Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.kantorenmonitor.nl"

Transcriptie

1 kantorenmonitor regio Amsterdam 2005 Door Kantorenmonitor B.V. wordt jaarlijks aan de hand van een veldopname de ontwikkeling van de kantorenmarkt in de regio Amsterdam geregistreerd (Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland en Almere). Op basis hiervan is een analyse gemaakt van de ontwikkeling in 2004 van nieuwbouw, voorraad, groei van het kantoorgebruik, betrokken kantoorruimte en leegstand. Nadere gegevens zijn verkrijgbaar via of telefoon nieuwbouw valt sterk terug Er komt een einde aan de nieuwbouwgolf die de regio Amsterdam (Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland en Almere) de afgelopen vijf jaar heeft overspoeld. In 2004 werd circa m² kantoorruimte opgeleverd waardoor de voorraad in de regio met ruim 2½ procent toenam tot meer dan 10 miljoen m². Daarvan betrof bijna m² oplevering in de gemeente Amsterdam, waardoor de voorraad hier met bijna 4 procent toenam tot 6,6 miljoen m². Er werd vooral kantoorruimte opgeleverd in de Amsterdamse stadsdelen Zuidoost, Westpoort en Zuideramstel. Het recordoppervlak van 2,5 miljoen m² kantoorruimte dat in de regio tussen 1998 en 2003 in aanbouw werd genomen is nu vrijwel volledig opgeleverd. Met de sterk opgelopen leegstand werd de afgelopen jaren veel minder kantoorruimte in aanbouw genomen. In 2003 werd gestart met circa m² en in 2004 met m², waardoor in de regio januari 2005 nog circa m² in aanbouw was. Daarvan was m² in Amsterdam in aanbouw en m² in de rest van de regio. Naar verwachting wordt in 2005 circa m² opgeleverd, waardoor de voorraad in de regio zal worden uitgebreid met 1½ procent. Daarvan zal circa m² in Amsterdam worden opgeleverd ofwel 2 procent ten opzichte van de voorraad en in de rest van de regio m² ofwel ½ procent. Amsterdam; Zuidas, Mahler : Houthoff Buruma, Boekel de Nerée; 2006: Baker & McKenzie ( 1 )

2 Amsterdam; Zuidas : uitbreiding WTC Amsterdam; Zuidoost : ABN AMRO bank Amsterdam; Overamstel : Dienst Waterbeheer en Riolering/Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, en Almere. stijging ingebruikname kantoorruimte Door een grote dynamiek werd op de kantorenmarkt in de regio Amsterdam in 2004 circa m² kantoorruimte betrokken. Ten opzichte van de voorraad die in gebruik was komt dit neer op bijna 7½ procent. Daarvan betrof circa m² ingebruikname in Amsterdam (ruim 8 procent ten opzichte van de voorraad in gebruik). Alleen in 2001 werd nog meer betrokken. Opmerkelijk is het krachtige herstel van de ingebruikname van kantoorruimte in de regio door de sector informatie- en communicatietechnologie. Met m² had de ICT-sector het grootste aandeel (20 procent) in de betrokken kantoorruimte. Ook banken en verzekeringen namen in 2004 veel kantoorruimte in gebruik. Er werd m² betrokken (een aandeel van 14 procent). Door media en reclame werd eveneens m² betrokken (14 procent), waarvan m² door media. Binnen de regio werd in 2004 meer dan 71 procent van de kantoorruimte in Amsterdam betrokken. Daarbij lag vooral in de sectoren overheid (95 procent), media en reclame (90 procent), rechtskundig en accountants (87 procent) en banken en verzekeringen (81 procent) de nadruk sterk op Amsterdam. Alleen in de bouw, industrie en handel had Amsterdam een beperkt aandeel (33 procent) en werd vooral in Meerlanden kantoorruimte betrokken (42 procent). De omvangrijke ingebruikname in 2004 was mede het gevolg van een aantal grootschalige verhuizingen binnen en naar Amsterdam. Het betrof onder meer de verhuizing van Reed Elsevier en het GVB naar Westpoort (Teleport en omgeving), Dienst Werk en Inkomen naar de Baarsjes (Jan van Galenstraat), IBM (gedeeltelijk uit Zoetermeer en Uithoorn) en Mexx (uit Voorschoten) naar Slotervaart (Riekerpolder), Nauta Dutilh binnen Zuideramstel (Zuidas) en ABN AMRO naar Zuidoost (Amstel III). Alleen in Amsterdam werd in 2004 kantoorruimte betrokken door gebruikers groter dan m². Van de ruimte kleiner dan m² werd binnen de regio in 2004 opvallend weinig kantoorruimte betrokken door gebruikers tussen m² en m². Amsterdam; Teleport e.o : Reed Elsevier ( 2 )

