Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belastingnieuws Binnenlands Bestuur"

Transcriptie

1 Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/6 Maart 2012 In deze editie Algemeen 1. Vereenvoudiging berichtenverkeer met Belastingdienst 2. Kamervragen inzake betaald tipgeld door de Belastingdienst 3. Besluit Beroep in Belastingzaken Btw 4. Einduitspraak in Don Bosco-zaak over reikwijdte begrip bouwterrein 5. Oordeel Hoge Raad inzake levering schoolgebouw door gemeente 6. Besluit Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen Loonbelasting 7. Geen inhoudingsplicht loonbelasting en premies sociale verzekeringen voor succesvolle bondscoach PwC 8. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten/cursussen/Fiscale Vragenservice 9. Netwerkbijeenkomst Twente en Oost-Gelderland 10. Actualiteitenseminar Eindhoven 11. Oude nummers Belastingnieuws Binnenlands Bestuur 12. Aanmelden collega s

2 Algemeen 1. Vereenvoudiging berichtenverkeer met Belastingdienst Bron: Brief Staatssecretaris van Financiën, nr. DGB/2012/629. Staatssecretaris Weekers van het Ministerie van Financiën heeft een brief naar de Tweede Kamer gezonden met daarin diverse voorstellen voor maatregelen die leiden tot vereenvoudigingen in het berichtenverkeer tussen burgers, bedrijven en belastingdienst en daarmee tot kostenbesparing. Het betreft de volgende vier maatregelen: (1) digitaal communiceren burgers, bedrijven en Belastingdienst, (2) koppeling zorgtoeslag/kindgebonden budget aan de inkomstenbelasting, (3) wijziging Registratiewet, (4) digitalisering verklaring betalingsgedrag. De staatssecretaris geeft aan dat het einddoel een volledig papierloze communicatie is door middel van een persoonlijk domein. Dit einddoel zal met tussenstappen worden bereikt. Het digitaal communiceren met de Belastingdienst leidt tot een vereenvoudiging en mogelijk een snellere manier van werken. Wij adviseren gemeenten om in hun processen duidelijk vast te leggen: wie met de Belastingdienst communiceert en op welke wijze dit intern wordt afgestemd; op welke wijze de digitale berichten worden gearchiveerd en intern gecommuniceerd; belangrijke berichten aan de Belastingdienst in ieder geval worden tegen gelezen door een collega. Wladimir Rouwenhorst Kamervragen inzake betaald tipgeld door de Belastingdienst Bron: Brief Staatssecretaris van Financiën, 5 maart 2012, nr. DGB/2012/635U In zijn brief van 2 februari 2010 (Kamerstukken II , , nr. 85) heeft de staatssecretaris zijn beleid uiteengezet inzake toon- en tipgeld. Het Ministerie van Financiën maakt bij het betalen van tipgeld een inschatting van aan de tip verbonden risico s voor de tipgever en betrokken ambtenaren. Het uitgangspunt is dat burgers informatie over ernstige vormen van belastingfraude om niet ter beschikking stellen aan de Belastingdienst en de betaling van tipgeld behoort tot de uitzonderingen. Om een premiejaagcultuur te voorkomen en crimineel gedrag niet uit te lokken worden geen hoge beloningen in het vooruitzicht gesteld. Uit een uitspraak van Rechtbank Arnhem (Rechtbank Arnhem, AWB 11/322 en 11/324, LJN: BP8580) volgt dat een tipgever niet meer anoniem kan blijven. Zoals wellicht in de pers vernomen weigert de staatssecretaris echter de anonimiteit van de betreffende tipgever op te heffen.

3 3. Besluit Beroep in Belastingzaken Bron: Besluit van de Staatssecretaris van Financiën van 20 december 2011, BLKB 2011/2376 In dit Besluit geeft de Staatssecretaris nadere regels over het voeren van belastingprocedures door de Belastingdienst. Uit het Besluit blijkt dat procederen slechts is voorbehouden aan belastingambtenaren met een procesmachtiging. Niet iedere controlerend belastingambtenaar kan op eigen initiatief gaan procederen. Btw 4. Einduitspraak in Don Boscozaak over reikwijdte begrip bouwterrein Bron: Hof s-gravenhage, BK-11/00384 In onze nieuwsflits van juni 2011, nr. 7 hebben wij u uitgebreid geïnformeerd over de Don-Bosco zaak. De Hoge Raad oordeelde in zijn arrest van 10 juni 2011 (nr ) dat Hof Den Haag moest oordelen over de vraag of een btwbouwterrein is geleverd. Op 12 maart 2012 heeft het Hof uitspraak gedaan. Uit overweging 3.1. blijkt dat de belastinginspecteur zijn opvattingen heeft herzien en dat volgens hem een onbebouwd terrein is geleverd dat kwalificeert als een btwbouwterrein. Hierbij is overweging van belang: Na de levering heeft het sloopbedrijf, met het oog op de door belanghebbende gewenste nieuwbouw, alle bestrating verwijderd en tevens - conform de offerte aan de verkoper - de op het terrein aanwezige bomen (op enkele beeldbepalende exemplaren na) en struiken gerooid. Aldus is een kale vlakte zonder bebouwing ontstaan, die geschikt is voor de beoogde nieuwbouw. In zijn besluit van 14 juli 2009 (nr.cpp2008/137m1) stelt de Staatssecretaris zich op het standpunt dat een terrein met (oude) bebouwing, waarvan de bebouwing na de levering zal worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw, op het moment van levering nog geen onbebouwde grond vormt. Dat impliceert dat een bebouwd terrein naar de oorspronkelijke mening van de staatssecretaris geen bouwterrein kan zijn. Dit standpunt van de staatssecretaris lijkt achterhaald. Belastingplichtigen kunnen zich tot intrekking of aanpassing op basis van het vertrouwensbeginsel beroepen op het Besluit en in voorkomende gevallen kiezen voor een btw-vrijgestelde levering. Dat neemt niet weg dat belastingplichtigen zich ook op (Europese) rechtspraak mogen beroepen als die voor hen gunstiger is. Als gevolg van de mogelijkheid voor belastingplichtigen om zich naar wens op voormeld besluit of op de (Europese) rechtspraak te beroepen, bestaat voor hen een zekere beoordelingsvrijheid om voor het fiscaal meest profijtelijke alternatief te kiezen. Wij verwachten dat het Besluit van 14 juli 2009 op korte termijn wordt aangepast waardoor de hiervoor beschreven keuzemogelijkheid vervalt. Voorts verwachten wij dat de staatssecretaris op korte termijn nader beleid omtrent de invulling van het begrip bouwterrein zal publiceren. Het spreekt voor zich dat wij u in dat geval daarover informeren.

