ICT - Beleidsplan. Basisschool: De Troubadour Itterestraat SN Helmond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2008-2012. ICT - Beleidsplan. Basisschool: De Troubadour Itterestraat 53 5707 SN Helmond 0492-524023"

Transcriptie

1 ICT - Beleidsplan Basisschool: De Troubadour Itterestraat SN Helmond

2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doelen 2 Vaststaand beleid 2 Basisbits 2 Inzetten software 3 Ontwikkeling leerkrachten 3 Nieuw beleid 3 Beleidsplan ICT Schooljaar Schooljaar Schooljaar Schooljaar

3 Inleiding Computers zijn niet meer weg te denken in deze tijd en het gebruik van ICT zal alleen nog maar toenemen. Ook van de kinderen zal steeds meer verwacht worden als het gaat om het gebruik van computers binnen hun ontwikkeling. Daarom vinden wij het belangrijk dat de leerlingen op een verantwoorde manier om kunnen gaan met computers, ze leren hoe zij computers in kunnen zetten bij hun leerproces, maar ook hoe ze op een veilige en effectieve manier op zoek kunnen gaan naar informatie op het internet. Binnen ons onderwijs proberen we al zo goed mogelijk aan te sluiten bij de individuele ontwikkeling van kinderen door het toepassen van het directe instructiemodel. Het bewust inzetten van de juiste computerprogramma s stelt de leerkracht in staat om beter aan te kunnen sluiten bij de verschillen in niveau, tempo en interesse van de kinderen. Ook zal het inzetten van computers bij administratieve taken veel werk uit handen nemen van de leerkrachten en de directie, zodat er meer tijd overblijft voor het geven van persoonlijke aandacht aan de kinderen en het verder ontwikkelen en vormgeven aan goed onderwijs op onze school. Doelen Kinderen: Leren gebruik maken van ICT-programma s als Windows, Word. Leren de computer gebruiken als informatiebron. Leren op een veilige manier gebruik te maken van het internet. Leerkrachten: 2 Gebruiken de computer als communicatiemiddel. Gebruiken de computer als administratiemiddel. Zetten de computer op een adequate manier in als hulpmiddel bij het leerproces van kinderen. Zijn voldoende ICT vaardig om kinderen te kunnen begeleiden bij het gebruik van ICT. Weten op een veilige manier gebruik te maken van het internet. Management + administratie: Gebruiken de computer als communicatiemiddel. Gebruiken de computer als administratiemiddel. Weten op een veilige manier gebruik te maken van het internet. Toekomst Beleid rondom ICT vaststellen i.v.m. de fusie/wijkhuisbrede school Vaststaand beleid Basisbits In de groepen 5 t/m 8 wordt standaard gewerkt met het programma basisbits. De volgende modules staan in de groepen centraal:

4 Groep 5: Groep 6: Groep 7: Groep 8: Basisbits WORD Basisbits WORD EXTRA Basisbits INTERNET facultatief de module: Spreekbeurten Basisbits WERKSTUKKEN- facultatief de module: PowerPoint. Inzetten software In de groepen wordt het programma Ambrasoft intensief gebruikt. Dit programma wordt zowel ingezet voor het reken- als het taalonderwijs. Voor het in kaart brengen van de sociaal/emotionele ontwikkeling van kinderen maken de leerkrachten van de groep 1 en 2 gebruik van de digitale versie OVSO, van groep 3 en 4 gebruik van de LICORLIJST, en de groep 5 t/m 8 van de VISEON. Ontwikkeling leerkrachten Leerkrachten hebben modules uit de cursus Europees Computer Rijbewijs gevolgd om ICT vaardig te worden. Nieuw beleid Beleidsplan ICT Schooljaar /2009: 3 Software gebruik: Taalverhaal t.b.v. Piramide Software Voorlichting vanuit de uitgeverij. Taalverhaal: Aanschaf software (taal en spelling) behorende bij de methode. Voorlichting van uitgeverij m.b.t. gebruik van de software. Aan de slag met de software tijdens een bouwvergadering. Regelmatig evalueren van het gebruik van de software. Piramide: Inventariseren van softwarepakketten die aansluiten bij de desbetreffende thema s. Aanschaffen van de software. Aan de slag met de software tijdens een bouwvergadering. Regelmatig evalueren van het gebruik van de software.

5 Wie en wanneer? Tussenevaluatie Eindevaluatie Taalverhaal: Aanschaf software: Martin (oktober 2008) Voorlichter: Thiemen Meulenhof (24 november 2008) Aan de slag: Team/ ICT-coaches (8 december 2008) Piramide: Inventariseren: Manon/ Team (januari/februari 2009) Aanschaf software: Manon (maart 2009) Aan de slag: Team/ ICT-coaches (april 2009) Taalverhaal: Team/ICT-coaches (januari 2009) Team/ICT-coaches (maart 2009) Piramide: Team/ICT-coaches (mei 2009) Taalverhaal: Team/ICT-coaches (juli 2009) Piramide: Team/ICT-coaches (juli 2009) 2008/2009: 4 Registratie middels Dotcom Ondersteuning vanuit Dotcom Mogelijkheden Dot-com (webbased) worden gefaseerd geïntroduceerd in een teamvergadering d.m.v. een workshop. Iedere leerkracht gaat op een aantal onderdelen aan de slag met het programma. De teamleden coachen elkaar onderling, begeleidt door de ICTcoaches. Het werken met dot-com wordt regelmatig geëvalueerd. Oriëntatie rapportage Wie en wanneer? Introduceren verslaglegging: ICT-coaches (januari 2009) Aan de slag: Leerkrachten (januari 2009) Oriëntatie: ICT-coaches (maart 2009) Tussenevaluatie Team/ICT-coaches (februari 2009) Team/ICT-coaches (april 2009) Team/ICT-coaches (mei 2009) Eindevaluatie Team/ICT-coaches (juli 2009)

