Bestuurlijk kader Wij hebben het volgende bestuurlijk kader vastgesteld waarbinnen het project kan worden voorbereid en uitgevoerd:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestuurlijk kader Wij hebben het volgende bestuurlijk kader vastgesteld waarbinnen het project kan worden voorbereid en uitgevoerd:"

Transcriptie

1 probleemstelling oplossing De in 2006 door de raad vastgestelde Woonvisie geeft aan dat voor starters op de woningmarkt goedkope koopwoningen beschikbaar moeten komen. In het coalitieprogramma staat voorts dat gestreefd wordt naar verhoging van het aantal uit te geven kavels via particulier opdrachtgeverschap. In 2006 heeft deze gemeente ca m2 grond gekocht, deel uitmakende van de locatie Burgstraat 3 te Giessen. De grond is gekocht ten behoeve van de bouw van starterskoopwoningen. Een situatietekening ligt ter inzage. Ons college is voornemens de woningen via particulier opdrachtgeverschap te realiseren, meer in het bijzonder, via collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) CPO komt er in het kort op neer, dat de gemeente een kavel grond verkoopt aan een groep particulieren (via een op te richten bewonersvereniging) waarna zij een bouwplan ontwikkelen en uitvoeren. Hiermee kunnen de volgende voordelen worden behaald: - woningen worden tegen kostprijs gerealiseerd, dus goedkoper; - kosten kunnen verder worden gereduceerd door zelfwerkzaamheid; - er zitten geen kosten van derden tussen zoals van een makelaar; - planvorming wordt gebaseerd op eigen woonwensen; - samen werken aan de woning en woonomgeving schept een sociale band; - de woningen en woonomgeving kunnen eventueel collectief worden beheerd. Omdat woningbouw via CPO in onze gemeente en regio een nieuwe manier van werken is, willen wij uw commissie hierover informeren. Wij willen dit project uitdrukkelijk als pilot beschouwen opdat niet op voorhand precedenten worden geschapen voor andere kernen. Als de pilot succesvol verloopt, zal overwogen worden deze constructie ook in de andere kernen toe te passen. nr. agendapunt 6 datum vergadering 12 juni 2007 van Commissie Producten dienst/afdeling Ruimte datum 14 mei 2007 bijlagen - onderwerp Project Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Bestuurlijk kader Wij hebben het volgende bestuurlijk kader vastgesteld waarbinnen het project kan worden voorbereid en uitgevoerd: Doelgroep Van belang is een heldere definitie van de doelgroep. Starters zijn volgens het door de raad vastgestelde wachtlijstsysteem personen die geen zelfstandige woonruimte hebben of een huurwoning in de sociale sector bewonen en minimaal een jaar, voorafgaand aan de uitgifte, staan ingeschreven als ingezetene van de gemeente Woudrichem. Wij hebben overwogen of er aanleiding is de doelgroep starters te beperken tot de starters die woonachtig zijn in Giessen. Een reden zou kunnen zijn dat vrienden en bekenden uit de kern Giessen met elkaar woongelegenheid willen creëren. De reeds bestaande onderlinge bekendheid kan mogelijk het

2 afbraakrisico beperken. Nadeel van beperking van de doelgroep is dat slechts een gedeelte van de starters in deze gemeente dan voor het project in aanmerking komen. Indien gekozen wordt voor beperking van de doelgroep is het gewenst ook in de andere kernen een project via CPO te realiseren. De grondpositie van de gemeente voorziet thans echter niet in realisering van dergelijke projecten in alle andere kernen op korte termijn. Vooralsnog kunnen dan ook geen harde toezeggingen worden gedaan dat ook in de andere kernen een project via CPO gerealiseerd zal worden. Alles overwegende hebben wij besloten de doelgroep niet te beperken. Wij gaan er vanuit dat voor het project in Giessen overwegend starters uit Giessen zich zullen aanmelden, zeker als aangegeven wordt dat het -- na succesvol verloop -- de bedoeling is om op termijn ook in de andere kernen dergelijke projecten te realiseren. Planologische randvoorwaarden Voorts hebben wij overwogen in hoeverre planologische voorwaarden worden gesteld voor de op te richten woningen, mede in relatie tot de doelgroep van beleid en het feit dat met particulier opdrachtgeverschap een zekere vrijheid van ontwikkelen wordt beoogd. Punt van aandacht is de aard en omvang van de te bouwen woningen. Grofweg kunnen bij de bouw van starterskoopwoningen de volgende benaderingswijzen worden toegepast. 1. de bouw van echte starterswoningen, c.q. woningen met een beperkte leefruimte, bijvoorbeeld met een smallere maatvoering en maximaal twee slaapkamers, opdat na gezinsvorming de bewoner wil doorstromen naar een (ruimere) gezinswoning en de starterswoning beschikbaar komt voor de doelgroep; voordeel hiervan is dat de feitelijke waarde van de woning nabij de marktwaarde van de woning ligt en dat de woning na enige tijd weer voor de doelgroep beschikbaar komt. 2. de bouw van een reguliere woning qua maatvoering waarbij de verkoopprijs door zelfbouw en korting via maatschappelijk gebonden eigendom voor een lagere prijs dan de marktwaarde kan worden verworven. Voordeel hiervan is dat een gezinswoning vaak meer visuele kwaliteit heeft. Nadeel is dat de prijs van de woning (ver) onder de marktwaarde ligt en er dus feitelijk sprake is van kunstmatige prijsvorming. Voorts is het nadeel dat de bewoners van deze woningen minder snel zullen doorstromen en het effect van deze woningen voor de doelgroep dus gering is. Op basis van reeds ingezette bevolkingsontwikkelingen waarbij sprake is van inkrimping van de bevolking, is de verwachting dat de vraag naar starterswoningen de komende jaren gaat afnemen. Voorkomen moet worden dat er dan een overschot van kleine woningen ontstaat, waarvoor weinig belangstelling is.

3 In verband hiermee beschouwen wij de startersproblematiek als tijdelijk. Wel willen wij de komende jaren bevorderen dat in voldoende mate betaalbare koopwoningen beschikbaar komen, doch wel met de gewenst kwaliteit. Deze gedachtegang wordt ondersteund door het regioburo volkshuisvesting en de provincie. Gelet op de doelgroep starters, achten wij het wel ongewenst dat ter plaatse bovenmodale woningen worden gebouwd waardoor een gewenste doorstroming niet of niet voldoende op gang komt. In verband hiermee willen wij de grondverkoop als volgt laten plaatsvinden: a. de gemeente biedt het perceel grond aan zonder verkaveling; b. de gemeente geeft de op te richten bewonersvereniging de gelegenheid een voorstel te doen voor de inrichting van de kavel, rekening houdend met de volgende kaders: de gemiddelde kavelgrootte per woning bedraagt ca. 150 m2 (reguliere oppervlakte rijwoning); er dient rekening te worden gehouden met een parkeernorm van 1,5 waarbij parkeren op eigen terrein uitgangspunt is; inhoud woning maximaal 350 m3 c. de gemeente toetst het voorstel op volkshuisvestelijke aspecten en stedenbouwkundige kwaliteit, ook gelet op de omgevingsfactoren; d. enige variatie tussen de woningen qua grootte en verkoopprijs is toegestaan, opdat voorzien kan worden in inkomensverschillen tussen de leden van de bewonersvereniging Voor de overige kwaliteitsaspecten willen wij geen nadere eisen stellen. De gemeente heeft geen welstandstoezicht meer en een te strak, tot in detail geregeld planologisch kader, geeft te weinig beinvloedingsruimte om te bouwen naar eigen wensen en voorkeuren, hetgeen nu net de bedoeling is van particulier opdrachtgeverschap. Prijs van de bouwgrond Ingevolge het gemeentelijk grondprijsbeleid 2007 bedraagt de grondprijs voor de bouw van grondgebonden starterskoopwoningen per m2. Wij gaan er vanuit dat deze grondprijs haalbaar is. Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE) Het is in deze gemeente gebruikelijk om starterskoopwoningen via een constructie van MGE op de markt te brengen. In de prestatieafspraken met de woningcorporaties is afgesproken dat hierbij een koopsom hoort van maximaal ,00 v.o.n. MGE wil zeggen dat de corporatie grond verkoopt via een erfpachtconstructie waarbij de erfpacht wordt afgekocht maar waarbij wel grip gehouden wordt op de grond. Bij doorverkoop van de woning is de eigenaar van de woning verplicht de woning terug te verkopen aan de corporatie waarbij de koper een deel van de waardevermeerdering van de woning krijgt.

4 De corporatie verkoopt dan opnieuw de woning met korting. Doel van maatschappelijk gebonden eigendom is dat starterswoningen voor een langere termijn als zodanig beschikbaar zijn. Eén van de in deze gemeente werkzame corporaties is bereid medewerking te verlenen aan dit project. Verplichting inschakeling externe adviseur Belangrijk is dat de opdrachtgever (toekomstige kopers) zich professionaliseert. Wij willen de bewonersvereniging dan ook verplichten een begeleidingsburo in te schakelen. Financiering Een project op basis van CPO heeft nogal wat voorbereidingskosten als consequentie. Voor de gemeente betreft dat de kosten van het voortraject waarbij, gelet op de onbekendheid met het fenomeen CPO, een bouwbegeleidingsburo is ingeschakeld. Daarnaast moet ook de te vormen bewonersvereniging investeren in voorbereidingskosten, zoals het oprichten van een vereniging, het consulteren van een bouwbegeleidingsburo etc, terwijl er bij de lagere inkomens meestal pas middelen voorhanden zijn bij het passeren van de hypotheekakte. Bij het regioburo Breda is subsidie aangevraagd in het kader van proefprojecten voor de kosten van het bouwbegeleidingsburo, voorfinanciering en extra ambtelijke inzet. Vervolgstappen Na behandeling in uw commissie kan een vervolgstap worden gezet. Wij zullen binnenkort een eerste, algemene informatiebijeenkomst houden, waarbij door de gemeente wordt verteld wat ze wil gaan doen, waarom en wie er voor in aanmerking komen. Vervolgens zal een tweede informatiebijeenkomst worden belegd met de potentiële kandidaten. Doelstelling moet zijn dat deze bijeenkomst wordt gevolgd door het oprichten van een bestuur. Met dit (voorlopig) bestuur kan het vervolgproces worden gestart financiële consequenties Wij gaan er vanuit dat de kosten gedekt worden door de opbrengsten van de grondverkoop en de te verwachten subsidie van het regioburo Volkshuisvesting. grondslagen Coalitieprogramma, Woonvisie communicatie Na behandeling in uw commissie willen wij een persconferentie organiseren.

5 uitnodiging belanghebbenden Niet van toepassing. bijzonderheden Tijdens de commissievergadering zal een toelichting op CPO worden gegeven door bouwbegeleidingsburo BIEB. voorstel aan commissie Instemmen met ontwikkeling locatie Burgstraat 3 te Giessen via CPO. advies commissie n.v.t. beslispunten Instemmen met ontwikkeling locatie Burgstraat 3 te Giessen via CPO. Het college van burgemeester en wethouders van Woudrichem, de secretaris, de burgemeester, B.E. Verkade Dr. F.A. Petter

6

NOTA STARTERSBELEID Vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Eersel op 11 november 2008

NOTA STARTERSBELEID Vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Eersel op 11 november 2008 NOTA STARTERSBELEID Vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Eersel op 11 november 2008 Docs. nummer 316368 1 Inhoudsopgave 1) Inleiding 2) Starter inschrijfcriteria procedure 3) Starterswoningen

Nadere informatie

Nota Startersbeleid 2012

Nota Startersbeleid 2012 Nota Startersbeleid 2012 1 1. Inleiding... 3 2. Starter... 4 3. Starterswoningen... 6 4. Kortingsregelingen... 7 5. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap... 8 2 1. Inleiding De gemeente Eersel is bezig

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: PBSD11. Verkoop percelen aan BWH

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: PBSD11. Verkoop percelen aan BWH Zaaknummer: PBSD11 Onderwerp Verkoop percelen aan BWH Collegevoorstel Inleiding In het woningbouwproject aan de Theodorus Rijkenstraat in Elshout zijn 5 percelen gereserveerd voor Betaalbaar Wonen Heusden.

Nadere informatie

Notitie gemeentelijk woningbedrijf voor betaalbare woningen.

Notitie gemeentelijk woningbedrijf voor betaalbare woningen. Bijlage 1 behorend bij het initiatiefvoorstel Aanpak van de recessie. Notitie gemeentelijk woningbedrijf voor betaalbare woningen. Inleiding. In de raad van 5 maart 2012 zijn de criteria en uitgangspunten

Nadere informatie

Twee opmerkelijke woningprojecten voor de betaalbare sector in Gelderland

Twee opmerkelijke woningprojecten voor de betaalbare sector in Gelderland Twee opmerkelijke woningprojecten voor de betaalbare sector in Gelderland Nieuwbouw woningen komen in hoofdzaak op twee manieren tot stand, als bouwproject door verkopers of in opdracht van kopers, de

Nadere informatie

Bespreekstuk. Voor : Commissie ABZ. Van : College. Afdeling : Beleid en Ontwikkeling. Doorkiesnummer : Datum : concept

Bespreekstuk. Voor : Commissie ABZ. Van : College. Afdeling : Beleid en Ontwikkeling. Doorkiesnummer : Datum : concept Bespreekstuk Voor : Commissie ABZ Van : College Afdeling : Beleid en Ontwikkeling Doorkiesnummer : Datum : concept Onderwerp : uitwerking begrip "groot maatschappelijk belang" I Aanleiding. In de raadsvergadering

Nadere informatie

Aan de Raad. Raadsvergadering d.d. 3 oktober 2002. Made, 27 september 2002. Agendapunt: 7. Ontwikkeling bedrijventerrein t Spijck fase II.

Aan de Raad. Raadsvergadering d.d. 3 oktober 2002. Made, 27 september 2002. Agendapunt: 7. Ontwikkeling bedrijventerrein t Spijck fase II. Aan de Raad. Raadsvergadering d.d. 3 oktober 2002 Made, 27 september 2002 Agendapunt: 7 Onderwerp: Ontwikkeling bedrijventerrein t Spijck fase II. Voorstel: 1. Instemmen met de algemene uitgifte voorwaarden

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Afdeling Omgeving Team Ruimtelijke Ontwikkeling, cluster Woningbouw Carine Roijakkers Informatiebijeenkomst Woningbouw en Volkshuisvesting 5 maart 2013 Programma Welkom en inleiding Stand van zaken corporaties

Nadere informatie

Verkenning instrumenten koopstarters

Verkenning instrumenten koopstarters Verkenning instrumenten koopstarters gemeente Baarn afdeling Volkshuisvesting Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu Oktober 2008 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding...3 2 Financiële instrumenten om de maandlast te

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Helmond

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Helmond Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Helmond Inleiding In de Woonvisie 2007-2015 heeft het college van burgemeester en wethouders haar ambities geformuleerd met betrekking tot het wonen.

Nadere informatie

Onderwerp : Mogelijkheden om de aankoop / nieuwbouw van woningen. voor starters aantrekkelijker te maken.

Onderwerp : Mogelijkheden om de aankoop / nieuwbouw van woningen. voor starters aantrekkelijker te maken. Raadsvergadering : 21 maart 2005 Agendapunt : 11 Onderwerp : Mogelijkheden om de aankoop / nieuwbouw van woningen voor starters aantrekkelijker te maken Samenvatting voorstel Tijdens de raadsvergadering

Nadere informatie

laste van het krediet bijdrage Starterswoningen en de begroting 2012

laste van het krediet bijdrage Starterswoningen en de begroting 2012 voorstel aan de raad gemeente werkendam onderwerp starterswoningen en SVn startersleningen samenvatting Vorig jaar heeft u besloten de vrijkomende BWS gelden te storten in het SVn startersfonds. Het ontvangen

Nadere informatie

L. van Gerven raad september 2013

L. van Gerven raad september 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email L. van Gerven 040-2083487 Lge@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Verordening Starterslening. 13raad00533 26 september

Nadere informatie

Aan de commissie Grondgebiedzaken

Aan de commissie Grondgebiedzaken Made, 3 september 2002 Commissievergadering d.d. 17 september 2002 Aan de commissie Grondgebiedzaken Agendapunt: Onderwerp: Ontwikkeling bedrijventerrein `t Spijck fase II Toelichting: Inleiding In december

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Raad: Beslissing: Raadsvergadering : 18 december 2008 Agendapunt : : Notitie Startersbeleid. Onderwerp.

Raadsvoorstel. Raad: Beslissing: Raadsvergadering : 18 december 2008 Agendapunt : : Notitie Startersbeleid. Onderwerp. Raad: Beslissing: Raadsvoorstel Raadsvergadering : 18 december 2008 Agendapunt : Onderwerp : Notitie Startersbeleid Aan de raad, Aanleiding In het beleidsprogramma 2006-2010 Bouwen en vertrouwen op sterke

Nadere informatie

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 29 juni Gemeente Wijk bij Duurstede

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 29 juni Gemeente Wijk bij Duurstede CPO DE KAMP Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 29 juni Gemeente Wijk bij Duurstede AGENDA 1. Opening/welkom 2. Voorstellen: betrokken partijen en hun rol 3. Stand van Zaken

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel om beoordelingskader beleidsnotitie volkshuisvesting (grotendeels) te handhaven.

Onderwerp: Voorstel om beoordelingskader beleidsnotitie volkshuisvesting (grotendeels) te handhaven. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel om beoordelingskader beleidsnotitie volkshuisvesting (grotendeels) te handhaven. Nummer: 6c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 7 april 2015 Aanleiding Op

Nadere informatie

Middagsessie CPO Studiedag

Middagsessie CPO Studiedag Middagsessie CPO Studiedag CPO Alphabet 61 grondgebonden starterswoningen in Waalwijk Vera Kortenoever - projectmanager 1 Opbouw Introductie Vera Kortenoever Inventariseren vragen uit de zaal CPO algemeen

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 30 juli 2008. Nummer: 2008/ Portefeuillehouder: E.L.M. Franssen-Muijtjens. Afdeling: Beleid

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 30 juli 2008. Nummer: 2008/ Portefeuillehouder: E.L.M. Franssen-Muijtjens. Afdeling: Beleid Raadhuisplein 1 T 045-575 33 99 6367 ED Voerendaal F 045-575 11 95 Postbus 23000 E info@voerendaal.nl 6367 ZG Voerendaal W voerendaal.nl \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 30 juli 2008 Nummer: 2008/ Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Sociale koopwoningen in Helmond: een nieuwe start

Sociale koopwoningen in Helmond: een nieuwe start Sociale koopwoningen in Helmond: een nieuwe start Inleiding De sociale koopwoning is een belangrijk onderdeel van het Helmondse nieuwbouwprogramma. Met deze woning wordt enerzijds getracht huisvesting

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Stout, W.B. Tel.nr. (0318) 68 08 51 Verzameling Raadsstukken registratienummer Afdeling datum: 2012/105 727504 GZ 13 november 2012

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2015

Grondprijzenbrief 2015 Grondprijzenbrief 2015 Inleiding De grondprijzenbrief 2015 geeft de door de gemeente Ede te hanteren prijzen weer voor gronden die in Ede door de gemeente worden uitgegeven met verschillende bestemmingen.

Nadere informatie

Aan de Raad der gemeente Haarlem. Ter attentie van wethouder Jan Nieuwenburg. Van Pieter Elbers, SP Raadslid gemeente Haarlem

Aan de Raad der gemeente Haarlem. Ter attentie van wethouder Jan Nieuwenburg. Van Pieter Elbers, SP Raadslid gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 221/2008 21 oktober 2008 STZ/wwgz 08/167856 Beantwoording vragen van de heer P.G.M. Elbers inzake de verkoop van 183 huurwoningen Bloemenbuurt Aan de

Nadere informatie

Geschiedenis. Locatie. Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug

Geschiedenis. Locatie. Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug Inleiding In dit document wordt een verkenning gemaakt voor de herontwikkeling van de vrijgekomen locatie van garagebedrijf Autoland Van den

Nadere informatie

Baarle-Nassau. besluit: DE RAAD VAN DE GEMEENTE BAARLE-NASSAU; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

Baarle-Nassau. besluit: DE RAAD VAN DE GEMEENTE BAARLE-NASSAU; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; Baarle-Nassau DE RAAD VAN DE GEMEENTE BAARLE-NASSAU; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op het bepaalde in ; besluit: 1. de Nota Grondprijsbeleid 2011 e.v. in te

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015 Onderwerp: Verordening VROM-Startersleningen gemeente Beesel Oppe Brik Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Commissie en Raad. Vaststellen van de verordening

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 3 december 2013 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: mr. F. Doting Onderwerp: gemeente eigendommen Hazenweg achter nummers 1 t/m 12 Afdeling

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer 09.R2908.OOI Inboeknummer o8bstozror Dossiernummer 852.306 zz december zoo8 Raads informatiebrief Betreft selectie van pilotgebieden voor welstandsvrij bouwen. Inleiding

Nadere informatie

Vereniging Woonproject. Holkerbeek

Vereniging Woonproject. Holkerbeek Vereniging Woonproject Holkerbeek Informatieavond Gemeentehuis Nijkerk 2 december 2014 Welkom toekomstige `Holkerbekers`! /? Programma / in gesprek over: Initiatief en belangstelling voor Holkerbeek Doornsteeg

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0125 B 4 04.827 Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0125 B 4 04.827 Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03 svoorstel Onderwerp: Starters op de woningmarkt in Emmen Portefeuillehouder: H. Brummel Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03 Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit De notitie

Nadere informatie

Gemeente Goeree-Overflakkee Grondprijzenbrief 2016

Gemeente Goeree-Overflakkee Grondprijzenbrief 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Goeree-Overflakkee. Nr. 52253 26 april 2016 Gemeente Goeree-Overflakkee Grondprijzenbrief 2016 Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee; overwegende

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van Culemborg

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van Culemborg Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP DATUM 17 april 2013 KOPIE AAN BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER 1208556/7266 Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van

Nadere informatie

Aan de commissie Grondgebiedzaken

Aan de commissie Grondgebiedzaken Made, 24 september 2002 Commissievergadering d.d. 22 oktober 2002 Aan de commissie Grondgebiedzaken Agendapunt: Onderwerp: Ontwikkeling project voormalige gemeentewerf Lage Zwaluwe. Toelichting: Advies

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G200347 PORT.HOUD: Bron ONDERWERP: Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouw. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of

Nadere informatie

NOORDWIJK. t Gemeente. Agendapunt: 13. Raadsvoordracht. Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk

NOORDWIJK. t Gemeente. Agendapunt: 13. Raadsvoordracht. Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk t Gemeente NOORDWIJK Blocmenbadplaolt Agendapunt: 13 Raadsvoordracht Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : P.J. Beers : Beleid en Projecten : H.J. (Harold) Ebels Voorstel aan de raad Onderwerp : voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Stimuleringsregeling collectief particulier opdrachtgeverschap

Stimuleringsregeling collectief particulier opdrachtgeverschap CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR94842_4 6 december 2016 Stimuleringsregeling collectief particulier opdrachtgeverschap GEDEPUTEERDE STATEN van Noord-Brabant: Gelet op artikel 152 van

Nadere informatie

Dr. de Visserstraat 2 Nijmegen

Dr. de Visserstraat 2 Nijmegen Dr. de Visserstraat 2 Nijmegen Ideale starterswoning (hoek) in een gezellige woonomgeving in Hatert. De woning heeft een woonoppervlakte van 85 m2, een inhoud van circa 260 m3 en is gebouwd op een perceel

Nadere informatie

Vlinderbuurt Standdaarbuiten

Vlinderbuurt Standdaarbuiten Vlinderbuurt Vlinderbuurt Standdaarbuiten 1 Woningbouw Vlinderbuurt: CPO Bestemmingsplan BIEB BV Kitty Hesen Adviesbureau opgericht in 1982 Kantoorhoudend in Eindhoven 18 medewerkers Gespecialiseerd in

Nadere informatie

Bepaal zelf hoe je wilt wonen. In de Westwijk in Vlaardingen

Bepaal zelf hoe je wilt wonen. In de Westwijk in Vlaardingen Bepaal zelf hoe je wilt wonen In de Westwijk in Vlaardingen Collectief In de Westwijk in Vlaardingen Particulier Samen met je buren je eigen woning ontwerpen en laten bouwen. Zelf bepalen hoe je wil wonen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. HERZIENE VERSIE: zie toegevoegde tekst onder Nota van Wijziging

Raadsvoorstel. HERZIENE VERSIE: zie toegevoegde tekst onder Nota van Wijziging ill I Raadsvoorstel Gemeenteraad 6 September 2012 23 Kerkdriel, 27 juni 2012 HERZIENE VERSIE: zie toegevoegde tekst onder Nota van Wijziging Onderwerp Verordening doelgroepen sociale woningbouw 2012 Beslispunten

Nadere informatie

... -Gemeente. Beleidsnotitie Afkoop sociale woningbouw bij kleine projecten Midden-Delfland

... -Gemeente. Beleidsnotitie Afkoop sociale woningbouw bij kleine projecten Midden-Delfland ......-... Midden-Delfland ~ -Gemeente Keenenburgweg 551 Postbus 1 I T 015-380 41 11 I F 015-380 99 92 2636 ZG Schipluiden E gemeente@middendelfland.nl, I www.middendelfland.nl Beleidsnotitie Afkoop sociale

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2016.428 RIS 294507 NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - Kleinschalig Opdrachtgeverschap één van de door de gemeente

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond. avond 17 augustus Gemeente Wijk bij Duurstede

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond. avond 17 augustus Gemeente Wijk bij Duurstede CPO DE KAMP Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 17 augustus Gemeente Wijk bij Duurstede 1 e of 2 e keer Wie was er de vorige keer ook? Wie niet? NIEUWS NA DE VORIGE KEER

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Stedenbouwkundige randvoorwaarden en grondexploitatie Poort van Boerhaave - Damiatelocatie BBV-nr: 2016/330454

Raadsstuk. Onderwerp: Stedenbouwkundige randvoorwaarden en grondexploitatie Poort van Boerhaave - Damiatelocatie BBV-nr: 2016/330454 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Stedenbouwkundige randvoorwaarden en grondexploitatie Poort van Boerhaave - Damiatelocatie BBV-nr: 2016/330454 1. Inleiding Op 23 juni 2016 gaf het college de stedenbouwkundige

Nadere informatie

Gemeenteraad 05 november 2009 Gemeenteblad GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND 2010

Gemeenteraad 05 november 2009 Gemeenteblad GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND 2010 Jaar: 2009 Nummer: 106 Besluit: Gemeenteraad 05 november 2009 Gemeenteblad GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND 2010 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen KAW Woningmarktonderzoek Hoogeveen Waarom een woonvisie? Omdat de samenstelling van de bevolking verandert Elk jaar ruim 100 woningen er bij Steeds minder mensen per woning Aantal gezinnen kromp snel maar

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Collectief Particulier Opdrachtgeverschap 14 november 2006 collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) neemt een grote vlucht! 1999 doelstelling overheid : 30% van de woningbouw realiseren middels

Nadere informatie

Voortgang starterswoningen in collectief particulier opdrachtgeverschap met de Vereniging Betaalbaar Wonen Heusden

Voortgang starterswoningen in collectief particulier opdrachtgeverschap met de Vereniging Betaalbaar Wonen Heusden College Onderwerp: V200900676 Voortgang starterswoningen in collectief particulier opdrachtgeverschap met de Vereniging Betaalbaar Wonen Heusden Collegevoorstel Inleiding: Op 29 april 2008 hebben de gemeente

Nadere informatie

TEN BEHOEVE VAN HOOFD AFDELING CONCEPT-RAADSVOORSTEL/-BESLUIT GEMEENTEBLAD 1994, NUMMER 210 AFDELING OWG, NUMMER 12687

TEN BEHOEVE VAN HOOFD AFDELING CONCEPT-RAADSVOORSTEL/-BESLUIT GEMEENTEBLAD 1994, NUMMER 210 AFDELING OWG, NUMMER 12687 TEN BEHOEVE VAN HOOFD AFDELING CONCEPT-RAADSVOORSTEL/-BESLUIT GEMEENTEBLAD 1994, NUMMER 210 AFDELING OWG, NUMMER 12687 IS IN DE VERGADERING VAN DE RAAD D.D. 22 november 1994 0 VASTGESTELD 0 AANGEHOUDEN

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 163910 Behandeld door: B. Rozemeijer Agendapunt: 11 Onderwerp: Raadsvoorstel pilotproject Slimmer Kopen woningen Beekweide Geachte raad, Samenvatting: Vanaf 2016 is voor het toewijzen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 27 februari Wonen in Beltrum

Informatiebijeenkomst 27 februari Wonen in Beltrum Informatiebijeenkomst 27 februari 2019 Wonen in Beltrum Welkom Bas Hommelink (namens de Raad van Overleg Beltrum) 2017: laatste woning in Beltrum Doel van de avond Inzicht geven Wonen in Beltrum Wendbaar

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 60

Provinciaal blad 2010, 60 Provinciaal blad 2010, 60 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010, nr. 2010INT264144, houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

OPLEGGER * * Datum 20 november 2014 Nummer Datum commissievergadering 2 december 2014 Datum raadvergadering 16 december 2014

OPLEGGER * * Datum 20 november 2014 Nummer Datum commissievergadering 2 december 2014 Datum raadvergadering 16 december 2014 Datum 20 november 2014 Nummer 2014-13- Datum commissievergadering 2 december 2014 Datum raadvergadering 16 december 2014 OPLEGGER Registratienummer 2014-34515 / 14Z.007861 Onderwerp Financiële bijdrage

Nadere informatie

Raadsvoorstel 86L. Gemeenteraad. Vergadering 6 november 2014. Onderwerp : Grondprijzen woningen en bedrijventerreinen Helmond 2015

Raadsvoorstel 86L. Gemeenteraad. Vergadering 6 november 2014. Onderwerp : Grondprijzen woningen en bedrijventerreinen Helmond 2015 Raadsvoorstel 86L Vergadering 6 november 2014 Gemeenteraad Onderwerp : Grondprijzen woningen en bedrijventerreinen Helmond 2015 B&W vergadering : 16 september 2014 Dienst / afdeling : FC.BLV Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Eindverslag April 2015 1. Inleiding In april 2014 hebben gemeente Uden, gemeente Veghel en wooncorporatie Area een woonwensenonderzoek uitgevoerd. Om

Nadere informatie

Opinieronde: Nummer raadsnota: Onderwerp: Verzoek tot omzetten 12 huurwoningen naar koopwoningen in plan Prinsenpolder in Made

Opinieronde: Nummer raadsnota: Onderwerp: Verzoek tot omzetten 12 huurwoningen naar koopwoningen in plan Prinsenpolder in Made Aan de Raad Made, 31 augustus 2010 Opinieronde: Datum vergadering: 7 oktober 2010 Agendapunt : 6 Raadsvergadering: 21 oktober 2010 Nummer raadsnota: Onderwerp: Verzoek tot omzetten 12 huurwoningen naar

Nadere informatie

GEMEENTE JACOBSWOUDE

GEMEENTE JACOBSWOUDE GEMEENTE JACOBSWOUDE NOTITIE TEN BEHOEVE VAN DE DISCUSSIE. Raadsvergadering 20 december 2007 Onderwerp Operationeel maken startersfonds Agendapunt 12 Portefeuillehouder D.H. Verhagen, wethouder Programmanummer

Nadere informatie

: Gedifferentieerde grondprijzen: 1. visie algemeen; 2. in plangebied Venne West 3e fase in Drunen in het bijzonder

: Gedifferentieerde grondprijzen: 1. visie algemeen; 2. in plangebied Venne West 3e fase in Drunen in het bijzonder Raad : 14 februari 2006 Agendanr. : Doc.nr : B2005 14798 Afdeling: : Bedrijfseconomische control RAADSVOORSTEL Onderwerp : Gedifferentieerde grondprijzen: 1. visie algemeen; 2. in plangebied Venne West

Nadere informatie

De gemeente hanteert marktconforme prijzen. De gemeente mag winst maken ten bate van de gemeenschap en de ontwikkeling van kostbare voorzieningen.

De gemeente hanteert marktconforme prijzen. De gemeente mag winst maken ten bate van de gemeenschap en de ontwikkeling van kostbare voorzieningen. De gemeente maakt gebruik van de instrumenten verwerven, Wet voorkeursrecht gemeenten en onteigening. Vanuit de positie van actief grondbeleid richt de gemeente zich, indien nodig, op samenwerking met

Nadere informatie

2. Startersleningen. Werking Starterslening

2. Startersleningen. Werking Starterslening Middelen/B&I/VROM Memo Aan: Van: gemeenteraad (presidium 27 november) college Datum: 29 november 2007 betreft: raadsagendapunt nr. 16: Starterswoningen Op de lijst van toezeggingen is afgesproken dat het

Nadere informatie

Overzicht voor projectmatige uitgifte woningbouw Categorie Bandbreedte Grondprijs Toewijzing Opmerkingen

Overzicht voor projectmatige uitgifte woningbouw Categorie Bandbreedte Grondprijs Toewijzing Opmerkingen Grondprijsbrief 2014 Inleiding Als onderdeel van het grondbeleid zoals geformuleerd in de nota Vaste Grond voor beleid hanteert de gemeente Woerden bij uitgifte van grond marktconforme uitgifteprijzen.

Nadere informatie

Gulpen-Wittem, 02-01-2007 Auteur BPGL Portefeuillehouder Jan Bormans

Gulpen-Wittem, 02-01-2007 Auteur BPGL Portefeuillehouder Jan Bormans RAADSVOORSTEL Nr. BP/032 Aan de Raad van de gemeente Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem, 02-01-2007 Auteur BPGL Portefeuillehouder Jan Bormans Bijlagen Afdeling Ons Kenmerk ONDERWERP: Herziening uitgifteprijzen

Nadere informatie

E.G.M. van den Boom / juli 2017

E.G.M. van den Boom / juli 2017 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.1 E.G.M. van den Boom 3665 Evelien.van.den.Boom@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 120977/239451 6 juli 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Beslispunt 1. Het Fonds Startersleningen te voeden met 1 miljoen ten behoeve van nieuwbouwprojecten in De Plantage.

Beslispunt 1. Het Fonds Startersleningen te voeden met 1 miljoen ten behoeve van nieuwbouwprojecten in De Plantage. Raadsvoorstel Vergadering : 26 maart 2012 Voorstelnummer : 05.09 Registratienummer : 12.006662 Portefeuillehouder : R.S. van Meygaarden Afdeling : Beleidsontwikkeling Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer :

Nadere informatie

Wethouder. Wethouder. Secretaris Verhoeven. Thomassen

Wethouder. Wethouder. Secretaris Verhoeven. Thomassen B&W advies Opsteller Eenheid Team Portefeuillehouder 19-3-2013 L.L.M. Vestjens Dienstverlening Team ROV De heer drs. P.J.M. Vogels (wethouder) B en W advies Burgemeester Secretaris Verhoeven Verlinden

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2015 Gemeente Stichtse Vecht

Grondprijzenbrief 2015 Gemeente Stichtse Vecht Grondprijzenbrief 2015 Gemeente Stichtse Vecht 28 mei 2015 Inleiding Deze grondprijzenbrief geeft uitvoering aan de Nota Grondbeleid 2013 waarin het grondbeleid en de te hanteren instrumenten zijn vastgelegd.

Nadere informatie

Woningbehoefte in Zwammerdam

Woningbehoefte in Zwammerdam Woningbehoefte in Zwammerdam 2018-2028 Juni 2018 Inhoudsopgave Doel van het rapport Samenvatting Aantallen Opdrachtgeverschap en lokaties Bijlagen: Vraagmatrix voor koop- en huurwoningen, eengezinswoningen

Nadere informatie

Ontwerp Raadsbesluit. Gelezen het Raadsinitiatief Starters op de Koopwoningmark/Koopgarantwoning van de fractie van GroenLinks d.d.

Ontwerp Raadsbesluit. Gelezen het Raadsinitiatief Starters op de Koopwoningmark/Koopgarantwoning van de fractie van GroenLinks d.d. Ontwerp Raadsbesluit Agendanummer: De raad van de gemeente Vlissingen; Gelezen het Raadsinitiatief Starters op de Koopwoningmark/Koopgarantwoning van de fractie van GroenLinks d.d. 12 december 2005 Besluit:

Nadere informatie

Routeplan zelfbouw op de Rubenssingel

Routeplan zelfbouw op de Rubenssingel Routeplan zelfbouw op de Rubenssingel Droomt u weleens van een huis dat aan al uw wensen voldoet? Met volop ruimte voor kamers voor de kinderen, hobby s en het werk? En een mooie tuin op het zuidwesten?

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Aanpassing kaders verkoop huurwoningen.

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Aanpassing kaders verkoop huurwoningen. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Vergaderdatum: Registratienummer: Agendapunt nummer: Gemeenteraad Oirschot Onderwerp Aanpassing kaders verkoop huurwoningen. Inleiding/aanleiding In maart 2004

Nadere informatie

Collectief bouwen Angeren

Collectief bouwen Angeren Collectief bouwen Angeren Agenda Introductie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Voordelen CPO Subsidie Starterslening Voordelen nieuwbouw t.o.v. bestaande woning Nul-op-de-meter Locatie Het kermisterrein

Nadere informatie

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden VOORSTEL COMMISSIE PRODUCTEN probleemstelling De inwoners van Woudrichem ervaren de aanwezigheid van hondenpoep in de openbare ruimte als een groot probleem, waarvoor een oplossing wordt gevraagd. Er is

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: Starterslening 2 7 juli 2014 14.07.07 ThM de raad van de gemeente Asten Samenvatting Bij de behandeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel Onderwerp: Beslispunten: Samenvatting: Inleiding:

Raadsvoorstel Onderwerp: Beslispunten: Samenvatting: Inleiding: Raadsvoorstel *** I org.00000714 CSTRBL Nr.2012-052 Houten, 21 augustus 2012 Raadsvoorstel verordening starterslening Onderwerp: Raadsvoorstel verordening starterslening Beslispunten: 1. De Verordening

Nadere informatie

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2015

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2015 NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2015 Ontwerp en samenstelling: Gemeente Gilze en Rijen Ons kenmerk 14int03410 Afdeling Financiºn, Planning & Control/Planeconomie Eric van Mierlo 16 december 2014 Met

Nadere informatie

besluit: met ingang van 1 januari 2009 de Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen 2009 vast te stellen als volgt:

besluit: met ingang van 1 januari 2009 de Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen 2009 vast te stellen als volgt: Jaar: 2008 Nummer: 76 Besluit: Gemeenteraad 06 november 2008 Gemeenteblad GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN 2009 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

Informatiebrochure. CPO Nijkerk

Informatiebrochure. CPO Nijkerk Informatiebrochure CPO Nijkerk September 2014 HOOFDSTUK 1Inleiding De gemeente Nijkerk vindt meer betrokkenheid en zeggenschap van bewoners bij de eigen woning en woonomgeving belangrijk. De gemeente wil

Nadere informatie

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen Beleid Uw contact F (020) 540 45 59 gemeente@amstelveen.nl Fractie Groen Links T.a.v. T. van Wijnen en M. Kortekaas Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief

Nadere informatie

Volgen ontwikkelingen

Volgen ontwikkelingen Visie op wonen Een passende en betaalbare woning voor iedereen Woningbehoefte bepalen in overleg met de lokale marktpartijen, niet alleen op basis van cijfers Hierdoor de woningbehoefte voor zijn, in plaats

Nadere informatie

Onderwerp: Pilot Woonruimteverdeling Zuid-Kennemerland- IJmond BBV nr: 2014/31352

Onderwerp: Pilot Woonruimteverdeling Zuid-Kennemerland- IJmond BBV nr: 2014/31352 Collegebesluit Onderwerp: Pilot Woonruimteverdeling Zuid-Kennemerland- IJmond BBV nr: 2014/31352 1. Inleiding In 2013 hebben de gemeenten in Zuid-Kennemerland en IJmond met financiële steun van de provincie

Nadere informatie

Gebruiksovereenkomst met Wonen Limburg inzake 30 tijdelijke woningen.

Gebruiksovereenkomst met Wonen Limburg inzake 30 tijdelijke woningen. raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 27-01-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Arts, Marian en Jans, Michel : A.F. (Frans) van Eersel Raadsvoorstel: RAD-001211

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

C.C.A. Evers 3678

C.C.A. Evers 3678 Agendapunt commissie: 3.3 steller telefoonnummer email C.C.A. Evers 3678 carlijn.evers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 123325/225214 portefeuillehouder M. Wijnen onderwerp Verklaring

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap....samen dromen realiseren...

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap....samen dromen realiseren... Collectief Particulier Opdrachtgeverschap...samen dromen realiseren... wie wel eens op zoek is geweest naar een huis zal het herkennen: er is altijd wel iets dat niet bevalt. De huiskamer is te klein,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Grondprijzen 2010 gemeente Peel en Maas. Raadsvergadering : 28 september 2010 Voorstel : Agendapunt : 10

Raadsvoorstel. Grondprijzen 2010 gemeente Peel en Maas. Raadsvergadering : 28 september 2010 Voorstel : Agendapunt : 10 Raadsvoorstel Raadsvergadering : 28 september 2010 Voorstel : 2010-113 Agendapunt : 10 Zaaknummer : 1894/2010/10409 Documentnummer : 1894/2010/10409 Datum : 29 juni 2010 Grondprijzen 2010 gemeente Peel

Nadere informatie

Aanbod woningen 2008/2009 215,25

Aanbod woningen 2008/2009 215,25 Haalbaarheid Aanvullend op het stedenbouwkundig plan gaat dit document in op de haalbaarheid van het plan en dan met name de keuze van de twee doelgroepen en het daarbij te realiseren aanbod. Door het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 28 juni 2012 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Startersbeleid.

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 28 juni 2012 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Startersbeleid. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 28 juni 2012 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Startersbeleid. Inleiding/aanleiding Als gevolg van de kredietcrisis

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling subsidie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Noord-Holland 2012

Uitvoeringsregeling subsidie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Noord-Holland 2012 Bijlage 3 registratienummer 2012-6149 Optie A: Renteloos Gedeputeerde staten van Noord-Holland; Overwegende dat het wenselijk is dat er in de provincie Noord-Holland meer woningen worden gebouwd door middel

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Toevoeging woningbouwcategorieen en aanpassing grondprijzen Raadsvoorstel

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Toevoeging woningbouwcategorieen en aanpassing grondprijzen Raadsvoorstel Raadsvoorstel Raadsvoorstel Toevoeging woningbouwcategorieen en aanpassing grondprijzen Raadsvoorstel Registratienummer: 18INT01975 Onderwerp: Toevoeging woningbouwcategorieen en aanpassing grondprijzen

Nadere informatie

Fig. 1. Proefverkaveling t Hoefje in Westzoom te Lunteren

Fig. 1. Proefverkaveling t Hoefje in Westzoom te Lunteren Pilot Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Starters Lunteren Leeswijzer Met gronduitgifte van kavels voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) willen wij de mogelijkheden voor particulieren

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 21 september 2015

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 21 september 2015 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 21 september 2015 Onderwerp: Plan van aanpak plangebied Kleine Solberg Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL We vragen de raad in te stemmen met het plan van aanpak. Dit plan

Nadere informatie

*Z DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018.

*Z DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018. *Z0288114DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018 Aan de raad, Inleiding In samenwerking met de Nederlandse gemeenten heeft de

Nadere informatie

Raadsvoorstel 91L. Gemeenteraad. Vergadering 5 november Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2016

Raadsvoorstel 91L. Gemeenteraad. Vergadering 5 november Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2016 Raadsvoorstel 91L Vergadering 5 november 2015 Gemeenteraad Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2016 B&W vergadering : 22 september 2015 Dienst / afdeling : FC.BLV Aan de

Nadere informatie

Notitie Jongerenhuisvesting in de gemeente Stein

Notitie Jongerenhuisvesting in de gemeente Stein Notitie Jongerenhuisvesting in de gemeente Stein Inleiding Zowel de SJAR als de raad maakt zich zorgen over de huisvestingsmogelijkheden van jongeren. Dit heeft ertoe geleid dat het College van burgemeester

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-087 Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik Aan de raad, Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik Gevraagde beslissing 1. De kaders

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Entree Oost/Vijverpark - Verleggen grens bebouwde kom Schipholweg BBV nr: 2016/567431

Raadsstuk. Onderwerp: Entree Oost/Vijverpark - Verleggen grens bebouwde kom Schipholweg BBV nr: 2016/567431 Raadsstuk Onderwerp: Entree Oost/Vijverpark - Verleggen grens bebouwde kom Schipholweg BBV nr: 2016/567431 1. Inleiding De Entree Oost in Haarlem wordt een mooie nieuwe woonwijk met ongeveer 400 woningen.

Nadere informatie

Resultaten starterslening

Resultaten starterslening Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening Programma / Programmanummer Wonen / 1021 Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting Oktober 2012 zijn de voorwaarden voor de Nijmeegse

Nadere informatie