Gemeentelijke rol wijkvoorzieningen/accommodaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeentelijke rol wijkvoorzieningen/accommodaties"

Transcriptie

1 Gemeentelijke rol wijkvoorzieningen/accommodaties Vier strategische opties De wijze waarop we maatschappelijke vraagstukken interpreteren en oplossen is niet meer die van dertig jaar terug. Vooral de rol van de overheid is veranderd, en die verandert nog steeds. Bestuurskundigen spreken over de verschuiving van government naar governance. Van de allesbepalende overheid (government) naar beleid dat wordt ontwikkeld in coalities en netwerken (governance). Deze verschuiving, paradigm shift, is natuurlijk ook relevant voor het vraagstuk van maatschappelijke voorzieningen en vastgoed. Hoe willen we een gevarieerd en samenhangend voorzieningenpalet realiseren? Wat betekent dat voor de rollen die partijen willen spelen en de keuzes die ze daarbij maken? Vier strategische opties Om de complexiteit van dit vraagstuk enigszins in te dammen en bespreekbaar te maken, worden in deze notitie vier strategische opties uitgewerkt voor wat betreft de rol van de gemeente en de beleidskeuzen die daarbij horen. De vier opties zijn gebaseerd op een ordening naar twee dimensies. De eerste dimensie betreft de keuze tussen een leidende of voorwaardenscheppende rol; kiest de gemeente voor gerichte sturing of juist voor de losse teugel. De tweede dimensie betreft de keuze tussen een programmerende of accommoderende rol; wil de gemeente sturen op inhoud of juist met vastgoed. Door beide dimensies te combineren ontstaat een matrix met vier kwadranten. Voor elk kwadrant volgt hierna een vrije schets van de positie die de gemeente in het maatschappelijk vastgoed kan innemen.

2 1 e Kwadrant: Sociale pleinen en MFA s In kwadrant 1 stuurt de gemeente gericht met vastgoed. De gemeente zorgt voor gastvrije plekken op buurt-, wijk- en stadsniveau waarin een groot aantal maatschappelijke diensten en activiteiten en plekje kunnen krijgen. Het ruimtegebruik is op deze plaatsen naar analogie van pleinen in de openbare ruimten gratis. Dat gratis ruimtegebruik geldt op de eerste plaats voor burgers, maar ook voor instellingen die door de gemeente gesubsidieerd worden. Andere maatschappelijke dienstverleners, waaronder bedrijven, die geen subsidie van de gemeente krijgen worden ook gestimuleerd om gebruik te maken van deze sociale pleinen als plek om burgers en (andere) organisaties te ontmoeten. Voor de sociale pleinen gelden vaste spelregels voor (horeca)tarieven, openingstijden en services. Dan weten burgers, bedrijven en instellingen altijd waar ze aan toe zijn. De sociale pleinen zijn een visitekaartje van de gemeentelijke dienstverlening en hebben een duidelijk profiel dat past bij de wijk/verzorgingsgebied. De gemeente is selectief bij het aanwijzen van sociale pleinen. De bezettingsgraad dient immers zo hoog mogelijk te zijn. Dat is niet alleen financieel gewenst maar ook voorwaarde voor de beoogde ontmoetingsfunctie. De sociale pleinen zijn centraal gelegen, goed bereikbaar en sluiten aan bij de look & feel van de mensen voor wie het bedoeld is. Buiten de sociale pleinen stelt de gemeente geen (subsidie voor) huisvesting beschikbaar. Burgers die een eigen buurthuis of andere vastgoedgebonden initiatief willen starten, betalen een marktconforme huur voor hun huisvesting, net zoals alle andere ondernemers in de stad. Als de buurt ermee instemt, is de gemeente wel bereid om een (passende) horecavergunning toe te wijzen. Het gemeentelijk vastgoedbedrijf heeft de sociale pleinen bij voorkeur in eigendom. Het operationele beheer wordt onder duidelijke voorwaarden zelf gedaan of uitbesteed aan derden. Op basis van naamsbekendheid, waardering, bezettingsgraad, bezoekersaantallen e.d. bewaakt de gemeente de kwaliteit van het beheer en stuurt bij wanneer nodig. Scholen uit het primair onderwijs, maar op sommige plaatsen ook uit het voortgezet onderwijs, zijn aangesloten op de sociale pleinen. Scholen die dat niet zijn of niet willen zijn, ontvangen een vast bedrag per leerling en regelen binnen nader vast te stellen grenzen hun huisvesting zelf.

