VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 8 februari 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 8 februari 2012"

Transcriptie

1 1 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/SK/VDM/120208/019 VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 8 februari Sofie stuurt een herinnering voor Leven in een krabbenmand op maandag 13/02. - Zo nodig rekruteren we breder: OCMW, welzijnsorganisaties, kinderopvang - We programmeren geen pauze. - In een korte inleiding worden de voorgeschiedenis en de context geschetst. Ook enkele blikopeners (teasers) worden gepresenteerd. In een korte uitleiding worden de scholen handvaten aangereikt om de dialoog op school op te starten. Marc vraagt Jan (Roels) om de in- & uitleiding te verzorgen. Enkele leden van de werkgroep kunnen meewerken aan de voorbereiding van de in- & uitleiding. - De zitdag op woensdag 23 mei gaat door in het kantoor van Welzijn Onderwijs van 9u tot 15u. Helpende handen zijn welkom. - Marc zoekt uit hoever het staat met de automatische toekenning. - De werkgroep stelt enkele wijzigingen voor aan het bevragingsformulier onbetaalde schoolrekeningen. - De volgende vergadering zal doorgaan op woensdag 25 april 2012 om 9 uur in het stadskantoor (zaal Schuttershoven 2 de verdieping). Aanwezig Dennis Peeters, Erik Hellinck, Etienne Loots, Marc Van de maele (verslag), Sofie Coppers (verslag), Niels Van den Broeck (stagiair SHT - verslag), OCMW t Spoor Verontschuldigd Piet Steeman, Herman Sannen Jan Roels, Luc Van Dyck, Peter Ennekens, Jan Hermans, Ria Verreyt, Sofie van Hest Agenda 1. Het verslag van de vorige vergadering 2. Theatermonoloog Leven in een krabbenmand - Communicatie - Praktische afspraken 3. Zitdagen studietoelagen 4. Onbetaalde schoolrekeningen: een jaarlijkse bevraging 5. Kosteloos basisonderwijs De aanpassing van de maximumfactuur 6. Scholen en OCMW: een stand van zaken 7. Proefproject PROVANT: een maximumfactuur in de 1 ste graad 8. Een dag met Robby (prentenboek/handpop) 9. Armoede & onderwijs: Onderwijs is de sleutel 10. Variapunten 1. Het verslag van de vorige vergadering Het verslag van de vorige vergadering wordt goedgekeurd.

2 2 2. Studiedag - De uitnodigingen zijn verstuurd. Scholen basis en secundair, de hogeschool en CLB s hebben een uitnodiging ontvangen. Ook leden van t Antwoord zijn uitgenodigd. - Er zijn al 123 inschrijvingen. We streven naar 200 deelnemers. - De Djoelen heeft verstoord gereageerd omdat zij 2 dagen later dezelfde voorstelling hebben geprogrammeerd. Sofie heeft de plooien glad gestreken. - Een ervaringsdeskundige zou een inleiding kunnen geven. Een getuigenis is inderdaad krachtig, maar dan moet daar voldoende tijd voor uitgetrokken worden en moet er ruimte zijn voor gesprek en interactie. - Het getuigenis van een ervaringsdeskundige kan als methodiek worden meegegeven aan de scholen. - Interessante lectuur is: Ik ben arm Danielle Dierckx Acco gratis download op papier 4,90 (verzendkosten inbegrepen) > Het kabinet Lieten heeft ons 100 gratis exemplaren bezorgd. Alsof wij niemand waren Karel Staes DNK/Pelckmans - Volk Tom Naegels Epo - 17,50 - Sofie stuurt een herinnering voor Leven in een krabbenmand op maandag 13/02. - Zo nodig rekruteren we breder: OCMW, welzijnsorganisaties, kinderopvang - We programmeren geen pauze. - In een korte inleiding worden de voorgeschiedenis en de context geschetst. Ook enkele blikopeners (teasers) worden gepresenteerd. In een korte uitleiding worden de scholen handvaten aangereikt om de dialoog op school op te starten. Marc vraagt Jan (Roels) om de in- & uitleiding te verzorgen. Enkele leden van de werkgroep kunnen meewerken aan de voorbereiding van de in- & uitleiding. 3. Zitdagen studietoelagen We kunnen voor onze zitdagen niet langer een beroep doen op de Vlaamse infolijn Ze hebben nog wel meegewerkt aan de zitdag in het OCMW op 25 januari. In september zijn voor 165 kinderen en jongeren aanvragen ingediend. We hebben nog geen gegevens van 25 januari. Sinds september zijn er in totaal formulieren ingevuld voor 282 kinderen en jongeren. Er is nog een zitdag gepland op woensdag 23 mei. In de toekomst kunnen we eventueel gebruik maken van het computerlokaal van t Antwoord. - De zitdag op woensdag 23 mei gaat door in het kantoor van Welzijn Onderwijs van 9u tot 15u. Helpende handen zijn welkom. Een medewerker van de Stad zal de mensen in de hal opvangen en naar de 3 de verdieping begeleiden. - Marc zoekt uit hoever het staat met de automatische toekenning. 4. Onbetaalde schoolrekeningen - In totaal waren er voor meer dan onbetaalde schoolrekeningen. 70% van dat bedrag betreft onbetaalde schoolrekeningen in het secundair, 11% in het basis (bijna ). - Omdat gegevens ontbreken in de resultaten van de bevraging van kan een evolutie niet accuraat worden weergegeven. De bevraging kan ook geen dienst doen als nulmeting. - In de bevraging van 2009/10 kwamen meer thema s aan bod. - Bevragingen naar onbetaalde schoolrekeningen blijven belangrijk. We kunnen evoluties zien en nagaan of geleverde inspanningen een positief effect hebben geressorteerd.

