Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie"

Transcriptie

1 Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie In deze nieuwsbrief informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake de procedures over btw en leerlingenvervoer. In het onderdeel werkinstructie beschrijven wij stap voor stap hoe uw gemeente optimaal kan inspelen op een gunstige uitkomst van deze procedures. PwC Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits (11 november 2014) Achtergrond Procesverloop, uitspraken en commentaar een overzicht. 01 Ontwikkeling Nieuwe ontwikkelingen in het dossier over leerlingenvervoer en btw. 02 Meer informatie? Hebt u vragen of wilt u weten hoe wij uw gemeente kunnen ondersteunen? Neem contact met ons op! 03 Werkinstructie Hoe stelt u de rechten voor uw gemeente veilig? 04 De nieuwsbrief Belastingnieuws Binnenlands Bestuur is een uitgave van PwC Belastingadviseurs die gemeenten, provincies en waterschappen informeert over fiscale ontwikkelingen op het gebied van met name omzetbelasting, het BTW-compensatiefonds en loonheffingen. Een gratis abonnement voor u of uw collega verkrijgt u na aanmelding. Aanmelden kan door het sturen van een met vermelding van de nieuwsbrief waarop u zich wil abonneren, uw naam, adresgegevens van uw organisatie en adres naar: ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com. Mocht u deze nieuwsbrief niet langer willen ontvangen dan kunt u op hetzelfde adres terecht. Als u op deze nieuwsbrief wil reageren, dan kunt u een sturen aan ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com.

2 Ontwikkeling Al geruime tijd lopen bij de belastingrechter procedures over leerlingenvervoer en btw. In deze procedures van de gemeente Borsele en de gemeente Montferland staan twee vragen centraal: 1. Handelt een gemeente bij het vervoer van leerlingen als btw-ondernemer? Deze vraag komt op doordat de hoogte van de bijdrage die ouders voor het leerlingenvervoer betalen inkomensafhankelijk is. Een groot deel van de ouders betaalt zelfs helemaal geen vergoeding. 2. Kan een gemeente de btw op de kosten van het leerlingenvervoer bij het BTWcompensatiefonds compenseren als de gemeente bij het vervoer van leerlingen niet als btw-ondernemer handelt? De Hoge Raad legt in zijn arrest 1 in de zaak van de gemeente Borsele, een vraag voor aan het Europese Hof van Justitie. De Hoge Raad wil weten hoe de btw-wetgeving uitwerkt voor door gemeenten verzorgd leerlingenvervoer. In het bijzonder vraagt de Hoge Raad of per vervoersprestatie beoordeeld moet worden of de gemeente als btw-ondernemer handelt, of dat de uitvoering van de regeling voor het leerlingenvervoer in zijn geheel moet worden bezien. Zie ook het kader hierna. 1 HR 7 november 2014, nr. 12/ Klik hier om het arrest te downloaden. De Hoge Raad verzoekt het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak te doen over de volgende vragen: Dienen de artikelen 2, lid 1, aanhef en letter c, en 9, lid 1, van Richtlijn 2006/112/EG aldus te worden uitgelegd dat een gemeente met betrekking tot het leerlingenvervoer, ingevolge een regeling als in dit arrest is omschreven, in zoverre als belastingplichtige in de zin van deze richtlijn moet worden aangemerkt? Dient voor het beantwoorden van deze vraag de regeling als geheel in aanmerking te worden genomen, of dient deze beoordeling plaats te vinden voor elke vervoersprestatie afzonderlijk? Zo dit laatste het geval is, dient dan onderscheid te worden gemaakt naar gelang sprake is van vervoer van leerlingen over respectievelijk een afstand tussen 6 en 20 kilometer en over een afstand van meer dan 20 kilometer? Achtergrond Procedure van de gemeente Borsele De gemeente Borsele (hierna ook: de gemeente) vervoert leerlingen die in de gemeente wonen van en naar school. De ouders van de leerlingen betalen daarvoor vanaf een bepaalde inkomensgrens een bijdrage. Deze regeling voor het leerlingenvervoer is vastgelegd in een gemeentelijke verordening. De gemeente stelt dat zij voor het leerlingenvervoer als btw-ondernemer handelt. Zij maakt daarom bezwaar tegen de btwaangifte die zij over het tijdvak december 2008 heeft ingediend. De gemeente verzoekt vervolgens om een teruggaaf van de btw die de vervoersbedrijven aan haar in rekening hebben gebracht. De Belastingdienst heeft het bezwaar afgewezen en geen teruggaaf van btw verleend.

3 Oordeel Rechtbank s-gravenhage De gemeente komt bij rechtbank s-gravenhage in beroep tegen het besluit van de Belastingdienst. De rechtbank wijst het beroep van de gemeente echter af. Volgens de rechtbank verricht de gemeente met het leerlingenvervoer namelijk geen economische activiteit. Niet alle ouders betalen een bijdrage. Als de ouders wel een bijdrage betalen, dan is de bijdrage in het geheel niet kostendekkend. De bijdrage is bovendien afhankelijk van het inkomen van de ouders en niet afhankelijk van de afstand en de frequentie van het vervoer. De bijdrage van de ouders wordt slechts gedeeltelijk bepaald door de reële waarde van de vervoersdienst. Kortom, de ouderbijdragen zijn naar het oordeel van de rechtbank geen vergoeding voor dienstverlening. Daarom is de gemeente uit de ouderbijdragen geen btw verschuldigd. Aftrek c.q. verrekening van inkoop-btw op de btwaangifte is dan niet mogelijk. Oordeel Gerechtshof s-gravenhage De gemeente is het niet eens met het oordeel van de rechtbank en gaat in hoger beroep bij Gerechtshof s-gravenhage. Het Gerechtshof komt tot een ander oordeel dan de rechtbank en oordeelt dat de gemeente voor het leerlingenvervoer wel handelt als btwondernemer. De gemeente moet daarom btw voldoen over de ontvangen ouderbijdragen. Het Gerechtshof oordeelt bovendien dat de gemeente Borsele alle btw op de kosten van het leerlingenvervoer kan verrekenen op de btwaangifte. Dit ondanks dat slechts een beperkt aantal ouders daadwerkelijk een bijdrage betaalt. Tegen dit oordeel heeft de Belastingdienst beroep in cassatie aangetekend bij de Hoge Raad. Conclusie advocaat-generaal Van Hilten Op 29 januari 2014 heeft A-G van Hilten haar advies in deze zaak uitgebracht aan de Hoge Raad. Volgens de A-G handelt de gemeente alleen als btw-ondernemer indien en voor zover de gemeente voor het verzorgde leerlingenvervoer een vergoeding ontvangt. Dat de hoogte van de vergoeding afhankelijk is van het inkomen van de ouders doet daaraan niet af. Voor zover vervoer gratis plaatsvindt, heeft de gemeente geen recht op aftrek van btw. Arrest Hoge Raad De Hoge Raad legt vragen voor aan het Europese Hof van Justitie. De Hoge Raad wil weten hoe de btw-wetgeving uitwerkt voor door gemeenten verzorgd leerlingenvervoer. In het bijzonder vraagt de Hoge Raad of per vervoersprestatie beoordeeld moet worden of de gemeente als btw-ondernemer handelt, of dat de uitvoering van de regeling voor het leerlingenvervoer in zijn geheel moet worden bezien. Als het btw-ondernemerschap per vervoerprestatie moet worden beoordeeld, dan wil de Hoge Raad nog weten of onderscheid moet worden gemaakt tussen een rit met een afstand tussen 6 en 20 kilometer en een rit over een afstand van meer dan 20 kilometer. Deze vraag is van belang omdat dan wellicht slechts sprake is van partieel btw-ondernemerschap.

4 Commentaar De Hoge Raad vraagt het Hof van Justitie niet of de gemeente de btw op de kosten van leerlingenvervoer kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Het BTW-compensatiefonds is immers nationaal recht en geen Europees recht, zodat het Hof van Justitie daarover niets kan zeggen. Over het verdere verloop van de procedure kan nog geen uitspraak worden gedaan. Waarschijnlijk zal de advocaat-generaal bij het Hof van Justitie een conclusie nemen. Vervolgens wijst het Hof van Justitie arrest in deze zaak. Pas daarna kan de Hoge Raad over de zaak oordelen. Een definitieve uitkomst van deze procedure laat dus waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. De feiten lijken overigens wel zo duidelijk dat wij aannemen dat de Hoge Raad de zaak dan zelf zal afdoen. Verwijzing naar een ander Gerechtshof voor een nader feitenonderzoek lijkt daarom niet nodig. Deze procedure is ons inziens ook van belang voor de btw-behandeling van Wmoverstrekkingen. Gemeenten ontvangen bij het verstrekken van Wmo-producten ook vaak een (inkomensafhankelijke) bijdrage. Afhankelijk van de uitkomst van de procedure van de gemeente Borsele, is wellicht ook bij de inkoop van Wmo-producten deels verrekening op de btw-aangifte mogelijk. Dit mits op een juiste wijze is gecontracteerd. Het financiële belang is dus erg groot. Gebruik maken van een gunstige uitspraak in deze procedure is alleen mogelijk als u tijdig namens uw gemeente de rechten veilig stelt. Hoe u dat doet, kunt u hierna lezen in het onderdeel werkinstructie. Procedure gemeente Montferland Behalve de procedure van de gemeente Borsele, loopt er nog een andere procedure over leerlingenvervoer en btw. Namelijk de procedure van de gemeente Montferland. In de procedure van de gemeente Montferland (waarin Gerechtshof Arnhem op 4 februari 2014 uitspraak heeft gedaan), staat met name ter discussie of de gemeente de btw op de kosten van het leerlingenvervoer kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Het Gerechtshof oordeelde afwijzend, omdat volgens het Gerechtshof sprake is van een individuele verstrekking zodat compensatie van btw is uitgesloten. De procederende gemeente heeft tegen deze uitspraak beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Werkinstructie In deze paragraaf geven wij u een werkinstructie voor de wijze waarop u de rechten van uw gemeente veilig kunt stellen. Een positieve uitspraak in de voornoemde zaken geldt dan ook voor uw gemeente. Uw gemeente kan zo zonder extra kosten op eenvoudige wijze van een positieve uitkomst gebruikmaken.

5 Bezwaar btw-aangifte Een gemeente kan een positieve uitspraak alleen op haar van toepassing laten zijn als de rechten van de gemeenten veilig zijn gesteld. Dit doet u door tijdig bezwaar aan te tekenen tegen de btw-aangifte c.q. beschikking. Bezwaar BCF-beschikking Een rechtsgeldig gemaakt bezwaar geldt onbeperkt tot het einde van de procedure. Wij adviseren om ook tegen de BCF-beschikking bezwaar in te dienen zodat nimmer discussie met de Belastingdienst kan ontstaan. Activiteiten inventariseren Wij adviseren gemeenten om de vervoerspresentaties van de gemeente te inventariseren. Gaat uw gemeente op binnenkort vervoersprestaties aanbesteden? Dan kan worden overwogen om een bijdrage te gaan heffen. Belastingvoordeel Door deze stappen uit de werkinstructie nauwgezet te volgen, kunt u voor uw gemeente op een relatief eenvoudige wijze mogelijk een aanzienlijk belastingvoordeel realiseren. Bezwaar btw-aangiften Als de Hoge Raad de uitspraak van het Gerechtshof s-gravenhage inzake het leerlingenvervoer bevestigt, dan realiseert de procederende gemeente een aanzienlijk voordeel. Dit voordeel geldt niet automatisch voor uw gemeente. Een gemeente kan een positieve uitspraak alleen op haar van toepassing laten zijn als de rechten van de gemeenten veilig zijn gesteld. Dit doet u door tijdig bezwaar aan te tekenen tegen de btw die de gemeente op aangifte heeft voldaan c.q. de bij beschikking terugontvangen btw. Een modelbezwaarschrift kunt u downloaden door Een rechtsgeldig bezwaar moet binnen zes weken na het voldoen van de btw op een btwaangifte (of dagtekening van de teruggaafbeschikking) bij de Belastingdienst worden ingediend. Met sommige eenheden van de Belastingdienst kan worden afgesproken dat een bezwaar als een zogenoemd doorlopend bezwaar wordt behandeld. Voor wat betreft de zogenoemde oude jaren is in beginsel geen bezwaar meer mogelijk. Dit is anders als over die oude jaren door de Belastingdienst naheffingsaanslagen zijn opgelegd die nog niet onherroepelijk zijn. te klikken op deze link. Let op: de gemeente moet in beginsel bezwaar voor elke komende btw-aangifte afzonderlijk tijdig bezwaar maken! Klik hier om een standaard bezwaarschrift te downloaden!

