Leonardo da Vinci (Italiaans kunstenaar en wetenschapper ) tekende de mens volgens oude Griekse ideale schoonheidsverhoudingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leonardo da Vinci (Italiaans kunstenaar en wetenschapper ) tekende de mens volgens oude Griekse ideale schoonheidsverhoudingen."

Transcriptie

1 De mens Leonardo da Vinci (Italiaans kunstenaar en wetenschapper ) tekende de mens volgens oude Griekse ideale schoonheidsverhoudingen. In de Renaissance tijd herleefde het gedachtegoed van Pythagoras en Plato. Hun schoonheidsverhoudingen voor de mens werden op de volgende wijze geïnterpreteerd: het ideaal menselijk lichaam zou gebaseerd zijn op een basisverhouding van ongeveer 8 hoofden, passend in een cirkel en een vierkant. Dit Griekse schoonheidsideaal van de fysieke mens krijgt in de Renaissance wiskundige berekeningen en wordt dan het schoonheidsideaal voor veel kunstuitingen. De gulden snede werd maatgevend. Vitruvius (Romeinse militair en architect ±85 20 v. Chr.) was hen hier al in voorgegaan. Vitruvius beschreef de Griekse schoonheidscriteria voor de architectuur in Italië als gangbare opvattingen van destijds. Een gebouw moest deze menselijke maat dienen te weerspiegelen. Dit schoonheidsideaal is echter sekse, plaats en tijd gebonden: de vrouw zag men in die tijd niet als gelijkwaardig. De mens [man in die tijd] werd maat der dingen in de Renaissance en dat kunnen we op zich ter discussie stellen. Mensen kunnen echter niet anders dan vanuit eigen perspectief kijken en denken, ook al beseft men die beperking. Deze menselijke maat voor uiterlijke westerse normen van schoonheid zegt echter niets over de noodzaak om oog te ontwikkelen voor innerlijke schoonheid. Daarover schreven de Griekse filosofen ook, maar daaraan refereert men in de Renaissance veel minder. Plato en Pythagoras benaderden waarschijnlijk dit schoonheidsideaal ruimer en mystieker. Da Vinci en tijdgenoten met hem benoemen slechts de ideale fysieke schoonheidsverhoudingen. Zij beperken zich in deze tot een wiskundige berekening.

2 De fysiek menselijke maat der dingen Het ideaal menselijk lichaam als maat voor schoonheid in vele kunstuitingen. Constantijn Huygens, bouwde zijn huis (Hofwijck in Voorburg Z.H.) gebaseerd op de Uomini universali principes. Of hij ook in zijn muziek "Proba Me Deus" deze principes toepaste is mij onbekend. Wel is bekend dat men bij het bouwen van muziekinstrumenten nog steeds gebruik maakt van de gulden snede, om de juiste verhoudingen te vinden. Ook in de klassieke schilderkunst, de beeldende kunst, de Renaissancetuinen en in de fotografie paste men de gulden snede toe. Men bepaalde ermee het aandachtspunt voor de toeschouwer. Van nature zoekt het oog deze plek op. De figuratieve beelden, van Rodin, Paul Grégoire en Eddy Roos, voldoen aan de maatvoering. Rechthoeken met deze verhouding en de bijbehorende vierkanten komen veelvuldig voor in het schilderwerk van Piet Mondriaan. De Renaissancetuinen van bijvoorbeeld André Le Nôtre zijn ingericht volgens de gulden snede. Leonardo da Vinci wordt wel de personificatie van het Renaissance-ideaal van de universele mens, genoemd. Hij was schilder, beeldhouwer, architect, uitvinder, filosoof en geleerde. De universele mens van de een en twintigste eeuw is niet aan te wijzen in de hedendaagse gecompliceerde wereld, de menselijke mogelijkheden zijn eindeloos. Het Renaissance (het Griekse) ideaal was enkelvoudig gericht op het mannelijk maatschappelijk functioneren en niet op de totale mens. Heden ten dage (her) ontwaakt de waardering van de vrouwelijke kwaliteiten. Onderwijs kan daar een steentje aan bijdragen door niet universele en voor ieder geldende normen op te leggen. LuPe daagt ieder uit het unieke tot uitdrukking te brengen en beoogt daarmee ieder individu in haar/zijn wezen te laten en tot haar/zijn recht te laten komen. Oeroude wereldwijde symbolen In de tekening van Leonardo da Vinci zien we de mens duidelijk als vijfhoek ofwel pentagram, we zien de mens geplaatst in de cirkel en het vierkant. Deze drie symbolen zijn oeroud, wereldwijd bekend en betekenisvol. We staan even stil bij een willekeurige greep uit deze rijkdom aan betekenisgeving, omdat enkelen van deze symbolen ook in de Ludiek Pedagogische theorie terugkeren. Het pentagram Het rechtopstaande pentagram, toont enige gelijkenis met de gestalte van een mens met zijwaarts uitgestrekte armen en benen, zoals Da Vinci de mens tekende.

