Werkboek. N31 Harlingen 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkboek. N31 Harlingen 2017"

Transcriptie

1 Werkboek N31 Harlingen 2017

2 De N31 is een gezamenlijke opdracht van Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeente Harlingen met als partner ProRail. Ballast Nedam ontwerpt en legt de nieuwe N31 aan in samenwerking met diverse onderaannemers. Verbeteren van leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid.

3 1 STEEDS DRUKKER OP DE WEG Het wordt steeds drukker op de weg. Steeds meer mensen hebben een auto en gebruiken deze om bijvoorbeeld naar het werk, school of naar een winkel te gaan. Nu vind je kantoren, bedrijven, scholen, winkels en dergelijke vooral in een stad. Daardoor wordt het in en rond een stad veel drukker in het verkeer. Dit boekje gaat over de N31. Een groot project waarbij de infrastructuur in en rond Harlingen wordt verbeterd. Als de weg klaar is hebben we geen files meer voor de Koningsbrug en is de weg een stuk veiliger. Jij hebt er vast al iets van gezien. 1 Infrastructuur is een woord dat je niet iedere dag tegenkomt. 1. Wat denk jij wat we hier met infrastructuur bedoelen? 2. Hoe kan deze verkeersdrukte verminderd worden? Noem 2 oplossingen. Tip! Denk ook aan andere manieren van reizen. 2 Er zijn veel mensen die niet in Harlingen wonen, maar wel in Harlingen werken. Ook deze mensen zorgen voor extra drukte op de weg, omdat zij heen en weer reizen tussen huis en werk. 3. Hoe worden deze mensen ook wel genoemd? Kruis het juiste antwoord aan. Fietsers Gebruik een woordenboek of kijk op internet. Peddelaars Forensen Toeristen Vogelaars

4 2 BEROEPEN IN DE BOUW Er zijn heel veel beroepen in de bouw. Hieronder vind je een korte beschrijving van 4 beroepen en 4 foto s. Verbind de beschrijving met het juiste beroep door het juiste cijfer bij de juiste foto te schrijven. 1 Werkvoorbereider Ik vertaal het onderwerp naar hoe dit gebouwd moet worden. Ik maak een werktekening en omschrijving hoe er gebouwd moet worden. Aan de hand hiervan kunnen uitvoerders, timmermannen, ijzervlechters en anderen aan de slag. 3 Maatvoerder 2 Ik zorg voor de juiste ondergrond. Gebouwen, wegen, viaducten: alles moet op de juiste ondergrond worden gebouwd anders verzakt de boel en gaat het kapot. Ik werk met grondverzetmachines, zoals graafmachines, om voor die juiste ondergrond te zorgen. Ik zet maten uit van wegen of gebouwen die nog gebouwd moeten worden. Ik kan midden in een landschap staan en toch zien hoe een gebouw, weg, of viaduct in een omgeving past. Mijn waterpas is mijn belangrijkste gereedschap. Grondwerker 4 Omgevingsmanager Ik vorm de verbinding tussen het project en de mensen en bedrijven in de omgeving van het project. Ik zorg ervoor dat bewoners, bedrijven, het openbaar vervoer, de politie en de brandweer op tijd op de hoogte worden gehouden van de werkzaamheden zodat ze er minder last van ondervinden.

5 5. Bedenk nog vier beroepen die je ook tegenkomt bij de bouw van de nieuwe N31 Harlingen. MEIDEN IN DE BOUW! Meisjes kiezen minder vaak voor technische opleidingen dan jongens. Hierdoor werken er minder vrouwen in de bouw dan mannen. Dat is jammer, want er zijn veel interessante beroepen in de een technische omgeving. Zowel technische als niet technische beroepen. Voorbeelden zijn: architect, tekenaar, omgevingsmanager, document controller, archeoloog of communicatiemedewerker. Meiden zijn hard nodig in de bouw. Op de N31 werken diverse vrouwen. Heb je de chauffeuses van de betonmixer (Michelle) en de vrachtwagen (Martha) al gezien? Of de omgevingsmanager (Marijn)? Het is nog leuk ook om als vrouw in de bouw te werken. Een technische opleiding is handig maar hoeft niet. Door je goed en breed te oriënteren, kun je de juiste studiekeuze maken. Door je bezoek aan de N31 heb je al een boel gezien. Ook kun je meedoen (als meid natuurlijk) aan de Girls Day die jaarlijks voor meiden georganiseerd wordt. Vul in! Van bovengenoemde beroepen lijkt mij 6. Waarom lijkt jou dit een leuk beroep? het leukste!