3 3 - Onderwijscheques worden door directies positief geëvalueerd. Ze kunnen enkel ingezet worden voor het dekken van schoolkosten. - De werkgroep stelt enkele wijzigingen voor aan het bevragingsformulier. Hoger onderwijs en volwassenenonderwijs worden geschrapt. Hoe hoog was het totaalbedrag onbetaalde schoolrekeningen op 30/06/11 (enkel voor het schooljaar )? Het blokje gezinstypes wordt verplaatst naar het einde (andere opmerkingen/aanvullingen). De gezinstypes kunnen enkel door directies basisonderwijs met enige zekerheid worden omschreven. De kolom (% binnen de groep ouders met onbetaalde schoolrekeningen) wordt geschrapt. Welk betalingssysteem hanteert de school? (i.p.v. de vraag naar pieken) 5. Kosteloos basisonderwijs - Vanaf januari 2012 mogen scholen aan ouders meer vragen voor uitstappen. Niveau Basisbedrag Geïndexeerd vanaf januari 2012 Kleuterschool Twee- en driejarigen Vierjarigen Vijfjarigen Lagere school Elk leerjaar Meerdaagse uitstappen De bedragen zijn voortaan leeftijdsgebonden en geïndexeerd (jaarlijkse aanpassing in maart). - Scholen moeten ouders minimaal per schooljaar 3 rekeningen aanbieden. - Er is een overleg opgestart met de Lijn om landelijke scholen aan goedkoper busvervoer te helpen. - Moeten ook de onderwijscheques worden geïndexeerd? - Kleuters krijgen nu nog 60. Moet dat bedrag verlaagd worden conform de tarieven van de maximumfactuur? - Een link tussen onderwijscheques en maximumfactuur is logisch. - Het is belangrijk dat de Stad zijn lokale autonomie bewaart. Vanuit het beschikbare budget moeten prioriteiten worden vastgelegd rekening houdend met de lokale noden. - Er zijn 518 onderwijscheques uitgeschreven. - De respons is groot: 94%. 6. Scholen & OCMW Zou een contactpersoon bij het OCMW en bij de secundaire scholen zinvol zijn om uit te wisselen i.v.m. onbetaalde schoolrekeningen? - In het secundair onderwijs is er een grote instroom vanuit de brede regio. - Bij een schuldbemiddeling zou het OCMW meer gewicht kunnen toekennen aan schoolrekeningen. - Schoolkosten voorkomen is beter dan onbetaalde schoolkosten nog zien te innen.

4 4 - Studietoelagen worden bij voorkeur ingezet voor het dekken van schoolkosten. Ouders moeten hier op hun verantwoordelijkheid gewezen worden. 7. Proefproject PROVANT Er is een denkoefening opgemaakt. Onderdelen zijn: - de huidige schoolkosten; - de stakeholders (leerlingen, ouders, medewerkers, schoolbestuur ); - de pedagogische en financiële keuzes. De werkgroep komt 5 keer samen per schooljaar, de stuurgroep 3 keer. In de werkgroep wordt er uitgewisseld. De leden krijgen een aanbod vanuit de provincie en worden gecoacht. Jan De Mets, schrijver van Onderwijs, dagelijkse kost is als externe deskundige aangetrokken. 8. Een dag met Robby Een levensecht verhaal over opgroeien in een kansarm gezin. Een initiatief van Welzijnszorg voor kleuters vanaf 4 jaar. Er is ook een handpop. Er is een handleiding bij het boek en een lesbrief bij de pop Armoede & onderwijs 5 eisen zijn naar voor geschoven op 17 oktober op de Groenplaats in Antwerpen. - Verhoog de expertise van leerkrachten in de omgang met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. - Zet een strategie op om het aantal zittenblijvers te verkleinen. - Werk aan een taalbeleid uit dat rekening houdt met een altijd maar grotere diversiteit op school. - Werk aan een gezonde sociale mix. - Zet stappen in de richting van een maximumfactuur in het secundair onderwijs. - t Antwoord heeft een memorandum geschreven over wonen. - De opdrachten voor scholen nemen explosief toe, maar de middelen en de ondersteuning volgen niet. - De pedagogische taak van de school staat centraal. De socio-economische positie van de leerling speelt in dat proces een belangrijke rol Variapunten De vrije marge is uitbetaald. Dossier kunnen ingeleverd worden tot 1 april.

5 5 In het tijdschrift van het VVKSO Breedbeeld (jaargang 4 nr. 1 p ) is een interessant katern opgenomen over kansarmoede ( De volgende vergadering zal doorgaan op woensdag 25 april 2012 om 9 uur in het stadskantoor (zaal Schuttershoven 2 de verdieping).

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 25 april 2012

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 25 april 2012 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/SK/VDM/120425/020 Bijlagen: 4 VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 25 april 2012 - De meeste scholen waren met een afvaardiging aanwezig op de theatermonoloog. We contacteren

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 17 oktober 2012

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 17 oktober 2012 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/SK/VDM/121017/022 VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 17 oktober 2012 - De leden van de werkgroep bevestigen opnieuw het belang van Ludo s aanwezigheid op de zitdag studietoelagen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 21 september 2011

VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 21 september 2011 1 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/SK/VDM/110921/018 VERSLAG VAN DE WERKGROEP SCHOOLKOSTEN van 21 september 2011 Besluiten Enkele leden van de werkgroep wonen de 1 ste voorstelling bij van de theatermonoloog

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE WERKGROEP ONDERWIJS & ARMOEDE van 21 mei 2015

VERSLAG VAN DE WERKGROEP ONDERWIJS & ARMOEDE van 21 mei 2015 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/O&A/VDM/150521/029 VERSLAG VAN DE WERKGROEP ONDERWIJS & ARMOEDE van 21 mei 2015 - Marc informeert bij de Vierdewereldgroep Aalst of ze aansluitend bij de onderwijsraad op 16/10

Nadere informatie

Verslag stuurgroepvergadering van 3 februari 2015

Verslag stuurgroepvergadering van 3 februari 2015 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/SG/VDM/150203044 Verslag stuurgroepvergadering van 3 februari 2015 Aanwezig Etienne Loots, Dorine Stammen, Daniel Gebruers, Katrien Abrams, Marc Van de maele (verslag), Paul Damen,

Nadere informatie

Schoolcode voor Mol. Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot.