3 Het pentagram kent vele symbolisch betekenissen. Het geeft o.a. de relatie weer tussen de geest ofwel spirit (inspiratie, verbeelding) en de vier traditionele elementen der materie: aarde, lucht, water, vuur. Het pentagram kun je vanuit een doorlopende lijn tekenen,zoals de cirkel kent het begin noch einde. Het is bij uitstek het symbool van de mens die zich in de juiste verhouding tot het oneindige weet te plaatsen met de beide benen op de grond. Het wordt gezien als symbool van volmaaktheid en vrouwelijkheid. De vijfdeling in kerncompetenties, cultuurelementen, leerfases, begeleiding, ludieke benadering en de I bronnen zijn in de loop der jaren ontstaan. Ze vormen samen de grote piramide van Ludiek Pedagogiek opdat de mens zich totaal kan ontwikkelen. De spirit ofwel de kwintessens waardoor iedere kleine piramide tot leven kan komen, is het cruciale element ofwel het fundament dat de piramide stut: zintuigen, verbeelding, verkennen, inspireren, spelen, imaginatie. In goede samenwerking tussen de vijf kleine piramides ontstaat ruimte voor de zesde, waardoor de mens zich totaal kan ontwikken. cirkel De uitgestrekte mens kun je in een cirkel plaatsen zoals da Vinci laat zien. De cirkel is eveneens een oud symbool wereldwijd. Indianen dansen behendig met meer dan tien cirkels om hun lichaam allerlei figuren. Ik had dit graag gefotografeerd om ze hier te tonen, maar was te geboeid om eraan te denken. De cirkel symboliseert de oneindige perfectie, het in elkaar overvloeien van Alpha en Omega, van dood en leven. De eerste woningen zijn cirkelvormig, zoals ook de oude volksdansen, kringdansen zijn. De cirkel als een spiraal stelt de evolutie, de eeuwige verandering en groei voor. De zich ontwikkelende theorie voor een Ludiek Pedagogische benadering kreeg in cirkels vorm. Zoals een druppel water eindeloos kringen verspreidt, zo brengt het ludieke eindeloos ontwikkeling in cultuur voort. In de illustratie op de kaft van Homo Ludens van Johan Huizinga kunnen we deze eeuwige verandering terugvinden in de triskelion. Hoe de figuur ook gedraaid wordt, zij zal nooit knielen "Hoe je het ook werpt, het zal staan". De triskelion staat aldus voor onverzettelijkheid en vrijheidszin. Sommige kinderen houden ervan eindeloos de ratslag te herhalen. Lupe wil de ratslag introduceren binnen educatie als uitdaging om iets eens op zijn kop te beschouwen. Spel biedt daar alle ruimte voor. Het vierkant Het effect van spel als kringen in water, symboliseert voor mij het ontplooien van menselijke mogelijkheden, die uiteindelijk leiden tot een universele mens. Het vierkant is te vinden in de verbindingslijnen van de piramiden, deze benoemen ontwikkelingsmogelijkheden die door die piramide mogelijk wordt. De ontwikkeling kan lineair, in

4 processiegang of via hink stap -sprong plaats vinden en steeds weer zich herhalen op een dieper, breder of hoger niveau en aanleiding vormen tot een volgend proces d.m.v. een andere piramide: een spiraal werking in de piramide, zoals kringen in water. Update lente 2018

5 Het pentagram, de cirkel en het vierkant Bij de fysiek ideaal passende mens [pentagram] volgens Plato, vormt de navel het middelpunt van de cirkel. De bovenkant van de genitaliën vormt het middelpunt van het vierkant. In de tekening van Da Vinci komen de cirkel en het vierkant samen aan de basis, maar gaan ze beide elkaars vorm te buiten. De mens wringt zijn voeten in bochten om binnen de berekende vlakken te kunnen staan. In LuPe s piramide vormen pentagram en vierkant binnen iedere kleine piramide en in de grote piramide, die eruit ontstaat een doorlopende stroming, die voortdurend gevoed wordt door de kwintessens ofwel het fundament van de piramide. De spiraalwerking van de cirkels (zie Lupes Piramide) geeft een doorlopende ontwikkeling aan van menselijke kerncompetenties ( ), dankzij het leren hanteren van cultuurelementen ( ) tijdens een inclusief leerproces ( ), onder ludiek en ambachtelijk kwalitatief hoogstaande begeleiding ( ). Nog niet wetend waarheen het leidt volgen (levens)kunstenaars ( )de I s ( ). Intuïtie is vaak het weten vooruit en spelers durven daarop te vertrouwen. Er ontstaat voortdurend voortschrijdend inzicht. De Lotusbloem De oosterse lotusbloem is symbool van de moederschoot, je kunt haar interpreteren als toegang tot de baarmoeder. Zij staat symbool voor schoonheid, zuiverheid, de toegang naar het universum en de eeuwigdurende nieuwe geboorten van inzicht, mogelijkheden en levensvormen. Lupe streeft naar integratie van schoonheid en ethiek als binnen - en buitenkant van de schepping en van hetgeen mensen scheppen. De dansende mens in cirkel vierkant ruit en zeshoek Het anti lichamelijke van de westerse cultuur heeft de mens geen goed gedaan. Het zinnige der zintuigen is er niet alleen: het verkennen van de wereld, dat leidt tot weten (ratio). Ze verleidt de mens ook en laat haar genieten. Het zinnelijke (passie) brengt de mens vaak meer in beweging, dan het debatteren over het wel of geen zin hebben.

