kantorenmonitor regio Amsterdam 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "kantorenmonitor regio Amsterdam 2006"

Transcriptie

1 kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere en Zuid Kennemerland. meer kantoorruimte betrokken Door een grote dynamiek werd op de kantorenmarkt in de regio Amsterdam (Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere en Zuid Kennemerland) in 2005 ongeveer m² kantoorruimte betrokken (waarvan m² in Amsterdam). Ten opzichte van de voorraad die in gebruik was komt dit neer op bijna 7½ procent. In 2004 was dat ongeveer m² (waarvan m² in Amsterdam). Opmerkelijk is de omvangrijke ingebruikname in 2005 door de overheid. Met m² had de overheid het grootste aandeel (20 procent) in de betrokken kantoorruimte. Ook werd veel kantoorruimte betrokken door de sector informatie- en communicatietechnologie ( m², een aandeel van 14 procent) en bouw, handel en industrie ( m², een aandeel van 13 procent). ( 1 )

2 Amsterdam; Overamstel : Waternet Binnen de regio werd in 2005 ongeveer 61 procent van de kantoorruimte in Amsterdam betrokken. Daarbij lag vooral in de sectoren rechtskundig en accountants (83 procent), overheid (76 procent), en banken en verzekeringen (77 procent) de nadruk sterk op Amsterdam. Alleen in de bouw, industrie en handel had Amsterdam een beperkt aandeel (36 procent) en werd vooral in Meerlanden (29 procent) en Amstelland (22 procent) kantoorruimte betrokken. De omvangrijke ingebruikname in 2005 was mede het gevolg van een aantal grootschalige verhuizingen binnen en naar de regio. In Amsterdam betrof het onder meer de verhuizing van ING naar Zuidoost (Centrumgebied) en het stadsdeelkantoor binnen Zuidoost (Hoofdcentrum), UWV naar Westpoort (Teleport), Waternet naar Oost/Watergraafsmeer (Overamstel), Houthoff en Boekel de Nerée binnen Zuideramstel (Zuidas) en Anthos naar Zuideramstel (Zuiderhof), Dell binnen Westpoort (Sloterdijk I), concentratie van Getronics PinkRoccade in Slotervaart (Staalmeesterslaan), verhuizing van het Ontwikkelingsbedrijf naar Centrum (Weesperplein), Dienst Werk en Inkomen naar Zuidoost (Amstel III) en Ahold naar Zeeburg (Oostelijke Handelskade). In de overige regiogemeenten betrof het onder meer verhuizing van de Rechtbank binnen Haarlem (Centrum), concentratie van UWV in Almere (Zakencentrum) en verhuizing van Oranjewoud binnen Almere (Gooise Poort), NUON (Schiphol-Rijk) en Surtronic naar Haarlemmermeer (Graan voor Visch) en BbNed (Beukenhorst) en Network Appliance (Schiphol-Rijk) binnen Haarlemmermeer, Ricoh Europe (Kronenburg) en EDS (Gondel) binnen Amstelveen en British American Tobacco (Handelsplein) naar Amstelveen. Amsterdam; Zuidelijke IJ-oever : Ahold Amsterdam; Zuidas, Mahler4-2005: Boekel de Nerée ( 2 )

3 Amsterdam; Centrumgebied Zuidoost en 2006: ING Amsterdam; Teleport : UWV Amsterdam; Centrum, Weesperstraat : Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam herstel groei kantoorgebruik in de regio De omvangrijke ingebruikname ging in de regio gepaard met een groei van het totale gebruik van kantoorruimte met bijna m² waarvan m² in Amsterdam. Daarmee groeide het gebruik in 2005 met 1 procent. In Amsterdam viel het groeitempo flink terug, terwijl in de overige regiogemeenten per saldo sprake was van een herstel van de groei. Daarmee groeide het kantoorgebruik in de regio sterker dan de groei van m² die in 2004 werd gerealiseerd. Toen groeide het gebruik in Amsterdam met m² en liep het gebruik in de overige regiogemeenten terug met m². Het kantoorgebruik nam in 2005 vooral toe in de stadsdelen Zuidoost ( m²) en Centrum ( m²) en in de gemeenten Almere ( m²) en Haarlemmermeer ( m²). De groei van het kantoorgebruik in de regio komt al jaren sterk overeen met de nationale economische groei. Het door het Centraal Planbureau aangekondigde economisch herstel in 2006 en 2007 zal daarom wellicht leiden tot een krachtiger groei van het kantoorgebruik. Amsterdam; Bos en Lommer : omzetting naar studentenwoningen ( 3 )