Schoolcode voor Mol. Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot. Schoolcode voor Mol Voorwoord Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot. OCMW Mol tracht de belangen van zijn cliënten

Nadere informatie

Verslag stuurgroepvergadering van 27 september 2010

Verslag stuurgroepvergadering van 27 september 2010 Ons kenmerk: LOP/TOT/SG/VRS/VDM/100927/025 Bijlagen: 2 Verslag stuurgroepvergadering van 27 september 2010 Aanwezig Katrien Abrams, Erwin Brentjens, Etienne Loots, Cherstine Michielsen, Marc Van de maele

Nadere informatie

1. omgevingsanalyse/ monitoring. 2. preventie 3. interventie 4. compensatie

1. omgevingsanalyse/ monitoring. 2. preventie 3. interventie 4. compensatie Gent, 8 mei 2015 1. omgevingsanalyse/ monitoring 2. preventie 3. interventie 4. compensatie - jaarlijkse bevraging onbetaalde schoolrekeningen - armoedebarometer - armoedemonitor - gemeentelijke profielschets

Nadere informatie

VERSLAG stuurgroepvergadering van 25 april 2013

VERSLAG stuurgroepvergadering van 25 april 2013 Ons kenmerk: LOP/TS/VRS/SG/VDM/130425/025 VERSLAG stuurgroepvergadering van 25 april 2013 - Een infosessie over VRINT voor CLB-medewerkers en directies is nuttig. - De evaluatie van het inschrijvingsbeleid

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van dinsdag 22 mei 2012om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van dinsdag 22 mei 2012om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van dinsdag 22 mei 2012om 19:30 uur Aanwezig: Bockx Greet - voorzitter De Wachter Eddy, Daniëls Tom, Debondt Luc, Anaf Hannes, Warpy Sonja, Meeus Paul, Van de Heyning Myriam,

Nadere informatie

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014 Ons kenmerk: LOP/TB/KPSG/VRS/VDM/140311/018 Bijlage: Huis van het Kind opent deuren uit LOKAAL Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014 Besluiten - Het Huis van het Kind moet vraaggestuurd

Nadere informatie

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 27 september 2011

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 27 september 2011 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/BOOS/VDM/110927/007 Bijlage: overzicht van de analyses VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 27 september 2011 - Sofie contacteert Saïda voor een stand van zaken i.v.m. de sleutels.

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING LOKAAL OVERLEG HASSELT BASISONDERWIJS

ALGEMENE VERGADERING LOKAAL OVERLEG HASSELT BASISONDERWIJS ALGEMENE VERGADERING LOKAAL OVERLEG HASSELT BASISONDERWIJS Algemene vergadering op dinsdag 30 september 2008 om 09.30u in de Kempenzaal van het Provinciehuis AANWEZIG : T. Mathijs, V. Dekens, V. Janssens,

Nadere informatie

Verslag stuurgroepvergadering van 15 december 2015

Verslag stuurgroepvergadering van 15 december 2015 Verslag stuurgroepvergadering van 15 december 2015 Aanwezig Etienne Loots, Katrien Abrams, Marc Van de maele, Cherstine Michielsen, Daniel Gebruers, Sigurd Borghs, Annemie Daemen, Nele Cornelis Verontschuldigd

Nadere informatie

VRAGENLIJST 1: DE KERNGROEP (GESLOTEN) VISIE OP ARMOEDE

VRAGENLIJST 1: DE KERNGROEP (GESLOTEN) VISIE OP ARMOEDE VRAGENLIJST 1: DE KERNGROEP (GESLOTEN) Vink aan KLOPT of KLOPT NIET of WEET IK NIET bij de volgende vragen over uw school: VISIE OP ARMOEDE Het schoolteam heeft een goed begrip van de complexiteit van

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs datum: 23 februari 2010 Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs Verslag ouderbevraging Sint-Lievenscollege 1. Huiswerkbeleid in de lagere school (evolutie sinds vorige bevraging) / veiligheid

Nadere informatie

Bijdrageregeling Basisschool Zwaneven

Bijdrageregeling Basisschool Zwaneven 1 1. De minister 1. Woordje vooraf Onze onderwijsminister wenst dat onderwijs voor alle ouders, ook voor diegenen die het minder breed hebben, zo betaalbaar mogelijk is. We kunnen dit enkel toejuichen.

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING 03-06-2015 tijdens de vergadering: bij de uitnodiging: bij het verslag: Agenda AV Tijdslijn Bevraging directies Periodes CAR7 Verslag van de AV van 15/10/2014

Nadere informatie

25/04/16. Wanbetalers en incassobureaus. Actueel probleem. Ernstig probleem

25/04/16. Wanbetalers en incassobureaus. Actueel probleem. Ernstig probleem Wanbetalers en incassobureaus Actueel probleem Ernstig probleem 1 Hoog risico: kind in eenoudergezin; gezin met lage werkintensiteit; laagopgeleid gezin; gezin dat woning huurt; Sociaal niet-eu-gezin.

