Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belastingnieuws Binnenlands Bestuur"

Transcriptie

1 Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/9 April 2012 Algemeen 1. Sluiting kantoren Belastingdienst BTW 2. Afvalverwerking en levering van stoom en warmte 3. Is door ProRail, OV-Fiets e.d. aan gemeenten in rekening gebrachte btw compensabel? 4. Algemene beginselen van behoorlijk bestuur en BTW-compensatiefonds Overdrachtsbelasting 5. Geen terugwerkende kracht tijdelijke verlaging overdrachtsbelasting 6. Belastingvoordeel watervilla s Loonheffingen 7. Fiscale gevolgen auto van de zaak bij einde dienstbetrekking PwC 8. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten/abonnees 9. Abonnement op PwC Fiscaal Portaal Gemeenten iets voor u? 10. Actualiteitenseminar Eindhoven 11. Netwerkbijeenkomst Friesland / Utrecht 12. Oude nummers Belastingnieuws Binnenlands Bestuur 13. Aanmelden collega s

2 Algemeen 1. Sluiting kantoren Belastingdienst Staatssecretaris Weekers van Financiën overweegt om meer dan de helft van de veertig Nederlandse belastingkantoren te sluiten. De vestigingen in Heerenveen, Helmond en Hilversum worden in de loop van 2012 gesloten. Met de sluiting verwacht de staatssecretaris een bezuiniging te realiseren. BTW 2. Afvalverwerking en levering van stoom en warmte Bron: HR 6 april 2012, nr. 11/00982 Op 6 april 2012 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat een publiekrechtelijk rechtspersoon die - met het oog op de fabricage van voor de verkoop bestemde stoom - huishoudelijk afval verbrandt handelt als btw-ondernemer. Over de ontvangen vergoeding voor de geleverde stoom moet btw worden voldaan. Het voordeel is dat de publiekrechtelijke rechtspersoon de btw op de kosten van de verwerking, onder andere het afvoeren van bodemassen, in aftrek kan brengen c.q. van de Belastingdienst terugontvangt. De Hoge Raad heeft met dit arrest zijn eerdere jurisprudentie inzake de verwerking van compost, oud glas en slib gecontinueerd. Over de inzameling c.q. de ontvangen afvalstoffenheffing is geen btw verschuldigd. Het huisvuil wordt vervolgens verbrand. Hierbij komt stoom vrij dat wordt verkocht aan een Belgische elektriciteitsmaatschappij die met de stoom elektriciteit opwekt. Aan de elektriciteitsmaatschappij wordt btw in rekening gebracht voor de geleverde stoom. Bij de verbranding komen ook bodemassen vrij. De bodemassen zijn door een Nederlands bedrijf verwerkt en aan de Belgische publiekrechtelijke instelling is door het bedrijf Nederlandse btw in rekening gebracht over de vergoeding. De Belgische publiekrechtelijke instelling vraagt de betaalde Nederlandse btw terug bij de Nederlandse Belastingdienst omdat de bodemassen direct verband houden met de levering van stoom die in de hoedanigheid van btw-ondernemer wordt geleverd. De Belastingdienst weigert teruggaaf te verlenen omdat het verbrandingsproces verband houdt met het verwerken van afval en de stoom een bijkomend product van de verwerking van het afval is. De Hoge Raad bevestigt het oordeel van Hof s -Hertogenbosch dat het Belgische publiekrechtelijk lichaam bij de verwerking van afval handelt als btw-ondernemer. Wladimir Rouwenhorst wladimir.rouwenhorst@nl.pwc.com Een in België gevestigde publiekrechtelijke rechtspersoon zamelt huisvuil in en int voor die activiteit een afvalstoffenheffing. De publiekrechtelijke rechtspersoon handelt voor die activiteit niet als btw-ondernemer maar als van overheid.

3 3. Is door ProRail, OV-Fiets e.d. aan gemeenten in rekening gebrachte btw compensabel? Regelmatig verstrekken gemeenten financiële bijdragen aan ProRail, OV-fiets e.d. (hierna:prorail). Hierbij kan worden gedacht aan bijdragen ter financiering van door ProRail te maken kosten in verband met de aanpassing van een station, de instandhouding van een station, het realiseren van fietskluizen, de bouw van een spoortunnel als onderdeel van de openbare weg, aanpassing spoorwegovergang etc. In relatie tot die gemeentelijke bijdragen verstrekt ProRail vervolgens een factuur, met vermelding van btw, aan de betreffende gemeente. Het spreekt voor zich dat de gemeente de door haar aan ProRail betaalde btw wil compenseren via het BTW-compensatiefonds. Een dergelijke handelwijze wordt echter veelvuldig door de Belastingdienst gecorrigeerd. In het bijzonder indien de gecompenseerde btw betrekking heeft op de door ProRail berekende btw inzake een bijdrage voor de kosten die zijn verbonden aan de aanpassing van een station, instandhouding van een station, fietskluizen e.d. Uit inmiddels door ons verkregen informatie is de door ProRail gehanteerde handelwijze gebaseerd op afspraken die in het verleden door ProRail met de Belastingsdienst zijn gemaakt. Nu wij echter vaak constateren dat de ten aanzien van gemeenten bevoegde eenheden van de Belastingdienst de gemeenten het recht op compensatie ontzeggen, is het van groot belang om te onderzoeken of ProRail in al die gevallen terecht een factuur met btw aan de gemeente uitreikt. Hierbij is van belang dat ProRail alleen een factuur met vermelding van btw aan de gemeente mag uitreiken indien ProRail ook daadwerkelijk een prestatie in de zin van de Wet op de omzetbelasting 1968 aan de gemeente verricht. In dat geval komt de door ProRail aan de gemeente in rekening te brengen btw in beginsel ook voor compensatie via het BTW-compensatiefonds in aanmerking. In de ons bekende gevallen bestaat er naar onze mening geen aanleiding om dit aan de gemeente toekomende recht op compensatie te beperken. Ter voorkoming van toekomstige, niet ingecalculeerde, financiële tegenvallers als gevolg van een correctie van de Belastingdienst adviseren wij gemeenten tijdig de fiscale gevolgen van de bijdragen aan ProRail te bepalen. In voorkomende situaties zal overleg met ProRail en/of de Belastingdienst noodzakelijk zijn. Wladimir Rouwenhorst Algemene beginselen van behoorlijk bestuur en BTWcompensatiefonds Bron: Rechtbank Den Haag d.d. 9 december 2011, nr. AWB 11/1392 en 11/1393 In de relatie tussen het Rijk en gemeenten geldt het vertrouwensbeginsel. De gemeente is gebonden aan met de Belastingdienst gemaakte afspraken zolang zich geen ingrijpende wijzigingen in de bedrijfsvoering hebben voorgedaan. Dat beginsel stond onlangs ter discussie.