3 Amsterdam; Riekerpolder : Mexx krachtig herstel groei kantoorgebruik in Amsterdam De omvangrijke ingebruikname ging in Amsterdam gepaard met een groei van het totale gebruik van kantoorruimte met ongeveer m². Daarmee groeide het gebruik in 2004 met bijna 2½ procent. Het kantoorgebruik nam vooral toe in de stadsdelen Zuidoost, Westpoort en Slotervaart. In 2003 was in Amsterdam (voor het eerst in twintig jaar) nog sprake van een teruggelopen kantoorgebruik van circa m². Met de hernieuwde groei heeft de kantorenmarkt in Amsterdam zich dan ook krachtig hersteld. In de rest van de regio was dat net als in 2003 nog niet het geval. Hoewel circa m² kantoorruimte betrokken werd liep het kantoorgebruik in 2004 in de rest van de regio terug met ruim m² ofwel 3 procent. Deze inkrimping deed zich zowel voor in Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland als in Almere. Per saldo leidde de groei in Amsterdam en de inkrimping in de rest van de regio tot een beperkte groei van het kantoorgebruik in de regio van circa m² ofwel een groei met bijna ½ procent. Haarlemmermeer; WTC Schiphol : Numico ( 3 )

4 leegstand bereikt hoogste punt De recordproductie van de afgelopen jaren heeft samen met een stagnerende groei van de economie geleid tot een snelle toename van de leegstand. Tussen 2000 en 2004 liep de leegstand in de regio Amsterdam op van 2 naar 18 procent van de voorraad. Omdat de voorraad ook in 2004 sneller groeide ( m²) dan het kantoorgebruik ( m²) nam de leegstand in de regio vorig jaar nog met m² ofwel ruim 1½ procent toe tot 19½ procent van de voorraad. Daarvan was 2 procent verhuurd maar nog niet betrokken en 17½ procent onverhuurd. De leegstand liep in 2004 op met ruim m² ofwel ruim 1 procent op naar 18 procent. Daarvan was 2½ procent verhuurd maar nog niet betrokken en 15½ procent onverhuurd. In de rest van de regio stond begin m² kantoorruimte leeg. De leegstand liep hier in 2004 op met ruim m² ofwel met 2½ procent naar 22½ procent (Amstelland 23 procent, Meerlanden 22½ procent, Zaanstreek 21½ procent, Waterland 13½ procent, Almere 25 procent). Daarvan was 1 procent verhuurd maar nog niet betrokken en 21½ procent onverhuurd. Almere; Zakencentrum : UWV Begin 2005 stond in de regio bijna 2 miljoen m² kantoorruimte leeg. Uitgaand van een gelijkblijvend ruimtegebruik van gemiddeld 28 m² vloeroppervlak per werknemer was daarmee in de regio lege kantoorruimte beschikbaar voor een uitbreiding met kantoorbanen. In Amsterdam stond begin 2005 bijna m² kantoorruimte leeg. Almere; Zakencentrum : Rabobank ( 4 )

5 Amsterdam; Riekerpolder : IBM Van de onverhuurde leegstaande kantoorruimte in de regio had Amsterdam januari 2005 een aandeel van 57 procent. Vooral bij leegstand groter dan m² lag een grote nadruk op Amsterdam (een regionaal aandeel van 79 procent). In Meerlanden was vooral sprake van leegstand van kantoorruimte tussen m² en m² (een regionaal aandeel van 30 procent); in Amstelland van kantoorruimte tussen m² en m² (een regionaal aandeel van 19 procent). In Zaanstreek, Waterland en Almere was vooral sprake van leegstand kleiner dan m². De groei van het kantoorgebruik is sterk afhankelijk van economische groei. De afgelopen decennia kwam de groei van het kantoorgebruik in Amsterdam/ Amstelland sterker overeen met de nationale economische groei dan met de omzet van het bedrijfsleven in Amsterdam/Amstelland. In 2005 wordt in de regio door oplevering naar verwachting nog 1½ procent aan de voorraad toegevoegd. Als door een beperkte economische groei het kantoorgebruik minder snel toeneemt dan zal de leegstand nog enigszins stijgen, waarmee in de loop van 2005 het hoogste punt bereikt kan zijn. Omdat in de regio nog maar weinig kantoorruimte in aanbouw is die vanaf 2006 zal worden opgeleverd, kan groei van het kantoorgebruik vervolgens gaan leiden tot herstel richting marktevenwicht van 5 tot 8 procent leegstand. Dit herstelproces zal nog diverse jaren kunnen duren. Amsterdam; Centrum, Prins Hendrikkade : omzetting naar hotel Amsterdam; Zuidelijke IJ-oever : Ahold ( 5 )

