NIEUWSBRIEF JUNI 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF JUNI 2014"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF JUNI 2014 U kunt het bijna niet gemist hebben: Stichting IJkdijk en Stichting FloodControl 2015 zijn samengegaan. Er is nu één stichting, met de naam FloodControl IJkdijk. In deze nieuwsbrief leest u meer over de gezamenlijke toekomstplannen. Verder uiteraard updates over onder andere de nieuwe stresstest, de LiveDijken en DDSC.

2 FloodControl IJkdijk samen verder Op 2 juni hebben de besturen van Stichting IJkdijk en Stichting FloodControl 2015 formeel besloten om samen verder te gaan. Nieuwe bestuursvoorzitter van de stichting is Hetty Klavers, dijkgraaf van waterschap Zuiderzeeland. Wouter Zomer is de directeur. Er is een gezamenlijk programma opgezet dat de komende tijd wordt uitgewerkt in concrete projecten. De rode draad van het programma is informatievoorziening over dijken. Hiervoor zijn de afgelopen jaren al verschillende bouwstenen voor ontwikkeld, zoals het Dijk Data Service Center, het dashboard SUCCES, het Levee Information and Management Systemen (LIMS), etc. Verdere samenwerking binnen de topsectoren, met bijvoorbeeld Digitale Delta, ligt voor de hand om verschillende bouwstenen met elkaar te verbinden. Speerpunten Inhoudelijk richt FloodControl IJkdijk zich op: (1) Grootschalige veldproeven genaamd Stresstest (opvolgers van de validatietesten), waarbij kennis over dijkfaalmechanismen én kennis over nieuwe sensorsystemen onder extreme omstandigheden wordt verkregen en gevalideerd. (2) Toepassingen op functionele dijken, LiveDijken, waarbij kennis over dijksterkte, monitoring, het gedrag van de dijk én over het functioneren van nieuwe sensorsystemen onder dagelijkse omstandigheden gedurende enkele jaren wordt verzameld en gemodelleerd. In stresstesten worden echte dijken tot bezwijken toe belast. Het betreft dijken die hun waterkerende functie verliezen vanwege dijkverlegging of veranderende ruimtelijke inrichting. (3) De opzet van het Dijk Data Service Centrum, waarin sensordata van dijken wordt verzameld, geanalyseerd en beschikbaar gesteld. Gezamenlijk leidt dit tot kennis en dienstverlening onder de noemer Safety as a Service. Door de kennis die wordt verkregen uit de LiveDijken, Stresstesten en diverse informatiebronnen te koppelen, kunnen beslissingen over mogelijke gevolgen nauwkeuriger worden bepaald. De beheerder raakt hierdoor steeds beter in control. Binnenkort wordt een uitnodiging verstuurd aan alle partners van FloodControl IJkdijk en andere geïnteresseerden om bij te dragen aan de vorming van het programma. Mocht u geïnteresseerd zijn om bij te dragen, neem dan contact op via info@ijkdijk.nl.

3 Samenwerking HWBP De versterkingsopgave die de Nederlandse keringbeheerders voor 2017 moeten realiseren liegt er niet om. Tegelijkertijd is er een grote bezuiningsopgave. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) roept op tot slimme alternatieven, innovaties zijn essentieel. De versterkingsopgave die de Nederlandse keringbeheerders voor 2017 moeten realiseren liegt er niet om. Tegelijkertijd is er een grote bezuiningsopgave. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) roept op tot slimme alternatieven, innovaties zijn essentieel. Ook tijdens het FloodControl IJkdijk congres op 19 maart in Arnhem werd nog eens bevestigd dat de uitdagingen van de Nederlandse waterkeringbeheerders niet behaald kunnen worden met alleen de traditionele manier van werken. Op het snijvlak van innovatie en implementatie vinden het HWBP en FloodControl IJkdijk elkaar. Flood- Control IJkdijk heeft een actieve rol bij HWBP in de projecten, gericht op samenwerking. Juist omdat de kracht van de stichting zit in het organiseren en faciliteren van samenwerking tussen verschillende partijen uit de gouden driehoek: overheid, kennisinstellingen en bedrijven. FloodControl IJkdijk is betrokken bij verschillende projecten binnen het HWPB. waaronder nu bij ten minste drie projecten uit de Project Overstijgende Verkenning Piping (POV Piping). Het gaat om de projecten: Toepassing van het Dijk Monitorings- en Conditioneringssysteem bij Vallei en Veluwe Toepassing van geotextiel als pipingwerende maatregel bij Waterschap Rivierenland in de LiveDijk Willemspolder Opstellen van een afwegingsmethodiek voor pipingwerende maatregelen. Verder werkt FloodControl IJkdijk aan kennisontwikkeling rond zettingsvloeiing en macrostabiliteit, waarvoor recentelijk respectievelijk een verkenning en POV zijn opgestart. Als laatste is FloodControl IJkdijk betrokken bij een project waarbij metingen worden ontsloten via het Dijk Data Service Centrum. (bron: beeldbank rws)

4 Stresstest Tijdens een stresstest wordt onder gecontroleerde omstandigheden de belasting van een dijk of waterkering naar extreme of maatgevende omstandigheden opgevoerd. Deze omstandigheden komen in de dagelijkse situatie bijna niet voor, maar onze dijken moeten hier wel tegen bestand zijn om veilig te blijven. Getest wordt hoe de dijk reageert onder deze omstandigheden en zo wordt inzicht verkregen in het gedrag, de werkelijke sterkte en gevolgen van eventueel falen. Door deze kennis begrijpen we de dijk beter en wordt beheer en versterking geoptimaliseerd. De beheerder raakt hierdoor meer in control. Testen in de praktijk De stresstest is een logisch vervolg van eerdere activiteiten van FloodControl IJkdijk. Waar eerdere proeven een full scale laboratorium karakter hadden wordt nu de stap gemaakt naar echte dijken. Zo wordt op dit moment gesproken over een stresstest in de Leendert de Boerspolder, waar een boezemkade beproefd gaat worden. Daarnaast staat in september van dit jaar de uitvoering van de eerstvolgende stresstest gepland. Het gaat hierbij om het testen van het faalmechanisme zettingsvloeiing. Lees hierover meer in het volgende artikel. (bron: beeldbank rws)

