betrokken kantoorruimte naar schaal gebruikers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "betrokken kantoorruimte naar schaal gebruikers"

Transcriptie

1 kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2013 Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren Forse omzetting en minder nieuwbouw voorkomt toename leegstand In 2012 werd in de metropoolregio Amsterdam slechts mc kantoorruimte opgeleverd en per saldo mc door omzetting onttrokken. Omdat de voorraad hierdoor met mc daalde en het gebruik van kantoorruimte met mc terugliep, nam de leegstand met mc af naar mc, waarvan voor mc een nieuwe huurder bekend was en mc langer dan 3 jaar leeg stond zonder dat een nieuwe huurder bekend was. Er werd vorig jaar mc kantoorruimte in gebruik genomen. De ingebruikname was daarmee 5 procent hoger dan in In Amsterdam werd bijna 40 procent meer betrokken dan in 2011; in de overige regiogemeenten 25 procent minder. De afgelopen vijf jaren zijn in de metropoolregio initiatieven genomen voor omzetting naar andere functies van in totaal mc en vond mc verkantoring plaats. Daarmee werd per saldo driekwart van de in deze jaren aan de voorraad toegevoegde mc nieuwbouw vereffend. Vorig jaar werd mc aan de voorraad toegevoegd door omzetting vanuit andere functies naar kantoorruimte en werd mc aan de voorraad onttrokken door omzetting naar andere functies en door sloop. Het betreft grotendeels omzetting naar hotels en wonen, alsmede omzetting naar winkels en sloop van verouderde kantoorruimte. Voor een deel van de panden moet feitelijke omzetting nog plaatsvinden of is deze in uitvoering. In afwachting van de benodigde vergunningen of sloop worden deze niet meer als (lege) kantoorruimte in beschouwing genomen. betrokken kantoorruimte naar schaal gebruikers x m 2 schaal m m m m m m 2 totaal Amsterdam, Keizersgracht , wordt gedeeltelijk onderwijs en winkels Amsterdam overig regio metropoolregio ( 1 )

2 Amsterdam, Damrak 25-26, wordt wonen fig effect nieuwbouw en omzetting op leegstand in Metropoolregio Amsterdam leegstand per januari leegstand indien geen nieuwbouw had plaatsgevonden leegstand indien geen omzetting had plaatsgevonden fig ontwikkeling van de kantorenmarkt in de metropoolregio Metropoolregio Amsterdam overig regio Amsterdam, Weesperzijde 150, wordt hotel betrokken opgeleverd leegstand eind december groei gebruik groei voorraad onverhuurde leegstand eind december Mede door de recessie en oplopende leegstand werd vorig jaar nog maar mc kantoorruimte in aanbouw genomen. Samen met de vóór 2012 in aanbouw genomen mc die nog niet was opgeleverd was er januari mc in aanbouw, waarvan naar verwachting dit jaar mc zal worden opgeleverd. De ontwikkeling van het kantoorgebruik hangt sterk samen met de economische groei. Door de recessie sloeg het gebruik van kantoorruimte in de metropoolregio om van een groei met 2 procent in 2008 naar een krimp met V procent in 2009, 1 procent in 2010, 1 procent in 2011 en 1V procent in Gezien de aanhoudende recessie moet voor 2013 rekening worden gehouden met een verder dalend kantoorgebruik. Rekening houdend met de oplevering van 1 procent kantoorruimte en met 1 procent onttrekking zal de leegstand dit jaar verder oplopen als het kantoorgebruik daalt. Amsterdam In Amsterdam werd vorig jaar.000 mc opgeleverd en per saldo mc kantoorruimte aan de voorraad onttrokken, waardoor de voorraad met mc kromp. Vooral in Centrum en Westpoort wordt veel kantoorruimte omgezet naar andere functies, vooral naar hotels en winkels. Omdat er sprake was van een beperkte daling van het gebruik met mc nam de leegstand met mc af naar mc ofwel van 17 naar 16 procent. Binnen Amsterdam daalde de leegstand vooral in Centrum, Zuidoost en West, maar steeg in Oost. Vooral in Oost, Zuid en Westpoort daalde het kantoorgebruik. Daartegenover stond een groei van het kantoorgebruik in Zuidoost met mc en Centrum met mc. De ingebruikname van kantoorruimte nam met bijna 40 procent toe naar mc. Van de ingebruikname groter dan mc betrok Douwe Egberts Masterblenders uit Utrecht kantoorruimte op het Oosterdokseiland, verhuisde Bookings.com binnen Centrum naar het Rembrandtplein, verhuisde TMF Group van Zuid naar Amstel III in Zuidoost, ING Bank vanuit Hoofddorp en diverse locaties in Amsterdam naar Centrumgebied Zuidoost, verhuisde Barts binnen het gebied Minervahaven naar nieuwbouw en Gaastra van Amstelveen naar Minervahaven. Voorts keerde Allen & Overy na tijdelijke huisvesting in de Zuidas weer terug in haar gerenoveerde pand aan de Apollolaan in Zuid. In Amsterdam werd vooral kantoorruimte opgeleverd voor Barts, Aegis Media, Rick Engelkes, Brandnew Design en Sole Technology in Minervahaven, Y-dock aan de ( 2 )

