Jaarverslag Bestuur Het bestuur van Venturaplus bestond in 2013 uit:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2013. Bestuur Het bestuur van Venturaplus bestond in 2013 uit:"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2013

2 Jaarverslag 2013 Bestuur Het bestuur van Venturaplus bestond in 2013 uit: DAGELIJKS BESTUUR dhr, R. Jonkers, voorzitter bestuur Kwandrantgroep (voorzitter en lid Dagelijks Bestuur) mevr. L. Vos, voorzitter college van bestuur ROC Friesland College (lid en lid Dagelijks Bestuur) dhr. W. Blauuw, voorzitter bestuur Zorgpartners Friesland (lid en lid Dagelijks Bestuur) BESTUUR dhr. A. Schenkel, voorzitter bestuur Tellens (penningmeester) dhr. S. Tuinier, voorzitter college van bestuur ROC De Friese Poort (lid) dhr. A. Jansen, voorzitter bestuur GGZ Friesland (lid) dhr. E. Kuik, voorzitter bestuur Zorggroep Alliade (lid) dhr. W. Smink, voorzitter college van bestuur NHL (lid) Financiering Venturaplus kende in 2013 de volgende inkomstenstromen: Overheidssubsidie in het kader van De weg naar balans Bijdragen partners algemeen Bijdrage partners in het kader van de Friese Zorgacademie Subsidie CIZ in kader van de Friese Zorgacademie De Friesland Zorgverzekeraar in het kader van de collectiviteit Verslag Wij richten onze activiteiten en diensten in binnen vijf programmalijnen, die overeenkomen met de programmalijnen van Regioplus. Daarnaast ondernemen we activiteiten binnen het project Friese Zorgacademie en de Broedplaats. We beschrijven kort de activiteiten van Venturaplus is 2013.

3 Partners 2013

4 programmalijn 1 Strategisch arbeidsmarktbeleid Wij doen onderzoek naar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Daarnaast ondersteunen we aangesloten partners met het formuleren van strategisch personeelsbeleid. Arbeidsmarktverkenning Er is onderzoek uitgevoerd (onder de naam Arbeidsmarktverkenning Noord Nederland ) en in boekvorm breed verspreid onder partners, stakeholders en pers. Aan de hand van dit onderzoek is duidelijk dat de werkgelegenheid in de sector sterk is gedaald en dat de daling in het aantal arbeidsplaatsen de komende jaren zal aanhouden. Regioportret Friesland Het regioportret Friesland, totstand gekomen in samenwerking met E til, wordt gebruikt als basis voor de Arbeidsmarktverkenning Noord Nederland. Het regioportret is breed verspreid. WAM (werkgroep arbeidsmarktmonitoring) De Werkgroep Arbeidsmarktmonitoring (WAM) kwam als raad van advies viermaal bijeen in Besproken onderwerpen waren onder andere het door Partoer uitgevoerde onderzoek naar duurzame inzetbaarheid, de sectorplannen Zorg en Welzijn of het werkplan Masterclass Strategische Personeelsplanning De masterclass strategische personeelsplanning beleefde een tweede editie in Drie partnerorganisaties namen met 10 deelnemers deel aan de masterclass. De masterclass is zeer positief geëvalueerd. Strategische netwerken Venturaplus nam deel in diverse netwerken en samenwerkingsverbanden, zoals het Platform Kennisontwikkeling Fryslân, het Regionaal Overleg Arbeidsmarktbenadering (ROAB) en Regioplus. Er waren intensieve contacten met gemeenten en provincie. Online bibliotheek Alle rapporten en publicaties van Venturaplus worden beschikbaar gesteld via de online bibliotheek op onze website ( De bibliotheek is de meest bezochte pagina van de website (1.700 bezoekers, 3,9 % van alle bezoekers).

5 programmalijn 2 Werven met beleid Activiteiten in deze programmalijn hebben als doel een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van het werken in de sector zorg en welzijn. Week van Zorg en Welzijn Venturaplus coördineerde de jaarlijkse Week en Open dag van Zorg en Welzijn in Friesland. In totaal openden 64 locaties van 17 zorg- en welzijnsinstellingen hun deuren. De Zorgkrant die Venturaplus heeft uitgebracht is verspreid in 27 Friese gemeentes (totale oplage ). In dezelfde Week van Zorg en Welzijn heeft Venturaplus een bijeenkomst georganiseerd over de toekomst van werken in de zorg. Met als titel Straks zorgen vraagt nu om actie, presenteerde dr. M. Kaljouw het landelijke project om te komen tot een nieuwe beroepen- en opleidingstructuur en werden de aanwezigen bijgepraat over het effect van het toepassen van Strategische Personeelsplanning, door de deelnemers vanuit de leergang Strategische Personeelsplanning in Jongeren interesseren Theater Het theaterstuk Een wereld zonder zorg, dat is ontwikkeld om jongeren een realistisch beeld van (werken in) de sector te geven, is in 2013 meer dan 50 keer gespeeld in voortgezet- en basisonderwijs. Hiermee werden jongeren bereikt in de periode rondom de profielkeuze van hun opleiding. Website Op de website komen jongeren meer te weten over beroepen in de zorg die bij ze passen. De beroepenpagina s zijn in totaal bezoekers keer bezocht. Beroepenfilmpjes De verschillende beroepenfilmpjes zijn keer bekeken, via de website jijendez. org en rechtstreeks op Youtube, waar de filmpjes zijn geplaatst (meest bekeken woonbegeleider gehandicaptenzorg met views). Beroepenroute In samenwerking met Zorgpartners Friesland, De Sionsberg en de Friese beroepsopleidingen is in het MCL een beroepenroute georganiseerd. Ruim 500 leerlingen uit het voortgezet onderwijs bezochten het ziekenhuis om in contact te komen met verschillende beroepen, zowel verpleegkundige als bijvoorbeeld administratieve functies. Adoptiekringen Er zijn lokale adoptiekringen tot stand gebracht (koppeling onderwijs en zorginstelling) zodat scholieren een levensechte ervaring kunnen opdoen en een actieve rol kunnen spelen binnen de gekoppelde zorginstelling. Netwerk mobiliteit Het netwerk mobiliteit is in 2013 viermaal bijeengekomen. Het thema voor 2013 was de nieuwe medewerker. Organisaties hebben in dit gremium diverse assessment tools aan elkaar gepresenteerd en ervaringen uitgewisseld over diverse digitale tests in het kader van herplaatsing. Vacaturebank Frieslandzorg.nl De online vacaturebank Frieslandzorg.nl is in 2013 voor 100% in eigendom gekomen van Venturaplus. Het aantal geplaatste vacatures nam af ten opzichte van Het totaal aantal bezoekers schommelde tussen de en per maand.

