kantorenmonitor regio Amsterdam 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "kantorenmonitor regio Amsterdam 2007"

Transcriptie

1 kantorenmonitor regio Amsterdam 2007 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere, Zuid Kennemerland en IJmond. vooral kantoorruimte betrokken door kleinere gebruikers Door een grote dynamiek werd in 2006 op de kantorenmarkt in de regio Amsterdam (Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere, Zuid Kennemerland en IJmond) m² kantoorruimte betrokken. Daarmee werd nog meer kantoorruimte in gebruik genomen dan in de voorgaande jaren ( m² in 2005 en m² in 2004). Met m² had de overige zakelijke dienstverlening in 2006 het grootste aandeel (22 procent) in de betrokken kantoorruimte. Daarvan betrof m² (een aandeel van 10 procent) adviesen ontwerpactiviteiten. Ook werd veel kantoorruimte betrokken door de financiële sector ( m², een aandeel van 14 procent), informatie- en communicatietechnologie ( m², een aandeel van 13 procent), bouw, handel en industrie ( m², een aandeel van 13 procent) en rechtskundig/ accountants ( m², een aandeel van 10 procent). ( 1 )

2 Amsterdam; Zuideramstel: Baker & McKensey Amsterdam; Slotervaart: PriceWaterhouseCoopers In 2006 werd in Amsterdam m² kantoorruimte betrokken. Dat komt neer op een regionaal aandeel van 64 procent. Vooral in de sectoren media en reclame (77 procent), overheid (76 procent) en financieel (72 procent) lag de nadruk sterk op Amsterdam. Bij de overige zakelijke dienstverlening had Amsterdam een beperkt aandeel (49 procent) en werd vooral in Meerlanden (18 procent) en Almere (15 procent) kantoorruimte betrokken. Amsterdam; Oost-Watergraafsmeer: Fortis De ingebruikname door kantoorgebruikers kleiner dan m² bereikte in 2006 zowel in Amsterdam ( m²) als in de overige regiogemeenten ( m²) een recordniveau met tweederde van de totale ingebruikname. De ingebruikname als gevolg van grootschalige verhuizingen groter dan m² binnen en naar de regio viel in 2006 sterk terug. In Amsterdam betrof het de verhuizing van Price WaterhouseCoopers en NCR naar Slotervaart (Riekerpolder), Fortis Bank naar Oost-Watergraafsmeer (Amstelstation), British Telecom (Amstel III) en ING (Centrumgebied) binnen Zuidoost, Baker & McKensey naar Zuideramstel (Zuidas), Dienst Werk en Inkomen binnen Noord (Cornelis Douwesterrein), en De Telefoongids (Sloterdijk I) naar Westpoort. In de overige regiogemeenten betrof het de uitbreiding van USG People in Almere (Zakencentrum) en verhuizing van Athlon Car Lease naar Almere (Veluwezoom), Woonzorg Nederland naar Amstelveen (Kronenburg), en Carlson Wagons Lits naar en binnen Diemen (Bergwijkpark). Almere; Zakencentrum: USG People ( 2 )

3 Zaanstad; Zaandam: kantoren in Verkadecomplex Amsterdam; Zuideramstel: diverse gebruikers WTC-toren sterke groei kantoorgebruik kleinere gebruikers maar inkrimping grotere gebruikers De kantorenmarkt is vooral een vervangingsmarkt. De ingebruikname in 2006 van m² (7½ procent) leidde in de regio tot een groei van het totale gebruik van kantoorruimte met m² (1 procent). Dat is meer dan in de voorgaande jaren ( m² in 2005 en m² in 2004). De ontwikkeling verloopt in Amsterdam tegengesteld aan de rest van de regio. In Amsterdam is de groei van het kantoorgebruik teruggelopen van m² in 2004 naar m² in 2005 en m² in In de overige regiogemeenten daalde het kantoorgebruik in 2004 nog met m², werd in 2005 een groei gerealiseerd van m², en nam de groei in 2006 verder toe tot m². Binnen Amsterdam zijn de verschillen groot. Het kantoorgebruik nam vooral toe in de stadsdelen Zuideramstel ( m²), Zeeburg ( m²) en Slotervaart ( m²), maar daalde in Zuidoost ( m²), Centrum ( m²) en Oud Zuid ( m²). In de overige regiogemeenten nam het gebruik vooral toe in Almere ( m²), Zaanstad ( m²) en Amstelveen ( m²). Tegenover een groei van activiteiten in de zakelijke dienstverlening stond een inkrimping van activiteiten bij de sterk in Amsterdam geconcentreerde financiële sector door uitplaatsing van automatiseringswerkzaamheden binnen Nederland en naar het buitenland. Het terugvallen van de groei in Amsterdam is dan ook grotendeels het gevolg geweest van inkrimping van het kantoorgebruik bij grote ondernemingen. Het kantoorgebruik van ondernemingen kleiner dan m² nam in Amsterdam en in de overige regiogemeenten juist sterk toe. Door de inkrimping bij grote ondernemingen is de groei van het kantoorgebruik in de regio in 2006 flink achtergebleven bij de nationale economische groei die vorig jaar juist sterk aantrok. Haarlem; Oost: RSM Niehe en Lancée Amsterdam; Oost-Watergraafsmeer: herbestemming Europahuis ( 3 )