6 3 AAN HET WERK In jouw omgeving zie je veel werkzaamheden aan de weg. De werkzaamheden worden uitgevoerd om de stad en omgeving beter bereikbaar te maken. Niet alleen de autoweg maar ook de fietsroutes en de lokale wegen zijn belangrijk. Daarom worden bestaande fietspaden en andere wegen verbeterd of nieuw aangelegd. Wegenbouwbedrijven zijn gevraagd of zij het werk kunnen doen en wat het kost. Deze bedrijven maken allemaal een plan. Degene die het plan het beste en goedkoopste kan uitvoeren krijgt de opdracht. Bij de bouw van de N31 is ook gekozen voor goede ideeën voor het beschermen van onze aarde (duurzaamheid) en verminderen van hinder voor de mensen uit de omgeving. 8. Rekensom: Reken uit hoeveel vrachtwagens er gemiddeld per dag voorbij komen als je weet dat we 9200 heipalen aanvoeren met 5 heipalen per vrachtwagen 35 weken lang. In het weekend wordt er niet gewerkt. Let op dit is alleen de aanvoer. Ook hebben we dagen waarop er twee keer zoveel vrachtwagens voor heipalen rijden. En de vrachtwagens rijden natuurlijk ook weer leeg terug. 9. Hoeveel vrachtwagens komen er dan in totaal voorbij op zo'n drukke dag? 3.1 Transport 7. Er rijden dagelijks veel vrachtwagens door Harlingen. Bedenk tenminste 3 redenen waarvoor je een vrachtwagen nodig kan hebben Wist je dat wij behalve heipalen nog veel meer vervoeren?! Elke dag rijden er: Gemiddeld 15 vrachtwagens voor beton Gemiddeld 5 vrachtwagens voor damwanden Gemiddeld 20 vrachtwagens voor aan en afvoer van grond Dit zijn dus 10 vrachtwagens per uur, oftewel iedere 6 minuten rijdt er een vrachtwagen langs. Goed opletten dus als je op de fiets zit of loopt. Gemiddeld 10 vrachtwagen voor bewapening Gemiddeld 5 kranen op het tracé Werkboek Werkboek N31 N31 Harlingen Harlingen

7 3.2 Knelpunten in het verkeer 10. Teken in het vak hier onder de route die jij neemt als je van huis naar school gaat. 12. Waarom vind jij deze plekken onveilig? 13. Wat moet er veranderen volgens jou om deze plekken wel veilig te maken? 11. Geef ook op het kaartje aan op welke drie plekken je extra moet opletten als je op de fiets zit.

8 4 DUURZAAMHEID Binnen de N31 Harlingen is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. Zo belangrijk dat er voor aannemer Ballast Nedam is gekozen. Zij hadden betere plannen om energie en materialen te besparen dan de andere partijen. Duurzaamheid is best een moeilijk woord. Duurzaam wonen en werken betekent eigenlijk dat als wij hier en nu de juiste dingen doen, kinderen over 100 jaar zowel hier als ergens anders nog steeds een goed leven kunnen hebben. Net als wij nu. We geven aandacht aan het behoud van onze aarde. Ook bij het ontwerpen en het maken van de nieuwe N31 passen we verschillende duurzame oplossingen toe. 14. Hieronder vind je een korte omschrijving van vier voorbeelden van duurzame oplossingen binnen N31 Harlingen. Vul het nummer van de beschrijving bij de juiste foto s in. Voor het maken van de open bak 1 gebruiken we permanente damwanden, die we later behangen met dunne betonnen sierpanelen. Dit bespaart veel beton ten opzichte van dragende betonnen muren. Ook bespaart het transport en zorgt het voor minder hinder voor de omgeving. 3 Alle elektriciteit die we gebruiken 4 is afkomstig van zonnepanelen en windmolens uit Nederland. Daardoor stoten we nauwelijks CO₂ uit. Ook produceren we op twee plaatsen zelf zonne- en windenergie. 2 Er moet veel grond verplaatst worden. Dat doen we in lichte aluminium vrachtwagens. Daar mag namelijk meer zand in dan een zware stalen vrachtwagen. Zo heb je dus minder transportritten nodig. We zorgen ervoor dat zoveel mogelijk mensen nadenken over hun eigen energieen materiaal gebruik. Dat doen we door spreekbeurten te houden op scholen, bij verenigingen en bij de verschillende bouwketen voor eigen collega s. En we geven 4x per jaar een prijs aan iemand die op het project een mooi duurzaam idee heeft gehad: de Duurzame Kanjer van de N31.