6 programmalijn 3 Kwalificeren voor zorg en welzijn Grote en snelle veranderingen vragen om afstemming tussen werkveld en onderwijs. Ons doel is het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en praktijk door partijen bij elkaar te brengen, te inspireren en ondersteunen. Tool voor stageplanning Er is een stage planningstool ontwikkeld (in Excel) die verder invulling krijgt in Aanbevelingen voor het onderwijs (HBO en MBO) Voor de care zijn twee rapporten tot stand gekomen met aanbevelingen voor het onderwijs in het MBO en HBO. Deze rapporten zijn tot stand gekomen in werkgroepen met deelnemers uit zorg- en welzijnsinstellingen van de verschillende branches. Beide rapporten zijn goed ontvangen. Andere activiteiten in het kader van bevordering van samenwerking tussen onderwijs en werkveld worden uitgevoerd binnen het project Friese Zorgacademie. Hiervoor verwijzen we naar het aparte onderdeel in dit verslag.

7 programmalijn 4 Duurzame inzetbaarheid Het is voor werkgevers en werknemers van belang te investeren in gezondheid, vitaliteit, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid. Venturaplus wil hierbij ondersteunen. Leernetwerk Duurzame Inzetbaarheid Door enkele leden zijn binnen de eigen organisatie projecten uitgevoerd, zoals het project Fysieke Belasting en het project Balans privé-werk. Serious Gaming In het najaar is voor partners van Venturaplus een Serious Game Beleidsontwikkeling Duurzame Inzetbaarheid georganiseerd, met medewerking van Stichting IZZ. Rapport interventies duurzame inzetbaarheid Er is door Partoer in opdracht van Venturaplus een onderzoek uitgevoerd naar effectieve methodes en interventies op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Dit rapport is verspreid onder de partners en uiteraard op onze website geplaatst. Het rapport geeft ook voor 2014 richting aan het Leernetwerk Duurzame Inzetbaarheid. P&O netwerk Het P&O netwerk kende de voorgaande jaren een dalend aantal deelnemers. Na onderzoek onder de deelnemers is besloten dit netwerk te transformeren naar een sociaal netwerk op LinkedIn: P&O-netwerk Fryslân. In plaats van viermaal per jaar komt het netwerk tweemaal per jaar bijeen rondom een inhoudelijk thema. Eind 2013 telde het netwerk op LinkedIn 44 leden. Onderzoek presenteïsme Met ondersteuning van De Friesland Zorgverzekeraar is een (voor)onderzoek uitgevoerd naar presenteïsme. Doel van dit onderzoek was het vinden en testen van een geschikt instrument om vervolgens presenteïsme te meten onder werknemers in de Friese sector zorg en welzijn. Voor de pilotfase werd een gevalideerd instrument geselecteerd. In de pilotfase bleek het instrument ongeschikt vanwege de weerstand die het opriep en de ervaren onveiligheid bij de deelnemers aan de pilot. Van een vervolg in 2014 is daarom afgezien.

8 programmalijn 5 Anders werken Technologie als verbetering van bedrijfsvoering en logistieke processen dragen mogelijk mede bij aan een oplossing van het (toekomstige) arbeidsmarktprobleem. Wij ontwikkelen digitale ondersteuning van werkgevers en werknemers. Skillslabs Friesland - website en materialen Venturaplus heeft samen met Zorggroep Alliade een website ontwikkeld ( De site biedt actuele informatie over de beschikbare skillslabs in Friesland, de faciliteiten, bereikbaarheid en capaciteit van de labs. Partners kunnen nu in de nabijheid van hun werklocatie gebruik maken van elkaars skillslabs. Venturaplus heeft in overleg met partners een mobiel skillslab ingericht met oefenpoppen en ondersteunend materiaal. Deze staan ter beschikking aan alle partners. Er zijn overeenkomsten opgesteld met gebruiks- en leenvoorwaarden. Website bigverpleegkundigen.nl De wetgeving rondom BIG registratie voor verpleegkundigen is verscherpt in Bij medewerkers van partners bestond hierover veel onduidelijkheid. Wij hebben daarom, met inhoudelijke ondersteuning van RBO Groningen, een website ontwikkeld waar verpleegkundigen via een eenvoudig stappenplan worden geïnformeerd wat ze moeten doen om zich opnieuw te registreren. De website is enorm populair gebleken. Door de combinatie van een goede (organische) vindbaarheid en een Google Adwords campagne zijn er in 2013 maar liefst bezoeken gebracht aan de website, zowel uit Friesland als daarbuiten.

9 Friese Zorgacademie Het kerndoel van het project kan omschreven worden als: Herstel van de feedbackfuncties tussen onderwijs en zorgorganisaties. Deze feedback en samenwerking is nodig op het niveau van bestuurders, directie en docenten. Wij ondersteunen dit proces. Voortgang Conform het realisatieplan zijn in 2013 twee directieberaden ingericht, één voor de care en één voor de cure. Onderwerpen besproken binnen het directieberaad care waren o.a. het projectplan realisatiefase , rapportages werkgroepen, voortgangsrapportage en scholing; onderwerpen in de directieberaad cure waren o.a. herpositionering en stip op de horizon voor samenwerking, samenvoeging care en cure directieberaden, visievorming, stageplanning, en inspiratiedagen. De nieuwe structuur van de directieberaden bleek niet succesvol waardoor in november het bestuur van Venturaplus heeft besloten extern advies in te winnen om de koers voor de toekomst te bepalen. Ondanks de vertraging in de voortgang is in 2013 een aantal mooie resultaten tot stand gebracht: Themadag integratief leren, bezocht door 60 deelnemers Rapport Verzorgd omlijst Hierin is de onderwijsstrategie levensecht leren voor de opleiding Verzorgende IG uitgewerkt. Dit rapport heeft samen met de themadag Levensecht Leren geleid tot een artikel dat gepubliceerd is in het vakblad Onderwijs en Gezondheidszorg Levensecht leren in het MBO, een onderwijsstrategie in ontwikkeling. Dit onderwerp kreeg tevens een vervolg in de activiteiten van de Friese Zorgacademie Eind van het jaar is samen met de HBO-V Leeuwarden (NHL) de Werkveldconferentie De Klik georganiseerd. Doel was om de samenwerking van de HBO-V en het werkveld te versterken. Aan de workshops hebben ook beide ROC s bijgedragen. De HBO-V heeft nieuwe deelnemers voor de werkveldcommissies geworven en haar nieuwe curriculum gepresenteerd. Aan de conferentie namen 85 deelnemers deel.