6 Het tempo waarmee de leegstand teruggebracht kan worden is sterk afhankelijk van economische groei, het nog in aanbouw nemen van kantoorprojecten, het kunnen omzetten van kantoren naar andere functies, het beperken van de omzetting van panden tot kantoorruimte en het tegengaan van weglekken van kantoorwerkgelegenheid naar bedrijventerreinen. De mogelijkheden voor nieuwbouw van kantoren zullen in de regio vanwege de hoge leegstand nog geruime tijd zeer beperkt zijn. Daarom is het van groot belang om in bestemmingsplannen voor bedrijventerreinen de vestigingsmogelijkheden voor zelfstandig kantoorgebruik tegen te gaan en dit bovendien ook beter te handhaven. Door omzetting van kantoorruimte naar andere functies (met name naar wonen, onderwijs en hotels) gericht te gaan stimuleren en omzetting vanuit andere functies tot kantoorruimte juist te beperken kan de groei van de voorraad worden beperkt en de leegstand sneller worden verlaagd. Voor de regio wordt het komende decennium een gemiddelde groei van het kantoorgebruik per jaar ten opzichte van de in gebruik zijnde voorraad verondersteld tussen 1 en 2 procent. drs. Ad Wagemakers, kantorenmonitor b.v. november 2005 Amstelveen; Kronenburg-Oost : Logica CMG Amsterdam; Centrum, Rembrandtplein : Tomtom kantorenmonitor b.v. postbus ma amsterdam ( 6 )

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere en Zuid Kennemerland. meer kantoorruimte betrokken Door een grote dynamiek

Nadere informatie

kantorenmonitor metropoolregio Amsterdam Ondanks recordomzetting toename leegstand door nieuwbouw en gedaald kantoorgebruik

kantorenmonitor metropoolregio Amsterdam Ondanks recordomzetting toename leegstand door nieuwbouw en gedaald kantoorgebruik kantorenmonitor Metropoolregio 211 Muiden Voorraad kantoorruimte naar percentage onverhuurde leegstand -1% 1-2% 2% of meer Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en en Laren Hilversum Wijdemeren Huizen;

Nadere informatie

De Nederlandse Kantorenmarkt 2011

De Nederlandse Kantorenmarkt 2011 De Nederlandse Kantorenmarkt 2011 Economische indicatoren (in %) 2008 2009 2010 2011* 2012** Economische groei 1,8-3,5 1,7 1,2-0,75 Werkloosheid 3,8 4,8 5,4 5,4 6,75 Inflatie 2,5 1,2 1,3 2,3 2,25 * betreft

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland

Kantorenmonitor Holland Rijnland Kantorenmonitor Holland Rijnland Inhoud Voorwoord 4 Inleiding 4 Kantorenvoorraad in Holland Rijnland 7 Bestaande kantorenvoorraad 7 Kantoren 8 Kantorenstand 9 Ontwikkelingen in 21, 211 en 212 12 Kantorenvoorraad

Nadere informatie

downloadbaar document, behorende bij bijlage I

downloadbaar document, behorende bij bijlage I Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2009-2010 downloadbaar document, behorende bij bijlage I Definities monitor B.V. en verschillen met andere bronnen Om een foute interpretatie van

Nadere informatie

De Nederlandse Kantorenmarkt medio 2013

De Nederlandse Kantorenmarkt medio 2013 De Nederlandse Kantorenmarkt medio 2013 Economische indicatoren (in %) 2010 2011 2012 2013* 2014* Economische groei 1,7 1,0-1,2-1,25 0,75 Werkloosheid 5,5 5,4 6,4 8,5 9,25 nflatie 1,3 2,3 2,5 2,8 2,0 *

Nadere informatie

Monitor kantorenmarkt

Monitor kantorenmarkt Monitor kantorenmarkt 2012 economie Inhoud Hoofdstuk Inleiding 3 Samenvatting 4 1 Haaglanden en de Randstad 6 2 Ontwikkelingen in het Stadsgewest Haaglanden 2011 11 2.1 Groei van de kantorenvoorraad 11

Nadere informatie

ROBECO REAL ESTATE HIGH YIELD CERTIFICATE

ROBECO REAL ESTATE HIGH YIELD CERTIFICATE A LGEMENE GE GE VENS: Emittent: Robeco Structured Properties I Limited Valuta: EUR Uitgiftedatum: 27 juni 2006 Uitgiftekoers: 100% Nominale waarde: EUR 25.000 Einddatum: 21 maart 2016 Notering: Geen Portefeuillebeheer:

Nadere informatie

Factsheet dashboard. Economische recessie. Samenvatting op hoofdlijnen. Amsterdam. Gemeente Amsterdam Economische Zaken.

Factsheet dashboard. Economische recessie. Samenvatting op hoofdlijnen. Amsterdam. Gemeente Amsterdam Economische Zaken. Gemeente Amsterdam Economische Zaken Factsheet dashboard Economische recessie augustus 29 Samenvatting op hoofdlijnen Amsterdam Sinds de factsheet dashboard van juni is er weinig veranderd in het conjunctuurbeeld

Nadere informatie

Debet & Credit. balans van de Gelderse kantorenmarkt. vraag-aanbodconfrontatie 2011-2040

Debet & Credit. balans van de Gelderse kantorenmarkt. vraag-aanbodconfrontatie 2011-2040 Debet & Credit balans van de Gelderse kantorenmarkt vraag-aanbodconfrontatie 211-24 Debet & Credit balans van de Gelderse kantorenmarkt vraag-aanbodconfrontatie. 211-24. november 211 Menno Walsweer Bureau

Nadere informatie

Leegstand van kantoren, 1991-2013

Leegstand van kantoren, 1991-2013 Leegstand van kantoren, 1991-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van kantoorvloeroppervlakte. Gemiddeld 16% van het kantoorvloeroppervlakte staat leeg in 2013. Dit percentage neemt nog steeds

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Maart 214 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

www.onderzoek.utrecht.nl

www.onderzoek.utrecht.nl www.onderzoek.utrecht.nl Vastgoedmonitor Utrecht 2009 Vastgoedmonitor Utrecht 2009 1 Colofon Uitgave december 2009 Afdeling Bestuursinformatie Bestuurs- en Concerndienst Gemeente Utrecht Postbus 16200

Nadere informatie

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt Analyse Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt DO Research 1 Structureel aanbod op de kantorenmarkt Het aanbod van kantoorruimte in Nederland loopt nog altijd op. In totaal wordt momenteel

Nadere informatie

NOTITIE UPDATE LEEGSTAND BEDRIJFS ONROEREND GOED SOEST SOESTERBERG BEDRIJVEN, KANTOREN EN WINKELS

NOTITIE UPDATE LEEGSTAND BEDRIJFS ONROEREND GOED SOEST SOESTERBERG BEDRIJVEN, KANTOREN EN WINKELS NOTITIE UPDATE LEEGSTAND BEDRIJFS ONROEREND GOED SOEST SOESTERBERG BEDRIJVEN, KANTOREN EN WINKELS APRIL 2015 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord Blz. 3 2. Update leegstand bedrijven en kantoren Blz. 4 2.a Algemene

Nadere informatie

Trendrapportage Monitor Werkgebieden Regio Gooi en Vechtstreek

Trendrapportage Monitor Werkgebieden Regio Gooi en Vechtstreek 2013 Trendrapportage Monitor Werkgebieden Regio Gooi en Vechtstreek 1 Voorwoord De tweede, verbeterde versie van de ilocator monitor Werkgebieden wordt in juni gelanceerd. De belangrijkste toevoeging aan

Nadere informatie

Landelijke samenvatting kantorenmonitor. Verkenning van regionale vraag- en aanbodontwikkelingen

Landelijke samenvatting kantorenmonitor. Verkenning van regionale vraag- en aanbodontwikkelingen Landelijke samenvatting kantorenmonitor Verkenning van regionale vraag- en aanbodontwikkelingen Landelijke samenvatting kantorenmonitor Het auteursrecht voor de inhoud berust geheel bij de Stichting Economisch

Nadere informatie

Vraag en aanbod van kleinschalige werkruimte in Amsterdam

Vraag en aanbod van kleinschalige werkruimte in Amsterdam Vraag en aanbod van kleinschalige werkruimte in Amsterdam Eindrapportage Projectnummer: 12105 In opdracht van: Dienst Economische Zaken Sanna de Ruiter, MSc drs. Carine van Oosteren Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Bouwstenen voor een. kantorenvisie. Netwerkstad Twente

