Informatie van uw gemeente. Zo zijn. Kan ik op mijn nieuwe paspoort wachten?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie van uw gemeente. Zo zijn. Kan ik op mijn nieuwe paspoort wachten?"

Transcriptie

1 Informatie van uw gemeente Zo zijn onze manieren Servicenormen gemeente Capelle aan den IJssel Kan ik op mijn nieuwe paspoort wachten? Met welke voorschriften moet ik rekening houden als ik een buurtbarbecue organiseer? Bezoekadres: Rivierweg 111 Capelle aan den IJssel Correspondentieadres: Postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel Internet: Wanneer beslist de gemeente over mijn bouwplannen?

2 Dit kunt u van ons verwachten Kan ik op mijn nieuwe paspoort wachten? Wanneer beslist de gemeente over mijn bouwplannen? Met welke voorschriften moet ik rekening houden als ik een buurtbarbecue organiseer? Wij vinden dat u als inwoner én klant het recht heeft om te weten of u een bepaald product direct kunt meenemen of dat u er dagen, weken of zelfs maanden op zult moeten wachten. En ook dat u het recht heeft om te weten waarom dat zo kort of zo lang moet duren. De servicenormen die wij voor onze producten en diensten hanteren, treft u in deze brochure aan. Hoe doen we dat? Waarmee begint goede en snelle dienstverlening? Met te voorkomen dat klanten voor niets aan de balie staan of meerdere keren moeten terugkomen. Vandaar ons advies om voorafgaand aan uw bezoek aan het gemeentehuis eerst het Digitaal Loket te raadplegen op onze website De gemeente Capelle aan den IJssel levert vele diensten en producten. Een groot aantal daarvan zijn klaar terwijl u wacht -producten, die geven we u direct mee bij uw bezoek aan ons gemeentehuis. Voor andere producten geldt een bepaalde levertijd. Dat kan te maken hebben met procedures die gevolgd moeten worden, of met het verplicht raadplegen van andere instanties. Ook kan het zijn dat uw buren en andere inwoners in de gelegenheid gesteld moeten worden om binnen een bepaalde termijn op uw plannen te reageren. Want wij hebben niet alleen met uw wensen te maken, maar ook met die van anderen. Overleg is dan vaak noodzakelijk en dat kost tijd.

3 Daar is op een eenvoudige manier na te gaan welke producten en diensten we leveren en hoe u daarvan gebruik kunt maken. Per product geven we daar ook aan wat u hiervoor moet meebrengen en of er een aanvraagformulier beschikbaar is. Heeft u geen internet? Geen nood! Onze medewerkers van het Informatiecentrum helpen u graag. Informatiecentrum, telefoon Informatiecentrum U kunt elke werkdag tussen en uur terecht bij het Informatiecentrum met vragen over allerlei (gemeentelijke) onderwerpen. Diverse brochures en folders kunt u inzien tot uur. Officiële stukken liggen alleen tijdens onze openingsuren ter inzage. Als we uw telefonische vraag niet meteen kunnen beantwoorden, dan verbinden we u door of informeren u over de verdere afhandeling van uw vraag. Op uw aan het Informatiecentrum (informatiecentrum@capelleaandenijssel.nl) krijgt u nog dezelfde dag antwoord. Wij geven daarin aan hoe we uw vraag of opmerking verder zullen behandelen. Wij hebben onze producten ingedeeld in de volgende groepen: producten die u aan de balie van het gemeentehuis kunt aanvragen en waarop u kunt wachten producten die binnen een week kunnen worden geleverd producten die binnen drie weken kunnen worden geleverd producten op maat, waarbij de benodigde tijd afhankelijk is van overleg met aanvrager en anderen. Tot welke groep behoort een bepaald product? Dat kunt u lezen in het Productenoverzicht dat in deze brochure is opgenomen.

4 Wat wij beloven... Wat we beloven moeten we ook waar maken. Hieronder leest u precies wat we voor u willen doen en hoe, maar ook wat niet kan en waarom niet. Klaar terwijl u wacht Het wachten op producten die onmiddellijk geleverd kunnen worden bestaat uit twee delen: Wachten tot u aan de beurt bent om een aanvraag in te dienen en Wachten na het indienen van de aanvraag tot het product gereed is en aan u mee kan worden gegeven. Hoelang u op uw beurt moet wachten, hangt sterk af van de drukte op dat moment. Langer wachten dan 30 minuten is zelden of nooit aan de orde, behalve in de vakantiemaanden juni tot en met augustus. Dan kan de wachttijd bij Burgerzaken soms wel oplopen tot een uur. Direct na de kerstdagen of andere feestdagen kan het ook extra druk zijn. Wij raden u aan om die perioden te mijden. Wij beloven u dat de wachttijd voor het aanvragen van een klaar terwijl u wacht -product of -dienst gemiddeld rond 15 minuten ligt en nooit meer bedraagt dan een half uur (met uitzondering van aanvragen voor reisdocumenten bij Burgerzaken tijdens de piekperioden). Tips voor snelle service: Mijd de piekperioden Bij aanvang van de werkdag om uur is het vaak nog rustig. Kom dus zo vroeg mogelijk Mijd de middagpauze, omdat het dan vaak extra druk is Zorg dat u alle benodigde papieren meeneemt. Ga op de website van de gemeente na wat u moet meebrengen of vraag het telefonisch aan de medewerkers van het Informatiecentrum. Zij kunnen sommige formulieren ook vooraf toesturen, zodat u die ingevuld kunt meebrengen (geldt niet voor paspoorten). Een aantal formulieren is ook vanaf onze website te downloaden.

5 Wanneer het door omstandigheden (bijvoorbeeld uitzonderlijke drukte of personeelsgebrek) niet mogelijk is om het klaar terwijl u wacht -product binnen een kwartier te leveren, dan krijgt u dat direct te horen. Wij bieden in zo n geval aan het product per post aan u toe te zenden. Zo voorkomen we onnodig lang wachten. In verband met de risico s van diefstal kunnen wij identiteits papieren niet per post versturen. Balienormen Burgerzaken De afdeling Burgerzaken is voor iedereen zonder voorafgaande afspraak vrij en goed toegankelijk, ook voor minder validen. Wij staan u vriendelijk en professioneel te woord. Wij bewaken uw privacy. Wanneer noodzakelijk staan wij u te woord in een afzonderlijke ruimte. Onze openingstijden zijn: - maandag uur en uur (alleen voor reisdocumenten, rijbewijzen, uittreksels, verhuizing en verklaringen omtrent het gedrag) - dinsdag: uur - woensdag: uur - donderdag: uur - vrijdag: uur. Tijdens de openingsuren kunt u terecht voor informatie, aanvragen en folders. Binnen één week Als we beloven uw aanvraag binnen een week te verwerken, dan bedoelen we letterlijk één week en niet meerdere weken. Wij handelen uw aanvraag af en als dat wettelijk is toegestaan krijgt u de uitkomst per post thuisbezorgd. De belangrijke uitzondering is het paspoort. Dat moeten we u persoonlijk overhandigen en kunnen we dus niet opsturen. U hoort bij uw aanvraag van de baliemedewerker wanneer uw paspoort klaar ligt. Voor afhalen van klaargelegde reisdocumenten is de wachttijd minimaal door een speciaal snelloket waar u binnen 5 minuten wordt geholpen. Wij beloven dat binnen een week - diensten of -producten binnen 5 werkdagen gereed zijn en u worden toegezonden (of voor u klaar liggen om af te halen). Binnen drie weken Diensten die we pas na enkele weken kunnen leveren, vergen vaak het nodige uitzoekwerk. Of we moeten van andere instanties nadere gegevens ontvangen. In dergelijke gevallen is het onduidelijk binnen welke termijn we kunnen leveren. Wel zullen we u van de voortgang op de hoogte houden. Wij beloven dat binnen drie weken -diensten of -producten als regel binnen 15 werkdagen gereed zijn en u worden toegezonden. In die gevallen waarin dat niet lukt, ontvangt u binnen 3 weken schriftelijk bericht van uitstel, met daarin vermelding van de reden van vertraging en een inschatting van de verdere duur van afhandeling.

