Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Verslag eerste halfjaar 2008 Vrijwilligerswerk Achtkarspelen. 9 oktober Status. Informerend. Punt no.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Verslag eerste halfjaar 2008 Vrijwilligerswerk Achtkarspelen. 9 oktober Status. Informerend. Punt no."

Transcriptie

1 Aan de Gemeenteraad Raad Status : : 9 oktober 2008 Informerend Onderwerp : Verslag eerste halfjaar 2008 Vrijwilligerswerk Achtkarspelen Punt no. : 8 Toelichting Conform de afspraken heeft Timpaan het verslag VrijwilligersWerk Achtkarspelen geleverd over het 1 e halfjaar Dit verslag spreekt wel voor zich. Er zijn geen schokkende zaken te melden. De activiteiten zijn alle conform de gemaakte afspraken. Een paar opmerkingen hierover. 1. Het Platform Vrijwilligerswerk heeft een intermediaire functie tussen organisaties en gemeente, en tussen organisaties onderling en heeft vooral als doel de belangenbehartiging van vrijwilligersorganisaties en planontwikkeling. Geconstateerd wordt dat zich hier hiaten voordoen en dat de functies van het platform niet voldoende uit de verf komen: het draagvlak is niet breed genoeg, het is erg moeilijk voldoende personen te vinden die zitting in het platform willen nemen, en het vrijwilligerswerk is te versnipperd voor een rechtstreekse vertegenwoordiging. Op basis hiervan gaat het platform zich bezinnen op een meer adequate aanpak voor de directe toekomst. Men wil de promotie van het vrijwilligerswerk nog meer gericht aanpakken en een nog sterkere rol als spin in het web gaan vervullen. 2. Het servicepunt alszodanig functioneert goed. Gelet echter op in aantocht zijnde ontwikkelingen m.b.t. mantelzorg en maatschappelijke stages, zullen de activiteiten breder en intensiever gaan worden. Dit geldt ook m.b.t. het gebruik van de website. 3. De vrijwilliger-van-de-maand is niet alleen maar een aardigheidje om mensen in het zonnetje te zetten, maar vooral om te laten blijken dat vrijwilligers gewaardeerd worden en dat ze ertoe doen. Daarnaast levert het de nodige publiciteit op t.a.v. het servicepunt c.s. 4. De deskundigheidsbevordering zou nog wel wat meer aan impact kunnen gebruiken. Het is in ieder een geval onderwerp dat voor de komende periode extra aandacht verdient. 5. De activiteiten rondom de mantelzorg zijn aangetrokken. Vanuit het Servicepunt wordt nu de lokale coördinatie verzorgd en de ondersteuning van de mantelzorg is opgepakt. Dit is nog maar in een beginfase en zal verder ontwikkeld gaan worden. 6. Met de voorbereidingen rondom de maatschappelijke stages vanuit het voortgezet onderwijs is het servicepunt actief bezig geweest. Dit najaar zullen daaromtrent met het voortgezet onderwijs concrete afspraken gemaakt worden. 7. De eerste verkenningen in het samen opgaan met de overige nofa-gemeenten zijn gedaan, en vooral m.b.t. de matchfunctie zullen we proberen deze in gezamenlijkheid verder aan te pakken.

2 Raad : 9 oktober 2008 Punt no.: 8 Blad: 2 Resumerend. Voor het 2 e halfjaar 2008 zal het accent vooral gaan liggen op de voortgaande aanpak van de mantelzorg en de ontwikkelingen in het kader van de maatschappelijke stages. Ook zal aandacht gegeven gaan worden aan het functioneren van het platform. Samengevat: er wordt gedaan wat afgesproken is en gewerkt aan de ontwikkelingen die we met elkaar wilden aanpakken. Buitenpost, 25 september 2008 het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen, secretaris, mr. E. van der Sluis burgemeester, T.J. van der Zwan Bijlagen : Verslag 1 e halfjaar 2008 Project Vrijwilligerswerk Achtkarspelen Ter inzage : Jaarverslag Plan 2008 Ambtenaar : drs. J. Serier Portefeuillehouder : drs. S. Stellinga

3 Verslag 1 e halfjaar 2008 Project Vrijwilligerswerk Achtkarspelen

4 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave pagina Ondersteuning Platform Vrijwilligerswerk pagina Servicepunt Vrijwilligerswerk pagina Vrijwilliger van de Maand pagina Deskundigheidsbevordering pagina Mantelzorg en Coördinatie Platform Vrijwillige Thuishulp Achtkarspelen pagina Maatschappelijke Stages pagina Inzet uren pagina 8.