10 Broedplaats Friesland gaat als eerste regio in Nederland van start binnen een landelijk project van de commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen om de minister te adviseren over een nieuwe beroepen- en opleidingenstructuur. Voortgang 2013 Op basis van de resulaten van het in 2012 gepubliceerde rapport Beelden van Zorg werd Friesland in 2013 aangewezen als Broedplaats in het landelijke project van de Adviescommissie Innovatie Beroepen en Opleidingen van het CVZ, onder leiding van dr. M. Kaljouw. Deze commissie adviseert de minister van VWS over de noodzakelijke ontwikkeling van beroepen en opleidingen in de gezondheidszorg. De centrale vraag van deze commissie is: Wat hebben patiënten en burgers nodig om zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te kunnen blijven wonen en daar ook hun verantwoordelijkheid voor te nemen? Doel van het landelijke project is door middel van onderzoek naar de behoeftebepaling van zorg van de toekomstige burger en door de resultaten van bijenkomsten van een groot aantal stakeholders in 2015 te komen tot een duidelijke schets van de nieuwe functie- en beroepsprofielen voor medewerkers in zorg en welzijn. Klaus Boonstra is benoemd tot projectleider Friesland en werd in het kader van deze functie een dag per week gedetacheerd naar Venturaplus om invulling te geven aan deze rol. In 2013 hebben in Friesland twee focusgroep bijeenkomsten plaatsgevonden om antwoord te geven op vragen van de commissie.

11 Colofon Uitgave september Alle rechten voorbehouden aan Venturaplus. Niet uit deze publicatie mag worden overgenomen, zonder overleg met en toestemming van Venturaplus. Voor vragen bel Venturaplus, of mail met Voor meer informatie kijk op onze website of volg ons op Twitter: twitter.com/venturaplus

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus is een samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn en beroepsopleidingen in Friesland. Onze focus is de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Z O R G C A F É VRIJDAG 19 MAART 2010 IN FRIESLAND UITNODIGING. werkt voor zorg en welzijn

Z O R G C A F É VRIJDAG 19 MAART 2010 IN FRIESLAND UITNODIGING. werkt voor zorg en welzijn Z O R G C A F É UITNODIGING Hierbij nodigen wij u van harte uit voor het bijwonen van een zorgcafé op vrijdag 19 maart. In de bijlage is per zorgcafé informatie opgenomen. De negen zorgcafés zijn s morgens

Nadere informatie

Nieuwsbrief ZorgpleinNoord Maart 2012, nr. 2. Leergang Arbeidsrecht 'Pensioenontwikkelingen' door PGGM. 12 april 2012 09.30-16.

Nieuwsbrief ZorgpleinNoord Maart 2012, nr. 2. Leergang Arbeidsrecht 'Pensioenontwikkelingen' door PGGM. 12 april 2012 09.30-16. Nieuwsbrief ZorgpleinNoord Maart 2012, nr. 2 In deze nieuwsbrief: Open Dag van Zorg en Welzijn: een mooie en succesvolle dag! Nieuw! Het ZorgpleinNoord Magazine Leergang Arbeidsrecht op herhaling Voorlichting

Nadere informatie

Werkplan 2017 Regionale invulling Zowelwerk

Werkplan 2017 Regionale invulling Zowelwerk Werkplan 2017 Regionale invulling Zowelwerk 1 De arbeidsmarkt Zorg en Welzijn is ten opzichte van een aantal jaren geleden drastisch veranderd. Na jaren van krimp, toont de arbeidsmarkt tekenen van herstel.

Nadere informatie

Leiderschap met ambitie. Leergang voor leidinggevenden. Jaarbeeld 2012 ImaGO

Leiderschap met ambitie. Leergang voor leidinggevenden. Jaarbeeld 2012 ImaGO Leiderschap met ambitie Leergang voor leidinggevenden Jaarbeeld 2012 ImaGO 13-11-12 13:58 Feiten en cijfers Aantal aangesloten organisaties Nieuw aangesloten organisaties in 2012 Aantal teruggetrokken

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken!

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! VMBO platform Z&W - 1 november 2018 Stella Buurma, ZorgpleinNoord Natasja Blokhorst, WGV Zorg en Welzijn Even voorstellen ZorgpleinNoord

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs HBO SIGRA MBO Inleiding TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties RegioPlus Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties Landelijk dekkend netwerk Het samenwerkingsverband vertegenwoordigt 14 regionale werkgevers organisaties 1136 aangesloten werkgevers*

Nadere informatie

ZORGCAMPUS DE PEEL. Peter Martens Karien Mescher 20 februari 2017

ZORGCAMPUS DE PEEL. Peter Martens Karien Mescher 20 februari 2017 ZORGCAMPUS DE PEEL Peter Martens Karien Mescher 20 februari 2017 WELKOM ZORGCAMPUS DE PEEL Om in de regio de Peel te kunnen blijven beschikken over voldoende en goed opgeleid personeel, slaan de regionale

Nadere informatie

HET GELDERS ONDERWIJS MODEL

HET GELDERS ONDERWIJS MODEL HET GELDERS ONDERWIJS MODEL In dialoog over samen investeren in kwalificeren voor de toekomst! WZW, de werkgeversvereniging voor zorg- en welzijnsorganisaties in Gelderland, wil samen met al haar betrokken

