Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV"

Transcriptie

1 Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl beleef het mee! Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV

2 De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl Tussen Eemshaven en Delfzijl ligt een zeedijk van 11,7 kilometer lang. Deze zeedijk voldoet niet meer aan alle veiligheidsnormen. Dit komt doordat het klimaat verandert en doordat er gas gewonnen wordt in Groningen, waardoor de bodem daalt. Nieuwe normen Vanaf 2025 moeten de dijken in Nederland aan nieuwe normen voldoen. De huidige zeedijk is nu dus nog wel veilig! De nieuwe normen zijn vastgesteld door het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Een programma waarin het Rijk en de waterschappen intensief samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Omdat onze dijk ook te maken heeft met aardbevingen, hebben we besloten de dijkverbetering nu al uit te gaan voeren. De werkzaamheden zijn in 2016 gestart en nemen enkele jaren in beslag. De aannemers Boskalis Nederland en KWS Infra voeren het werk uit in opdracht van het waterschap Noorderzijlvest. Dit doen zij onder de naam Combinatie Ommelanderdiek. Voordeel voor mens en natuur We verbeteren de dijk voor uw veiligheid. Maar we vinden het belangrijk dat u nog meer voordelen heeft van de verbeterde dijk. Daarom werken we samen met de provincie Groningen, de gemeenten Delfzijl en Eemsmond, Rijkswaterstaat, Groninger Landschap en andere organisaties aan projecten die voordeel opleveren voor zowel de mens als de natuur. Enkele van deze zogenoemde koppelprojecten lichten we toe in deze folder. We maken een fietspad op en langs de dijk. Dit doen we samen met de provincie Groningen in het project Kiek over diek. Het fietspad is 90 kilometer lang en loopt langs de hele kust van de provincie Groningen.

3 Eerst ontwerpen, dan uitvoeren Ommelanderdiek is verantwoordelijk voor zowel het ontwerp van de nieuwe dijk als het uitvoeren van het werk. In het ontwerp van de nieuwe dijk gaat veel tijd zitten. Meer dan we vooraf hadden gedacht. Dit komt doordat de dijk aan nieuwe veiligheidsnormen moet voldoen. Daarnaast moet de dijk ook aardbevingsbestendig zijn. Dit alles zorgt ervoor dat de ontwerpers meer tijd nodig hebben. Aan het ontwerp werkt een team van ongeveer 20 mensen uit verschillende disciplines. GEOHYDROLOGEN ONDERZOEKEN HOE HET WATER ZICH DOOR DE BODEM VERPLAATST. ECOLOGEN BEKIJKEN HET ONTWERP DOOR DE OGEN VAN DE NATUUR. ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT OOK OP DE NIEUWE DIJK RUIMTE IS VOOR FLORA EN FAUNA. Een aardbevingsbestendige dijk Naar het aardbevingsbestendig maken van de dijk is veel onderzoek gedaan. Uit dit internationale onderzoek is gebleken dat de dijk veel steviger is dan vooraf gedacht. Daarom is het niet nodig om de dijk met damwanden te versterken. Om de dijk te beschermen tegen aardbevingen nemen we drie maatregelen. Allereerst brengen we op verschillende plekken geotextiel aan. Geotextiel zorgt ervoor dat er geen zand uit de dijk spoelt. Ook brengen we sensoren aan in de dijk. Deze sensoren meten de binnenkant van de dijk en zorgen ervoor dat we veranderingen in de dijk tijdig opmerken. Tot slot leggen we op verschillende plekken kleidepots aan. Met deze depots zorgen we ervoor dat we eventuele schade snel kunnen herstellen. De NAM vergoedt de kosten van deze maatregelen en de bijkomende onderzoekskosten.

4 Een goede voorbereiding is het halve werk Hoewel het ontwerp nog niet klaar is, zijn we al wel bij de dijk aan het werk met voorbereidingen. Hierbij houden we rekening met broedende vogels in het voorjaar en het stormseizoen in het najaar en de winter. Veilig werken en wonen Een veilige werk- en woonomgeving staat voor ons op nummer 1. Op verschillende manieren ziet u dit terug tijdens de werkzaamheden. Ommelanderdiek werkt volgens het NINA-protocol. NINA is een afkorting voor No Injuries, No Accidents. Oftewel: wij streven naar een werkomgeving waarin de kans op ongelukken minimaal is. Voor u als inwoner van het gebied willen we ook tijdens de werkzaamheden een veilige omgeving creëren. Daarom sluiten we begin september 2017 de onderhoudsweg onderaan de dijk, de dijk zelf en de stranden af voor publiek. Vanaf dan mag u het werkgebied niet meer zonder toestemming betreden. De afsluiting staat aangegeven op de toegangswegen. Met aanwonenden en pachters van de dijk hebben we hierover afspraken gemaakt. De onderhoudsweg is uiteraard wel altijd toegankelijk voor de hulpdiensten, zoals ambulance en brandweer. Bouwverkeer zoveel mogelijk over de onderhoudsweg Om de dijk te kunnen verbeteren hebben we veel zand en klei nodig. Schepen brengen dit naar de havens van Delfzijl en de Eemshaven. Vanuit daar vervoeren we het met vrachtwagens naar de dijk. In september 2017 beginnen we hiermee. Dit betekent dat er dan veel vrachtwagens gaan rijden. Om ervoor te zorgen dat het gewone verkeer hier zo weinig mogelijk last van heeft, rijden deze vrachtwagens zoveel mogelijk over de onderhoudsweg en waar nodig over de dijk. Ook in Delfzijl is dit het geval. Het Eemshotel en het MuzeeAquarium blijven toegankelijk en hebben parkeerruimte.