9 15. Doen jullie op school ook iets met duurzaamheid? Zo ja, wat doen jullie hieraan en waarom? Kijk ook eens op energychallenges.nl. Dan kun je samen met jouw school energie besparen en mooie prijzen winnen! Zo nee, wat zouden jullie met duurzaamheid kunnen doen?

10 5 KUNSTWERKEN Kunstwerken in en om wegen zijn geen schilderijen, foto s of beelden. Het gaat over bruggen, viaducten, onderdoorgangen, muren, schermen, aquaducten en dergelijke. 5.1 Spoortrog Wist je dat andere viaducten meteen op de goede plek worden gebouwd? Soms leggen we dan eerst de weg tijdelijk op zij. Wanneer het viaduct af is, leggen we de weg definitief er overheen. Nog even wachten dus! Harlingen heeft nu de grootste spoortrog van Friesland. Spoortrog is een vakterm voor een treinbrug over een andere weg heen. 16. Hoe lang is deze spoortrog en weet je ook hoe zwaar? Het bouwen van het spoor heeft plaatsgevonden naast het bestaande spoor om overlast te voorkomen voor de treinreizigers. Toen de betonnen brug klaar was, hebben we hem langzaam over een soort van glijbanen op zijn plek geschoven. 17. Hoelang heeft het geduurd voordat het nieuwe spoor was ingeschoven en op zijn plek lag?

11 5.2 Aquaduct en verdiepte bak Er wordt in Harlingen een aquaduct gebouwd. 18. Wat is een aquaduct? Gebruik een woordenboek of kijk op internet. 20. Geef hieronder aan wat het verschil is tussen een verdiepte bak en een tunnel. Zoek eerst op wat een tunnel en een verdiepte bak zijn. 19. Voor welke verkeersdeelnemers denk je dat de bouw van een aquaduct een verbetering is en leg uit waarom? Wist je dat we behalve een aquaduct ook een verdiepte bak van 2 km lang, een spoorviaduct en 4 autoviaducten bouwen?!

12 Om het vaarverkeer en het autoverkeer niet langer op elkaar te laten wachten, bouwen we een aquaduct. Er zijn verschillende manieren om een aquaduct te maken. Eén manier is Opdrijven, Transporteren, Afzinken en Onderspoelen (ook wel OTAO genoemd) Deze manier gebruiken we ook bij de N Wat is opdrijven? 22. Wat is afzinken? 23. Hoeveel maanden kost het ongeveer om een aquaduct te bouwen?

13 24. In welke volgorde wordt een aquaduct volgens jou gebouwd? De stappen voor het bouwen van een aquaduct zie je hieronder. De stappen staan nog niet in de goede volgorde. Vul de juiste nummers bij de juiste stappen in. Om je alvast een klein beetje op weg te helpen is stap 1 voor je opgeschreven.

14 Notities

15 MAAK HET MEE Willen jullie zelf met de klas bij het project N31 kijken? Of een bouwer in de klas krijgen die jullie laat zien wat erbij de N31 gebeurt? Dat kan! Vraag jullie meester of juf contact op te nemen met Bouwen aan de Bouw. Bouwen aan de Bouw is een initiatief van de bouwbedrijven in Friesland om kinderen zoals jullie te laten zien wat er allemaal in de bouw gebeurt. Wie weet wil je later zelf ook in de bouw gaan werken. SOCIAL MEDIA Ben je benieuwd naar de aanleg van de nieuwe weg? Neem dan eens een kijkje op de website Op de website kun je alles lezen over het project, maar ook zien waar de werkzaamheden plaats vinden. Ook kun je via de website de bouw via webcams bekijken. Leuk om te zien wat er overdag voor werkzaamheden plaats vinden! Daarnaast zijn we actief op YouTube (de nieuwe N31 Harlingen), Facebook ( en houden we alle mensen op de hoogte via het Contactgegevens E. T

16

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN. Voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool.

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN. Voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool. WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN Voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool. 10 1 WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1. LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1.1 - STEEDS DRUKKER OP DE WEG Dit werkboek gaat over Leeuwarden Vrij-Baan.

Nadere informatie

WERKBOEK 2015-2016 LEEUWARDEN VRIJ-BAAN. Voor leerlingen groep 7/8 basisschool.

WERKBOEK 2015-2016 LEEUWARDEN VRIJ-BAAN. Voor leerlingen groep 7/8 basisschool. WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN Voor leerlingen groep 7/8 basisschool. 10 2015-2016 1 WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1. LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1.1 STEEDS DRUKKER OP DE WEG Dit werkboek gaat over Leeuwarden

Nadere informatie

N381 NATUURLIJK! voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool

N381 NATUURLIJK! voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool N381 NATUURLIJK! voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool 1 1. De N381: een snellere en veiliger weg. De provinciale weg tussen Drachten en de grens met Drenthe,

Nadere informatie

WERK BOEK. DE CENTRALE AS Voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool.

WERK BOEK. DE CENTRALE AS Voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool. WERK BOEK DE CENTRALE AS Voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool. 1 DE CENTRALE AS IN NOORDOOST-FRYSLÂN 1.1 - STEEDS DRUKKER OP DE WEG Het wordt steeds drukker op de weg. Steeds meer mensen hebben een

Nadere informatie

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN. Voor leerlingen groep 7/8 basisschool.

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN. Voor leerlingen groep 7/8 basisschool. WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN Voor leerlingen groep 7/8 basisschool. 10 2014 1 WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1. LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1.1 STEEDS DRUKKER OP DE WEG Dit werkboek gaat over Leeuwarden Vrij-Baan.

Nadere informatie

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 2015/2016 ANTWOORDBLAD

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 2015/2016 ANTWOORDBLAD WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 2015/2016 ANTWOORDBLAD Bladzijde 2 1. LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1.1 Steeds drukker op de weg INFRASTRUCTUUR (verkeer) Met infrastructuur bedoelen we alle voorzieningen voor het

Nadere informatie

11-14 september Drachtsterweg en Drachtsterbrug afgesloten

11-14 september Drachtsterweg en Drachtsterbrug afgesloten drachtsterweg en omgeving DEZE NIEUWSBRIEF INFORMEERT U OVER DE ACTUELE ONTWIKKELINGEN VAN HET PROJECT. aug/sept 2015 WILT U MEER INFORMATIE? KIJK OP: WWW.VRIJ-BAAN.NL OF VIA TEL. 058 284 40 40 11-14 september

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

DE N31 DOOR HARLINGEN

DE N31 DOOR HARLINGEN DE N31 DOOR HARLINGEN In 1963 werd de huidige N31 verhoogd op een talud aangelegd. Nu, 45 jaar later maakt het talud plaats voor een verdiepte bak. Dit betekent een constructief bijzonder ingrijpende en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vechtdal Verbinding

Nieuwsbrief Vechtdal Verbinding Augustus 2018 Nieuwsbrief Vechtdal Verbinding N340/N48 en N377 Inhoud nieuwsbrief Gang naar Raad van State nog onzeker Aanbesteding verloopt volgens planning ProRail plaatst liggers over viaduct Even voorstellen:

Nadere informatie

DE N31 DOOR HARLINGEN

DE N31 DOOR HARLINGEN DE N31 DOOR HARLINGEN Rond 1960 werd de huidige N31 verhoogd op een talud aangelegd. Nu, bijna 60 jaar later maakt het talud plaats voor een verdiepte bak. Dit betekent een constructief bijzonder ingrijpende

Nadere informatie

Overzicht van de geplande werkzaamheden De volgende werkzaamheden worden in de komende maanden uitgevoerd:

Overzicht van de geplande werkzaamheden De volgende werkzaamheden worden in de komende maanden uitgevoerd: H.J. Nederhorststraat 1, 2801 SC Gouda Postbus 268, 2800 AG Gouda Telefoon +31 (0)182 59 05 10 Behandeld door Robin van de Plassche Telefoon 06-51 40 89 51 E-mail robin.van.de.plassche@bam.com Retouradres:

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Nieuwsflits OV SAAL Almere

Nieuwsflits OV SAAL Almere Nieuwsflits OV SAAL Almere Nr.004, september 2015 Misschien heeft u het al gemerkt: er wordt veel gewerkt op en naast het spoor in Almere. Doel is het verbeteren van de bereikbaarheid van de noordelijke

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 1

Op Voeten en Fietsen 1 Op Voeten en Fietsen 1 Hoe ga jij naar school? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek.

