NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF FEBRUARI We zijn alweer flink op weg in het nieuwe jaar. Stichting FloodControl IJkdijk kijkt terug op een dynamisch en innovatief Het samengaan van beide stichtingen is een feit, we hebben een grote veldproef in de Westerschelde succesvol uitgevoerd, er zijn weer meer LiveDijken bijgekomen en de doorontwikkeling voor het DDSC is gestart. Voor 2015 staat onder andere de stresstest Leendert de Boerspolder op het programma, de afsluiting en conclusies van een aantal LiveDijk programma s en de voltooiing van fase 2 van het DDSC. In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over alle ontwikkelingen.

2 Zettingsvloeiing Begin oktober is in de Westerschelde, bij de Plaat van Walsoorden, de veldproef zettingsvloeiing succesvol afgerond. Gedurende de proeftijd zijn meerdere kleine en middelgrote vloeiingen waargenomen en vastgelegd, hetgeen op deze schaal een wereldprimeur betekent. Zettingsvloeiingen zijn een bekend fenomeen en komen regelmatig en overal ter wereld voor. Ook in Nederland kunnen ze de veiligheid van dijken ernstig bedreigen. Validatieproeven Dit was de vierde in een serie van grote validatieproeven die stichting FloodControl IJkdijk de afgelopen jaren heeft opgezet en uitgevoerd. Eerder zijn proeven uitgevoerd rondom de faalmechanismen macrostabiliteit, piping en all-in-one (meerdere mechanismen). Doel van deze full-scale proeven is de conditie van waterkeringen beter te kunnen voorspellen, mede door de inzet van hedendaagse sensoren datatechnologie. Zo kunnen waterbeheerders slimmer, efficiënter en goedkoper aan hun opgave voldoen. Van nature optredend mechanisme Het verschijnsel zettingsvloeiing wordt ook wel oever-, plaat- of dijkval genoemd. Zettingsvloeiing is een van nature optredend mechanisme. In Nederland komt het voor in Zeeland, Zuid-Holland en de Waddenzee. Bij de periodieke wettelijke toetsing van de Nederlandse waterkeringen toetsen beheerders of hun dijken hiervoor gevoelig zijn. Het optreden van zettingsvloeiing kan grote schade veroorzaken aan de waterkering. Kostbare maatregelen Uit de laatste toetsronde is circa 50 km dijk in Nederland op dit faalmechanisme afgekeurd. Dit vereist kostbare versterkingsmaatregelen, veelal bestortingen. Er is echter nog veel onbekend rondom dit mechanisme. De onzekerheid rondom het inschatten van het risico op zettingsvloeiing is groot, waardoor dit risico conservatief wordt bepaald. Er is ook weinig bekend over het verloop van dit proces. Deeldoelstellingen van de proef waren dan ook hoe zettingsvloeiing regelmatig gemonitord kan worden en hoe dit is te modelleren zodat betere voorspellingen kunnen worden gedaan. Afbeelding 1 - Rijkswaterstaat / Edwin Paree

3 Resultaat veldproef zettingsvloeiing Tijdens de proef is er ruim 9 dagen lang, 24 uur per dag in ploegendienst zand weggebaggerd door een sleephopperzuiger van De Vries & Van de Wiel. Daarnaast is, vanaf drie peilvletten, non-stop in en rondom het baggervak de bodem gemonitord (afbeelding 3). Dit gebeurde met akoestische apparatuur, bevestigd onder de vletten. Gedurende de laatste proefdagen is een flink aantal kleinere en middelgrote vloeiingen geïnitieerd én in detail gemonitord. Een grote vloeiing van enkele honderdduizenden kuub zand, zoals die eind juli een paar honderd meter verderop op natuurlijke wijze plaatsvond, (afbeelding 1) bleef uit. De proef heeft een fantastische dataset opgeleverd. Grotere vloeiingen dan ooit eerder in een proeffaciliteit zijn nagebootst, zijn nu gevolgd en vastgelegd.

4 Aanscherpen rekenregels en opstellen meetprotocol Op dit moment is globaal de terabytes aan gegenereerde data doorgespit, is het grond- en labonderzoek geanalyseerd, zijn post-dicties met bestaande rekenmodellen voor verwekings- en bresvloeiing uitgevoerd en is een eerste concept eindrapportage opgeleverd. Er vindt de komende jaren ook promotieonderzoek over dit experiment plaats, waarbij de data diepgravend zal worden geanalyseerd. Samen met de waterbeheerders hoopt Stichting Flood- Control IJkdijk dat uiteindelijk de rekenregels dankzij de opgedane kennis kunnen worden aangescherpt en dat op korte termijn een meetprotocol voor zettingsvloeiing kan worden geboden. Altijd met als doel de waterbeheerder in control te houden. Afbeelding 3 Dit is een aangepaste versie van het artikel dat in december 2014 verscheen in de krant Het Waterschap. Bekijk de film over de validatietest zettingsvloeiing:

5 Bezwijkproef Leendert de Boerspolder Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft het initiatief genomen om, gekoppeld aan de herinrichting van de Leendert de Boerspolder, kennis te ontwikkelen over het gedrag van dijken op veen. Hiervoor is momenteel, onder meer in het kader van het onderzoek Dijken op Veen, veel aandacht. Om deze kennis verder te ontwikkelen komt er een belastings- en bezwijkproef van de zuidwestelijke kade. Het doel van deze zogenaamde stresstest is het ontwerpen van een raamwerk voor belastingproeven om zicht te krijgen op gedrag onder extreme omstandigheden en het begrip bewezen sterkte van specifiek een boezemkade.