6 Met welke voorschriften moet ik rekening houden als ik een buurtbarbecue organiseer? Op afspraak Soms is meer nodig dan het innemen van enkele documenten bij uw aanvraag aan de balie. Een informatief gesprek met een specialistisch medewerker van een bepaalde afdeling kan nodig zijn om uw aanvraag in overeenstemming te brengen met de wettelijke mogelijkheden. Wij maken dan graag voor u een afspraak met de betreffende medewerker of afdeling. Over dag en tijdstip informeren wij u telefonisch binnen drie werkdagen. Zijn uw plannen nog vaag en heeft u behoefte aan een gesprek waarin de mogelijkheden met u worden verkend, dan kunt u ook al een afspraak maken. Omdat het hier vaak gaat om ingewikkelde zaken, is het niet altijd mogelijk om vooraf te zeggen hoe lang de procedure duurt. Na het gesprek kunnen we daarvan wel een inschatting geven. Houdt u er rekening mee dat met name rond bouwvergunningen de duur van afhandeling aanzienlijk kan zijn. Als wij beloven voor u een afspraak te maken met een specialistisch medewerker, dan nemen we binnen drie werkdagen contact met u op. Ontvangst van uw brief De gemeente ontvangt per jaar vele duizenden brieven. Voor een belangrijk deel gaat het om brieven van burgers, bedrijven en instellingen die iets van de gemeente willen. Een vraag om informatie, een bijdrage van de gemeente aan het oplossen van een probleem, een individuele wens, een klacht, een idee en vaak ook een combinatie van dat alles. Wij bevestigen schriftelijk de ontvangst van elke brief waarop de gemeente actie moet ondernemen. In onze ontvangstbevestiging geven we aan welke afdeling de brief afhandelt en op welke termijn. Standaard geldt een afhandelingstermijn van vier weken, waarbij we in een aantal gevallen uitzonderingen maken. Het gaat dan om bepaalde typen brieven waarvan de afhandelingstermijn wettelijk of via een besluit van het college is vastgesteld. Wij beloven dat we in reactie op iedere brief waarop de gemeente actie moet onder-

7 Schriftelijk contact met de gemeente nemen binnen twee werkdagen een bevestiging sturen waarin de behandelende ontvangstafdeling wordt vermeld en de termijn waarbinnen we de brief zullen afhandelen. Behandeling van uw brief In 80% van de gevallen is een brief binnen de daarvoor geldende termijn beantwoord. Bij 20% van de brieven duurt de afhandeling langer dan de daarvoor geldende termijn en daar zijn vaak goede redenen voor. Zo kan het zijn dat we voor het beantwoorden van een brief eerst andere instanties moeten benaderen. Of er is een besluit nodig van een bestuursorgaan dat pas na enige tijd weer bijeenkomt. Andere mogelijke redenen voor vertraging: de noodzaak tot nader onderzoek of tot hoor en wederhoor van belanghebbende partijen. Of de verplichting om advies van een adviesorgaan in te winnen. Al snel ontstaat dan het beeld van langzame ambtelijke molens. Dat willen we voorkomen door u goed te informeren over de stand van zaken en eventuele redenen van late beantwoording. Wij beloven dat we 80% van de brieven binnen de daarvoor geldende termijnen beantwoorden. Als dat niet mogelijk is, dan ontvangt u hiervan voor het einde van de afhandelingstermijn een bericht. Antwoord op uw brief Op sommige brieven reageren we met een bezoek ter plaatse of met een telefonisch contact. Vaak leidt dat tot snellere afhandeling en beter zicht op wat er echt aan de hand is. De schriftelijke bevestiging kan dan beperkt blijven tot een korte vastlegging van het gevoerde telefoongesprek of een verwijzing naar het eerder gebrachte bezoek ter plaatse. Wij beloven de gemaakte afspraken altijd schriftelijk te bevestigen als een brief door een bezoek ter plaatse of door telefonisch contact is afgedaan.

8 Meldingen over......onderhoud van de openbare ruimte Meldingen over onderhoud en overlast zijn voor ons buitengewoon belangrijk. Want ook dankzij deze meldingen kunnen wij zorgen dat Capelle schoner, veiliger en leefbaarder wordt. Ervaringen van de inwoners helpen ons bij ons werk, want wij kunnen niet overal en altijd controleren of alles in orde is. Het maakt niet uit of u de melding schriftelijk of mondeling doet: In alle gevallen onderzoeken we de melding en wordt er zonodig contact met u gezocht om de precieze aard van het probleem na te gaan. Het kan zijn dat wij ter plaatse gaan kijken, soms samen met u. Het komt ook regelmatig voor dat de situatie al bekend is, zodat een nader bezoek achterwege blijft. Meerdere reacties zijn mogelijk: Bij gevaarlijke situaties nemen we direct maatregelen. Als binnen 24 uur een structurele aanpak niet mogelijk is, nemen we de gevaren weg via tijdelijke noodmaatregelen. We verhelpen het probleem binnen 10 werkdagen. We verhelpen het probleem, maar pas op termijn (meer dan 10 werkdagen). Denk bijvoorbeeld aan een melding over een straat waar de gemeente binnen afzienbare tijd

9 met een algemene opknapbeurt begint. Als de situatie geen gevaar oplevert kan dan worden besloten niet direct in actie te komen. Dit voorkomt dubbel werk. Uitstel kan ook te maken hebben met het seizoen. Niet alle werkzaamheden kunnen op alle momenten in het jaar plaatsvinden. Ook levertijden van materialen, beschikbaarheid van mensen en, bij duurdere ingrepen, de beschikbaarheid van geld kunnen redenen zijn om het verhelpen van een probleem uit te stellen. In al deze gevallen informeren we u over de redenen voor het uitstel en krijgt u te horen wanneer we wel in actie komen. Het probleem is niet ernstig genoeg om in actie te komen. U wordt daarvan, met uitleg, op de hoogte gesteld (en kunt eventueel bezwaar maken). kunt u zich richten tot: Stork, Stork herstelt een storing van de straatverlichting als regel in de eerstvolgende storingsronde. Per jaar zijn er 34 storingsronden. De juiste data staan op de Capelse gemeentepagina vermeld. Als herstel in de eerstvolgende ronde niet lukt, bijvoorbeeld bij een kabelstoring, dan verhelpt Stork het probleem binnen twee weken daarna....overlast Bij ernstige overlast neemt u in eerste instantie contact op met de politie. Het verhelpen van meldingen van overlast is bijzonder lastig. Er zijn altijd meerdere partijen bij betrokken. De overlastgevers, de klager(s), bijna altijd ook omwonenden die zich er niet aan storen, politie, huiseigenaren, maatschappelijke instellingen enz. Bij gevaarlijke situaties nemen we direct maatregelen. Als binnen 24 uur een structurele aanpak niet mogelijk is, nemen we de gevaren weg via tijdelijke noodmaatregelen. Overige meldingen worden binnen 10 werk - dagen aangepakt, tenzij er goede redenen zijn om herstel uit te stellen. Als naar aanleiding van een melding geen actie wordt ondernomen of als de aanpak langer dan 10 dagen op zich laat wachten, informeren we u en leggen we uit waarom actie achterwege blijft of langer op zich laat wachten....openbare verlichting De gemeente heeft het onderhoud van de openbare verlichting uitbesteed. Voor meldingen Dit soort meldingen is vaak niet eenvoudigweg te verhelpen door de overlast te verbieden. Partijen zullen vaak in goed overleg een oplossing moeten vinden die voor iedereen aanvaardbaar is. Als de gemeente tijdig wordt ingeschakeld, zal zij vaak een bemiddelende rol kunnen spelen. Wij beloven binnen 1 werkdag na ontvangst van uw melding van overlast contact met u op te nemen; om de ernst van de klacht na te gaan en te bespreken welke rol de gemeente of gemeentelijke instanties kunnen spelen bij de aanpak van het probleem.

10 Klachten U kunt een klacht indienen als u vindt dat de gemeente u niet behoorlijk heeft behandeld. Uw klacht wordt behandeld volgens de gemeentelijke klachtenregeling. Als u niet tevreden bent met de afhandeling van uw klacht door de gemeente, dan kunt u terecht bij de gemeentelijke Ombudsman. De klachtregeling is beschreven in een aparte brochure. Die kunt u opvragen bij het gemeentelijke informatiecentrum of bij de balie van de afdeling Sociale zaken. Bezwaren Tegen veel besluiten van de gemeente kunt u een bezwaarschrift indienen. Voor de behandeling van bezwaren geldt een wettelijke procedure die voorziet in hoor- en wederhoor van partijen. Bij de meeste bezwaren laat de gemeente zich adviseren door een onafhankelijke commissie. De gemeentelijke belastinginspecteur behandelt bezwaarschriften tegen gemeentelijke belastingaanslagen. Tegen een beslissing op bezwaar kunt u beroep instellen bij de rechter. De bezwaarprocedure is beschreven in een aparte brochure. Die kunt u opvragen bij het Informatiecentrum van de gemeente.