5 2. Ondersteuning Platform Vrijwilligerswerk Het Platform Vrijwilligerswerk is een instrument in de communicatie en samenwerking tussen de gemeente, het vrijwilligerswerk en het Servicepunt. Het vangt signalen op uit het veld en doet daarmee voorstellen voor het gemeentelijk vrijwilligersbeleid en de activiteiten van het servicepunt. In het Platform hebben mensen zitting die en sterke band hebben met het vrijwilligerswerk. (en) belangenbehartiging van vrijwilligersorganisaties; informatieverstrekking t.a.v. ontwikkelingen in het vrijwilligersveld; doen van voorstellen t.a.v. gemeentelijk beleid; planontwikkeling; initiëren van nieuwe initiatieven. Werkzaamheden Platform Ieder jaar kiest het Platform een aantal thema s waar het mee aan het werk gaat. Dit jaar zijn dat de thema s time-out voorzieningen voor mantelzorgers; de jonge mantelzorger; burenhulp. Deze thema s zijn op ambtelijk niveau met de gemeente doorgesproken. Ontwikkelingen Het Platform constateert hiaten in het brede veld van vrijwilligerswerk en wil samen met anderen bewegingen in gang zetten om de geconstateerde knelpunten op te lossen. Vorig jaar werd al geconstateerd dat er al veel personen en organisaties in Achtkarspelen werkzaam zijn op het gebied van de gekozen thema s (toen mantelzorg). Hoewel vaak onzichtbaar, zijn er in de gemeente al veel initiatieven, waardoor de inzet van het Platform eigenlijk overbodig wordt. Deze tendens heeft zich voortgezet bij de nieuwe thema s in het eerste halfjaar Dit is onlangs ook uit een tussenevaluatie van het Platform naar voren gekomen. Daarom wil het Platform zich de komende tijd herbezinnen op haar rol en functie binnen het project Vrijwilligerswerk. Duidelijk is de dat werkwijze die de afgelopen tijd is gehanteerd, niet het beoogde resultaat oproept. Een herbezinning wordt overwogen op de oorspronkelijke rol van het Platform, zoals die verwoord is in het projectplan. Agogische werkzaamheden bijeenroepen en bijwonen vergaderingen; verzorging van verslaglegging; doen van planvoorstellen; uitvoeren van praktische diensten; informeren over relevante onderwerpen. 3x platformvergadering; 1x ambtelijk overleg.

6 3. Servicepunt Vrijwilligerswerk Het Servicepunt adviseert, informeert en ondersteunt vrijwilligersorganisaties en individuele vrijwilligers op diverse terreinen bij de uitvoering van het vrijwilligerswerk. De ondersteuning sluit aan bij vragen, wensen en behoeften van vrijwillig- en bestuurlijk kader. Het Servicepunt voert de werkzaamheden uit op basis van drie thema s, namelijk consultatie, informatie en publiciteit en serviceverlening. (en) ondersteunen van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties; informeren van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties; behartigen van belangen van vrijwilligers. Agogische werkzaamheden t.a.v. de consultatie Beantwoorden en verwerken van binnenkomende vragen van vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers. Ondernemen van verdere acties naar aanleiding van de gestelde vragen, zoals het geven van advies, informatie of opzetten van training, cursus of een ondersteuningsplan; Voeren van persoonlijke ondersteuningsgesprekken. t.a.v. informatie en publiciteit Het beheren en controleren van een website voor het vrijwilligerswerk in Achtkarspelen ( De website heeft een centrale rol in het project. Het bevat relevante informatie en heeft een dienst die via antwoord geeft op gestelde vragen; Het uitbrengen van een digitale nieuwsbrief met relevante informatie over het vrijwilligerswerk. De Nieuwsbrief zal minimaal zes keer per jaar verschijnen; Het organiseren van de verkiezing van Vrijwilliger van de Maand. Aan vrijwilligersorganisaties wordt de mogelijkheid geboden om de inzet van hun vrijwilligers te waarderen en te laten belonen met een taart; Het verstrekken van informatie over vrijwilligerswerk en alles wat er bij hoort via diverse kanalen, zoals de website, in dorpskranten, regionale kranten en folders. t.a.v. serviceverlening Het Servicepunt doet beperkt aan bemiddeling bij vraag en aanbod via een digitale functie op de website. De vacaturebank is ook aangesloten bij de provinciale vacaturebank Afstemmen van vraag en aanbod met betrekking tot faciliteiten en bieden van praktische ondersteuning door faciliteiten aan te bieden zoals een collectieve vrijwilligersverzekering. Resultaten t.a.v. de consultatie 8x consult en advies. 3x persoonlijk gesprek t.a.v. informatie en publiciteit de website is dagelijks actueel gehouden; in het eerste halfjaar 2008 heeft de website 1212 bezoekers gehad; er zijn vier nieuwsbrieven uitgegeven met relevante informatie.