4 De desbetreffende gemeente heeft in het verleden met de Belastingdienst afspraken gemaakt over de handelwijze inzake het bepalen van de voor aftrek respectievelijk voor compensatie in aanmerking komende btw op de zogenoemde algemene kosten. In de praktijk praten we dan veelal over het zogenoemde mengpercentage. Met name zijn afspraken gemaakt over de hoogte van het mengpercentage, de periode waarvoor het afgesproken mengpercentage geldt en binnen welke bandbreedte niet tot een herijking van het mengpercentage zal worden overgegaan. De Belastingdienst heeft in een latere fase bij de gemeente een boekenonderzoek ingesteld naar de wijze waarop door de gemeente de btw is verrekend op de btwaangiften en de ingediende opgaven BTWcompensatiefonds. Bij het boekenonderzoek is naar de mening van de Belastingdienst een aantal fouten geconstateerd waaruit zou blijken dat de gemeente een grotere bijdrage uit het BTW-compensatiefonds heeft gekregen dan waarop de gemeente recht zou hebben. Dit wordt gecorrigeerd. De gemeente is het niet eens met deze correctie en stelt, nadat het ingediende bezwaar is afgewezen, beroep in bij de Rechtbank. De gemeente meent onder andere dat de door de Belastingdienst toegepaste correctie in strijd is met de algemene rechtsbeginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder het vertrouwensbeginsel. In de beroepsprocedure stelt de Belastingdienst dat het vertrouwensbeginsel voor wat betreft het BTWcompensatiefonds niet van toepassing is. De Rechtbank oordeelt vervolgens dat het door de Belastingdienst ingenomen standpunt onjuist is. Een gemeente kan zich ook ten aanzien van de toepassing van het BTW-compensatiefonds op het vertrouwensbeginsel beroepen. Dit baat de gemeente echter niet. De Rechtbank is namelijk van mening dat de Belastingdienst in het verleden niet het in rechte te honoreren vertrouwen heeft opgewekt dat de door de gemeente voorgestane handelwijze als juist kan worden aangemerkt. Wladimir Rouwenhorst Dieks Boswinkel Overdrachtsbelasting 5. Geen terugwerkende kracht tijdelijke verlaging overdrachtsbelasting Bron: Brief Staatssecretaris van Financiën d.d. 9 februari 2012, nr. DV/2011/596U Met ingang van 15 juni 2011 is het tarief van de overdrachtsbelasting voor de verkrijging van woningen tijdelijk verlaagd van 6% naar 2%. De tariefsverlaging geldt tot 1 juli De Tweede Kamer heeft de Staatssecretaris verzocht te bekijken of een ruimere terugwerkende kracht mogelijk is. Daarbij is een terugwerkende kracht tot 15 september 2010 voorgesteld. De Staatssecretaris geeft aan dat dit niet mogelijk is en hij daartoe ook niet juridisch is verplicht. Door het kabinet zijn ter zake ook geen mededelingen gedaan die vertrouwen hebben opgewekt.

5 Dieks Boswinkel Myrthe Hinskens Belastingvoordeel watervilla s Bron: HR 9 maart 2012, nr. 11/01761 en Brief Staatssecretaris van Financiën d.d. 9 februari 2012, nr. DV/2012/109 U In zijn arrest van 9 maart 2012 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat een marina (watervilla) een schip is. De marina bestaat uit een betonnen caisson met een diepgang van ongeveer 1,5 meter en een houten opbouw. Verplaatsing op eigen kracht is niet mogelijk. De marina is aan stabilisatiepalen bevestigd om kantelen te voorkomen. Deze omstandigheden verhinderen volgens de Hoge Raad niet dat de marina is bedoeld om te drijven en ook daadwerkelijk drijft zodat volgens de Hoge Raad sprake is van een schip. Een schip is in het algemeen een roerende zaak. Dat de marina tegen de wal aanligt en daarop een eigen tuin heeft, brengt niet met zich mee dat de marina duurzaam is bestemd om ter plaatse te blijven. Evenmin is de marina aard- en nagelvast met de ondergrond verbonden. Over de verkrijging is geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Aan de Staatssecretaris van Financiën zijn Kamervragen gesteld over het voormelde belastingvoordeel. In zijn antwoord op deze Kamervragen geeft de Staatssecretaris aan dat hij gaat onderzoeken of het belastingvoordeel dat eigenaren van drijvende roerende watervilla s genieten kan worden weggenomen. Het arrest creëert volgens de Staatssecretaris een verschil in fiscale behandeling in de overdrachtsbelasting en in de vermogensrendementsheffing van roerende waterwoningen aan de ene kant en van onroerende waterwoningen en gewone woningen aan de andere kant. Myrthe Hinskens myrthe.hinskens@nl.pwc.com Loonheffingen 7. Fiscale gevolgen auto van de zaak bij einde dienstbetrekking Autoleaseregelingen bevatten doorgaans ook clausules voor het rijden in een duurdere auto van de zaak dan de normauto die past bij de functie van de betreffende werknemer. De werknemer betaalt dan de werkgever bijvoorbeeld maandelijks een bovennormbijdrage. Als een werknemer vervolgens op eigen initiatief het leasecontract beëindigt, bijvoorbeeld omdat de dienstbetrekking wordt opgezegd, is hij voor de resterende looptijd van het leasecontract de bovennormbijdrage verschuldigd in de vorm van een afkoopsom. Bij het beëindigen van het dienstverband wordt in de praktijk op verschillende manieren met de afkoopsom omgegaan. Werkgever en werknemer kunnen onder meer uitdrukkelijk overeenkomen dat de werkgever de afkoopsom kwijtscheldt of dat de werkgever van verhaal van de afkoopsom afziet. De fiscale gevolgen van kwijtschelding en afzien van verhaal zijn in de regel dezelfde.

