Factsheet Methodiek/Ouderprogramma bij VVE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Factsheet Methodiek/Ouderprogramma bij VVE"

Transcriptie

1 Naam Methodiek Ontwikkelaar Gegevens Contactpersoon: Integraalprogramma (methodiek voor psz en po) mét aanvullend ouderprogramma OF Ouderprogramma (deelprogramma) aanvullend op een VVE-programma Doel Methodiek/Ouderprogramma Goed, Beter, Best!2.0 Alsare ontwikkeling en advies Naam: Laura van der Baan Adres: Brabantsestraat 16, 3074 RS Rotterdam Tel.: (06) E: Ja Het doel van Goed, Beter, Best!2.0 is: Het vergroten van de kansen van kinderen. Dus meer uit de talenten van kinderen halen door: 1. ouders/opvoeders te betrekken bij het onderwijs; 2. ouders/opvoeders en school echt partners van elkaar laten worden. Om dit doel te bereiken moeten onderstaande subdoelen gerealiseerd worden. In een traject van 48 dagdelen wordt gewerkt aan: 1. het verbeteren van het onderwijsondersteunend gedrag (OOG) thuis, educatief thuismilieu. Dit blijkt uit de gemaakte opdrachten verzameld in het portfolio; 2. het verbeteren van het partnerschap (PS) met school. Dit blijkt uit de gemaakte opdrachten verzameld in het portfolio; 3. het vergroten van de ouderparticipatie. Aan het einde van de cursus hebben ouders/opvoeders in een project aangetoond te participeren op school. Door middel van een participatieovereenkomst met de school wordt vastgelegd hoe de ouder blijvend participeert op school; 4. het vergroten van de taalvaardigheid (NT2/NT1) voor diegenen die hier behoefte aan hebben in de context van onderwijs, opvoeding en participatie. Het taalniveau op het gebied van spreken en luisteren stijgt met een niveau indien het taalonderdeel gegeven is door een bevoegde NT2-docent. Beschrijving methodiek/ouderprogramma De methodiek Goed, Beter, Best! is ontwikkeld door St. de Meeuw en Alsare ontwikkeling en advies en is tot stand gekomen op basis van de ervaringen die zijn opgedaan in de pilot, die in 2012 is uitgevoerd op basisscholen in Rotterdam met een groep nul, in opdracht van de gemeente Rotterdam. In de oorspronkelijke methodiek Goed, Beter, Best! is er minder ruimte voor samenwerking met mensen en organisaties die in en rond de school actief zijn. In samenspraak met scholen heeft Alsare de versie 2.0 ontwikkeld. Het programma van Goed, Beter, Best!2.0 maakt integraal onderdeel uit van het onderwijsprogramma en beleid van elke individuele school. Het wordt daarmee ingebed in de werkwijze van die school en het maakt de weg vrij voor ouders/opvoeders en leerkrachten om echt partners te worden in de begeleiding van de talentontwikkeling van kinderen. Binnen Goed, Beter, Best!2.0 wordt daarom intensief samengewerkt met partijen in en rond de school die zowel voor de ouders/opvoeders, de school en de kinderen belangrijk zijn.

2 Goed, Beter, Best!2.0 Het programma Goed, Beter, Best!2.0 is bedoeld voor ouders/opvoeders met kinderen in een VVE-groep (de onderbouw van de basisschool/voor- en vroegschool/ peuterspeelzaal). Het programma berust op drie peilers: 1. OOG, onderwijsondersteunend gedrag van ouders/opvoeders (wat doe je thuis met je kind dat in het verlengde ligt van hetgeen door de leerkracht in de groep gedaan wordt); 2. PS, partnerschap met school; 3. NT2-NT1, taalontwikkeling van ouders/opvoeders op verschillende niveaus aangeduid in de methodiek met 1/2/3 sterren (van alfa B t/m niveau B2/3F). De rode draad door het programma vormen de volgende onderwerpen: Communicatie tussen ouder/opvoeder en kind en tussen ouder/opvoeder en school; positief denken, kijk eens wat vaker door een roze bril; complimenten geven en ontvangen; talentenscan van jezelf en van je kind; ondernemer van je eigen geluk zijn; empowerment van ouders/opvoeders, met zelfvertrouwen sta je steviger in de wereld en heb je een positiever beeld van jezelf en van de wereld om je heen. Goed, Beter, Best!2.0 heeft als doel de ouders/opvoeders intensief te betrekken bij het onderwijs aan hun kind in de onderbouw van de basisschool zodat de kinderen zich optimaal ontwikkelen, thuis en op school. Binnen het programma Goed, Beter, Best!2.0 wordt het onderdeel NT2/NT1 aangeboden aan die ouders/opvoeders die daar behoefte aan hebben. De onderdelen OOG en PS kunnen dus ook gevolgd worden door ouders/opvoeders die het Nederlands goed (in woord en geschrift) beheersen. De ouders/opvoeders leren over de thema s en activiteiten in de VVE-groepen. Ze leren ook over de rol van ouders/opvoeders als partner van de school in het opvoeden en begeleiden van het kind. Het onderwerp van elke les aan de ouders/opvoeders is gekoppeld aan wat er in de groep van hun kind (de VVE-thema s) en aan wat er in de school op dat moment gebeurt (oudergesprekken, huisbezoek of een viering). De deelnemende ouders/opvoeders gaan regelmatig de school in om opdrachten te maken in de groep van hun kind en om bijvoorbeeld een gesprek te oefenen met een leerkracht. Bij het uitvoeren van het programma Goed, Beter, Best!2.0 in de praktijk is de situatie op de specifieke school (de planning van VVE-thema s, de contactmomenten tussen school en ouders/opvoeders e.d.) leidend voor het plannen van de GBB!2.0-lessen. De leerkrachten van de VVE-groepen en de eventuele VVE-coördinator zijn dan ook betrokken bij de planning van de lessen. Een gekwalificeerde trainer/docent (lesbevoegdheid, post hbo-nt2/gecertificeerd) geeft de lessen. De lessen kunnen ook samen gegeven worden met bijvoorbeeld een oudercoördinator, een eigen leerkracht van de school.

