BIJLAGE 4 Toelichting op het inspectieoordeel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE 4 Toelichting op het inspectieoordeel"

Transcriptie

1 21 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT BIJLAGE 4 Toelichting op het inspectieoordeel oordeel definitie mogelijke consequenties (Rand-) Ernstige voorwaarden, gezondheidsschade praktijken of voor de processen die cliënt is zeer een ernstige reëel of heeft al bedreiging plaats- gevonden. vormen voor de veiligheid, effectiviteit en/of de cliëntgerichtheid. zeer hoog hoog gering geen (Rand-) voorwaarden, praktijken of processen die een bedreiging kunnen vormen voor de veiligheid, effectiviteit en/of de cliëntgerichtheid. (Rand-) voorwaarden, praktijken of processen die afwijken van de norm, maar die niet direct een bedreiging vormen voor de veiligheid, effectiviteit en/of de cliëntgerichtheid. De inspectie constateert geen (rand-) voorwaarden, praktijken of processen die afwijken van de norm. Gezondheidsschade voor de cliënt is reëel of heeft al plaatsgevonden. Geen directe gezondheidsschade voor de cliënt. Er is vrijwel geen sprake van mogelijke gezondheidsschade voor de cliënt. acties Onmiddellijke actie van zorgaanbieder/ beroepsbeoefenaar/ bedrijf is nodig. De inspectie controleert dit. Wanneer geen of onvoldoende actie, dan direct naar fase 3, repressief toezicht: aanwijzing, bevel, boete, inbeslagname. Actie van zorgaanbieder/ beroepsbeoefenaar/ bedrijf is op korte termijn nodig. Inspectie geeft termijnen aan. Wanneer geen of onvoldoende actie volgt, stelt inspectie verscherpt toezicht in. Actie van zorgaanbieder/ beroepsbeoefenaar/ bedrijf is nodig. Deze geeft de verbetering aan in een plan van aanpak. Wanneer geen of onvoldoende actie wordt ondernomen, volgt na rappel mogelijk verscherpt toezicht. Geen actie nodig. noot Een patroon van (rand)- voorwaarden, praktijken of processen die ieder apart als hoog beoordeeld worden, kan als zeer hoog beoordeeld worden. Een patroon van (rand-) voorwaarden, praktijken of processen die ieder apart als gering beoordeeld worden, kan als hoog beoordeeld worden. Veel kleine opmerkingen die ieder apart als geen beoordeeld worden, kunnen samen wijzen op een bedreiging van de veiligheid, effectiviteit of clientgerichtheid. In dat geval kan de situatie toch als gering beoordeeld worden. Een opmerking in de categorie geen kan ook positief zijn.

2 20 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT 4. Participatie en sociale redzaamheid norm Participatie: In het kader van de participatie is er sprake van: - een woon-/leefomgeving waar iets te beleven is en die uitnodigt tot intermenselijk contact, en het ondernemen van activiteiten. Dat betekent dat er een aanbod is van (op beweging gerichte) activiteiten, passende hulp bij mobiliteit; dat er een ontspanningsaanbod is en mogelijkheden voor dagbesteding die aansluiten bij gewoontes en persoonlijke interesses, hobby s en het sociale leven van de cliënt; dat er een klimaat heerst van gastvrijheid, en faciliteiten die uitnodigend zijn voor verwanten, bezoekers en buurtbewoners, en voor het onderhouden van contact; en dat humor en menselijke warmte voelbaar zijn. - ondersteuning bij het zoeken/vinden en gebruik maken van eigen dagbestedingsmogelijkheden. Sociale redzaamheid: De cliënt mag rekenen op aantrekkelijke mogelijkheden voor dagbesteding waarmee hij/zij invulling kan geven aan persoonlijke interesses, hobby's en een sociaal leven, en contact kan houden met de samenleving. bronnen - Visiedocument: Op weg naar normen voor Verantwoorde zorg, een ontwikkelingsmodel voor verpleeg- en verzorgingshuizen opgesteld door organisaties van cliënten, aanbieders, beroepsgroepen: Arcares, AVVV, LOC, NVVA, Sting, in afstemming met IGZ, VWS en ZN, juni Toetsingskader voor Verantwoorde Zorg, Een operationalisatie van het Visiedocument op weg naar normen voor Verantwoorde zorg in een indicatorenset en een sturingsmodel voor de V&V, november Kwaliteitskader Verantwoorde zorg, oktober 2007.

3 19 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT gedragsproblemen 2. Zorg(behandel)-/leefplan norm Ieder cliënt heeft een zorg(behandel)-/leefplan dat: - in samenspraak met de cliënt of diens wettelijk vertegenwoordiger tot stand is gekomen en zichtbaar de instemming heeft van de cliënt; - invulling geeft aan de vier domeinen: lichamelijk welbevinden en gezondheid, woon- en leefomstandigheden, participatie en mentaal welbevinden; - een beeld geeft van de gezondheidssituatie, prognoses, gezondheids s en eventuele professionele maatregelen; - duidelijk vermeldt welke zorg de cliënt krijgt, met welk doel en op welk tijdstip; - zichtbaar in samenspraak met de cliënt of diens wettelijk vertegenwoordiger minstens twee keer per jaar (of vaker als de cliënt dat wil en/of als de zorgbehoefte wijzigt) wordt geëvalueerd en eventueel bijgesteld (ook vaker voor revalidanten); - duidelijk elke eventuele wijziging vermeldt. Aanwijsbaar is dat: - bij de totstandkoming van het plan zoveel mogelijk rekening is gehouden met wensen en behoeften van de cliënt; - bij het overleg over het zorg(behandel)-leefplan de cliënt of diens wettelijk vertegenwoordiger op zo n manier ondersteuning wordt geboden dat deze de overleggen goed kan voeren. Voor Bopz-aangemerkte instellingen of afdelingen/units moeten de zorg(behandel)-/leefplannen voldoen aan de eisen van de Wet Bopz. 3. Voldoende en bekwaam personeel norm De zorgorganisatie voorziet in voldoende personeel en een passende verantwoordelijkheidstoedeling, passend bij het cliëntenbestand. Er is in de organisatorische eenheid voor cliënten met een indicatie verblijf en verpleging of behandeling wel/niet 7 x 24 uur een verpleegkundige binnen 10 minuten ter plaatse. Er is in de organisatorische eenheid voor cliënten met een indicatie verblijf en verpleging of behandeling wel/niet een arts bereikbaar en oproepbaar. Deze arts reageert binnen 10 minuten en is binnen 30 minuten ter plaatse. - In een verpleeghuis betreft dit een verpleeghuisarts - In een verzorgingshuis betreft dit een gekwalificeerde arts en - Op de verpleegunit in een verzorginghuis geldt dat de gekwalificeerde arts ondersteund wordt door een verpleeghuisarts via een achterwachtconstructie. Voor het overige is het aan de instelling om aan te geven wat een verantwoorde personeelsformatie is. Uitgangspunt daarbij is dat er rekening wordt gehouden met de zorgzwaarte en de verschillende populaties.

4 18 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT BIJLAGE 3 Overzicht normen per thema 1. Zorginhoudelijke veiligheid norm De cliënt mag rekenen op adequate gezondheidsbescherming en -bevordering. Adequate gezondheidsbescherming en -bevordering houdt in dat er sprake is van: - tijdige herkenning van gezondheids's; - een zorgvuldig gekozen evenwicht tussen goed vaktechnisch handelen en de wensen en voorkeuren van de cliënt/vertegenwoordiger bij de toepassing van tenminste: - decubituspreventie en -behandeling; - adequate verzorging inzake vocht- en voedselvoorziening; - valpreventie; - verantwoord medicijngebruik; - preventie en behandeling van infecties; - minimale vrijheidsbeperkende maatregelen; - passende aandacht en adequate zorg voor individuele gezondheidsklachten en pijn; - passende aandacht voor individuele beperkingen en mogelijkheden; - snelle beschikbaarheid en adequaat en veilig gebruik van hulpmiddelen (zie verder veiligheid wonen/verblijf). Medewerkers passen richtlijnen en protocollen toe die gebaseerd zijn op actuele kennis volgens professionele, algemeen aanvaarde standaarden. Dit geldt ten minste voor de volgende volle onderwerpen: decubitus, vocht en voedsel, valpreventie, farmaceutische zorg en toiletgang en incontinentie. Per onderwerp worden landelijke, zo mogelijk multidisciplinair vastgestelde richtlijnen gebruikt: 1 decubituspreventie en - Decubitus, tweede herziening, CBO behandeling - Samenwerking en logistiek rond decubitus, Solade 2003: Tripartiete multidisciplinaire richtlijn (NVVA, Arcares, Sting, AVVV, NPCP) 2 adequate verzorging - Multidisciplinaire richtlijn verantwoorde vocht en van vocht en voeding voedingvoorziening voor verpleeghuisgeïndiceerden, Arcares De kwestie voedsel en vocht, handreikingen voor zorgsituaties waarin in eten, drinken en kunstmatige voeding een rol spelen, AVVV Richtlijn slikproblemen, NVVA valpreventie - Richtlijn preventie van valincidenten bij ouderen, CBO Samenvatting Preventie van valincidenten bij ouderen (valkaart), CBO adequate diagnostiek - Verantwoorde zorg bij toiletgang en incontinentie, en behandeling bij VU Amsterdam/ ActiZ / Sting 2006 incontinentie 6 zorg voor cliënten met - Richtlijn probleemgedrag, NVVA 2002

5 17 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT BIJLAGE 2 Overzicht wetten, veldnormen en rapporten Het instrument is gebaseerd op wetgeving en de daarvan afgeleide veldnormen van de koepelorganisaties en beroepsverenigingen, waarvan de belangrijksten hieronder worden genoemd. Wetgeving: - Kwaliteitswet zorginstellingen - Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg - Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst: Wijzigingswet Burgerlijk Wetboek - Wet klachtrecht cliënten zorgsector - Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen - Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen Veldnormen en rapporten: - Kwaliteitskader Verantwoorde zorg, Stuurgroep Verantwoorde zorg Op weg naar normen voor Verantwoorde zorg, Stuurgroep Verantwoorde zorg Richtlijn decubitus 2 de herziening, CBO Samenwerking en logistiek rond decubitus, Tripartiete multidisciplinaire richtlijn, Solade 2003 (NVVA, Arcares, Sting, AVVV, NPCP) - Richtlijn preventie van valincidenten bij ouderen, CBO Multidisciplinaire richtlijn verantwoorde vocht- en voedselvoorziening voor verpleeghuisgeïndiceerden, Arcares De kwestie voedsel en vocht, handreikingen voor zorgsituaties waarin eten, drinken en kunstmatige voeding een rol spelen, AVVV Richtlijn slikproblemen, NVVA Kwaliteitsborging in verpleeghuizen en verzorgingshuizen nader bekeken, IGZ 2005

6 16 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT BIJLAGE 1 Overzicht gebruikte documenten De onderstaande documenten van uw instelling zijn door de inspecteur gebruikt bij het uitvoeren van het inspectiebezoek en het opstellen van dit rapport. De inspectie heeft de documenten niet in totaliteit beoordeeld, maar op specifieke onderwerpen doorgenomen. - Jaarplan 2008 Regio NoordZuid, 25 februari Beschrijving van producten en diensten (slechts het aantal plekken voor cliënten per soort zorgverlening), ongedateerd. - Memo Kwaliteitskader OsiraGroep, 20 maart Memo advies stuurcyclus, 28 april Memo kwaliteitscommissies, 10 april Cyclisch volgen van de zorgvraag. Concept Osira richtlijn individueel zorgplan (clientplan, cliëntagenda en cliënt kaart) concept 9, februari Cliëntagenda. - Bekwaamheidskaart voorbehouden en volle handelingen, Personeelsterkte per afdeling: 25 maart BIG-trainingen Overzicht thema- en andere bijeenkomsten, Behandelplan: SAMPC, ongedateerd. - Zorgplan: SAMPC, ongedateerd. - MIC-analyses, t/m Decubitusmeting, april/mei Activiteiten weekrooster PG, Centrale activiteiten, mei Rooster activiteitenbegeleiding, Ferry weekprogramma V6 en V7. - Facit eindrapportage CQ-index november/december 2007, maart Standaardwerkvoorschriften, Medicatie bestellen, Bestellen spoedmedicatie, concept Uitzetten medicatie, Controleren voorraad artsenkast, Controleren voorraad opiatenkast, Protocollen in DKS: - Decubituspreventie en- behandelprotocol met decubitusscorelijst en Bradenschaal, Protocol valpreventie met valpreventiekaart: april Slikscreening, maart Richtlijn voedingssonde, Formulier uitvoeringsverzoek, ongedateerd. - Inzicht krijgen in voedingstoestand van de cliënt, Urineopvakzakje verwisselen, Uritip aanbrengen, Uristoma, Blaaskatheter, allen uit Vreugdehof in- en uitslutingscriteria, ongedateerd.