6 Het voordeel dat de werknemer hierdoor krijgt, kwalificeert in beginsel als loon. Dit is anders als de ex-werkgever aannemelijk kan maken dat hij de afkoopsomvordering heeft kwijtgescholden in zijn hoedanigheid als crediteur en niet in zijn hoedanigheid als werkgever. Rechtbank Haarlem heeft in een feitelijke procedure uitspraak gedaan over de fiscale kwalificatie van de afkoopsom bovennormbijdrage die een werkgever in 2004 en 2005 had kwijtgescholden of niet had verhaald nadat een aantal werknemers vrijwillig uit dienst was getreden. De Rechtbank was van oordeel dat de kwijtschelding van de afkoopsom wel binnen de dienstbetrekking had plaatsgevonden. De werkgever had niet aannemelijk weten te maken dat de werkgever had kwijtgescholden in zijn hoedanigheid van crediteur. De Rechtbank vond het eerder aannemelijk dat de werkgever had kwijtgescholden in het kader van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Wat betreft het afzien van verhaal, was de Rechtbank van oordeel dat dit in feite hetzelfde is als kwijtschelding. De niet-verhaalde afkoopsommen merkte de Rechtbank aan als belastbaar loon uit (vroegere) dienstbetrekking. Wij adviseren de fiscale gevolgen van de auto van de zaak bij een einde van een dienstbetrekking na te gaan. Uiteraard assisteren wij graag bij het fiscaal optimaliseren van uw autoleaseregeling. Ook voor andere vragen over de loonheffingenpositie van uw organisatie kunt u contact met ons opnemen. Amsterdam Kas van der Meulen kas.van.der.meulen@nl.pwc.com Eindhoven Henk van Keersop henk.van.keersop@nl.pwc.com Rotterdam Paul van Agthoven paul.van.agthoven@nl.pwc.com Utrecht / Zwolle Jaap Verdegaal jaap.verdegaal@nl.pwc.com PwC 8. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten/abonnees Aan het PwC Fiscaal Portaal Gemeenten is een groot aantal items toegevoegd. In het bijzonder hebben wij het onderdeel kosten voor gemene rekening verder uitgewerkt. Daarnaast wordt binnenkort het onderdeel btw en buitenland opgenomen. Voorts werken wij op verzoek van enkele gemeenten het onderdeel vastgoed en grondexploitatie verder uit. Jeffrey Rous jeffrey.rous@nl.pwc.com

7 9. Abonnement op PwC Fiscaal Portaal Gemeenten iets voor u? PwC heeft voor gemeenten de databank PwC Fiscaal Portaal Gemeenten ontwikkeld. Het PwC Fiscaal Portaal Gemeenten is een online kennisbank die gemeenten ondersteunt bij het oplossen en onderkennen van btw-vraagstukken. Door de stroom aan jurisprudentie, beleidsbesluiten en regelgeving wordt de btwpositie van gemeenten immer steeds complexer. Verder bevat het PwC Fiscaal Portaal Gemeenten een modellabelling die doorlopend wordt geactualiseerd. De wijzigingen in de modellabelling worden op een aparte pagina aangegeven. Voor een aantrekkelijke prijs hebben gemeenten toegang tot een groot aantal gegevens waaronder: een complete modellabeling met onderbouwing en brondocumenten; volledige documentatie over het BTWcompensatiefonds; overzicht (geldende/ingetrokken) beleidsbesluiten; overzicht jurisprudentie; overzicht kamerstukken; PwC notities en aantekeningen bij praktische zaken zoals sport, Brede Scholen, subsidies, grondexploitatie en vele andere onderwerpen; belastingbesparende mogelijkheden. Desgewenst kan een abonnement op het PwC Fiscaal Portaal Gemeenten worden uitgebreid met (inhouse) cursussen en een Fiscale Vragenservice. Het PwC Fiscaal Portaal Gemeenten ondersteunt gemeenten volgens de Belastingsdienst bij het traject van Horizontaal Toezicht en geeft sturing en beheersing bij het opstellen van de beleidscyslus producten. Een folder treft u als bijlage bij deze nieuwsbrief aan. Voor een demonstratie, meer informatie of een referentie kunt u terecht bij: 10. Actualiteitenseminar Eindhoven De fiscaliteit is voortdurend aan verandering onderhevig. Ook gemeenten hebben met deze veranderingen te maken. In dit kader organiseert PwC voor gemeenten een actualiteitenseminar waarin ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van de btw, BTW-compensatiefonds en de loonheffingen worden besproken. Ook besteden wij aandacht aan de mogelijkheden om btw te besparen. Het seminar is gratis toegankelijk. De bijeenkomst, inclusief lunch, vindt plaats op dinsdagmorgen 8 mei aanstaande op ons kantoor in Eindhoven. U kunt zich aanmelden via een aan: ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com Voor meer informatie kunt u terecht bij: Myrthe Hinskens myrthe.hinskens@nl.pwc.com