3 Juist door de sterke verbindingen tussen de setting waarin het programma wordt aangeboden (op de basisschool), de inhoudelijke insteek van het programma (de ontwikkeling en opvoeding van het jonge kind) en de doelgroep (ouders/ opvoeders van kinderen in de VVE-groepen), biedt het programma de ouders/opvoeders een natuurlijke motivatie om te werken aan het verbeteren van hun kennis en vaardigheden. De 2.0 versie van het programma is door Alsare ontwikkeld en vanaf het schooljaar uitgevoerd op meer dan 70 basisscholen in Rotterdam, Amsterdam en Capelle aan de IJssel. Binnen de 2.0-versie wordt intensief samengewerkt met andere organisaties die op de scholen en in de wijken actief zijn en projecten/programma s die daar ook al worden uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld de diëtiste, de schoolmaatschappelijk werker,de bibliotheek, de speel-otheek, het buurtwerk, de woningbouwcorporatie. Goed, Beter, Best!2.0 is door de samenwerking met andere partijen: ingebed in langer lopende activiteiten; een project dat leidt tot duurzame participatie; een project dat volledig onderdeel is van de schoolactiviteiten. De samenwerking zorgt voor synergie. Alsare coördineert de planning en maakt hier per school afspraken over. Per school kan het traject er dus anders uit zien. Er wordt elke keer weer opnieuw maatwerk geleverd. De ouders/opvoeders werken tijdens de cursus aan een project waarvan de school heeft aangegeven dat hier belang aan gehecht wordt (bijvoorbeeld: overblijfhulp, leeshulp, denktank, vaders op school, bibliotheekhulp, ouderraad, klussendienst). Aan het eind van de cursus GBB!2.0 hebben de ouders/opvoeders echt het project neergezet en gepresenteerd aan elkaar, de leerkrachten, de directie. Het doel hiervan is dat ouders/opvoeders blijvend participeren op school. Dat kan zijn in dit project, maar dat kan ook zijn in andere taken en werkzaamheden die belangrijk zijn voor de kinderen en de school. Deelnemers krijgen aan het eind van de cursus Goed, Beter, Best!2.0: certificaat met gevolgde modules OOG en PS; een participatieovereenkomst met daarin beschreven hetgeen de deelnemer gedaan heeft op school en hetgeen hij vervolgens gaat/blijft doen; certificaat met behaald taalniveau, indien taalmodules gevolgd zijn. Ouders/opvoeders en school zijn samen verantwoordelijk voor: 1. goede samenwerkingsafspraken en communicatie; 2. het blijvende versterken van het educatief thuismilieu; 3. de blijvende participatie van de ouders/opvoeders in de school.

4 Alsare kan de inbedding, indien wenselijk, ondersteunen d.m.v. adviesgesprekken met directie, leerkrachten en VVEcoördinator en/of door de organisatie van terugkombijeenkomsten met de ouders/opvoeders en de school. Modulair programma Het programma is modulair opgebouwd. Uitgangspunt bij de planning van de modules OOG is de planning van de VVEthema s op de school. De thema s die aan de ouders/opvoeders aangeboden worden lopen daarmee parallel aan de VVE-thema s die aangeboden worden aan de kinderen. De taalthema s zijn altijd binnen de context van de OOGmodules. Start de school met bijvoorbeeld het VVE-thema lente dan starten de ouders/opvoeders ook met de module Lente en met de taalmodules (inclusief de woordenlijsten) die horen bij het thema lente. De planning van de modules Partnerschap met school (PS) wordt in samenspraak met de school gedaan. Het taalniveau wordt door het afnemen van taaltoetsen vastgesteld. De taalmodules, binnen de context van het VVEthema, worden op 3 niveaus aangeboden zoals al eerder beschreven. Persoonlijk woordenboek Elke deelnemer heeft een persoonlijk woordenboek. Per VVEthema krijgt de deelnemende ouder/opvoeder de woordenlijsten die ook de kinderen aangeboden krijgen van hun leidster/leerkracht op de groep in hun woordenboek. Dit gebeurt dus op hetzelfde moment. De deelnemende ouder/opvoeder kan thuis met de kinderen allerlei activiteiten koppelen aan deze woorden. Dit wordt ook in de cursus Goed, Beter, Best!2.0 geoefend. Daarnaast is er ruimte in het woordenboek om woorden/gezegdes/uitdrukkingen die de deelnemer zelf belangrijk vindt, toe te voegen. De aangeboden woorden per thema komen uit de verschillende VVE-programma s. Digitale leeromgeving: blended learning Er zijn steeds meer ouders/opvoeders die werken of andere zorgtaken hebben en die dus minder tijd hebben om 2 dagdelen per week een cursus op school te volgen. Alsare heeft daarom een digitale leeromgeving ontwikkeld die de groepsbijeenkomsten ondersteunt. Vanaf september 2014 is de methodiek online. Binnen de digitale leeromgeving gaan ouders /opvoeders aan de slag met het programma. Extra taalprogramma online Binnen de digitale leeromgeving kunnen ouders/opvoeders de taalmodules volgen op hun eigen niveau binnen de context van onderwijsondersteunend gedrag. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een volledig onlinetaalprogramma te volgen voor tweede taalleerders. Indien gewenst kunnen de taaltoetsen aan het begin en aan het eind door een onafhankelijke taaltoetsaanbieder (Mr. Dutch) afgenomen worden.

