Train de Trainers Samen Nederlands leren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Train de Trainers Samen Nederlands leren"

Transcriptie

1 Tonny van Breukelen Train de Trainers Samen Nederlands leren Cursus voor docenten Nederlands als tweede taal ten behoeve van het project Samen Nederlands leren

2 Stichting Beter Zien Anders Kijken Stichting Beter Zien Anders Kijken is een jonge, Rotterdamse organisatie door en voor blinden en slechtzienden. Dank aan: Het Oogfonds dat de cursus mede financiert. Dank aan: Wmo Radar die Stichting Beter Zien Anders Kijken faciliteert. Beter Zien heeft als missie om mensen met de diagnose blijvende visuele beperking perspectief en veerkracht te bieden in de omgang met hun handicap. Dit wordt bereikt door onderlinge steun, uitwisseling van informatie en sociale netwerkcoaching. Wat maakt 'Beter Zien bijzonder: Beter Zien is een initiatief van de deelnemers zelf. Beter Zien gaat uit van lief en leed samen delen. Beter Zien wil de talenten van alle deelnemers bundelen en benutten. Bij Beter Zien werken mensen met en zonder visuele beperking samen. De deelnemers aan Beter Zien hebben diverse culturele achtergronden. De deelnemers aan Beter Zien variëren sterk in leeftijd. Locatie Kipstraat RS Rotterdam Contact Telefoonnummer:

3 Algemene informatie Inleiding De cursus Train de trainers wordt georganiseerd door Stichting Beter Zien Anders Kijken en gegeven door Tonny van Breukelen. De training is bestemd voor toekomstige docenten Nederlands als tweede taal voor migranten met een visuele beperking. De training zal zeven dagdelen omvatten en plaatsvinden in het najaar van De cursus voorziet in een contactbijeenkomst van eveneens een dagdeel na enkele maanden praktijk. Data en lestijden De cursus vindt plaats op de volgende vrijdagmiddagen in 2016: Les 1 23 september Les 2 30 september Les 3 7 oktober Les 4 14 oktober Les 5 4 november Les 6 11 november Les 7 18 november De datum voor de achtste bijeenkomst zal later, in overleg met betrokkenen, worden vastgesteld. De lessen starten om uur en duren tot uur. Dit is 2 1/2 uur les en 15 minuten pauze. Locatie Kipstraat RS Rotterdam Contact Contactpersoon: Jerrel Volkerts Telefoonnummer: beterzien@outlook.com Migranten in Nederland zijn verplicht om het inburgeringsexamen met succes af te leggen. Migranten met een visuele beperking echter, zijn meestal vrijgesteld van deze plicht tot inburgeren. De gevolgen daarvan zijn vaak verstrekkend voor hen: instellingen voor educatie blijven gesloten en uit studies blijkt dat migranten mede daardoor onbekend zijn met het Nederlandse zorgstelsel en verstoken blijven van schrijf- en leeshulpmiddelen waarop zij, evenals geboren en getogen Nederlanders, recht hebben. Omdat ze de taal niet spreken of verstaan kunnen ze vaak niet terecht bij revalidatiecentra voor mensen met een visuele beperking voor de aanvraag van deze noodzakelijke hulpmiddelen en voor lessen in het gebruik ervan. Stichting Beter Zien Anders Kijken wil blinde en slechtziende migranten ondersteunen en hen een passend taalaanbod bieden. Daarom start de stichting begin 2017 met lessen Nederlands als tweede taal. Tijdens deze lessen zal de nadruk liggen op spreken en luisteren. Taalfuncties die direct te maken hebben met revalidatie krijgen extra aandacht. Zodoende zal de drempel naar een instelling voor revalidatie lager zijn voor deelnemende migranten en de kans op participatie in de maatschappij groter. Voorafgaand aan de taalcursus voor migranten organiseert Stichting Beter Zien Anders Kijken een speciaal Train de Trainers - programma voor vrijwillige taaldocenten. Van Stichting Oogfonds Nederland, kortweg het Oogfonds ontving Beter Zien Anders Kijken een subsidie om de scholing voor de trainers te bekostigen. Voor de cursus Train de Trainers zijn vrijwilligers benaderd die in staat geacht worden de toekomstige cursisten optimaal te begeleiden. Wat er van hen verwacht wordt is te lezen onder het kopje Globale inhoud van de training.