7 t.a.v. serviceverlening Het Servicepunt doet beperkt aan bemiddeling bij vraag en aanbod van vrijwilligerswerk. Het biedt de mogelijkheid aan vrijwilligersorganisaties om hun vacatures digitaal op de website te plaatsen. Daar is 10x gebruik van gemaakt. Daarnaast is het Servicepunt ook aangesloten bij de provinciale vacaturebank 4. Vrijwilliger van de Maand Maandelijks worden vrijwilligersorganisaties in de gelegenheid gesteld één van hun vrijwilligers in het zonnetje te zetten door hen te nomineren tot Vrijwilliger van de Maand. Deze vrijwilliger wordt beloond met een gratis slagroomtaart. Het interview met de vrijwilliger wordt geplaatst in De Feanster en op de website. Bakkerij De Korenaar is sponsor van deze activiteit. (en) naamsbekendheid geven aan het project Vrijwilligerswerk; het vrijwilligerswerk onder de aandacht brengen; mensen stimuleren tot vrijwilligerswerk; waarderen van de vrijwilliger voor de verrichte werkzaamheden; vrijwilligers bedanken voor hun vrijwillige inzet. Ontwikkelingen De activiteit Vrijwilliger van de Maand zorgt er voor dat het project Vrijwilligerswerk naamsbekendheid krijgt. Dit project is voor een groot gedeelte digitaal en deze activiteit draagt er toe bij dat het project bij de mensen komt. Agogische werkzaamheden kiezen van de Vrijwilliger van de Maand uit de binnengekomen nominaties; overhandigen van de taart / houden van het interview; uitwerken van interviewverslag; zorgen voor plaatsing bij De Feanster en op de website; onderhouden contact redactie; onderhouden van contact met sponsor. Resultaten Er zijn in het eerste halfjaar vier verkiezingen gehouden. In de zomermaanden, wanneer de activiteiten van vrijwilligerswerk teruglopen, wordt er geen verkiezing gehouden. 5. Deskundigheidsbevordering Het vrijwilligerswerk verandert steeds, organisaties staan voor nieuwe opgaven en uitdagingen. Om vrijwilligers te blijven motiveren, van ontwikkelingen op de hoogte te blijven en het werk op een aanvaardbaar niveau te houden worden cursussen en workshops aangeboden om de

8 kwaliteiten van het vrijwilliger kader verhogen.. (en) bevorderen van deskundigheid; vergroten van zelfstandigheid; besturen zijn in staat zelfstandig hun organisatie draaiende te houden. Ontwikkelingen Geconstateerd wordt dat een breed pakket van cursussen versnippering in de hand werkt. Daardoor komen per cursus minder aanmeldingen binnen en kunnen ze geen doorgang vinden. Samen met het Friesland College is een (basis)besturencursus ontwikkeld die geschikt is voor besturen van vrijwilligersorganisaties. na het volgen van deze cursus is het mogelijk vervolgcursussen te gaan volgen. Agogische werkzaamheden Bij de uitvoering van het programma deskundigheidsbevordering wordt er samengewerkt met het Friesland College. De organisatie van het programma (planning, publiciteit, werving, inschrijving, administratie) wordt door het Servicepunt verzorgd. Andere werkzaamheden: afstemming en overleg met Friesland College i.v.m. planning aanbod; voeren van publiciteit en werving; geven van informatie en verzorgen van de inschrijvingen; zoeken en vastleggen accommodaties waar de cursus/workshop gegeven kan worden; onderhouden contacten met cursusleiding en deelnemers; afhandelen financiële zaken; evaluatie. Resultaten De basiscursus is aan besturen van vrijwilligersorganisaties aangeboden; Uitvoering van één basiscursus aan een bestuur met vier deelnemers; Uitvoering van één vervolgcursus vrijwilligersgroep met negen deelnemers.

9 6. Mantelzorg en Coördinatie Platform Vrijwillige Thuishulp Achtkarspelen In het Platform Vrijwillige Thuishulp Achtkarspelen (PVT) werken verschillende organisaties en personen samen, die een vorm van vrijwillige thuishulp bieden aan mensen die thuis zorg nodig hebben. Kortom de mantelzorg. In de mantelzorg wordt gewerkt met vrijwilligers en wordt er zorg en hulp geboden die de professionele zorg niet kan bieden. Naast vrijwilligers(organisaties) zijn ook professionele organisaties lid van het Platform. Het platform in Achtkarspelen is in 2005 opgezet; de coördinatie ligt vanaf 2008 bij Timpaan Welzijn. In het Platform hebben zowel professionals als vrijwilligers zitting. Deelnemers zijn o.a.: het Nederlandse Rode Kruis, Stand-by Fryslân, Thuiszorg de Friese Wouden, Zorgkwadrant Friesland-Oost, De Zonnebloem, Timpaan Welzijn en individuele mantelzorgers. (en) het elkaar te informeren over diensten en activiteiten en het op elkaar afstemmen van deze diensten; het bespreken van actuele ontwikkelingen m.b.t. mantelzorg en de vrijwillige thuishulp, bijv. vanuit de WMO; het bespreken van vragen om hulp en zorg vanuit de samenleving en afstemmen hoe de vrijwillige thuishulp hier mee om kan gaan; het organiseren van gezamenlijke wervings- en publiciteitsacties; deskundigheidsbevordering, het ontwikkelen van een scholingsaanbod. Agogische werkzaamheden bijeenroepen en coördineren van platformvergaderingen; benaderen van organisaties voor deelname aan het platform; leiden en voorzitten van vergaderingen en verzorgen van verslaglegging; ontwikkelen van planvoorstellen o.a. met betrekking tot de ontwikkeling en instandhouding van de mantelzorg; uitwerken en uitvoeren van wensen en behoeften vanuit het platform (zoals bijvoorbeeld deskundigheidsbevordering); aanspreekpunt zijn. Resultaten er is uitvoering gegeven aan de halfjaarlijkse bijeenkomst van het Platform; werkzaamheden uitgevoerd voor verbreding van het platform met andere organisaties; werkzaamheden voor het uitbrengen van een informatiefolder mantelzorg.

