IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014"

Transcriptie

1 IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014 Het nieuwe jaar is begonnen. Een jaar waarin Stichting IJkdijk samengaat met FloodControl En het jaar waarin het IJkdijk ontwikkelprogramma wordt voltooid. In de komende periode stellen we de toekomstvisie voor op ná is ook het jaar waarin een nieuwe validatieproef op de planning staat, het DDSC wordt doorontwikkeld en nóg meer LiveDijken vorm krijgen. Wij verwachten dat dit jaar meer dan eens duidelijk wordt: echte verandering in de wereld van dijkbeheer is alleen mogelijk door intensieve samenwerking binnen de gouden driehoek. Stichting IJkdijk/FloodControl 2015 stelt zich ten doel deze samenwerking in 2014 verder te faciliteren en inhoud te geven. Met deze nieuwsbrief informeren we u over de actuele ontwikkelingen en de plannen voor de komende periode. We wensen u een gezond, gelukkig en innovatief 2014!

2 Samengaan IJkdijk/FloodControl 2015 De komende vijf jaar werken de samengevoegde programma s IJkdijk en Flood Control aan één ontwikkelprogramma. Hierin wordt gewerkt aan voldoende veiligheid tegen overstromingen in Nederland en daarbuiten. Het programma bestaat uit verschillende projecten die zich richten op het vergroten van inzicht in waterveiligheid en het omgaan met en het gebruiken van informatie. De integratie van bestuurlijke en technische aspecten speelt hierbij een belangrijke rol. Intentieverklaring De partijen die lid zijn van FloodControl 2015 en Stichting IJkdijk ondertekenden op 12 november 2013 tijdens de Innovatie estafette in de RAI een intentieverklaring. Denk hierbij aan Siemens, Fugro, Deltares, vertegenwoordigers van het MKB, Rijkswaterstaat en STOWA. Met de intentieverklaring geven al deze partijen aan dat ze van mening zijn dat op het gebied van waterveiligheid nog veel is te bereiken en te ontwikkelen, onder andere op het gebied van dijkmonitoring, omgaan met onzekerheden, besluitvorming, ontwerp, belastingen op waterkeringen, crisisbeheersing en meerlaagse veiligheid. Op de foto praat voorzitter van het bestuur van Stichting IJkdijk, Henk van 't Land, minister Schultz bij over IJkdijk en FloodControl 2015.

3 Congres IJkdijk/FloodControl: 19 maart Burgers Zoo 2014 belooft een mooi jaar te worden voor innovaties in de waterkeringsector. Voor IJkdijk/FloodControl staan er diverse projecten op het programma. Al deze projecten hebben als doel om het inzicht in waterveiligheid te vergroten en beter om te gaan met verkregen informatie. Bestuurlijke en technische aspecten worden hierbij geïntegreerd. Deze zaken worden gepresenteerd tijdens het IJkdijk/- FloodControl congres op 19 maart. Daarnaast wordt tijdens dit congres de basis gelegd voor verdere samenwerking in de toekomst, door in een ontspannen sfeer te werken aan matchmaking tussen de partijen uit de gouden driehoek. Het congres vindt plaats bij Burgers Zoo in Arnhem. Een officiële uitnodiging volgt, maar u kunt 19 maart alvast in uw agenda noteren. Houd onze website in de gaten voor het volledige programma.

4 Waterinnovatieprijs voor Geotextiel Waterschap Rivierenland heeft met de inzending 'verticaal zanddicht geotextiel' (VZG) de Waterinnovatieprijs 2013 in de categorie Droge Voeten gewonnen. Op dinsdag 10 december jl. maakte juryvoorzitter Annemieke Nijhof van Tauw Group B.V. bekend dat de Award werd toegekend omdat dit 'verticaal zanddicht geotextiel' (VZG) het meest vernieuwende idee was, dat toepasbaar is binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. Samen met de partners Deltares, Ten Cate, Rijkswaterstaat Ruimte voor de Rivier en Stichting IJkdijk heeft Waterschap Rivierenland dit verticaal zanddicht geotextiel ontwikkeld en beproefd. Volgend jaar zal een aannemer dit geotextiel voor het eerst inzetten als dijkverbeteringsmaatregel in het dijkverbeteringstraject Hagestein Opheusden. Lees meer over deze preventiemaatregel op nl/nieuws/145-waterinnovatieprijs-2013-voor-geotextiel

5 Validatieproef zettingsvloeiing Stichting IJkdijk is bezig met de organisatie van een nieuw onderzoek naar het meten en monitoren van dijkfaalmechanismen. Het gaat dit keer om een proef waarbij zettingsvloeiing optreedt. Zettingsvloeiing is een van nature in Zeeland, Zuid-Holland en de Waddenzee optredend mechanisme, waarbij een omvangrijke hoeveelheid zand vervloeit en als een dikke vloeistof wegstroomt. De omvang bedraagt vaak enkele honderden meters. Het mechanisme kan een bedreiging vormen voor waterkeringen doordat deze volledig ondermijnd worden. De proef zal waarschijnlijk komende zomer plaatsvinden. Het traject van vergunningaanvraag is inmiddels gestart en de details worden nader vormgegeven.