6 Bezwijkproef Leendert de Boerspolder Gedrag van dijken op veen De Leendert de Boerspolder is een eiland van 6 hectare aan de noordoostelijke rand van het Kagerplassengebied. De boezemkade rond de Leendert de Boerspolder is een kade op veen. In het kader van waterberging wordt de polder opgeheven. Dit levert een unieke kans voor een bezwijkproef. Het doel van de bezwijkproef Leendert de Boerspolder is om meer inzicht te krijgen in het gedrag van dijken op veen. Kunnen we beter zicht krijgen op de grondeigenschappen van veen en werkt de rekenregel voor stabiliteit goed voor veen? Met de inzichten uit de bezwijkproeven kunnen ontwerpregels mogelijk aangescherpt worden, waardoor er scherper en doelmatigere dijkontwerpen gemaakt kunnen worden. Brede samenwerking Stresstest Deze groep waterschappen en provincies heeft STOWA gevraagd een coördinerende rol op zich te nemen. Op verzoek van STOWA heeft FloodControl IJkdijk een plan van aanpak opgesteld waarbij verschillende onderzoeksinitiatieven zijn gebundeld. Onder andere de TU Delft zal een deel van het onderzoek uitvoeren. FloodControl IJkdijk richt zich dan op het ontwerp van de proef, de gegevensinwinning en verspreiding (met hierbij het DDSC, DAMLIVE en Dashboarden), asset management en de ontwikkeling van het concept stresstest waterkeringen. Op dit moment wordt het plan van aanpak vastgesteld en gaan we over naar de uitvoering. Om tot een breed gedragen initiatief te komen hebben Rijnland en STOWA met meerdere provincies en waterschappen samenwerking gezocht. Dit heeft geleid tot een groep van 3 provincies en 8 waterschappen die hun steun aan de proeven hebben toegezegd. Dit zijn de provincie Utrecht, Provincie Zuid Holland en Provincie Noord Holland, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waternet, Wetterskip Fryslân, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Rivierenland.

7 LiveDijken Alhoewel de metingen gecontinueerd worden, liepen eind 2014 de eerste LiveDijkprojecten op hun eind. De eerste meetperiode van LiveDijk de Veenderij en LiveDijk Utrecht is afgesloten. De resultaten zijn verzameld en de eindrapportages worden in de loop van 2015 verwacht. In deze nieuwsbrief extra aandacht voor de LiveDijk XL infiltratieproef, LiveDijk Veessen en LiveDijk Ameland.

8 LiveDijkXL: InfiltratieproevenXL geven extra inzicht in veiligheid dijken Voor het beoordelen van de veiligheid van dijken is het niet alleen belangrijk om te weten hoe hoog het water tegen de dijk kan staan, maar ook hoe dit water de dijk binnendringt. De hierdoor verhoogde grondwaterstanden in en onder de dijk kunnen de veiligheid beïnvloeden. In het kader van het project LiveDijkXL is in de nazomer van 2014 een serie infiltratieproeven op de buitenberm van de Ommelanderzeedijk bij Delfzijl uitgevoerd.