11 Productenoverzicht Burgerzaken Onderstaande lijst bevat een overzicht van de belangrijkste producten die de gemeente aan haar inwoners levert. Levertijd en verantwoordelijk organisatie-onderdeel zijn steeds vermeld. Balienormen De afdeling Burgerzaken is voor iedereen zonder voorafgaande afspraak vrij en goed toegankelijk, ook voor minder validen. Wij staan u vriendelijk en professioneel te woord. Wij bewaken uw privacy. Wanneer noodzakelijk staan wij u te woord in een afzonderlijke ruimte. Onze openingstijden zijn: maandag: uur uur en uur uur (alleen voor reis documenten, rijbewijzen, uittreksels, verhuizingen en verklaringen omtrent het gedrag) dinsdag: uur uur woensdag: uur uur donderdag: uur uur vrijdag: uur uur Tijdens de openingsuren kunt u terecht voor informatie, aanvragen en folders. Bevolkingsadministratie, doorgeven correcties Bewijs van in leven zijn Briefadres Burgerlijke stand of GBA, uittreksel Geboorte, aangifte Geboren kind, erkenning Geheimhouding persoonsgegevens Handtekening, legalisatie Huwelijk en geregistreerd partnerschap Informatie over wachttijden Klaar terwijl u wacht. Verwerking vergt nagaan van gegevens in geboorte-akte en dergelijke. Aanvrager ontvangt afhankelijk van het soort wijziging al dan niet schriftelijk bericht. Als een wijziging niet door een schriftelijk bericht wordt bevestigd, dan wordt daarvan bij de intake aan de balie melding gemaakt. Klaar terwijl u wacht. Aanvragen aan balie of schriftelijk. Binnen een week na ontvangst van de aanvraag volgt een beschikking. Klaar terwijl u wacht. Een uittreksel, waarin de feiten worden vermeld aangaande geboorte, overlijden of huwelijk, kan alleen worden aangevraagd bij de gemeente waar die gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Klaar terwijl u wacht. Op afspraak. Aanvraag wordt binnen 1 week verwerkt. Klaar terwijl u wacht. Op afspraak. In de publiekshal van Burgerzaken krijgt u voortdurend actuele informatie over wachttijden.

12 Kiezerspas Naamgebruik, verzoek aanduiding (gebruik familienaam van vader of moeder) Naamkeuze Naturalisatie, aanvraag Nederlandse nationaliteit Nederlanderschap bewijs Ongeboren kind, erkenning Overlijdensaangifte Pas 65+ Paspoort/ identiteitsbewijs (1 week) Rijbewijs, afgifte Rotterdampas Schriftelijke verzoeken om informatie of uittreksels Verhuizing en emigratie Verklaring omtrent het gedrag Verklaring onder ede of belofte Verklaring van inkomen en vermogen Vluchtelingenpaspoort Volmachtbewijs, omzetten oproepingskaart verkiezingen Vreemdelingenpaspoort Waarmerken kopie of afschrift Klaar terwijl u wacht. Binnen 4 weken na indiening van het (schriftelijk) verzoek is de gemeente verplicht de door aanvrager verkozen naam te hanteren dan wel het verzoek af te wijzen. Bij geboorte-aangifte klaar terwijl u wacht. In alle andere gevallen op afspraak. Na toetsing aan criteria, waaronder inburgering, en inwinnen van informatie van Vreemdelingendienst en Juridische Documentatiedienst volgt een toets door de IND. De definitieve beschikking kan 6 tot 8 maanden op zich laten wachten. In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld voor vluchtelingen, duurt het langer. Klaar terwijl u wacht. Op afspraak. Wordt vrijwel altijd gedaan door begrafenisondernemer. Klaar terwijl u wacht. Binnen 1 week na indienen van de aanvraag kan het paspoort worden opgehaald. Klaar terwijl u wacht. Klaar terwijl u wacht. Binnen 2 weken na betaling (indien nodig) versturen wij de gevraagde informatie. Binnen een week na melding (schriftelijk of aan de balie) verwerkt. De aanvraag van de verklaring is klaar terwijl u wacht. De afhandeling wordt gedaan door het Centraal Orgaan voor Verklaringen Omtrent het Gedrag. Inwinnen benodigde informatie klaar terwijl u wacht. Eedaflegging op afspraak. Klaar terwijl u wacht. Zie paspoort. Zie kiezerspas, schriftelijke volmacht binnen 1 week na de finale datum die door de minister wordt vastgesteld. Besluit wordt genomen door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en politie. De wachttijd op een besluit bedraagt gemiddeld 3 weken. Klaar terwijl u wacht.

13 Woonruimtezaken Woonruimtezaken: vangnetregeling Gehandicapten Gehandicaptenvoorzieningen (WVG) Invalidenparkeerkaart Invalidenparkeerplaats Beoordeling vindt plaats door een deskundigheidsadviseur. Met het maken van een afspraak en het uitbrengen van een niet medisch advies is als regel 3 weken gemoeid. Bij opvraag van medisch advies (arts), ontvangt u 3 weken na het medisch advies het besluit van de gemeente. Beoordeling vindt plaats door een deskundigheidsadviseur. Met het maken van een afspraak en het uitbrengen van een niet medisch advies is als regel 3 weken gemoeid. Bij opvraag van medisch advies (arts), ontvangt u 3 weken na het medisch advies het besluit van de gemeente. Beoordeling vindt plaats door een deskundigheidsadviseur. Met het maken van een afspraak en het uitbrengen van een niet medisch advies is als regel 3 weken gemoeid. Bij opvraag van medisch advies (arts), ontvangt u 3 weken na het medisch advies het besluit van de gemeente. Welzijn en educatie Bijdrage studiekosten Muziekschool Leerlingenvervoer Binnen 4 weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Binnen 8 weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Sociale Zaken Aanvraag bijzondere bijstand Aanvraag levensonderhoud Bijstandsuitkering, aanvraag Bijstandsuitkering, voorschot in noodsituaties Kinderopvang Binnen 8 weken na indiening bij Sociale Zaken volgt een besluit op uw aanvraag, of na inname van de aanvraag tijdens een huisbezoek. Binnen 8 weken na indiening bij het Centrum voor Werk en Inkomen volgt een besluit op uw aanvraag. Zie aanvraag levensonderhoud. In zeer uitzonderlijke gevallen kan door de gemeente aan een aanvrager, die in principe recht kan doen gelden op een bijstandsuitkering, een voorschot worden verstrekt ter overbrugging van een korte periode waarin nog geen bijstandsuitkering is toegekend. Dat kan alleen als wordt aangetoond dat er zonder voorschot sprake is van een noodsituatie. Indien de noodzaak is vastgesteld, wordt het geld via een spoedprocedure overgemaakt. Contante uitbetaling is niet mogelijk. Bij toekenning tekent u een schuldverklaring voor het bedrag dat u ontvangt, zodat het voorschot later kan worden verrekend met de toe te kennen uitkering. Binnen 8 weken na indiening van uw aanvraag volgt een besluit.

14 Schuldhulpverlening Uitkering, IOAW (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers) Zelfstandigen Na melding aan de informatiebalie van Sociale Zaken volgt binnen 3 weken een afspraak waarin wordt nagegaan of en hoe de gemeente u kan helpen. Na intake aan de balie ontvangt u binnen een week een uitnodiging voor een gesprek. Alle bijstandsuitkeringen incl. de IOAZ-uitkering (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen) worden voor de gemeente Capelle uitgevoerd door het Bureau Zelfstandigen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam. Kabinet van de burgemeester Demonstratie of betoging houden Van het voornemen een demonstratie of betoging te houden dient tenminste 4 maal 24 uur van tevoren schriftelijke kennis te worden gegeven aan de burgemeester. De burgemeester draagt zorg voor de openbare aankondiging van de voorgenomen demonstratie. Op grond van openbare orde, overlast, (verkeers)veiligheid en zedelijkheid of gezondheid kan de burgemeester toestemming weigeren. Beheer - Handhaving en vergunningen Afval storten Barbecuevergunning Bouw en verbouw, beoordeling op uiterlijk en schoonheid Bouw en verbouw, gemeentelijk toezicht Bouwplannen ingediend bij de gemeente, inzage Bouwstoffen, melding Voor het storten van afval op andere dan de daartoe aangewezen terreinen kan in zeer bijzondere gevallen een (tijdelijke) ontheffing worden verleend. Maak daarvoor een afspraak, via het informatiecentrum. Voor nieuwbouw en voor ingrijpende verbouwing die zichtbaar is van de buitenkant van een bouwwerk, is advies nodig van de welstandscommissie. De welstandscommissie vergadert eens in de drie weken. Het is verstandig om bij het ontwikkelen van bouwplannen in een zo vroeg mogelijk stadium contact op te nemen met de gemeente om de procedures door te nemen en na te gaan aan welke eisen u dient te voldoen. U kunt binnen een week een afspraak maken via het informatiecentrum. Voor inlichtingen over gemeentelijk toezicht op (ver)bouwingen kunt u via het informatiecentrum een afspraak maken. Bij het informatiecentrum liggen alle bouwaanvragen ter inzage waarvoor een procedure loopt. Op het afvoeren van bouwafval, hergebruik van bouwstoffen en dergelijke wordt door de gemeente toezicht uitgeoefend. Voor inlichtingen over gemeentelijk toezicht en de gebruiksmogelijkheden van de bouwstoffen kunt u via het informatiecentrum een afspraak maken.

15 Bouwwerk verbeteren, gemeentelijk opgelegde verplichting Bouwwerk, voltooiingverklaring Caravan parkeren op openbare weg Informatiestand plaatsen Kamperen buiten erkende kampeerinrichting, vergunning Kapvergunning Kleine evenementen (wijkgebonden) Lichte Bouwvergunning* Luchtruim gebruiken Milieu, handhaving Muziekvergunning Olietank in particuliere grond, verwijdering Parkeerontheffing blauwe zone Reguliere Bouwvergunning* * z.o.z. De gemeente kan voor een bouwwerk dat niet (meer) aan de vereisten uit het bouwbesluit voldoet de verplichting opleggen aanpassingen te doen. Voor informatie kunt u via het informatiecentrum een afspraak maken. Melding aan gemeente. Klaar terwijl u wacht. Indien uit uw aanvraag blijkt dat een kapvergunning noodzakelijk is, ontvangt u binnen 4 tot 6 weken een voorwaardelijke vergunning. Tegelijk publiceert de gemeente dit besluit zodat belanghebbenden bezwaar kunnen maken tegen het toekennen van de vergunning. U mag pas overgaan tot daadwerkelijk kappen van de boom nadat de bezwaartermijn is verstreken en de eventueel ingediende bezwaren zijn behandeld met een voor de aanvrager positieve uitkomst. Indien een bezwaar wordt toegewezen, vervalt de vergunning van rechtswege en mag er dus niet worden gekapt. Binnen 6 weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Als u meent dat de gemeente bestuurlijk moet optreden tegen een milieuvervuiler kunt u daarvan melding maken bij het informatiecentrum. Klachten over bedrijven worden behandeld door de DCMR (tel ). De behandeltermijn kan niet door de gemeente worden gegarandeerd. Problemen met particuliere vervuilers worden wel binnen 3 weken door de gemeente aangepakt. NB. Dat wil niet zeggen dat een probleem ook binnen die termijn volledig is opgelost. Als het om complexe zaken gaat, zal meer tijd nodig zijn om met alle partijen tot een aanpak te komen. U kunt via het informatiecentrum een afspraak maken met een ambtenaar. Die kan u informeren over de te volgen procedures en de in te schakelen deskundigen bij verwijdering en bij de beoordeling van de eventuele milieuschade als gevolg van de aanwezigheid van een tank. Bij hergebruik van een olietank is een keuring noodzakelijk. De gemeente heeft hierin zelf geen taak. Binnen 12 weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag.

16 Slopen van asbest, melding Slopen van pand of woning, vergunning Voertuig te koop aanbieden op openbare weg Vuur stoken Als u bij een verbouwing minder dan 35 m2 asbest verwijdert, mag u volstaan met een melding aan de gemeente. De beslissing op een melding volgt binnen 2 weken. Bij meer dan 35 m2 of als een sloopbedrijf de verwijdering verzorgt, is een vergunning vereist. Binnen 12 weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. * Deze termijnen hebben alleen betrekking op bouwplannen die passen binnen het geldende bestemmingsplan en waarvoor dus geen vrijstellingsprocedure nodig is. Vastgoed Groenstroken en restgronden aankopen Huisnummering, toekenning Huur en pacht van gemeentelijke gronden Binnen 14 weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Gronden die deel uitmaken van het gemeentelijk structuurgroen of waarin kabels en leidingen liggen, worden niet verkocht. Binnen 4 weken volgt een reactie op het verzoek. Beheersplanning Kabels en leidingen leggen in openbare grond. (NB voor telecombedrijven zijn aanvullende vergunningen vereist) Stedelijke ontwikkeling Planschade Verkeer, regulering verkeersstromen Het kan zijn dat u schade ondervindt als gevolg van een planologische beslissing van de gemeente, zoals de wijziging van een bestemmingsplan. In dat geval kunt u een planschadeclaim indienen. De claim dient schriftelijk te worden ingediend, gericht aan het college van burgemeester en wethouders. Afhandeling van planschade vergt een zeer lange procedure en heeft een sterk juridisch karakter. Rekent u op tenminste een doorlooptijd van 8 maanden. Wensen of kritiek ten aanzien van het verkeer in uw woonomgeving kunt u schriftelijk richten aan de vakgroep Verkeer van de afdeling Stedelijke Ontwikkeling. Behandeling vindt plaats in een commissie waarin naast de gemeente ook de politie en brandweer zitting hebben. Deze commissie komt circa eenmaal per twee maanden bijeen. Houdt u er daarom rekening mee dat uitsluitsel pas na lange tijd gegeven kan worden. Een inspraakprocedure kan van de behandeling deel uitmaken en er zijn wettelijke beperkingen. Realisatie hangt ook nog af van de beschikbaarheid van voldoende geld om aan de wensen van u en anderen tegemoet te komen.

17 Wijk Overleg Platforms (WOP s) Toezeggingen Als we afwijken van toezeggingen aan of afspraken met WOP s/ bewoners melden we dit vooraf via de wijkcontactfunctionaris. Informatiecentrum Collectebussen Collectevergunning Geld inzamelen Vragen, verzoeken, meldingen, klachten De gemeente beschikt over collectebussen die kunnen worden gebruikt door bezitters van een collectevergunning. De bussen kunnen op afspraak worden opgehaald. Zie geld inzamelen. Het informatiecentrum geeft meldingen direct door aan de betreffende afdelingen. In dringende gevallen volgt hierop nog dezelfde dag of de volgende ochtend actie. Voor normaal onderhoud van onder andere bestrating en groen gelden bepaalde normtijden. Informatie uit het archief Inzien van archiefmateriaal (na 1948, bijvoorbeeld bouwvergunningen, bestemmingsplannen of foto s) Opvragen van archiefmateriaal Binnen één dag na het maken van een telefonische afspraak kunt u de opgevraagde informatie bij ons inzien. Binnen drie werkdagen zenden wij de opgevraagde kopieën naar u toe. Administraties - belastingen Bezwaarschrift tegen WOZ-beschikkingen Taxatieverslag WOZ-waarden Opvragen WOZ-waarde Verzoekschrift tot kwijtschelden van belastingen Verhuizing en belastingen Binnen een jaar na indiening volgt een besluit op uw bezwaarschrift. De lange duur heeft te maken met het gegeven dat jaarlijks ca 3000 bezwaarschriften moeten worden verwerkt. Binnen 2 weken na uw aanvraag versturen wij het taxatieverslag. Een WOZ-waarde kunt u telefonisch bij ons opvragen. U krijgt direct antwoord. Schriftelijke opgave van een WOZ-waarde ontvangt u uitsluitend na een schriftelijk verzoek daartoe. Binnen 4 maanden na indiening volgt een besluit op uw verzoekschrift. Na ontvangst van het verzoek volgt automatisch uitstel van de betalingsverplichting. Bij verhuizing uit de gemeente of bij overlijden volgt na melding bij de gemeente automatisch ontheffing van betaling van rioolbelasting, afvalstoffenheffing en hondenbelasting.

18 Bezwaren en klachten Bezwaarschrift indienen Tegen veel beslissingen van de gemeente kunt u schriftelijk bezwaar maken. Dat moet binnen 6 weken na de verzenddatum van het besluit. De gemeente beslist binnen 10 weken op uw bezwaar. Als eerst advies wordt ingewonnen van de commissie voor bezwaar en beroepschriften krijgt u binnen 14 weken een beslissing. Bij overschrijding van die termijnen ontvangt u een bericht met de reden van de vertraging. Tegen de beslissing op uw bezwaarschrift kunt u binnen 6 weken beroep instellen bij de rechtbank. Ook kunt u een voorlopige voorziening aanvragen, bijvoorbeeld om de beslissing op te schorten. Bij de beslissing informeren wij u waar u uw beroep of voorlopige voorziening kunt indienen en wat de kosten hiervan zijn. Bij het informatiecentrum van de gemeente is een brochure over deze procedures verkrijgbaar. Klacht over de gemeente U kunt mondeling of schriftelijk een klacht indienen als u vindt dat de gemeente u niet behoorlijk heeft behandeld. Een schriftelijke klacht bevestigen wij binnen een week na ontvangst. Uw klacht wordt binnen 6 weken behandeld. Als die termijn wordt overschreden, krijgt u hiervan bericht met de reden van de vertraging. Als u na behandeling van uw klacht nog niet tevreden bent, kunt u uw klacht voorleggen aan de gemeentelijke Ombudsman (per adres Hofplein 33, 3011 AJ Rotterdam; tel ). De Ombudsman houdt wekelijks spreekuur in de gemeentebibliotheek (Stadsplein 39) op donderdag van tot uur. Voor informatie over de klachtenregeling en voor het opvragen van een klachtenfolder met klachtformulier kunt u terecht bij het Informatiecentrum van de gemeente en bij de balie van de afdeling Sociale zaken. Gemeentelijke brochures Klachtenfolder (Ontevreden? Laat het ons weten) Pas 65 B&W Bezwaar (wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift) Vragen en antwoorden over verstoppingen in het riool Wet WOZ Gemeentelijke belastingen Asbest flyer Stedelijke Ontwikkeling (Een kennismaking) WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten) Urgentieverklaring Huwelijk Naar ons wordt toch geluisterd

