Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 16 februari 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 16 februari 2011"

Transcriptie

1 1 Ons kenmerk: LOP/TOT/KPSG/VRS/VDM/110216/011 Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 16 februari We komen opnieuw samen op woensdag 8 juni 2011 om 9:30u in zaal Mosten (3 de verdieping) van het Stadskantoor, Campus Blairon 200. Agendapunten zijn: Toelichting Saïda El Miniti bij de sleutels Evaluatie Speelwereld 2011 Evaluatie Vakantiespeeltassen Beleidsplan : aanpassingen Hoe wordt er in de andere LOP s rond de aanwezigheid van ingeschreven kleuters gewerkt? Snoezelruimtes in kleuterscholen Welke thema s komen in de eindwerken van de laatstejaarsstudenten K.H.Kempen aan bod? Welke zijn nuttig voor een volgend toonmoment/themalunch? Week van de klok: verspreiding? Aanwezig Annemie Van der Veken, Sophie Rombouts (i.o.veerle Jespers), Etienne Loots, Koen Vanvelk, Nicole Bastiaensen (Kind & Gezin, i.o. Lieve Tubbax), Katrijn Raeymaekers (verslag) Verontschuldigd Veerle Jespers, Sofie Coppers, Marc Van de maele. Agenda 1. Verslag van het vorige overleg 2. Agenda- en actiepunten voor het nieuwe jaar Terug- & vooruitblik 3. Beleidsplan Aanwezigheid van ingeschreven kleuters 5. Week van de klok 6. Redenen om kleuters niet naar de kleuterschool te sturen 7. Evaluatie van het toonmoment kleuterparticipatie van 2 februari 8. Sleutel bij de overgang van de kleuterschool naar de lagere school 9. Variapunten 1. Verslag Het verslag van het vorige overleg wordt goedgekeurd. 2. Agenda en actiepunten - Opvolging vakantiespeeltassen (Welke accenten worden er gelegd? Evaluatie?)

2 2 - Opvolging speelwereld - Aanwezigheid van de ingeschreven kleuters - Onderzoek Kind en Gezin: doen we hier iets mee? Is dit een taak van het LOP/Stad of enkel van de scholen? 3. Beleidsplan Het beleidsplan stond niet op de oorspronkelijke agenda en is pas later doorgestuurd. We gooien de agenda wat door elkaar. Stad en LOP werken beide aan gelijke onderwijskansen. Heel veel doen ze al samen. We willen die bestaande samenwerking nog verder optimaliseren en schrijven aan een gezamenlijk beleidsplan. De verschillende onderdelen zullen voorgelegd worden aan de betrokken werkgroepen. Het eindproduct wordt voorgelegd aan de stuurgroep, het dagelijks bestuur, de algemene vergadering en de onderwijsraad. De stuurgroep kijkt naar het luik kleuterparticipatie op p. 10 in het beleidsplan. Katrijn geeft een toelichting over Speelwereld. Speelwereld is een gratis speelweek voor kwetsbare kleuters. Scholen en thuisbegeleidingsdiensten selecteren de kleuters en sturen de inschrijvingsfiches op naar Welzijn Onderwijs Stad Turnhout. Bedoeling is hen een fijne speelweek te bezorgen. De onderwijsconsulenten gaan op huisbezoek bij de ingeschreven kleuters. Laatstejaarsstudenten uit de Lerarenopleiding van K.H.Kempen in Vorselaar begeleiden de kleuters. Zij nemen plaats op de Lijnbussen nummer 1 en 2, die de kinderen naar de Chirolokalen in Zevendonk brengen. Kleuters die ver van een bushalte wonen, worden opgepikt met de auto. Een evaluatiefiche per kind wordt bezorgd aan de scholen en thuisbegeleidingsdiensten. De stuurgroep keurt het beleidsplan goed mits volgende aanpassingen: - De Vakantiespeeltas dient aangevuld te worden als eigen opdracht van de Stad. - De synergie met Kind en Gezin moet duidelijk vermeld staan. 4. Aanwezigheid van ingeschreven kleuters De grote zorg is de ingeschreven kleuters die te laat komen en/of niet aanwezig zijn. Voor sommige scholen is dit een serieus probleem. - We kennen geen namen, wel aantallen. Het ministerie gaat na bij de scholen of kleuters voldoen aan x aantal halve dagen aanwezigheid en ze dus het recht op een studietoelage behouden. Op nder.htm kan je berekenen hoeveel dagen kleuters van elke leeftijdsgroep aanwezig moeten zijn. Als we die cijfers kennen, wat doen we er dan mee? Want: 120 halve dagen aanwezig wil zeggen dat de 3-jarige kleuters 2/3 de van de tijd afwezig (mogen) zijn! - Het buikgevoel zegt dat het vooral huismoeders zijn die hun kleuters thuis houden, want dan zijn ze niet alleen thuis. Andere redenen die scholen horen, zijn: Ik kan er beter voor zorgen dan 1 leerkracht voor 1 (grote) groep. Sommige ouders willen hun kind niet naar school sturen als het nog niet zindelijk is. Als je dan als school argumenteert dat je er ook als school aan werkt, willen ze nog niet en wat doe je dan? Het buikgevoel zegt ook dat ouders met meerdere kinderen waarvan er al een kind naar school gaat, er minder moeite met hebben.