4 Globale inhoud van de training Globale inhoud van de training Na de zeven bijeenkomsten zijn de docenten in staat om lessen Nederlands als tweede taal te verzorgen - inclusief maatschappijoriëntatie - voor migranten met een visuele beperking. Dit betekent: Dat zij kennis hebben van de verschillende visuele beperkingen en de gevolgen daarvan voor het zien en functioneren van de cursist; Dat zij kennis hebben van de cultuurverschillen die een rol kunnen spelen bij migranten met een visuele beperking als het om het verwerken van de handicap gaat; Dat zij kennis hebben van diverse specifieke instanties die betrokken zijn bij de zorg en hulpverlening van mensen met een visuele beperking; Dat zij, indien nodig de cursist kunnen doorverwijzen naar relevante instanties; Dat zij weten hoe ze mensen met een visuele beperking optimaal kunnen begeleiden tijdens de lessen Nederlands als tweede taal; Dat zij kennis hebben van de hulpmiddelen die mensen met een visuele beperking nodig hebben tijdens de lessen Nederlands als tweede taal; Dat zij kennis hebben van de hulpmiddelen die de cursisten thuis kunnen gebruiken om te streven naar optimaal resultaat van de lessen Nederlands; Tijdens de trainingen zal er extra aandacht zijn voor de taalvaardigheden spreken en luisteren. En ook kennis over de Nederlandse maatschappij is in het lesprogramma opgenomen, dit ter ondersteuning van de revalidatie. Tevens zal het de visueel beperkte migranten in staat stellen om cursussen in het reguliere onderwijs te kunnen volgen. Studiebelasting Naast de acht dagdelen zullen de deelnemers aan Train de Trainers minimaal twee tot drie uur per week vrij moeten maken voor thuisopdrachten. Deze zijn nodig voor het lezen van enkele teksten en het maken van specifiek lesmateriaal voor mensen met een visuele beperking. Afronding van de cursus Zij die de Train de Trainers cursus volgen ontvangen na afloop een certificaat van Stichting Beter Zien Anders Kijken. Dat zij in staat zijn om de cursist te helpen bij het aanvragen van de hulpmiddelen; Dat zij kennis hebben van de speciale methodieken die gebruikt kunnen worden tijdens de lessen Nederlands als tweede taal aan migranten met een visuele beperking; Dat zij kennis hebben van de taalfuncties luister- en spreekvaardigheid die de migranten moeten beheersen voordat ze bij een instelling voor revalidatie terecht kunnen.

5 Met dank aan: Kipstraat 37, 3011 RS Rotterdam

Beleidsplan Stichting Beter Zien Anders Kijken

Beleidsplan Stichting Beter Zien Anders Kijken Beleidsplan 2017 Stichting Beter Zien Anders Kijken Kipstraat 37 3011 RS Rotterdam E-mailadres: info@beterzienanderskijken.nl Website: www.beterzienanderskijken.nl Mobiel: 06-40724568 KvK. Rotterdam nr.:

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Beter Zien Anders Kijken

Jaarverslag Stichting Beter Zien Anders Kijken Jaarverslag 2016 Stichting Beter Zien Anders Kijken Kipstraat 37 3011 RS Rotterdam E-mailadres: info@beterzienanderskijken.nl Website: www.beterzienanderskijken.nl Mobiel: 06-40724568 KvK. Rotterdam nr.:

Nadere informatie

Taal: de sleutel naar echt meedoen

Taal: de sleutel naar echt meedoen Taal: de sleutel naar echt meedoen Leren en participeren, hoe doe je dat? www.wmoradar.nl Bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, kunnen bij Radar Wmo diensten een taalcursus volgen in hun

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Beter Zien Anders Kijken

Jaarverslag Stichting Beter Zien Anders Kijken Jaarverslag 2018 Stichting Beter Zien Anders Kijken Kipstraat 37 3011 RS Rotterdam E-mailadres: info@beterzienanderskijken.nl Website: www.beterzienanderskijken.nl Mobiel: 06-40724568 KvK. Rotterdam nr.:

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers Wmo-werkplaats Twente Scholingshandleiding voor cursist en trainer Samenwerken met vrijwilligers De vrijwilliger als vanzelfsprekende partner in zorg en welzijnswerk juli 2011 Saxion. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Groepstrainingen met open inschrijving. juli - december 2014

