FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF"

Transcriptie

1 FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF OKTOBER 2015 Op dit moment is LiveDijk Willemspolder net gestart. De stresstest in de Leendert de Boerspolder is ook gaande. Er zijn afspraken gemaakt over de toekomst van Stichting FloodControl IJkdijk en de nieuwe release van het DDSC is gelanceerd. Kortom: er gebeurt weer veel! In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over alle ontwikkelingen.

2 Toekomst FloodControl IJkdijk Met diverse stakeholders zijn de afgelopen periode gesprekken gevoerd over hun betrokkenheid bij het nieuwe FloodControl IJkdijk programma. Dit resulteerde in samenwerkingsafspraken met verschillende partijen. Rijkswaterstaat STOWA Ten eerste de samenwerkingsovereenkomst tussen STOWA en Flood- Control IJkdijk tot en met Deze gaat om de realisatie van projecten binnen het FloodControl IJkdijk programma. STOWA werkt aan doelmatiger en efficiënter waterkeringbeheer, hierbij wil STOWA bewezen innovaties toepassen. Gezamenlijk werken we de komende periode verder aan projecten en de concretisering van de programmadoelstellingen. Rijkswaterstaat en FloodControl IJkdijk geven vorm aan de samenwerking die zich richt op kennisontwikkeling en toepasbaarheid in de praktijk. Afstemming met waterkeringbeheerders, STOWA, kennisinstellingen en bedrijfsleven is hierbij een speerpunt. FloodControl IJkdijk wil ook in de komende jaren op pre-concurrentiele wijze de samenwerking tussen de partijen van de gouden driehoek blijven organiseren. Zo kunnen de partijen verdere kennisontwikkeling en toepassing in de waterveiligheidssector realiseren. Focus hierbij is zorgplicht, reductie van onzekerheden en de rol van data en informatie in de gehele levenscyclus van waterkeringen. HWBP Met het Hoogwaterbeschermingsprogramma wordt verkend op welke wijze in de t-2 projecten samengewerkt kan worden. De resultaten van de LiveDijk projecten, met vaak langjarige monitoring, laat zien dat monitoring voorafgaand aan versterking loont. Wanneer twee jaar voor uitvoering van versterkingswerkzaamheden (t-2) gestart wordt met het verkrijgen van aanvullende gegevens, profiteren de versterkingsmaatregelen hiervan. Toepassing van monitoring kan daarmee bijdragen aan de doelstellingen van het HWBP: sneller, beter, goedkoper.

3 Stresstest Leendert de Boerspolder Op maandag 21 september begon de bezwijkproef in de Leendert de Boerspolder. Het Hoogheemraadschap voor Rijnland, in samenwerking met STOWA, laat tijdens de proef een kade van deze polder gecontroleerd bezwijken. Proeflocatie De Leendert de Boerspolder is een eiland van zes hectare aan de rand van de Kagerplassen, ten zuiden van de Haarlemmermeer. Uit de toetsing van 2012 bleek dat de waterkering rond de polder (een kade op veen) niet meer aan de eisen voldeed. Daarnaast was het poldergemaal toe aan vernieuwing en moest voldoende bergingscapaciteit gerealiseerd worden. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft daarom besloten om de polder onder water te zetten. Een perfect moment om een zogenaamde stresstest uit te voeren een test waarbij onderzocht wordt wat een dijk aankan. Door de kade gecontroleerd te laten bezwijken kan de sterkte van deze kleidijk op veen hier worden bepaald met behulp van deze proef.

4 Stresstest Leendert de Boerspolder Testen in de praktijk Door de kade daadwerkelijk te laten bezwijken, wordt de theorie over de sterkte van veenkades aan de praktijk getoetst. Aannames die nu gebruikt worden bij het berekenen of kades stevig genoeg zijn, kunnen hiermee aangescherpt worden. Verwacht wordt dat de kades minder snel worden afgekeurd en dat er kosten bespaard kunnen worden zonder dat de veiligheid in het geding komt. Stichting FloodControl IJkdijk valideert de meettechnieken die gebruikt worden voor kleidijken op veen en zorgt voor real time dataverwerking en interpretatie van die data. Er worden verschillende datastromen gecombineerd met een koppeling van het DDSC en het HKV Dahsboard. Beide zijn via de links onderaan dit artikel live te volgen. Methode De kade wordt tijdens de proef steeds verder belast. Dit gebeurt in wekelijkse stappen, pas in de vierde proefweek word de belasting dagelijks verhoogd. De belasting bestaat primair uit het extreem nat maken van de dijk, waar nodig aangevuld met het maken van greppels of sloten achter de dijk. Op 8 oktober was de bezoekersdag van deze proef, hier kwamen ongeveer 75 mensen kijken. De proef duurt tot uiterlijk 16 oktober. Samenwerking In deze proef stelt eigenaar Rijnland het gebied ter beschikking aan kennisinstituut STOWA om meer kennis op te doen over het gedrag van veendijken. Dit gebeurt in samenwerking met meerdere waterschappen en Stichting FloodControl IJkdijk. Daarnaast krijgen marktpartijen zoals HKV, Intech, StabiAlert en Miramap bij deze dijkproef de kans om hun meetapparatuur te testen en verbeteren. Een mooie samenwerking binnen de gouden driehoek die volledig aansluit bij de doelstellingen van Stichting FloodControl IJkdijk. Samenwerking Bekijk real time de meetgegevens van de sensoren in het DDSC. Log eerst rechtsboven in met gebruikersnaam LdBP en wachtwoord ldbp123 en klik dan op de Leendert de Boerspolder. Volg hier de proef in het HKV Dashboard. Dit visualiseert alle meetgegevens die tijdens de proef beschikbaar komen in het DDSC. Lees het uitgebreide artikel van Cobouw over deze proef op de Stowa website Lees uitgebreide achtergrondinformatie, updates en bekijk een film over de proef op de Stowa website Lees meer over de metingen en de rolverdeling tijdens de proef - wie doet wat? *Dit artikel is mede gebaseerd op teksten van de Stowa en Rijnland website