6 De oosterse danseres harmonieert alle wiskundige figuren stromend in haar bewegingen en bekommert zich niet over strakke rechtlijnige kaders, ze speelt ermee. De westerse mens zou van haar kunnen leren, de teugels zo nu en dan te vieren, door te erkennen dat de werkelijkheid het verstand inderdaad te boven gaat. LuPe erkent het speelse als wezenlijke route naar bewustwording, spel biedt immers ruimte aan het nog niet weten, nog niet kunnen. Lupe laat onvermoede kennis uit het onbewuste ontwaken. Hiermee treden leerprocessen buiten de oevers van het traditionele onderwijs. LuPes piramide kan alle educatie doordesemen. 1 De Uomini universalis Een gemiddeld lichaam is ongeveer 7 à 7½ hoofden groot. Het ideale lichaam is ongeveer 8 hoofden groot. Het ideale lichaam is op te delen in 8 even lange stukken: 1. Hoofd ; 2. van de onderkant van het hoofd tot het midden van de borst (ter hoogte van waar de vrouwentepel zou moeten zitten) ; 3. Van de vorige positie tot de navel; 4. Van de navel tot de bovenkant van het geslachtsdeel ;5. Van de vorige positie tot het midden van de dij; 6. Van het midden van de dij tot het midden van de kuit; 7. Van het midden van de kuit tot de enkels; 8. Van de enkel tot de tenen. De bovenkant van het geslachtsdeel is het midden van het lichaam De Gulden snede De gulden snede geeft een verhouding weer die we veelvuldig in de natuur aantreffen. Deze deelt een lijn of lengte zodanig in twee ongelijke delen, dat de verhouding van het kleine tot het grote deel dezelfde is als die van het grote deel tot het geheel. Als men een rechthoek neemt met zijden a en b, die overblijft na verwijdering van het vierkant met zijde a, zodanig dat deze gelijkvormig is met de oorspronkelijke rechthoek, dan noemen we de verhouding a/b de gulden snede.

Leonardo da Vinci (Italiaans kunstenaar en wetenschapper 1452-1519) tekende de mens volgens oude Griekse ideale schoonheidsverhoudingen.

Leonardo da Vinci (Italiaans kunstenaar en wetenschapper 1452-1519) tekende de mens volgens oude Griekse ideale schoonheidsverhoudingen. De mens Leonardo da Vinci (Italiaans kunstenaar en wetenschapper 1452-1519) tekende de mens volgens oude Griekse ideale schoonheidsverhoudingen. In de Renaissance tijd herleefde het gedachtegoed van Pythagoras

Nadere informatie

Object 1:

Object 1: Project Wiskunde & Schoonheid Wat is schoonheid? En waarom vinden we bepaalde dingen mooi? Wat is de Gulden Snede? En wat heeft die te maken met de Fibonacci-rij? Wat heeft wiskunde met schoonheid te maken?

Nadere informatie

Schaduwopgaven Verhoudingen

Schaduwopgaven Verhoudingen Schaduwopgaven Verhoudingen bij 5 Een vierkant wordt verknipt in zeven driehoeken, zoals hiernaast. Het grijze driehoekje gooien we weg. Wat is de verhouding van de oppervlakte van de andere zes? na 10

Nadere informatie

Het irrationaal getal phi (φ)

Het irrationaal getal phi (φ) Het irrationaal getal phi (φ) De gulden snede Het irrationaal φ is ongeveer 1,6180339887 Dit getal is terug te vinden in veel maten en verhoudingen van lengtes van oude Griekse beeldhouwwerken, architectuur

Nadere informatie

Het geheim van de gulden snede

Het geheim van de gulden snede Het geheim van de gulden snede De gulden snede duikt op allerlei onverwachte plaatsen op, zoals in de architectuur, bij de lengte van je vingerkootjes, bij een bloemkool, bij Tom Cruise of bij Shakira.

Nadere informatie

Slechts een kinderlijk kind wordt een menselijk mens (Nivoz blog 2018)

Slechts een kinderlijk kind wordt een menselijk mens (Nivoz blog 2018) Slechts een kinderlijk kind wordt een menselijk mens (Nivoz blog 2018) INTRO: Lidwine Janssens voert een strijd. Als onderwijzeres ervoer ze in de jaren zeventig hoe dodelijk het onderwijs kan zijn voor

Nadere informatie

4.9. Boekverslag door K woorden 3 december keer beoordeeld. 1. Wat is de Gulden Snede?

4.9. Boekverslag door K woorden 3 december keer beoordeeld. 1. Wat is de Gulden Snede? Boekverslag door K. 2211 woorden 3 december 2006 4.9 27 keer beoordeeld Vak CKV 1. Wat is de Gulden Snede? De Gulden Snede is een getal die zorgt voor een verhouding die een beeld weergeeft wat lijkt alsof

Nadere informatie

Klassieke Cultuur. Wat is klassiek? Raphael. School van Athene

Klassieke Cultuur. Wat is klassiek? Raphael. School van Athene Klassieke Cultuur. Wat is klassiek? Raphael. School van Athene Pythagoras. Toonhoogte en harmonie ( octaaf, kwint en kwart) worden bepaald door de afstanden op de snaar. Muziek is een verhouding van getallen.

Nadere informatie

DE GULDEN SNEDE IN WEB DESIGN

DE GULDEN SNEDE IN WEB DESIGN HET NUT VAN DE GULDEN SNEDE IN WEB DESIGN In dit hoorcollege ga ik het hebben over mijn onderzoek naar de gulden snede met betrekking tot web design. De gulden snede fascineert me al van jongs af aan en

Nadere informatie

Een utopisch kunstwerk is een kwetsbaar en ongrijpbaar bouwsel Vraaggesprek met mijn onderbewustzijn. Jacques van Alphen, maart 2013

Een utopisch kunstwerk is een kwetsbaar en ongrijpbaar bouwsel Vraaggesprek met mijn onderbewustzijn. Jacques van Alphen, maart 2013 Een utopisch kunstwerk is een kwetsbaar en ongrijpbaar bouwsel Vraaggesprek met mijn onderbewustzijn. Jacques van Alphen, maart 2013 Inleiding In 2011 en 2012 heb ik ca. veertig kleine utopische gouaches