9 Onzekerheid Om de veiligheid van deze dijk scherper te kunnen beoordelen is de afgelopen jaren veel informatie verzameld over de opbouw en het gedrag van de dijk. De problematiek van de Ommelanderzeedijk wordt, zoals bij veel van onze zeedijken, gedomineerd door de onzekerheid in de ligging van het freatisch vlak (grondwaterstand) in de zandversterking achter een oude zeedijk van klei. Op basis van de sensormetingen in de LiveDijk is gebleken dat de grondwaterstand in de dijk nauwelijks reageert op veranderingen in de buitenwaterstand; zelfs niet tijdens extreme stormcondities zoals de Sint Nicolaasstorm van 5 december De slecht doorlatende oude kleidijk houdt het water buiten. Maar hoe zit dat tijdens omstandigheden wanneer het water 1,5 tot 2 meter hoger tegen de dijk, boven de oude kleidijk, kan komen te staan? Opbouw proef Om hier meer zicht op te krijgen, is een 2-staps InfiltratieproefXL ontworpen. Stap 1 ging om het bouwen van een grote infiltratiebak om de infiltratie van water door de deklaag tijdens de superstorm beter te simuleren. Deze is inmiddels uitgevoerd. Hiervoor is een proefopstelling ontwikkeld waarbij de standaardinfiltratieproef flink is opgeschaald tot een Infiltratieproef XL. Zo was het mogelijk om de infiltratiecapaciteit van de bodem nauwkeuriger en realistischer in beeld te brengen. Door gebruik te maken van een binnenbak (0,5x0,5 m) en een buitenbak (1,0x1,0 m) kon de proef worden uitgevoerd op een relatief groot oppervlak. Ook kan het water bij de Infiltratieproeven XL worden opgezet tot ongeveer 1 meter, wat meer overeenkomt met de werkelijke situatie op de hoog gelegen buitenberm tijdens een superstorm. Naast aandacht van de lokale pers, was tijdens het verloop van de proef een interview met Johannes Lindenberg, portefeuillehouder Waterkeringen van waterschap Noorderzijlvest, te zien op NPO1 (WNL: Vandaag de dag). De eerste resultaten worden op dit moment gebruikt voor het ontwerp en uitvoering van stap 2, waarbij we het DMC systeem (lees meer hierover verderop in deze nieuwsbrief) gaan gebruiken om het effect van infiltrerend buitenwater op het gedrag van de dijk te simuleren. Het voornemen is om deze proef deze zomer, na het stormseizoen, uit te voeren. Bekijk het filmpje over de InfiltratieproefXL:

10 Inzet van het DMC-systeem in LiveDijk Veessen Dijkverstevigingsproject IJsseldijk In de IJsseldijk nabij Veessen ging eind 2014 het LiveDijk project met het Dijkmonitoring en -conditionering (DMC) Systeem van start. In een relatief korte periode van acht maanden, inclusief het vergunningentraject en omgevingsmanagement, is de versterkingsmaatregel bij Veessen gerealiseerd. Het project is onderdeel van de Projectoverstijgende verkenning (POV) naar Piping van het Waterschap Vallei & Veluwe. Doel van het project aan de IJsseldijk is om aan te tonen dat de inzet van deze innovatie zorgt voor kostenbesparing en woningbehoud. Van augustus tot november 2014 hebben VolkerWessels Telecom, Landustrie en Visser & Smit Hanab keihard gewerkt om de daadwerkelijke aanleg van het DMC-systeem op tijd af te ronden. Het was namelijk essentieel om het eerste stormseizoen volledig in de projectperiode mee te kunnen nemen. En dat is gelukt! Met een gestuurde boring van zo n 100 meter is het filter met sensoren met geringe overlast in de dijk aangebracht. Hierbij is onder één van de dijkhuizen doorgeboord. Wanneer je nu langs de dijk bij Veessen fietst, getuigt alleen de besturingskast nog van de aanwezigheid van het DMC-systeem. Aan de rest van het landschap is niets veranderd. De pilot loopt nog tot FloodControl IJkdijk is een van de partijen in het project. Het belang van innovatie Ondertussen hebben de projectmanagers van het DMC-systeem niet stil gezeten. Zo is er een voorstel ingediend bij Waterschap Rivierenland voor de POV Macrostabiliteit. Dit naar aanleiding van de kansenscan van het HWBP waaruit naar voren kwam dat het DMC-systeem ook voor deze POV toepasbaar is. Kort daarvoor werd het systeem door ENW bovendien aangemerkt als toetsbaar. Harry Bos, projectmanager bij VolkerWessels Telecom geeft aan erg blij te zijn met het belang dat het HWBP hecht aan de inzet van innovatieve oplossingen om de dijken in Nederland veiliger te maken. Nu het systeem toetsbaar én toepasbaar is, ziet hij de weg vrij voor meer aanlegmogelijkheden. Meer weten? Bekijk onze whitepaper op Bekijk de film: Volg de ontwikkelingen van het DMC-systeem ook via

11 LiveDijk Ameland Ameland beleefde tijdens de noordwester storm in januari voor de derde keer derde hoogwater in twee jaar tijd. Voor het eiland is dit vrij uniek. Hoogwater van minimaal 3 meter + NAP wordt eens in de vijf tot tien jaar verwacht. Het hoogwater was ook het derde in de meetperiode van LiveDijk Ameland. Natuurlijk een welkome aanvulling op de meetreeks. Hoogwatersituaties geven inzicht in het gedrag van de waddenzeedijk onder belastende omstandigheden. Fugro onderzocht veranderingen in waterspanning en temperatuur in de dijk en Intech speurde met een infraroodcamera naar kwelverschijnselen aan de binnenzijde van de dijk. Deltares analyseert de data. De resultaten worden nog uitgewerkt, maar in eerste instantie zijn er geen tekenen van optredende faalmechanismen waargenomen.