3 3 Als beide ouders werken, is er een grote nood aan opvang voor de kinderen en is er eerder de vraag hoelang ze kunnen opgevangen worden. - Praktisch probleem is: wie gaat de slapende kindjes in het oog houden? Moet heel de klas dan slapen? Dit lukt als je vb. een peuterklas hebt of een semiinternaat. - De Steinerschool vraagt aan ouders een bijdrage voor het toezicht op de slapende kindjes. Vraag is hoe de kwetsbare ouders dit moeten betalen. - Kind en Gezin doet een extra inspanning naar kwetsbare ouders rond kleuterparticipatie, maar er is een probleem met de toeleiding naar ouderbijeenkomsten. Tijdens de zomervakantie in 2010 zijn er jammer genoeg 2 ouderbijeenkomsten geannuleerd, waar ook de Vakantiespeeltassen voorgesteld zouden worden. Er werd eerder aansluiting gezocht bij de peuterspeelpunten. Kind en Gezin zoekt een oplossing. Het meegeven van folders is geen probleem, maar dat is maar een aanzet. Je weet niet of ouders er effectief iets mee doen. Vraag: bereikt Kind en Gezin alle kwetsbare gezinnen? Kind en Gezin registreert kansarmoedecijfers, maar als ouders beslissen om naar een kinderarts te gaan, moet Kind en Gezin het gezin loslaten. - Etienne en Marc gaan na hoe hier in de verschillende LOP s aan gewerkt wordt. - Marc en Katrijn bevragen via de kleuterleerkrachten, die deelnamen aan het toonmoment, hoe hier bij hen op school aan gewerkt wordt. - Marc en Katrijn gaan na of er een snoezelruimte in een kleuterschool in Turnhout is. - Annemie stelt voor om de foldertjes Is mijn kind groeirijp? uit Klasse en het plan uit de Vakantiespeeltassen mee te verspreiden via Kind en Gezin, bijvoorbeeld op het laatste vaccinatiemoment op 15 maanden. Nicole gaat dit na. - Katrijn gaat bij An Docquier na hoe er eventueel kan samengewerkt worden tussen Kind & Gezin (de ouderbijeenkomsten) en de Peuterspeelpunten. 5. Week van de klok Zie De Week van de klok is een project dat loopt in het LOP Sint-Niklaas i.s.m. de basisscholen. Eén week lang werd er extra aandacht besteed aan op tijd komen op school. Met deze bronnenmap willen ze het schoolteam een extra duwtje in de rug geven bij het sensibiliseren van ouders om hun kinderen tijdig naar school te brengen. - Er staan geen nieuwe zaken in, maar de map kan wel inspiratie bieden. - Je werkt met de kindjes aan op tijd komen maar het zijn de ouders die je moet bereiken. Focus leggen op driehoek kind ouder school. - Ouders kunnen heel verschillend reageren als je ze aanspreekt op te laat komen. Sommigen worden boos, en komen niet meer. Ze vinden het een bemoeizucht. - Marc gaat na of dit materiaal (bronnenmap, CD-ROM) verspreid mag worden.

4 4 - Katrijn en Marc gaan na of er nood is aan een themalunch na de verspreiding van de bronnenmap. 6. Redenen om kleuters niet naar de kleuterschool te sturen Dit agendapunt hebben we samen besproken met punt 2 aanwezigheid van ingeschreven kleuters. 7. Evaluatie van het toonmoment kleuterparticipatie van 2 februari Annemie volgde Fundels en Verteltassen. Knap voorgesteld. Annemie had hoge verwachtingen van de uitgave van Plantyn: 3, 2,1 Kleuterparticipatie, maar die publicatie vindt ze weinig interessant. Week van de klok lijkt veel interessanter. Koen volgde Milan en werd daarna weggeroepen naar school. Milan zat op hetzelfde spoor als Super Sim. De presentatie was goed, erg kort. Knappe investering die Stad Hasselt heeft gedaan door de intensieve inzet van stadswachten. Schenk meer aandacht aan DocAtlas: zowel via een werkwinkel als via een beurs! Er waren onvoldoende documentjes voor alle bezoekers aan de beurs. Interessant zou zijn als Liesbet Vander Ven zou kunnen komen vertellen in een werkwinkel welke educatieve materialen zij ter beschikking heeft om aan kleuterparticipatie te werken. op het evaluatierapport - Opvallend goede score voor de inhoud van Fundels! - We stellen ons vragen bij de bruikbaarheid: wie vult de evaluatieformulieren in? Zijn dit de kleuterleerkrachten of zijn dit vooral anderen? - Onthaal en organisatie zijn een aandachtspunt - DocAtlas zowel vragen voor een stand als voor een werkwinkel - De 3 de editie van een toonmoment kan plaatsvinden in Vraag is: onder welke vorm? Gaan we nieuwe praktijkvoorbeelden zoeken of gaan we op zoek naar noden van kleuterleerkrachten en daarbij aansluiten? - Marc en Katrijn gaan na of eindwerken van de studenten uit de K.H.Kempen een plaats kunnen krijgen op en volgend toonmoment. 8. Sleutel bij de overgang van de kleuterschool naar de lagere school Saïda El miniti heeft 4 sleutels gemaakt die ouders moeten helpen bij de ondersteuning van de schoolloopbaan van hun kind bij scharniermomenten. Er is een sleutel voor 3-, 6-, 12- & 18-jarigen. Saïda wil graag feedback van deze werkgroep: is de informatie juist? Is ze niet te moeilijk? De sleutels worden gebruikt in een proefproject van de K.H. Kempen. Deelnemende basisscholen zijn St-Victor, de Smiskens & de Stedelijke Basisschool. Saïda is op zoek naar middelen om de sleutels professioneel uit te geven. We bekijken de eerste sleutel voor 3-jarigen. - Wie is de doelgroep? Anderstaligen of iedereen? - Vanuit welke zorg zijn deze sleutels ontstaan? Wat is de bedoeling? - Het concept om met steekwoorden te werken is prima, maar de inhoud is onvolledig. - Mooi product. - De overgang van de kleuterschool naar de lagere school verloopt heel intensief voor de kinderen (proefdag, informatiedagen, enz.). Ouders zijn minder