3 Amsterdam, Rokin, wordt winkels fig. 3 ontwikkeling van de kantorenmarkt per gemeente Amsterdam Diemen Ouder-Amstel Amstelveen 3 Haarlemmermeer betrokken opgeleverd leegstand eind december groei gebruik groei voorraad onverhuurde leegstand eind december Amsterdam, Overtoom 57, hotel Zuidelijke IJ-oever en New Loft Office in Centrumgebied Zuidoost. In aanbouw is mc die in 2013 zal worden opgeleverd. Het betreft met name kantoorruimte voor Justitie aan de Zuidelijke IJoever, Piet Hein Buildings in het Oostelijk Havengebied, Matrix 6 in Science Park, Heelmeesters in het Eenhoorngebied, en onder meer voor Tuvalu Media en United Broadcast Facilities in Minervahaven. Voorts wordt mc in 2014 opgeleverd die vorig jaar in de Zuidas in aanbouw werd genomen voor Deloitte uit Teleport. Diemen Vorig jaar werd een gefaseerde omzetting van het complex Diemervijver in Bergwijkpark naar studentenwoningen in gang gezet, waardoor inmiddels al mc aan de voorraad is onttrokken. Toch daalde de leegstand maar met ruim mc naar mc (van 30V Diemen, Dalsteindreef , wordt studentenwoningen naar 29 procent). Dat was vooral het gevolg van vertrek uit Bergwijkpark Noord van Makro, Praxis, Bull, Bureau Jeugdzorg en de William Schrikker Stichting. Er werd mc betrokken, onder meer door KWS Infra, Arq en Stichting ( 3 )