6 2008/2009: Communicatie via Desknow Ondersteuning vanuit de ICT-coördinatie. Mogelijkheden Desknow worden gefaseerd geïntroduceerd in een teamvergadering d.m.v. een workshop. Iedere leerkracht gaat op een aantal onderdelen aan de slag met het programma. De teamleden coachen elkaar onderling, begeleidt door de ICTcoaches. Het werken met Desknow wordt regelmatig geëvalueerd. Wie en wanneer? Introduceren ICT-coaches (oktober 2008) Aan de slag: Leerkrachten (november 2008) Introduceren contactpersonen: ICT-coaches (januari 2009) Aan de slag: Leerkrachten (februari 2009) Introduceren prikbord: ICT-coaches (april 2009) Aan de slag: Leerkrachten (mei 2009) Tussenevaluatie Team/ICT-coaches (december 2008) Team/ICT-coaches (maart 2009) Team/ICT-coaches (juni 2009) Eindevaluatie Team/ICT-coaches (juli 2009) /2009: Gebruik Veilig Leren Lezen interactief

7 Software Tabloid monitor en beamer Ondersteuning vanuit VLL Materialen voor de opstelling. Leerkrachten (groep 3) verdiepen zich in het programma Veilig Leren Lezen interactief. Leerkrachten (groep 3) denken na over de toepassingsmogelijkheden van de tabloidmonitor binnen hun dagelijkse werk/klassenmanagement en voeren dit uit. Gebruik van VLL wordt regelmatig geëvalueerd. Demonstratie van VLL aan team Wie en wanneer? Verdieping: Leerkrachten groep 3 (september/oktober 2008) Plan toepasmogelijkheden:leerkrachten groep 3 (oktober/november 2008) Uitvoeren: Leerkrachten groep 3 (januari 2009) Demonstratie: Leerkrachten groep 3 (mei 2009) Tussenevaluatie Leerkrachten groep 3/ICT-coaches (februari 2009) Leerkrachten groep 3/ICT-coaches (april 2009) Eindevaluatie Leerkrachten groep 3/ICT-coaches (mei 2009) 2008/2009: 6 Protocol leerkrachten / leerlingen Protocol SKPOH Eigen protocol Het veiligheidsprotocol SKPOH wordt besproken in een teamvergadering. Het veiligheidsprotocol school wordt besproken met de kinderen in de klas. Het veiligheidsprotocol wordt evt. aangepast en daarna vastgelegd in het schoolplan. Het veiligheidsprotocol wordt toegepast in de klassen. Het gebruik van het veiligheidsprotocol wordt geëvalueerd en daar waar nodig aangepast.

8 Wie en wanneer? Bespreken protocol SKPOH: Team/ICT-coaches (februari 2009) Bespreken protocol school: Leerkrachten (maart 2009) Vastleggen: Team/ICT-coaches (juli 2009) Toepassen: Team en leerlingen (september 2009) Tussenevaluatie Team/ICT-coaches (mei 2009) Team/ICT-coaches (oktober 2009) Eindevaluatie Team/ICT-coaches (december 2009) Schooljaar /2010: Kinderen op een veilige manier leren omgaan met het Internet 7 Werkboeken Veilig internet niveau 1 en 2 Ouders en leerkrachten worden d.m.v. een lezing geïnformeerd over de gevaren van internet. Leerkrachten krijgen daarbij ook uitleg over het programma: Veilig Internet waarmee ze aan het werk gaan in de groepen. Wie en wanneer? Tussenevaluatie ICT-Coach: Passend maken presentatie aan school. ICT-Coach: Geven van presentatie aan team in een teamvergadering. ICT-Coach: Geven van presentatie aan ouders ICT-Coach: Boekjes en diploma s in orde maken voor leerkrachten. Leerkrachten: Uitvoeren van het project in de klas. Zij gebruiken hier de zelfstandig werken tijd voor. Tijdens deze evaluatie wordt er gekeken hoe het project verloopt en waar collega s tegen aanlopen. Indien nodig wordt het plan bijgesteld.

9 Eindevaluatie Hoe is het project verlopen? Wat zijn geslaagde onderdelen? Welke onderdelen liepen niet? Hoe dit project in de toekomst in te zetten? 2009/2010: Dotcomrapportage (i.s.m.) Mariaschool. Kennis over de werking van de rapportage in dotcom Dotcom Wie en wanneer? Tussenevaluatie Zie voor een uitgebreide beschrijving: Plan van aanpak Dotcomrapportage. Inwerken en mogelijkheden bekijken dotcom rapportage Huidige rapport invoeren Handleidingen schrijven voor leerkrachten gebruik Dotcomrapportage. Workshop dotcomrapportage voor beide teams Oefenen met het invoeren van punten. Manon (ICT-Coach Tr.) Leerkrachten beide scholen Er wordt bekeken hoe het invoeren gaat en waar men tegen aanloopt. 8 Eindevaluatie De eindevaluatie zal pas aan het eind van het gehele traject zijn. Deze loopt voor minimaal 2 jaar afhankelijk van de voortgang van het gehele WHBS traject.