Groepstrainingen met open inschrijving. juli - december 2014 Universiteit van Amsterdam Groepstrainingen met open inschrijving juli - december 2014 Hoe schrijf ik mij in? via www.uvatalen.nl Noël Picard: Nooit gedacht dat ik met zo veel plezier zó snel resultaat

Nadere informatie

Consulent taalvorming opleiding 2014-2016. Taalvorming

Consulent taalvorming opleiding 2014-2016. Taalvorming Consulent taalvorming opleiding 2014-2016 In september 2014 starten we met een nieuwe groep cursisten voor de opleiding Consulent Taalvorming. De opleiding is bedoeld voor docenten Nederlands en Pedagogiek

Nadere informatie

Jaarverslag taalcoaching 2016

Jaarverslag taalcoaching 2016 Jaarverslag taalcoaching 2016 Inleiding Inwoners van Krimpen worden in dit project geholpen hun taalbeheersing te verbeteren. In de praktijk zijn dit vooral allochtone inwoners(vluchtelingen en statushouders).

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen nodig in de klas?

Nadere informatie

Opgeleverde producten Handig met Internet

Opgeleverde producten Handig met Internet Opgeleverde producten Handig met Internet Subsidieregeling Mediawijsheid 2009 Periode: mei 2009 maart 2010 Datum: 19 maart 2010 Door: Karlien Dijkstra, projectleider Handig met Internet bij SeniorWeb 1

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN DIGISTERKER

ALGEMENE VOORWAARDEN DIGISTERKER ALGEMENE VOORWAARDEN DIGISTERKER Bepalingen bij het Digisterker-abonnement De Algemene Voorwaarden Digisterker beschrijven de bepalingen die gelden voor het Digisterker-abonnement. 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding In de buurt naar school Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Bibliotheek Rijn en Venen 9 vestigingen 5 gemeentes 150.000 inwoners 27.750 bibliotheekleden Collectie:

Nadere informatie

Opleiding tot cursusleider weerbaarheid van mensen met een handicap

Opleiding tot cursusleider weerbaarheid van mensen met een handicap Opleiding tot cursusleider weerbaarheid van mensen met een handicap Wilt u post en de factuur op uw privé-adres ontvangen? Vul dan ook onderstaande gegevens in: Naam: M / V* Functie Adres Postcode + woonplaats

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering Aanbod laaggeletterdheid en inburgering voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend

Nadere informatie

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Informatiebrochure Inhoud Waarom een Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder? 3 Voor wie is de Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder bestemd? 3 Resultaten van de opleiding

Nadere informatie

EFFECTIEF SCHRIJVEN. Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven

EFFECTIEF SCHRIJVEN. Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven EFFECTIEF SCHRIJVEN Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven Het levert je veel op als je begrijpelijk, overtuigend en efficiënt kunt schrijven. Je boodschap komt duidelijker over en je krijgt met je tekst

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken Voor informatie en bestellen van de folder over het project Leve Leven!: Projectbureau Aarde-werk Hugo de Grootstraat 8 2518 ED Den Haag

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent.

Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent. Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent. De modulen van de scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent wordt hier nader uitgewerkt. Tevens worden de organisatie en de kosten beschreven.

Nadere informatie

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro:

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro: 1 Fontys MSU cursus voor de fysiotherapie Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF. Dit is de perfecte

Nadere informatie

Inhoud: 1. Over Stichting LOV 2. Projecten 3. Voorbereiding en ondersteuning. Aan de slag als vrijwilliger bij Stichting LOV 2013

Inhoud: 1. Over Stichting LOV 2. Projecten 3. Voorbereiding en ondersteuning. Aan de slag als vrijwilliger bij Stichting LOV 2013 Inhoud: 1. Over Stichting LOV 2. Projecten 3. Voorbereiding en ondersteuning Aan de slag als vrijwilliger bij Stichting LOV 2013 1. Over Stichting LOV Stichting LOV in het kort Sinds 1991 biedt Stichting

Nadere informatie

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen 1. Welke cursussen biedt Ad Appel Taaltrainingen? Er zijn cursussen Inburgering en Nederlands als Tweede Taal op alle niveaus van A1 tot C1. U kunt lessen volgen voor alle vaardigheden of voor één vaardigheid

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen nodig in de klas?

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@ nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE

FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE MSU CURSUS BROCHURE FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys Hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF.