6 Ook als de Belastingdienst in de toekomst, bijvoorbeeld naar aanleiding van een boekenonderzoek, over oude jaren een naheffingsaanslag aan de gemeente oplegt, kan een positieve uitkomst van de procedures via een bezwaar tegen de naheffingsaanslag mogelijk nog tot een voordeel voor uw gemeente leiden. Let op: rondt uw gemeente een belastingcontrole af? U kunt een voorbehoud maken ter zake van de procedure inzake het leerlingenvervoer. Bezwaar beschikking BTW-compensatiefonds Veel gemeenten maken op advies van PwC al jaren bezwaar tegen de beschikking BTWcompensatiefonds. Weliswaar kan de gemeente bij een gunstige uitspraak om een aanvullende bijdrage uit het BTW-compensatiefonds vragen op grond van artikel 9, lid 4, Wet BCF. Echter, dit recht bestaat zeker niet als meer dan vijf jaar is verstreken. Een rechtsgeldig gemaakt bezwaar geldt onbeperkt tot het einde van de procedure. Wij adviseren om bezwaar in te dienen zodat nimmer discussie met de Belastingdienst kan ontstaan. Een model-bezwaarschrift kunt u downloaden door te klikken op deze link. Ander (collectief) vervoer tegen vergoeding Verzorgt uw gemeente nog ander vervoer dan Wmo-vervoer of leerlingenvervoer tegen vergoeding? Dan kan daarvoor mogelijk ook nog een belastingvoordeel worden gerealiseerd als de Hoge Raad uiteindelijk in het voordeel van de procederende gemeenten beslist. Sommige gemeenten hebben collectief vervoer georganiseerd om sportverenigingen of het zwembad te bezoeken. Wij adviseren gemeenten om de vervoersprestaties van de gemeente te inventariseren. Waar nodig kan de gemeente vervolgens ter behoud van rechten bezwaar maken tegen de btw-aangiften en de beschikking BTW-compensatiefonds. Samenwerkingsverband Een aantal gemeenten heeft het leerlingenvervoer onder gebracht in een samenwerkingsverband. Ook in die situatie kan een belastingvoordeel worden gerealiseerd als uiteindelijk in het voordeel van de procederende gemeenten wordt beslist. Van belang is dat op een juiste wijze is gecontracteerd. Wij adviseren om de verschillende verkeersketens c.q. vervoersregelingen (Wmo-vervoer, leerlingenvervoer, gehandicaptenvervoer en overig collectief vervoer) in kaart te brengen en de rechten veilig te stellen. Aanbestedingen Gaat uw gemeente binnenkort vervoersprestaties aanbesteden? Dan kan worden overwogen om een bijdrage te gaan heffen (voor zover dat niet al het geval is). Als tijdig bezwaar wordt gemaakt tegen de btw-aangiften en de BCF-beschikking, dan kan uw gemeente zo in de toekomst mogelijk een aanzienlijk belastingvoordeel realiseren. In de overeenkomst kan een specifieke fiscale paragraaf worden opgenomen.

7 Vragen? Hebt u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen of opmerkingen? Of wenst u ondersteuning bij het veilig stellen van de rechten van uw gemeente? U kunt dan uiteraard contact met ons opnemen. Onze contactgegevens treft u hieronder aan. Wladimir Rouwenhorst wladimir.rouwenhorst@nl.pwc.com Joep Swinkels joep.swinkels@nl.pwc.com Elles Huinink elles.huinink@nl.pwc.com Jeffrey Rous jeffrey.rous@nl.pwc.com

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/11 Juli 2013 1. Update PwC Fiscaal Portaal Gemeenten/Gratis inlogcode 2. Actualiteitenbijeenkomsten Noord- en Zuid-Holland/Utrecht

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/15 Augustus 2013 Btw 1. Leegstand en btw 2. Detacheren van personeel 3. Historische molens 4. Notariële akten /

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/4 Februari 2012 In deze editie Btw 1. Besluit Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: December 2013 Editie 2013/21 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Labelbeheer/onderzoek btw-labels 2. Berichten voor abonnees Btw 3. Sport/Kamervragen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/6 Mei 2013 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw 1. Reiskosten en btw 2. Funding / samenwerken 3. Btw-besparende schoolmodellen:

Nadere informatie

Fiscaal Portaal Gemeenten

Fiscaal Portaal Gemeenten Procedurenummer(s) : AWB 10/365 en 11/5109 Uitspraakdatum : 26-01-2012 Publicatiedatum : 02-02-2012 RECHTBANK ARNHEM Uitspraak uitspraak ingevolge artikel 8:77 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/19 Oktober 2012 Btw 1. Herziening van btw bij wijziging gebruik stadskantoor 2. Kamervragen inzake het begrip bouwterrein

