Overzicht sessies POV-dag 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht sessies POV-dag 2017"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 5 Van innovatie naar toepassing vraagt lef! Waarom stranden zo veel goede ideeën en maken we toch vaak risicomijdende keuzes? Hoe krijg je een goed idee een stapje verder? Hoe krijg je de grootste criticasters mee? Harry en Marco nemen jullie mee in hun ervaringen in de wereld van de waterveiligheid. Een sessie over techniek, systemen én gedrag! Marco Veendorp (Waterschap Noorderzijlvest) Harry Schelfout (Deltares) POV Voorlanden: meer veiligheid tegen minder kosten Nederland staat voor een grote en kostbare opgave: het toekomstbestendig maken van onze waterveiligheid. We anticiperen op de gevolgen van het veranderende klimaat en de almaar dalende bodem. Het HWBP van het Rijk en de waterschappen coördineert en financiert de acties. Hiervoor is tot 2030 bijna 5 miljard beschikbaar. De Projectoverstijgende Verkenning (POV) Voorlanden laat zien dat als dijkbeheerders de positieve invloed van voorlanden meenemen in de sterkteberekeningen van een dijk, er kosten en overlast kunnen worden vermeden. Niels Roode (Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard) Twee overheden samen in 1 gebieds-ontwikkeling: hoe doe je dat? Samen hebben de provincie en het waterschap één innovatieproject opgezet: de dubbele dijk. Naar de buitenwereld is dat 1 project getrokken door twee overheden. Achter de schermen zijn er verschillende opgaven, verantwoordelijkheden en geldstromen. Hoe zorg je ervoor dat dat in de praktijk werkt? Welke uitdagingen komen daarbij kijken? Irene en Esther nemen jullie mee in hun dilemma s, in een sessie over samenwerking. Esther Dieker (Waterschap Noorderzijlvest) Irene van Dorp (Provincie Groningen) Overslagbestendige dijk - Hoeveel water mag over de dijk? Hoe bepaal je hoeveel water over de dijk mag? Wat is het kritieke overslagdebiet? Welke eisen stellen we vanuit waterveiligheid en overige functies? En hoe beperkt je het risico op een NIMBY effect? Leo en Marco geven aan de hand van praktijkvoorbeelden (langs rivier en kust) én nieuwe onderzoekslijnen richting aan deze vragen. U kunt mede richting geven aan het deels lopend, deels nog te starten onderzoek. Marco Veendorp (Waterschap Noorderzijlvest) Leo van Nieuwenhuijzen (Waterschap Rijn en IJssel)

2 Pagina 2 van 5 Monitoring tijdens versterken: een objectieve afweging vanuit het perspectief van de beheerder Vanuit de gedachte van Life Cycle Monitoring moet de uitvoeringsmonitoring na oplevering worden doorgezet om daarna de opgeleverde kwaliteit in de beheerfase te bewaken. Het doorzetten van monitoring vanuit de uitvoering naar het beheer komt echter moeizaam tot stand. Dit moeten we doorbreken door de wensen en eisen van de beheerder centraal te stellen en te verwoorden in het contract voor de dijkversterking. Wouter Zomer (BZ Innovatiemanagement BV) Martin van der Meer (Fugro) Vijf technische richtlijnen in de maak voor macrostabiliteit- en pipingsverbeteringstechnieken De POV Macrostabiliteit maakt 5 technische richtlijnen waarin de nieuwe kennis betreffende constructies in dijken wordt aangereikt aan de dijkversterkingsprojecten. Deze technische richtlijnen betreffen Drainagesystemen, Dijkvernagelingstechnieken, Grondverbeteringstechnieken, Stabiliteit-verhogende-langsconstructies en het critical-state-rekenen met eindige-elementenmethoden. De richtlijn voor Drainagesystemen is een samenwerking van de POV Macrostabiliteit met POV-Piping. Elk van de richtlijnen heeft een door SBRCURnet georganiseerde brede klankbordgroep van experts uit de dijkversterkingspraktijk. De eindproducten van de richtlijnen worden tevens voorzien van een ENW-advies. In de sessie zal worden ingegaan op: hoofdlijnen van de inhoudelijke veranderingen door de nieuwe kennis, de samenhang van deze richtlijnen met de uitvoering en resultaten van grote proeven en pilots, de inhoudelijke knelpunten en dilemma s waar we nog tegenaanlopen en in het kort het tijdpad naar het eindproduct van de richtlijnen. Meindert Van (Deltares) Hans Niemeijer (Arcadis) Pieter Jeroen Bart (Antea Group) Rimmer Koopmans (Arcadis) Helle Larsen (Deltares) Joost van der Schrier (Royal HaskoningDHV) De 3 actuele sterkte stappen (waaronder bewezen sterkte) blijken succesvol. Wat is het vervolg? Actuele sterkte (waaronder het uitvoeren van Faalkans analyses en Faalkans Updating (Bewezen Sterkte) analyses), blijkt succesvol. Vooral de faalkansanalyses. Niet alleen binnen dijkversterking KIJK (HHSK ) is voortvarend gewerkt aan het toepassen van actuele sterkte om de scope te verkleinen. Ook andere projecten pakken de handschoen op. Graag vertellen we daar meer over. Voor Bewezen Sterkte blijkt het toepassen van proefbelastingen zinvol. We laten u graag de eerste resultaten zien van de proef die op 19 augustus plaatsvond op de Hollandse IJsseldijk bij HHSK.

3 Pagina 3 van 5 Tot slot discussiëren we aan de hand van stellingen over de toekomst van actuele sterktetechnieken en proefbelastingen. Arno Rozing (Deltares) André van Hoven (Deltares) Eduard Gustin (Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard) Jasper Tamboer (Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard) Rekenen aan piping (D-Geo Flow) D-Geo Flow is het nieuwe softwareproduct voor het modelleren van het faalmechanisme 'piping' onder dijken en dammen, en voor het uitvoeren van bijbehorende gedetailleerde grondwaterstromingssimulaties. Het is nu mogelijk piping bij meerdere grondlagen en tijdsafhankelijke waterstanden in 2D te berekenen. Aan de hand van een voorbeeld willen we de deelnemers laten zien wat er allemaal mogelijk (en nog niet mogelijk) is met dit product. Binnenkort zal ook een opleidingstraject worden aangeboden. Hierover zult u tijdens de sessie nader geïnformeerd worden. Henk Weijers (Hoogheemraadschap van Rijnland) John van Esch (Deltares) Matchmaking tussen innovaties en pilotlocaties in de POV Macrostabiliteit Afgelopen jaar is hard gewerkt aan de Innovatiescan van de POV Macrostabiliteit. Hierin hebben we alle innovaties die in ontwikkeling zijn op het gebied van macrostabiliteit in kaart gebracht en gekeken wat er nog moet gebeuren om deze verder te brengen. Daarnaast hebben we in kaart gebracht wat bij de zes waterschappen met de grootste macrostabiliteitsproblemen concreet de knelpuntdijkvakken zijn en welke innovaties op de verschillende plekken een rol kunnen spelen. Vervolgens zijn we met de verschillende waterschappen in gesprek gegaan hoe dit verder te brengen richting pilots en toepassingen. Een aantal waterschappen hebben inmiddels aangegeven graag een pilot te gaan doen en een gebied te hebben waar dit mogelijk is. We laten in deze sessie graag de concrete resultaten zien. Vervolgens willen we met de marktpartijen, kennisinstellingen en waterschappen in gesprek gaan over wat er nodig is voor de invulling van de pilots, de doelen en ambities en hoe op te schalen van pilot naar bredere toepassing. Sonja Karstens (TKI Deltatechnologie/ Deltares) André Oldenkamp (TKI Deltatechnologie) Ruud Termaat (Deltares)

4 Pagina 4 van 5 Ontwerpproces piping 2018 Vele inzichten zijn opgedaan bij de POV-Piping. Hoe gebruik je deze kennis optimaal voor je ontwerpproces. Welke stappen zijn daarvoor nodig? Hans Niemeijer (Arcadis) Hoe gaan we om met piping? Welke onderzoeken moet je doen om een betrouwbaar beeld te krijgen over je pipingopgave en hoe zorg je voor een beheerdersoordeel, gegeven de onzekerheden ten aanzien van piping. Laura Taal (Waterschap Rivierenland) Maurits van Dijk (Waterschap Drents Overijsselse Delta) Drainage onder mijn dijk! 'Toepassing drainagetechnieken voor dijkstabiliteit' In 25 minuten up-to-date over de POV projecten voor toepassing van drainagetechnieken bij dijken! Voor de verkenningsfase wordt een webbased quickscan-tool opgezet: wat zijn mijn kuubs en kosten?. Bij Veessen is een DMC-systeem aangelegd. Hendrik Meuwese (Witteveen + Bos) Joost Borgers (Waterschap Vallei en Veluwe) Harry Bos (DMC) Speeddate met strategisch omgevingsmanagers: Help, ik heb geen concreet probleem! Wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van omgevingsmanagement als je innovatie geen concrete locatie of probleem heeft? Wat was jouw grootste uitdaging? Hoe heb je die ene cruciale stakeholder gevonden én mee gekregen in de POV? Kom leren van de ervaringen van de omgevingsmanagers uit de verschillende POV s! Heb je zelf goede ervaringen op dit gebied, dan leren onze omgevingsmanagers graag van jou! Esther Dieker (Waterschap Noorderzijlvest) Met VZG en GZB het pipingprobleem verleden tijd? Het Verticaal Zanddicht Geotextiel (VZG) en de Grofzandbarrière (GZB) zijn twee innovatieve maatregelen die piping tegengaan. Het idee berust op het aanbrengen van een zanddichte filterbarrière die de groei van de pipe moet stoppen. Op laboratoriumschaal en in proefvakken zijn deze technieken inmiddels succesvol beproefd. Voor het VZG is door Waterschap Rivierenland op een viertal pilot locaties VZG toegepast in een concreet dijkversterkingsproject langs de Lek en van monitoring voorzien. Waterschap Rijn en IJssel gaat het VZG ook toe passen in het dijkversterkingsproject Twentekanaal.