5 5 betrokken. Voor de overgang naar het secundair onderwijs is dit hetzelfde verhaal. Stel op de sleutels duidelijker wat de verwachtingen zijn t.a.v. de ouder en wat de verwachtingen zijn t.a.v. het kind. Stel duidelijk dat dit een gespreksopener/gespreksstarter is tussen ouder en kind. - Vragen, die vermeld kunnen worden op de andere sleutels, zijn vb. Wat zijn je kwaliteiten? Wat doe je graag? - Tip: maak de sleutels actief, zoals een werkboekje. D.w.z. laat ruimte om er als ouder en/of kind zelf iets op in te vullen. - Er is nood aan een toelichting van Saïda: Wat is de insteek? Welke behoefte heeft ze aangevoeld? - Marc & Katrijn overleggen met Saïda: ze bespreken met haar de feedback en bieden de medewerking van de werkgroep aan om de sleutels verder vorm te geven. 9. Variapunten - Vanaf heden is Nicole Bastiaensen lid van de stuurgroep kleuterparticipatie. Marc bezorgt haar steeds de uitnodiging en het verslag. - We agenderen Saïda op ons volgend overleg voor een uitgebreidere toelichting. We komen opnieuw samen op woensdag 8 juni 2011 om 9:30u in zaal Mosten (3 de verdieping) van het Stadskantoor, Campus Blairon 200.

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 8 juni 2011

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 8 juni 2011 1 Ons kenmerk: LOP/TOT/KPSG/VRS/VDM/110608/012 Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 8 juni 2011 - Op het volgende overleg wordt een stand van zaken gegeven over de sleutels van Saïda. - De

Nadere informatie

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 15 februari 2011

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 15 februari 2011 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/BOOS/VDM/110215/005 Bijlage: kijkwijzer PAOO VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 15 februari 2011 Besluiten - We agenderen op de volgende vergadering het overleg CLB/CBE/PRISMA.

Nadere informatie

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014 Ons kenmerk: LOP/TB/KPSG/VRS/VDM/140311/018 Bijlage: Huis van het Kind opent deuren uit LOKAAL Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014 Besluiten - Het Huis van het Kind moet vraaggestuurd

Nadere informatie

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 10 februari 2015

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 10 februari 2015 Ons kenmerk: LOP/TB/KPSG/VRS/VDM/150210/019 Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 10 februari 2015 Aanwezig Katrijn Raeymaekers, Marc Van de maele, Anne Goethals, Leen Van Looveren, Veerle

Nadere informatie

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 27 september 2011

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 27 september 2011 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/BOOS/VDM/110927/007 Bijlage: overzicht van de analyses VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 27 september 2011 - Sofie contacteert Saïda voor een stand van zaken i.v.m. de sleutels.

Nadere informatie

Verslag stuurgroepvergadering van 27 september 2010

Verslag stuurgroepvergadering van 27 september 2010 Ons kenmerk: LOP/TOT/SG/VRS/VDM/100927/025 Bijlagen: 2 Verslag stuurgroepvergadering van 27 september 2010 Aanwezig Katrien Abrams, Erwin Brentjens, Etienne Loots, Cherstine Michielsen, Marc Van de maele

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 25 april 2012

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 25 april 2012 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/SK/VDM/120425/020 Bijlagen: 4 VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 25 april 2012 - De meeste scholen waren met een afvaardiging aanwezig op de theatermonoloog. We contacteren

Nadere informatie

Verslag stuurgroepvergadering van 3 februari 2015

Verslag stuurgroepvergadering van 3 februari 2015 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/SG/VDM/150203044 Verslag stuurgroepvergadering van 3 februari 2015 Aanwezig Etienne Loots, Dorine Stammen, Daniel Gebruers, Katrien Abrams, Marc Van de maele (verslag), Paul Damen,

Nadere informatie

Verslag Werkgroep kleuterparticipatie

Verslag Werkgroep kleuterparticipatie Verslag Werkgroep kleuterparticipatie 15 oktober 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Baeke Etienne A Sabrina Saey A Vercauteren Magda A Vercauteren Johan V Peeters Sonja A Seyhoglu Fatih

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE WERKGROEP ONDERWIJS & ARMOEDE van 21 mei 2015

VERSLAG VAN DE WERKGROEP ONDERWIJS & ARMOEDE van 21 mei 2015 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/O&A/VDM/150521/029 VERSLAG VAN DE WERKGROEP ONDERWIJS & ARMOEDE van 21 mei 2015 - Marc informeert bij de Vierdewereldgroep Aalst of ze aansluitend bij de onderwijsraad op 16/10

