Jaarverslag schooljaar 2016/2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag schooljaar 2016/2017"

Transcriptie

1 Jaarverslag schooljaar 2016/2017 Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop wij werken aan de schoolontwikkeling en daarmee aan onze kwaliteit. Verder geven wij inzicht in onze opbrengsten en de uitstroom van de leerlingen. 1. De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK Op bovenschools niveau wordt jaarlijks met een zg. Quickscan een aantal beleidsterreinen beoordeeld. Door de directies, het College van Bestuur en de beleidsmedewerkers worden deze besproken en waar nodig voor het volgende schooljaar verbeterpunten aangegeven. De beleidsterreinen zijn gescoord op een 4-puntschaal, binnen SKO West-Friesland is afgesproken dat een score van 3.0 als voldoende wordt genormeerd. Beleidsterrein Gemiddelde score Aandachtspunt komende schooljaar (op basis van afspraken op SKO-niveau) 1. Schoolopbrengst 3.70 Op SKO-niveau is afgesproken dat de schoolverlaters enige jaren worden gevolgd om te kijken of de adviezen overeenkomen met de resultaten. 2. Didactisch handelen 3.63 Inzet van IGDI-model met speciale aandacht voor het aangeven van doelen bij aanvang van de les. 3. Beroepshouding 3.98 Er zullen klassenconsultaties worden gedaan door directie en intern begeleider aan de hand van de Kijkwijzer IGDI. 4. Pedagogisch handelen Taalleesonderwijs 3,64 Op t Ruimteschip gaan we ons taalleesonderwijs een impuls geven met de invoering van de methode Staal. 6. Zorg en begeleiding 3.94 Waar mogelijk gaan we streven naar minder administratie. 2. Ingezette vragenlijsten april 2017 In april 2017 is door ouders, leerkrachten en kinderen van de groepen 7 en 8 de Kwaliteitskaart Sociale Veiligheid ingevuld. Deze is door Team geëvalueerd en met Ouderraad en Medezeggenschapsraad besproken. Een aantal verbeterpunten worden schooljaar 2017/2018 verder besproken. De beleidsterreinen zijn gescoord op een 4-puntschaal, binnen SKO West-Friesland is afgesproken dat een score van 3.0 als voldoende wordt genormeerd. Vragenlijst Gemiddelde score Aandachtspunt komende schooljaar (na bespreking met OR en MR) Sociale veiligheid ouders 3,24 Het Team zal in Startgesprekken afspraken maken met de ouders wanneer de school contact opneemt bij problemen van kinderen. Sociale veiligheid leerlingen Sociale veiligheid leerkrachten 3,37 In het kader van te ontwikkelen Mediabeleid gaan we met de kinderen nadrukkelijker de gevaren van de sociale media bespreken Binnen het Team gaan we bespreken hoe we incidenten gaan administreren. Op de website staat een uitgebreid verslag van deze Kwaliteitskaart.

2 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 2) Juf Edith kreeg bloemen omdat ze 25 jaar werkt op t Ruimteschip. Een grote groep ouders toonde belangstelling voor het eerste koffiemoment van dit jaar (1 september). Meester Rein en juf Edith bespraken de nieuwe gesprekscyclus met o.a. kindgesprekken en Startgesprekken. 3. Verbeterpunten vanuit het schoolplan , specifiek: schoolontwikkelplan 2016/ Aanvankelijk lezen: Invoering Veilig Leren Lezen KIM-versie Begin van dit schooljaar is de nieuwste versie van Veilig Leren Lezen (de KIMversie) ingevoerd. Deze functioneert tot volle tevredenheid. De resultaten van de kinderen zijn goed. Juf Tanja heeft een informatieavond voor de ouders gehouden en heeft een presentatie aan het Team verzorgd. Leerkrachten groep 3 volgden een invoeringstraject en enkele netwerkbijeenkomsten met collega-scholen die ook met deze methode werken. De methode is ingevoerd en ingebed in het lesplan van groep 3. Leerkrachten groep 3 doen mee aan het netwerk VLL Kim, ontwikkelingen komen ook aan bod in de Taalwerkplaats. Onderwerp is afgerond. 2. Geschiedenis: Invoering geschiedenismethode Eigentijds De methode Eigentijds is dit jaar ingevoerd. Omdat deze methode een andere verdeling van de tijdvakken over de jaarklassen hanteert, moesten alle groepen (m.u.v. groep 5) een dubbel geschiedenisprogramma draaien (groep 6: leerjaar 5 en 6; groep 7: leerjaar 6 en 7; groep 8: leerjaar 7 en 8). Dit is niet voor iedere groep afgerond. Een aantal keren dit schooljaar hebben leerkrachten in de teamvergadering tips en tops van de methode met elkaar gedeeld. Een aantal malen is overleg geweest met de helpdesk van uitgeverij Blink. Conclusie van de teamvergadering: we gaan deze methode definitief invoeren.

3 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 3) De methode is met succes ingevoerd en ingebed in het lesplan van de groepen 5 t/m 8. Schooljaar 2017/2018 moet een aantal groepen nog een gedeeltelijk dubbel geschiedenisprogramma doen, na schooljaar 2017/2018 is dit invoeringstraject achter de rug. In Teamvergaderingen wordt het werken met Eigentijds een aantal malen op de agenda gezet. 3. Taalaanbod: Onderzoek invoering nieuwe taalmethode De werkgroep onderwijs, aangevuld met een extra leerkracht, is naar een bijeenkomst geweest in Vleuten waar de vijf nieuwste taalmethodes werden gepresenteerd. Op basis van deze bijeenkomst heeft de commissie een voordracht gedaan van drie methodes en deze voorgelegd aan het Team. Teamleden hebben individueel over de verschillende methodes informatie ingewonnen. In februari is een presentatie aan het Team verzorgd van de drie gekozen methodes. Gekeken is welke methode(s) het beste bij visie en onderwijs van t Ruimteschip passen. Gekozen is om de methode Staal uit te proberen. In mei heeft iedere groep een blok van de methode Staal uitgeprobeerd. In een Teamvergadering ging een medewerker van de uitgeverij in op vragen van teamleden. Verder verzorgde hij ook een presentatie van het spellingsgedeelte van de methode (die niet wordt uitgeprobeerd). In de Teamvergadering van 2 juni heeft het Team unaniem gekozen voor invoering van de methode Staal met ingang van schooljaar 2017/2018. Na een gedegen onderzoek heeft het Team gekozen voor invoering van de methode Staal voor zowel het taal- als het spellingsgedeelte. In het SchoolOntwikkelPlan van 2017/2018 wordt een invoeringstraject gevolgd (drie bijeenkomsten onder leiding van OBD Noordwest; tevens worden drie momenten ingepland in teamvergaderingen waarin tips en tops worden gedeeld). Een mooie, warme zomer werd afgesloten op 15 september met een waterfeest op het plein. De Ouderraad trakteerde op ijs. 13 oktober kregen de nieuwe leerlingmediatoren uit groep 7 hun diploma. Ze waren getraind door juf Edith en juf Tanja.