5 LiveDijk XL De resultaten van de infiltratieproeven die in mei zijn uitgevoerd op de LiveDijk XL bij Delfzijl worden op dit moment geanalyseerd. De eerste resultaten laten zien dat met de infiltratieproeven het inzicht in de dijk is verbeterd. Onder maatgevende omstandigheden blijkt het freatisch grondwater ongeveer drie meter lager te liggen dan eerder werd aangenomen. Dit heeft een substantieel positief effect op de stabiliteit van de dijk. De mate waarin is onderwerp van de huidige analyse. Kennis voor alle waterbeheerders De voorbereiding voor het project LiveDijk XL startte in Nu, vijf jaar later, is er veel ervaring opgedaan rond de verschillende dijken van Waterschap Noorderzijlvest waar is gemeten. Op dit moment wordt gewerkt aan een state of the art overzicht van alle resultaten. Dit wordt op dusdanige wijze vormgegeven dat ook andere waterkeringbeheerders kunnen profiteren van de ontwikkelde kennis. De full-scale infiltratieproeven zijn ontworpen en uitgevoerd door Fugro GeoServices, Alert Solutions, Intech, VolkerWessels Telecom en Landustrie, in opdracht van stichting FloodControl IJkdijk en waterschap Noorderzijlvest. De kwaliteitsborging is verzorgd door Deltares.

6 LiveDijk Utrecht In december 2015 is de formele afsluiting van de LiveDijk Utrecht. Dit gebeurt met de oplevering van het eindrapport van het project. Momenteel wordt verkend op welke wijze een vervolg kan worden gegeven aan het project. Daarover zijn gesprekken gaande met Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

7 LiveDijk Willemspolder Foto s: Van den Herik Om de veelbelovende techniek van het Verticaal Zanddicht Geotextiel (VZG) tegen piping verder door te ontwikkelen, is op 7 oktober de LiveDijk Willemspolder gestart. In een zomerkade nabij Tiel, plaatsten onderzoekers dit geotextiel. Het is een ideale locatie omdat deze polder omringd is door een zomerkade die regelmatig wordt belast door hoogwater, waarbij zandmeevoerende wellen (piping) ontstaan. Na de praktijktest met de LiveDijk kunnen ontwerptoepassingen, monitoringseisen en uitvoeringseisen voor VZG nog verder worden aangescherpt. Het onderzoek zorgt ervoor dat in de toekomst andere waterschappen de oplossing ook kunnen gaan toepassen en het dus een geaccepteerde techniek wordt. Het onderzoek loopt naar verwachting vijf tot tien jaar. Op 7 oktober was de officiële opening van LiveDijk Willemspolder. Ongeveer zestig geïnteresseerden namens ingenieursbureaus, waterschappen en aannemers waren hierbij aanwezig (zie foto s).

8 LiveDijk Willemspolder samenwerking Kennisinstellingen en marktpartijen werken intensief samen via de Taskforce Deltatechnologie, waarvan het project LiveDijk Willemspolder een onderdeel is. De volgende partijen werken hieraan mee: - Projectoverstijgende verkenning (POV Piping), vertegenwoordiging van alle waterschappen en het Rijk: hierin werken ze samen aan innovatieve en doelmatige oplossingen voor piping - Waterschap Rivierenland, initiator en ontwikkelaar van VZG samen met kennisinstituut Deltares - Van den Herik uit Sliedrecht, die een techniek heeft ontwikkeld om het geotextiel met een aangepaste diepdrainage machine aan te brengen: piping control - Stichting FloodControl IJkdijk, die het meetprogramma ontwikkelde en Inventec voert het meetprogramma uit - Dekker BV, die de locatie voor de proefopstelling ter beschikking heeft gesteld De proef wordt mede gefinancierd door POV Piping en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Deze wijze van samenwerken is een voorbeeld van de innovatieve kracht van Nederland op het gebied van waterveiligheid. Meer informatie Lees meer over de POV-piping Lees meer over de nieuwe rekenregels en de piping quickscan door zes waterschappen