4 Amsterdam, Paasheuvelweg 21-23, wordt studentenwoningen Amsterdam, La Guardiaweg 5-7, wordt hotel Amsterdam, Overtoom 33, hotel Amsterdam, Oostelijke Handelskade , restaurant Amsterdam, Molenwerf 1-3, hotel fig. 4 ontwikkeling van de kantorenmarkt per gemeente Zaanstad Almere Haarlem Hilversum 3 Lelystad betrokken opgeleverd leegstand eind december groei gebruik groei voorraad onverhuurde leegstand eind december Amsterdam, Hettenheuvelweg 45, oogziekenhuis Ouder-Amstel Binnen de metropoolregio was Ouder- Amstel vorig jaar de gemeente waar met bijna mc de grootste groei van het kantoorgebruik werd gerealiseerd. Dat was onder meer het gevolg van de vestiging van Makro uit Diemen in Amstel II. Er werd vorig jaar mc betrokken. De leegstand daalde naar mc (van 23 naar 18 procent). Vorig jaar werd in Amstel II voor G-star mc in aanbouw genomen. Amstelveen In Amstelveen was met bijna mc juist sprake van de grootste daling van het kantoorgebruik. Dat was onder meer het gevolg van afstoten van kantoorruimte door Logica CMG en HP. De leegstand steeg naar mc (van 21V naar 26V procent). Er werd mc betrokken, onder meer door Pentair en Borrie & co. Haarlemmermeer In Haarlemmermeer werd vorig jaar mc opgeleverd voor Schneider Electric en Fox Vakanties in Beukenhorst- Zuid. Daartegenover staat een omzetting van mc, grotendeels naar hotels in Beukenhorst-West en Schiphol- Rijk. De leegstand steeg iets naar mc en bleef daarmee op 23V procent. De ingebruikname daalde met 20 procent naar mc. Van de ingebruikname groter dan mc betrok Haarlemmermeer, Neptunusstraat 1, hotel Alcatel Lucent uit Hilversum en Rijswijk kantoorruimte in Beukenhorst-Oost, en Schneider Electric uit Haarlem nieuwbouw in Beukenhorst-Zuid. In aanbouw is mc die dit jaar wordt opgeleverd. Het betreft kantoorpanden voor de Marechaussee bij Schiphol en voor Sonion en Fifpro in Beukenhorst-Zuid. ( 4 )

5 Hilversum, s Gravelandseweg 15-17, wordt gesloopt Amstelveen, Burgemeester Haspelslaan 131, medisch centrum Amstelveen, Laan van Kronenburg 2, wordt wonen Beverwijk, President Kennedyplein 1, wordt gesloopt Zaanstad In Zaanstad werd vorig jaar mc omgezet naar andere functies. Omdat het gebruik van kantoorruimte met mc daalde nam de leegstand toe naar mc (van 16 naar 18 procent). Er werd mc betrokken, onder meer door GGD Zaanstreek-Waterland en Search-trends. Almere In Almere werd vorig jaar ruim mc omgezet naar andere functies. Met bijna mc was sprake van een forse daling van het kantoorgebruik waardoor de leegstand met ruim mc toenam naar mc (van 26V naar 30 procent). Dat was onder meer het gevolg van het vertrek uit Gooise Poort van Genzyme. Er werd mc betrokken, onder meer door De Alliantie Flevoland, Present Time en Vesting Finance. Haarlem Vorig jaar werd in Haarlem ruim mc omgezet naar andere functies. Ook hier was met bijna mc sprake van een forse daling van het kantoorgebruik waardoor de leegstand toenam naar mc (van 20 naar 23 procent). Dat was onder meer het gevolg van het afstoten van kantoorruimte door KPN Telecom en door de Rijks gebouwen dienst. Er werd mc betrokken, onder meer door Brijder Palier en Global hardware solutions. In aanbouw is mc, onder meer voor de gemeente Haarlem in Centrum en voor Teva in de Waarderpolder. Hilversum In Hilversum daalde het gebruik van kantoorruimte vorig jaar met mc waardoor de leegstand toenam naar mc (van 18 naar 18V procent). Er werd mc betrokken, onder meer door Talpa. Lelystad In Lelystad daalde het gebruik van kantoorruimte vorig jaar met mc waardoor de leegstand toenam naar mc (van 16V naar 17V procent). Er werd mc kleinschalige kantoorruimte betrokken. Overige gemeenten In de rest van de metropoolregio werd vorig jaar mc opgeleverd en mc omgezet naar andere functies. Omdat het kantoorgebruik vorig jaar met mc daalde nam de leegstand toe naar mc (van 14 naar 15V procent). Vooral in Heemskerk daalde de leegstand, terwijl de leegstand onder meer in Weesp steeg. Er werd mc betrokken. Van de ingebruikname groter dan mc verhuisde Lidl naar nieuwbouw in Het Plaveem in Huizen en Gemeente en Milieudienst naar nieuwbouw in Beverwijk. ( 5 )