4 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 4) 4. Kindgesprekken en ouderbetrokkenheid: Invoering Start- en kindgesprekken als onderdeel van de cyclus handelingsgericht werken. We zijn dit jaar gestart met startgesprekken met de ouders en hebben de oudercontactmomenten vervolgens op maat met de ouders afgesproken. De startgesprekken zijn geëvalueerd in het Team en met de Ouderraad. Iedereen was zeer positief. We zijn dit jaar gestart met kindgesprekken. Met alle kinderen is twee keer een kindgesprek geweest, waarbij de leerkracht werd gefaciliteerd (d.w.z. de gesprekken vonden onder schooltijd plaats, de leerkracht kon worden uitgeroosterd). Met een aantal kinderen zijn meerdere gesprekken geweest in het kader van het werken op maat. De evaluaties binnen het Team en met de Ouderraad hebben geresulteerd in het document Beleid gesprekscyclus waarin de afspraken zijn vastgelegd. Conform het document Beleid ouderbetrokkenheid hebben directie en Intern Begeleider twee zg. koffiemomenten gehad met ouders. Tijdens het eerste koffiemoment (in september) stond de invoering van de gesprekscyclus in het algemeen en de startgesprekken in het bijzonder centraal. De aanwezige ouders (een groep van ongeveer 20) reageerden positief en gaven enkele tips die het Team ter harte heeft genomen. Tijdens het tweede koffiemoment (in januari) stond de vraag centraal hoe ouders hun talent beschikbaar kunnen stellen aan de school, of zoals een van de 6 aanwezige ouders het formuleerde Wat kan ik betekenen voor de school? Een poging dit uit te werken in een zg. Ruimteschip Atelier liep de eerste keer op niets uit. In het traject van de Vreedzame School werd een ouderavond gehouden. Gerard Castelijn (OBD Noordwest) verzorgde een prestentatie en ging met ouders in gesprek. In het tweede deel een aantal workshops door leerkrachten waarin ouders zich konden inleven in het lesprogramma. Sinterklaas had dit jaar zijn zus, Sint Magdalena, mee. Of zij volgend jaar zijn vervangster is? Als het aan de kinderen ligt niet, maar ze mag wel mee komen.

5 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 5) De gesprekscyclus (kindgesprekken, startgesprek met ouders en vervolgmomenten op maat) is met succes ingevoerd. Hier gaan we zeker mee door. Voor het School Ontwikkel Plan is het verstandig om het Team te scholen in gesprekstechnieken. Tijdens de studiedag op 25 september is hiervoor een dagdeel ingepland, uit te voeren door het CPS. Het onderwerp ouderbetrokkenheid moet verder worden ontwikkeld, waarbij ook de planning in het document Beleid ouderbetrokkenheid moet worden opgenomen. (Opnemen in SchoolOntwikkelPlan) 5. Actief burgerschap en ouderparticipatie: Borging Vreedzame School en Opstellen Beleidsplan Sociale Veiligheid Gerard Casteleijn (trainer Vreedzame School) heeft een ouderavond over de Vreedzame School verzorgd. We hebben dit jaar in alle groepen de Veiligheidsthermometer en de vragenlijst Groepsklimaat afgenomen. Deze zijn besproken in de zorggesprekken met de Intern Begeleider en in de Teamvergadering. Er is een nieuwe groep leerlingmediatoren opgeleid. Met hen is twee keer dit jaar een evaluatie gehouden. Het onderwerp Vreedzame School kwam verschillende keren terug op de agenda van de Teamvergadering. Gezamenlijk werd er gesproken over de schoolafspraken na een afgesloten blok. Deze gesprekken kwamen wel eens in het gedrang door volle agenda s. Er is een Beleidsplan Sociale Veiligheid vastgesteld door Team en MR, deze is ook gedeeld met de Ouderraad. Onderdeel van dit Beleidsplan is het Protocol Sociale Veiligheid (v/h Gedragsprotocol). Deze is herzien en aangepast en kreeg instemming van de MR. De doelstellingen zijn gehaald. Het onderwerp kan uit het School Ontwikkel Plan. De Vreedzame School heeft door de werkgroep voldoende borging en kwaliteit op t Ruimteschip. In de Teamvergadering blijven we aandacht houden voor het onderwerp Vreedzame School. In de jaarplanning wordt het Jaarplan Vreedzame School opgenomen met o.a. kijken naar leerkrachtengedrag na ieder blok. 6. Wetenschap & Techniek: Doorontwikkelen onderzoeksvragen De werkgroep onderwijs heeft het stappenplan onderzoeksvragen dit schooljaar aangepast. In alle bovenbouwgroepen wordt nu met hetzelfde stappenplan gewerkt. Voor meerkunners en voor leerlingen uit groep 5 en 6 die moeilijk zelf tot onderzoeksvragen komen zijn kaartenbakken aangeschaft met voorbeeldvragen. Teamleden hebben deelgenomen aan het SKO-netwerk Wetenschap en Techniek. Dit netwerk zit vooral op het spoor van Techniek.

6 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 6) Met de zaakvakmethodes van Blink en de vernieuwde opzet van werkstukken is het werken met onderzoeksvragen goed gewaarborgd in ons onderwijs. De werkgroep onderwijs zal schooljaar 2017 / 2018 een onderzoek doen naar het aanbod van 21th Century Skills op school. Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak gemaakt voor die onderdelen die minder worden aangeboden. De inzet van techniek en techniekkasten wordt hierin meegenomen. 7. Engels: Onderzoek naar invoering Engels in de hele school Dit schooljaar is door de groepen 1 t/m 6 geëxperimenteerd met het geven van Engels met de methode Groove Me. Een aantal keren is het onderwerp op de agenda van Teamvergadering besproken. Leerkrachten waren over het algemeen positief, kinderen zeer enthousiast. We nemen Engels volgens de methode Groove Me op in het lesplan van de groepen 1 t/m 6. Borging vindt plaats door 2x per jaar het onderwerp op de agenda van de Teamvergadering op te nemen. Tijdens de kerstviering speelde groep 7 de musical Het mooiste geschenk Na de Kerstvakantie kwamen er nieuwe digiborden op school. Een nieuwe stap in het proces van oud naar de cloud. Met deze stap lijken de gevolgen van de blikseminslag (augustus 2015) afgerond. 8. Passend Onderwijs: School ondersteuningsprofiel (SOP) Het instrument Perspectief op School (POS) is ingevuld en bijgesteld, moet per 1 oktober weer worden aangevuld (samenstelling Team, actuele specialisaties enz). Document moet nog worden goedgekeurd door Team en MR, kan vervolgens op de website worden geplaatst. In het Opmeers Knooppunt is de samenwerking geactualiseerd, het (POS) blijft op schoolniveau aandachtspunt om te doorontwikkelen.