Nadere informatie

(met ideal betalingsmogelijkheid)

(met ideal betalingsmogelijkheid) 10 GEOMETRISCHE SJABLONEN met 60 pagina s werkboek ontworpen door Lisa Borstlap In bedrukte kartonnen doos zijn nu te bestellen via onze webwinkel: levering per post in extra kartonnen brievenbusdoos www.klank-en-vorm.eu

Nadere informatie

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN 1965 2000 PROF. HILDE HEYNEN EXAMENVRAAG 1: PAPER VERGELIJK DE UTOPISCHE OPVATTINGEN VAN PIET MONDRIAAN MET DIE VAN KAZIMIR MALEVICH. NINA DELVA 2BIRA,

Nadere informatie

De bouw van kathedralen

De bouw van kathedralen De bouw van kathedralen Van ongeveer 1050 tot 1400 was er een explosie in de bouw van kathedralen. De kathedraal van Amiëns is gebouwd van 1220 tot 1280. Men heeft er dus 60 jaar over gedaan. Niet verwonderlijk

Nadere informatie

Scheppingsmythen en getallen

Scheppingsmythen en getallen Scheppingsmythen en getallen De Duitser Leopold Krone zei: God heeft het getal geschapen; de rest is het werk van mensen. Veel filosofen, mystici, kunstenaars en musici pasten getallen toe als onderdeel

Nadere informatie

gelijkvormigheid handleiding inhoudsopgave 1 de grote lijn 2 applets 3 bespreking per paragraaf 4 tijdsplan 5 materialen voor een klassengesprek

gelijkvormigheid handleiding inhoudsopgave 1 de grote lijn 2 applets 3 bespreking per paragraaf 4 tijdsplan 5 materialen voor een klassengesprek gelijkvormigheid inhoudsopgave 1 de grote lijn 2 applets 3 bespreking per paragraaf 4 tijdsplan 5 materialen voor een klassengesprek gelijkvormigheid gelijkvormigheid 1 de grote lijn hoofdlijn de zijlijn

Nadere informatie

Werkstuk Wiskunde B Gulden snede

Werkstuk Wiskunde B Gulden snede Werkstuk Wiskunde B Gulden snede Werkstuk door een scholier 1937 woorden 28 januari 2004 6,1 28 keer beoordeeld Vak Wiskunde B Werkstuk Wiskunde: De Gulden Snede (a)laat zien hoe de verhouding van de gulden

Nadere informatie

ZESDE KLAS MEETKUNDE

ZESDE KLAS MEETKUNDE ZESDE KLAS MEETKUNDE maandag 1. Het vierkant. Eigenschappen. 2. Vierkanten tekenen met passer en lat vanuit zeshoek 3. Vierkanten tekenen met passer en lat binnen cirkel 4. Vierkanten tekenen met passer

Nadere informatie

Mededelingenblad van de Stichting Ars et Mathesis. redaktieadres Nieuwstraat 6 3743 BLBaarn. Jaargang 7 Nummer 1 Februari 1993

Mededelingenblad van de Stichting Ars et Mathesis. redaktieadres Nieuwstraat 6 3743 BLBaarn. Jaargang 7 Nummer 1 Februari 1993 Mededelingenblad van de Stichting Ars et Mathesis redaktieadres Nieuwstraat 6 3743 BLBaarn Jaargang 7 Nummer 1 Februari 1993 De tentoonstelling Ruimte en Reliëf in Kasteel Groeneveld te Baarn, waar Popke

Nadere informatie

De essentie van schoonheid voor Margareth Adama

De essentie van schoonheid voor Margareth Adama De essentie van schoonheid voor Margareth Adama Author : Paul De Blot Date : 30 augustus 2016 Een gesprek van de schilderes Margareth Adama met Paul de Blot SJ Margareth, ik werd geboeid door het interview

Nadere informatie

Eindexamen kunst (algemeen) vwo 2011 - I

Eindexamen kunst (algemeen) vwo 2011 - I Blok 1 Ideale schoonheid Dit blok gaat over klassieke theorieën over schoonheid en hoe deze van invloed zijn geweest op de kunst van de Italiaanse renaissance en de Gouden Eeuw in de Nederlanden. afbeelding

Nadere informatie

Blok 1: Ideale schoonheid: invloed van klassieke theorieën over schoonheid in de renaissance en de Gouden Eeuw.

Blok 1: Ideale schoonheid: invloed van klassieke theorieën over schoonheid in de renaissance en de Gouden Eeuw. Examen VWO 2011 tijdvak 1 woensdag 18 mei 9.00-12.00 uur kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit drie blokken met in totaal

Nadere informatie

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel?

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Pieter-Jan Vandenwijngaert 2BIRA 2015-2016 Prof. Hilde Heynen Een vergelijking van de utopische opvattingen van Piet Mondriaan en Kazimir

Nadere informatie

2.5 Regelmatige veelhoeken

2.5 Regelmatige veelhoeken Regelmatige veelhoeken 81 2.5 Regelmatige veelhoeken Een regelmatige veelhoek is een figuur met zijden die allemaal even lang en hoekendieallemaalevengrootzijn. Wezijneraleenpaartegengekomen: de regelmatige

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 September 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61303 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Het verhaal van schering en inslag.