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Juni 2013 Woningstichting Maasdriel inzake het begrip 'btw-bouwterrein' 1. Algemeen 2. Inleiding de samenloopregeling 3. De casus 4. Procedure

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/14 Augustus 2013 Btw 1. Subsidie is vergoeding voor het ter beschikking stellen van sportaccommodaties 2. Btw-vrijstelling

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Nieuw Vastgoedbesluit Oktober 2013 1. Inleiding 2. Btw-bouwterrein 3. Verhuur plus 4. Servicekosten 5. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Inleiding

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/12 December 2011 BTW 1. Lopende procedures en de rechten van gemeenten 2. Brede Scholen 3. Brandweer 4. Kunstgrasvelden

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 07/06/2013

Datum van inontvangstneming : 07/06/2013 Datum van inontvangstneming : 07/06/2013 I!Entree 2 7 MARS 2013 C-.A6'1IA3-0 Hoge Raad der Nederlanden Derde Kamer Nr. 11/02595 8 maart 2013 Ingeschreven in het register van het Hof van Justitie onder

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/3 Januari 2012 In deze editie Loonbelasting 1. Kamervragen over de onbelaste reiskostenvergoeding Btw 2. Wet Werk en bijstand/

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 07/06/2013

Datum van inontvangstneming : 07/06/2013 Datum van inontvangstneming : 07/06/2013 c. -A601A3-0) Hoge Raad der Nederlanden Derde Kamer c "~" - I: Luxemboure Nr. 11/05307 Entrée 2 8 MARS 2013 1 maart 2013 Ingeschreven in het register van het Hof

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur https://fiscaalportaalgemeenten.pwc.nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: Jaargang 6 Editie 2015/6 Juni 2015 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw en BTW-compensatiefonds 1. Btw-vriendelijke

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/17 September 2012 Algemeen 1. Twee sporen beleid? Btw 2. Btw-besparing nieuwbouw scholen 3. Belastingvoordeel door

Nadere informatie

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 20 september Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 2012 Gemeente Delft Belastingbesparing door dienstverlening Dierenopvang Een stichting houdt zich bezig met

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/14 December 2011 In deze editie BTW 1. Nieuwe fiscale verplichtingen 2. Commissie Horizontaal Toezicht Belastingdienst 3. Ligplaatsen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur https://fiscaalportaalgemeenten.pwc.nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: Jaargang 6 Editie 2015/2 Maart 2015 Btw en BTW-compensatiefonds 1. Belastingbesparing door de coöperatie Sport

Nadere informatie

1 Het geding in feitelijke instanties

1 Het geding in feitelijke instanties Uitspraak 10 januari 2014 nr. 09/01485 Arrest gewezen op het beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiën tegen de uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem van 3 maart 2009, nr. 07/00372, betreffende

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur https://fiscaalportaalgemeenten.pwc.nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: Jaargang 6 Editie 2015/10 Juli 2015 Postacademische cursus btw en BCF bij gemeenten Wij brengen uw kennis in één

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARL:2017:9611

ECLI:NL:GHARL:2017:9611 ECLI:NL:GHARL:2017:9611 Instantie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Datum uitspraak 07-11-2017 Datum publicatie 10-11-2017 Zaaknummer 16/01141 Formele relaties Eerste aanleg: ECLI:NL:RBNNE:2016:3790, Bekrachtiging/bevestiging

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1901

ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1901 ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1901 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 04-06-2013 Datum publicatie 04-06-2013 Zaaknummer AWB 13/675 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Fiscaal Portaal Gemeenten

Fiscaal Portaal Gemeenten Instantie : Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Datum uitspraak : 04-02-2014 Datum publicatie : 14-02-2014 Zaaknummer : 12/00111 en 12/00112 Omzetbelasting. Aftrek. Aangepast leerlingenvervoer. Economische activiteiten

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN HET HOF (Eerste kamer) 12 juli 2001 *

BESCHIKKING VAN HET HOF (Eerste kamer) 12 juli 2001 * WELTHGROVE BESCHIKKING VAN HET HOF (Eerste kamer) 12 juli 2001 * In zaak C-102/00, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 234 EG van de Hoge Raad der Nederlanden, in het aldaar aanhangige

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/13 Augustus 2013 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Uitbreiding PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw 2. Brandweerkazernes

Nadere informatie

Hoge Raad der Nederlanden Postbus EH DEN HAAG. Edelhoogachtbaar College,

Hoge Raad der Nederlanden Postbus EH DEN HAAG. Edelhoogachtbaar College, Hoge Raad der Nederlanden Postbus 20303 2500 EH DEN HAAG Edelhoogachtbaar College, De gemeente MP heeft bij brief van 21 september 2017 cassatieberoep ingesteld tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Nadere informatie

U rekent zich rijk Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

U rekent zich rijk Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman U rekent zich rijk Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 18 december 2009 RA0945988 Samenvatting Aan een bedrijf wordt een voorlopige aanslag Verontreinigingsheffing

Nadere informatie

Algemene wet inzake rijksbelastingen

Algemene wet inzake rijksbelastingen 2 hoofdstuk Algemene wet inzake rijksbelastingen Oefenopgaven Opgave 2.1 a. De feitelijke omstandigheden zijn van belang (art. 4 AWR). Het belangrijkste criterium is waar het gezin verblijft en waar het

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/3 Februari 2011 In deze editie Loonbelasting 1. Openbaarmaking nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties 2. Wijziging van wetgeving

Nadere informatie

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen BTW-nieuwtjes 5/2010 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 De pro rata en het mogen

Nadere informatie

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 Rapport Afwijzing kwijtscheldingsverzoek Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 2 Klacht Verzoekster klaagt er over dat de directeur van de Belastingdienst op 16 juni 2014 haar beroep tegen de

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/5 Maart 2012 In deze editie Algemeen 1. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw 2. Belastingvoordeel bij exploitatie multifunctionele

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 15 juni 1989*

ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 15 juni 1989* STICHTING UITVOERING FINANCIËLE ACTIES / STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 15 juni 1989* In zaak 348/87, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 8 maart 2011, nummers AWB 10/2670 en 10/2672, in het geding tussen belanghebbende en

tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 8 maart 2011, nummers AWB 10/2670 en 10/2672, in het geding tussen belanghebbende en Uitspraak GERECHTSHOF ARNHEM Sector belastingrecht nummers 11/00311 en 11/00312 uitspraakdatum: 20 september 2011 Uitspraak van de derde meervoudige belastingkamer op het hoger beroep van X te Z (hierna:

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/2 Januari 2012 In deze editie Algemeen 1. Afstemmen fiscale aspecten met de Belastingdienst BTW 2. Schade en btw 3. Kamervragen

Nadere informatie

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving Zoals het er nu naar uit ziet worden als gevolg van de drie grote decentralisaties in het sociale domein per 1 januari 2015 nieuwe taken

Nadere informatie

Geef de ondernemer bij in de afgelopen vijf jaar te veel betaalde btw altijd toegang tot de fiscale rechter! NLFiscaal opinie

Geef de ondernemer bij in de afgelopen vijf jaar te veel betaalde btw altijd toegang tot de fiscale rechter! NLFiscaal opinie Auteurs: Roelof Vos / Ron Jeronimus NLFnummer: NLF Opinie 2018/0039 Geef de ondernemer bij in de afgelopen vijf jaar te veel betaalde btw altijd toegang tot de fiscale rechter! NLFiscaal opinie Als een

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2017:928 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 16/00024

ECLI:NL:GHAMS:2017:928 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 16/00024 ECLI:NL:GHAMS:2017:928 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 21-03-2017 Datum publicatie 29-03-2017 Zaaknummer 16/00024 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Hoger

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 28/03/2013

Datum van inontvangstneming : 28/03/2013 Datum van inontvangstneming : 28/03/2013 luxembourg c - ~~///3 - Entrée 2 5 FEV. 2013 oge Raad der Nederlanden Derde Kamer Nr. 11/04457 1 februari 2013 Ingeschreven in het register van het Hof van Justitie

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer. een uitspraak van het Hoofd van de Belastingdienst Ondernemingen Y, de inspecteur.

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer. een uitspraak van het Hoofd van de Belastingdienst Ondernemingen Y, de inspecteur. Kenmerk: 99/03616 GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer UITSPRAAK op het beroep van X B.V. te Z, belanghebbende, tegen een uitspraak van het Hoofd van de Belastingdienst Ondernemingen

Nadere informatie

Rechtbank Oost-Nederland 14 maart 2013, nrs. AWB 12/1843 en AWB 12/3008

Rechtbank Oost-Nederland 14 maart 2013, nrs. AWB 12/1843 en AWB 12/3008 Rechtbank Oost-Nederland 14 maart 2013, nrs. AWB 12/1843 en AWB 12/3008 Uitspraak van de meervoudige kamer ingevolge artikel 8:77 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van 14 maart 2013 inzake [X], wonende

Nadere informatie

ECLI:NL:HR:2013:BX9444

ECLI:NL:HR:2013:BX9444 ECLI:NL:HR:2013:BX9444 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 12-04-2013 Datum publicatie 12-04-2013 Zaaknummer 12/01372 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Cassatie Omzetbelasting.

Nadere informatie

Hoge Raad 24-04-2015 24-04-2015 13/03775. Belastingrecht. Cassatie. Rechtspraak.nl

Hoge Raad 24-04-2015 24-04-2015 13/03775. Belastingrecht. Cassatie. Rechtspraak.nl ECLI:NL:HR:2015:1084 Instantie Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Hoge Raad 24-04-2015 24-04-2015 13/03775 In cassatie op

Nadere informatie

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur. Belastingnieuws. Belastingnieuws

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur. Belastingnieuws. Belastingnieuws Binnenlands Binnenlands Bestuur Bestuur Binnenlands Bestuur November 2010, nummer 7 In deze editie BTW 1. BTW-besparingsmodellen niet bij voorbaat kansloos 2. Standpunt Belastingdienst inzake combinatiefunctionaris

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARL:2016:8884

ECLI:NL:GHARL:2016:8884 ECLI:NL:GHARL:2016:8884 Instantie Datum uitspraak 08-11-2016 Datum publicatie 11-11-2016 Zaaknummer 16/00065 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:7752

ECLI:NL:RBDHA:2017:7752 ECLI:NL:RBDHA:2017:7752 Permanente link: http://deeplink. Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 06-07-2017 Datum publicatie 20-07-2017 Zaaknummer AWB - 16 _ 5490 Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere

Nadere informatie

Tel: +31 (0)30 284 98 00 Fax: +31 (0)30 284 98 01 info@bdo.nl www.bdo.nl

Tel: +31 (0)30 284 98 00 Fax: +31 (0)30 284 98 01 info@bdo.nl www.bdo.nl Tel: +31 (0)30 284 98 00 Fax: +31 (0)30 284 98 01 info@bdo.nl www.bdo.nl BDO Accountants & Belastingadviseurs B.V. Postbus 4053, 3502 HB Utrecht Winthontlaan 2, 3526 KV Utrecht Nederland Memo Aan InEen

Nadere informatie

Rapport. Rapport over de weigering van een heffingsambtenaar om een belastingaanslag te verminderen. Datum: 9 mei 2016 Rapportnummer: 2016/044

Rapport. Rapport over de weigering van een heffingsambtenaar om een belastingaanslag te verminderen. Datum: 9 mei 2016 Rapportnummer: 2016/044 Rapport Rapport over de weigering van een heffingsambtenaar om een belastingaanslag te verminderen. Datum: 9 mei 2016 Rapportnummer: 2016/044 2 KLACHT Verzoeker klaagt erover, dat de heffingsambtenaar

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/7 Juni 2013 Btw-/BCF-servicepakket 1. Btw-/BCF-servicepakket inclusief gebruik PwC Fiscaal Portaal Gemeenten BPM

Nadere informatie

pagina 1 van 5 ECLI:NL:RBDHA:2014:6145 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 20-05-2014 Datum publicatie 04-06-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden AWB-13_10151 Belastingrecht Bijzondere kenmerken Bodemzaak

Nadere informatie

De Rechtbank te Haarlem (nr. AWB 05/6797) heeft het tegen die uitspraak ingestelde beroep ongegrond verklaard.