Bouwstenen voor een. kantorenvisie. Netwerkstad Twente Uitgave STOGO onderzoek + advies Postbus 691 3430 AR Nieuwegein 030-2334342 info@stogo.nl www.stogo.nl Bouwstenen voor een kantorenvisie Netwerkstad Twente Opdrachtgever Netwerkstad Twente Auteurs J. Naafs

Nadere informatie

Regionale kantorenmarkt Midden-Brabant

Regionale kantorenmarkt Midden-Brabant Regionale kantorenmarkt Midden-Brabant Raming van vraag en aanbod Martin van Elp Frank Verwoerd Matthieu Zuidema Concept eindrapport oktober 2014 6 Inhoudsopgave Conclusies op hoofdlijnen 9 1 Inleiding

Nadere informatie

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag.

Nadere informatie

REGIO S 2014 KANTORENMARKT EEN RAPPORT VAN NVM BUSINESS

REGIO S 2014 KANTORENMARKT EEN RAPPORT VAN NVM BUSINESS KANTORENMARKT REGIO S 214 EEN RAPPORT VAN NVM BUSINESS In de verschillende regio s waren vorig jaar duidelijk tegengestelde tendensen waarneembaar. Liep in de meeste regio s de vraag naar kantoren terug,

Nadere informatie

Vastgoedmonitor Gemeente Groningen 2013

Vastgoedmonitor Gemeente Groningen 2013 Vastgoedmonitor Gemeente Groningen 2013 Mei 2013 Verantwoording Project Vastgoedmonitor gemeente Groningen 2013 Opdrachtgever Gemeente Groningen Projectleider Wim Bakker MSc Colofon E&E advies Laan Corpus

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Augustus 211 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Kantorenmarkt provincie Utrecht. Verkenning van regionale vraag- en aanbodontwikkelingen

Kantorenmarkt provincie Utrecht. Verkenning van regionale vraag- en aanbodontwikkelingen Kantorenmarkt provincie Utrecht Verkenning van regionale vraag- en aanbodontwikkelingen Kantorenmarkt provincie Utrecht Het auteursrecht voor de inhoud berust geheel bij de Stichting Economisch Instituut

Nadere informatie

kantorenmarkt Randstad 2013 Een stand van zaken

kantorenmarkt Randstad 2013 Een stand van zaken kantorenmarkt Randstad 2013 Een stand van zaken Regio amsterdam De agglomeratie Amsterdam weet zich aardig te distantiëren van het negatieve sentiment op de kantorenmarkt. Gemeten naar het aantal transacties

Nadere informatie

BEDRIJFSRUIMTEN, WINKELBEDRIJVEN EN BEDRIJVENTERREINEN

BEDRIJFSRUIMTEN, WINKELBEDRIJVEN EN BEDRIJVENTERREINEN LEEGSTAND BEDRIJFSRUIMTEN, WINKELBEDRIJVEN EN BEDRIJVENTERREINEN Soest, april 2014 Inhoudsopgave Voorwoord blz. 1 Hoofdstuk 1 Bedrijfsruimte blz. 2 Hoofdstuk 2 Winkelleegstand blz. 5 Hoofdstuk 3 Bedrijventerreinen

Nadere informatie

Kantorenleegstand. Hoe groot is het probleem? Amersfoort 18 mei 2011 Gregor Heemskerk

Kantorenleegstand. Hoe groot is het probleem? Amersfoort 18 mei 2011 Gregor Heemskerk Hoe groot is het probleem? Amersfoort 18 mei 2011 Gregor Heemskerk Agenda 1. Opening 2. Leegstand in Nederland 3. Leegstand in Amsterdam 4. Stellingen 5. Einde presentatie 2 CV Gregor Heemskerk Management

Nadere informatie

regio s 2012 kantorenmarkt Een rapport van nvm business

regio s 2012 kantorenmarkt Een rapport van nvm business kantorenmarkt regio s 212 Een rapport van nvm business Gezien vanuit de verschillende regio s waren er vorig jaar duidelijk tegengestelde tendensen waarneembaar. Waar in de regio s West Noord, Oost en

Nadere informatie

Vastgoedrapport Groningen Assen 2011

Vastgoedrapport Groningen Assen 2011 Vastgoedrapport Groningen Assen 2011 Colofon 2011 Vastgoedrapport Groningen Assen 2011 is een uitgave van de Stichting Vastgoedrapport Groningen Assen. Onderzoek & rapportage: Begeleiding: Eindredactie

Nadere informatie