19 Geef uw mening Werken aan kwaliteitsverbetering kan niet zonder de inbreng van onze klanten. Uw ideeën, suggesties, meldingen en ervaringen zijn dan ook meer dan welkom. Aarzel niet en vul onderstaande bon in. U hoeft geen postzegel te plakken. Gegevens afzender: Naam: Postadres: Postcode: Telefoon: Woonplaats: Mijn mening Onderwerp Ik heb contact gehad met de gemeente over: Telefonisch met het Informatiecentrum Telefonisch met een van de afdelingen Schriftelijk Per Het contact betrof: Een vraag om informatie Een verzoek om een dienst te verlenen Een melding Een mededeling Anders nl: Wijze van contact Ik heb contact gezocht op de volgende manier: Mondeling bij het Informatiecentrum Mondeling met een van de afdelingen Behandeling: De manier waarop de gemeente is omgegaan met mijn vraag/melding/opmerking was: Uiterst correct Niet opvallend goed en niet opvallend slecht Onfatsoenlijk De manier waarop de gemeente is omgegaan met mijn melding/vraag/opmerking was: Snel en adequaat Onverschillig Te weinig en te laat In het geheel niet opgepakt Nadere opmerkingen Hier kunt u aanvullende opmerkingen kwijt over het contact met de gemeente:

20 Gemeente Capelle aan den IJssel Antwoordnummer VB Capelle aan den IJssel Postzegel niet nodig

Onze nieuwe servicenormen (het totaaloverzicht)

Onze nieuwe servicenormen (het totaaloverzicht) Onze nieuwe servicenormen (het totaaloverzicht) Algemeen Telefoon Als u belt via 14 010, dan nemen wij binnen 25 seconden de telefoon op. Wij verbinden u maximaal één keer door. Spreekt u af dat u wordt

Nadere informatie

Algemene servicenormen

Algemene servicenormen en 2015 gemeente Kampen Algemene servicenormen Uw brief Ontvangstbevestiging binnen 5 werkdagen onder vermelding van de behandelend ambtenaar. Website gemeente Kampen De informatie is correct, actueel

Nadere informatie

Indien u belt naar ons centrale nummer , nemen wij binnen 25 seconden de telefoon op. Wij verbinden u maximaal 2 keer door.

Indien u belt naar ons centrale nummer , nemen wij binnen 25 seconden de telefoon op. Wij verbinden u maximaal 2 keer door. Kwaliteitshandvest Zaltbommel De gemeente Zaltbommel streeft er naar de kwaliteit van de dienstverlening aan haar burgers (inwoners/bedrijven/instellingen) te verbeteren. Daartoe heeft de gemeente Zaltbommel

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest gemeente Geertruidenberg

Kwaliteitshandvest gemeente Geertruidenberg Kwaliteitshandvest gemeente Geertruidenberg 1 Contactgegevens gemeente Geertruidenberg Bezoekadres Vrijheidstraat 2 4941 DX Raamsdonksveer Postadres Postbus 10001 4940 GA Raamsdonksveer Telefoon 0162-579579

Nadere informatie

De kwaliteit die u mag verwachten van de gemeente Terneuzen

De kwaliteit die u mag verwachten van de gemeente Terneuzen De kwaliteit die u mag verwachten van de gemeente Terneuzen De gemeente Terneuzen wil graag goed contact met haar klanten. Het is daarbij belangrijk dat u weet welke kwaliteit u van ons kunt verwachten.

Nadere informatie

Onze servicenormen Als u de stadswinkel bezoekt

Onze servicenormen Als u de stadswinkel bezoekt Onze servicenormen Regelmatig krijgt u te maken met de gemeente; bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort of een vergunning maar bijvoorbeeld ook om ons te laten weten dat er in uw straat een lantaarnpaal

Nadere informatie

Gemeente Gilze en Rijen. Kwaliteitshandvest

Gemeente Gilze en Rijen. Kwaliteitshandvest Gemeente Gilze en Rijen Kwaliteitshandvest Versie 1.1, datum 01 augustus 2014 Inhoudsopgave Welkom bij uw gemeente... 3 Waar en wanneer kunt u ons bereiken?... 4 Wat mag u van ons verwachten?... 6 Iets

Nadere informatie

De Servicenormen van de gemeente Cuijk

De Servicenormen van de gemeente Cuijk De Servicenormen van de gemeente Cuijk Cuijk neemt haar klanten serieus De gemeente Cuijk neemt u serieus. Of het nu gaat om het aanvragen van een rijbewijs, een bouwvergunning of een uitkering: de gemeente

Nadere informatie

Servicenormen gemeente Korendijk

Servicenormen gemeente Korendijk KNDK/2010/4238 Servicenormen gemeente Korendijk Algemeen 1. Indien degene met wie u telefonisch contact zoekt op dat moment niet telefonisch bereikbaar is, bieden wij u altijd aan om u terug te bellen

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. gemeente Westerveld. Servicenormen. Wat houdt het in en wat betekent het voor u? Wat kunnen wij voor u doen?

Kwaliteitshandvest. gemeente Westerveld. Servicenormen. Wat houdt het in en wat betekent het voor u? Wat kunnen wij voor u doen? Kwaliteitshandvest gemeente Westerveld Servicenormen Wat houdt het in en wat betekent het voor u? De gemeente Westerveld levert een groot aantal producten en diensten. Wij willen dat onze diensten en producten

Nadere informatie

Wij zijn u graag van dienst!

Wij zijn u graag van dienst! Wij zijn u graag van dienst! Wij doen dit open, eerlijk en duidelijk en vertellen in deze folder hoe onze service eruit ziet www.nijmegen.nl Wij zijn u graag van dienst Wat wij als gemeente doen, staat

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. gemeente Oosterhout. Welke service mag u van de gemeente verwachten?

Kwaliteitshandvest. gemeente Oosterhout. Welke service mag u van de gemeente verwachten? Kwaliteitshandvest gemeente Oosterhout Welke service mag u van de gemeente verwachten? 1 Contactgegevens gemeente Oosterhout Inhoud Adres Slotjesveld 1 4902 ZP Oosterhout Voorwoord burgemeester Een vraag

Nadere informatie

Bezoekadres Raadhuisplein CP WOUDRICHEM. Postadres Postbus ZG WOUDRICHEM

Bezoekadres Raadhuisplein CP WOUDRICHEM. Postadres Postbus ZG WOUDRICHEM GEMEENTE WOUDRICHEM Bezoekadres Raadhuisplein 1 4285 CP WOUDRICHEM Postadres Postbus 6 4285 ZG WOUDRICHEM Telefoon (0183) 308100 Telefoon meldpunt (0183) 308100?? Net als verderop in het document Fax (0183)

Nadere informatie

Aangenaam! Landerd. Een boekje over service

Aangenaam! Landerd. Een boekje over service Aangenaam! Landerd Een boekje over service 1 Welkom bij de gemeente Landerd De gemeente Landerd heeft ongeveer 15.000 inwoners. Alle inwoners hebben te maken met de gemeente Landerd. Zij zijn net als u:

Nadere informatie

KWALITEITSHANDVEST VAN DE GEMEENTE WEERT SPREEK ONS AAN OP ONZE DIENSTVERLENING!

KWALITEITSHANDVEST VAN DE GEMEENTE WEERT SPREEK ONS AAN OP ONZE DIENSTVERLENING! KWALITEITSHANDVEST VAN DE GEMEENTE WEERT SPREEK ONS AAN OP ONZE DIENSTVERLENING! De gemeente Weert streeft ernaar haar burgers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Om duidelijk te maken wat u van ons kunt

Nadere informatie

Interne servicenormen ABG-organisatie Corsanummer GLR: 15int01360

Interne servicenormen ABG-organisatie Corsanummer GLR: 15int01360 Interne servicenormen ABG-organisatie Corsanummer GLR: 15int01360 Hieronder ziet u de interne servicenormen voor het KCC van de ABG-organisatie. We beginnen met de algemene servicenormen per kanaal, vervolgens

Nadere informatie

Wordt ú al geholpen?

Wordt ú al geholpen? Wordt ú al geholpen? Serviceafspraken van de gemeente Beuningen Wordt ú al geholpen? U wilt snel en goed geholpen worden. En u wilt kunnen rekenen op betrouwbare en foutloze producten en diensten. We doen

Nadere informatie

Wanneer kunt u geen bezwaar maken?

Wanneer kunt u geen bezwaar maken? Informatie van uw gemeente Bezwaar Capelle aan den IJssel Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente Gemeente Capelle aan den IJssel Bezoekadres: Rivierweg

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE MOERDIJK, JULI 2014

SERVICENORMEN GEMEENTE MOERDIJK, JULI 2014 SERVICENORMEN GEMEENTE MOERDIJK, JULI 2014 De gemeente Moerdijk streeft er naar de kwaliteit van de dienstverlening aan haar burgers (inwoners/bedrijven/instellingen) te verbeteren. Daartoe heeft de gemeente

Nadere informatie

Servicenormen. Wat mag u van ons verwachten?

Servicenormen. Wat mag u van ons verwachten? Servicenormen Wat mag u van ons verwachten? Servicenormen: wat mag u van ons verwachten? Wij zijn er voor u. Daarom willen we graag een betrouwbare en transparante gemeente zijn. We willen u hoogstaande

Nadere informatie

En wat kunnen wij voor u doen?

En wat kunnen wij voor u doen? En wat kunnen wij voor u doen? Afspraken over de Brummense dienstverlening En wat kunnen wij voor u doen? Servicenormen Gemeente Brummen "En wat kunnen wij voor u doen"? Kenmerk : INT14.2537 Versiedatum

Nadere informatie

Service op een hoger niveau. Kwaliteitshandvest gemeente Haarlemmermeer

Service op een hoger niveau. Kwaliteitshandvest gemeente Haarlemmermeer Service op een hoger niveau Kwaliteitshandvest gemeente Haarlemmermeer Samen werken wij aan Kwaliteit. Weten waar u aan toe bent! Dat is wat wij bij de gemeente Haarlemmermeer belangrijk vinden. Daarom

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE BEEK Formule Beek; wat mag u van ons verwachten

SERVICENORMEN GEMEENTE BEEK Formule Beek; wat mag u van ons verwachten SERVICENORMEN GEMEENTE BEEK Formule Beek; wat mag u van ons verwachten INLEIDING Waarom deze servicenormen? Wij willen u graag laten weten of u een bepaald product direct kunt meenemen of dat u er langer

Nadere informatie

afhandelingstermijn verkiezingen 8 weken terstond Nee servicenorm 15 min wachtijd balie Adreswijziging (verhuizing binnen de gemeente Olst-Wijhe)

afhandelingstermijn verkiezingen 8 weken terstond Nee servicenorm 15 min wachtijd balie Adreswijziging (verhuizing binnen de gemeente Olst-Wijhe) Product/dienst Wettelijke afhandelingstermijn Servicenorm 2013? Burgerzaken/KCC Aanmelding bij vestiging vanuit andere landen Aanmelding bij vestiging vanuit een EU-land Aanvraag vervangende stempas 8

Nadere informatie

Klanthandvest (beleidsregel) 2007 Vaststelling in werking 14 maart 2007

Klanthandvest (beleidsregel) 2007 Vaststelling in werking 14 maart 2007 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2007 / 65 Naam Klanthandvest (beleidsregel) 2007 Publicatiedatum 14 maart 2007 Opmerkingen - Vaststelling van het Klandhandvest bij besluit van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

kwaliteitshandvest 1 januari 2013 incl verbeterde fouten 1jul13 KWALITEITSHANDVEST GEMEENTE SINT-MICHIELSGESTEL

kwaliteitshandvest 1 januari 2013 incl verbeterde fouten 1jul13 KWALITEITSHANDVEST GEMEENTE SINT-MICHIELSGESTEL KWALITEITSHANDVEST GEMEENTE SINT-MICHIELSGESTEL Inleiding Een goede dienstverlening aan mensen, bedrijven en instellingen die in de gemeente wonen en aanwezig zijn is belangrijk. De gemeente Sint-Michielsgestel

Nadere informatie

Duidelijk Doetinchem. Een overzicht van de service die u van ons kunt verwachten

Duidelijk Doetinchem. Een overzicht van de service die u van ons kunt verwachten Duidelijk Doetinchem Een overzicht van de service die u van ons kunt verwachten Uitgave gemeente Doetinchem juli 2008 Ontwerp en druk: groep repro gemeente Doetinchem Tekstredactie: Beer & Sterk, Doetinchem

Nadere informatie

Dienstverlening. Zo doen we dat in Landsmeer! Duidelijkheid over wat u van ons mag verwachten! Gemeente Landsmeer

Dienstverlening. Zo doen we dat in Landsmeer! Duidelijkheid over wat u van ons mag verwachten! Gemeente Landsmeer Dienstverlening Zo doen we dat in Landsmeer! Duidelijkheid over wat u van ons mag verwachten! Gemeente Landsmeer Dienstverlening Landsmeer De gemeente Landsmeer is er voor u: inwoners en ondernemers van

Nadere informatie

Zo werken wij. Servicenormen van de gemeente Culemborg

Zo werken wij. Servicenormen van de gemeente Culemborg Zo werken wij Servicenormen van de gemeente Culemborg Welkom bij uw gemeente De gemeente is er voor u. Voor allerlei producten en diensten kunt u bij de gemeente terecht: van het aanvragen van een paspoort

Nadere informatie

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond U bent het niet eens met ons besluit! De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond juli 2013 Als u het niet eens bent met ons besluit... Wij nemen regelmatig besluiten die betrekking hebben op u. Dat kan

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. Servicenormen waaraan u ons mag houden

Kwaliteitshandvest. Servicenormen waaraan u ons mag houden Kwaliteitshandvest Servicenormen waaraan u ons mag houden Wat is een kwaliteitshandvest? In dit handvest staan beloften van de gemeente Lochem over de dienstverlening. Deze beloften noemen we servicenormen.

Nadere informatie

oktober 2012 Servicenormen Wat mag u van de gemeente verwachten?

oktober 2012 Servicenormen Wat mag u van de gemeente verwachten? oktober 2012 Servicenormen Wat mag u van de gemeente verwachten? Contact Voorwoord Adres Slotjesveld 1 4902 ZP Oosterhout Postadres Postbus 10150 4900 GB Oosterhout Telefoonnummer 14 0162 Internet www.oosterhout.nl

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest Gemeente Sint-Michielsgestel

Kwaliteitshandvest Gemeente Sint-Michielsgestel Kwaliteitshandvest Gemeente Sint-Michielsgestel Inleiding Een goede dienstverlening aan mensen, bedrijven en instellingen die in de gemeente wonen en aanwezig zijn is belangrijk. De gemeente Sint-Michielsgestel

Nadere informatie

Beschrijving klachtenregeling gemeente Nissewaard

Beschrijving klachtenregeling gemeente Nissewaard Beschrijving klachtenregeling gemeente Nissewaard Beschrijving klachtenregeling gemeente Nissewaard Deze folder geeft een beschrijving van de klachtenregeling van de gemeente Nissewaard. Er wordt uitgelegd

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Introductie. Afspraak is afspraak

Introductie. Afspraak is afspraak Kwaliteitshandvest Introductie Afspraak is afspraak De familie Sterk: onze klant Maak kennis met de familie Sterk. Zij zijn onlangs in de gemeente Overbetuwe komen wonen. Het gezin bestaat uit vader Richard

Nadere informatie

Wijze van aanvragen BIJLAGE PRODUCT/DIENST

Wijze van aanvragen BIJLAGE PRODUCT/DIENST BIJLAGE PRODUCT/DIENST Documenten: Schriftelijk (per post)** Telefonisch Wijze van aanvragen Digitaal Loket Persoonlijk (aan de balie) Aanvragen reisdocument U kunt digitaal een afspraak maken om het reisdocument

Nadere informatie

Voorwoord. Het kwaliteitshandvest is op 12 juli 2011 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

Voorwoord. Het kwaliteitshandvest is op 12 juli 2011 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Voorwoord De gemeente Borne is er voor de inwoners van en de ondernemers in Borne, Zenderen en Hertme. U kunt voor allerlei diensten bij ons terecht. Van het aanvragen van een legitimatiebewijs tot het

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest Dienstverlening

Kwaliteitshandvest Dienstverlening Kwaliteitshandvest Dienstverlening Wat mag u van gemeente Simpelveld verwachten? Voorwoord burgemeester mr. R. de Boer Of het nu gaat om het aanvragen van een rijbewijs, een vergunning of ondersteuning

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest 2010

Kwaliteitshandvest 2010 Kwaliteitshandvest 2010 Kwaliteitshandvest gemeente Heerhugowaard Wij weten maar al te goed hoe vervelend het is om te moeten wachten, zeker als je niet precies weet waar je aan toe bent. Daarom heeft

Nadere informatie

Wat mag u van onze service verwachten?