De Rechtbank te Haarlem (nr. AWB 05/6797) heeft het tegen die uitspraak ingestelde beroep ongegrond verklaard. LJN: BO3637, Hoge Raad, 09/00760 Print uitspraak Datum uitspraak: 22-04-2011 Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Cassatie Inhoudsindicatie: Omzetbelasting; art. 5, lid 3, en art. 13, B, aanhef en

Nadere informatie

1 Rechtbank Breda, 13 juli 2012

1 Rechtbank Breda, 13 juli 2012 BEDRIJFSOPVOLGINGSFACILITEIT SUCCESSIEWET OOK VOOR PRIVÉVERMOGEN? Op 13 juli 2012 heeft rechtbank Breda uitspraak gedaan in een zaak over de bedrijfsopvolgingsfaciliteit uit de Successiewet 1956 (LJN:

Nadere informatie

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws Binnenlands Binnenlands Bestuur Bestuur gemeente Apeldoorn Binnenlands Bestuur Stadhuis Apeldoorn Augustus 2010, nummer 3 In deze editie BPM / MRB 1. Belastingbesparing gemeentelijk wagenpark BTW 2. BTW-besparing

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/5 April 2011 BTW 1. Uitspraak Rechtbank Den Haag over leerlingenvervoer 2. Btw-heffing over liggelden voor woonboten

Nadere informatie

In dit BTW-nieuwtje komen de volgende onderwerpen aan bod:

In dit BTW-nieuwtje komen de volgende onderwerpen aan bod: BTW-nieuwtjes 4-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 In dit BTW-nieuwtje komen

Nadere informatie

de inspecteur van de Belastingdienst te P (hierna: de Inspecteur)

de inspecteur van de Belastingdienst te P (hierna: de Inspecteur) LJN: BW3414, Gerechtshof Arnhem, 11/00467 en 11/00468 Datum uitspraak: 11-04-2012 Datum publicatie: 20-04-2012 Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Hoger beroep Inhoudsindicatie: Omzetbelasting. De

Nadere informatie

De Inspecteur heeft de bijdrage uit het BTW compensatiefonds teruggevorderd. Het Hof vernietigt de terugvorderingsbeschikking.

De Inspecteur heeft de bijdrage uit het BTW compensatiefonds teruggevorderd. Het Hof vernietigt de terugvorderingsbeschikking. ECLI:NL:GHDHA:2018:956 Instantie Gerechtshof Den Haag Datum uitspraak 16-03-2018 Datum publicatie 26-04-2018 Zaaknummer BK-17/00742 Formele relaties Eerste aanleg: ECLI:NL:RBDHA:2017:7752, (Gedeeltelijke)

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARL:2017:4777

ECLI:NL:GHARL:2017:4777 ECLI:NL:GHARL:2017:4777 Instantie Datum uitspraak 07-06-2017 Datum publicatie 16-06-2017 Zaaknummer 16/00619 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 07/06/2013

Datum van inontvangstneming : 07/06/2013 Datum van inontvangstneming : 07/06/2013 C -,44Li jj':j - Hoge Raad der Nederlanden Derde Kamer Nr. 10/04806 1 maart 2013 Ingeschreven in het register van het Hof van Justitie onder nr ~3.~o 6..3.s.::.

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2012:BV8097

ECLI:NL:RBSGR:2012:BV8097 ECLI:NL:RBSGR:2012:BV8097 Instantie Datum uitspraak 15-02-2012 Datum publicatie 15-03-2012 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer AWB 11/4708 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 8 maart 1988 *

ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 8 maart 1988 * ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 8 maart 1988 * In zaak 165/86, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag van de Hoge Raad der Nederlanden, in het aldaar aanhangig geding tussen

Nadere informatie

ECLI:NL:GHDHA:2017:1341

ECLI:NL:GHDHA:2017:1341 ECLI:NL:GHDHA:2017:1341 Instantie Gerechtshof Den Haag Datum uitspraak 10-05-2017 Datum publicatie 17-05-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie BK-16/00396

Nadere informatie

Uitspraak. Auteur: Verschenen in: Datum: Instantie: Titel:

Uitspraak. Auteur: Verschenen in: Datum: Instantie: Titel: Auteur: Verschenen in: Datum: Instantie: Titel: R.T. Wiegerink Belastingblad (BB), maart, Nr. 6, BB 2019/112 16 januari 2019 Gerechtshof Den Haag Belanghebbende heeft onderzoek ter zitting van de rechtbank

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 10/06/2014

Datum van inontvangstneming : 10/06/2014 Datum van inontvangstneming : 10/06/2014 I' Hoge Raad der Nederlanden Derde Kamer w ~e' {J.J ::li "~.8 ;.l_~ ( E..::r,",'_ t"::) ('0",,1 l:'jt:: ~~ ~ )(, ::li oe i~..- ~ c:: L'..J Nr. 12/03718 28 maart

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/12 Juli 2013 1. Uitbreiding PwC Fiscaal Portaal Gemeenten / Gratis inlogcode Btw 2. Schoolmodel Gemeente Wageningen

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARL:2015:20

ECLI:NL:GHARL:2015:20 ECLI:NL:GHARL:2015:20 Instantie Datum uitspraak 06-01-2015 Datum publicatie 16-01-2015 Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Zaaknummer 14/00053, 14/00054 en 14/00055 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 januari 2007 Rapportnummer: 2007/017