3 2 e Kwadrant: Ruimte-regelaar In het 2 e kwadrant bepalen burgers, instellingen en bedrijven zelf waar ze elkaar willen ontmoeten. Dat kan bij de kapper, in de kerk of op de hogeschool zijn. De gemeente ondersteunt deze voorkeur op een aantal manieren. In financiële zin doet zij dat door de verantwoordelijkheid zo veel mogelijk bij de partijen in het veld te leggen. Burgers en verenigingen krijgen voor hun activiteiten beschikking over subsidie of vouchers (vergelijk VVV-bonnen) waarmee ze ruimten kunnen huren die ze zelf het meest geschikt vinden. Dat kan bij de brede school om de hoek, in de voetbalkantine of bij een commerciële zalenverhuurder. De gemeente concentreert zich op het goed laten functioneren van de ruimte-markt. Dat doet ze op eerste plaats met publiekrechtelijke instrumenten door selectief om te gaan met het toewijzen van een publieke bestemming aan een locatie. Daarmee creëert ze gezonde schaarste. Als zij een publieke bestemming toewijst, dan is multifunctionaliteit steeds het uitgangspunt. Onderscheid tussen sport, onderwijs, cultuur e.d. wordt in die gevallen niet meer gehanteerd. Op de tweede plaats verbetert de gemeente het functioneren van de markt voor maatschappelijke ruimte door het stimuleren van een Makelpunt. Zo n makelpunt brengt vragers en aanbieders van maatschappelijk ruimte bij elkaar. Vraag en aanbod kunnen betrekking hebben op ruimte voor incidentele activiteiten als een kinderfeestje of debatavond, of voor activiteiten met een structureel karakter zoals elke dinsdagavond dansen of kantoorruimte voor een vereniging. De gemeente stimuleert dat gebruikers hun ervaringen systematisch terugkoppelen. Op die manier komen de beste aanbieders van ruimte en services boven drijven; hun ondernemerschap wordt beloond. De gemeente stimuleert en faciliteert maar gaat het niet meer regelen. Voor het gastvrij exploiteren van het maatschappelijk vastgoed zijn nieuwe partijen nodig. Partijen die zo n rol op zich willen nemen, bijvoorbeeld ondernemende buurthuizen, kunnen op basis van een ondernemingsplan eenmalig een beroep doen op een Startersfonds. In het 2 e kwadrant heeft de gemeente zo weinig mogelijk vastgoed in eigen bezit. De rol van het vastgoedbedrijf is vooral faciliterende. Het vastgoedbedrijf is een servicebureau dat minder professionele partijen helpt bij het realiseren van hun huisvestingsambities.

4 3 e Kwadrant: Civil society In het 3 e kwadrant is de samenleving aan zet. Hier manifesteert de civil society zich in vergaande vorm. De gemeente is terughoudend in het maken van inhoudelijke keuzen. Ze bepaalt vooral de omvang van de in te zetten publieke middelen. De wijze waarop deze middelen worden besteed (de hoe vraag) is aan de samenleving zelf. Burgers kunnen een beroep doen op professionele dienstverleners maar kunnen er ook voor kiezen om het onderling te regelen. De gemeente stelt haar middelen zodanig te beschikking dat burgers in samenspraak met hun dienstverleners daar naar eigen inzichten gebruik van kunnen maken. Het persoonsgebonden budget (PGB) zoals we dat in de zorg al kennen - en in wezen ook in de kinderopvang (kinderopvangtoeslag) -, wordt geïntroduceerd voor het gehele maatschappelijke domein. Burgers kunnen op die manier zelf bepalen wie de uitvoerders van de gevraagde diensten zijn. Uiteraard vindt er een strenge controle plaats van de beschikbaar gestelde middelen op rechtmatigheid en doelmatigheid. Daar ligt nog een belangrijke rol voor de lokale overheid. Een deel van de maatschappelijke behoeften heeft geen individueel maar collectief karakter; denk aan behoefte aan zaken als sociale samenhang en leefbaarheid. Naast het persoonsgebonden budget bestaat daarom een groepsgebonden budget (GGB). De besteding van het GGB komt in handen van buurt- en wijkraden. In het 3 e kwadrant stuurt de gemeente niet op vastgoed. Afgezien van vastgoed voor eigen, ambtelijk gebruik stoot ze het gemeentelijk vastgoed gaandeweg af. Waar mogelijk zet ze dit vastgoed in om zelforganisatie te stimuleren. Het vastgoed wordt maatschappelijk aanbesteed waarbij niet alleen de prijs maar ook het plan of de aanpak van de aspirant koper wordt meegewogen. Collectieven krijgen bij de verkoop van maatschappelijk vastgoed een streepje voor. Ondertussen bouwt de gemeente aan een (onafhankelijke) serviceorganisatie die bestaande maar vooral nieuwe dienstverleners ondersteunt bij tal van vraagstukken. Huisvestingsvragen horen daarbij. Deze serviceorganisatie onderhoudt een voorzieningenkaart waarop alle dienstverleners die werkzaam zijn in het maatschappelijk domein, zichtbaar zijn. Profit en non-profit. De kaart geeft aan wat ze doen en waar ze zitten. De serviceorganisatie brengt regelmatig deze dienstverleners samen om te onderzoeken hoe zaken slimmer geregeld kunnen worden. Waar liggen kansen, hoe kunnen partijen die verzilveren. De serviceorganisatie is niet alleen faciliterend maar ook katalyserend van aard.