7 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 7) Blijft terugkomen op SchoolOntwikkelPlan 4. Verbeterpunten uit aanbevelingen nu-meting CPS In schooljaar 2015/2016 zijn alle scholen in het kader van het Deltaplan doorgemeten door onderwijsbureau CPS. Gekeken is o.a. naar kwaliteit van onderwijs. In een rapport heeft het CPS een aantal aanbevelingen gedaan om het onderwijs binnen SKO West-Friesland in het algemeen en op de afzonderlijke scholen in het bijzonder te verbeteren. 1. Begrijpend Lezen: Het toepassen van de leesstrategieën conform model Nieuwsbegrip waarbij doel van de les leidend moet zijn in plaats van het volgen van de methode. Verschillende collega s hebben bij de SKOWF Academy workshops gevolgd over begrijpend lezen en/of begrijpend luisteren. Juf Edith heeft in haar rol van Intern Begeleider klassenbezoeken gedaan en met een kijkwijzer een les begrijpend lezen bekeken en nabesproken. De kijkwijzer Begrijpend Lezen is aangepast aan het Ruimteschip IGDI-model. De aanpak van het werken met Nieuwsbegrip / Begrijpend Lezen is verbeterd. Ook de opbrengsten (gemeten in het Cito LOVS) zijn verbeterd. Schooljaar 2017/2018 worden de werkafspraken Begrijpend Lezen nogmaals besproken. In de jaarplanning wordt dit opgenomen in de periode tussen Herfstvakantie en Kerstvakantie als de start van Staal achter de rug is. We kijken dan op basis van het artikel Naar een beredeneerd aanbod van begrijpend lezen naar de relatie tussen Staal, Nieuwsbegrip. We kijken ook naar de mogelijkheden van Close-reading. De Grote Rekendag, 22 maart, stond in het teken van het werken op schaal. Lekker bouwen met lego dus. De jaarlijkse Inspiratiemiddag van het Team stond in het teken van diaconie. Er werd een bezoek gebracht aan het Leger des Heils in Amsterdam, waarna we een rondleiding kregen door een ex-verslaafde langs plekken waar hij op straat had geleefd.

8 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 8) 5. En verder (maar dat stond niet in de planning of in het School Ontwikkel Plan) is het beleid Huiswerk kritisch bekeken. Een concept is met de Ouderraad besproken en vervolgens door Team aangepast en vastgesteld. is de website vernieuwd. Met het SKOWF-raamwerk heeft het een herkenbare Ruimteschip-stijl gekregen. is in het Communicatieplan het onderdeel Beleid omgaan met beeldmateriaal herzien en geactualiseerd. Naar aanleiding van ontwikkelingen op SKO-niveau komen ontwikkelingen m.b.t. privacy terug in het SchoolOntwikkelPlan. is op verzoek van de Ouderraad het Protocol Meldingsplicht Besmettelijke Ziekten herschreven, aangepast aan de actualiteit. is het SKOWF kader Opbrengst Gericht Werken vastgesteld : Wij werken aan de brede ontwikkeling van het kind. Wij stellen ambitieuze en realistische doelen. Wij werken aan eigenaarschap van professionals en kinderen. Wij werken planmatig met behulp van de PDCA-cyclus. Wij werken samen in de keten waarbij er professionele ruimte is voor inkleuring op schoolniveau. is de vernieuwde SKOWF gesprekkencyclus in gebruik genomen en zijn de competenties Didactisch handelen en beroepshouding met de leerkrachten besproken is een flinke start gemaakt met het Competentieboekje en de Grote Kijkwijzer Zo werken we op t Ruimteschip is conform Deltaplan-afspraken de Kijkwijzer IGDI vastgesteld zijn de nieuwe Touchscreens in gebruik genomen en is de eerste fase Oud naar Cloud gestart. Juf Myrna en haar man Jasper werden op 19 april de trotse ouders van zoon Jesse. De Oegandamars bracht dit jaar 2747,97 op voor het werk van pater Kees in Uganda. Juf Ella gaat het persoonlijk bezorgen in het najaar.

9 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 9) 6. Gevolgde scholing in 2016/2017 Door een of meerdere teamleden zijn de volgende studiedagen en/of workshops gevolgd: Opbrengstgericht werken IGDI-model Parnassys en opbrengsten Parnassys en Handelingsgericht Werken Coöperatieve werkvormen Begrijpen luisteren en woordenschat Begrijpend Lezen en woordenschat Feedback geven en ontvangen Engels in het basisonderwijs Lesson-study Het grote schoolproject stond in het teken van Kunst. De leerkrachten startten het project als kunstenaars op het plein. Het Kleuterfeest was dit jaar een Piratenfeest. 7. Opbrengsten van de school Groep 8 heeft dit jaar deelgenomen aan de Cito Eindtoets. De score van de school wordt vergeleken met het landelijk gemiddelde (de norm die de Inspectie van ons vraagt). Jaar Ondergrens Landelijk gemiddelde Bovengrens Schoolscore ,3 535,1 540,8 539,5 Met een score van 539,5 zat de groep ruim boven het landelijk gemiddelde. Een prima score. Maar: onderwijs op t Ruimteschip is meer dan de Cito-opbrengsten, we blijven bezig met de ontwikkeling van alle talenten van de kinderen. De Citotoetsen voor het LeerlingVolgsysteem die we jaarlijks afnemen worden vergeleken met minimumdoelen die het College van Bestuur van ons vraagt, maar ook met doelen we onszelf stellen. De toetsen gaven het volgende beeld, waarbij T01 de score is van de toetsen in februari en T02 die van juni.

10 Rek -Wisk 4 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 10) Leestechn. 3 Leestechn. 4 Begrijpend Oordeel Rek.-Wisk 6 Leestempo Leestempo lezen 6 SKO W-F Spelling 4 Spelling 6 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 Omdat groep 4 zowel bij rekenen-wiskunde als spelling rood scoort, wat aangeeft dat de groep lager scoort dan mag worden verwacht, zetten we schooljaar 2017/2018 in groep 5 extra in op instructie en begeleiding. 8. Uitstroom leerlingen groep 8 Groep 8 (22 leerlingen) verliet de school met de volgende adviezen: VMBO beroepsgerichte leerwegen 3 VMBO theoretische leerweg 4 Mavo/Havo 2 Havo 4 VWO 9 De kinderen hebben met hun adviezen voor de volgende scholen gekozen: Tabor College - Hoorn Locatie D ampte 1 Locatie Oscar Romero 8 Locatie Werenfridus 5 Atlas College - Hoorn Locatie Newton 1 Locatie OSG 4 Trinitas College Heerhugowaard Locatie Han Fortmann 1 Clusius College, VMBO 2 De kinderen van groep 3-4 gingen tijdens hun Ruimtedag hutten en vlotten bouwen en broodjes roosteren boven het kampvuur. Ruimtedag groep stond in het teken van een nachtje logeren, dit keer bij de scouting in Bergen.

11 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 11) 9. Leerlingaantallen en Personele bezetting Op 1 oktober 2016 telde de school 110 leerlingen, op 1 oktober 2017 zullen dit naar verwachting 95 zijn. Op 31 juli telde de school 117 leerlingen. We hebben gewerkt met de volgende groepen en leerkrachten Groep Leerkrachten Groep 1-2 Myrna Snoek (ma di wo), Marja Tool (do, vrij) Roswitha Rijkhoff nam het zwangerschapsverlof van juf Myrna waar in de periode maart - zomervakantie Groep 3-4 Tanja Knijn (ma, di, woe, do), Carine Koopman (vrij) LIO-stagiaire: Sharon Visser (do-vrij) Groep 5-6 Marjon Smit (ma, di, do, vrij), Sjef Langedijk (woe) Groep 6-7 Carine Koopman (ma, do), Anja Braas (di, woe, vrij) Groep 8 Ton Koelemeijer (ma, di, woe, do, vrij) LIO-stagiaire: Daisy Polatci (ma, di) Directie / management: Rein Swart Ton Koelemeijer Zorg en begeleiding: Edith Nijenhuis Edith Nijenhuis directeur (ma, do) schoolcoördinator intern begeleideer remedial teacher Leerkrachten LB 4 Ton Koelemeijer Talentcoach Marjon Smit Rekencoördinator Sjef Langedijk ICT- en ICC-coördinator Edith Nijenhuis Intern Begeleider LIO-stagiaires Sharon Visser Daisy Polatci Vakleerkracht Jessie van Balgooy (ma) Onderwijsondersteuning Samen Iets Anders Marjolein de Vries Tiny Haring Janet Oud conciërge administratief medewerkster huishoudelijk personeel huishoudelijk personeel

12 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 12) Op 5 juli werd het 40-jarig bestaan van de school gevierd. Met een kermis voor de kinderen. Met Heel t Ruimteschip bakt. Met een geweldige barbecue. Met mooi weer. Met veel enthousiasme.

13 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 13) 10. Arbo Het plan van aanpak na de RI&E is besproken met de MR en met het Team. Een aantal zaken is gerealiseerd, o.a. Arbo-beleidsplan, vervanging bureaustoelen Team. We liggen op schema als het gaat om de Plan van Aanpak. De MR is tevreden over de voortgang. Registratie van ongevallen De school beschikt over een registratieformulier. De werkgroep Veiligheid & Preventie bespreekt de ingevulde formulieren in haar bijeenkomsten en bekijkt of actie noodzakelijk is. Waar nodig wordt beleid aangescherpt. In schooljaar zijn afspraken gemaakt over registratie van incidenten. Ontruimingsoefening(en) en evaluatie. We hebben dit jaar twee ontruimingsoefeningen gehouden: de eerste in oktober op een vooraf aangekondigd tijdstip, de tweede in maart was onaangekondigd. Beide oefeningen zijn geëvalueerd in de werkgroep Veiligheid & Preventie en verliepen naar tevredenheid. Een aantal kleine aanpassingen in het ontruimingsplan zijn gedaan n.a.v. de evaluaties. Ziekteverzuimgegevens van personeel: 8.49% (SKOWF: 5.66%) 11. Overige zaken In het kader van Ouderbetrokkenheid nieuwe stijl zijn dit jaar alleen informatieavonden gehouden voor de groepen 3 (i.v.m. het leren lezen en de nieuwe methode) en groep 8 (i.v.m. de schoolkeuzeprocedure). Voor groep 8 is, samen met andere basisscholen in de gemeente Opmeer, een Informatieavond over het Voortgezet Onderwijs georganiseerd. In samenwerking met de Ouderraad is een ouderavond georganiseerd over de Vreedzame School. Gerard Casteleijn van OBD Noordwest verzorgde een inhoudelijk prima avond waarin ook leerkrachten workshops verzorgden. Meester Rein en juf Edith hebben twee koffiemomenten georganiseerd voor ouders. Tijdens de eerste is de nieuwe opzet van de oudergesprekken besproken, tijdens de tweede gingen ze in gesprek over de vraag wat kan je als ouder betekenen voor de school van je kinderen?. Het grote Schoolproject stond dit jaar in het teken van Kunst. Het project werd afgesloten met een tentoonstelling tijdens de Jubileumdag. t Ruimteschip bestond dit jaar 40 jaar. Dit is gevierd met een Jubileumdag op woensdag 5 juli met een kermis op en rond het schoolterrein voor de kinderen, een tentoonstelling 40 jaar Ruimteschip, een koffiecorner met gebak gebakken door de kinderen in het kader van Heel t Ruimteschip bakt en een barbecue voor ouders, kinderen, personeel, oud-ouders, oud-leerlingen en oudmedewerkers. Een dag met een gouden randje. Juf Edith Nijenhuis was dit jaar 25 jaar verbonden aan t Ruimteschip. De jaarlijkse sponsorloop, de Oegandamars, voor het werk van pater Kees Groenewoud in Uganda haalde dit jaar 2747,97 op.