Nadere informatie

Wil je ambtenaren iets leren? Meld je aan en word hun trainer!

Wil je ambtenaren iets leren? Meld je aan en word hun trainer! A Wil je ambtenaren iets leren? Meld je aan en word hun trainer! We zoeken burgers met een beperking die ambtenaren willen trainen. Zodat zij leren begrijpen hoe het is om met een beperking te leven in

Nadere informatie

MEDIATION VOOR PROFESSIONALS

MEDIATION VOOR PROFESSIONALS MEDIATION VOOR PROFESSIONALS Basisopleiding tot mediator West-Nederland Erkend door NMI en Int. ADR register Mediation als sturingsinstrument De dynamiek en complexiteit in organisaties en samenleving

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI

Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI Opleidingsinstituut DJI Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI 14 april 2015 Nieuwsbrief voor Ketenpartners Inhoud Voorwoord Overleg over oprichting opleidingscentrum met de NCTV Mentale veerkracht; meer

Nadere informatie

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers OPROEP aan scholen Stichting Learn2Gether en Peer2Peer hebben de handen in elkaar geslagen ten behoeve van het Peer Buddy Nieuwkomer programma. Een viertal scholen met een ISKafdeling worden in de gelegenheid

Nadere informatie

Taalklassen voor ouders

Taalklassen voor ouders Taalklassen voor ouders Twee voorbeelden uit het onderwijs Ria Keijzers: KBS J.F. Kennedy Breda Monique van Ekert & Margriet Smeulders: BS Silvester Bernadette Helmond Programma 1. Wat is een Taalklas?

Nadere informatie

MEDIATION VOOR PROFESSIONALS

MEDIATION VOOR PROFESSIONALS MEDIATION VOOR PROFESSIONALS Basisopleiding tot mediator Zuid-Nederland Erkend door NMI en Int. ADR register Mediation als sturingsinstrument De dynamiek en complexiteit in organisaties en samenleving

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Beter Zien Anders Kijken

Jaarverslag Stichting Beter Zien Anders Kijken Jaarverslag 2017 Stichting Beter Zien Anders Kijken Kipstraat 37 3011 RS Rotterdam E-mailadres: info@beterzienanderskijken.nl Website: www.beterzienanderskijken.nl Mobiel: 06-40724568 KvK. Rotterdam nr.:

Nadere informatie

Cleo-Patria. vrouwen- en buurtstudio s. in het kort

Cleo-Patria. vrouwen- en buurtstudio s. in het kort Cleo-Patria vrouwen- en buurtstudio s in het kort Cleo-Patria vrouwen- en buurtstudio s Cleo-Patria staat voor een concept dat inmiddels op ca. 10-15 locaties succesvol is en wordt toegepast. De doelstelling

Nadere informatie

Stichting Nida Stichting Openhaard

Stichting Nida Stichting Openhaard Stichting Nida Stichting Openhaard INHOUDELIJK JAARVERSLAG Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Missie... 3 Visie... 3 Evenementen 2015-2016... 4 Radar bijeenkomst thema; Verbinden... 5 Voorleesexpress...

Nadere informatie

Dienstverlening aan senioren

Dienstverlening aan senioren Dienstverlening aan senioren In Bibliotheek Westland valt heel wat te beleven en vindt u informatie over allerlei onderwerpen. Maar wist u dat de bibliotheek u ook kan helpen als lezen niet meer zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Foutloos nederlands. Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven

Foutloos nederlands. Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven Foutloos nederlands Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven In deze interactieve en speelse cursus zetten we de belangrijkste grammatica- en spellingregels op een rij. Je krijgt antwoord op al je taalvragen

Nadere informatie

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht.

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht. Maatschappelijke Ingekomen stuk D1 (PA 12 maart 2014) Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail

Nadere informatie

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis Gedeponeerd bij de griffie van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden onder nummer: 31-2013, d.d. 1 mei 2013. Indien u vragen of mededelingen heeft betreffende uw registratie of inschrijving voor een

Nadere informatie

Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd

Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd Kosten: 850,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 10 Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd is een praktijkgerichte tweedaagse cursus.