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING LOKAAL OVERLEG HASSELT BASISONDERWIJS

ALGEMENE VERGADERING LOKAAL OVERLEG HASSELT BASISONDERWIJS ALGEMENE VERGADERING LOKAAL OVERLEG HASSELT BASISONDERWIJS Algemene vergadering op dinsdag 30 september 2008 om 09.30u in de Kempenzaal van het Provinciehuis AANWEZIG : T. Mathijs, V. Dekens, V. Janssens,

Nadere informatie

Verslag stuurgroepvergadering van 15 december 2015

Verslag stuurgroepvergadering van 15 december 2015 Verslag stuurgroepvergadering van 15 december 2015 Aanwezig Etienne Loots, Katrien Abrams, Marc Van de maele, Cherstine Michielsen, Daniel Gebruers, Sigurd Borghs, Annemie Daemen, Nele Cornelis Verontschuldigd

Nadere informatie

Meer kleuterparticipatie door ouderparticipatie Een goede start 26/10/2017

Meer kleuterparticipatie door ouderparticipatie Een goede start 26/10/2017 Meer kleuterparticipatie door ouderparticipatie Een goede start 26/10/2017 Onderdeel van de pipeline 0-3 jaar AMIF Focus van het project een goede start Ouders worden continu ondersteund door partners

Nadere informatie

Studiedag 11 december 2006

Studiedag 11 december 2006 Studiedag 11 december 2006 Programma 13u00 Start studiedag Minister Frank Vandenbroucke Presentatie visietekst 13u45 Werkgroepen rond proefprojecten 15u45 Afronding Reflecties uit de werkgroepen Minister

Nadere informatie

Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten

Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten LOP Werkgroep Toeleiding Anderstalige Nieuwkomers vrijdag 12 mei 2017 Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten Steven Delarue steven.delarue@stad.gent Onderwijscentrum Gent ondersteunt en verbindt

Nadere informatie

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS 2013-2019 SD2 SD3 OD1 In kaart brengen van onderwijslandschap en schoolloopbanen binnen de lokale maatschappelijke context Actie 1 Een brede en actuele omgevingsanalyse

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 17 oktober 2012

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 17 oktober 2012 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/SK/VDM/121017/022 VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 17 oktober 2012 - De leden van de werkgroep bevestigen opnieuw het belang van Ludo s aanwezigheid op de zitdag studietoelagen

Nadere informatie

Peuter Speelpunt Turnhout

Peuter Speelpunt Turnhout Peuter Speelpunt Turnhout Samen spelen kan je leren! -Een plaats voor ontmoeting -Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname -Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen

Nadere informatie

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas 5 februari 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Aanwezigheidslijst als bijlage toegevoegd aan het verslag. Documenten Vooraf verstuurd:

Nadere informatie

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 7 Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid 1. Inleiding Indien een school extra uren en/of andere ondersteuning ontvangt, is het belangrijk dat

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 8 februari 2012

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 8 februari 2012 1 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/SK/VDM/120208/019 VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 8 februari 2012 - Sofie stuurt een herinnering voor Leven in een krabbenmand op maandag 13/02. - Zo nodig rekruteren

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

Verslag Werkgroep OKAN 23 januari 2012

Verslag Werkgroep OKAN 23 januari 2012 Bijlage: organigram Verslag Werkgroep OKAN 23 januari 2012 Aanwezig Dominique Devel, Erik Hellinck, Marc Van de maele, Chris Aerts, Katrien Abrams, Aziz Ifrassen, Lara Mariën, Marina Schoenmaekers, Gert

Nadere informatie

Verslag Stuurgroep OKAN 8 oktober 2012

Verslag Stuurgroep OKAN 8 oktober 2012 Verslag Stuurgroep OKAN 8 oktober 2012 Aanwezig Annemie Daemen, Aziz Ifrassen, Pia Melis, Dominique Devel, Erik Hellinck, Marc Van de maele, Chris Aerts, Katrien Abrams, Lara Mariën, Christine Broeckx,

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 20142015-0504 20-04-2015 Collegebesluit houdende de wijziging van collegebesluit nr. 20132014-0459 van 22 mei 2014 houdende de goedkeuring van het Kinderarmoedebestrijdingsplan 2014-2015

Nadere informatie

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK JANUARI 2015 Vaststellingen Sterke punten Werkpunten Acties 1 De bevraging. In januari werd u, ouders, gevraagd deel te nemen aan een digitaal tevredenheidsonderzoek in

Nadere informatie

Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse

Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse Lambrechts VVSG Lien Libin - VVSG Verloop 1.Wie is Wie? 2.Voorstelling

Nadere informatie

Waarom? Doel. Verloop 26/02/2015. Talensensibilisering in de kleuterklas TALENSENSIBILISERING IN DE KLEUTERKLAS

Waarom? Doel. Verloop 26/02/2015. Talensensibilisering in de kleuterklas TALENSENSIBILISERING IN DE KLEUTERKLAS TALENSENSIBILISERING IN DE KLEUTERKLAS Begeleidingsprogramma voor kleuterleerkrachten en ouders van meertalige kinderen Ellen Vandewalle 26-02-2015 http://www.tolkinfo.nl/tolk2.php Waarom? Waarom? Doel

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 21 september 2011

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 21 september 2011 1 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/SK/VDM/110921/018 VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 21 september 2011 Besluiten Enkele leden van de werkgroep wonen de 1 ste voorstelling bij van de theatermonoloog