5 Stresstest Zettingsvloeiing Zettingsvloeiing is een mechanisme waardoor zandpakketten zich kunnen gaan gedragen als een dikke vloeistof. Dit gebeurt als gevolg van plotseling veranderend gedrag in dat zandpakket. Hierdoor kunnen in korte tijd grote hoeveelheden (tot enige honderdduizenden kuub) zand vervloeien en wegstromen. Door de specifieke opbouw van de ondergrond komen zettingsvloeiingen op natuurlijke wijze voor in Zeeland, Zuid-Holland en de Waddenzee. Wanneer een zettingsvloeiing plaatsvindt nabij een oever, dan kan dit leiden tot oeverval, wat zichtbaar is als een inscharing/afschuiving van materiaal uit de oever. De waterkering kan hierdoor ernstig beschadigd raken en zijn functie verliezen. Stichting FloodControl IJkdijk wil in september dit jaar een veldproef uitvoeren rondom het dijkfaalmechanisme zettingsvloeiing, in de Westerschelde. Doel van deze unieke proef is de validatie van monitoringssystemen en voorspellingsmodellen voor het faalmechanisme zettingsvloeiing ter verbetering van veiligheid van waterkeringen, oevers en constructies. Resultaten Uitvoering De zettingsvloeiing wordt geïnduceerd met behulp van een sleephopper: een schip dat door middel van grote sterke pompen en motoren, zand, klei, slib en zelfs grind van de waterbodem kan zuigen.. Onder water wordt het talud extra steil gemaakt, waardoor een vloeiing tot stand gebracht wordt. Met meetinstrumenten op de waterbodem, vanaf het wateroppervlak en vanuit de lucht zal de beweging worden gevolgd. Dankzij directe ontsluiting en controle van de gemeten data wordt direct bepaald of rekenmodellen de juiste voorspelling hebben gegeven. De resultaten van deze stresstest stellen waterbeheerders in de toekomst beter in staat om zettingsvloeiingsrisico s te monitoren. Verder weten zij dankzij deze resultaten beter wanneer en op welke schaal zij moeten ingrijpen. Kostbare maatregelen als steenbestortingen kunnen hierdoor wellicht worden geoptimaliseerd. Deze proef valideert theorie, toepassing en bruikbaarheid van kennis en instrumenten en modellen van bedrijven en kennisinstellingen. Daarnaast geeft de proef een impuls aan meer fundamenteel universitair onderzoek. Voor de proef is er, zelfs al voor de start, nationale en internationale belangstelling van bedrijven en instituten.

6 Update LiveDijken Eén jaar meten Nederland telt momenteel 10 LiveDijken. Deze LiveDijken zijn allemaal operationeel, aangesloten op het DDSC en alle data is real-time benaderbaar door de beheerder. Begin 2014 hebben we de eerste balans op kunnen maken van de resultaten. In een aantal evaluatiebijeenkomsten werd de data van het eerste jaar meten nader bekeken. Als algemene conclusie geldt: we zijn onderweg, de systemen zijn operationeel en we kunnen met de data aan de slag. Maar, willen we data interpreteren en nog belangrijker conclusies trekken over het gedrag van dijken, dan zullen we moeten beschikken over een langere meetreeks van een aantal jaren. Hier wordt dus aan gewerkt. Alle LiveDijken hebben een monitoringsperiode van minimaal twee jaar. Bovendien zal FloodControl IJkdijk daarna onderzoeken of we deze periode de komende jaren kunnen verlengen, om zo veel kennis op te doen van de kering. Nieuwe LiveDijken LiveDijken die nog op stapel staan voor de tweede helft van 2014 zijn: LiveDijk Willemspolder, bij IJzendoorn langs de Waal en LiveDijk Veessen langs de IJssel. Naar verwachting zijn beide LiveDijken in het najaar van 2014 operationeel.

7 Dijkmonitoring met het Dijk Data Service Center Wat is het DDSC? In 2013 is het Dijk Data Service Center (DDSC) in de eerste operationele versie gelanceerd. Het DDSC is een portal voor waterkeringbeheerders om monitoringsinformatie beheersbaar te verzamelen, op te slaan en beschikbaar te maken voor verdere verwerking. Stichting IJkdijk heeft opdracht gegeven voor de ontwikkeling van het DDSC. Een consortium van Nelen en Schuurmans en Fugro realiseerde de bouw.

8 Informatie vanuit de monitoringssystemen in dijken (zowel van LiveDijken als van de validatie-experimenten) worden verzameld in het DDSC. Het DDSC is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de deelnemende waterkeringbeheerders. Het is specifiek gebouwd om zeer grote hoeveelheden data (big data) op een gestructureerde en uniforme manier op te slaan en beschikbaar te maken voor bewerking en analyse. Het gaat dan om data die afkomstig is van nieuwe monitoringssystemen voor dijken. Daarnaast worden de meetgegevens gecombineerd weergeven met relevante andere statische databronnen zoals het AHN en de gegevens die in Dino-databases worden opgeslagen.