5 Pagina 5 van 5 De komende jaren worden ook voor het GZB verschillende activiteiten ondernomen om de techniek verder te brengen in het proces van acceptatie en implementatie. We laten u de stand van zaken zien en bediscussiëren met u de potentie van deze technieken. Wie geven deze sessie? Koen van Gerven (Waterschap Rivierenland en Waterschap Rijn & IJssel) Ulrich Förster (Deltares) Waterveiligheid kent geen grenzen De Vecht tussen Ommen en Zwolle kent een grote versterkingsopgave. In POV Vecht werken waterschap Drents Overijsselse Delta en waterschap Vechtstromen samen om te kijken of watersysteemmaatregelen in het hele stroomgebied kunnen bijdragen aan het verkleinen van deze opgave. Het vastleggen van maatregelen (water governance) is voor ons misschien wel de grootste uitdaging. Deelt u uw ervaringen met ons? Dick van Pijkeren (Waterschap Drents Overijsselse Delta) Hoe neem je de leiding bij een vervangende waterkering?! Weet je eigenlijk genoeg van een vervangende waterkering? En praten we wel dezelfde taal? Doet hij ook wat je ervan verwacht? Samen gaan we op zoek naar wat er leeft en speelt bij leidingen en vervangende waterkeringen. In een interactieve sessie willen we ontdekken hoe de POV Kabels en Leidingen jullie kan helpen. Rik Nieuwhof (Waterschap Rivierenland) Dijk in uitvoering: veiligheidsnorm en contracteisen Waterschappen kennen vaak een gesloten seizoen waarbinnen geen werkzaamheden aan de dijk mogen plaatsvinden. Dat moet anders, om dijkversterkingen efficiënt uit te kunnen voeren. Echter, welke veiligheidsnormen hanteer je dan en welke contracteisen horen hierbij? Laat u informeren over de theoretische basis en de praktische toepassing. Bart Brookhuis (Sweco) Jan Blinde (Deltares)

POV-dag 2017: Delen, durven & doen!

POV-dag 2017: Delen, durven & doen! @POVdag2017 #POVdag2017 POV-dag 2017: Delen, durven & doen! Voorwoord Beste deelnemer, Leuk dat je aanwezig bent op de POV-dag 2017, georganiseerd door de projectoverstijgende verkenningen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Nadere informatie

Doelstelling Innovatiescan POVM

Doelstelling Innovatiescan POVM Innovatiescan POVM Projectgroep: Martin Schepers (WSRL) Sonja Karstens en Andre Oldenkamp (TKI Deltatechnologie) Ruud Termaat, Nick Leung en Huub de Bruijn (Deltares) Arjen Ros (Copernicos Groep) Erik

Nadere informatie

Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit

Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit Programmamanager: Frans van den Berg Secretaris: Dirk van Schie Technisch manager: Meindert Van Projectbeheersing :Wijnand Jelier Communicatie: Ellen Roks

Nadere informatie

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking Koen van Gerven Ulrich Förster Inhoud presentatie Aanleiding voor het onderzoek Werking GZB GZB ten opzichte van andere pipingmaatregelen Haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Koen van Gerven & Ulrich Förster. Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd?

Koen van Gerven & Ulrich Förster. Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd? Koen van Gerven & Ulrich Förster Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd? Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd? Opbouw van de sessie Korte uitleg werking VZG en GZB Uitvoering VZG

Nadere informatie

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 24 Piping bij kunstwerken DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie

Nadere informatie

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Ulrich Förster, Deltares Jan Blinde, Deltares Aanleiding Vele km s dijk zijn in de afgelopen toetsing

Nadere informatie

factsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma

factsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma factsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave De pipingopgave voor het rivierengebied is

Nadere informatie

Lesdag 1: donderdag 15 september Lesdag 2: donderdag 29 september Lesdag 3: donderdag 13 oktober 2016

Lesdag 1: donderdag 15 september Lesdag 2: donderdag 29 september Lesdag 3: donderdag 13 oktober 2016 Zalencentrum Aristo, Brennerbaan 150, 3524 BN Utrecht, (030) 23 01 030 Laura Bon, (030) 60 69 415, laura.bon@wateropleidingen.nl Daniëlle Thomas, (030) 60 69 402, danielle.thomas@wateropleidingen.nl Lesdag

Nadere informatie

POV. Drainagetechnieken voor dijkversterking POV publicatie klaar voor gebruik. Hendrik Meuwese Witteveen+Bos Hans van Meerten Deltares

POV. Drainagetechnieken voor dijkversterking POV publicatie klaar voor gebruik. Hendrik Meuwese Witteveen+Bos Hans van Meerten Deltares Drainagetechnieken voor dijkversterking POV publicatie klaar voor gebruik Hendrik Meuwese Witteveen+Bos Hans van Meerten Deltares 22 november 2018 POV MACRO STABILITEIT Drainconstructie als verbetermaatregel

Nadere informatie

Inhoud: 17 oktober

Inhoud: 17 oktober Inhoud: Doel: kennis delen en link met referentieproject KIJK 3 presentaties: POV-M Beter benutten actuele sterkte: (Arno Rozing) Resultaten proefbelasting / infiltratieproef POV-M KIJK (Andre Van Hoven)

Nadere informatie

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL

De POV als vehikel van theorie naar praktijk. Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL De POV als vehikel van theorie naar praktijk Annemiek Roeling - DGRW Jan Jaap Heerema RWS WVL Projectoverstijgende verkenningen Interessant als issue in aantal projecten speelt + er veel winst te behalen

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen sneller en goedkoper uitvoeren. WAAROM DEZE POV? De POV

Nadere informatie

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Kennis en de driehoek

Kennis en de driehoek Kennis en de driehoek Waterveiligheid en nhwbp Jan Aart van Twillert Content Kennis ontwikkeling : wat doen we eigenlijk allemaal op kennisgebied Vanuit de nhwbp opgave en de transities: - Voorbeeld voor