Het verhaal van schering en inslag. Het verhaal van schering en inslag. De metafoor van weven dient zich aan om een en ander inzichtelijk te maken. Dankzij het weefgetouw kunnen we weven met de vier ontwikkelingslijnen in iedere piramide:

Nadere informatie

Heilige Geometrie. Gulden Snede-verhouding weergegeven in een tekening.

Heilige Geometrie. Gulden Snede-verhouding weergegeven in een tekening. Heilige Geometrie De Heilige geometrie is een soort van paraplu waaronder onder andere de Gulden Snede valt, die ik hier ga uitleggen. Het is een verhouding. Een verhouding die de blauwdruk vormt voor

Nadere informatie

Werkstuk Wiskunde Fibonacci: getallen en gulden snede

Werkstuk Wiskunde Fibonacci: getallen en gulden snede Werkstuk Wiskunde Fibonacci: getallen en gulden snede Werkstuk door een scholier 2464 woorden 15 december 2004 5,8 108 keer beoordeeld Vak Wiskunde Inleiding Dit werkstuk wordt gemaakt door vier personen.

Nadere informatie

de Leuke En Uitdagende Wiskunde VEELVLAKKEN SAMENSTELLING: H. de Leuw

de Leuke En Uitdagende Wiskunde VEELVLAKKEN SAMENSTELLING: H. de Leuw SAMENSTELLING: H. de Leuw 1. VEELHOEKEN. Een veelvlak is een lichaam dat wordt begrensd door vlakke veelhoeken. Zo zijn balken en piramides wel veelvlakken, maar cilinders en bollen niet. Een veelhoek

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

Programma. 2 daagse conferentie over de Kosmische Kennis van de Maya Esoterische Wetenschap van de Maya s & het Esseense erfgoed na 2012

Programma. 2 daagse conferentie over de Kosmische Kennis van de Maya Esoterische Wetenschap van de Maya s & het Esseense erfgoed na 2012 Programma 2 daagse conferentie over de Kosmische Kennis van de Maya Esoterische Wetenschap van de Maya s & het Esseense erfgoed na 2012 Dag Buiten de Tijd 2015 & het Esseense erfgoed na 2012 Pagina 1 Zaterdag

Nadere informatie

L a n d a r t als begraafplaats van de 21ste eeuw

L a n d a r t als begraafplaats van de 21ste eeuw L a n d a r t als begraafplaats van de 21ste eeuw C a r i n e v a n S t e e n 1 L a n d a r t als begraafplaats van de 21ste eeuw Geachte lezer, De begrafenistradities in de westerse wereld zijn aan het

Nadere informatie

Spelen met passer en liniaal - werkboek

Spelen met passer en liniaal - werkboek Spelen met passer en liniaal - werkboek Basisconstructie 1: het midden van een lijnstuk (de middelloodlijn) Gegeven: lijnstuk AB. Gevraagd: het midden van lijnstuk AB. Instructie Teken (A, r) en (B, r)

Nadere informatie

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE

DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE ~~ ~ DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE DOOR Dr. G. S. ARUNDALE * Uitgave van de Theosofische Vereniging. Nederlandse Afdeling Amsteldijk 76. Amsterdam Z DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE In de Theosofische Vereniging

Nadere informatie

1 De Gulden snede wordt ook wel divina proportione (goddelijke verhouding) of sectione aurea (gouden verdeling) genoemd. Het is eigenlijk één

1 De Gulden snede wordt ook wel divina proportione (goddelijke verhouding) of sectione aurea (gouden verdeling) genoemd. Het is eigenlijk één De Gulden snede Inhoudsopgave 1. De Gulden snede 2. Hoe verkrijg ik de Gulden snede? 3. Pythagoras en het pentagram 4. De vijf regelmatige veelvlakken 5. Fibonacci 6. Leonardo da Vinci en de Gulden snede

Nadere informatie

Voorwoord 7. Inleiding 9. Renaissance, humanisme, verlichting 13 Renaissance en humanisme 15 Verlichting 20

Voorwoord 7. Inleiding 9. Renaissance, humanisme, verlichting 13 Renaissance en humanisme 15 Verlichting 20 Inhoud Voorwoord 7 Inleiding 9 Renaissance, humanisme, verlichting 13 Renaissance en humanisme 15 Verlichting 20 David Hume 35 Hume en Kant 37 Het postume werk 45 Korte levensloop 49 James Boswell 59 Laatste

Nadere informatie

Bouwen met veelhoeken

Bouwen met veelhoeken Bouwen met veelhoeken Opdrachtbladen Jantine Bloemhof Inhoud De vormen........................ 1 Veelhoeken samenvoegen: van klein naar groot........... 2 Tegelpatronen....................... 6 Platonische

Nadere informatie

Dankwoord 11 Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Artistieke creativiteit 19

Dankwoord 11 Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Artistieke creativiteit 19 Dankwoord 11 Woord vooraf 13 Hoofdstuk 1 Artistieke creativiteit 19 Makers en doeners 21 De verschillen tussen wetenschap, vormgeving en kunst 22 Het scheppingsproces als eenheid 23 Materiële werkelijkheid

Nadere informatie

Wiskunde C vwo. Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal. Programma

Wiskunde C vwo. Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal. Programma Wiskunde C vwo Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal Programma 1. Vorm en ruimte in Getal & Ruimte 2. Logisch redeneren in Getal & Ruimte 1. Examenprogramma

Nadere informatie

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance ART HISTORY Renaissance V4-cp3 De Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Invloed van steden en haar burgerij groeit steeds verder. In Italië ontstonden sterke stadsrepublieken. Het bestuur bestaat uit vooraanstaande