6 Column In deze nieuwsbrief een column van één van de IJkdijk directieleden. Martin van der Meer is lid Directie Team IJkdijk, Bestuurslid Flood Control en Technical Director Fugro Water Services. Hij geeft zijn visie op het belang van data en informatie. Het belang van informatie voor het maken van de juiste beslissingen Het belang van het hebben van de juiste informatie voor het tijdig nemen van verstandige beslissingen is evident, zeker voor dijken. Immers, veiligheid zonder techniek is flauwekul, maar techniek zonder data en informatie is nog grotere flauwekul. Bovendien moet deze veiligheid op elk moment en in elke denkbare situatie kunnen worden aangetoond. Immers, de actieve zorgplicht veronderstelt dat de beheerder altijd in control is. Dit betekent onder andere dat de hiervoor benodigde informatiesystemen beschikbaar en verbonden moeten zijn, en gevuld met actuele, to-the-point en betrouwbare data. In de figuur kun je zien dat er inmiddels voldoende informatiesystemen beschikbaar zijn om dit hele veld te bestrijken. Het DDSC richt zich hierbij met name op de dynamische data, oftewel het real-time beschikbaar stellen van de snel veranderende data. Echter, mét daarbij de mogelijkheid om binnen het DDSC ook de minder snel veranderende data op elk moment direct te consulteren. Daarnaast zijn ook binnen het Flood Control programma interessante oplossingen ontwikkeld, bijvoorbeeld de dashboards die met succes zijn toegepast bij Waterschap Groot Salland. Dit komt nu in het nieuwe gezamenlijke programma bij elkaar. Kortom, alles is beschikbaar. Laten we deze mogelijkheden vooral op grote schaal gaan gebruiken! Welke data en informatie nodig is, hangt natuurlijk vooral af van de beslissingen waarvoor de informatie moet worden gebruikt. Om die informatiebehoefte te definiëren moet je dus niet alleen het technisch systeem, maar ook de beslisprocessen van de gebruiker(s) goed begrijpen. Bij waterkeringvraagstukken varieert dit van zeer korte termijnbeslissingen over een specifiek dijkvak in bijzondere omstandigheden, zoals een calamiteuze situatie, tot het ontwikkelen van een lange termijn visie, gebaseerd op lange termijn trends van het gehele systeem. En ook het sneller, beter en goedkoper realiseren van dijkversterkingen stelt bijzondere eisen aan het data- en risicomanagement. In termen van informatie betekent dit dat je moet kunnen spelen met tijd- en ruimteschalen. In de figuur is dit geïllustreerd.

7 Afronding All-in-one LiveDijken Sensor Validatie Test De LiveDijken Anno 2014 is het aantal operationele LiveDijken gestegen naar 11. De Ommelanderzeedijk, de Lauwersmeerdijk (beide LiveDijk XL Noorderzijlvest) en de waddenzeedijk op Ameland (LiveDijk Ameland) werden voorzien van een monitoringsysteem. De Grechtdijk, de Voorhavendijk (beide LiveDijk Utrecht), de Grebbedijk (Live- Dijk Grebbedijk), de Veenderij (LiveDijk de Veenderij), de Eemshavendijk (LiveDijk Eemshaven), de Stammerdijk en de ringdijk (beiden LiveDijk Amsterdam) zijn al een tijdje operationeel. In januari 2014 kunnen we een eerste balans opmaken van enkele resultaten. IJkdijk ontwikkelprogramma en LiveDijken De LiveDijk projecten in het IJkdijkontwikkelprogramma lopen naar verwachting tot eind Daarna worden de monitoringssystemen mogelijk langer benut. LiveDijk XL Noorderzijlvest De Ommelanderzeedijk is uitgerust met waterspanningsmeters en het Dijk Monitoring en Conditionering (DMC) systeem. Daarnaast wordt er gemeten met infrarood. Het DMC systeem verlaagt bij hoogwater de freatische lijn in de dijk. De waterspanningsmeters bevestigen dit en geven een indicatie van de impact. In de Lauwersmeerdijk geven waterspanningsmeters duidelijk het effect weer van de herstelwerkzaamheden langs het Vierhuizergat. De staalslakken hebben de doorlatendheid van de dijk aanzienlijk veranderd. De verbeteringen ter voorkoming van zettingsvloeiing worden ook bevestigd door de geïnstalleerde tilt sensoren. Deze registreerden ook de aardbevingen in de provincie Groningen van afgelopen jaar.

8 LiveDijk Ameland De Waddenzeedijk op Ameland werd in de nacht van 5 op 6 december blootgesteld aan een noordwester storm. Een buitenwaterstand van 3,28 meter + NAP werd gemeten; ruim 2,32 meter hoger dan het normale astronomisch tij Metingen Vanwege de zeer hoge waterstand werd uitgebreide dijkbewaking ingezet. In de nacht van vijf op zes december werden de hoogste waterstanden verwacht. Door InTech zijn in deze nacht metingen verricht met een mobiel infrarood inspectie systeem om tijdig wellen en mogelijk piping te detecteren. Ondanks de hoge waterstand zijn geen wellen waargenomen. Ook de waterspanningsmeters maten een duidelijke piek in de grondwaterstand in de dijk. Ruim twee keer zo hoog als normaal.