14 Vervolg Jaarverslag RK basisschool t Ruimteschip Opmeer 2016/2017 (pagina 14) 12. Huisvesting Inpandig werd dit jaar een kleine verbouwing gedaan. Op verzoek van onze mede-gebruikers (ergotherapie Anja Stroet en Samen Iets Anders) werd een verzoek ingediend bij het College van Bestuur voor een minder-validentoilet. Dit project werd gehonoreerd. Op donderdag 6 juli nam de Gemeenteraad van Opmeer het besluit om een krediet beschikbaar te stellen van 12,7 miljoen voor twee IKC s in de gemeente Opmeer. Voor t Ruimteschip betekent dit dat de school op termijn wordt opgenomen in het IKC dat wordt gebouwd op de huidige locatie van OBS De Akker aan de Meibloem. Op 17 juli namen we afscheid van groep 8. Opmeer, 31 juli 2017, Rein Swart (directeur t Ruimteschip)

oudergeleding 16KK Actief Burgerschap en Sociale Integratie t Ruimteschip 16KK Actieve en zelfstandig rol van de leerlingen Jaar

oudergeleding 16KK Actief Burgerschap en Sociale Integratie t Ruimteschip 16KK Actieve en zelfstandig rol van de leerlingen Jaar Schoolontwikkelplan Schoollogo Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 Directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl www.bsruimteschip.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip Jaar

Nadere informatie

17 KK Beroepshouding 17 KK Pedagogisch Handelen 17 KK Didactisch Handelen 17 KK Beroepshouding 17 KK Zorg en begeleiding 17 KK Interne communicatie

17 KK Beroepshouding 17 KK Pedagogisch Handelen 17 KK Didactisch Handelen 17 KK Beroepshouding 17 KK Zorg en begeleiding 17 KK Interne communicatie Schoolontwikkelplan Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Jaar 2017-2018 School

Nadere informatie

Jaarverslag. r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl.

Jaarverslag. r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl. Jaarverslag r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 7 KK Hensbroek tel: 06-4507 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 0-03 School Rkbs de Ark Directeur Peter van der Neut (dir. a.i.) Datum

Nadere informatie

r.k. basisschool Petrus Canisius Vekenweg 4, 1663 BA De Weere Tel:

r.k. basisschool Petrus Canisius Vekenweg 4, 1663 BA De Weere Tel: r.k. basisschool Petrus Canisius Vekenweg 4, 1663 BA De Weere Tel: 0229-581335 www.skowf.nl/site/petruscanisius/ een school waar muziek in zit Schoolontwikkelplan Jaar 2017-2018 School Petrus Canisius

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan

Schoolontwikkelplan Schoolontwikkelplan 2017-2018 Jaar 2017-2018 School Sint Lidwina school Directeur Linda Blok (waarnemend) tot 1 augustus, vanaf 1 augustus Annemarie Slagter-Kool. Datum 25 juni 2017 concept (sept definitief)

Nadere informatie

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten Schoolontwikkelplan Jaar 016-017 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 15 september 016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 016-017 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK we hebben gescoord

Nadere informatie

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief)

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Jaarverslag 206-207 Jaar 206-207 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 2 juli 207 (concept) 22 september 207 (definitief) Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop

Nadere informatie

14 juli 2016 (concept) 15 september 2016 (definitief)

14 juli 2016 (concept) 15 september 2016 (definitief) 1 Schoolontwikkelplan Jaar 2016-2017 School St. Nicolaasschool Directeur Femke Zijlema Datum 14 juli 2016 (concept) 15 september 2016 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2016-2017 geven we

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool De Maasparel 1 Inhoud jaarverslag Inhoud Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Groeien in kwaliteit Voorwoord In het Jaarplan 2014-2015 wordt de concrete uitwerking van de beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan.

Nadere informatie

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat 1 3235 BV Rockanje info@bvs.vcodekring.nl http://www.barondevos.nl 0181-402401 JAARVERSLAG 2015-2016 Algemeen Het schooljaar 2015-2016

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 OBS de Pijler Maasdam Datum: 19 mei 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam OBS de Pijler Schoolnaam OBS de Pijler Datum 31-03-2016

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016 In het jaarplan worden de doelstellingen en activiteiten beschreven waar wij het komend aandacht aan gaan besteden. De onderwerpen komen uit het schoolplan, de evaluatie van het huidige jaarplan en onderwerpen

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Toermalijn

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Toermalijn Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool De Toermalijn 1 Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan Jaar O.B.S. Durperhonk

Onderwijskundig jaarplan Jaar O.B.S. Durperhonk Onderwijskundig jaarplan Jaar 2016-2017 School O.B.S. Durperhonk Schoolleider Ingeborg Halsema Datum Juli 2016 Inleiding In ons jaarplan geven we aan welke beleidsterreinen we hebben gescoord, welke vragenlijsten

Nadere informatie

Contacten met ouders

Contacten met ouders Schoolontwikkelplan Jaar 2015-2016 School De Hoeksteen Directeur Marry Vollebregt en Jacintha Floris Datum 3 juli 2015 (concept) 4 september 2015 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2015-2016

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad t Ruimteschip

Medezeggenschapsraad t Ruimteschip Medezeggenschapsraad t Ruimteschip Wij bewaken de ruimte die de kinderen krijgen Werkplan Medezeggenschapsraad 2015/2016 Samenstelling De MR bestond uit de volgende personen: Freek Tadic Fadjil ouder voorzitter

Nadere informatie

KK14 Rekenen & Wiskunde KK14 Levensbeschouwing KK14 Afstemming KK14 Interne communicatie

KK14 Rekenen & Wiskunde KK14 Levensbeschouwing KK14 Afstemming KK14 Interne communicatie Schoolontwikkelplan 2014 2015 Jaar 2014-2015 School Bonifatius Directeur Rein Swart Datum 1 augustus 2014 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2014-2015 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK

Nadere informatie

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief)

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Schoolontwikkelplan Jaar 2017-2018 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2017-2018 geven we aan: [1] welke

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. Petrus Canisius. Jaar juli 2018 (definitief)

Schoolontwikkelplan. Petrus Canisius. Jaar juli 2018 (definitief) Schoolontwikkelplan Petrus Canisius Jaar 2018-2019 School Petrus Canisius Directeur Frank Knijn Datum 19 juli 2018 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2018-2019 geven we aan: [1] welke verbeterpunten

Nadere informatie

In dit schoolontwikkelplan geven we aan:

In dit schoolontwikkelplan geven we aan: Schoolontwikkelplan Jaar 2018-2019 School Maria-Bernadette school Directeur Bart Rosa Bian Datum 19 juli 2018 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2018-2019 geven we aan: [1] welke verbeterpunten en activiteiten

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 SBO de Windroos, locatie Lindenholt Nijmegen Datum: 13 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam SBO de Windroos, locatie Lindenholt

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan o.b.s. De Wieden Schooljaarplan 2016-2017 Directeur I. Jousma Adres Beulakerwiede 4 Plaats Zwolle Telefoon 038-4542762 E-Mail i.jousma@ooz.nl Datum 8-9-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderwijs... 4