5 Dit levert aan het eind van de cursus een officieel certificaat op. Train-de-trainer Goed, Beter, Best!2.0 Een trainer/docent moet les kunnen geven aan een vaak zeer heterogene groep ouders/opvoeders (achtergrond en taalniveau). Alsare heeft een train-de-trainerprogramma voor trainers/docenten die met de methodiek gaan werken. De deelnemers zijn aan het eind van de training op de hoogte van begrippenkader, theorie en uitvoering met betrekking tot onderwijsondersteunend gedrag, partnerschap ouder/opvoeder-school, VVE-programma s en ouderbetrokkenheid. Vanuit de theorie kunnen zij een vertaalslag maken naar de praktijk zoals deze binnen de methodiek van Goed, Beter, Best!2.0 is neergezet. De deelnemers zijn in staat cursisten van Goed, Beter, Best!2.0 uit te leggen hoe er gewerkt wordt in de cursus. Zij maken cursisten bekend met de begrippen leerdoel, individuele leervraag, participatie, portfolio en integreren deze onderdelen in zijn/haar lesprogramma. Samenwerking met anderen in en om de school is daarbij van cruciaal belang. De training bestaat uit twee bijeenkomsten en een terugkomdag. Bijeenkomst 1 ; In deze eerste bijeenkomst maken we kennis met elkaar en wordt voorkennis over het onderwerp ouderbetrokkenheid en voor- en vroegschoolse educatie gecheckt. Verder gaan we aan de slag met de methodiek Goed, Beter, Best!2.0 in relatie tot VVE-programma s die gebruikt worden op voor- en vroegscholen in de plaats waar het uitgevoerd moet worden. Bijeenkomst 2: In de tweede bijeenkomst gaan de deelnemers heel praktisch aan de slag met de methodiek Goed, Beter, Best!2.0. Het vloerkleed wordt uitgelegd. Het vloerkleed is de basis waarop alle lessen worden vormgegeven. Belangrijk is dat de deelnemers de onderdelen van het vloerkleed leren inpassen binnen de zeer heterogene groepen (taalniveau en achtergrond) waaraan zij les geven. Bijeenkomst 3: De gemaakte en in de praktijkgebrachte lessencyclus wordt in kleine groepjes besproken aan de hand van het vloerkleed. In deze bijeenkomst wordt verder nog de samenwerking met partijen/personen die in en rond de school actief zijn besproken aan de hand van hetgeen in de praktijk is vastgesteld. Het belang van samenwerking moet duidelijk zijn. Het is van groot belang dat ouders/opvoeders en leerkrachten elkaar blijvend kunnen vinden en dus ook duurzaam met elkaar samenwerken. Dus ook als de cursus is beëindigd. Workshops leerkrachten/directie Een belangrijke voorwaarde voor succes op de school van kinderen is de betrokkenheid van de ouders/opvoeders bij hetgeen zich in en rond de school afspeelt. Heel belangrijk daarbij is dat leerkrachten en ouders/opvoeders dezelfde taal spreken. De workshops zijn bedoeld om leerkrachten een theoretisch kader mee te geven.

6 Dit theoretisch kader is gebaseerd op de (nieuwste) bevindingen rondom ouderbetrokkenheid. Naast inhoudelijke kennis is er veel ruimte voor praktische oefening, vrijheid om te oefenen en het uitwisselen van kennis en ervaringen met elkaar en dan met name op het gebied van: Hoe organiseer je ouderbetrokkenheid? De workshops kennen een pragmatische aanpak. Vanuit de theorie wordt direct gekeken naar de eigen praktijk van de deelnemende leerkracht. Elke keer stelt de deelnemer zich de vraag: Wat betekent dit voor mij? en Hoe ga ik dit aanpakken?. Er zijn workshops over de volgende onderwerpen: visie op ouderbetrokkenheid en wat betekent dat in de praktijk; communiceren met ouders/opvoeders; omgaan met diversiteit. Doelgroep Goed, Beter, Best!2.0: ouders/opvoeders Elke ouder/opvoeder met een kind op de voor- en/of vroegschool kan deelnemen aan het programma. Dus ongeacht hun taalniveau. De groep ouders/opvoeders die deel kunnen nemen aan Goed, Beter, Best!2.0 bestaat uit een grote diversiteit aan mensen met verschillende culturele achtergronden die ook in verschillende stadia van hun leven en hun (taal)ontwikkeling zitten. Het gaat over ouders/opvoeders van autochtone en allochtone afkomst. Goed opgeleid tot nauwelijks scholing gevolgd. Het taalniveau kan lopen van volledig analfabeet tot niveau B2/C1 (Raamwerk CEF) of 2F/3F (Meijerink). Er zullen ouders/opvoeders zijn die betaald werk hebben en ouders/opvoeders die nauwelijks sociale contacten buiten de eigen familiekring hebben. Goed, Beter, Best!2.0: trainers/docenten Al die ouders/opvoeders zitten bij elkaar in een groep. Dat levert geen problemen op omdat hetgeen hen bindt de kinderen zijn die allemaal in een VVE-groep zitten. Een trainer/docent moet wel gedifferentieerd les kunnen geven aan een heterogene groep. Goed, Beter, Best!2.0: leerkrachten/directie Uit onderzoek is gebleken dat ouders/opvoeders hun rol sneller oppakken als zij de indruk hebben dat het wordt gewaardeerd en dat het zinvol is. De basisvoorwaarden voor onderwijsondersteunend gedrag zijn in het kort: je welkom voelen op school; inzien dat je hulp nodig en gewenst is; de leidster/leerkracht vertrouwen; je serieus genomen voelen. De leerkrachten en directie van een school moeten daarom een duidelijke gezamenlijke visie op ouderbetrokkenheid hebben en deze ook goed in de praktijk brengen. Naast andere methodiek te gebruiken? Goed, Beter, Best!2.0 kan heel goed gecombineerd worden met andere programma s. In de praktijk gebeurt dit al met bijvoorbeeld VVE-Thuis, Taal voor Thuis, Rugzak, De Verteltas en Logo De programma s versterken elkaar. Samen met de school wordt een planning gemaakt.

7 Materiaal Het lesmateriaal bestaat uit: 1. trainershandleiding; 2. werkbladen deelnemers; 3. online leren binnen digitale leeromgeving. Het materiaal van de oorspronkelijke versie Goed, Beter, Best! is gratis te downloaden op Het materiaal voor Goed, Beter, Best!2.0 is zowel fysiek als binnen de digitale leeromgeving te verkrijgen via Alsare ontwikkeling en advies. Kosten aanschaf integraal programma incl ouderprogramma Onderstaand de prijzen (vrijgesteld van BTW) indien het programma volledig uitgevoerd wordt door bevoegde trainers van Alsare ontwikkeling en advies 1. Ouderprogramma 48 dagdelen 1.050,-- per persoon bij groepsgrootte van 12 tot 15 deelnemers 2. Module Goed, Beter, Best! ,-- per dagdeel voor een groep van personen Gemiddeld duurt een module 6 dagdelen 3. Train-de-trainer 250,-- per bijeenkomst per persoon bij groepsgrootte van 12 tot 15 deelnemers 4. Workshops leerkrachten 765,-- per bijeenkomst Maatwerk kan altijd geleverd worden. Op aanvraag wordt een offerte daarvoor uitgebracht. Kosten aanschaf ouderprogramma Kosten deelname oudercursus Intensiteit ouderprogramma (tijdsduur) Hoe vorm te geven op bestuurlijk (gemeente/schoolbestuur) en financieel vlak? Goede praktijkvoorbeelden/behaalde resultaten Richtprijs ouderprogramma (32 dagdelen groepsbijeenkomsten met docent/trainer en 16 dagdelen online leren met individuele begeleiding) 1.050,-- Op dit moment wordt de uitvoering betaald door: 1. gemeentes; 2. scholen/schoolbesturen zelf. Het programma bevat lesmateriaal voor 80 dagdelen. In de praktijk van de 2.0-versie omvat een cursus 48 dagdelen. Deze 48 dagdelen worden deels in groepsbijeenkomsten ingevuld en deels binnen de digitale leeromgeving. Per school, schoolbestuur en/of gemeente verschilt dit. Geen eenduidig antwoord op te geven. Bijvoorbeeld de methodiek inbedden in het onderwijsbeleid Financiering bijvoorbeeld uit onderwijsachterstandmiddelen, verlengde leertijd of middelen voor ouderbetrokkenheid. In Rotterdam loopt het programma op ongeveer 60 basisscholen met een Groep nul. De resultaten tot nu toe zijn: 1. niveauverhoging op de gebieden spreken en luisteren is voor 96% gerealiseerd; 2. alle deelnemers hebben hun portfolio gevuld met opdrachten OOG en PS; 3. Klanttevredenheid (eindevaluatie) van deelnemende ouders/opvoeders is hoog (gemiddeld 8); 4. presentie ligt gemiddeld op 87%; 5. tussentijdse uitval ligt op 8%; 6. leerkrachten en directies zijn zeer tevreden over uitvoering (gemiddeld 8.5);

8 7. leerkrachten en directies zijn zeer tevreden over verbetering contacten met ouders/opvoeders (gemiddeld 8); 8. uit verschillende publicaties blijkt het enthousiasme van de deelnemers. In Amsterdam loopt het programma op 11 basisscholen. Door de vraag van scholen en schoolbesturen heeft Alsare nu ook ontwikkeld: Goed, Beter, Best! 4.3 voor ouders/opvoeders met kinderen in groep 3 en 4; Goed, Beter, Best! 6,5 voor ouders/opvoeders met kinderen in groep 5 en 6; Goed, Beter, Best! 8.7 voor ouders/opvoeders met kinderen in groep 7 en 8; Goed, Beter, Best! 10.9 voor ouders/opvoeders met kinderen in de eerste twee klassen van het vo. In het bijgevoegde schema staan deze programma s verder uitgewerkt. Ook deze programma s worden modulair aangeboden. Ouders/opvoeders en scholen formuleren hun leerwensen en Alsare stelt vervolgens een programma op passend bij die specifieke leerwensen. Onderzoek In Rotterdam wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het programma door de Sociaal Wetenschappelijke Afdeling van de gemeente (kwantitatief onderzoek) en studenten sociologie van de Erasmus Universiteit (kwalitatief onderzoek). De uitkomsten hiervan zijn nog niet bekend. In Amsterdam loopt Goed, beter, Best!2.0 mee in het onderzoek Sociale Inclusie van Maurice de Greef. Aan het eind van elke cursus wordt door Alsare een evaluatie gedaan door middel van vragenlijsten.

Educatief Partnerschap. Ken de school. Het schoolgebouw. Bouwen en groepen. Wie werken er op school?

Educatief Partnerschap. Ken de school. Het schoolgebouw. Bouwen en groepen. Wie werken er op school? Educatief Partnerschap Ken de school Het schoolgebouw Bouwen en groepen Wie werken er op school? 1 Instructie Het programma Goed, Beter, Best! is bedoeld voor ouders met kinderen in de onderbouw van de

Nadere informatie

Informatie van de school

Informatie van de school Educatief Partnerschap Informatie van de school De schoolgids Een ouderbijeenkomst De nieuwsbrief/de website 1 Instructie Het programma Goed, Beter, Best! is bedoeld voor ouders met kinderen in de onderbouw

Nadere informatie

Methodiek/Ouderprogramma bij VVE

Methodiek/Ouderprogramma bij VVE Factsheet Het ei van Columbus Naam Methodiek Ontwikkelaar Gegevens Contactpersoon: Integraalprogramma (methodiek voor psz en po) mét aanvullend ouderprogramma Rezulto Onderwijsadvies, ITTA Universiteit

Nadere informatie

Evaluatie pilots ouderprogramma s VVE. Criteria voor het ouderprogramma. Resultaten evaluatieonderzoek

Evaluatie pilots ouderprogramma s VVE. Criteria voor het ouderprogramma. Resultaten evaluatieonderzoek Evaluatie pilots ouderprogramma s VVE In 2011 heeft Marant, in opdracht van de gemeente Arnhem, onderzoek gedaan naar de bestaande ouderprogramma s VVE; in hoeverre die passen bij het VVE-beleid en aansluiten

Nadere informatie

Trainershandleiding. Onderwijsondersteunend. gedrag educatief partnerschap en taal

Trainershandleiding. Onderwijsondersteunend. gedrag educatief partnerschap en taal Trainershandleiding Onderwijsondersteunend gedrag educatief partnerschap en taal Trainershandleiding - Inleiding Inleiding Goed, Beter, Best! is een cursusprogramma voor ouders met een kind in groep nul

Nadere informatie

Educatief Partnerschap. Ken de school. Het schoolgebouw. Bouwen en groepen. Wie werken er op school?

Educatief Partnerschap. Ken de school. Het schoolgebouw. Bouwen en groepen. Wie werken er op school? Educatief Partnerschap Ken de school Het schoolgebouw Bouwen en groepen Wie werken er op school? 1 Instructie Het programma Goed, Beter, Best! is bedoeld voor ouders met kinderen in de onderbouw van de

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Onderwijs Ondersteunend Gedrag. Lente. Lente buiten. De kinderboerderij. Jonge dieren. Pasen. Het weer. Voorjaarsbloemen

Onderwijs Ondersteunend Gedrag. Lente. Lente buiten. De kinderboerderij. Jonge dieren. Pasen. Het weer. Voorjaarsbloemen Onderwijs Ondersteunend Gedrag Lente Lente buiten De kinderboerderij Jonge dieren Pasen Het weer Voorjaarsbloemen 1 Instructie Het programma Goed, Beter, Best! is bedoeld voor ouders met kinderen in de

Nadere informatie

Educatief Partnerschap. Ouders op school. Helpen in de groep. De ouderraad en de medezeggenschapsraad. Hulpouders

Educatief Partnerschap. Ouders op school. Helpen in de groep. De ouderraad en de medezeggenschapsraad. Hulpouders Educatief Partnerschap Ouders op school Helpen in de groep De ouderraad en de medezeggenschapsraad Hulpouders 1 Instructie Het programma Goed, Beter, Best! is bedoeld voor ouders met kinderen in de onderbouw

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Deelprogramma voor wijkverpleegkundigen en ouderenadviseurs die opgeleid worden tot casemanager SamenOud R. Brans April 2013 Inhoud

Nadere informatie

VVE beleidsplan. (versie 1.2 /februari 2015)

VVE beleidsplan. (versie 1.2 /februari 2015) VVE beleidsplan (versie 1.2 /februari 2015) Voorwoord Voor u ligt het eerste VVE beleidsplan van Peuterspeelzaal Kip Kakel. Hierin staat beschreven op welke wijze wij uitvoering willen geven aan de voor

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

De leer kracht van groene schoolpleinen

De leer kracht van groene schoolpleinen De leer kracht van groene schoolpleinen Het gebruik van de groene buitenruimte in het onderwijsleerproces Informatie over het onderzoek Leiden, september 2013 1. INFORMATIE OVER HET ONDERZOEK Achtergrond

Nadere informatie

Train de Trainers Samen Nederlands leren

Train de Trainers Samen Nederlands leren Tonny van Breukelen Train de Trainers Samen Nederlands leren Cursus voor docenten Nederlands als tweede taal ten behoeve van het project Samen Nederlands leren Stichting Beter Zien Anders Kijken Stichting

Nadere informatie

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool OUDERBETROKKENHEID : Inleiding Een beleidsplan ouderbetrokkenheid vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit. Het is niet alleen een agenda met te ontplooien activiteiten,

Nadere informatie

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt Methodiekbeschrijving Januari 2008 Laat Zien Wat Je Kunt Deel 1: Methodiekbeschrijving Het is bij de juiste methodiekvaststelling bepalend uit welke personen de doelgroep bestaat. De methodiek is vooral

Nadere informatie

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs : www.debegaafdenwijzer.nl Marijke Schekkerman Onderwijsdeskundige hoogbegaafdheid Korte Stammerdijk 17 1382 BL Weesp 06-22842667 debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs

Nadere informatie

SAMENVATTING EN AANBEVELINGEN

SAMENVATTING EN AANBEVELINGEN Educatief partnerschap op de basisschool Ibn-i-Sina Een onderzoek naar de ouderbetrokkenheid van islamitische ouders bij VVE Onderzoeksstage Onderwijspedagogiek Studiejaar 2016-2017 Vrije Universiteit

Nadere informatie

Goed, Beter, Best! Trainershandleiding. Cursusprogramma. voor ouders van peuters en kleuters. Onderwijs Ondersteunend Gedrag

Goed, Beter, Best! Trainershandleiding. Cursusprogramma. voor ouders van peuters en kleuters. Onderwijs Ondersteunend Gedrag Cursusprogramma Goed, Beter, Best! voor ouders van peuters en kleuters Trainershandleiding Onderwijs Ondersteunend Gedrag Educatief Partnerschap met de school De Nederlandse taal 1 Inhoud Voorwoord 3 Achtergrondinformatie

Nadere informatie

Educatief Partnerschap. Samen opvoeden. Opvoeden thuis. Huisbezoek. Regels op school en thuis

Educatief Partnerschap. Samen opvoeden. Opvoeden thuis. Huisbezoek. Regels op school en thuis Educatief Partnerschap Samen opvoeden Opvoeden thuis Huisbezoek Regels op school en thuis 1 Instructie Het programma Goed, Beter, Best! is bedoeld voor ouders met kinderen in de onderbouw van de basisschool:

Nadere informatie

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Marijke Schekkerman Specialist in Gifted Education www.debegaafdenwijzer.nl e-mail: debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Aanleiding: Steeds

Nadere informatie

Quickscan Ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid thuis

Quickscan Ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid thuis Quickscan Ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid thuis Wenst u de participatie en betrokkenheid van ouders binnen uw school, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang (of in brede schoolverband)

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Hierbij ontvangt u van mij een samenvatting van de uitkomsten van de tevredenheidsmeting, die begin november is afgenomen. We hebben deze in het team en met de MR

Nadere informatie

SUCCESVOL IN KLANTCONTACT

SUCCESVOL IN KLANTCONTACT Een leerweg voor inbound, outbound en schriftelijk klantcontact WAAROM DEZE LEERWEG In een klantcontactomgeving maken we gebruik van telefoon, mail, social media of andere kanalen. Het is hierin essentieel

Nadere informatie

Kiezen van taaltoetsen en taalcursussen voor de nieuwe taalnorm 3F

Kiezen van taaltoetsen en taalcursussen voor de nieuwe taalnorm 3F Kiezen van taaltoetsen en taalcursussen voor de nieuwe taalnorm 3F Bijeenkomst MG86 IJsbrand Jepma, Sardes, maart 2014 Drie servicedocumenten om gefundeerd te kiezen 1) Kieswijzer Toetsen taalniveau pedagogisch

Nadere informatie

HIGHCOACHING. Hartcoherentie trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. Brochure Trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. Coaching op een hoger niveau

HIGHCOACHING. Hartcoherentie trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. Brochure Trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. Coaching op een hoger niveau HIGHCOACHING Brochure Trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg Coaching op een hoger niveau Dit is een uitgave van Highcoaching Hartcoherentie trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg 1 HighCoaching Early

Nadere informatie

Preview. Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang. Pedagogische doelen. Wat is kwaliteit?