9 LiveDijk Utrecht Data worden ingewonnen langs de Grecht en langs de voorhaven van de Beatrixsluizen. De metingen geven de beheerders Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Rijkswaterstaat meer inzicht in de dijken. Zij kunnen de data live opvragen en middels een ingebakken rekensom in de applicatie kan de stabiliteit worden bepaald.

10 LiveDijk Willemspolder Naast de bestaande LiveDijken is er voor 2014 een nieuw initiatief ontstaan. 17 december 2013 vond bij Waterschap Rivierenland een bijeenkomst plaats waar nut en noodzaak van data in relatie tot dijksterktebepalingen en kennisopbouw aan bod kwamen. Tijdens deze bijeenkomst is officieel besloten om het project LiveDijk Willemspolder uit te voeren. LiveDijk Willemspolder is een gezamenlijk project van Waterschap Rivierenland en IJkdijk/FloodControl 2015 dat zich richt op het monitoren van een zomerdijk waar in 2014 geotextiel als piping werende maatregel wordt geïnstalleerd. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door participatie van STOWA en financiering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Nederlands bedrijfsleven. Op de foto ondertekenen Roelof Bleker, dijkgraaf van Waterschap Rivierenland, en Henk van 't Land, voorzitter Stichting IJkdijk, de samenwerkingsovereenkomst.

11 DDSC Gebruikersdag In het kader van het kenniscluster IJkdijk werd op 27 november 2013 een dag georganiseerd voor en door gebruikers van het Dijk Data Service Centrum (DDSC). De bijeenkomst vond plaats bij Waterschap Noorderzijlvest in Groningen. Doel van de dag was gebruikers van het DDSC elkaar te laten ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en gezamenlijk na te denken over de doorontwikkeling van het systeem. Na de aftrap door Henk van t Land gaf Johannes LIndenbergh namens Noorderzijlvest zijn visie op nut en noodzaak van het DDSC voor het waterschap. Hierna gaf Sander Bakkenist een demonstratie van het DDSC voor de niet ingewijden en vervolgens was het woord aan een drietal gebruikers. Jan Willem Nieuwenhuis liet zien hoe Waterschap Noorderzijlvest een aantal afgekeurde dijktrajecten in de gaten houdt door middel van sensoren die aangesloten zijn op het DDSC. Op dat moment wist hij natuurlijk nog niet dat de situatie van die dijken een week later écht actueel zou worden tijdens de Sinterklaasstorm. Klaas Pieter Visser van het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse overheid liet zien hoe het DDSC ook in België wordt toegepast bij pilot Hingene in Vlaanderen, waar het gezien wordt als een goed communicatieplatform voor beheerders en toetsers en een goed overzicht geeft van de beschikbare data. Rob van Putten van Waternet toonde in zijn presentatie aan dat door het juiste gebruik van sensoren een versterkingsontwerp voor een afgekeurde dijk aanzienlijk goedkoper kan worden gerealiseerd. Het middagprogramma bestond uit een drietal workshops waarin werd ingezoomd op de DDSC Community, mogelijkheden voor een behoeften aan opleidingen en het DDSC R&D traject.

12 DDSC R&D traject In het DDSC Research & Development traject wordt onderzoek gedaan naar geavanceerde technieken om de analyse van de data in het DDSC te ondersteunen. Zo wordt in de onderzoekstroom Anomaliedetectie onderzocht hoe in een datastroom automatisch afwijkingen kunnen worden gedetecteerd die een aanwijzing kunnen zijn dat er iets aan de hand is. Zo n systeem is (zelf)lerend en kan leren om bepaalde afwijkingen te negeren, omdat de oorzaak bekend is. De onderzoekstroom Dijksterkte zorgt ervoor dat de sensorinformatie uit dijken real-time kan worden omgezet in een maat voor de dijksterkte, ofwel de kans dat er iets mis gaat bij een bepaalde belasting van de dijk. In de onderzoekstroom historisch vergelijken wordt bekeken in hoeverre situatie in het heden kunnen worden vergeleken met situaties in het verleden. Bijvoorbeeld: Zijn deze sensorwaarden bij dit type dijk al eens eerder waargenomen en zo ja waar was dat en wat is er toen gebeurd?. Het R&D traject wordt uitgevoerd door TNO, Deltares, Target en HKV en gesubsidieerd door de Provincie Groningen. Het is de bedoeling dat de resultaten van dit onderzoek worden geïmplementeerd in de volgende release van het DDSC in de tweede helft van 2014.

13 Afronding All-in-one Sensor Validatie Test Filmmateriaal LiveDijken en DDSC De aflopen maanden is een aantal nieuwe filmproducties van Stichting IJkdijk gepubliceerd. Op de website zijn de films en de animatie te zien: 1. Film over de inzet van LiveDijken, primair vanuit gebruikersperspectief 2. Animatie over de werking van het DDSC 3. Korte overzichtsfilm over IJkdijk en FloodControl 2015 over het belang van samenwerking Alle films zijn te vinden op Vimeo en op de homepagina van rechtsboven. Samenwerkingspartners van IJkdijk/FloodControl 2015 kunnen de films ook gebruiken. Neem hiervoor contact op met Hilde Gerlofs:

www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl

www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl JUNI 2013 Er is het afgelopen halfjaar veel gebeurd binnen het IJkdijk ontwikkelprogramma en dus is het hoog tijd voor een update. Uitvoering van de All-In-One