Nadere informatie

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 15 februari 2011

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 15 februari 2011 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/BOOS/VDM/110215/005 Bijlage: kijkwijzer PAOO VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 15 februari 2011 Besluiten - We agenderen op de volgende vergadering het overleg CLB/CBE/PRISMA.

Nadere informatie

School en studietoelagen EERSTE HULP BIJ HET DIGITALE CONTACT 23/01/2017 1

School en studietoelagen EERSTE HULP BIJ HET DIGITALE CONTACT 23/01/2017 1 School en studietoelagen EERSTE HULP BIJ HET DIGITALE CONTACT 23/01/2017 1 Inhoud Algemeen: wat zijn school- en studietoelagen? Aanvragen van een toelage I. Evolutie II. Hoe kan ik een school- of studietoelage

Nadere informatie

LOP LIER BASIS LOP DUFFEL-LIER SECUNDAIR GELIJKE ONDERWIJSKANSEN PLANNING

LOP LIER BASIS LOP DUFFEL-LIER SECUNDAIR GELIJKE ONDERWIJSKANSEN PLANNING LOP LIER BASIS LOP DUFFEL-LIER SECUNDAIR GELIJKE ONDERWIJSKANSEN PLANNING 2014-19 Inhoud p. 1 I. Strategische doelen p. 2 II. Actieplannen p. 2 III. Acties p. 3 1. De beheersing van schoolkosten p. 3 2.

Nadere informatie

Infokrantje zomervakantie Stap je mee in ons verhaal?

Infokrantje zomervakantie Stap je mee in ons verhaal? Infokrantje zomervakantie 2019 Stap je mee in ons verhaal? Agenda... Bij het einde van dit schooljaar delen we alvast alle infoavonden voor het begin volgend schooljaar mee. Zo kan iedereen deze opnemen

Nadere informatie

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 14 oktober 2013

VERSLAG werkgroep betrokken ouders van 14 oktober 2013 Ons kenmerk: LOP/TB/VRS/BOOS/VDM/1301014/015 VERSLAG werkgroep betrokken s van 14 oktober 2013 - Sofie, Ludo en Marc zijn op de box moderator/notulist van een groepje van 8 à 10 deelnemers. Elke moderator

Nadere informatie

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 8 juni 2011

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 8 juni 2011 1 Ons kenmerk: LOP/TOT/KPSG/VRS/VDM/110608/012 Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 8 juni 2011 - Op het volgende overleg wordt een stand van zaken gegeven over de sleutels van Saïda. - De

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Raad voor Maatschappelijk Welzijn Ontwerpbesluit Zitting van 2 juli 2015 OCMW Maatschappelijke Integratie en Ontplooiing 34 2015_RMW_00385 Project onbetaalde schoolrekeningen - Uitrol naar andere onderwijsnetten

Nadere informatie

Afsprakennota Schooljaar 2013-2014

Afsprakennota Schooljaar 2013-2014 Afsprakennota Schooljaar 2013-2014 Beste ouders, Eerst en vooral wil ik u, ook namens alle personeelsleden danken voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Zoals gebruikelijk, beginnen we het schooljaar

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool

Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

Beste kinderen, beste ouders,

Beste kinderen, beste ouders, Beste kinderen, beste ouders, De laatste periode van dit schooljaar is terug in gang geschoten. Nog enkele zomerse activiteiten staan de kinderen te wachten. Uitstappen, schoolreizen, week van de zee,

Nadere informatie

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert Werkgroep DeMo -Deinze motiveert 27 januari 2014 Deinze motiveert zet in op een waarderende benadering van leerkrachten, leerlingen en hun ouders en zet hen aan tot actie vanuit talenten, interesses en

Nadere informatie

Infobrochure bijlage. Basisschool Liezele Turkenhofdreef, 2

Infobrochure bijlage. Basisschool Liezele Turkenhofdreef, 2 2017-2018 bijlage Basisschool Liezele Turkenhofdreef, 2 Inhoud 1. Personeel... 3 2. Samenstelling van de klassen... 4 2.1 Kleuterschool... 4 Dit schooljaar werken we in de kleuterschool met twee leeftijdsgroepen:...

Nadere informatie

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS

BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS BELEIDSPLAN LOP GERAARDSBERGEN BASIS 2013-2019 SD2 SD3 OD1 In kaart brengen van onderwijslandschap en schoolloopbanen binnen de lokale maatschappelijke context Actie 1 Een brede en actuele omgevingsanalyse

Nadere informatie

Schoolraad Antoniusschool

Schoolraad Antoniusschool Schoolraad Antoniusschool Maandag 3 juni 2013 Aloïs Van Oevelen X Murielle Feyen X Hilde Peeters X Rita Sebreghts X Werner Cornelis X Dennis De Hoey X Tine Van den Bulck X Guido Van den Bulck X Sven Nicolaï

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

Huiswerkbeleid September 2015

Huiswerkbeleid September 2015 Huiswerkbeleid September 2015 Bondgenotenlaan 6 3400 Landen www.hofpepijn.be 1 1. Inhoudsopgave Inhoud 1. Inhoudsopgave 2 2. Situering 3 Noodzaak huiswerkbeleid 3 Begripsomschrijving 3 Regelgevend kader

Nadere informatie

Wonderwel is een geheel van initiatieven, overleg en acties ter bevordering van gelijke kansen in en door het Roeselaarse basisonderwijs.