Nadere informatie

Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal

Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal Herlinde Trenson Schepen Kinderopvang Kinderopvang : samenwerken Aanleiding Totaal concept Knesselare Traject Partners Partners en hun rol Rol coördinator

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Algemeen Gemeente: Hasselt Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Contactgegevens: Wendy Souvereyns, Loket.kinderopvang@hasselt.be, 0486/586940 Werkingsgebied:

Nadere informatie

Aandachtspunten voor directies BaO

Aandachtspunten voor directies BaO Aandachtspunten voor directies BaO 1. In de week van 8 en/of 15 september komt de muzische vormer een halve dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen: Kennismaken met de directie, de leerkracht

Nadere informatie

Verslag Stuurgroep OKAN 30 september 2013

Verslag Stuurgroep OKAN 30 september 2013 Verslag Stuurgroep OKAN 30 september 2013 Aanwezig Pia Melis, Dominique Devel, Erik Hellinck, Marc Van de maele, Chris Aerts, Katrien Abrams, Linda Seeuws, Hilde Baeten, Koen Vanvelk, Nadia Verheyen, Kurt

Nadere informatie

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 VOORAF: de vereniging SPOOR De vereniging SPOOR staat voor Samenwerking rond Preventie in het kader van Opvoeding en Onderwijs Regio Brugge

Nadere informatie

Verslag Dagelijks bestuur

Verslag Dagelijks bestuur Verslag Dagelijks bestuur 17 september 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid De Meyer Magda A Durmaz Dilek A De Beleyr Jean-Paul A Pauwels Marc A Verhelst Erik V Schilders Hans V Baeke Etienne

Nadere informatie

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas 25 februari 2014 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Aanwezigheidslijst als bijlage toegevoegd aan het verslag. Documenten Vooraf verstuurd:

Nadere informatie

Bijlagen: rapport schoolloopbanen & infografieken Nederlands leren. Verslag stuurgroep OKAN 5 mei 2014

Bijlagen: rapport schoolloopbanen & infografieken Nederlands leren. Verslag stuurgroep OKAN 5 mei 2014 Bijlagen: rapport schoolloopbanen & infografieken Nederlands leren Verslag stuurgroep OKAN 5 mei 2014 Aanwezig Liesbet Van der Ven, Annemie Daemen, Tine Vreys, Aziz Ifrassen, Pia Melis, Dominique Devel,

Nadere informatie

sep/17 Ontmoetingsmoment Villa Mescolanza, u Back to school Party, Wollewei Scholentoer 14 Week van de geletterdheid

sep/17 Ontmoetingsmoment Villa Mescolanza, u Back to school Party, Wollewei Scholentoer 14 Week van de geletterdheid sep/17 1 2 3 Mescolanza, -21.30u Back to school Party, Wollewei 4 5 6 7 10 8 Week van de geletterdheid Mescolanza, -21.30u 9 Zitdag Studietoelagen, Digidak Blairon, 10-13u 11 Dagelijks bestuur Onderwijsraad

Nadere informatie

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Agenda 1. September 2015 2. AgODi reageert 3. Uitbreiding ondersteuningsaanbod 4.

Nadere informatie

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT Het project Roma t Werkt werd uitgeschreven door Odice vzw en de OCMW s van Beveren, Sint- Niklaas en Temse. Het project werd gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fond

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG V R A G E N K A A R T? THEMA: KINDEROPVANG THEMA: KINDEROPVANG? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema kinderopvang

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G. 8 juni 2012

Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G. 8 juni 2012 Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G 8 juni 2012 Inhoud 1. OO binnen K&G - Maatschappelijk noodzakelijk - Maatwerk! 2. Onze maatjes 1. Opvoedingsondersteuning binnen Kind & Gezin

Nadere informatie

VERSLAG Algemene Vergadering (AV) van 12 juni 2012

VERSLAG Algemene Vergadering (AV) van 12 juni 2012 Turnhout, 13 juni 2012 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/AV/VDM/120612/018 Bijlagen: PowerPointpresentatie, motie en toevoeging aan het HHR VERSLAG Algemene Vergadering (AV) van 12 juni 2012 - De algemene vergadering

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

Welkom Patrick Poelmans Administrateur generaal AGODI

Welkom Patrick Poelmans Administrateur generaal AGODI Welkom Patrick Poelmans Administrateur generaal AGODI Instrumenten kleuterparticipatie Sara De Meerleer Kleutercoördinator 1 Drie dimensies van kleuterparticipatie 5 aandachtspunten bij elke actie Kwaliteitsvolle

Nadere informatie

ALGEMENE ONDERWIJSRAAD WOENSDAG 30 MEI U OC BOERENPOORT BIJKAPEL

ALGEMENE ONDERWIJSRAAD WOENSDAG 30 MEI U OC BOERENPOORT BIJKAPEL ALGEMENE ONDERWIJSRAAD WOENSDAG 30 MEI 2018 10U OC BOERENPOORT BIJKAPEL Agenda 1. Vorig verslag d.d. 17 mei 2017 2. Taskforce capaciteiten 3. Schoolparticipatiefonds 4. STOP/Raket/Naft 5. Brede school

Nadere informatie

Tania Van Helleputte (VTI Deinze), Trees Van Hove (schepen van onderwijs)

Tania Van Helleputte (VTI Deinze), Trees Van Hove (schepen van onderwijs) Werkgroep DeMo Deinze motiveert 20 maart 2017 Aanwezig John Caron (Leiepoort, campus Sint-Hendrik), Veerle Schoors (VCLB), Elke Standaert (VTI), Peter De Greef (Erasmusatheneum), Lies David (Leiepoort,

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: CULTUUR, SPORT, JEUGD

V R A G E N K A A R T THEMA: CULTUUR, SPORT, JEUGD V R A G E N K A A R T? THEMA: CULTUUR, SPORT, JEUGD THEMA: CULTUUR, SPORT, JEUGD? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond

Nadere informatie

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK OUDERS JUNI 2017

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK OUDERS JUNI 2017 VBS Klim-Op Kerkkouterstraat 58 9520 Bavegem Tel * Fax 09 362 98 03 directie.bavegem@vbhoutembavegem.be RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK OUDERS JUNI 2017 Samen met onze maandelijkse nieuwsbrief WegWijs

Nadere informatie

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 14 oktober 2013

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 14 oktober 2013 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/BOOS/VDM/1301014/015 VERSLAG werkgroep betrokken s van 14 oktober 2013 - Sofie, Ludo en Marc zijn op de box moderator/notulist van een groepje van 8 à 10 deelnemers. Elke moderator

Nadere informatie

Jeugdaanbod. Terugblik op 2018

Jeugdaanbod. Terugblik op 2018 Jeugdaanbod Terugblik op 2018 Speelpleinwerking Speelpleinwerking Krokusvakantie 2018: Afdeling Bavikhove: 202 daginschrijvingen; gemiddeld 40 kinderen per dag. Afdeling Harelbeke: 387 daginschrijvingen;

Nadere informatie

Verslag Dagelijks bestuur Secundair Onderwijs

Verslag Dagelijks bestuur Secundair Onderwijs Verslag Dagelijks bestuur Secundair Onderwijs 14 mei 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Vercauteren Magda A De Beleyr Jean-Paul A Roggeman Walter A De Caluwe Nora A Van Wolvelaer Frank

Nadere informatie

Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal beleid een haalbare kaart?

Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal beleid een haalbare kaart? Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 204b 9000 Gent tel. 09 225 91 33 - fax 09 233 35 89 plazzo@telenet.be http://users.telenet.be/plazzo Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal

Nadere informatie

Toegankelijke kinderopvang. Jef Scheirlinck & Christine Faure Didelle

Toegankelijke kinderopvang. Jef Scheirlinck & Christine Faure Didelle Toegankelijke kinderopvang Jef Scheirlinck & Christine Faure Didelle Programma» Een diversiteit aan gezinnen» Functies in kinderopvang» Sociale functie in kinderopvang» Wat is toegankelijk zijn?» Toegankelijkheid

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT)

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) 2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) OMKADERING + SCHOLEN 2 voltijdse brugfiguren: Maudlin Coussens en Pieter Dejonghe 4 scholen: KTA MoBi, Onze-Lieve-Vrouw-Instituut, Provinciale Middenschool,

Nadere informatie

Draaiboek. Cas en Kato hebben gezonde tanden. - tentoonstelling-tandenkoffer-educatief materiaal-

Draaiboek. Cas en Kato hebben gezonde tanden. - tentoonstelling-tandenkoffer-educatief materiaal- Draaiboek Cas en Kato hebben gezonde tanden - tentoonstelling-tandenkoffer-educatief materiaal- Draaiboek organisatie project Cas en Kato hebben gezonde tanden 07 januari 2017 1 Inhoud 1. Concept 2. Doelstellingen

Nadere informatie

EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST

EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST REALISATIES VAN HET BEWONERSPLATFORM RENINGELST Informatie Bewoners geven aan dat er via de stadskrant van Poperinge al heel wat informatie wordt doorgegeven aan de

Nadere informatie

WG KLEUTERPARTICIPATIE 21/11/2013. Het voorzitterschap van de werkgroep zal vanaf heden opgenomen worden door Iris Degryse.

WG KLEUTERPARTICIPATIE 21/11/2013. Het voorzitterschap van de werkgroep zal vanaf heden opgenomen worden door Iris Degryse. GELIJKE ONDERWIJSKANSEN LOKAAL OVERLEGPLATFORM BASISONDERWIJS GENT Voorzitter Dr. Jean Pierre Verhaeghe Vakgroep Onderwijskunde Henri Dunantlaan 2 9000 GENT TEL: 09/264.86.60 FAX: 09/264.86.88 jphcv@yahoo.com

Nadere informatie

ENKELE GOOD PRACTICES

ENKELE GOOD PRACTICES PREVENTIEF BELEID OM DE TOEPASSING VAN VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN TE VOORKOMEN. ENKELE GOOD PRACTICES CENTRUM voor KINDERPSYCHIATRIE Een kindvriendelijke hoekenwerking: een project voor kleuters en

Nadere informatie

ZORG & LEREN in de kleuterklas

ZORG & LEREN in de kleuterklas ZORG & LEREN in de kleuterklas Waar gaat het over? Als LEER kracht ben je druk bezig om kinderen van alles te leren. Velen denken dan aan tellen, schrijven, kleuren en vormen leren, Maar ook om zelfstandig

Nadere informatie

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017 Wegwijzer: Algemeen overzicht WEGWIJZER - Strategische doelstelling 1: Professionaliseren en uitdragen van het project Wegwijzer naar de burgers en naar het beleid Operationele doelstelling 1.1 Professionaliseren

Nadere informatie

De vrije dagen en pedagogische studiedagen van het schooljaar zijn opgelijst in dit nummer.

De vrije dagen en pedagogische studiedagen van het schooljaar zijn opgelijst in dit nummer. Beste ouders, Op 15 juni besprak het inspectieteam met de schoolteamleden en het schoolbestuur het verslag van de doorlichting van onze school. Vol lof spraken ze over onze werking op klas- en schoolniveau.

Nadere informatie

AMIF proeftuinen duurzame kwalitatieve kleuterparticipatie

AMIF proeftuinen duurzame kwalitatieve kleuterparticipatie AMIF proeftuinen duurzame kwalitatieve kleuterparticipatie Gent Samen door de schoolpoort Antwerpen Een goede start Voorstelling voorschools traject Voorschools traject (2017 2018) Waarom? Ondersteunen

Nadere informatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie Bedrijfsvoering Dienst Communicatie PERSBERICHT 20/04/2016 16/0231 Het brugfigurenproject verhoogt ouderbetrokkenheid in het secundair: eerste resultaten na één jaar werking Stad Gent startte in februari

Nadere informatie

Aanbod voor scholen Voorschools Versie september Inhoud BOEKSTART HASSELT... 2 DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MILAN... 4 WOORDKAARTJES VAN MILAN...

Aanbod voor scholen Voorschools Versie september Inhoud BOEKSTART HASSELT... 2 DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MILAN... 4 WOORDKAARTJES VAN MILAN... Aanbod voor scholen Voorschools Versie september 2017 Inhoud BOEKSTART HASSELT... 2 DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MILAN... 4 WOORDKAARTJES VAN MILAN... 5 1 BOEKSTART HASSELT Voorschools Omschrijving Kinderen

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN MBT OPROEP KOALA

VEEL GESTELDE VRAGEN MBT OPROEP KOALA VEEL GESTELDE VRAGEN MBT OPROEP KOALA 1. Advies lokaal bestuur? Is het binnen de oproep vereist dat er voor de kinderopvangplaatsen een advies is van de adviesraad? Dat is regelgevend ingeschreven binnen

Nadere informatie

Aan de slag met groen speelweefsel! Instrumenten voor gemeentelijk speelweefselbeleid

Aan de slag met groen speelweefsel! Instrumenten voor gemeentelijk speelweefselbeleid Aan de slag met groen speelweefsel! Instrumenten voor gemeentelijk speelweefselbeleid Katrijn Gijsel (Steunpunt Jeugd) Mochten onze kinderen en ook de volwassenen in de tachtiger jaren opnieuw kunnen spelen

Nadere informatie

Voor het eerst naar de kleuterschool

Voor het eerst naar de kleuterschool Voor het eerst naar de kleuterschool 1. Welkom EEN NIEUWE JUF VOOR J U L E S Welkom in de eerste kleuterklas! Je zal merken dat er van deze jonge kinderen al veel wordt verwacht. Toch willen we sterk

Nadere informatie

Ouders & School (LOP Lokeren)

Ouders & School (LOP Lokeren) Ouders & School (LOP Lokeren) Vooronderzoek Onderzoek in secundaire scholen (Brussel) Model van ouderbetrokkenheid (denkkader) Drie actoren (ouder, school, leerling!) Drie pijlers Drie voorwaarden Zes

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs datum: 23 februari 2010 Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs Verslag ouderbevraging Sint-Lievenscollege 1. Huiswerkbeleid in de lagere school (evolutie sinds vorige bevraging) / veiligheid

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club Naam van de : Multi-Media Club 1. Inhoud vd Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Schooljaar 2008-2009, als parallel met Radick, het tijdschrift. Visie Met multimedia-technieken eigen producties ontwikkelen

Nadere informatie

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Kathy Jacobs Kind en Gezin Sara De Meerleer Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) Warme transitie

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Gezinnen ondersteunen op vlak van gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van kind(eren) sociale, informele netwerken rondom gezinnen bevorderen en ondersteunen Preventie: problemen (gezondheid, ontwikkeling,

Nadere informatie

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015.

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015. HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015 Tips & tricks 00919 Tips voor een geslaagde studieopdracht INLEIDING Wil

Nadere informatie

Verslag Werkgroep kleuterparticipatie

Verslag Werkgroep kleuterparticipatie Verslag Werkgroep kleuterparticipatie 25 februari 2014 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Baeke Etienne A Sabrina Saey A Vercauteren Magda A Vercauteren Johan V Schelfhout Bernadette A Seyhoglu

Nadere informatie

Notulen MR 1 dinsdag 13 september 2016 Aanwezig: Anne, Mirjana, Irene, Ilse, Florinde en Paul Maarten en Selma (directie),

Notulen MR 1 dinsdag 13 september 2016 Aanwezig: Anne, Mirjana, Irene, Ilse, Florinde en Paul Maarten en Selma (directie), Notulen MR 1 dinsdag 13 september 2016 Aanwezig: Anne, Mirjana, Irene, Ilse, Florinde en Paul Maarten en Selma (directie), Afwezig met bericht: - 1.Opening, vaststelling agenda Agenda wordt goedgekeurd.

Nadere informatie

Werking Doelgroep Bereikbaarheid Tijd Kostprijs. Heistraat 135b 9100 Sint-Niklaas (Beytullah Göl)

Werking Doelgroep Bereikbaarheid Tijd Kostprijs. Heistraat 135b 9100 Sint-Niklaas (Beytullah Göl) Organisatie / instantie HUISWERKBEGELEIDING Poorten & Bruggen De Regenboog Sintar LEERPROBLEMEN Het Veer CLB Go! Waasland Werking Doelgroep Bereikbaarheid Tijd Kostprijs Huiswerkbegeleiding Remediëring

Nadere informatie

Trefdag Oefenkansen Nederlands

Trefdag Oefenkansen Nederlands Trefdag Oefenkansen Nederlands Programma > Verwelkoming door Bieke Dobbelaere - Directeur > Inleiding door schepenen > In-Gent > Dienst Welzijn en Gelijke Kansen > Onderwijscentrum Gent Trefdag Oefenkansen

Nadere informatie

sep/17 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 1 Ontmoetingsmoment Villa Mescolanza, u Back to school Party, Wollewei

sep/17 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 1 Ontmoetingsmoment Villa Mescolanza, u Back to school Party, Wollewei 1 Back to school Party, Wollewei 2 3 4 5 6 7 sep/17 8 Week van de geletterdheid 9 Zitdag Studietoelagen, Digidak Blairon, 10-15u 10 11 Dagelijks bestuur onderwijsraad Week van de geletterdheid 12 Week

Nadere informatie

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. Klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Nadere informatie

Aanbod op maat voor de babyen peuteropvang

Aanbod op maat voor de babyen peuteropvang omvorming biedt interactieve vormingen, begeleidingen of coachingstrajecten aan rond diverse thema s voor iedereen die werkt met kinderen, gezinnen, bejaarden, cliënten of patiënten. Aanbod op maat voor

Nadere informatie

Communicatie van en naar ouders

Communicatie van en naar ouders Communicatie van en naar ouders Schooljaar 2017-2019 De communicatie van en naar ouders Hieronder beschrijven we de mogelijke momenten en vormen van communicatie tussen ouders enerzijds en de school en

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

15/02/2019. Drie dimensies van kleuterparticipatie

15/02/2019. Drie dimensies van kleuterparticipatie Drie dimensies van kleuterparticipatie 1 3 acties rond kleuterparticipatie Kwaliteitsvolle data Inzetten op samenwerking Aandacht voor kwetsbare groepen 5 aandachtspunten bij elke actie Kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

Het Josephientje! Jaargang 11 nr. 6 februari 2016

Het Josephientje! Jaargang 11 nr. 6 februari 2016 Het Josephientje! Jaargang 11 nr. 6 februari 2016 AGENDA 7 maart Start projectweek; Hallo Wereld 8 maart Aanmelddagen Voortgezet Onderwijs 9 maart Aanmelddagen Voortgezet Onderwijs 14 maart Ouderavond

Nadere informatie

VERSLAG stuurgroepvergadering van 25 april 2013

VERSLAG stuurgroepvergadering van 25 april 2013 Ons kenmerk: LOP/TS/VRS/SG/VDM/130425/025 VERSLAG stuurgroepvergadering van 25 april 2013 - Een infosessie over VRINT voor CLB-medewerkers en directies is nuttig. - De evaluatie van het inschrijvingsbeleid

Nadere informatie

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 21 maart 2013

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 21 maart 2013 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/BOOS/VDM/1230321/013 VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 21 maart 2013 - Met het oog op een vertegenwoordiging van onderwijs binnen de werkgroep spreken we gericht directies

Nadere informatie

Ouders over aan- en afwezigheden op school

Ouders over aan- en afwezigheden op school Ouders over aan- en afwezigheden op school Rapport 1. Context Op verschillende beleidsniveaus worden inspanningen geleverd om vroegtijdig schoolverlaten en spijbelen aan te pakken en te voorkomen. Deze

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert Werkgroep DeMo -Deinze motiveert 27 januari 2014 Deinze motiveert zet in op een waarderende benadering van leerkrachten, leerlingen en hun ouders en zet hen aan tot actie vanuit talenten, interesses en

Nadere informatie

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren.

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren. Naam van de schoolexterne interventie: Arktos KTO 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Arktos werkt op een projectmatige manier

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

Verslag Werkgroep kleuterparticipatie

Verslag Werkgroep kleuterparticipatie Verslag Werkgroep kleuterparticipatie 13 mei 2014 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Baeke Etienne A Sabrina Saey Afw Vercauteren Magda A Vercauteren Johan V Schelfhout Bernadette A Seyhoglu

Nadere informatie

Onze-Lieve-Vrouwinstituut lagere school, Kloosterweg 1, 1640 Sint-Genesius-Rode inst. nr. 4853

Onze-Lieve-Vrouwinstituut lagere school, Kloosterweg 1, 1640 Sint-Genesius-Rode inst. nr. 4853 BASISSCHOOL 5 oktober 2017 BETREFT: Huishoudelijk reglement van de schoolraad 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad,

Nadere informatie

Preventief werken rond middelenmisbruik met hoge risicogroepen: kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders. Regio Roeselare

Preventief werken rond middelenmisbruik met hoge risicogroepen: kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders. Regio Roeselare Preventief werken rond middelenmisbruik met hoge risicogroepen: kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders Regio Roeselare Motivatie tot het project Frequent contact met risicogroep Geen aangepast

Nadere informatie