Nadere informatie

Arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn 2015. Editie Twente

Arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn 2015. Editie Twente Arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn 2015 Editie Twente Trends in zorg en welzijn Samen verantwoordelijk Rijksoverheid (Wlz), gemeenten (nieuwe Wmo) en zorgverzekeraars (Zvw) zijn sinds 2015 samen verantwoordelijk

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

De grote arbeidsmarktuitdaging

De grote arbeidsmarktuitdaging Jaaroverzicht RegioPlus 2018 De grote arbeidsmarktuitdaging De zorg- en welzijnssector staat voor grote arbeidsmarktuitdagingen. Als er niets gebeurt, lopen de personeelstekorten snel op. Daarom werken

Nadere informatie

Werkplan 2017: een samenvatting

Werkplan 2017: een samenvatting Werkplan 2017: een samenvatting Ten geleide Arbeidsmarkt in balans Zorg aan Zet is een samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn in Limburg. Samen met de aangesloten organisaties

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Regionaal resultaat Zowelwerk

Jaarverslag 2016 Regionaal resultaat Zowelwerk Jaarverslag 2016 Regionaal resultaat Zowelwerk 1 Voor u ligt het jaarverslag 2016 van Zowelwerk. Het afgelopen jaar kenmerkte zich door de omslag van een overschot aan personeel naar tekorten. Met name

Nadere informatie

Arbeidsmarkt zorg & welzijn Noord-Nederland

Arbeidsmarkt zorg & welzijn Noord-Nederland Arbeidsmarkt zorg & welzijn Noord-Nederland Zicht op de Arbeidsmarkt, CNV 31 mei 2017 Karin Doornbos + Petra Molenaars 1 Even voorstellen. ZorgpleinNoord: www.zorgpleinnoord.nl 236 aangesloten zorg- en

Nadere informatie

Bruggen Bouwen tussen onderwijs en ICT

Bruggen Bouwen tussen onderwijs en ICT Bruggen Bouwen tussen onderwijs en ICT Bruggen bouwen Aanleiding Onderzoek Succesfactoren Publicatie Pilots Masterclass Peergang Aanleiding Dik op orde Voorzieningen Connectiviteit Centrale ict-service

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Friesland, februari 2019 Afname WW, zorg biedt veel kansen op werk Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari af In de groeiende zorgsector ontstaan steeds meer baankansen

Nadere informatie

voorwerk 1 ÉCHT GOED BEROEPSONDERWIJS VOOR DE ZORG

voorwerk 1 ÉCHT GOED BEROEPSONDERWIJS VOOR DE ZORG voorwerk 1 ÉCHT GOED BEROEPSONDERWIJS VOOR DE ZORG Voorwerk is een uitgave van Venturaplus en gaat in op een bepaald probleem of aandachtspunt in de arbeidsmarkt. Het geeft aanbevelingen en handreikingen

Nadere informatie

Sectorplan Zorg Zeeland Het resultaat

Sectorplan Zorg Zeeland Het resultaat Het resultaat Uitgave van ViaZorg mei 2018 Terugblik Eind april 2018 is het afgerond met de eindbetaling van de subsidie naar de werkgevers. Een mooi moment om terug te blikken op dit project, dat mede

Nadere informatie

Stichting Platform VMBO Zorg & Welzijn. Verantwoording schooljaar

Stichting Platform VMBO Zorg & Welzijn. Verantwoording schooljaar Stichting Platform VMBO Zorg & Welzijn Verantwoording schooljaar 2016-2017 September 2017 Activiteiten in 2016-2017 Op landelijk niveau Onderzoek implementatie vernieuwing Z&W Versterking betrokkenheid

Nadere informatie

Arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn 2015. Editie Achterhoek

Arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn 2015. Editie Achterhoek Arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn 2015 Editie Achterhoek Trends in zorg en welzijn Samen verantwoordelijk Rijksoverheid (Wlz), gemeenten (nieuwe Wmo) en zorgverzekeraars (Zvw) zijn sinds 2015 samen

Nadere informatie

Jongeren Interesseren voor de zorg

Jongeren Interesseren voor de zorg projectinformatie Jongeren Interesseren voor de zorg dit is projectinformatie over: werken in de zorg... daar word je beter van een project van: werkt voor zorg en welzijn werken in de zorg... daar word

Nadere informatie

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt:

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt: Werkplan 2016 Werkplan 2016 Tijdens de strategiesessies met de kerngroepleden, de klankbordgroep en de bestuurders van derotterdamsezorg is benoemd welke arbeidsmarktvraagstukken in 2016 gezamenlijk aangepakt

Nadere informatie

Voortgang SectorplanPlus

Voortgang SectorplanPlus Voortgang SectorplanPlus Tabellenboek Uitgebracht op verzoek van RegioCoöp Amersfoort, 16 april 2019 Achtergrond SectorplanPlus Op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn wordt een groot tekort aan personeel

Nadere informatie

StAZ Medezeggenschapsdag 2017 Werken aan ontwikkeling met het Loopbaanportal Zorg en Welzijn. Arthur Warmer Annemiek Pater

StAZ Medezeggenschapsdag 2017 Werken aan ontwikkeling met het Loopbaanportal Zorg en Welzijn. Arthur Warmer Annemiek Pater StAZ Medezeggenschapsdag 2017 Werken aan ontwikkeling met het Loopbaanportal Zorg en Welzijn Arthur Warmer Annemiek Pater 23 november 2017 Programma 1. Kader: Cao Ziekenhuizen 2. Perspectief medewerker

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Inleiding Doel TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Het Jaarplan 2018 programma

Nadere informatie

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Er verandert veel in de sector zorg en welzijn. Door de veranderingen worden nieuwe vaardigheden, kennis en kwaliteiten gevraagd van zorg-

Nadere informatie

Arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn Editie IJssel-Vecht

Arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn Editie IJssel-Vecht Arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn 2015 Editie IJssel-Vecht Trends in zorg en welzijn Samen verantwoordelijk Rijksoverheid (Wlz), gemeenten (nieuwe Wmo) en zorgverzekeraars (Zvw) zijn sinds 2015 samen

Nadere informatie

Plek voor stage. QuickScan: stageproblematiek Zorg en Welzijn in Gelderland. Augustus 2018 WZW, in opdracht van provincie Gelderland

Plek voor stage. QuickScan: stageproblematiek Zorg en Welzijn in Gelderland. Augustus 2018 WZW, in opdracht van provincie Gelderland Plek voor stage QuickScan: stageproblematiek Zorg en Welzijn in Gelderland Augustus 2018 WZW, in opdracht van provincie Gelderland 1. Aanleiding De sector Zorg en Welzijn staat nu en de komende jaren voor

Nadere informatie

3 april 2014 Partnership in Clinical Trials Martijn Griep, PhD Associate Director Kwaliteit en Naleving Janssen GCO Benelux, Tilburg

3 april 2014 Partnership in Clinical Trials Martijn Griep, PhD Associate Director Kwaliteit en Naleving Janssen GCO Benelux, Tilburg Ideale site ideale samenwerking in clinical trials 3 april 2014 Partnership in Clinical Trials Martijn Griep, PhD Associate Director Kwaliteit en Naleving Janssen GCO Benelux, Tilburg MICROSOFT CORPORATION

Nadere informatie

Aanzet tot ontwikkelen van een arbeidsmarktvisie. Zorg en Welzijn West Brabant. Januari 2012, versie 0.1

Aanzet tot ontwikkelen van een arbeidsmarktvisie. Zorg en Welzijn West Brabant. Januari 2012, versie 0.1 Aanzet tot ontwikkelen van een arbeidsmarktvisie Zorg en Welzijn West Brabant Januari 2012, versie 0.1 1 2 Inhoud 1. Inleiding... 5 2. Algemene cijfers Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn... 6 2.1 Omvang arbeidsmarkt...

Nadere informatie

Professionalisering door. Bruggen Bouwen

Professionalisering door. Bruggen Bouwen Professionalisering door Bruggen Bouwen Wij presenteren: innoveren onderwijs persoonlijk talent leven lang ontwikkelen Najaar 2018: meerdere nieuwe meerjarenagenda s Strategische agenda digitalisering

Nadere informatie

Stichting Ieder mbo een practoraat

Stichting Ieder mbo een practoraat Jaarverslag 2016 Verslag van de realisatie van de activiteiten Stichting Ieder mbo een practoraat Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Ieder mbo een practoraat. In dit jaarverslag staat wie

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Groningen, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Groningen, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Groningen, februari 2019 Afname WW, zorg biedt veel kansen op werk Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in februari af. In de groeiende zorgsector ontstaan steeds meer baankansen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drenthe, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drenthe, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Drenthe, februari 2019 Afname WW, zorg biedt veel kansen op werk Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in februari af. In de groeiende zorgsector ontstaan steeds meer baankansen

Nadere informatie

adoptieplan werkt voor zorg en welzijn werken in de zorg... daar word je beter van het adoptieplan is onderdeel van: een project van:

adoptieplan werkt voor zorg en welzijn werken in de zorg... daar word je beter van het adoptieplan is onderdeel van: een project van: adoptieplan het adoptieplan is onderdeel van: werken in de zorg... daar word je beter van een project van: werkt voor zorg en welzijn INLEIDING Project Jongeren interesseren voor de zorg Voor u ligt het

Nadere informatie

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE KRAAMTALENT GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE donderdag 7 juni 2012 - dia 2 KNELPUNTEN BEDRIJVEN ONDERTEKENING CONVENANT 27-01-2010 Verouderd personeelsbestand Afname animo bij jongeren voor de Kraamzorg Door

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

DIGI-ZORG. Jaarplan 2008 Informatie en activiteiten. Management DIGI-ZORG: Wil de Groot-Bolluijt MScN. wil@grootbolwerk.nl. Penvoerende instelling:

DIGI-ZORG. Jaarplan 2008 Informatie en activiteiten. Management DIGI-ZORG: Wil de Groot-Bolluijt MScN. wil@grootbolwerk.nl. Penvoerende instelling: Jaarplan 2008 Informatie en activiteiten. DIGI-ZORG Management DIGI-ZORG: Wil de Groot-Bolluijt MScN. wil@grootbolwerk.nl Penvoerende instelling: Hogeschool Rotterdam Directeur Instituut Gezondheidszorg:

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

Cliëntenraad Elkerliek ziekenhuis. Jaarverslag 2015

Cliëntenraad Elkerliek ziekenhuis. Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Elkerliek ziekenhuis Jaarverslag 2015 Het is een goed gebruik om jaarlijks openbaar verslag te doen van de werkzaamheden van de Cliëntenraad. Dat is ook in ons huishoudelijk reglement vastgelegd.

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Jaarplan 2016

Duurzame Inzetbaarheid. Jaarplan 2016 Duurzame Inzetbaarheid Jaarplan 2016 1 Inleiding Binnen de sector Zorg en Welzijn zijn grote veranderingen (transitie en transformatie) aan de gang. In 2015 was het daarom spannend om te zien of de aandacht

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

Jaaroverzicht bureau RegioPlus 2016

Jaaroverzicht bureau RegioPlus 2016 Jaaroverzicht bureau RegioPlus 2016 Het in balans brengen en houden van de regionale arbeidsmarkt in Zorg en Welzijn, de grootste sector in Nederland. Dat is de missie van RegioPlus, het landelijk samenwerkingsverband

Nadere informatie

OPLEIDEN VOOR DE TOEKOMST VRAAGT NU OM ACTIE. Klaus Boonstra Directeur College Zorgopleidingen Projectleider Broedplaats Fryslân

OPLEIDEN VOOR DE TOEKOMST VRAAGT NU OM ACTIE. Klaus Boonstra Directeur College Zorgopleidingen Projectleider Broedplaats Fryslân OPLEIDEN VOOR DE TOEKOMST VRAAGT NU OM ACTIE Klaus Boonstra Directeur College Zorgopleidingen Projectleider Broedplaats Fryslân Inhoud presentatie: 1.Beelden van Zorg 2025 2.Een ongemakkelijk gesprek 3.En

Nadere informatie

snoad Wenjen Mienskip Thús Innovatieweken Kom voorproeven in juni!

snoad Wenjen Mienskip Thús Innovatieweken Kom voorproeven in juni! Innovatieweken In juni 2019 organiseert Kennislab NOF de innovatieweken in. De hele maand gaat het over een leven lang veilig en comfortabel thuis wonen. Lab Kennislab NOF werkt met partners aan het Lab.