Nadere informatie

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl OKTOBER 2015 Op dit moment is LiveDijk Willemspolder net gestart. De stresstest in de Leendert de Boerspolder is ook gaande. Er zijn afspraken

Nadere informatie

Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma. Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Taskforce Deltatechnologie Datum: 1 november 2013 1 Inleiding In het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma (nhwbp) worden

Nadere informatie

Taskforce Deltatechnologie - Werken in de Gouden Driehoek. Beeldverslag bijeenkomst 24 oktober 2017

Taskforce Deltatechnologie - Werken in de Gouden Driehoek. Beeldverslag bijeenkomst 24 oktober 2017 Taskforce Deltatechnologie - Werken in de Gouden Driehoek Beeldverslag bijeenkomst 24 oktober 2017 Inhoudsopgave Presentaties: o Taskforce Deltatechnologie 3 o Lessen uit Marker Wadden Roel Posthoorn,

Nadere informatie

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling!

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! In de Nederlandse Delta wonen negen miljoen mensen. Hier wordt zeventig procent van ons inkomen

Nadere informatie

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener 26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste

Nadere informatie

Beoordelen volgens de nieuwe normering. Paul Neijenhuis (TM Centraal Holland)

Beoordelen volgens de nieuwe normering. Paul Neijenhuis (TM Centraal Holland) Beoordelen volgens de nieuwe normering en dan Paul Neijenhuis (TM Centraal Holland) Inhoud Context toetsen volgens de nieuwe normering Toetsen: nadere veiligheidsanalyse Vervolg: bepalen van urgentie Belangrijkste

Nadere informatie

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma. Advies samenwerking TFDT met kennisinstellingen en ENW voor Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Taskforce Deltatechnologie Datum: 25 februari 2014 Opbouw Vraagstelling Mission Statement

Nadere informatie

KPR is er om projecten te helpen. Maar niet voor het ontwikkelen van nieuwe instrumentaria. De ontwikkeling zal gezamenlijk worden opgepakt.

KPR is er om projecten te helpen. Maar niet voor het ontwikkelen van nieuwe instrumentaria. De ontwikkeling zal gezamenlijk worden opgepakt. Verslag Datum 17 maart 2016 Verslag Astrid Kampinga Locatie Mourik Groot-Ammers Voorstraat 88 te Groot-Ammers Onderwerp Periodiek Overleg Aanwezig Zie overzicht op de laatste pagina 1. Opening De voorzitter

Nadere informatie

Drainagetechnieken tegen piping

Drainagetechnieken tegen piping Drainage technieken tegen piping Imagine the result Introductie Hans Niemeijer Inventarisatie drainagetechnieken als maatregel tegen piping Bestaand en nieuw Rijkswaterstaat WVL Innovatie, nhwbp, POV-piping

Nadere informatie

Opgaven en dilemma s dijkprojecten

Opgaven en dilemma s dijkprojecten Opgaven en dilemma s dijkprojecten Duurzaamheid & ruimtelijke kwaliteit in het Hoogwaterbeschermingsprogramma 5 juni 2018 Regina Havinga Inhoud presentatie 1 Opgave van het Hoogwaterbeschermingsprogramma

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2 Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2 Keywords #Gevoeligheidsanalyse, #Toetsspoor Graserosie Kruin en Binnentalud (GEKB), #Ringtoets /

Nadere informatie

WELKOM. Rivierdijk West Sliedrecht Nadere verkenning varianten. Workshop focusgroep 11 juni 2018

WELKOM. Rivierdijk West Sliedrecht Nadere verkenning varianten. Workshop focusgroep 11 juni 2018 WELKOM Rivierdijk West Sliedrecht Nadere verkenning varianten Workshop focusgroep 11 juni 2018 INHOUD 19:15 Inloop 19:30 Opening & Terugblik vorige bijeenkomst Thamar Tax, gemeente Sliedrecht 21:30 Einde

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B 2 Beschrijving HWBPprojecten 2014-2019 Bijlage bij

Nadere informatie

Pipingonderzoek WTI2017

Pipingonderzoek WTI2017 Pipingonderzoek WTI2017 Ulrich Förster (Deltares) Peter Blommaart (RWS-VWL) Inhoud Inleiding programma WTI 2017 Doel van de toetsing Verschillende toetslagen Planning cluster toetsen piping Ulrich Förster

Nadere informatie

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Plan van Aanpak POV Auteur: Datum: Versie: POV Macrostabiliteit Pagina 1 van 7 Definitief 1 Inleiding Op 16 november hebben wij van u

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Contactpersoon Datum Bijlage(n) Aanleiding

Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Contactpersoon Datum Bijlage(n) Aanleiding Zuiderwagenplein 2 8224 AD Lelystad Postbus 17 8200 AA Lelystad T 0320 298411 F 0320 249218 www.rijkswaterstaat.nl Contactpersoon Emiel Boerma Trainee T 0611871328 emiel.boerma@rws.nl Omschrijving Workshop

Nadere informatie

Formulier 2: waterdoorlatend damwand

Formulier 2: waterdoorlatend damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

