nut, verantwoordelijkheid en het zijn van autoriteit met betrekking tot de waterschappen. Daarmee is de opinie rondom de waterschappen minder uitgesproken. Dit zou kunnen komen door het feit dat de discussie over het nut van de waterschappen de laatste tijd minder nadrukkelijk gevoerd wordt (wat minder overwegingen meegeeft en mindere opinies naar voren brengt), maar deze veronderstelling is binnen het kader van dit onderzoek niet verder te toetsen.

3 Pagina 2 van 2 Waterschap als democratische overheid Eenzelfde percentage als 2 jaar geleden (57%) weet dat een waterschap een democratisch bestuurde overheid is. Verdere invulling van het bestuur is onbekend. Een derde van de ondervraagden weet dat men desgewenst gebruik kan maken van openbare vergaderingen, informatie- en inspraakavonden (nieuwe vraag, geen vergelijking met 2012). Tweederde van de ondervraagden vindt het overigens wel een goede zaak dat het waterschap een democratisch gekozen bestuur kent. Samenvatting Op het aspect veiligheid (beheer dijken en water(peil)), scoren we onveranderd goed. Op dit aspect komen de waterschappen ook veelvuldig in het nieuws (veilige dijken bij hoog water, afvoer water bij hevige neerslag) en het vormt een belangrijk thema in bijv. de story telling. Deze lijn in het communicatieplan moeten we voor de komende tijd dan ook vasthouden. We houden de focus op veiligheid. Voor de taak rioolwaterzuivering kunnen we hier bij aan te sluiten door de communicatie over rioolwaterzuivering meer te focussen op gezondheid. Kijken we naar de imagowaarden, dan zijn ervaren, beschermend en deskundig onveranderd hoog, dit zijn ook mooie waarden voor een overheid. Als die overheid dan ook nog open is, is dat een prima beeld. Deze waarden moeten we blijven ondersteunen, daarnaast werken we er aan om de waarden innovatief en modern nog verder te versterken. Maar een imago-aanpassing vraagt een lange adem. Daarnaast wordt het waterschap erkend en gewaardeerd als een democratische overheid. Twee derde van de ondervraagden vindt het goed dat het waterschap een democratisch bestuur kent. Dat bestuur als zodanig is minder bekend. De vraag of dat bestuur meer geprofileerd wil zijn is geen vraag voor de externe communicatie van de gezamenlijke waterschappen, het is een vraag voor de partijen en fracties in de verschillende waterschapsbesturen. In het algemeen onderschrijft deze peiling de ingezette communicatieaanpak. Het voorstel is dan ook zijn deze gezamenlijke aanpak ook in 2015/2016 ongewijzigd voort te zetten. In 2016 volgt een nieuwe imagopeiling. BESTUURLIJKE AANDACHTSPUNTEN / STANDPUNTEN ANDERE PARTIJEN Bestuurlijk: volgt uit bespreken data binnen de werkgroep Communicatie FINANCIËLE GEVOLGEN Vooralsnog niet van toepassing BESPROKEN IN de samenvatting is kort toegelicht in de CBCF VERVOLG / COMMUNICATIE Vervolg: volgt uit bespreken data binnen de werkgroep Communicatie

4 Bijlage WCOM 14-18b Rapport Bekendheid en imago van het waterschap Voor: Hans van Boven, Unie van Waterschappen Door: Pauline Houtenbos, Ipsos Datum: 29 oktober 2014 Project: Ipsos BV. All rights reserved. Contains Ipsos Confidential and Proprietary information and may not be disclosed or reproduced without the prior written consent of Ipsos.

5 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Onderzoeksopzet 5 Belangrijkste resultaten 7 Bijlage 21 Ipsos BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die u in dit document worden aangeboden zijn intellectueel eigendom van Ipsos. Deze zijn strikt vertrouwelijk van aard en worden u aangeboden met dien verstande dat zij door u strikt vertrouwelijk behandeld dienen te worden en dat van de hiervoor genoemde concepten en ideeën geen gebruik zal worden gemaakt. Bij het aanleveren van dit document aanvaardt of veronderstelt Ipsos geen verantwoordelijkheid voor enig ander doeleinde of tegenover enig andere persoon aan wie dit rapport wordt getoond of die het eventueel in handen krijgt, behalve in het geval waar dit uitdrukkelijk is overeengekomen door middel van onze voorafgaande schriftelijke toestemming.

6 Samenvatting

7 Samenvatting 1/2 De waterschappen hebben de afgelopen jaren vooral aandacht besteed aan het informeren van burgers over hoe zij (democratisch) georganiseerd zijn. Het politiek bestuur heeft aandacht nodig. Dit was ook één van de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport van de nulmeting. Hoe staat het hier anno 2014 mee? Uit het onderzoek blijkt wederom dat een grote meerderheid van de Nederlanders wel eens van het waterschap heeft gehoord. Het beeld dat men heeft van het waterschap is stabiel: het wordt met name geassocieerd met het onderhouden en beschermen van dijken en het beheer van wateren. Vragen we welke taken men het belangrijkst vindt, dan zegt driekwart net als in 2012 dat zij het onderhouden en verstevigen van dijken de belangrijkste taak van het waterschap vinden. 3 op de 10 weten spontaan de juiste naam van het eigen waterschap te noemen. Dit is een daling ten opzichte van 2012, toen waren het nog 4 op de 10 Nederlanders. Wat betreft het imago zien we dat men net als in 2012 het nut van het waterschap inziet en in het algemeen redelijk positief is over het waterschap. Maar de waterschappen lijken minder geprofileerd te zijn dan in Verder zien we dat men het waterschap ziet als ervaren, deskundig en beschermend. De bekendheid van het waterschapsbestuur is gelijk aan De helft weet wel dat het bestuur democratisch is gekozen door de samenleving, maar men is niet op de hoogte welke partijen er in de coalitie zitten. Ook is een minderheid op de hoogte van openbare vergaderingen en informatie- en inspraakavonden die zij kunnen bezoeken. Men geeft, nu zij er van op de hoogte zijn, wel aan dat zij het belangrijk vinden dat deze mogelijkheid er is. 3