Wonderwel is een geheel van initiatieven, overleg en acties ter bevordering van gelijke kansen in en door het Roeselaarse basisonderwijs. Wonderwel is een geheel van initiatieven, overleg en acties ter bevordering van gelijke kansen in en door het Roeselaarse basisonderwijs. Wonderwel zet het kind centraal. In alle acties die we ondernemen

Nadere informatie

Advies maximumfactuur in het basisonderwijs

Advies maximumfactuur in het basisonderwijs Raad Basisonderwijs TVE / 7 december 2011 RBO-RBO--ADV-002 Advies maximumfactuur in het basisonderwijs Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32 2 219 81 18 www.vlor.be

Nadere informatie

Infobrochure. GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/

Infobrochure. GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/ Infobrochure GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/ 70 12 48 e-mail: bs.staden@g-o.be Schooljaar 2018-2019 Beste ouders, Hartelijk dank voor de belangstelling die u toont

Nadere informatie

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 16 februari 2011

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 16 februari 2011 1 Ons kenmerk: LOP/TOT/KPSG/VRS/VDM/110216/011 Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 16 februari 2011 - We komen opnieuw samen op woensdag 8 juni 2011 om 9:30u in zaal Mosten (3 de verdieping)

Nadere informatie

Infobrochure bijlage. Basisschool Liezele Turkenhofdreef, 2

Infobrochure bijlage. Basisschool Liezele Turkenhofdreef, 2 2018-2019 bijlage Basisschool Liezele Turkenhofdreef, 2 Inhoud 1. Personeel... 3 2. Samenstelling van de klassen... 4 2.1 Kleuterschool... 4 Dit schooljaar werken we in de kleuterschool met twee leeftijdsgroepen:...

Nadere informatie

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs Zitting van 27 november 2015

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs Zitting van 27 november 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs Zitting van 27 november 2015 Besluit GOEDGEKEURD B-punt AG Stedelijk Onderwijs Samenstelling de heer Koen Daniëls; mevrouw Freya

Nadere informatie

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE Ervaringen uit de pilootgemeenten Tinne Mertens CEBUD 1 EEN VEILIGE KINDERTIJD 2 Projectfinanciering Provincie Antwerpen CEBUD (Thomas More) en Welzijnszorg Kempen Verloop

Nadere informatie

VERSLAG Algemene Vergadering (AV) van 12 juni 2012

VERSLAG Algemene Vergadering (AV) van 12 juni 2012 Turnhout, 13 juni 2012 Ons kenmerk: LOP/TB/TS/VRS/AV/VDM/120612/018 Bijlagen: PowerPointpresentatie, motie en toevoeging aan het HHR VERSLAG Algemene Vergadering (AV) van 12 juni 2012 - De algemene vergadering

Nadere informatie

Huis van het Kind : Een samenwerkingsverband

Huis van het Kind : Een samenwerkingsverband in Heusden-Zolder Huis van het Kind : Een samenwerkingsverband Ontstaan Vanuit gezamenlijke bezorgdheid omtrent de registratie kansarme geboorten Op initiatief van de gemeentelijke afdeling welzijn en

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

1 KKA & 1 KKB 45 per leerjaar: 85 2 KK 45 3 KK 45

1 KKA & 1 KKB 45 per leerjaar: 85 2 KK 45 3 KK 45 BIJDRAGELIJST VOOR HET SCHOOLJAAR 2018 2019 VERPLICHTE ACTIVITEITEN: Vanuit ons opvoedingsproject kiest de school ervoor om een aantal verplichte, maar kwaliteitsvolle activiteiten aan te bieden. Wij vragen

Nadere informatie

mededelingen zomervakantie 2019

mededelingen zomervakantie 2019 mededelingen zomervakantie 2019 Agenda... Bij het einde van dit schooljaar delen we alvast alle infoavonden voor het begin volgend schooljaar mee. Zo kan iedereen deze opnemen in hun planning. 02.09.2019:

Nadere informatie

Bijlagen schooljaar Informatie. Schooljaar Personeel. 2 - Kalender van vakantiedagen. 3 - Prijslijst. 4 - Maximumcapaciteit

Bijlagen schooljaar Informatie. Schooljaar Personeel. 2 - Kalender van vakantiedagen. 3 - Prijslijst. 4 - Maximumcapaciteit Informatie Schooljaar 2018-2019 1 - Personeel 2 - Kalender van vakantiedagen 3 - Prijslijst 4 - Maximumcapaciteit 1 - Personeel Directeur Lagere school Eva Uytdewilligen directeur@vinho.be 1 geel Wis Jacobs

Nadere informatie

1 KKA & 1 KKB 45 per leerjaar: 85 2 KK 45 3 KK 45

1 KKA & 1 KKB 45 per leerjaar: 85 2 KK 45 3 KK 45 BIJDRAGELIJST VOOR HET SCHOOLJAAR 2015 2016 VERPLICHTE ACTIVITEITEN: Vanuit ons opvoedingsproject kiest de school om een aantal verplichte, maar kwaliteitsvolle activiteiten aan te bieden. Wij vragen een

Nadere informatie

Bijlage 29: De schoolcode Onderwijsbeleid, Antwerpen

Bijlage 29: De schoolcode Onderwijsbeleid, Antwerpen Bijlage 29: De schoolcode Onderwijsbeleid, Antwerpen Onderwijsbeleid is een dienst van de stad Antwerpen die zowel netoverschrijdend werkt alsook in het stedelijk bedrijf Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs

Nadere informatie

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 VOORAF: de vereniging SPOOR De vereniging SPOOR staat voor Samenwerking rond Preventie in het kader van Opvoeding en Onderwijs Regio Brugge

Nadere informatie

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en de professionele cultuur. We geven in dit onderdeel