4 Almere; Zakencentrum : UWV, 2006: Belastingdienst leegstand niet meer gestegen In de regio Amsterdam is vorig jaar een eind gekomen aan de groei van de leegstand. Na vijf jaren waarin de leegstand sterk toenam van 2 naar 19 procent van de voorraad bleef de leegstand vorig jaar gehandhaafd op 19 procent. Zowel de voorraad als het gebruik van kantoorruimte groeide in 2005 met m². Januari 2006 stond van de 11 miljoen m² kantoorruimte in de regio Amsterdam m² leeg. Daarvan was voor m² (2½ procent van de voorraad) een huurder bekend en stond m² (16½ procent) leeg zonder dat hiervoor een huurder bekend was. Januari 2006 stond in Amsterdam m² kantoorruimte leeg. Door een uitbreiding van de voorraad met m² en een groei van het kantoorgebruik met m² nam in Amsterdam de leegstand in 2005 nog toe met m², maar bleef het percentage onveranderd op 18½ procent. Van de voorraad was 3 procent verhuurd maar nog niet betrokken en stond 15½ procent leeg zonder dat hiervoor een huurder bekend was. In de rest van de regio stond m² kantoorruimte leeg. De leegstand liep hier in 2005 terug met m² ofwel van 20½ procent naar 19½ procent. Daarvan was 1½ procent verhuurd maar nog niet betrokken en 18 procent onverhuurd. In Amstelland liep de leegstand op naar 24 procent, in Zaanstreek naar 22 procent en in Zuid Kennemerland naar 15 procent; in Meerlanden daalde de leegstand naar 18½ procent, in Waterland naar 12 procent, en in Almere naar 20½ procent. Van de onverhuurd leegstaande kantoorruimte in de regio had Amsterdam januari 2006 een aandeel van 57 procent. Vooral bij leegstand groter dan m² lag een grote nadruk op Amsterdam (een regionaal aandeel van 84 procent). Voor een snelle daling van de leegstand is een combinatie nodig van snelle groei van het kantoorgebruik met een beperkte groei van de voorraad. Mogelijk zal dat in 2006 en 2007 het geval kunnen zijn. Amsterdam; Centrum, Oosterdokseiland : ODE ( 4 )