4 Wladimir Rouwenhorst Dieks Boswinkel Oordeel Hoge Raad inzake levering schoolgebouw door gemeente Bron: HR 17 februari 2012, nr. 09/04280 Gemeentebesturen moeten zorg dragen voor onderwijshuisvestiging. Daarbij bezit de gemeente wel enige vrijheid omtrent de wijze van invulling van die zorg. Veelvuldig kiest een gemeente daarbij een model waarin de gemeente als opdrachtgever voor de nieuwbouw van de school fungeert en vervolgens de school, tegen symbolische vergoeding, in eigendom aan het schoolbestuur overdraagt. De btw die door de gemeente wordt betaald inzake de bouw van de school is kostprijsverhogend en kan niet worden gecompenseerd bij het BTWcompensatiefonds of worden verrekend in de btw-aangifte. De praktijk heeft verschillende btw-vriendelijke modellen ontwikkeld om de kosten van btw ter zake van de bouw van een school te beperken. De Belastingdienst heeft de modellen tot op heden met succes bij de Rechtbank en Hoven bestreden. De zaken liggen nu ter beoordeling bij de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft onlangs een eerste stap gezet. Een gemeente heeft voor eigen rekening en risico een school gebouwd. De bouwkosten bedroegen ongeveer ,- exclusief circa ,- btw. De gemeente heeft de school voor de ingebruikneming geleverd aan het schoolbestuur voor ,70 exclusief een bedrag groot ,57 aan btw. In de akte van levering is een aanbiedingsplicht van het schoolbestuur aan de gemeente, een koopoptie voor de gemeente, een winstdelingsregeling en een boeteregeling ten gunste van de gemeente opgenomen. De gemeente heeft de inkoopbtw over ,- in aftrek gebracht op de btw-aangifte en over het bedrag ,70 is btw voldaan. Daarnaast is 6% overdrachtsbelasting (strafheffing) voldaan over de stichtingskosten inclusief btw. De Belastingdienst bestrijdt de opzet en neemt onder andere het standpunt in dat gelet op de opgenomen beperkingen de gemeente de school niet heeft geleverd in die zin dat de gemeente de macht om als eigenaar te beschikken heeft overgedragen. Als gevolg daarvan is er voor de omzetbelasting geen sprake van een levering in de zin van de btw. Rechtbank Breda en Hof s-hertogenbosch volgen het standpunt van de Belastingdienst in hun oordeel. De Hoge Raad oordeelt dat de gemeente de school wel heeft geleverd aan het schoolbestuur. Nu wel sprake is van een levering moet door Hof Arnhem worden onderzocht of sprake is van misbruik van recht.

5 Wij wachten met spanning de uitkomst van deze procedure af. Op het PwC Fiscaal Portaal Gemeenten hebben wij meer informatie opgenomen over de btwvriendelijke schoolmodellen en mogelijkheden om de kosten van btw te beperken met betrekking tot gymnastieklokalen, schoolpleinen en voorbereidingskosten. Wladimir Rouwenhorst Jeffrey Rous Besluit Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen Bron: Besluit van 25 januari 2012, nr. BLKB 2012/175M In onze vorige nieuwsbrief hebben wij u bericht over het nieuwe Besluit Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen. Verkoop gebruikte goederen Gemeenten verkopen regelmatig roerende goederen die zij zelf niet meer nodig hebben. Steeds rijst de vraag op welke wijze bij een dergelijke levering moet worden omgegaan met de btw. De Staatssecretaris van Financiën merkt in onderdeel van het Besluit ter zake het volgende op: Het is mogelijk dat een gemeente investeringsgoederen aanschaft en deze goederen in gebruik neemt voor zowel ondernemersactiviteiten als voor overheidsactiviteiten en andere niet-ondernemersactiviteiten (zie ook paragraaf 2.4). In dat geval kan de gemeente het goed slechts als ondernemersvermogen aanmerken voor zover zij het goed als ondernemer gebruikt. Bij latere levering van deze goederen geldt dat de gemeente alleen als ondernemer kwalificeert voor zover de goederen tot het ondernemersvermogen behoren. Dit kan tot gevolg hebben dat slechts een deel van de vergoeding is belast met omzetbelasting. Wij leiden hieruit af dat in het geval een gemeente roerende goederen verkoopt en levert die uitsluitend voor overheids-/nietondernemersactiviteiten zijn gebruikt geen btw in rekening mag worden gebracht. Herziening van de bij aankoop door een gemeente in aftrek c.q. gecompenseerde inkoop-btw is alleen aan de orde als de levering in het jaar van ingebruikneming geschiedt. Wordt een roerend goed dat sinds het jaar van ingebruikneming en latere jaren voor 50% is gebruikt voor overheidsactiviteiten en voor 50% voor btw-ondernemersactiviteiten verkocht en geleverd dan is de levering voor 50% belast met btw. Dat heeft tot gevolg dat over 50% van de verkoopsom btw moet worden berekend en voldaan op de btw-aangifte. In dat geval heeft de levering geen gevolgen voor de eerder in aftrek c.q. gecompenseerde btw. Wladimir Rouwenhorst wladimir.rouwenhorst@nl.pwc.com