10 Schooljaar /2011: Vervolg invoeren dotcomrapportage Dotcom Wie en wanneer? Tussenevaluatie Zie voor een uitgebreide beschrijving: Plan van aanpak Dotcomrapportage Schaduwdraaien dotcomrapportage. Komen tot een gezamenlijke inhoud van het nieuwe rapport Voorlopige inhoud presenteren aan beide directies Aanpassingen doorvoeren in nieuwe rapport (indien nodig) Nieuw rapport presenteren aan beide teams. Nieuw rapport gebruiksklaar maken in dotcom Leerkrachten beide scholen. Stuurgroep van beide teams Tijdens deze evaluatie wordt er gekeken of het plan van aanpak op schema is of dat er aanpassingen nodig zijn. Ook wordt er gekeken hoe de voorlopige ervaringen zijn met het werken aan het rapport. 9 Eindevaluatie De eindevaluatie zal pas plaats vinden aan het einde van het volgende jaar, als de collega s echt gewerkt hebben

11 2010/2011: Visieontwikkeling ICT beleid WHBS Geen bijzonderheden Wie en wanneer? Tussenevaluatie Brainstormen over wat we willen en wat past bij het nieuwe onderwijsconcept. In kaart brengen welke middelen al aanwezig zijn op beide scholen. Nadenken over het inzetten van de bestaande middelen en opnemen in de nieuwe visie. Beide directies, bovenschoolse ICT-er en ICT-coaches. ICT-Coaches ICT-coaches in overleg met beide directies Alleen evalueren op het tijdspad. 10 Eindevaluatie ICT-visie toetsen aan nieuw onderwijsconcept. Schooljaar /2012:

12 Pilot netbookjes in groep 3 Wie en wanneer? Netbookjes Muizen Koptelefoons Draadloos netwerk Bruikbare programma s voor groep 3 (VVL, Ambrasoft) Aanschaffen netbookjes en toebehoren In orde maken opbergkasten Het gebruik van de netbookjes aanleren aan de kinderen Inzetten van leerprogramma s binnen het hoekenwerk (kennisoverdracht) Inzetten van diverse computermogelijkheden tijdens het Piramidewerk (Troubadour) (kennisconstructie en ICT- coöperatief) Leerkrachten groep 3 beide scholen. Paul (Mariaschool) en Manon B (Troubadour) 11 Tussenevaluatie Er wordt geëvalueerd op het plan en op de uitvoering en bijgestuurd wanneer nodig Eindevaluatie Er wordt geëvalueerd op het feit of de inzet van netbookjes motivatieverhogend is, waardoor leerresultaten omhoog gaan. Verder wordt er gekeken of dit traject in andere groepen wordt doorgezet.

13 2011/2012: Vervolg visieontwikkeling ICT beleid WHBS Geen bijzonderheden Brainstormen over wat we willen en wat past bij het nieuwe onderwijsconcept. In kaart brengen welke middelen al aanwezig zijn op beide scholen. Nadenken over het inzetten van de bestaande middelen en opnemen in de nieuwe visie. 12 Wie en wanneer? Tussenevaluatie Beide directies, bovenschoolse ICT-er en ICT-coaches. ICT-Coaches ICT-coaches in overleg met beide directies Alleen evalueren op het tijdspad. Eindevaluatie ICT-visie toetsen aan nieuw onderwijsconcept.

2013 -. IC T Beleidsplan

2013 -. IC T Beleidsplan 2013 -. IC T Beleidsplan 0 Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Inleiding... 3 Doelstellingen... 3... 3 Plan van aanpak... 3... 3 Schooljaar 2014-2015... 5

Nadere informatie

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart ICT beleidsplan OBS De Pijlstaart Schooljaar 2015-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Leerdoelen leerlingen blz. 4 en 5 3. Management en organisatie blz. 6 4. Deskundigheid en professionalisering

Nadere informatie

CBS Merula Bloemendaele 4 3218XA Heenvliet 0181-662551

CBS Merula Bloemendaele 4 3218XA Heenvliet 0181-662551 CBS Merula Bloemendaele 4 3218XA Heenvliet 0181-662551 info@merula.vcodekring.nl www.merula.nl CBS Merula is één van de scholen van www.vcodekring.nl ALGEMENE GEGEVENS School Naam van de school: Christelijke

Nadere informatie

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen.

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking Groepsresultaten Groep 1: V4: Met ICT kun je leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben, heel goed laten oefenen met bepaalde leerstof.

Nadere informatie

Schoolportret. Lotte Oosterhof. HAVT3a

Schoolportret. Lotte Oosterhof. HAVT3a Schoolportret Lotte Oosterhof 48 73 52 HAVT3a 1 De beschikbare hardware en het gebruik De school beschikt over computers, digiborden en printers. Computers De computers bevinden zich in de klaslokalen

Nadere informatie

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016 Jaarplan obs De Daverhof Schooljaar 2015-2016 Verbeterpunten Onderwerp Inhoud Afronding Kwaliteitszorg Borging van bestaande kwaliteitskaarten Opstellen kwaliteitskaart groepsplannen Invoering kind gesprekken

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016 In het jaarplan worden de doelstellingen en activiteiten beschreven waar wij het komend aandacht aan gaan besteden. De onderwerpen komen uit het schoolplan, de evaluatie van het huidige jaarplan en onderwerpen

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Basisschool Overhoven Sittard Datum: 2 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam Basisschool Overhoven Schoolnaam Basisschool

Nadere informatie

Obs De Bouwsteen juli 2012. ICT plan OBS DE BOUWSTEEN. ICT plan 2012-2014 Pagina 1

Obs De Bouwsteen juli 2012. ICT plan OBS DE BOUWSTEEN. ICT plan 2012-2014 Pagina 1 ICT plan OBS DE BOUWSTEEN ICT plan 2012-2014 Pagina 1 Inleiding Na een periode van hard werken om van een zwakke school naar een groene school te groeien, is het voor de Bouwsteen nu tijd geworden om ICT

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. E. Gerssen 1

BELEIDSPLAN. E. Gerssen 1 BELEIDSPLAN ICT MEERWERF BASISSCHOOL DE KLUFT 1 INHOUDSOPGAVE PAGINA VISIE OP LEREN 2 VISIE OP DE INZET VAN ICT 4 LANGE TERMIJNDOELEN 5 KORTE TERMIJNDOELEN 6 LEERLIJN BASISVAARDIGHEDEN ICT 8 TAAKOMSCHRIJVING

Nadere informatie

PCBS De Rank KOFFIEOCHTEND

PCBS De Rank KOFFIEOCHTEND PCBS De Rank KOFFIEOCHTEND Woensdag 7 september 2016 Programma 08:30 uur Presentatie jaarplan Petra en Pauline 09:15 uur Presentatie gedragsprotocol Sabine Basis voor jaarplan Uitslagen quickscan Uitslagen

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool den Akker

Jaarplan Basisschool den Akker Jaarplan 2018-2019 Basisschool den Akker Beste lezer, Voor u ligt het jaarplan 2018-2019 van basisschool den Akker. In dit jaarplan wordt beschreven welke doelen de school stelt voor het schooljaar 2018-2019.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG.

BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG. BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG. VOORWOORD. Voor u ligt het beleidsplan ICT van Bs. De Blokkenberg. Dit plan is samengesteld door: Tom Jansen, ICT-beleidsmedewerker Movare. Theo Ramakers, ICT-er

Nadere informatie

Doorzetten continuüm van zorg groep 3-8. Niveauleesgroepjes. Verdere Implementatie. Groep 5: II (69,7) 100% van de groepen een III score of hoger.

Doorzetten continuüm van zorg groep 3-8. Niveauleesgroepjes. Verdere Implementatie. Groep 5: II (69,7) 100% van de groepen een III score of hoger. Stap 9: Evaluatie schooljaar 2016 2017 In onderstaande tabel staan al onze doelen voor het schooljaar 2016 2017 geschreven. Er staat bij op welke manier we aan deze doelen hebben gewerkt en wat het resultaat

Nadere informatie

Huiswerk heeft verschillende redenen, doelstellingen binnen onze school:

Huiswerk heeft verschillende redenen, doelstellingen binnen onze school: Protocol Huiswerk OBS De Schakels 2014-2015 Binnen onze school kan huiswerk bestaan uit: leerwerk schriftelijk werk opdrachten zoals: zoek op of neem mee bereid je werkstuk/presentatie/boekbespreking/powerpoint

Nadere informatie

Algemeen Uitwerking Schoolplan ICT 2011-2015

Algemeen Uitwerking Schoolplan ICT 2011-2015 Algemeen Mei 2014 Evaluatie t/m 2010 De afgelopen jaren heeft de nadruk gelegen op het invoeren van diverse softwarepakketten in de groepen en op het uitvoeren van hetgeen in de ICT leerlijn wordt vermeld.

Nadere informatie

JAARPLAN Nutsschool Hertogin Johanna

JAARPLAN Nutsschool Hertogin Johanna Nutsschool Hertogin Johanna Locatie V. 5342 AJ Oss Vianenstraat 106 Telefoon: (0412)622217 henk.vdven@nhj-oss.nl http://www.nhj-v.nl JAARPLAN Nutsschool Hertogin Johanna Locatie V 2013-2014 2013-2014 Opbrengstgericht

Nadere informatie

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Algemeen Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Maart 2015 o Groep 0/instroom: Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kunnen de muisvaardigheden geoefend worden door het programma Spelen met

Nadere informatie

ICT-beleidsplan 2010-2014

ICT-beleidsplan 2010-2014 ICT-beleidsplan 2010-2014 1. Inleiding In dit plan beschrijven wij hoe de Tweemaster in de komende jaren vorm wil geven aan de Informatie- en communicatietechnologie (ICT) op school. Het plan is opgesteld

Nadere informatie

JAARPLAN ZUUKERSCHOOL

JAARPLAN ZUUKERSCHOOL ONDERWIJSKUNDIG JAARPLAN ZUUKERSCHOOL 2010-2011 Onderdeel van de Stichting Proo Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010-2011 School Zuukerschool Schoolleider Frans van Duren Datum Juni 2010 Inleiding In ons

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

Uitwerking doelen PDCA-cyclus Schooljaarplan 2015-2016

Uitwerking doelen PDCA-cyclus Schooljaarplan 2015-2016 Uitwerking doelen PDCA-cyclus Schooljaarplan 2015- Domein onderwijs en identiteit Doelen: In 2019 werken wij voor alle basisvakken vanuit (digitale) leerlijnen waardoor leerlingen op hun eigen niveau kunnen

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Rockanje. Datum: 6 oktober 2015. www.mijnschoolplan.nl

Jaarplan 2015-2016. Rockanje. Datum: 6 oktober 2015. www.mijnschoolplan.nl Jaarplan 2015-2016 Baron De Vos Van Steenwijk Rockanje Datum: 6 oktober 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 Schoolnaam Baron De Vos Van Steenwijk Datum 15-09-2015 Inleiding In ons jaarplan geven

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

NOTULEN MR VERGADERING 6 MAART 2013

NOTULEN MR VERGADERING 6 MAART 2013 NOTULEN MR VERGADERING 6 MAART 2013 Agendapunt Doelstelling Inhoud Opening Notulen vorige vergadering Vaststellen notulen Formulering interesse van ouders in kinderen is nog niet voldoende is wat ongelukkig.