Preview. Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang. Pedagogische doelen. Wat is kwaliteit? Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang Preview Wat is kwaliteit? Stand van zaken anno 2009 Waarom VVE in de kinderopvang? Doelgroepen Professionalisering Kwaliteit van VVE: wat werkt? Wat voegt VVE toe?

Nadere informatie

Cleo-Patria. vrouwen- en buurtstudio s. in het kort

Cleo-Patria. vrouwen- en buurtstudio s. in het kort Cleo-Patria vrouwen- en buurtstudio s in het kort Cleo-Patria vrouwen- en buurtstudio s Cleo-Patria staat voor een concept dat inmiddels op ca. 10-15 locaties succesvol is en wordt toegepast. De doelstelling

Nadere informatie

Montessori Professionalisering Zuid-Nederland 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Montessori Professionalisering Zuid-Nederland 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Montessori Professionalisering Zuid-Nederland 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Montessori Zuid-Nederland Professionele ontwikkeling 2014-2015 Het menselijke individu kan zich zonder

Nadere informatie

Docenten- en cursusevaluaties

Docenten- en cursusevaluaties Docenten- en cursusevaluaties Cursusevaluatie Om de tevredenheid van onze deelnemers inzichtelijk te maken en om een kwalitatief en kwantitatief adequaat cursusaanbod te waarborgen gebruikt Heart4happiness

Nadere informatie

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod 2010-2011 Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod De Ambulante Dienstverlening van Koninklijke Kentalis Het Rotsoord

Nadere informatie

Opleiding Nagelstyling Brochure

Opleiding Nagelstyling Brochure Opleiding Nagelstyling Brochure www.simply-you.nl www.simply-you-webwinkel.nl info@simply-you.nl tel: 0645752514 Algemene informatie opleidingen Het vak nagelstyling wint de laatste jaren enorm aan populariteit.

Nadere informatie

De Schoolwerkplaats school van nu

De Schoolwerkplaats school van nu 2015 De Schoolwerkplaats school van nu Visie en uitgangspunten Manon van der Linde Ilse Overzier Marjan van Baekel- Kan 1. Waar de Schoolwerkplaats voor staat Missie Wat we willen is dat alle kinderen

Nadere informatie

Ouderplan Koetsveldschool

Ouderplan Koetsveldschool Ouderplan Koetsveldschool Visie op ouderbetrokkenheid. Iedere leerling heeft recht op een goede samenwerking tussen school en ouders. Ouderbetrokkenheid is daarom een niet-vrijblijvende en gelijkwaardige

Nadere informatie

VISIEVORMING & LEIDERSCHAP

VISIEVORMING & LEIDERSCHAP VISIEVORMING & LEIDERSCHAP Een leerweg voor het ontwikkelen van jouw visie en leiderschap Pieterman & Partners VISIEVORMING & LEIDERSCHAP WAAROM DEZE LEERWEG Naast de focus op het dagelijkse proces, willen

Nadere informatie

Digitale overheid en jongeren

Digitale overheid en jongeren Digitale overheid en jongeren een educatief programma Ede, 12 oktober 2017 Stichting Digisterker 1 Hartelijk welkom! Angeliek van der Zanden Jefta Bego Ellen van Schie Projectleider Jongeren Coördinator

Nadere informatie

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches.

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches. Locatie Moerdijk VluchtelingenWerk Brabant-West Postbus 173 4250 DD Werkendam Telefoon (0183) 50 90 16 Fax (0183) 50 90 17 afdeling@vluchtelingenwerk.org Project Taalcoaches 1 januari 2009 31 december

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Onderhandelen, Samenwerken en Conflictpreventie Informatiepakket voor medici

Onderhandelen, Samenwerken en Conflictpreventie Informatiepakket voor medici Onderhandelen, Samenwerken en Conflictpreventie Informatiepakket voor medici Welkom bij MediationPoint! Wat kunnen wij voor u doen? - Cursus Onderhandelen, Samenwerken en Conflictpreventie. Hoe? - Er zijn

Nadere informatie

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens Werk naar werk (als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014 Karin Boelens Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Mobiliteit: Werk naar werk... 3 2.1 Voorlichting... 3 2.2 Intakegesprek... 4 2.2.1 Portal Werkinzicht...

Nadere informatie

EduDivers Werkplan 2017

EduDivers Werkplan 2017 kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit EduDivers Werkplan 2017 Het jaar 2017 is voor EduDivers een overgangsjaar. De kern van financiering van EduDivers verloopt via de landelijke Onderwijsalliantie

Nadere informatie

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1 Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding Programma Oudercursus VO Bijeenkomst 1 - Naar het VO, wat verandert er allemaal voor kind en ouder? - Wederzijdse verwachtingen

Nadere informatie

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA EEN SAMENWERKING TUSSEN VAKGROEP ELAN EN PRE-UNIVERSITY VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA 2018-2019 PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS Over Pro-U

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger,

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger, Introductie Beste ouder/verzorger, U staat op het punt om een vragenlijst over het educatieve partnerschap tussen u en uw school in te vullen. Met educatief partnerschap wordt de relatie tussen ouders/verzorgers

Nadere informatie

Nulmeting ouderbetrokkenheid. Handleiding bij vragenlijsten ouderbetrokkenheid

Nulmeting ouderbetrokkenheid. Handleiding bij vragenlijsten ouderbetrokkenheid Nulmeting ouderbetrokkenheid Handleiding bij vragenlijsten ouderbetrokkenheid 1 Ouderbetrokkenheid in beeld Met behulp van deze vragenlijst ouderbetrokkenheid kunnen Rotterdamse scholen voor basis- en

Nadere informatie

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden COMMUNICATIE technieken voor leidinggevenden Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Ouderbeleid Kids First COP groep

Ouderbeleid Kids First COP groep Ouderbeleid Kids First COP groep Vastgesteld januari 2015 Kids First COP groep Friesestraatweg 215 b 9743 AD Groningen T 050 3 12 43 25 E info@kidsfirst.nl www.kidsfirst.nl Ouderbeleid Kids First COP groep,

Nadere informatie

Plan van aanpak Hoek van Holland/Van Rijckevorsel n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE.