Nadere informatie

Meerjarenplan O&O-fonds GGZ

Meerjarenplan O&O-fonds GGZ Meerjarenplan O&O-fonds GGZ 2016-2018 Versie 5: 24 mei 2016_definitief Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Inleiding... 3 a. Personeel... 3 b. Bestuurlijke en arbeidsmarktontwikkelingen... 4 c. Uitdagingen... 4 d.

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Dag van het Sociaal Domein Arbeidsmarkt in beeld Samenwerken aan effectieve oplossingen Programma 1. Situatie arbeidsmarkt Jeugdzorg, Sociaal werk, Kinderopvang 2. Beeld van de branches en kansen 3. Vraagstukken

Nadere informatie

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Symposium Healthy Ageing in mbo en hbo Joost Degenaar Directeur Centre of Expertise Healthy Ageing Centre of Expertise Healthy Ageing

Nadere informatie

Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland

Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland Actieprogramma Tekorten Zorg en Welzijn Flevoland Na jaren van krimp groeit de werkgelegenheid in de sector Zorg en Welzijn weer. Ook in Flevoland. Het aantal vacatures stijgt en regionale werkgevers geven

Nadere informatie

Highlights Resultaten SIGRA 2013

Highlights Resultaten SIGRA 2013 Highlights Resultaten SIGRA 2013 SIGRA ALGEMEEN Nieuwe Missie en Visie SIGRA SIGRA-bestuur ontwikkelde nieuwe missie en visie Kernwaarden: eigen regie integrale zorg preventie en participatie. Nieuwe slogan:

Nadere informatie

Jaarprogramma Duurzame Inzetbaarheid 2015

Jaarprogramma Duurzame Inzetbaarheid 2015 Jaarprogramma Duurzame Inzetbaarheid 2015 Transvorm Michiel van den Heuvel 1 1. Inleiding In 2014 hebben we weer diverse activiteiten uitgevoerd in kader van het programma Duurzame Inzetbaarheid. Niet

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo

Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo www.healthyageing.net Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo Symposium CoE HA Docenten mbo en hbo Assen, 3 februari 2016 Healthy Ageing Active and Healthy

Nadere informatie

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving?

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? ECP en de zorg E-healthweek Gemeenten en digitale zorg Platform zorg en ICT ECP ZORG Digivaardig in de zorg Zorg en privacy Data en zorg

Nadere informatie

Welkom en opening Namens de vier noordelijke pilots Bruggen Bouwen: Deltion, Friesland College, Friese Poort, Noorderpoort

Welkom en opening Namens de vier noordelijke pilots Bruggen Bouwen: Deltion, Friesland College, Friese Poort, Noorderpoort Mini conferentie Bruggen Bouwen Welkom en opening Namens de vier noordelijke pilots Bruggen Bouwen: Deltion, Friesland College, Friese Poort, Noorderpoort Ashwin Brouwer Programma Bruggen Bouwen Masterclass

Nadere informatie

Verkenning Vitalisering Mantelzorger/werknemer

Verkenning Vitalisering Mantelzorger/werknemer Verkenning Vitalisering Mantelzorger/werknemer 25 JUNI 2017 Een project van Uitgevoerd door de regionale projectdeelnemers In partnership met TAAL LEVEN: TALE WERKNEMER 1 1 INTRODUCTIE OP DE INTERORGANISATIONELE

Nadere informatie

Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Noord-Holland Noord NOORD-HOLLAND NOORD AMSTERDAM & DIEMEN ZAANSTREEK-WATERLAND TEXEL DEN-HELDER HOORN

Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Noord-Holland Noord NOORD-HOLLAND NOORD AMSTERDAM & DIEMEN ZAANSTREEK-WATERLAND TEXEL DEN-HELDER HOORN Facts & Figures 217 Arbeidsmarktgegevens Regio Noord-Holland Noord TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM & DIEMEN 1 Inleiding In deze ZWplus Facts

Nadere informatie

2017: volop in beweging

2017: volop in beweging SAMEN STERK PUBLIEKSVERSLAG 2017 2017: volop in beweging Wat een jaar ligt achter ons! Iedereen die binnen Zorg en Welzijn werkt, heeft ongetwijfeld gemerkt dat 2017 een jaar was van alle pijlen op de

Nadere informatie

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht FCB Loopbaanplein in vogelvlucht Oriënteren en Profileren Het Loopbaanplein van FCB helpt werknemers verder in hun loopbaan. Of dat nu bij de huidige werkgever is, in de huidige branche of juist daarbuiten.

Nadere informatie

Sectorplan VVT, GHZ en GGZ

Sectorplan VVT, GHZ en GGZ Sectorplan VVT, GHZ en GGZ Mobiliteitstrajecten Van-Werk-Naar-Werk-Trajecten Juli 2014 PUBLIEKE ZAAK inleiding In dit document lichten sociale partners verenigd in het Samenwerkings - verband VVT-GHZ-GGZ

Nadere informatie

WERKGELEGENHEID ZORG EN WJK NIEUWE WATERWEG NOORD

WERKGELEGENHEID ZORG EN WJK NIEUWE WATERWEG NOORD WERKGELEGENHEID ZORG EN WJK NIEUWE WATERWEG NOORD WERKGELEGENHEID ZORG EN WJK NIEUWE WATERWEG NOORD OMVANG EN SAMENSTELLING NAAR BRANCHE EN VVS-KWALIFICATIE J. Meuwissen M. Poeth Maastricht, november 2016

Nadere informatie

s-gravenhage, 14 januari 2000 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. Borst-Eilers

s-gravenhage, 14 januari 2000 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. Borst-Eilers Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal s-gravenhage, 14 januari 2000 Onderwerp: Beleidsvisie landelijk kennis/behandelcentrum eetstoornissen Hierbij doe ik u een mijn «beleidsvisie voor