5 SAMEN MET DE PROVINCIE GRONINGEN De Dubbele dijk De provincie Groningen heeft samen met het waterschap Noorderzijlvest een nieuwe soort dijk ontwikkeld: de Dubbele dijk. Deze wordt bij Hoogwatum aangelegd. De Dubbele dijk is niet alleen goed voor onze veiligheid, maar ook voor de natuur, landbouw en recreatie. Hij bestaat uit een hogere dijk aan de waterkant en een lagere dijk landinwaarts. De twee dijken samen beschermen ons tegen het hoge water. De tweede dijk maken we van klei uit de Eems-Dollard regio. Het gebied tussen de dijken bestaat uit twee gedeelten. Het eerste gedeelte is een natuurgebied met eb en vloed, waaruit slib gehaald wordt en waar vogels graag rusten. Het vormt een natuurlijk filter dat helder voedselrijk water levert aan het tweede gedeelte. Het tweede gedeelte is bedoeld voor het kweken van schaal- en schelpdieren en er is plek voor zilte landbouw van bijvoorbeeld zeekraal en lamsoor. Er wordt daarbij handig gebruik gemaakt van de restwarmte van het nabijgelegen Google datacenter. In 2019 is de Dubbele dijk klaar.

6 SAMEN MET DE GEMEENTE DELFZIJL Een groter stadsstrand Op initiatief van de gemeente Delfzijl verplaatsen we de dijk van het Eemshotel richting het centrum van Delfzijl. De voorbereidende werkzaamheden zijn eind 2015 al begonnen. Nadat de dijk verlegd is gaat de gemeente Delfzijl een uniek verhoogd zandstrand aanleggen dat circa vier keer zo groot is als het huidige strand. Ook gaat de gemeente Delfzijl een nieuwe loop- en fietsbrug plaatsen. Zo loopt of fietst u gemakkelijk van het centrum naar het strand en de dijk. Nieuwe waterpartijen Bij de flats in Delfzijl Noord ligt al jaren een grote waterpartij. Omdat de dijk hoger en daardoor ook breder wordt, moeten we een gedeelte van de waterpartij en sloten dempen. Het waterschap Noorderzijlvest is verplicht om dit waterverlies te compenseren. Dit doen we door de bestaande waterpartij aan te passen. Samen met de gemeente Delfzijl hebben het waterschap en Ommelanderdiek een nieuw ontwerp gemaakt. Dit ontwerp kunt u belijken op onze website en in het bezoekerscentrum. In het nieuwe ontwerp verschuift de waterpartij als het ware dichter naar de flats toe. Bijvoorbeeld bij de flat Hoog Watum. Daarom verdwijnen daar enkele bestaande wandelpaden. Op andere plekken komen er wandelpaden bij.

7 Omleiden van fiets- en wandelroutes Doordat we de dijk en de onderhoudsweg afsluiten, kunt u geen gebruik meer maken van de wandel- en fietsroutes over de dijk. Daarom heeft Ommelanderdiek samen met het Routebureau Groningen omleidingsroutes ingesteld. Bij de VVV s, het Eemshotel en in ons bezoekerscentrum liggen kaarten met deze omleidingsroutes. Op onze website kunt u de routes van het vrachtverkeer en de omgeleide fiets- en wandelroutes bekijken. Zicht op het werk Het verbeteren van de dijk neemt enkele jaren in beslag. Om u mee te laten kijken, richt Ommelanderdiek in de komende jaren op verschillende punten langs de dijk uitkijkpunten in. Daar kunt u, op een veilige manier, uitkijken over het werk én over het wad. De locaties van de uitkijkpunten staan op onze website en op de kaart in het bezoekerscentrum. ONDER HET GENOT VAN EEN HAPJE EN DRANKJE HEEFT U BIJ HET EEMSHOTEL EEN PERFECT UITZICHT OVER HET WAD EN HET WERK.

8 Bezoek ons Heeft u vragen over de werkzaamheden? Of wilt u iets met ons delen? Laat het ons weten! Op werkdagen bent u tussen 09:00 tot 15:00 uur welkom in ons bezoekerscentrum aan de Noordersingel 1 in Delfzijl. Of laat het ons weten via Facebook of Twitter. Vragen over de dijkverbetering Neem contact op met: Silvia Mosterd (omgevingsmanager) s.mosterd@noorderzijlvest.nl Vragen of klachten over de werkzaamheden Neem contact op met: Ommelanderdiek ommelanderdiek@boskalis.com

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 30 maart 2016 Agendapunt: 13 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: MT-DB-AB Onderwerp PIP en MER dijkverbetering

Nadere informatie

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND!

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Nieuwsbrief augustus 2015 Verbreding N279 s-hertogenbosch-veghel VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Tot nu toe waren er nog weinig werkzaamheden te zien voor de ver bre - ding van de N279 tussen s-hertogenbosch

Nadere informatie

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject De aanleg Waterdunen Waterdunen is een groot recreatienatuurproject in West Zeeuws- Vlaanderen. Het geeft de regio de kans om de leefbaarheid op de lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door te investeren

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Stand van zaken onderzoek Waardensysteem Zeesluis Delfzijl, en lopende zaken Marconi en Dijkverbetering

Stand van zaken onderzoek Waardensysteem Zeesluis Delfzijl, en lopende zaken Marconi en Dijkverbetering Stand van zaken onderzoek Waardensysteem Zeesluis Delfzijl, en lopende zaken Marconi en Dijkverbetering 22 september 2016 14.00 17.00 Waterschap Noorderzijlvest, Groningen Inhoud Onderzoeksopzet zeesluis...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft

Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft 1. Werkzaamheden Wat gaat er gebeuren? De provincie Zuid-Holland voert vanaf het voorjaar van 2015 groot onderhoud uit aan de N473. De N473 loopt van de

Nadere informatie

WERKBLAD - GROEP 7/8 DIJKEN DIJKEN IN FRYSLÂN

WERKBLAD - GROEP 7/8 DIJKEN DIJKEN IN FRYSLÂN WERKBLAD - GROEP 7/8 DIJKEN Je woont veilig in Nederland. Dat lijkt heel normaal. Maar zo gewoon is dat niet. Een groot deel van Nederland ligt namelijk onder zeeniveau. Het gevaar van een overstroming

Nadere informatie

WERKBLAD - ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS DIJKEN

WERKBLAD - ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS DIJKEN WERKBLAD - ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS DIJKEN Je woont veilig in Nederland. Dat lijkt heel normaal, maar zo gewoon is dat niet. Een groot deel van Nederland ligt namelijk onder zeeniveau. Dus het gevaar

Nadere informatie

Werken aan de Eemskanaalkade Informatiebijeenkomst ophogen en versterken traject Bronssluis-Woltersum

Werken aan de Eemskanaalkade Informatiebijeenkomst ophogen en versterken traject Bronssluis-Woltersum Werken aan de Eemskanaalkade Informatiebijeenkomst ophogen en versterken traject Bronssluis-Woltersum 27-6-2017 1 Programma Welkom Eisse Luitjens Aanleiding opgave Eemskanaalkade toelichting op het project

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Bekijk deze Nieuwsbrief in uw browser. foto Hans Langerijs

Bekijk deze Nieuwsbrief in uw browser. foto Hans Langerijs Bekijk deze Nieuwsbrief in uw browser foto Hans Langerijs De leden van de Bestuurscommissie en de medewerkers van het Projectbureau wensen u een Gelukkig en Voorspoedig Nieuwjaar. Met, als het even kan,

Nadere informatie

HANDLEIDING LESMATERIAAL KIJK OP DE DIJK INLEIDING

HANDLEIDING LESMATERIAAL KIJK OP DE DIJK INLEIDING HANDLEIDING LESMATERIAAL KIJK OP DE DIJK INLEIDING Wetterskip Fryslân is gestart met versterkingen en verhogingen van verschillende dijken in haar beheergebied. De werkzaamheden maken deel uit van het

Nadere informatie

HANDLEIDING LESMATERIAAL KIJK OP DE DIJK INLEIDING

HANDLEIDING LESMATERIAAL KIJK OP DE DIJK INLEIDING HANDLEIDING LESMATERIAAL KIJK OP DE DIJK INLEIDING Het Wetterskip Fryslân is gestart met versterkingen en verhogingen van verschillende dijken in het beheersgebied. De werkzaamheden maken deel uit van

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan

Nadere informatie

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Onlangs hebt u een nieuwsbrief ontvangen met informatie over de projecten op de Kampereilanden om de waterveiligheid te verbeteren.

Nadere informatie

Extra inloopavond op 28 september

Extra inloopavond op 28 september September 2017 Nieuwsbrief voor Woerden, Waarder, Nieuwerbrug en Driebruggen Aanleg Zuidelijke randweg Woerden Waarom een zuidelijke randweg? De provincie Utrecht is bezig met de aanleg van de Zuidelijke

Nadere informatie

Werk aan de Eemskanaalkade Infobijeenkomst Vervangen damwanden traject Groningen - Woltersum

Werk aan de Eemskanaalkade Infobijeenkomst Vervangen damwanden traject Groningen - Woltersum Werk aan de Eemskanaalkade Infobijeenkomst Vervangen damwanden traject Groningen - Woltersum 16 april 2015 1 Welkom Elze Klinkhammer directeur Netwerkontwikkeling Egbert Nijenbanning projectleider Wieteke

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden,

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden, DE ZANDMOTOR van zand naar land De provincie Zuid-Holland is één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Het ligt grotendeels onder zeeniveau. Met het veranderende klimaat komt van verschillende kanten

Nadere informatie

NATUURINRICHTING WAALENBURG DE WAAL 06 JUNI 2018

NATUURINRICHTING WAALENBURG DE WAAL 06 JUNI 2018 NATUURINRICHTING WAALENBURG DE WAAL 06 JUNI 2018 1 PROGRAMMA VAN DE INFORMATIEAVOND 18:30-19:00 Inloop met koffie of thee 19:00-19:30 Opening door Dries Hof 19:30-20:30 Tafelrondes Presentatie door Marcel

Nadere informatie

Werken aan veilige dijken

Werken aan veilige dijken Werken aan veilige dijken Dijkversterkingen locatie Céramique Waterschap Roer en Overmaas werkt in najaar 2013 en voorjaar 2014 aan het versterken van een deel van de dijken langs de Maas in, in de wijken

Nadere informatie

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen Kustversterking Alle dijken en duinen in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. Iedere vijf jaar wordt daarom bekeken hoe sterk de waterkering is. Uit dit

Nadere informatie

Inpassingsplan Dijkverbetering Eemshaven- Delfzijl

Inpassingsplan Dijkverbetering Eemshaven- Delfzijl Inpassingsplan Dijkverbetering Eemshaven- Delfzijl Toelichting en regels Provincie Groningen Grontmij Nederland B.V. Groningen, 15 maart 2016 Verantwoording Titel : Inpassingsplan Dijkverbetering Eemshaven-

Nadere informatie

Samen werken aan onze dijken. Project Verbetering Regionale Keringen

Samen werken aan onze dijken. Project Verbetering Regionale Keringen Samen werken aan onze dijken Project Verbetering Regionale Keringen Waarom verbeteren we onze dijken? Waterschap Brabantse Delta is gestart met een groot waterveiligheidsproject in West-Brabant. Waterveiligheid

Nadere informatie

v o o r d r a c h t 12 juli 2016 Corr.nr , LGW Nummer 56/2016 Zaaknr

v o o r d r a c h t 12 juli 2016 Corr.nr , LGW Nummer 56/2016 Zaaknr v o o r d r a c h t 12 juli 2016 Corr.nr. 2016-36.382, LGW Nummer 56/2016 Zaaknr. 632022 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van het Inpassingsplan

Nadere informatie

Betreft: risico inventarisatie "omgeving" m.b.t. dijkversterking in de provincie Zeeland.

Betreft: risico inventarisatie omgeving m.b.t. dijkversterking in de provincie Zeeland. Rijkswaterstaat Zeeland Projectbureau Zeeweringen t.a.v. de heer R. van de Voort Postbus 1000 4330 ZW Middelburg Kapelle, 2 oktober 2008,---- f'r:o.lec.!qureau ZEEWERINt, ICIP, OATU~.IONlVAtiGST Pi'-10JECl"MANAGER

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Op 5 oktober 2016 heeft de alliantie Markermeerdijken twee informatiebijeenkomsten gehouden in Hoorn: één over de dijkversterking voor het deel

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF > Herinrichting

NIEUWSBRIEF > Herinrichting Drachten - Drentse grens Mei 05 NIEUWSBRIEF > Coalitieakkoord > Afsluitweekend > Herinrichting > Project in > Bustour voor NATUUR Wijnjewoude beeld Coalitieakkoord Meer perspectief voor alle inwoners van

Nadere informatie

3,2 ha (100%) 0. 3,3 ha 3,3 ha

3,2 ha (100%) 0. 3,3 ha 3,3 ha Addendum MER dijkverbetering Eemshaven Delfzijl; 18 maart 2016 D2 Na afronding van het MER is het MER-alternatief 1 (grondoplossing) verder doorontwikkeld. Hierbij zijn ook nieuwere inzichten over het

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de projecten in en om Aduard

Vragen en antwoorden over de projecten in en om Aduard Vragen en antwoorden over de projecten in en om Aduard Brug Aduard, rondweg Aduard-Nieuwklap, knooppunt Nieuwklap en vervangen deklaag N983 van brug tot N355 Versie 19 februari 2016 1. Waarom worden deze

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1034-RBO

Nadere informatie

Werksessie Waardensysteem Zeesluis Delfzijl, lopende zaken Marconi en Stuurgroep Vitale Kust. 1 december Provinciehuis Groningen

Werksessie Waardensysteem Zeesluis Delfzijl, lopende zaken Marconi en Stuurgroep Vitale Kust. 1 december Provinciehuis Groningen Werksessie Waardensysteem Zeesluis Delfzijl, lopende zaken Marconi en Stuurgroep Vitale Kust 1 december 2016 13.30 16.00 Provinciehuis Groningen Inhoud Terugmelding en discussie waardensysteem zeesluis

Nadere informatie

Voorbereiding saneren Griesberg, voortgang Marconi Buitendijks, dijkverbetering Delfzijl- Eemshaven en polders Termunterzijl

Voorbereiding saneren Griesberg, voortgang Marconi Buitendijks, dijkverbetering Delfzijl- Eemshaven en polders Termunterzijl Voorbereiding saneren Griesberg, voortgang Marconi Buitendijks, dijkverbetering Delfzijl- Eemshaven en polders Termunterzijl 12 februari 2015 14.00 16.30 Het Groninger Landschap, Haren Inhoud Aanpak Griesberg

Nadere informatie

Rapportage lerende evaluatie Eemshaven Delfzijl / Marconi

Rapportage lerende evaluatie Eemshaven Delfzijl / Marconi Rapportage lerende evaluatie Eemshaven Delfzijl / Marconi Tussen verbinden en uiteen rafelen Joost Rengers, AT Osborne in opdracht van Wetterskip Fryslân 1 Inleiding De waterschappen Noorderzijlvest, Fryslân

Nadere informatie

Reactienota Ontwerp projectplan Waterwet versterking Regionale kering buitenpolders Kampereiland. 28 augustus

Reactienota Ontwerp projectplan Waterwet versterking Regionale kering buitenpolders Kampereiland. 28 augustus Bijlage 2 bij agendapunt 4B: Projectplan Waterwet versterking regionale waterkering langs buitenpolders Kampereiland. Algemeen bestuursvergadering Waterschap Drents Overijsselse Delta d.d. 18 september

Nadere informatie

Vraag en antwoord uitvoering Heerderweg. Planning op hoofdlijnen. Omleidingen

Vraag en antwoord uitvoering Heerderweg. Planning op hoofdlijnen. Omleidingen Vraag en antwoord uitvoering Heerderweg Oktober 2017 Deze vraag- en antwoordrubriek is gericht op de aan- en omwonenden (incl. bedrijven) van de Heerderweg.. Dit is een actuele rubriek. Heeft u vragen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4

Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4 Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4 In de kern van Deurne liggen drie drukke spoorwegovergangen: de Vlierdenseweg, Liesselseweg en Binderendreef. Bij alle drie

Nadere informatie

Living Lab for MUD NL kennisontwikkeling voor internationale toepassing

Living Lab for MUD NL kennisontwikkeling voor internationale toepassing Living Lab for MUD NL kennisontwikkeling voor internationale toepassing Erik van Eekelen Lead Engineer Environmental, Van Oord Program Manager, EcoShape Wie zijn wij? Consortium voor pre-competitieve kennisontwikkeling

Nadere informatie

Natuurherstel en ontwikkeling op de overgang van zoet naar zout

Natuurherstel en ontwikkeling op de overgang van zoet naar zout Verslag excursie Subgroep Realisatie, 24 september 2009. Natuurherstel en ontwikkeling op de overgang van zoet naar zout We waren deze keer met een relatief kleine groep. We werden begeleid door Jeroen

Nadere informatie

veilige dijken «droge voeten» schoon water

veilige dijken «droge voeten» schoon water HOOGHEEMRAADSCHAP veilige dijken «droge voeten» schoon water De heer G. van Leeuwen Fortweg 6 3992 LX HOUTEN I Datum Contactpersoon Doorkīesnummer 5 december 2013 Bestuurszaken (030)634 59 46 Uw brief

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Titel: Aanvraag omgevingsvergunnin g tijdelijk afwijken laad- en loslocatie t Zwaantje Nummer: P VER- OMG Versie: 1.

Titel: Aanvraag omgevingsvergunnin g tijdelijk afwijken laad- en loslocatie t Zwaantje Nummer: P VER- OMG Versie: 1. Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 1.1 Gegevens aanvrager... 2 1.2 Gewenste toestemming... 2 1.3 Aard van de werkzaamheden... 2 1.4 Ligging van de loslocaties met zandaanvulling... 2 1.5 Relatie met andere

Nadere informatie

Variantenstudie Paddepoelsterbrug Door:

Variantenstudie Paddepoelsterbrug Door: Variantenstudie Paddepoelsterbrug Door: In samenwerking met: Augustus 2013 Inhoud Aanleiding Doelstelling Achtergrond Knelpunten Variantenstudie Belanghebbenden Planning Vragen 2 Aanleiding Doelstelling

Nadere informatie

Veilige dijken, dammen, duinen. Werken aan bescherming tegen overstromingen in de Hoogwaterbeschermingsprogramma s

Veilige dijken, dammen, duinen. Werken aan bescherming tegen overstromingen in de Hoogwaterbeschermingsprogramma s Veilige dijken, dammen, duinen Werken aan bescherming tegen overstromingen in de Hoogwaterbeschermingsprogramma s Veilig wonen en werken onder de zeespiegel Foto: Tineke Dijkstra Zwemmen in zee, vervoer

Nadere informatie

INFO-brief Knooppunt Muiderberg

INFO-brief Knooppunt Muiderberg INFO-brief Knooppunt Muiderberg Datum : 20 april 2017 Onderwerp : INFO-brief nr 4 Doc.nr. : SAAONE-COM-BRI-100085 Geachte heer, mevrouw, In opdracht van Rijkswaterstaat werkt bouwcombinatie SAAone aan

Nadere informatie

Projectplan Waterwet buitendijkse werkzaamheden in stormseizoen Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl

Projectplan Waterwet buitendijkse werkzaamheden in stormseizoen Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl Projectplan Waterwet buitendijkse werkzaamheden in stormseizoen Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl Datum 13 december 2018 auteur(s) Johannes Hassing, Vergunningencoördinator Ferdinand Visser, Hoofd werkvoorbereiding

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Welkom bij de Waddenzeedijk

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Welkom bij de Waddenzeedijk Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Welkom bij de Waddenzeedijk Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan de dijk. In opdracht

Nadere informatie

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens Sophiapolder Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden Foto Ruden Riemens Bijzondere natuur Onze grote rivieren hebben iets wat bijna nergens in Europa voorkomt: een zoet getijdengebied.

Nadere informatie

Natuurwaarde van Waterkeringen

Natuurwaarde van Waterkeringen Natuurwaarde van Waterkeringen Kennisconferentie Deltaprogramma 23 April 2013, Jantsje van Loon-Steensma Wageningen UR Workshop Natuurwaarde van Waterkeringen (Zeedijken) Introductie De brede groene dijk

Nadere informatie

Informatieavond. Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak

Informatieavond. Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak Informatieavond Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak Informatieavond 1 december 2015 Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak (GEA) Programma 1. Toelichting op het project door projectmanager de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Diefdijklinie

Nieuwsbrief Diefdijklinie Nieuwsbrief Diefdijklinie Versterking van een dijk met geschiedenis 19 2017 sterke dijken schoon water Een dijkversterking met karakter! De dijkversterking, de restauratie van Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nadere informatie

Bewonersbrief start werkzaamheden herinrichting rondom busbrug De Binding

Bewonersbrief start werkzaamheden herinrichting rondom busbrug De Binding Bewonersbrief start werkzaamheden herinrichting rondom busbrug De Binding Datum bewonersbrief: 2 april 2019 Contactpersoon: de heer Strating Telefoonnummer: 14 0 75 Inhoud bewonersbrief: Vorig jaar informeerden

Nadere informatie

Eemshaven-Delfzijl. Dijkverbetering. Mooi om te zien hoe het verandert. Robert van Rees, pagina 8. December 2016 Mei 2018 September 2018

Eemshaven-Delfzijl. Dijkverbetering. Mooi om te zien hoe het verandert. Robert van Rees, pagina 8. December 2016 Mei 2018 September 2018 Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl Mooi om te zien hoe het verandert Robert van Rees, pagina 8 December 2016 Mei 2018 September 2018 Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra

Nadere informatie

sterke dijken schoon water Kijk op de dijk

sterke dijken schoon water Kijk op de dijk sterke dijken schoon water Kijk op de dijk Een andere kijk op de dijk De dijk. Er valt zo op het eerste gezicht weinig aan te zien. Een aarden wal die ons beschermt tegen het water. Een vanzelfsprekend

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier Ruimte voor de Rivier Huub Hector Projectmanager Juni 2014 Ruimte voor de rivier Doelstelling Ruimte voor de Rivier: Doelstelling & ontwerp Met wie doen we dat? Uitvoering 2 Programma Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

Uw kenmerk - Registratienummer -

Uw kenmerk - Registratienummer - KUST OP KRACHT Verslag werkatelier ruimtelijke kwaliteit 18 november 2008 Datum Januari 2009 Onderwerp Verslag werkatelier ruimtelijke kwaliteit 18 november 2008 Uw kenmerk - Registratienummer - Contactpersoon

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

PROJECT 322-09. Constructief Groot Onderhoud N322 / N267. actueel op www.brabant.nl / N322

PROJECT 322-09. Constructief Groot Onderhoud N322 / N267. actueel op www.brabant.nl / N322 PROJECT 322-09 Constructief Groot Onderhoud N322 / N267 actueel op www.brabant.nl / N322 Doel presentatie U zo goed mogelijk informeren over wat, hoe en wanneer van het onderhoudswerk aan de N322 Uw vragen

Nadere informatie

11-14 september Drachtsterweg en Drachtsterbrug afgesloten

11-14 september Drachtsterweg en Drachtsterbrug afgesloten drachtsterweg en omgeving DEZE NIEUWSBRIEF INFORMEERT U OVER DE ACTUELE ONTWIKKELINGEN VAN HET PROJECT. aug/sept 2015 WILT U MEER INFORMATIE? KIJK OP: WWW.VRIJ-BAAN.NL OF VIA TEL. 058 284 40 40 11-14 september

Nadere informatie

HERINRICHTING N241. BLVC Overleg Nr

HERINRICHTING N241. BLVC Overleg Nr HERINRICHTING N241 BLVC Overleg Nr. 11 24-03-2015 1 AGENDA 0 VERSLAG / ACTIELIJST 1 OVERZICHT PROJECT 2 STAND VAN ZAKEN 3 OVERZICHT WEGVAK 3 & 4 4 OVERZICHT WEGVAK 7 & 8 5 PRINCIPE FASERING WERKZAAMHEDEN

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord Juli 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De provincie

Nadere informatie

N381 NATUURLIJK! voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool

N381 NATUURLIJK! voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool N381 NATUURLIJK! voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool 1 1. De N381: een snellere en veiliger weg. De provinciale weg tussen Drachten en de grens met Drenthe,

Nadere informatie

DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER

DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER FEBRUARI 2010 PILOTPROJECT ZANDMOTOR Het klimaat verandert en de druk van de zee op de Nederlandse kust neemt toe. Daarnaast is in de Zuidvleugel van de Randstad grote behoefte

Nadere informatie

Ecologisch Werkprotocol

Ecologisch Werkprotocol Ecologisch Werkprotocol Aanleg depots Oude Reeuwijkerweg, Reeuwijk Projectnummer: 5999 Datum: 24-1-2013 Opgesteld: D. Welink Begeleidend ecoloog: Tel. Aanleiding Op een aantal graslandpercelen langs de

Nadere informatie

Q&A s dijkverbetering Gorinchem Waardenburg

Q&A s dijkverbetering Gorinchem Waardenburg Maart 2016 Q&A s dijkverbetering Gorinchem Waardenburg Wat is de planning van deze dijkverbetering? De dijk moet eind 2022 veilig zijn en gereed om zijn taak uit te voeren. De afwerking zal doorlopen tot

Nadere informatie

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta pagina 1 van 8 De komende twee jaar gaat het waterschap verschillende mogelijkheden onderzoeken voor het versterken van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst. Deze keuzes zijn tot stand gekomen met inbreng

Nadere informatie

Factsheet N231 Groot onderhoud en Biobased proeftuin

Factsheet N231 Groot onderhoud en Biobased proeftuin Factsheet Groot onderhoud en Biobased proeftuin De provincie Noord-Holland gaat de verkeersveiligheid en doorstroming van de verbeteren. Dit betekent dat op een aantal plekken onderhoudswerkzaamheden worden

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

Versterking Waddenzeedijk Texel

Versterking Waddenzeedijk Texel Versterking Waddenzeedijk Texel Introductie Doel vanavond: Informeren over dijksectie 1, 3 en 4 voor uitvoeringsjaar 2018 Polder Wassenaar en Lancasterdijk Voortgang bouw gemaal Eijerland, de Cocksdorp

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Invloed van Groningse aardbevingen op woongenot

Invloed van Groningse aardbevingen op woongenot Invloed van Groningse aardbevingen op woongenot Welke invloed hebben de aardbevingen in Noord-Oost Groningen op het woongenot? Hoe schat men de kans in dat de eigen woonplaats getroffen kan worden? Onderzoek

Nadere informatie

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER Zonder de bal kun je niet kun winnen je niet winnen LUC ABBELOOS WESTTOER LUC ABBELOOS WESTTOER 3.144 km 2 1,2 miljoen inwoners 23% stedelijk 68% landbouw Westtoer Zonder de bal kun je Autonoom Provinciaal

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 20 december 2017 Agendapunt: 6 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Herijking kredietaanvraag

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF > Eerste asfalt > Fietspaden Drents-Friese Wold

NIEUWSBRIEF > Eerste asfalt > Fietspaden Drents-Friese Wold Drachten - Drentse grens Maart 2015 NIEUWSBRIEF > Eerste asfalt > Fietspaden Drents-Friese Wold > Subsidie > Bustour > Afsluitingen Eerste asfalt voor nieuwe N381 Gedeputeerde Sietske Poepjes heeft woensdag

Nadere informatie

Inventarisatie landschap en cultuurhistorie dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl

Inventarisatie landschap en cultuurhistorie dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl Inventarisatie landschap en cultuurhistorie dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl Waterschap Noorderzijlvest 23 oktober 2014 Definitief rapport BD3193 HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. PLANNING & STRATEGY Colosseum

Nadere informatie

2015 Provincie Zeeland. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

2015 Provincie Zeeland. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. WATERDUNEN: EEN NIEUW ICOON VAN ZEELAND Deltawerken 2.0 Op de grens van land en zee Avontuurlijk Waterdunen Vogels van dichtbij KUSTVERSTERkING Getijdenduiker Recreatiewoningen Kustlaboratorium 3 5 7 9

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

Tijdens deze periode wordt ook in de weekenden doorgewerkt. Dit in verband met het uitvoeren van werkzaamheden nabij het spoor.

Tijdens deze periode wordt ook in de weekenden doorgewerkt. Dit in verband met het uitvoeren van werkzaamheden nabij het spoor. Nummer 40 juni 2015 Met de nieuwsbrief Kersenbaan houden wij u op de hoogte over de aanleg van de Kersenbaan. In deze editie leest u meer over de opening van de Kersenbaan en de afsluiting van de Roethof

Nadere informatie

VOETPRINT VAN NIEUWE WEG IS AL TE ZIEN

VOETPRINT VAN NIEUWE WEG IS AL TE ZIEN Nieuwsbrief november 2015 Verbreding N279 s-hertogenbosch-veghel VOETPRINT VAN NIEUWE WEG IS AL TE ZIEN Het gaat goed. Tot nu toe zijn we zeker tevreden. We hebben even last gehad van een natte periode,

Nadere informatie

De Muy, De Slufter en Eierland

De Muy, De Slufter en Eierland Staatsbosbeheer T 030 6926111 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Muy, De Slufter en Eierland Duinen van Texel, door zeestromen, wind en mensen ontstaan Duinen van Texel Het noordelijke

Nadere informatie

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud Tussenresultaten 2011-2015 De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud De Zandmotor In 2011 is voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin De Zandmotor aangelegd: een grote kunstmatige zandbank in

Nadere informatie

Nieuws brief JUNI 2010 Dijkverbetering

Nieuws brief JUNI 2010 Dijkverbetering Nieuws brief JUNI 2010 Dijkverbetering Schoonhovenseveer - Zijpkade 3 Beste lezer, Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor veilige dijken, zodat u goed beschermd bent tegen het rivierwater. Het

Nadere informatie

VERSLAG. Informatiebijeenkomst Mijlweg. 4 december 2012 16.00 uur Kantine Sarens. 1. Opening van de bijeenkomst door Menke Hopma

VERSLAG. Informatiebijeenkomst Mijlweg. 4 december 2012 16.00 uur Kantine Sarens. 1. Opening van de bijeenkomst door Menke Hopma VERSLAG Datum 6 december 2012 Kenmerk Notulist Saskia Wubben Kopie aan Piet Vlasblom, IBD, SBBD, WD, DOV en Parktrust Bijlage(n) Contactpersoon S. Wubben T +31 (0)78 770 s.wubben@drechtsteden.nl 4 december

Nadere informatie

Borgharen maakt kennis met ontwerp nieuwe sluis Grote opkomst bijeenkomst nieuwe sluis Limmel

Borgharen maakt kennis met ontwerp nieuwe sluis Grote opkomst bijeenkomst nieuwe sluis Limmel Borgharen maakt kennis met ontwerp nieuwe sluis Grote opkomst bijeenkomst nieuwe sluis Limmel Ruim 100 omwonenden uit Borgharen en Itteren kwamen af op de informatiebijeenkomst op 4 juni jl. over de nieuwe

Nadere informatie

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen, zoals China.

Nadere informatie

Baggerprogramma Noord-Hollandse vaarwegen

Baggerprogramma Noord-Hollandse vaarwegen PROVINCIE NOORD-HOLLAND Baggerprogramma Noord-Hollandse vaarwegen 2004-2008 Zonder slib meer vaart! 2 PROVINCIE NOORD-HOLLAND Inleiding Plantenresten, afval en gevallen bladeren zijn er o.a. de oorzaak

Nadere informatie

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260 December 2016 De kom van Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle- Hertog (België) heeft doorstromings- en leefbaarheidsproblemen. Om deze problemen aan te pakken werken de provincie Noord-Brabant, provincie

Nadere informatie

Werkboek. N31 Harlingen 2017

Werkboek. N31 Harlingen 2017 Werkboek N31 Harlingen 2017 De N31 is een gezamenlijke opdracht van Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeente Harlingen met als partner ProRail. Ballast Nedam ontwerpt en legt de nieuwe N31 aan in

Nadere informatie

Deze afsluiting is nodig voor het aanbrengen van de laatste asfaltlagen, de zogenoemde deklagen.

Deze afsluiting is nodig voor het aanbrengen van de laatste asfaltlagen, de zogenoemde deklagen. Nummer 39 mei 2015 Met de nieuwsbrief Kersenbaan houden wij u op de hoogte over de aanleg van de Kersenbaan. In deze editie leest u meer over de Dag van de bouw, de weekendafsluiting van de Arnhemseweg

Nadere informatie

Inpassingsplan Dubbele Dijk

Inpassingsplan Dubbele Dijk Inpassingsplan Dubbele Dijk Projectnummer: 362125 Datum: 18-03-2019 Inpassingsplan Dubbele Dijk Toelichting Status: Voorontwerp Opdrachtgever: Provincie Groningen Sweco Rozenburglaan 11 9727 DL Groningen

Nadere informatie

nieuwsbrief De Beijer verplaatst naar Dodewaard Millingerwaard mei De Beijer verplaatst naar Dodewaard 1

nieuwsbrief De Beijer verplaatst naar Dodewaard Millingerwaard mei De Beijer verplaatst naar Dodewaard 1 ruiivmvier voor de ruimte r r t rivt vie e voor de nieuwsbrief 8 mei 2015 Millingerwaard De Beijer verplaatst naar Dodewaard 1 Start bouw zandinstallatie en start zandwinning 2 Werkzaamheden Kade Oude

Nadere informatie

Recreatieve routenetwerken. Recreatieve Routenetwerken

Recreatieve routenetwerken. Recreatieve Routenetwerken Recreatieve routenetwerken Frans Meijdam TeVoet Jeanette van t Zelfde ANWB Wie is de recreant? Wandelaar Fietser Watersporter Type recreant: Ommetjes Dagrondjes Kilometermaker Wat wil de recreant? Beleving

Nadere informatie

ZEVENAAR DERDE SPOOR INFORMATIEAVOND BABBERICH, 7 JUNI 2017

ZEVENAAR DERDE SPOOR INFORMATIEAVOND BABBERICH, 7 JUNI 2017 ZEVENAAR DERDE SPOOR INFORMATIEAVOND BABBERICH, 7 JUNI 2017 PRESENTATIE Even voorstellen Wat gaat er gebeuren? Voorbereidende werkzaamheden Planning Minimaliseren hinder Communicatie EVEN VOORSTELLEN Brug,

Nadere informatie