5 4 e Kwadrant: Regie via (wijk/speciale)programma s In het 4 e kwadrant zet de gemeente in op doordachte programma s gericht op de wijk en/of specifieke inhoud, bijvoorbeeld educatie. Per wijk selecteert de gemeente preferente dienstverleners om de sociale basisvoorzieningen op het gebied van ontplooiing, ontmoeting, ontspanning en (maatschappelijke) opvang in te vullen. De geselecteerde dienstverleners ontvangen een totaalbudget waarover ze zelfstandig kunnen beschikken. De gemeente bepaalt de randvoorwaarden waarbinnen de geselecteerde dienstverleners opereren; daarbij kunnen ook randvoorwaarden voor locatie en gebouw horen. De maatschappelijke dienstverleners zorgen binnen de grenzen van hun budget voor hun eigen huisvesting. De keuze om wel of niet ruimte te delen met andere dienstverleners is een keuze die ze zelf maken. Samenwerken en samenwonen zijn immers middelen, geen doelen. De dienstverleners huren ruimte op basis van marktconforme tarieven zodat geen verkapte subsidie via de huisvesting wordt verleend. De sociale basisvoorzieningen worden per wijk aanbesteed. Zelfstandige buurthuizen kunnen zich als hoofd- of onderaannemer kwalificeren voor de invulling van (een deel van) deze basisvoorzieningen. Als dat lukt ontvangen ze subsidie voor het leveren van bepaalde maatschappelijke diensten. Een deel daarvan kunnen ze aanwenden voor de exploitatie van het buurthuis; net zoals dat geldt voor andere gesubsidieerde dienstverleners. In het 4 e kwadrant past geen eigen gemeentelijk vastgoedbedrijf. De gemeente wil immers via programma s sturen, niet via vastgoed. Een professionele infrastructuur is echter wel noodzakelijk om de maatschappelijke dienstverleners te kunnen ondersteunen op het gebied van huisvesting. Samen met maatschappelijke partners wordt daarom een regionaal opererende voorzieningencoöperatie opgericht, een soort woningcorporatie voor maatschappelijk vastgoed. De coöperatie stuur op een optimale bezetting van het maatschappelijk vastgoed. Op die manier kan ze een hoge kwaliteit voor lage kosten leveren. Ook voor het onderwijs wordt bij de coöperatie ingekocht. Daarin trekken de afdeling Onderwijs van de gemeente en schoolbesturen samen op. Afdeling Onderwijs en schoolbesturen vormen als het ware een inkoopcombinatie; zij bundelen de huisvestingsmiddelen waarover ze kunnen beschikken. Er is geen verplichte winkelnering. Maatschappelijke dienstverleners zijn vrij om met andere vastgoedaanbieders in zee te gaan als blijkt dat deze een beter prijs-kwaliteitverhouding kunnen bieden. Dat stimuleert de Voorzieningencoöperatie om steeds het beste uit zichzelf te halen.

Gemeentelijke rollen en instrumenten bij maatschappelijke voorzieningen

Gemeentelijke rollen en instrumenten bij maatschappelijke voorzieningen Gemeentelijke rollen en instrumenten bij maatschappelijke voorzieningen door Marc van Leent, de Wijkplaats De wijze waarop we maatschappelijke vraagstukken interpreteren en oplossen is niet meer die van

Nadere informatie

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed.

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed. Vastgoed Plan van Aanpak Plan van aanpak: Vastgoed Bestuurlijk L. van Rekom opdrachtgever L. Mourik opdrachtgever Naam projectleider L. van Hassel Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-

Nadere informatie

AANLEIDING BEOOGD EFFECT I Wat is het profiel van het Makelpunt?

AANLEIDING BEOOGD EFFECT I Wat is het profiel van het Makelpunt? Gemeente Amersfoort Collegevoorstel Sector : MO Reg.nr. : 4293820 Opsteller : de heer J.J. van Roon Telefoon : (033) 469 43 22 Datum : 15 januari 2013 User-id : RO10 Onderw erp MakelpuntAmersfoort.nl Voorstel:

Nadere informatie

Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed?

Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed? Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed? 1. Context In het Coalitieakkoord Utrecht maken we samen hecht de gemeente Utrecht veel waarde

Nadere informatie

Ontwikkelpraktijk vraagt paradigmashift. beheren = ondernemen

Ontwikkelpraktijk vraagt paradigmashift. beheren = ondernemen Ontwikkelpraktijk vraagt paradigmashift beheren = ondernemen 12 augustuis 2013 Agenda 2013 Wat is probleem Multifunctionaliteit staat onverminderd centraal, maar hoge bouwkosten langdurige en complexe

Nadere informatie

Sturen op het gebruik van

Sturen op het gebruik van Sturen op het gebruik van maatschappelijk vastgoed Seminar Maatschappelijk Vastgoed ir. Wicher F. Schönau MMC Twynstra Gudde Krijtmolen d'admiraal, Amsterdam 24 juni 2014 Toekomst of verleden? Library

Nadere informatie

Integraal Voorzieningbeleid in Oss. Samenwerken vanuit de kracht van Oss

Integraal Voorzieningbeleid in Oss. Samenwerken vanuit de kracht van Oss Integraal Voorzieningbeleid in Oss Samenwerken vanuit de kracht van Oss Waar staan we met onze voorzieningen? 161 objecten beheerd door Vastgoedbedrijf gemeente Oss - Exploitatie resultaat 2013-12 mln