Plan van aanpak Hoek van Holland/Van Rijckevorsel n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE. De aanpak op schoolniveau: Indicator Doel Actie/middel Tijdpad Wie Resultaat Professionalisering Tussenevaluatie /borging Condities Scholing VVE. Ouders De leerkrachten van de vroegschoolse zijn VVE-geschoold.

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Consulent taalvorming opleiding 2014-2016. Taalvorming

Consulent taalvorming opleiding 2014-2016. Taalvorming Consulent taalvorming opleiding 2014-2016 In september 2014 starten we met een nieuwe groep cursisten voor de opleiding Consulent Taalvorming. De opleiding is bedoeld voor docenten Nederlands en Pedagogiek

Nadere informatie

Dit is jouw leven, een nieuwe integrale interventie gericht op floreren. Ernst Bohlmeijer

Dit is jouw leven, een nieuwe integrale interventie gericht op floreren. Ernst Bohlmeijer Dit is jouw leven, een nieuwe integrale interventie gericht op floreren. Ernst Bohlmeijer Inhoud Oefeningen Uitleg achtergrond en inhoud Vragen I Sta eens stil bij een moment in je jeugd dat je helemaal

Nadere informatie

Leergang ZelfVerzorgd

Leergang ZelfVerzorgd Leergang ZelfVerzorgd Waar gaat het over? Zuidwester heeft besloten te gaan werken met ondersteuningslijnen. Op deze manier willen we meer gespecialiseerde ondersteuning bieden aan onze cliënten, binnen

Nadere informatie

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Gemeente Kaag en Braassem is een werkwijze van Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeente Kaag en Braassem Verantwoordingsperiode

Nadere informatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie Opleiding Interne Coach/Trainer IVB De motor in een lerende organisatie Opzet van de opleiding Werken vanuit een individuele vraaggerichte benadering De Individuele Vraaggerichte Benadering (IVB) is een

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek mei 2013

Oudertevredenheidsonderzoek mei 2013 Basisschool Bocholtz Wijngracht 11 6351 HJ Bocholtz 045 5443614 045 5445952 info.rkbsbocholtz@movare.nl Oudersonderzoek mei 2013 Doelstellingen van het onderzoek De onderzoeksdoelstellingen van het Landelijk

Nadere informatie

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Bijlage 7: Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Visie opleidingen Pedagogiek Hogeschool van Amsterdam Wij dragen als gemeenschap en daarom ieder van ons als individu, gezamenlijk

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Evaluatie Vversterk trainingen. Organisatieaspecten tweede tranche

Evaluatie Vversterk trainingen. Organisatieaspecten tweede tranche Evaluatie Vversterk trainingen Organisatieaspecten tweede tranche Evaluatie Vversterk trainingen Organisatieaspecten tweede tranche Opdrachtgever: Sardes Utrecht, november 2008 Oberon Postbus 1423 3500

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL OP DE RODE PADDESTOEL

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL OP DE RODE PADDESTOEL VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL OP DE RODE PADDESTOEL Locatie : Peuterspeelzaal Op de Rode Plaats : Haarlem Reg.nr.

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE HOEKSTEEN (LOCATIE DE REIGERTJES) BASISSCHOOL DE HOEKSTEEN Locaties : : Brinnr. :04YU Plaats

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

1: Steunpunt Autisme Nederland. 2. Aanbod: Blended cursus autisme in de klas

1: Steunpunt Autisme Nederland. 2. Aanbod: Blended cursus autisme in de klas 1: Steunpunt Autisme Nederland Binnen de Verschoorschool is het Steunpunt Autisme Nederland gevestigd. Dit steunpunt is bedoeld om kennis over autisme te ontwikkelen en te verspreiden binnen het onderwijs.

Nadere informatie

Persoonlijk Inburgeringsplan (concept)

Persoonlijk Inburgeringsplan (concept) Trajectplan PIB in een werkgeversbenadering Bron: gemeente Tilburg PERSOONSGEGEVENS Persoonlijk Inburgeringsplan (concept) Geboortedatum Adres E-mail GEGEVENS RE-INTEGRATIEBEDRIJF Bezoekadres Postadres

Nadere informatie

Pilotproject Taal voor Thuis

Pilotproject Taal voor Thuis Pilotproject Taal voor Thuis Onderdeel van proefprogramma Taal voor het Leven Congres Taal voor het Leven 30-10-2013 Gerda Welleman Cleo Dieteren 30-10-2013 Pilotproject Taal voor Thuis 1 Voorstellen Gerda

Nadere informatie

Productcatalogus AIRO Visie

Productcatalogus AIRO Visie Productcatalogus AIRO Visie Zorg Agogiek Inspireren Reflecteren Ontwikkelen Meer info? 06-42083525 1 Indeling Inleiding..pagina 3 Algemene Leefstijl (3 uur).. pagina 4 Algemene Leefstijl (20 uur) pagina

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Pareltje de Schatkaart Plaats : Delft LRKP nummer : 198321922 BRIN nummer : 13QZ C2 Onderzoeksnummer : 288192

Nadere informatie

IJsbrand Jepma & Jan Maarse

IJsbrand Jepma & Jan Maarse Een verantwoord taalverbeteringstraject naar de nieuwe taalnorm 3F: het kiezen van een taaltoets en taalcursus VVE-bijeenkomst taalniveau 3F kleinere gemeenten IJsbrand Jepma & Jan Maarse Programma Toetsvoorbeeld:

Nadere informatie

De effectiviteit van preventieve. voorlichting aan migrantenouders in. Rotterdam over ggz problematiek en. licht verstandelijke beperking

De effectiviteit van preventieve. voorlichting aan migrantenouders in. Rotterdam over ggz problematiek en. licht verstandelijke beperking Nuray Dogan Nadia el Gharnati Erasmus Universiteit 19-11-2015 De effectiviteit van preventieve voorlichting aan migrantenouders in Rotterdam over ggz problematiek en licht verstandelijke beperking De Rotterdamse

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

SUCCESVOL IN COACHING

SUCCESVOL IN COACHING SUCCESVOL IN COACHING Een leerweg voor resultaatgericht coachen Pieterman & Partners SUCCESVOL IN COACHING WAAROM DEZE LEERWEG Binnen een resultaatgerichte omgeving is het niet alleen van belang om medewerkers