HWBP Vakdag Kennis & Innovatie 26 juni 2014 - verslag

HWBP Vakdag Kennis & Innovatie 26 juni 2014 - verslag HWBP Vakdag Kennis & Innovatie 26 juni 2014 - verslag Ellen Tromp, Michelle Hendriks (met input van derden) Op donderdag 26 juni werd de eerste vakdag Kennis & Innovatie gehouden door het HWBP. Zo n vijftig

Nadere informatie

Publicatie Stabiliteitsverhogende Langsconstructies in primaire waterkeringen. Helle Larsen Deltares. 26 februari 2019 POV MACRO STABILITEIT

Publicatie Stabiliteitsverhogende Langsconstructies in primaire waterkeringen. Helle Larsen Deltares. 26 februari 2019 POV MACRO STABILITEIT Publicatie Stabiliteitsverhogende Langsconstructies in primaire waterkeringen Helle Larsen Deltares 26 februari 2019 Stabiliteitsverhogende Langsconstructies Even terugblikken. Ontwerprichtlijn stabiliteitsschermen

Nadere informatie

HWBP in voorbereiding 27. Rivierverruiming in VKS tot Rivierverruimingsprojecten in voorbereiding. piping 7. Huidige dijkligging

HWBP in voorbereiding 27. Rivierverruiming in VKS tot Rivierverruimingsprojecten in voorbereiding. piping 7. Huidige dijkligging Wageningen 0 Rivierverruiming in VKS tot 0 Nijmegen Sprok-Sterreschans Nog niet gestart Wageningen 0 Rivierverruiming in VKS tot 0 Nijmegen Oosterhout-Wolferen/Sprok Waterschap Rivierenland gaat de komende

Nadere informatie

In de kolom "SWS" ziet u of stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS) van toepassing is in de betreffende gemeente.

In de kolom SWS ziet u of stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS) van toepassing is in de betreffende gemeente. In de kolom "SWS" ziet u of stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS) van toepassing is in de betreffende gemeente. 1 = Kiezers kunnen in deze gemeente voor alle waterschapsverkiezingen stemmen in elk

Nadere informatie

Dijken versterken en rivieren verruimen

Dijken versterken en rivieren verruimen Dijken versterken en rivieren verruimen Arno de Kruif (RWS-WVL) Waterveiligheid in Nederland Nederland al honderden jaren door dijken beschermd Waterveiligheid geregeld in de wet Toetsen of dijken nog

Nadere informatie

POV-dag 2016: het delen-durven-doen festival

POV-dag 2016: het delen-durven-doen festival POV-dag 2016: het delen-durven-doen festival Voorwoord Beste deelnemer, Leuk dat je aanwezig bent op de POV-dag 2016, georganiseerd door de projectoverstijgende verkenningen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Nadere informatie

Veilige dijken, dammen, duinen. Werken aan bescherming tegen overstromingen in de Hoogwaterbeschermingsprogramma s

Veilige dijken, dammen, duinen. Werken aan bescherming tegen overstromingen in de Hoogwaterbeschermingsprogramma s Veilige dijken, dammen, duinen Werken aan bescherming tegen overstromingen in de Hoogwaterbeschermingsprogramma s Veilig wonen en werken onder de zeespiegel Foto: Tineke Dijkstra Zwemmen in zee, vervoer

Nadere informatie

IJsseldijk Zwolle-Olst Masterclass

IJsseldijk Zwolle-Olst Masterclass IJsseldijk Zwolle-Olst Masterclass Prof. dr. ir. Matthijs Kok hoogleraar Waterveiligheid 14 mei 2018 Inhoud 1. Inleiding 2. Risico van overstromingen 3. Wat is acceptabel? 4. IJsseldijken; wat is er aan

Nadere informatie

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018 ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken November 2018 Introductie > Sinds 2015 trekken waterschappen met elkaar op om te kijken hoe we samen de zorgplicht kunnen verbeteren

Nadere informatie

datum afzender omschrijving Overige opmerkingen mail/voorstel/brochure HWBP kansenscan Sep 2014* Deltares André Koelewijn

datum afzender omschrijving Overige opmerkingen mail/voorstel/brochure HWBP kansenscan Sep 2014* Deltares André Koelewijn 10 Grof zand filter DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie

Nadere informatie

19 Grondradar Tauw. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

19 Grondradar Tauw. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 19 Grondradar Tauw DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma Derde toetsronde Verlengde derde

Nadere informatie

Dijkverbetering Gameren

Dijkverbetering Gameren informatiebijeenkomst Dijkverbetering Gameren 15 juni 2016 Slotse Hofke Welkom Figuur: overzicht HWBP-projecten Waterschap Rivierenland (2016-2021) Programma Welkom Het project o De opgave o Aanpak en

Nadere informatie

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Nelle Jan van Veen (POV Piping) Michiel de Molenaar (POV Piping) Kennisdag Inspectie Waterkeringen Burgers Zoo, Arnhem, 22 maart 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding:

Nadere informatie

Van nieuwe normen naar nieuwe ontwerpen

Van nieuwe normen naar nieuwe ontwerpen Van nieuwe normen naar nieuwe ontwerpen Bob van Bree Wat ga ik u vertellen Wat betekent de nieuwe norm voor ontwerpen? Wat is het OI2014? Werken met het OI2014 Faalkansbegroting Van norm naar faalkanseisen

Nadere informatie

Informatieavond Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak

Informatieavond Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak Informatieavond Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak Informatieavond 15 december 2016 Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak Programma 1. Welkomstwoord bestuurder Louis van der Kallen 19.30 19.35