Nadere informatie

Figuur 3 PYTHAGORAS SEPTEMBER 2016

Figuur 3 PYTHAGORAS SEPTEMBER 2016 In het juninummer zagen we hoe we met behulp van de piramidemethode en invarianten ruimtelijke figuren binnenstebuiten kunnen keren. Aan de invarianten stelden we voorwaarden, zoals dat alle vlakken zoveel

Nadere informatie

8.1 Inhoud prisma en cilinder [1]

8.1 Inhoud prisma en cilinder [1] 8.1 Inhoud prisma en cilinder [1] Een prisma heeft twee evenwijdige grensvlakken. Een grondvlak en een bovenvlak. De andere grensvlakken zijn rechthoeken. De hoogte van de prisma is de lengte van de opstaande

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

Het Mystieke Kruis het symbool van het ECC

Het Mystieke Kruis het symbool van het ECC Het Mystieke Kruis is een verbinding van het zogenaamde Calvariekruis - met de verticale arm langer dan de horizontale - en het gelijkarmige kruis. In het centrum van het kruis bevindt zich een boek, dat

Nadere informatie

Coby Brinkers Annelies Landsman

Coby Brinkers Annelies Landsman Coby Brinkers Annelies Landsman Coby Brinkers en Annelies Landsman worden beiden geboeid door architectonische lijnen en vormen. Wat opvalt is hun streven naar perfectionisme. Coby uit dit door haar liefde

Nadere informatie

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de ogenschijnlijke stijlbreuk die

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Junior Wiskunde Olympiade : tweede ronde

Junior Wiskunde Olympiade : tweede ronde Junior Wiskunde Olympiade 2007-2008: tweede ronde 1 Op de figuur stellen de getallen de grootte van de hoeken voor De waarde van x in graden is gelijk aan 2x 90 x 24 (A) 22 (B) 1 (C) (D) 8 (E) 57 2 Welke

Nadere informatie

Beeldende kunst PYTHAGORAS JUNI 2008

Beeldende kunst PYTHAGORAS JUNI 2008 wiskunde en kunst Beeldende kunst Sinds computers kleurenplaten van fractals kunnen maken, heeft iedereen op z n minst enig idee wat wiskundigen bedoelen met de schoonheid van hun vak. Ook sommige kunstenaars

Nadere informatie

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Rene Descartes René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Cogito ergo sum, ik denk dus ik ben. Een uitspraak van René Descartes. Een belangrijk wiskundige en filosoof in de geschiedenis. Volgens

Nadere informatie

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december 2002 6,3 36 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Bijlage Stap1: Het begrip classicisme In het woordenboek staat: clas si cis me (het ~) navolging

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

naar aanleiding van de godin Venus geschilderd door Titiaan Deze Venus van Titiaan is jarenlang een bron geweest voor andere kunstenaars.

naar aanleiding van de godin Venus geschilderd door Titiaan Deze Venus van Titiaan is jarenlang een bron geweest voor andere kunstenaars. Erotiek in de kunst naar aanleiding van de godin Venus geschilderd door Titiaan Venus is een Romeinse godin, zij is de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. 1 Daarnaast symboliseert zij ook de seksuele

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde B De gulden snede

Praktische opdracht Wiskunde B De gulden snede Praktische opdracht Wiskunde B De gulden snede Praktische-opdracht door een scholier 5855 woorden 25 mei 2006 7,4 48 keer beoordeeld Vak Wiskunde B Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 De Gulden Snede 3 De betekenis

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Analytische Meetkunde

Analytische Meetkunde Analytische Meetkunde Meetkunde met Geogebra en vergelijkingen van lijnen 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Meetkunde met Geogebra... 6 Stelling van Thales...... 7 3 Achtergrondinformatie Auteurs

Nadere informatie

Erwin Clauws "The Conscious Quintessence of the Abstract"

Erwin Clauws The Conscious Quintessence of the Abstract Het ROGERRAVEELMUSEUM tentoonstellingspartner bij het artistiek onderzoek The Conscious Quintessence of the Abstract van ERWIN CLAUWS Onderzoek geaccrediteerd door Onderzoeksraad Sint Lucas Beeldende Kunst

Nadere informatie

1 keer beoordeeld 13 juni 2018

1 keer beoordeeld 13 juni 2018 1 Samenvatting door Pauline 1562 woorden 1 keer beoordeeld 13 juni 2018 Vak CKV Hofcultuur in de 16e en 17e eeuw onderwerp 2: Hofcultuur in de zestiende en zeventiende eeuw Accenten binnen het onderwerp:

Nadere informatie

376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014

376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014 Uitleg van het Scheppingsverhaal (376, 377, 378, 393, 394) 376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014 Deze preek is mede gebaseerd op Het Geheime boek van Johannes (Codex II, Boek 1, pag. 1 en

Nadere informatie

Het benaderen van irrationale getallen door rationale. Vakantiecursus Wiskunde 2012

Het benaderen van irrationale getallen door rationale. Vakantiecursus Wiskunde 2012 Het benaderen van irrationale getallen door rationale. Vakantiecursus Wiskunde 202 Cor Kraaikamp August 24, 202 Cor Kraaikamp () Het benaderen van irrationale getallen door rationale. Vakantiecursus Wiskunde

Nadere informatie

De vijfhoek in klas 9

De vijfhoek in klas 9 De vijfhoek in klas 9 B. Geels januari 09 Vijf punten op de cirkelrand Als je vijf punten, niet per se regelmatig, op een cirkelrand tekent dan kan je in eerste instantie lijnstukken tekenen. Bij het tekenen

Nadere informatie

Basis Figuren. De basis figuren zijn een aantal wiskundige figuren die je al in de wiskunde lessen hebt gekregen.