Rapport. Datum: 30 januari 2007 Rapportnummer: 2007/017 Rapport Datum: 30 januari 2007 Rapportnummer: 2007/017 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Limburg/kantoor Venlo weigert de hem toekomende teruggaaf omzetbelasting alsnog te storten

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/8 Augustus 2011 BTW 1. Sportbesluit 2. Btw-vriendelijke modellen inzake levering en exploitatie schoolgebouwen PwC

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARL:2013:8624

ECLI:NL:GHARL:2013:8624 ECLI:NL:GHARL:2013:8624 Instantie Datum uitspraak 12-11-2013 Datum publicatie 28-11-2013 Zaaknummer 13/00542 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2011:BV2388

ECLI:NL:GHSHE:2011:BV2388 ECLI:NL:GHSHE:2011:BV2388 Instantie Datum uitspraak 06-10-2011 Datum publicatie 01-02-2012 Zaaknummer 11/00219 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof 's-hertogenbosch Belastingrecht

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00447

RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00447 RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00447 Van : college van burgemeester en wethouders Datum : 27 juni 2017 Portefeuillehouder(s) : wethouder Haring Portefeuille(s) : Financiën Contactpersoon : W. Lam Tel.nr. : 8318

Nadere informatie

Zonnig BTW-nieuws. Roza Belastingadviseurs BV

Zonnig BTW-nieuws. Roza Belastingadviseurs BV Zonnig BTW-nieuws Omzetbelasting op zonnepanelen Op 20 juni 2013 heeft de hoogste Europese rechter een arrest gewezen, waarin is beslist dat eigenaren van zonnepanelen die duurzaam tegen vergoeding de

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/10 September 2011 BTW 1. Ontwikkelingen inzake btw-bouwterrein 2. Belastingbesparing Mulifunctioneel Centrum 3.

Nadere informatie

ECLI:NL:HR:2017: Geding in cassatie. Uitspraak

ECLI:NL:HR:2017: Geding in cassatie. Uitspraak ECLI:NL:HR:2017:185 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 10-02-2017 Datum publicatie 10-02-2017 Zaaknummer 15/04877 Formele relaties In cassatie op : ECLI:NL:GHSHE:2015:3523, (Gedeeltelijke) vernietiging

Nadere informatie

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen Begraafplaatsen Recent heeft rechtbank Den Haag een beslissing genomen over de behandeling van gemeentelijke begraafplaatsen voor het BTW-compensatiefonds. De rechtbank hanteert daarvoor een bijzondere

Nadere informatie

Uitspraak GERECHTSHOF s-hertogenbosch Uitspraak op het hoger beroep van de heer [belanghebbende], belanghebbende

Uitspraak GERECHTSHOF s-hertogenbosch Uitspraak op het hoger beroep van de heer [belanghebbende], belanghebbende Uitspraak GERECHTSHOF s-hertogenbosch Team belastingrecht Meervoudige Belastingkamer Kenmerk: 13/00784 Uitspraak op het hoger beroep van de heer [belanghebbende], wonende te [woonplaats], hierna: belanghebbende,

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 22/06/2017

Datum van inontvangstneming : 22/06/2017 Datum van inontvangstneming : 22/06/2017 Vertaling C-264/17-1 Zaak C-264/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 17 mei 2017 Verwijzende rechter: Finanzgericht Münster (Duitsland)

Nadere informatie

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur?

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Onlangs heeft de rechtbank Arnhem uitspraak gedaan in een zaak waarbij de Belastingdienst een naheffingsaanslag omzetbelasting heeft opgelegd,

Nadere informatie

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten www.pwc.nl PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Een schat aan fiscale informatie binnen handbereik PwC Fiscaal Portaal Gemeenten juni 2012 Kostenbesparing Altijd up-to-date Complete modellabeling Brondocumenten

Nadere informatie

DOORLOPENDE VOLMACHT BV EURO AUTO LOGIC BV t.b.v. mr. T.B. Vriesema. a. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid:

DOORLOPENDE VOLMACHT BV EURO AUTO LOGIC BV t.b.v. mr. T.B. Vriesema. a. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid: DOORLOPENDE VOLMACHT BV EURO AUTO LOGIC BV t.b.v. mr. T.B. Vriesema De ondergetekende: a. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid: gevestigd en kantoorhoudende te en ten deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Rapport. Belastingdienst wijst verzoek om ambtshalve vermindering af. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klachten gegrond.

Rapport. Belastingdienst wijst verzoek om ambtshalve vermindering af. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klachten gegrond. Rapport Belastingdienst wijst verzoek om ambtshalve vermindering af. Op basis van het onderzoek vindt de klachten gegrond. Datum: 12 januari 2015 Rapportnummer: 2015/007 2 SAMENVATTING Verzoekster, een

Nadere informatie

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (ALS BEDOELD IN BOEK 7, TITEL 15, ARTIKEL 900 VAN HET BURGERLIJK WETBOEK) PROVINCIE NOORD-BRABANT/BELASTINGDIENST

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (ALS BEDOELD IN BOEK 7, TITEL 15, ARTIKEL 900 VAN HET BURGERLIJK WETBOEK) PROVINCIE NOORD-BRABANT/BELASTINGDIENST Bijlage 1 VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (ALS BEDOELD IN BOEK 7, TITEL 15, ARTIKEL 900 VAN HET BURGERLIJK WETBOEK) PROVINCIE NOORD-BRABANT/BELASTINGDIENST Partijen, belanghebbenden, A: Provincie Noord-Brabant,

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:15972

ECLI:NL:RBDHA:2017:15972 ECLI:NL:RBDHA:2017:15972 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 12-12-2017 Datum publicatie 13-04-2018 Zaaknummer AWB - 16 _ 6260 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

's-gravenhage (hierna: het Hof) van 1 mei 2009, onder nummer BK 07/00421 - heeft afgewezen.