Nadere informatie

Consulent Taalvorming opleiding

Consulent Taalvorming opleiding Consulent Taalvorming opleiding 2017-2019 In september 2017 starten we met een nieuwe groep cursisten voor de opleiding Consulent Taalvorming. De opleiding is bedoeld voor: - docenten Nederlands en Pedagogiek

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 CVDR Officiële uitgave van Alphen aan den Rijn. Nr. CVDR131348_1 4 april 2017 VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 (vastgesteld door de gemeenteraad op 22 december 2011, ingaande

Nadere informatie

SharePoint 2013 Designer

SharePoint 2013 Designer SharePoint 2013 Designer Kosten: 995,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 10 SharePoint in het hart van jouw workflow Met Microsoft SharePoint 2013 Designer kun je zelf pagina s aanpassen

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

AANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING

AANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING AANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING JOUW VOETBALAMBITIE, ONS DOEL In september is het zover, dan gaat de KNVB docentenopleiding weer van start! Wil jij weten of de docentenopleiding iets voor jou is? In deze

Nadere informatie

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post «Postbus 3078-5003 DB Tilburg tel «013 583 99 99

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post «Postbus 3078-5003 DB Tilburg tel «013 583 99 99 Gemeente Krimpen aan den IJssel T.a.v. mevr. Noe Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL datum kenmerk onderwerp 8 april 2015 15181-LB/LvI Offerte Taalcoaching 2015 Geachte mevrouw Noe, Hierbij sturen

Nadere informatie

Weet jij wat je slikt? Bevorderen van juist medicatiegebruik bij laaggeletterde patiënten

Weet jij wat je slikt? Bevorderen van juist medicatiegebruik bij laaggeletterde patiënten Weet jij wat je slikt? Bevorderen van juist medicatiegebruik bij laaggeletterde patiënten 14 maart 2019 Nancy Wijers (Projectleider Zorgbelang Inclusief) Aanleiding Onjuist medicijngebruik komt nog veel

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland afz. Blaak 22, 3011 TA Rotterdam 17 NOV 2017 Vluchtelingenwerk Nederland Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den IJssel

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Opleiding & Cursussen

Algemene Voorwaarden Opleiding & Cursussen Algemene Voorwaarden Opleiding & Cursussen 1. Totstandkoming van de overeenkomst 1.1 Inschrijving geschiedt door aanmelding per email, telefonisch, in de salon of via het inschrijfformulier. 1.2 Na inschrijving

Nadere informatie

Werkconferenties OTAV, Platform Opnieuw Thuis en VNG De 24 x 24 aanpak van de gemeente Leiden

Werkconferenties OTAV, Platform Opnieuw Thuis en VNG De 24 x 24 aanpak van de gemeente Leiden De 24 x 24 aanpak van de gemeente Leiden Sprekers: 1. Jos Valk Gemeente Leiden 2. Rien van der Toorn Intercultural Impact 3. Margreet Houdijk en Erica Zwaan Walk and Talk Introductie Taskforce Vluchtelingen

Nadere informatie

Kom voor Taal Aanbod meertaligheid

Kom voor Taal Aanbod meertaligheid Kom voor Taal Aanbod meertaligheid 2017-2018 1 In deze brochure Welkom!... 3 Missie en visie... 4 Taalsensibilisering en meertaligheid... 5 Ons onderwijs... 7 Aanbod 2017-2018... 9 Workshop... 10 Studiedag...

Nadere informatie

WIJ MAKEN NEDERLANDS LEREN VEEL LEUKER EN ZODOENDE VEEL EFFECTIEVER!

WIJ MAKEN NEDERLANDS LEREN VEEL LEUKER EN ZODOENDE VEEL EFFECTIEVER! CURSUSSEN NEDERLANDS VOOR UW POOLSE VRIENDEN EN COLLEGA S! WIJ MAKEN NEDERLANDS LEREN VEEL LEUKER EN ZODOENDE VEEL EFFECTIEVER! CURSUSSEN NEDERLANDS BIJ UTP - UW TAALPARTNER Onze cursussen zijn met name

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Dit artikel is gebaseerd op informatie verkregen uit interviews met medewerkers van Divers, NeXus-Care, het Koning Willem I College en de gemeente. Het artikel

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 25 2012-2013 Cursussen voor volwassenen U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland, met een breed

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 Portfolioopdracht 2.1; Zelfanalyse Naam Adres Vereniging Praktijkbegeleider Docent