Basis Figuren. De basis figuren zijn een aantal wiskundige figuren die je al in de wiskunde lessen hebt gekregen. Inleiding Met de hulp van de schildpad kunnen verschillende figuren getekend worden. Van zeer eenvoudig tot zeer complex. Vaak kunnen de figuren op verschillende manieren getekend worden. De ene manier

Nadere informatie

Getallen vertellen het verhaal van het leven, deel 3

Getallen vertellen het verhaal van het leven, deel 3 09 maart 2019 Getallen vertellen het verhaal van het leven, deel 3.media De vier - de manifestatie in de vorm Text: Ursula Gerhard Image: Marion Pellikaan Naar deel 2 De cyclus van een tot drie betreft

Nadere informatie

Leonardo Da Vinci s brug

Leonardo Da Vinci s brug Leonardo Da Vinci s brug Bedoeling: De leerlingen overlopen in groepjes van 5 enkele opdrachten om dan uiteindelijk een brug te bouwen zoals Leonardo Da Vinci dit deed. Doelen: De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Oppervlakte ruimtelijke figuren

Oppervlakte ruimtelijke figuren Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Esther van Meurs 22 march 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/98805 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Het geheim van de ontmoeting

Het geheim van de ontmoeting Het geheim van de ontmoeting Het fenomeen ontmoeting is momentaan, stelt de Zuid- Koreaanse filosoof en kunstenaar Lee Ufan. Door abrupte, korte lichtflitsen bevrijdt een ontmoeting menselijke wezens van

Nadere informatie

1 - Geschiedenis van de Algebra

1 - Geschiedenis van de Algebra 1 - Geschiedenis van de Algebra De opdracht omschrijving voor dit hoofdstuk bestond uit het volgende: A1 - Maak 5 van de 19 opdrachten. Zorg voor nette uitwerkingen. Kies de 5 verspreid over de 19. A2

Nadere informatie

Autonoom als vak De zelf

Autonoom als vak De zelf Aangezien ik de indruk heb gekregen dat er een opkomst is van een nieuw vakgebied dat nog niet zodanig als vak bestempelt wordt, wil ik proberen dit vak te expliceren, om het vervolgens te kunnen betitelen

Nadere informatie

Kapstok. Proces van Geestelijke Groei. Dick Slikker

Kapstok. Proces van Geestelijke Groei. Dick Slikker Kapstok Proces van Geestelijke Groei Dick Slikker 1 Inhoud 1 Komt het weer goed tussen mens en God? 5 2 In Sync met God 11 3 Uitdaging van de Leerschool 17 4 Onze waarom vragen als God het net anders doet

Nadere informatie

De rijkdom van de Veda. "Breng me een vrucht hier van de Nyagrodha-boom." "Heel kleine zaden, heer!" "Splijt er éen open!'

De rijkdom van de Veda. Breng me een vrucht hier van de Nyagrodha-boom. Heel kleine zaden, heer! Splijt er éen open!' De piramide van On(voor)bewuste bronnen LJ/BH 2012 Uit het niets komt alles voort De rijkdom van de Veda. "Breng me een vrucht hier van de Nyagrodha-boom." "Hier is zij, heer." "Splijt haar open!" ' Zij

Nadere informatie

1 Junior Wiskunde Olympiade : tweede ronde . (D)

1 Junior Wiskunde Olympiade : tweede ronde . (D) Junior Wiskunde Olympiade 2006-2007: tweede ronde 9 is gelijk aan (A) 3 (B) 3 (C) 9 (D) 3 9 (E) 2 Het kwadraat van 3+ + 3 is gelijk aan (A) 2 (B) 6 (C) 0 (D) 2 2 (E) 4 3 Welk van volgende figuren is het

Nadere informatie

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 ART HISTORY Klassieke Oudheid H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 De Griekse stadstaten Kreta is de bakermat van de Griekse beschaving. Door de ligging en handel met andere oudere culturen was hier

Nadere informatie

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 2093 woorden 6 april keer beoordeeld. Geschiedenis. De Stoa

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 2093 woorden 6 april keer beoordeeld. Geschiedenis. De Stoa Praktische-opdracht door een scholier 2093 woorden 6 april 2005 6,9 51 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Stoa De Stoa is een filosofische stroming die ontstaan is rond 300 v. Chr. in Athene. De grondlegger

Nadere informatie

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 2 Panta rhei alles stroomt; Mijn schilderijen zijn in beweging, ze lijken te stromen, zoals ook het leven zich geen stilstand

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Christa Mesnaric. Aristoteles. voor. managers

Christa Mesnaric. Aristoteles. voor. managers Christa Mesnaric Aristoteles voor managers BBNC uitgevers Rotterdam, 2011 Inhoud Aristoteles een managementgoeroe in de 21 ste eeuw 9 Wie was Aristoteles? Een beknopte biografie 15 Succesformules in het

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 4

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 4 Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 4 4.4.1 Basis Lijnen en hoeken 1 Het assenstelsel met genoemde lijnen ziet er als volgt uit: 4 3 2 1 l k -4-3 -2-1 0 1 2 3 4-1 -2-3 n m -4 - Hieruit volgt: a Lijn k en

Nadere informatie

Selecties uit de Elementen van Euclides (ca. 300 v.c.), Boek 1

Selecties uit de Elementen van Euclides (ca. 300 v.c.), Boek 1 Selecties uit de Elementen van Euclides (ca. 300 v.c.), Boek 1 (Woorden tussen haakjes en voetnoten zijn door de vertaler J.P.H. toegevoegd, en ook enkele Griekse worden die in het hedendaagse Engels voortleven.)