4 Amsterdam; Bos en Lommer: leegstand in plaats van omzetting veel kantoorruimte omgezet naar andere functies In 2006 werd aan de regionale voorraad m² toegevoegd door omzetting vanuit andere functies naar kantoorruimte. Door omzetting naar andere functies en door sloop werd een recordoppervlak van m² aan de voorraad kantoorruimte onttrokken. Per saldo leidde de functiewijziging in de regio daarmee vorig jaar tot een onttrekking aan de voorraad van m². Onttrekking aan de voorraad vond met m² grotendeels plaats in Amsterdam (vooral in Oost/ Watergraafsmeer, Centrum, Zuideramstel en Slotervaart), Amstelveen en Haarlem. Daarbij vond vooral transformatie plaats naar onderwijs, voorzieningen (musea en hotels) en wonen, en werd verouderde kantoorruimte gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwontwikkelingen. leegstand vooral buiten Amsterdam gedaald Tussen 2000 en 2005 nam de leegstand in de regio sterk toe van 2 naar 19 procent van de voorraad. In 2005 nam de leegstand niet verder toe. Vorig jaar daalde de leegstand in de regio naar 18 procent van de voorraad. Omdat in 2006 minder kantoorruimte werd opgeleverd dan per saldo aan de voorraad werd onttrokken kromp de voorraad met m². Door de groei van het kantoorgebruik met m² daalde de leegstand daarom met m². Van de regionale voorraad van 11½ miljoen m² kantoorruimte stond januari 2007 ruim m² leeg. Daarvan was voor m² (3½ procent van de voorraad) een huurder bekend en stond m² (14½ procent) leeg zonder dat hiervoor een huurder bekend was. In Amsterdam stond januari 2007 ruim m² kantoorruimte leeg. Omdat in Amsterdam zowel de voorraad als het kantoorgebruik met m² toenam, daalde de leegstand in 2006 niet. Het percentage leegstand bleef daarmee onveranderd op 18½ procent. Van de voorraad was 4½ procent verhuurd maar nog niet betrokken en stond 14 procent leeg zonder dat hiervoor een huurder bekend was. Binnen Amsterdam nam de leegstand in Zuideramstel ondanks een forse oplevering sterk af van 25½ naar 20 procent. Door onttrekkingen aan de kantorenvoorraad daalde de leegstand in Oost-Watergraafsmeer fors van 16½ naar 8 procent. In Zuidoost nam de leegstand mede door het afstoten van kantoorruimte in de financiële sector juist toe van 20½ naar 24½ procent. Amsterdam; Oost-Watergraafsmeer: sloop Wibauthuis ( 4 )

5 Haarlem; Oost: herbestemming belastingdienst Januari 2007 stond in de overige regiogemeenten m² kantoorruimte leeg. Door inkrimping van de voorraad met m² en een groei van het kantoorgebruik met m² liep de leegstand hier in 2006 terug met m² ofwel van 19½ procent naar 17 procent. Daarvan was 1½ procent verhuurd maar nog niet betrokken en 15½ procent onverhuurd. De leegstand (inclusief voorverhuurde leegstand) liep in Amstelland terug van 23 naar 20 procent, in Meerlanden van 18½ naar 17½ procent, in Zaanstreek van 22 naar 17½ procent, in Almere van 20½ naar 18 procent, in Zuid Kennemerland van 16 naar 15 procent, in IJmond van 16 naar 15 procent, en bleef in Waterland onveranderd op 11 procent. Van de onverhuurd leegstaande kantoorruimte in de regio had Amsterdam januari 2007 een aandeel van 58 procent. Vooral bij leegstand groter dan m² lag een grote nadruk op Amsterdam (een regionaal aandeel van 92 procent). bouwproductie neemt weer toe Met een oplevering van m² kwam in 2005 een eind aan de nieuwbouwgolf die de regio sinds 2000 overspoelde waarbij gemiddeld m² per jaar werd opgeleverd. In 2006 werd m² opgeleverd waardoor in de regio 1½ procent aan de voorraad werd toegevoegd. Daarvan betrof m² oplevering in de gemeente Amsterdam. Er werd vooral kantoorruimte opgeleverd in het Amsterdamse stadsdeel Zuideramstel (Zuidas). Voorts werd onder meer kantoorruimte opgeleverd in de stadsdelen Zeeburg (IJburg, Oostelijk Havengebied), Westpoort (Minervahaven, Havengebied, Teleport), Noord (Cornelis Douwesterrein, Hamerstraat), Slotervaart (Riekerpolder) en Zuidoost (Amstel III), alsmede in Almere. Met de sterk opgelopen leegstand werd een aantal jaren veel minder kantoorruimte in aanbouw genomen. In 2003 werd in de regio gestart met circa m², in 2004 met m² en in 2005 met m². Het afgelopen jaar is de bouw weer flink aangetrokken. Er werd gestart met de bouw van m² waarvan m² in Amsterdam en m² in Amstelveen. In Amsterdam werd onder meer kantoorruimte in aanbouw genomen in Zuideramstel (Zuidas: Symphony, De Brauw Blackstone Westbroek, stadsdeelkantoor), Noord (Shell, IDTV), Slotervaart (Riekerpolder: Atradius) en Oost-Watergraafsmeer (stadsdeelkantoor) en in de overige regiogemeenten onder meer Amsterdam; Zuidoost: vrijgekomen ABN AMRO ( 5 )

6 Amsterdam; Zeeburg: Cruquiuskwartier in Amstelveen (KPMG), Haarlemmermeer (Schiphol: Microsoft) en Haarlem (Mariastichting). Hierdoor was het kantooroppervlak in aanbouw januari 2007 weer opgelopen naar m² (waarvan m² in Amsterdam). Daarmee zal de voorraad in de regio worden uitgebreid met ruim 3 procent. Bovendien staan voor de komende jaren in de regio nog diverse projecten op stapel waarvan de start van de bouw voorzien is in 2007 of 2008 en waarvoor de toekomstige gebruikers grotendeels bekend zijn. In Amsterdam betreft het onder meer projecten in stadsdeel Zuideramstel (Zuidas: Akzo), Slotervaart (Riekerpolder: PriceWaterhouseCoopers en Mexx), Westpoort (Teleport: KPN; Sloterdijk I: De West), Zeeburg (Oostelijk Havengebied: Nieuw Europa; IJburg), Centrum (Zuidelijke IJ-oever: Gerechtshof), Noord (Hema), Osdorp (stadsdeelkantoor) en Oud West (stadsdeelkantoor). In de overige regiogemeenten gaat het onder meer om projecten in Haarlemmermeer (Marechaussee, Martinair, Dura Vermeer, Irdeto, Business Garden, Fokker Village), Zaanstad (stadskantoor); Almere (Zakencentrum), Haarlem (stadskantoor, Schalkwijk en stadion) en Beverwijk (stadskantoor). Als de oplevering hierdoor vanaf 2008 nog verder gaat toenemen, dan zal dit kunnen gaan leiden tot een forse vertraging van het herstelproces om het overaanbod op de kantorenmarkt te kunnen wegwerken. drs. Ad Wagemakers, Kantorenmonitor B.V. september 2007 Haarlemmermeer; Lijnden: Corendon Door Kantorenmonitor B.V. wordt jaarlijks aan de hand van een veldopname de ontwikkeling van de kantorenmarkt in de regio Amsterdam geregistreerd met gegevens over Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere en Zuid Kennemerland. Op basis hiervan is een analyse gemaakt van de ontwikkeling in 2006 van nieuwbouw, voorraad, groei van het kantoorgebruik, betrokken kantoorruimte en leegstand. Daarmee wordt een beeld gegeven van de feitelijke ontwikkeling van ¼ van de nationale kantorenmarkt. Voor nadere gegevens: kantorenmonitor b.v. postbus ma amsterdam info@kantorenmonitor.nl ( 6 )

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere en Zuid Kennemerland. meer kantoorruimte betrokken Door een grote dynamiek

Nadere informatie

herstel groei kantoorgebruik in Amsterdam leidt tot forse daling leegstand

herstel groei kantoorgebruik in Amsterdam leidt tot forse daling leegstand kantorenmonitor regio Amsterdam 2008 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere, Zuid Kennemerland en IJmond. herstel groei kantoorgebruik in Amsterdam

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2009

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2009 kantorenmonitor Metropoolregio 29 Muiden Gemeenten binnen de deelregio s,,,,,,, en Gooi- en Vechtstreek. Weesp Naarden Huizen Huizen Gooi Gooi- en en Vechtstreek Laren Vechtstreek Laren Wijdemeren Bussum

Nadere informatie

www.kantorenmonitor.nl

www.kantorenmonitor.nl kantorenmonitor regio Amsterdam 2005 Door Kantorenmonitor B.V. wordt jaarlijks aan de hand van een veldopname de ontwikkeling van de kantorenmarkt in de regio Amsterdam geregistreerd (Amsterdam, Amstelland,

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2010

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2010 kantorenmonitor Metropoolregio 2010 Muiden Weesp Naarden Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Gemeenten binnen de deelregio s, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland,, Kennemerland, IJmond

Nadere informatie

opgeleverd leegstand eind december

opgeleverd leegstand eind december kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren Voorraad sterker gedaald dan kantoorgebruik In werd

Nadere informatie

opgeleverd leegstand eind december

opgeleverd leegstand eind december kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren Toename leegstand door sterk gedaald kantoorgebruik

Nadere informatie

kantorenmonitor metropoolregio Amsterdam Ondanks recordomzetting toename leegstand door nieuwbouw en gedaald kantoorgebruik

kantorenmonitor metropoolregio Amsterdam Ondanks recordomzetting toename leegstand door nieuwbouw en gedaald kantoorgebruik kantorenmonitor Metropoolregio 211 Muiden Voorraad kantoorruimte naar percentage onverhuurde leegstand -1% 1-2% 2% of meer Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en en Laren Hilversum Wijdemeren Huizen;

Nadere informatie

opgeleverd leegstand eind december

opgeleverd leegstand eind december kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2014 Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren Toename leegstand door sterk gedaald kantoorgebruik

Nadere informatie

In 2015 daalde de leegstand met mc; in 2016 met mc.

In 2015 daalde de leegstand met mc; in 2016 met mc. kantorenmonitor Metropoolregio 217 Muiden Lelystad Verdere daling van de leegstand door forse onttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek

Nadere informatie

Recordonttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik zorgen voor sterke daling van de leegstand

Recordonttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik zorgen voor sterke daling van de leegstand kantorenmonitor Metropoolregio 216 Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Recordonttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik zorgen voor

Nadere informatie

Haarlemmermeer 2009. marktleider in de cosmeticamarkt hebben, waarbij we de milieubelasting zo veel mogelijk terug willen dringen.

Haarlemmermeer 2009. marktleider in de cosmeticamarkt hebben, waarbij we de milieubelasting zo veel mogelijk terug willen dringen. kantorenmonitor Haarlemmermeer L Oréal Nederland heeft haar hoofdkantoor verplaatst van verschillende locaties in Alphen aan de Rijn en Weesp naar een modern en representatief pand in Beukenhorst-Zuid

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2018 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte Lelystad

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2018 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte Lelystad Lelystad Muiden Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Wijdemeren kantorenmonitor Metropoolregio 218 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte

Nadere informatie

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren Lelystad Muiden Weesp Naarden kantorenmonitor Metropoolregio 219 Huizen Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Wijdemeren Bussum Gezondmaking kantorenmarkt: verdere daling van de leegstand door

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2012 leegstand opnieuw toegenomen

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2012 leegstand opnieuw toegenomen kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2012 Muiden Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren leegstand opnieuw toegenomen In werd in de metropoolregio

Nadere informatie

betrokken kantoorruimte naar schaal gebruikers

betrokken kantoorruimte naar schaal gebruikers kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2013 Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren Forse omzetting en minder nieuwbouw voorkomt

Nadere informatie

Haarlemmermeer 2010. kantorenmonitor

Haarlemmermeer 2010. kantorenmonitor kantorenmonitor Haarlemmermeer Beukenhorst-Zuid, nieuwbouw hoofdkantoor TNT Green Office () TNT International is enkele jaren geleden begonnen met het uitvoeren van een beleid waarbij wereld wijd alle

Nadere informatie

Kantorenmarkt Amsterdam

Kantorenmarkt Amsterdam Kantorenmarkt Amsterdam 2014 Kantorenmarkt Amsterdam De gemeente Amsterdam telt circa 810.000 inwoners en 554.730 banen, verdeeld over 112.800 vestigingen (bron: Lisa). De kantorenvoorraad heeft een omvang

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 218 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 218 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 217 Inleiding Sinds een aantal jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 217 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de. In dit feitenblad 219 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er soms verschillen met vorige publicaties. Alle gegevens

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Inleiding

Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Inleiding Kantorenmonitor Holland Rijnland 2016 - Inleiding Sinds een aantal jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 2016 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door

Nadere informatie

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noordwest- Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noordwest- (*1. m²) 38.116 11.59 Overig In Noordwest- ligt circa 23% van de landelijke kantorenvoorraad.

Nadere informatie

downloadbaar document, behorende bij bijlage I

downloadbaar document, behorende bij bijlage I Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2009-2010 downloadbaar document, behorende bij bijlage I Definities monitor B.V. en verschillen met andere bronnen Om een foute interpretatie van

Nadere informatie

Kantorenleegstand. Hoe groot is het probleem? Amersfoort 18 mei 2011 Gregor Heemskerk

Kantorenleegstand. Hoe groot is het probleem? Amersfoort 18 mei 2011 Gregor Heemskerk Hoe groot is het probleem? Amersfoort 18 mei 2011 Gregor Heemskerk Agenda 1. Opening 2. Leegstand in Nederland 3. Leegstand in Amsterdam 4. Stellingen 5. Einde presentatie 2 CV Gregor Heemskerk Management

Nadere informatie

Gelet op artikel 11, tweede lid, van de Provinciale Ruimtelijke Verordening;

Gelet op artikel 11, tweede lid, van de Provinciale Ruimtelijke Verordening; Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 19 mei 2015, nr. 532790/605881, tot vaststelling van de Planningsopgave werklocaties Noord-Holland Zuid Gedeputeerde staten van Noord-Holland; Gelet

Nadere informatie

Gelet op artikel 11, tweede lid, van de Provinciale Ruimtelijke Verordening,

Gelet op artikel 11, tweede lid, van de Provinciale Ruimtelijke Verordening, Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 28 maart 2017, nr. 928679/928686, tot vaststelling van de Planningsopgave werklocaties Noord-Holland Zuid Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Gelet

Nadere informatie

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2011 Beukenhorst, Hoofddorp. Lichte stijging opnameniveau 2010

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2011 Beukenhorst, Hoofddorp. Lichte stijging opnameniveau 2010 Research Kantorenvisie Regio Amsterdam Januari 2011 Beukenhorst, Hoofddorp Lichte stijging opnameniveau De totale opname van kantoorruimte in de regio Amsterdam in bedraagt 268.317 m², hetgeen een lichte

Nadere informatie

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2010. Amstelveen. 40% minder opname kantoorruimte. Grootste transacties. 40% minder opname kantoorruimte

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2010. Amstelveen. 40% minder opname kantoorruimte. Grootste transacties. 40% minder opname kantoorruimte Research Kantorenvisie Regio Amsterdam Januari 2010 40% minder opname kantoorruimte De negatieve economische ontwikkelingen in Nederland in 2009 hebben bijgedragen aan een terugval in de opname van kantoorruimte

Nadere informatie

Leegstand van kantoren, 1991-2013

Leegstand van kantoren, 1991-2013 Leegstand van kantoren, 1991-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van kantoorvloeroppervlakte. Gemiddeld 16% van het kantoorvloeroppervlakte staat leeg in 2013. Dit percentage neemt nog steeds

Nadere informatie

FACTSHEET 10 JAAR PLABEKA

FACTSHEET 10 JAAR PLABEKA FACTSHEET 10 JAAR PLABEKA TIENJAAR PLABEKA In 2005 is het Platform Bedrijventerreinen en Kantoren (Plabeka) opgericht om te komen tot een doorbraak in de dynamiek van overmaat aan kantorenlocaties en bedrijventerreinen.

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland

Kantorenmonitor Holland Rijnland Kantorenmonitor Holland Rijnland Inhoud Voorwoord 4 Inleiding 4 Kantorenvoorraad in Holland Rijnland 7 Bestaande kantorenvoorraad 7 Kantoren 8 Kantorenstand 9 Ontwikkelingen in 21, 211 en 212 12 Kantorenvoorraad

Nadere informatie

Kantoren in cijfers 2017

Kantoren in cijfers 2017 Kantoren in cijfers 2017 BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding Sinds 2010 houdt samenwerkingsverband Holland Rijnland gegevens bij over kantoren in

Nadere informatie

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Oost-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Oost-Nederland (*1. m²) 43.8 4.136 2.481 Overig Nederland In de oostelijke provincies is ruim 13% van

Nadere informatie

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Mede dankzij enkele grote transacties in diverse steden bereikte de opname van kantoorruimte de eerste maanden van 2012 een (onverwacht) hoog niveau. Deze goede start zette

Nadere informatie

Economische Monitor 2017/2018

Economische Monitor 2017/2018 Economische Monitor 2017/2018 Samenvatting: Positieve cijfers Haarlemse economie 2017 De Haarlemse economie laat in 2017 positieve cijfers zien met een groeiend aantal bedrijven (+470) en banen (+370),

Nadere informatie

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt Analyse Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt DO Research 1 Structureel aanbod op de kantorenmarkt Het aanbod van kantoorruimte in Nederland loopt nog altijd op. In totaal wordt momenteel

Nadere informatie

Factsheet. Nieuwbouw kantoorruimte Nederland

Factsheet. Nieuwbouw kantoorruimte Nederland Factsheet Nieuwbouw kantoorruimte Nederland 2013 1 Nieuwbouw kantoren neemt verder af De bouw van nieuwe kantoren in Nederland is in 2013 sterk afgenomen. De matige economische ontwikkeling en vooruitzichten,

Nadere informatie

Fact sheet. Werkgelegenheid in Amsterdam in 2004 op peil. nummer 6 juni 2005

Fact sheet. Werkgelegenheid in Amsterdam in 2004 op peil. nummer 6 juni 2005 Fact sheet nummer 6 juni 2005 Werkgelegenheid in Amsterdam in 2004 op peil De werkgelegenheid in Amsterdam is in 2004 op peil gebleven. Dit is een prestatie van formaat ten opzichte van de eerdere jaren,

Nadere informatie

Kantoren in cijfers 2016

Kantoren in cijfers 2016 Kantoren in cijfers 2016 BELEIDSONDERZOEK 071-516 5064 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding Sinds 2010 houdt samenwerkingsverband Holland Rijnland gegevens bij over kantoren in

Nadere informatie

Kantorenmarkt Rotterdam

Kantorenmarkt Rotterdam Kantorenmarkt Rotterdam 1 e halfjaar 2015 Kantorenmarkt Rotterdam De gemeente Rotterdam telt circa 625.000 inwoners en 314.120 banen, verdeeld over 25.220 vestigingen (bron: Lisa). De kantorenvoorraad

Nadere informatie

Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka 2014 2015

Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka 2014 2015 Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka 214 215 2 Plabeka 214-15 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 4 1.1 Economie, kantorenmarkt, bedrijventerreinenmarkt MRA 4 1.2 Voortgang afspraken uitvoeringsstrategie 7 1.3

Nadere informatie

Fact sheet. Concentraties van allochtone ouderen en jongeren,

Fact sheet. Concentraties van allochtone ouderen en jongeren, Fact sheet nummer 1 maart 2004 Concentraties van allochtone ouderen en jongeren, 1994-2003 Waar in Amsterdam wonen allochtone jongeren en ouderen? Allochtonen wonen vaker dan autochtonen in gezinsverband

Nadere informatie

De Nederlandse kantorenmarkt werd in 2012. Maart 2013. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren

De Nederlandse kantorenmarkt werd in 2012. Maart 2013. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren Maart 213 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren Stand van zaken Nederlandse kantorenmarkt 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

BIJLAGE D KANTOREN-, HOTEL- EN WONINGMARKT WEERT

BIJLAGE D KANTOREN-, HOTEL- EN WONINGMARKT WEERT BIJLAGE D KANTOREN-, HOTEL- EN WONINGMARKT WEERT Kantorenmarkt Weert Tot 2020 zeer beperkte behoefte aan nieuwe kantoorruimte in Weert, er is al meer dan voldoende aanbod van kantoorruimte, toevoegen van

Nadere informatie

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding Inleiding De werkgelegenheid in Haarlemmermeer is in 2016 aanzienlijk gestegen. Het aantal banen is toegenomen met 1% (1.500). Het totaal komt hiermee op 154.100 ( Bron CBS). Belangrijkste punten Nog nooit

Nadere informatie

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Midden-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Midden-Nederland (*1. m²) 42.674 95 6.46 Overig Nederland In de regio Midden-Nederland ligt circa 14%

Nadere informatie

Utrecht Centrum. Maliebaan e.o. Noord-West. Oost. Papendorp. West. Zuid. Bunnik. De Bilt / Bilthoven. Aanbodvolume m2.

Utrecht Centrum. Maliebaan e.o. Noord-West. Oost. Papendorp. West. Zuid. Bunnik. De Bilt / Bilthoven. Aanbodvolume m2. Utrecht 1 Centrum 2 Maliebaan e.o. 3 Noord-West 4 Oost 5 Papendorp 6 West 7 Zuid 8 Bunnik 9 De Bilt / Bilthoven 11 9 3 13 6 2 1 5 15 4 7 8 14 12 10 10 Houten 11 Maarssen 12 Nieuwegein 13 Leidsche Rijn

Nadere informatie

Fact sheet. Recordaantal banen in Amsterdam. Hoge economische groei. nummer 4 juni 2007

Fact sheet. Recordaantal banen in Amsterdam. Hoge economische groei. nummer 4 juni 2007 Fact sheet nummer 4 juni 2007 Recordaantal banen in Amsterdam In 2006 is de werkgelegenheid gegroeid met 1% tot 423.241, waarmee een nieuw record gehaald werd. Nog nooit eerder waren er zoveel mensen in

Nadere informatie

De Nederlandse Kantorenmarkt 2011

De Nederlandse Kantorenmarkt 2011 De Nederlandse Kantorenmarkt 2011 Economische indicatoren (in %) 2008 2009 2010 2011* 2012** Economische groei 1,8-3,5 1,7 1,2-0,75 Werkloosheid 3,8 4,8 5,4 5,4 6,75 Inflatie 2,5 1,2 1,3 2,3 2,25 * betreft

Nadere informatie

De Nederlandse Kantorenmarkt medio 2013

De Nederlandse Kantorenmarkt medio 2013 De Nederlandse Kantorenmarkt medio 2013 Economische indicatoren (in %) 2010 2011 2012 2013* 2014* Economische groei 1,7 1,0-1,2-1,25 0,75 Werkloosheid 5,5 5,4 6,4 8,5 9,25 nflatie 1,3 2,3 2,5 2,8 2,0 *

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Augustus 211 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Leegstand van kantoren,

Leegstand van kantoren, Indicator 23 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka

Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka 215 216 2 n Plabeka 215-16 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 4 1.1 Economie, kantorenmarkt, bedrijventerreinenmarkt MRA 4 1.2 Voortgang afspraken uitvoeringsstrategie 7

Nadere informatie

kantorenmarkt zuid-nederland Noord-Brabant en Limburg

kantorenmarkt zuid-nederland Noord-Brabant en Limburg Landelijke marktontwikkelingen Mede dankzij enkele grote transacties in diverse steden bereikte de opname van kantoorruimte de eerste maanden van 2012 een (onverwacht) hoog niveau. Deze goede start zette

Nadere informatie

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noord-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noord-Nederland (*1. m²) 46.787 643 973 1.222 Drenthe Friesland Groningen Overig Nederland De drie noordelijke

Nadere informatie

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuid-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuid-Nederland (*1. m²) 42.2 2.15 5.518 Overig Nederland Het totale oppervlak aan kantoormeters in en

Nadere informatie

Den Haag. Opnamevolume m 2 12% TOENAME T.O.V. VORIG JAAR. Aanbodvolume % DALING T.O.V. DE PIEK BEGIN 2016

Den Haag. Opnamevolume m 2 12% TOENAME T.O.V. VORIG JAAR. Aanbodvolume % DALING T.O.V. DE PIEK BEGIN 2016 Den Haag 1 Nieuw Centrum 2 Oud Centrum 12 3 Den Haag West 4 Den Haag Oost 5 Den Haag Zuid 6 Nieuw Geannexeerd 5 3 2 1 4 7 3 6 8 9 10 7 Rijswijk 8 Voorburg 11 9 Leidschendam 10 Zoetermeer 11 Delft 12 Wassenaar

Nadere informatie

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Juli 2010 Riekerpolder, Amsterdam West. Lage opname kantoorruimte in eerste helft 2010

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Juli 2010 Riekerpolder, Amsterdam West. Lage opname kantoorruimte in eerste helft 2010 Research Kantorenvisie Regio Amsterdam Juli 2010 Riekerpolder, Amsterdam West Lage opname kantoorruimte in eerste helft 2010 In de eerste helft van 2010 heeft de kantorenmarkt in de regio Amsterdam een

Nadere informatie

regio s 2011 kantorenmarkt Een rapport van nvm business

regio s 2011 kantorenmarkt Een rapport van nvm business kantorenmarkt regio s 211 Een rapport van nvm business In 211 heeft de neerwaartse trend op de kantorenmarkt zich voortgezet. Toch is er niet alleen negatief nieuws. Zo ging het iets beter op de kantorenmarkt

Nadere informatie

Fact sheet. 2007: topjaar voor de economie. Meeste groei in Amsterdam. Dienstverlening nog belangrijker % & nummer 2 juli 2008

Fact sheet. 2007: topjaar voor de economie. Meeste groei in Amsterdam. Dienstverlening nog belangrijker % & nummer 2 juli 2008 Fact sheet nummer juli 8 7: topjaar voor de economie De Amsterdamse economie heeft een goed jaar achter de rug. De werkgelegenheid is met meer dan gegroeid tot 4.8 banen. Hiermee is het recordaantal banen,

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Ontwikkeling

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Ontwikkeling Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden

Nadere informatie

VERZONDEN - 4.11.13 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 1101231 31 oktober 2013

VERZONDEN - 4.11.13 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 1101231 31 oktober 2013 gemeentebestuur,..,.. r^fw Postbus 15 PURMEREND JSj 1440 AA Purmerend V telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Team Economie Aan de gemeenteraad van Purmerend VERZONDEN

Nadere informatie

Arbeidsmarktontwikkelingen 2016

Arbeidsmarktontwikkelingen 2016 - Arbeidsmarktontwikkelingen 2016 Factsheet maart 2017 Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in Amsterdam nam het afgelopen jaar toe met bijna 14.000 tot bijna 524.000 banen, een groei van bijna

Nadere informatie

KANTOREN NOORD-NEDERLAND Drenthe, Friesland en Groningen

KANTOREN NOORD-NEDERLAND Drenthe, Friesland en Groningen Landelijke marktontwikkelingen Mede dankzij enkele grote transacties in diverse steden bereikte de opname van kantoorruimte de eerste maanden van 2012 een (onverwacht) hoog niveau. Deze goede start zette

Nadere informatie

Amsterdam Amsterdam Centrum. Amsterdam Noord. Amsterdam West. Amsterdam Oost. Amsterdam Zuidoost. Amsterdam Zuidelijke IJ-oevers

Amsterdam Amsterdam Centrum. Amsterdam Noord. Amsterdam West. Amsterdam Oost. Amsterdam Zuidoost. Amsterdam Zuidelijke IJ-oevers Amsterdam 1 Amsterdam Centrum 2 Amsterdam Noord 3 Amsterdam West 4 Amsterdam Oost 5 Amsterdam Zuidoost 6 Amsterdam Zuidelijke IJ-oevers 7 Amsterdam Zuidas 8 Diemen 9 Amstelveen 2 1 3 4 11 10 12 7 9 10

Nadere informatie

Verspreidingsgebied. Wilt u meer informatie over adverteren in deze regio? Bel:

Verspreidingsgebied. Wilt u meer informatie over adverteren in deze regio? Bel: Verspreidingsgebied Regio Noord-Holland Selecteer een uitgave: Alkmaars Weekblad Amstelveen Nieuwsblad CTR Hollands Kroon - Anna Paulowna en Wieringen CTR Hollands Kroon - Niedorp en Wieringermeer De Duinstreek

Nadere informatie

Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2013 / 2014. Platform Bedrijven Kantoren Metropoolregio Amsterdam

Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2013 / 2014. Platform Bedrijven Kantoren Metropoolregio Amsterdam 1 Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2013 / 2014 Platform Bedrijven Kantoren Metropoolregio Amsterdam 3 Inhoudsopgave Voorwoord Bert Uitterhoeve 5 Samenvatting 7 5. Schiphol (REVS-)