's-gravenhage (hierna: het Hof) van 1 mei 2009, onder nummer BK 07/00421 - heeft afgewezen. Rapport 2 h2>klacht Verzoekers klagen erover dat de staatssecretaris van Financiën het verzoek om restitutie van de overdrachtsbelasting - gegrond op de uitspraak van het Gerechtshof 's-gravenhage (hierna:

Nadere informatie

De Rechtbank te 's-gravenhage (nr. AWB 10/5062) heeft het tegen die uitspraak ingestelde beroep ongegrond verklaard.

De Rechtbank te 's-gravenhage (nr. AWB 10/5062) heeft het tegen die uitspraak ingestelde beroep ongegrond verklaard. 11 Oktober 2013 nr. 12/04012 Arrest gewezen op het beroep in cassatie van [X] te [Z] (hierna: belanghebbende) tegen de uitspraak van het Gerechtshof te 's-gravenhage van 10 juli 2012, nr. BK-11/00544,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 juli 1999 Rapportnummer: 1999/322

Rapport. Datum: 21 juli 1999 Rapportnummer: 1999/322 Rapport Datum: 21 juli 1999 Rapportnummer: 1999/322 2 Klacht Op 30 november 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van W. BV te H., met een klacht over een gedraging van de Belastingdienst/Centraal

Nadere informatie

In beroep in belastingzaken (oktober 2015) In beroep gaan De behandeling van de zaak In beroep gaan Hoe stelt u beroep in cassatie in U stelt beroep

In beroep in belastingzaken (oktober 2015) In beroep gaan De behandeling van de zaak In beroep gaan Hoe stelt u beroep in cassatie in U stelt beroep In beroep in belastingzaken (oktober 2015) In beroep gaan De behandeling van de zaak In beroep gaan Hoe stelt u beroep in cassatie in U stelt beroep in cassatie in door bij de Hoge Raad een beroepschrift

Nadere informatie

de inspecteur van de Belastingdienst/Kantoor Amersfoort (hierna: de Inspecteur)

de inspecteur van de Belastingdienst/Kantoor Amersfoort (hierna: de Inspecteur) Uitspraak GERECHTSHOF ARNHEM - LEEUWARDEN Afdeling belastingrecht Locatie Arnhem nummer 14/000542 uitspraakdatum: 27 januari 2015 Uitspraak van de derde meervoudige belastingkamer op het hoger beroep van

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 12 september 2013, nummer AWB 13/915, in het geding tussen belanghebbende

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 12 september 2013, nummer AWB 13/915, in het geding tussen belanghebbende Uitspraak GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN Afdeling belastingrecht Locatie Arnhem nummer 13/01077 uitspraakdatum: 20 mei 2014 Uitspraak van de vierde meervoudige belastingkamer op het hoger beroep van drs.

Nadere informatie

MPGD GD Behandeld door Drs. ing. G. Ravensbergen

MPGD GD Behandeld door Drs. ing. G. Ravensbergen MPGD32010030910570217 GD3 09.03.2010 0217 6Ö3 2g9S>20 Deloitte Belastingadviseurs B.V. Omzetbelasting Stationsplein 6 2275 AZ Voorburg Postbus 90721 2509 LS Den Haag Tel: (088) 2882888 Fax:(088)2889812

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de Rechtbank Breda (hierna: de Rechtbank) van 15 november 2012, nummer AWB 12/4016, in het geding tussen

tegen de uitspraak van de Rechtbank Breda (hierna: de Rechtbank) van 15 november 2012, nummer AWB 12/4016, in het geding tussen Uitspraak GERECHTSHOF VHERTOGENBOSCH Team belastingrecht Meervoudige Belastingkamer Uitspraak op het hoger beroep van * ^ p n i a w a ï i i b.v., gevestigd te > hierna: belanghebbende, tegen de uitspraak

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNNE:2017:3135

ECLI:NL:RBNNE:2017:3135 ECLI:NL:RBNNE:2017:3135 Instantie Datum uitspraak 17-08-2017 Datum publicatie 18-08-2017 Rechtbank Noord-Nederland Zaaknummer AWB - 15 _ 4205 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws Binnenlands Bestuur gemeente Katwijk September 2010, nummer 4 In deze editie Loonheffingen 1. Ontwikkelingen in de werkkostenregeling BTW / Overdrachtsbelasting / Inkomstenbelasting 2. Maatregelen ter

Nadere informatie

BTW TERUGGAAF SERVICE

BTW TERUGGAAF SERVICE BTW TERUGGAAF SERVICE BTW TERUGGAAF SERVICE Geachte heer, mevrouw, Als u als particulier zonnepanelen koopt, heeft u recht op teruggaaf van de betaalde btw. Dit is financieel interessant voor u. Het voordeel

Nadere informatie

Privé gebruik auto. BTW: Privégebruik auto vanaf 1 juli 2011

Privé gebruik auto. BTW: Privégebruik auto vanaf 1 juli 2011 Privé gebruik auto BTW: Privégebruik auto vanaf 1 juli 2011 Wijzigingen met betrekking tot de verwerking van het privé gebruik auto voor de BTW per 1 juli 2011. Smit en de Wolf Scheveningseweg 10 2517

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/7 Juni 2011 BTW 1. Ontwikkelingen Sport / symbolisch lage vergoeding 2. Overgangsregeling 6% btw-tarief renovatie-

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 13 december 1989 *

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 13 december 1989 * ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 13 december 1989 * In zaak C-342/87, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag van de Hoge Raad der Nederlanden, in het aldaar aanhangig geding

Nadere informatie

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie?

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? Deze vraag houdt menige gemeente bezig. Als opdrachtgever ontvangt zij weliswaar een factuur, maar alleen als afnemer van de prestatie

Nadere informatie