Nadere informatie

Oppervlakte ruimtelijke figuren

Oppervlakte ruimtelijke figuren Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Esther van Meurs 22 maart 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/98805 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de veelzijdigheid in stijlen van haar

Nadere informatie

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3.

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Reader/begrippenlijst periode 3 toetsweek : Hoe moet je leren??? 1. In de tekst worden belangrijke begrippen aangegeven met een*. Deze begrippen moet je

Nadere informatie

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Tweede Ronde.

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Tweede Ronde. 1 Vlaamse Wiskunde Olympiade 1996 1997: Tweede Ronde e tweede ronde bestaat eveneens uit 0 meerkeuzevragen Het quoteringssysteem werkt (opnieuw) als volgt : een deelnemer start met 0 punten Per goed antwoord

Nadere informatie

Introductie in de Tarot de Grote Arcana

Introductie in de Tarot de Grote Arcana Introductie in de Tarot de Grote Arcana door Hanneke Weijers Het Rider-Waite Tarotspel is één van de meest bekende Tarotspellen van de westerse wereld. De prachtige afbeeldingen van de 22 Grote Arcana

Nadere informatie

Antwoorden Vorm en Ruimte herhaling. Verhoudingen

Antwoorden Vorm en Ruimte herhaling. Verhoudingen Antwoorden Vorm en Ruimte herhaling Verhoudingen 1. a. Tegenover elke 4 eenheden A staan 5 eenheden B en omgekeerd. b. 125 ; 80 c. A bevat 800 exemplaren, B bevat 1000 exemplaren. d. x ; y 2. a. 3 : 2

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

De wijsheid van het lichaam

De wijsheid van het lichaam De wijsheid van het lichaam www.ludiek-pedagogiek.eu De vijfde piramide biedt een kwintet aan ludieke aspecten Ludiek Pedagogische educatie impliceert beter waarnemen, vrijer verbeelden, het weten relativeren

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

5,7. Profielwerkstuk door een scholier 2227 woorden 8 april keer beoordeeld. Wie was Pythagoras?

5,7. Profielwerkstuk door een scholier 2227 woorden 8 april keer beoordeeld. Wie was Pythagoras? Profielwerkstuk door een scholier 2227 woorden 8 april 2005 5,7 186 keer beoordeeld Vak Wiskunde Wie was Pythagoras? Pythagoras was een Griekse wijsgeer die rond 575 voor Christus leefde. Zijn vader was

Nadere informatie

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in 1. We willen gereformeerd zijn 2. We geloven in genade 3. We zijn samen op reis Gereformeerd onderwijs voor christenen Met de Bijbel op weg de wereld

Nadere informatie

netwerk Op weg naar floreren

netwerk Op weg naar floreren Op weg naar floreren door Marja de Vries Als iets in lijn is met de universele wetmatigheden, functioneert het optimaal, komt het meer overeen met wie we in essentie zijn, is het in balans en harmonie

Nadere informatie

Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens

Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens Mijn fascinatie Deze kan niet los gezien worden van mijn fascinatie voor kunst, met name moderne kunst. Ik wil echter hier niet de expert uithangen, want

Nadere informatie

waarin de wijsheid van sunyata, de leegte, van Boeddha Akshobya de basis vormt voor de onderlinge verbondenheid van alle wezens.

waarin de wijsheid van sunyata, de leegte, van Boeddha Akshobya de basis vormt voor de onderlinge verbondenheid van alle wezens. BOEDDHA VAIROCANA Kijken we naar de mandala van de vijf Dhyana-Boeddha s dan zien we dat hij geen plat, tweedimensionaal diagram is maar dat hij multidimensionaal is. Men kan de mandala beschouwen als

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

De Tuin. der Lusten. Het is een psychische werkelijkheid, wat je daar ziet gaat over jou

De Tuin. der Lusten. Het is een psychische werkelijkheid, wat je daar ziet gaat over jou 22 BOVENBOUW De Tuin der Lusten TEKST EVELIEN NIJEBOER BEELD JEROEN BOSCH Uren kan je kijken naar dit schilderij van Jeroen Bosch. Niet alleen omdat er zoveel op staat, maar ook omdat al die taferelen

Nadere informatie

Luister, luister Dit prachtige geluid neemt me mee naar mijn ware zelf

Luister, luister Dit prachtige geluid neemt me mee naar mijn ware zelf De bel en geluk Mindful Movement 6 (5x) In de Boeddhistische traditie, in de traditie van Thich Nhat Hanh, gebruiken we bij meditatieoefeningen vaak de bel. Het geluid van de bel - en ieder ander geluid,

Nadere informatie

De klassieke oudheid

De klassieke oudheid De klassieke oudheid De klassieke oudheid is een benaming voor De Griekse en Romeinse beschaving. Grieken: 1000 - ca.200 v Chr. De Grieken waren idealisten en filosofen. Rond 550 vc werd rond Athene de

Nadere informatie

DaVinci: Wereldverkenning

DaVinci: Wereldverkenning DaVinci: Wereldverkenning samen met ouders Alles heeft te maken met al het andere, Leonardo Da Vinci Ik verwonder me over Ik verwonder me over Ik verwonder me over DaVinci Ieder kind is uniek en het is

Nadere informatie