6 Myrthe Hinskens Loonbelasting 7. Geen inhoudingsplicht loonbelasting en premies sociale verzekeringen voor succesvolle bondscoach Bron: Hof Den Bosch, , nr. 11/00256 (gepubliceerd ). In bepaalde situaties is het niet op voorhand aan te geven welke fiscale status een bepaalde arbeidsverhouding heeft. Op grond van een door de inspecteur afgegeven verklaring arbeidsrelatie (VAR) kan een opdrachtgever zekerheid krijgen over de kwalificatie van de werkzaamheden van de opdrachtnemer voor de heffing van de loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. In het besluit van 6 juli 2006 (nr. DGB2006/857M) zijn beleidsregels opgesteld. Er zijn vier soorten verklaringen arbeidsrelatie, te weten: de VAR winst uit onderneming (VARwinst); de VAR loon uit dienstbetrekking (VARloon); de VAR resultaat uit overige werkzaamheden (VAR-row), en de VAR voor rekening en risico van de vennootschap (VAR-dga). Uitsluitend de VAR-winst en de VAR-dga bieden de opdrachtgever volledige zekerheid met betrekking tot de kwalificatie van de werkzaamheden van de opdrachtnemer. Mocht een VAR-winst of een VAR-dga zijn afgegeven, dan hoeft de opdrachtgever met betrekking tot de werkzaamheden van de opdrachtnemer geen loonheffing en premies werknemersverzekeringen in te houden en af te dragen. De opdrachtgever is wel verplicht de opdrachtnemer te identificeren. Een VAR-loon en VAR-row bieden de opdrachtgever geen volledige zekerheid. In principe dient de opdrachtgever in beide gevallen loonheffing en premies werknemersverzekeringen in te houden en af te dragen indien sprake is van een dienstbetrekking. Echter, de opdrachtgever zal in deze steeds zelf moeten vaststellen of sprake is van een dienstbetrekking. Hof s-hertogenbosch heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of een bondscoach in aanmerking kwam voor de door hem aangevraagde Verklaring arbeidsrelatie dga (VAR-dga). De inspecteur had echter een VAR-loon afgegeven, omdat hij van mening was dat de bondscoach bij een sportbond in dienstbetrekking werkzaam was. Daardoor zou de sportbond wel loonbelasting en premies sociale verzekeringen moeten inhouden. Rechtbank Breda en in hoger beroep Hof s-hertogenbosch kwamen echter tot een ander oordeel. De sportbond en bondscoach hadden een overeenkomst van opdracht afgesloten en geen arbeidsovereenkomst. Een kenmerkend onderdeel van de dienstbetrekking - de gezagsverhouding- ontbrak in de werkrelatie. De bondscoach verrichtte het grootste deel van zijn activiteiten zelfstandig en zonder enige vorm van gezag van de sportbond. Het was daarbij van belang dat de bondscoach over een uitzonderlijke specifieke deskundigheid

7 beschikte. De sportbond kon weliswaar aanwijzingen geven, maar naar het oordeel van het hof is dat ook denkbaar binnen een overeenkomst van opdracht. Het hof nam ook de lange en gedetailleerde lijst met taken en verantwoordelijkheden van de bondscoach in aanmerking. Dat overzicht gaf weliswaar het kader aan waarbinnen de bondscoach zijn werkzaamheden moest verrichten, maar het hof verbond hieraan toch een andere conclusie dan de inspecteur. Het vormde slechts een nadere precisering van de algemene omschrijving van de overeenkomst van opdracht. Naar het oordeel van het Hof kon uit deze opsomming niet worden afgeleid dat sprake was van een inperking van de vrijheid van de wijze van invulling van de opdracht. Deze nadere afbakening van de taak van bondscoach, leidde daarom niet tot de conclusie dat sprake was van een gezagsverhouding. Het Hof verklaarde daarop het hoger beroep van de inspecteur ongegrond. Jaap Verdegaal Roxanna Helsloot PwC 8. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten/cursussen/ Fiscale Vragenservice PwC heeft voor gemeenten de databank PwC Fiscaal Portaal Gemeenten ontwikkeld. Voor een aantrekkelijke prijs hebben gemeenten toegang tot een groot aantal gegevens waaronder: een complete modellabeling; volledige documentatie over het BTWcompensatiefonds; overzicht (geldende/ingetrokken) beleidsbesluiten; overzicht jurisprudentie; overzicht kamerstukken; PwC notities en aantekeningen bij praktische zaken zoals sport, Brede Scholen, subsidies, grondexploitatie en vele andere onderwerpen. Desgewenst kan het abonnement op het PwC Fiscaal Portaal Gemeenten worden uitgebreid met (inhouse) cursussen en een Fiscale Vragenservice. Voor een demonstratie, meer informatie, een folder, of referenties kunt u terecht bij:

8 9. Netwerkbijeenkomst Twente en Oost-Gelderland PwC Belastingadviseurs organiseert op donderdag 29 maart in Twente en op donderdag 5 april in Oost-Gelderland een btw/bcf-netwerkbijeenkomst voor gemeenten. Op de bijeenkomsten wordt informatie gegeven over nieuwe regelgeving, jurisprudentie, contacten met de Belastingdienst en belangrijke ontwikkelingen op btw/bcf-gebied. Ook bestaat voor de deelnemers de mogelijkheid om met PwC Belastingadviseurs van gedachten te wisselen over de oplossing van de gemeentelijke btw/bcf-zaken. Aan de bijeenkomst zijn voor medewerkers van gemeenten geen kosten verbonden. Heeft u interesse dan vernemen wij dat graag via een aan: ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com 10. Actualiteitenseminar Eindhoven U kunt zicht aanmelden via een aan: ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com 11. Oude nummers Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Wilt u oude nummers uit 2010 en 2011 van Belastingnieuws Binnenlands Bestuur ontvangen dan kunt u deze opvragen bij: Jeffrey Rous jeffrey.rous@nl.pwc.com 12. Aanmelden collega s Indien u een collega wilt opgeven voor een abonnement op deze gratis nieuwsbrief, dan kunt u haar of hem, onder vermelding van naam, adresgegevens van uw organisatie en adres aanmelden door middel van het verzenden van een naar: ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com of naar jeffrey.rous@nl.pwc.com De fiscaliteit is voortdurend aan verandering onderhevig. Ook gemeenten hebben met deze veranderingen te maken. In dit kader organiseert PwC voor gemeenten een actualiteitenseminar waarin ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van de btw, BTW-compensatie en de loonheffingen worden besproken. Ook besteden wij aandacht aan de mogelijkheden om btw te besparen. De bijeenkomst, inclusief lunch, vindt plaats op dinsdagmorgen 8 mei aanstaande op ons kantoor in Eindhoven. Aan de bijeenkomst zijn voor medewerkers van gemeenten geen kosten verbonden.