Nadere informatie

Publicatie Vernagelingstechnieken in waterkeringen. 26 februari 2019 POV MACRO STABILITEIT

Publicatie Vernagelingstechnieken in waterkeringen. 26 februari 2019 POV MACRO STABILITEIT Publicatie Vernagelingstechnieken in waterkeringen 26 februari 2019 M-publicatie Vernagelingstechnieken Schrijversteam Pieter Bart Jan-Willem Bardoel Huub de Bruijn Marco Peters Marcel Visschedijk Jasper

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 www.ijkdijk.nl We zijn alweer flink op weg in het nieuwe jaar. Stichting FloodControl IJkdijk kijkt terug op een dynamisch en innovatief 2014. Het samengaan van beide stichtingen

Nadere informatie

POV. POVM Beter benutten actuele sterkte. Activiteit 5 Haalbaarheid actuele sterkte Definitief MACRO STABILITEIT

POV. POVM Beter benutten actuele sterkte. Activiteit 5 Haalbaarheid actuele sterkte Definitief MACRO STABILITEIT M Beter benutten actuele sterkte Activiteit 5 Haalbaarheid actuele sterkte Definitief POV Auteur: A. Rozing Hoven Datum: augustus 2016 Versie: 2 Project 1220518-005 Pagina's 26 Samenvatting Doel van het

Nadere informatie

Benchmark Waterschapsverkiezingen

Benchmark Waterschapsverkiezingen BENCHMARK ONDERZOEK Benchmark Waterschapsverkiezingen 18 maart 2015 Benchmark Waterschapsverkiezingen 18 maart 2015 Op 18 maart vinden de Waterschapsverkiezingen plaats. Met uitgebreide websites die veel

Nadere informatie

Aan Van Datum Stuurgroep TFDT Basisteam TFDT 9 juli 2018

Aan Van Datum Stuurgroep TFDT Basisteam TFDT 9 juli 2018 Aan Van Datum Stuurgroep TFDT Basisteam TFDT 9 juli 2018 Notitie Statusrapportage Taskforce Deltatechnologie per juli 2018 Inleiding Voorliggende statusrapportage geeft terugkoppeling richting de stuurgroep

Nadere informatie

04 Trisoplast. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener

04 Trisoplast. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener 04 Trisoplast DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij ontvangen

Nadere informatie

Marktvisie Hoogwaterbeschermingsprogramma WDOD

Marktvisie Hoogwaterbeschermingsprogramma WDOD Marktvisie Hoogwaterbeschermingsprogramma WDOD Terugkoppeling vragen WS Drents Overijsselse Delta Taskforce Deltatechnologie - 10 mei 2016 1 Aanleveren voorbeelden van projecten waarbij sprake is van vroegtijdige

Nadere informatie

Kwijtscheldingsbeleid Drents Overijsselse Delta

Kwijtscheldingsbeleid Drents Overijsselse Delta faculteit economie en bedrijfskunde coelo 13-04-2018 1 1 Kwijtscheldingsbeleid Drents Overijsselse Delta Effecten beperken en verruimen kwijtschelding op lastendruk Corine Hoeben Centrum voor Onderzoek

Nadere informatie

Formulier 1: aanbrengmethode damwand

Formulier 1: aanbrengmethode damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven.

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven. Verslag Datum verslag Ons kenmerk 11200605-006-ZWS-0002 Project 11200605-006 Opgemaakt door Paul van Steeg Datum bespreking Aantal pagina's 2 Vergadering NKWK Waterkeren thema Reststerkte Aanwezig Deelnemers

Nadere informatie

Gouden Driehoekoverleg 20 en 21 september Limburg

Gouden Driehoekoverleg 20 en 21 september Limburg 1 Gouden Driehoekoverleg 20 en 21 september Limburg Samenwerkingsovereenkomst Het Samenwerkingsverband Hoogwaterbescherming levert een bijdrage aan maximale waarde creatie en tegelijkertijd het beperken

Nadere informatie

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen?

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen? Q&A s nhwbp Juni 2013 Wat is het nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma? Ons land wordt beschermd tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer door de zogenaamde

Nadere informatie

Enkele quotes van de sprekers, over het huwelijk en over de plek van de leiding t.o.v. de waterkering:

Enkele quotes van de sprekers, over het huwelijk en over de plek van de leiding t.o.v. de waterkering: Impressie middagsymposium 2017-06-13 Leidingen in dijken: zijn ze veilig of moeten ze wijken? Tijdens het middagsymposium Leidingen in dijken; zijn ze veilig of moeten ze wijken?" is er door sprekers en

Nadere informatie

Wie bestuurt het waterschap?

Wie bestuurt het waterschap? Wie bestuurt het waterschap? 2 Nederland waterland. Rivieren, kanalen, sloten, beken, meren, grachten Nederland is er vol mee. Bovendien ligt Nederland aan de Noordzee. Al dat water in en om Nederland

Nadere informatie

Nieuwe normering en ontwerpen in HWBP-projecten Vragen en antwoorden

Nieuwe normering en ontwerpen in HWBP-projecten Vragen en antwoorden Nieuwe normering en ontwerpen in HWBP-projecten Vragen en antwoorden Han Knoeff Kenrick Heijn Datum: 2 juli 2015 Versie: definitief 1.0 Dit memo bestaat uit vragen en antwoorden over het onderwerp nieuwe

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 7 Behandelend gremium Algemeen Bestuur Datum voorgelegd 6 juli 2017 Agendapunt, Onderwerp, Actualisatie begroting 2017 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013

Nadere informatie

Informatieavond. Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak

Informatieavond. Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak Informatieavond Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak Informatieavond 1 december 2015 Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak (GEA) Programma 1. Toelichting op het project door projectmanager de

Nadere informatie

12 januari 2016 Locatiebezoek project KIJK (hiervan is een bespreekverslag opgesteld) 17 februari 2016 Uitvraag ingenieursdiensten aan de markt

12 januari 2016 Locatiebezoek project KIJK (hiervan is een bespreekverslag opgesteld) 17 februari 2016 Uitvraag ingenieursdiensten aan de markt Bijlage 1. Procesverloop KIJK 12 januari 2016 Locatiebezoek project KIJK (hiervan is een bespreekverslag opgesteld) 17 februari 2016 Uitvraag ingenieursdiensten aan de markt 3 maart 2016 Marktconsultatie

Nadere informatie

Vakdag drainage 22 november Ontwerp en beoordeling van drainages voor Piping. Hoogwaterbeschermingsprogramma

Vakdag drainage 22 november Ontwerp en beoordeling van drainages voor Piping. Hoogwaterbeschermingsprogramma Vakdag drainage 22 november 2018 Ontwerp en beoordeling van drainages voor Piping Hoogwaterbeschermingsprogramma BeoordInhoud Ontwerpen Oplossingsfamilies Business case drainages Drainagetypes Levensduurkosten

Nadere informatie

POV Voorlanden. Discussie WWK

POV Voorlanden. Discussie WWK POV Voorlanden Discussie WWK SG2 22-8-2017 Voorlanden... 2 Probleem De alliantie HWBP maakt onnodige kosten (orde 0,5-1 miljard) doordat het effect van voorlanden mogelijk niet, of onvolledig wordt meegewogen

Nadere informatie

Dijken versterken en rivieren verruimen

Dijken versterken en rivieren verruimen Dijken versterken en rivieren verruimen Josan Tielen Rijkswaterstaat Water, Verkeer & Leefomgeving Waterveiligheid in Nederland Al eeuwen bescherming door dijken Waterveiligheid geregeld bij wet Sinds

Nadere informatie

Rivierverruiming in een nieuw perspectief

Rivierverruiming in een nieuw perspectief Rivierverruiming in een nieuw Waterveiligheid in Nederland Nederland al honderden jaren door dijken beschermd Waterveiligheid geregeld in de wet: voldoet dijk aan vastgestelde norm In jaren negentig een

Nadere informatie

Periodiek Overleg Gouden Driehoek (kennis/markt/overheid) donderdag 1 september 2016

Periodiek Overleg Gouden Driehoek (kennis/markt/overheid) donderdag 1 september 2016 Verslag Datum 1 september 2016 Verslag Astrid Kampinga - TFDT Locatie Green Village, Nieuwegein Onderwerp Periodiek Overleg Gouden Driehoek (kennis/markt/overheid) donderdag 1 september 2016 Aanwezig Zie

Nadere informatie

Cruquius Manifest. Strategische discussie over toekomstig waterbeheer in Nederland. Museumgemaal Cruquius, Dinsdag 28 Januari 2014

Cruquius Manifest. Strategische discussie over toekomstig waterbeheer in Nederland. Museumgemaal Cruquius, Dinsdag 28 Januari 2014 Cruquius Manifest Strategische discussie over toekomstig waterbeheer in Nederland Museumgemaal Cruquius, Dinsdag 28 Januari 2014 Waterbeheer in Nederland staat voor een groot uitdaging: Waterbeheerders

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN commissie Waterveiligheid en Watersysteem 21 februari 2017 INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vergadering : 28 februari 2017 Agendapunt : Onderwerp : Investeringsvoorstel plan-

Nadere informatie

POV. POVM Beter benutten actuele sterkte. Activiteit 5 - Werkwijzer Bewezen Sterkte Concept MACRO STABILITEIT

POV. POVM Beter benutten actuele sterkte. Activiteit 5 - Werkwijzer Bewezen Sterkte Concept MACRO STABILITEIT M Beter benutten actuele sterkte Activiteit 5 - Werkwijzer Bewezen Sterkte Concept POV Auteur: dr.ir. W. Kanning Datum: augustus 2016 Versie: 2 Samenvatting Deze concept werkwijzer richt zich op bewezen

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal 1 Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

Rapportage beoordeling traject 15_3

Rapportage beoordeling traject 15_3 Maasboulevard 123 Postbus 4059 3006 AB Rotterdam T. 010 45 37 200 Rapportage beoordeling traject 15_3 Beoordeling van de kering langs de Hollandsche Dssel in de Krimpenerwaard volgens het algemeen filter

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Streefkerk: de brede dijk als kans

Streefkerk: de brede dijk als kans Streefkerk: de brede dijk als kans Symposium De Brede Dijk; Veilig leven in de toekomst Jantsje M. van Loon-Steensma 9 december 2010 Kennis voor Klimaat studie: de Klimaatdijk in de Praktijk Gebiedsspecifiek

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Datum voorgelegd 6 juli 2017 Agendapunt, Onderwerp 5.2c, Begroting 2018 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013