9 ROBAMCI: Asset Management voor waterkering Het project Risk and Opportunity Based Asset Management for Critical Infrastructures (ROBAMCI) is begin dit jaar van start gegaan. Het doel is om op basis van Asset Management principes tools, methoden en best practices te ontwikkelen waarmee beheerders de hele levenscyclus van hun waterkeringen optimaal kunnen inrichten. Brede interesse Het project ROBAMCI is gestart als initiatief van FloodControl IJkdijk. Er bleek echter een veel bredere interesse te zijn. Deltares heeft daarom ook de inrichting en infrastructuur van de ondergrond, het regionaal watersysteem en kunstwerken gekoppeld aan het initiatief. FloodControl IJkdijk richt zich op waterkeringen (dijken) en steeds meer op kunstwerken. Juist daar vinden de initiatieven elkaar. Kosten-Baten Inmiddels is een aantal cases in uitvoering. In het kader van ROBAMCI worden de resultaten van de LiveDijk XL gekoppeld aan de principes van Asset Management. Dit moet leiden tot een eerste tool waarmee inzichtelijk kan worden gemaakt wat de invloed van asset management principes is voor de waterkeringen. Objectieve afwegingen en kosten-baten analyses kunnen hiermee op hoofdlijnen worden uitgevoerd. Daarmee kan ook de zorgplicht voor waterkeringen worden ondersteund. De ontwikkelde tool wordt eveneens toegepast op de LiveDijk Veessen waarin het DMC-systeem is geïnstalleerd. De betrokkenheid van beheerders en de inbreng van hun kennis en ervaring blijft van groot belang in dit project. Het project wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

10 DDSC In de eerste week van september dit jaar is de nieuwe release van het Dijk Data Service Centrum (DDSC) live gegaan. Het DDSC is in samenwerking met waterschap Noorderzijlvest, Waternet/Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, waterschap Vallei en Veluwe, waterschap Rivierenland, Wetterskip Fryslân, Rijkswaterstaat, STOWA en Het Waterschapshuis ontwikkeld. Actuele data Het DDSC is een systeem waarin actuele meetreeksen van dijkdata worden opgenomen vastgelegd en gevisualiseerd. Het systeem beschikt over interfaces met andere, voor waterkering beheerders relevante, informatiesystemen en voldoet aan de gangbare standaarden. Het doel is om het DDSC verder te ontwikkelen tot een breed gedragen platform (nationaal en internationaal) voor de ontsluiting van actuele dijk monitoringsdata, waarop analyse- en model-toepassing kunnen worden aangesloten, zoals de Dijksterkte Analyse Module (DAM en DAMLive!). Ook worden koppelingen met bestaande marktoplossingen voor bredere GEO ICT gerealiseerd. Verbeteringen De nieuwe release bevat vooral verbeteringen op het gebied van data opslag, het data model, het beheer en de API (Application Program Interface). Dit zijn vooral verbeteringen onder de motorkap, die gebruikers vooral zullen merken aan verbeterde prestaties. De LiveDijk projecten profiteren daarmee van de verbeteringen omdat de verbeterpunten uit het gebruik van het DDSC in de LiveDijk projecten naar voren kwamen.

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl JUNI 2015 Zoals u in de vorige nieuwsbrief las, is de fusie tussen de stichtingen FloodControl 2015 en IJkdijk sinds begin dit jaar een feit.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 www.ijkdijk.nl We zijn alweer flink op weg in het nieuwe jaar. Stichting FloodControl IJkdijk kijkt terug op een dynamisch en innovatief 2014. Het samengaan van beide stichtingen

Nadere informatie

IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014

IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014 IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrol2015.com www.ijkdijk.nl JAN 2014 Het nieuwe jaar is begonnen. Een jaar waarin Stichting IJkdijk samengaat met FloodControl 2015. En het jaar waarin het IJkdijk ontwikkelprogramma

Nadere informatie

www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl

www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl JUNI 2013 Er is het afgelopen halfjaar veel gebeurd binnen het IJkdijk ontwikkelprogramma en dus is het hoog tijd voor een update. Uitvoering van de All-In-One

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JUNI 2014

NIEUWSBRIEF JUNI 2014 NIEUWSBRIEF www.floodcontrol2015.com www.ijkdijk.nl JUNI 2014 U kunt het bijna niet gemist hebben: Stichting IJkdijk en Stichting FloodControl 2015 zijn samengegaan. Er is nu één stichting, met de naam

Nadere informatie

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma. Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Taskforce Deltatechnologie Datum: 25 februari 2014 Opbouw Vraagstelling Mission Statement

Nadere informatie

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep 60 Slimme dijken Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen sneller en goedkoper uitvoeren. WAAROM DEZE POV? De POV

Nadere informatie

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Zettingsvloeiing beleid en onderzoek Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Plaatje ice age Kijk uit! Kans op zettingsvloeiing! Omvang probleem In derde

Nadere informatie

Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk

Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk In het midden van de moeilijkheid ligt de kans Albert Einstein Masterclass Dijkontwerp 27-06-2018 Jelke Jan de With 1 Doel Taskforce Verbinden Vertrouwen Waarom

Nadere informatie

ROBAMCI voor Waterkeringen. Waar liggen de kansen?

ROBAMCI voor Waterkeringen. Waar liggen de kansen? ROBAMCI voor Waterkeringen Waar liggen de kansen? Versie: 0.1 15-11-2015 Samenvatting Ten behoeve van waterbouw en waterveiligheid wordt in Nederland jaarlijks 2 à 5 Miljard Euro besteed aan het beheer,

Nadere informatie

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt Beheer - Noodmaatregelen Ludolph Wentholt 15-06-2015 Inhoud van de presentatie Systeemsprong Risicobenadering Nieuwe normering Zorgplicht (proces en inhoud) Schets the world according to garp PIW initiatief

Nadere informatie

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Lessons Learned Stichting FloodControl IJkdijk Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Een project van Stichting FloodControl IJkdijk in samenwerking met het Nederlands

Nadere informatie

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Jeroen Mes, Niek Reichart (Dijk Monitoring Nederland) Nederland heeft een grote reputatie op het gebied van waterveiligheid. Toch kunnen we het

Nadere informatie

Overzicht sessies POV-dag 2017

Overzicht sessies POV-dag 2017 Pagina 1 van 5 Van innovatie naar toepassing vraagt lef! Waarom stranden zo veel goede ideeën en maken we toch vaak risicomijdende keuzes? Hoe krijg je een goed idee een stapje verder? Hoe krijg je de

Nadere informatie

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen?

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen? Q&A s nhwbp Juni 2013 Wat is het nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma? Ons land wordt beschermd tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer door de zogenaamde

Nadere informatie

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL De POV als vehikel van theorie naar praktijk Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL Projectoverstijgende verkenningen Interessant als issue in aantal projecten speelt + er veel winst te behalen

Nadere informatie

Intentieverklaring Opstart Digitale Delta. 16 mei 2012

Intentieverklaring Opstart Digitale Delta. 16 mei 2012 Intentieverklaring Opstart Digitale Delta 16 mei 2012 1 Intentieverklaring Opstart Digitale Delta ambitie De Digitale Delta heeft als ambitie om een open platform, gebaseerd op open standaarden, te realiseren

Nadere informatie

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Nelle Jan van Veen (POV Piping) Michiel de Molenaar (POV Piping) Kennisdag Inspectie Waterkeringen Burgers Zoo, Arnhem, 22 maart 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding:

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal 1 Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID

DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID Meer meten en het delen van data voor meer veiligheid en minder kosten Joost van der Hammen, Kin Sun Lam, Jan Strijker Data en IT voor minder slachtoffers en

Nadere informatie

Gouden Driehoekoverleg 20 en 21 september Limburg

Gouden Driehoekoverleg 20 en 21 september Limburg 1 Gouden Driehoekoverleg 20 en 21 september Limburg Samenwerkingsovereenkomst Het Samenwerkingsverband Hoogwaterbescherming levert een bijdrage aan maximale waarde creatie en tegelijkertijd het beperken

Nadere informatie

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 24 Piping bij kunstwerken DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie

Nadere informatie

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018 ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken November 2018 Introductie > Sinds 2015 trekken waterschappen met elkaar op om te kijken hoe we samen de zorgplicht kunnen verbeteren

Nadere informatie

Leendert de Boerspolder een project samenwerking 2.0 Door: Ben Blauw

Leendert de Boerspolder een project samenwerking 2.0 Door: Ben Blauw Leendert de Boerspolder een project samenwerking 2.0 Door: Ben Blauw Inleiding Locatie Terugblik / Korte samenvatting project Scope uitbreiding Voorlopig ontwerp Planning in beeld Organogram voor project

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Topsector Water: verdubbeling toegevoegde waarde Nederlandse watersector in 2020

Topsector Water: verdubbeling toegevoegde waarde Nederlandse watersector in 2020 Programma Taskforce Deltatechnologie 2014 Taskforce Deltatechnologie (TFDT) Datum: 4 februari 2014 1 Aanleiding TFDT Topsector Water: verdubbeling toegevoegde waarde Nederlandse watersector in 2020 Co-creatie

Nadere informatie

Datamanagement in de vierde toetsronde: naar een efficiënte koppeling tussen dagelijks gegevensbeheer en de toetsing

Datamanagement in de vierde toetsronde: naar een efficiënte koppeling tussen dagelijks gegevensbeheer en de toetsing Datamanagement in de vierde toetsronde: naar een efficiënte koppeling tussen dagelijks gegevensbeheer en de toetsing Huibert-Jan Lekkerkerk (IHW) Kin Sun Lam (Deltares) Beter informatiemanagement kan!

Nadere informatie

Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond?

Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond? Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond? Het risico-oordeel richt zich op primaire en regionale waterkeringen. Primaire waterkeringen beschermen tegen een overstroming uit zee, de grote meren

Nadere informatie

Kennis en de driehoek

Kennis en de driehoek Kennis en de driehoek Waterveiligheid en nhwbp Jan Aart van Twillert Content Kennis ontwikkeling : wat doen we eigenlijk allemaal op kennisgebied Vanuit de nhwbp opgave en de transities: - Voorbeeld voor

Nadere informatie

datum afzender omschrijving Overige opmerkingen mail/voorstel/brochure HWBP kansenscan Sep 2014* Deltares André Koelewijn

datum afzender omschrijving Overige opmerkingen mail/voorstel/brochure HWBP kansenscan Sep 2014* Deltares André Koelewijn 10 Grof zand filter DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie

Nadere informatie

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma. Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Taskforce Deltatechnologie Datum: 1 november 2013 1 Inleiding In het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma (nhwbp) worden

Nadere informatie

Taskforce Deltatechnologie - Werken in de Gouden Driehoek. Beeldverslag bijeenkomst 24 oktober 2017

Taskforce Deltatechnologie - Werken in de Gouden Driehoek. Beeldverslag bijeenkomst 24 oktober 2017 Taskforce Deltatechnologie - Werken in de Gouden Driehoek Beeldverslag bijeenkomst 24 oktober 2017 Inhoudsopgave Presentaties: o Taskforce Deltatechnologie 3 o Lessen uit Marker Wadden Roel Posthoorn,

Nadere informatie

Formulier 2: waterdoorlatend damwand

Formulier 2: waterdoorlatend damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Pilot Houtribdijk Editie 1 Februari 2015

Nieuwsbrief Pilot Houtribdijk Editie 1 Februari 2015 Nieuwsbrief Pilot Houtribdijk Editie 1 In 2014 is Ecoshape, in opdracht van het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2) daadwerkelijk gestart met de uitvoering van een proef voor een zandige vooroever.

Nadere informatie

Monitoring bij filterschermen (VZG en GZB) André Koelewijn

Monitoring bij filterschermen (VZG en GZB) André Koelewijn Monitoring bij filterschermen (VZG en GZB) André Koelewijn Inhoud presentatie Monitoring waarom eigenlijk? Verticaal Zanddicht Geotextiel > Potentiële problemen > Ervaringen IJkdijk, Willemspolder, Hagestein-Opheusden

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B 2 Beschrijving HWBPprojecten 2014-2019 Bijlage bij

Nadere informatie

HWBP Vakdag Kennis & Innovatie 26 juni 2014 - verslag

HWBP Vakdag Kennis & Innovatie 26 juni 2014 - verslag HWBP Vakdag Kennis & Innovatie 26 juni 2014 - verslag Ellen Tromp, Michelle Hendriks (met input van derden) Op donderdag 26 juni werd de eerste vakdag Kennis & Innovatie gehouden door het HWBP. Zo n vijftig

Nadere informatie

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5 Verslag Datum verslag Project 1220039-005 Opgemaakt door Eric Huijskes Datum bespreking 16 juni 2015 Aantal pagina's 5 Vergadering Bijeenkomst "Noodmaatregelen bij hoogwater" - 16 juni 2015 Aanwezig Zie

Nadere informatie

Pipingonderzoek WTI2017

Pipingonderzoek WTI2017 Pipingonderzoek WTI2017 Ulrich Förster (Deltares) Peter Blommaart (RWS-VWL) Inhoud Inleiding programma WTI 2017 Doel van de toetsing Verschillende toetslagen Planning cluster toetsen piping Ulrich Förster

Nadere informatie

(nieuw) Hoogwaterbeschermingsprogramma

(nieuw) Hoogwaterbeschermingsprogramma 1 (nieuw) Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Advies Procesversnelling van Taskforce Deltatechnologie Datum: 17 maart 2015 2 Rol van de waterschappen en centrale overheid De waterschappen

Nadere informatie

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Plan van Aanpak POV Auteur: Datum: Versie: POV Macrostabiliteit Pagina 1 van 7 Definitief 1 Inleiding Op 16 november hebben wij van u

Nadere informatie

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

23 Infraroodfoto s. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

23 Infraroodfoto s. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 23 Infraroodfoto s DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN commissie Waterveiligheid en Watersysteem 21 februari 2017 INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vergadering : 28 februari 2017 Agendapunt : Onderwerp : Investeringsvoorstel plan-

Nadere informatie

Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring

Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring Project 3.2A1 Cluster Monitoring van sterkte POV ST ABILITEIT Auteur: M.T. van der Meer : 8 september 2015 Versie: 2 1. Achtergrond bij de vraagstelling

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener. Grontmij Nederland B.V. (per heten wij Sweco Nederland B.V.

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener. Grontmij Nederland B.V. (per heten wij Sweco Nederland B.V. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijk. Edam-Amsterdam. Marja van Hezewijk Omgevingsmanager Markermeerdijken

Versterking Markermeerdijk. Edam-Amsterdam. Marja van Hezewijk Omgevingsmanager Markermeerdijken Versterking Markermeerdijk Edam-Amsterdam Marja van Hezewijk Omgevingsmanager Markermeerdijken Dijkversterking Edam - Amsterdam 5-jaarlijkse toetsing 2006: 16 van de 29 km tussen Edam en Amsterdam voldoet

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger.

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger. IN DEZE NIEUWSFLITS Publicaties gaan als gebakjes Voortgang fase 1b Fase 1c goed begonnen Kansen en onzekerheden in VNK2 VNK2-beraad 20 september Systeemwerking in VNK2 Meer informatie op locatie Publicaties

Nadere informatie

Koen van Gerven & Ulrich Förster. Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd?

Koen van Gerven & Ulrich Förster. Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd? Koen van Gerven & Ulrich Förster Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd? Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd? Opbouw van de sessie Korte uitleg werking VZG en GZB Uitvoering VZG

Nadere informatie

Van Neerslag tot Schade

Van Neerslag tot Schade Van Neerslag tot Schade Opdrachtgevers: STOWA Stichting Leven met Water Provincie Zuid Holland Waterschap Zuiderzeeland Verbond van Verzekeraars Uitvoerenden: HKV, KNMI en UT Doelstelling Het onderzoeken

Nadere informatie

Veilig, Verantwoordelijll, VVD!

Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Verkiezingsprogramma Waterschap Zuiderzeeland 2019-2023 Waterschap 2019-2023 Veilig, Verantwoordelijk, Doelmatig, VVD! De wereld om ons heen verandert, dus ook die van het

Nadere informatie

Jaarplan februari 2017

Jaarplan februari 2017 Jaarplan 2017 2 februari 2017 Voorwoord Voor u ligt het jaarplan 2017 van de TFDT. 2015 was het jaar waarin de Samenwerkingsovereenkomst Topsector Water in een feestelijke bijeenkomst is ondertekend. 2016

Nadere informatie

Bijlage 4 - Innovatiekansen Macrostabiliteit

Bijlage 4 - Innovatiekansen Macrostabiliteit Bijlage 4 - Innovatiekansen Macrostabiliteit Inventarisatie innovaties Macrostabiliteit De inventarisatie van innovaties op het gebied van Macrostabiliteit (o.a. Dijken op veen) heeft geresulteerd in een

Nadere informatie

Windturbines op of. langs waterkeringen. Een kennisinventarisatie. Colofon

Windturbines op of. langs waterkeringen. Een kennisinventarisatie. Colofon Windturbines op of langs waterkeringen. Een kennisinventarisatie Colofon Mei, 2011 Uitgave: Stichting Toegepast onderzoek Waterbeheer, Amersfoort Auteurs: Maarten Vergouwen, m.m.v. Harry Schelfhout (Deltares)

Nadere informatie

Waterschap Vallei en Veluwe. Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom

Waterschap Vallei en Veluwe. Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom Waterschap Vallei en Veluwe Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom Waterschap Vallei en Veluwe Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom referentie projectcode status AP539-7/15-006.501 AP539-7

Nadere informatie

PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend

PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend September 2013 1. FLOOD CONTROL-IJKDIJK Enkele jaren geleden bezweken er dijken in onder andere Wilnis, Terbregge

Nadere informatie

Betreft Ontwikkelingsprogramma Regionale Keringen - fase 2: Aanscherping restbreedte benadering

Betreft Ontwikkelingsprogramma Regionale Keringen - fase 2: Aanscherping restbreedte benadering Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 333031 10 februari 2015 KvdG-CO2 Betreft Ontwikkelingsprogramma Regionale Keringen - fase 2: Aanscherping restbreedte benadering 1 Kader In de Leidraad toetsen op

Nadere informatie

+ Lizard. Lizard Experience. producten uitgelicht. Innoveren en veranderen Alle waterdata in de cloud Over de grens. #2 - juni 2013.

+ Lizard. Lizard Experience. producten uitgelicht. Innoveren en veranderen Alle waterdata in de cloud Over de grens. #2 - juni 2013. + producten uitgelicht Experience #2 - juni 2013 Innoveren en veranderen Alle waterdata in de cloud Over de grens 1 Inhoud 3 4 6 8 9 10 11 12 13 14 15 Samenwerken loont! Innoveren en veranderen verbindt

Nadere informatie

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman Toekomstbestendige natte kunstwerken Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman 1 Uitnodiging Stuw Grave - een statisch kunstwerk?". Eind 2016 een calamiteit.

Nadere informatie

Verslag middagbijeenkomst

Verslag middagbijeenkomst Verslag middagbijeenkomst Nederland efficiënter beschermen tegen hoogwater. Succesvol samenwerken tussen kennis, bedrijfsleven en overheid (Gouden Driehoek) d.d. 10 september 2013 Dagvoorzitter: Marco

Nadere informatie

Veiligheid leidingen en dijken?

Veiligheid leidingen en dijken? Projectoverstijgende Verkenning Kabels & Leidingen Veiligheid leidingen en dijken? Kennistafel Buisleidingen 21 juni 2018 Nisa Nurmohamed & Harry Schelfhout Inhoud 1. Wat is de POV K&L? 2. Activiteit Veiligheidsrisico

Nadere informatie

41 Wellenwaker. Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

41 Wellenwaker. Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener 41 Wellenwaker Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Indruk van de werkgroep Deze kolom wordt ingevuld door de werkgroep Indiener(s) Naam bedrijf 1 Contactgegevens Naam

Nadere informatie

Formulier 3: Filter van natuurlijk materiaal

Formulier 3: Filter van natuurlijk materiaal Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Informatiehuis Water. houwen en bouwen. 18 mei 2017 Ruud Kersten en Paul Latour

Informatiehuis Water. houwen en bouwen. 18 mei 2017 Ruud Kersten en Paul Latour Informatiehuis Water houwen en bouwen 18 mei 2017 Ruud Kersten en Paul Latour Agenda Wat is het huidige Informatiehuis Water? Belanghebbenden en governance Huidige resultaten/meerwaarde/functionaliteit

Nadere informatie

wystack Case Study Sensight: online, real-time inzicht in gevalideerde sensor-gegevens. #big-data, #internet-of-things, #cloud

wystack Case Study Sensight: online, real-time inzicht in gevalideerde sensor-gegevens. #big-data, #internet-of-things, #cloud wystack Case Study Sensight: online, real-time inzicht in gevalideerde sensor-gegevens. #big-data, #internet-of-things, #cloud Overzicht: Sensight - online, real-time inzicht in gevalideerde sensorgegevens.

Nadere informatie

3D INTERPRETATIE VAN DIJKEN. Job Nijman. Hans Knotter

3D INTERPRETATIE VAN DIJKEN. Job Nijman. Hans Knotter 3D INTERPRETATIE VAN DIJKEN Job Nijman Fugro Ingenieursbureau B.V. Hans Knotter Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 3D-INTERPRETATIE VAN DIJKEN INHOUD Toetsing waterkeringen Waarom 3D? Pilot FAST4DMAP

Nadere informatie

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 F1 oogwaterbeschermingsprogra m ma Aan het bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan 2 3526 LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 3500

Nadere informatie

Klaar voor de zorgplicht!? de Rijtuigenloods

Klaar voor de zorgplicht!? de Rijtuigenloods Klaar voor de zorgplicht!? de Rijtuigenloods 1 Klaar voor de zorgplicht!? Erik Wagener Voorzitter stuurgroep zorgplicht http://zeeuwbouw.nl/portfolio/nieuwbouwdijkwoning herwijnen/# Klaar voor

Nadere informatie

Delft-FEWS, HYMOS & MATROOS Gebruikersdag 2011 dagvoorzitter: Marc van Dijk

Delft-FEWS, HYMOS & MATROOS Gebruikersdag 2011 dagvoorzitter: Marc van Dijk Delft-FEWS, HYMOS & MATROOS Gebruikersdag 2011 dagvoorzitter: Marc van Dijk Presentaties Gebruikersdag 2011 Presentaties Gebruikersdag 2011 Delft-FEWS, HYMOS & MATROOS Gebruikersdag 2011 Highlights projecten

Nadere informatie

Stresstest Leendert de Boerspolder. Leren van belasten door monitoring met innovatieve meettechnieken

Stresstest Leendert de Boerspolder. Leren van belasten door monitoring met innovatieve meettechnieken Stresstest Leendert de Boerspolder Leren van belasten door monitoring met innovatieve meettechnieken Stresstest Leendert de Boerspolder Leren van belasten door monitoring met innovatieve meettechnieken

Nadere informatie

Assetmanagement bij waterkeringen

Assetmanagement bij waterkeringen Assetmanagement bij waterkeringen Frank den Heijer NVRB symposium Assetmanagement in de publieke sector Assetmanagement bij waterkeringen Historie en context Toetsproces waterkeringen Cases: toetsronden

Nadere informatie

Gouden Driehoekbijeenkomst 13 maart Evalueren om te leren

Gouden Driehoekbijeenkomst 13 maart Evalueren om te leren Gouden Driehoekbijeenkomst 13 maart 2019 Evalueren om te leren Waterschap Rivierenland (WSRL) was op woensdag 13 maart september jl. gastheer van de Gouden Driehoekbijeenkomst. In het waterschaphuis in

Nadere informatie

Kennis- en innovatiestrategie nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma 21 november 2012

Kennis- en innovatiestrategie nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma 21 november 2012 Kennis- en innovatiestrategie nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma 21 november 2012 Introductie Deze notitie bevat de kennis- en innovatiestrategie van het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma (nhwbp)

Nadere informatie

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

DigiDijk. Nieuwe kijk op dijken

DigiDijk. Nieuwe kijk op dijken DigiDijk Nieuwe kijk op dijken Ogen op én in de dijk Ongeveer een vierde van Nederland ligt beneden de zeespiegel, terwijl ons land aan alle kanten wordt omringd door water. Over een afstand van ruim 3.500

Nadere informatie

Internationale data-uitwisseling

Internationale data-uitwisseling Internationale data-uitwisseling Sterkte & Belastingen Waterkeringen Sterkte & Belastingen Waterkeringen (SBW) Voor een actueel beeld van de veiligheid worden de belangrijkste Nederlandse waterkeringen,

Nadere informatie

Remote Sensing. Betere informatie voor duurzamer, doelmatiger en klimaatrobuuster waterbeheer

Remote Sensing. Betere informatie voor duurzamer, doelmatiger en klimaatrobuuster waterbeheer Remote Sensing Betere informatie voor duurzamer, doelmatiger en klimaatrobuuster waterbeheer 2016 25 Remote Sensing Betere informatie voor duurzamer, doelmatiger en klimaatrobuuster waterbeheer Waterschappen

Nadere informatie

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking Koen van Gerven Ulrich Förster Inhoud presentatie Aanleiding voor het onderzoek Werking GZB GZB ten opzichte van andere pipingmaatregelen Haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag.

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Tijdens de bijeenkomst voor de Fysieke Digitale Delta bij onze samenwerkingspartner het Hoogheemraadschap van Delfland zijn de

Nadere informatie

RIJNKADEBERICHT December 2017

RIJNKADEBERICHT December 2017 RIJNKADEBERICHT December 2017 Werk aan de winkel De Rijnkade, vanaf de Nelson Mandelabrug tot aan de John Frostbrug, is over een lengte van 1,2 kilometer afgekeurd. Reden: bij of na een extreem hoogwatersituatie

Nadere informatie

Dijkverbetering Gameren

Dijkverbetering Gameren informatiebijeenkomst Dijkverbetering Gameren 15 juni 2016 Slotse Hofke Welkom Figuur: overzicht HWBP-projecten Waterschap Rivierenland (2016-2021) Programma Welkom Het project o De opgave o Aanpak en

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit

Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit Programmamanager: Frans van den Berg Secretaris: Dirk van Schie Technisch manager: Meindert Van Projectbeheersing :Wijnand Jelier Communicatie: Ellen Roks

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland Gedeputeerde Staten Provinciale Staten van Noord-Holland Provincip Noord-F~oharid luw contactpersoon door tussenkomst van de Statengriffier,_t~ujjJvLJrijbur..,Qj.~L....._~ Florapark

Nadere informatie

Down to Earth Remote Sensing in het waterbeheer. Ronald Loeve en Peter Boone

Down to Earth Remote Sensing in het waterbeheer. Ronald Loeve en Peter Boone Down to Earth Remote Sensing in het waterbeheer Ronald Loeve en Peter Boone 30-11-2017 1 REMOTE SENSING EN WATERKERINGEN Introductie Remote Sensing: satelliet, RPAS of veldwaarneming RPAS: wat kan, wat

Nadere informatie

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener 26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste

Nadere informatie

Doelstelling Innovatiescan POVM

Doelstelling Innovatiescan POVM Innovatiescan POVM Projectgroep: Martin Schepers (WSRL) Sonja Karstens en Andre Oldenkamp (TKI Deltatechnologie) Ruud Termaat, Nick Leung en Huub de Bruijn (Deltares) Arjen Ros (Copernicos Groep) Erik

Nadere informatie

Lesdag 1: donderdag 15 september Lesdag 2: donderdag 29 september Lesdag 3: donderdag 13 oktober 2016

Lesdag 1: donderdag 15 september Lesdag 2: donderdag 29 september Lesdag 3: donderdag 13 oktober 2016 Zalencentrum Aristo, Brennerbaan 150, 3524 BN Utrecht, (030) 23 01 030 Laura Bon, (030) 60 69 415, laura.bon@wateropleidingen.nl Daniëlle Thomas, (030) 60 69 402, danielle.thomas@wateropleidingen.nl Lesdag

Nadere informatie

42 Productwijzer fysica

42 Productwijzer fysica 42 Productwijzer fysica Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Indruk van de werkgroep Deze kolom wordt ingevuld door de werkgroep Indiener(s) Naam bedrijf 1 Contactgegevens

Nadere informatie

Jaarrapport project Multiflexmeter 2017

Jaarrapport project Multiflexmeter 2017 Jaarrapport project Multiflexmeter 2017 In het document beheergroep Multiflexmeter is vastgelegd dat jaarlijks wordt teruggekoppeld naar de opdrachtgevers van de deelnemende waterschappen hoe het project

Nadere informatie

15e themadag HWBP november 2014 Nieuwegein

15e themadag HWBP november 2014 Nieuwegein 15e themadag HWBP-2 27 november 2014 Nieuwegein 2 15e themadag HWBP-2 Programma van de themadag (ochtend) 09:30 Inloop met koffie 10.00 Plenair: Inleiding Terugkijken en vooruitkijken (Roeland Hillen,

Nadere informatie

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Ulrich Förster, Deltares Jan Blinde, Deltares Aanleiding Vele km s dijk zijn in de afgelopen toetsing

Nadere informatie

Advies voor Waterschap Noorderzijlvest Dijkverbetering Delfzijl Eemshaven. Eindconcept Advies Taskforce Deltatechnologie

Advies voor Waterschap Noorderzijlvest Dijkverbetering Delfzijl Eemshaven. Eindconcept Advies Taskforce Deltatechnologie Advies voor Waterschap Noorderzijlvest Dijkverbetering Delfzijl Eemshaven Eindconcept Advies Taskforce Deltatechnologie 24 november 2014 Mission statement TFDT De TFDT zorgt ervoor de kennis en expertise

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma Derde toetsronde Verlengde derde

Nadere informatie

Benchmark Waterschapsverkiezingen

Benchmark Waterschapsverkiezingen BENCHMARK ONDERZOEK Benchmark Waterschapsverkiezingen 18 maart 2015 Benchmark Waterschapsverkiezingen 18 maart 2015 Op 18 maart vinden de Waterschapsverkiezingen plaats. Met uitgebreide websites die veel

Nadere informatie