Nadere informatie

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl JUNI 2015 Zoals u in de vorige nieuwsbrief las, is de fusie tussen de stichtingen FloodControl 2015 en IJkdijk sinds begin dit jaar een feit.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JUNI 2014

NIEUWSBRIEF JUNI 2014 NIEUWSBRIEF www.floodcontrol2015.com www.ijkdijk.nl JUNI 2014 U kunt het bijna niet gemist hebben: Stichting IJkdijk en Stichting FloodControl 2015 zijn samengegaan. Er is nu één stichting, met de naam

Nadere informatie

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl OKTOBER 2015 Op dit moment is LiveDijk Willemspolder net gestart. De stresstest in de Leendert de Boerspolder is ook gaande. Er zijn afspraken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 www.ijkdijk.nl We zijn alweer flink op weg in het nieuwe jaar. Stichting FloodControl IJkdijk kijkt terug op een dynamisch en innovatief 2014. Het samengaan van beide stichtingen

Nadere informatie

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Jeroen Mes, Niek Reichart (Dijk Monitoring Nederland) Nederland heeft een grote reputatie op het gebied van waterveiligheid. Toch kunnen we het

Nadere informatie

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Zettingsvloeiing beleid en onderzoek Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Plaatje ice age Kijk uit! Kans op zettingsvloeiing! Omvang probleem In derde

Nadere informatie

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Lessons Learned Stichting FloodControl IJkdijk Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Een project van Stichting FloodControl IJkdijk in samenwerking met het Nederlands

Nadere informatie

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep 60 Slimme dijken Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener

Nadere informatie

RIJNKADEBERICHT December 2017

RIJNKADEBERICHT December 2017 RIJNKADEBERICHT December 2017 Werk aan de winkel De Rijnkade, vanaf de Nelson Mandelabrug tot aan de John Frostbrug, is over een lengte van 1,2 kilometer afgekeurd. Reden: bij of na een extreem hoogwatersituatie

Nadere informatie

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal 1 Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Zie het Deltaprogramma als een flexibele verzekering. Nieuwsbrief 3 2014. Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief?

Inhoudsopgave. Zie het Deltaprogramma als een flexibele verzekering. Nieuwsbrief 3 2014. Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief? Binnen de IJssel-Vechtdelta werken zes overheidspartners samen aan een waterveilige en klimaatbestendige toekomst. De provincie Overijssel, Waterschap Groot Salland, Veiligheidsregio IJsselland en de gemeenten

Nadere informatie

ļll II ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll Deltacommissaris

ļll II ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll Deltacommissaris Deltacommissaris > Retouradres Postbus 9Ũ653 2509 LR Den Haag Waterschap Peel en Maasvallei De weledelgestrenge heer mr. A.M.G. Gresel Postbus 3390 5902 RJ Venlo ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll

Nadere informatie

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking Koen van Gerven Ulrich Förster Inhoud presentatie Aanleiding voor het onderzoek Werking GZB GZB ten opzichte van andere pipingmaatregelen Haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Kennis en de driehoek

Kennis en de driehoek Kennis en de driehoek Waterveiligheid en nhwbp Jan Aart van Twillert Content Kennis ontwikkeling : wat doen we eigenlijk allemaal op kennisgebied Vanuit de nhwbp opgave en de transities: - Voorbeeld voor

Nadere informatie

LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE!

LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE! LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE! Christiaan Jacobs Waterschap Noorderzijlvest 13 oktober 2010 De Aftrap Programma 10:00 u 10:00 u De Aftrap De Aftrap Christiaan Jacobs Christiaan Jacobs 10:15 u 10:15 u

Nadere informatie

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL De POV als vehikel van theorie naar praktijk Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL Projectoverstijgende verkenningen Interessant als issue in aantal projecten speelt + er veel winst te behalen

Nadere informatie

LiveDijk XL Noorderzijlvest

LiveDijk XL Noorderzijlvest LiveDijk XL Noorderzijlvest State of the Art 2015 IJkdijk Pipingexperiment Validatie van sensor- en meettechnologie voor detectie van optreden van piping in waterkeringen Contact Stichting FloodControl

Nadere informatie

sterke dijken schoon water Kijk op de dijk

sterke dijken schoon water Kijk op de dijk sterke dijken schoon water Kijk op de dijk Een andere kijk op de dijk De dijk. Er valt zo op het eerste gezicht weinig aan te zien. Een aarden wal die ons beschermt tegen het water. Een vanzelfsprekend

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger.

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger. IN DEZE NIEUWSFLITS Publicaties gaan als gebakjes Voortgang fase 1b Fase 1c goed begonnen Kansen en onzekerheden in VNK2 VNK2-beraad 20 september Systeemwerking in VNK2 Meer informatie op locatie Publicaties

Nadere informatie

: 3 informatiseringsprojecten Load-it, Z-info en Mcmain

: 3 informatiseringsprojecten Load-it, Z-info en Mcmain A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 7 september 2011 Agendapunt: 13 Onderwerp : 3 informatiseringsprojecten Load-it, Z-info en Mcmain KORTE SAMENVATTING: Binnen het programma Gezuiverd water