10 7. Maatschappelijke Stages Een maatschappelijke stage is een vorm van leren die buiten de school plaatsvindt met als doel jongeren te stimuleren om maatschappelijk actief te worden. Daarbij maken leerlingen kennis met vrijwilligerswerk onder de verantwoordelijkheid van een school en passend binnen het lesprogramma. De Vrijwilligerssteunpunten in de NOFA-plus gemeenten willen de coördinatie van de vraag naar en het aanbod van vacatures gaan uitvoeren. Daarvoor is er een werkgroep samengesteld die de vorm van samenwerking gaat uitwerken. Hierin hebben het Servicepunt Achtkarspelen, de Vrijwilligerscentrale Dantumadeel, de Vrijwilligerscentrale Dongeradeel en het SCW Ameland zitting. Er wordt nauw samengewerkt met het (lokale) vrijwilligerswerk en de onderwijsinstellingen. De maatschappelijke stages kunnen een impuls zijn voor het lokale vrijwilligerswerk. Het is een aanvulling op het vrijwilligersbestand. Het betekent ook verjonging, want door de maatschappelijke stage komen er veel jongeren in aanraking met vrijwilligerswerk. De plannen moeten dit jaar vastgesteld worden, waardoor uitvoering eind 2008/ begin 2009 plaats kan gaan vinden. (en) samenwerking t.a.v. maatschappelijke stages in NOFA-verband; opstellen van een uitvoeringsplan maatschappelijke stage Noordoost Friesland. Agogische werkzaamheden deelname aan de NOFA-werkgroep maatschappelijke stages; uitwerking van plannen; opkomen voor de belangen van het lokale vrijwilligerswerk; benaderen lokale vrijwilligersorganisaties en onderwijsinstellingen in de gemeente Achtkarspelen. Resultaten deelname aan vier werkgroep-bijeenkomsten; schrijven van bijdragen voor het plan van aanpak; contactlegging met het voortgezet onderwijs.

11 8. Inzet uren Activiteit Geplande uren e uren t/m juni Algemene werkzaamheden Platform Vrijwilligerswerk Servicepunt Vrijwilligerswerk Deskundigheidsbevordering Maatschappelijke Stages Mantelzorg en Coördinatie Platform Vrijwillige Thuishulp Totaal Toelichting: ad.1: Onder algemene werkzaamheden wordt verstaan: schrijven van jaarplannen, (half)jaarverslagen en rapportages, deelname Themamiddag Vrijwilligerswerk ( , Abe Lenstra Stadion), administratie en externe contacten. ad. 4: De belangstelling voor deskundigheidsbevordering ligt vooral in het najaar, in het voorjaar zijn besturen bezig met het afsluiten van het seizoen. De ureninzet ligt daardoor in het najaar hoger.

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude Jaarverslag 2012 Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k in de gemeenten Scherpenzeel en Renswoude Inleiding De gemeente Renswoude en Scherpenzeel vinden het belangrijk dat het vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Onderwerp : vrijwilligerswerk 2007

Onderwerp : vrijwilligerswerk 2007 Aan de Gemeenteraad Raad : 28 juni 2007 Onderwerp : vrijwilligerswerk 2007 Status : Besluitvormend Punt no. : 6 Korte toelichting Het vrijwilligerswerk staat al geruime tijd hoog op de politieke agenda

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid ASZ

Vrijwilligersbeleid ASZ Vrijwilligersbeleid ASZ Versie vastgesteld in de bestuursvergadering van 8 juli 2013. Doelgroep: (1) bestuurders en (2) geïnteresseerde leden/vrijwilligers van de ASZ Waarom vrijwilligersbeleid? De Algemene

Nadere informatie

Speerpunten Veenscentrale in 2015 :

Speerpunten Veenscentrale in 2015 : Speerpunten centrale in 2015 : Ondersteuning mantelzorgers via ontmoeting, informatie en advies Opstart en uitvoering mantelzorgwaardering: groepsgerichte bijeenkomsten en Twinkelingen. Vrijwilligers College:

Nadere informatie

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 001/2009 9 december 2008 STZ/jos 08/202871 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M. Keesstra- Tiggelman inzake maatschappelijke

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Kantelen naar vrijwilligers Gemeente Oostzaan 22-12-2011 Joost Nellen, JongeHonden Anne Vrieze, WWZ Consultancy Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1.