9 Colofon De nieuwsbrief Belastingnieuws Binnenlands Bestuur is een uitgave van PwC. Redactie drs. D.J. (Dieks) Boswinkel, M.M. (Myrthe) Hinskens LL.M, mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels, W.A. (Wladimir) Rouwenhorst FB Abonnementen Een gratis abonnement voor u of uw collega verkrijgt u na aanmelding. Aanmelden kan door het sturen van een met vermelding van de nieuwsbrief waarop u zich wil abonneren, uw naam, adresgegevens van uw organisatie en adres naar: ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com. Mocht u deze nieuwsbrief niet langer willen ontvangen, dan kunt u op hetzelfde adres terecht. Reacties Als u op deze nieuwsbrief wil reageren kunt u een sturen aan ps.btw-nieuwsbrief@nl.pwc.com of contact opnemen met de redactie: drs. D.J. (Dieks) Boswinkel M.M. (Myrthe) Hinskens LL.M dieks.boswinkel@nl.pwc.com myrthe.hinskens@nl.pwc.com mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels W.A. (Wladimir) Rouwenhorst FB wladimir.rouwenhorst@nl.pwc.com Voor algemene vragen en opmerkingen over deze nieuwsbrief kunt u ook terecht bij: drs. M.A. (Manon) Ultee manon.ultee@nl.pwc.com Deze publicatie is uitsluitend opgesteld als algemene leidraad voor relevante kwesties en dient niet te worden geïnterpreteerd als professioneel advies. U dient niet te handelen op basis van de in deze publicatie vervatte informatie zonder nader professioneel advies te hebben ingewonnen. Er wordt geen enkele expliciete of impliciete verklaring verstrekt of garantie geboden ten aanzien van de juistheid of volledigheid van de in deze publicatie vervatte informatie, en voor zover toegestaan krachtens de wet, aanvaarden de bij deze publicatie betrokken PwC firms, medewerkers en vertegenwoordigers geen enkele aansprakelijkheid, voor de gevolgen van enige handeling dan wel omissie door hetzij uzelf hetzij enige andere persoon op basis van de in deze publicatie vervatte informatie of voor enig besluit waaraan die informatie ten grondslag ligt. Bij PwC in Nederland werken ruim mensen met elkaar samen vanuit 12 vestigingen en drie verschillende invalshoeken: Assurance, Tax & HRS en Advisory. We leveren sectorspecifieke diensten en zoeken verrassende oplossingen, niet alleen voor nationale en internationale ondernemingen, maar ook voor overheden en maatschappelijke organisaties. PwC firms leveren sectorspecifieke diensten op de gebieden Assurance, Tax & HRS en Advisory om waarde toe te voegen voor klanten. Meer dan mensen in 154 landen in firms binnen het PwC-netwerk delen hun gedachten, ervaringen en oplossingen om nieuwe perspectieven en praktische oplossingen te ontwikkelen. 'PwC' is het merk waaronder member firms van PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) handelen en diensten verlenen. Samen vormen deze firms het wereldwijde PwC-netwerk. Elke firm in het netwerk is een afzonderlijke juridische entiteit en handelt voor eigen rekening en verantwoording en niet als vertegenwoordiger van PwCIL of enige andere member firm. PwCIL verricht zelf geen diensten voor klanten. PwCIL is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor het handelen of nalaten van welke van haar member firms dan ook, kan geen zeggenschap uitoefenen over hun professioneel oordeel en kan hen op geen enkele manier binden PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs N.V. (KvK ). Alle rechten voorbehouden

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/15 Augustus 2013 Btw 1. Leegstand en btw 2. Detacheren van personeel 3. Historische molens 4. Notariële akten /

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/3 Januari 2012 In deze editie Loonbelasting 1. Kamervragen over de onbelaste reiskostenvergoeding Btw 2. Wet Werk en bijstand/

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/10 September 2011 BTW 1. Ontwikkelingen inzake btw-bouwterrein 2. Belastingbesparing Mulifunctioneel Centrum 3.

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/19 Oktober 2012 Btw 1. Herziening van btw bij wijziging gebruik stadskantoor 2. Kamervragen inzake het begrip bouwterrein

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Juni 2013 Woningstichting Maasdriel inzake het begrip 'btw-bouwterrein' 1. Algemeen 2. Inleiding de samenloopregeling 3. De casus 4. Procedure

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/12 December 2011 BTW 1. Lopende procedures en de rechten van gemeenten 2. Brede Scholen 3. Brandweer 4. Kunstgrasvelden

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/4 Februari 2012 In deze editie Btw 1. Besluit Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Nieuw Vastgoedbesluit Oktober 2013 1. Inleiding 2. Btw-bouwterrein 3. Verhuur plus 4. Servicekosten 5. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Inleiding

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/6 Mei 2013 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw 1. Reiskosten en btw 2. Funding / samenwerken 3. Btw-besparende schoolmodellen:

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/17 September 2012 Algemeen 1. Twee sporen beleid? Btw 2. Btw-besparing nieuwbouw scholen 3. Belastingvoordeel door

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/14 Augustus 2013 Btw 1. Subsidie is vergoeding voor het ter beschikking stellen van sportaccommodaties 2. Btw-vrijstelling

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/14 December 2011 In deze editie BTW 1. Nieuwe fiscale verplichtingen 2. Commissie Horizontaal Toezicht Belastingdienst 3. Ligplaatsen

Nadere informatie

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten www.pwc.nl PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Een schat aan fiscale informatie binnen handbereik PwC Fiscaal Portaal Gemeenten juni 2012 Kostenbesparing Altijd up-to-date Complete modellabeling Brondocumenten

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/8 Augustus 2011 BTW 1. Sportbesluit 2. Btw-vriendelijke modellen inzake levering en exploitatie schoolgebouwen PwC

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/11 Juni 2012 In deze editie Loonbelasting 1. Werkkostenregeling 2. Lenteakkoord / Begrotingsakkoord 2013 Btw 3. Wetsvoorstel met

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/7 Juni 2011 BTW 1. Ontwikkelingen Sport / symbolisch lage vergoeding 2. Overgangsregeling 6% btw-tarief renovatie-

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/9 September 2011 BTW 1. Parkeren en btw 2. Ontwikkelingen brandweer 3. Belastingbesparing Brede School/MFA Loonbelasting

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/9 April 2012 Algemeen 1. Sluiting kantoren Belastingdienst BTW 2. Afvalverwerking en levering van stoom en warmte

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/5 Maart 2012 In deze editie Algemeen 1. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw 2. Belastingvoordeel bij exploitatie multifunctionele

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/7 Maart 2012 In deze editie Btw 1. 'Open call' subsidie is niet belast met btw 2. Aanscherping sportbesluit 3. Aandachtspunt btw

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: December 2013 Editie 2013/21 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Labelbeheer/onderzoek btw-labels 2. Berichten voor abonnees Btw 3. Sport/Kamervragen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur https://fiscaalportaalgemeenten.pwc.nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: Jaargang 6 Editie 2015/6 Juni 2015 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw en BTW-compensatiefonds 1. Btw-vriendelijke

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/7 Juni 2013 Btw-/BCF-servicepakket 1. Btw-/BCF-servicepakket inclusief gebruik PwC Fiscaal Portaal Gemeenten BPM

Nadere informatie

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur. Belastingnieuws. Belastingnieuws

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur. Belastingnieuws. Belastingnieuws Binnenlands Binnenlands Bestuur Bestuur Binnenlands Bestuur November 2010, nummer 7 In deze editie BTW 1. BTW-besparingsmodellen niet bij voorbaat kansloos 2. Standpunt Belastingdienst inzake combinatiefunctionaris

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/5 April 2011 BTW 1. Uitspraak Rechtbank Den Haag over leerlingenvervoer 2. Btw-heffing over liggelden voor woonboten

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/13 December 2011 BTW 1. Nieuw Besluit: Aftrek van omzetbelasting 2. Lokale en regionale omroepen 3. Bibliotheek

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/1 Januari 2011 In deze editie Wet belastingen op milieugrondslag 1. Grondwaterbelasting BTW 2. Shared Service Center kan btw kosten

Nadere informatie

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws Binnenlands Binnenlands Bestuur Bestuur gemeente Apeldoorn Binnenlands Bestuur Stadhuis Apeldoorn Augustus 2010, nummer 3 In deze editie BPM / MRB 1. Belastingbesparing gemeentelijk wagenpark BTW 2. BTW-besparing

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/11 Juli 2013 1. Update PwC Fiscaal Portaal Gemeenten/Gratis inlogcode 2. Actualiteitenbijeenkomsten Noord- en Zuid-Holland/Utrecht

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/2 Januari 2011 In deze editie Loonbelasting 1. Rechtspositiebesluiten politieke ambtsdragers gewijzigd 2. Eigenrisicodragerschap

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 3 Editie 2012/2 Januari 2012 In deze editie Algemeen 1. Afstemmen fiscale aspecten met de Belastingdienst BTW 2. Schade en btw 3. Kamervragen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Jaargang 3 Editie 2012/3 Mei 2012 Publicatie onderzoek Ministerie van Financiën: Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven. Eindelijk

Nadere informatie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie In deze nieuwsbrief informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake de procedures over btw en leerlingenvervoer.

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/4 April 2011 BTW 1. Ontwikkeling: btw en parkeren/gedragslijn Belastingdienst 2. BTW-compensatiefonds voortgezet

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Mei 2011 editie 2011/4 In deze editie Antwoorden op kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt over exploitatie van buitensport-accommodaties

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/20 Oktober 2012 Algemeen 1. Verhuurderheffing Btw 2. Servicekosten en btw 3. Terruggaafregeling overdrachtsbelasting

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/13 Augustus 2013 PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Uitbreiding PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Btw 2. Brandweerkazernes

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Jaargang 2 Editie 2011/3 Februari 2011 In deze editie Loonbelasting 1. Openbaarmaking nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties 2. Wijziging van wetgeving

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/14 Augustus 2012 BTW 1. Nieuwe informatie verhoging btw-tarief 2. Terbeschikkingstelling gemeentelijk vastgoed aan

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 3 Editie 2012/18 September 2012 Btw 1. Voortgang procedure btw-integratielevering 2. Huren van stadhuis 3. Kosten voor gemene

Nadere informatie

Checklist Loonheffingen. Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs

Checklist Loonheffingen. Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs Checklist Loonheffingen Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs November / December 2011 Inhoudsopgave Checklist Loonheffingen... 3 1. Afschaffing spaarloonregeling en levensloopregeling en introductie vitaliteitsregeling...

Nadere informatie

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten www.pwc.nl PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Een schat aan fiscale informatie binnen handbereik voor nog geen 40 per week voor 10 medewerkers van uw gemeente! Fiscaal Portaal Gemeenten September 2013 Themadossiers

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur https://fiscaalportaalgemeenten.pwc.nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: Jaargang 6 Editie 2015/2 Maart 2015 Btw en BTW-compensatiefonds 1. Belastingbesparing door de coöperatie Sport

Nadere informatie

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws

Belastingnieuws. In deze editie. Binnenlands Bestuur. Binnenlands Bestuur Belastingnieuws. Belastingnieuws Binnenlands Bestuur gemeente Katwijk September 2010, nummer 4 In deze editie Loonheffingen 1. Ontwikkelingen in de werkkostenregeling BTW / Overdrachtsbelasting / Inkomstenbelasting 2. Maatregelen ter

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur https://fiscaalportaalgemeenten.pwc.nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie: Jaargang 6 Editie 2015/10 Juli 2015 Postacademische cursus btw en BCF bij gemeenten Wij brengen uw kennis in één

Nadere informatie

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 www.pwc.nl Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 Jaap Verdegaal Carmen van Lier Agenda Introductie Inhoudelijk deel: - Fiscale aspecten van inhuur zzp ers - Verklaring arbeidsrelatie

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/12 Juli 2013 1. Uitbreiding PwC Fiscaal Portaal Gemeenten / Gratis inlogcode Btw 2. Schoolmodel Gemeente Wageningen

Nadere informatie

Real Estate Bulletin

Real Estate Bulletin Real Estate Bulletin Belastingpakket 2014 Naar aanleiding van de Miljoenennota en het Belastingpakket 2014 hebben wij de belangrijkste fiscale maatregelen voor de vastgoedmarkt voor u op een rij gezet.

Nadere informatie

Btw is ook een sport!

Btw is ook een sport! www.pwc.nl Btw is ook een sport! Investeringen door en voor sportverenigingen: wat zijn de fiscale mogelijkheden? Indirect Taxes Btw Maart 2011 Bij PwC in Nederland werken ruim 4.500 mensen met elkaar

Nadere informatie

Btw is ook een sport!

Btw is ook een sport! Btw is ook een sport! Investeringen door en voor sportverenigingen: wat zijn de fiscale mogelijkheden? Indirect Taxes Btw Februari 2012 Deze notitie is samengesteld door: Wladimir Rouwenhorst Joep Swinkels

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over de inhouding en afdracht van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder personeel?

Nadere informatie

Afschaffing btwintegratielevering 19 september 2013 mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels J. (Jeffrey) Rous M.Sc.

Afschaffing btwintegratielevering 19 september 2013 mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels J. (Jeffrey) Rous M.Sc. www.pwc.nl Afschaffing btwintegratielevering 19 mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels J. (Jeffrey) Rous M.Sc. : achtergrond Voor de heffing van btw is het voor btw-ondernemers vanuit btw-perspectief door de integratielevering

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie Belastingdienst De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor uw opdracht gevers over het inhouden en betalen van loonheffingen Werkt u voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw brief van 11 februari 2011 heb ik de eer het volgende op te merken.

Naar aanleiding van uw brief van 11 februari 2011 heb ik de eer het volgende op te merken. Den Haag, 2 5 MRT 2011 Kenmerk: DGB 2011-869 Motivering van liet beroepschrift in cassatie (rolnummerfll/0066jj( tegen de uitspraak van het Gerechtshof te 's-hertogenbosch van 30 december 2010, nr. 09/00514,

Nadere informatie

KNSB. Fiscale aspecten van beloningen aan trainers en vrijwilligers. mw. mr. J. Panday mw. Mr. E. Arentsen

KNSB. Fiscale aspecten van beloningen aan trainers en vrijwilligers. mw. mr. J. Panday mw. Mr. E. Arentsen KNSB Fiscale aspecten van beloningen aan trainers en vrijwilligers mw. mr. J. Panday mw. Mr. E. Arentsen 20 februari 2008 Onderwerpen Vrijwilligersregeling Reiskosten 2008 Financiële gevolgen Begrip dienstbetrekking

Nadere informatie

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 20 september Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 2012 Gemeente Delft Belastingbesparing door dienstverlening Dierenopvang Een stichting houdt zich bezig met

Nadere informatie

VAR - Verklaring Arbeids Relatie VAR Algemeen en uitleg

VAR - Verklaring Arbeids Relatie VAR Algemeen en uitleg VAR - Verklaring Arbeids Relatie VAR Algemeen en uitleg Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer? Dan kan er onduidelijkheid zijn of uw opdrachtgever loonbelasting, loonheffingen moet

Nadere informatie

1 Reikwijdte van de werkzaamheden van PwC/ kosten werkzaamheden

1 Reikwijdte van de werkzaamheden van PwC/ kosten werkzaamheden Vertrouwelijk Gemeente Dalfsen t.a.v. de heer J. Westenenk Postbus 35 7720 AA Dalfsen PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs N.V. Zuiderzeelaan 53 8017 JV Zwolle Postbus 513 8000 AM Zwolle Telefoon

Nadere informatie

2.1 Het werknemersbegrip

2.1 Het werknemersbegrip Hoofdstuk 2 Verzekerden voor de WW mr. Nico Ridder 2.1 Het werknemersbegrip In de Werkloosheidwet is niet, zoals in de andere werknemersverzekeringen, de ZW, WAO en WIA, het begrip verzekerde rechtstreeks

Nadere informatie

VAR verdwijnt: wat betekent dit voor u?

VAR verdwijnt: wat betekent dit voor u? VAR verdwijnt: wat betekent dit voor u? De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over de afschaffing van de VAR. Inmiddels is duidelijk dat de VAR per 1 mei 2016 verdwijnt. De overeenkomsten tussen

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie 12345 De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over het inhouden en afdragen van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst.

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. www.damd.nl Arbeidsovereenkomst en opdrachtovereenkomst Arbeid kun je op verschillende manieren verrichten: in loondienst (arbeidsovereenkomst),

Nadere informatie

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 23 september 2016 mr. A.A. (Antoine) Roes

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 23 september 2016 mr. A.A. (Antoine) Roes Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 23 september 2016 mr. A.A. (Antoine) Roes Hogestraat 17b, 6651 BG Druten Postbus 47, 6650 AA Druten +31 (0) 487 51 02 89 www.zekerfiscaal.nl Wet DBA Echte dienstbetrekking

Nadere informatie

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie?

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? Deze vraag houdt menige gemeente bezig. Als opdrachtgever ontvangt zij weliswaar een factuur, maar alleen als afnemer van de prestatie

Nadere informatie

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT OVEREENKOMST VAN OPDRACHT Partijen: 1. (intermediair), gevestigd te aan de , rechtsgeldig vertegenwoordigd door , hierna te noemen: Opdrachtgever

Nadere informatie

Positie zorgverleners in de AWBZ-thuiszorg in verband met de voorbereiding contractering 2011. Inleiding

Positie zorgverleners in de AWBZ-thuiszorg in verband met de voorbereiding contractering 2011. Inleiding Positie zorgverleners in de AWBZ-thuiszorg in verband met de voorbereiding contractering 2011 Inleiding De afgelopen jaren is veel te doen geweest over de inzet van zelfstandige zorgverleners in de thuiszorg.

Nadere informatie

de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Directie Algemene Fiscale Politiek De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S GRAVENHAGE Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 8 april 2008 AFP 2008-266 Onderwerp Kamervragen

Nadere informatie

Uitspraak. Afname (F)OR voor lijfrentepremie beïnvloedt vermogenstoets (F)OR niet ECLI:NL:RBZWB:2015:1978. Instantie. Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Uitspraak. Afname (F)OR voor lijfrentepremie beïnvloedt vermogenstoets (F)OR niet ECLI:NL:RBZWB:2015:1978. Instantie. Rechtbank Zeeland-West-Brabant Afname (F)OR voor lijfrentepremie beïnvloedt vermogenstoets (F)OR niet ECLI:NL:RBZWB:2015:1978 Instantie Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed

Nieuwsbrief Vastgoed Nieuwsbrief Vastgoed 15 juli 2014 Nieuwbouw en verbouwing scholen door gemeente. Recht op btw-aftrek? De Hoge Raad heeft zich in april tweemaal uitgelaten over omzetbelasting (of: btw) bij de bouw/verbouwing

Nadere informatie

WEA Deltaland Accountants & Adviseurs. Henk Coehoorn

WEA Deltaland Accountants & Adviseurs. Henk Coehoorn WEA Deltaland Accountants & Adviseurs Henk Coehoorn Agenda Van VAR naar DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) Waarom geen VAR meer? Huidige VAR: werking en problemen?! Beoordeling arbeidsrelatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief BTW-ONP. Hoge Raad: inderdaad eerder een (btw-belast) bouwterrein. 12 juni 2013. In deze nieuwsbrief:

Nieuwsbrief BTW-ONP. Hoge Raad: inderdaad eerder een (btw-belast) bouwterrein. 12 juni 2013. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief BTW-ONP 12 juni 2013 In deze nieuwsbrief: Hoge Raad: inderdaad eerder een (btw-belast) bouwterrein Goed nieuws voor partijen die onbebouwde terreinen graag met btw (vanwege de aftrekmogelijkheden)

Nadere informatie

Global Economic Crime Survey

Global Economic Crime Survey www.pwc.nl Global Economic Crime Survey Update Financial Sector Juni 2012 In samenwerking met de VU Amsterdam en de Martin Luther Universiteit Halle Bij PwC in Nederland werken ruim 4.600 mensen met elkaar

Nadere informatie

De staatssecretaris van Financiën,

De staatssecretaris van Financiën, Directoraat-Generaal Belastingdienst Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2550 EA Den Haag Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 18 oktober 2007 3 oktober 2007 DGB 2007-05297

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 27 686 Wijziging van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en enige andere wetten in verband met de invoering van een zelfstandigheidsverklaring

Nadere informatie

2. WAS - Civiele ketenaansprakelijkheid (loonbetaling)

2. WAS - Civiele ketenaansprakelijkheid (loonbetaling) 2. WAS - Civiele ketenaansprakelijkheid (loonbetaling) Niet-verwijtbaarheid Niet limitatief: inspanningsverplichting Maatregelen vooraf: certificaat of keurmerk contractuele voorwaarden uitvoeringsbepalingen

Nadere informatie

Carkits, navigatiesystemen & headsets

Carkits, navigatiesystemen & headsets Carkits, navigatiesystemen & headsets (klik op logo om onze website te bezoeken) Aan de cliënten NEXUS accountants & fiscaal adviseurs BV Breda, 27 februari 2004 1. Inleiding Aan de staatssecretaris zijn

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Sociale Verzekeringen Nr. SV/F&W/04/44359 Nader rapport inzake het voorstel van wet tot wijziging van de werknemersverzekeringswetten, de Coördinatiewet

Nadere informatie

ZZP, een overeenkomst van opdracht, of toch een arbeidsovereenkomst?

ZZP, een overeenkomst van opdracht, of toch een arbeidsovereenkomst? ZZP, een overeenkomst van opdracht, of toch een arbeidsovereenkomst? Artikel 7: 400 BW Het Burgerlijk Wetboek beschrijft de overeenkomst van opdracht in artikel 7:400 BW als volgt De overeenkomst van opdracht

Nadere informatie

FREELANCEOVEREENKOMST. <naam contractant1>, gevestigd te <vestigingsplaats contractant1>, hierna te noemen Opdrachtgever,

FREELANCEOVEREENKOMST. <naam contractant1>, gevestigd te <vestigingsplaats contractant1>, hierna te noemen Opdrachtgever, FREELANCEOVEREENKOMST DE ONDERGETEKENDEN: , gevestigd te , hierna te noemen Opdrachtgever, en , geboren te op

Nadere informatie

Hierna geef ik een toelichting op mijn beoordeling. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Hierna geef ik een toelichting op mijn beoordeling. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan de orde: Belastingdienst Belastingdienst, Postbus 10014, 8000 GA Zwolle Advinsure BV T.a.v. mr. P.H.T.M. de Keijzer Europa-allee lob 8265 VB KAMPEN Betreft: Beoordeling overeenkomst Advinsure B.V. Geachte heer

Nadere informatie

Arbeidsrelatie of opdrachtrelatie? Bernard Bongaards & Jean-Paul van t Hof (Courdid) 24 april 2012

Arbeidsrelatie of opdrachtrelatie? Bernard Bongaards & Jean-Paul van t Hof (Courdid) 24 april 2012 Arbeidsrelatie of opdrachtrelatie? Bernard Bongaards & Jean-Paul van t Hof (Courdid) 24 april 2012 Index 1. Arbeidsovereenkomst vs. Opdrachtrelatie 2. Essentiële verschillen in de praktijk 3. Fiscale dienstbetrekking

Nadere informatie

De staatssecretaris van Financiën,

De staatssecretaris van Financiën, Directoraat-Generaal Belastingdienst Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 9 maart 2007 13 februari 2007 (2060707490) Onderwerp

Nadere informatie

Het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 wordt als volgt gewijzigd:

Het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 wordt als volgt gewijzigd: Bijlage bij de memorie van antwoord bij het wetsvoorstel Wijziging van enkele belastingwetten en enkele andere wetten ten behoeve van het afschaffen van de Verklaring arbeidsrelatie (Wet deregulering beoordeling

Nadere informatie

Wel of geen dienstbetrekking? Duidelijkheid voor opdrachtgever en opdrachtnemer gewenst. De VAR verdwijnt, wat nu?

Wel of geen dienstbetrekking? Duidelijkheid voor opdrachtgever en opdrachtnemer gewenst. De VAR verdwijnt, wat nu? Wel of geen dienstbetrekking? Duidelijkheid voor opdrachtgever en opdrachtnemer gewenst De VAR verdwijnt, wat nu? Inleiding Wel of geen dienstbetrekking blijft vaak lastig te beantwoorden Mogelijkheid

Nadere informatie

Branchemodel voorovereenkomst beroepsgoederenvervoer

Branchemodel voorovereenkomst beroepsgoederenvervoer Branchemodel voorovereenkomst beroepsgoederenvervoer de ondergetekenden: de eenmanszaak / VOF / maatschap / coöperatie / vereniging / stichting / de besloten vennootschap , gevestigd

Nadere informatie

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT OVEREENKOMST VAN OPDRACHT Partijen: 1. , gevestigd te aan de , rechtsgeldig vertegenwoordigd door , hierna te noemen: Opdrachtgever ; en 2. ),

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum 22 augustus

Nadere informatie

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN TUSSENKOMST Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-09 19 10 2015

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN TUSSENKOMST Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-09 19 10 2015 VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN TUSSENKOMST Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-09 19 10 2015 Beoordeling overeenkomst Algemeen tussenkomst De Belastingdienst heeft, in samenwerking met

Nadere informatie

Status concept Medezeggenschapsraad Directeur akkoord Bestuur/RvT i.o.

Status concept Medezeggenschapsraad Directeur akkoord Bestuur/RvT i.o. Status concept 25-8-2015 Medezeggenschapsraad Directeur akkoord 26-8-2015 Bestuur/RvT i.o. College van Bestuur KW1C Raad van Toezicht De raad van toezicht van de Stichting Antonius Abt hanteert onderstaande

Nadere informatie

MEDISCHE COÖPERATIE SAMENWERKING MEDISCH SPECIALISTEN ZIEKENHUIZEN MET BEHOUD VAN FISCAAL ONDERNEMERSCHAP

MEDISCHE COÖPERATIE SAMENWERKING MEDISCH SPECIALISTEN ZIEKENHUIZEN MET BEHOUD VAN FISCAAL ONDERNEMERSCHAP MEDISCHE COÖPERATIE SAMENWERKING MEDISCH SPECIALISTEN ZIEKENHUIZEN MET BEHOUD VAN FISCAAL ONDERNEMERSCHAP 1. Inleiding Medisch specialisten dreigen hun positie van fiscaal ondernemer voor de inkomstenbelasting

Nadere informatie

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 4 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie?

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 27 686 Wijziging van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en enige andere wetten in verband met de invoering van een zelfstandigheidsverklaring

Nadere informatie

Een arbeidsovereenkomst of een zzp-er? Carl Luijken, pensioenfiscalist Armelle Tesson, arbeidsrecht advocaat

Een arbeidsovereenkomst of een zzp-er? Carl Luijken, pensioenfiscalist Armelle Tesson, arbeidsrecht advocaat Een arbeidsovereenkomst of een zzp-er? Carl Luijken, pensioenfiscalist Armelle Tesson, arbeidsrecht advocaat 1 Onderscheid tussen werknemer en andere vormen van beschikbaar stellen van arbeid: Fiscale

Nadere informatie

Kantoor Utrecht. Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging Postbus AH GOUDA. Geachte heer,

Kantoor Utrecht. Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging Postbus AH GOUDA. Geachte heer, Kantoor Utrecht > 1 Postbus 18500 3501 CM UTRECHT Telefoon 0800-0543 Telefax Kennisgroep CAO Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging Postbus 332 2800 AH GOUDA Datum 23 oktober 2013 Uw

Nadere informatie

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN GEEN VERPLICHTING TOT PERSOONLIJKE ARBEID Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-05 19 10 2015

VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN GEEN VERPLICHTING TOT PERSOONLIJKE ARBEID Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-05 19 10 2015 VOORBEELD MODELOVEREENKOMST ALGEMEEN GEEN VERPLICHTING TOT PERSOONLIJKE ARBEID Opgesteld door de Belastingdienst nr. 9015550000-05 19 10 2015 Beoordeling overeenkomst Algemeen / geen verplichting tot persoonlijke

Nadere informatie

Fiscale positie van commissarissen, andere toezichthouders en bestuurders

Fiscale positie van commissarissen, andere toezichthouders en bestuurders www.pwc.nl Fiscale positie van commissarissen, andere toezichthouders en bestuurders Tax & HRS Deze notitie is samengesteld door: Cees van Ballegooijen Jeroen Bijl September 2012 Disclaimer. Deze publicatie

Nadere informatie

VOORBEELDOVEREENKOMST DJ MUSIC & ENTERTAINMENT Beoordeling Belastingdienst nr

VOORBEELDOVEREENKOMST DJ MUSIC & ENTERTAINMENT Beoordeling Belastingdienst nr VOORBEELDOVEREENKOMST DJ MUSIC & ENTERTAINMENT Beoordeling Belastingdienst nr. 9081593705 12 10 2015 Beoordeling overeenkomst tussen opdrachtgever en DJ Ik ben van mening dat werken volgens de bijgevoegde

Nadere informatie