Nadere informatie

Checklist kwaliteit ONDERSTEUNINGSAANBOD VOOR PLEEGOUDERS

Checklist kwaliteit ONDERSTEUNINGSAANBOD VOOR PLEEGOUDERS Checklist kwaliteit ONDERSTEUNINGSAANBOD VOOR PLEEGOUDERS Eind 2015 hebben Stichting Pionn en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) in opdracht van Stichting Kinderpostzegels een onderzoek

Nadere informatie

Conferentie Jong Geleerd, Goed Gedaan VVE Arnhem

Conferentie Jong Geleerd, Goed Gedaan VVE Arnhem Conferentie Jong Geleerd, Goed Gedaan VVE Arnhem Opbrengstgericht werken met jonge kinderen Samenwerken met ouders Wanneer: Tijdstip: Waar: Voor wie? Woensdag 27 maart 2013 13.00 18.30 uur MFC De Malburcht,

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPEN INSCHRIJVING IN UTRECHT WAT IS MISSION POSSIBLE? Bent u geïnteresseerd te ontdekken waar de motivatie van jongeren ligt om hun problemen zelf

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL NIJNTJE BASISSCHOOL OBS BOEKHORST

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL NIJNTJE BASISSCHOOL OBS BOEKHORST VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL NIJNTJE BASISSCHOOL OBS BOEKHORST Locaties :Nijntje :Boekhorst Brinnr. :15AO Plaats :8431 CW Oosterwolde

Nadere informatie

Riebas Jaargang 8 Nummer 9 Datum: 15 januari 2019

Riebas Jaargang 8 Nummer 9 Datum: 15 januari 2019 Riebas Jaargang 8 Nummer 9 Datum: 15 januari 2019 Bereikbaarheid directie Maandag de Ster, Westerhoven Dinsdag st. Willibrordusschool. Woensdag st. Willibrordusschool. Donderdag ochtend: de Ster, Westerhoven

Nadere informatie

Lessen in geluk voor groep 7 en 8. www.gelukskoffer.nl

Lessen in geluk voor groep 7 en 8. www.gelukskoffer.nl Lessen in geluk voor groep 7 en 8 www.gelukskoffer.nl Ontstaan Gelukskoffer Vanuit Bedrijfsleven Gebaseerd op leidinggeven aan jezelf 1,5 jaar wetenschappelijk literatuuronderzoek Pilots op diverse scholen

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Over zontrainingen 3 3. Over

Nadere informatie

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014 Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014 Invoering 1 augustus 2014 Bijeenkomst ouders 1. Opening 2. Doel:» ouders meenemen in de ontwikkelingen naar Passend Onderwijs.» Gelegenheid om vragen te stellen

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Beginmeting 2014 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, september

Nadere informatie

Post HBO opleiding Jobcoach/Trajectbegeleider

Post HBO opleiding Jobcoach/Trajectbegeleider Post HBO opleiding Jobcoach/Trajectbegeleider Combo Emonomy Combo Emonomy heeft een lange historie en traditie in methodiekontwikkeling, onderzoek, opleiding, coaching en advies op het gebied van arbeidsontwikkeling,

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 2 VOORWOORD EN INLEIDI

Nadere informatie

Productcatalogus AIRO Visie

Productcatalogus AIRO Visie Productcatalogus AIRO Visie Onderwijs Agogiek Inspireren Reflecteren Ontwikkelen Meer info? 0642083525 1 www.airovisie.nl Indeling Inleiding..pagina 3 Team training.. pagina 4 Groepsondersteuning...pagina

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip Schoolondersteuningsprofiel 11BF00 De Mienskip Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

2013 -. IC T Beleidsplan

2013 -. IC T Beleidsplan 2013 -. IC T Beleidsplan 0 Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Inleiding... 3 Doelstellingen... 3... 3 Plan van aanpak... 3... 3 Schooljaar 2014-2015... 5

Nadere informatie

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer Geachte ouders/verzorgers, Op 10 mei j.l. is er een ouderavond geweest. We zijn heel blij met de opkomst en de bereidheid van ouders om met ons mee te denken over de voorbereiding van de leerlingen op

Nadere informatie

Voorwoord. Hatice Turkmen directeur Stichting LOV

Voorwoord. Hatice Turkmen directeur Stichting LOV 2013 Jaarverslag Voorwoord Het afgelopen jaar hebben we de omslag gemaakt van een uitvoeringsorganisatie naar een ondernemende vrijwilligersorganisatie. Onze enthousiaste vrijwilligers, die een wezenlijk

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid en Educatief Partnerschap RKBS Klippeholm

Ouderbetrokkenheid en Educatief Partnerschap RKBS Klippeholm Ouderbetrokkenheid en Educatief Partnerschap RKBS Klippeholm 6 augustus 2017 Paul Kupper Ouders en leerkrachten werken voortdurend samen om het leren en de gezonde ontwikkeling van leerlingen te ondersteunen,

Nadere informatie

Opleidingsplan

Opleidingsplan Opleidingsplan 2017-2018 1 Opleidingsplan 2017-2018 1 Inleiding 3 Aanleiding 3 Doel 3 Visie 3 Scholing 4 Kinder EHBO 4 Taalniveau 3F 4 Scholing voor pedagogisch medewerkers die werken met 0-jarigen 4 TINK

Nadere informatie

Brochure. Primair onderwijs. Brochure. Primair onderwijs

Brochure. Primair onderwijs. Brochure. Primair onderwijs Brochure Primair onderwijs Brochure Primair onderwijs Positive Action Positive Action is een programma waarmee kinderen ondersteund en uitgedaagd worden in het ontwikkelen van hun unieke talenten. Het

Nadere informatie

Nota: de identiteit van het Kleurenorkest

Nota: de identiteit van het Kleurenorkest Nota: de identiteit van het Kleurenorkest Januari 2015 1 INHOUD De identiteit van het Kleurenorkest... 3 Het Didactische uitgangspunt:... 4 Natuurlijk Leren... 4 De Pedagogische PIJLERS:... 6 NLP: taalkracht...

Nadere informatie