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie

Evaluatie Vrijwilligerscentrale Houten

Evaluatie Vrijwilligerscentrale Houten Hollandsspoor 37 3994 VT Houten T: 030-63 63 250 E: info@vrijwilligershouten.nl I: www.vrijwilligershouten.nl IS08.0122 Interne Stuk gemeente Houten f ARCHÏËFÊXEMPLAAR Deponeren"] Evaluatie Vrijwilligerscentrale

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ http://www.youtube.com/watch?v=6imhyppcmdo&list =PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ UITKOMST ENQUETE Najaar 2013: circa 140 vrijwilligersorganisaties aangeschreven Respons: 46% (65 vragenlijsten) Bij welke

Nadere informatie

Memo 2 8 OKT. 2010. Het college /wethouder F. Speel

Memo 2 8 OKT. 2010. Het college /wethouder F. Speel ^ ^ ^ ^ L Ql# II gemeente Zoetermeer Welzijn Beleid Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Memo 2 8 OKT. 2010 Aan De leden van de raad Datum Van Het college /wethouder F. Speel Onderwerp Vrijwilligersimpuls 2010-2011

Nadere informatie

Evaluatie Vrijwilligers Informatie Punt

Evaluatie Vrijwilligers Informatie Punt Evaluatie Vrijwilligers Informatie Punt 1.1. Doelstelling Het maatschappelijk doel is het stimuleren van actief burgerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Het middel hiervoor is het vergroten en verbeteren

Nadere informatie

Het V.O.S.-model. De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales

Het V.O.S.-model. De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales Het V.O.S.-model De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales Het V.O.S.-model De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales Auteur(s) Datum MOVISIE Wendy Stubbe, Koos Berkelaar, Hanneke Mateman

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken x Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014

Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014 Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014 Sinds mei 2011 fungeert het Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort ( VIP-Zandvoort) als een soort TOMTOM die bezoekers wegwijs maakt in het vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk Werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving Mantelzorg valt buiten de definitie van vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Inleiding De Adviesraad Sociaal Domein is in de huidige opzet gestart sinds eind 2013. De wijze waarop voorheen de WMO raad was ingericht voldeed voor

Nadere informatie

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS 2017 1 Inhoudsopgave Wat is vrijwilligerswerk? 3 Rechten en plichten wet- en regelgeving 3 Vrijwilligersvergoeding 4 Deskundigheidsbevordering 4 Verzekeringen 5 Verklaring

Nadere informatie

uw partner in toegankelijkheid

uw partner in toegankelijkheid Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland uw partner in toegankelijkheid Werkplan OLGA 2012 1. Inleiding. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Aandacht! d. Bewustwording 2. Activiteiten 2012. a. Extern

Nadere informatie

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Kernfuncties (wat willen we) Producten (wat gaan we doen) Resultaatindicatoren Uren/ Kosten 1. Preventie en signalering 1.1 Algemene informatievoorziening Ten behoeve van

Nadere informatie

Agendapunt: 10 A Sliedrecht, 17 maart 2009

Agendapunt: 10 A Sliedrecht, 17 maart 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 10 A Sliedrecht, 17 maart 2009 Onderwerp: Beleidsplan Vrijwillige inzet in Sliedrecht, 2009-2012 Samenvatting: Met prestatieveld 4 van de

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014

Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014 pagina 1 van 7 Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014 Bent u niet degene die ons bureau kan beoordelen dan vragen wij u om de link naar deze vragenlijst door te sturen naar die betreffende

Nadere informatie

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot)

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot) Verordening cliëntenparticipatie ISD de Kempen 2015 Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrijwilligers

Nieuwsbrief Vrijwilligers Nieuwsbrief Vrijwilligers 06-11-2018 Beste vrijwilliger, Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je vrijwilliger bent in Noordwijk. Via dit middel willen we je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Jaarverslag Maasdonk 2009

Jaarverslag Maasdonk 2009 Jaarverslag Maasdonk 2009 Steunpunt Vrijwilligerswerk Vivaan Maatschappelijke activering Maasdonk Product Aantal Realisatie per 31.12.2009 Vrijwilligerssteunpunt Maasdonk unieke bezoeker website vrijwillig

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Jaarverslag Vastgesteld d.d. 24 mei mei 2019 auteur: C. Lusink Pagina 1 van 5

Jaarverslag Vastgesteld d.d. 24 mei mei 2019 auteur: C. Lusink Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2018 Inhoud Inleiding Samenstelling Adviesraad Het Hogeland Doelstellingen, werkwijze Vergaderingen en overzicht besproken onderwerpen Bezoek congressen e.d. en contact met burgers / professionals

Nadere informatie

Rapportage Maatschappelijke stage in gemeente Werkendam Schooljaar 2010-2011

Rapportage Maatschappelijke stage in gemeente Werkendam Schooljaar 2010-2011 Rapportage Maatschappelijke stage in gemeente Werkendam Schooljaar 2010-2011 januari 2012, Servicepunt Vrijwilligers / Trema Welzijn Inleiding Deze rapportage is opgesteld conform afspraken tussen gemeente

Nadere informatie

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen.

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen. Raad VOORBLAD Onderwerp Projectplan verenigingsservicebureau Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie Behandelwijze Bespreken

Nadere informatie

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg?