7 15 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT 4 Te nemen maatregelen 4.1 Inleiding In de vorige twee hoofdstukken heeft de inspectie haar oordeel gegeven per onderwerp en een beschouwing over het geheel. Dat alles overziende geeft de inspectie in dit hoofdstuk aan wat zij van u verwacht. 4.2 Plan van aanpak De inspectie verwacht uiterlijk voor 15 augustus 2008 een plan van aanpak voor in ieder geval de onderwerpen waar een oordeel in de categorie hoog of zeer hoog wordt gegeven. In uw situatie betreft dit de volgende onderwerpen binnen het thema Zorginhoudelijke veiligheid : vocht- en voeding; valpreventie; infectiepreventie en -behandeling; diagnostiek en behandeling bij incontinentie en zorg voor cliënten met gedragsproblemen. Binnen het thema Algemene eisen zorg(behandel)-/leefplan betreft het: zorg(behandel)- /leefplansysteem. Binnen het thema Participatie en sociale redzaamheid betreft het: participatie en sociale redzaamheid. Daarnaast geldt het hoge voor paragraaf 2.5 ook bij de onderwerpen: medicatiebeheer en de cliëntenraad. Met betrekking tot het oordeel gering verwacht de inspectie uiterlijk binnen drie maanden een plan van aanpak. In uw situatie betreft dit de volgende onderwerpen binnen het thema Zorginhoudelijke veiligheid de onderdelen decubituspreventie en behandeling. Binnen het thema Algemene eisen zorg(behandel)-/leefplan betreft het: het zorg(behandel)- leefplan. Voor het thema Voldoende en bekwaam personeel betreft het: personele inzet afgestemd op de doelgroep en professionele kwaliteit van medewerkers (bekwaam personeel). In een plan van aanpak staat in elk geval per onderwerp helder omschreven: - welk u gaat aanpakken; - welke resultaten u wilt bereiken (doel, beoogde effecten); - wat hiervoor nodig is (activiteiten); - hoe u gaat implementeren; - wie waarvoor verantwoordelijk is; - wanneer is of wordt begonnen en wanneer wordt afgerond (planning). Nadat de inspectie het plan van aanpak heeft ontvangen, ontvangt u binnen zes weken een reactie.

8 14 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT De inspectie adviseert u gebruik te maken van Zorg voor Beter. Zorg voor Beter kan u kosteloos ondersteunen in een verbetertraject de kwaliteit van zorg van diverse onderwerpen (ook uit het inspectierapport) verbeteren als u zelf een aanvraag bij hen doet voor een advies of ondersteuning. Zie voor meer informatie ook en Netwerk Verantwoorde zorg Postbus RG Utrecht T (10 cent per minuut) info@netwerkverantwoordezorg.nl. 3.3 Conclusie Op basis van de bevindingen in hoofdstuk 2 en de beschouwing in dit hoofdstuk concludeert de inspectie dat binnen Vreugdehof randvoorwaarden, praktijken of processen zijn die vol zijn voor de veiligheid, effectiviteit of de cliëntgerichtheid van de zorg. Om de s te beperken wordt van u verwacht dat u maatregelen neemt. In hoofdstuk 4 staan de te nemen maatregelen.

9 13 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT s in de zorgverlening aan cliënten kunnen ontstaan. Het gaat hier concreet om cliëntenrechten, preventie en evaluatie van zorginhoudelijke problemen bij cliënten, cliëntenvertegenwoordiging in de vorm van de cliëntenraad en protocollering van werkwijzen; recent en conform state-of-the-art/lege artis. Wat betreft het procesgericht werken ontbreekt het nog steeds aan een cyclisch kwaliteitssysteem. Het gaat hier om een systeem welke gebruiksvriendelijk, praktisch is voor de medewerkers en ook daadwerkelijk gebruikt wordt en up-to-date gehouden wordt. Regelmatige evaluatie en daaruit geconstateerde aanpassingen vinden nog nauwelijks aantoonbaar plaats. De kwaliteitsdocumenten zijn verouderd, jaren niet geëvalueerd en zo nodig herzien volgens recente landelijke, multidisciplinaire richtlijnen. Het DKS is nog niet volledig ingevuld en werkt niet naar behoren. Diverse belangrijke protocollen, richtlijnen en werkwijzen zijn nog steeds in conceptvorm, zijn geheel niet aanwezig (bv. op het gebied van zorginhoudelijke onderwerpen) of zijn zo recent dat de medewerkers ze nog niet kennen. De fusie die geleid heeft tot de OsiraGroep is twee jaar geleden voltooid. Voor die tijd verweet men stilstand in kwaliteitsverbeteringen veelal aan deze fusie. De fusie kan niet meer als excuus gebruikt worden voor de stilstand die nog steeds gaande lijkt voor de inspectie. Er zijn nog weinig nieuwe kwaliteitsdocumenten bekend gemaakt bij de medewerkers. Daarbij zijn niet alle beloofde verbetermaatregelen uit de eerder genoemde plannen van aanpak van Vreugdehof na inspectiebezoeken tot daadwerkelijke kwaliteitsverbeteringen in de praktijk uitgevoerd. De praktijk in Vreugdehof is dat in de dagelijkse zorgverlening zaken meestal wel gebeuren zoals in professioneel opzicht gewenst is, maar dat deze werkwijzen niet vastliggen in een kwaliteitsdocument. Het is aanwezig dat er diverse werkwijzen kunnen ontstaan die niet bevorderlijk zijn voor de afgesproken zorgverlening aan cliënten, bijvoorbeeld in het geval er geen vaste medewerkers aanwezig zijn om een nieuwe medewerker van de gebruikelijke werkwijze op de hoogte te stellen. Er dient verscherpte aandacht te blijven voor het regelmatig scholen en toetsen van medewerkers op diverse onderdelen van het zorgproces om medewerkers alert te houden en actief onderdeel uit te laten maken van het kwaliteitsdenken in de instelling. Op het vakgebied van de verpleeghuisarts zijn voornamelijk geen instellingsbrede werkinstructies of -protocollen beschikbaar, ook niet op OsiraGroep-niveau. Geadviseerd wordt om ook (para-)medische protocollen te ontwikkelen en in DKS of een kwaliteitsysteem op te nemen. Het gaat hier om specifieke (instellingsbrede) werkafspraken. Vreugdehof zal met uitkomsten van bijvoorbeeld de zorginhoudelijke veiligheidsmetingen (LPZ), maar ook met de eigen registraties, een actief verbeterbeleid dienen te voeren, doelen stellen wat men wil bereiken en (op onderdelen) verbetertrajecten starten. Ook het actief opstellen van een verbeterbeleid naar aanleiding van de cliënttevredenheidsmeting die november/december 2007 door Facit is uitgevoerd in Vreugdehof is belangrijk. Dit is essentiële informatie om in samenspraak met de cliëntenraad een plan van aanpak voor op te stellen. Vreugdehof is deels op weg om de kwaliteit van zorg te verbeteren volgens landelijk afgesproken normen, maar zal dit doordacht, serieus en zeer snel moeten oppakken omdat het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg uit 2007 weer een grote stap verder gaat in de benodigde kwaliteitsverbeteringen.

10 12 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT 3 Beschouwing en conclusie 3.1 Inleiding In het vorige hoofdstuk heeft u kunnen lezen hoe de inspectie op de vier thema s oordeelt over Vreugdehof. Dit hoofdstuk heeft een meer beschouwend en concluderend karakter. In de laatste paragraaf van dit hoofdstuk beschrijft de inspectie haar conclusie. 3.2 Beschouwing De Kwaliteit van Zorg in Vreugdehof Op 20 maart 2005 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een inspectiebezoek gedaan in het kader van de Wet Bopz (Bijzondere Opnemingen Psychiatrische ziekenhuizen) en de kwaliteit van zorg op de psychogeriatrische (PG) afdelingen. Naar aanleiding van dit bezoek diende het management verbetermaatregelen te nemen. Daarnaast diende er uiterlijk per 1 mei 2007 een geïmplementeerd Bopz-beleid te zijn. Dit Bopzbeleid is met vertraging geïntroduceerd. In september 2007 verscheen er een Beleidsnotitie Uitvoering Bopz Vreugdehof. Op 19 mei 2008 ontving de inspectie in concept de Beleidsnotitie uitvoering Bopz, OsiraGroep. Dit beleid moet nog in de gehele OsiraGroep ingevoerd worden. Op 22 november 2005 is Vreugdehof door de inspectie bezocht in het kader van de tweede fase van gelaagd en gefaseerd toezicht en als onderdeel van het geintensiveerde toezicht op de verpleeghuiszorg in Nederland. Op 17 februari 2006 stuurde Vreugdehof de inspectie een plan van aanpak met verbeteracties toe. Op 13 maart 2007 is een vervolgbezoek geweest om de voortgang van de benodigde verbetermaatregelen te monitoren. Naar aanleiding van dit inspectiebezoek ontving de inspectie op 27 april 2007 wederom een plan van aanpak. De kwaliteit van zorg en de stabiliteit op de PG-afdelingen lijkt inmiddels voldoende verbeterd door een in gang gezet verbetertraject gericht op de PG-afdelingen. De uitvoering van de Wet Bopz heeft geleid tot grotere bewustwording bij de medewerkers in de zorg over de s die met vrijheidsbeperkende maatregelen gepaard kunnen gaan. Dit geldt ook voor de somatische afdelingen. Dit is ingezet door een intensief scholingsprogramma. Echter toch nog blijkt uit de bestudeerde zorgdossiers tijdens dit inspectiebezoek dat kennis over cliëntenrechten, wils(on)bekwaamheid, vrijheidsbeperkingen en de Wet Bopz nog verder aangescherpt moet worden. Risico s in de zorgverlening zijn dus nog aanwezig, maar zijn wel sterk vermindert. Tijdens het huidige inspectiebezoek van 27 mei 2008 blijkt dat op diverse andere onderdelen de voorwaarden voor de zorgverlening nog steeds niet operationeel zijn, waarbij de s op onverantwoorde zorg niet sterk verminderd zijn. Het ontwikkelen van beleid en kwaliteitsdocumenten van de OsiraGroep voor instellingen in de regio had al meer zichtbaar en gerealiseerd moeten zijn. Op dit vlak zijn op instellingsniveau nog te weinig (duidelijke) resultaten te zien voor de inspectie en verbeteracties blijven uit. Dit inspectiebezoek is reeds lang van te voren aangekondigd aan het management van Vreugdehof. Hierdoor kreeg men de tijd om de noodzakelijke kwaliteitsverbeteringen in gang te zetten. De inspectie heeft ondanks deze gegeven ruimte en tijd om verbeteringen te initiëren en te realiseren vastgesteld dat op procesgestuurde en zorginhoudelijke gebieden nog onvoldoende voldaan wordt aan de voorwaarden waardoor er (hoge)

11 11 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT De inspectie heeft in 2007 geadviseerd het medicatiedistributieprotocol aan te passen. Dit is echter niet gebeurd. De aanwezige medicatieprotocollen zijn niet maximaal twee jaar geleden geëvalueerd of zijn nòg steeds in conceptvorm aanwezig. Zie bijlage 1. De temperatuurscontrole op de koelkast in de noodapotheek ontbreekt. Op de medicatiekoelkastjes op de afdelingen is ook geen temperatuurscontrole zichtbaar. Zie ook bij rapport Geneesmiddelendistributie in verpleeghuizen van 1997 voor adviezen over medicatiebeheer. 2 De cliëntenraad is tevreden over de openheid en prettige samenwerking met de huidige directeur. De cliëntenraad ervaart echter problemen met de Raad van Bestuur van de OsiraGroep die volgens hen niet transparant te werk zou gaan en een conflict heeft met de centrale cliëntenraad. De cliëntenraad is ontevreden over de bejegening van sommige medewerkers naar cliënten toe. Daarnaast zouden volgens de cliëntenraad medewerkers angst hebben om fouten toe te geven en te registreren/melden. De raad krijgt geen inzicht in de MIC-meldingen. Het klachtenjaarverslag is hen ook onbekend. Het cliëntentevredenheidsonderzoek heeft men wel ontvangen.

12 10 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT er geen individueel activiteitenplan was opgenomen om zorg op maat te leveren, dat aansluit op de individuele wensen en voorkeuren van de cliënt. Het activiteitenplan en zorgplan dienen daarin consistent en op elkaar aangesloten te zijn. In de zorgdossiers is slechts in sommige gevallen een beschrijving van de levensgeschiedenis van een cliënt opgenomen. Er is geen beleid van de dagbesteding in Vreugdehof op schrift gesteld. Binnen de instelling probeert de activiteitenbegeleiding in samenwerking met de vrijwilligers zo mogelijk in te spelen op de wensen en behoeften van de cliënten met betrekking tot het verrichten van activiteiten en dagstructurering. Dit wordt echter niet zichtbaar gemaakt. In de weekenden en s avonds worden activiteiten aangeboden, maar het aanbod is gering en met minder variatie voor cliënten. Vreugdehof heeft een aanbod aan activiteiten dat aangeboden wordt aan de diverse afdelingen en welke op papier beschreven staan in maand- of weekactiviteitenoverzichten per afdeling en voor de cliënten in de instelling in het algemeen. Een activiteitenbegeleider werkt in principe op één afdeling. Ook medewerkers in de zorg geven activiteiten aan cliënten. Rapportage in het zorgdossier van de activiteitenbegeleiding of over het welzijn van de cliënt (onder de M) kan frequenter. 2.5 Overige besproken onderwerpen onderwerp geen gering oordeel hoog 1 Medicatiebeheer 2 Cliëntenraad zeer hoog toelichting 1 In het afgelopen inspectierapport van 13 maart 2007 zijn door de inspectie tijdens de rondgang opvallende conclusies getrokken over de aanwezige s in het beheer van (nood- en voorraad)medicatie in Vreugdehof. Tijdens het inspectiebezoek van 27 mei jl. is nagegaan of het management de verbetermaatregelen hiervoor heeft uitgevoerd. Gedurende de rondgang van het huidige inspectiebezoek constateert de inspectie echter dat geen van de verbetermaatregelen betreffende medicatiebeheer is uitgevoerd. Er staat ruim een jaar later in de noodapotheek op de tweede etage nog steeds een grote blauwe ton vol gevuld met retourmedicatie. Hieruit blijkt dat de apotheek, om zoals vereist de s hiermee te voorkomen, deze retourmedicatie niet zeer regelmatig ophaalt. Deze afspraken heeft Vreugdehof niet vastgelegd met de apotheek. Daarbij is er nog steeds geen inzicht in de aan- en afvoer van de retourmedicatie. Men weet niet wat er in of uit de ton gaat. Ook op één van de bezochte verpleegafdelingen is er een grote hoeveelheid retourmedicatie en -materialen aanwezig. In de medicijnkarren op de afdeling zijn grote hoeveelheden zo nodig medicatie op naam in doosjes aangetroffen. Er is geen registratie aanwezig die zicht houdt op wat een cliënt daadwerkelijk gebruikt. Risico op misbruik is hierdoor aanwezig. In de opiatenkast zijn nog steeds zeer grote hoeveelheden noodmedicatie aanwezig, waardoor het feitelijk geen noodmedicatie meer is, maar een extra aanvoerlijn van medicatie in Vreugdehof. De argumentatie voor deze keuze blijft onduidelijk, terwijl met deze opslagmethode s gepaard gaan.

13 9 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT toelichting per onderwerp 1 Personele inzet afgestemd op de doelgroep: De scores van de ZorgZwaartePakketten (ZZP) zijn bekend bij het management van Vreugdehof. Recent heeft men voor Vreugdehof de in- en uitsluitingscriteria van de cliëntendoelgroepen beschreven. Het management heeft vooralsnog geen aanpassingen gedaan aan de personele formatie op basis van de ZZP-metingen, want de capaciteitsplanning vindt niet plaats op basis van ZZP. De formatie is gebaseerd op een historische indeling en zou volgens het management voldoende afgestemd zijn op de cliëntenpopulatie. De cliëntagenda, als onderdeel van het door de OsiraGroep gekozen zorgzwaarteregistratiesysteem, kan volgens het management nog verder worden uitgediept. Men heeft op basis van de resultaten van het werken met de cliëntagenda diensten in het weekend verschoven. Vreugdehof heeft niet beschreven wat per afdeling kwalitatief en kwantitatief voldoende personeel is. In de praktijk worden nu 8 medewerkers ingezet op 31 psychogeriatrische (PG) cliënten en 4 medewerkers op 21 somatische cliënten per dag. Maandelijks zijn er overzichtslijsten met vast en flexibel personeel beschikbaar. De OsiraGroep beschikt over flexmedewerkers via Zorgwerk waaruit geput kan worden bij tekorten/ziekte van personeel. Zowel medewerkers als de cliëntenraad beklagen zich over het lage niveau van en slechte afstemming en communicatie met deze flexmedewerkers. Het ziekteverzuimcijfer is in de afgelopen jaren gedaald tot rond de 4%. 2 Professionele kwaliteit van de medewerkers: Dit onderwerp is ook beoordeeld op gering. Er zijn per medewerker individuele overzichten van de bekwaamheid en bevoegdheid en de (BIG-)scholingen. Er vinden periodiek scholingen plaats. Er is in het jaarplan voor 2008 aandacht voor scholing aanwezig. Daarnaast is er voor de psychogeriatrische afdelingen een strippenkaart ontwikkeld waarop extra te volgen scholing staat aangegeven per medewerker. Het scholingbeleid maakt niet zichtbaar deel uit van een cyclisch kwaliteitsbeleid. Na een BIG-training wordt ook het bijbehorende protocol geïntroduceerd. Van alle volle handelingen zijn protocollen aanwezig. Weliswaar oude of door Vreugdehof zelf opgestelde protocollen die blijven gelden tot de nieuwe OsiraGroep-protocollen zijn vastgesteld. Het invoeren van Osira- Groep-brede protocollen en werkwijzen blijft achter. Het is aanwezig dat vastgelegde werkwijzen niet aanwezig of verouderd zijn. Preventie en het op peil houden van de deskundigheid van de verzorgenden over (zie onder andere de in paragraaf 2.1 benoemende) zorginhoudelijke problemen uit het Kwaliteitskader krijgen nog onvoldoende systematische aandacht in het scholingsbeleid. De scholingsbehoefte van medewerkers wordt niet structureel geïnventariseerd. 2.4 Participatie en sociale redzaamheid onderwerp geen gering oordeel hoog 1 participatie en sociale redzaamheid zeer hoog toelichting 1 Dit onderdeel is beoordeeld op hoog, omdat in de dossiers die zijn ingezien,

14 8 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT taal welbevinden, participatie en sociale redzaamheid en woon- en leefomstandigheden). Het zorgplan wordt na een multidisciplinair overleg (MDO) aangepast tot een nieuw zorgplan. In het zorgdossier is geen MDO-verslag of dergelijk overzicht terug te vinden waardoor veranderingen (in de zorg) bij de cliënt niet goed aantoonbaar zijn. In het zorgplan ontbreekt het aan evaluatiedata of een datum of overzicht wanneer het volgende MDO is. Het is niet gebruikelijk dat de cliënt of de (wettelijk) vertegenwoordiger deelneemt aan het MDO. De cliënt of (wettelijk) vertegenwoordiger wordt in de praktijk betrokken bij het opstellen en vaststellen van het zorgplan. Dit is zichtbaar door een handtekening van de cliënt of (wettelijk) vertegenwoordiger in het zorgplan. De verpleeghuisarts stelt in de meeste gevallen het gehele zorgplan op en niet de contactverzorgende van de cliënt die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het zorgplan. De rol van de contactverzorgende kan meer uitgewerkt worden met meer regie voor de verzorgende over de gehele zorg van de hem/haar toegewezen cliënten. De teamleiders zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de zorgdossiers. Het systematisch gebruik van het zorgplan wordt door hen niet structureel getoetst op de afgesproken werkwijze. 2 Zorg(behandel)-/leefplansysteem: Dit onderdeel is beoordeeld op hoog. Het toetsen (op onderdelen) van de wils(on)bekwaamheid bij de cliënten en de Wet Bopz in het zorgdossier verdient nog steeds extra aandacht en scholing te krijgen van de medewerkers in de zorg. Tijdens het dossieronderzoek stuitte de inspectie op een zorgplan waarin aangegeven stond dat een cliënt alleen wilsonbekwaam werd geacht wat betreft medicatiebeleid, echter het zorgplan werd ondertekend door de wettelijk vertegenwoordiger. Daarnaast werden enkele vrijheidsbeperkende maatregelen zoals de Zweedse band en medicatie als akkoord bevonden door de cliënt terwijl het bij deze cliënt op een psychogeriatrische afdeling eerder gewenning betrof dan expliciete toestemming voor deze maatregelen. De vrijheidsbeperkingen werden tevens niet geëvalueerd en beschreven. De rapportage in het zorgdossier gebeurt niet methodisch, niet op basis van de SAMPC-methode uit het zorgplan. Er zitten veel formulieren in het zorgdossier die veelal niet gebruikt worden. Sommige formulieren zijn onterecht niet ingevuld (geen voedingsanamnese ingevuld bij een cliënt met laag gewicht waarbij een vocht- en voedingsscore bijgehouden wordt en een wond aanwezig is). Medewerkers worden niet periodiek en structureel (bij-)geschoold in het gebruik van en systematisch werken met het zorg-/leefplan en het zorgdossier. (Para-)medische dossiers zijn niet op elke afdeling geïntegreerd in het zorgdossier. Er is een concept Osira richtlijn individueel zorgplan (cliëntplan, cliëntagenda en cliëntkaart) van februari 2007 beschikbaar. Er draait momenteel een pilot zorgleefplan in regio Oost-ZuidOost van de OsiraGroep. 2.3 Voldoende en bekwaam personeel onderwerp 1 personele inzet afgestemd op doel- geen gering oordeel hoog zeer hoog groep 2 professionele kwaliteit van de medewerkers

15 7 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT specialist per afdeling aanwezig die contacten heeft met de leverancier van incontinentiemateriaal. Deze leverancier heeft recent een klinische les verzorgd en geeft adviezen over het gebruik van incontinentiemateriaal. Er is in Vreugdehof geen overzicht van cliënten die incontinent zijn van urine en/of ontlasting. Het praktische beleid in Vreugdehof is voornamelijk gericht op het verzorgende aspect rondom incontinentie en besteed weinig aandacht aan het diagnosticeren en het zoeken naar de achterliggende oorzaak van incontinentie. Het diagnosticeren en zo mogelijk behandelen en multidisciplinair evalueren van incontinentie door de verpleeghuisarts is tot op heden op de afdelingen nog niet uitgewerkt in een interne richtlijn of beleid. In het zorgplan van de cliënt zijn de individuele afspraken met de cliënt over incontinentiemateriaal opgenomen. 6 Zorg voor cliënten met gedragsproblemen: Medewerkers zijn bekend met een protocol dat betrekking heeft op het omgaan van gedragsproblemen bij cliënten. Deze richtlijn dient te zijn gebaseerd een de landelijke richtlijn probleemgedrag, bijvoorbeeld van de NVVA. Medewerkers zijn niet geschoold of worden niet getoetst in het omgaan met gedragsproblemen. Als medewerkers probleemgedrag constateren bij een cliënt wordt de verpleeghuisarts hiervan op de hoogte gesteld door de verzorgende. Er zijn geen vaste afspraken onder de verpleeghuisartsen hoe te handelen bij probleemgedrag bij cliënten, wie te consulteren. De verpleeghuisartsen gaan hiermee verschillend om bv. door contact op te nemen met de SPV-er (Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige) of de consulent ouderenpsychiater. Er is geen psycholoog in dienst bij Vreugdehof om voor advies te raadplegen. Er zijn geen vaste contacten met de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Vreugdehof heeft geen duidelijk zicht op het voorkomen (in aantal en soort) van probleemgedrag. Voor twee gedragsproblematische cliënten is het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) ingeschakeld, op advies van de inspectie, om individuele adviezen in de vorm van een plan van aanpak te geven voor de dagelijkse verzorging. Door het inschakelen van het CCE laat Vreugdehof zien serieus en adequaat om te gaan met de problemen van twee gedragsproblematische cliënten en de vrijheidsbeperkingen die bij hen hiermee gepaard gaan. Deze consultatie is echter laat opgestart, toen de gedragsproblemen al lang aanwezig waren en tot problemen bij de medewerkers leidden. Dit onderdeel is beoordeeld op hoog, omdat afspraken in de praktijk niet in de vorm van (verbeter)beleid zijn vastgelegd. 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan onderwerp geen gering 1 zorg(behandel)-/leefplan oordeel hoog 2 zorg(behandel)-/leefplansysteem zeer hoog toelichting per onderwerp 1 Zorg(behandel)-/leefplan: Dit onderdeel is beoordeeld op gering. Iedere cliënt heeft een zorgplan dat opgesteld is volgens de SAMPC methode (Somatisch, Algemene levensverrichtingen, Maatschappelijk, Psychisch, Communicatief aandachtsgebied). Vreugdehof heeft nog niet gekozen voor een zorg-/leefplan en zorgdossier gebaseerd op de vier domeinen van de Normen voor Verantwoorde Zorg (lichamelijk en men-

16 6 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT maaltijden krijgt extra aandacht. Als onder andere protocollair zaken aangescherpt gaan worden en daarbij medewerkers geschoold worden zal het hoge spoedig verlaagd kunnen worden, omdat dit onderwerp op cliëntniveau voldoende scoort. 3 Valpreventie: Dit onderdeel is beoordeeld op zeer hoog omdat een conceptprotocol valpreventie weliswaar recent (april 2008) is ontwikkeld maar nog niet bekend is bij de medewerkers in de zorg. Bij het protocol hoort ook een valpreventiekaart. Dit protocol is gebaseerd op de landelijke Richtlijn preventie van valincidenten bij ouderen van het CBO in Een praktisch preventiebeleid op het gebied van valincidenten is op moment van het inspectiebezoek nog niet aanwezig. Het vallen van cliënten, waarbij ook een diagnose (analyse/reden van het vallen) van de verpleeghuisarts wordt betrokken en het medicatiegebruik van een cliënt wordt meegenomen, wordt niet standaard geëvalueerd en multidisciplinair besproken. Tijdens het multidisciplinaire overleg (MDO) komen zowel het valgevaar van een cliënt als de preventie en de evaluatie niet expliciet aan bod. Implementatie van het valpreventiebeleid, inclusief scholing van medewerkers, is nog niet gepland. Medewerkers zijn ook in de afgelopen periode hierin niet geschoold en getoetst op de kennis en vaardigheden. Een valincident wordt door medewerkers wel als MIC (Meldingen Incidenten Cliënten) aan de MIC-commissie gemeld. Als er een valpreventiebeleid door Vreugdehof in de praktijk wordt gebracht en ook scholing gerealiseerd is dan zal het zeer hoge spoedig verlaagd kunnen worden tot hoog of zelfs een gering. 4 Infectiepreventie en infectiebehandeling: Dit onderdeel is beoordeeld op hoog, omdat een actief infectiepreventiebeleid nog niet is geïmplementeerd in de dagelijkse zorgverlening. Er is pas recent, in maart 2008, een centrale infectie(preventie)commissie gestart voor de Osira- Groep waarbij een externe ziekenhuishygiënist aanwezig zal zijn die consultatief beschikbaar is. Tijdens het gesprek met medewerkers bleek de net opgerichte infectiecommissie en haar activiteiten hen onbekend. Er is een praktische vertaling van enkele richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) in handelingsgebonden protocollen omgezet en toegespitst op de zorg in het verpleeghuis. Er vindt geen (periodieke) toetsing van de hygiënemaatregelen of het naleven van de aanwezige protocollen op de afdelingen plaats. Sieraden worden bijvoorbeeld gewoon gedragen tijdens de verzorging. Medewerkers zijn op de hoogte van welke maatregelen genomen moeten worden bij een infectie of een anderszins besmettelijke situatie. De algemene instructie bij het vermoeden van infectieziektes is dat direct contact moet worden opgenomen met de verpleeghuisarts. De verpleeghuisarts neemt dan contact op met de GGD. Dit beleid staat echter niet beschreven. Tijdens de inspectierondgang door de instelling is onder andere gelet op de hygiëne. Dit geeft geen aanleiding tot opmerkingen. Op de verpleegafdelingen zijn alcohol- en zeepdispensers beschikbaar voor het reinigen van de handen. 5 Diagnostiek en behandeling bij incontinentie: Dit onderdeel is beoordeeld op zeer hoog. Er is geen actueel protocol gebaseerd op de landelijke, multidisciplinaire richtlijn over de zorg bij de toiletgang en incontinentie aanwezig. Er vindt geen (onafhankelijke) scholing en toetsing van de kennis en vaardigheden omtrent dit onderwerp plaats. Er is een incontinentie-

17 5 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT Hierbij is het ook van belang te vermelden dat de OsiraGroep een centraal geregeld documentenbeheersysteem heeft opgezet: het Documenten KwaliteitsSysteem (DKS) dat via intranet in de instelling beschikbaar is. 1 Decubituspreventie en behandeling: Dit onderdeel is beoordeeld op geen. Slechts op een onderdeel is nog niet voldaan, namelijk; 1. Er is nog een decubituspreventie en -behandelprotocol van met een decubitusscorelijst en Bradenschaal aanwezig welke volgens DKS in de afgelopen twee jaar niet aantoonbaar is geëvalueerd. Het protocol is gebaseerd op de CBO richtlijn van 2002 en tripartiete multidisciplinaire richtlijn uit Deze protocollen zijn aanwezig op de afdelingsposten en bekend bij de medewerkers. Vreugdehof heeft meegedaan aan een zorginhoudelijke veiligheidsmeting, waarvan het registreren van decubitus een onderdeel is. De inspectie adviseert u om naar aanleiding van deze resultaten een verbeterbeleid op te stellen. In april en mei 2008 zijn in Vreugdehof interne metingen gedaan naar de aanwezigheid van decubitus bij cliënten. Sinds kort zijn deze overzichten voor de gehele instelling beschikbaar. Eén keer per week wordt er door de decubitusspecialist een wondenronde gelopen, waarbij decubitus wordt meegenomen, samen met de arts, fysiotherapeut en ergotherapeut. Individuele afspraken rondom de decubituszorg en wondverzorging van een cliënt zijn in het zorgdossier opgenomen. Het beleid rond behandeling van decubitus wordt multidisciplinair besproken en vastgesteld. Er is een decubitusspecialist beschikbaar op de afdeling waar men om advies kan vragen. Er vindt scholing plaats voor alle zorgmedewerkers met betrekking tot de preventie en behandeling van decubitus. Door de inzet van de decubitusspecialisten wordt de deskundigheid van medewerkers voldoende op peil gehouden. 2 Vocht en voeding: Vreugdehof heeft nog een versnipperd beleid rondom vocht, voeding en slikproblemen bij cliënten in DKS staan en dat bekend is bij de medewerkers.. Dit is zichtbaar in de kwaliteitsdocumenten: slikscreening van maart 2007, het protocol vochtvoorziening aan cliënten bij warm weer (bij 25 C en hoger) van , de richtlijn voedingssonde van en een voedingsanamneseformulier welke voor in het zorgdossier is ontwikkeld. Dit formulier wordt echter niet standaard bij iedere cliënt na opname ingevuld. Al deze documenten dienen te worden geëvalueerd, maar dit is niet aantoonbaar maximaal twee jaar geleden gebeurd en tevens niet zichtbaar gebaseerd op een multidisciplinaire, landelijk vastgestelde richtlijn. Een samengevoegd vocht en voedingsbeleid is in 2008 gerealiseerd op OsiraGroep niveau, echter dit is onbekend bij de medewerkers in de zorg en voor hen nog niet praktisch genoeg geformuleerd. Er vindt geen structurele scholing en toetsing plaats van de kennis en vaardigheden van medewerkers ten aanzien van (het helpen bij) eten en drinken. Dit onderdeel is vanwege bovenstaande punten beoordeeld op hoog. Bij geconstateerde problemen wordt de verpleeghuisarts en zo nodig de diëtist of logopedist ingeschakeld. De individuele afspraken met de cliënt over vocht en voeding zijn opgenomen in het zorgplan. Vreugdehof meet standaard bij de cliënten wekelijks of maandelijks het gewicht, zo blijkt ook uit de zorgdossiers die zijn ingezien. Voor de cliënten die hulp nodig hebben bij het eten en drinken zou volgens de medewerkers voldoende hulp beschikbaar zijn. De ambiance rond de

18 4 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT 2 Bevindingen inspectiebezoek Opzet De inspectie beoordeelt Vreugdehof op vier thema s. Ieder thema bestaat uit een aantal onderwerpen. In dit hoofdstuk geeft de inspectie per onderwerp haar oordeel weer in vier gradaties: geen, gering, hoog en zeer hoog 2. Bij ieder oordeel geeft de inspectie een toelichting. Onderwerpen die niet in het instrument aan bod komen, en naar oordeel van de inspectie vol zijn voor de veiligheid, effectiviteit of de cliëntgerichtheid van de zorg binnen uw instelling, benoemt de inspectie in de laatste paragraaf van dit hoofdstuk. 2.1 Zorginhoudelijke veiligheid onderwerp geen 1 decubituspreventie en -behandeling gering oordeel hoog 2 vocht en voeding 3 valpreventie 4 infectiepreventie en -behandeling 5 diagnostiek en behandeling bij incontinentie 6 zorg voor cliënten met gedragsproblemen zeer hoog toelichting per onderwerp Inleiding: De onderstaande onderwerpen onder paragraaf 2.1 Zorginhoudelijke veiligheid beschrijven de wijze waarop Vreugdehof omgaat met enkele volle onderwerpen uit het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg bij cliënten die wonen in de instelling. Vreugdehof gaat meedoen met de tweede landelijke meting van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) in 2008 (dit is een variant van de zorginhoudelijke veiligheidsmeting in het kader van het Kwaliteitskader). Er zijn hiervan nog geen resultaten beschikbaar op instellingsniveau. Het management kan daarom nog geen beleid ontwikkelen en aansturen op basis van deze gegevens. Vreugdehof zal dan op basis van een andere wijze van gegevensverzameling kwaliteitsontwikkeling en het verbeterbeleid kunnen aansturen. De zorginhoudelijke veiligheidsmeting geldt voor de onderstaande onderwerpen in het inspectierapport: decubitus, vocht en voeding, vallen, incontinentie en gedragsproblemen. Vreugdehof is voornemens om negen zorgproblemen (decubitus, incontinentie, medicatie>8 stuks, medicatiebeheer, valincident, Bopz/M&M, agressie en depressie) per kwartaal ook zelf te gaan meten. Men wil hiermee per 1 juli 2008 gaan starten. Op enkele onderdelen zijn medewerkers reeds gestart met het registreren van zorgproblemen, zoals bij decubitus. 2 In bijlage 4 staat de toelichting op het inspectieoordeel.

19 3 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT 1 Inleiding Op 27 mei 2008 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een inspectiebezoek gebracht aan Woonzorgcentrum Vreugdehof (hierna: Vreugdehof) te Amsterdam. Doel van dit bezoek is te beoordelen of er bij Vreugdehof randvoorwaarden, praktijken of processen zijn die vol zijn voor de veiligheid, effectiviteit of de cliëntgerichtheid van de zorg. Om tot een verantwoord oordeel te kunnen komen heeft de inspectie: - gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het management, teamleiders, uitvoerende medewerkers, verpleeghuisartsen en leden van de cliëntenraad; - zorgdossiers en zorgplannen ingezien; - een rondgang gedaan; - documenten ingezien die worden genoemd in bijlage 1. De methodiek voor dit bezoek is vastgelegd in het Tweede Fase Instrument programma ouderenzorg, versie Het instrument is gebaseerd op wetgeving en de daarvan afgeleide veldnormen van de koepelorganisaties en beroepsverenigingen. 1 Het instrument is opgebouwd rond de volgende thema s: 1. Zorginhoudelijke veiligheid. 2. Zorg(behandel)-/leefplan. 3. Voldoende en bekwaam personeel. 4. Participatie en sociale redzaamheid. Achtereenvolgens komt in dit rapport het volgende aan de orde: Hoe scoort Vreugdehof op de aanwezigheid van s? (hoofdstuk 2); Beschouwing over de kwaliteit van Vreugdehof in relatie tot de scores op de aspecten (hoofdstuk 3); Welke maatregelen moet Vreugdehof binnen welke termijn nemen? (hoofdstuk 4). 1 Zie bijlage 2

20 2 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT Inhoudsopgave 1 Inleiding Bevindingen inspectiebezoek... 4 Opzet Zorginhoudelijke veiligheid Zorg(behandel)-/leefplan Voldoende en bekwaam personeel Participatie en sociale redzaamheid Overige besproken onderwerpen Beschouwing en conclusie Inleiding Beschouwing Conclusie Te nemen maatregelen Inleiding Plan van aanpak Bijlagen: 1. Overzicht gebruikte documenten 2. Overzicht van wetgeving, veldnormen en rapporten 3. Overzicht normen per thema 4. Toelichting op het inspectieoordeel

21 1 I NSP EC TIE VOO R DE GEZ O NDHEI DSZ ORG - RAPPO RT Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Vreugdehof te Amsterdam op 27 mei 2008 Amsterdam, juli 2008

Rapport van het inspectiebezoek aan Woon- en Zorgcentrum 't Huis op de Waard te Leiden op 25 juli 2013. Den Haag, Augustus 2013

Rapport van het inspectiebezoek aan Woon- en Zorgcentrum 't Huis op de Waard te Leiden op 25 juli 2013. Den Haag, Augustus 2013 Rapport van het inspectiebezoek aan Woon- en Zorgcentrum 't Huis op de Waard te Leiden op Den Haag, Augustus 2013 Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woon- en Zorgcentrum t Huis op de Waard

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Zorgcentrum Arkemheen te Nijkerk op 20 maart 2008

Rapport van het inspectiebezoek aan Zorgcentrum Arkemheen te Nijkerk op 20 maart 2008 1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT Rapport van het inspectiebezoek aan Zorgcentrum Arkemheen te Nijkerk op 20 maart 2008 Amsterdam, mei 2008 (aangepast 8 juli 2008) 2 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

Nadere informatie

1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT. Rapport van het inspectiebezoek aan Nieuw Graswijk te Assen op 27 januari 2009

1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT. Rapport van het inspectiebezoek aan Nieuw Graswijk te Assen op 27 januari 2009 1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT Rapport van het inspectiebezoek aan Nieuw Graswijk te Assen op 27 januari 2009 Zwolle, februari 2008 2 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT Inhoudsopgave

Nadere informatie

1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT. Rapport van het inspectiebezoek aan Anholt te Assen op 12 februari 2009

1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT. Rapport van het inspectiebezoek aan Anholt te Assen op 12 februari 2009 1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT Rapport van het inspectiebezoek aan Anholt te Assen op 12 februari 2009 Zwolle, maart 2009 2 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan woonzorgvoorziening De Gouden Leeuw te Zelhem op 9 oktober Zwolle, november 2012

Rapport van het inspectiebezoek aan woonzorgvoorziening De Gouden Leeuw te Zelhem op 9 oktober Zwolle, november 2012 Rapport van het inspectiebezoek aan woonzorgvoorziening De Gouden Leeuw te Zelhem op 9 oktober 2012 Zwolle, november 2012 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Vastgesteld rapport van het follow-up inspectiebezoek aan woonzorgcentrum Simeonshof te Boxtel

Vastgesteld rapport van het follow-up inspectiebezoek aan woonzorgcentrum Simeonshof te Boxtel Vastgesteld rapport van het follow-up inspectiebezoek aan woonzorgcentrum Simeonshof te Boxtel 's-hertogenbosch, februari 2014 V66040 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.4

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum De Westerkim te Hoogeveen op 20 september 2012. Zwolle, november 2012

Rapport van het inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum De Westerkim te Hoogeveen op 20 september 2012. Zwolle, november 2012 Rapport van het inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum De Westerkim te Hoogeveen op 20 september 2012 Zwolle, november 2012 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Felixoord te Oosterbeek op 14 november 2013

rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Felixoord te Oosterbeek op 14 november 2013 rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Felixoord te Oosterbeek op 14 november 2013 Zwolle, januari 2014 V1000312 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan zorgcentrum Klepperwei te Rhoon op 8 november Den Haag, december 2012

Rapport van het inspectiebezoek aan zorgcentrum Klepperwei te Rhoon op 8 november Den Haag, december 2012 Rapport van het inspectiebezoek aan zorgcentrum Klepperwei te Rhoon op 8 november 2012 Den Haag, december 2012 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan zorgwooncentrum Oldeslo te Den Haag op 16 augustus 2012. Den Haag, november 2012

Rapport van het inspectiebezoek aan zorgwooncentrum Oldeslo te Den Haag op 16 augustus 2012. Den Haag, november 2012 Rapport van het inspectiebezoek aan zorgwooncentrum Oldeslo te Den Haag op 16 augustus 2012 Den Haag, november 2012 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT. Rapport van het inspectiebezoek aan Maatzorg Flevoland e.o. te Swifterband op 12 mei 2009

1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT. Rapport van het inspectiebezoek aan Maatzorg Flevoland e.o. te Swifterband op 12 mei 2009 1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT Rapport van het inspectiebezoek aan Maatzorg Flevoland e.o. te Swifterband op 12 mei 2009 Amsterdam, mei 2009 2 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT

Nadere informatie

Plan van Aanpak woon-en zorgcentrum de Westerkim 2013 n.a.v. inspectiebezoek (20 september 2012) i.h.k.v. 2 e fase gefaseerd toezicht

Plan van Aanpak woon-en zorgcentrum de Westerkim 2013 n.a.v. inspectiebezoek (20 september 2012) i.h.k.v. 2 e fase gefaseerd toezicht Algemeen Op 20 september 2012 heeft de Inspecteur voor de Volksgezondheid, de heer C. Dekker, in het kader van de tweede fase van gefaseerd toezicht een inspectiebezoek gebracht aan de Westerkim. Doel

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum De Bogt Westerbeer te Amsterdam op 11 februari Amsterdam, maart 2011

Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum De Bogt Westerbeer te Amsterdam op 11 februari Amsterdam, maart 2011 Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum De Bogt Westerbeer te Amsterdam op 11 februari 2011 Amsterdam, maart 2011 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Rapport van onaangekondigd inspectiebezoek aan verpleeghuis Houtwijk te Den Haag op 3 februari Den Haag, februari 2011

Rapport van onaangekondigd inspectiebezoek aan verpleeghuis Houtwijk te Den Haag op 3 februari Den Haag, februari 2011 Rapport van onaangekondigd inspectiebezoek aan verpleeghuis Houtwijk te Den Haag op 3 februari 2011 Den Haag, februari 2011 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 5 Opzet-5 2.1 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan locatie Mastbos te Breda op 13 juni 2012. s-hertogenbosch, Augustus 2012

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan locatie Mastbos te Breda op 13 juni 2012. s-hertogenbosch, Augustus 2012 Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan locatie Mastbos te Breda op 13 juni 2012 s-hertogenbosch, Augustus 2012 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen onaangekondigd inspectiebezoek 4 2.1 Korte

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Zuwe Maria-oord te Vinkeveen op 22 februari 2012. Amsterdam Juni 2012

Rapport van het inspectiebezoek aan Zuwe Maria-oord te Vinkeveen op 22 februari 2012. Amsterdam Juni 2012 Rapport van het inspectiebezoek aan Zuwe Maria-oord te Vinkeveen op 22 februari 2012 Amsterdam Juni 2012 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan 4

Nadere informatie

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Zorgcentrum Licht en Liefde te Maastricht op 30 november 2012. s-hertogenbosch, maart 2013

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Zorgcentrum Licht en Liefde te Maastricht op 30 november 2012. s-hertogenbosch, maart 2013 Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Zorgcentrum Licht en Liefde te Maastricht op 30 november s-hertogenbosch, maart 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resultaten onaangekondigd inspectiebezoek

Nadere informatie

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan WoonZorgCentrum De Leyenstein te Kerkdriel op 13 februari 2013. s-hertogenbosch, februari 2013

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan WoonZorgCentrum De Leyenstein te Kerkdriel op 13 februari 2013. s-hertogenbosch, februari 2013 Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan WoonZorgCentrum De Leyenstein te Kerkdriel op 13 februari 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resultaten onaangekondigd inspectiebezoek 4 2.1 Hal/receptie 4 2.2

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Zorgcentrum Groenelaan te Amstelveen op 28 juli en 19 augustus jl. Amsterdam, Februari 2011

Rapport van het inspectiebezoek aan Zorgcentrum Groenelaan te Amstelveen op 28 juli en 19 augustus jl. Amsterdam, Februari 2011 Rapport van het inspectiebezoek aan Zorgcentrum Groenelaan te Amstelveen op 28 juli en 19 augustus jl. Amsterdam, Februari 2011 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Osira Woonzorgcentrum Sint Jacob te Amsterdam op 23 februari 2011. Amsterdam, maart 2011

Rapport van het inspectiebezoek aan Osira Woonzorgcentrum Sint Jacob te Amsterdam op 23 februari 2011. Amsterdam, maart 2011 Rapport van het inspectiebezoek aan Osira Woonzorgcentrum Sint Jacob te Amsterdam op 23 februari 2011 Amsterdam, Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Missiehuis Vrijland te Oosterbeek op 5 februari 2013

Rapport van het inspectiebezoek aan Missiehuis Vrijland te Oosterbeek op 5 februari 2013 Rapport van het inspectiebezoek aan Missiehuis Vrijland te Oosterbeek op 5 februari 2013 Zwolle, februari 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 5 2.1 Opzet 5 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT. Rapport van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Lida te Amsterdam op 25 juni 2009

1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT. Rapport van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Lida te Amsterdam op 25 juni 2009 1 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT Rapport van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Lida te Amsterdam op 25 juni 2009 Amsterdam, juli 2009 2 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG - RAPPORT Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Groenelaan te Amstelveen Op 16 februari 2011. Amsterdam, maart 2011

Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Groenelaan te Amstelveen Op 16 februari 2011. Amsterdam, maart 2011 Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Groenelaan te Amstelveen Op 16 februari 2011 Amsterdam, maart 2011 Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentum Groenelaan te Amstelveen op 16

Nadere informatie

Definitief rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Verpleeghuis Slotervaart te Amsterdam op 2 mei 2013. Amsterdam, mei 2013

Definitief rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Verpleeghuis Slotervaart te Amsterdam op 2 mei 2013. Amsterdam, mei 2013 Definitief rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Verpleeghuis Slotervaart te Amsterdam op 2 mei 2013 Amsterdam, mei 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resultaten onaangekondigd inspectiebezoek 4

Nadere informatie

Model. Zorgleefplan. Verantwoorde zorg. Een korte handreiking voor gebruik

Model. Zorgleefplan. Verantwoorde zorg. Een korte handreiking voor gebruik Model Zorgleefplan Verantwoorde zorg Een korte handreiking voor gebruik De cliënt m Het zorgleefplan als instrument voor Verantwoorde zorg Het model Zorgleefplan Verantwoorde zorg is bestemd voor de medewerkers

Nadere informatie

Geen zorgen over zorgplannen

Geen zorgen over zorgplannen Geen zorgen over zorgplannen Kennisdagen mei 2014 Kennisdagen mei 2014 Vigerende wet- en regelgeving Van groot naar klein Kwaliteitswet zorginstellingen Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten Besluit zorgplanbespreking

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Vitalis Wilgenhof te Eindhoven op 20 februari 2013. 's-hertogenbosch, mei 2013

Rapport van het inspectiebezoek aan Vitalis Wilgenhof te Eindhoven op 20 februari 2013. 's-hertogenbosch, mei 2013 Rapport van het inspectiebezoek aan Vitalis Wilgenhof te Eindhoven op 20 februari 2013 's-hertogenbosch, mei 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 5 2.1 Opzet 5 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Willem Dreeshuis te Amsterdam op 4 februari Amsterdam, maart 2011

Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Willem Dreeshuis te Amsterdam op 4 februari Amsterdam, maart 2011 Rapport van het inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Willem Dreeshuis te Amsterdam op 4 februari 2011 Amsterdam, maart 2011 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Tabel PREZO VV&T: Indicatorenset indicatorenset mei 2012

Tabel PREZO VV&T: Indicatorenset indicatorenset mei 2012 Tabel PREZO VV&T: Indicatorenset 2010 - indicatorenset mei 2012 Per indicator uit KK 2010 is bekeken welke wijzigingen er ten opzichte van de indicatorenset mei 2012 zijn en welke effecten dit heeft op

Nadere informatie

Rapport van het vervolg inspectiebezoek aan Thuiszorgorganisatie Centraalzorg Vallei & Heuvelrug te Leusden op 3 januari 2014

Rapport van het vervolg inspectiebezoek aan Thuiszorgorganisatie Centraalzorg Vallei & Heuvelrug te Leusden op 3 januari 2014 Rapport van het vervolg inspectiebezoek aan Thuiszorgorganisatie Centraalzorg Vallei & Heuvelrug te Leusden op Amsterdam, februari 2014 V1000732 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3 1.2 Doelstelling

Nadere informatie

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Bewust4Beter Care Services v.o.f. te Baarn op 9 maart 2017

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Bewust4Beter Care Services v.o.f. te Baarn op 9 maart 2017 Utrecht, juli 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Bewust4Beter Care Services v.o.f. te Baarn op 9 maart 2017 1 Inleiding Op 9 maart 2017 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Marente, locatie De Wilbert in Katwijk op 21 september 2017

Rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Marente, locatie De Wilbert in Katwijk op 21 september 2017 Rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Marente, locatie De Wilbert in Katwijk op 21 september 2017 Utrecht november 2017 V1015769 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Beschrijving locatie 3 2 Conclusie 4 2.1

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan verpleeghuis Taxandria te Valkenswaard op 23 april 2013. 's-hertogenbosch, juli 2013

Rapport van het inspectiebezoek aan verpleeghuis Taxandria te Valkenswaard op 23 april 2013. 's-hertogenbosch, juli 2013 Rapport van het inspectiebezoek aan verpleeghuis Taxandria te Valkenswaard op 23 april 2013 's-hertogenbosch, juli 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Opzet 4 2.3

Nadere informatie

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Verburgt-Molhuysen Staete te Oosterbeek op 29 mei 2013.

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Verburgt-Molhuysen Staete te Oosterbeek op 29 mei 2013. Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Verburgt-Molhuysen Staete te Oosterbeek op 29 mei 2013 Zwolle Juni 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resultaten onaangekondigd inspectiebezoek

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Osira Woonzorgcentrum Sint Jacob te Amsterdam op 2 en 15 juli 2010. Amsterdam, Februari 2011

Rapport van het inspectiebezoek aan Osira Woonzorgcentrum Sint Jacob te Amsterdam op 2 en 15 juli 2010. Amsterdam, Februari 2011 Rapport van het inspectiebezoek aan Osira Woonzorgcentrum Sint Jacob te Amsterdam op 2 en 15 juli 2010 Amsterdam, Februari 2011 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Opzet 4 2.2 Zorg(behandel)-/leefplan

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Boerderij Ruimzicht te Oldelamer op 10 januari Amsterdam, mei 2013

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Boerderij Ruimzicht te Oldelamer op 10 januari Amsterdam, mei 2013 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Boerderij Ruimzicht te Oldelamer op 10 nuari 2013 Amsterdam, mei 2013 Inleiding Op 10 nuari 2013 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017 Resultaatsverslag N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen op 14 februari 2017 Heerenveen, 31 juli 2017 Inleiding Op 14 februari heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

HANDREIKING VOOR CLIËNTENRADEN behorend bij de Multidisciplinaire richtlijn verantwoorde vochten voedselvoorziening voor verpleeghuisgeïndiceerden 1

HANDREIKING VOOR CLIËNTENRADEN behorend bij de Multidisciplinaire richtlijn verantwoorde vochten voedselvoorziening voor verpleeghuisgeïndiceerden 1 HANDREIKING VOOR CLIËNTENRADEN behorend bij de Multidisciplinaire richtlijn verantwoorde vochten voedselvoorziening voor verpleeghuisgeïndiceerden 1 Voorwoord: Deze handreiking is geschreven als leeswijzer

Nadere informatie

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum Boschoord te Lunteren. Zwolle, januari 2013

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum Boschoord te Lunteren. Zwolle, januari 2013 Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum Boschoord te Lunteren Zwolle, nuari Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum Boschoord te Lunteren

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Janelco Begeleid Wonen met Zorg BV te Oss op 10 mei Utrecht, september 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Janelco Begeleid Wonen met Zorg BV te Oss op 10 mei Utrecht, september 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Janelco Begeleid Wonen met Zorg BV te Oss op 10 mei 2017 Utrecht, september 2017 1 Inleiding Op 10 mei 2017 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Villa De Luchte te Lochem op 19-10-2012. Zwolle, november 2012

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Villa De Luchte te Lochem op 19-10-2012. Zwolle, november 2012 Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Villa De Luchte te Lochem op 19-10-2012 Zwolle, november 2012 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resultaten onaangekondigd inspectiebezoek 5 2.1 Korte schets van

Nadere informatie

Utrecht, maart Rapport van het inspectiebezoek aan Thuizsorg B.V. in Den Haag op 18 februari 2019

Utrecht, maart Rapport van het inspectiebezoek aan Thuizsorg B.V. in Den Haag op 18 februari 2019 Utrecht, maart 2019 Rapport van het inspectiebezoek aan Thuizsorg B.V. in Den Haag op 18 februari 2019 1 Inleiding Op 18 februari 2019 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Totaalzorg 2000 te Almere op 14 januari Hertogenbosch, Februari 2011

Rapport van het inspectiebezoek aan Totaalzorg 2000 te Almere op 14 januari Hertogenbosch, Februari 2011 Rapport van het inspectiebezoek aan Totaalzorg 2000 te Almere op 14 januari 2011 -Hertogenbosch, Februari 2011 Inleiding Op 14 januari 2010 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Per Huize Hebe T.a.v. de bestuurder Weteringlaan JP ZEIST

Per    Huize Hebe T.a.v. de bestuurder Weteringlaan JP ZEIST > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Per e-mail: ahmed@huizehebe.nl; heleen@huizehebe.nl; info@huizehebe.nl Huize Hebe T.a.v. de bestuurder Weteringlaan 2 3703 JP ZEIST Datum 26 maart 2019 Onderwerp

Nadere informatie

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 Utrecht, februari 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 1 Inleiding Op 24 oktober 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, WéMjnenSpon. Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan verpleeghuis Houtwijk te Den Haag op 3 februari 2010

Ministerie van Volksgezondheid, WéMjnenSpon. Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan verpleeghuis Houtwijk te Den Haag op 3 februari 2010 Inspectie voor de Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, WéMjnenSpon Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan verpleeghuis Houtwijk te Den Haag op 3 februari 2010 Den Haag, maart, 2010

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Gezinshuis Ruveyda op 5 november 2015. Utrecht Januari 2016

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Gezinshuis Ruveyda op 5 november 2015. Utrecht Januari 2016 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Gezinshuis Ruveyda op 5 november 2015 Utrecht nuari 2016 Inleiding Op 9 februari 2015 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie) een

Nadere informatie

Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Diamond in Den Haag op 27 september Utrecht, maart 2018

Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Diamond in Den Haag op 27 september Utrecht, maart 2018 Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Diamond in Den Haag op 27 september 2017 Utrecht, maart 2018 1 Inleiding Op 27 september 2017 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en

Nadere informatie

1 RAPPORT. Rapport naar aanleiding van het extra bezoek aan Triade Almere op 21 januari 2009

1 RAPPORT. Rapport naar aanleiding van het extra bezoek aan Triade Almere op 21 januari 2009 1 RAPPORT Rapport naar aanleiding van het extra bezoek aan Triade Almere op 21 januari 2009 Amsterdam, april 2009 2 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Resultaten inspectiebezoek

Nadere informatie

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Tolzicht te Brummen op 14 mei 2013. Zwolle, juni 2013

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Tolzicht te Brummen op 14 mei 2013. Zwolle, juni 2013 Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Woonzorgcentrum Tolzicht te Brummen op 14 mei 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resultaten onaangekondigd inspectiebezoek 4 2.1 Hal/receptie 4 2.2 Afdeling

Nadere informatie

Uw mailbericht, met bijlagen, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, in oprichting (hierna: de inspectie) in goede orde ontvangen.

Uw mailbericht, met bijlagen, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, in oprichting (hierna: de inspectie) in goede orde ontvangen. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Per e-mail: gezinshuisdeeekhoorn@gmail.com Gezinshuis de Eekhoorn T.a.v. de bestuurder Op de Paal 3 5854 PV BERGEN (L) Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus

Nadere informatie

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek van 2 juli 2015 aan Stichting Gedi Verpleging in Almere

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek van 2 juli 2015 aan Stichting Gedi Verpleging in Almere Utrecht, februari 2016 Follow-up rapport van het inspectiebezoek van 2 juli 2015 aan Stichting Gedi Verpleging in Almere Inleiding Op 2 juli 2015 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Zorgbureau De Tulp te Rotterdam op 26 april Utrecht, augustus 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Zorgbureau De Tulp te Rotterdam op 26 april Utrecht, augustus 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Zorgbureau De Tulp te Rotterdam op 26 april 2017 Utrecht, augustus 2017 1 Inleiding Op 26 april 2017 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de

Nadere informatie

Utrecht Juli 2014. Follow Up Rapport Zorgboerderij Karin s zonnestraal te Nieuwpoort

Utrecht Juli 2014. Follow Up Rapport Zorgboerderij Karin s zonnestraal te Nieuwpoort Utrecht Juli 2014 Follow Up Rapport Zorgboerderij Karin s zonnestraal te Nieuwpoort Inleiding Op 22 nuari 2014 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie) een inspectiebezoek gebracht

Nadere informatie

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek op 16 januari 2014 aan woonzorgcentrum De IJpelaar te Breda

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek op 16 januari 2014 aan woonzorgcentrum De IJpelaar te Breda Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek op 16 januari 2014 aan woonzorgcentrum De IJpelaar te Breda s-hertogenbosch maart 2014 V65795 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding en belang... 3 1.2 Doelstelling...

Nadere informatie

Inspectiebezoek op 16 juni 2016 Tijdens het inspectiebezoek op 16 juni 2016 voldeed Villa Anna niet aan 29 van de 31 normen die beoordeeld zijn.

Inspectiebezoek op 16 juni 2016 Tijdens het inspectiebezoek op 16 juni 2016 voldeed Villa Anna niet aan 29 van de 31 normen die beoordeeld zijn. > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht Convivio Directie T.a.v. de directie Kobaltstraat 13 5044 JK TILBURG Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2680 3500 GR Utrecht T 088 120 50 00 F 088 120 50

Nadere informatie

Vastgesteld rapport van het onaangekondigde inspectiebezoek op 12 februari 2014 aan woonzorgcentrum Aelserhof te Elsloo

Vastgesteld rapport van het onaangekondigde inspectiebezoek op 12 februari 2014 aan woonzorgcentrum Aelserhof te Elsloo Vastgesteld rapport van het onaangekondigde inspectiebezoek op 12 februari 2014 aan woonzorgcentrum Aelserhof te Elsloo s-hertogenbosch april 2014 V66140 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding en belang...

Nadere informatie

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Robijn De Doelen Gehanteerde lijst

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Robijn De Doelen Gehanteerde lijst Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Robijn De Doelen 24-01-2018 13.30-15.30 Gehanteerde lijst A lijst Score per thema 1. Cliëntendossier 80% 20% 2. Deskundigheid en inzet medewerkers 14% 86% 3.

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgboerderij De Borkeld te Rijssen op 26 november Utrecht, februari 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgboerderij De Borkeld te Rijssen op 26 november Utrecht, februari 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgboerderij De Borkeld te Rijssen op 26 november 2016 Utrecht, februari 2017 1 Inleiding Op 26 november 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Senioren Respons Insulindeweg 240 2612 EM Delft. Datum Besluit aanwijzing op grond van artikel 8, eerste lid, Kwaliteitswet zorginstellingen

Senioren Respons Insulindeweg 240 2612 EM Delft. Datum Besluit aanwijzing op grond van artikel 8, eerste lid, Kwaliteitswet zorginstellingen > Retouradres Senioren Respons Insulindeweg 240 2612 EM Delft Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78 34 www.rijksoverheid.nl Inlichtingen bij Datum Betreft Besluit aanwijzing

Nadere informatie

Artemis Groep B.V., locatie Het Witte Huis B.V. Aan de raad van bestuur N.N. Stationsstraat AW Zetten

Artemis Groep B.V., locatie Het Witte Huis B.V. Aan de raad van bestuur N.N. Stationsstraat AW Zetten > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Artemis Groep B.V., locatie Het Witte Huis B.V. Aan de raad van bestuur N.N. Stationsstraat 27 6671 AW Zetten Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader voor instellingen waar mensen verblijven die niet thuis kunnen wonen Utrecht, maart 2017 Behandeling Handelingen en interventies van medische, gedragswetenschappelijke

Nadere informatie

Referentietabel: indicatorenset 2010 indicatorenset mei PREZO VV&T 2011

Referentietabel: indicatorenset 2010 indicatorenset mei PREZO VV&T 2011 Referentietabel: indicatorenset 2010 indicatorenset mei 2012 PREZO VV& 2011 De vet weergegeven prestaties vallen onder veiligheid. De onderstreepte prestaties vallen onder wet en regelgeving. In een aantal

Nadere informatie

Aan: zorgaanbieders en zorgprofessionals

Aan: zorgaanbieders en zorgprofessionals Aan: zorgaanbieders en zorgprofessionals Utrecht, 5 oktober 2017 Kenmerk: 17.158 SvB/CG Betreft: Indicatoren voor basisveiligheid Kwaliteitskader verpleeghuiszorg Geachte leden, Graag willen we u informeren

Nadere informatie

Follow up Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Esila Zorg te Rotterdam op 7 maart Utrecht Januari 2015

Follow up Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Esila Zorg te Rotterdam op 7 maart Utrecht Januari 2015 Follow up Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Esila Zorg te Rotterdam op 7 maart 2014 Utrecht Januari 2015 Follow Up Rapport naar aanleidingvan het inspectiebezoek aan Esila Zorg te Rotterdam

Nadere informatie

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Kristal De Doelen 8 januari uur Gehanteerde lijst

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Kristal De Doelen 8 januari uur Gehanteerde lijst Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Kristal De Doelen 8 januari 2018 09.00 13.00uur Gehanteerde lijst A lijst Score per thema 1. Cliëntendossier 60% 20% 20% 2. Deskundigheid en inzet medewerkers

Nadere informatie

Utrecht, mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Change Your life te Roermond op 15 december 2016

Utrecht, mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Change Your life te Roermond op 15 december 2016 Utrecht, mei 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Change Your life te Roermond op 15 december 2016 1 Inleiding Op 15 december 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Publieksversie bij het rapport van de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg Verpleging, Verzorging en Zorg Thuis (VV&T)

Publieksversie bij het rapport van de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg Verpleging, Verzorging en Zorg Thuis (VV&T) Publieksversie bij het rapport van de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg Verpleging, Verzorging en Zorg Thuis (VV&T) Deze publieksversie wordt u aangeboden door de Stuurgroep Verantwoorde Zorg,

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan Shamballa Nederland V.O.F. Zorgcentrum Complexcare te Maartensdijk op 26 juli en 14 september 2012

Rapport van het inspectiebezoek aan Shamballa Nederland V.O.F. Zorgcentrum Complexcare te Maartensdijk op 26 juli en 14 september 2012 Rapport van het inspectiebezoek aan Shamballa Nederland V.O.F. Zorgcentrum Complexcare te Maartensdijk op 26 juli en 14 september 2012 Amsterdam, November 2012 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek

Nadere informatie

Utrecht mei Rapport van het inspectiebezoek aan Esila Zorg te Rotterdam op 7 maart 2014

Utrecht mei Rapport van het inspectiebezoek aan Esila Zorg te Rotterdam op 7 maart 2014 Utrecht mei 2014 Rapport van het inspectiebezoek aan Esila Zorg te Rotterdam op 7 maart 2014 Inleiding Op 7 maart 2014 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie) een inspectiebezoek

Nadere informatie

1. Persoonsgerichte zorg en ondersteuning Wonen en welzijn Veiligheid Leren en verbeteren van kwaliteit...

1. Persoonsgerichte zorg en ondersteuning Wonen en welzijn Veiligheid Leren en verbeteren van kwaliteit... Teammonitor 2.0 Voor je ligt de teammonitor 2.0! Dit is de herziene versie, en gebaseerd op het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Het kwaliteitskader is eigenlijk een overzicht van waar goede zorg aan

Nadere informatie

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Ideaal Zorg te Delft op 7 december 2016

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Ideaal Zorg te Delft op 7 december 2016 Utrecht, juli 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Ideaal Zorg te Delft op 7 december 2016 1 Inleiding Op 7 december 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Utrecht, april Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan PaDam Specialistische Thuisverpleging b.v. te Purmerend op 24 juni 2016

Utrecht, april Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan PaDam Specialistische Thuisverpleging b.v. te Purmerend op 24 juni 2016 Utrecht, april 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan PaDam Specialistische Thuisverpleging b.v. te Purmerend op 24 juni 2016 1 Inleiding Op 24 juni 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Verbetering van de kwaliteit van de ouderenzorg gaat langzaam

Verbetering van de kwaliteit van de ouderenzorg gaat langzaam Verbetering van de kwaliteit van de ouderenzorg gaat langzaam Intensivering toezichtbezoeken aan verpleeg- en verzorgingshuizen in de periode 2011 en 2012 Utrecht, juni 2014 Inhoud Voorwoord 5 Samenvatting

Nadere informatie

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan verpleeghuis De Sterrenlanden te Dordrecht op 9 juli Den Haag, oktober 2013

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan verpleeghuis De Sterrenlanden te Dordrecht op 9 juli Den Haag, oktober 2013 Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan verpleeghuis De Sterrenlanden te Dordrecht op 9 juli 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resultaten onaangekondigd inspectiebezoek 4 2.1 Hal/receptie 4 2.2 Afdeling

Nadere informatie

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Hogepad Oosterheem 30 oktober uur Gehanteerde lijst

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Hogepad Oosterheem 30 oktober uur Gehanteerde lijst Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Hogepad Oosterheem 30 oktober 2017 09.00 13.00uur Gehanteerde lijst A lijst Score per thema 1. Cliëntendossier 16,7% 50% 33,3% 2. Deskundigheid en inzet medewerkers

Nadere informatie

De toon gezet: één taal voor kwaliteit

De toon gezet: één taal voor kwaliteit De toon gezet: één taal voor kwaliteit Actie Actie Publieksversie bij het rapport van de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Verpleging, Verzorging en (VV&T) Verantwoorde zorg wat is dat? Winst

Nadere informatie

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Verpleeghuis Polderburen te Almere op 15 februari 2013. Amsterdam, juni 2013

Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Verpleeghuis Polderburen te Almere op 15 februari 2013. Amsterdam, juni 2013 Rapport van het onaangekondigd inspectiebezoek aan Verpleeghuis Polderburen te Almere op 15 februari 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resultaten onaangekondigd inspectiebezoek 5 2.1 Hal/receptie 5 2.2 Afdeling

Nadere informatie

Definitief rapport van het inspectiebezoek op 1 oktober 2014 aan afdeling Maashofje van Laurens Maasveld te Rotterdam

Definitief rapport van het inspectiebezoek op 1 oktober 2014 aan afdeling Maashofje van Laurens Maasveld te Rotterdam Inspectie voor de Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Definitief rapport van het inspectiebezoek op 1 oktober 2014 aan afdeling Maashofje van Laurens Maasveld te Rotterdam

Nadere informatie

Rapport van het follow-upbezoek medicatieveiligheid aan Olcea Het Nieuwe Zorglandschap Te Hengelo op 24 juni 2013. Amsterdam, juli 2013

Rapport van het follow-upbezoek medicatieveiligheid aan Olcea Het Nieuwe Zorglandschap Te Hengelo op 24 juni 2013. Amsterdam, juli 2013 Rapport van het follow-upbezoek medicatieveiligheid aan Olcea Het Nieuwe Zorglandschap Te Hengelo op 24 juni Amsterdam, juli Inhoud 1 Inleiding 3 2 Bevindingen inspectiebezoek 4 2.1 Inleiding 4 2.2 Medicatiegegevens

Nadere informatie

Rapport van het hertoetsbezoek op 27 mei 2015 aan Rinette Zorg te Best

Rapport van het hertoetsbezoek op 27 mei 2015 aan Rinette Zorg te Best Rapport van het hertoetsbezoek op 27 mei 215 aan Rinette Zorg te Best Utrecht juni 215 V1527 Rapport van het inspectiebezoek aan Rinette Zorg te Best op 27 mei 215 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 Horn, november 2017 Inleiding De cliëntenraad heeft tot taak om binnen het kader van de doelstellingen van de organisatie de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

Amsterdam Maart Rapport van het inspectiebezoek aan SKy Zorg te Hilversum op 28 november 2013

Amsterdam Maart Rapport van het inspectiebezoek aan SKy Zorg te Hilversum op 28 november 2013 Amsterdam Maart 2014 Rapport van het inspectiebezoek aan SKy Zorg te Hilversum op 28 november 2013 Inleiding Op 28 november 2013 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie) een inspectiebezoek

Nadere informatie

Rapportage van het inspectiebezoek aan De Hoogstraat op 31 maart 2015 te Utrecht

Rapportage van het inspectiebezoek aan De Hoogstraat op 31 maart 2015 te Utrecht Rapportage van het inspectiebezoek aan De Hoogstraat op 31 maart 2015 te Utrecht Utrecht, juli 2015 Inhoudsopgave 1 Aanleiding inspectiebezoek... 3 2 Resultaten inspectiebezoek... 5 2.1 Inleiding... 5

Nadere informatie

1 RAPPORT. Rapport naar aanleiding van het algemeen toezichtbezoek aan zorgcentrum De Heemhaven te Heemstede op 21 september 2004

1 RAPPORT. Rapport naar aanleiding van het algemeen toezichtbezoek aan zorgcentrum De Heemhaven te Heemstede op 21 september 2004 1 RAPPORT Rapport naar aanleiding van het algemeen toezichtbezoek aan zorgcentrum De Heemhaven te Heemstede op 21 september 2004 Amsterdam, januari 2005 2 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek op 17 juni 2014 aan Kruseman Aretz Zorgvilla s te Wassenaar

Rapport van het inspectiebezoek op 17 juni 2014 aan Kruseman Aretz Zorgvilla s te Wassenaar Rapport van het inspectiebezoek op 17 juni 214 aan Kruseman Aretz Zorgvilla s te Wassenaar Den Haag Juli 214 V1389 Rapport van het inspectiebezoek op 17 juni 214 aan Kruseman Aretz Zorgvilla s te Wassenaar

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Kristal Welzorg Groep te Enschede op 31 juli Utrecht oktober 2014

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Kristal Welzorg Groep te Enschede op 31 juli Utrecht oktober 2014 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Kristal Welzorg Groep te Enschede op 31 juli 2014 Utrecht oktober 2014 FU-rapport van het inspectiebezoek aan Kristal Welzorg Groep te Enschede op 31 juli

Nadere informatie

follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Zorg & Welzijn Nederland B.V. te Arnhem op 31 oktober 2016 Utrecht, maart 2017

follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Zorg & Welzijn Nederland B.V. te Arnhem op 31 oktober 2016 Utrecht, maart 2017 follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Zorg & Welzijn Nederland B.V. te Arnhem op 31 oktober 2016 Utrecht, maart 2017 1 Inleiding Op 31 oktober 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 9.2.3.5

DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 9.2.3.5 DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 9.2.3.5 Zorgleefplan brochure bronnen www.loc.nl, (LOC, zeggenschap in de zorg is de koepelorganisatie van de cliëntenraden van de sectoren verpleging en verzorging,

Nadere informatie

Utrecht, Mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Acare Thuiszorg te Arnhem op 5 december 2016

Utrecht, Mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Acare Thuiszorg te Arnhem op 5 december 2016 Utrecht, Mei 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Acare Thuiszorg te Arnhem op 5 december 2016 1 Inleiding Op 5 december jl. heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Lavendelhof Dongepark 2 november uur Gehanteerde lijst

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Lavendelhof Dongepark 2 november uur Gehanteerde lijst Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Lavendelhof Dongepark 2 november 2017 13.00 16.00uur Gehanteerde lijst B lijst Score per thema 1. Cliëntendossier 25% 50% 25% 2. Deskundigheid en inzet medewerkers

Nadere informatie

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Kamillehof Dongepark Gehanteerde lijst

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Kamillehof Dongepark Gehanteerde lijst Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Kamillehof Dongepark 18-1-2018 13.00 17.00 Gehanteerde lijst A lijst Score per thema 1. Cliëntendossier 60% 40% 2. Deskundigheid en inzet medewerkers 83% 17%

Nadere informatie

1 RAPPORT. Rapport naar aanleiding van het extra bezoek aan Triade Midden-Flevoland op 21 januari 2009

1 RAPPORT. Rapport naar aanleiding van het extra bezoek aan Triade Midden-Flevoland op 21 januari 2009 1 RAPPORT Rapport naar aanleiding van het extra bezoek aan Triade Midden-Flevoland op 21 januari 2009 Amsterdam, april 2009 2 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Resultaten

Nadere informatie

s-hertogenbosch Mei 2012 Rapport van het inspectiebezoek aan CDzorg te Heeze op 10 april 2012

s-hertogenbosch Mei 2012 Rapport van het inspectiebezoek aan CDzorg te Heeze op 10 april 2012 s-hertogenbosch Mei 2012 Rapport van het inspectiebezoek aan CDzorg te Heeze op 10 april 2012 Inleiding Op 10 april 2012 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie) een inspectiebezoek

Nadere informatie

Verpleeghuiszorg op de goede weg. Resultaten van vervolgbezoeken aan de 149 meest risicovolle instellingen voor verpleeghuiszorg in 2006/2007

Verpleeghuiszorg op de goede weg. Resultaten van vervolgbezoeken aan de 149 meest risicovolle instellingen voor verpleeghuiszorg in 2006/2007 Verpleeghuiszorg op de goede weg Resultaten van vervolgbezoeken aan de 149 meest risicovolle instellingen voor verpleeghuiszorg in 2006/2007 Den Haag, mei 2008 Aan de minister en staatssecretaris van

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek aan De Paasbergen te Odoorn op 8 januari 2014

Rapport van het inspectiebezoek aan De Paasbergen te Odoorn op 8 januari 2014 Rapport van het inspectiebezoek aan De Paasbergen te Odoorn op 8 januari 2014 Zwolle, juni 2014 V1000022 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Methode 3 1.4 Toetsingskader

Nadere informatie

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Thuiszorg

Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Thuiszorg Rapportage Interne audit (IGZ indicatoren) Thuiszorg Thuiszorg Oosterhout en Dongen 10 oktober 19 oktober Gehanteerde lijst A lijst 11.00-15.00uur 15.00-16.00uur Score per thema 1. Cliëntendossier 40%

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek op 21 januari 2014 aan woon-en trainingslocatie Traject te Zwolle

Rapport van het inspectiebezoek op 21 januari 2014 aan woon-en trainingslocatie Traject te Zwolle Rapport van het inspectiebezoek op 21 januari 214 aan woon-en trainingslocatie Traject te Zwolle Zwolle, April 214 Rapport van het inspectiebezoek aan woon- en trainingslocatie Traject te Zwolle op 21

Nadere informatie

follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Maison-Thuiszorg B.V. te Zaandam op 9 november 2016 Utrecht, maart 2017

follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Maison-Thuiszorg B.V. te Zaandam op 9 november 2016 Utrecht, maart 2017 follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Maison-Thuiszorg B.V. te Zaandam op 9 november 2016 Utrecht, maart 2017 1 Inleiding Op 9 november 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgu te Zoetermeer op 28 november Utrecht, maart 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgu te Zoetermeer op 28 november Utrecht, maart 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgu te Zoetermeer op 28 november 2016 Utrecht, maart 2017 1 Inleiding Op 28 november 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de

Nadere informatie