Nadere informatie

VOORWOORD INLEIDING SCHOOL

VOORWOORD INLEIDING SCHOOL 2011 2015 Basisschool Bleijerheide November 2010 INHOUD: 3. Voorwoord. 3. Inleiding school 4. Deskundigheidsbevordering 4. Plannen voor de toekomst 5. Missie en Visie. 5. Strategische doelen 5. Concrete

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

Zorgjaarplan De Krullevaar

Zorgjaarplan De Krullevaar Zorgjaarplan De Krullevaar 2018-2019 Het zorgjaarplan geeft een overzicht van de ontwikkelpunten op het gebied van zorg die in het betreffende schooljaar opgepakt gaan worden. Zicht op ontwikkeling en

Nadere informatie

Om de schakelklas(sen) te kunnen realiseren, zijn wij met ingang van 1 mei 2007 gezamenlijk op zoek naar

Om de schakelklas(sen) te kunnen realiseren, zijn wij met ingang van 1 mei 2007 gezamenlijk op zoek naar 3 TaalPlusleerkracht 3.1 Basisgegevens advertentietekst TaalPlusleerkracht (voorjaar 2007) De gemeente Tiel en de drie grootste schoolbesturen in Tiel (SKOR, CPOB en OBO) zijn de start voor één of meer

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel.: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Jaar 2016-2017 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2016 Inleiding In ons

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

omm Jaargang 8.02 december 2005

omm Jaargang 8.02 december 2005 omm Jaargang 8.02 december 2005 Nieuwe computers... 1 Begroting... 2 Nieuwe beleidsplan... 2 QLICT... 2 Schoolservicedienst... 2 Bijeenkomst ICT-ers in Toldijk... 3 De klantenmiddag van QLICT... 3 Congres

Nadere informatie

Onderwerp 2015-16 2016-17 2017-18 2018-19. Ouderbetrokkenheid 3.0 X X X X. Beleid NT2 en NT2 in de groep X X X. Tevredenheidspeiling X X X X

Onderwerp 2015-16 2016-17 2017-18 2018-19. Ouderbetrokkenheid 3.0 X X X X. Beleid NT2 en NT2 in de groep X X X. Tevredenheidspeiling X X X X Jaarplan 2015-2016 Voorwoord Het jaarplan van basisschool Budschop is het eerste in deze schoolplanperiode en gebaseerd op onze meerjarenplanning van het schoolplanperiode 2015-2019. In de planning zijn

Nadere informatie

ICT-beleidsplan CBS de Brug

ICT-beleidsplan CBS de Brug ICT-beleidsplan CBS de Brug 2011-2015 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 INLEIDING 3 DOELSTELLING VAN HET ICT-BELEIDSPLAN 3 INHOUD VAN HET ICT-BELEIDSPLAN 3 RELATIE SCHOOLPLAN MET HET ICT-BELEIDSPLAN 4 ZAKELIJKE

Nadere informatie

INZET ICT IN DE GROEPEN OP DE BREDEROSCHOOL: EEN NULMETING

INZET ICT IN DE GROEPEN OP DE BREDEROSCHOOL: EEN NULMETING INZET ICT IN DE GROEPEN OP DE BREDEROSCHOOL: EEN NULMETING Samenvatting ABS Onderzoeksverslag Brederoschool Groningen Onderzoekers: Bé Buring en Jaap Boorsma Aanleiding voor het onderzoek De aanvankelijke

Nadere informatie

ICT-plan 2015-2016. o.b.s de Wezeboom Oosteinde

ICT-plan 2015-2016. o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT-plan o.b.s de Wezeboom Oosteinde Inleiding ICT neemt een steeds belangrijkere plaats in de huidige samenleving in. Het onderwijs kan bij deze ontwikkeling niet achterblijven en dient in te spelen op

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond

Welkom op de informatieavond Welkom op de informatieavond 3 oktober 2015 Inhoud 1. Aanleiding en doel van de avond 2. Proces van het traject 3. Visie, missie en kernwaarden 4. Concretiseringen 5. Tijdspad en kwaliteit 6. Vragen? Doel

Nadere informatie

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Algemeen Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Mei 2014 o Groep 0/instroom: Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kunnen de muisvaardigheden geoefend worden door het programma Spelen met de

Nadere informatie

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 Ook komend schooljaar zal de OPTIMUS Academie weer beschikbaar zijn voor al onze collega s. Bij het formuleren van het aanbod zijn we uitgegaan van de wensen van leerkrachten

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. De Troubadour, Vredenburg

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. De Troubadour, Vredenburg SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 De Troubadour, Vredenburg 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Troubadour, Vredenburg. Iedere school stelt een

Nadere informatie

(registeropleiding Post-HBO)

(registeropleiding Post-HBO) De coördinator Taal Kenniscentrum de Kempel Deurneseweg 11 5709 AH Helmond 0492-514400 Helga van de Ven h.ven@kempel.nl De coördinator Taal Kenniscenter de Kempel 2016 (registeropleiding Post-HBO) 1 De

Nadere informatie

In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag en ons jaarplan

In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag en ons jaarplan Beste ouders/verzorgers, In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag 2012-2013 en ons jaarplan 2013-2014. Het jaarverslag dient als evaluatie van alle speerpunten die wij

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2015-2016

Schooljaarplan (SJP) 2015-2016 Schooljaarplan (SJP) 2015-2016 Naam school Sint Gerardusschool Adres Splitting 145 Postcode 7826 CT Emmen Telefoon 0591-622465 Brinnummer E-mail Website Directeur Bevoegd gezag 03RY gerardusschool@skod.nl

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarverslag 2008-2009

Onderwijskundig jaarverslag 2008-2009 Onderwijskundig jaarverslag 2008-2009 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Inleiding 3 3. Evaluatie schooljaar 2008-2009 4 3.1 Vervanging methode aanvankelijk lezen. 4 3.2 Coöperatief Leren 4 3.3 Verbetering

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2015-2016 Voor 2015-2016 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: onderwijskwaliteit/didactisch handelen/pedagogisch handelen: Verandering van de

Nadere informatie

Maandag 21 september 2015

Maandag 21 september 2015 Maandag 21 september 2015 Welkom Presentatie verbeterpunten en interventies Vragen van ouders Evaluatie van de ochtend Kwaliteitsbeleid Jaarplan Informatie verzamelen Prioriteiten stellen Keuzes maken

Nadere informatie

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 Ook komend schooljaar zal de OPTIMUS Academie weer beschikbaar zijn voor al onze collega s. Bij het formuleren van het aanbod zijn we uitgegaan van de wensen van leerkrachten

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

JAARDOELEN 2015 2019. Schoolplan De Hoeksteen jaardoelen 2015-2019 Pagina 1

JAARDOELEN 2015 2019. Schoolplan De Hoeksteen jaardoelen 2015-2019 Pagina 1 JAARDOELEN 2015 2019 Schoolplan De Hoeksteen jaardoelen 2015-2019 Pagina 1 HOOGBEGAAFDHEID 2015-2016 2016-2017 2017-2018 2018-2019 Het bieden van passend onderwijs middels een doorgaande leerlijn voor

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan de Klepper Onderwerp en toelichting Concrete opbrengst Werkwijze Wie, wanneer en check

Evaluatie Jaarplan de Klepper Onderwerp en toelichting Concrete opbrengst Werkwijze Wie, wanneer en check Evaluatie Jaarplan de Klepper 2017-2018 Onderwerp en toelichting Concrete opbrengst Werkwijze Wie, wanneer en check Implementatie Schatkist In het schooljaar 2017-2018 gaan we in groep 1-2 de nieuwe methode

Nadere informatie

Plan (doel) Do (hoe en wat) Check (hoe evalueren?) Act (realisatie in tijd en wie?) Opbrengsten worden opgeslagen in SharePoint

Plan (doel) Do (hoe en wat) Check (hoe evalueren?) Act (realisatie in tijd en wie?) Opbrengsten worden opgeslagen in SharePoint Jaarplan 2017-2018 Onderwijs Voortzetten en borgen van opbrengstgericht en handelingsgericht werken. Opbrengsten van onze Presentatie in een LVS toetsen analyseren verplichte teamvergadering Plan (doel)

Nadere informatie

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT Telefoon 0317-350815 ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT DON BOSCOSCHOOL RENKUM Versie april 2011 ZORGSYSTEEM DON BOSCOSCHOOL RENKUM Iedere school heeft de plicht voor alle kinderen zorg op maat te bieden.

Nadere informatie

Schoolverbeterplan

Schoolverbeterplan Schoolverbeterplan 2018-2019 uit het schoolplan 2015 2019 en na evaluatie sop 2017-2018 Uitwerking van de ontwikkeldoelen per. Bij onderwerpen die in de WMK worden behandeld dienen de kernkwaliteiten,

Nadere informatie

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 1 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 16 17 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging

kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging VERANDERPLAN cursusjaar 2013-2014 PLANNINGSAFSPRAKEN CBS de fjouwerhoeke Fennewei 2 9144CX Hantumhuizen kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging Afname volgens vierjarenplanning

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 17 18 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

Het schoolportret De Bareel, Heemskerk. Door: Daniëlle Beukman 488097 Klas: Havt3b Minor: ICT1 Leerkracht: Sacha van de Griendt

Het schoolportret De Bareel, Heemskerk. Door: Daniëlle Beukman 488097 Klas: Havt3b Minor: ICT1 Leerkracht: Sacha van de Griendt (?, Basisschool de Bareel) (?, Uitbreidingsplan basisschool Bareel Heemskerk kan de prullenbak in) Het schoolportret De Bareel, Heemskerk Door: Daniëlle Beukman 488097 Klas: Havt3b Minor: ICT1 Leerkracht:

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan [1] welke beleidsterreinen we hebben gescoord (mei 2015),

Nadere informatie

Kinderen kunnen zelfstandig met de Skoolmate werken vanaf groep 4. Wel moeten zij eerst leren hoe ze met de laptop horen om te gaan.

Kinderen kunnen zelfstandig met de Skoolmate werken vanaf groep 4. Wel moeten zij eerst leren hoe ze met de laptop horen om te gaan. BESCHRIJVING SKOOLMATE Wat is het? De Skoolmate is een kleine laptop die speciaal is ontwikkeld voor kinderhandjes. Hij kan tegen een stootje en heeft een handvat. Daarnaast beschikt de laptop onder andere

Nadere informatie

OBS Koningin Beatrix JAARPLAN

OBS Koningin Beatrix JAARPLAN OBS Koningin Beatrix JAARPLAN 2016-2017 Jacqueline de Fouw Buren, 12 sept.2016 1 Inleiding Dit jaarplan is een logisch vervolg op het jaarverslag 2015-2016 en onderdeel van het schoolplan 2015-2019. Visie

Nadere informatie

SCHOOLVERBETERPLAN

SCHOOLVERBETERPLAN SCHOOLVERBETERPLAN 2017-2018 SAMEN onderweg met aandacht voor iedereen ONDERWIJS OP MAAT Breed en eigentijds onderwijsaanbod Als school werken we aan de totstandkoming van een breed en eigentijds aanbod,

Nadere informatie

De Voorwegschool is de oudste basisschool van Nederland, die ondanks haar hoge leeftijd met de tijd meegaat.

De Voorwegschool is de oudste basisschool van Nederland, die ondanks haar hoge leeftijd met de tijd meegaat. ICT-beleidsplan Voorwegschool Heemstede 1. Uitgangspunten 1.1 Doel van het beleidsplan In dit document is beschreven hoe op de Voorwegschool te Heemstede in de komende 4 jaren concreet vorm gegeven wordt

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

BAS DOCUMENTKWALITEITSZORG

BAS DOCUMENTKWALITEITSZORG BAS DOCUMENTKWALITEITSZORG Ontwikkelingslijn: Teamleren Ontwikkelingsveld: Vormen van samenwerking Basisschool St. Oda Versie: 01 Datum: 07-01-2011 Doel Wij proberen onze overlegstructuur zo in te richten

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 23-6-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Algemeen Schoolplan ICT 2011-2015

Algemeen Schoolplan ICT 2011-2015 Algemeen Mei 2014 Onderwerp Onderwijskundig (methodische software) Het gebruik van deze software is in principe voor alle leerlingen en komt structureel aan bod in het lesprogramma. Veilig Leren Veilig

Nadere informatie

Beleidsplan ICT 2012-2015

Beleidsplan ICT 2012-2015 Beleidsplan ICT 2012-2015 1. Wat hebben we tot nu toe bereikt? Bereikte doelen en vaardigheden leerlingen (onze huidige doorgaande lijn): Groep 1/2: - De leerlingen kunnen de computer aanzetten - De leerlingen

Nadere informatie

Sjabloon voor het opmaken van een beleidsplan ICT

Sjabloon voor het opmaken van een beleidsplan ICT Sjabloon voor het opmaken van een beleidsplan ICT Dit document is een sjabloon dat kan worden gebruikt bij het opmaken van een ICTbeleidsplan. De voornaamste rubrieken die nodig zijn in het beleidsplan

Nadere informatie

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie:

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie: ICT-plan o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie: 06-10-2016 1 Inleiding ICT neemt een steeds belangrijkere plaats in de huidige samenleving in. Het onderwijs kan bij deze ontwikkeling

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Basisschool De Bolderik Hank Datum: 14 oktober 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam Basisschool De Bolderik Schoolnaam Basisschool

Nadere informatie

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht 2017-2018 Het schooljaar 2017-2018 zetten we met het team in op de doorontwikkeling van onderwerpen, die we de afgelopen jaren specifiek onder de aandacht

Nadere informatie

Niet methodegebonden toetsen die gedurende de schoolperiode afgenomen worden op het gebied van taal, lezen en spelling:

Niet methodegebonden toetsen die gedurende de schoolperiode afgenomen worden op het gebied van taal, lezen en spelling: R.K. Daltonschool De Driesprong Taal- leesprotocol groep 1 8, versie 01-08-2011 Dit protocol is onze vertaling van het Dyslexieprotocol naar onze schoolsituatie. De taal- leesontwikkeling van de wordt

Nadere informatie

Uitvoeringsplan obs De Ster

Uitvoeringsplan obs De Ster Uitvoeringsplan - obs De Ster Inleiding In dit uitvoeringsplan voor het schooljaar - wordt beschreven op welke manier het team van De Ster het beleid zoals beschreven in het Meerjaren Beleidsplan -2015

Nadere informatie

Farmsumerborg. Schooljaarplan

Farmsumerborg. Schooljaarplan Farmsumerborg Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Martin Pik Adres Borgshof 20 Plaats Farmsum Telefoon 0696-614118 E-Mail directie.farmsumerborg@noordkwartier.nl Datum 13-11-2018 Inhoudsopgave Borging...

Nadere informatie

1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken ter ondersteuning van hun leren.

1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken ter ondersteuning van hun leren. Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken ter ondersteuning van hun leren. 2. De leerlingen gebruiken ICT op een veilige, verantwoorde en

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL VRAGENLIJST (DEEL 2) Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning

Nadere informatie

OBS Koningin Beatrix JAARPLAN

OBS Koningin Beatrix JAARPLAN OBS Koningin Beatrix JAARPLAN 2017-2018 Jacqueline de Fouw Buren, 1 sept.2017 1 Inleiding Dit jaarplan is een logisch vervolg op het jaarverslag 2016-2017 en onderdeel van het schoolplan 2015-2019. Visie

Nadere informatie

Schooljaarplan Windroos. Vernieuwingsschool voor basisonderwijs Wijk bij Duurstede

Schooljaarplan Windroos. Vernieuwingsschool voor basisonderwijs Wijk bij Duurstede Schooljaarplan 2017 2018 Windroos Vernieuwingsschool voor basisonderwijs Wijk bij Duurstede 1 De Windroos is een school met een heldere eigentijdse uitstraling. De school is continue bewust - en hoogkwalitatief

Nadere informatie

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015:

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015: 7.1.3 Jaarplan 2014-2015: Beleidsvoornemens Domein 1: Kwaliteitszorg Resultaat (Wanneer zijn we tevreden?) Stappen/ Acties Borging (vindplaats & systeem van bewaken en behouden) Wie is verantwoordelijk

Nadere informatie

Mgr.Bekkersschool. Schooljaarplan

Mgr.Bekkersschool. Schooljaarplan Mgr.Bekkersschool Schooljaarplan 2017-2018 Directeur Mw. A. Alers Adres Prins Bernhardlaan 87 Plaats Veendam Telefoon 0598-615375 E-Mail ans.alers@primenius.nl Datum 2-10-2017 Inhoudsopgave Borging...

Nadere informatie

R.K. Basisschool De Hoeksteen. Schooljaarplan

R.K. Basisschool De Hoeksteen. Schooljaarplan R.K. Basisschool De Hoeksteen Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Mw. A. Reckers Adres Hoofdkanaal OZ 86 Plaats Emmer-Compascuum Telefoon 0591-352677 E-Mail anja.reckers@primenius.nl Datum 23-1-2019 Inhoudsopgave

Nadere informatie

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde. ICT plan obs de Wezeboom Versie:

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde. ICT plan obs de Wezeboom Versie: ICT-plan o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie: 10-10-2017 1 Inleiding ICT neemt een steeds belangrijkere plaats in de huidige samenleving in. Het onderwijs kan bij deze ontwikkeling

Nadere informatie

Beleidsplan ICT 2011-2012

Beleidsplan ICT 2011-2012 Beleidsplan ICT 2011-2012 Inhoud: Hoofdstuk 1 Algemene visie Vijf in balans De schoolvisie Ict visie Hoofdstuk 2 Huidige situatie en gebruik software Infrastructuur en werkgroep Paulus Samenwerking met

Nadere informatie

Plan van aanpak 2014 2015

Plan van aanpak 2014 2015 Plan van aanpak 2014 2015 Jaarlijks stelt de locatiedirecteur in samenspraak met de collega s een Plan van aanpak op. Hierin worden de doelen omschreven waar het komende schooljaar expliciet aan zal worden

Nadere informatie

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers Minimumstandaard ICT, ten aanzien van - voorzieningen binnen de school - de medewerkers DDS, januari 2011 Inleiding In dit document wordt de minimum standaard voor ICT beschreven. Alle DDS scholen streven

Nadere informatie

ICT-beleidsplan 2015-2016. Basisschool de Ruyter Ruyterstraat 1 6551 CH Weurt 03VT

ICT-beleidsplan 2015-2016. Basisschool de Ruyter Ruyterstraat 1 6551 CH Weurt 03VT ICT-beleidsplan 2015-2016 Basisschool de Ruyter Ruyterstraat 1 6551 CH Weurt 03VT ICT-beleidsplan concept Versie 2.0 Datum samenstelling: november 2015 Versie maart 2016 1 1. Inleiding Dit school specifieke

Nadere informatie

CBS Anker. ICT plan 2011 2015. CBS Anker/ CBS Geuzenschip

CBS Anker. ICT plan 2011 2015. CBS Anker/ CBS Geuzenschip CBS Anker ICT plan 2011 2015 CBS Anker/ CBS Geuzenschip CBS Geuzenschip 1 Inleiding In het plan dat voor u ligt willen wij beschrijven hoe CBS Anker en CBS Geuzenschip in de komende jaren vorm willen geven

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarplan 2016 - Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met de

Nadere informatie

Leermiddelenbeleidsplan

Leermiddelenbeleidsplan Leermiddelenbeleidsplan School Het 4 e Gymnasium Contactpersoon Anne Marttin Leden werkgroep Estevan Veenstra en Bobby van Essen Versienummer 002 Format leermiddelenbeleidsplan 1 Visie Missie Missie Het

Nadere informatie

Schooljaarplan Hendrik Wester

Schooljaarplan Hendrik Wester Jaarplan: Visieontwikkeling Gekoppeld aan: eigentijdsonderwijs, sociaal- emotionele ontwikkeling, burgerschap en levensbeschouwing, profilering Startdatum: 01-08-2018 Einddatum: 31-08-2019 Betrokkenen:

Nadere informatie

INHOUD: BLADZIJDE 1. TECHNIEK 3

INHOUD: BLADZIJDE 1. TECHNIEK 3 JAARPLAN SCHOOLJAAR 2016-2017 1 INHOUD: BLADZIJDE 1. TECHNIEK 3 2. BURGERSCHAP 3 3. VEILIG LEREN LEZEN 4 4. TAAL EN SPELLING IN BEELD 4 5. ACTIEF OUDERSCHAP 5 6. ZIEN 6 7. ENGELS 6 8. ANALYSE / TRENDANALYSE

Nadere informatie

Jaarplan basisschool. De Goudakker

Jaarplan basisschool. De Goudakker Jaarplan basisschool De Goudakker 2016 2017 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte

Nadere informatie

i-coaching De volgende stap in onderwijsondersteuning

i-coaching De volgende stap in onderwijsondersteuning i-coaching De volgende stap in onderwijsondersteuning ICT wordt kinderspel De volgende stap in onderwijsondersteuning i i-coaching Met Heutink ICT haalt u eruit wat erin zit Een verantwoord automatiseringtraject

Nadere informatie

...over zicht op leren.

...over zicht op leren. ...over zicht op leren. a Wolters Kluwer business De Methode Monitor De Methode Monitor: inzicht door overzicht! De Methode Monitor is een computerprogramma, waarmee eindelijk een standaard voor het uitlezen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 2 VOORWOORD EN INLEIDI

Nadere informatie