5 nieuwbouw valt terug maar zal weer gaan aantrekken Vorig jaar is een eind gekomen aan de nieuwbouwgolf die de regio sinds 2000 heeft overspoeld waarbij gemiddeld m² per jaar werd opgeleverd. In 2005 werd m² kantoorruimte opgeleverd, waardoor in de regio 1½ procent aan de voorraad werd toegevoegd. Daarvan betrof m² oplevering in de gemeente Amsterdam, waarmee ruim 2 procent aan de voorraad werd toegevoegd. Er werd vooral kantoorruimte opgeleverd in de Amsterdamse stadsdelen Zuideramstel (Mahler) en Oost/Watergraafsmeer (Waternet), maar ook in Zuidoost (Stadsdeel), Haarlem (Rechtbank) en Almere. Met de sterk opgelopen leegstand werd de afgelopen jaren weliswaar veel minder kantoorruimte in aanbouw genomen, maar is de bouw nog lang niet stilgevallen. In 2003 werd in de regio gestart met circa m², in 2004 met m², en in 2005 met m². Daarvan was januari 2006 nog m² in aanbouw (waarvan m² in Amsterdam). Naar verwachting wordt daarvan m² in 2006 opgeleverd (waarvan m² in Amsterdam) en m² in 2007 (waarvan m² in Amsterdam). Daarmee zal de voorraad in de regio worden uitgebreid met ongeveer 1 en ½ procent. Ondanks de hoge leegstand zal de bouw van kantoren mogelijk weer kunnen gaan aantrekken. Er staan in de regio immers diverse projecten op stapel waarvan de start van de bouw voorzien is in 2006 of 2007 en waarvoor de toekomstige gebruikers grotendeels bekend zijn. In Amsterdam betreft het onder meer projecten in stadsdeel Zuideramstel, (Mahler, onder meer voor De Brauw Blackstone Westbroek, Symphony, stadsdeelkantoor en De Cuserstraat), Riekerpolder (Atradius), Noord (IDTV), Centrum (stadsdeelkantoor), Oost/Watergraafsmeer (stadsdeelkantoor) en Oud West (stadsdeelkantoor). In de overige regiogemeenten gaat het onder meer om projecten in Amstelveen (KPMG); Haarlemmermeer (Microsoft en Dura Vermeer), Zaanstad (stadskantoor); Almere (diverse kleinere panden) en Haarlem (stadskantoor en stadion). Als de oplevering hierdoor vanaf 2008 weer gaat toenemen, zal dit kunnen gaan leiden tot een vertraging van het herstelproces om het overaanbod op de kantorenmarkt te kunnen wegwerken. Haarlemmermeer; Schiphol-Centrum : Microsoft ( 5 )

6 Amstelveen; Stadshart : British American Tobacco Haarlem; Centrum : Rechtbank Haarlemmermeer; Schiphol-Rijk : Network Appliance omzetting van kantoren is in gang gezet In 2005 werd aan de regionale voorraad m² toegevoegd door omzetting vanuit andere functies naar kantoorruimte en werd m² aan de voorraad kantoorruimte onttrokken door omzetting naar andere functies en door sloop. Per saldo leidde de functiewijziging in de regio daarmee vorig jaar tot een onttrekking aan de voorraad van m². Omzetting naar kantoorruimte vond met m² vrijwel alleen plaats in Amsterdam en dan vooral in het centrum (omgeving Centraal Station). Het betrof grotendeels voormalige bedrijfsruimte. Onttrekking aan de voorraad vond met m² grotendeels plaats in Amsterdam (vooral in Bos en Lommer, Slotervaart en Oost/Watergraafsmeer) en Haarlemmermeer met m². Daarbij vindt vooral transformatie plaats naar studentenwoningen en onderwijs en is verouderde kantoorruimte gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwontwikkelingen. drs. Ad Wagemakers, Kantorenmonitor B.V. mei 2006 Door Kantorenmonitor B.V. wordt jaarlijks aan de hand van een veldopname de ontwikkeling van de kantorenmarkt in de regio Amsterdam geregistreerd met gegevens over Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere en Zuid Kennemerland. Op basis hiervan is een analyse gemaakt van de ontwikkeling in 2005 van nieuwbouw, voorraad, groei van het kantoorgebruik, betrokken kantoorruimte en leegstand. Daarmee wordt een beeld gegeven van de feitelijke ontwikkeling van ¼ van de nationale kantorenmarkt. Voor nadere gegevens: kantorenmonitor b.v. postbus ma amsterdam Amstelveen; Kronenburg : sloop ( 6 )

Stedelijke ontwikkeling

Stedelijke ontwikkeling Woningvoorraad 373 Stedelijke ontwikkeling.1.2.3.4 Woningvoorraad Woningmarkt Huisvesting Vastgoed Amsterdam in cijfers 20 374 Stedelijke ontwikkeling Amsterdam telt op 1 januari 20 398.565 woningen, 1.543

Nadere informatie

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag.