Nadere informatie

Visitaties bij NRR gecertificeerde cursussen

Visitaties bij NRR gecertificeerde cursussen Visitaties bij NRR gecertificeerde cursussen Oktober 2014 Piet Kijm. Inleiding Doel: Informatie verzamelen in kader kwaliteit. Zien hoe men de lesmiddelen en voorschriften gebruikt. Wat gaat er goed, wat

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid

Aanbod. laaggeletterdheid Aanbod laaggeletterdheid voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend aanbod: meerdere

Nadere informatie

DOCENT ARBITRAGE CURSUSAANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING 2018/ 19

DOCENT ARBITRAGE CURSUSAANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING 2018/ 19 DOCENT ARBITRAGE CURSUSAANKONDIGING DOCENTENOPLEIDING 2018/ 19 In september gaan we weer van start met de KNVB docentenopleiding! De KNVB Academie is hét opleidingsinstituut van het Nederlandse voetbal

Nadere informatie

MSU OPLEIDING BROCHURE

MSU OPLEIDING BROCHURE MSU OPLEIDING BROCHURE FONTYS MSU OPLEIDING VOOR DE FYSIOTHERAPIE Deze volwaardige MSU opleiding, onder leiding van Fontys Hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf, e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam. Zakelijk Schrijfonderwijs. Digital publishing. Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven

Hogeschool van Amsterdam. Zakelijk Schrijfonderwijs. Digital publishing. Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven Zakelijk Schrijfonderwijs Hogeschool van Amsterdam Digital publishing Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven In de cursus Digital Publishing ga je onderzoeken hoe je een digitaal tijdschrift maakt. In

Nadere informatie

Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden.

Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden. Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden. Nr. Werving/eerste contact/aanmelding 1. Op de doelgroep gerichte publiciteit

Nadere informatie

Handleiding Praktijkbegeleider Korfbaltrainer 2

Handleiding Praktijkbegeleider Korfbaltrainer 2 Handleiding Praktijkbegeleider Korfbaltrainer 2 Op het moment van de start van de opleiding Korfbaltrainer 2 (KT 2) kent het KNKV nog geen gediplomeerde Praktijk Begeleiders (PB). Ervaringen uit pilots

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren Pagina 1 van 5 1. CBR Registratienummer 7288Z1 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf,

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de in de algemene uitkering te ontvangen middelen voor taalcoaches te oormerken voor dit doel zodat dekking aanwezig is.

Voorgesteld wordt de in de algemene uitkering te ontvangen middelen voor taalcoaches te oormerken voor dit doel zodat dekking aanwezig is. College V200900272 Onderwerp: Projct taalcoaches Collegevoorstel Inleiding: Op 4 februari 2009 heeft de gemeente Heusden een subsidietoekenning tot een bedrag van 75.000,-- ontvangen voor het realiseren

Nadere informatie

Een van onze cursisten heeft interesse in een maatschappelijke stage bij uw organisatie.

Een van onze cursisten heeft interesse in een maatschappelijke stage bij uw organisatie. Informatiebrief Inburgeraars Geachte heer/mevrouw, Capabel Taal verzorg in Den Haag de inburgeringscursussen. Onderdeel van deze cursussen is een maatschappelijke participatieplek. Het doel hiervan is

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

SEO schrijven. Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven

SEO schrijven. Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven SEO schrijven Scriptplus biedt kwaliteit in schrijven Zoekmachinemarketing is een dynamisch vakgebied dat continu verandert. De cursus SEO schrijven biedt actuele kennis voor webschrijvers die precies

Nadere informatie

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Inleiding Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Mensen die zich eenzaam voelen zijn over het algemeen angstiger, achterdochtiger, wantrouwiger

Nadere informatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie Opleiding Interne Coach/Trainer IVB De motor in een lerende organisatie Opzet van de opleiding Werken vanuit een individuele vraaggerichte benadering De Individuele Vraaggerichte Benadering (IVB) is een

Nadere informatie

Opleiding Sport- en stoelmassage voor slechtziende en blinde mensen

Opleiding Sport- en stoelmassage voor slechtziende en blinde mensen Opleiding Sport- en stoelmassage voor slechtziende en blinde mensen Inleiding Koninklijke Visio is het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Vanuit diverse locaties in Nederland bieden wij

Nadere informatie

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches.

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches. Locatie Moerdijk VluchtelingenWerk Brabant-West Postbus 173 4250 DD Werkendam Telefoon (0183) 50 90 16 Fax (0183) 50 90 17 afdeling@vluchtelingenwerk.org Project Taalcoaches 1 januari 2009 31 december

Nadere informatie

VERS-I. Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis. Deel I

VERS-I. Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis. Deel I VERS-I Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis Deel I Informatiefolder voor cliënten, behandelaren, familieleden en overige betrokkenen van mensen met emotie regulatie problemen. 2009 Lentis en

Nadere informatie

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer 2013-2014 Opleiding tot mindfulnesstrainer 1 Opleiding tot mindfulness trainer Inleiding Mindfulness wordt in toenemende mate onderdeel van behandelingen in de algemene en geestelijke gezondheidszorg.

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

inburgering.graafschapcollege.nl

inburgering.graafschapcollege.nl Inburgeren bij het Graafschap College Bij de Taalschool van het Graafschap College zijn alle inburgeraars welkom. De Taalschool geeft lessen op drie verschillende taalniveaus. De Taalschool kijkt wat voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Ondersteuning en Ontwikkeling voor Ghanezen door Ghanezen en Nederlanders

Inhoudsopgave. Ondersteuning en Ontwikkeling voor Ghanezen door Ghanezen en Nederlanders Inhoudsopgave 1. Doelstellingen van de stichting... 3 2. Uitvoering doelstelling en werkzaamheden... 3 3. Inkomsten en uitgaven... 4 4. Beheer financiën... 4 2 1. Doelstellingen van de stichting De stichting

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

EducareGroningen.nl ONDERZOEK/EDUCATIE

EducareGroningen.nl ONDERZOEK/EDUCATIE Certificering EHBDu A Voorwaarden De cursus is toegankelijk voor horeca- en veiligheidspersoneel en politie. De cursus wordt gegeven door een gecertificeerde trainer EHBDu A of B. De cursus wordt aangemeld

Nadere informatie

Zelfbewust in het leven staan? Siméa-congres 12 april 2019

Zelfbewust in het leven staan? Siméa-congres 12 april 2019 Zelfbewust in het leven staan? Siméa-congres 12 april 2019 Corina Burggraaf - Maljers Doel Wat is identiteit? Ontwikkeling van identiteit Welke middelen en mogelijkheden zijn er hiervoor? 2 Wat is identiteit?

Nadere informatie

2. Lessen... 2.1 Onderwerpen... 2.2 Lesmateriaal... 2.3 Discussie... 2.4 Naslagwerk... 3. Programma... 6

2. Lessen... 2.1 Onderwerpen... 2.2 Lesmateriaal... 2.3 Discussie... 2.4 Naslagwerk... 3. Programma... 6 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Human Factor Management IntroductieTraining... 4 1.1 Doel HFM... 4 1.2 Doel introductietraining... 4 1.3 Doelgroep... 4 1.4 Duur... 4 1.5 Inhoud... 4 2. Lessen... 2.1 Onderwerpen...

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

vyeert GEMEENTE Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis

vyeert GEMEENTE Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis GEMEENTE vyeert Aan SP fractie Weert Sutjensstraat 10-c 6006 HW WEERT Weert, 21juni 2016 Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis Geachte fractieleden, In de brief van 9 juni jl. heeft

Nadere informatie

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer 2013-2014 Opleiding tot mindfulnesstrainer 1 Als een gewoon mens tot kennis komt wordt hij een wijze, als een wijze tot kennis komt wordt hij een gewoon mens 2 foto voorkant: Digidaan en Hans Opleiding

Nadere informatie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie HULPDIENST NIJMEGEN Beleidsnotitie Positionering van de Hulpdienst De Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers,

Nadere informatie

Cursusaanbod MEE Zuidoost Brabant

Cursusaanbod MEE Zuidoost Brabant Cursusaanbod verzorgt cursussen & trainingen voor mensen met een beperking, hun omgeving, scholen, organisaties, bedrijven en dienstverleners. Deelname aan een cursus geeft mensen met een beperking en

Nadere informatie

SharePoint Designer. 995,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 2 dagen Max Deelnemers: 10

SharePoint Designer. 995,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 2 dagen Max Deelnemers: 10 SharePoint Designer Kosten: 995,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 10 Microsoft SharePoint biedt u de mogelijkheid al uw intranet-, extranet- en webtoepassingen in een onderneming

Nadere informatie