12 DDSC De ontwikkeling van het Dijk Data Service Centrum (DDSC) is de tweede fase ingegaan. Fase 2 van het DDSC wordt naar verwachting aan het einde van het tweede kwartaal 2015 binnen begroting en conform vooraf vastgestelde specificaties opgeleverd. Fase 2 Op 21 november 2014 vond in Utrecht de aftrap plaats van de 2e fase van de bouw van het DDSC. In de huidige vorm kan het DDSC sensorinformatie uit LiveDijken opnemen, vastleggen en visualiseren. Zo vormt het DDSC een beslissingsondersteunend systeem voor beheerders van waterkeringen. Het systeem beschikt over interfaces met andere relevante informatiesystemen voor beheerders en voldoet aan gangbare standaarden. Naast soortgelijke systemen zoals bijvoorbeeld het Actueel Hoogtebestand Nederland en de ondergrond-databases van TNO (DINO), neemt het DDSC een eigen plaats in. Voor beheerders voorziet het in een behoefte om actuele dijkmeetdata op een gestructureerde manier op te kunnen slaan en te bewaren. En verder... Na afronding van fase 2 is het vooral tijd om dit succesvolle systeem goed te laten landen, het gebruik te bevorderen en het beheer duurzaam te beleggen. De komende maanden wordt in nauwe samenspraak met alle betrokken stakeholders (waterschappen, Rijkswaterstaat, bedrijven en kennisinstellingen) de toekomst vormgegeven. Dit vindt plaats op basis van ieders wensen en eisen. Uiteindelijk leidt dat rond het eind van 2015 tot een door alle partijen gedragen vorm waarin de toekomst van het DDSC is belegd. Het doel van fase 2 is om het DDSC verder te ontwikkelen tot een breed gedragen platform (nationaal en internationaal) voor de ontsluiting van actuele dijk monitoringsdata, waarop allerhande analyse- en model-toepassing kunnen worden aangesloten en goede koppeling met bestaande marktoplossingen voor bredere GEO ICT. Het fine-tunen van de aansluiting van LiveDijken is hierin van groot belang. De ontwikkelactiviteiten in fase 2 hebben te maken met: opslag en map-reduce taken, het data model, beheer, de API (Application Program Interface) en de integratie van de resultaten van het R&D traject. Dit R&D traject werd in december 2014 afgerond met resultaten op het gebied van automatische anomaliedetectie, historisch vergelijken en het gebruiken van sensordata bij het berekenen van de dijksterkte (o.a. DAM live). Net als bij fase 1 zijn de eindgebruikers betrokken bij de ontwikkelingen in fase 2.

13 Kort nieuws Realisatie Smart Levee Guideline: Deltares realiseerde eind 2014 in opdracht van Rijkswaterstaat voor FloodControl IJkdijk de Smart Levee Guideline. Op dit online platform is opgedane kennis rondom dijkmonitoring (smart levees) gebundeld vanuit de perspectieven van de beleidsmaker, de beheerder en de leveranciers. Tevens is een onderscheid naar projectfasen en life cycle gemaakt. Veel van de kennis is tot stand gekomen in de projecten van FloodControl IJkdijk. De Smart Levee Guideline is te bezoek via Koppeling DDSC en Fews-DAM De koppeling DDSC - Fews-DAM is live. Zo kan een actueel sterktegetal worden berekend in het Fews-DAM model met behulp van actuele metingen uit het DDSC.

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl OKTOBER 2015 Op dit moment is LiveDijk Willemspolder net gestart. De stresstest in de Leendert de Boerspolder is ook gaande. Er zijn afspraken

Nadere informatie

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl JUNI 2015 Zoals u in de vorige nieuwsbrief las, is de fusie tussen de stichtingen FloodControl 2015 en IJkdijk sinds begin dit jaar een feit.

Nadere informatie

IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014

IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014 IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrol2015.com www.ijkdijk.nl JAN 2014 Het nieuwe jaar is begonnen. Een jaar waarin Stichting IJkdijk samengaat met FloodControl 2015. En het jaar waarin het IJkdijk ontwikkelprogramma

Nadere informatie

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Zettingsvloeiing beleid en onderzoek Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Plaatje ice age Kijk uit! Kans op zettingsvloeiing! Omvang probleem In derde

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JUNI 2014

NIEUWSBRIEF JUNI 2014 NIEUWSBRIEF www.floodcontrol2015.com www.ijkdijk.nl JUNI 2014 U kunt het bijna niet gemist hebben: Stichting IJkdijk en Stichting FloodControl 2015 zijn samengegaan. Er is nu één stichting, met de naam

Nadere informatie

www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl

www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl JUNI 2013 Er is het afgelopen halfjaar veel gebeurd binnen het IJkdijk ontwikkelprogramma en dus is het hoog tijd voor een update. Uitvoering van de All-In-One

Nadere informatie

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Jeroen Mes, Niek Reichart (Dijk Monitoring Nederland) Nederland heeft een grote reputatie op het gebied van waterveiligheid. Toch kunnen we het

Nadere informatie

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep 60 Slimme dijken Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener

Nadere informatie

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 24 Piping bij kunstwerken DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie

Nadere informatie

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt Beheer - Noodmaatregelen Ludolph Wentholt 15-06-2015 Inhoud van de presentatie Systeemsprong Risicobenadering Nieuwe normering Zorgplicht (proces en inhoud) Schets the world according to garp PIW initiatief

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B 2 Beschrijving HWBPprojecten 2014-2019 Bijlage bij

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen sneller en goedkoper uitvoeren. WAAROM DEZE POV? De POV

Nadere informatie

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Lessons Learned Stichting FloodControl IJkdijk Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Een project van Stichting FloodControl IJkdijk in samenwerking met het Nederlands

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

Overzicht sessies POV-dag 2017

Overzicht sessies POV-dag 2017 Pagina 1 van 5 Van innovatie naar toepassing vraagt lef! Waarom stranden zo veel goede ideeën en maken we toch vaak risicomijdende keuzes? Hoe krijg je een goed idee een stapje verder? Hoe krijg je de

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland 2014

Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland 2014 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 8 juli 2014, van Zuid- Holland van 15 juli 2014 en van Utrecht van 1 juli 2014 houdende nadere regels met betrekking tot regionale waterkeringen (Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma Derde toetsronde Verlengde derde

Nadere informatie

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Nelle Jan van Veen (POV Piping) Michiel de Molenaar (POV Piping) Kennisdag Inspectie Waterkeringen Burgers Zoo, Arnhem, 22 maart 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding:

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijk. Edam-Amsterdam. Marja van Hezewijk Omgevingsmanager Markermeerdijken

Versterking Markermeerdijk. Edam-Amsterdam. Marja van Hezewijk Omgevingsmanager Markermeerdijken Versterking Markermeerdijk Edam-Amsterdam Marja van Hezewijk Omgevingsmanager Markermeerdijken Dijkversterking Edam - Amsterdam 5-jaarlijkse toetsing 2006: 16 van de 29 km tussen Edam en Amsterdam voldoet

Nadere informatie

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener 26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste

Nadere informatie

Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond?

Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond? Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond? Het risico-oordeel richt zich op primaire en regionale waterkeringen. Primaire waterkeringen beschermen tegen een overstroming uit zee, de grote meren

Nadere informatie

LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE!

LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE! LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE! Christiaan Jacobs Waterschap Noorderzijlvest 13 oktober 2010 De Aftrap Programma 10:00 u 10:00 u De Aftrap De Aftrap Christiaan Jacobs Christiaan Jacobs 10:15 u 10:15 u

Nadere informatie

Monitoringsplan Livedijk Ameland

Monitoringsplan Livedijk Ameland Monitoringsplan Livedijk Ameland Monitoringsplan Livedijk Ameland M.S. Luijendijk M.Sc 1206727-000 Deltares, 2013, B Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond en doelstellingen 1 1.2 Probleemomschrijving

Nadere informatie

Veilige dijken, dammen, duinen. Werken aan bescherming tegen overstromingen in de Hoogwaterbeschermingsprogramma s

Veilige dijken, dammen, duinen. Werken aan bescherming tegen overstromingen in de Hoogwaterbeschermingsprogramma s Veilige dijken, dammen, duinen Werken aan bescherming tegen overstromingen in de Hoogwaterbeschermingsprogramma s Veilig wonen en werken onder de zeespiegel Foto: Tineke Dijkstra Zwemmen in zee, vervoer

Nadere informatie

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen?

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen? Q&A s nhwbp Juni 2013 Wat is het nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma? Ons land wordt beschermd tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer door de zogenaamde

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

Workshop Ontwerpen. Richard Jorissen. Programma Startup 20 september 2013 Den Haag. 1 nieuw. Hoogwaterbeschermingsprogramma

Workshop Ontwerpen. Richard Jorissen. Programma Startup 20 september 2013 Den Haag. 1 nieuw. Hoogwaterbeschermingsprogramma Workshop Ontwerpen Richard Jorissen Programma Startup 20 september 2013 Den Haag 1 nieuw Onderwerpen voor aftrap Verkenning en Ontwerpen Proces Inhoud Nieuwe technische kennis Integrale ontwerpen LCC Nieuwe

Nadere informatie

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5 Verslag Datum verslag Project 1220039-005 Opgemaakt door Eric Huijskes Datum bespreking 16 juni 2015 Aantal pagina's 5 Vergadering Bijeenkomst "Noodmaatregelen bij hoogwater" - 16 juni 2015 Aanwezig Zie

Nadere informatie

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Plan van Aanpak POV Auteur: Datum: Versie: POV Macrostabiliteit Pagina 1 van 7 Definitief 1 Inleiding Op 16 november hebben wij van u

Nadere informatie

Internationale data-uitwisseling

Internationale data-uitwisseling Internationale data-uitwisseling Sterkte & Belastingen Waterkeringen Sterkte & Belastingen Waterkeringen (SBW) Voor een actueel beeld van de veiligheid worden de belangrijkste Nederlandse waterkeringen,

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal 1 Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking Koen van Gerven Ulrich Förster Inhoud presentatie Aanleiding voor het onderzoek Werking GZB GZB ten opzichte van andere pipingmaatregelen Haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Bijlage 4 - Innovatiekansen Macrostabiliteit

Bijlage 4 - Innovatiekansen Macrostabiliteit Bijlage 4 - Innovatiekansen Macrostabiliteit Inventarisatie innovaties Macrostabiliteit De inventarisatie van innovaties op het gebied van Macrostabiliteit (o.a. Dijken op veen) heeft geresulteerd in een

Nadere informatie

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma. Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Taskforce Deltatechnologie Datum: 25 februari 2014 Opbouw Vraagstelling Mission Statement

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement van bestuur Hoogheemraadschap van Delfland. Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement van bestuur Hoogheemraadschap van Delfland. Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergadering Oktober 2018 Nummer 7124 Vergaderdatum GS: 11 september 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Onderwerp Vaststellen wijziging reglement van bestuur

Nadere informatie

07 Grachtelement. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

07 Grachtelement. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 07 Grachtelement DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Toetsing Regionale keringen en databeheer

Toetsing Regionale keringen en databeheer Toetsing Regionale keringen en databeheer Door: Derk-Jan Sluiter Waterschap Groot Salland Toetsing en databeheer inhoud presentatie Regionale keringen Waterschap Groot Salland Aanpak toetsing (DAM) Gegevensbeheer

Nadere informatie

Dijken op veen: ontwerpmethode sterk verbeterd

Dijken op veen: ontwerpmethode sterk verbeterd Dijken op veen: ontwerpmethode sterk verbeterd Goaitske de Vries (Deltares) Cor Zwanenburg (Deltares) Bianca Hardeman (Rijkswaterstaat) Huub de Bruijn (Deltares) Ruim 33 kilometer van de Markermeerdijken

Nadere informatie

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Onlangs hebt u een nieuwsbrief ontvangen met informatie over de projecten op de Kampereilanden om de waterveiligheid te verbeteren.

Nadere informatie

Kennis en de driehoek

Kennis en de driehoek Kennis en de driehoek Waterveiligheid en nhwbp Jan Aart van Twillert Content Kennis ontwikkeling : wat doen we eigenlijk allemaal op kennisgebied Vanuit de nhwbp opgave en de transities: - Voorbeeld voor

Nadere informatie

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Ulrich Förster, Deltares Jan Blinde, Deltares Aanleiding Vele km s dijk zijn in de afgelopen toetsing

Nadere informatie

Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap

Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap Haarlem, 26 maart 2013 2013 18 Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Bijlagen: Ontwerpbesluit 1 Inleiding Op grond van artikel 2.4 van de Waterwet moeten bij

Nadere informatie

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL De POV als vehikel van theorie naar praktijk Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL Projectoverstijgende verkenningen Interessant als issue in aantal projecten speelt + er veel winst te behalen

Nadere informatie

Formulier 1: aanbrengmethode damwand

Formulier 1: aanbrengmethode damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

18 Aardvark. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

18 Aardvark. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 18 Aardvark DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij ontvangen

Nadere informatie

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven.

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven. Verslag Datum verslag Ons kenmerk 11200605-006-ZWS-0002 Project 11200605-006 Opgemaakt door Paul van Steeg Datum bespreking Aantal pagina's 2 Vergadering NKWK Waterkeren thema Reststerkte Aanwezig Deelnemers

Nadere informatie

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden,

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden, DE ZANDMOTOR van zand naar land De provincie Zuid-Holland is één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Het ligt grotendeels onder zeeniveau. Met het veranderende klimaat komt van verschillende kanten

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Distributie. Centrale. Laag

Distributie. Centrale. Laag Distributie Centrale Laag Wat levert de CDL: Geografische data van het watersysteem, waterkeringen, kabels/leidingen en administratieve grenzen Eén landsdekkend beeld van alle waterschappen gezamenlijk

Nadere informatie

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl beleef het mee! Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl Tussen Eemshaven en Delfzijl ligt

Nadere informatie

Pipingonderzoek WTI2017

Pipingonderzoek WTI2017 Pipingonderzoek WTI2017 Ulrich Förster (Deltares) Peter Blommaart (RWS-VWL) Inhoud Inleiding programma WTI 2017 Doel van de toetsing Verschillende toetslagen Planning cluster toetsen piping Ulrich Förster

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 7 Behandelend gremium Algemeen Bestuur Datum voorgelegd 6 juli 2017 Agendapunt, Onderwerp, Actualisatie begroting 2017 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger.

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger. IN DEZE NIEUWSFLITS Publicaties gaan als gebakjes Voortgang fase 1b Fase 1c goed begonnen Kansen en onzekerheden in VNK2 VNK2-beraad 20 september Systeemwerking in VNK2 Meer informatie op locatie Publicaties

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken A, B, C, D en E 14 juni 2018 Krimpen aan den IJssel D2017-12-000411

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

2013? Provinciale Staten van Noord-Holland: Besluiten: Uitgegeven op 4 juni Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

2013? Provinciale Staten van Noord-Holland: Besluiten: Uitgegeven op 4 juni Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; 2013? Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 8 april 2013 tot wijziging van de Waterverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Provinciale Staten van Noord-Holland: Gelezen het

Nadere informatie

III IIIIIIIIII III IINil 15IN015993-08/05/2015

III IIIIIIIIII III IINil 15IN015993-08/05/2015 III IIIIIIIIII III IINil 15IN015993-08/05/2015 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Waterschap Brabantse Delta T.a.v. Algemeen bestuur Postbus 5520 4801 DZ BREDA Datum 6 mei 2015 Betreft De BGT: ligt

Nadere informatie

Laseraltimetrie voor waterkeringbeheer. Samenvatting

Laseraltimetrie voor waterkeringbeheer. Samenvatting Laseraltimetrie voor waterkeringbeheer Ontwikkelingen, gewenste specificaties, procesbeschrijving en evaluatie AHN-2-proef Samenvatting Werkgroep grootschalig uitvoeringsproject laseraltimetrie (WGL) Opdrachtgever:

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Jasper Tamboer Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken E, G, H, I, J, K en L 19 juni 2018 Ouderkerk aan den IJssel D2017-12-000411

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

Nieuwe normen voor dijken, leidingen en samenwerking

Nieuwe normen voor dijken, leidingen en samenwerking Hoogwaterbeschermingsprogramma Nieuwe normen voor dijken, leidingen en samenwerking Richard Jorissen Inhoud q Nieuwe normen Korte achtergrond Doorwerking programma HWBP Uitwerking in projecten HWBP Ontwerpregels

Nadere informatie

Nieuwsbrief Pilot Houtribdijk Editie 1 Februari 2015

Nieuwsbrief Pilot Houtribdijk Editie 1 Februari 2015 Nieuwsbrief Pilot Houtribdijk Editie 1 In 2014 is Ecoshape, in opdracht van het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2) daadwerkelijk gestart met de uitvoering van een proef voor een zandige vooroever.

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Datum voorgelegd 6 juli 2017 Agendapunt, Onderwerp 5.2c, Begroting 2018 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling!

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! In de Nederlandse Delta wonen negen miljoen mensen. Hier wordt zeventig procent van ons inkomen

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Datum voorgelegd 6 juli 2017 Agendapunt, Onderwerp.., Begroting 2018 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013 Intern

Nadere informatie

Hoeveel km² wind, zon, biomassa is er nodig om het Nederlandse energie verbruik (3200PJ) te verduurzamen? 6000km² ~ ~ 15%

Hoeveel km² wind, zon, biomassa is er nodig om het Nederlandse energie verbruik (3200PJ) te verduurzamen? 6000km² ~ ~ 15% Zon op Water Meervoudig ruimtegebruik door inpassing drijvende zonnepanelen in nat areaal Sunfloat Rik Jonker, coördinator zonneenergie bij het Programma Energie RWS, trekker expertgroep zon namens Unie

Nadere informatie

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 F1 oogwaterbeschermingsprogra m ma Aan het bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan 2 3526 LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 3500

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 december 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-672304826 Onderwerp Vaststellen wijziging reglement Waterschap

Nadere informatie

INGEKfìMFN ne NOV.?0Î5. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier T.a.v. Algemeen bestuur Postbus AG HEERHUGOWAARD

INGEKfìMFN ne NOV.?0Î5. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier T.a.v. Algemeen bestuur Postbus AG HEERHUGOWAARD INGEKfìMFN ne NOV.?0Î5 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier T.a.v. Algemeen bestuur Postbus 250 1700 AG HEERHUGOWAARD Datum 5 november 2015 Betreft De BGT: is de finish voor u al in zicht? Geacht

Nadere informatie

Waterschap Vallei en Veluwe. Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom

Waterschap Vallei en Veluwe. Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom Waterschap Vallei en Veluwe Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom Waterschap Vallei en Veluwe Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom referentie projectcode status AP539-7/15-006.501 AP539-7

Nadere informatie

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen SAMENVATTING Aanleiding In het westelijke deel van het Schilderskwartier zijn de woningen gefundeerd op houten palen met betonopzetters. Uit onderzoeken in de jaren 90 is gebleken dat de grondwaterstand

Nadere informatie

Achtergrond POV. Deelstudie Opbarsten MACRO ST ABILITEIT. Auteur: Gijs Hoffmans Datum: 2 september Versie: 1

Achtergrond POV. Deelstudie Opbarsten MACRO ST ABILITEIT. Auteur: Gijs Hoffmans Datum: 2 september Versie: 1 Achtergrond Deelstudie Opbarsten ST ABILITEIT Auteur: Gijs Hoffmans : 2 september 2015 Versie: 1 Macrostabiliteit Pagina 1 van 8 Documentversie Inleiding In het dijkverbeteringsprogramma HWBP (= HoogWater

Nadere informatie

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018 ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken November 2018 Introductie > Sinds 2015 trekken waterschappen met elkaar op om te kijken hoe we samen de zorgplicht kunnen verbeteren

Nadere informatie

13 Inspoelen met afdichtend materiaal. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

13 Inspoelen met afdichtend materiaal. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 13 Inspoelen met afdichtend materiaal DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer

Nadere informatie

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta pagina 1 van 8 De komende twee jaar gaat het waterschap verschillende mogelijkheden onderzoeken voor het versterken van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst. Deze keuzes zijn tot stand gekomen met inbreng

Nadere informatie

22 Cold case team. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

22 Cold case team. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 22 Cold case team DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring

Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring Project 3.2A1 Cluster Monitoring van sterkte POV ST ABILITEIT Auteur: M.T. van der Meer : 8 september 2015 Versie: 2 1. Achtergrond bij de vraagstelling

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken M, N, O, P, Q, R 27 juni 2018 Lageweg D2017-12-000411 Programma voor

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 7 Behandelend gremium Algemeen Bestuur Agendapunt, Onderwerp, Begroting 2019 Datum voorgelegd 19 april 2018 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013 Intern

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 7 Behandelend gremium Algemeen Bestuur Agendapunt, Onderwerp, Begroting 2019 Datum voorgelegd 19 april 2018 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013 Intern

Nadere informatie

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Definitief Bouwfonds Ontwikkeling Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 6 april 2009 Verantwoording Titel : Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Subtitel : Projectnummer : 275039 Referentienummer

Nadere informatie

Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit

Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit Programmamanager: Frans van den Berg Secretaris: Dirk van Schie Technisch manager: Meindert Van Projectbeheersing :Wijnand Jelier Communicatie: Ellen Roks

Nadere informatie

Formulier 3: Filter van natuurlijk materiaal

Formulier 3: Filter van natuurlijk materiaal Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

o..cä"t}er~~e \...? ~-'J'\' e_

o..cät}er~~e \...? ~-'J'\' e_ Ad Beaufort Hans van der Sande Simon Vereeke Gert Jan Wijkhuizen memo Bekledingskeuze Oostelijke Sloehavendam/Kaloot (dp 0 t/m dp 29) o..cä"t}er~~e \...? ~-'J'\' e_ Inleiding Het Projectbureau Zeeweringen

Nadere informatie

Livedijk Ameland eindrapport. (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0.

Livedijk Ameland eindrapport. (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0. Livedijk Ameland eindrapport (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0. Livedijk Ameland eindrapport (innovatieve) monitoringsresultaten

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Livedijk Ameland eindrapport. (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0.

Livedijk Ameland eindrapport. (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0. Livedijk Ameland eindrapport (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0. Livedijk Ameland eindrapport (innovatieve) monitoringsresultaten

Nadere informatie

Voorbeeld Toepassing dijkmonitoring. Titel IR Wellendetectie bij het WBI beoordelen. Keywords Infrarood, Piping, Wellendetectie, WBI, IR

Voorbeeld Toepassing dijkmonitoring. Titel IR Wellendetectie bij het WBI beoordelen. Keywords Infrarood, Piping, Wellendetectie, WBI, IR Voorbeeld Toepassing dijkmonitoring Titel IR Wellendetectie bij het WBI beoordelen Keywords Infrarood, Piping, Wellendetectie, WBI, IR Indiener voorbeeld BZ ingenieurs en managers Aangedragen door: Van

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg Notitie Contactpersoon Johannes Weemstra Datum 21 november 2012 Kenmerk N003-1210450WEJ-rrt-V01-NL Geohydrologische situatie Burg. Slompweg 1 Inleiding In opdracht van de gemeente Steenwijkerland heeft

Nadere informatie

Geo-Impuls Webportaal Betrouwbaar Ondergrondmodel. Arjan Venmans - Deltares

Geo-Impuls Webportaal Betrouwbaar Ondergrondmodel. Arjan Venmans - Deltares Geo-Impuls Webportaal Betrouwbaar Ondergrondmodel Arjan Venmans - Deltares Geo-Impuls Webportaal Betrouwbaar Ondergrondmodel Wat is het? Waarom is het nodig? Wat is er te vinden? Hoe werkt het? Wat is

Nadere informatie

Inhoud: 17 oktober

Inhoud: 17 oktober Inhoud: Doel: kennis delen en link met referentieproject KIJK 3 presentaties: POV-M Beter benutten actuele sterkte: (Arno Rozing) Resultaten proefbelasting / infiltratieproef POV-M KIJK (Andre Van Hoven)

Nadere informatie