Wat mag u van onze service verwachten? [kwaliteitshandvest, versie 9 juli 2008] Wat mag u van onze service verwachten? De dienstverlening van de gemeente Hengelo Samen Zichtbaar Beter Beste klant, Wat mag u van onze service verwachten? De gemeente

Nadere informatie

Voorbeeld servicenormen op drie dimensies

Voorbeeld servicenormen op drie dimensies Voorbeeld servicenormen op drie dimensies Samen met gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie (BZK) heeft KING in 2014 servicenormen verzameld die gemeenten hanteren. Deze

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. Gemeente Eersel. Welke service mag u van de gemeente verwachten? #329167

Kwaliteitshandvest. Gemeente Eersel. Welke service mag u van de gemeente verwachten? #329167 Kwaliteitshandvest Gemeente Eersel Welke service mag u van de gemeente verwachten? #329167 1 Contactgegevens gemeente Eersel Bezoekadres Dijk 15 5521 AW Eersel Postadres Postbus 12 5520 AA Eersel Telefoonnummer

Nadere informatie

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen INLEIDING De meeste mensen willen graag wonen in een gemeente die veilig is en er netjes en verzorgd uitziet. Maar we willen ook wel eens iets aan de omgeving

Nadere informatie

Servicegaranties. Disclaimer

Servicegaranties. Disclaimer Servicegaranties Disclaimer Wij stellen alles in het werk om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. En daarbij leggen wij de lat bewust hoog. Maar dat kunnen we alleen met uw medewerking. Daarom

Nadere informatie

Elektronisch. Deze berichten staan op

Elektronisch. Deze berichten staan op Gemeenteblad Week 20 15 mei 2013 Gemeente Pekela Elektronisch Gemeenteblad Officiële bekendmakingen Deze berichten staan op www.pekela.nl/gemeenteblad Week 33 14 augustus 2013 nummer 33 In voorliggend

Nadere informatie

U heeft een klacht over ons!

U heeft een klacht over ons! De klachtenprocedure van de gemeente Helmond U heeft een klacht over ons! Als u ontevreden bent over ons.. De klachtenprocedure van de gemeente Helmond Als u ontevreden bent over ons... Wij helpen u graag

Nadere informatie

Omgevingsvergunning ii

Omgevingsvergunning ii ii Omgevingsvergunning Omgevingsvergunning Wie wil bouwen, verbouwen, zijn bedrijfsvoering wil wijzigen of anderszins iets aan zijn omgeving wil veranderen, heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Informatie over. indienen van een klacht

Informatie over. indienen van een klacht Informatie over indienen van een klacht Iedere klacht is gratis advies Bestuur en medewerkers van de gemeente Boekel hechten veel waarde aan goede dienstverlening. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest Gemeente Nieuwkoop. I. De contactkanalen. Telefoon. Balie. Brief. . Versie november 2012

Kwaliteitshandvest Gemeente Nieuwkoop. I. De contactkanalen. Telefoon. Balie. Brief.  . Versie november 2012 Kwaliteitshandvest Gemeente Nieuwkoop Versie november 2012 De gemeente Nieuwkoop streeft er naar de kwaliteit van de dienstverlening aan haar burgers (inwoners/bedrijven/instellingen) te verbeteren. Daartoe

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Samenvatting Van de Leidenaren heeft inmiddels 95% de beschikking over internet. Ruwweg betekent dit dat vrijwel alle Leidenaren tot 65 jaar over internet

Nadere informatie

Bent u tevreden? Of juist niet?

Bent u tevreden? Of juist niet? Bent u tevreden? Of juist niet? Trivire zet zich in voor goede dienstverlening aan iedere klant. Wij horen graag wat u van ons vindt. Als we een compliment verdienen, maar óók als er iets misgaat. Want

Nadere informatie

Een klacht? Daar komen we samen vast wel

Een klacht? Daar komen we samen vast wel Een klacht? Daar komen we samen vast wel uit. De medewerkers van Groninger Huis doen hun uiterste best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Gelukkig ervaren de meeste huurders dat ook zo en krijgen

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen.

Een klacht of bezwaar indienen. Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

Service code Gouda. Zo zijn we u van dienst

Service code Gouda. Zo zijn we u van dienst Service code Gouda Zo zijn we u van dienst oktober 2009 Voorwoord Goudse Service Code Beste inwoner van Gouda, Het is mij een genoegen om u de service code van de gemeente Gouda aan te bieden. Als gemeente

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL Wanneer kan ik een reactie op mijn brief verwachten? Hoe lang duurt het verlengen van mijn paspoort? Wanneer beslist de gemeente over mijn bouwplan? Met welke regels

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest gemeente Drimmelen. Servicenormen: wat mag u van de gemeente verwachten?

Kwaliteitshandvest gemeente Drimmelen. Servicenormen: wat mag u van de gemeente verwachten? Kwaliteitshandvest gemeente Drimmelen Servicenormen: wat mag u van de gemeente verwachten? Contactgegevens gemeente Drimmelen Adres Park 1 4921 BV Made Postadres Postbus 19 4920 AA Made Telefoonnummer

Nadere informatie

Hoe de gemeente Hardenberg u van dienst is

Hoe de gemeente Hardenberg u van dienst is Hoe de gemeente Hardenberg u van dienst is Kwaliteit is de norm Kwaliteit, dat is wat wij willen leveren. Natuurlijk, het is een mooi begrip en ook normaal. Maar wat betekent kwaliteit eigenlijk. Immers,

Nadere informatie

Kopie of inzage medisch dossier inclusief aanvraag- en incassoformulier. IJsselland Ziekenhuis

Kopie of inzage medisch dossier inclusief aanvraag- en incassoformulier. IJsselland Ziekenhuis Kopie of inzage medisch dossier inclusief aanvraag- en incassoformulier IJsselland Ziekenhuis Zorgverleners leggen alle gegevens over hun patiënten vast in een medisch dossier. Het IJsselland Ziekenhuis

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest gemeente Tholen. Wat mag u van de gemeente verwachten?

Kwaliteitshandvest gemeente Tholen. Wat mag u van de gemeente verwachten? Kwaliteitshandvest gemeente Tholen Wat mag u van de gemeente verwachten? 1 Kwaliteitshandvest gemeente Tholen Inhoudsopgave Voorwoord 5 Telefonische bereikbaarheid 7 Baliecontacten 9 Colofon Gemeente Tholen

Nadere informatie

Dordrecht neemt haar klanten serieus

Dordrecht neemt haar klanten serieus Dordrecht neemt haar klanten serieus De gemeente Dordrecht neemt haar klanten serieus. Of het nu gaat om het aanvragen van een rijbewijs, een bouwvergunning of een uitkering: de gemeente Dordrecht wil

Nadere informatie

Servicenormen BEZOEKADRES POSTADRES TELEFOON FAX E-MAIL INTERNET

Servicenormen BEZOEKADRES POSTADRES TELEFOON FAX E-MAIL INTERNET Servicenormen Onze servicenormen: kijk eens wat wij beloven. Servicenormen zijn beloften van de gemeente aan haar inwoners over de diensten en producten van de gemeente. Het is bijvoorbeeld de belofte

Nadere informatie

Dienstverleningshandvest GBLT

Dienstverleningshandvest GBLT Dienstverleningshandvest GBLT Wij willen u graag van dienst zijn GBLT streeft er naar de afhandelingstermijnen zo kort mogelijk te houden. In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de maximale afhandelingstermijnen

Nadere informatie

SOEST. U Heeft heeft u een klacht? Laat het ons weten! GEMEENTE

SOEST. U Heeft heeft u een klacht? Laat het ons weten! GEMEENTE SOEST U Heeft heeft u een klacht? Laat het ons weten! 1 GEMEENTE Van uw klacht of signaal kunnen wij leren! De gemeente Soest wil haar dienstverlening voortdurend verbeteren. Toch kan het gebeuren dat

Nadere informatie

Een klacht of een bezwaar indienen, hoe doet u dat?

Een klacht of een bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht of een bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht We leggen in deze folder uit hoe u een klacht en hoe u een bezwaarschrift indient. Als u niet

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

Een klacht? Daar komen we samen vast wel

Een klacht? Daar komen we samen vast wel Een klacht? Daar komen we samen vast wel uit. April 2018 1 De medewerkers van Groninger Huis doen hun uiterste best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Gelukkig ervaren de meeste huurders dat ook

Nadere informatie

CP2. Documenten en andere zaken aanvragen

CP2. Documenten en andere zaken aanvragen CP Documenten en andere zaken aanvragen In Nederland vraagt iedereen zijn paspoort en rijbewijs aan bij de gemeente. Ook een aanvraag voor naturalisatie doet u bij de gemeente. In deze cruciale praktijk

Nadere informatie

Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5

Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Gemeente Elektronisch Gemeenteblad Deze berichten staan op www.veendam.nl/gemeenteblad. Week 4 22 januari 2013 nummer 4 Officiële bekendmakingen In voorliggend document vindt u de Gemeenteberichten van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3 Waar gaat deze brochure over?

Inhoudsopgave. 3 Waar gaat deze brochure over? Het huisbezoek Gemeente Amsterdam Inhoudsopgave 3 Waar gaat deze brochure over? 4 Wat doet de Dienst Werk en Inkomen? 4 Uitkering aanvragen bij de Dienst Werk en Inkomen 4 Wanneer heeft u recht op een

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen Hoe doet u dat? Klacht indienen Klacht Een klacht dient u in als u van mening bent dat het CIZ zich naar u toe verkeerd heeft gedragen. Een klacht kunt u telefonisch of schriftelijk

Nadere informatie

Wat u moet weten van de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Wat u moet weten van de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Wat u moet weten van de Nederlandse bevolkingsadministratie De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 1 Inleiding 3 2 Waarom een basisadministratie persoonsgegevens? 4 3 Hoe werkt de basisadministratie

Nadere informatie

Bezwaarschriftenprocedure 2014 Bezwaarschrift indienen?

Bezwaarschriftenprocedure 2014 Bezwaarschrift indienen? Bezwaarschrift indienen? Informatie over de bezwaarschriftenprocedure 1 Bezwaar maken Wie het niet eens is met een beslissing van het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad of van de burgemeester

Nadere informatie

Brielle spreekt af. Dienstverlening en servicenormen gemeente Brielle

Brielle spreekt af. Dienstverlening en servicenormen gemeente Brielle Brielle spreekt af Dienstverlening en servicenormen gemeente Brielle Openingstijden stadskantoor en Wmo-loket: Maandag t/m vrijdag : 08.00 uur tot 12.30 uur Woensdagmiddag : 13.30 uur tot 16.00 uur Donderdagavond

Nadere informatie

Hoe de gemeente Ommen u van dienst is

Hoe de gemeente Ommen u van dienst is Hoe de gemeente Ommen u van dienst is Optimale dienstverlening Tegenwoordig kunt u de gemeente Ommen op veel verschillende manieren benaderen. Naast een telefoontje, brief of bezoek aan de balie kunt u

Nadere informatie

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 1 Inleiding 3 2 Waarom een basisadministratie persoonsgegevens? 3 3 Hoe werkt de basisadministratie

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar?

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar? Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? De gemeente neemt vele beslissingen. Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met een besluit. U kunt dan bezwaar

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND

TOELICHTING BIJ AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND TOELICHTING BIJ AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND Geachte heer/mevrouw, U wilt een aanvraag indienen voor bijzondere bijstand. Hiervoor moet u het bijgaande aanvraagformulier invullen, ondertekenen

Nadere informatie

Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Klachtenprotocol gemeente Schiedam 2014

Klachtenprotocol gemeente Schiedam 2014 Klachtenprotocol gemeente Schiedam 2014 HOOFDSTUK 1 - BEGRIPS- EN ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. klacht: een uiting van ongenoegen over

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

E-loket. Bijlage 3. Dordrecht. Totaal diensten 85

E-loket. Bijlage 3. Dordrecht. Totaal diensten 85 Bijlage 3 E-loket Om een indruk te geven welke producten via het web aangeboden worden vermeld ik hieronder de diensten die de gemeente Dordrecht en Enschede direct (on line) aanbiedt. Dordrecht Totaal

Nadere informatie

Een bezwaarschrift dient u in als u het niet eens bent met een besluit van de gemeente.

Een bezwaarschrift dient u in als u het niet eens bent met een besluit van de gemeente. 1 INLEIDING Wie het niet eens is met een besluit van de gemeente kan in veel gevallen een bezwaarschrift indienen. De bezwaarschriftencommissie bekijkt de zaak en adviseert de gemeente. In deze brochure

Nadere informatie

12 Belangrijke adressen, telefoonnummers en spreekuren

12 Belangrijke adressen, telefoonnummers en spreekuren Dak- en thuislozen In deze brochure 3 Dak- en thuisloos 4 Dakloos 6 Thuisloos 7 Het locatiebezoek 9 Klachten en bezwaar 10 Schema: locatiebezoek 10 Beheer van uw uitkering 12 Belangrijke adressen, telefoonnummers

Nadere informatie

Bevestiging ontvangst klacht Na ontvangst van een schriftelijk ingediende klacht ontvangt de indiener een schriftelijke

Bevestiging ontvangst klacht Na ontvangst van een schriftelijk ingediende klacht ontvangt de indiener een schriftelijke Klachtenprocedure Inhoud: 1. Inleiding en algemeen 2. Het indienen van een klacht 3. Het afhandelen van een klacht 4. In beroep gaan 5. Slotbepalingen Bijlage: 1. Het serviceformulier Goor, juli 2007 1.

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. Wat u van de gemeente mag verwachten. hoorn.nl. Bezoekadres: Nieuwe steen 1, Hoorn

Kwaliteitshandvest. Wat u van de gemeente mag verwachten. hoorn.nl. Bezoekadres: Nieuwe steen 1, Hoorn 1 Kwaliteitshandvest Wat u van de gemeente mag verwachten `` Bezoekadres: Nieuwe steen 1, Hoorn Correspondentieadres: Postbus 603, 1620 AR Hoorn Internet: www.hoorn.nl e-mail: gemeente@hoorn.nl hoorn.nl

Nadere informatie

regionaal & betrokken Klacht indienen

regionaal & betrokken Klacht indienen regionaal & betrokken Klacht indienen Bent u niet tevreden over het functioneren van R&B Wonen? Laat het ons weten! Een tevreden klant is het belangrijkste doel van R&B Wonen. Daar richten wij onze dienstverlening

Nadere informatie

WMO. Ik heb een klacht, wat nu? UNIT WMO

WMO. Ik heb een klacht, wat nu? UNIT WMO WMO Ik heb een klacht, wat nu? UNIT WMO 7 WMO Ik heb een klacht, wat nu? Mensen zijn over het algemeen tevreden over de zorg en de voorzieningen die zij van de gemeente Leiden of via de gemeente Leiden

Nadere informatie

Voorontwerpbestemmingsplan Bestemmingsplan Buitengebied Deelgebied 1 ter inzage

Voorontwerpbestemmingsplan Bestemmingsplan Buitengebied Deelgebied 1 ter inzage Week 3 Bekendmakingen en omgevingsvergunningen Voorontwerpbestemmingsplan Bestemmingsplan Buitengebied Deelgebied 1 ter inzage Burgemeester en wethouders van Someren maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Heeft u plannen in, op of rondom uw woning of bedrijf?

Heeft u plannen in, op of rondom uw woning of bedrijf? Heeft u plannen in, op of rondom uw woning of bedrijf? Wie een huis, fabriek of schuur wil bouwen, verbouwen of gebruiken, krijgt in Nederland te maken met verschillende regels en voorschriften. U krijgt

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest gemeentelijke dienstverlening gemeente Schinnen

Kwaliteitshandvest gemeentelijke dienstverlening gemeente Schinnen Kwaliteitshandvest gemeentelijke dienstverlening gemeente Schinnen De gemeente Schinnen streeft er naar de kwaliteit van de dienstverlening aan haar burgers (inwoners/bedrijven/instellingen) te verbeteren.

Nadere informatie

Een klacht? Daar komen we samen wel uit

Een klacht? Daar komen we samen wel uit Een klacht? Daar komen we samen wel uit December 2013 2 De medewerkers van Groninger Huis doen hun uiterste best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Gelukkig ervaren de meeste huurders dat ook zo

Nadere informatie

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer Aan college van Burgemeester en wethouders Van Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer 212009 1. Inleiding Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Bezwaarschriftenprocedure

Bezwaarschriftenprocedure Informatie over de bezwaarschriftprocedure Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, overweegt een bezwaarschrift in te dienen of tegen een aan u verleende vergunning bezwaar is gemaakt dan kunnen wij

Nadere informatie

Algemene Privacy folder. Wet Bescherming Persoonsgegevens

Algemene Privacy folder. Wet Bescherming Persoonsgegevens Algemene Privacy folder Wet Bescherming Persoonsgegevens A.C. Roeper December 2015 Algemene informatie Wet bescherming persoonsgegevens Op 1 september 2001 is de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)

Nadere informatie

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029.

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029. Toelichting bij bezwaarschrift indienen Bezwaar maken Wanneer kunt u bezwaar maken? (hyperlink naar bijbehorende tekstblokje) Wanneer kunt u geen bezwaar maken? Hoe maakt u bezwaar, waar en wanneer? In

Nadere informatie

Klachten Ontevreden? Vertel het ons!

Klachten Ontevreden? Vertel het ons! Klachten Ontevreden? Vertel het ons! De medewerkers van IJsselgemeenten werken voor u. Wij doen hiervoor erg ons best, maar er kan soms iets misgaan. Bent u door een van onze medewerkers niet correct te

Nadere informatie

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger Regelingen en voorzieningen CODE 6.2.6.4 Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger brochure bronnen Brochure ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, juni 2009 Gemeentelijke

Nadere informatie

Rapport gemeentelijke ombudsman

Rapport gemeentelijke ombudsman Rapport gemeentelijke ombudsman inzake de klacht van mevrouw S. te Rotterdam over het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, cluster Werk en Inkomen Dossiernummer: 2014.933 Datum:

Nadere informatie