Nadere informatie

Werkplaats Voorzieningen- en accommodatieplan per kern 15 januari 2015

Werkplaats Voorzieningen- en accommodatieplan per kern 15 januari 2015 Werkplaats Voorzieningen- en accommodatieplan per kern 15 januari 2015 ICSadviseurs Ontstaansgeschiedenis Provincie Gelderland heeft 4 partijen bij elkaar gebracht in het kenniscentrum: VKK stimuleert

Nadere informatie

Betaalbare leefbaarheid Visie (maatschappelijk) vastgoed. Datum en versienummer: 6 maart 2013, versie 3.0

Betaalbare leefbaarheid Visie (maatschappelijk) vastgoed. Datum en versienummer: 6 maart 2013, versie 3.0 Betaalbare leefbaarheid Visie (maatschappelijk) vastgoed Datum en versienummer: 6 maart 2013, versie 3.0 I Visie: Betaalbare leefbaarheid De gemeente heeft zowel maatschappelijk vastgoed in eigendom, zoals

Nadere informatie

Terugkoppeling enquete typering gemeentelijke vastgoedorganisaties

Terugkoppeling enquete typering gemeentelijke vastgoedorganisaties gemeentelijke vastgoedorganisaties Chefs Vastgoed Amersfoort 8 maart 2012 Sidney Mac Gillavry Amersfoort 9 maart 2012 Sidney Mac Gillavry Typering vastgoedorganisatie in 8 vragen Doel van de enquete is

Nadere informatie

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 N Visie op hoofdlijnen op het 1 gebruik van buurthuizen Betere bezetting van accommodaties, meer zelfstandige buurthuizen en minder gesubsidieerde

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties Datum vergadering: 24 november 2015 Conceptbesluit: 1. In te stemmen met de nota "Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties';

Nadere informatie

Financiële sturing. Bijeenkomst vastgoedprofessionals 's-hertogenbosch. Amersfoort 14 oktober 2011 Sidney Mac Gillavry

Financiële sturing. Bijeenkomst vastgoedprofessionals 's-hertogenbosch. Amersfoort 14 oktober 2011 Sidney Mac Gillavry Bijeenkomst vastgoedprofessionals 's-hertogenbosch Amersfoort 14 oktober 2011 Sidney Mac Gillavry Financiële sturing Inleidende vraag: Wat is beter om te hanteren: KPDH of markthuur? De vraag anders gesteld:

Nadere informatie

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Opdrachtgever: Hans Tanis, Wethouder Onderwijs Auteurs: Hans Erkens en Diana Vonk Datum: 9 oktober 2013 Inleiding 1.1. Aanleiding

Nadere informatie

Nota van uitgangspunten herijken subsidiesystematiek

Nota van uitgangspunten herijken subsidiesystematiek Nota van uitgangspunten herijken subsidiesystematiek I. Inleiding In de meerjarenbegroting 2017-2020 is als speerpunt vastgesteld: Herijken van het subsidiebeleid waarin een verschuiving naar een meer

Nadere informatie

Wie wordt de bouwheer?

Wie wordt de bouwheer? november 2013 het fundament Nieuwbouw en renovatie Wie wordt de bouwheer? 26 het fundament november 2013 Bij nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen is het nodig dat iemand de regie heeft. Dit zogenoemde

Nadere informatie

Bedrijfsplan Vitale Kern(en)

Bedrijfsplan Vitale Kern(en) Werkplaats Bedrijfsplan Vitale Kern(en) 12 maart 2015 ICSadviseurs Ontstaansgeschiedenis Provincie Gelderland heeft 4 partijen bij elkaar gebracht in het kenniscentrum: VKK stimuleert en helpt bij het

Nadere informatie

Notitie uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen.

Notitie uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen. Notitie uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen. Inleiding De gemeente kent een divers aanbod van sociaal-culturele voorzieningen in de vorm van buurthuizen, dorpshuizen en ouderensociëteiten.

Nadere informatie

Voorlopige uitgangspunten voor de pilots wijk- en buurthuizen en jongerencentra 30 mei 2007

Voorlopige uitgangspunten voor de pilots wijk- en buurthuizen en jongerencentra 30 mei 2007 Voorlopige uitgangspunten voor de pilots wijk- en buurthuizen en jongerencentra 30 mei 2007 Inleiding Het college wil nieuw beleid voor wijk- en buurthuizen en jongerencentra (hierna: welzijnsaccommodaties)

Nadere informatie

Opzet Simulatiemodel Exploitatie Wijkvoorzieningen

Opzet Simulatiemodel Exploitatie Wijkvoorzieningen Opzet Simulatiemodel Exploitatie Wijkvoorzieningen Gehele keten centraal gehele keten in samenhang benaderen met perspectief op sluitende exploitatie (voor elke rol) eigenaar > 0 exploitant > 0 gebruiker

Nadere informatie

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school als maatschappelijke onderneming Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school is de parel van dorp of wijk Unieke kansen in deze bestuurlijke periode Uniek: Door de combinatie van

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Referentiemodellen Onderwijs & Kinderopvang