8 Samenvatting 2/2 Conclusie en aanbeveling De associatie die men met het waterschap heeft is stabiel: men associeert het waterschap vooral met dijken. Dit komt overeen met de positioneringsrichting die de waterschappen gekozen hebben. Waarin veiligheid centraal staat. Wat betreft het imago zien we dat de waterschappen nog een slag kunnen maken om zich weer meer te profileren als dé autoriteit van het water en het algemeen belang. De waterschappen lijken minder geprofileerd te zijn dan in Dit zien we vanwege het feit dat mensen vaker geen mening hebben over het waterschap. De communicatie rondom de aankomende waterschapsverkiezingen op 18 maart 2015 is hier een goede gelegenheid voor. Ook nu is er weinig bekend over het waterschapsbestuur. Men weet ergens wel dat het democratisch is, maar hoe het precies werkt? In de communicatie hierover is het belangrijk voor ogen te houden dat men beperkt op de hoogte is van hoe dit werkt en van het feit dat er openbare avonden zijn die zij kunnen bezoeken. Op dit gebied is er nog veel te winnen. De bekendheid van het eigen waterschap is ook een thema dat op de agenda van de waterschappen staat. Ook hier is nog terrein te winnen. Voorbeeld van communicatie waarmee de waterschappen het eigen waterschap profileren. Gezien op station Amsterdam Sloterdijk 4

9 Onderzoeksopzet

10 Onderzoeksopzet Aanleiding en doelstelling Nederland leeft met water. In Nederland zijn 23 waterschappen actief binnen het waterbeheer. Eén onderdeel hiervan is ons land beschermen tegen overstromingen, wat voor elke Nederlander belangrijk is. Het waterschap en het belang ervan zijn echter niet bij alle Nederlanders bekend. Voor de Unie van Waterschappen is het belangrijk om te weten hoeveel Nederlanders bekend zijn met de waterschappen, of zij weten wat het waterschap doet in de regio en wat het imago hiervan is. Dit is essentiële informatie voor de brandstrategy van de Unie van Waterschappen. In 2012 heeft Ipsos een nulmeting uitgevoerd in opdracht van de Unie van Waterschappen. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de Unie een nieuw communicatieplan opgesteld. Deze nulmeting is nu herhaald om te meten of de kennis en houding met betrekking tot het waterbeheer de afgelopen twee jaar veranderd zijn. Methode Doelgroep: Nederlanders van 18 jaar en ouder Aanpak: online interviews De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, opleiding en regio. Hiermee zijn de resultaten representatief voor Nederlanders van 18 jaar en ouder. Vragenlijst De volgende onderwerpen zijn aan de orde gekomen: Bekendheid waterschap Bekendheid taken Bekendheid eigen waterschap Imago waterschap Bestuur waterschap 6

11 Belangrijkste resultaten

12 De bekendheid is gelijk met 2012; 9 op de 10 Nederlanders zijn bekend met het orgaan waterschap Heeft u wel eens van het waterschap gehoord? Allen % Allen % Man 9 Vrouw 94% jaar jaar 55 jaar en ouder 86% 97% 97% Nederlanders van 35 jaar en ouder hebben vaker van het waterschap gehoord dan jarigen Basis: alle Nederlanders van 18 jaar en ouder 2014 (n=1.004), 2012 (n=1.000) 8

13 2 op de 10 associëren het waterschap met onderhoud en bescherming van dijken en het beheer van wateren, meer Nederlanders dan in 2012 denken onterecht aan drinkwater bij het waterschap Wat komt er in u op als u denkt aan het waterschap?* Onderhoud / bescherming van dijken Beheer van wateren (Schoon) drinkwater 14% 9% Belasting betalen/kost geld 12% 1 Beken, rivieren, sloten 12% 14% Waterpeil/waterniveau in de gaten houden 12% 8% Waterzuivering 10% 14% De waterhuishouding in de buurt 6% 6% Onderhoud waterwegen 6% Bewaken en verbeteren van de waterkwaliteit 6% 6% Beheren van polders 4% Noemt een waterschap 4% 2% Water Behoud van de natuur en landschap/milieu Riolering Anders 16% 19% Weet niet 10% 7% Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949), 2012 (n=951) Bescherming tegen water/overstromingen/droge voeten 22% 2 21% 21% * Deze vraag is open gesteld aan de respondenten, de antwoorden zijn gecodeerd naar een codelijst. Quotes vindt u op de volgende slide. Bureaucratie Bemaling Verkiezingen Afwatering Sluizen/dammen Aan- en afvoer water Significant verschil ten opzichte van

14 Wat komt er in u op als u denkt aan het waterschap? De overheidsinstantie die voor het drinkwater, afwatering, riolering e.d. zorgt Waterbeheer, grondwaterpeil, polders onder water zetten, uiterwaarden beheren, waterzuivering Ouderhoud waterwegen, niveau in de sloten en rivieren. Kwaliteit oppervlaktewater Onderzoekers die ons bodemwater in de gaten houden en (als er geld voor is) proberen het schoon te houden Zuiveren van afvalwater, dijkbewaking Waterzuivering en best wel veel betalen Woordwolk: hoe groter het woord, hoe vaker het woord genoemd is. 10

15 Net als in 2012 denkt een derde bij de taken van het waterschap aan het onderhouden en verstevigen van dijken Wat zijn volgens u de taken van het waterschap?* Het onderhouden en verstevigen van dijken Het water in meren, sloten en watergangen op peil houden Waterzuivering Beheer van water Schoonhouden van meren, sloten en watergangen Het zuiveren van drinkwater Beschermen tegen overstroming/droge voeten Bewaken van de waterkwaliteit Vaarweg en scheepvaartbeheer Het beheren van grondwater Bemaling Drinkwatervoorziening Beheer oevers/uiterwaarden/overloopgebieden Waterhuishouding Beheren van polders Het zuiveren van afvalwater Het afvoeren van regenwater Het bedienen van sluizen en bruggen Onderhoud Belasting innen Het beheren van natuurgebieden Controleren Aan- en afvoer water Het beheren/onderhouden riolering Zorgen voor voldoende watervoorraad/wateropslag Anders Weet niet 1 9% 8% 8% 4% 4% 4% 4% 6% 4% 4% 4% 2% 2% 4% 2% 10% 9% 19% 21% 20% 17% 14% 16% 12% 16% 1 16% 24% 3 3 Beheer van de duinen Zorg voor het milieu Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949), 2012 (n=951) * Deze vraag is open gesteld aan de respondenten, de antwoorden zijn gecodeerd naar een codelijst. Quotes vindt u op de volgende slide. Significant verschil ten opzichte van