Nadere informatie

Amsterdam maakt mogelijk. Ruimte voor stedelijke ontwikkeling

Amsterdam maakt mogelijk. Ruimte voor stedelijke ontwikkeling Amsterdam maakt mogelijk Ruimte voor stedelijke ontwikkeling Strategisch plan fase 3 December 2013 Colofon Aan deze publicatie werkten mee: Christel Baeten (DWZS), Michiel Bassant (DIVV), Gozewijn Bergenhenegouwen

Nadere informatie

Core kantorenlocaties: wat bepaalt de huurprijs van een kantoorgebouw?

Core kantorenlocaties: wat bepaalt de huurprijs van een kantoorgebouw? 2014 Core kantorenlocaties: wat bepaalt de huurprijs van een kantoorgebouw? Master in Science of Real Estate Amsterdam School of Real Estate René de Heus Begeleider: de heer drs. A.R. Marquard 2 e beoordelaar:

Nadere informatie

UTRECHTSE PROVINCIALE KANTORENMARKT IN BALANS: NAAR EEN KANTORENSTRATEGIE Stec Groep aan provincie Utrecht en Utrechtse gemeenten

UTRECHTSE PROVINCIALE KANTORENMARKT IN BALANS: NAAR EEN KANTORENSTRATEGIE Stec Groep aan provincie Utrecht en Utrechtse gemeenten UTRECHTSE PROVINCIALE KANTORENMARKT IN BALANS: NAAR EEN KANTORENSTRATEGIE Stec Groep aan provincie Utrecht en Utrechtse gemeenten Stec Groep B.V. Esther Geuting, Peije Bruil, Guido van der Molen en Erik-Jan

Nadere informatie

Rotterdamse economie komt weer op stoom

Rotterdamse economie komt weer op stoom Essay Rotterdamse economie komt weer op stoom Hoewel geopolitieke risico s het herstel bedreigen, zijn de groeiverwachtingen voor Rotterdam positief. Met een relatief jonge, beter opgeleide en ook ondernemendere

Nadere informatie

BEVOLKINGSPROGNOSE PURMEREND 2013-2028

BEVOLKINGSPROGNOSE PURMEREND 2013-2028 BEVOLKINGSPROGNOSE PURMEREND 2013-2028 BEVOLKINGSPROGNOSE PURMEREND 2013-2028 80.000 70.000 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 1960 1964 1968 1972 1976 1980 1984 1988 1992 1996 2000 2004 2008 2012

Nadere informatie

De invloed van corporatieverkopen op de koopwoningmarkt

De invloed van corporatieverkopen op de koopwoningmarkt De invloed van corporatieverkopen op de koopwoningmarkt Frans Schilder Johan Conijn Marc Francke 2014-05 Augustus 2014 De invloed van corporatieverkopen op de koopwoningmarkt Frans Schilder 1 Johan Conijn

Nadere informatie

s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie.

s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie. s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie. Gastvrije Stad blijkt dat het verschil van s-hertogenbosch met Breda in 2012 iets kleiner

Nadere informatie

STAN Arbeidsmarktbarometer Noord-Holland 2014

STAN Arbeidsmarktbarometer Noord-Holland 2014 STAN Arbeidsmarktbarometer Noord-Holland 2014 Amsterdam, oktober 2014 In opdracht van STAN Projecten STAN Arbeidsmarktbarometer Noord-Holland 2014 M. Volkerink P. Bisschop A. Heyma J. Weda SEO Economisch

Nadere informatie

Indicatoren lokale en regionale verschillen in investeringsklimaat. Bureau Louter

Indicatoren lokale en regionale verschillen in investeringsklimaat. Bureau Louter Indicatoren lokale en regionale verschillen in investeringsklimaat Een exploratief onderzoek Bureau Louter Auteurs: Peter Louter (Bureau Louter) Pim van Eikeren (Bureau Louter) Pieter Tordoir (Ruimtelijk

Nadere informatie

Veroudering van kantoorgebouwen: probleem of uitdaging?