Nadere informatie

Verslag Vergadering Ouderraad 9 november 2015

Verslag Vergadering Ouderraad 9 november 2015 Verslag Vergadering Ouderraad 9 november 2015 Aanwezig: Ouderraad: Ilse Van Rompaey, Veerle Vandensteen (verslag), Mark Vanhamme, Kim Daniëls, Kurt Demets, Veerle Audenaert, Jan Haegemans School: Mevrouw

Nadere informatie

Advies over de erkenning van een nieuw structuuronderdeel in het gewoon voltijds secundair onderwijs: Productontwerpen - tweede graad

Advies over de erkenning van een nieuw structuuronderdeel in het gewoon voltijds secundair onderwijs: Productontwerpen - tweede graad Raad Secundair Onderwijs 18 februari 2016 RSO-RSO-ADV-1516-009 Advies over de erkenning van een nieuw structuuronderdeel in het gewoon voltijds secundair onderwijs: Productontwerpen - tweede graad Vlaamse

Nadere informatie

Hieronder vind je een lijst met de schoolkosten. Op die lijst staan zowel verplichte als nietverplichte

Hieronder vind je een lijst met de schoolkosten. Op die lijst staan zowel verplichte als nietverplichte BIJDRAGEREGELING Hieronder vind je een lijst met de schoolkosten. Op die lijst staan zowel verplichte als nietverplichte uitgaven. Verplichte activiteiten zijn uitgaven die ouders zeker zullen moeten maken.

Nadere informatie

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs".

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs. Inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019 Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs". Zoals u reeds in

Nadere informatie

Overzicht schoolkosten vrije basisschool O.L.V. Ten Bos

Overzicht schoolkosten vrije basisschool O.L.V. Ten Bos Schooljaar: 2017-2018 versie juni 2017 Overzicht schoolkosten vrije basisschool O.L.V. Ten Bos Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Provinciaal Onderwijs Betaalbaar Onderwijs. Voorstelling 2 e commissie

Provinciaal Onderwijs Betaalbaar Onderwijs. Voorstelling 2 e commissie Provinciaal Onderwijs Betaalbaar Onderwijs Voorstelling 2 e commissie Kostenbeheersing Speerpunten Ondersteuning aan leerlingen in (kans)armoede Inningsprocedure Provinciebestuur Oost- Vlaanderen Samenwerking

Nadere informatie

Verslag Dagelijks bestuur

Verslag Dagelijks bestuur 27 mei 2014 Verslag Dagelijks bestuur Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Vercauteren Magda A De Beleyr Jean-Paul A Baeke Etienne A Weyn Sara A Vercauteren Johan A Martens Ilse A Valck Martine

Nadere informatie

Onderwijs moet zo goedkoop mogelijk zijn

Onderwijs moet zo goedkoop mogelijk zijn Resultatenrapport van de bevraging: Modernisering secundair onderwijs Start bevraging: 20-12-2016 Stop: 30-1-2017 Aantal responsen: 26, waarvan 19 volledige en 7 onvolledige. Enkel de volledige responsen

Nadere informatie

Kosteloosheid en kostenbeheersing in het basisonderwijs

Kosteloosheid en kostenbeheersing in het basisonderwijs Kosteloosheid en kostenbeheersing in het basisonderwijs Vl. Parl. Stuk 37-N (2010-2011) - Nr. 1 1. Een Rekenhofrapport 2. Kosteloosheid en kostenbeheersing 3. Onderzoeksvragen en onderzoeksmethode 4. Bevindingen

Nadere informatie

Schooljaar: versie september 2018 Overzicht schoolkosten Vrije Basisschool Sint-Carolus. Kosteloos. Verplichte kosten

Schooljaar: versie september 2018 Overzicht schoolkosten Vrije Basisschool Sint-Carolus. Kosteloos. Verplichte kosten Schooljaar: 2018-2019 - versie september 2018 Overzicht schoolkosten Vrije Basisschool Sint-Carolus Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

1 KKA & 1 KKB 45 per leerjaar: 85 2 KK 45 3 KK 45

1 KKA & 1 KKB 45 per leerjaar: 85 2 KK 45 3 KK 45 BIJDRAGELIJST VOOR HET SCHOOLJAAR 2016 2017 VERPLICHTE ACTIVITEITEN: Vanuit ons opvoedingsproject kiest de school om een aantal verplichte, maar kwaliteitsvolle activiteiten aan te bieden. Wij vragen een

Nadere informatie

: Begin van de krokusvakantie

: Begin van de krokusvakantie 27.02.2017: Begin van de krokusvakantie 01.03.2017: Start Jeugdboekenmaand 05.03.2017: Einde van de krokusvakantie Agenda 09.03.2017: Bibbezoek 1 ste t/m 4 de leerjaar 10.03.2017: Tiroleravond 6 de leerjaar

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 402 Schooljaar 2016-2017 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Privaatrechtelijk Provincie

Nadere informatie

Project 2 Diversiteit

Project 2 Diversiteit Project 2 Diversiteit Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid Secundair Onderwijs Ouderbetrokkenheid in secundair onderwijs Project 2 DIVERSITEIT Secundair Onderwijs Projectteam: Els Keunen (CVO Limlo

Nadere informatie

Verslag Werkgroep OKAN 23 januari 2012

Verslag Werkgroep OKAN 23 januari 2012 Bijlage: organigram Verslag Werkgroep OKAN 23 januari 2012 Aanwezig Dominique Devel, Erik Hellinck, Marc Van de maele, Chris Aerts, Katrien Abrams, Aziz Ifrassen, Lara Mariën, Marina Schoenmaekers, Gert