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Maart 216 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Statistieken & conclusies werkgelegenheid Haarlemmermeer Statistieken & verklaring werkeloosheidsuitkeringen Haarlemmermeer 2017

Statistieken & conclusies werkgelegenheid Haarlemmermeer Statistieken & verklaring werkeloosheidsuitkeringen Haarlemmermeer 2017 Inhoud Samenvatting Statistieken & conclusies werkgelegenheid Haarlemmermeer 2017 Kantorenmarkt Haarlemmermeer 2017 Statistieken & verklaring werkeloosheidsuitkeringen Haarlemmermeer 2017 Dashboards Haarlemmermeer

Nadere informatie

Monitor Werkgelegenheid Bedrijfslocaties 2004

Monitor Werkgelegenheid Bedrijfslocaties 2004 Monitor Werkgelegenheid Bedrijfslocaties 2004 Project: 4179 In opdracht van: Stuurgroep Bedrijfslocaties Amsterdam drs. Peter van Hinte Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam

Nadere informatie

Kantorenmarkt Den Bosch

Kantorenmarkt Den Bosch Kantorenmarkt Den Bosch Medio 2017 DO RESEARCH www.doresearch.nl Kantorenmarkt Den Bosch, 1 e halfjaar 2017 De gemeente Den Bosch telt bijna 155.000 inwoners en circa 96.700 arbeidsplaatsen verdeeld over

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuidwest-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuidwest-Nederland (*1. m²) 35.536 13.629 459 Overig Nederland In Zuidwest-Nederland ligt circa 29%

Nadere informatie

WOZ-waarde woningen weer verder gedaald

WOZ-waarde woningen weer verder gedaald WOZ-waarde woningen weer verder gedaald Na september 2008 zijn onder invloed van de kredietcrisis de koopprijzen van woningen gedaald en daarmee ook de WOZ-waarde, want die is gebaseerd op marktontwikkelingen.

Nadere informatie

regio s 2011 kantorenmarkt Een rapport van nvm business

regio s 2011 kantorenmarkt Een rapport van nvm business kantorenmarkt regio s 211 Een rapport van nvm business In 211 heeft de neerwaartse trend op de kantorenmarkt zich voortgezet. Toch is er niet alleen negatief nieuws. Zo ging het iets beter op de kantorenmarkt

Nadere informatie

De markt voor kantoren in ons land is in de. Augustus 2012. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren

De markt voor kantoren in ons land is in de. Augustus 2012. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren Augustus 212 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren Stand van zaken Nederlandse kantorenmarkt 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

AFSTUDEERONDERZOEK 3 NOVEMBER 2009 DE DOORVERKOOP EN PRIJSONTWIKKELING VAN SOCIALE HUURWONINGEN NA DE VERKOOP DOOR DE AMSTERDAMSE WONINGCORPORATIES

AFSTUDEERONDERZOEK 3 NOVEMBER 2009 DE DOORVERKOOP EN PRIJSONTWIKKELING VAN SOCIALE HUURWONINGEN NA DE VERKOOP DOOR DE AMSTERDAMSE WONINGCORPORATIES AFSTUDEERONDERZOEK 3 NOVEMBER 2009 DE DOORVERKOOP EN PRIJSONTWIKKELING VAN SOCIALE HUURWONINGEN NA DE VERKOOP DOOR DE AMSTERDAMSE WONINGCORPORATIES DANIELLE BREURE OPLEIDING HOOFDMENTOR TWEEDE MENTOR GECOMMITTEERDE

Nadere informatie

regio s 2012 kantorenmarkt Een rapport van nvm business

regio s 2012 kantorenmarkt Een rapport van nvm business kantorenmarkt regio s 212 Een rapport van nvm business Gezien vanuit de verschillende regio s waren er vorig jaar duidelijk tegengestelde tendensen waarneembaar. Waar in de regio s West Noord, Oost en

Nadere informatie

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland Feitenblad Kantoren 5 Holland Rijnland Inleiding Sinds vijf jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 215 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties

Nadere informatie

Factsheets Overnachtingsbeleid Amsterdam

Factsheets Overnachtingsbeleid Amsterdam Factsheets Overnachtingsbeleid Amsterdam OKTOBER 2018 Factsheets Overnachtingsbeleid Amsterdam Hilversum, oktober 2018 Drs. E.G. Hoogendoorn MRICS RV M.C. van Bruggen S.B. Boogaarts Horwath Consulting

Nadere informatie

De Haarlemmermeerse Kantorenmarkt Visie op structurele leegstand

De Haarlemmermeerse Kantorenmarkt Visie op structurele leegstand De Haarlemmermeerse Kantorenmarkt Visie op structurele leegstand Sector Economische Zaken Danny van Leeuwen 23 februari 2006 Inhoud Inleiding Haarlemmermeer Economisch profiel Ontwikkeling kantorenlocaties

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Maart 214 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Opgeleverde nieuwbouw kantoorruimte in m² (x 1.000)

Opgeleverde nieuwbouw kantoorruimte in m² (x 1.000) Nieuwbouw kantoren 2014 Nieuwbouw kantoren verder gedaald in 2014 De oplevering van nieuwe kantoorruimte in Nederland heeft in 2014 een forse daling laten zien. In totaal werd circa 245.000 m² nieuwe kantoorruimte

Nadere informatie

REGIONALE ECONOMIE EN ERFGOED. Monitor Werklocaties Noord-Holland Kantoren, bedrijventerreinen en werkgelegenheid. Oktober 2018 ECONOMIE

REGIONALE ECONOMIE EN ERFGOED. Monitor Werklocaties Noord-Holland Kantoren, bedrijventerreinen en werkgelegenheid. Oktober 2018 ECONOMIE REGIONALE ECONOMIE EN ERFGOED Monitor Werklocaties Noord-Holland 2018 Kantoren, bedrijventerreinen en werkgelegenheid Oktober 2018 ECONOMIE 2 3 NHOUD 4 Managementsamenvatting 7 1 Inleiding 10 2 Kantorenmarkt

Nadere informatie

Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2012 / 2013. Platform Bedrijven Kantoren Metropoolregio Amsterdam

Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2012 / 2013. Platform Bedrijven Kantoren Metropoolregio Amsterdam 1 Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2012 / 2013 Platform Bedrijven Kantoren Metropoolregio Amsterdam 3 Inhoudsopgave Voorwoord Arthur van Dijk Samenvatting 1. Inleiding 13 1.1

Nadere informatie

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 211 viel de opname van bedrijfsruimte in 212 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

REGIO S 2013 KANTORENMARKT EEN RAPPORT VAN NVM BUSINESS

REGIO S 2013 KANTORENMARKT EEN RAPPORT VAN NVM BUSINESS KANTORENMARKT REGIO S EEN RAPPORT VAN NVM BUSINESS Gezien vanuit de verschillende regio s waren er vorig jaar duidelijk tegengestelde tendensen waarneembaar. Liep in de meeste regio s de vraag naar kantoren

Nadere informatie

Economische Monitor 2019

Economische Monitor 2019 Economische Monitor 2019 Samenvatting: Robuuste groei cijfers Haarlemse economie 2018 De Haarlemse economie laat in 2018 robuuste groei cijfers zien met bijna 2.400 nieuwe banen (+3,5%) en 900 nieuwe bedrijven

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Maart 215 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

FORWARD TO THE PAST. Vondelpark 3, Amsterdam. Met het openbaar vervoer (http://www.gvb.nl/pages/home.aspx) Tram

FORWARD TO THE PAST. Vondelpark 3, Amsterdam. Met het openbaar vervoer (http://www.gvb.nl/pages/home.aspx) Tram FORWARD TO THE PAST Vondelpark 3, Amsterdam Met het openbaar vervoer (http://www.gvb.nl/pages/home.aspx) Tram Lijn 1 Lijn 3 en 12 - halte Constantijn Huygensstraat t/o Albert Heijn. Oversteken en 2 e Constantijn

Nadere informatie

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden.

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden. Bereik/1.000) BASIS 40,00 Regionaal 30,00 Bovenregionaal 26,50 Totaal 22,50 CONTACTEN BEREIK/1.000) 01A Helders Weekblad 35.600 1.424,00 854,40 455,68 227,84 78,32 01B CTR Hollands Kroon - Anna Paulowna

Nadere informatie

WOZ WAARDE WONINGEN IN AMSTERDAM GESTEGEN

WOZ WAARDE WONINGEN IN AMSTERDAM GESTEGEN WOZ WAARDE WONINGEN IN AMSTERDAM GESTEGEN Nieuwsbericht Onderzoek, Informatie en Statistiek, 24 maart 2015 Na september zijn onder invloed van de kredietcrisis de koopprijzen van woningen gedaald en daarmee

Nadere informatie

Rotterdam Centrum/kantorenboulevards. Rotterdam Oost. Rotterdam West. Rotterdam Zuid. Hillegersberg / Schiebroek.

Rotterdam Centrum/kantorenboulevards. Rotterdam Oost. Rotterdam West. Rotterdam Zuid. Hillegersberg / Schiebroek. Rotterdam 1 Centrum/kantorenboulevards 2 Rotterdam Oost 3 Rotterdam West 4 Rotterdam Zuid 5 Hillegersberg / Schiebroek 6 Kralingen 7 Spaanse Polder / Zestienhoven/Noordwest 8 Capelle a/d IJssel / Nieuwerkerk

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Maart 216 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

regio s 2010 kantorenmarkt Een rapport van nvm business

regio s 2010 kantorenmarkt Een rapport van nvm business kantorenmarkt regio s 21 Een rapport van nvm business In 21 heeft de neerwaartse trend op de kantorenmarkt zich voortgezet. Toch is er niet alleen negatief nieuws. Regio s als West Noord, West Zuid en

Nadere informatie

Verhuizingenbestand. Op basis van CBS microdata. Hester Booi

Verhuizingenbestand. Op basis van CBS microdata. Hester Booi Verhuizingenbestand Op basis van CBS microdata Hester Booi 7-11-2018 Verhuizingenbestand Project Wonen in de Metropoolregio Amsterdam Geschikt om veel verschillende onderzoeksvragen te beantwoorden Gestart

Nadere informatie

15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Jaarbericht 2015 Amsterdam in cijfers 2015 Deze tabellen horen bij het Jaarbericht 2015 van de Federatie. De tabellen in dit jaarbericht zijn grotendeels gebaseerd op de databank van de Federatie. Hierbij

Nadere informatie

Deel 2 Monitor Plabeka. Verdieping per MRA - deelregio

Deel 2 Monitor Plabeka. Verdieping per MRA - deelregio Deel 2 Monitor Plabeka Verdieping per MRA - deelregio 6 I Deelregio Almere-Lelystad Overzichtskaart werklocaties en gemengde werkmilieus 61 I.I Samenvattingstabel ontwikkelingen Almere-Lelystad 218 Thema

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam p/a Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Antwoordnummer 10011 1000 PA AMSTERDAM

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam p/a Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Antwoordnummer 10011 1000 PA AMSTERDAM Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam p/a Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Antwoordnummer 10011 1000 PA AMSTERDAM Amsterdam, 9 maart 2011 Betreft: inspraak aanpak leegstand

Nadere informatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie De Staat van de Stad Amsterdam V Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie Kernpunten 10 jaar Staat van de Stad Gemiddelde leefsituatiescore naar herkomstgroepen, 2000, 2002, 2004, 2006 en 2008 108

Nadere informatie