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarplan o.b.s. de Sprenge

Jaarverslag Jaarplan o.b.s. de Sprenge Jaarverslag 2014-2015 Jaarplan 2015-2016 o.b.s. de Sprenge Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 Inleiding 3 Onderwijskundige ontwikkelingen 4 Beleidsvoornemens Onderwijskundige ontwikkelingen In- en uitstroom Kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK (Werken Met Kwaliteit)

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK (Werken Met Kwaliteit) Schoolontwikkelplan Burg. Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek Tel. 0226-452072 www. rkbs-deark.nl Jaar 2016-2017 School De Ark Directeur Frank Knijn Datum 15 september 2016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan

Nadere informatie

Jaarplan OBS It Kruirêd Mûnein JAARPLAN JAARVERSLAG School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd

Jaarplan OBS It Kruirêd Mûnein JAARPLAN JAARVERSLAG School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd Jaarplan 2018-2019 OBS It Kruirêd Mûnein www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 JAARVERSLAG 2018-2019 School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd Datum 10-07-2018 Datum School & omgeving Inleiding Naar

Nadere informatie

Rapportage Kwaliteitskaart Sociale Veiligheid

Rapportage Kwaliteitskaart Sociale Veiligheid Rapportage Kwaliteitskaart Sociale Veiligheid Afgenomen april / mei 2017. Ingevuld door ouders, kinderen van groep 7 en 8 en teamleden. Inleiding Kwaliteitszorg is: zorg en voor kwaliteit. Scholen die

Nadere informatie

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016 Jaarplan obs De Daverhof Schooljaar 2015-2016 Verbeterpunten Onderwerp Inhoud Afronding Kwaliteitszorg Borging van bestaande kwaliteitskaarten Opstellen kwaliteitskaart groepsplannen Invoering kind gesprekken

Nadere informatie

de bentetop Kwaliteitszorg Evaluatie jaarplannen op hoofdlijnen

de bentetop Kwaliteitszorg Evaluatie jaarplannen op hoofdlijnen de bentetop Resultaten 2016-2017 en plannen 2017-2018 De Bentetop In dit document leggen we openbare verantwoordelijkheid af aan de belanghebbenden betreffende de gerealiseerde onderwijskwaliteit en de

Nadere informatie

Jaarplan Mûnein. Datum: 29 juni

Jaarplan Mûnein. Datum: 29 juni Jaarplan 2017-2018 OBS It Kruirêd Mûnein Datum: 29 juni 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 Schoolnaam OBS It Kruirêd Datum 14-06-2017 Inleiding Voor u ligt het schooljaarplan 2017-2018 van OBS

Nadere informatie

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan en/of Diagnose april 2016

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan en/of Diagnose april 2016 Jaarverslag Jaar 2015-2016 School Pancratiusschool Directeur Jo van Uden/ Linda Blok Datum 14 juli 2016 (concept) 15 september 2016 (definitief) Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. De Schelp

Schoolontwikkelplan. De Schelp 2016-2017 Schoolontwikkelplan De Schelp Schoolontwikkelplan Jaar 2016-2017 School De Schelp Directeur Debora Davidzon en Emilie Smit Datum September 2016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2016-2017

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan r.k. basisschool De Caegh Laan van Meerweijde 2 1713BM Obdam www.bs-decaegh.nl directie.decaegh@skowestfriesland.

Schoolontwikkelplan r.k. basisschool De Caegh Laan van Meerweijde 2 1713BM Obdam www.bs-decaegh.nl directie.decaegh@skowestfriesland. Schoolontwikkelplan r.k. basisschool De Caegh Laan van Meerweijde 2 1713BM Obdam www.bs-decaegh.nl.decaegh@skowestfriesland.nl Jaar 2015-2016 School De Caegh Directeur Frank Knijn Datum 3 juli 2015 (concept)

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. De Schelp

Schoolontwikkelplan. De Schelp 2017-2018 Schoolontwikkelplan De Schelp Schoolontwikkelplan Jaar 2017-2018 School De Schelp Directeur Debora Davidzon en Emilie Smit Datum 22 september 2017 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 Dit is het jaarverslag 2017-2018 van

Nadere informatie

Jaarverslag. Jaar Datum Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden

Jaarverslag. Jaar Datum Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden Jaarverslag Jaar 2016-2017 School Jozefschool Directeur Maaike Ouwehand Datum 23-5-2017 Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop wij werken aan de school-ontwikkeling en

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

Het Jaarplan 2011-2012 is voor dit jaar geschreven en opgesteld door de clusterdirecteur. Dit i.v.m. wisseling van directie op onze school.

Het Jaarplan 2011-2012 is voor dit jaar geschreven en opgesteld door de clusterdirecteur. Dit i.v.m. wisseling van directie op onze school. SCHOOLJAARVERSLAG 2011-2012 1. Algemene informatie De leerlingen: Op de teldatum, 1 oktober 2011, telde onze school 181 leerlingen, verdeeld over 8 groepen. Uit de prognose blijkt dat het leerlingenaantal

Nadere informatie

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari 2017 OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat 1 7203JB Zutphen Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Doelstellingen 4 Planningsoverzicht

Nadere informatie

Informatie over groep 8. schooljaar 2015-2016

Informatie over groep 8. schooljaar 2015-2016 Informatie over groep 8 schooljaar 2015-2016 Leerkrachten Judith Knijn judithknijn@geertholle.nl Werkdagen: Maandag, dinsdag, woensdag Van 16 oktober tot maart 2016 zwangerschapsverlof Esther Buijsman

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA VOORWOORD In dit verslag van obs de Delta treft u op schoolniveau een verslag aan van de ontwikkelingen in het afgelopen schooljaar in het kader van de onderwijskundige ontwikkelingen,

Nadere informatie

R.K. Basisschool t Ruimteschip De komende periode

R.K. Basisschool t Ruimteschip De komende periode Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Nummer 5, 28 september 2018 Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowf.nl www.bsruimteschip.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip We zitten midden

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken

Opbrengstgericht werken Opbrengstgericht werken VASTGESTELD KADER OP OPBRENGSTGERICHT WERKEN VAN SKO WEST-FRIESLAND I WIJ WERKEN AAN DE BREDE ONTWIKKELING VAN HET KIND II WIJ STELLEN AMBITEUZE EN REALISTISCHE DOELEN III WIJ WERKEN

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2015-2016 Voor 2015-2016 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: onderwijskwaliteit/didactisch handelen/pedagogisch handelen: Verandering van de

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool Maria Goretti Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag...2 1. Inleiding...3 2. Opbrengsten van het schooljaar...4 Leerlingenaantal...4 Personeel Professionalisering...6