Nadere informatie

Constructies in Waterkeringen

Constructies in Waterkeringen Constructies in Waterkeringen Arno Rozing 14 November 2013 Bijzondere waterkerende constructies in waterkeringen TREEM en ontwerprichtlijn corrosietoeslag Waarom? 2 Inhoud: Dijkversterking: Grondoplossingen

Nadere informatie

Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak

Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak Dijkversterking Geertruidenberg en Amertak Van Projectmanager Klaas Sloots Aan Directieteam en Dagelijks Bestuur van waterschap Brabantse Delta Document Memo met bestuurlijke samenvatting van de "Nota

Nadere informatie

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta pagina 1 van 8 De komende twee jaar gaat het waterschap verschillende mogelijkheden onderzoeken voor het versterken van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst. Deze keuzes zijn tot stand gekomen met inbreng

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Datum voorgelegd 6 juli 2017 Agendapunt, Onderwerp.., Begroting 2018 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013 Intern

Nadere informatie

POV Macrostabiliteit: Plan van aanpak Innovatiescan

POV Macrostabiliteit: Plan van aanpak Innovatiescan POV Macrostabiliteit: Plan van aanpak Innovatiescan Sonja Karstens, Deltares/ Topsector Water Ruud Termaat, Deltares Willem Bruggeman, Deltares Met input van het Cluster Techniek van de POV-Macrostabiliteit

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Jasper Tamboer Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken E, G, H, I, J, K en L 19 juni 2018 Ouderkerk aan den IJssel D2017-12-000411

Nadere informatie

In aansluiting op de eerder gezonden planning. Wil ik je vragen bijgaande memo ter informatie mee te willen nemen naar de komende collegevergadering.

In aansluiting op de eerder gezonden planning. Wil ik je vragen bijgaande memo ter informatie mee te willen nemen naar de komende collegevergadering. Van: Heijloo, R. Verzonden: donderdag 24 februari 2011 9:35 Aan: Wijngaart, P. van den Paul CC: Bom - Lemstra, A.W.; Swart, I. (Ingrid) Onderwerp: FW: bijeenkomst VZHW 28 februari 2011 Urgentie: Hoog Beste

Nadere informatie

Formulier 3: Filter van natuurlijk materiaal

Formulier 3: Filter van natuurlijk materiaal Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

POV Macrostabiliteit: Plan van aanpak Innovatiescan versie 2.0

POV Macrostabiliteit: Plan van aanpak Innovatiescan versie 2.0 POV Macrostabiliteit: Plan van aanpak Innovatiescan versie 2.0 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Uitdaging en doelstelling innovatiescan 3 3 Benodigde activiteiten en producten 4 3.1 Inleiding 4 3.2 Stap 1A. Inventarisatie

Nadere informatie

22 Cold case team. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

22 Cold case team. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 22 Cold case team DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Ongedraineerde stabiliteitsanalyses

Ongedraineerde stabiliteitsanalyses Ongedraineerde stabiliteitsanalyses Toepassing referentieprojecten POV Auteur: C. Zwanenburg Datum: 26 juni 2015 Versie: 1 Inleiding Achtergrond Het cluster rekentechnieken heeft betrekking op berekeningsmethoden

Nadere informatie

Stand van zaken baggeren. Agrarische avonden 2018

Stand van zaken baggeren. Agrarische avonden 2018 Stand van zaken baggeren Agrarische avonden 2018 Waarom baggert WSHD? Baggeren is het uitvoeren van onderhoud aan het watersysteem door het verwijderen van baggeraanwas. Baggeren is geen doel op zich,

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Verslag. Gouden Kennisbal. Welkom. 1. Opening. 2. Mededelingen. 3. Goedkeuring notulen d.d. 17 maart jl. + actielijst.

Verslag. Gouden Kennisbal. Welkom. 1. Opening. 2. Mededelingen. 3. Goedkeuring notulen d.d. 17 maart jl. + actielijst. Verslag Datum 21 april 2016 Verslag Astrid Kampinga - TFDT Locatie Aveco de Bondt Podium 9 te Amersfoort Onderwerp Periodiek Overleg Aanwezig Zie overzicht op de laatste pagina Welkom Jan Put heet alle

Nadere informatie

U woont langs een dijk die versterkt moet worden. dijkversterking. waar heeft u mee te maken?

U woont langs een dijk die versterkt moet worden. dijkversterking. waar heeft u mee te maken? U woont langs een dijk die versterkt moet worden dijkversterking waar heeft u mee te maken? Binnendijks of buitendijks? U woont binnendijks wanneer uw woning door een dijk wordt beschermd tegen het water

Nadere informatie

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Jeroen Mes, Niek Reichart (Dijk Monitoring Nederland) Nederland heeft een grote reputatie op het gebied van waterveiligheid. Toch kunnen we het

Nadere informatie

Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring

Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring Plan van Aanpak Handreiking Life Cycle Monitoring Project 3.2A1 Cluster Monitoring van sterkte POV ST ABILITEIT Auteur: M.T. van der Meer : 8 september 2015 Versie: 2 1. Achtergrond bij de vraagstelling

Nadere informatie

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman Toekomstbestendige natte kunstwerken Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman 1 Uitnodiging Stuw Grave - een statisch kunstwerk?". Eind 2016 een calamiteit.

Nadere informatie