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. Lesbrief: vrachtverkeer en de dode hoek Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. N31 Harlingen: In november 2015 start Ballast

Nadere informatie

Hoe verandert uw route naar de A20? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting A20 Moordrecht

Hoe verandert uw route naar de A20? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting A20 Moordrecht Hoe verandert uw route naar de? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat www.rijkswaterstaat.nl 0800-8002 (gratis, dagelijks 06.00-22.30 uur) maart 2014 cd0314ck001

Nadere informatie

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden Extra Sneltrein Twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur/ per richting verhogen het comfort en de snelheid voor reizigers en verbeteren de bereikbaarheid van het Noorden. Extra sneltrein Op dit moment

Nadere informatie

Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4

Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4 Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4 In de kern van Deurne liggen drie drukke spoorwegovergangen: de Vlierdenseweg, Liesselseweg en Binderendreef. Bij alle drie

Nadere informatie

Verbreding A6 Almere Verplaatsing busstation

Verbreding A6 Almere Verplaatsing busstation Verplaatsing busstation Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost naar vier Herinrichting Weerwatergebied De lokale wegen, fietspaden en de busbaan worden in dit gebied verlegd ter voorbereiding op gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

[ T e c h n a s i u m ] Een innovatieve spoorwegovergang

[ T e c h n a s i u m ] Een innovatieve spoorwegovergang [ T e c h n a s i u m ] Een innovatieve spoorwegovergang Een innovatieve spoorwegovergang Opdrachtgever De opdrachtgever van dit project is... Hij is civiel ingenieur en werkzaam bij het bedrijf Prorail,

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde Techniekkit: Oost Nederland Domein: Overbrengingen Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie Leergebied: Aardrijkskunde 1. Mensen zijn vaak onderweg. Naar school, het werk, de sportclub, opa en oma of

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

herinrichting stationsgebied

herinrichting stationsgebied herinrichting stationsgebied ambities, opties & afwegingen verkeer in omgeving consequenties en gevolgen schapen kamp stations straat aansluiten en verlevendigen centrum welkom in onze stad! stations plein

Nadere informatie

Onderwerp Voortgang werkzaamheden Verbindingsweg Houten - A12

Onderwerp Voortgang werkzaamheden Verbindingsweg Houten - A12 Afzender Postbus 111, 2130 AC Hoofddorp, Nederland Aan de bewoners van dit adres Datum 7 februari 2014 Referentie 121027-02834 Bladnummer 1/6 Onderwerp Voortgang werkzaamheden Verbindingsweg Houten - A12

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand

Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus 20 Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Datum Projectnaam 02 maart 2012 A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Uw referentie

Nadere informatie

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek In oktober 2013 is bouwcombinatie Ballast Nedam Rohde Nielsen gestart met de uitvoering van Kustwerk Katwijk. Deze werkzaamheden zullen ruim een jaar duren

Nadere informatie

Kübra Ozisik September

Kübra Ozisik September Kübra Ozisik September 2018 www.ois-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 2. Resultaten 4 2.1 Respons 4 2.2 Fietsen in de stad 4 2.3 Bewaakte

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8 Brief LES Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN Deze verkeerslessen gaan over de alle fietsers kruispunten. In 1989 heeft Groningen het eerste kruispunt aangelegd waar de verkeerslichten voor alle

Nadere informatie

Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur

Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur UITNODIGING DAG VAN DE BOUW OP ZATERDAG 24 MEI WILT U MEER INFORMATIE? KIJK OP WWW.DAGVANDEBOUW.NL APRIL 2014 Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur Op zaterdag 24 mei is het weer zover,

Nadere informatie

Boek over werkzaamheden spoorkruising. 18 mei 2015 mei 2016

Boek over werkzaamheden spoorkruising. 18 mei 2015 mei 2016 Boek over werkzaamheden spoorkruising 18 mei 2015 mei 2016 1 In dit boek Weguitbreiding Schiphol Amsterdam - Almere Project A9 Gaasperdammerweg De werkzaamheden bij de spoorkruising Hinder en maatregelen

Nadere informatie

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden Extra Sneltrein Groningen Twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur/per richting verhogen het comfort en de snelheid voor reizigers en verbeteren de bereikbaarheid van het Noorden. Extra sneltrein Groningen

Nadere informatie

Wat gebeurt er buiten langs de A6?

Wat gebeurt er buiten langs de A6? Fotoreportage Wat gebeurt er buiten langs de A6? De werkzaamheden voor de verbreding van de A6 zijn sinds april van dit jaar in volle gang. Langs het tracé liggen metershoge zandhopen die laag voor laag

Nadere informatie

Oktober Werk aan de stad in oktober

Oktober Werk aan de stad in oktober Oktober 2016 Via deze nieuwsbrief informeren wij u iedere maand over de werkzaamheden in Assen. Ook vertellen wij u meer over acties en regelingen die bijdragen aan de bereikbaarheid van de stad. Werk

Nadere informatie

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over "Tunnels en Bruggen". Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten.

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over Tunnels en Bruggen. Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten. Edwin van Tienen TUNNELS EN BRUGGEN Inhoud. 1. Wat weet ik er al van. 2. Tunnels. 2.1 Boren. 2.2 Tunnels in de bergen. 3. De kanaaltunnel. 3.1 Tunnel onder de zee. 3.2 De TGV. 4. Bruggen. 4.1 Onderzoeken

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 3

Op Voeten en Fietsen 3 Op Voeten en Fietsen 3 Wie mag eerst? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 207-208 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je verschillende

Nadere informatie

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden Extra Sneltrein Groningen Twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur/per richting verhogen het comfort en de snelheid voor reizigers en verbeteren de bereikbaarheid van het Noorden. Extra sneltrein Groningen

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?!

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Verkeersborden op jouw route Welke verkeersborden kom je tegen op jouw route van

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

Stationsgebied Driebergen-Zeist. . Aan de bewoners van. Geachte heer / mevrouw,

Stationsgebied Driebergen-Zeist. . Aan de bewoners van. Geachte heer / mevrouw, Datum 18-05-2017 Retouradres: Stationsweg 13, Projectnaam Uw referentie - Stationsgebied Driebergen-Zeist Onze referentie SDZ-COR-0007 Behandeld door J. (Jorien) Batterink Telefoon direct 088-400 8092

Nadere informatie

Pimp een Windmolen! Droommachine http://droommachine.braintrigger.nl

Pimp een Windmolen! Droommachine http://droommachine.braintrigger.nl Pimp een Windmolen! Windmolens wekken schone energie op. Maar sommige mensen zijn tegen windmolens. Ze vinden dat ze niet goed in de omgeving passen, dat ze het landschap verontreinigen. En ze zijn bang

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Kimswerderweg Dinsdag 26 mei Door: Marijn Both (omgevingsmanager Ballast Nedam)

Informatiebijeenkomst Kimswerderweg Dinsdag 26 mei Door: Marijn Both (omgevingsmanager Ballast Nedam) Informatiebijeenkomst Kimswerderweg Dinsdag 26 mei 2015 Door: Marijn Both (omgevingsmanager Ballast Nedam) Agenda vanavond Terugblik Doel Fasering Tijdelijke situatie Kimswerderweg Wat merkt u er van?

Nadere informatie

Verslag informatiemarkt project fietsroute Kattenburgerstraat 11 oktober 2018

Verslag informatiemarkt project fietsroute Kattenburgerstraat 11 oktober 2018 Bezoekadres Weesperstraat 430 1018 DN Amsterdam Postbus 12693 1100 AR Amsterdam Telefoon 14 020 amsterdam.nl/fietsroutekattenburger straat Verslag informatiemarkt project fietsroute Kattenburgerstraat

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 5 Kun je veilig eerst?

Jeugd Verkeerskrant 5 Kun je veilig eerst? Jeugd Verkeerskrant 5 Kun je veilig eerst? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2017-2018 groep 7/8 Start Voorgaanregels Op de foto zie je een zwevend zebrapad. Op een zebrapad mag je voorgaan

Nadere informatie

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1 Les 4. Transport Introductie De onderdelen voor de pennen in de fabriek van Pennenland bv moeten van de Verenigde Staten naar de fabriek in Nederland worden verplaatst. We noemen het verplaatsen van deze

Nadere informatie

Enquête: Verkeersontwikkelingen in en rond Zegge: Enquête Dorpsraad Zegge

Enquête: Verkeersontwikkelingen in en rond Zegge: Enquête Dorpsraad Zegge Enquête: Verkeersontwikkelingen in en rond Zegge: Mede door de opening van de Nelson Mandelaweg worden wij in en om Zegge momenteel geconfronteerd met een toenemende verkeersdrukte. In de Lage Zegstraat

Nadere informatie

Vervolg werkzaamheden viaduct Arnhemsebovenweg te Driebergen-Rijsenburg

Vervolg werkzaamheden viaduct Arnhemsebovenweg te Driebergen-Rijsenburg Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1018-RBO

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Je bent vast wel eens een dagje uit geweest. Met school of met je

Nadere informatie

Fileprobleem. Leerjaar 1, schooljaar De opdrachtgever

Fileprobleem. Leerjaar 1, schooljaar De opdrachtgever Fileprobleem Verkeersknooppunt Verkeerscentrale Leerjaar 1, schooljaar 2017-2018 1. De opdrachtgever Dagelijks maken miljoenen reizigers gebruik van het Nederlandse wegennet. Het wordt steeds drukker en

Nadere informatie

Grachtengordel Amsterdam

Grachtengordel Amsterdam Grachtengordel Amsterdam Door AnnaRosa Klaver, Dorian Rijsdijk, Isaac Blom en Yvonne Dijksterghuis, 2B Klas van mr. Van Montfoort Veel van de Amsterdamse grachtenpanden zijn gebouwd in of na de 17e eeuw,

Nadere informatie

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In alle beroepen waarin met mensen wordt gewerkt, is communiceren

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

V O O R W O O R D. Trots op het resultaat

V O O R W O O R D. Trots op het resultaat V O O R W O O R D Trots op het resultaat In 1,5 jaar tijd is de 85 jaar oude Put volledig verbouwd. De Put voldoet nu aan de eisen van deze tijd: verkeersveilig, ruim, licht en duurzaam. Het was een complex

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Januari Werk aan de stad in januari

Januari Werk aan de stad in januari Januari 2017 Via deze nieuwsbrief informeren wij u iedere maand over de werkzaamheden in Assen. Ook vertellen wij u meer over acties en regelingen die bijdragen aan de bereikbaarheid van de stad. Werk

Nadere informatie

Vervolg werkzaamheden viaduct Arnhemsebovenweg te Driebergen-Rijsenburg

Vervolg werkzaamheden viaduct Arnhemsebovenweg te Driebergen-Rijsenburg Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-0953-RBO

Nadere informatie

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind!

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! CBS De Rietzanger & OBS Ter Borch Februari/maart 2015 Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! In het jaar 2009 werd het Borchkwartier gebouwd. Al snel bleek dat beide scholen te maken hadden

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Uitgangspunten Huidige situatie (zie bijlage)

Uitgangspunten Huidige situatie (zie bijlage) Van : Jasper de Vries en Jolanda van Oijen (XTNT), Marco Redeman (LinkedPeople) Datum : 16 januari 2013 Onderwerp : Rotonde Parkwijk, aangepast ontwerp Uitgangspunten Dit advies is gebaseerd op een snelle

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1034-RBO

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden

Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden Tijdens de informatieavond op 10 oktober 2018 is er een aantal vragen naar voren gekomen. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet. Per

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Werkzaamheden viaduct Woudenbergseweg te Maarsbergen, inclusief weekendafsluiting

Werkzaamheden viaduct Woudenbergseweg te Maarsbergen, inclusief weekendafsluiting Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-0985-RBO

Nadere informatie

Techniek? Constructies. [Geef tekst op]

Techniek? Constructies. [Geef tekst op] Techniek? Constructies [Geef tekst op] Inhoud van de Doe-les Constructies In deze Doe-les ga je verschillende opdrachten maken die te maken hebben met techniek om je heen. Om die opdrachten te kunnen uitvoeren

Nadere informatie

Techniek? Constructies. [Geef tekst op]

Techniek? Constructies. [Geef tekst op] Techniek? Constructies [Geef tekst op] Inhoud van de Doe-les Constructies In deze Doe-les ga je verschillende opdrachten maken die te maken hebben met techniek om je heen. Om die opdrachten te kunnen uitvoeren

Nadere informatie

IO 08-RP-68 BOUWFASERINGSPLAN PIET KRANENBERGPAD GEMEENTE AMSTERDAM

IO 08-RP-68 BOUWFASERINGSPLAN PIET KRANENBERGPAD GEMEENTE AMSTERDAM IO 08-RP-68 BOUWFASERINGSPLAN PIET KRANENBERGPAD GEMEENTE AMSTERDAM Kenmerk: IBZ7340 Versie: definitief versie A Datum: 1 mei 2017 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Uit te voeren werkzaamheden...

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

Lesidee: maak de baan vrij

Lesidee: maak de baan vrij Lesidee: maak de baan vrij REGELS, REGELS EN NOG EENS REGELS (WERELDORIËNTATIE) Om het verkeer goed te laten verlopen bestaan er ontzettend veel regels. Bespreek het volgende met de leerlingen: Met welke

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Aardrijkskunde Nederland is vol met rivieren. Om de rivier te kunnen oversteken bouwt men bruggen. Dan hoef je niet op

Nadere informatie

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:...

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:... BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:..................... INLEIDING Dit werkboek hoort bij de website Boer in de buurt (www.boerindebuurt.nl). Op deze website vind je filmpjes, illustraties en opdrachten

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap. Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje

Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap. Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje Jeugdgezondheidszorg Veilig op straat Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje Vanaf 12 jaar Bijna op eigen benen

Nadere informatie

Maak je eigen routekaart

Maak je eigen routekaart Maak je eigen routekaart Lessuggesties Wanneer u de opdracht Maak je eigen routekaart klassikaal wilt gebruiken en wilt verdiepen, kunt u gebruik maken van de onderstaande lessuggesties. Leerlingen worden

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

Bezoek een beurs! 2. Bekijk het programma van de beurs en match de onderdelen van het programma met jouw doel.

Bezoek een beurs! 2. Bekijk het programma van de beurs en match de onderdelen van het programma met jouw doel. Komende week vindt de jaarlijkse NOT plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Op deze beurs kun je workshops volgen, lezingen bijwonen en stands van exposanten bezoeken. Er is veel te doen en zien, dus daar

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Natuur In Nederland vind je verschillende natuurgebieden. Een voorbeeld van een natuurgebied is De Biesbosch. Het gebied

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Project Holendrecht-Diemen (A9 Gaasperdammerweg)

Informatiebijeenkomst Project Holendrecht-Diemen (A9 Gaasperdammerweg) Informatiebijeenkomst Project Holendrecht-Diemen (A9 Gaasperdammerweg) Malou van der Pal Omgevingsmanager IXAS Zuid-Oost 1 Agenda 1. Veiligheid 2. Wie is IXAS? 3. Projectgebied, kenmerken en aanpak IXAS

Nadere informatie

WERKBOEK BASISONDERWIJS IN HOLLAND STAAT EEN HUIS

WERKBOEK BASISONDERWIJS IN HOLLAND STAAT EEN HUIS WERKBOEK BASISONDERWIJS IN HOLLAND STAAT EEN HUIS Uitgave 2012 1. INLEIDING I in Nederland staan overal huizen. Zelf woon je ook in een huis of misschien in een flat. Net als de andere kinderen bij jou

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R LEKKER BAKKEN IN DE ZON! Nee niet zonnebaden, maar barbecuen zonder hout of kolen! Dat kan ook met zonlicht. Het lijkt een beetje op een oude truc met een sterk vergrootglas. Als de zon goed schijnt, en

Nadere informatie

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk)

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk) Resultaten enquête Veiligheid bij wegwerkzaamheden De drie noordelijke provincies, Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie slaan de handen ineen om onveiligheid rondom wegwerkzaamheden in

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

TRANSPORT 3.1 t/m 3.4

TRANSPORT 3.1 t/m 3.4 TRANSPORT 3.1 t/m 3.4 Schooljaar: 2015-2016 3.1. GESCHIEDENIS, BEHOEFTE, TRANSPORTMIDDELEN KLAS 2A 2B 2C 2D 2G Algemene Techniek Mnr. Baromeo 3.1.1. Geschiedenis De uitvinding van het wiel is rond 3500

Nadere informatie