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2018-2019 OBS Driessen info.wjdriessen@isobscholen.nl F. Wiedijk Jzn. straat 1 www.driessenschool.nl 1843 JS Grootschermer 0299-671378 Jaarverslag schooljaar 2018-2019 Obs. Driessen F. Wiedijk

Nadere informatie

Jaarverslag GBS Klim-op Middelstum

Jaarverslag GBS Klim-op Middelstum Jaarverslag 2016-2017 GBS Klim-op Middelstum Schooljaarverslag 2016-2017 Klim-op Naam school GBS Klim-op Brinnummer 03HO Adres Zuiderstraat 1 Postcode + plaats 9991CM Middelstum Telefoon 0595551782 E-mail

Nadere informatie

R.K. Basisschool t Ruimteschip De komende periode

R.K. Basisschool t Ruimteschip De komende periode Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Nummer 3, 14 september 2018 Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowf.nl www.bsruimteschip.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip Groep 8 is weer

Nadere informatie

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan en/of Diagnose april 2017 Beleidsterrein score

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan en/of Diagnose april 2017 Beleidsterrein score Jaarverslag Jaar 2016-2017 School Pancratiusschool Directeur Jo van Uden / Linda Blok Datum 21 uli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wi ons over

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan [1] welke beleidsterreinen we hebben gescoord (mei 2015),

Nadere informatie

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief)

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) arverslag 16-17 ar 2016-2017 School Bonifatius 07VI Directeur Rein Swart Datum 21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Inleiding Met dit arverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 OBS de Dubbele Punt Aartswoud Datum: 1 augustus 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam OBS de Dubbele Punt Schoolnaam OBS de Dubbele

Nadere informatie

Info avond NIO voor groep 7 ouders om uur

Info avond NIO voor groep 7 ouders om uur Nieuwsbrief nummer: 7 juni 2017 Begrijpt u de nieuwsbrief niet zo goed? Let op: *Hebt u vragen of opmerkingen over onderwerpen die in de nieuwsbrief staan? Regelmatig is er een Oudercafé waarin de directeur

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 2 VOORWOORD EN INLEIDI

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarverslag 2008-2009

Onderwijskundig jaarverslag 2008-2009 Onderwijskundig jaarverslag 2008-2009 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Inleiding 3 3. Evaluatie schooljaar 2008-2009 4 3.1 Vervanging methode aanvankelijk lezen. 4 3.2 Coöperatief Leren 4 3.3 Verbetering

Nadere informatie

2,91 Kindgesprekken continueren. Coöperatief leren invoeren.

2,91 Kindgesprekken continueren. Coöperatief leren invoeren. Schoolontwikkelplan Jaar 2016-2017 School Maria-Bernadette school Medemblik Directeur Bart Rosa Bian Datum 7 juli 2016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2016-2017 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2017-2018 Basisschool de Langereis Ursem www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 JAARVERSLAG 2017-2018 Schoolnaam Basisschool de Langereis Schoolnaam Basisschool de Langereis Datum

Nadere informatie

Begeleiding van startende leerkrachten binnen CNS

Begeleiding van startende leerkrachten binnen CNS Begeleiding van startende leerkrachten binnen CNS Een aantal richtlijnen gesteld vanuit de nieuwe CAO Wat is de definitie van een startende leraar? Met de startende leraar wordt de leerkracht bedoeld die

Nadere informatie

Beleidsplan Sociale Veiligheid

Beleidsplan Sociale Veiligheid Beleidsplan Sociale Veiligheid RK Basisschool t Ruimteschip Marsstraat 2 1716 WH Opmeer Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Visie, kernwaarden, doelen, regels en afspraken... 3 Ons visiedocument... 3 Missie.

Nadere informatie

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg op OBS De Springplank Kwaliteit Voor de directeur zijn het schoolplan, de schoolgids en het schooljaarverslag / -plan van school de belangrijkste

Nadere informatie

De Werkschuit. Schooljaarplan

De Werkschuit. Schooljaarplan De Werkschuit Schooljaarplan 2016-2017 Directeur I. Jousma Adres Rijnlaan 200 Plaats Zwolle Telefoon 038-4533873 E-Mail directie-werkschuit@ooz.nl Datum 7-9-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderwijs...

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV)

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV) Werken aan kwaliteit op De Schakel Hieronder leest u over hoe wij zorgen dat De Schakel een kwalitatief goede (excellente) school is en blijft. U kunt ook gegevens vinden over de recent afgenomen onderzoeken

Nadere informatie

kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging

kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging VERANDERPLAN cursusjaar 2013-2014 PLANNINGSAFSPRAKEN CBS de fjouwerhoeke Fennewei 2 9144CX Hantumhuizen kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging Afname volgens vierjarenplanning

Nadere informatie

, , ,3. Bevindingen nu-meting

, , ,3. Bevindingen nu-meting Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Bevindingen nu-meting Inleiding

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs in Evaluatie jaarplan

Verantwoording van ons onderwijs in Evaluatie jaarplan Verantwoording van ons onderwijs in 2015-2016 Evaluatie jaarplan 2015-2016 Als school werken wij met jaarplannen. In dit jaarplan beschrijven we de doelen die we hebben voor onze school. Hieronder kunt

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2008-2009 JAARPLANNING 2009-2010 PRINS WILLEM-ALEXANDERSCHOOL IB-ER A. TIMMERMANS ADJUNCT DIRECTEUR A.J. VAN ZELST DIRECTEUR G.M.

JAARVERSLAG 2008-2009 JAARPLANNING 2009-2010 PRINS WILLEM-ALEXANDERSCHOOL IB-ER A. TIMMERMANS ADJUNCT DIRECTEUR A.J. VAN ZELST DIRECTEUR G.M. JAARVERSLAG 2008-2009 JAARPLANNING 2009-2010 PRINS WILLEM-ALEXANDERSCHOOL REMBRANDTLAAN 18 5161ES SPRANG-CAPELLE WWW.PWA-BASISSCHOOL.NL G.M. DE KOK IB-ER A. TIMMERMANS ADJUNCT DIRECTEUR A.J. VAN ZELST

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Naam school: CBS De Ark. Jaarverslag CBS de Ark 2014-2015

Jaarverslag 2014-2015. Naam school: CBS De Ark. Jaarverslag CBS de Ark 2014-2015 Jaarverslag 2014-2015 Naam school: CBS De Ark 1 Algemeen Brinnummer: 06WU Schooljaar: 2014-2015 Samensteller van het verslag: P. Ammerlaan Bespreking in bestuur op: September 2015 Bespreking MR September

Nadere informatie

Het werken met Integraal is geïmplementeerd in de schoolorganisatie.

Het werken met Integraal is geïmplementeerd in de schoolorganisatie. Evaluatie schooljaarplan 2014-2015 Openbare basisschool Ekke de Haan Organisatie/overleg Domeinen: 0 onderwijsleerproces 0 communicatie met ouders 0 leerstofaanbod 0 kwaliteitszorg 0 schoolontwikkeling

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad t Ruimteschip

Medezeggenschapsraad t Ruimteschip 1. Visie Medezeggenschapsraad t Ruimteschip Wij bewaken de ruimte die de kinderen krijgen Motto t Ruimteschip is de school waar het kind de ruimte krijgt De MR bewaakt de ruimte die het kind op t Ruimteschip

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. Beleidsterrein 1. 2. Jaar 2015-2016 Hieronymusschool Carolien den Hartog-Emmelkamp Datum 4 september 2015

Schoolontwikkelplan. Beleidsterrein 1. 2. Jaar 2015-2016 Hieronymusschool Carolien den Hartog-Emmelkamp Datum 4 september 2015 Schoolontwikkelplan Jaar 2015-2016 School Hieronymusschool Directeur Carolien den Hartog-Emmelkamp Datum 4 september 2015 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2015-2016 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen

Nadere informatie

Schoolverbeterplan

Schoolverbeterplan Schoolverbeterplan 2018-2019 uit het schoolplan 2015 2019 en na evaluatie sop 2017-2018 Uitwerking van de ontwikkeldoelen per. Bij onderwerpen die in de WMK worden behandeld dienen de kernkwaliteiten,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 2 VOORWOORD EN INLEIDI

Nadere informatie

Evaluatie Plan van Aanpak / Jaarverslag

Evaluatie Plan van Aanpak / Jaarverslag 1 Evaluatie Plan van Aanpak / Jaarverslag 2015-2016 School: Plaats: o.b.s. Hurdegaryp 12VK Hurdegaryp Datum: juni 2016 Opgesteld door: J. Osinga, dir. o.b.s. Hurdegaryp 2 Inleiding: De evaluatie geeft

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2015-2016 Inleiding: Alweer een schooljaar voorbij. Een schooljaar waarin we heel veel hebben gedaan. Hieronder een beknopt verslag van het schooljaar 2015-2016. We hebben een hele actieve

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. Jaar juli 2018 (definitief)

Schoolontwikkelplan. Jaar juli 2018 (definitief) Schoolontwikkelplan Jaar 2018-2019 School RKBS De Caegh Directeur Paul Lakeman Datum 19 juli 2018 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2018-2019 geven we aan: [1] welke verbeterpunten en activiteiten

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf 2015 2016 Doel: Het plannen van de doelen en activiteiten op het gebied van schoolontwikkeling over het komende schooljaar. Hiermee wordt verantwoording afgelegd

Nadere informatie

In het schooljaar is ons onderwijs door de OBD, het CPS en de Inspectie onderzocht.

In het schooljaar is ons onderwijs door de OBD, het CPS en de Inspectie onderzocht. Schoolontwikkelplan Jaar 2017-2018 School Maria-Bernadette school Directeur Bart Rosa Bian Datum 21 juli 2017 en 03-10-17 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2017-2018 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen

Nadere informatie

Jaarplan IKC SCHATRIJK

Jaarplan IKC SCHATRIJK Jaarplan IKC SCHATRIJK 2018-2019 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte vorm, waarbij

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School Basisschool St. Jozef Schoolleider Leony van Riswick Datum Juni 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan 1) wat onze voornemens zijn gelet op

Nadere informatie

Evaluatie jaarplan

Evaluatie jaarplan Evaluatie jaarplan 2016-2017 Beleidsthema s Onderwerp Doelen Bewaking/controle Investering Evaluaties School en Missie en visie 1. De missie en visie van BS de MT Studiemiddagen 1. De missie en visie is

Nadere informatie

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht 2017-2018 Het schooljaar 2017-2018 zetten we met het team in op de doorontwikkeling van onderwerpen, die we de afgelopen jaren specifiek onder de aandacht

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, toetsen we leerlingen. Dat doen we toetsen uit de methode.

Nadere informatie

JAARPLAN Op volle kracht vooruit

JAARPLAN Op volle kracht vooruit JAARPLAN 2017-2018 Op volle kracht vooruit Basisschool de Sterrenboog Mariaplein 8 7156 MG Beltrum 0544-481543 directie@desterrenboog.nl www.desterrenboog.nl Brinnummer: 07WG Voorwoord Het onderwijs op

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2016-2017 Voor 2016-2017 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: didactisch: implementatie van de rekenmethode Wereld in getallen 2. Beleidsterrein:

Nadere informatie

Jaarplan BASISSCHOOL ST. CATHARINA HAASTRECHT

Jaarplan BASISSCHOOL ST. CATHARINA HAASTRECHT Jaarplan 2018 - BASISSCHOOL ST. CATHARINA HAASTRECHT Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met de

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Jaarverslag. Jaar juli 2018 (definitief) Inleiding

Jaarverslag. Jaar juli 2018 (definitief) Inleiding Jaarverslag Jaar 207-208 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 9 juli 208 (definitief) Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop wij werken aan de school-ontwikkeling

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad t Ruimteschip

Medezeggenschapsraad t Ruimteschip 1. Visie Medezeggenschapsraad t Ruimteschip Wij bewaken de ruimte die de kinderen krijgen Motto t Ruimteschip is de school waar het kind de ruimte krijgt De MR bewaakt de ruimte die het kind op t Ruimteschip

Nadere informatie

OBS Het Web. Datum document 21 juni Jaarverslag

OBS Het Web. Datum document 21 juni Jaarverslag Jaarverslag 2016-2017 OBS Het Web Datum document 21 juni 2017 Jaarverslag 2016 2017 Het Web Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inleiding 3 3. Onderwijskundige zaken en ontwikkelingen 3 4. Doelen van het

Nadere informatie

Kwaliteitszorg (versie d.d )

Kwaliteitszorg (versie d.d ) Kwaliteitszorg (versie d.d. 12-4-2017) SKO West-Friesland wil de brede ontwikkeling van onze leerlingen bevorderen en daar verantwoordelijkheid voor nemen door het inrichten van een stelsel van kwaliteitszorg

Nadere informatie

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 1 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte

Nadere informatie

In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag en ons jaarplan

In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag en ons jaarplan Beste ouders/verzorgers, In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag 2012-2013 en ons jaarplan 2013-2014. Het jaarverslag dient als evaluatie van alle speerpunten die wij

Nadere informatie