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg? Missie, visie en strategie Straat Consulaat Den Haag anno 2019 Wij zijn ervan overtuigd dat mensen gelijkwaardig zijn en dat alle mensen recht hebben op waardigheid, wonen, voeding, kleding, goede zorg

Nadere informatie

Prestatieplan 2014 Stichting Welzijn Ouderen

Prestatieplan 2014 Stichting Welzijn Ouderen Prestatieplan 2014 Stichting Welzijn Ouderen Kernfuncties (wat willen we) Producten (wat gaan we doen) Resultaatindicatoren Uren/ Kosten 1. Preventie en signalering 1.1 Algemene informatievoorziening Ten

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

A D V I E S T E A M V R I J W I L L I G E R S B E L E I D

A D V I E S T E A M V R I J W I L L I G E R S B E L E I D A D V I E S T E A M V R I J W I L L I G E R S B E L E I D V E R S L AG DE JUISTE BALANS: - BETAALD WERK - VRIJWILLIGERSWERK - DE WMO E e n p r o j e c t v a n F N V V r o u w e n b o n d, E n z o v o o

Nadere informatie

Subsidieregeling Maatschappelijke ondersteuning

Subsidieregeling Maatschappelijke ondersteuning Subsidieregeling Maatschappelijke ondersteuning Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rhenen; overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan de gemeentelijke doelstellingen

Nadere informatie

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen.

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen. VOORSTEL AAN DE RAAD Onderwerp Samenvatting, doel en beslispunten Toelichting Verordening Cliëntenraad sociale zekerheid Op 1 oktober 2009 is de Wet investering in jongeren (WIJ) ingegaan. De WIJ schrijft

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar!

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar! Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011 Aanpakken Maar! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. RONDETAFELGESPREKKEN 2.1 Algemene uitkomsten van de rondetafelgesprekken 2.2 Aanbevelingen professor Meijs

Nadere informatie

Werkplan. Raad van de Informele Zorg en de Regionale Platforms Mantelzorg 2006

Werkplan. Raad van de Informele Zorg en de Regionale Platforms Mantelzorg 2006 Werkplan Raad van de Informele Zorg en de Regionale Platforms Mantelzorg 2006 Tilburg, februari 2006 Werkplan Raad van de Informele Zorg, februari 2006 1 Inleiding In 2006 staat de omvorming centraal

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan 2014

Evaluatie Jaarplan 2014 Evaluatie Jaarplan 2014 1. Inleiding Aan het jaarplan 2014 is dankzij de inzet van velen; mentoren, coördinatoren op een goede manier invulling gegeven. Hieronder de bereikte resultaten. 2. Doelen De volgende

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet. Datum: 2 september 2010

Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet. Datum: 2 september 2010 Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet Datum: 2 september 2010 Algemeen Allereerst willen we als Wmo-Adviesraad opmerken dat het uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

NPV-afdeling Bommelerwaard. beleidsplan 2014

NPV-afdeling Bommelerwaard. beleidsplan 2014 NPV-afdeling Bommelerwaard beleidsplan 2014 Ten geleide De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) is de enige algemeen-christelijke vereniging in Nederland die zich vanuit patiëntenperspectief bezighoudt

Nadere informatie

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?...

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?... Kennisbijeenkomst 12 februari thema vrijwilligersmanagement Uitwerking workshop werven en behoud Inhoud Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke

Nadere informatie

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland Secretariaat: Bertha von Suttnerlaan 98 1187 SX Amstelveen Telefoon: 020-345 34 29 Fax: 084-837 73 45 E-mail: info@olga-amstelland.nl Internet: www.olga-amstelland.nl

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut december 2017 Opdrachtgever: College van Bestuur Auteur: R.P. bij de Weg Versie: 1.0 Status: Definitief Inhoudsopgave Paragraaf 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen...

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5271 13bst00404 Beslisdatum B&W 12 maart 2013 Dossiernummer 13.11.551 RaadsvoorstelVerbindende kracht - Samen voor elkaar: de ontwikkeling van samenkracht

Nadere informatie

( ) Roland Meijden van der b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1

( ) Roland Meijden van der b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1 (3-9-2008) Roland Meijden van der - 2008-63 b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1 Onderwerp: Verordening Wmo-platform Giessenlanden De raad van de gemeente Giessenlanden, overwegende

Nadere informatie

Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen

Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen De ondergetekenden (hierna te noemen: partijen): Gemeenten Gemeente Nieuwegein Gemeente IJsselstein (Pulse) Stichting

Nadere informatie

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten.

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten. Huishoudelijk Reglement Structuur en werkwijze Stichting Fibula In dit huishoudelijke reglement zijn die onderwerpen geregeld, die niet in de statuten vervat zijn, en waarin de belangrijkste afspraken

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid Hoor Friesland

Vrijwilligersbeleid Hoor Friesland Vrijwilligersbeleid Hoor Friesland Januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Het waarom van vrijwilligerswerk 3 1.1 Missie Hoor Friesland 3 1.2 Definitie van vrijwilligerswerk 3 1.2 Visie op vrijwilligerswerk 4

Nadere informatie

Stand van zaken uitvoering aanbevelingen en toezeggingen Rekenkameronderzoek informatievoorziening aan de gemeenteraad over de Wmo en Jeugdhulp

Stand van zaken uitvoering aanbevelingen en toezeggingen Rekenkameronderzoek informatievoorziening aan de gemeenteraad over de Wmo en Jeugdhulp Jaarverslag 2017 Bijlage 2: Stand van zaken uitvoering aanbevelingen en toezeggingen Rekenkameronderzoek informatievoorziening aan de gemeenteraad over de Wmo en Jeugdhulp De Rekenkamer heeft haar onderzoek

Nadere informatie

Kadernota. Meedoen. Midden-Drenthe

Kadernota. Meedoen. Midden-Drenthe Kadernota Meedoen In Midden-Drenthe Aansluiting met de samenleving Miriam Smid-Mos Afdeling Samenlevingszaken Gemeente Midden-Drenthe Oktober 2008 1 INHOUDSOPGAVE 2 Inleiding 3 1. Landelijk beleid en de

Nadere informatie

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen A. De bestuurlijk I. Algemeen Het huishoudelijk reglement mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de statuten. Het huishoudelijk reglement wordt samengesteld en goedgekeurd door het voltallige

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 20 november Agendapunt : 9 : Besluitvormend Programma : (6) Welzijn Portefeuillehouder : D. Fokkema. Aan de Raad.

Raadsvoorstel. Vergadering : 20 november Agendapunt : 9 : Besluitvormend Programma : (6) Welzijn Portefeuillehouder : D. Fokkema. Aan de Raad. Raadsvoorstel Vergadering : 20 november 2014 Agendapunt : 9 Status : Besluitvormend Programma : (6) Welzijn Portefeuillehouder : D. Fokkema Behandelend ambt. : Gerda Baan E-mail : gbaan@t-diel.nl Telefoonnummer

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

No. 015.038.0010. besluit vast te stellen de. Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand

No. 015.038.0010. besluit vast te stellen de. Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand No. 015.038.0010 Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand De raad van de gemeente Twenterand; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel

Nadere informatie

MEMO. Wij leveren als gemeente een ambtelijke secretaris.

MEMO. Wij leveren als gemeente een ambtelijke secretaris. MEMO datum : 24 februari 2009 aan : de leden van de raad van : het college kopie aan : onderwerp : instellen commissie Overleg Landelijk Gebied Gemeente Bergen In onze vergadering van 3 februari 2009 hebben

Nadere informatie

Digitale Nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland

Digitale Nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland Digitale Nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland Hierbij ontvangt u de derde digitale nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland. Deze nieuwsbrief geeft informatie over zaken rondom vrijwilligerswerk,

Nadere informatie

STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017.

STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017. STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017. Inhoudsopgave: Inleiding blz. 2 Bestuur. blz. 3 Werkgroep achterban. blz. 4 Werkgroep jonge en werkende mantelzorgers

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12-5-2015 Nummer voorstel: 2015/41 Voor raadsvergadering d.d.: 23-06-2015 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Evaluatie nota vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan. Aan de Waterkant 2008-2011

Evaluatie nota vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan. Aan de Waterkant 2008-2011 Evaluatie nota vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Aan de Waterkant 2008-2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Evaluatiekader 3 1.2 Leeswijzer 3 2 Vrijwilligerswerk Oostzaan 4 2.1 De situatie toen 4 2.2 De

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligersbeleid Vrijwilligersbeleid Het vinden en binden van (nieuwe) vrijwilligers 2016-2020 Voorwoord Voetbal is een teamsport en binnen de teamsport is samenwerken de sleutel tot succes. Dat geldt niet alleen binnen

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

W045232 / 47882. Evaluatie waardering vrijwilligers

W045232 / 47882. Evaluatie waardering vrijwilligers W045232 / 47882 Evaluatie waardering vrijwilligers 2013 1. INLEIDING Voor u ligt het rapport evaluatie waardering vrijwilligers 2013. De WMO verplicht de gemeenten jaarlijks verantwoording af te leggen

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Mlc. Gemeente Delft. drs. T.W. Andriessen 1,s. , burgemeester drs. G.A.A. Verkerk. Geachte leden van de raad,

Mlc. Gemeente Delft. drs. T.W. Andriessen 1,s. , burgemeester drs. G.A.A. Verkerk. Geachte leden van de raad, Samenleving Mlc Gemeente Delft Advies Westlandweg 40 2624 AD Delfl IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78,2600 ME Delft Aan de gemeenteraad Behandeld door G.

Nadere informatie

Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning , "Samen werken aan nieuwe verbanden". 1. Raadsbesluit 2. beleidsplan Wmo

Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning , Samen werken aan nieuwe verbanden. 1. Raadsbesluit 2. beleidsplan Wmo Aan de Raad Made, 4 december 2007 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 19 december 2007 Agendapunt : 7 Raadsvergadering: 24 januari 2008 Onderwerp: Nummer raadsnota: Beleidsplan Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid 2015-2020

Vrijwilligersbeleid 2015-2020 Vrijwilligersbeleid Het vinden en binden van (nieuwe) vrijwilligers 2015-2020 Voorwoord Voetbal is een teamsport en binnen de teamsport is samenwerken de sleutel tot succes. Dat geldt niet alleen binnen

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp Alcohol 16 min geen goed begin. Status Informerend

Commissienotitie. Onderwerp Alcohol 16 min geen goed begin. Status Informerend Onderwerp Alcohol 16 min geen goed begin Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen van de activiteiten die in Boxtel en Veghel worden ondernomen in het kader van het project Alcohol 16 min geen goed

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B.

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B. Openbaar Onderwerp Mantelzorgwaardering Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag Wmo-raad

INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag Wmo-raad Jaarverslag 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Samenstelling Wmo-raad 4. Visie 5. Werkwijze Wmo-raad 6. Vergaderingen 7. Deskundigheidsbevordering 8. Externe bijeenkomsten 9. Financiële verslaglegging

Nadere informatie

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 Raadsvoorstel 49 Vergadering 8 mei 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 B&W vergadering : 27 maart 2007 Dienst / afdeling : SE. MOeD Aan de gemeenteraad, Als één van de uitwerkingen

Nadere informatie

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Profielen van bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform Schollevaar Dit document bevat een omschrijving van de diverse bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement. van

Huishoudelijk Reglement. van Huishoudelijk Reglement van Versie: 1.1 Vastgesteld door bestuur d.d.: 29 december 2013 Inhoudsopgave A. STICHTING EMETOFOBIE BESTUURLIJK... 3 I. ALGEMEEN... 3 II. DOELSTELLING VAN STICHTING EMETOFOBIE:...

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Gemeente Medemblik

Jaarverslag 2012 Gemeente Medemblik Jaarverslag 2012 Gemeente Medemblik 1 Inhoudsopgave Jaarverslag 2012 gemeente Medemblik... 3 Vrijwilligerspunt continueert de makelaarsfunctie voor maatschappelijke stage en zorgt daarbij voor voldoende

Nadere informatie

4.1 Interne communicatieve doelstellingen... 4. 4.2 Externe communicatieve doelstellingen... 5

4.1 Interne communicatieve doelstellingen... 4. 4.2 Externe communicatieve doelstellingen... 5 Verantwoordelijk wethouder Opdrachtgever Projectleider : H.R.M. Knuiman / J.W. Titshof-Leushuis : G.H.J. Hommels : drs. W.C.C.M. Bent de Bont Hof van Twente, oktober 2009 1. Doelgroepen 2. Analyse van

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Artikel 1 Begrippen 1. 3D s: de drie decentralisaties binnen het sociaal domein die leiden tot extra taken voor de gemeente per 1 januari

Nadere informatie

MEE Zuid-Holland Noord Praktische Thuishulp In de regio s Delft, Westland, Oostland, Den Haag en randgemeenten Jaarverslag 2010

MEE Zuid-Holland Noord Praktische Thuishulp In de regio s Delft, Westland, Oostland, Den Haag en randgemeenten Jaarverslag 2010 Praktische Thuishulp In de regio s Delft, Westland, Oostland, Den Haag en randgemeenten Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Praktische Thuishulp 4 Samenwerking en externe contacten 6 PR Activiteiten 8 Praktische

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSCENTRALE

VRIJWILLIGERSCENTRALE VRIJWILLIGERSCENTRALE HAARLEM Vacaturebank Trajectbegeleiding Bedrijf & Samenleving Gilde Training - Advies Nieuwe Groenmarkt 51 2011 TV Haarlem Telefoon 023-5314862 info@vwc-haarlem.nl http://www.vwc-haarlem.nl

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening Burgertafel Sociaal Domein Zeewolde 2017.

vast te stellen de Verordening Burgertafel Sociaal Domein Zeewolde 2017. Documentnummer V206 De raad van de gemeente Zeewolde, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. ; gehoord de commissie Onderwijs en Welzijn d.d. 17 mei 2017; gelet op artikel 147 en 150

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 van het platform Landelijk Overleg Vrijwilligersorganisaties in de Zorg (LOVZ)

Jaarverslag 2009 van het platform Landelijk Overleg Vrijwilligersorganisaties in de Zorg (LOVZ) Het platform LOVZ behoort tot het landelijk netwerk van Vereniging NOV Jaarverslag 2009 van het platform Landelijk Overleg Vrijwilligersorganisaties in de Zorg (LOVZ) Het LOVZ Het LOVZ is een platform

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen, Gemeenteblad van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2016 Nummer: 31 Uitgifte: 20 april 2016 Besluit van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 februari 2016, nr. I16.010417, tot vaststelling van

Nadere informatie

Bijlagen: Verzonden: Ondersteunen van burgerinitiatieven; A Participatie van burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt middels vrijwilligerswerk;

Bijlagen: Verzonden: Ondersteunen van burgerinitiatieven; A Participatie van burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt middels vrijwilligerswerk; FSCHRIFT G E M E E N T E an de leden van de gemeenteraad Datum: 24 maart 2014 Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: U. 14.01556 Behandeld door: Onderwerp: Bijlagen: Verzonden: mevrouw M. Doveren Raadsinformatie:

Nadere informatie

voorstel aan de raad Kadernota Vrijwillige Inzet Kenmerk Vergaderdatum 4 november 2014 Jaargang en nummer

voorstel aan de raad Kadernota Vrijwillige Inzet Kenmerk Vergaderdatum 4 november 2014 Jaargang en nummer voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.009866 Vergadering Raadsinformatieavond Vergaderdatum 4 november 2014 Jaargang en nummer Geheim Nee Kadernota Vrijwillige Inzet

Nadere informatie