Veroudering van kantoorgebouwen: probleem of uitdaging? Veroudering van kantoorgebouwen: probleem of uitdaging? Piet J. Korteweg Nederlandse Geografische Studies NGS Netherlands Geographical Studies 291 Veroudering van kantoorgebouwen: probleem of uitdaging?

Nadere informatie

DE TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING VAN DE STUWENDE WERKGELEGENHEID IN HET IJSSELMEERGEBIED door Drs. L.H.J. Verhoef. 1978-217 Aco aug.

DE TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING VAN DE STUWENDE WERKGELEGENHEID IN HET IJSSELMEERGEBIED door Drs. L.H.J. Verhoef. 1978-217 Aco aug. W E R K D O C U M E N T DE TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING VAN DE STUWENDE WERKGELEGENHEID IN HET IJSSELMEERGEBIED door Drs. L.H.J. Verhoef 1978-217 Aco aug. \ kl, J I E N S T V O O R D E I J S S E L M E E R

Nadere informatie

Op naar een vraaggestuurde kantorenmarkt Inzicht in gebruikerswensen kantoren

Op naar een vraaggestuurde kantorenmarkt Inzicht in gebruikerswensen kantoren Op naar een vraaggestuurde kantorenmarkt Inzicht in gebruikerswensen kantoren Rapportage fase 1 - thema Locatie Mei 2013 Uitgevoerd in opdracht van CoreNet Global Benelux en beroepsvereniging Facility

Nadere informatie

Leefbaarheid door de tijd

Leefbaarheid door de tijd Leefbaarheid door de tijd 4 Titel Inhoudsopgave Samenvatting en conclusies 5 1 Inleiding 10 2 De landelijke trend in leefbaarheid 17 3 Conjunctuurgevoeligheid en gevolgen van de recessie 34 4 Regionale

Nadere informatie

A. HUIDIG AREAAL BEDRIJVENTERREINEN

A. HUIDIG AREAAL BEDRIJVENTERREINEN BIJLAGE A. HUIDIG AREAAL BEDRIJVENTERREINEN Hier vindt u een overzicht van het huidig areaal bedrijventerreinen in de gemeente Smallingerland. Dit zijn alle bedrijventerreinen; met ofwel grond uitgeefbaar

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

www.rotterdam.nl Staat van Rotterdam

www.rotterdam.nl Staat van Rotterdam www.rotterdam.nl Staat van 2013 STAAT VAN ROTTERDAM 2013 Onderzoek en Business Intelligence (OBI) juni 2013 In opdracht van Bestuursdienst, gemeente Onderzoek en Business Intelligence (OBI) Auteurs: drs.

Nadere informatie

BrancheMonitor 2012. Samenvatting. Oktober 2012 OVAL BrancheMonitor 2012, onderzoek door Panteia/EIM in opdracht van OVAL

BrancheMonitor 2012. Samenvatting. Oktober 2012 OVAL BrancheMonitor 2012, onderzoek door Panteia/EIM in opdracht van OVAL BrancheMonitor 2012 Samenvatting Oktober 2012 OVAL BrancheMonitor 2012, onderzoek door Panteia/EIM in opdracht van OVAL BrancheMonitor De BrancheMonitor 2012 geeft inzicht in de activiteiten van dienstverleners

Nadere informatie

Economie Utrecht komt verder op stoom

Economie Utrecht komt verder op stoom Economie Utrecht komt verder op stoom De Utrechtse economie heeft de opgaande lijn duidelijk te pakken. Onder impuls van sectoren als de zakelijke dienstverlening en de ICT groeit de economie naar verwachting

Nadere informatie

Krimp als kans. Leerlingendaling in het primair en voortgezet onderwijs

Krimp als kans. Leerlingendaling in het primair en voortgezet onderwijs Krimp als kans Leerlingendaling in het primair en voortgezet onderwijs Krimp als kans Leerlingendaling in het primair en voortgezet onderwijs Onderzoek in opdracht van Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt

Nadere informatie

ARBEIDSMARKTMONITOR METALEKTRO 2014

ARBEIDSMARKTMONITOR METALEKTRO 2014 ARBEIDSMARKTMONITOR METALEKTRO 2014 ROA-R-2015/2 Ruud Gerards Andries de Grip Marloes de Hoon Annemarie Künn-Nelen Davey Poulissen De Arbeidsmarktmonitor wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit

Nadere informatie

Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp ers in Nederland 1-12-2014 gepubliceerd op cbs.nl

Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp ers in Nederland 1-12-2014 gepubliceerd op cbs.nl Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp ers in Nederland 1-12-214 gepubliceerd op cbs.nl CBS Centraal Bureau voor de Statistiek Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp'ers in Nederland, 1

Nadere informatie

Diverse online betaalmethoden. met een kassa die met u meegroeit. aanbieden. Rabo OmniKassa. De online betaaloplossing voor webwinkels.

Diverse online betaalmethoden. met een kassa die met u meegroeit. aanbieden. Rabo OmniKassa. De online betaaloplossing voor webwinkels. Diverse online betaalmethoden aanbieden met een kassa die met u meegroeit. Rabo OmniKassa. De online betaaloplossing voor webwinkels. Bied uw klanten verschillende betaalmethoden aan via één loket: de

Nadere informatie

Leegstaande woning: wel of niet beschikbaar voor de woningmarkt?

Leegstaande woning: wel of niet beschikbaar voor de woningmarkt? Leegstaande woning: wel of niet beschikbaar voor de woningmarkt? Een inventarisatie van het energieverbruik, de nevenfuncties en sloopvergunningen Leegstaande woning: wel of niet beschikbaar voor de woningmarkt?

Nadere informatie

Voorzieningenniveau Flevoland in de tijd 1996-2009

Voorzieningenniveau Flevoland in de tijd 1996-2009 Voorzieningenniveau Flevoland in de tijd 1996-29 Voorzieningenniveau Flevoland in de tijd 1996-29 Uitgevoerd in opdracht van de provincie Flevoland Judith Willems April 21 r21-15jw 1112-SOC ABF RESEARCH

Nadere informatie

Mannen en vrouwen in Nederland

Mannen en vrouwen in Nederland en vrouwen in Nederland Elma Wobma Ondanks de voortdurend veranderende samenstelling van de Nederlandse bevolking en huishoudens zijn vrouwen in de hoogste leeftijdsgroepen nog steeds fors oververtegenwoordigd.

Nadere informatie

Spoedzoekers: enquête onder woningzoekenden in vijf regio's

Spoedzoekers: enquête onder woningzoekenden in vijf regio's VROM-Inspectie Regio Noord Overheden Spoedzoekers: enquête onder woningzoekenden in vijf regio's Deelrapport bij 'Als wachten te lang duurt' Cascadeplein 10 Postbus 30020 9700 RM Groningen Telefoon 050-5992700

Nadere informatie

Aan dit onderzoek werkten mee: Nyenrode Prof. dr. T.M. Berkhout MRE MRICS Prof. dr. A.J. Kil MBA

Aan dit onderzoek werkten mee: Nyenrode Prof. dr. T.M. Berkhout MRE MRICS Prof. dr. A.J. Kil MBA Het financieringsbeleid van Nederlandse particuliere vastgoedbeleggers in 2012 Aan dit onderzoek werkten mee: Nyenrode Prof. dr. T.M. Berkhout MRE MRICS Prof. dr. A.J. Kil MBA ING Real Estate Finance Drs.

Nadere informatie

LER Bovenkerkerpolder en Noorder Legmeerpolder

LER Bovenkerkerpolder en Noorder Legmeerpolder LER Bovenkerkerpolder en Noorder Legmeerpolder Definitief Provincie Noord-Holland Directie Beleid Sector Natuur, Recreatie en Landschap Postbus 3007 2001 DA Haarlem Grontmij Nederland bv Alkmaar, 10 oktober

Nadere informatie