8 11. Netwerkbijeenkomst Friesland / Utrecht PwC Belastingadviseurs organiseert voor gemeenten in Friesland en Groningen op 8 mei aanstaande een btw/bcf netwerkbijeenkomst. Deze btw/bcf netwerkbijeenkomst wordt georganiseerd in Kollum. Op de bijeenkomst wordt informatie gegeven over nieuwe regelgeving, jurisprudentie, contacten met de Belastingdienst en belangrijke ontwikkelingen op btw/bcf gebied. Ook bestaat voor de deelnemers de mogelijkheid om met PwC Belastingadviseurs van gedachten te wisselen over de oplossing van de gemeentelijke btw/bcf-zaken. Ook in de regio Utrecht gaan wij met onder andere de gemeente Amersfoort btwnetwerkbijeenkomsten organiseren. 12. Oude nummers Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Wilt u oude nummers uit 2010,2011 of 2012 van Belastingnieuws Binnenlands Bestuur ontvangen dan kunt u deze opvragen bij: Jeffrey Rous jeffrey.rous@nl.pwc.com 13. Aanmelden collega s Indien u een collega wilt opgeven voor een abonnement op deze gratis nieuwsbrief, dan kunt u haar of hem, onder vermelding van naam, adresgegevens van uw organisatie en adres aanmelden door middel van het verzenden van een naar: ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com of jeffrey.rous@nl.pwc.com. Aan deelname aan de btw-netwerkbijeenkomsten zijn voor medewerkers van gemeenten geen kosten verbonden. Heeft u interesse dan vernemen wij dat graag via een aan: ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com

9 Colofon De nieuwsbrief Belastingnieuws Binnenlands Bestuur is een uitgave van PwC. Redactie drs. D.J. (Dieks) Boswinkel, M.M. (Myrthe) Hinskens LL.M, J. (Jeffrey) Rous MSc, mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels, W.A. (Wladimir) Rouwenhorst FB Abonnementen Een gratis abonnement voor u of uw collega verkrijgt u na aanmelding. Aanmelden kan door het sturen van een met vermelding van de nieuwsbrief waarop u zich wil abonneren, uw naam, adresgegevens van uw organisatie en adres naar: ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com. Mocht u deze nieuwsbrief niet langer willen ontvangen, dan kunt u op hetzelfde adres terecht. Reacties Als u op deze nieuwsbrief wil reageren kunt u een sturen aan ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com of contact opnemen met de redactie: drs. D.J. (Dieks) Boswinkel M.M. (Myrthe) Hinskens LL.M dieks.boswinkel@nl.pwc.com myrthe.hinskens@nl.pwc.com mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels W.A. (Wladimir) Rouwenhorst FB wladimir.rouwenhorst@nl.pwc.com Voor algemene vragen en opmerkingen over deze nieuwsbrief kunt u ook terecht bij: drs. M.A. (Manon) Ultee Jeffrey Rous MSc manon.ultee@nl.pwc.com jeffrey.rous@nl.pwc.com Deze publicatie is uitsluitend opgesteld als algemene leidraad voor relevante kwesties en dient niet te worden geïnterpreteerd als professioneel advies. U dient niet te handelen op basis van de in deze publicatie vervatte informatie zonder nader professioneel advies te hebben ingewonnen. Er wordt geen enkele expliciete of impliciete verklaring verstrekt of garantie geboden ten aanzien van de juistheid of volledigheid van de in deze publicatie vervatte informatie, en voor zover toegestaan krachtens de wet, aanvaarden de bij deze publicatie betrokken PwC firms, medewerkers en vertegenwoordigers geen enkele aansprakelijkheid, voor de gevolgen van enige handeling dan wel omissie door hetzij uzelf hetzij enige andere persoon op basis van de in deze publicatie vervatte informatie of voor enig besluit waaraan die informatie ten grondslag ligt. Bij PwC in Nederland werken ruim mensen met elkaar samen vanuit 12 vestigingen en drie verschillende invalshoeken: Assurance, Tax & HRS en Advisory. We leveren sectorspecifieke diensten en zoeken verrassende oplossingen, niet alleen voor nationale en internationale ondernemingen, maar ook voor overheden en maatschappelijke organisaties. PwC firms leveren sectorspecifieke diensten op de gebieden Assurance, Tax & HRS en Advisory om waarde toe te voegen voor klanten. Meer dan mensen in 154 landen in firms binnen het PwC-netwerk delen hun gedachten, ervaringen en oplossingen om nieuwe perspectieven en praktische oplossingen te ontwikkelen. 'PwC' is het merk waaronder member firms van PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) handelen en diensten verlenen. Samen vormen deze firms het wereldwijde PwC-netwerk. Elke firm in het netwerk is een afzonderlijke juridische entiteit en handelt voor eigen rekening en verantwoording en niet als vertegenwoordiger van PwCIL of enige andere member firm. PwCIL verricht zelf geen diensten voor klanten. PwCIL is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor het handelen of nalaten van welke van haar member firms dan ook, kan geen zeggenschap uitoefenen over hun professioneel oordeel en kan hen op geen enkele manier binden PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs N.V. (KvK ). Alle rechten voorbehouden

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/3 Januari 2012 In deze editie Loonbelasting 1. Kamervragen over de onbelaste reiskostenvergoeding Btw 2. Wet Werk en bijstand/

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/10 September 2011 BTW 1. Ontwikkelingen inzake btw-bouwterrein 2. Belastingbesparing Mulifunctioneel Centrum 3.