16 Wat zijn volgens u de taken van het waterschap? Dijkbewaking Waterkwaliteitsbeheer Vaarwegen als kanalen en rivieren onderhouden Rivieren op diepte houden, waar nodig uitbaggeren Strategische plannen maken voor water in NL Het pompen om de polders droog te houden Waterschaprechten incasseren Politiek orgaan (want we hebben verkiezingen) Woordwolk: hoe groter het woord, hoe vaker het woord genoemd is. 12

17 Men weet goed welke taken het waterschap uitvoert Welke taken denkt u dat het waterschap uitvoert? Voeren ze uit Voeren ze misschien uit Voeren ze niet uit Weet niet Het water in meren, sloten en watergangen op peil houden 81% 12% 2% Het beheren van grondwater 7 17% 4% 4% Het onderhouden en verstevigen van dijken 7 14% 6% Schoonhouden van meren, sloten en watergangen 69% 21% 4% 6% Het zuiveren van afvalwater Het zuiveren van drinkwater Het afgeven van vergunningen voor bouwen of planten, bij dijken, sloten, vaarten en kanalen* 56% 48% 42% 18% 29% 20% 18% 28% 1 6% 6% 16% De taken die rood omcirkeld zijn, zijn zogenaamde onterecht toegeschreven taken. Het beheren van natuurgebieden 37% 29% 2 11% Vaarweg- en scheepvaartbeheer 31% 26% 28% : 38% Het bedienen van sluizen en bruggen 29% 26% 32% : 10% Het beheren en onderhouden van de riolering in de straat 19% 2 47% 2012: 19% 2012: 52% 11% Significant verschil ten opzichte van 2012 Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949) * Nieuwe categorie toegevoegd in

18 Men vindt ook nu het onderhouden en verstevigen van dijken de belangrijkste taak van het waterschap, gevolgd door het zuiveren van afvalwater Wilt u aangeven welke taken van het waterschap u het belangrijkst vindt? U kunt maximaal 3 taken kiezen. Het onderhouden en verstevigen van dijken 77% 7 Het zuiveren van afvalwater 6 58% Het water in meren, sloten en watergangen op peil houden Schoonhouden van meren, sloten en watergangen 5 51% 54% Vaarweg en scheepvaartbeheer Het afgeven van vergunningen voor bouwen of planten bij dijken, sloten, vaarten en kanalen* Het bedienen van sluizen en bruggen Geen enkele 2% 8% 7% 8% Vrouwen vinden het zuiveren van afvalwater belangrijker (71%) vergeleken met mannen (54%) Mannen vinden het op peil houden van water in meren, sloten en watergangen juist belangrijker (61%) vergeleken met vrouwen (50%) * Nieuwe categorie toegevoegd in 2014 Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949), 2012 (n=951) 14

19 3 op de 10 Nederlanders noemen de juiste naam van het eigen waterschap, dit is een daling ten opzichte van Men noemt nu vaker een onjuiste naam Bekendheid eigen waterschap Noemt (spontaan) juiste naam 31% 40% Herkent naam na voorleggen 36% 34% Noemt (spontaan) onjuiste naam Kent naam niet 24% 19% 8% 7% Vrouwen (10%) kennen vaker de naam van het eigen waterschap niet dan mannen (6%). Significant verschil ten opzichte van 2012 Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949), 2012 (n=951) 15

20 Nederlanders zien het waterschap net als in 2012 als ervaren, beschermend en deskundig Kunt u voor de volgende waarden aangeven in hoeverre u deze vindt passen bij het waterschap? Past helemaal niet goed Past niet zo goed Past tamelijk goed Past zeer goed Weet niet Ervaren 1% 2% 41% 32% 24% Beschermend 1% 4 28% 2 Deskundig 1% 42% 30% 24% 2012: 20% Behoudend* 2% 9% 40% 17% 3 Efficiënt* 4% 9% 41% 1 3 Innovatief* Open Modern 2012: 12% 2012: 24% 4% 7% 6% 14% 18% 19% % 1 9% 10% 36% 3 c 34% 2012: : 27% Significant verschil ten opzichte van 2012 Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949) * Nieuwe categorie toegevoegd in

21 Men ziet nog steeds het nut in van het waterschap, maar in vergelijking met 2012 zien we dat het waterschap minder geprofileerd is Hierna volgen enkele uitspraken over het waterschap. Kunt u voor iedere uitspraak aangeven in hoeverre u het er mee eens of oneens bent? (zeer) mee oneens eens noch oneens (zeer) mee eens Het waterschap is de verantwoordelijke voor de kwaliteit en veiligheid op het gebied van water 2012: 1% 10% 2012: 84% 80% Weet niet 8% 2012: Het waterschap is dé kenner op het gebied van water 16% 72% 9% 2012: 6% Het waterschap neemt verantwoorde beslissingen over veilig water in de samenleving 2% : 7 68% : 10% Het waterschap is dé autoriteit van het water 21% 64% 11% 2012: 7% Het waterschap vervult haar taak goed 20% 61% 16% Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949) Significant verschil ten opzichte van

22 Net als in 2012 weet iets meer dan de helft wel dat het bestuur democratisch is gekozen. En twee derde vindt het een goede zaak dat er openbare vergaderingen en informatie- en inspraakavonden er zijn bij het waterschap Wist u dat het waterschapsbestuur een democratisch bestuur is; gekozen door de samenleving? Nee Ja % 4 57% Mannen weten vaker dat het waterschapsbestuur een democratisch bestuur is (69%) dan vrouwen (46%) (zeer) mee oneens eens noch oneens (zeer) mee eens Ik vind het een goede zaak dat er openbare vergaderingen en informatie- en inspraakavonden zijn bij mijn waterschap* 2 67% * Nieuwe stelling toegevoegd in 2014 Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949), 2012 (n=951) 18

23 maar de meerderheid van de Nederlanders is er niet van op de hoogte dat zij vergaderingen en informatie- en inspraakavonden van het waterschap kunnen bezoeken Bent u er van op de hoogte dat u vergaderingen van uw waterschap kunt bezoeken?* Ja, ik heb een keer een vergadering bezocht Ja, maar ik heb nog nooit een vergadering bezocht 1% 30% Weet u dat u er informatie- en inspraakavonden zijn van uw waterschap?* Nee, hier ben ik niet van op de hoogte 69% Ja, ik heb een keer een informatie- en/of inspraakavond bezocht 1% Mannen zijn hier vaker van op de hoogte dan vrouwen Ja, maar ik heb nog nooit een informatie- of inspraakavond bezocht Nee, hier ben ik niet van op de hoogte 31% 68% Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949) * Nieuwe vraag toegevoegd in

24 Nederlanders zijn niet op de hoogte van wie er in de coalitie van het waterschap zit Weet u wie er in de coalitie van uw waterschap zit? 98% 2% Nee Ja Nee Ja % Basis: alle Nederlanders die wel eens van het waterschap gehoord hebben 2014 (n=949), 2012 (n=951) 20

25 Bijlage

26 Responsverantwoording Online Start veldwerk: Viewpoints. De Viewpoints kunnen ingewisseld worden voor cadeaus uit de het respondentenportal. 4 september 2014 Datum reminder: 10 september 2014 Einde veldwerk: 11 september 2014 Gemiddelde invulduur vragenlijst: 5 minuten Responsbevorderende maatregelen: Respondenten krijgen voor deelname online cadeaushop die toegankelijk is vanaf # % Respons* % Totaal aantal verstuurde uitnodigingen Vragenlijst niet geopend Vragenlijst voortijdig afgesloten 119 Geen geschikte respondent (=uitscreener) 22 Totaal aantal geslaagde interviews *) Respons=totaal aantal geslaagde interviews/ totaal aantal verstuurde uitnodigingen 22

27

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 14 juli Synovate

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 14 juli Synovate Rapport bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 14 juli 2010 Synovate Inhoud Samenvatting 2 Belangrijkste resultaten 5 Onderzoeksopzet en responsverantwoording 11 Synovate BV. Alle rechten

Nadere informatie

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 12 augustus 2010. Synovate

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 12 augustus 2010. Synovate Rapport bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 12 augustus 2010 Synovate Inhoud Belangrijkste resultaten 2 Onderzoeksopzet en responsverantwoording 7 Synovate BV. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 28 juli 2010. Synovate

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 28 juli 2010. Synovate Rapport bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 28 juli 2010 Synovate Inhoud Samenvatting 2 Belangrijkste resultaten 4 Onderzoeksopzet 11 Synovate BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten

Nadere informatie

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 14 juli 2010. Synovate

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 14 juli 2010. Synovate Rapport bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 14 juli 2010 Synovate Inhoud Samenvatting 2 Belangrijkste resultaten 4 Onderzoeksopzet en responsverantwoording 11 Synovate BV. Alle rechten

Nadere informatie

Van AOW tot kernenergie

Van AOW tot kernenergie Van AOW tot kernenergie Extra vragen in de Politieke Barometer Voor: Nova Door: Gaby Vullings Associate Research Director Datum: 1 juni 2010 Project: 91804 Copyright: Synovate BV. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Coachend leiderschap op de werkvloer

Coachend leiderschap op de werkvloer Rapport Coachend leiderschap op de werkvloer Voor: Ernst & Young, Liesbeth Aarssen-Blokpoel, Karel Zwaan Door: Kees Sanderse Datum: 4 februari 2010 Project: 91844 Synovate Inhoud Onderzoeksopzet 3 Coachend

Nadere informatie

Onderwerp: Besluitvorming oevererosie - aanbod Rijkswaterstaat Nummer:

Onderwerp: Besluitvorming oevererosie - aanbod Rijkswaterstaat Nummer: COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Besluitvorming oevererosie - aanbod Rijkswaterstaat Nummer: 774438 In D&H: 10-12-2013 Steller: mr K. Wijma In Cie: BMZ 21-01-2014

Nadere informatie

Rapport Wat vinden bezoekers van het centrum van Wassenaar?

Rapport Wat vinden bezoekers van het centrum van Wassenaar? Rapport Wat vinden bezoekers van het centrum van Wassenaar? Project: 15070161 Datum: 28 oktober 2015 Inhoudsopgave 2 Inleiding 4 Conclusie en aanbevelingen 7 1: Oordeel centrum 14 2: Verbeterpunten 18

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting juni 2016 Project: 16041241 Datum: 4 augustus 2016 Inhoudsopgave 02 Samenvatting 04 Onderzoeksopzet 06 De zorgen van Nederland 09 Het gevoel van veiligheid

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting november 2015 Project: 15074061 Datum: 11 januari 2016 Inhoudsopgave 02 Samenvatting 04 Inleiding 06 De zorgen van Nederland 09 Het gevoel van veiligheid

Nadere informatie

Kolencentrales in Rotterdam 2010

Kolencentrales in Rotterdam 2010 Kolencentrales in Rotterdam 2010 Voor: Greenpeace Nederland H. van Rijn Door: Kees Sanderse Research Executive Datum: 17 februari 2010 Project: 91969 Copyright: BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten

Nadere informatie

Nummer: 776429. Onderwerp: Krachtenbundeling door waterschappen ten behoeve van internationale samenwerking (bestuurlijk actiepunt 246)

Nummer: 776429. Onderwerp: Krachtenbundeling door waterschappen ten behoeve van internationale samenwerking (bestuurlijk actiepunt 246) COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Krachtenbundeling door waterschappen ten behoeve van internationale samenwerking (bestuurlijk actiepunt 246) Nummer: 776429

Nadere informatie

Wie bestuurt het waterschap?

Wie bestuurt het waterschap? Wie bestuurt het waterschap? 2 Nederland waterland. Rivieren, kanalen, sloten, beken, meren, grachten Nederland is er vol mee. Bovendien ligt Nederland aan de Noordzee. Al dat water in en om Nederland

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting november 2013 Voor: NCTV Door: Ipsos Datum: 18 december 2013 Project: 13090735 0 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Inleiding 4 Resultaten: de zorgen van Nederland

Nadere informatie

Nederland over Gemeenschapsaccommodaties

Nederland over Gemeenschapsaccommodaties Rapport Nederland over Gemeenschapsaccommodaties Voor: Oranje Fonds, Marinka Peerdemann Door: Mirjam Hooghuis Datum: 20 januari 2010 Project: 91688 Synovate Voorwoord Vanaf januari gooit het Oranje Fonds

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting juni 2014 Voor: NCTV Door: Ipsos Datum: 3 juli 2014 Project: 14040093 0 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Inleiding 4 Resultaten: de zorgen van Nederland 6 Resultaten:

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting juni 2015 Project: 15033846 Datum: 15 juli 2015 Inhoudsopgave 02 Samenvatting 04 Inleiding 06 De zorgen van Nederland 09 Het gevoel van veiligheid 14 Vertrouwen

Nadere informatie

Meerderheid kent het EKO-keurmerk Onderzoek naar de waarde van het EKO-keurmerk onder Nederlandse boodschappers

Meerderheid kent het EKO-keurmerk Onderzoek naar de waarde van het EKO-keurmerk onder Nederlandse boodschappers Meerderheid kent het EKO-keurmerk Onderzoek naar de waarde van het EKO-keurmerk onder Nederlandse boodschappers Tim de Broekert MSc, Research Consultant Imre van Rooijen MSc, Research Consultant december

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Voorstel Kennis te nemen van de communicatiestrategie van de gezamenlijke waterschappen en de ontwikkelde middelen corporate story en woordmerk.

Voorstel Kennis te nemen van de communicatiestrategie van de gezamenlijke waterschappen en de ontwikkelde middelen corporate story en woordmerk. Aan het dagelijks bestuur Datum: 11-02-2014 Onderwerp: Landelijke communicatiestrategie waterschappen Voorstel Kennis te nemen van de communicatiestrategie van de gezamenlijke waterschappen en de ontwikkelde

Nadere informatie

Onderwerp: Zienswijze HWH 2.0 en reactiebrief evaluatierapport TAX-i Nummer: 625054

Onderwerp: Zienswijze HWH 2.0 en reactiebrief evaluatierapport TAX-i Nummer: 625054 COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Zienswijze HWH 2.0 en reactiebrief evaluatierapport TAX-i Nummer: 625054 In D&H: 05-03-2013 / 02-04-2013 Steller: drs. M.J.W.

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting oktober 2014 Voor: NCTV Door: Ipsos Datum: 29 oktober 2014 Project: 14070175 0 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Inleiding 4 Resultaten: de zorgen van Nederland

Nadere informatie

Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland

Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland In april 2013 heeft TNS NIPO in opdracht van Thuiswinkel.org een herhalingsonderzoek uitgevoerd naar

Nadere informatie

Wie bestuurt het waterschap?

Wie bestuurt het waterschap? Wie bestuurt het waterschap? Nederland waterland. Rivieren, kanalen, sloten, beken, meren, grachten Nederland is er vol mee. Bovendien ligt Nederland aan de Noordzee. Al dat water in en om Nederland moet

Nadere informatie

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek?

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? 29 november 2016 Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Bereiksonderzoek FunX

Bereiksonderzoek FunX Rapport Bereiksonderzoek FunX Kerngebied versus stadsgebied buiten het Voor: FunX, Daphne de Vries Door: Synovate, Laura van Vossen, Robert Schueler Datum: 22 juni 2009 Project: 90257 Synovate Voorwoord

Nadere informatie

(+ 2 bijlagen) Toelichting. N.B. (zie bijlage 1; de uitnodiging) Vragen. anoniem persoonlijke unieke code naam van de gemeente

(+ 2 bijlagen) Toelichting. N.B. (zie bijlage 1; de uitnodiging) Vragen. anoniem persoonlijke unieke code naam van de gemeente Statenfractie Aan : het College van Gedeputeerde Staten. Onderwerp: schriftelijke vragen conform Art. 44 van het Reglement van Orde van het Statenlid François Babijn, Partij voor Zeeland (PvZ), n.a.v.

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting juni 2013 Voor: NCTV Door: Ipsos Datum: 25 juni 2013 Project: 13027217 0 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Inleiding 4 Resultaten: de zorgen van Nederland 6 Resultaten:

Nadere informatie

Nederlanders aan het woord

Nederlanders aan het woord Nederlanders aan het woord Veteranen en de Nederlandse Veteranendag 2014 Trends, Onderzoek en Statistiek (TOS) Directie Communicatie Documentnummer: TOS-14-066a Belangrijkste inzichten Nederlander hecht

Nadere informatie

Sociaal maatschappelijke impact van ondernemers in Nederland

Sociaal maatschappelijke impact van ondernemers in Nederland Sociaal maatschappelijke impact van ondernemers in Nederland Rapportage November 2018 MKB Nederland Referentienummer: 244405635 Inhoud 1 Achtergrond van het onderzoek 3 2 Samenvatting 7 3 Kennis 9 4 5

Nadere informatie

Voorbeeldcase RAB RADAR

Voorbeeldcase RAB RADAR Voorbeeldcase RAB RADAR Radio AD Awareness & Respons Private Banking (19725) Inhoud 2 Inleiding Resultaten - Spontane en geholpen merkbekendheid - Spontane en geholpen reclamebekendheid - Herkenning radiocommercial

Nadere informatie

AGENDAPUNT 10 ONTWERP. Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT 10 ONTWERP. Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: 751632 In D&H: 05-11-2013 Steller: mr K. Wijma In Cie: BMZ 19-11-3013 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders

Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders Inleiding De Consumentenbond heeft onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid en beoordeling van twee financieel toezichthouders in Nederland: De Autoriteit

Nadere informatie

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN Een kwantitatief onderzoek onder Nederlanders in opdracht van de Unie van Waterschappen en Bijl PR JORIS DE JONGH ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, FEBRUARI 2019 VOORAF KENNIS, HOUDING EN

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting november 2016 Project: 16067185 Datum: 19 december 2016 Inhoudsopgave 02 Samenvatting 04 Onderzoeksopzet 06 De zorgen van Nederland 09 Het gevoel van veiligheid

Nadere informatie

VanAnaarBeter Praatpalen (S12)

VanAnaarBeter Praatpalen (S12) Managementsamenvatting campagne-effectonderzoek Managementsamenvatting (1/3) Inleiding Jarenlang waren praatpalen langs de snelweg de manier om hulpdiensten te bereiken bij pech onderweg. Tegenwoordig

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers Rapport monitor Opvang asielzoekers week 52 2016 t/m week 13 2017 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 13 april 2017 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 44 t/m 47 2015 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 23 november 2015 Projectnummer: 20645 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Rapport E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Project: 16013937 Datum: 8 maart 2016 Aanleiding, doelgroep

Nadere informatie

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015 NOORDZEE EN ZEELEVEN 2-meting Noordzee-campagne Februari 2015 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Onderzoeksverantwoording 3. Onderzoeksresultaten 4. Contact 2 1. Samenvatting 3 Samenvatting Houding t.a.v.

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 40 t/m 51 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 27 december 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 5 Onderwerp: Evaluatie systeem en onderwerpen begrotingswijzigingen Nummer: 796075 In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder

Nadere informatie

Greenpeace Belgium wenste na de opiniepeiling in 2009 opnieuw te peilen naar de houding van de Belg ten opzichte van een kernuitstap.

Greenpeace Belgium wenste na de opiniepeiling in 2009 opnieuw te peilen naar de houding van de Belg ten opzichte van een kernuitstap. 1. Doelstellingen Greenpeace Belgium wenste na de opiniepeiling in 2009 opnieuw te peilen naar de houding van de Belg ten opzichte van een kernuitstap. Deze studie beoogt het meten van opinies over de

Nadere informatie

DONATEURSVERTROUWEN BLIJFT STABIEL

DONATEURSVERTROUWEN BLIJFT STABIEL Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Kien Het Nederlandse Donateurspanel METING SEPTEMBER 2017 In dit rapport leest u de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

AGENDAPUNT 4 ONTWERP. Onderwerp: Krediet aanvraag vervanging puntbeluchting rwzi Leidsche Rijn Nummer: Voorstel. Stelt het college u voor om

AGENDAPUNT 4 ONTWERP. Onderwerp: Krediet aanvraag vervanging puntbeluchting rwzi Leidsche Rijn Nummer: Voorstel. Stelt het college u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4 Onderwerp: Krediet aanvraag vervanging puntbeluchting rwzi Leidsche Rijn Nummer: 356319 In D&H: 15 maart 2011 Steller: T. Oosterhoff In Cie: BMZ 12 april

Nadere informatie

HAMERSTUK. Beslispunt 1 is aangepast in die zin dat in te stemmen met gewijzigd is in kennis te nemen van.

HAMERSTUK. Beslispunt 1 is aangepast in die zin dat in te stemmen met gewijzigd is in kennis te nemen van. HAMERSTUK VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Realisatie uitbreiding afvalwatertransportsysteem Houten Nummer: 515150 In D&H: 16 oktober 2012 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 28 t/m 39 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 29 september 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Vijftien jaar internet. Wat heeft het voor ons betekend?

Vijftien jaar internet. Wat heeft het voor ons betekend? Rapport Vijftien jaar internet. Wat heeft het voor ons betekend? Voor: Online Breedband B.V. Door: Synovate Synovate Inhoud Samenvatting 3 Onderzoeksopzet 5 Belangrijkste resultaten 6 - Internetgebruik

Nadere informatie

Hoe kijken FNV-leden en Nederlanders tegen de belastingherzieningen aan? Rapport Kenmerk: Maart 2015

Hoe kijken FNV-leden en Nederlanders tegen de belastingherzieningen aan? Rapport Kenmerk: Maart 2015 Hoe kijken FNV-leden en Nederlanders tegen de belastingherzieningen aan? Rapport Kenmerk: 20024 Maart 2015 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Conclusies 5 Resultaten Bedrijfsleven zijn aandeel laten

Nadere informatie

De Nederlander en de natuur. Rapportage

De Nederlander en de natuur. Rapportage De Nederlander en de natuur Rapportage Index 1. Samenvatting 3 2. Het belang van de Nederlandse natuur 6 3. De kijk op het Nederlandse natuurbeleid 8 4. Het groene netwerk 13 5. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Enquête gemeenteraadsverkiezingen Maart 2018

Enquête gemeenteraadsverkiezingen Maart 2018 Enquête gemeenteraadsverkiezingen 2018 Maart 2018 Resultaten enquête gemeenteraadsverkiezingen 2018 In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018, zijn de deelnemers van het Ouderenpanel

Nadere informatie

Moerdük. ge meente. o 80% ervaart de geboden ondersteuning als nuttig RAADSINFORMAT EBRIEF

Moerdük. ge meente. o 80% ervaart de geboden ondersteuning als nuttig RAADSINFORMAT EBRIEF ge meente Moerdük RAADSINFORMAT EBRIEF Van Col van en wethouders Aan de leden van de qemeenteraad Onderuverp Nummer griffie Zaaknummer Documentnummer 7 g ð69 v2q 3q3 Cliëntervaringsonderzoek Wet maatschappelijke

Nadere informatie

gehoord hetgeen in het kader van een consultering door de commissie SKK op 3 april 2014 naar voren is gebracht;

gehoord hetgeen in het kader van een consultering door de commissie SKK op 3 april 2014 naar voren is gebracht; VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4.1.A/B Onderwerp: Grondstoffenvisie Nummer: 852054-v3 In D&H: 22-04-2014 / 12-08-2014 Steller: E.M. Langbroek In Cie: BMZ Telefoonnummer: (06)11614706 SKK

Nadere informatie

Hamerstuk AGENDAPUNT 5. Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: Voorstel

Hamerstuk AGENDAPUNT 5. Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Hamerstuk AGENDAPUNT 5 Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: 751632 In D&H: 05-11-2013 Steller: mr K. Wijma In Cie: BMZ 19-11-3013

Nadere informatie

Aantal tegenstanders kernenergie toegenomen

Aantal tegenstanders kernenergie toegenomen Onderzoek Aantal tegenstanders kernenergie toegenomen Voor: Greenpeace Door: Synovate Datum: 19 april 2011 Project: 94014 Copyright: Synovate BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die u

Nadere informatie

Floriade Almere 2022 juli 2018

Floriade Almere 2022 juli 2018 Floriade Almere 2022 juli 2018 INLEIDING AANLEIDING ONDERZOEK In Almere vindt in 2022 de Floriade plaats. Deze zevende editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling staat in het teken van Growing Green Cities,

Nadere informatie

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op:

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op: COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9 Onderwerp: Oplegnotitie bij voorstel Wijziging belastingverordeningen 2014 Nummer: 751817 In D&H: 05-11-2013 Steller:

Nadere informatie

Les 3 - Het waterschap

Les 3 - Het waterschap Les 3 - Het waterschap Inleiding Weet jij wat een waterschap is? Het is eigenlijk best een vreemd woord. Dat het over water gaat is wel duidelijk, maar wat is dan een schap Denk eens aan het woord maatschappij.

Nadere informatie

Vertrouwen in stille kracht

Vertrouwen in stille kracht Water Belevings Index 2013 Rapport voor Hoogheemraadschap van Rijnland Inhoudsopgave 1 Conclusies 4 2 Kennis en beleving water en waterproblematiek 3 Kennis over Rijnland 16 4 Vertrouwen in Rijnland 25

Nadere informatie

INSIGHTaTRACKER NATIONALE OMBUDSMAN - Q3/ MeMo². All rights reserved.

INSIGHTaTRACKER NATIONALE OMBUDSMAN - Q3/ MeMo². All rights reserved. INSIGHTaTRACKER NATIONALE OMBUDSMAN - Q3/2016 2016 MeMo². All rights reserved. InsightTracker - Nationale ombudsman Q3/2016 2 Gemiddeld Nederland 18+ Q: Heeft u wel eens contact gehad met een overheidsinstantie

Nadere informatie

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019 Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019 Situatie en centrale vraagstelling In opdracht van: Conclusies Resultaten Annemarijn Koedam Research Consultant

Nadere informatie

Nederlanders aan het woord

Nederlanders aan het woord Nederlanders aan het woord Veteranen en de Nederlandse Veteranendag 2015 Trends, Onderzoek en Statistiek (TOS) Directie Communicatie Documentnummer: TOS-15-074a 1 Belangrijkste inzichten Nederlander hecht

Nadere informatie

Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming (n.a.v.) besluitvorming college)

Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming (n.a.v.) besluitvorming college) COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: 701704 In D&H: 20-08-2013 Steller: ir. P.G. Neijenhuis In Cie: BMZ (ter kennisneming)

Nadere informatie

Hondenbeleid Deventer Eindmeting

Hondenbeleid Deventer Eindmeting Hondenbeleid Deventer Eindmeting Januari 2011 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : Jasper Baks Telefoonnummer : 694229 Mail : jr.baks@deventer.nl Strategische Ontwikkeling 1 Inhoud Algemene samenvatting

Nadere informatie

Water uit de kraan laten doorlopen of niet? Onderzoek naar het effect van de zomercampagne waterkwaliteit

Water uit de kraan laten doorlopen of niet? Onderzoek naar het effect van de zomercampagne waterkwaliteit Water uit de kraan laten doorlopen of niet? Onderzoek naar het effect van de zomercampagne waterkwaliteit Index 1. Oasen en de campagne 3 2. Samenvatting en conclusie 6 3. Resultaten onderzoek 10 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij Nederlandse landbouw en visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Onderzoek Steun PvdA na gemeenteraadsverkiezingen

Onderzoek Steun PvdA na gemeenteraadsverkiezingen Onderzoek Steun PvdA na gemeenteraadsverkiezingen Rapportage 27 maart 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 5824 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die bij de Tweede Kamerverkiezingen in

Nadere informatie

Beoordeling kabinet na 100 dagen

Beoordeling kabinet na 100 dagen Beoordeling kabinet na 100 dagen Voor: NRC Handelsblad Datum: 28 januari 2011 Copyright: Synovate BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die u in dit document worden aangeboden zijn intellectueel

Nadere informatie

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Een opinieonderzoek onder het Nederlandse publiek, met uitsplitsingen naar autochtone Nederlanders en Surinaamse- en Antilliaanse-Nederlanders meting 4 November 2017

Nadere informatie

AANSLUITING CURRICULUMVOORSTEL WATEREDUCATIE GROEP 7-8

AANSLUITING CURRICULUMVOORSTEL WATEREDUCATIE GROEP 7-8 1 KLIKPLAAT WAT IS WATER Lesblad Wat is water Water, ijs en waterdamp Oplossen Sterk water Drijven en zinken Zoet en zout Overal is water INHOUD LESMODULE: [DOMEIN WATER EN LEVEN] Leerling geeft water

Nadere informatie

Rapport. NOS Prinsjesdagonderzoek 2015

Rapport. NOS Prinsjesdagonderzoek 2015 Rapport NOS Prinsjesdagonderzoek 2015 Inhoudsopgave 2 Samenvatting 3 De stand van de economie 9 De economie en de rol van het kabinet 14 Internationale crises 15 Griekenland 17 Vluchtelingencrisis 21 Onderzoeksopzet

Nadere informatie

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV 20 feb 2016 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

bij de renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie De Meern te kiezen voor handhaving van het beluchtingssysteem met behulp van puntbeluchters.

bij de renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie De Meern te kiezen voor handhaving van het beluchtingssysteem met behulp van puntbeluchters. VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 7 Onderwerp: Keuze vervanging beluchting rwzi De Meern Nummer: 638497 In D&H: 21-05-2013 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 11-06-2013 Telefoonnummer: (030)

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 12 t/m 15 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 15 april 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 26 juni 2017 DATUM 26 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Aantrekkelijke campagne enthousiasmeert

Aantrekkelijke campagne enthousiasmeert Aantrekkelijke campagne enthousiasmeert Effectmeting e-books lenen voor de Stichting Bibliotheek.nl B17345, oktober 2014 Effectmeting 'E-books lenen' B17345 / oktober 2014 Pag. 1 Copyright 2014 Blauw Research

Nadere informatie

De weg naar. een groter waterbewustzijn '17

De weg naar. een groter waterbewustzijn '17 De weg naar mei '17 een groter waterbewustzijn Resultaten van online onderzoek onder bewoners en bedrijven in het verzorgingsgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK).