Nadere informatie

Eindrapport LiveDijk Utrecht

Eindrapport LiveDijk Utrecht Eemsgolaan 3 9727 DW Groningen Postbus 1416 9701 BK Groningen TNO-rapport Eindrapport LiveDijk Utrecht www.tno.nl T +31 88 866 70 00 F +31 88 866 77 57 Datum 11 augustus 2015 Hoofdauteur(s) Met bijdragen

Nadere informatie

Onderdeel 1, basale vragen

Onderdeel 1, basale vragen Introductietekst De risicokaart is een kaart op internet (www.risicokaart.nl) met informatie over risico s in uw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan transporten met gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke

Nadere informatie

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt Beheer - Noodmaatregelen Ludolph Wentholt 15-06-2015 Inhoud van de presentatie Systeemsprong Risicobenadering Nieuwe normering Zorgplicht (proces en inhoud) Schets the world according to garp PIW initiatief

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen sneller en goedkoper uitvoeren. WAAROM DEZE POV? De POV

Nadere informatie

Cruquius Manifest. Strategische discussie over toekomstig waterbeheer in Nederland. Museumgemaal Cruquius, Dinsdag 28 Januari 2014

Cruquius Manifest. Strategische discussie over toekomstig waterbeheer in Nederland. Museumgemaal Cruquius, Dinsdag 28 Januari 2014 Cruquius Manifest Strategische discussie over toekomstig waterbeheer in Nederland Museumgemaal Cruquius, Dinsdag 28 Januari 2014 Waterbeheer in Nederland staat voor een groot uitdaging: Waterbeheerders

Nadere informatie

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven.

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven. Verslag Datum verslag Ons kenmerk 11200605-006-ZWS-0002 Project 11200605-006 Opgemaakt door Paul van Steeg Datum bespreking Aantal pagina's 2 Vergadering NKWK Waterkeren thema Reststerkte Aanwezig Deelnemers

Nadere informatie

Startnotitie Digitaal Platform voor presentatie van het beste en mooiste van de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking

Startnotitie Digitaal Platform voor presentatie van het beste en mooiste van de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking Startnotitie Digitaal Platform voor presentatie van het beste en mooiste van de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland Brussel, april 2014 CVN heeft

Nadere informatie

Goedemiddag, mijn naam is Marc Philippart, ik ben functioneel beheerder van de operationele water verwachting systemen bij Rijkswaterstaat en ik ga

Goedemiddag, mijn naam is Marc Philippart, ik ben functioneel beheerder van de operationele water verwachting systemen bij Rijkswaterstaat en ik ga Goedemiddag, mijn naam is Marc Philippart, ik ben functioneel beheerder van de operationele water verwachting systemen bij Rijkswaterstaat en ik ga jullie meenemen in nieuwe mogelijkheden om informatie

Nadere informatie

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Nelle Jan van Veen (POV Piping) Michiel de Molenaar (POV Piping) Kennisdag Inspectie Waterkeringen Burgers Zoo, Arnhem, 22 maart 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding:

Nadere informatie

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma. Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Taskforce Deltatechnologie Datum: 25 februari 2014 Opbouw Vraagstelling Mission Statement

Nadere informatie

wystack Case Study Sensight: online, real-time inzicht in gevalideerde sensor-gegevens. #big-data, #internet-of-things, #cloud

wystack Case Study Sensight: online, real-time inzicht in gevalideerde sensor-gegevens. #big-data, #internet-of-things, #cloud wystack Case Study Sensight: online, real-time inzicht in gevalideerde sensor-gegevens. #big-data, #internet-of-things, #cloud Overzicht: Sensight - online, real-time inzicht in gevalideerde sensorgegevens.

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Waterveiligheid Kampereilanden

Waterveiligheid Kampereilanden Waterveiligheid Kampereilanden Op de Kampereilanden werken wij samen aan de waterveiligheid. Waterschap Groot Salland legt, met een bijdrage van de provincie Overijssel, een robuuste dijk aan langs het

Nadere informatie

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 24 Piping bij kunstwerken DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

Big Data Feit of Fictie? Twitter: @BigDataStartups

Big Data Feit of Fictie? Twitter: @BigDataStartups Big Data Feit of Fictie? Mark van Rijmenam Big Data Strategist / Blogger @BigDataStartups mark@bigdata-startups.com Agenda - Big Data, waar hebben we het over? - Vijf Big Data trends die een impact zullen

Nadere informatie

De ontwikkelcirkel 1/6

De ontwikkelcirkel 1/6 1/6 3D www.leren en organiseren.nl De ontwikkelcirkel voor (school)organisaties De ontwikkelcirkel Een 'Opleiden in de school'-traject kan vanuit de eigen organisatie geïnitieerd worden, maar kan ook gebeuren

Nadere informatie

Dijkverbetering Gameren

Dijkverbetering Gameren informatiebijeenkomst Dijkverbetering Gameren 15 juni 2016 Slotse Hofke Welkom Figuur: overzicht HWBP-projecten Waterschap Rivierenland (2016-2021) Programma Welkom Het project o De opgave o Aanpak en

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag.

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Tijdens de bijeenkomst voor de Fysieke Digitale Delta bij onze samenwerkingspartner het Hoogheemraadschap van Delfland zijn de

Nadere informatie

PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend

PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend September 2013 1. FLOOD CONTROL-IJKDIJK Enkele jaren geleden bezweken er dijken in onder andere Wilnis, Terbregge

Nadere informatie

Big Data roadmap. Kleine data worden groot : een levensloop. Freek Bomhof

Big Data roadmap. Kleine data worden groot : een levensloop. Freek Bomhof Big Data roadmap Kleine data worden groot : een levensloop Freek Bomhof Web 2.0 1999 2003 The next billion internet users won t be human. expectations Evolutie van het web Driver of innovation

Nadere informatie

Monitoringsplan Livedijk Ameland

Monitoringsplan Livedijk Ameland Monitoringsplan Livedijk Ameland Monitoringsplan Livedijk Ameland M.S. Luijendijk M.Sc 1206727-000 Deltares, 2013, B Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond en doelstellingen 1 1.2 Probleemomschrijving

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Voorbeeld Toepassing dijkmonitoring. Titel IR Wellendetectie bij het WBI beoordelen. Keywords Infrarood, Piping, Wellendetectie, WBI, IR

Voorbeeld Toepassing dijkmonitoring. Titel IR Wellendetectie bij het WBI beoordelen. Keywords Infrarood, Piping, Wellendetectie, WBI, IR Voorbeeld Toepassing dijkmonitoring Titel IR Wellendetectie bij het WBI beoordelen Keywords Infrarood, Piping, Wellendetectie, WBI, IR Indiener voorbeeld BZ ingenieurs en managers Aangedragen door: Van

Nadere informatie

Internationale data-uitwisseling

Internationale data-uitwisseling Internationale data-uitwisseling Sterkte & Belastingen Waterkeringen Sterkte & Belastingen Waterkeringen (SBW) Voor een actueel beeld van de veiligheid worden de belangrijkste Nederlandse waterkeringen,

Nadere informatie

Hallo! De zakelijke community voor ondernemers. Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009

Hallo! De zakelijke community voor ondernemers. Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009 Hallo! De zakelijke community voor ondernemers Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009 Onderwerpen >Waarom een community >Historie en start > Organisatie > Ambitie/Doelstelling >Voorbeelden/Best practices

Nadere informatie

Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap.

Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap. Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap. 1 Het nationale jeugdwaterschap is een groep jongeren tussen de 14 en 17

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder F.S.A. Wissink Vergadering : 14 maart 2017 Agendapunt : 5. Bijlagen : Kaart ligging normtrajecten Onderwerp : Investeringsvoorstel fase

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief juni 2015 Nieuwsbrief juni 2015 In deze zomerse nieuwsbrief maken we het thema van het Jaarcongres ECP 2015 bekend, zoomen we in op het congres Digitaal Zakendoen en eid met als hoogtepunt de presentatie van het

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B 2 Beschrijving HWBPprojecten 2014-2019 Bijlage bij

Nadere informatie

agendapunt 04.B.16 Aan Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE

agendapunt 04.B.16 Aan Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE agendapunt 04.B.16 1198541 Aan Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE Voorstel Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering 03-11-2015 kennis te nemen van

Nadere informatie

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen?

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen? Q&A s nhwbp Juni 2013 Wat is het nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma? Ons land wordt beschermd tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer door de zogenaamde

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming (n.a.v.) besluitvorming college)

Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming (n.a.v.) besluitvorming college) COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: 701704 In D&H: 20-08-2013 Steller: ir. P.G. Neijenhuis In Cie: BMZ (ter kennisneming)

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen

Nota van Inlichtingen Nota van Inlichtingen SBIR oproep Inzet van satelliet- & andere data om meer inzicht te krijgen in de bodemdaling van het landelijke gebied in Nederland Deze Nota van Inlichtingen is gepubliceerd op 5

Nadere informatie

MKB Monitor Onderzoek. Leer ondernemers echt kennen en weet wat er speelt in ondernemend Nederland!

MKB Monitor Onderzoek. Leer ondernemers echt kennen en weet wat er speelt in ondernemend Nederland! MKB Monitor Onderzoek Leer ondernemers echt kennen en weet wat er speelt in ondernemend Nederland! Waarom Mkb onderzoek? Ondernemers echt kennen en weten wat er speelt. Weten wat hen drijft en waarvoor

Nadere informatie

Lesdag 1: donderdag 15 september Lesdag 2: donderdag 29 september Lesdag 3: donderdag 13 oktober 2016

Lesdag 1: donderdag 15 september Lesdag 2: donderdag 29 september Lesdag 3: donderdag 13 oktober 2016 Zalencentrum Aristo, Brennerbaan 150, 3524 BN Utrecht, (030) 23 01 030 Laura Bon, (030) 60 69 415, laura.bon@wateropleidingen.nl Daniëlle Thomas, (030) 60 69 402, danielle.thomas@wateropleidingen.nl Lesdag

Nadere informatie

23 Infraroodfoto s. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

23 Infraroodfoto s. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 23 Infraroodfoto s DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Formulier 2: waterdoorlatend damwand

Formulier 2: waterdoorlatend damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Rapport DE ANTIFILE-APP

Rapport DE ANTIFILE-APP Rapport DE ANTIFILE-APP Rapport over een klacht over de minister van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) Datum: 19 augustus 2015 Rapportnummer: 2015/125 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat een

Nadere informatie

Introductie van het sleepdoek in Groningen. Demonstratie bijeenkomst

Introductie van het sleepdoek in Groningen. Demonstratie bijeenkomst Introductie van het sleepdoek in Groningen Demonstratie bijeenkomst Introductie van de sleepdoek in Groningen Demonstratiebijeenkomst Yvonne Gooijer (CLM) Wyncko Tonckens (DLV Plant) Jacob Dogterom (DLV

Nadere informatie

agendapunt 3.a.7 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE Portefeuillehouder Smits, M. Datum 23 juni 2015

agendapunt 3.a.7 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE Portefeuillehouder Smits, M. Datum 23 juni 2015 agendapunt 3.a.7 1198541 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE Portefeuillehouder Smits, M. Datum 23 juni 2015 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming Bijlagen 1

Nadere informatie

Netwerk Dijkmonitoring Workshop Glasvezelmonitoring voor waterkeringbeheer

Netwerk Dijkmonitoring Workshop Glasvezelmonitoring voor waterkeringbeheer Netwerk Dijkmonitoring Workshop Glasvezelmonitoring voor waterkeringbeheer Op 27 juni vond de workshop glasvezelmonitoring voor waterkeringbeheer plaats in Tiel. In deze workshop zijn de technische principes

Nadere informatie

DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID

DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID Meer meten en het delen van data voor meer veiligheid en minder kosten Joost van der Hammen, Kin Sun Lam, Jan Strijker Data en IT voor minder slachtoffers en

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging van de Verordening ruimte 2014, provincie Noord-Holland

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging van de Verordening ruimte 2014, provincie Noord-Holland PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Holland Nr. 9365 18 december 2018 Wijziging van de Verordening ruimte 2014, provincie Noord-Holland Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, maken

Nadere informatie

Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond?

Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond? Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond? Het risico-oordeel richt zich op primaire en regionale waterkeringen. Primaire waterkeringen beschermen tegen een overstroming uit zee, de grote meren

Nadere informatie

Open Data bij de Vlaamse overheid. 19 juni 2015

Open Data bij de Vlaamse overheid. 19 juni 2015 Open Data bij de Vlaamse overheid 19 juni 2015 Open Data in Vlaanderen Anno 2015 Strategisch Inhoudelijk Open Data Raamwerk 4 sporen Juridisch Technisch 2012 2013 2014 2015 2016 VIP projecten Coördinatiecomité

Nadere informatie

OPLEVERING GLASVEZELVERBINDING PROCESINFORMATIE

OPLEVERING GLASVEZELVERBINDING PROCESINFORMATIE OPLEVERING GLASVEZELVERBINDING PROCESINFORMATIE Inleiding U heeft een glasvezelverbinding besteld bij Tritel. Of u staat op het punt een glasvezelverbinding te bestellen. Omdat een glasvezelverbinding

Nadere informatie

1.1 Overstromingsscenario s

1.1 Overstromingsscenario s Afgedrukt: 28 november 2016 memorandum Project : Kaartbeelden overstromingsrisico s t.b.v. vitale en kwetsbare infrastructuur Datum : 28 juni 2016 Onderwerp : Duiding scenario s en toelichting op toelichting

Nadere informatie

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl Hierbij ontvangt u de Update Maritime Delta Geachte heer, mevrouw, Via deze Update Maritime Delta ontvangt u een overzicht van een aantal succesvolle resultaten die samen met de partners van Maritime Delta

Nadere informatie

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting xvii Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting Samenvatting IT uitbesteding doet er niet toe vanuit het perspectief aansluiting tussen bedrijfsvoering en IT Dit proefschrift is het

Nadere informatie

Simon Vereeke Ruud Bosters Paul Geernaert Ernst Jonker Leden Pb

Simon Vereeke Ruud Bosters Paul Geernaert Ernst Jonker Leden Pb Revisietoetsing Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Polder/bestek Ser-Lippens- en Nieuw Othenepolder dp 0084 15 dp 0094 85 bestek ZL-5109 Aan Simon

Nadere informatie

Overzicht sessies POV-dag 2017

Overzicht sessies POV-dag 2017 Pagina 1 van 5 Van innovatie naar toepassing vraagt lef! Waarom stranden zo veel goede ideeën en maken we toch vaak risicomijdende keuzes? Hoe krijg je een goed idee een stapje verder? Hoe krijg je de

Nadere informatie

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5 Verslag Datum verslag Project 1220039-005 Opgemaakt door Eric Huijskes Datum bespreking 16 juni 2015 Aantal pagina's 5 Vergadering Bijeenkomst "Noodmaatregelen bij hoogwater" - 16 juni 2015 Aanwezig Zie

Nadere informatie

Uitleg procedure Oplevering glasvezelverbinding Connect 1 Platform

Uitleg procedure Oplevering glasvezelverbinding Connect 1 Platform CBG Connect B.V. Tel: +31228 56 60 70 Fax: +31228 56 60 79 Verkoop@cbgconnect.nl Uitleg procedure Oplevering glasvezelverbinding Connect 1 Platform Versie: 1 Maand: Juli 2015 Versie: 1.0 Maand: april 2010

Nadere informatie

Veiligheid Nederland in Kaart 2

Veiligheid Nederland in Kaart 2 Veiligheid Nederland in Kaart 2 Ruben Jongejan 2007 Veiligheid Nederland in Kaart pagina 1 Inhoud 1. Wat is VNK2? 2. Methoden en technieken 3. Toepassingen 4. Samenvatting 2007 Veiligheid Nederland in

Nadere informatie

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 De Waterstanden Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 Waarom een kunstwerk? drieledig: - Vanuit het toeristisch netwerk werd aangegeven dat

Nadere informatie

Dijkversterking Wolferen Sprok. Veiligheidsopgave 29 augustus 2017

Dijkversterking Wolferen Sprok. Veiligheidsopgave 29 augustus 2017 Dijkversterking Wolferen Sprok Veiligheidsopgave 29 augustus 2017 Welkom! 19:00 19:10: Welkom WSRL 19:10 20:10: Interactief gastcollege veiligheidsopgave door Matthijs Kok (TU Delft) 20:10 20:25: Toelichting

Nadere informatie

AIO- SVT Zuiddijk INTECH DYKE SECURITY SYSTEMS. Rapportage InTech-IDS AIO-SVT Zuiddijk 2012 V02

AIO- SVT Zuiddijk INTECH DYKE SECURITY SYSTEMS. Rapportage InTech-IDS AIO-SVT Zuiddijk 2012 V02 AIO- SVT Zuiddijk INTECH DYKE SECURITY SYSTEMS Eindrapport meetverslag piping Zuiddijk V02 IDS 12006 30 november 2012 1 van 10 Inhoudsopgave DEEL A FACTUAL REPORT... 3 1. ALGEMEEN:... 3 2. INSTRUMENTATIE

Nadere informatie

Waterveilig en klimaatbestendig bouwen, wonen en leven

Waterveilig en klimaatbestendig bouwen, wonen en leven Uitnodiging Werkconferentie IJssel-Vechtdelta Waterveilig en klimaatbestendig bouwen, wonen en leven Uitvoering met partners in de praktijk WOENSDAG 9 MAART 2016 VAN DER VALKHOTEL IN ZWOLLE IJssel- Vechtdelta

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN commissie Waterveiligheid en Watersysteem 21 februari 2017 INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vergadering : 28 februari 2017 Agendapunt : Onderwerp : Investeringsvoorstel plan-

Nadere informatie

Oplevering Glasvezelverbinding

Oplevering Glasvezelverbinding Oplevering Glasvezelverbinding Procesinformatie Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Het opleverproces... 4 2.1. Vooronderzoek... 4 2.2.

Nadere informatie

Meten in de Waddenzee

Meten in de Waddenzee Meten in de Waddenzee Bestand tegen superstorm De waterkeringen langs de Waddenzee moeten bestand zijn tegen een superstorm die gemiddeld eens in de 4000 jaar kan optreden. Om de sterkte van de waterkering

Nadere informatie

Veiligheid primaire waterkeringen,

Veiligheid primaire waterkeringen, Indicator 7 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Met de Verlengde derde toetsing

Nadere informatie

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN Waar woonwensen werkelijkheid worden 1 2 DROOMPLEK GEVONDEN? OF ZOEKT U NOG? HOE WORDT UW DROOMWONING WERKELIJKHEID? Iedereen heeft dromen. Zeker als het om wonen gaat. Maar

Nadere informatie

planning Artikelen in vakbladen voorbereiden

planning Artikelen in vakbladen voorbereiden planning Februari 2012 Maart 2012 April 2012 Mei - Juni 2012 April Sep 2012 Juli 2012 Augustus 2012 September 2012 September 2012 Deelnames staan vast Informatie op website Nieuwsbrief Artikelen in vakbladen

Nadere informatie

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Een eenvoudige en toegankelijke oplossing Thinking Portfolio is een snel te implementeren software applicatie. Een krachtig web-based hulpmiddel

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

PDOK: 2014 e.v. Henk Cox. Vz. Regiegroep PDOK. PDOK Klantendag 2 juli 2014

PDOK: 2014 e.v. Henk Cox. Vz. Regiegroep PDOK. PDOK Klantendag 2 juli 2014 Henk Cox Vz. Regiegroep PDOK PDOK: 2013 2014 e.v. Inhoud Bereikte resultaten Blik vanuit gebruikersperspectief Dalende kostenlijn Doorontwikkeling 2014-2018 Afsluitend Distributieplatform Landsdekkende

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2011

Nieuwsbrief december 2011 Nieuwsbrief december 2011 Burgemeester geeft startsein project Zeister Buitens Burgemeester Koos Janssen gaf op 1 december het startsein voor Zeister Buitens, een gezamenlijk project van vier Zeister erfgoedpartners

Nadere informatie

Workshop Ontwerpen. Richard Jorissen. Programma Startup 20 september 2013 Den Haag. 1 nieuw. Hoogwaterbeschermingsprogramma

Workshop Ontwerpen. Richard Jorissen. Programma Startup 20 september 2013 Den Haag. 1 nieuw. Hoogwaterbeschermingsprogramma Workshop Ontwerpen Richard Jorissen Programma Startup 20 september 2013 Den Haag 1 nieuw Onderwerpen voor aftrap Verkenning en Ontwerpen Proces Inhoud Nieuwe technische kennis Integrale ontwerpen LCC Nieuwe

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Oostkamp, 10 maart 2016 Beste bewoner De heraanleg van de Meuleman- en Voldersstraat staat al lang op het programma. Echter tot op vandaag

Nadere informatie