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/15 Augustus 2013 Btw 1. Leegstand en btw 2. Detacheren van personeel 3. Historische molens 4. Notariële akten /

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/12 December 2011 BTW 1. Lopende procedures en de rechten van gemeenten 2. Brede Scholen 3. Brandweer 4. Kunstgrasvelden

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Nieuw Vastgoedbesluit Oktober 2013 1. Inleiding 2. Btw-bouwterrein 3. Verhuur plus 4. Servicekosten 5. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Inleiding

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/19 Oktober 2012 Btw 1. Herziening van btw bij wijziging gebruik stadskantoor 2. Kamervragen inzake het begrip bouwterrein

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Juni 2013 Woningstichting Maasdriel inzake het begrip 'btw-bouwterrein' 1. Algemeen 2. Inleiding de samenloopregeling 3. De casus 4. Procedure

Nadere informatie

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten www.pwc.nl PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Een schat aan fiscale informatie binnen handbereik PwC Fiscaal Portaal Gemeenten juni 2012 Kostenbesparing Altijd up-to-date Complete modellabeling Brondocumenten

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/6 Mei 2013 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw 1. Reiskosten en btw 2. Funding / samenwerken 3. Btw-besparende schoolmodellen:

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/11 Juni 2012 In deze editie Loonbelasting 1. Werkkostenregeling 2. Lenteakkoord / Begrotingsakkoord 2013 Btw 3. Wetsvoorstel met

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/4 Februari 2012 In deze editie Btw 1. Besluit Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/7 Maart 2012 In deze editie Btw 1. 'Open call' subsidie is niet belast met btw 2. Aanscherping sportbesluit 3. Aandachtspunt btw

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/9 September 2011 BTW 1. Parkeren en btw 2. Ontwikkelingen brandweer 3. Belastingbesparing Brede School/MFA Loonbelasting

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/7 Juni 2011 BTW 1. Ontwikkelingen Sport / symbolisch lage vergoeding 2. Overgangsregeling 6% btw-tarief renovatie-

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/17 September 2012 Algemeen 1. Twee sporen beleid? Btw 2. Btw-besparing nieuwbouw scholen 3. Belastingvoordeel door

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/14 December 2011 In deze editie BTW 1. Nieuwe fiscale verplichtingen 2. Commissie Horizontaal Toezicht Belastingdienst 3. Ligplaatsen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/1 Januari 2011 In deze editie Wet belastingen op milieugrondslag 1. Grondwaterbelasting BTW 2. Shared Service Center kan btw kosten

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: December 2013 Editie 2013/21 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Labelbeheer/onderzoek btw-labels 2. Berichten voor abonnees Btw 3. Sport/Kamervragen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/7 Juni 2013 Btw-/BCF-servicepakket 1. Btw-/BCF-servicepakket inclusief gebruik PwC Fiscaal Portaal Gemeenten BPM

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/8 Augustus 2011 BTW 1. Sportbesluit 2. Btw-vriendelijke modellen inzake levering en exploitatie schoolgebouwen PwC

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/6 Maart 2012 In deze editie Algemeen 1. Vereenvoudiging berichtenverkeer met Belastingdienst 2. Kamervragen inzake betaald tipgeld

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/14 Augustus 2013 Btw 1. Subsidie is vergoeding voor het ter beschikking stellen van sportaccommodaties 2. Btw-vrijstelling

Nadere informatie

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur. Belastingnieuws. Belastingnieuws

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur. Belastingnieuws. Belastingnieuws Binnenlands Binnenlands Bestuur Bestuur Binnenlands Bestuur November 2010, nummer 7 In deze editie BTW 1. BTW-besparingsmodellen niet bij voorbaat kansloos 2. Standpunt Belastingdienst inzake combinatiefunctionaris

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/20 Oktober 2012 Algemeen 1. Verhuurderheffing Btw 2. Servicekosten en btw 3. Terruggaafregeling overdrachtsbelasting

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/18 September 2012 Btw 1. Voortgang procedure btw-integratielevering 2. Huren van stadhuis 3. Kosten voor gemene

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/4 April 2011 BTW 1. Ontwikkeling: btw en parkeren/gedragslijn Belastingdienst 2. BTW-compensatiefonds voortgezet

Nadere informatie

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws Binnenlands Binnenlands Bestuur Bestuur gemeente Apeldoorn Binnenlands Bestuur Stadhuis Apeldoorn Augustus 2010, nummer 3 In deze editie BPM / MRB 1. Belastingbesparing gemeentelijk wagenpark BTW 2. BTW-besparing

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/13 December 2011 BTW 1. Nieuw Besluit: Aftrek van omzetbelasting 2. Lokale en regionale omroepen 3. Bibliotheek

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Mei 2011 editie 2011/4 In deze editie Antwoorden op kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt over exploitatie van buitensport-accommodaties

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/5 Maart 2012 In deze editie Algemeen 1. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw 2. Belastingvoordeel bij exploitatie multifunctionele

Nadere informatie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie In deze nieuwsbrief informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake de procedures over btw en leerlingenvervoer.

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/14 Augustus 2012 BTW 1. Nieuwe informatie verhoging btw-tarief 2. Terbeschikkingstelling gemeentelijk vastgoed aan

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/5 April 2011 BTW 1. Uitspraak Rechtbank Den Haag over leerlingenvervoer 2. Btw-heffing over liggelden voor woonboten

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/11 Juli 2013 1. Update PwC Fiscaal Portaal Gemeenten/Gratis inlogcode 2. Actualiteitenbijeenkomsten Noord- en Zuid-Holland/Utrecht

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/2 Januari 2011 In deze editie Loonbelasting 1. Rechtspositiebesluiten politieke ambtsdragers gewijzigd 2. Eigenrisicodragerschap

Nadere informatie

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten www.pwc.nl PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Een schat aan fiscale informatie binnen handbereik voor nog geen 40 per week voor 10 medewerkers van uw gemeente! Fiscaal Portaal Gemeenten September 2013 Themadossiers

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Jaargang 3 Editie 2012/3 Mei 2012 Publicatie onderzoek Ministerie van Financiën: Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven. Eindelijk