6 Almere, Haak 58-60, wordt wonen Door Kantorenmonitor B.V. wordt jaarlijks aan de hand van een veldopname de ontwikkeling van de kantorenmarkt in de Metropool regio Amsterdam geregistreerd. Op basis hiervan is een analyse gemaakt van de ontwikkeling in 2012 van nieuwbouw, voorraad, groei van het kantoorgebruik, betrokken kantoorruimte en leegstand. Voor nadere gegevens: Haarlemmermeer, Beechavenue , hotel kantorenmonitor b.v. ad wagemakers pentagon 11 postbus ma amsterdam drs. Ad Wagemakers, Kantorenmonitor B.V., mei 2013 Heemskerk, Bachstraat 6, gesloopt Bloemendaal, Bloemendaalseweg 90-92, hotel ( 6 )

kantorenmonitor metropoolregio Amsterdam Ondanks recordomzetting toename leegstand door nieuwbouw en gedaald kantoorgebruik

kantorenmonitor metropoolregio Amsterdam Ondanks recordomzetting toename leegstand door nieuwbouw en gedaald kantoorgebruik kantorenmonitor Metropoolregio 211 Muiden Voorraad kantoorruimte naar percentage onverhuurde leegstand -1% 1-2% 2% of meer Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en en Laren Hilversum Wijdemeren Huizen;

Nadere informatie

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere en Zuid Kennemerland. meer kantoorruimte betrokken Door een grote dynamiek

Nadere informatie

De Nederlandse Kantorenmarkt medio 2013

De Nederlandse Kantorenmarkt medio 2013 De Nederlandse Kantorenmarkt medio 2013 Economische indicatoren (in %) 2010 2011 2012 2013* 2014* Economische groei 1,7 1,0-1,2-1,25 0,75 Werkloosheid 5,5 5,4 6,4 8,5 9,25 nflatie 1,3 2,3 2,5 2,8 2,0 *

Nadere informatie

De Nederlandse Kantorenmarkt 2011

De Nederlandse Kantorenmarkt 2011 De Nederlandse Kantorenmarkt 2011 Economische indicatoren (in %) 2008 2009 2010 2011* 2012** Economische groei 1,8-3,5 1,7 1,2-0,75 Werkloosheid 3,8 4,8 5,4 5,4 6,75 Inflatie 2,5 1,2 1,3 2,3 2,25 * betreft

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland

Kantorenmonitor Holland Rijnland Kantorenmonitor Holland Rijnland Inhoud Voorwoord 4 Inleiding 4 Kantorenvoorraad in Holland Rijnland 7 Bestaande kantorenvoorraad 7 Kantoren 8 Kantorenstand 9 Ontwikkelingen in 21, 211 en 212 12 Kantorenvoorraad

Nadere informatie

Stedelijke ontwikkeling

Stedelijke ontwikkeling Woningvoorraad 373 Stedelijke ontwikkeling.1.2.3.4 Woningvoorraad Woningmarkt Huisvesting Vastgoed Amsterdam in cijfers 20 374 Stedelijke ontwikkeling Amsterdam telt op 1 januari 20 398.565 woningen, 1.543

Nadere informatie

regio s 2012 kantorenmarkt Een rapport van nvm business

regio s 2012 kantorenmarkt Een rapport van nvm business kantorenmarkt regio s 212 Een rapport van nvm business Gezien vanuit de verschillende regio s waren er vorig jaar duidelijk tegengestelde tendensen waarneembaar. Waar in de regio s West Noord, Oost en

Nadere informatie

downloadbaar document, behorende bij bijlage I

downloadbaar document, behorende bij bijlage I Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2009-2010 downloadbaar document, behorende bij bijlage I Definities monitor B.V. en verschillen met andere bronnen Om een foute interpretatie van

Nadere informatie

REGIO S 2014 KANTORENMARKT EEN RAPPORT VAN NVM BUSINESS

REGIO S 2014 KANTORENMARKT EEN RAPPORT VAN NVM BUSINESS KANTORENMARKT REGIO S 214 EEN RAPPORT VAN NVM BUSINESS In de verschillende regio s waren vorig jaar duidelijk tegengestelde tendensen waarneembaar. Liep in de meeste regio s de vraag naar kantoren terug,

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Augustus 211 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Monitor kantorenmarkt

Monitor kantorenmarkt Monitor kantorenmarkt 2012 economie Inhoud Hoofdstuk Inleiding 3 Samenvatting 4 1 Haaglanden en de Randstad 6 2 Ontwikkelingen in het Stadsgewest Haaglanden 2011 11 2.1 Groei van de kantorenvoorraad 11

Nadere informatie

van kantoren Een analyse van het probleem en mogelijke oplossingen

van kantoren Een analyse van het probleem en mogelijke oplossingen Structurele leegstand van kantoren Een analyse van het probleem en mogelijke oplossingen De leegstand op de kantorenmarkt heeft een recordhoogte bereikt en het is tijd om te zoeken naar oplossingen. Daarvoor

Nadere informatie

Trendrapportage Monitor Werkgebieden Regio Gooi en Vechtstreek

Trendrapportage Monitor Werkgebieden Regio Gooi en Vechtstreek 2013 Trendrapportage Monitor Werkgebieden Regio Gooi en Vechtstreek 1 Voorwoord De tweede, verbeterde versie van de ilocator monitor Werkgebieden wordt in juni gelanceerd. De belangrijkste toevoeging aan

Nadere informatie

ROBECO REAL ESTATE HIGH YIELD CERTIFICATE

ROBECO REAL ESTATE HIGH YIELD CERTIFICATE A LGEMENE GE GE VENS: Emittent: Robeco Structured Properties I Limited Valuta: EUR Uitgiftedatum: 27 juni 2006 Uitgiftekoers: 100% Nominale waarde: EUR 25.000 Einddatum: 21 maart 2016 Notering: Geen Portefeuillebeheer:

Nadere informatie

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt Analyse Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt DO Research 1 Structureel aanbod op de kantorenmarkt Het aanbod van kantoorruimte in Nederland loopt nog altijd op. In totaal wordt momenteel

Nadere informatie

kantorenmarkt Randstad 2013 Een stand van zaken

kantorenmarkt Randstad 2013 Een stand van zaken kantorenmarkt Randstad 2013 Een stand van zaken Regio amsterdam De agglomeratie Amsterdam weet zich aardig te distantiëren van het negatieve sentiment op de kantorenmarkt. Gemeten naar het aantal transacties

Nadere informatie

Thema: De nieuwe realiteit van werken, wat is de invloed op de vastgoedmarkt? Sprekende Cijfers Kantorenmarkten

Thema: De nieuwe realiteit van werken, wat is de invloed op de vastgoedmarkt? Sprekende Cijfers Kantorenmarkten Thema: De nieuwe realiteit van werken, wat is de invloed op de vastgoedmarkt? 15 Sprekende Cijfers Kantorenmarkten > Amsterdam < Kantorenmarkten 2015 Plaatsnaam 159 15 de Nieuwe Werkelijkheid van de kantorenmarkt

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Maart 214 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Leegstand van kantoren, 1991-2013

Leegstand van kantoren, 1991-2013 Leegstand van kantoren, 1991-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van kantoorvloeroppervlakte. Gemiddeld 16% van het kantoorvloeroppervlakte staat leeg in 2013. Dit percentage neemt nog steeds

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad In Nederland staat veel kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte leeg. Leegstand van bedrijfsvastgoed lijkt structureel te worden en de verwachting is

Nadere informatie

De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt 2009. troostwijk TAXATIES

De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt 2009. troostwijk TAXATIES De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt 2009 Voorwoord Dit is de tweede uitgave van het onderzoek naar de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt dat is uitgevoerd door Troostwijk Research. Met het rapport wordt een

Nadere informatie

BEDRIJFSRUIMTEN, WINKELBEDRIJVEN EN BEDRIJVENTERREINEN

BEDRIJFSRUIMTEN, WINKELBEDRIJVEN EN BEDRIJVENTERREINEN LEEGSTAND BEDRIJFSRUIMTEN, WINKELBEDRIJVEN EN BEDRIJVENTERREINEN Soest, april 2014 Inhoudsopgave Voorwoord blz. 1 Hoofdstuk 1 Bedrijfsruimte blz. 2 Hoofdstuk 2 Winkelleegstand blz. 5 Hoofdstuk 3 Bedrijventerreinen

Nadere informatie

Sprekende Cijfers '14. Kantorenmarkten Tweede kwartaal. Vastgoedconsultants en Makelaars

Sprekende Cijfers '14. Kantorenmarkten Tweede kwartaal. Vastgoedconsultants en Makelaars Vastgoedconsultants en Makelaars Tweede kwartaal '14 Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars verschaft door middel van deze Sprekende Cijfers Rapportage inzicht in de Nederlandse kantorenmarkt. Sinds

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Maart 212 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT Aanbod van kantoren 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren D Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt niet-logistiek medio 2013

De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt niet-logistiek medio 2013 De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt niet-logistiek medio 2013 ndicatoren bedrijfsruimtemarkt (niet-logistiek) medio 2013 vs medio 2012 Opname Aanbod Huurprijzen Beleggingsvol. 1H 2013 735.000 m² 9.751.000

Nadere informatie

In de afgelopen 10 jaar is de totale kantorenvoorraad

In de afgelopen 10 jaar is de totale kantorenvoorraad op een duurzaam kantorenbeleid Uitgave mei 2010 Doorgaan of duurzaam? In de afgelopen 10 jaar is de totale kantorenvoorraad met 7 miljoen vierkante meter toegenomen. In dezelfde periode is de leegstand

Nadere informatie

www.onderzoek.utrecht.nl

www.onderzoek.utrecht.nl www.onderzoek.utrecht.nl Vastgoedmonitor Utrecht 2009 Vastgoedmonitor Utrecht 2009 1 Colofon Uitgave december 2009 Afdeling Bestuursinformatie Bestuurs- en Concerndienst Gemeente Utrecht Postbus 16200

Nadere informatie

Kantorenmarkt provincie Utrecht. Verkenning van regionale vraag- en aanbodontwikkelingen

Kantorenmarkt provincie Utrecht. Verkenning van regionale vraag- en aanbodontwikkelingen Kantorenmarkt provincie Utrecht Verkenning van regionale vraag- en aanbodontwikkelingen Kantorenmarkt provincie Utrecht Het auteursrecht voor de inhoud berust geheel bij de Stichting Economisch Instituut

Nadere informatie

Bouwstenen voor een. kantorenvisie. Netwerkstad Twente

Bouwstenen voor een. kantorenvisie. Netwerkstad Twente Uitgave STOGO onderzoek + advies Postbus 691 3430 AR Nieuwegein 030-2334342 info@stogo.nl www.stogo.nl Bouwstenen voor een kantorenvisie Netwerkstad Twente Opdrachtgever Netwerkstad Twente Auteurs J. Naafs

Nadere informatie

Vastgoedmonitor Gemeente Groningen 2013

Vastgoedmonitor Gemeente Groningen 2013 Vastgoedmonitor Gemeente Groningen 2013 Mei 2013 Verantwoording Project Vastgoedmonitor gemeente Groningen 2013 Opdrachtgever Gemeente Groningen Projectleider Wim Bakker MSc Colofon E&E advies Laan Corpus

Nadere informatie