Nadere informatie

Hiv op de werkvloer 2011

Hiv op de werkvloer 2011 Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Samenvatting Hiv op de werkvloer 20 Natascha

Nadere informatie

Rapport flitspeiling voor Ministerie VWS 23 maart 2018

Rapport flitspeiling voor Ministerie VWS 23 maart 2018 Rapport flitspeiling voor Ministerie VWS 23 maart 2018 Situatie en centrale vraagstelling In opdracht van: Resultaten Bijlagen Onderzoeksverantwoording Diede van Delft Research Consultant 033 330 3327

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 4 t/m 7. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 4 t/m 7. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 4 t/m 7 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 19 februari 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 16 t/m 19 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 17 mei 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTENPAGINA

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTENPAGINA ONDERZOEKSRAPPORT Achtergrond Onderzoeksopzet Regelmatig wordt beweerd dat de familieberichtenpagina de best gelezen pagina van de krant is, ook wanneer lezers weinig tijd hebben zouden zij toch de familieberichtenpagina

Nadere informatie

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.6 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT 3.6 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.6 Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439 ONTWERP In D&H: 11-11-2014 Steller: mr K. Wijma / E. Lodder In Cie: BMZ 25-11-2014

Nadere informatie

1. Er mee in te stemmen om de Gemeenschappelijke regeling AQUON 2011 aan te vullen met een nieuw artikel 29a Borgtocht.

1. Er mee in te stemmen om de Gemeenschappelijke regeling AQUON 2011 aan te vullen met een nieuw artikel 29a Borgtocht. VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 9a/b Onderwerp: Aanpassing GR AQUON conform circulaire 1999 Nummer: 571841 In D&H: 21-08-2012 Steller: A.M.A. Vernooij In Cie: BMZ Telefoonnummer: 0611614698

Nadere informatie

11 mei 2015. Onderzoek: Economische verwachting

11 mei 2015. Onderzoek: Economische verwachting 11 mei 2015 Onderzoek: Economische verwachting Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

BEZWAARMAKER PR-ONDERZOEK

BEZWAARMAKER PR-ONDERZOEK BEZWAARMAKER PR-ONDERZOEK FEBRUARI 2017 VERANTWOORDING EN ACHTERGROND ONDERZOEK Bezwaarmaker.nl heeft Vostradamus gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar kennis, houding en gedrag van de Nederlandse

Nadere informatie

De grondverwerving is geregeld met de proefboerderij Zegveld voor zowel de omleiding als voor de naast gelegen grond.

De grondverwerving is geregeld met de proefboerderij Zegveld voor zowel de omleiding als voor de naast gelegen grond. VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 6 Onderwerp: Natuurvriendelijke inrichting Slimmenwetering te Zegveld Nummer: 268482 In D&H: 23-02-2010 Steller: A. van Veldhoven In Cie: BMZ Telefoonnummer:

Nadere informatie

Als bijlage bij dit voorstel is het communicatieplan voor de vier projecten bijgevoegd (bijlage 6).

Als bijlage bij dit voorstel is het communicatieplan voor de vier projecten bijgevoegd (bijlage 6). VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Kredietaanvraag projecten Nota Ruimte middelen Nummer: 447055 In D&H: 18-10-2011 / 13-12-2011 Steller: ir. J. van Zuijlen/W. van Buren In Cie:

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/5586

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer 88. Die publieke opinie in de Europese Unie

Standaard Eurobarometer 88. Die publieke opinie in de Europese Unie Die publieke opinie in de Europese Unie Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie. Dit werd opgesteld voor de Vertegenwoordiging van de Europese

Nadere informatie

De gegevens die worden gebruikt door de benchmark worden door de gemeente zelf aangeleverd. De burgerpeiling levert een deel van deze gegevens aan.

De gegevens die worden gebruikt door de benchmark worden door de gemeente zelf aangeleverd. De burgerpeiling levert een deel van deze gegevens aan. Burgerpeiling 2013 Eind 2013 is onder 2000 inwoners van de gemeente Noordoostpolder een enquete verspreid ten behoeve van de benchmark waarstaatjegemeente.nl. De enquete vormt een onderdeel van de benchmark.

Nadere informatie

Imago sportvissen in Nederland. Onderzoek in opdracht van Sportvisserij Nederland September 2017

Imago sportvissen in Nederland. Onderzoek in opdracht van Sportvisserij Nederland September 2017 Imago sportvissen in Nederland Onderzoek in opdracht van Sportvisserij Nederland September 2017 Inleiding Begin september heeft Kantar Public een onderzoek uitgevoerd naar het imago van sportvissen onder

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Voorstel Kennisnemen van de resultaten van het deze zomer gehouden imagoonderzoek.

ALGEMENE VERGADERING. Voorstel Kennisnemen van de resultaten van het deze zomer gehouden imagoonderzoek. VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 29 januari 2013 Communicatie STUKDATUM NAAM STELLER 9 oktober 2012 C.J. de Jager ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 11 Voorstel Kennisnemen van de resultaten van het deze zomer

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 20 juni 2017 DATUM 20 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

AGENDAPUNT 5. Onderwerp: Krediet aanvraag vervanging puntbeluchting rwzi Leidsche Rijn Nummer: Voorstel. Stelt het college u voor om

AGENDAPUNT 5. Onderwerp: Krediet aanvraag vervanging puntbeluchting rwzi Leidsche Rijn Nummer: Voorstel. Stelt het college u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 5 Onderwerp: Krediet aanvraag vervanging puntbeluchting rwzi Leidsche Rijn Nummer: 356319 In D&H: 15 maart 2011 Steller: T. Oosterhoff In Cie: BMZ 12 april

Nadere informatie

Gemeente Houten: Onderzoek Kieskompas. Den Dolder, 26 januari 2011 Ir. Martine van Doornmalen Rianne van Beek Msc.

Gemeente Houten: Onderzoek Kieskompas. Den Dolder, 26 januari 2011 Ir. Martine van Doornmalen Rianne van Beek Msc. Gemeente Houten: Onderzoek Kieskompas Den Dolder, 26 januari 2011 Ir. Martine van Doornmalen Rianne van Beek Msc. 2 Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research (ADV). De opdrachtgever

Nadere informatie