Referentiemodellen Onderwijs & Kinderopvang Referentiemodellen Onderwijs & Kinderopvang 20 juni 2013 Programma kennismaking rekenen aan samenwerking met Marc van Leent pauze tekenen aan samenwerking met Rob Janssen Bouwmeester Concepten Netwerk

Nadere informatie

Benchmark Buurthuizen

Benchmark Buurthuizen Benchmark Buurthuizen Ten aanzien van de problematiek rond buurthuizen heeft het College van Zaanstad recent de volgende twee aanbevelingen overgenomen: De gemeente wil indien gewenst door de stichtingsbesturen-

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CS1 Notitie samenwerking en spreiding kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en primair Onderwerp : onderwijs 'Een stap in het bundelen van krachten' Kenmerk: 10/0025968 Aan de

Nadere informatie

NOTITIE MOGELIJKHEDEN VOOR EEN FRIESE GEMEENTELIJKE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN WMO TOEZICHT. Werkgroep Provinciaal Toezicht

NOTITIE MOGELIJKHEDEN VOOR EEN FRIESE GEMEENTELIJKE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN WMO TOEZICHT. Werkgroep Provinciaal Toezicht NOTITIE MOGELIJKHEDEN VOOR EEN FRIESE GEMEENTELIJKE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN WMO TOEZICHT Werkgroep Provinciaal Toezicht Inhoud Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Verschil toezicht op rechtmatigheid

Nadere informatie

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen 24 september 2012 1 1. Aanleiding 1.1 Besluitvorming wijkcentra september 2011 en uitwerking In september 2011 heeft

Nadere informatie

12 mei Piet van Mourik. Welke weg slaat de Rekenkamer in?

12 mei Piet van Mourik. Welke weg slaat de Rekenkamer in? 12 mei 2017 Piet van Mourik Welke weg slaat de Rekenkamer in? Sterke Democratie in Dynamische Samenleving! Waarom? WERKEN AAN BESTUUR SAMEN MET DE BUITENWERELD Effectief STUREN EN BESLISSEN Beleid Uitvoering

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 99396 Sector: Grondgebied Team : Gebiedsontwikkeling Ontworpen door: Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed Besluit: 1. te starten met de voorbereidingen

Nadere informatie

Slimmer met Vastgoed. Workshop: casus stadsdeel Amsterdam Zeeburg april 2011

Slimmer met Vastgoed. Workshop: casus stadsdeel Amsterdam Zeeburg april 2011 Slimmer met Vastgoed Workshop: casus stadsdeel Amsterdam Zeeburg april 2011 Iets over mijzelf Cor Schaaij Organisatieadviseur, Procesbegeleider, Coach, Opleider. MMC, CMC Tel: 06 28 124 124 info@schaaijadvies.nl

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 23 juni 2015 Nr. : 2015-66 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Gemeentelijk eigendom

Gemeentelijk eigendom Gemeentelijk eigendom Startnotitie 'Aandacht voor verborgen subsidies, strategisch vastgoed en bezit vanuit een taak' Uitgangspunt startnotitie Binnen de gemeente Tiel is er tot op heden geen vastgesteld

Nadere informatie

Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering

Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering Jos de Kleijne (AK+) 06-53962650 Mireille Uhlenbusch (HEVO) 06-10019338 Agenda 14.45-16.30 uur Even voorstellen

Nadere informatie

Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014

Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014 1 Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014 GRONDSLAG 1. Op grond van artikel 2, lid 2 van de Algemene Subsidieverordening Gemeente Medemblik (ASV) kan het college nadere regels stellen

Nadere informatie

Notitie Subsidieverlening voor professionele organisaties in 2020 Sociale Agenda

Notitie Subsidieverlening voor professionele organisaties in 2020 Sociale Agenda Notitie Subsidieverlening voor professionele organisaties in 2020 Sociale Agenda Afdeling Samenleving Datum: 01-04-2019 Versie: 1 Notitie Subsidieverlening voor professionele organisaties in 2020 Sociale

Nadere informatie

Visie op vastgoed. Baerte de Brey 31 mei 2012

Visie op vastgoed. Baerte de Brey 31 mei 2012 Visie op vastgoed Baerte de Brey 31 mei 2012 Inhoud 1. Inhoud 2. Structuurvisie 3. Vastgoed categorieën 4. Analyse 5. Waardevol vastgoed 6. Transparante relaties 7. Vragen & verbeteringen 8. Stellingen

Nadere informatie

Aanvullende beleidsdocumenten. Rijksbeleid Wet maatschappelijke ondersteuning

Aanvullende beleidsdocumenten. Rijksbeleid Wet maatschappelijke ondersteuning Aanvullende beleidsdocumenten Onderstaande teksten zijn een aanvulling op Hoofdstuk 3 uit de Toelichting van het bestemmingsplan. Het zijn samenvattende teksten die betrekking hebben op beleidsdocumenten

Nadere informatie

Zelfredzaamheid en Zelfwerkzaamheid inéén

Zelfredzaamheid en Zelfwerkzaamheid inéén De Ik-Zelf App Mark Kristel mkristel@lifenavigator.nl Zelfredzaamheid en Zelfwerkzaamheid inéén Een instrument voor structurele verbetering van de serviceverlening aan de burger ; dat participatie en kwaliteit