Nadere informatie

VERSLAG SLOTVERGADERING 04 JUNI 2012

VERSLAG SLOTVERGADERING 04 JUNI 2012 VERSLAG SLOTVERGADERING 04 JUNI 2012 1) Aanwezigen Kathleen STORME, Joris ROOSE, Veronique VANDENEYNDE, Muriel DUMAREY, Mieke DEROUS, Johan LOGGHE (na vergadering schoolbestuur), Wim VYNCKE, Wim GYBELS,

Nadere informatie

Beste ouders, De paasvakantie staat voor de deur! Hier volgen onze afspraken en mededelingen voor de maand april. ONZE AGENDA :

Beste ouders, De paasvakantie staat voor de deur! Hier volgen onze afspraken en mededelingen voor de maand april. ONZE AGENDA : Beste ouders, De paasvakantie staat voor de deur! Hier volgen onze afspraken en mededelingen voor de maand april. ONZE AGENDA : 1 april fruitdag (school zorgt zelf voor fruit!) kangoeroeklas met juf Elke

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

Aalst, 14 oktober 2014 dr. Bengt Verbeeck - HoGent

Aalst, 14 oktober 2014 dr. Bengt Verbeeck - HoGent Aalst, 14 oktober 2014 dr. Bengt Verbeeck - HoGent Invordering onbetaalde schoolrekeningen Welke stappen? resultaten? alternatieven? Betwisting schoolkosten Beginsel van kosteloosheid Beginsel van kostenbeheersing

Nadere informatie

Verslag Werkgroep kostenbeheer

Verslag Werkgroep kostenbeheer Verslag Werkgroep kostenbeheer 5 februari 2014 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Baeke Etienne A De Beleyr Jean-Paul A Henne Marijke V Dierendonck Peter Afw Van Nieuwenhuyse Caroline A Van

Nadere informatie

Bevraging ouderbetrokkenheid

Bevraging ouderbetrokkenheid Bevraging ouderbetrokkenheid Deel ouders Cel ouderbetrokkenheid, netoverstijgende cel van de 3 ouderkoepels 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Algemeen... 4 2. Aanwezigheid van oudervereniging, ouderraden en schoolraden...

Nadere informatie

Meester Patrick L.O. leerkracht

Meester Patrick L.O. leerkracht Wijkschool: Juf Geert peuters Juf Rebecca / Patricia K1R Juf Daphne K1D Juf Christel Kinderverzorgster Juf Femke Zorgcoördinator L.O. leerkracht Hoofdgebouw: Juf Jacqueline K2J Juf Marijke K2M Juf Carine

Nadere informatie

Bevraging ouderbetrokkenheid

Bevraging ouderbetrokkenheid Bevraging ouderbetrokkenheid Deel directies Cel ouderbetrokkenheid, netoverstijgende cel van de 3 ouderkoepels 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Algemeen... 4 2. Aantal GOK-leerlingen... 4 3. Aanwezigheid van

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2009/235. BETREFT: maximumfactuur voor sneeuwklassen 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst: 6 februari 2009

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2009/235. BETREFT: maximumfactuur voor sneeuwklassen 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst: 6 februari 2009 Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2009/235 BETREFT: maximumfactuur voor sneeuwklassen 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 6 februari 2009 1.2 Verzoekers - Moeder van een leerling 1.3 Betrokken school - School

Nadere informatie

GOEDE INFORMATIE, GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE VRIENDEN 1. DAG-EN WEEKVERLOOP IN REGINA PACIS 2 SCHOOLUREN TOEZICHT NABEWAKING

GOEDE INFORMATIE, GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE VRIENDEN 1. DAG-EN WEEKVERLOOP IN REGINA PACIS 2 SCHOOLUREN TOEZICHT NABEWAKING 1 GOEDE INFORMATIE, GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE VRIENDEN 1. DAG-EN WEEKVERLOOP IN REGINA PACIS 2 SCHOOLUREN Opening school (met toezicht) 8.00 u. Begin activiteit/lessen 8.40 u. Speeltijd 10.20 u. 10.35 u.

Nadere informatie

DEEL I: ALGEMENE BEPALINGEN

DEEL I: ALGEMENE BEPALINGEN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR MEERDAAGSE UITSTAPPEN VOOR SCHOLEN DEEL I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: basis Om scholen te ondersteunen bij het aanbieden van meerdaagse uitstappen voorziet de stad Antwerpen

Nadere informatie

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Periode 2011/2012 2012/2013 1) Inleiding Aan de hand van dit actieplan wil het LOP Gent Basisonderwijs zijn toekomstige doelstellingen helder formuleren en verantwoording

Nadere informatie

Gemotiveerd en met heel veel zin en plezier, zet ik mijn tweede schooljaar in als directeur, op MPI De Oase.

Gemotiveerd en met heel veel zin en plezier, zet ik mijn tweede schooljaar in als directeur, op MPI De Oase. Beste ouders, opvoeders, Gemotiveerd en met heel veel zin en plezier, zet ik mijn tweede schooljaar in als directeur, op MPI De Oase. Mijn doel is ONZE school verder uit te bouwen naar een WARME, OPEN

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2014/341 BETREFT: wijziging bijdrageregeling tijdens schooljaar 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 30 januari 2014 1.2. Vraagsteller [A], directie 1.3. Verweerder / 1.4.

