Jeugdleiders instructie Juliana 31

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdleiders instructie Juliana 31"

Transcriptie

1 1 Jeugdleiders instructie Juliana 31 Om een stukje unifrmiteit binnen nze vereniging te creëren, is een handleiding pgesteld. Een grt vrdeel van deze unifrme aanpak is vral: dat eenieder weet waar hij/zij aan te is. De handleiding geeft weer he de leider en trainer van een recreatief jeugdzevental f jeugdelftal het meest ptimaal zijn f haar team kan begeleiden. Deze handleiding is een richtlijn, maar is niet uitputtend en in vele gevallen is zal de leider/trainer zelf creatief meten zijn in zijn f haar handelen. Wel is het belangrijk m twee hfdpunten naar vren te halen. Het eerste is dat al het handelen van de leider altijd in het belang met zijn van de vetballers. Het tverwrd hierin is PLEZIER. Uiteraard geldt dit plezier k vr de leider en de trainer zelf. Het tweede is dat de leider en trainer medeverantwrdelijk zijn vr de gehele gang van zaken van zijn team. Dat betekent dat hij/zij het team begeleidt bij de (efen)wedstrijden en ternien. Bij afwezigheid zrgt de leider en/f trainer vr een gede vervanger. A. Regels, adviezen en gede gewnten: - De wedstrijden wrden drgaans p zaterdag gespeeld vr de jeugd. Waar, tegen wie en wanneer? Om daarp antwrd te krijgen dient men zelf wekelijks het prgramma p de website van en in het clubhuis van sv Juliana 31 en de KNVBwebsite ( te raadplegen. Dat kan vanaf ngeveer 10 dagen vr de wedstrijd. - Geef het gede vrbeeld als leider, gedraag je altijd sprtief, en wees cnsequent. - Als je als scheidsrechter/grensrechter fungeert, vlag/fluit dan eerlijk. - Onthud je van cmmentaar p de leiding, cncentreer je p je team en niet p het publiek. - Als vertegenwrdiger van sv Juliana 31 zrg je altijd vr een ged en crrect gedrag en taalgebruik van jezelf en van de grep. - Blijf steeds zveel mgelijk bij het elftal, k na de trainingen! - Gebruik de kleedkamers zals het hrt: laat ze altijd heel en schn achter. Meld eventuele defecten direct bij de terreinmeester f bij de wedstrijdcördinatr. - Gebruik materialen waar ze vr bedeld zijn en lever ze na aflp weer in bij de terreinmeester. - Sluit de kleedkamer ged af en zrg ervr dat alle vrwerpen van waarde niet nbeheerd wrden achtergelaten. - Verlang van de spelers tijdige afmeldingen vr wedstrijd f training en cntrleer dit zndig. - Niet pgekmen D, E en F spelers: neem z spedig mgelijk cntact p met de uders. Bij de A, B en C juniren: na een aantal keren melden bij de grepscördinatr, waarna in verleg mgelijk wrdt beslten tt disciplinaire maatregelen.

2 2 - Bij afwezigheid zrgt de leider en/f trainer vr een gede vervanger. Instrueer hem f haar ged. - Regel een (vaste) grensrechter bij wedstrijden en zrg bij verhindering zelf vr een vervanger. - Hud zveel mgelijk cntact met de elftaltrainer ver de vrderingen van het team en de individuele spelers. - De leider is z mgelijk aanwezig bij de trainingen. - De leider en trainer stimuleert de deelname aan de Grte Clubactie en de DEF-dag, een spelletjes-dag vr de D-,E- en F-pupillen. B. Begeleiding algemeen - Ver een gede wedstrijdadministratie, denk aan de wisselspelers. - Zrg ervr dat je altijd met vldende spelers aan kunt treden. Aanvulling van je team kan geschieden vanuit een lager team f een jngere leeftijdsgrep in verleg met de desbetreffende trainer/leider/ster. - Zrg ervr dat je vldende verver regelt bij uitwedstrijden. Breng de chauffers (uders) p de hgte. Indien bij een team weinig uders kmen kijken, maak dan een rittenbekje, waarin de uders kmen te staan die m beurten rijden. - Vang de spelers na aflp van de wedstrijd p en eventueel tijdens de wedstrijd (b.v. bij veldverwijdering). Laat ze nit alleen, maar begeleid ze naar de kleedkamer! - Meld je aan/af bij de wedstrijdcördinatr zwel bij uit- als thuiswedstrijden. - Zrg vr het crrect invullen van het digitale wedstrijdfrmulier (vanaf de D) en evt. (digitale) straffrmulier. Vr de E en F geef de uitslag dr aan de wedstrijdcördinatr. - Licht spelers tijdig in ver eventuele wijzigingen (bv. ad-hc wijzigingen). - Stimuleer je spelers m deel te nemen aan bijzndere activiteiten van de vereniging en geef zelf het gede vrbeeld. - Licht bij teamactiviteiten de betreffende grepscördinatr tijdig in. - Bezek de leidersvergaderingen en blijf zdende p de hgte van alle ntwikkelingen. Hud cntact met je cllega leiders/hfdleider/cördinatr. - Kijk regelmatig in het pstvak. - Onderhud ged cntact met de uders van jeugdspelers. - Bezek (langdurig) zieke f geblesseerde spelers en meld deze bij de betreffende cie. die evt. na verleg actie kan ndernemen. - Ongevallen bij een sv Juliana'31-activiteit binnen 24 uur melden bij de secretaris. - Vr vragen ver de cntributie verwijzen naar de cördinatr, daarna z ndig naar de ledenadministratie. - Vr vragen ver aanmelden, verwijzen naar de ledenadministratie. - Vr vragen ver afmelden: dit met liefst vr 1 mei schriftelijk bij de ledenadministratie gebeuren.