9 Eerste gebruikerservaringen Gebruikerservaringen werden gedeeld tijdens de eerste gebruikersdag op 27 november 2013 in het DDSC demo-centrum bij waterschap Noorderzijlvest in Groningen. Hier werd met betrokkenen gesproken over het werken met het DDSC. Jan Willem Nieuwenhuis van Waterschap Noorderzijlvest lichtte het gebruik van het DDSC toe. Hij benut het DDSC voor het bekijken en analyseren van ingewonnen datareeksen op een tweetal dijken langs de Waddenzee. De monitoring van deze afgekeurde dijkvakken gebeurt met systemen van verschillende sensorleveranciers. Met behulp van het DDSC wordt de informatie met 1 toegangspunt beschikbaar op de werkplek en mobiel in het veld, bijvoorbeeld op de ipad. Bij Waternet (Amsterdam) is het DDSC in gebruik als centrale bron van gegevens. De data wordt ingelezen in eigen datasystemen voor verdere verwerking naar modelberekeningen en eigen analyse hulpmiddelen. Het DDSC is daarmee één van de databronnen waarmee gewerkt wordt. Alle verschillende dijkvakken bij Waternet zijn uitgerust met sensorsystemen. Deze zijn op via het DDSC uniform benaderbaar. Dit is een groot praktisch voordeel. Doorontwikkeling en externe toepassingen De ontwikkelfase van het DDSC loopt van 2013 t/m In het voorjaar van 2014 is een aantal extra functionaliteiten, op basis van de praktijkervaringen bij LiveDijk XL van waterschap Noorderzijlvest, aan het DDSC toegevoegd. Deze functionaliteiten worden voor alle gebruikers beschikbaar gesteld. Binnen een door de Provincie Groningen gesubsidieerd R&D traject wordt een aantal geavanceerde analysetechnieken ontwikkeld: Anomalie detectie, historisch vergelijken en de vertaling van sensorinformatie naar actuele dijksterkte. Onlangs is de kick off geweest van tweede fase van de bouw van het DDSC, waarin onder andere de resultaten van dit R&D traject zullen worden geïmplementeerd. Op 19 juni is er een tweede gebruikersdag, hier worden verdere wensen voor fase twee geïnventariseerd. Bedrijven, kennisinstellingen en beheerders kunnen eigen toepassingen eenvoudig koppelen met het DDSC. Verdere geavanceerde databewerkingen, om van data tot (beslis)informatie te komen, moet in deze externe toepassingen gebeuren. Een eerste stap wordt in 2014 gezet vanuit het LiveDijk XL project bij Noorderzijlvest, door een aantal marktpartijen te vragen geavanceerde visualisatie technieken toe te passen op de nu verzamelde data in het DDSC. Het DDSC laat bewust ruimte voor andere partijen om aan te vullen en aan te haken. Zo moet het DDSC ook een platform worden voor bedrijven om eigen innovatie- en informatieproducten op de markt te brengen. Hier liggen ook internationaal kansen. In 2016 start de afronding van de ontwikkeling en volgt de overgang naar de exploitatiefase. Het DDSC is gevestigd bij TNO in Groningen. Bij Waterschap Noorderzijlvest is sinds november 2013 het demo-centrum ingericht

10 Meer weten? Via kunt u inloggen in het DDSC voor toegang tot de user-interface. Hier kunnen de actuele en historische gegevens worden ingezien. Ook kunnen analyses worden gemaakt met grafieken en alarmen worden ingesteld. Voor het toevoegen van gegevens en het downloaden van grote hoeveelheden data kan gebruik worden gemaakt van de ontwikkelde API via Meer informatie over gebruik en voorwaarden kunt u vinden op of via info@ijkdijk.nl.

11 Meerjarenprogramma Risk Based Asset Management Watersystemen De levenscyclus van een waterkering Een levenscyclus van een constructie bestaat normaliter uit Aanleg, Beheer en Onderhoud, Verbetering/vervanging/sloop. Voor een waterkering, die er in de meeste gevallen al is, wijzigt aanleg in verbeteren. Inspecties gebeuren dagelijks, daar worden mogelijk afwijkingen geconstateerd. Vervolgens worden die afwijkingen door beheer en onderhoud opgelost en dan volgt uit de wettelijke toetsing of er eventueel verbetermaatregelen nodig zijn. Als de dijk is verbeterd volgt vervolgens weer reguliere inspectie en beheer en onderhoud. De levenscyclus bestaat dan dus uit een periodiek proces van Verbeteren, Inspectie, Beheer en onderhoud, toetsen, verbeteren, enzovoort. Life Cycle Management (LCM) Life Cycle Management (LCM) bestaat dan uit het beheersen van dit periodieke proces. Waterschappen beheersen dit proces ook, maar doordat aanleg, B&O, en toetsing veelal gescheiden processen zijn, worden besparingskansen gemist. Met LCM kunnen proces- en uitvoeringskansen worden verzilverd door: Organisatorisch / financieel verbinden van aanleg en beheer en onderhoud; Opzet van een monitorings- en databeheer systematiek; Scherp toetsen / restlevensduur bepalen met voldoende kennis van de actuele sterkte van de dijk; Ontwerp optimalisatie door gebruik van beschikbare gegevens. FloodControl IJkdijk heeft het initiatief genomen hiervoor een meerjarenprogramma Risk Based Asset Management Watersystemen op te zetten. In 2015 wordt begonnen met de uitvoering hiervan. Overheid, bedrijven en kennisinstellingen hebben in verschillende bijeenkomsten over dit onderwerp al interesse getoond en aangegeven hieraan te willen bijdragen. Doel en impact Met dit meerjarenprogramma worden kansen die LCM biedt geïnventariseerd, uitgewerkt, geïnstrumenteerd en geïmplementeerd in pilotprojecten en in de programmering. Concreet gaat het dan om de volgende kansen: Opgave (aantal km waterkering) beheerder verkleinen door toetsen / restlevensduur bepalen met voldoende kennis van de actuele sterkte van de dijk. Bijvoorbeeld door beschikbare (historische) data te combineren met nieuwe monitoringstechnieken of meetinstrumenten. Opgave (kosten per km waterkering) beheerder verkleinen door ontwerp optimalisatie door gebruik van beschikbare gegevens. De programmering en de prioritering van de opgave voor de beheerder en het Rijk versterken (kosten in ruimte en tijd plannen) door het inzetten van o.a. LCC modellen voor de prioritering Impact van het programma is dat er transparant onderbouwde keuzes voor veiligheidsbeoordeling & restlevensduur, aanleg & inpassing, monitoring & inspectie, en beheer & onderhoud kunnen worden voorbereid. Deze keuzes zijn gebaseerd op praktijk-gedreven kennis, bijvoorbeeld met behulp van een databeheers- en monitoringssystematiek, gecombineerd met state-of-the-art methoden en tools voor toetsing en ontwerp. Dit levert efficiëntie en effectiviteit op voor bijvoorbeeld het gehele hoogwaterbeschermingsprogramma, zodat significante besparingen worden bereikt.

12 Kort nieuws Presentaties van het Flood Control IJkdijk online bekijken Op 19 maart was het FloodControl IJkdijk congress met als titel Beheerders in control. Informatie als basis voor dijkbeheer. Alle presentaties van deze dag zijn online te bekijken. Bekijk hier het overzicht met presentaties. DDSC animatie Voor het DDSC is een promotie animatie gemaakt. U kunt deze bekijken op het Vimeo kanaal van FloodControl IJkdijk. Zie de home van rechtsboven voor een link naar de animatie. Waterschapshuis genomineerd voor PPI Award De Europese Commissie heeft samen met het expertisecentrum aanbesteden, PIANOo, en de raad voor duurzaamheidsinitiatieven voor lokale overheden, ICLEI, de genomineerden voor de Public Procurement of Innovation Award bekend gemaakt. De PPI award heeft als doel het erkennen van succesvolle aanbestedingen die innovatie bevorderen. De aanbesteding van het DDSC door het Waterschapshuis is genomineerd voor de internationale award. Eind September wordt bekendgemaakt wie de winnaar is. Lees meer over de PPI. Nieuwe website DMC Het Dijkmonitoring- en Conditioneringsysteem (DMC-systeem) is mede ontwikkelend dankzij de validatietesten van Stichting IJkdijk. Er is nu een nieuwe website van dit systeem dat onder andere waterspanning, temperatuur en meteorologische informatie meet. Zie: Artikel Waterforum In mei stond een interview met Wouter Zomer op Waterforum Online. Titel van het artikel: Watersector kan invoering innovaties versnellen. Om het artikel te lezen, is inloggen noodzakelijk. Lees hier het artikel.

IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014

IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014 IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrol2015.com www.ijkdijk.nl JAN 2014 Het nieuwe jaar is begonnen. Een jaar waarin Stichting IJkdijk samengaat met FloodControl 2015. En het jaar waarin het IJkdijk ontwikkelprogramma

Nadere informatie

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Zettingsvloeiing beleid en onderzoek Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Plaatje ice age Kijk uit! Kans op zettingsvloeiing! Omvang probleem In derde

Nadere informatie

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl JUNI 2015 Zoals u in de vorige nieuwsbrief las, is de fusie tussen de stichtingen FloodControl 2015 en IJkdijk sinds begin dit jaar een feit.

Nadere informatie

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl OKTOBER 2015 Op dit moment is LiveDijk Willemspolder net gestart. De stresstest in de Leendert de Boerspolder is ook gaande. Er zijn afspraken

Nadere informatie

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep 60 Slimme dijken Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 www.ijkdijk.nl We zijn alweer flink op weg in het nieuwe jaar. Stichting FloodControl IJkdijk kijkt terug op een dynamisch en innovatief 2014. Het samengaan van beide stichtingen

Nadere informatie

www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl

www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl JUNI 2013 Er is het afgelopen halfjaar veel gebeurd binnen het IJkdijk ontwikkelprogramma en dus is het hoog tijd voor een update. Uitvoering van de All-In-One

Nadere informatie

Kennis en de driehoek

Kennis en de driehoek Kennis en de driehoek Waterveiligheid en nhwbp Jan Aart van Twillert Content Kennis ontwikkeling : wat doen we eigenlijk allemaal op kennisgebied Vanuit de nhwbp opgave en de transities: - Voorbeeld voor

Nadere informatie

ROBAMCI voor Waterkeringen. Waar liggen de kansen?

ROBAMCI voor Waterkeringen. Waar liggen de kansen? ROBAMCI voor Waterkeringen Waar liggen de kansen? Versie: 0.1 15-11-2015 Samenvatting Ten behoeve van waterbouw en waterveiligheid wordt in Nederland jaarlijks 2 à 5 Miljard Euro besteed aan het beheer,

Nadere informatie

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Jeroen Mes, Niek Reichart (Dijk Monitoring Nederland) Nederland heeft een grote reputatie op het gebied van waterveiligheid. Toch kunnen we het

Nadere informatie

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 24 Piping bij kunstwerken DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie

Nadere informatie

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

De ondergrond in de 4 e toetsronde

De ondergrond in de 4 e toetsronde De ondergrond in de 4 e toetsronde Producten voor de ondergrond in het Wettelijk Toets- Instrumentarium 2017 Robert Slomp Inhoud 1. Het belang van de ondergrond bij het toetsen van waterkeringen 2. Het

Nadere informatie

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt Beheer - Noodmaatregelen Ludolph Wentholt 15-06-2015 Inhoud van de presentatie Systeemsprong Risicobenadering Nieuwe normering Zorgplicht (proces en inhoud) Schets the world according to garp PIW initiatief

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen sneller en goedkoper uitvoeren. WAAROM DEZE POV? De POV

Nadere informatie

LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE!

LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE! LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE! Christiaan Jacobs Waterschap Noorderzijlvest 13 oktober 2010 De Aftrap Programma 10:00 u 10:00 u De Aftrap De Aftrap Christiaan Jacobs Christiaan Jacobs 10:15 u 10:15 u

Nadere informatie

Dijkvaksessies 2017 augustus - oktober 2017

Dijkvaksessies 2017 augustus - oktober 2017 Dijkvaksessies 2017 augustus - oktober 2017 Doel Doel van de dijkvaksessies zijn: Bespreken van de kansrijke alternatieven Bespreken van de zogenoemde zeef 2, de criteria waarop de kansrijke alternatieven

Nadere informatie

Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring

Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring Project 3.2A1 Cluster Monitoring van sterkte POV ST ABILITEIT Auteur: M.T. van der Meer : 8 september 2015 Versie: 2 1. Achtergrond bij de vraagstelling

Nadere informatie

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL De POV als vehikel van theorie naar praktijk Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL Projectoverstijgende verkenningen Interessant als issue in aantal projecten speelt + er veel winst te behalen

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijk. Edam-Amsterdam. Marja van Hezewijk Omgevingsmanager Markermeerdijken

Versterking Markermeerdijk. Edam-Amsterdam. Marja van Hezewijk Omgevingsmanager Markermeerdijken Versterking Markermeerdijk Edam-Amsterdam Marja van Hezewijk Omgevingsmanager Markermeerdijken Dijkversterking Edam - Amsterdam 5-jaarlijkse toetsing 2006: 16 van de 29 km tussen Edam en Amsterdam voldoet

Nadere informatie

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking Koen van Gerven Ulrich Förster Inhoud presentatie Aanleiding voor het onderzoek Werking GZB GZB ten opzichte van andere pipingmaatregelen Haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Life Cycle. Management. . als aandachtsgebied binnen Asset Management. Jaap Bakker Senior Adviseur Asset Management Rijkswaterstaat.

Life Cycle. Management. . als aandachtsgebied binnen Asset Management. Jaap Bakker Senior Adviseur Asset Management Rijkswaterstaat. Realisatie Verkenning Planuitwerking Life Cycle Prestaties Life Cycle Risico s Life Cycle Kosten Life Cycle Management. als aandachtsgebied binnen Asset Management Beheer, onderhoud, exploitatie Jaap Bakker

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma Derde toetsronde Verlengde derde

Nadere informatie

Propositie City/Regio MAEXchange

Propositie City/Regio MAEXchange Maakt de waarde van maatschappelijke initiatieven inzichtelijk en bevordert investeren en participeren daarin Propositie City/Regio MAEXchange Achtergrond City/Regio MAEXchange De MAEXchange is een landelijk

Nadere informatie

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener 26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste

Nadere informatie

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma. Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Taskforce Deltatechnologie Datum: 25 februari 2014 Opbouw Vraagstelling Mission Statement

Nadere informatie

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman Toekomstbestendige natte kunstwerken Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman 1 Uitnodiging Stuw Grave - een statisch kunstwerk?". Eind 2016 een calamiteit.

Nadere informatie

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Nelle Jan van Veen (POV Piping) Michiel de Molenaar (POV Piping) Kennisdag Inspectie Waterkeringen Burgers Zoo, Arnhem, 22 maart 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding:

Nadere informatie

Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma. Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Taskforce Deltatechnologie Datum: 1 november 2013 1 Inleiding In het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma (nhwbp) worden

Nadere informatie

Vitale assets. Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud

Vitale assets. Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud Vitale assets Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud Elektriciteitsverbruik als graadmeter Big Data Pilot: De slimme sluis Met eenvoudige energiesensoren kunnen we het onderhoud

Nadere informatie

Assetmanagement bij waterkeringen

Assetmanagement bij waterkeringen Assetmanagement bij waterkeringen Frank den Heijer NVRB symposium Assetmanagement in de publieke sector Assetmanagement bij waterkeringen Historie en context Toetsproces waterkeringen Cases: toetsronden

Nadere informatie

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018 ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken November 2018 Introductie > Sinds 2015 trekken waterschappen met elkaar op om te kijken hoe we samen de zorgplicht kunnen verbeteren

Nadere informatie

Internationale data-uitwisseling

Internationale data-uitwisseling Internationale data-uitwisseling Sterkte & Belastingen Waterkeringen Sterkte & Belastingen Waterkeringen (SBW) Voor een actueel beeld van de veiligheid worden de belangrijkste Nederlandse waterkeringen,

Nadere informatie

Dijkdenkersbijeenkomst 29 november Welkom bij Argo

Dijkdenkersbijeenkomst 29 november Welkom bij Argo Dijkdenkersbijeenkomst 29 november 2017 Welkom bij Argo Agenda Opening & mededelingen Onafhankelijk voorzitter; toelichting op de stand van zaken na de vorige dijkdenkersbijeenkomst. Grondonderzoek; toelichting

Nadere informatie

15e themadag HWBP november 2014 Nieuwegein

15e themadag HWBP november 2014 Nieuwegein 15e themadag HWBP-2 27 november 2014 Nieuwegein 2 15e themadag HWBP-2 Programma van de themadag (ochtend) 09:30 Inloop met koffie 10.00 Plenair: Inleiding Terugkijken en vooruitkijken (Roeland Hillen,

Nadere informatie

IBRAHYM: de digitale waterpartner in Limburg

IBRAHYM: de digitale waterpartner in Limburg IBRAHYM: de digitale waterpartner in Limburg Samenwerken in de waterketen 17 juni 2015 Nila Taminiau Senior hydroloog Waterschap Peel en Maasvallei IBRAHYM (concreet) Statisch: Afmetingen beek Locatie

Nadere informatie

Roadmap provincie Utrecht

Roadmap provincie Utrecht Roadmap provincie Utrecht d.m.v. innovatieve kennis- en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit Astrid Weij, Bert Batenburg (provincie Utrecht), Corianne Stevens, Martijn van Rij (Sweco)

Nadere informatie

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Lessons Learned Stichting FloodControl IJkdijk Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Een project van Stichting FloodControl IJkdijk in samenwerking met het Nederlands

Nadere informatie

Veiligheid primaire waterkeringen,

Veiligheid primaire waterkeringen, Indicator 7 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Met de Verlengde derde toetsing

Nadere informatie

Graag maak wij van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de recente ervaringen en ontwikkelingen bij De Regiecentrale.

Graag maak wij van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de recente ervaringen en ontwikkelingen bij De Regiecentrale. 1 Geachte heer/mevrouw Graag maak wij van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de recente ervaringen en ontwikkelingen bij De Regiecentrale. Bij verschillende gemeenten en instellingen

Nadere informatie

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015 Assetmanagement Resultaten maturityscan 14 januari 2015 De 7 bouwstenen van Assetmanagement 2 22.Afwijkingen en herstelacties 23. Preventieve acties 24. Verbetermanagement 5.Leiderschap en betrokkenheid

Nadere informatie

22 Cold case team. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

22 Cold case team. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 22 Cold case team DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Sessie Kennis. Don de Bake, RWS-WVL) 17 juli 2018

Sessie Kennis. Don de Bake, RWS-WVL) 17 juli 2018 Sessie Kennis Ontwerp instrumentarium (Frank den Heijer, Deltares Don de Bake, RWS-WVL) Dijken op Veen Frank den Heijer Software Macro stabiliteit Raymond van der Meij 17 juli 2018 Dijken op Veen Cor Zwanenburg

Nadere informatie

WWW.CAGROUP.NL COMPLIANCE RADAR HET MEEST COMPLETE BESTURINGSSYSTEEM VOOR GEMEENTEN.

WWW.CAGROUP.NL COMPLIANCE RADAR HET MEEST COMPLETE BESTURINGSSYSTEEM VOOR GEMEENTEN. WWW.CAGROUP.NL COMPLIANCE RADAR HET MEEST COMPLETE BESTURINGSSYSTEEM VOOR GEMEENTEN. COMPLIANCE RADAR De Compliance Radar helpt gemeenten een brug te slaan tussen beleidsdoelstellingen en uitvoering. Door

Nadere informatie

Actuele vullingsgraad bodem. Kennisdag Zoetwater 15 mei 2018

Actuele vullingsgraad bodem. Kennisdag Zoetwater 15 mei 2018 Actuele vullingsgraad bodem Kennisdag Zoetwater 15 mei 2018 Belang van bodemberging voor waterbeheer Neerslag Verdamping Bodemvocht Bodemberging bodemfysische eigenschappen Onverzadigde bodem Waterstand

Nadere informatie

Intentieverklaring Opstart Digitale Delta. 16 mei 2012

Intentieverklaring Opstart Digitale Delta. 16 mei 2012 Intentieverklaring Opstart Digitale Delta 16 mei 2012 1 Intentieverklaring Opstart Digitale Delta ambitie De Digitale Delta heeft als ambitie om een open platform, gebaseerd op open standaarden, te realiseren

Nadere informatie

Veiligheid Nederland in Kaart 2

Veiligheid Nederland in Kaart 2 Veiligheid Nederland in Kaart 2 Ruben Jongejan 2007 Veiligheid Nederland in Kaart pagina 1 Inhoud 1. Wat is VNK2? 2. Methoden en technieken 3. Toepassingen 4. Samenvatting 2007 Veiligheid Nederland in

Nadere informatie

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat Meer waarde creëren Assetmanagement op maat Zo maken wij assetmanagement toepasbaar Met de toolbox Zeven bouwstenen van professioneel assetmanagement maken we de ISO55000 toepasbaar voor u. Belanghebbenden

Nadere informatie

Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden

Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden Terheijden Dijkvak omschrijving Lengte in m Opgave B117a_b Bastion 803 Hoogte Overzichtskaart met aanduiding dijkvak B117a_b, impressie van de natte EVZ en

Nadere informatie

Registreren, analyseren en verantwoorden

Registreren, analyseren en verantwoorden Registreren, analyseren en verantwoorden Inhoud DAS in het kort DAS in het kort 3 De voordelen voor u 4 Effecten meten 4 Uw opdracht verantwoorden 5 Werkwijze methodiseren 6 Samenwerking bevorderen 7 Kosten

Nadere informatie

DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID

DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID Meer meten en het delen van data voor meer veiligheid en minder kosten Joost van der Hammen, Kin Sun Lam, Jan Strijker Data en IT voor minder slachtoffers en

Nadere informatie

factsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma

factsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma factsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave De pipingopgave voor het rivierengebied is

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger.

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger. IN DEZE NIEUWSFLITS Publicaties gaan als gebakjes Voortgang fase 1b Fase 1c goed begonnen Kansen en onzekerheden in VNK2 VNK2-beraad 20 september Systeemwerking in VNK2 Meer informatie op locatie Publicaties

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag.

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Tijdens de bijeenkomst voor de Fysieke Digitale Delta bij onze samenwerkingspartner het Hoogheemraadschap van Delfland zijn de

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

SOCIAL INFORMATION SYSTEM

SOCIAL INFORMATION SYSTEM De SIS is een tool die oplossingen biedt voor uitdagingen en vragen in de wijk. Het product is vooral sterk in het verbinden van belangen. Zo stelt het organisaties in staat makkelijk en efficiënt met

Nadere informatie

Sterkte van veen. J.B.A. Weijers Rijkswaterstaat

Sterkte van veen. J.B.A. Weijers Rijkswaterstaat Sterkte van veen J.B.A. Weijers De dijk en omgeving. Jachthaven Uitdam uitdam March 19, 2013 2 Globale geometrie. Uitdam 3 Opbouw van de veenlaag 4 Karakterisering van veen. De variabiliteit in veen wordt

Nadere informatie

Topsector Water: verdubbeling toegevoegde waarde Nederlandse watersector in 2020

Topsector Water: verdubbeling toegevoegde waarde Nederlandse watersector in 2020 Programma Taskforce Deltatechnologie 2014 Taskforce Deltatechnologie (TFDT) Datum: 4 februari 2014 1 Aanleiding TFDT Topsector Water: verdubbeling toegevoegde waarde Nederlandse watersector in 2020 Co-creatie

Nadere informatie

Formulier 1: aanbrengmethode damwand

Formulier 1: aanbrengmethode damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

100% voorspelbaar onderhoud? Vitale assets Proces optimalisatie Een data gedreven RWS!

100% voorspelbaar onderhoud? Vitale assets Proces optimalisatie Een data gedreven RWS! 100% voorspelbaar onderhoud? Proces optimalisatie Een data gedreven RWS! 1 2 3 8 stappenplan 4 5 1) Installatie sensoren (incl. ontsluiten SCADA-data) 2) Verzenden data (veilig!) 3) Opslag data 4) Combineren

Nadere informatie

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5 Verslag Datum verslag Project 1220039-005 Opgemaakt door Eric Huijskes Datum bespreking 16 juni 2015 Aantal pagina's 5 Vergadering Bijeenkomst "Noodmaatregelen bij hoogwater" - 16 juni 2015 Aanwezig Zie

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal 1 Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Pipingonderzoek WTI2017

Pipingonderzoek WTI2017 Pipingonderzoek WTI2017 Ulrich Förster (Deltares) Peter Blommaart (RWS-VWL) Inhoud Inleiding programma WTI 2017 Doel van de toetsing Verschillende toetslagen Planning cluster toetsen piping Ulrich Förster

Nadere informatie

Het Duurzaam Dataplatform voor gemeenten

Het Duurzaam Dataplatform voor gemeenten Het Duurzaam Dataplatform voor gemeenten Met datagedreven inzicht naar een CO 2 neutrale gebouwde omgeving 101100 010100101111 00111001110 011011011101 101100101110 00111001110 110110111000 010100101 Inzicht

Nadere informatie

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION STORAGE AUTOMATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE EEN EFFECTIEVE EN KOSTENEFFICIËNTE OPLOSSING VOOR DATAGROEI De druk op systeembeheerders

Nadere informatie

Dijken versterken en rivieren verruimen

Dijken versterken en rivieren verruimen Dijken versterken en rivieren verruimen Josan Tielen Rijkswaterstaat Water, Verkeer & Leefomgeving Waterveiligheid in Nederland Al eeuwen bescherming door dijken Waterveiligheid geregeld bij wet Sinds

Nadere informatie

hardware; apc; datacenter; infrastructure; operations; DCIM; management; Data Center Infrastructure Management; schneider electric

hardware; apc; datacenter; infrastructure; operations; DCIM; management; Data Center Infrastructure Management; schneider electric Asset 1 van 5 De juiste DCIM tools voor uw datacentrum Gepubliceerd op 19 august 2014 In deze paper wordt door middel van subsets, subsystemen en functies een classificatiesysteem voorgesteld om kritische

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO search 2.0

Gebruikershandleiding GO search 2.0 Gebruikershandleiding GO search 2.0 1 Gebruikershandleiding Product: GO search 2.0 Documentversie: 1.1 Datum: 2 februari 2015 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van GemeenteOplossingen worden

Nadere informatie

i-grip op drie decentralisaties

i-grip op drie decentralisaties i-grip op drie decentralisaties Een organisatie die op het juiste moment over betrouwbare en actuele informatie beschikt, kan haar dienstverlening verbeteren, haar bedrijfsvoering bijsturen en betrouwbaar

Nadere informatie

Inzicht in kansen en effecten van re-integratie

Inzicht in kansen en effecten van re-integratie Inzicht in kansen en effecten van re-integratie Agenda Project datagedreven sturing re-integratie bij gemeente s-hertogenbosch: Aanleiding en doel Analyses en uitkomsten Conclusies en vervolgstappen Voorstellen

Nadere informatie

Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit

Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit Programmamanager: Frans van den Berg Secretaris: Dirk van Schie Technisch manager: Meindert Van Projectbeheersing :Wijnand Jelier Communicatie: Ellen Roks

Nadere informatie

HOE KAN EEN BEDRIJF DE MEEST GESCHIKTE CONDITION MONITORING AANPAK KIEZEN?

HOE KAN EEN BEDRIJF DE MEEST GESCHIKTE CONDITION MONITORING AANPAK KIEZEN? HOE KAN EEN BEDRIJF DE MEEST GESCHIKTE CONDITION MONITORING AANPAK KIEZEN? Brainstorm sessie KIVI event Tiedo Tinga, Richard Loendersloot, Rahim Mouatamir 2-2-2017 KIVI Brainstormsessie 1 CONTEXT Condition

Nadere informatie

Formulier 3: Filter van natuurlijk materiaal

Formulier 3: Filter van natuurlijk materiaal Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Overzicht sessies POV-dag 2017

Overzicht sessies POV-dag 2017 Pagina 1 van 5 Van innovatie naar toepassing vraagt lef! Waarom stranden zo veel goede ideeën en maken we toch vaak risicomijdende keuzes? Hoe krijg je een goed idee een stapje verder? Hoe krijg je de

Nadere informatie

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit Roadmap Provincie Utrecht d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit 1 Status presentatie Gemaakt voor het Programma icentrale Nog niet bestuurlijk vastgesteld

Nadere informatie

23 Infraroodfoto s. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

23 Infraroodfoto s. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 23 Infraroodfoto s DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Ulrich Förster, Deltares Jan Blinde, Deltares Aanleiding Vele km s dijk zijn in de afgelopen toetsing

Nadere informatie

Formulier 2: waterdoorlatend damwand

Formulier 2: waterdoorlatend damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven.

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven. Verslag Datum verslag Ons kenmerk 11200605-006-ZWS-0002 Project 11200605-006 Opgemaakt door Paul van Steeg Datum bespreking Aantal pagina's 2 Vergadering NKWK Waterkeren thema Reststerkte Aanwezig Deelnemers

Nadere informatie

HWBP Vakdag Kennis & Innovatie 26 juni 2014 - verslag

HWBP Vakdag Kennis & Innovatie 26 juni 2014 - verslag HWBP Vakdag Kennis & Innovatie 26 juni 2014 - verslag Ellen Tromp, Michelle Hendriks (met input van derden) Op donderdag 26 juni werd de eerste vakdag Kennis & Innovatie gehouden door het HWBP. Zo n vijftig

Nadere informatie

WORLDWIDE MONITORING & CONTROL

WORLDWIDE MONITORING & CONTROL WORLDWIDE MONITORING & CONTROL HOE ZORGT U VOOR PROACTIEVE ONDERHOUD EN SERVICE? 2 KANSEN EN BEDREIGINGEN VAN DEZE TIJD Globalisering: Digitalisering: Customization: Automatisering: Technologieën: Internationaal

Nadere informatie

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen?

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen? Q&A s nhwbp Juni 2013 Wat is het nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma? Ons land wordt beschermd tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer door de zogenaamde

Nadere informatie

Bijlage 4 - Innovatiekansen Macrostabiliteit

Bijlage 4 - Innovatiekansen Macrostabiliteit Bijlage 4 - Innovatiekansen Macrostabiliteit Inventarisatie innovaties Macrostabiliteit De inventarisatie van innovaties op het gebied van Macrostabiliteit (o.a. Dijken op veen) heeft geresulteerd in een

Nadere informatie

De geïntegreerde architectuur van Informatie- en Operationele Techniek. Jurg Bremmer (sr. Consultant - )

De geïntegreerde architectuur van Informatie- en Operationele Techniek. Jurg Bremmer (sr. Consultant - ) De geïntegreerde architectuur van Informatie- en Operationele Techniek Jurg Bremmer (sr. Consultant - ) Welkom Agenda Introductie Informatie architectuur Voorbeelden Aanpak Discussie Jurg Bremmer sr. Consultant

Nadere informatie

Het verbinden van water en MIRT VAN WENS NAAR MEERWAARDE

Het verbinden van water en MIRT VAN WENS NAAR MEERWAARDE Het verbinden van water en MIRT VAN WENS NAAR MEERWAARDE Rond het verbinden van water en ruimte zijn al veel stappen gezet. In het kader van de Vernieuwing van het MIRT is door Rijk, provincies en waterschappen

Nadere informatie

Ontgrondingen Oosterschelde

Ontgrondingen Oosterschelde Ontgrondingen Oosterschelde Richard Jorissen, Rijkswaterstaat 26 november 2013 1 Onderwerpen Ontwerp en beheer bodembescherming SVKO Situatie 2012 Maatregelen en onderzoek Actuele stand van zaken 26 november

Nadere informatie

Nieuwe normen voor dijken, leidingen en samenwerking

Nieuwe normen voor dijken, leidingen en samenwerking Hoogwaterbeschermingsprogramma Nieuwe normen voor dijken, leidingen en samenwerking Richard Jorissen Inhoud q Nieuwe normen Korte achtergrond Doorwerking programma HWBP Uitwerking in projecten HWBP Ontwerpregels

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F Dijkvak F 3 juli 2018 Ouderkerk aan den IJssel D2017-12-000411 Programma voor vanavond o 19.00 Inloop o 19.15 Presentatie voorgenomen dijkversterking

Nadere informatie

IJsseldijk Zwolle-Olst Masterclass

IJsseldijk Zwolle-Olst Masterclass IJsseldijk Zwolle-Olst Masterclass Prof. dr. ir. Matthijs Kok hoogleraar Waterveiligheid 14 mei 2018 Inhoud 1. Inleiding 2. Risico van overstromingen 3. Wat is acceptabel? 4. IJsseldijken; wat is er aan

Nadere informatie

Dijkwerkerspanel. Rijkswaterstaat. GfK [April 2017] GfK August 24, 2017 Dijkwerkerspanel

Dijkwerkerspanel. Rijkswaterstaat. GfK [April 2017] GfK August 24, 2017 Dijkwerkerspanel Dijkwerkerspanel Rijkswaterstaat GfK [April 2017] 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 Management Summary Slide 3 Onderzoeksresultaten Slide 5 Onderzoeksverantwoording Slide 26 Contact Slide 29 2 Management Summary

Nadere informatie

Nieuwe normering en ontwerpen in HWBP-projecten Vragen en antwoorden

Nieuwe normering en ontwerpen in HWBP-projecten Vragen en antwoorden Nieuwe normering en ontwerpen in HWBP-projecten Vragen en antwoorden Han Knoeff Kenrick Heijn Datum: 2 juli 2015 Versie: definitief 1.0 Dit memo bestaat uit vragen en antwoorden over het onderwerp nieuwe

Nadere informatie

Ervaringen met de implementatie van Asset Management Control Thijs van Gijn

Ervaringen met de implementatie van Asset Management Control Thijs van Gijn Ervaringen met de implementatie van Asset Management Control Thijs van Gijn Marinebedrijf 1 Inhoud Introductie Marinebedrijf Invoering AMC Ervaringen Verbeterpunten Conclusie en aanbeveling 2 Marinebedrijf

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Volgens goed gebruik worden de activiteiten en aandachtspunten binnen de vereniging ingericht op een planmatige aanpak vertaald in dit jaarplan.

Volgens goed gebruik worden de activiteiten en aandachtspunten binnen de vereniging ingericht op een planmatige aanpak vertaald in dit jaarplan. JAARPLAN 2014 Inleiding Volgens goed gebruik worden de activiteiten en aandachtspunten binnen de vereniging ingericht op een planmatige aanpak vertaald in dit jaarplan. De vereniging heeft vertrouwen in

Nadere informatie

Nat, droog en digitaal. Degelijke én innovatieve samenwerking

Nat, droog en digitaal. Degelijke én innovatieve samenwerking Hans Deijkers Directeur Overheid IBM Global Business Services 20-01-2016 Nat, droog en digitaal. Degelijke én innovatieve samenwerking Smart Partners Bouwen aan de ioverheid in publiekprivate setting Strategische

Nadere informatie

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen Monitoring SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat 19 2741SV Waddinxveen 1 Inhoudsopgave Monitoring...3 Introductie...3 Netwerkcomponenten...4 Back-up...4 Discovery...4 Poller...5 SNMP-traps...5 Maintenance...5

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie