Onze nieuwe servicenormen (het totaaloverzicht)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onze nieuwe servicenormen (het totaaloverzicht)"

Transcriptie

1 Onze nieuwe servicenormen (het totaaloverzicht) Algemeen Telefoon Als u belt via , dan nemen wij binnen 25 seconden de telefoon op. Wij verbinden u maximaal één keer door. Spreekt u af dat u wordt teruggebeld, dan nemen wij binnen één werkdag telefonisch contact met u op. Na afloop van het gesprek kunt u aangeven of uw vraag is beantwoord of dat uw aanvraag is afgehandeld. Zo niet, dan kunnen wij een afspraak met een specialist regelen. Brieven en s Als u de gemeente een brief stuurt krijgt u binnen twee werkdagen een ontvangstbevestiging. Hierin staat welke afdeling uw brief behandelt en binnen welke termijn. In principe krijgt u binnen vier weken antwoord. Halen we deze termijn niet omdat de kwestie meer tijd vergt, dan ontvangt u een tussenbericht en verlengen we de termijn met maximaal twee weken. We maken uitzonderingen voor aanvragen tot beslissingen of bezwaarschriften waarvan de afhandelingstermijn wettelijk of via een besluit van het college is vastgesteld. Deze uitzonderingen leest u hieronder per afdeling. Als u de gemeente een stuurt krijgt u binnen twee dagen een ontvangstbericht. Hierin staat welke afdeling uw behandelt en binnen welke termijn u antwoord krijgt. Korte en eenduidige vragen beantwoorden wij binnen 5 dagen. Als de inhoud gelijk is aan die van een brief, wordt uw als brief afgehandeld met de daarvoor geldende termijnen. In 80% van de gevallen is een brief of binnen de daarvoor geldende termijn beantwoord. Bij 20% duurt de afhandeling langer dan de daarvoor geldende termijn. Vaak zijn daar redenen voor. Zo kan het zijn dat we voor het beantwoorden van een brief of eerst andere instanties moeten benaderen of dat er nader onderzoek nodig is. Overschrijden we de afhandelingstermijn toch, dan krijgt u een voortgangsbericht. Hierin staat waarom het antwoord is vertraagd en wanneer u alsnog antwoord krijgt. Tot slot kunt u aangeven of uw vraag beantwoord is of dat uw aanvraag is afgehandeld. Zo niet, dan kunnen wij een afspraak met een specialist regelen. Website De informatie op onze website is correct, actueel en begrijpelijk. Wij zorgen ervoor dat onze website toegankelijk is. Waar uw aanvraag voor een vergunning, subsidie of product aan moet voldoen leest u in het E-loket op onze website. Kunt u bepaalde informatie niet vinden, dan kunt u het formulier Gezocht, maar niet gevonden invullen. U krijgt dan antwoord waar u het wel kunt vinden. Informatie en contact Voor informatie kunt u terecht op Mocht u de informatie die u zoekt niet kunnen vinden dan kunt u een vraag stellen via de directchat of het contactformulier op op de website.

2 Afspraak maken Voor veel van onze producten en diensten kunt u een afspraak maken op een moment dat u kiest. U voorkomt hiermee dat u langer dan 5 minuten hoeft te wachten. Wij bewaken uw privacy en als het nodig is staan wij u in een afzonderlijke ruimte te woord. 24 uur voor aanvang van de afspraak ontvangt u een herinnerings sms. Deze norm geldt voor de volgende producten: Bewijs van in leven zijn (attestatie de vita) Burgerlijke stand of GBA, uittreksel Geboorte, aangifte Geboren kind, erkenning Handtekening, legalisatie Kiezerspas Naamgebruik, verzoek aanduiding (gebruik familienaam van vader of moeder) Naamkeuze Naturalisatie, intake Nederlanderschapbewijs Ongeboren kind, erkenning Overlijdensaangifte Paspoort / identiteitsbewijs, aanvraag Verklaring omtrent het gedrag Verklaring onder ede of belofte Vluchtelingenpaspoort Volmachtbewijs, omzetten oproepingskaart verkiezingen Vreemdelingenpaspoort Waarmerken kopie of afschrift Indien u geen afspraak maakt is de maximaal 30 minuten voor bovenstaande producten. Afspraak met een gespecialiseerde medewerker Meldingen overlast (puza en SB) Voor een afspraak met een gespecialiseerde medewerker kunt u bellen via Ook als uw plannen nog niet concreet zijn, kunt u een afspraak maken voor een verkennend gesprek. Bij ernstige overlast neemt u in eerste instantie contact op met de politie. Overlast oplossen is bijzonder lastig omdat er meerdere partijen bij betrokken zijn: de overlastgevers, de mensen met een klacht, maar soms ook de politie of matschappelijke instellingen. In goed overleg zoeken we een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is. Als u ons op tijd inschakelt kunnen we bemiddelen. Binnen 1 werkdag nadat we uw melding ontvangen, nemen we contact met u op. Dan bespreken we de ernst van de klacht en welke rol wij kunnen spelen bij de aanpak van het probleem.

3 Algemeen Informatiebalie De informatiebalie is voor iedereen zonder voorafgaande afspraak vrij en goed toegankelijk. Wij staan u vriendelijk en professioneel te woord. Onze informatiebalie is dagelijks van 8.00 tot geopend. BURGERZAKEN Basisadministratie personen, doorgeven wijzigingen Bij weigering van verwerking van gegevens verzenden we binnen vier weken een afwijzend besluit. Briefadres Bij weigering van het verzoek voor een briefadres verzenden we binnen 6 weken een afwijzend besluit. Naturalisatie, aanvraag Nederlandse nationaliteit Paspoort / identiteitsbewijs / rijbewijs / gehandicaptenparkeerkaart afhalen Elke zes tot acht weken houden we een naturalisatieceremonie waarbij de verkrijging van de Nederlandse nationaliteit bevestigd wordt. Nadat u bericht heeft ontvangen dat uw product gereed is kunt u dit tussen 8.00 en op werkdagen afhalen bij de snelkassa. Rotterdampas Schriftelijke verzoeken om informatie of uittreksels De maximale wachttijd is 30 minuten, met uitzondering van de maanden februari en maart. Documenten worden binnen drie dagen toegestuurd. De kosten worden achteraf in rekening gebracht. Verhuizing Uw adreswijziging zal worden doorgevoerd met de datum waarop de aangifte is ontvangen als de feitelijke verhuisdatum al is verstreken of op de datum waarop de feitelijke verhuizing plaats vindt als deze in de toekomst ligt. U ontvangt hiervan een bevestiging op uw nieuwe adres. Wanneer de aangifte geweigerd wordt ontvangt u binnen 6 weken een afwijzend besluit. Individuele wmo voorzieningen Gehandicaptenparkeerkaart Gehandicaptenparkeerplaats Urgentieverklaring Binnen acht tot twaalf weken na ontvangst van de aanvraag maken we de beslissing schriftelijk kenbaar. Binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag maken we de beslissing schriftelijk kenbaar. Binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag maken we de beslissing schriftelijk kenbaar. Binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag maken we de beslissing schriftelijk kenbaar. INFORMATIECENTRUM Vragen, verzoeken, meldingen, klachten Het informatiecentrum geeft meldingen direct door aan de betreffende afdelingen. In dringende gevallen volgt hierop nog dezelfde dag of de volgende ochtend actie. Bij gevaarlijke situaties of kans op schade en letsel treft het Snel Herstel team binnen 24 uur maatregelen.

4 Welzijn & Educatie Leerlingenvervoer Binnen acht weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Sociale Zaken Aanvraag bijzondere bijstand Balienormen Binnen acht weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Deze termijn mogen wij verlengen met maximaal vier weken. De loketten van Sociale Zaken zijn geopend op werkdagen van 8.00 tot uur. Hier kunt u terecht voor informatie over uw uitkering of andere voorzieningen, zoals bijzondere bijstand, schuldhulpverlening of langdurigheidstoeslag. Ook kunt u hier formulieren en folders ophalen. Bijstandsuitkering, voorschot in noodsituaties In beginsel wordt de bijstand pas uitbetaald nadat deze is toegekend. Binnen vier weken na de datum van aanvraag om algemene bijstand moet in beginsel een voorschot worden verstrekt. Kinderopvang Binnen acht weken na indiening van een volledige aanvraag volgt het besluit. Schuldhulpver-lening De maximale wachttijd voor het eerste gesprek waarin de hulpvraag wordt vastgesteld bedraagt vier weken en voor acute situaties maximaal drie werkdagen. De uiteindelijke beslissing op het hulpaanbod is acht weken. Na indiening van uw aanvraag Schuldhulpverlening ontvangt u een uitnodiging voor een verplichte workshop. Tijdens de workshop vindt een individueel gesprek plaats om te beoordelen welk hulpaanbod wij u kunnen bieden. Aanvraag WWB, IOAW, IOAZ Doe mee-regeling Binnen acht weken na indiening van uw aanvraag volgt het besluit. Deze termijn mogen wij eenmalig met maximaal vier weken verlengen als nog niet alle benodigde stukken zijn aangeleverd. Binnen acht weken na indiening van uw aanvraag volgt het besluit. Facilitaire Diensten INFORMATIE UIT HET ARCHIEF Inzien van archiefmateriaal (na 1948, bijvoorbeeld bouwvergunningen, bestemmingsplannen of foto s) Binnen één werkdag na uw aanvraag, maken wij een telefonische afspraak zodat u de opgevraagde informatie bij ons kan inzien. Binnen drie werkdagen na uw bezoek worden de gekopieerde/gescande tekeningen aan u verstuurd.

5 Afdeling Financiën UNIT BELASTINGEN Bezwaarschrift tegen WOZ-beschikkingen en aanslagen gemeentelijke belastingen Taxatieverslag WOZ-waarde Opvragen WOZ-waarde Binnen het kalenderjaar waarin u het bezwaarschrift indient volgt een besluit. Deze termijn kan onder bijzondere omstandigheden verdaagd worden waardoor de termijn met zes weken wordt verlengd. Dit kunt u via onze website raadplegen. Indien gewenst sturen wij u binnen vijf werkdagen het taxatieverslag. Dit kunt u via onze website raadplegen. Ook kunt u een WOZ-waarde telefonisch of schriftelijk bij ons opvragen. U krijgt direct antwoord. Een beschikking van een WOZ-waarde op verzoek (art 28, lid1) moet schriftelijk worden aangevraagd aanvragen. Binnen vier weken sturen we de beschikking toe. Verzoekschrift tot kwijtschelden van belastingen Verhuizing en belastingen Binnen acht weken na indiening van een volledig verzoek volgt een besluit op uw verzoekschrift. Na ontvangst van het verzoek wordt de ontvangst bevestigd en wordt automatisch uitstel van betaling verleend. Na melding van verhuizing uit de gemeente of van overlijden wordt de opgelegde aanslagbedrag automatisch aangepast aan de nieuwe situatie. Het betreft rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Binnen vier weken ontvangt u bericht. Stadsbeheer HANDHAVING EN VERGUNNINGEN Buurtbarbecue Bouw en verbouw, gemeentelijk toezicht Bouwplannen ingediend bij bevoegd gezag, ter inzage Bouwstoffen, melding Bouwwerk verbeteren, gemeentelijk opgelegde verplichting Bouwwerk, gereedmelding Informatiestand plaatsen Kleine evenementen (wijkgebonden) Een melding volstaat. Dit kan via onze website. Binnen 10 werkdagen bevestigen we de melding. Voor inlichtingen over gemeentelijk toezicht op verbouwingen maakt u via het informatiecentrum een afspraak. Alle aanvragen omgevingsvergunning waarvoor een procedure loopt, liggen ter inzage bij het informatiecentrum. Op het afvoeren van bouwafval, hergebruik van bouwstoffen en dergelijke wordt door de gemeente toezicht uitgeoefend. Voor inlichtingen over gemeentelijk toezicht en de gebruiksmogelijkheden van de bouwstoffen kunt u via het informatiecentrum een afspraak maken. Voor een bouwwerk dat niet (meer) aan de eisen van het bouwbesluit voldoet, kunnen we u verplichten tot het maken van aanpassingen. Hiervoor wordt u aangeschreven. Schriftelijke melding aan de gemeente volstaat. Binnen drie weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Een melding volstaat. Dit kan via onze website. Binnen tien werkdagen bevestigen we de melding.

6 Drank- en horecavergunning Binnen twaalf weken na indiening van uw aanvraag voor een drank- en horecavergunning, nemen wij een beslissing. Milieu, handhaving Milieuvervuiling door particulieren meldt u bij het informatiecentrum. Klachten over bedrijven doet u bij DCMR, telefoon (010) We kunnen geen behandeltermijn garanderen. Problemen met particuliere vervuilers pakken we binnen drie weken aan. Als het om complexe zaken gaat, hebben we meer tijd nodig om met alle partijen tot een aanpak te komen. Openbare ruimte, melding Meerdere reacties zijn mogelijk: - Bij gevaarlijke situaties of kans op schade en letsel treft het Snel Herstel team binnen 24 uur maatregelen. Als binnen 24 uur geen structurele aanpak mogelijk is, treffen we tijdelijke noodmaatregelen om gevaren weg te nemen. U wordt hierover geïnformeerd. - Meldingen worden binnen tien dagen verholpen. U wordt hierover geinformeerd. - Soms verhelpen we het een melding pas op langere termijn (meer dan tien werkdagen). Bijvoorbeeld als u melding doet over een straat waar binnenkort een algemene opknapbeurt gepland staat. U wordt hierover geïnformeerd - De melding is niet ernstig genoeg om in actie te komen. U wordt hierover geïnformeerd. Parkeerontheffing blauwe zone Binnen een week na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Vuur stoken Binnen drie weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Aanvraag omgevingsvergunning, reguliere procedure Binnen acht weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Gemotiveerd kan deze periode worden verlengd met 6 weken. Aanvraag omgevingsvergunning, uitgebreide procedure Binnen 26 weken na indiening zal het bevoegd gezag in principe een besluit nemen. Slopen van een bouwwerk, melding Binnen vier dagen worden kleine sloopmeldingen bevestigd. Grote sloopmeldingen worden binnen 4 weken bevestigd (indien de melding compleet is). Inrit, omgevingsvergunning Binnen acht weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Aanbrengen reclame, omgevingsvergunning Kappen, omgevingsvergunning Binnen acht weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Binnen acht weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag.

7 PROJECT & INGENI- EURSBUREAU Kabels en leidingen leggen in openbare grond (voor telecombedrijven zijn aanvullende vergunningen verplicht) Binnen drie weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. GELD INZAMELEN Geld inzamelen Binnen drie weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Als u een vergunning heeft, kunt u onze collectebussen gebruiken. U kunt de bussen op afspraak ophalen. Stadsontwikkeling Bouw en verbouw, beoordeling op uiterlijk en schoonheid Voor nieuwbouw en ingrijpende verbouwingen die van de buitenkant zichtbaar zijn, heeft u advies nodig van de welstandcommissie. De welstandcommissie vergadert eens in de drie weken. Neem zo vroeg mogelijk contact met ons op als u bouwplannen ontwikkelt. Dan nemen we de procedures door en gaan we na aan welke eisen u moet voldoen. Via de secretaris van de welstandcommissie (Stadsontwikkeling) maakt u een afspraak voor binnen een week. VASTGOED Groenstroken en restgronden aankopen/huren Binnen veertien weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Gronden die deel uitmaken van het gemeentelijk structuurgroen of waarin kabels en leidingen liggen, verkopen we niet. Huisnummering, toekenning Binnen drie weken na indiening volgt een besluit op uw aanvraag. Huur van gemeentelijke gronden Binnen vier weken volgt een reactie op het verzoek. Bestuur- en concernondersteuning KABINET VAN DE BURGEMEESTER Demonstratie of betoging houden Wilt u een demonstratie of betoging houden, dan moet u de burgemeester tenminste 96 uur (vier hele dagen) van te voren schriftelijk in kennis stellen. Wij kondigen de voorgenomen demonstratie openbaar aan. De burgemeester kan toestemming weigeren op grond van verstoring van de openbare orde, (verkeers)veiligheid, zedelijkheid, gezondheid of vanwege overlast.

8 Juridische Zaken BEZWAREN EN KLACHTEN Bezwaarschrift indienen Tegen veel van onze beslissingen kunt u schriftelijk bezwaar maken. De meeste bezwaarschriften worden voorgelegd aan de (externe) commissie bezwaarschriften, alvorens een besluit wordt genomen. De gemeente beslist binnen twaalf weken. Indien wij er binnen deze termijn niet uit zijn, kan deze termijn (in het geval wij de commissie bezwaarschriften hebben ingeschakeld) met zes weken verlengd worden. Zijn we er dan nog niet uit, dan gaan we met u in overleg om nog langer de tijd te krijgen om tot een besluit te komen. Van iedere verlenging van de termijn ontvangt u een bericht met de reden van de vertraging. Tegelijk met het indienen van een bezwaarschrift kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de Rechtbank Rotterdam, bijvoorbeeld om de beslissing op te schorten. Tegen onze beslissing op uw bezwaarschrift kunt u binnen zes weken beroep aantekenen bij de Rechtbank Rotterdam. Wij informeren u over deze mogelijkheden en de kosten in de brief waarin de beslissing op uw bezwaar staat. Bij het informatiecentrum is een brochure over deze procedures verkrijgbaar. Klacht over de gemeente Als u vindt dat de gemeente u niet behoorlijk heeft behandeld, kunt u een klacht indienen. Een schriftelijke klacht bevestigen wij binnen vijf werkdagen na ontvangst. We behandelen uw klacht binnen zes weken. In overleg kunnen we dit met zes weken verlengen. Bent u na de behandeling van uw klacht nog niet tevreden, dan kunt u uw klacht voorleggen aan de gemeentelijke Ombudsman. Voor informatie over de klachtenregeling en voor de folder kunt u terecht bij het informatiecentrum en bij de balie van de afdeling Sociale Zaken. Verzoek om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) Beslissing binnen vier weken. Dit kan met maximaal vier weken verlengd worden. U wordt hierover geïnformeerd.

Indien u belt naar ons centrale nummer , nemen wij binnen 25 seconden de telefoon op. Wij verbinden u maximaal 2 keer door.

Indien u belt naar ons centrale nummer , nemen wij binnen 25 seconden de telefoon op. Wij verbinden u maximaal 2 keer door. Kwaliteitshandvest Zaltbommel De gemeente Zaltbommel streeft er naar de kwaliteit van de dienstverlening aan haar burgers (inwoners/bedrijven/instellingen) te verbeteren. Daartoe heeft de gemeente Zaltbommel

Nadere informatie

Algemene servicenormen

Algemene servicenormen en 2015 gemeente Kampen Algemene servicenormen Uw brief Ontvangstbevestiging binnen 5 werkdagen onder vermelding van de behandelend ambtenaar. Website gemeente Kampen De informatie is correct, actueel

Nadere informatie

Interne servicenormen ABG-organisatie Corsanummer GLR: 15int01360

Interne servicenormen ABG-organisatie Corsanummer GLR: 15int01360 Interne servicenormen ABG-organisatie Corsanummer GLR: 15int01360 Hieronder ziet u de interne servicenormen voor het KCC van de ABG-organisatie. We beginnen met de algemene servicenormen per kanaal, vervolgens

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest gemeentelijke dienstverlening gemeente Schinnen

Kwaliteitshandvest gemeentelijke dienstverlening gemeente Schinnen Kwaliteitshandvest gemeentelijke dienstverlening gemeente Schinnen De gemeente Schinnen streeft er naar de kwaliteit van de dienstverlening aan haar burgers (inwoners/bedrijven/instellingen) te verbeteren.

Nadere informatie

De kwaliteit die u mag verwachten van de gemeente Terneuzen

De kwaliteit die u mag verwachten van de gemeente Terneuzen De kwaliteit die u mag verwachten van de gemeente Terneuzen De gemeente Terneuzen wil graag goed contact met haar klanten. Het is daarbij belangrijk dat u weet welke kwaliteit u van ons kunt verwachten.

Nadere informatie

Servicenormen gemeente Korendijk

Servicenormen gemeente Korendijk KNDK/2010/4238 Servicenormen gemeente Korendijk Algemeen 1. Indien degene met wie u telefonisch contact zoekt op dat moment niet telefonisch bereikbaar is, bieden wij u altijd aan om u terug te bellen

Nadere informatie

afhandelingstermijn verkiezingen 8 weken terstond Nee servicenorm 15 min wachtijd balie Adreswijziging (verhuizing binnen de gemeente Olst-Wijhe)

afhandelingstermijn verkiezingen 8 weken terstond Nee servicenorm 15 min wachtijd balie Adreswijziging (verhuizing binnen de gemeente Olst-Wijhe) Product/dienst Wettelijke afhandelingstermijn Servicenorm 2013? Burgerzaken/KCC Aanmelding bij vestiging vanuit andere landen Aanmelding bij vestiging vanuit een EU-land Aanvraag vervangende stempas 8

Nadere informatie

En wat kunnen wij voor u doen?

En wat kunnen wij voor u doen? En wat kunnen wij voor u doen? Afspraken over de Brummense dienstverlening En wat kunnen wij voor u doen? Servicenormen Gemeente Brummen "En wat kunnen wij voor u doen"? Kenmerk : INT14.2537 Versiedatum

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest gemeente Geertruidenberg

Kwaliteitshandvest gemeente Geertruidenberg Kwaliteitshandvest gemeente Geertruidenberg 1 Contactgegevens gemeente Geertruidenberg Bezoekadres Vrijheidstraat 2 4941 DX Raamsdonksveer Postadres Postbus 10001 4940 GA Raamsdonksveer Telefoon 0162-579579

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest Gemeente Nieuwkoop. I. De contactkanalen. Telefoon. Balie. Brief. . Versie november 2012

Kwaliteitshandvest Gemeente Nieuwkoop. I. De contactkanalen. Telefoon. Balie. Brief.  . Versie november 2012 Kwaliteitshandvest Gemeente Nieuwkoop Versie november 2012 De gemeente Nieuwkoop streeft er naar de kwaliteit van de dienstverlening aan haar burgers (inwoners/bedrijven/instellingen) te verbeteren. Daartoe

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. gemeente Oosterhout. Welke service mag u van de gemeente verwachten?

Kwaliteitshandvest. gemeente Oosterhout. Welke service mag u van de gemeente verwachten? Kwaliteitshandvest gemeente Oosterhout Welke service mag u van de gemeente verwachten? 1 Contactgegevens gemeente Oosterhout Inhoud Adres Slotjesveld 1 4902 ZP Oosterhout Voorwoord burgemeester Een vraag

Nadere informatie

Informatie van uw gemeente. Zo zijn. Kan ik op mijn nieuwe paspoort wachten?

Informatie van uw gemeente. Zo zijn. Kan ik op mijn nieuwe paspoort wachten? Informatie van uw gemeente Zo zijn onze manieren Servicenormen gemeente Capelle aan den IJssel Kan ik op mijn nieuwe paspoort wachten? Met welke voorschriften moet ik rekening houden als ik een buurtbarbecue

Nadere informatie

Service op een hoger niveau. Kwaliteitshandvest gemeente Haarlemmermeer

Service op een hoger niveau. Kwaliteitshandvest gemeente Haarlemmermeer Service op een hoger niveau Kwaliteitshandvest gemeente Haarlemmermeer Samen werken wij aan Kwaliteit. Weten waar u aan toe bent! Dat is wat wij bij de gemeente Haarlemmermeer belangrijk vinden. Daarom

Nadere informatie

Wordt ú al geholpen?

Wordt ú al geholpen? Wordt ú al geholpen? Serviceafspraken van de gemeente Beuningen Wordt ú al geholpen? U wilt snel en goed geholpen worden. En u wilt kunnen rekenen op betrouwbare en foutloze producten en diensten. We doen

Nadere informatie

Introductie. Afspraak is afspraak

Introductie. Afspraak is afspraak Kwaliteitshandvest Introductie Afspraak is afspraak De familie Sterk: onze klant Maak kennis met de familie Sterk. Zij zijn onlangs in de gemeente Overbetuwe komen wonen. Het gezin bestaat uit vader Richard

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE MOERDIJK, JULI 2014

SERVICENORMEN GEMEENTE MOERDIJK, JULI 2014 SERVICENORMEN GEMEENTE MOERDIJK, JULI 2014 De gemeente Moerdijk streeft er naar de kwaliteit van de dienstverlening aan haar burgers (inwoners/bedrijven/instellingen) te verbeteren. Daartoe heeft de gemeente

Nadere informatie

KWALITEITSHANDVEST VAN DE GEMEENTE WEERT SPREEK ONS AAN OP ONZE DIENSTVERLENING!

KWALITEITSHANDVEST VAN DE GEMEENTE WEERT SPREEK ONS AAN OP ONZE DIENSTVERLENING! KWALITEITSHANDVEST VAN DE GEMEENTE WEERT SPREEK ONS AAN OP ONZE DIENSTVERLENING! De gemeente Weert streeft ernaar haar burgers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Om duidelijk te maken wat u van ons kunt

Nadere informatie

Onze servicenormen Als u de stadswinkel bezoekt

Onze servicenormen Als u de stadswinkel bezoekt Onze servicenormen Regelmatig krijgt u te maken met de gemeente; bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort of een vergunning maar bijvoorbeeld ook om ons te laten weten dat er in uw straat een lantaarnpaal

Nadere informatie

Wat mag u van onze service verwachten?

Wat mag u van onze service verwachten? [kwaliteitshandvest, versie 9 juli 2008] Wat mag u van onze service verwachten? De dienstverlening van de gemeente Hengelo Samen Zichtbaar Beter Beste klant, Wat mag u van onze service verwachten? De gemeente

Nadere informatie

oktober 2012 Servicenormen Wat mag u van de gemeente verwachten?

oktober 2012 Servicenormen Wat mag u van de gemeente verwachten? oktober 2012 Servicenormen Wat mag u van de gemeente verwachten? Contact Voorwoord Adres Slotjesveld 1 4902 ZP Oosterhout Postadres Postbus 10150 4900 GB Oosterhout Telefoonnummer 14 0162 Internet www.oosterhout.nl

Nadere informatie

Bezoekadres Raadhuisplein CP WOUDRICHEM. Postadres Postbus ZG WOUDRICHEM

Bezoekadres Raadhuisplein CP WOUDRICHEM. Postadres Postbus ZG WOUDRICHEM GEMEENTE WOUDRICHEM Bezoekadres Raadhuisplein 1 4285 CP WOUDRICHEM Postadres Postbus 6 4285 ZG WOUDRICHEM Telefoon (0183) 308100 Telefoon meldpunt (0183) 308100?? Net als verderop in het document Fax (0183)

Nadere informatie

Wijze van aanvragen BIJLAGE PRODUCT/DIENST

Wijze van aanvragen BIJLAGE PRODUCT/DIENST BIJLAGE PRODUCT/DIENST Documenten: Schriftelijk (per post)** Telefonisch Wijze van aanvragen Digitaal Loket Persoonlijk (aan de balie) Aanvragen reisdocument U kunt digitaal een afspraak maken om het reisdocument

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. Servicenormen waaraan u ons mag houden

Kwaliteitshandvest. Servicenormen waaraan u ons mag houden Kwaliteitshandvest Servicenormen waaraan u ons mag houden Wat is een kwaliteitshandvest? In dit handvest staan beloften van de gemeente Lochem over de dienstverlening. Deze beloften noemen we servicenormen.

Nadere informatie

Duidelijk Doetinchem. Een overzicht van de service die u van ons kunt verwachten

Duidelijk Doetinchem. Een overzicht van de service die u van ons kunt verwachten Duidelijk Doetinchem Een overzicht van de service die u van ons kunt verwachten Uitgave gemeente Doetinchem juli 2008 Ontwerp en druk: groep repro gemeente Doetinchem Tekstredactie: Beer & Sterk, Doetinchem

Nadere informatie

Wij zijn u graag van dienst!

Wij zijn u graag van dienst! Wij zijn u graag van dienst! Wij doen dit open, eerlijk en duidelijk en vertellen in deze folder hoe onze service eruit ziet www.nijmegen.nl Wij zijn u graag van dienst Wat wij als gemeente doen, staat

Nadere informatie

Servicenormen BEZOEKADRES POSTADRES TELEFOON FAX E-MAIL INTERNET

Servicenormen BEZOEKADRES POSTADRES TELEFOON FAX E-MAIL INTERNET Servicenormen Onze servicenormen: kijk eens wat wij beloven. Servicenormen zijn beloften van de gemeente aan haar inwoners over de diensten en producten van de gemeente. Het is bijvoorbeeld de belofte

Nadere informatie

De Servicenormen van de gemeente Cuijk

De Servicenormen van de gemeente Cuijk De Servicenormen van de gemeente Cuijk Cuijk neemt haar klanten serieus De gemeente Cuijk neemt u serieus. Of het nu gaat om het aanvragen van een rijbewijs, een bouwvergunning of een uitkering: de gemeente

Nadere informatie

Voorbeeld servicenormen op drie dimensies

Voorbeeld servicenormen op drie dimensies Voorbeeld servicenormen op drie dimensies Samen met gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie (BZK) heeft KING in 2014 servicenormen verzameld die gemeenten hanteren. Deze

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE BEEK Formule Beek; wat mag u van ons verwachten

SERVICENORMEN GEMEENTE BEEK Formule Beek; wat mag u van ons verwachten SERVICENORMEN GEMEENTE BEEK Formule Beek; wat mag u van ons verwachten INLEIDING Waarom deze servicenormen? Wij willen u graag laten weten of u een bepaald product direct kunt meenemen of dat u er langer

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

Gemeente Gilze en Rijen. Kwaliteitshandvest

Gemeente Gilze en Rijen. Kwaliteitshandvest Gemeente Gilze en Rijen Kwaliteitshandvest Versie 1.1, datum 01 augustus 2014 Inhoudsopgave Welkom bij uw gemeente... 3 Waar en wanneer kunt u ons bereiken?... 4 Wat mag u van ons verwachten?... 6 Iets

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen.

Een klacht of bezwaar indienen. Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

Zo werken wij. Servicenormen van de gemeente Culemborg

Zo werken wij. Servicenormen van de gemeente Culemborg Zo werken wij Servicenormen van de gemeente Culemborg Welkom bij uw gemeente De gemeente is er voor u. Voor allerlei producten en diensten kunt u bij de gemeente terecht: van het aanvragen van een paspoort

Nadere informatie

7/1. gemeente Overbetuwe B&W ADVIES. Nr.: Datum ambtelijk voorstel: Onderwerp: 17 maart 2014 Trendanalyse resultaten Kwaliteitshandvest in 2013

7/1. gemeente Overbetuwe B&W ADVIES. Nr.: Datum ambtelijk voorstel: Onderwerp: 17 maart 2014 Trendanalyse resultaten Kwaliteitshandvest in 2013 gemeente Overbetuwe B&W ADVIES Kenmerk: bw Nr.: Datum ambtelijk voorstel: Onderwerp: maart Trendanalyse resultaten Kwaliteitshandvest in Te besluiten: De trendanalyse Kwaliteitshandvest voor kennisgeving

Nadere informatie

Servicenormen. Wat mag u van ons verwachten?

Servicenormen. Wat mag u van ons verwachten? Servicenormen Wat mag u van ons verwachten? Servicenormen: wat mag u van ons verwachten? Wij zijn er voor u. Daarom willen we graag een betrouwbare en transparante gemeente zijn. We willen u hoogstaande

Nadere informatie

Voorwoord. Het kwaliteitshandvest is op 12 juli 2011 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

Voorwoord. Het kwaliteitshandvest is op 12 juli 2011 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Voorwoord De gemeente Borne is er voor de inwoners van en de ondernemers in Borne, Zenderen en Hertme. U kunt voor allerlei diensten bij ons terecht. Van het aanvragen van een legitimatiebewijs tot het

Nadere informatie

Een klacht of een bezwaar indienen, hoe doet u dat?

Een klacht of een bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht of een bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht We leggen in deze folder uit hoe u een klacht en hoe u een bezwaarschrift indient. Als u niet

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest 2010

Kwaliteitshandvest 2010 Kwaliteitshandvest 2010 Kwaliteitshandvest gemeente Heerhugowaard Wij weten maar al te goed hoe vervelend het is om te moeten wachten, zeker als je niet precies weet waar je aan toe bent. Daarom heeft

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest Dienstverlening

Kwaliteitshandvest Dienstverlening Kwaliteitshandvest Dienstverlening Wat mag u van gemeente Simpelveld verwachten? Voorwoord burgemeester mr. R. de Boer Of het nu gaat om het aanvragen van een rijbewijs, een vergunning of ondersteuning

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. gemeente Westerveld. Servicenormen. Wat houdt het in en wat betekent het voor u? Wat kunnen wij voor u doen?

Kwaliteitshandvest. gemeente Westerveld. Servicenormen. Wat houdt het in en wat betekent het voor u? Wat kunnen wij voor u doen? Kwaliteitshandvest gemeente Westerveld Servicenormen Wat houdt het in en wat betekent het voor u? De gemeente Westerveld levert een groot aantal producten en diensten. Wij willen dat onze diensten en producten

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest gemeente Drimmelen. Servicenormen: wat mag u van de gemeente verwachten?

Kwaliteitshandvest gemeente Drimmelen. Servicenormen: wat mag u van de gemeente verwachten? Kwaliteitshandvest gemeente Drimmelen Servicenormen: wat mag u van de gemeente verwachten? Contactgegevens gemeente Drimmelen Adres Park 1 4921 BV Made Postadres Postbus 19 4920 AA Made Telefoonnummer

Nadere informatie

Klanthandvest (beleidsregel) 2007 Vaststelling in werking 14 maart 2007

Klanthandvest (beleidsregel) 2007 Vaststelling in werking 14 maart 2007 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2007 / 65 Naam Klanthandvest (beleidsregel) 2007 Publicatiedatum 14 maart 2007 Opmerkingen - Vaststelling van het Klandhandvest bij besluit van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. Gemeente Eersel. Welke service mag u van de gemeente verwachten? #329167

Kwaliteitshandvest. Gemeente Eersel. Welke service mag u van de gemeente verwachten? #329167 Kwaliteitshandvest Gemeente Eersel Welke service mag u van de gemeente verwachten? #329167 1 Contactgegevens gemeente Eersel Bezoekadres Dijk 15 5521 AW Eersel Postadres Postbus 12 5520 AA Eersel Telefoonnummer

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL Wanneer kan ik een reactie op mijn brief verwachten? Hoe lang duurt het verlengen van mijn paspoort? Wanneer beslist de gemeente over mijn bouwplan? Met welke regels

Nadere informatie

Bezwaarschriftenprocedure 2014 Bezwaarschrift indienen?

Bezwaarschriftenprocedure 2014 Bezwaarschrift indienen? Bezwaarschrift indienen? Informatie over de bezwaarschriftenprocedure 1 Bezwaar maken Wie het niet eens is met een beslissing van het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad of van de burgemeester

Nadere informatie

Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp

Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp Rapport Gemeentelijke Ombudsman Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp 20 september 2012 RA121649 Samenvatting Een vrouw vraagt de gemeente Weesp op 2 november 2011 om een afschrift van stukken

Nadere informatie

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029.

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029. Toelichting bij bezwaarschrift indienen Bezwaar maken Wanneer kunt u bezwaar maken? (hyperlink naar bijbehorende tekstblokje) Wanneer kunt u geen bezwaar maken? Hoe maakt u bezwaar, waar en wanneer? In

Nadere informatie

Wanneer kunt u geen bezwaar maken?

Wanneer kunt u geen bezwaar maken? Informatie van uw gemeente Bezwaar Capelle aan den IJssel Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente Gemeente Capelle aan den IJssel Bezoekadres: Rivierweg

Nadere informatie

Hoe de gemeente Hardenberg u van dienst is

Hoe de gemeente Hardenberg u van dienst is Hoe de gemeente Hardenberg u van dienst is Kwaliteit is de norm Kwaliteit, dat is wat wij willen leveren. Natuurlijk, het is een mooi begrip en ook normaal. Maar wat betekent kwaliteit eigenlijk. Immers,

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen Hoe doet u dat? Klacht indienen Klacht Een klacht dient u in als u van mening bent dat het CIZ zich naar u toe verkeerd heeft gedragen. Een klacht kunt u telefonisch of schriftelijk

Nadere informatie

kwaliteitshandvest 1 januari 2013 incl verbeterde fouten 1jul13 KWALITEITSHANDVEST GEMEENTE SINT-MICHIELSGESTEL

kwaliteitshandvest 1 januari 2013 incl verbeterde fouten 1jul13 KWALITEITSHANDVEST GEMEENTE SINT-MICHIELSGESTEL KWALITEITSHANDVEST GEMEENTE SINT-MICHIELSGESTEL Inleiding Een goede dienstverlening aan mensen, bedrijven en instellingen die in de gemeente wonen en aanwezig zijn is belangrijk. De gemeente Sint-Michielsgestel

Nadere informatie

KWALITEITSHANDVEST Versie: oktober 2015 Corsanummer GLR: 15int

KWALITEITSHANDVEST Versie: oktober 2015 Corsanummer GLR: 15int KWALITEITSHANDVEST Versie: oktober 2015 Corsanummer GLR: 15int03085 1 Kwaliteitshandvest Algemeen: contact met uw gemeente Uw gemeente wil u duidelijk, open, vriendelijk en onbevooroordeeld te woord staan.

Nadere informatie

Brielle spreekt af. Dienstverlening en servicenormen gemeente Brielle

Brielle spreekt af. Dienstverlening en servicenormen gemeente Brielle Brielle spreekt af Dienstverlening en servicenormen gemeente Brielle Openingstijden stadskantoor en Wmo-loket: Maandag t/m vrijdag : 08.00 uur tot 12.30 uur Woensdagmiddag : 13.30 uur tot 16.00 uur Donderdagavond

Nadere informatie

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier?

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? ALGEMEEN Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? In deze folder vindt u de volgende informatie: Onderscheid klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Verzoek

Nadere informatie

4.3 Welzijn (2 e wijziging per 1 januari 2015)

4.3 Welzijn (2 e wijziging per 1 januari 2015) 4.3 Welzijn (2 e wijziging per 1 januari 2015) Burgerzaken Nr. 4.3.1 Het verlenen, weigeren en intrekken van gehandicaptenparkeerkaarten (bestuurders- en passagierskaarten) Art. 49 e.v. Besluit administratieve

Nadere informatie

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond U bent het niet eens met ons besluit! De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond juli 2013 Als u het niet eens bent met ons besluit... Wij nemen regelmatig besluiten die betrekking hebben op u. Dat kan

Nadere informatie

E-loket. Bijlage 3. Dordrecht. Totaal diensten 85

E-loket. Bijlage 3. Dordrecht. Totaal diensten 85 Bijlage 3 E-loket Om een indruk te geven welke producten via het web aangeboden worden vermeld ik hieronder de diensten die de gemeente Dordrecht en Enschede direct (on line) aanbiedt. Dordrecht Totaal

Nadere informatie

Informatie over. indienen van een klacht

Informatie over. indienen van een klacht Informatie over indienen van een klacht Iedere klacht is gratis advies Bestuur en medewerkers van de gemeente Boekel hechten veel waarde aan goede dienstverlening. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen, hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht is iets anders dan een bezwaar We leggen in deze folder eerst uit hoe u een klacht kunt indienen en daarna hoe u een bezwaarschrift kunt indienen.

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar?

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar? Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? De gemeente neemt vele beslissingen. Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met een besluit. U kunt dan bezwaar

Nadere informatie

Hoe de gemeente Ommen u van dienst is

Hoe de gemeente Ommen u van dienst is Hoe de gemeente Ommen u van dienst is Optimale dienstverlening Tegenwoordig kunt u de gemeente Ommen op veel verschillende manieren benaderen. Naast een telefoontje, brief of bezoek aan de balie kunt u

Nadere informatie

De service die wij beloven

De service die wij beloven De service die wij beloven Kwaliteitshandvest dienstverlening Begroting 2014 1 Inhoudsopgave 0. Inleiding 3 Waarom dit Kwaliteitshandvest? 1. Contact met de gemeente 4 U kiest zelf hoe 2. Afhandelingstermijnen

Nadere informatie

Servicegaranties. Disclaimer

Servicegaranties. Disclaimer Servicegaranties Disclaimer Wij stellen alles in het werk om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. En daarbij leggen wij de lat bewust hoog. Maar dat kunnen we alleen met uw medewerking. Daarom

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Samenvatting Van de Leidenaren heeft inmiddels 95% de beschikking over internet. Ruwweg betekent dit dat vrijwel alle Leidenaren tot 65 jaar over internet

Nadere informatie

Gemeentepagina Woudrichem week 38, 18 september 2014

Gemeentepagina Woudrichem week 38, 18 september 2014 Agenda commissie bezwaarschriften gemeente Woudrichem op maandag 22 september 2014 De vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften gemeente Woudrichem houdt op maandag 22 september 2014, vanaf 17.30

Nadere informatie

U heeft een klacht over ons!

U heeft een klacht over ons! De klachtenprocedure van de gemeente Helmond U heeft een klacht over ons! Als u ontevreden bent over ons.. De klachtenprocedure van de gemeente Helmond Als u ontevreden bent over ons... Wij helpen u graag

Nadere informatie

WMO. Ik heb een klacht, wat nu? UNIT WMO

WMO. Ik heb een klacht, wat nu? UNIT WMO WMO Ik heb een klacht, wat nu? UNIT WMO 7 WMO Ik heb een klacht, wat nu? Mensen zijn over het algemeen tevreden over de zorg en de voorzieningen die zij van de gemeente Leiden of via de gemeente Leiden

Nadere informatie

Dienstverlening. Zo doen we dat in Landsmeer! Duidelijkheid over wat u van ons mag verwachten! Gemeente Landsmeer

Dienstverlening. Zo doen we dat in Landsmeer! Duidelijkheid over wat u van ons mag verwachten! Gemeente Landsmeer Dienstverlening Zo doen we dat in Landsmeer! Duidelijkheid over wat u van ons mag verwachten! Gemeente Landsmeer Dienstverlening Landsmeer De gemeente Landsmeer is er voor u: inwoners en ondernemers van

Nadere informatie

ezwaarschrift ndienen?

ezwaarschrift ndienen? I n f o r m at i e o v e r d e b e z wa a r s c h r i f t e n p r o c e d u r e ezwaarschrift ndienen? 2 Bezwaar maken Wie het niet eens is met een beslissing van het college van burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Hieronder worden alle termijnen genoemd in de procedure bij het College van Toezicht..

Hieronder worden alle termijnen genoemd in de procedure bij het College van Toezicht.. Termijnen in de tuchtrechtprocedure In de tuchtprocedure gelden vaste termijnen waarbinnen zowel partijen als SKJ moeten reageren. Hierdoor krijgt de procedure een vast tijdsverloop, en is het voor iedereen

Nadere informatie

Awb Algemene wet bestuursrecht

Awb Algemene wet bestuursrecht Awb Algemene wet bestuursrecht Bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente. Dit moet u weten. Bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente De Algemene wet bestuursrecht (Awb) geeft regels over de

Nadere informatie

Het aanvragen van - inzage in een patiëntendossier - kopie van een patiëntendossier - röntgenbeelden op cd-rom

Het aanvragen van - inzage in een patiëntendossier - kopie van een patiëntendossier - röntgenbeelden op cd-rom Het aanvragen van - inzage in een patiëntendossier - kopie van een patiëntendossier - röntgenbeelden op cd-rom Inhoudsopgave Wat is een elektronisch patiëntendossier? 1 Wie heeft recht op inzage en recht

Nadere informatie

BEZWAREN TEGEN BESLUITEN VAN DE GEMEENTE

BEZWAREN TEGEN BESLUITEN VAN DE GEMEENTE BEZWAREN TEGEN BESLUITEN VAN DE GEMEENTE BEZWAREN TEGEN BESLUITEN VAN DE GEMEENTE De gemeente neemt veel besluiten. Of liever gezegd, de bestuursorganen van de gemeente nemen besluiten. De bestuursorganen

Nadere informatie

BEZWAREN TEGEN BESLUITEN VAN DE GEMEENTE

BEZWAREN TEGEN BESLUITEN VAN DE GEMEENTE BEZWAREN TEGEN BESLUITEN VAN DE GEMEENTE Waartegen kunt u bezwaar maken?» U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met het besluit van de gemeente op uw eigen aanvraag. Voorbeeld: u hebt een subsidie

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest gemeente Appingedam

Kwaliteitshandvest gemeente Appingedam Kwaliteitshandvest gemeente Appingedam Eerlijk over de dienstverlening die u mag verwachten Gemeente Appingedam Bezoekadres Wilhelminaweg 14 9901 CM Appingedam Postadres Postbus 15 9900 AA Appingedam Telefoon

Nadere informatie

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 1 Inleiding 3 2 Waarom een basisadministratie persoonsgegevens? 3 3 Hoe werkt de basisadministratie

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest gemeente Tholen. Wat mag u van de gemeente verwachten?

Kwaliteitshandvest gemeente Tholen. Wat mag u van de gemeente verwachten? Kwaliteitshandvest gemeente Tholen Wat mag u van de gemeente verwachten? 1 Kwaliteitshandvest gemeente Tholen Inhoudsopgave Voorwoord 5 Telefonische bereikbaarheid 7 Baliecontacten 9 Colofon Gemeente Tholen

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest Gemeente Sint-Michielsgestel

Kwaliteitshandvest Gemeente Sint-Michielsgestel Kwaliteitshandvest Gemeente Sint-Michielsgestel Inleiding Een goede dienstverlening aan mensen, bedrijven en instellingen die in de gemeente wonen en aanwezig zijn is belangrijk. De gemeente Sint-Michielsgestel

Nadere informatie

De Basisregistratie Personen:

De Basisregistratie Personen: De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 2 De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat Bureau Jeugdzorg Zeeland: hem niet heeft betrokken bij de totstandkoming van het indicatiebesluit dat is opgesteld met betrekking tot zijn minderjarige kind;

Nadere informatie

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid 11 december 2009 RA0945634 Samenvatting Een man

Nadere informatie

Wat u moet weten van de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Wat u moet weten van de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Wat u moet weten van de Nederlandse bevolkingsadministratie De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 1 Inleiding 3 2 Waarom een basisadministratie persoonsgegevens? 4 3 Hoe werkt de basisadministratie

Nadere informatie

De werkgroep Dienstverlening vraagt het DT het kwaliteitshandvest 2015 vast te stellen voor de drie gemeenten.

De werkgroep Dienstverlening vraagt het DT het kwaliteitshandvest 2015 vast te stellen voor de drie gemeenten. VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Werkgroep Opsteller Dienstverlening Dietwin Bruin Datum 29-9-14 Onderwerp Vaststellen kwaliteitshandvest 2015 Samenvatting Het kwaliteitshandvest bevat servicenormen die

Nadere informatie

Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten?

Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten? Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten? Het beheer van uw budget Zodra het bewind is uitgesproken, wordt u door de rechtbank ingeschreven in het bewindsregister. Als de beschikking vanuit de

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. Wat u van de gemeente mag verwachten. hoorn.nl. Bezoekadres: Nieuwe steen 1, Hoorn

Kwaliteitshandvest. Wat u van de gemeente mag verwachten. hoorn.nl. Bezoekadres: Nieuwe steen 1, Hoorn 1 Kwaliteitshandvest Wat u van de gemeente mag verwachten `` Bezoekadres: Nieuwe steen 1, Hoorn Correspondentieadres: Postbus 603, 1620 AR Hoorn Internet: www.hoorn.nl e-mail: gemeente@hoorn.nl hoorn.nl

Nadere informatie

Heeft u plannen in, op of rondom uw woning of bedrijf?

Heeft u plannen in, op of rondom uw woning of bedrijf? Heeft u plannen in, op of rondom uw woning of bedrijf? Wie een huis, fabriek of schuur wil bouwen, verbouwen of gebruiken, krijgt in Nederland te maken met verschillende regels en voorschriften. U krijgt

Nadere informatie

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen INLEIDING De meeste mensen willen graag wonen in een gemeente die veilig is en er netjes en verzorgd uitziet. Maar we willen ook wel eens iets aan de omgeving

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

Gehandicapten ParkeerKaart. Gehandicapten ParkeerPlaats

Gehandicapten ParkeerKaart. Gehandicapten ParkeerPlaats Gemeente Hof van Twente, De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Gehandicapten ParkeerKaart Gehandicapten ParkeerPlaats

Nadere informatie

Klachtenreglement 2015

Klachtenreglement 2015 Klachtenreglement 2015 1.0 Doel & toepassingsgebied Doel Toepassingsgebied Datum opstellen Januari 2015 Frequentie evaluatie Dit reglement beschrijft de wijze waarop de organisatie en zorgverleners omgaan

Nadere informatie

Banko di Seguro Sosial

Banko di Seguro Sosial Banko di Seguro Sosial Mijn vader is overleden. Kom ik dan in aanmerking voor een wezenpensioen? Hoeveel wezenpensioen ontvang ik? Toelichting behorend bij het aanvraagformulier voor een wezenpensioen

Nadere informatie

Aangenaam! Landerd. Een boekje over service

Aangenaam! Landerd. Een boekje over service Aangenaam! Landerd Een boekje over service 1 Welkom bij de gemeente Landerd De gemeente Landerd heeft ongeveer 15.000 inwoners. Alle inwoners hebben te maken met de gemeente Landerd. Zij zijn net als u:

Nadere informatie

Wat doet BKR voor mij?

Wat doet BKR voor mij? Wat doet BKR voor mij? bkr.nl Vrijwel iedereen die een krediet heeft, is bekend bij BKR. Is dat erg? Integendeel! Een registratie bij BKR heeft voornamelijk voordelen. Wij leggen u graag uit wat BKR voor

Nadere informatie

Wat doet BKR voor mij?

Wat doet BKR voor mij? Wat doet BKR voor mij? bkr.nl Vrijwel iedereen die een krediet heeft, is bekend bij BKR. Is dat erg? Integendeel! Een registratie bij BKR heeft voornamelijk voordelen. Wij leggen u graag uit wat BKR voor

Nadere informatie

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013)

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013) Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente (versie 01/04/2013) Stel u vraagt een vergunning aan bij de gemeente en deze wordt geweigerd of uw buren hebben een vergunning gekregen voor het bouwen van

Nadere informatie

Verzenddatum 20 februari Dossier D Zaaknummer / Ons kenmerk / MW. Behandeld door de heer M.W.

Verzenddatum 20 februari Dossier D Zaaknummer / Ons kenmerk / MW. Behandeld door de heer M.W. DORDRECHT De heer W. van Valen Boomstraat 33 3311 TC DORDRECHT Uw brief van Uw kenmerk Reactie op onderwerp verzoek aanvullende gegevens procedurebevestiging verlenging beslistermijn omgevingsaanvraag

Nadere informatie

U kunt met uw klachten. klachten- terecht bij een commissie. speciale commissie woningcorporaties

U kunt met uw klachten. klachten- terecht bij een commissie. speciale commissie woningcorporaties U kunt met uw klachten klachten- terecht bij een commissie speciale commissie woningcorporaties klachtencommissie woning corporaties Niet tevreden? Als u een klacht over uw corporatie heeft en u komt

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2014

Jaarverslag klachten 2014 Jaarverslag klachten 204 Inleiding Een klacht levert vaak concrete en bruikbare informatie over de kwaliteit van dienstverlening. Onderzoek van de klachten levert een belangrijk leereffect. Actiepunten

Nadere informatie

Dienstverleningshandvest GBLT

Dienstverleningshandvest GBLT Dienstverleningshandvest GBLT Wij willen u graag van dienst zijn GBLT streeft er naar de afhandelingstermijnen zo kort mogelijk te houden. In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de maximale afhandelingstermijnen

Nadere informatie