3 3 - Gevnden en/f verlren vrwerpen: afgeven en/f pvragen bij de terreinmeester. - Zijn er prblemen p de wedstrijddag, meldt die dan direct bij de wedstrijdcördinatr f bij een lid van de betreffende cmmissie. C. Begeleiding vr de wedstrijd - Verzamelen van de spelers minstens een half uur vr de thuiswedstrijd en minstens een uur vr een uitwedstrijd (afhankelijk van de reistijd). Waarm? Spelers kmen nu van te vren in cntact met elkaar. Spelers in de sfeer van de wedstrijd brengen. Spelers meer in het verenigingsleven betrekken. Ruimte vr eventuele individuele gesprekken. - Het geven van technische en tactische aanwijzingen. - Let p f het tenue gedragen wrdt zals het hrt.a. kusen mhg, shirt in de brek. - Zrg er vr dat iedere speler een spelerspas heeft (met uitzndering van de E en F- pupillen) en zrg er vr dat je deze bij je hebt. - Enkele tips waar je rekening mee met huden: Bij tekrt aan spelers, cntact pnemen met een medeleider van een ander team waaruit de speler f spelers geleend kunnen wrden. De speler(s) die na verleg meegaan, meten het niveau zveel mgelijk aankunnen. Let p dat je de spelerspas van de invallende speler hebt (niet van tepassing p E en F- pupillen). Indien het niet anders kan, vraag de wedstrijdsecretaris minimaal 10 dagen van te vren m de wedstrijd te verzetten. Vul het wedstrijdfrmulier in bij een kpje kffie bij de wedstrijdcördinatr in de bestuurskamer. Bij een thuiswedstrijd: ntvang de begeleiding van de tegenstander, biedt hen een kpje kffie aan en laat hen tevens het wedstrijdfrmulier verder invullen. Ontvang de scheidsrechter p dezelfde wijze. Zrg na aflp van de wedstrijd dat het DWF wrdt ingevuld f de stand wrdt drgegeven aan de wedstrijdcördinatr. Speel je thuis tegen een team met een weinig afwijkende kleur tenues, dan zijn reserveshirts te verkrijgen bij de terreinmeester. De leider brengt de shirts daar k weer terug. Scheidsrechter (indien ndig) regelen f anders zelf fluiten. Zrg k vr iemand die vlagt (indien ndig). Zrg ged vr de teamuitrusting (intrapballen, waterzak, spns, bidn) en lever alles aan het eind van het seizen weer in. Opstelling maken, wisselbeurten bijhuden. Laat iedereen spelen. Omkleden. 30 minuten van te vren (afhankelijk van leeftijdsgrep en duur warming-up). Wachten ttdat iedereen klaar is met het mkleden, dan pas ga je met de gehele grep tegelijk naar buiten. Waarm? Dit de je in het belang van de teamgeest, tevens eis je dan een stuk discipline van de grep. Ok is het vr

4 4 jezelf als trainer/leider gemakkelijker m cntrle p de grep te huden mdat je nu niet p twee plaatsen tegelijk heft te zijn. Cntrle p het niet dragen van sieraden, hrlge is van belang. Piercings af laten plakken. Scheenbeschermers verplicht. Sleutel van de kleedkamer bij de terreinmeester afgeven (f anders in verleg). Hud altijd tezicht in de kleedkamer, bij vrkeur met 2 vlwassenen. Sluit bij vrkeur persnlijk de kleedkamer al als iedereen naar het veld is. De tactische bespreking (afhankelijk van leeftijdsgrep). Deze duurt 5 tt 10 minuten. Hierin vertel je krt en zakelijk wat er gaat gebeuren uitgaande van je eigen kwaliteiten. Bij de uitvering van de bespreking maken we een nderscheid mdat iedere leeftijdsgrep een andere bespreking ndig heeft. C. Begeleiding tijdens de rust - Rustperide d.w.z. laat ze eerst de cnsumptie gebruiken, tijdens dit nuttigen kunnen ze de eerste helft verwerken. Dus de leider met niet direct lsbarsten. - Daarna ben je als trainer/leider alleen aan het wrd en eis je dus van de grep discipline. - Krt weergeven van wat er de eerste helft ged f fut is gegaan. Dit alles vertel je in de belevingswereld van de grep. Dus aanpassen aan de grep zdat ze het k snappen. - Krt en krachtig de pdracht vr de tweede helft meegeven. - Niet langer praten dan ndig is. - Gezamenlijk weer naar buiten (teamgeest). D. Begeleiding na de wedstrijd - De spelers de tegenstanders een hand laten geven (uitstraling/gede naam sv Juliana 31 hg huden). - Eventueel de deltjes/ crnervlaggen pruimen. De terreinmeester kan aangeven welk team de deltjes pruimt. Laat je niet verrassen en regel dit van te vren met een aantal uders. - We kmen de kleedkamer weer in en drinken wat indien van tepassing. - Handel na de wedstrijd de vlledige invulling van het wedstrijdfrmulier af met de scheidsrechter en begeleiding van de tegenstander en wissel de papieren uit. Als trainer/leider geef je eventueel een krte pmerking ver de gespeelde wedstrijd. - Na de wedstrijd duchen (hygiëne). Zrg dat ze er geen puinhp van maken en laat de kleedkamer schn achter (geef daarte pdracht bij terbeurt). De dit k bij uitwedstrijden en laat altijd buiten de vetbalschenen uitklppen.

5 5 - Zrg er vr dat tijdens het duchen minimaal 2 vlwassenen aanwezig zijn m tezicht te huden. - Cntrleer na aflp de kleedkamer en verlaat deze als laatste. - Lever de sleutel in bij de terreinmeester. - Het wedstrijdfrmulier wrdt bij de wedstrijdcördinatr ingeleverd. - Ga bij vrkeur na het mkleden niet direct naar huis, maar stimuleer het samenzijn in de kantine. Dit bevrdert de grepssfeer vr zwel uders/begeleiders en spelers (meer betrkkenheid bij het verenigingsleven). - LET OP: vanaf het mment dat je vr de wedstrijd de kleedkamer ingaat tt en met het verlaten van de kleedkamer na de wedstrijd zijn alleen de spelers/trainer/leider in de kleedkamer. Alleen bij de F-pupillen mgen uders eventueel k in de kleedkamer zijn. E. Begeleiding tijdens de training - Aanleren van technische en tactische vaardigheden, afgestemd p het niveau van de grep. - Duidelijk zijn in wat ze meten den. He ze het meten den en waar ze het meten den. - De spelers stimuleren en cachen tijdens de efeningen. - De spelers niet alleen vertellen dat ze iets fut den, maar k aangeven waarm ze het fut den. Tevens aan geven he ze het dan wel meten den. - Ervr zrgen dat de efenstf is vrbereid en dat het uitdagend is. - Na de training met er de mgelijkheid zijn dat de spelers krt samen kunnen zijn. Dit bevrdert de samenhang van de grep. F. Overige infrmatie - In het algemeen wrdt de leider bij een afgelasting van een wedstrijd persnlijk pgebeld. Vral als er geen sprake is van een algehele afgelasting. - Bij (algehele) afgelastingen wrdt dit p de site van sv Juliana 31 vermeld. Daarnaast wrdt z mgelijk de leider z snel mgelijk p de hgte gesteld. - Ok de afgelasting van trainingen wrdt p de website vermeld. Een trainer heeft de mgelijkheid zich aan te melden vr een mailinglist ver de afgelasting van trainingen. - Bij afgelasting p het laatste mment, kan een telefncirkel uitkmst bieden. Deze kunt u zelf maken en aan de spelers/uders uitreiken. Zrg er wel vr dat een pgestart bericht k gecntrleerd kan wrden (bijv. zet jezelf nderaan de lijst en je zult als laatste het bericht weer hren). Je kunt k zelf iedereen pbellen.

Handboek Jeugd Kader 2011 / 2012

Handboek Jeugd Kader 2011 / 2012 Handbek Jeugd Kader 20 / 202 JEUGD. INLEIDING BLAD 2 van 2 ALLEN 26-0-205 0. INHOUD pagina 2. INLEIDING pagina 3 2. TAAKOMSCHRIJVING pagina 4 3. PROCEDURE pagina JEUGD. INLEIDING BLAD 3 van 2 ALLEN 26-0-205

Nadere informatie

Beroep : COMISSIEKAMER OP ZATERDAG KANTINE BAR / KEUKEN SCHEIDSRECHTER. HUISMEESTER 17:30u t/m 22:00u SAMEN LRC & SAMEN AAN DE SLAG

Beroep : COMISSIEKAMER OP ZATERDAG KANTINE BAR / KEUKEN SCHEIDSRECHTER. HUISMEESTER 17:30u t/m 22:00u SAMEN LRC & SAMEN AAN DE SLAG AANMELDINGSFORMULIER VRIJWILLIGER Naam : (actief lid f uder/verzrger jeugdlid). Naam kind : (indien uder/verzrger k naam kind)... Telefnnummer :.. E-mail :... Berep : (indien van tepassing).. Ik wil dit

Nadere informatie

Voetbalvereniging Leveroy

Voetbalvereniging Leveroy Vetbalvereniging Levery Huishudelijk Reglement Bijlage 5 - Gedragsregels Gedragsregels. 1. Inleiding. De vetbalvereniging Levery wil er aan bijdragen dat nze leden met plezier kunnen vetballen en zich

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

PROTOCOL bij OVERLIJDEN

PROTOCOL bij OVERLIJDEN PROTOCOL bij OVERLIJDEN Vetbalvereniging Lenermark Lnapark 5 7371 EH Lenen Gld Tel.: 055-5051656 Versie: 27 augustus 2015 1 / 9 1. Inleiding Het prtcl 'Bij verlijden' treedt na vaststelling van het bestuur

Nadere informatie

KSK OOSTHOVEN. SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS. Onze jeugd, de toekomst van onze club!

KSK OOSTHOVEN. SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS. Onze jeugd, de toekomst van onze club! KSK OOSTHOVEN SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS Onze jeugd, de tekmst van nze club! KSK Osthven Sprtief Charter vr Ouders en Spelers Inhudstabel Inleiding... 3 Spelers... 3 Ouders... 4 KSKOsthven

Nadere informatie

Praktische tips voor teamleiders

Praktische tips voor teamleiders Praktische tips vr teamleiders Versie 9, 27 december 2016 De teamleider is het centrale aanspreekpunt van het team, de spin in het web, zwel vr de andere uders binnen het team als vr de Cncrdia-rganisatie.

Nadere informatie

Praktische tips voor teamleiders

Praktische tips voor teamleiders Praktische tips vr teamleiders Versie 11, 24 augustus 2017 De teamleider is het centrale aanspreekpunt van het team, de spin in het web, zwel vr de andere uders binnen het team als vr de Cncrdia-rganisatie.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

HANDBOEK JEUGD v.v. Montfoort

HANDBOEK JEUGD v.v. Montfoort HANDBOEK JEUGD v.v. Mntfrt SEIZOEN 2012-2013 Vetbal Vereniging Mntfrt INHOUDSOPGAVE Pagina Algemene infrmatie 3 Del 5 Tips 5 Rde draad 6 Uitgangspunten rde draad 7 Jeugdreglement 8 Reglement vr het gebruik

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT Reet SK

INTERN REGLEMENT Reet SK INTERN REGLEMENT Reet SK AFSPRAKEN en VERWACHTINGEN binnen REET SK vr de SPELER is vrzien : een vlwaardige pleiding als vetballer p maat met hetndige respect van pleiders, teambegeleiders, medewerkers,

Nadere informatie

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner Handleiding bij het vrbereiden van een activiteit met f bij een partner Deze handleiding is.a. ndzakelijk mdat wij (het regiteam) geen rechtspersn zijn en derhalve niet namens De Hart&Vaatgrep kunnen pereren

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Algemeen reglement Waterpolo Eredivisie

Algemeen reglement Waterpolo Eredivisie E Algemeen reglement Waterpl Eredivisie Een vereniging verstrekt vr van de cmpetitie een teampgave aan de KNZB. Deze teampgave mag max. 25 spelers/sters bevatten Een pgave van de eerste 9 met pgegeven

Nadere informatie

Mixed Hockey Club Purmerend. Verenigings Arbitrage Plan MHCP

Mixed Hockey Club Purmerend. Verenigings Arbitrage Plan MHCP Verenigings Arbitrage Plan MHCP Inleiding Arbitrage vrmt een integraal nderdeel van de hckeysprt in teamverband. De KNHB verplicht alle hckeyverenigingen m een Verenigings Arbitrage Plan (VAP) p te stellen.

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

De Levensboom. gereformeerde ~~~ basisschool ~ rouveen

De Levensboom. gereformeerde ~~~ basisschool ~ rouveen - De Levensbm gerefrmeerde ~~~ basisschl ~ ruveen Schlvetbal 2011 Wensdau 03/05/11 De schlen die uit de gemeente Staphrst aan het terni zullen deelnemen zijn: De Berkenhrst - es -De lekmulder - De Levensbm

Nadere informatie

Info voor teamcaptains KNLTB-competitie 2017

Info voor teamcaptains KNLTB-competitie 2017 Inf vr teamcaptains KNLTB-cmpetitie 2017 Aan de captains van de teams uit de KNLTB-cmpetitie 2017 In dit bekje vind je, als het ged is, alle infrmatie die je ndig hebt m vr juw team de KNLTB-cmpetitie

Nadere informatie

Informatie en richtlijnen voor trainers en leiders Jeugdafdeling S.D.Z.Z. Seizoen 2015 2016

Informatie en richtlijnen voor trainers en leiders Jeugdafdeling S.D.Z.Z. Seizoen 2015 2016 Infrmatie en richtlijnen vr trainers en leiders Jeugdafdeling S.D.Z.Z. Seizen 2015 2016 Uitgave Vetbaljeugdcmmissie Juli 2015 1 Inleiding Beste jeugdleiders en / f jeugdtrainers In dit dr de jeugdcmmissie

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

KSK OOSTHOVEN. SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS. Onze jeugd, de toekomst van onze club!

KSK OOSTHOVEN. SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS. Onze jeugd, de toekomst van onze club! KSK OOSTHOVEN SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS Onze jeugd, de tekmst van nze club! KSK Osthven Sprtief Charter vr Ouders en Spelers Inhudstabel Inleiding... 3 Spelers... 3 Ouders... 5 KSKOsthven

Nadere informatie

Aanbod Diensten Baan in Beeld

Aanbod Diensten Baan in Beeld Aanbd Diensten Baan in Beeld 3751 LM Bunschten inf@baaninbeeld.cm www.baaninbeeld.cm Inhudspgave 1. Over Baan in Beeld p. 3 Wie wij zijn, utplacement en lpbaanadvies, fcus, resultaat en lcatie. 2. Outplacementprgramma

Nadere informatie

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :.

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :. Dit aanmeldfrmulier is pgesteld ten beheve van een zrgvuldige aanmelding van leerlingen. Aanmeldfrmulier vr basisschl ndergetekenden melden hun kind aan bij RKBS Panta Rhei te Cevrden (naam/plaats schl)

Nadere informatie

Gedragsregels v.v.wapserveen

Gedragsregels v.v.wapserveen Voor de leden,begeleiders,trainers,publiek en bestuur van de v.v.wapserveen staat het plezier in de sport voorop. Om dit te bereiken zijn er een aantal gedragsregels en richtlijnen opgesteld. De hieronder

Nadere informatie

De tips waar niets bij staat, worden opgepakt.

De tips waar niets bij staat, worden opgepakt. Inventarisatie tips en tps De tips waar niets bij staat, wrden pgepakt. Thema: cmmunicatie Stelling: Het gebruik van digitale cmmunicatiemiddelen (Schudercm) in cmbinatie met persnlijke gesprekken zrgt

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Helpt u dit schooljaar ook mee?

Helpt u dit schooljaar ook mee? Helpt u dit schljaar k mee? OUDERHULPBOEKJE 2015-2016 Jenaplanschl t Schrijverke Helpt u k mee? Elk schljaar zijn veel uders actief bij de vrbereiding van Sint en Kerst, bij sprt- en spelactiviteiten,

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

Iedere groep heeft minimaal twee luizenouders die na de vakanties op luizen controleren.

Iedere groep heeft minimaal twee luizenouders die na de vakanties op luizen controleren. LUIZENPROTOCOL DALTONSCHOOL DE MEER De verschijnselen: Jeuk, vral achter de ren en in de nek Bij nauwgezette cntrle zijn de luizen/neten te zien. Besmetting kan k znder klachten verlpen Besmetting: Luizen

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Bedrijfspagina op noa.nl

Bedrijfspagina op noa.nl Bedrijfspagina p na.nl Als NOA-lid heb je een eigen bedrijfspagina p NOA.nl. Vanuit nze ledendatabase zijn alleen de NAW-gegevens p juw pagina ingevuld, maar je kunt de infrmatie uitbreiden met bedrijfsinfrmatie,

Nadere informatie

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen Infrmatie vr schlen Niet alleen studenten, maar k schlen kunnen rekenen p een gede samenwerking met Travel2Cnnect als partner. Dr nze jarenlange persnlijke ervaring met stagiaires, vrijwilligers en lkale

Nadere informatie

Elk huiswerk wordt gecontroleerd of getoetst!

Elk huiswerk wordt gecontroleerd of getoetst! Huiswerkprtcl Inleiding Het prtcl huiswerk is tt stand gekmen p 18 juni 2013 en wrdt geëvalueerd tijdens de 2 e vergadering van elk nieuw schljaar. Algemeen Op basisschl El Bukhari maken we nderscheid

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 TypeWrld Pstbus 38 2410 AA Bdegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Prducten en prijzen 2012 TypeWrld Leren

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Tussen Schoolse Opvang

Huishoudelijk reglement Tussen Schoolse Opvang bs De Merwednk Merwe Dnk 4 6 4207 XB Grinchem Tel: 06-21601220 Fax: 0183 681109 ts@bs-de-merwednk.nl www.bs-de-merwednk.nl Huishudelijk reglement Tussen Schlse Opvang In dit reglement wrden de dagelijkse

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Medisch actieplan KSK GELUWE

Medisch actieplan KSK GELUWE Medisch actieplan KSK GELUWE Handleiding medische begeleiding van jnge vetballers in de preventie- en verzrgingsfase 1. Vrwrd Als je graag vetbalt is het altijd zuur m geblesseerd aan de kant te staan.

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Mtivatie vs Demtivatie Opleiding Mtivatie Demtivatie VC Grt Dilbeek Denkcel pleidingen Definitie Mvere = bewegen Mtiveren = iemand tt iets bewegen Jezelf tt iets bewegen Onze beheften, nden, wat wij willen

Nadere informatie

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding 8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding Aangepast d.d. 10 januari 2014. Ziektemelding Persneelsleden dienen zich uiterlijk vr 7.30 uur s mrgens ziek te melden bij de schldirecteur en ingeval van

Nadere informatie

Ouders en loopbaankeuzes

Ouders en loopbaankeuzes Vragenlijst kennismakingsgesprek Vul in/kruis aan wat van tepassing is. Naam van de uder: Bereikbaar via telefnnummer: en mail: Hij/zij is O de vader O de meder O iemand anders*, namelijk: *Indien niet

Nadere informatie

HOCKEYVERENIGING H.O.D. TE VALKENWAARD. Verenigingsarbitrageplan

HOCKEYVERENIGING H.O.D. TE VALKENWAARD. Verenigingsarbitrageplan HOCKEYVERENIGING H.O.D. TE VALKENWAARD Verenigingsarbitrageplan 2014-2018 Inleiding De KNHB verplicht alle hckeyverenigingen m een Vereniging Arbitrage Plan (VAP) p te stellen. Het arbitragebeleidsplan

Nadere informatie

Van de voorzitter. Beste leden & ouders,

Van de voorzitter. Beste leden & ouders, fficieel clubrgaan van Hckeyclub Wateringse Veld Van de vrzitter Beste leden & uders, De midwintercmpetitie zit er weer p en na de krkusvakantie starten wij met de derde en laatste peride van dit seizen.

Nadere informatie

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen*

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen* *** Enquête *** Inleidend Als student van de Universiteit Twente de ik in het kader van mijn masterstudie Public Safety een (klik hier vr definitie) afstudeerscriptie ver de huidige elektrnische verbindingen*

Nadere informatie

1. STIPTHEID 2. DISCIPLINE

1. STIPTHEID 2. DISCIPLINE Het Huishudelijk Reglement is de leidraad vr iedereen die betrkken is bij KVV LUMMEN: spelers, staf en uders. Strikte naleving met er brg vr staan dat nze fundamentele waarden van respect, fair-play en

Nadere informatie

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Verkrte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Starten met OTIB-skillsmanager OTIB-skillsmanager is een instrument m het gesprek dat u gaat veren met uw leidinggevende vr te bereiden. U wrdt gevraagd

Nadere informatie

o Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

o Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprtcl 1. Del Dit PESTPROTOCOL heeft als del: Alle kinderen meten zich in hun basisschlperide veilig kunnen velen, zdat zij zich ptimaal kunnen ntwikkelen Dr regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

De gedragsregels voor iedereen

De gedragsregels voor iedereen De gedragsregels voor iedereen Iedereen maken we rommel, dan ruimen we dat zelf op. er wordt geen glas en aardewerk mee naar buiten genomen. ga je op het terras zitten, dan is dat geen probleem, maar breng

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

De gedragsregels voor de speler

De gedragsregels voor de speler De gedragsregels voor de speler 1. Is sportief, vertoont teamgeest als onderdeel van een team en helpt en steunt zijn medespelers in het veld. 2. Neemt deel aan alle trainingen en wedstrijden en meldt

Nadere informatie

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging.

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging. VZ-B-K1-W4-A Biedt persnlijke verzrging Verzrgende-Ig basisdeel kerntaak 1 werkprces 4 Om zrgvragers methdisch te ndersteunen bij de persnlijke verzrging maak je gebruik van prtcllen en handelingsplannen.

Nadere informatie

Stage in de opleiding tot podoposturaal therapeut

Stage in de opleiding tot podoposturaal therapeut Stage in de pleiding tt pdpsturaal therapeut Stage in de pleiding tt pdpsturaal therapeut Pagina 1 van 9 Inhud Inleiding... 3 Del... 4 Kaders... 4 Oefening... 4 Berdeling... 4 Aanwezigheid... 5 Begeleiding...

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

E-pupillen. Leeftijdskenmerken

E-pupillen. Leeftijdskenmerken E-pupillen Leeftijdskenmerken De kinderen hebben een grte speldrang. Ze den dingen vanwege het plezier van-hetden. De kinderen meten de kans krijgen allerlei vaardigheden en plssingen in spelsituaties

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Vacaturebestand DVSA. DVSA gaat het ver schoppen en wil jij daaraan meewerken?

Vacaturebestand DVSA. DVSA gaat het ver schoppen en wil jij daaraan meewerken? Vacaturebestand DVSA DVSA gaat het ver schppen en wil jij daaraan meewerken? Het gaat weer ged met DVSA en met een jubileum van 75 jaar in 2020 vr de deur zijn er weer allemaal leuke nieuwe mijlpalen.

Nadere informatie

Stap 1 : Oriënteren op jongerenparticipatie en maatschappelijke stage

Stap 1 : Oriënteren op jongerenparticipatie en maatschappelijke stage >> Stappenplan vr stagebieders Wilt u als rganisatie aan de slag met MaS? Neem dan het stappenplan stapsgewijs dr, zdat u weet f u er echt klaar vr bent m met jngeren te werken en maatschappelijke stage

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening BHV Limeshal

Bedrijfshulpverlening BHV Limeshal Bedrijfshulpverlening BHV Limeshal Calamiteitenplan Belangrijke telefnnummers Plitie 112 0900-8844 Brandweer 112 0900-8844 Ambulance 112 0900-8844 Sprtspectrum 0172-474985, 06-51458741 & 06-43726826 (TD)

Nadere informatie

Functie-eisen coördinatoren

Functie-eisen coördinatoren Functie-eisen cördinatren Psitinering De beide cördinatren hebben de leiding van de rganisatie. De vrijwilligers zijn de spil in de rganisatie. Functieniveau De stichting Hspice Zwlle heeft gekzen vr 2

Nadere informatie

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar Huiswerkgids grep 5-6 Ranninkschl Schljaar 2014-2015 Huiswerkgids grep 5-6 In deze gids is alle infrmatie ver huiswerk in grep 5-6 te vinden! Inhud: Hfdstuk 1 Hfdstuk 2 Hfdstuk 3 Waarm huiswerk? Huiswerk

Nadere informatie

JEUGDCHARTER KFCI IZEGEM

JEUGDCHARTER KFCI IZEGEM Aan alle jeugdleden, alle trainers, alle uders alle supprters JEUGDCHARTER KFCI IZEGEM KFC Izegem is in de regi al jaren vaste waarde, die veel belang hecht aan het jeugdvetbal. Het vrtdurend stijgende

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Sterkte-zwakte analyse

Sterkte-zwakte analyse Sterkte-zwakte analyse Vr het ptimaal functineren in een prjectgrep, en later als berepsbeefenaar is het van grt belang dat je een z ged mgelijk inzicht hebt in je eigen sterke en zwakke punten. Dan kun

Nadere informatie

PROGRAMMA-BOEKJE. Westlands E kampioenschap. bij FC s-gravenzande. te spelen op 28 maart 2016 Van uur tot uur (Melden om 9.

PROGRAMMA-BOEKJE. Westlands E kampioenschap. bij FC s-gravenzande. te spelen op 28 maart 2016 Van uur tot uur (Melden om 9. PROGRMM-OEKJE Westlands E kampienschap bij FC s-gravenzande te spelen p 28 maart 2016 Van 10.00 uur tt 16.00 uur (Melden m 9.30 uur) Namens FC s-gravenzande wensen wij u allen een sprtief en succesvl terni

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers)

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers) Bijlagen bij het mdel Plan van Aanpak vr de kraamtijd bijlage 1 (vr het steekprefsgewijs verzamelen van brstvedingscijfers) Zrg vr brstveding certificering vraagt bij (re) certificering naar de brstvedingscijfers.

Nadere informatie

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen Vrbehuden en risicvlle handelingen binnen het primair nderwijs Prtcl Medisch Handelen J.C. v.d. Wal September 2013 INHOUD Inleiding... 3 1 De leerling wrdt ziek p schl... 4 2 Het verstrekken van medicatie

Nadere informatie

Overblijfreglement OBS Robers Kom, Enschede (oktober 2006)

Overblijfreglement OBS Robers Kom, Enschede (oktober 2006) Overblijfreglement OBS Rbers Km, Enschede (ktber 2006) 1. Algemeen De vlgende zaken zijn wettelijk geregeld: De schl (het schlbestuur) met de mgelijkheid bieden vr een verblijfregeling. Zij met daarvr

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kidsclub FC Twente

Nieuwsbrief Kidsclub FC Twente Pagina 1 IN DEZE NIEUWSBRIEF - Rabbank prijsvraag van de maand - Jarige vetballers - Perscnferentie - De Kidsclub ruimt p - Mini Tur - Ouder-Kind kaart actie FC Twente PSV en FC Twente FC Grningen - Kid

Nadere informatie

Afdeling Dagbehandeling

Afdeling Dagbehandeling Afdeling Dagbehandeling Inleiding Binnenkrt kmt u vr een dagbehandeling naar de Ommelander Ziekenhuis Grep, lcatie Delfzicht. In deze flder vindt u infrmatie ver de gang van zaken bij een pname p de afdeling

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn:

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn: Wie zijn we? Zrggrep Kans is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

Wie zijn we? Brochure Zorggroep Kans

Wie zijn we? Brochure Zorggroep Kans Wie zijn we? Zrggrep KANS is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager.

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager. Handleiding vr beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten f 3 de klasse seniren f lager. Regels m.b.t vlleyballen staan in het bekje Officiële spelregels vlleybal 2009-2013 Zrg dat je naast

Nadere informatie

VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN. Volleybal klant (gezien ons thema: de grote groep) Bezighouden? of Trainen?

VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN. Volleybal klant (gezien ons thema: de grote groep) Bezighouden? of Trainen? 1 VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN De therie Vlleybal klant (gezien ns thema: de grte grep) Bezighuden? f Trainen? Behefte: Bewegen / actie Ze willen iets leren, ze willen beter

Nadere informatie

Echogeleide biopsie van de buik

Echogeleide biopsie van de buik Echgeleide bipsie van de buik 2 Inleiding U wrdt vr dit nderzek één dag pgenmen in het ziekenhuis. Het nderzek vindt plaats p de afdeling Radilgie. Del van het nderzek Het del van het nderzek is het verkrijgen

Nadere informatie

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode samen beslist beter besluiten Training Faciliteren dr middel van de mderatiemethde Training Techniek Resultaat Tepasbaar. Dynamisch. Interactief. Visueel. Zelfdcumenterend. Overzichtelijk. Betrkkenheid.

Nadere informatie

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0)

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) hetergene grepen: kinderen uit diverse sciale milieus, een grte verscheidenheid aan rts. De schl gaat adequaat m met verschillen tussen leerlingen: gezien deze verschillen

Nadere informatie

Arthroscopie Informatie over de ingreep

Arthroscopie Informatie over de ingreep Arthrscpie Infrmatie ver de ingreep Inleiding In verleg met de rthpedisch chirurg is beslten een arthrscpie ( kijkperatie ) bij u uit te veren. In deze flder leest u infrmatie ver deze ingreep. De peratie

Nadere informatie

Handleiding waarnemingen invoeren via Verspreidingsatlas.nl

Handleiding waarnemingen invoeren via Verspreidingsatlas.nl Handleiding waarnemingen inveren via Verspreidingsatlas.nl Het inveren van lsse waarnemingen en FLORON streeplijsten is nu ng gemakkelijker via de nline waarnemingen inver p Verspreidingsatlas. Hiernder

Nadere informatie

Het bestuur bestaat uit

Het bestuur bestaat uit Het bestuur bestaat uit Vrzit(s)ter : Nele Snauwaert Ondervrzit(s)ter : Ken Billaert Secretaris : Marleen Vanneste Penningmeester : Pascal Walrave Juridisch Expert : Pascal Walrave Hfdverantwrdelijke sprtieve

Nadere informatie