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/2 Januari 2012 In deze editie Algemeen 1. Afstemmen fiscale aspecten met de Belastingdienst BTW 2. Schade en btw 3. Kamervragen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/13 Augustus 2013 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Uitbreiding PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw 2. Brandweerkazernes

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur https://fiscaalportaalgemeenten.pwc.nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: Jaargang 6 Editie 2015/6 Juni 2015 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw en BTW-compensatiefonds 1. Btw-vriendelijke

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/3 Februari 2011 In deze editie Loonbelasting 1. Openbaarmaking nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties 2. Wijziging van wetgeving

Nadere informatie

Checklist Loonheffingen. Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs

Checklist Loonheffingen. Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs Checklist Loonheffingen Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs November / December 2011 Inhoudsopgave Checklist Loonheffingen... 3 1. Afschaffing spaarloonregeling en levensloopregeling en introductie vitaliteitsregeling...

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur https://fiscaalportaalgemeenten.pwc.nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: Jaargang 6 Editie 2015/10 Juli 2015 Postacademische cursus btw en BCF bij gemeenten Wij brengen uw kennis in één

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur https://fiscaalportaalgemeenten.pwc.nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: Jaargang 6 Editie 2015/2 Maart 2015 Btw en BTW-compensatiefonds 1. Belastingbesparing door de coöperatie Sport

Nadere informatie

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws Binnenlands Bestuur gemeente Katwijk September 2010, nummer 4 In deze editie Loonheffingen 1. Ontwikkelingen in de werkkostenregeling BTW / Overdrachtsbelasting / Inkomstenbelasting 2. Maatregelen ter

Nadere informatie

Real Estate Bulletin

Real Estate Bulletin Real Estate Bulletin Belastingpakket 2014 Naar aanleiding van de Miljoenennota en het Belastingpakket 2014 hebben wij de belangrijkste fiscale maatregelen voor de vastgoedmarkt voor u op een rij gezet.

Nadere informatie

1.2. Verweerder heeft bij uitspraak op bezwaar van 5 augustus 2010 de naheffingsaanslag gehandhaafd.

1.2. Verweerder heeft bij uitspraak op bezwaar van 5 augustus 2010 de naheffingsaanslag gehandhaafd. LJN: BR1107, Rechtbank Haarlem, 10/4941 Datum uitspraak: 06-07-2011 Datum publicatie: 19-07-2011 Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig Inhoudsindicatie: Het kwijtschelden

Nadere informatie

Btw is ook een sport!

Btw is ook een sport! www.pwc.nl Btw is ook een sport! Investeringen door en voor sportverenigingen: wat zijn de fiscale mogelijkheden? Indirect Taxes Btw Maart 2011 Bij PwC in Nederland werken ruim 4.500 mensen met elkaar

Nadere informatie

Btw is ook een sport!

Btw is ook een sport! Btw is ook een sport! Investeringen door en voor sportverenigingen: wat zijn de fiscale mogelijkheden? Indirect Taxes Btw Februari 2012 Deze notitie is samengesteld door: Wladimir Rouwenhorst Joep Swinkels

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 Omzetbelasting Omzetbelasting Benut verlaagd BTW-tarief voor renovatie en onderhoud tot 1 juli 2015 Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel

Nadere informatie

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 20 september Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 2012 Gemeente Delft Belastingbesparing door dienstverlening Dierenopvang Een stichting houdt zich bezig met

Nadere informatie

Btw-nieuwsbrief mei 2019

Btw-nieuwsbrief mei 2019 In deze btw-nieuwsbrief informeren wij u over de ontwikkelingen op het gebied van de omzetbelasting. In deze nieuwsbrief gaan wij nader in op de volgende onderwerpen: (1) btw-teruggaaf op oninbare vorderingen,

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/12 Juli 2013 1. Uitbreiding PwC Fiscaal Portaal Gemeenten / Gratis inlogcode Btw 2. Schoolmodel Gemeente Wageningen

Nadere informatie

Afschaffing btwintegratielevering 19 september 2013 mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels J. (Jeffrey) Rous M.Sc.

Afschaffing btwintegratielevering 19 september 2013 mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels J. (Jeffrey) Rous M.Sc. www.pwc.nl Afschaffing btwintegratielevering 19 mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels J. (Jeffrey) Rous M.Sc. : achtergrond Voor de heffing van btw is het voor btw-ondernemers vanuit btw-perspectief door de integratielevering

Nadere informatie

1 Reikwijdte van de werkzaamheden van PwC/ kosten werkzaamheden

1 Reikwijdte van de werkzaamheden van PwC/ kosten werkzaamheden Vertrouwelijk Gemeente Dalfsen t.a.v. de heer J. Westenenk Postbus 35 7720 AA Dalfsen PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs N.V. Zuiderzeelaan 53 8017 JV Zwolle Postbus 513 8000 AM Zwolle Telefoon

Nadere informatie

In dit BTW-nieuwtje komen de volgende onderwerpen aan bod:

In dit BTW-nieuwtje komen de volgende onderwerpen aan bod: BTW-nieuwtjes 4-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 In dit BTW-nieuwtje komen

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010. Woon-werkverkeer is altijd zakelijk

Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010. Woon-werkverkeer is altijd zakelijk Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010 Nummer: 20 2010 Woon-werkverkeer is altijd zakelijk Het gerechtshof in Arnhem heeft bevestigd dat woon-werkverkeer met een auto van de zaak altijd zakelijk is, zelfs als

Nadere informatie

Modelovereenkomst voor branche of beroepsgroep Branchevereniging INretail Stoffeerder

Modelovereenkomst voor branche of beroepsgroep Branchevereniging INretail Stoffeerder Beoordeling op basis van uw verzoek Ik ben van mening dat werken volgens de bijgevoegde overeenkomst niet leidt tot de verplichting loonheffingen af te dragen of te voldoen, omdat dit niet leidt tot een

Nadere informatie

VOORBEELDOVEREENKOMST DJ MUSIC & ENTERTAINMENT Beoordeling Belastingdienst nr

VOORBEELDOVEREENKOMST DJ MUSIC & ENTERTAINMENT Beoordeling Belastingdienst nr VOORBEELDOVEREENKOMST DJ MUSIC & ENTERTAINMENT Beoordeling Belastingdienst nr. 9081593705 12 10 2015 Beoordeling overeenkomst tussen opdrachtgever en DJ Ik ben van mening dat werken volgens de bijgevoegde

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:7752

ECLI:NL:RBDHA:2017:7752 ECLI:NL:RBDHA:2017:7752 Permanente link: http://deeplink. Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 06-07-2017 Datum publicatie 20-07-2017 Zaaknummer AWB - 16 _ 5490 Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere

Nadere informatie

De staatssecretaris van Financiën,

De staatssecretaris van Financiën, Directoraat-Generaal Belastingdienst Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 9 maart 2007 13 februari 2007 (2060707490) Onderwerp

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 12 september 2013, nummer AWB 13/915, in het geding tussen belanghebbende

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 12 september 2013, nummer AWB 13/915, in het geding tussen belanghebbende Uitspraak GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN Afdeling belastingrecht Locatie Arnhem nummer 13/01077 uitspraakdatum: 20 mei 2014 Uitspraak van de vierde meervoudige belastingkamer op het hoger beroep van drs.

Nadere informatie

Omzetbelasting. Aftrek omzetbelasting met betrekking tot auto s e.d.

Omzetbelasting. Aftrek omzetbelasting met betrekking tot auto s e.d. Omzetbelasting. Aftrek omzetbelasting met betrekking tot auto s e.d. Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling. Sector brieven & beleidsbesluiten. Besluit van 9 februari 2009, nr. CPP2009/109M,

Nadere informatie

Modelovereenkomst voor branche of beroepsgroep Overeenkomst van aanneming Parketteurs

Modelovereenkomst voor branche of beroepsgroep Overeenkomst van aanneming Parketteurs Deze modelovereenkomst is bedoeld voor aanneming van werk door parketteurs, die zelfstandig en voor eigen rekening en risico een onderneming drijven in het leggen, egaliseren en herstellen van vloeren

Nadere informatie

de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Directie Algemene Fiscale Politiek De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S GRAVENHAGE Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 8 april 2008 AFP 2008-266 Onderwerp Kamervragen

Nadere informatie

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving Zoals het er nu naar uit ziet worden als gevolg van de drie grote decentralisaties in het sociale domein per 1 januari 2015 nieuwe taken

Nadere informatie

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Onderwerp: nieuwe factureringsregels per 1 januari 2013 Doel: informeren en adviseren Bestemd voor: alle ondernemers

Nadere informatie

Besluit van 25 januari 2013, nr. BLKB 2013/82M, De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Besluit van 25 januari 2013, nr. BLKB 2013/82M, De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. Omzetbelasting. Heffing van omzetbelasting ten aanzien van en en mobiele telefoonabonnementen Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingdienstregio s, Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 25 januari

Nadere informatie

Fiscaal Portaal Gemeenten

Fiscaal Portaal Gemeenten Procedurenummer(s) : AWB 10/365 en 11/5109 Uitspraakdatum : 26-01-2012 Publicatiedatum : 02-02-2012 RECHTBANK ARNHEM Uitspraak uitspraak ingevolge artikel 8:77 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van

Nadere informatie

OVEREENKOMST DJ MUSIC & ENTERTAINMENT

OVEREENKOMST DJ MUSIC & ENTERTAINMENT OVEREENKOMST DJ MUSIC & ENTERTAINMENT Deze overeenkomst is gelijkluidend aan de door de Belastingdienst op 12 10 2015 onder nummer 9081593705 beoordeelde overeenkomst. De ondergetekenden: 1... (artiestennaam

Nadere informatie

BTW-nieuwtjes

BTW-nieuwtjes BTW-nieuwtjes 10-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 085-0403220 KvK Arnhem 09136209 1. Goedkeuring kleine

Nadere informatie

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale gebruik, daartoe noopt, wordt vrijstelling van belasting

Nadere informatie

Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013

Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013 Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013 Audit І Tax І Advisory Belangrijke wijzigingen in de btw facturerings regels per 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wanneer moet

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2007:BC0614

ECLI:NL:RBSGR:2007:BC0614 ECLI:NL:RBSGR:2007:BC0614 Instantie Datum uitspraak 25-07-2007 Datum publicatie 08-02-2008 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank 's-gravenhage AWB 06/8362 IB/PVV Belastingrecht

Nadere informatie

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN TUSSENKOMST Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-09 19 10 2015

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN TUSSENKOMST Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-09 19 10 2015 VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN TUSSENKOMST Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-09 19 10 2015 Beoordeling overeenkomst Algemeen tussenkomst De Belastingdienst heeft, in samenwerking met

Nadere informatie

Modelovereenkomst voor branche of beroepsgroep Branchevereniging INretail Keukeninstallateur

Modelovereenkomst voor branche of beroepsgroep Branchevereniging INretail Keukeninstallateur Beoordeling op basis van uw verzoek Ik ben van mening dat werken volgens de bijgevoegde overeenkomst niet leidt tot de verplichting loonheffingen af te dragen of te voldoen, omdat dit niet leidt tot een

Nadere informatie

Vrijwillige premie beroepspensioenregeling werknemer

Vrijwillige premie beroepspensioenregeling werknemer Vrijwillige premie beroepspensioenregeling werknemer Inleiding Dit memo bevat de argumenten voor de fiscale aftrek van de premie betreffende het vrijwillige gedeelte van een beroepspensioenregeling bij

Nadere informatie

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN BEMIDDELING Beoordeling Belastingdienst nr. 9051625886 21 03 2016

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN BEMIDDELING Beoordeling Belastingdienst nr. 9051625886 21 03 2016 De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) heeft aan de Belastingdienst een model bemiddelingsovereenkomst voorgelegd, met het verzoek te beoordelen of er voor de bij deze overeenkomst

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. De gevolgen van het arrest van de Hoge Raad (HR 15 december 2017, 15/05937, ECLI:NL:HR:2017:3127) zijn verwerkt in

Nadere informatie

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur?

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Onlangs heeft de rechtbank Arnhem uitspraak gedaan in een zaak waarbij de Belastingdienst een naheffingsaanslag omzetbelasting heeft opgelegd,

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:15972

ECLI:NL:RBDHA:2017:15972 ECLI:NL:RBDHA:2017:15972 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 12-12-2017 Datum publicatie 13-04-2018 Zaaknummer AWB - 16 _ 6260 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT OVEREENKOMST VAN OPDRACHT Partijen: 1. (intermediair), gevestigd te aan de , rechtsgeldig vertegenwoordigd door , hierna te noemen: Opdrachtgever

Nadere informatie

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Onlangs is een wetswijziging aangenomen waardoor het algemene btw-tarief in Nederland van 19% naar 21% zal worden verhoogd. In de praktijk leidt dit tot verschillende

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2014:14470

ECLI:NL:RBDHA:2014:14470 ECLI:NL:RBDHA:2014:14470 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 19-11-2014 Datum publicatie 15-04-2015 Zaaknummer 14_7761 OB Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere kenmerken Bodemzaak Eerste aanleg

Nadere informatie

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 Rapport Afwijzing kwijtscheldingsverzoek Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 2 Klacht Verzoekster klaagt er over dat de directeur van de Belastingdienst op 16 juni 2014 haar beroep tegen de

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2017:3403

ECLI:NL:RBGEL:2017:3403 ECLI:NL:RBGEL:2017:3403 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 30-06-2017 Datum publicatie 27-07-2017 Zaaknummer AWB - 15 _ 7758 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Hoge Raad der Nederlanden Postbus EH DEN HAAG. Edelhoogachtbaar College,

Hoge Raad der Nederlanden Postbus EH DEN HAAG. Edelhoogachtbaar College, Hoge Raad der Nederlanden Postbus 20303 2500 EH DEN HAAG Edelhoogachtbaar College, De gemeente MP heeft bij brief van 21 september 2017 cassatieberoep ingesteld tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Nadere informatie

Global Economic Crime Survey

Global Economic Crime Survey www.pwc.nl Global Economic Crime Survey Update Financial Sector Juni 2012 In samenwerking met de VU Amsterdam en de Martin Luther Universiteit Halle Bij PwC in Nederland werken ruim 4.600 mensen met elkaar

Nadere informatie

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie?

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? Deze vraag houdt menige gemeente bezig. Als opdrachtgever ontvangt zij weliswaar een factuur, maar alleen als afnemer van de prestatie

Nadere informatie

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen BTW-nieuwtjes 5/2010 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 De pro rata en het mogen

Nadere informatie

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN GEEN VERPLICHTING TOT PERSOONLIJKE ARBEID Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-05 19 10 2015

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN GEEN VERPLICHTING TOT PERSOONLIJKE ARBEID Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-05 19 10 2015 VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN GEEN VERPLICHTING TOT PERSOONLIJKE ARBEID Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-05 19 10 2015 Beoordeling overeenkomst Algemeen / geen verplichting tot persoonlijke

Nadere informatie

Kwijtschelding voor ondernemers Dienst Belastingen

Kwijtschelding voor ondernemers Dienst Belastingen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Kwijtschelding voor ondernemers Dienst Belastingen 8 mei 2006 RA0611562 Samenvatting Met enige regelmaat wenden ondernemers met financiële problemen zich tot de ombudsman.

Nadere informatie

Duurzaamheid en WKO-installaties

Duurzaamheid en WKO-installaties Duurzaamheid en WKO-installaties Steeds meer gemeenten hebben aandacht voor milieudoelstellingen. In dit kader wordt gedacht aan de toepassing van Warmte Koude Opslag (WKO)-installaties voor nieuwbouwprojecten.

Nadere informatie

ALGEMENE MODELOVEREENKOMST GEEN WERKGEVERSGEZAG Opgesteld door de Belastingdienst nr OVEREENKOMST VAN OPDRACHT

ALGEMENE MODELOVEREENKOMST GEEN WERKGEVERSGEZAG Opgesteld door de Belastingdienst nr OVEREENKOMST VAN OPDRACHT ALGEMENE MODELOVEREENKOMST GEEN WERKGEVERSGEZAG Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-06-2 29 02 2016 OVEREENKOMST VAN OPDRACHT Partijen: 1. , gevestigd te

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2014:2198

ECLI:NL:RBGEL:2014:2198 ECLI:NL:RBGEL:2014:2198 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 03-04-2014 Datum publicatie 03-04-2014 Zaaknummer AWB-13_2856 Formele relaties Hoger beroep: ECLI:NL:GHARL:2015:2589, Bekrachtiging/bevestiging

Nadere informatie

ECLI:NL:HR:2013:BZ5048

ECLI:NL:HR:2013:BZ5048 ECLI:NL:HR:2013:BZ5048 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 22-03-2013 Datum publicatie 22-03-2013 Zaaknummer 11/05644 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie In cassatie op

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-112 (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Klacht ontvangen op : 21 augustus 2016 Ingediend door

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:4659

ECLI:NL:CRVB:2016:4659 ECLI:NL:CRVB:2016:4659 Instantie Datum uitspraak 06-12-2016 Datum publicatie 12-12-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 16/1577 PW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. en de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. en de Belastingdienst Fiscaal dienstverlenersconvenant Partijen, PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. gevestigd

Nadere informatie