Nadere informatie

Kinderopvang in eigen beheer. Resultaten marktonderzoek

Kinderopvang in eigen beheer. Resultaten marktonderzoek Kinderopvang in eigen beheer Resultaten marktonderzoek Opgesteld door K. Soldaat Kenmerk Resultaten marktonderzoek Datum 26 juli 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Resultaten algemeen 4 3 Het makelaarsmodel

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1 Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed 19 april 2012 pagina 1 Strategie van Ymere Missie Ymere werkt als maatschappelijke onderneming aan wijken met perspectief, waar bewoners willen

Nadere informatie

MFA Lab Rekenen aan exploitatie MFA s. 28 mei 2010 Bob Vijge en Anita Keita

MFA Lab Rekenen aan exploitatie MFA s. 28 mei 2010 Bob Vijge en Anita Keita MFA Lab Rekenen aan exploitatie MFA s 28 mei 2010 Bob Vijge en Anita Keita Inhoud workshop Welke vragen hebt u? Welke ervaring hebben wij? Anita Keita: Penta Rho Bob Vijge: Wooninc. Begin bij het begin.

Nadere informatie

Subsidieregeling Wijkverenigingen, buurtschappen en seniorenverenigingende kracht van samen

Subsidieregeling Wijkverenigingen, buurtschappen en seniorenverenigingende kracht van samen CVDR Officiële uitgave van Etten-Leur. Nr. CVDR413314_1 11 december 2018 Subsidieregeling Wijkverenigingen, buurtschappen en seniorenverenigingende kracht van samen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang Wat zijn wijk, buurt -en dorpshuizen accommodaties die de leefbaarheid en het welzijn in buurten,

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 85 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2003/872 d.d.

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

Koppel notitie subsidie en accommodatiebeleid

Koppel notitie subsidie en accommodatiebeleid Koppel notitie subsidie en accommodatiebeleid Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Doelen ontwikkelen subsidie- en accommodatiebeleid... 3 1.3 Transitie van oud beleid naar nieuw beleid... 3

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Ondernemingsplan 2014 2017 Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Missie QuaWonen QuaWonen is dé woningcorporatie voor de Krimpenerwaard. Wij bieden goede huisvesting aan mensen die

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

KRACHT VANUIT DE BASIS

KRACHT VANUIT DE BASIS ikc het leeuwarder model_ikc het leeuwarder model 24-11-13 14:26 Pagina 1 IKC's in Leeuwarden: KRACHT VANUIT DE BASIS ikc het leeuwarder model_ikc het leeuwarder model 24-11-13 14:26 Pagina 3 ikc het leeuwarder

Nadere informatie

De initiële vraag van USG People ten behoeve van De Speeddates

De initiële vraag van USG People ten behoeve van De Speeddates De initiële vraag van USG People ten behoeve van De Speeddates Welk consortium helpt USG People en andere corporates om invulling te geven aan hun dynamische huisvestingsvraag, waarbij gebruik centraal

Nadere informatie

ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID

ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID maart 2018 Inleiding In onderhavige notitie is het organisatie- en personeelsbeleid van de gemeente Rucphen beschreven. Dit organisatie- en personeelsbeleid is in samenspraak

Nadere informatie

Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening

Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening (ook als ontmoetingsplek) in de binnenstad. Cultuurparticipatie Kernfuncties leren, lezen en informeren bieden voor burgers mogelijkheden

Nadere informatie

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014 Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning Hans Weggemans 12 november 2014 1 Decentralisaties Participatiewet 2015 (- ca. 20%) Wmo: Begeleiding en verzorging 2015 (-25% resp. -15%) Jeugdzorg 2015

Nadere informatie

PARK LEUDAL-OOST. Terugblik. Gemeente Leudal. Definitiefase. Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA

PARK LEUDAL-OOST. Terugblik. Gemeente Leudal. Definitiefase. Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA d.d. 29 jan. 2015 AGENDA Terugblik Gemeente Leudal Definitiefase Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA Terugblik Gemeente Leudal Definitiefase Ondertekening intentieovereenkomst TERUGBLIK Begin 2013

Nadere informatie

WNS proof samenwerken in de Geitenkamp

WNS proof samenwerken in de Geitenkamp WNS proof samenwerken in de Geitenkamp 09.00 Inloop 09.15 Start/kennismaking 09.45 Aanleiding WNS en MA 09.55 Samenwerking binnen WNS 10.05 Analyse (oefening 1) 11.00 Pauze 12.00 Diagnose (oefening 2)

Nadere informatie

AMBITIE & VISIE. Dienstverlening

AMBITIE & VISIE. Dienstverlening AMBITIE & VISIE Dienstverlening Inhoud 1 Gemeente Brummen in de toekomst... 3 2 Ambitie gemeente Brummen... 4 3 Visie gemeente Brummen... 5 3.1 Visie op de toekomst... 5 3.2 Positionering gemeente Brummen...

Nadere informatie

Zelf je schoolgebouwen onderhouden

Zelf je schoolgebouwen onderhouden Denk nú al na en overleg met gemeente en collega-besturen Zelf je schoolgebouwen onderhouden 14 Lusten en lasten Een aantal besturen vindt het een probleem dat het onderhoud op één datum wordt overgeheveld,

Nadere informatie

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering?