Nadere informatie

STICHTING VOOR JOU. een mooi moment voor mensen met kanker

STICHTING VOOR JOU. een mooi moment voor mensen met kanker STICHTING VOOR JOU een mooi moment voor mensen met kanker Jaarverslag 2013 2 Inhoudsopgave Bladzijde 3 Inleiding Communicatie en PR Website en social media Nieuwsbrief Bladzijde 4 Communicatie en PR Overig

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude Jaarverslag 2012 Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k in de gemeenten Scherpenzeel en Renswoude Inleiding De gemeente Renswoude en Scherpenzeel vinden het belangrijk dat het vrijwilligerswerk

Nadere informatie

projecten Laanboompact

projecten Laanboompact Samenwerken aan gezonde groei Laanboompact projecten 2013 Het Laanboompact is een initiatief van de Boomkwekersvereniging Opheusden e.o., gemeente Neder-Betuwe, Provincie Gelderland, Rabobank West Betuwe

Nadere informatie

Einde of nieuw begin?

Einde of nieuw begin? Einde of nieuw begin? Jaap te Velde, vice voorzitter NVSPV Amsterdam 28 september 2005 Wat gaan we doen in het komende 15 minuten. Beperken op hoofdlijnen! SPV wie kent ze niet.? Ontwikkelingen in de zorg

Nadere informatie

- Ontwikkelingen arbeidsmarkt - Human Capital Agenda / Zorgpact - Sectorplan

- Ontwikkelingen arbeidsmarkt - Human Capital Agenda / Zorgpact - Sectorplan - Ontwikkelingen arbeidsmarkt - Human Capital Agenda / Zorgpact - Sectorplan Annette de Groot, directeur Utrechtzorg Erna Laclé, projectleider sectorplan IVVU, 8 september 2015 Missie Utrechtzorg Bijdragen

Nadere informatie

Euregionale arbeidsmarktwerking en competentiecampus voor zorgberoepen. Future proof for cure and care

Euregionale arbeidsmarktwerking en competentiecampus voor zorgberoepen. Future proof for cure and care Euregionale arbeidsmarktwerking en competentiecampus voor zorgberoepen Future proof for cure and care Prioriteit 1: versterken van economische structuur, bevorderen van kennis en innovatie en meer en betere

Nadere informatie

Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Kennemerland, Amstelland & Meerlanden KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN AMSTERDAM & DIEMEN TEXEL

Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Kennemerland, Amstelland & Meerlanden KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN AMSTERDAM & DIEMEN TEXEL Facts & Figures 217 Arbeidsmarktgegevens Regio Kennemerland, Amstelland & Meerlanden TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD ALKMAAR HOORN KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM

Nadere informatie

Werkgroep 4 E-learning

Werkgroep 4 E-learning Werkgroep 4 E-learning Inleiding Op 22 september 2011 heeft de startbijeenkomst van de Friese Zorgacademie plaatsgevonden. Tijdens deze startbijeenkomst zijn in eerste instantie vier werkgroepen en in

Nadere informatie

Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht

Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht 2 Inhoud Ruim baan voor beter inzicht Sturen op alle niveaus Betrouwbare gegevens innovatief gekoppeld Informatie op maat De

Nadere informatie

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD & PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Inleiding. 3. De cao: Versterken van de sociale dialoog en uitvoering geven aan cao-afspraken

Inleiding. 3. De cao: Versterken van de sociale dialoog en uitvoering geven aan cao-afspraken Jaarplan 2019 Inleiding De werking van de arbeidsmarkt in de VVT-branche op landelijk niveau verbeteren en bevorderen. Dát is het doel van de Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen

Nadere informatie

Rapportage Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2008

Rapportage Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2008 Rapportage Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2008 Branche Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening Bijeenkomst 29 januari 2009 Willem van der Windt Pagina 1 Doel van Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg

Nadere informatie

Workshop. Regionaal Investeringsfonds. mbo. Eeuwout Bauer Ministerie van OCW, directie MBO. Laura van der Weij DUS-I

Workshop. Regionaal Investeringsfonds. mbo. Eeuwout Bauer Ministerie van OCW, directie MBO. Laura van der Weij DUS-I Workshop Regionaal Investeringsfonds mbo 11 oktober 2018 Utrecht Starters subsidie Eeuwout Bauer Ministerie van OCW, directie MBO Laura van der Weij DUS-I Inhoud workshop Beoordelingskader starters subsidie:

Nadere informatie

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten 29 november 2018 Platform VMBO zorg & welzijn Marie Susan van der Munnik (WGV Zorg & Welzijn) Ineke Slagter (WZW) Werkgeversverenigingen: even voorstellen WGV Zorg

Nadere informatie

Jaarplan BGN Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN)

Jaarplan BGN Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) Jaarplan BGN 2017 Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) info@gewichtsconsulenten.nl www.gewichtsconsulenten.nl Inhoud Introductie en achtergrond...3 1. (Arbeids)markt en ondernemerschap...4

Nadere informatie

Mobiliteitscentrum/flexpool BDOF Wenkend perspectief

Mobiliteitscentrum/flexpool BDOF Wenkend perspectief Mobiliteitscentrum/flexpool BDOF Wenkend perspectief 1. Inleiding In de vergadering van BDOF van 16 april jl. is een positieve grondhouding ten aanzien van een eventueel mobiliteitscentrum en een flexpool

Nadere informatie

Facts & Figures Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn Noord-Holland Noord NOORD-HOLLAND NOORD AMSTERDAM & DIEMEN ZAANSTREEK-WATERLAND TEXEL DEN-HELDER

Facts & Figures Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn Noord-Holland Noord NOORD-HOLLAND NOORD AMSTERDAM & DIEMEN ZAANSTREEK-WATERLAND TEXEL DEN-HELDER Facts & Figures 2018 Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn Noord-Holland Noord TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM & DIEMEN Inleiding In deze ZWplus Facts

Nadere informatie

Afsprakenkader. Partners in Leren en Werken in. Zorg en Welzijn Zeeland. Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad. ViaZorg

Afsprakenkader. Partners in Leren en Werken in. Zorg en Welzijn Zeeland. Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad. ViaZorg Afsprakenkader Partners in Leren en Werken in Zorg en Welzijn Zeeland ViaZorg 2014 Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad INHOUD Inleiding 1. Hoe kunnen de opleidingen kwalitatief beter en vooral uitdagender?

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt Flevoland, februari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt Flevoland, februari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Flevoland, februari 2017 WW-uitkeringen in Flevoland gedaald Eind februari 2017 is het aantal WW-uitkeringen in de provincie Flevoland uitgekomen op 10.958. Dat betekent een daling

Nadere informatie

SIGRA. Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Zaanstreek - Waterland ZAANSTREEK-WATERLAND NOORD-HOLLAND NOORD AMSTERDAM & DIEMEN TEXEL DEN-HELDER

SIGRA. Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Zaanstreek - Waterland ZAANSTREEK-WATERLAND NOORD-HOLLAND NOORD AMSTERDAM & DIEMEN TEXEL DEN-HELDER Facts & Figures 217 Arbeidsmarktgegevens Regio Zaanstreek - Waterland TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR SIGRA ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM & DIEMEN 1 Inleiding In deze SIGRA

Nadere informatie

Kennisintermezzo: Co-makership in de regio. Onderwijs Eenheid: Perspectieven op beroepsonderwijs 1 - onderwijs & arbeid

Kennisintermezzo: Co-makership in de regio. Onderwijs Eenheid: Perspectieven op beroepsonderwijs 1 - onderwijs & arbeid Kennisintermezzo: Co-makership in de regio Onderwijs Eenheid: Perspectieven op beroepsonderwijs 1 - onderwijs & arbeid Regio is de sleutel Rol regio? (WRR-rapport nr. 90) De koppeling in hbo tussen opleiding

Nadere informatie

Zuidoost-Drentse arbeidsmarkt van zorg en welzijn Een regionaal arbeidsmarktonderzoek voor de zorg- en welzijnssector in Zuidoost- Drenthe

Zuidoost-Drentse arbeidsmarkt van zorg en welzijn Een regionaal arbeidsmarktonderzoek voor de zorg- en welzijnssector in Zuidoost- Drenthe Zuidoost-Drentse arbeidsmarkt van zorg en welzijn Een regionaal arbeidsmarktonderzoek voor de zorg- en welzijnssector in Zuidoost- Managementsamenvatting Arbeidsmarktinformatie is belangrijk voor de zorg-

Nadere informatie

S. Meijer Versie: 0.1 Datum: AMBITIEPLAN PROFESSIONALS KIEZEN VOOR RIVAS; ONZE MEDEWERKERS MAKEN DE ZORG

S. Meijer Versie: 0.1 Datum: AMBITIEPLAN PROFESSIONALS KIEZEN VOOR RIVAS; ONZE MEDEWERKERS MAKEN DE ZORG S. Meijer Versie: 0.1 Datum: 24-09-2018 AMBITIEPLAN 2019-2021 PROFESSIONALS KIEZEN VOOR RIVAS; ONZE MEDEWERKERS MAKEN DE ZORG Thema 1: Onze mensen nemen proactief regie op werk; vakmanschap en persoonlijk

Nadere informatie

E-mailhulp in de zorgstructuur van het MBO

E-mailhulp in de zorgstructuur van het MBO E-mailhulp in de zorgstructuur van het MBO Conferentie Gebundelde kracht in een kansrijk MBO 10 januari 2013, de Reehorst, Ede Programma workshop Digitale hulp en e-mailhulp Twee invalshoeken Pilot op

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Onderwijs in Kaart 2018 Midden-Brabant

Onderwijs in Kaart 2018 Midden-Brabant Onderwijs in Kaart 2018 Midden-Brabant Cijfermatige onderwijsontwikkelingen in Midden-Brabant Transvorm Tilburg, mei 2018 Spoorlaan 171 04 5038 CB Tilburg Postbus 4275 5004 JG Tilburg T 088 144 40 00 F

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? 2. Voor wie is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld?

Veelgestelde vragen. 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? 2. Voor wie is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? Veelgestelde vragen 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? Alle professionals en cliënten in de gehandicaptenzorg moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Dat is het doel van de VeiligPlus-aanpak.

Nadere informatie

Jaarverslag financiële verantwoording

Jaarverslag financiële verantwoording Jaarverslag 2016 en financiële verantwoording 1 Inhoud Voorwoord... 3 Doelstelling Cura Vera... 3 Activiteiten 2016... 3 Financiële verantwoording 2016... 5 2 Voorwoord Het bestuur van Cura Vera heeft

Nadere informatie

Bedrijventelefoonboek.nl

Bedrijventelefoonboek.nl Bedrijventelefoonboek.nl Informatie voor bedrijven In deze brochure wordt kort uitgelegd welke functionaliteiten het Bedrijventelefoonboek uw onderneming te bieden heeft. In Nederland zoeken elke dag gemiddeld

Nadere informatie

Brainport Development, 2014. De kracht van samenwerking. PPS in de praktijk. Ton Pagen Programmamanager Zorgtechniek Limburg

Brainport Development, 2014. De kracht van samenwerking. PPS in de praktijk. Ton Pagen Programmamanager Zorgtechniek Limburg 1 PPS in de praktijk Ton Pagen Programmamanager Zorgtechniek Limburg 2 Centrum voor Innovatief Vakmanschap (2 e generatie CIV) - Gestart op 1 maart 2013 - Financiering: - Ministerie OCW (Platform Bèta

Nadere informatie

Norwin College, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer T. Stierhout

Norwin College, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer T. Stierhout Samenwerkingsovereenkomst van de bevoegde gezagen van de onderwijsinstellingen en de contactgemeente van de RMC-regio Friesland Oost 006 inzake het ondersteunen van overbelaste jongeren in het onderwijs,

Nadere informatie

plan van aanpak opschaling e- health

plan van aanpak opschaling e- health plan van aanpak opschaling e- health Matthijs Jantzen Projectleider E-health GGz Centraal even voorstellen Historicus Informatiemanager Webmaster Stafmedewerker historie e-health GGz Centraal 2008 eerste

Nadere informatie