Nadere informatie

Schoolraad West. Nico Van den Audenaerde (De Spiegel) verontschuldigd met volmacht Rita Van der Auwera (Musica)

Schoolraad West. Nico Van den Audenaerde (De Spiegel) verontschuldigd met volmacht Rita Van der Auwera (Musica) Schoolraad West Verslag 18 februari 2014 Secretaris Eva Van Damme Voorzitter Rita Van der Auwera Ouders Leerkracht Coöptatie Adviseurs Kristina Valiulis (Prins-Dries) - verontschuldigd Eva D Hondt (School

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure kleuterschool

Bijlagen bij de schoolbrochure kleuterschool Bijlagen bij de schoolbrochure 2017-2018 kleuterschool De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

Bijlage 9: Schoolfoto verdiept

Bijlage 9: Schoolfoto verdiept Bijlage 9: Schoolfoto verdiept VISIE OP ARMOEDE Het schoolteam heeft in de twee voorbije schooljaren vorming gevolgd over de kansarmoede(problematiek). Het schoolteam heeft een goed begrip van de complexiteit

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Vrije basisschool Aartrijke

NIEUWSBRIEF. Vrije basisschool Aartrijke NIEUWSBRIEF Vrije basisschool Aartrijke Beste ouders, beste jongens en meisjes, Twee maanden hard werken, samen leren en samen spelen. In oktober schonken we aandacht aan alle mensen van het team. De leerkrachten,

Nadere informatie

Speel je met ons mee?

Speel je met ons mee? Nieuwsbrief maart 2017-2018 Speel je met ons mee? Leren door te spelen, spelen met elkaar, spelen en zo leren, leren van elkaar! Fijne paasvakantie gewenst! Deze foto werd genomen tijdens het hazenpad.

Nadere informatie

: Bibbezoek lagere school : Oudercontacten kleuterschool

: Bibbezoek lagere school : Oudercontacten kleuterschool Agenda 30.10.2017: Begin van de herfstvakantie 05.11.2017: Einde van de herfstvakantie 08.11.2017: Herfstwandeling Hertberg 1 ste leerjaar 08.11.2017: Unihockey in de MIXX (namiddag) 2 de graad 09.11.2017:

Nadere informatie

Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten

Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten LOP Werkgroep Toeleiding Anderstalige Nieuwkomers vrijdag 12 mei 2017 Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten Steven Delarue steven.delarue@stad.gent Onderwijscentrum Gent ondersteunt en verbindt

Nadere informatie

Verslag Werkgroep kleuterparticipatie

Verslag Werkgroep kleuterparticipatie Verslag Werkgroep kleuterparticipatie 15 oktober 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Baeke Etienne A Sabrina Saey A Vercauteren Magda A Vercauteren Johan V Peeters Sonja A Seyhoglu Fatih

Nadere informatie

Lege brooddozen op school. Symposium

Lege brooddozen op school. Symposium Lege brooddozen op school Symposium 14 oktober 2014 Een private (vzw) ongebonden welzijnsorganisatie die werkt met een combinatie van Overheidssubsidies (Vlaamse gemeenschap) Lokale subsidies (stad/ocmw)

Nadere informatie

Kosteloos. Verplichte kosten

Kosteloos. Verplichte kosten Schooljaar: 2016-2017 Overzicht schoolkosten versie oktober Vrije basisschool: Sint-Carolus Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Begin van het nieuwe schooljaar

Begin van het nieuwe schooljaar Begin van het nieuwe schooljaar 2014 2015 - KLEUTERS - * Vrijdag 29 augustus 2014 Directie en personeel van de kleuterschool nodigen uw kleuter(s) en familie uit voor een eerste en aangename kennismaking

Nadere informatie

Het einde van het schooljaar nadert zeer snel. Daarom willen wij u op de hoogte brengen van de organisatie van deze laatste periode.

Het einde van het schooljaar nadert zeer snel. Daarom willen wij u op de hoogte brengen van de organisatie van deze laatste periode. Organisatie einde schooljaar tweede leerjaar B Beste ouder(s) Het einde van het schooljaar nadert zeer snel. Daarom willen wij u op de hoogte brengen van de organisatie van deze laatste periode. We starten

Nadere informatie

Nieuwsbrief einde schooljaar 2017

Nieuwsbrief einde schooljaar 2017 Nieuwsbrief einde schooljaar 2017 Beste ouder(s), Het einde van het schooljaar en het begin van de zomervakantie staan voor de deur. Nog één dagje en we sluiten onze schoolpoort voor 2 maanden. We blikken

Nadere informatie

Nieuwsbrief eerste trimester schooljaar

Nieuwsbrief eerste trimester schooljaar Stad Brugge Stedelijk Onderwijs Brugge-Noord Aan de ouder(s) van onze leerlingen Nieuwsbrief eerste trimester schooljaar 2018-2019 Dag mama s en papa s Na een eerste drukke septembermaand een eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede Lokale bestrijding kinderarmoede Groeiactieplan kinderarmoede Overzicht 1. Algemeen kader 2. Greep uit de acties in Gent 3. Succesfactoren/knelpunten à Debat Psychologische Dienst - OCMW Gent 2 1. Algemeen

Nadere informatie

Schooljaar: Overzicht schoolkosten. Kosteloos. Verplichte kosten

Schooljaar: Overzicht schoolkosten. Kosteloos. Verplichte kosten Schooljaar: Overzicht schoolkosten Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen Hiervoor mogen geen kosten aan ouders doorgerekend

Nadere informatie

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Resolutie kinderarmoede Onderwijs en

Nadere informatie

: Oudercontacten Kleuterschool : Voorstelling Ten Velde door Bib. Vanaf 2 de graad

: Oudercontacten Kleuterschool : Voorstelling Ten Velde door Bib. Vanaf 2 de graad Agenda 04.12.2017: Oudercontacten Kleuterschool 05.12.2017: Sint en Piet op bezoek. We kijken er al naar uit! 07.12.2017: Voorstelling Ten Velde door Bib. Vanaf 2 de graad 12.12.2017: Ars Valendi voormiddag

Nadere informatie