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 2. Waarom zijn standaard basisprocessen Meerdere redenen, de belangrijkste: - Juist door digitalisering

Nadere informatie

Het IJsselgroep IKC-model. Anders kijken naar uw Integrale Kindcentrum. IJsselgroep. Educatieve Dienstverlening

Het IJsselgroep IKC-model. Anders kijken naar uw Integrale Kindcentrum. IJsselgroep. Educatieve Dienstverlening Het IJsselgroep IKC-model Anders kijken naar uw Integrale Kindcentrum IJsselgroep Educatieve Dienstverlening Waarom? Waarom nadenken over de mogelijkheden van een Integraal Kindcentrum (IKC)? De reden

Nadere informatie

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden 1. Wettelijk kader In de meeste gevallen is het schoolbestuur eigenaar van het schoolgebouw en het omliggende terrein. Het schoolbestuur

Nadere informatie

Van kostennaar waardesturing

Van kostennaar waardesturing Hoofdstuk Investeren in maatschappelijk vastgoed Van kostennaar waardesturing Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 7 Van kosten- naar waardesturing 9 Reacties uit het veld 21 Waardesturing in de praktijk 29 Samenwerken

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U201500647 Lbr. 15/030

ons kenmerk BB/U201500647 Lbr. 15/030 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 Spelregels collectieve inkoop en financiering uw kenmerk ons kenmerk BB/U201500647 Lbr. 15/030 bijlage(n) datum 6

Nadere informatie

Nota van uitgangspunten voorschoolse educatie mei 2019

Nota van uitgangspunten voorschoolse educatie mei 2019 Nota van uitgangspunten voorschoolse educatie 2020-2023 14 mei 2019 1 Inhoud Aanleiding 3 1 Doel van de nota van uitgangspunten 4 2 Ambitie 4 3 Aanpak 5 4 Sturing en partnerschap 7 5 Budgettaire kaders

Nadere informatie

Sturing en informatiegebruik in het sociaal domein

Sturing en informatiegebruik in het sociaal domein Sturing en informatiegebruik in het sociaal domein Bijeenkomst voor managers sociaal domein en informatiemanagers Verslag bijeenkomst 6 mei 2016 Waarom zijn we bij elkaar? Gemeenten en partners zijn al

Nadere informatie

Hoe maak je een multifunctionele accommodatie succesvol? Sociaal ondernemer: sleutel tot samenwerking

Hoe maak je een multifunctionele accommodatie succesvol? Sociaal ondernemer: sleutel tot samenwerking Hoe maak je een multifunctionele accommodatie succesvol? Sociaal ondernemer: sleutel tot samenwerking 10 HET FUNDAMENT APRIL 2014 Steeds meer gemeentes bouwen, vaak vanuit financiële overwegingen, multifunctionele

Nadere informatie

Thijplein KM Rossum Tel

Thijplein KM Rossum Tel Thijplein 1 7596 KM Rossum Tel. 0541-625824 www.kulturhus-de-cocer.nl Inhoud 1. Het Kulturhus.... 2 1.1. Doelstelling... 2 1.2. Organisatie... 2 1.3. Huisvesting... 2 1.4. Beheer en openingstijden... 2

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad September 2010 Doel van de Wmo: Participatie Iedereen moet op eigen wijze mee kunnen doen aan de samenleving 2 Kenmerken van de Wmo - De Wmo is gericht

Nadere informatie

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht Onderzoeksplan Rekenkamer Utrecht 16 februari 2009 1 Inleiding Vanuit de raadsfracties van het CDA en de VVD kwam in 2008 de suggestie aan de Rekenkamer om

Nadere informatie

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Denkt u mee??? Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Wat is er allemaal gebeurd? Uitdaging en thema s Wat is er gebeurd na 14 april? Weet u het nog? Die grote bijeenkomst op 14 april 2010 in Heinkenszand?

Nadere informatie

Vastgoedforum. Vlaamse Overheid 22/06/2015. CONIX RDBM Advisors Veerle Follens

Vastgoedforum. Vlaamse Overheid 22/06/2015. CONIX RDBM Advisors Veerle Follens 1 Vastgoedforum Vlaamse Overheid 22/06/2015 CONIX RDBM Advisors Veerle Follens v.follens@conixrdbm.com 2 Onvervulde collectieve behoeftes? Scholen en KDV: Gebouwen: kwaliteit en kwantiteit, lage bezettingsgraad

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten 2018-2020; Gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017;

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Accommodatiebeleid Maatschappelijk Vastgoed In stand houden en ontwikkelen van maatschappelijk vastgoed die de sociale infrastructuur versterkt, gekoppeld aan een optimale spreiding

Nadere informatie

Uitwerking Kadernota Jeugd

Uitwerking Kadernota Jeugd Bijlage I bij besluit van de raad van de gemeente Alphen aan den Rijn van 29 mei 2008, nr 2008/5681 (raadsbesluit 2008/35) Uitwerking Kadernota Jeugd Algemene inleiding Van de deelprogramma s 3 en 4 Jeugd

Nadere informatie

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Werkgroep Vrijwilige Inzet met Toekomst, 28 september 2015 Aanleiding In Nieuwegein zetten vele inwoners zich vrijwillig in. Dit is goud waard! Het eigen

Nadere informatie

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk Gewoon leven Samenvatting Contourennotitie Raamwerk 2016-2018 April 2016 lnleiding In 2015 heeft Raamwerk ervaring opgedaan met het nieuwe stelsel voor de langdurige zorg (Wlz) en de Wmo en Jeugdwet. Het

Nadere informatie

Voorlopig voorstel maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE ORGANISATIE HERINRICHTEN WORKSHOP 1

GEMEENTELIJKE ORGANISATIE HERINRICHTEN WORKSHOP 1 GEMEENTELIJKE ORGANISATIE HERINRICHTEN WORKSHOP 1 Regiobijeenkomst Transities sociaal domein, Rotterdam Even voorstellen 2 Projectleider gemeente s-hertogenbosch Decentralisaties AWBZ Sociale wijkteams

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

HU GERICHT IN BEWEGING

HU GERICHT IN BEWEGING HU GERICHT IN BEWEGING Organisatieontwikkeling HU het verhaal - versie maart 2016 - Agenda Waar komen we vandaan? Waarom gaan we veranderen? Wie willen we zijn? Hoe gaan we dit bereiken? Wat verandert

Nadere informatie

Handreiking Maatschappelijke identiteit

Handreiking Maatschappelijke identiteit Handreiking Maatschappelijke identiteit Woningcorporaties lijken op veel punten sterk op elkaar, maar kennen ook behoorlijke verschillen, met name waar het gaat over maatschappelijke positionering en profilering.

Nadere informatie

Veranderagenda gemeentelijk vastgoed Hilversum

Veranderagenda gemeentelijk vastgoed Hilversum Veranderagenda gemeentelijk vastgoed Hilversum 1. Inleiding In de gemeente Hilversum is tot heden geen integraal gemeentelijk vastgoedbeleid vastgesteld. Op onderdelen zijn beleidsuitgangspunten geformuleerd,

Nadere informatie

Visie op de toekomst van Theater De Storm!

Visie op de toekomst van Theater De Storm! Visie op de toekomst van Theater De Storm! 1. Het bedrijf De Storm - Tijd voor een stevige frisse wind! Twee jaar geleden hebben wij het ondernemingsplan gepresenteerd. Op basis hiervan hebben wij ons

Nadere informatie

De profielschets voor de Raad van Toezicht van Thuisvester wordt bepaald door:

De profielschets voor de Raad van Toezicht van Thuisvester wordt bepaald door: Profielschets Raad van Toezicht Thuisvester 1. Uitgangspunten De profielschets voor de Raad van Toezicht van Thuisvester wordt bepaald door:. De verantwoordelijkheden taken, en bevoegdheden van de Raad

Nadere informatie

Kaart 5: Voorzieningen Wmo Achtergrondinformatie voor patiënten

Kaart 5: Voorzieningen Wmo Achtergrondinformatie voor patiënten Kaart 5: Voorzieningen Wmo Achtergrondinformatie voor patiënten Onderscheid gesprek en beoordeling De Nederlandse gemeenten ontwikkelen een nieuwe manier van werken binnen de Wmo. Deze bestaat uit twee

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE STRATEGISCH BELEID 2013 2014 NAAR EEN EFFICIËNT EN ZICHTBAAR CENTRUM VOOR REVALIDATIE UMCG Centrum voor Revalidatie Strategisch beleidsplan 2013-2014 Vastgesteld op 1 november 2012 Vooraf Met het strategisch

Nadere informatie

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal Verslag werkatelier over participatie en samenspel tussen samenleving en gemeentebestuur op 4 juni 2015 van 20:00 tot 23:00 uur in het Dorpshuis

Nadere informatie

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen Maatschappelijke Voorzieningen Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Hilversum 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Inleiding 8 2 Huisvestingsstrategie en eigendomsstrategie 10 3 Cultuur 15 4 Sociale voorzieningen

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

2. startend buurthuis: een buurthuis dat nog geen vijf jaar bestaat als zelfstandige organisatie.

2. startend buurthuis: een buurthuis dat nog geen vijf jaar bestaat als zelfstandige organisatie. Subsidieregeling buurthuizen Zaanstad Vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Zaanstad. Wettelijke grondslagen of bevoegdheden waarop de regeling is gebaseerd: 1. Artikel 147 Gemeentewet; 2. Algemene

Nadere informatie

Hoofdlijnen bedrijfsplan

Hoofdlijnen bedrijfsplan Hoofdlijnen bedrijfsplan Inhoudsopgave bedrijfsplan 1. Missie en doelstellingen 2. Strategie 3. Doelgroepen 4. Diensten 5. Modellen 6. Organisatie 7. Rendement 8. Implementatie 1 Missie & doelstellingen

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Lourenz, I.J. (Ilonka) Kenmerk 16.501159 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 26 mei 2016 Jaargang en nummer 2016 43 Geheim Nee Visie

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie